T/4858/29. Az Országgyűlés. bizottságának. ajánlás a

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "T/4858/29. Az Országgyűlés. bizottságának. ajánlás a"

Átírás

1 ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA T/4858/29. Érkezett : 2011 NOV 21. Gazdasági és informatikai bizottságának Az Országgyűlés Fogyasztóvédelmí bizottságának Ifjúsági, szociális bizottságának Önkormányzati és területfejlesztés i bizottságának Számvevőszéki és költségvetési bizottságának ajánlás a a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló T/4858. számú törvényjavaslat részlete s vitájához Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottsága (a továbbiakban : Gazdasági bizottság) első helyen kijelölt bizottságként, továbbá Fogyasztóvédelmi bizottsága, Ifjúságí és szociáli s bizottsága (a továbbiakban : Ifjúsági bizottság), Önkormányzati és területfejlesztési bizottsága ( a továbbiakban : Önkormányzati bizottság) és Számvevőszéki és költségvetési bizottsága (a továbbiakban : Költségvetési bizottság) megvitatta a hitelszerződésből ered ő kötelezettségeikne k eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló, T/4858. számon beterjesztett törvényjavaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/4858/4 9., számú módosító javaslatokat. Az ajánlásban használt rövidítés(ek) : Lakástv. : a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokró l szóló évi LXXVIII. törvény Megjegyzés : A törvényjavaslat szövegéb ől elhagyni javasolt szöveget [ ] zárójel közé téve, az új szövegrészeke t pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ett ől eltérő jelölési mód szerepel - az egységes elbírálá s megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmár a figyelemmel. Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosít ó javaslat a jelenlévő képvisel ők egyharmadának támogatását megkapta. Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

2 2 A nyelvhelyességi javaslatokat a szavazás megkönnyítése érdekében a szokásostól eltérő módon tesszük közzé az ajánlás végén. Amennyiben a módosító javaslat a törvényjavaslat -ainak, illetve a -ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerűen megváltoznak a törvényjavaslat minde n érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történő külön utalás nélkül is. A Házszabály 145. (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlá s érintett pontjaihoz fűzött keretes megjegyzések tartalmazzák. Módosításra irányuló törvényjavaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. (3 ) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény törvényjavaslattal nem érintett -ára vonatkozik, é s ezért a módosító javaslat házszabályszer űségéről bizottsági döntés szükséges. Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történő utalást, ha az els ő helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. (3) bekezdésében foglaltakkal. A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képvisel ő által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselő által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerű dönteni. Azokat a módosító javaslatokat, amelyek egy gépelt oldalnál hosszabb szövegrész elhagyására tesznek javaslatot, terjedelmi okokból csak a jogszabályhelyre történ ő hivatkozással tesszük közzé. 1. Dr. Szili Katalin képviselő a törvényjavaslat 1. h) pont módosítását javasolja: 1. E törvény és az e törvény felhatalmazása alapján kiadott jogszabály alkalmazásában h) szociálisan rászorult személy: aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény alapján aktív korúak ellátásában részesül, vagy aki egyedülállónak előző negyedévi nettó jövedelm e nem haladja meg a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegének két és félszeresét, illetv e akinek és a vele egy háztartásban él őknek az előző negyedévi egy főre jutó nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegének kétszeresét. Megjegyzés: A módosító javaslat összefügg az ajánlás 12., 28. pontjaiban foglaltakkal. Indokolás a T/4858/27/1. számon. - egyharmada sem támogatja : a Fogyasztóvédelmi bizottság, a Gazdasági bizottság, a z Az El őterjeszt ő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 2. Dr. Szili Katalin képvisel ő a törvényjavaslat 3. (1) bekezdés a) pont módosítását javasolja: 3. (1) A Nemzeti Eszközkezel ő a) a hiteladós által ha a lakóingatlan a zálogkötelezett tulajdonában van, a zálogkötelezette l együttesen megvételre felajánlott, a hiteladós vagy a zálogkötelezett lakhatását biztosít ó lakóingatlant, valamint az ingatlanlízing útján lakóingatlant vásárló hiteladós és a pénzügy i intézmény által megvételre felajánlott, a hiteladós lakhatását biztosító lakóingatlant az állam nevében és javára megvásárolja,

3 3 Indokolás a T/4858/27/2. számon. Ifjúsági bizottság ; Az El őterjeszt ő képviselője a módosító javaslattal nem ért egyet. 3. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 3. (1) bekezdés a) pont módosítását javasolja : 3. (1) A Nemzeti Eszközkezelő a) a hiteladós által ha a lakóingatlan nem a [zálogkötelezett] hiteladós tulajdonában van, a zálogkötelezettel együttesen megvételre felajánlott, a hiteladós vagy a zálogkötelezett lakhatásá t biztosító lakóingatlant az állam nevében és javára megvásárolja, Megjegyzés : A módosító javaslat összefügg az ajánlás 10., 20., 26., 29., 30., 36. foglaltakkal. pontjaiban Indokolás a T/4858/28/1. számon. Az Előterjesztő képvisel ője a módosító javaslattal egyetért. 4. Simon Gábor, Tóth Csaba, dr. Józsa István és dr. Garai István Levente képvisel ők a törvényjavaslat 4. (1) bekezdés módosítását javasolják : 4. (1) [Ha a] A Nemzeti Eszközkezel ő a 3. (1) bekezdésben meghatározott feladatai ellátás a során közreműködőt [vesz igénybe, a közrem űköd őnek rendelkeznie kell mindazon személyi, tárgyi és biztonsági feltétellel, amely biztosítja a kiszervezett tevékenység maradéktalan é s szakszerű ellátását és a személyes adatok védelmét] nem vehet igénybe. Indokolás a T/4858/4. számon. Ifjúsági bizottság; Az El őterjeszt ő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 5. Simon Gábor, Tóth Csaba, dr. Józsa István, dr. Varga László és dr. Garai Istvá n Levente képvisel ők a törvényjavaslat 4. (2) bekezdés módosítását javasolják:

4 4 (2) A Nemzeti Eszközkezel ő a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Lakástörvény) 10. (1) bekezdésében meghatározott feladatai ellátására a közbeszerzési szabályok [mellőzésével] betartása mellett, kizárólagos állami tulajdonban vagy önkormányzati tulajdonban álló, kifejezette n erre a célra létrehozott társaságot is megbízhat. Indokolás a T/4858/5. számon. Ifjúsági bizottság; Az El őterjesztő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 6. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 4. (2) bekezdés módosítását javasolja : (2) A Nemzeti Eszközkezel ő a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban : Lakástörvény) 10. (1) bekezdésében meghatározott feladatai ellátására a közbeszerzési szabályok mell őzésével [kizárólagos] olyan költségvetési szervet, vagy olyan 100%-os állami tulajdonban vagy 100%-o s önkormányzati tulajdonban álló[, kifejezetten erre a célra létrehozott] gazdasági társaságot, vagy ezek 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságot is megbízhat, amelynek a tevékenységi köréb e az ingatlanüzemeltetés beletartozik. Indokolás a T/4858/28/2. számon. Az El őterjeszt ő képvisel ője a módosító javaslattal egyetért. 7. Z. Kárpát Dániel képviselő a törvényjavaslat '7. (2) bekezdés a) pont módosítását javasolja : (2) A Nemzeti Eszközkezelő a vagyonkezelés során a) az állami vagyont els ődlegesen bérleti szerződés alapján a hiteladósnak, vagy a zálogkötelezettnek - halála esetén az örökösének történ ő - bérbeadással hasznosítja, Megjegyzés : A módosító javaslat összefügg az ajánlás S. a T/4858/12/1. számon. pontjában foglaltakkal. Indokolás Ifjúsági bizottság ; Az El őterjesztő képviselője a módosító javaslattal nem ért egyet.

5 5 8. Z. Kárpát Dániel képvisel ő a törvényjavaslat 7. (2) bekezdés c) pont módosítását javasolja: (2) A Nemzeti Eszközkezel ő a vagyonkezelés során c) a lakóingatlant a hiteladós, vagy a zálogkötelezett - halála esetén örököse - részére elidegenítheti. Megjegyzés: A módosító javaslat összefügg az ajánlás 7. pontjában foglaltakkal. a T/4858/12/2. számon. Indokolás Ifjúsági bizottság ; Az Előterjesztő képviselője a módosító javaslattal nem ért egyet. 9. Vágó Gábor képviselő a törvényjavaslat 7. kiegészítését javasolja a következ ő új (3)-(6 ) bekezdés felvételével : (3) A Nemzeti Eszközkezelő a Vtv. 36. (2) c) alapján az ingatlant ingyenesen, az ingatlan fekvése szerinti önkormányzat tulajdonába adhatja az önkormányzat területén szociálisan rászorul ó személyek lakhatásának rendezése céljából. (4) Ha a (3) bekezdésben említett felajánlást a települési önkormányzat annak kézhezvételétől számított 30 napon belül írásbeli nyilatkozatával nem fogadja el vagy a felajánlásra anna k kézhezvételétől számított 30 napon belül nem válaszol, a Nemzeti Eszközkezel ő az ingatlan tulajdonjogának átadását a bérleti szerződés fennállása alatt bármikor másik önkormányza t részére felajánlhatja. (5) A (3)-(4) bekezdés szerinti önkormányzati tulajdonba adáshoz külön Kormányhatározat meghozatalára nincs szükség. A Vtv. 36. (2) c) szerinti feltételek fennállása esetén, az önkormányzat MNV Zrt. felé tett igénybejelentése alapfán, az ingyenes tulajdonba adásra vonatkozó szerz ődés az igénybejelentést követő 60 napon belül kerül megkötésre. (6) Az átvevő önkormányzat külön törvényben meghatározott eltérésekkel a korábbiva l megegyez ő feltételekkel biztosítja az ingatlanban bennlakó bérlő jogait. Indokolás a T/4858/23. számon. Ifjúsági bizottság, az Önkormányzati bizottság ; Az El őterjesztő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet.

6 6 10. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 8. (1) bekezdés nyitó szövegrész módosítását javasolja : 8. (1) A Nemzeti Eszközkezel ő a hiteladós által ha a lakóingatlan nem a [zálogkötelezett] hiteladós tulajdonában van, a zálogkötelezettel együttesen megvételre felajánlott lakóingatlant abban az esetben vásárolja meg, h a Megjegyzés: A módosító javaslat összefügg az ajánlás 3., 20., 26., 29., 30., 36. foglaltakkal. pontjaiban Indokolás a T/4858/28/4. számon. Az El őterjesztő képviselője a módosító javaslattal egyetért. 11. Simon Gábor, Tóth Csaba, dr. Józsa István és dr. Garai István Levente képvisel ők a törvényjavaslat 8. (1) bekezdés c) pont módosítását és kiegészítését javasolják a következ ő új d) pont felvételével : 8. (1) A Nemzeti Eszközkezelő a hiteládós által ha a lakóingatlan a zálogkötelezett tulajdoná-ban van, a zálogkötelezettel együttesen megvételre felajánlott lakóingatlant abban az esetben vásárolj a meg, ha c) a hiteladós vagy a vele egy háztartásban él ő házastársa vagy élettársa a háztartásban legalább [két] egy gyermeket nevel, akikre tekintettel a hiteladós a vele egy háztartásban él ő házastársa vagy élettársa családi pótlékra jogosult, d) az egyedül él ő hiteladós háztartásában legalább egy gyermeket nevel, akire tekintettel a hiteladósa családi pótlékra jogosult, Indokolás a T/4858/9. számon. Ifjúsági bizottság; Az Előterjesztő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 12. Dr. Szili Katalin képvisel ő a törvényjavaslat 8. (1) bekezdés c) és g) pont módosítását javasolja : 8. (1) A Nemzeti Eszközkezel ő a hiteladós által ha a lakóingatlan a zálogkötelezett tulajdonában van, a zálogkötelezettel együttesen megvételre felajánlott lakóingatlant abban az esetben vásárolj a meg, ha

7 7 c) a hiteladós vagy a vele egy háztartásban él ő házastársa vagy élettársa a háztartásban legalább ké t gyermeket nevel, akikre tekintettel a hiteladós a vele egy háztartásban él ő házastársa vagy élettársa családi pótlékra jogosult[,] ; a gyermekét egyedül nevel ő hiteladós ; az a hiteladós, aki felnőtt korú testi, érzékszervi vagy értelmi fogyatékkal él ő gyermekét ápolja; valamint az a hiteladós, aki saját maga vagy házastársa, élettársa testi, érzékszervi vagy értelmi fogyatékkal él. g) a lakóingatlannak a jelzáloghitel-szerz ődés megkötésekor megállapított forgalmi értéke Budapesten és a megyei jogú városokban a [tizenöt] húsz millió forintot, egyéb településeken a [tíz] tizenöt millió forintot nem haladta meg, és a jelzáloghitel-szerz ődés megkötésekor a kölcsön összege nem haladta meg a lakóingatlan jelzáloghitel kihelyezésekor megállapított forgalmi értékének a nyolcvan százalékát, az önerő növelése érdekében nyújtott állami támogatásokkal érintett jelzáloghitel-szerz ődések esetén a száz százalékát, de elérte a huszonöt százalékát, Megjegyzés: A módosító javaslat összefügg az ajánlás I., 28. pontjaiban foglaltakkal. Indokolás a T/4858/27/3. számon. Az El őterjeszt ő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 13. Z. Kárpát Dániel képvisel ő, valamint Simon Gábor, Tóth Csaba és dr. Józsa Istvá n képviselők a törvényjavaslat 8. (1) bekezdés c) pont elhagyását javasolják: 8. (1) A Nemzeti Eszközkezel ő a hiteladós által ha a lakóingatlan a zálogkötelezett tulajdonába n van, a zálogkötelezettel együttesen megvételre felajánlott lakóingatlant abban az esetben vásárolj a meg, ha c) [a hiteladós vagy a vele egy háztartásban él ő házastársa vagy élettársa a háztartásba n legalább két gyermeket nevel, akikre tekintettel a hiteladós a vele egy háztartásban él ő házastársa vagy élettársa családi pótlékra jogosult, ] Indokolás a T/4858/11, 13. számon. - egyharmada sem támogatja : a Fogyasztóvédelmi bizottság, a Gazdasági bizottság, a z Ifjúsági bizottság ; Az El őterjesztő képviselője a módosító javaslattal nem ért egyet. 14. Simon Gábor, Tóth Csaba, dr. Józsa István, dr. Varga László és dr. Garai István Levente képvisel ők a törvényjavaslat 8. (1) bekezdés c) pont módosítását javasolják :

8 8 8. (1) A Nemzeti Eszközkezel ő a hiteladós által ha a lakóingatlan a zálogkötelezett tulajdonában van, a zálogkötelezettel együttesen megvételre felajánlott lakóingatlant abban az esetben vásárolj a meg, ha c) a hiteladós vagy a vele egy háztartásban él ő házastársa vagy élettársa a közös háztartásban legalább két gyermeket nevel, akikre tekintettel a hiteladós a vele egy háztartásban él ő házastárs a vagy élettársa családi pótlékra jogosult, Indokolás a T/4858/8. számon. Ifjúsági bizottság ; Az El őterjeszt ő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 15. Vágó Gábor képviselő a törvényjavaslat 8. (1) bekezdés c) pont módosítását javasolja : 8. (1) A Nemzeti Eszközkezel ő a hiteladós által ha a lakóingatlan a zálogkötelezett tulajdonában van, a zálogkötelezettel együttesen megvételre felajánlott lakóingatlant abban az esetben vásárolja meg, ha c) a hiteladós vagy a vele egy háztartásban él ő házastársa vagy élettársa a háztartásban [legalább két] gyermeket nevel, aki[k]re tekintettel a hiteladós a vele egy háztartásban élő házastársa vagy élettárs a családi pótlékra jogosult, Indokolás a T/4858/24. számon. - egyharmada sem támogatja: a Fogyasztóvédelmi bizottság, a Gazdasági bizottság, az Ifjúsági bizottság ; Az El őterjeszt ő képviselője a módosító javaslattal nem ért egyet. 16. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 8. (1) bekezdés d) pont módosítását javasolja : 8. (1) A Nemzeti Eszközkezelő a hiteladós által ha a lakóingatlan a zálogkötelezett tulajdonában van, a zálogkötelezettel együttesen megvételre felajánlott lakóingatlant abban az esetben vásárolj a meg, ha d) [a lakóingatlan az ingatlan-nyilvántartásban lakóházként vagy lakásként van feltüntetve,] a hiteladósnak vagy ha a lakóingatlan nem a hiteladós tulajdonában van, a zálogkötelezettnek má s lakhatást biztosító használati joga nincs, illetve ha a hiteladósnak vagy ha a lakóingatlan nema hiteladós tulajdonában van, a zálogkötelezettnek más lakhatást biztosító használati joga van, abba n az esetben az adott ingatlan már nem felelne meg a benne lakó személyekre számítandó méltányolható lakásigénynek, amennyiben a hiteladós vagy ha a lakóingatlan nem a hiteladó s tulajdonában van, a zálogkötelezett és megvételre felajánlott lakóingatlanban lakó közel i hozzátartozója is az adott ingatlanban lakna.

9 9 Indokolás a T/4858/28/3. számon. Az El őterjeszt ő képviselője a módosító javaslattal egyetért. 17. Z. Kárpát Dániel képviselő a törvényjavaslat 8. (1) bekezdés e) pont elhagyását javasolja : 8. (1) A Nemzeti Eszközkezelő a hiteladós által ha a lakóingatlan a zálogkötelezett tulajdonában van, a zálogkötelezettel együttesen megvételre felajánlott lakóingatlant abban az esetben vásárolj a meg, ha e) [a lakóingatlanon pénzügyi intézmény javára bejegyzett olyan jelzálogjog áll fenn, amel y december 30-a el őtt megkötött jelzáloghitel-szerz ődés alapján jött létre, ] Indokolás a T/4858/14. számon. Ifjúsági bizottság; Az El őterjesztő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 18. Z. Kárpát Dániel képviselő a törvényjavaslat 8. (1) bekezdés g) pont módosítását javasolja : 8. (1) A Nemzeti Eszközkezel ő a hiteladós által ha a lakóingatlan a zálogkötelezett tulajdonában van, a zálogkötelezettel együttesen megvételre felajánlott lakóingatlant abban az esetben vásárolj a meg, ha g) a lakóingatlannak a jelzáloghitel-szerz ődés megkötésekor megállapított forgalmi értéke Budapesten és a megyei jogú városokban a [tizenöt]huszonöt millió forintot, egyéb településeken a [tíz]húsz millió forintot nem haladta meg, és a jelzáloghitel-szerz ődés megkötésekor a kölcsön összege nem haladta meg a lakóingatlan jelzáloghitel kihelyezésekor megállapított forgalm i értékének a nyolcvan százalékát, az öner ő növelése érdekében nyújtott állami támogatásokkal érintet t jelzáloghitel-szerz ődések esetén a száz százalékát, de elérte a huszonöt százalékát, Indokolás a T/4858/15. számon. - egyharmada sem támogatja: a Fogyasztóvédelmi bizottság, a Gazdasági bizottság, az Az Előterjesztő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet.

10 Dr. Szili Katalin képvisel ő a törvényjavaslat 9. módosítását javasolja : 9. A lakóingatlan vételára az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jelzálogjoggal rendelkez ő pénzügyi intézmény követelésének több ilyen követelés esetén az ingatlan-nyilvántartásb a bejegyzett, legelső ranghelyen álló, jelzálogjoggal fedezett követelés alapjául szolgál ó jelzáloghitel-szerződésben megállapított forgalmi érték a) [55] 60%-a, ha a lakóingatlan Budapesten vagy megyei jogú városban található, b) [50] 55%-a, ha a lakóingatlan az a) pont hatálya alá nem tartozó városban, c) [35] 45%-a, ha a lakóingatlan községben található. Indokolás a T/4858/27/4. számon. Az El őterjeszt ő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 20. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 10. (1)-(2) bekezdés módosítását javasolja : 10. (1) A Nemzeti Eszközkezel ő az adásvételi szerződés megkötésével egyidej űleg a hiteladó s vagy, ha a lakóingatlan nem a [zálogkötelezett] hiteladós tulajdonában van, a zálogkötelezett javár a visszavásárlási jogot enged, amelyet a hiteladós vagy a zálogkötelezett az adásvételi szerz ődés megkötésének hónapját követ ő hatodik hónap els ő napjától az adásvételi szerz ődés megkötésének hónapját követő huszonnegyedik hónap utolsó napjáig gyakorolhat. (2) A visszavásárlási jog a hiteladóst, vagy ha a lakóingatlan nem a [zálogkötelezett] hiteladós tulajdonában van a zálogkötelezettet akkor is megilleti, ha a lakóingatlan települési önkormányza t tulajdonába kerül. A települési önkormányzat tulajdonába került lakóingatlan esetében a visszavásárlási jogot a hiteladós vagy a zálogkötelezett a települési önkormányzattal szembe n gyakorolhatja. Megjegyzés: A módosító javaslat összefügg az ajánlás 3., 10., 26., 29., 30., 36. foglaltakkal. pontjaiban Indokolás a T/4858/28/5. számon. Az Előterjesztő képviselője a módosító javaslattal egyetért. 21. Simon Gábor, Tóth Csaba, dr. Józsa István, dr. Varga László és dr. Garai István Levente képviselők a törvényjavaslat 10. (1) bekezdés módosítását javasolják : 10. (1) A Nemzeti Eszközkezelő az adásvételi szerződés megkötésével egyidej űleg a hiteladó s vagy, ha a lakóingatlan a zálogkötelezett tulajdonában van, a zálogkötelezett javára visszavásárlás i jogot enged, amelyet a hiteladós vagy a zálogkötelezett az adásvételi szerz ődés megkötésének

11 1 1 hónapját követő hatodik hónap els ő napjától az adásvételi szerz ődés megkötésének hónapját követő [huszonnegyedik] hatvan hónap utolsó napjáig gyakorolhat. Indokolás a T/4858/6. számon. Ifjúsági bizottság; Az Előterjesztő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 22. Z. Kárpát Dániel képviselő a törvényjavaslat 10. (1) bekezdés módosítását javasolja : 10. (1) A Nemzeti Eszközkezel ő az adásvételi szerz ődés megkötésével egyidej űleg a hiteladó s vagy, ha a lakóingatlan a zálogkötelezett tulajdonában van, a zálogkötelezett javára visszavásárlási jogot enged, amelyet a hiteladós vagy a zálogkötelezett az adásvételi szerz ődés megkötésének hónapját követ ő hatodik hónap első napjától az adásvételi szerződés megkötésének hónapját követ ő [huszonnegyedik]hetvenkettedik hónap utolsó napjáig gyakorolhat. Indokolás a T/4858/16. számon. Ifjúsági bizottság ; Az El őterjesztő képviselője a módosító javaslattal nem ért egyet. 23. Dr. Szili Katalin képvisel ő a törvényjavaslat 10. (1) bekezdés módosítását javasolja : 10. (1) A Nemzeti Eszközkezelő az adásvételi szerz ődés megkötésével egyidej űleg a hiteladó s vagy, ha a lakóingatlan a zálogkötelezett tulajdonában van, a zálogkötelezett javára visszavásárlás i jogot enged, amelyet a hiteladós vagy a zálogkötelezett az adásvételi szerz ődés megkötésének hónapját követő hatodik hónap els ő napjától az adásvételi szerz ődés megkötésének hónapját követő [huszonnegyedik]harminchatodik hónap utolsó napjáig gyakorolhat. Indokolás a T/4858/27/5. számon. Ifjúsági bizottság ; Az El őterjeszt ő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 24. Vágó Gábor képviselő a törvényjavaslat 10. (4) bekezdés a) pont elhagyását javasolja : (4) A visszavásárlási vételár

12 1 2 [a) a jelzáloghitel szerz ődésben meghatározott forgalmi értéknek több különböz ő forgalmi érték esetén a legmagasabb forgalmi értéknek a jelzáloghitel szerz ődés megkötéseko r kifizetett önerő értékével és a jelzáloghitel szerz ődés megkötésétől a lakóingatlan Nemzet i Eszközkezelő részére megvételre történ ő felajánlásáig a hiteladós által kifizetett tőketörlesztések összegével csökkentett értéke, vagy ] Indokolás a T/4858/25. számon. Az Előterjesztő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 25. Vágó Gábor képviselő a törvényjavaslat 11. (1) bekezdés elhagyását, egyúttal a (2 ) bekezdés módosítását javasolja : 11. (1) [A pénzügyi intézmény a hiteladóst és a zálogkötelezettet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete egyidej ű tájékoztatása mellett értesíti arról, ha a lakóingatlant az adot t negyedéves kényszerértékesítési kvóta alapján kényszerértékesítésre jelölte. (2)] A hiteladós [ha a lakóingatlan a zálogkötelezett tulajdonában van,] a zálogkötelezette l együttesen [az értesítés kézhezvételét követő 30 napon belül] a lakóingatlanon jelzálogjoggal rendelkez ő pénzügyi intézmény útján írásban, szándéknyilatkozat benyújtásával kezdeményezheti a lakóingatlan állam által történő megvásárlását. Ha a lakóingatlanra az ingatlan-nyilvántartásb a jelzáloghitel-szerz ődés alapján több pénzügyi intézmény javára is jelzálogjogot jegyeztek be, a rangsorban el őrébb álló pénzügyi intézménynél lehet a lakóingatlan megvásárlását kezdeményezni. Indokolás a T/4858/22. számon. Az El őterjeszt ő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 26. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 11. (2) bekezdés módosítását javasolja: (2) A hiteladós ha a lakóingatlan nem a [zálogkötelezett] hiteladós tulajdonában van, a zálogkötelezettel együttesen az értesítés kézhezvételét követ ő 30 napon belül a lakóingatlanon jelzálogjoggal rendelkez ő pénzügyi intézmény útján írásban, szándéknyilatkozat benyújtásáva l kezdeményezheti a lakóingatlan állam által történ ő megvásárlását. Ha a lakóingatlanra az ingatlannyilvántartásba jelzáloghitel-szerz ődés alapján több pénzügyi intézmény javára is jelzálogjogot jegyeztek be, a rangsorban el őrébb álló pénzügyi intézménynél lehet a lakóingatlan megvásárlását kezdeményezni.

13 13 Megjegyzés: A módosító javaslat összefügg az ajánlás 3., 10., 20., 29., 30., 36. foglaltakkal. pontjaiban Indokolás a T/4858/28/6. számon. Az Előterjesztő képvisel ője a módosító javaslattal egyetért. 27. Vágó Gábor képviselő a törvényjavaslat 11. (3) bekezdés c) pont elhagyását javasolja: (3) A szándéknyilatkozathoz mellékelni kel l c) (a hiteladós nyilatkozatát a 8. (1) bekezdés f) pontjában foglalt feltétel teljesülésér ől,] Indokolás a T/4858/21. számon. - egyharmada sem támogatja : a Fogyasztóvédelmi bizottság, a Gazdasági bizottság, a z Ifjúsági bizottság; Az El őterjeszt ő képviselője a módosító javaslattal nem ért egyet. 28. Dr. Szili Katalin képvisel ő a törvényjavaslat 11. (3) bekezdés c) pont módosítását javasolja : (3) A szándéknyilatkozathoz mellékelni kel l c) a hiteladós nyilatkozatát a 8. (1) bekezdés c) és f) pontjában foglalt feltétel teljesüléséről, Megjegyzés : A módosító javaslat összefügg az ajánlás 1., 12. pontjaiban foglaltakkal. Indokolás a T/4858/27/6. számon. - egyharmada sem támogatja : a Fogyasztóvédelmi bizottság, a Gazdasági bizottság, a z Az El őterjeszt ő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 29. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 11. (3) bekezdés d) pont nyitó szövegrész módosítását javasolja : (3) A szándéknyilatkozathoz mellékelni kell

14 14 d) a hiteladós, vagy ha a lakóingatlan nem a [zálogkötelezett] hiteladós tulajdonában van a zálogkötelezett nyilatkozatát arról, hogy Megjegyzés: A módosító javaslat összefügg az ajánlás 3., 10., 20., 26., 30., 36. foglaltakkal. pontjaiban Indokolás a T/4858/28/7. számon. Az Előterjesztő képvisel ője a módosító javaslattal egyetért. 30. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 12. (1)-(2) bekezdés módosítását javasolja : 12. (1) A pénzügyi intézmény a szándéknyilatkozat benyújtásától számított 8 napon belü l megvizsgálja, hogy a 8. (1) bekezdés a)-h) pontjában meghatározott feltételek fennállnak-e, és err ől a hiteladóst, valamint ha a lakóingatlan nem a [zálogkötelezett] hiteladós tulajdonában van, a zálogkötelezettet írásban tájékoztatja. (2) A pénzügyi intézmény a szándéknyilatkozat benyújtásától számított legkés őbb 30 napon belül dönt arról, hogy a lakóingatlan tulajdonjogának átruházásához előzetes elvi hozzájárulását adja. Ha a pénzügyi intézmény a tulajdonjog átruházásához nem járul hozzá, err ől haladéktalanul tájékoztatja a hiteladóst, és ha a lakóingatlan nem a [zálogkötelezett] hiteladós tulajdonában van a zálogkötelezettet. Megjegyzés : A módosító javaslat összefügg az ajánlás 3., 10., 20., 26., 29., 36. foglaltakkal. pontjaiban Indokolás a T/4858/28/8. számon. Az Előterjesztő képvisel ője a módosító javaslattal egyetért. 31. Dr. Szili Katalin képvisel ő a törvényjavaslat 12. (2) bekezdés elhagyását javasolja : [(2) A pénzügyi intézmény a szándéknyilatkozat benyújtásától számított legkés őbb 30 napo n belül dönt arról, hogy a lakóingatlan tulajdonjogának átruházásához el őzetes elv i hozzájárulását adja. Ha a pénzügyi intézmény a tulajdonjog átruházásához nem járul hozzá, err ől haladéktalanul tájékoztatja a hiteladóst, és ha a lakóingatlan a zálogkötelezet t tulajdonában van a zálogkötelezettet. ] Megjegyzés: A módosító javaslat összefügg az ajánlás 35. pontjában foglaltakkal. Indokolás

15 1 5 a T/4858/27/7. számon. Az El őterjeszt ő képviselője a módosító javaslattal nem ért egyet. 32. Z. Kárpát Dániel képvisel ő a törvényjavaslat 12. (2) bekezdés módosítását javasolja : (2) A pénzügyi intézmény a szándéknyilatkozat benyújtásától számított legkésőbb 30 napon belül [dönt arról, hogy]köteles a lakóingatlan tulajdonjogának átruházásához előzetes elvi hozzájárulását [adja]adni. [Ha a pénzügyi intézmény a tulajdonjog átruházásához nem járul hozzá, err ől haladéktalanul tájékoztatja a hiteladóst, és ha a lakóingatlan a zálogkötelezett tulajdonába n van a zálogkötelezettet.] Megjegyzés: A módosító javaslat összefügg az ajánlás 40. pontjában foglaltakkal. a T/4858/17/1. számon. Indokolás Az Előterjeszt ő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 33. Vágó Gábor képviselő a törvényjavaslat 13. (1)-(2) bekezdés módosítását javasolja : 13. (1) Ha a pénzügyi intézmény a lakóingatlan tulajdonjogának átruházásához el őzetes elvi hozzájárulását adja, erről a szándéknyilatkozat [és a 11. (3) bekezdésében meghatározot t igazolások és nyilatkozatok] megküldésével együtt haladéktalanul értesíti a Nemzeti Eszközkezel őt, és megjelöli a saját követelésének összegét, a szándéknyilatkozattal érintett lakóingatlannak a jelzáloghitel-szerz ődés megkötésekor megállapított forgalmi értékét[, a hiteladó s által megfizetett önerő értékét, valamint a hiteladós által a jelzáloghitel-szerz ődés alapján teljesített t őketörlesztések összegét]. (2) A Nemzeti Eszközkezelő az (1) bekezdés szerinti adatok beérkezésétől számított 15 napon belül értesíti valamennyi hitelez őt a szándéknyilatkozat beérkezésér ől, és felhívja őket, hogy a felhívás kézhezvételétől számított 15 napon belül jelentsék be a követeléseik összegét, a lakóingatlannak a jelzáloghitel szerz ődés megkötésekor megállapított forgalmi értékét[, a hiteladós által megfizetet t önerő és a jelzáloghitel-szerz ődés alapján teljesített t őketörlesztések összegét. A hitelezőnek a jelzálogjoggal biztosított követelése összegét azzal a nappal mint fordulónappal kel l megjelölnie, amely napon a hiteladós szándéknyilatkozatát a pénzügyi intézményné l benyújtotta.] Megjegyzés: A módosító javaslat összefügg az ajánlás 38. pontjában foglaltakkal. a T/4858/20/1. számon. Indokolás

16 1 6 Az Előterjesztő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 34. Z. Kárpát Dániel képviselő a törvényjavaslat 13. (1) bekezdés módosítását javasolja: 13. (1) [Ha]Amint a pénzügyi intézmény a lakóingatlan tulajdonjogának átruházásához előzetes elvi hozzájárulását adja, erről a szándéknyilatkozat és a 11. (3) bekezdésében meghatározott igazolások és nyilatkozatok megküldésével együtt haladéktalanul értesíti a Nemzeti Eszközkezel őt, és megjelöli a saját követelésének összegét, a szándéknyilatkozattal érintett lakóingatlannak a jelzáloghitel-szerz ődés megkötésekor megállapított forgalmi értékét, a hiteladós által megfizetett önerő értékét, valamint a hiteladós által a jelzáloghitel-szerz ődés alapján teljesített tőketörlesztések összegét. Indokolás a T/4858/17/2. számon. Ifjúsági bizottság; Az Előterjesztő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 35. Dr. Szili Katalin képviselő a törvényjavaslat 13. (1) bekezdés módosítását javasolja : 13. (1) [Ha a] A pénzügyi intézmény a lakóingatlan tulajdonjogának átruházásához [előzetes elvi hozzájárulását adja, err ő l ] a szándéknyilatkozat és a 11. (3) bekezdésében meghatározott igazolások és nyilatkozatok megküldésével együtt haladéktalanul értesíti a Nemzeti Eszközkezelőt, és megjelöli a saját követelésének összegét, a szándéknyilatkozattal érintett lakóingatlannak a jelzáloghitel-szerz ődés megkötésekor megállapított forgalmi értékét, a hiteladós által megfizetett önerő értékét, valamint a hiteladós által a jelzáloghitel-szerz ődés alapján teljesített t őketörlesztések összegét. Megjegyzés: A módosító javaslat összefügg az ajánlás 31. pontjában foglaltakkal. a T/4858/27/8. számon. Indokolás Az Előterjesztő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 36. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 13. (4) bekezdés módosítását javasolja :

17 17 (4) Nem akadálya a lakóingatlan tulajdonjoga átruházásának, ha a lakóingatlanon bejegyzet t jelzálogjoggal rendelkez ő, pénzügyi intézménynek nem minősülő hitelez ő a jelzálogjoggal biztosított követelésének összegéről nem nyilatkozik. Ebben az esetben a Nemzeti Eszközkezel ő a hitelező javára e törvény alapján megállapítható vételár-hányadot bírósági letétbe helyezéssel teljesíti, és err ől tájékoztatja a pénzügyi intézménynek nem minősülő hitelez őt, a hiteladóst és ha a lakóingatlan nem a [zálogkötelezett] hiteladós tulajdonában van a zálogkötelezettet. Ha az ingatlan-nyilvántartá s alapján a jelzálogjoggal biztosított követelés járulékai nem határozhatók meg pontosan, a vételár - hányad számításának alapját az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jelzálogjog által biztosított követelés tőkeösszege képezi. Megjegyzés : A módosító javaslat összefügg az ajánlás 3., 10., 20., 26., 29., 30. foglaltakkal. pontjaiban Indokolás a T/4858/28/9. számon. Az El őterjesztő képvisel ője a módosító javaslattal egyetért. 37. Z. Kárpát Dániel képvisel ő a törvényjavaslat 14. (2) bekezdés módosítását javasolja : (2) A pénzügyi intézmény a vételár-felosztási terv kézhezvételét követ ő 15 napon belül nyilatkozi k arról, hogy a lakóingatlan tulajdonjogának átruházásához hozzájárul[-e], a vételár-felosztási ter v szerint rá es ő vételár hányadból meg nem térül ő, hiteladóssal szembeni követelését véglegese n elengedi, valamint a vételár rá eső részének megfizetését követően haladéktalanul kiadja a hiteladósnak a tartozáselengedő nyilatkozatot. Indokolás a T/4858/17/3. számon. - egyharmada sem támogatja: a Fogyasztóvédelmi bizottság, a Gazdasági bizottság, az Ifjúsági bizottság ; Az El őterjesztő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 38. Vágó Gábor képvisel ő a törvényjavaslat 14. (3) bekezdés módosítását javasolja : (3) Ha valamennyi pénzügyi intézmény hozzájárul a vételár-felosztási terv szerint rá es ő vételár - hányadból meg nem térülő követelése elengedéséhez, továbbá nyilatkozik arról, hogy a vételár rá es ő részének megfizetését követően haladéktalanul kiadja a hiteladósnak a tartozáselenged ő nyilatkozatot, a Nemzeti Eszközkezel ő e tényről tájékoztatja a jelzáloggal rendelkez ő hitelez őket. Az a pénzügyi intézmény, ahol a hiteladós a szándéknyilatkozatát benyújtotta, megküldi a Nemzet i Eszközkezel őnek a 11. (3) bekezdésében meghatározott igazolásokat. Megjegyzés: A módosító javaslat összefügg az ajánlás 33. pontjában foglaltakkal. a T/4858/20/2. számon. Indokolás

18 1 8 Az El őterjesztő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 39. Vágó Gábor képviselő a törvényjavaslat 15. (1) bekezdés módosítását javasolja : 15. (1) Ha a 8. (1) bekezdés a)-i) pontjában meghatározott feltételek fennállnak, és a hiteladó s vagy a zálogkötelezett nyilatkozata [alapján] szerint a lakóingatlant bírósági vagy közigazgatási végrehajtás alá vonták, a [11. (1) bekezdése szerinti] pénzügyi intézmény a szándéknyilatkozat benyújtásától számított 15 napon belül kezdeményezi a végrehajtónál a végrehajtás [szünetelését] szüneteltetését, feltéve, hogy a pénzügyi intézmény a hozzájárulás megadását nem utasítja el. A pénzügyi intézmény nyilatkozata alapján a megvételre felajánlott lakóingatlanra bejegyzet t valamennyi végrehajtási jog vonatkozásában a végrehajtás a bírósági végrehajtásról szóló évi LIII. törvény 52. (1) bekezdés g) pontja alapján szünetel. Indokolás a T/4858/19. számon. - egyharmada sem támogatja: a Fogyasztóvédelmi bizottság, a Gazdasági bizottság, az Ifjúsági bizottság ; Az Előterjesztő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 40. Z. Kárpát Dániel képviselő a törvényjavaslat 16. (1) bekezdés a) pont elhagyását javasolja : 16. (1) A végrehajtási eljárás folytatódik, ha a) [valamely pénzügyi intézmény a lakóingatlan tulajdonjogának átruházásához nem járu l hozzá,] Megjegyzés: A módosító javaslat összefügg az ajánlás 32. pontjában foglaltakkal. a T/4858/17/4. számon. Indokolás Az El őterjeszt ő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 41. Dr. Simon Gábor, Tóth Csaba, dr. Józsa István és dr. Garai István Levente képviselők a törvényjavaslat 22. (2) bekezdés módosítását javasolják :

19 1 9 (2) A lakásbérleti szerződés alapján a bérl ő köteles a megállapított lakbért a Nemzeti Eszközkezel ő részére havi rendszerességgel megfizetni, amely mértéke nem haladhatja meg a hiteladós által a pénzintézetnek fizetett el őző hat havi hiteltörlesztő-részlet átlagának ötven százalékát. Indokolás a T/4858/7. számon. Az El őterjeszt ő képviselője a módosító javaslattal nem ért egyet. 42. Z. Kárpát Dániel képvisel ő a törvényjavaslat 23. a)-b) pont elhagyását javasolja: 23. A lakásbérleti szerz ődés létrejöttére, tartalmára és megsz űnésére a Lakástörvény szabályait a következ ő eltérésekkel kell alkalmazni : a) [a bérl ő a lakóingatlanba a lakásbérleti szerz ődés létrejöttét követ ően csak a házastársát vagy élettársát, saját, illetve házastársa vagy élettársa nevelésében álló, családi pótlékr a jogosító gyermeket, továbbá a családi pótlék összegének számítása szempontjából figyelemb e vett gyermeket, a zálogkötelezettet, illetve a hiteladóst fogadhatja be, a Nemzeti Eszközkezel ő előzetes írásbeli hozzájárulásával, b) a lakóingatlanra bérlőtársi jogviszonyt létesíteni nem lehet, ] Indokolás a T/4858/18. számon. - egyharmada sem támogatja: a Fogyasztóvédelmi bizottság, a Gazdasági bizottság, az Az Előterjesztő képvisel ője a módosító javaslattal nem ért egyet. 43. Vágó Gábor képviselő a törvényjavaslat 26. módosítását javasolja : 26. W Ez a törvény a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel a kihirdetését követ ő 60. napon lép hatályba. (2) E törvény 11. (1) bekezdése január 1-jén lép hatályba azzal, hogy a 11. (2) bekezdésében meghatározottaktól eltérően a els ő negyedéves kényszerértékesítési kvót a terhére kényszerértékesítésre kijelölt lakóingatlanok esetében a lakóingatlan állam által i megvásárlását az e törvénynek az (1) bekezdésében meghatározott hatálybalépését ől számított 3 0 napon belül lehet kezdeményeznie az erre jogosultnak. (3) Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény 33. (2) bekezdése az alábbi 38. ponttal egészü l ki :

20 20 42) Egyes alkotmányos jogok érvényesítése, illet őleg kötelezettségek teljesítése, valamint a társadalmi igazságosság előmozdítása érdekében a mellékletben és a külön jogszabályokban meghatározott illetékmentes eljárásokon felül tárgyuknál fogva illetékmentes eljárások :/ 38. a hitelszerz ődésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló törvény alapján a települési önkormányzat jegyz ője által a szociáli s rászorultság fennállásáról kiállított igazolás, valamint a Magyar Államkincstár által kiállított,a családi pótlékra való jogosultságról szóló igazolás (4) A helyi adókról szóló évi C. törvény 3. (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul : (4) A törvény hatálya a 34. -ban foglaltak kivételével nem terjed ki a Magyar Nemzet i Bankra, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-re, a Nemzeti Eszközkezel őre, az Államadósság Kezelő Központ Részvénytársaságra, a büntetés-végrehajtásért felelős miniszter felügyelete alá tartozó büntetés-végrehajtási vállalatra és annak a fogvatartottak foglalkoztatását végz ő jogutódjára. Indokolás a T/4858/26. számon. - egyharmada sem támogatja: a Fogyasztóvédelmi bizottság, a Gazdasági bizottság, az Ifjúsági bizottság, az Önkormányzati bizottság, a Költségvetési bizottság ; Az Előterjesztő képviselője a módosító javaslattal nem ért egyet. 44. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 26. módosítását javasolja : 26. Ez a törvény [a kihirdetését követő 60. napon] január 1-jén lép hatályba. Indokolás a T/4858/28/10. számon. Az El őterjeszt ő képviselője a módosító javaslattal egyetért. 45. A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 27. (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezést javasolja : (3) [Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény módosításáról, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló évi LXXXV. törvény 32/C. (1) bekezdése helyébe a következ ő rendelkezés lép : (1) Tárgyánál fogva díjmentes a) a lakóingatlanon alapított zálogjog fedezetével kötött, deviza alapú kölcsönszerz ődésb ől származó követelés törvényben rögzített árfolyamon történ ő végtörlesztése sorá n kezdeményezett jelzálogjog, végrehajtási jog, valamint elidegenítési és terhelési tilalo m törlésére irányuló eljárás, b) a hitelszerződésb ől ered ő kötelezettségeinek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló törvény alapján

21 2 1 ba) a Magyar Állam javára történ ő lakásvásárlás során megsz űnt jelzálogjog, végrehajtási jog, továbbá az elidegenítési és terhelési tilalom törlésére irányuló eljárás, bb) a visszavásárlási jog bejegyzésére irányuló eljárás, be) a Nemzeti Eszközkezel ő Zrt. javára történ ő vagyonkezelői jog bejegyzésére irányul ó eljárás, c) a kiskorú javára megállapított tartásdíj biztosítására szolgáló jelzálogjog bejegyzésér e irányuló eljárás, d) a jogosult nevének és lakcímének, székhelyének, üzemi központjának bejelentése, e) a lakáscélú közvetlen állami támogatás igénybevétele esetén ea) a lakásépítési és -vásárlási kedvezményt, eb) a fiatalok otthonteremtési támogatását és ec) a lakásépítési és -vásárlási kedvezményt megel őlegező kölcsönt biztosító jelzálogjog, valamint ezzel összefüggően a Magyar Állam mint a jelzálogjog jogosultj a javára a jelzálogjog megszűnéséig fennálló elidegenítési és terhelési tilalom ingatlannyilvántartási bejegyzése, illetve törlése iránti eljárás, f) az olyan jog vagy tény törlésére irányuló kérelem, amelynek megsz űnése az ingatlannyilvántartásból kétségtelenül megállapítható, g) a lakástörvény alapján vételi, el ővásárlási joggal rendelkez ő személy részére elidegenítet t önkormányzati vagy állami tulajdonban álló lakás tulajdonjogának, haszonélvezeti jogának, továbbá az ezzel összefüggő elidegenítési és terhelési tilalomnak, valamint jelzálogjognak a z ingatlan-nyilvántartási bejegyzésével vagy törlésével kapcsolatos eljárás, h) a birtok-összevonási célú önkéntes f őldcsere keretében létrejött megállapodáson alapul ó tulajdonosváltozás ingatlan-nyilvántartási bejegyzése, i) a végrehajtási eljárásban az árverés, nyilvános pályázat kit űzése tényének és id őpontjának feljegyzésére, valamint az árverés sikertelensége és a pályázat eredménytelensége esetén annak törlésére irányuló eljárás, j) a közérdekű bejelentés, javaslat és a panasz elbírálására, valamint a közigazgatási hatóság é s a büntetőügyben eljáró bíróság által elrendelt zárlat, a büntet ő ügyben eljáró bíróság által elrendelt zár alá vétel, továbbá az ügyész és a nyomozó hatóság által elrendelt zár alá vétel t megel őző biztosítási intézkedés tényének feljegyzésére és törlésére, továbbá a büntet őeljárás megindításának feljegyzésére és törlésére irányuló eljárás, k) a költségmentesség engedélyezése iránti eljárás, 1) a birtok-összevonási célú önkéntes földcsere megszervezése iránt az ingatlanügyi hatóságná l kezdeményezett eljárás, valamint a kárpótlási eljárás, a részarány-tulajdonnal kapcsolato s eljárás."] (3)Azilletékekrőlszóló1990.éviXCIII. törvény 33. (2) bekezdése akövetkező 38. ponttal egészül ki : (Egyes alkotmányos jogok érvényesítése, illetőleg kötelezettségek teljesítése, valamint a társadalm i igazságosság el őmozdítása érdekében a mellékletben és a külön jogszabályokban meghatározot t illetékmentes eljárásokon felül tárgyuknál fogva illetékmentes eljárások :) 38. a hitelszerz ődésből ered ő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló törvény alapján a települési önkormányzat jegyz ője által a szociáli s rászorultság fennállásáról kiállított igazolás, valamint a kincstár által a családi pótlékra val ó jogosultságra vonatkozóan kiállított igazolás. Indokolás a T/4858/28/11. számon. Az El őterjeszt ő képvisel ője a módosító javaslattal egyetért.

22 A Gazdasági bizottság a törvényjavaslat 27. kiegészítését javasolja a következ ő új (4) bekezdés felvételével : (4) A devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítésér ől és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló évi LXXV. törvény 8. (2) bekezdése helyébea következ ő rendelkezés lép : (2) A kényszerértékesítésre kijelölt fedezeti ingatlan kényszerértékesítését a hitelezőneka tárgynegyedév végéig kezdeményeznie kell, kivéve, ha a hitelez ő pénzügyi intézmény a lakáshite l fedezetéül szolgáló lakóingatlan tulajdonjogának - a hitelszerz ődésből ered ő kötelezettségeinek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló törvény szerinti - átruházásához hozzájárult. Indokolás a T/4858/28/12. számon. Az El őterjeszt ő képvisel ője a módosító javaslattal egyetért. Osszeállította: az Országgyűlés Hivatalának Jogi főosztálya Budapest, november 21. Rogán Antal s.k., a Gazdasági bizottság elnöke Simon Gábor s.k., a Fogyasztóvédelmi bizottság elnök e Sneider Tamás s.k., Dr. Láng Zsolt s.k., az Ifjúsági bizottság elnöke az Önkormányzati bizottság elnök e Dr. Nyikos László s.k., a Költségvetési bizottság elnöke

részlete s vitájához

részlete s vitájához ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA T/1794/5. Érkezett : 2010 NOV 2 9. Az Országgy űlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának aj ánlás a az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény módosításáról

Részletesebben

Irományszám: j ( gyí. Érkezett: 2011 [!OV 2 1.

Irományszám: j ( gyí. Érkezett: 2011 [!OV 2 1. Or gjywirs Hivatai Az Országgy űlé s Gazdasági és informatikai bizottsága Irományszám: j ( gyí Érkezett: 2011 [!OV 2 1. l~ t2 Bizottsági módosító javaslat Kövér László az Országgyűlés elnöke részére Helybe

Részletesebben

Az Országgyűlés. bizottságána k. Gazdasági és informatikai bizottságának. vitájához

Az Országgyűlés. bizottságána k. Gazdasági és informatikai bizottságának. vitájához ORSZÁGGYÜLI3S 1 11VATAL A T/10332/5. szám Érkezett : 1013 MARC 13. Az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetés i bizottságának Gazdasági és informatikai bizottságának Önkormányzati és területfejlesztés

Részletesebben

T/4858. számú törvényjavaslat. a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról

T/4858. számú törvényjavaslat. a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/4858. számú törvényjavaslat a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról Előadó Dr. Matolcsy György

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK OKTÓBER 28-i RENDES ÜLÉSÉRE

E L Ő T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK OKTÓBER 28-i RENDES ÜLÉSÉRE AZ ELŐTERJESZTÉS SORSZÁMA: 239. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Javaslat a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. által kezelt ingatlanok önkormányzati tulajdonba vételére E L Ő T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS

Részletesebben

Iromány száma: T/3604/7. Benyújtás dátuma: :51. Parlex azonosító: OFWRIAQ90003

Iromány száma: T/3604/7. Benyújtás dátuma: :51. Parlex azonosító: OFWRIAQ90003 Iromány száma: T/3604/7. Benyújtás dátuma: 2018-12-06 17:51 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Parlex azonosító: OFWRIAQ90003 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Dr. Bajkai

Részletesebben

T/6217/13. szám. Az Országgyűlés. Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának. ajánlás a

T/6217/13. szám. Az Országgyűlés. Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának. ajánlás a T/6217/13. szám Az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának Honvédelmi és rendészeti bizottságának ajánlás a egyes büntetőjogi

Részletesebben

a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény módosításáról szóló T/3486. számú törvényjavaslat

a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény módosításáról szóló T/3486. számú törvényjavaslat ORSZÁGGYÜLÉS HIVATALA T/3486/11. szám Érkezett : 2011 S2EPT 1 2. Az Országgyűlés Kulturális és sajt ó bizottságának ajánlás a a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény módosításáról

Részletesebben

T/17968/10. szám. Az Országgyűlés. a j á n l á s a

T/17968/10. szám. Az Országgyűlés. a j á n l á s a T/17968/10. szám Az Országgyűlés Kulturális és sajtó bizottságának Alkotmány- és igazságügyi bizottságának Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának Önkormányzati bizottságának a j á n l á s

Részletesebben

T/7417/23. Az Országgyűlés

T/7417/23. Az Országgyűlés T/7417/23 ORSZÁGGYÜLÉS I IVATALA Érkezett : 2012 JÓN 1 1 Az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának kiegészít ő Önkormányzati és területfejlesztés i bizottságának ajánlás a a nemzeti vagyonról

Részletesebben

SZÁNDÉKNYILATKOZAT (HITELADÓS) Alulírott (név):... születési név:... születési hely és idő:... anyja születési neve:... személy igazolvány száma:...

SZÁNDÉKNYILATKOZAT (HITELADÓS) Alulírott (név):... születési név:... születési hely és idő:... anyja születési neve:... személy igazolvány száma:... SZÁNDÉKNYILATKOZAT (HITELADÓS) A Nemzeti Eszközkezelő tölti ki! Iktatószám:.../.../.../110001 A pénzügyi intézmény tölti ki! Benyújtás dátuma:...év...hó nap Pénzügyi intézmény neve: Alulírott (név):...

Részletesebben

SZÁNDÉKNYILATKOZAT (HITELADÓS) Alulírott (név):... születési név:... születési hely és idő:... anyja születési neve:... személy igazolvány száma:...

SZÁNDÉKNYILATKOZAT (HITELADÓS) Alulírott (név):... születési név:... születési hely és idő:... anyja születési neve:... személy igazolvány száma:... SZÁNDÉKNYILATKOZAT (HITELADÓS) A Nemzeti Eszközkezelő tölti ki! Iktatószám: [BE]/.../.../201.../1101 A pénzügyi intézmény tölti ki! Benyújtás dátuma: Pénzügyi intézmény neve:...év...hó nap Alulírott (név):...

Részletesebben

a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló T13660. számú törvényjavaslat

a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló T13660. számú törvényjavaslat ORSZÁGGYÜLÉS HIVATALA T/3660/10.szám 1007 SZER 2 0. Az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának Európai ügyek bizottságának Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának Költségvetési,

Részletesebben

Az Országgyűlés. Önkormányzati és területfejlesztés i. bizottságának. ajánlás a. részlete s. vitájáho z

Az Országgyűlés. Önkormányzati és területfejlesztés i. bizottságának. ajánlás a. részlete s. vitájáho z ORSZÁGGYULES HIVATALA T/10749/15. Érkezett : 2013 StEPT 1 6. Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának Alkotmányügyi, igazságügyi

Részletesebben

Tisztelt Elnök Úr! bizottsági módosító javaslato t 97.

Tisztelt Elnök Úr! bizottsági módosító javaslato t 97. E:Áz' Ctt: ~ to 3 KO 5 Az Országgyűlé s Gazdasági és informatikai bizottsága Kövér László úrnak, az Országgy űlés elnökének Bizottsági módosító javasla t Helyben Tisztelt Elnök Úr! Az Országgyűlés Gazdasági

Részletesebben

Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat. I. Rész

Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat. I. Rész Iromány száma: T/3604/4. Benyújtás dátuma: 2018-12-04 15:09 Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága Parlex azonosító: VJGY5US30001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó: Bánki Erik, Elnök

Részletesebben

Nemzeti Eszközkezelő Zrt. TÁJÉKOZTATÓ

Nemzeti Eszközkezelő Zrt. TÁJÉKOZTATÓ TÁJÉKOZTATÓ a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló 2011. évi CLXX. törvényről I) A NET programra vonatkozó jogszabály:

Részletesebben

Ügyféltájékoztató a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjáról

Ügyféltájékoztató a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjáról Ügyféltájékoztató a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjáról A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjának lényege, hogy a hátralékos tartozással rendelkező, szociálisan rászorult Ügyfeleket a Magyar Állam (a

Részletesebben

T/12720/19. szám. Az Országgyűlés. Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának. a j á n l á s a

T/12720/19. szám. Az Országgyűlés. Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának. a j á n l á s a T/12720/19. szám Az Országgyűlés Önkormányzati bizottságának Egészségügyi bizottságának Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának a j á n l á s a a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi

Részletesebben

SZÁNDÉKNYILATKOZAT (HITELADÓS) Alulírott (név):... születési név:... születési hely és idő:... anyja születési neve:... személy igazolvány száma:...

SZÁNDÉKNYILATKOZAT (HITELADÓS) Alulírott (név):... születési név:... születési hely és idő:... anyja születési neve:... személy igazolvány száma:... SZÁNDÉKNYILATKOZAT (HITELADÓS) A Nemzeti Eszközkezelő tölti ki! Iktatószám: [BE]/.../.../201.../1101 A pénzügyi intézmény tölti ki! Benyújtás dátuma: Pénzügyi intézmény neve: Pénzügyi intézmény azonosítója:...év...hó

Részletesebben

Az Országgyűlés. vitájáho z

Az Országgyűlés. vitájáho z ORSZÁGGY JLÉS HIVATALA T/7858/8. Érkezett: 2012» L 0 4. Az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottságának Emberi jogi, kisebbségi, civil- é s vallásügyi bizottságának Gazdasági és informatikai

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÁS A NEMZETI ESZKÖZKEZELŐ OTTHONVÉDELMI PROGRAMJÁRÓL

TÁJÉKOZTATÁS A NEMZETI ESZKÖZKEZELŐ OTTHONVÉDELMI PROGRAMJÁRÓL TÁJÉKOZTATÁS A NEMZETI ESZKÖZKEZELŐ OTTHONVÉDELMI PROGRAMJÁRÓL Tisztelt Ügyfelünk! Az Országgyűlés a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó, rászorult természetes személyek lakhatási

Részletesebben

T /7417/3. ::']fllll: '-'-!a!yxs_sym WUF! n ta Az Országgyűlés. ajánlás a

T /7417/3. ::']fllll: '-'-!a!yxs_sym WUF! n ta Az Országgyűlés. ajánlás a ORSZÁGGYŰ LÉS HIVATAL T T /7417/3 Érkezett: 2012 JuN 05. ::']fllll: '-'-!a!yxs_sym WUF! n ta Az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának Önkormányzati és területfejlesztési bizottságának ajánlás

Részletesebben

2011. évi CLXX. törvény. a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról

2011. évi CLXX. törvény. a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról 2011. évi CLXX. törvény a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról Az Országgyűlés a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek

Részletesebben

1. Az illetékekró7 szóló 1990. évi XCIII. törvény módosítása

1. Az illetékekró7 szóló 1990. évi XCIII. törvény módosítása Érc-,z. : 2011 s'ái15,µ_.. 2011. évi...törvén y az otthonvédelemmel összefüggő egyes törvények módosításáró l 1. Az illetékekró7 szóló 1990. évi XCIII. törvény módosítása (1) Az illetékekről szóló 1990.

Részletesebben

Budapest, 2012. május

Budapest, 2012. május MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/7034. számú törvényjavaslat a Nemzeti Eszközkezelő működésével kapcsolatos egyes törvények módosításáról Előadó: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Budapest, 2012. május

Részletesebben

2. oldal a) a fogyasztóvédelemről szóló törvényben meghatározott közüzemi szolgáltatás szolgáltatója, valamint a hitelintézet, pénzügyi vállalkozás ál

2. oldal a) a fogyasztóvédelemről szóló törvényben meghatározott közüzemi szolgáltatás szolgáltatója, valamint a hitelintézet, pénzügyi vállalkozás ál 1. oldal 2011. évi CXXI. törvény az otthonvédelemmel összefüggő egyes törvények módosításáról 1 1. Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosítása 1. (1) Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII.

Részletesebben

Tájékoztató a Nemzeti Eszközkezelő működéséről

Tájékoztató a Nemzeti Eszközkezelő működéséről TÁJÉKOZTATÓ A NEMZETI ESZKÖZKEZELŐ MŰKÖDÉSÉRŐL A Nemzeti Eszközkezelő (továbbiakban: NET) és a Bank együttműködési megállapodást kötöttek a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem

Részletesebben

2011. évi CLXX. törvény. a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról

2011. évi CLXX. törvény. a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról Hatályos: 2013.05.17 2011. évi CLXX. törvény a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról Az Országgyűlés a hitelszerződésből eredő

Részletesebben

ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA

ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA Iromány száma: T/3604/AO Benyújtás dátuma: 2018. december \ '-' Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Egységes javaslat benyújtása

Részletesebben

T/1489. számú. törvényjavaslat

T/1489. számú. törvényjavaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/1489. számú törvényjavaslat az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításáról, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló 1996.

Részletesebben

2011. évi CLXX. törvény. a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról

2011. évi CLXX. törvény. a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról 2011. évi CLXX. törvény a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról Az Országgyűlés a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek

Részletesebben

2011. évi CLXX. törvény. a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról

2011. évi CLXX. törvény. a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról 2011. évi CLXX. törvény a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról Az Országgyűlés a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek

Részletesebben

2011. évi CLXX. törvény. a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról

2011. évi CLXX. törvény. a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról 2011. évi CLXX. törvény a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról Az Országgyűlés a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek

Részletesebben

H/5854/4. szám. Az Országgyűlés. Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának. ajánlás a

H/5854/4. szám. Az Országgyűlés. Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának. ajánlás a H/5854/4. szám URSZÁGGYL -` l i ívata A Érkezett: 2012 FEBR 14 Az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának ajánlás a az Egyházkénti elismerés elutasításáról szóló H/5854. számú

Részletesebben

ajánlás a kiegészít ő vitájához URSZÁGGYUL-- T/8099/28. szám Érkezett : 2012 SLtri 2 6. Az Országgyűlés Gazdasági és informatika i bizottságának

ajánlás a kiegészít ő vitájához URSZÁGGYUL-- T/8099/28. szám Érkezett : 2012 SLtri 2 6. Az Országgyűlés Gazdasági és informatika i bizottságának T/8099/28. szám URSZÁGGYUL-- Érkezett : 2012 SLtri 2 6. Az Országgyűlés Számvev őszéki és költségvetési bizottságának Gazdasági és informatika i bizottságának Fogyasztóvédelm i bizottságának kiegészít

Részletesebben

Tájékoztató a Nemzeti Eszközkezelı mőködésérıl

Tájékoztató a Nemzeti Eszközkezelı mőködésérıl TÁJÉKOZTATÓ A NEMZETI ESZKÖZKEZELİ MŐKÖDÉSÉRİL A Nemzeti Eszközkezelı (továbbiakban: NET) és a Bank együttmőködési megállapodást kötöttek a hitelszerzıdésbıl eredı kötelezettségeiknek eleget tenni nem

Részletesebben

T/1745/39. Az Országgyűlé s. az egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáró l szóló T/1745. számú törvényjavasla t

T/1745/39. Az Országgyűlé s. az egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáró l szóló T/1745. számú törvényjavasla t T/1745/39. ORSZÁGGYÚLÉS HIVATALA Érkezett : 2010 DEC 0 9. Az Országgyűlé s Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának Gazdasági és informatikai bizottságának kiegészít ő Foglalkoztatási

Részletesebben

Az Országgyűlés. ajánlás a. a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló évi XX. törvény módosításáról szóló T/1247. számú törvényjavaslat

Az Országgyűlés. ajánlás a. a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló évi XX. törvény módosításáról szóló T/1247. számú törvényjavaslat ORBZÁGGYÜLÉS HIVATAL A T/1247/18. Érkezett : 2010 OKT 1 8. Az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának ajánlás a Emberi jogi, kisebbségi, civil- é s vallásügyi bizottságának a

Részletesebben

Kunszentmiklós Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2014. (V.21.) önkormányzati rendelete az első lakáshoz jutó fiatal házasok támogatásáról

Kunszentmiklós Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2014. (V.21.) önkormányzati rendelete az első lakáshoz jutó fiatal házasok támogatásáról 1 Kunszentmiklós Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2014. (V.21.) önkormányzati rendelete az első lakáshoz jutó fiatal házasok támogatásáról Kihirdetve: 2014. május 21. Kifüggesztve: 2014. május

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A NEMZETI ESZKÖZKEZELŐ ZRT. MŰKŐDÉSÉRŐL. (2015. január 1-től hatályos)

TÁJÉKOZTATÓ A NEMZETI ESZKÖZKEZELŐ ZRT. MŰKŐDÉSÉRŐL. (2015. január 1-től hatályos) TÁJÉKOZTATÓ A NEMZETI ESZKÖZKEZELŐ ZRT. MŰKŐDÉSÉRŐL (2015. január 1-től hatályos) Bankunk Együttműködési Megállapodást kötött a 2011. évi CLXX. törvény alapján, tevékenységét 2012. január 1-én megkezdő,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK I. PÉNZÜGY 2 1128 II. GAZDASÁG 1129 1164 III. FOGLALKOZTATÁSPOLITIKA, MUNKAÜGY 1165 1282

TARTALOMJEGYZÉK I. PÉNZÜGY 2 1128 II. GAZDASÁG 1129 1164 III. FOGLALKOZTATÁSPOLITIKA, MUNKAÜGY 1165 1282 Budapest, 2012. január 30. Ára: 4935 Ft 1. szám TARTALOMJEGYZÉK I. PÉNZÜGY 2 1128 II. GAZDASÁG 1129 1164 III. FOGLALKOZTATÁSPOLITIKA, MUNKAÜGY 1165 1282 2 NEMZETGAZDASÁGI KÖZLÖNY 1. szám I. PÉNZÜGY JOGSZABÁLYOK

Részletesebben

T/6768/18. szám. Az Országgyűlés. Alkotmányügyi, igazságügy i és ügyrendi bizottságána k. ajánlás a

T/6768/18. szám. Az Országgyűlés. Alkotmányügyi, igazságügy i és ügyrendi bizottságána k. ajánlás a T/6768/18. szám ORSZÁCG Y 1J lyé 7 _ 1 Tr l. Érkezett: 2008 DEC 1 5. Az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügy i és ügyrendi bizottságána k ajánlás a a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a

Részletesebben

A rendelet hatálya. A lakásbérlet általános szabályai

A rendelet hatálya. A lakásbérlet általános szabályai Lábatlan Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2007. (IV. 25.) számú rendelete feltételeiről Lábatlan Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény

Részletesebben

Magyar joganyagok évi CLXX. törvény - a hitelszerződésből eredő kötelezettsé 2. oldal f) jelzáloghitel-szerződés: a hiteladós és a pénzügyi in

Magyar joganyagok évi CLXX. törvény - a hitelszerződésből eredő kötelezettsé 2. oldal f) jelzáloghitel-szerződés: a hiteladós és a pénzügyi in Magyar joganyagok - 2011. évi CLXX. törvény - a hitelszerződésből eredő kötelezettsé 1. oldal 2011. évi CLXX. törvény a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek

Részletesebben

Felsőlajos Község Önkormányzata Képviselő testületének 7/2012. (IV. 24.) önkormányzati rendelete az első lakáshoz jutók támogatásáról 1

Felsőlajos Község Önkormányzata Képviselő testületének 7/2012. (IV. 24.) önkormányzati rendelete az első lakáshoz jutók támogatásáról 1 Felsőlajos Község Önkormányzata Képviselő testületének 7/2012. (IV. 24.) önkormányzati rendelete az első lakáshoz jutók támogatásáról 1 Felsőlajos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

2011. évi CLXX. törvény. a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról 1

2011. évi CLXX. törvény. a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról 1 2011. évi CLXX. törvény a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról 1 Az Országgyűlés a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek

Részletesebben

T/3358/21. Az Országgyűlés. ajánlás a. szabályairól szóló évi XCIX. törvény módosításáról szóló T/3358. számú törvényjavaslat.

T/3358/21. Az Országgyűlés. ajánlás a. szabályairól szóló évi XCIX. törvény módosításáról szóló T/3358. számú törvényjavaslat. T/3358/21. ORSZÁGGYÜLÉS HIVATAL A Érkezett. 2011 JuN 1 5. Az Országgyűlés Kulturális és sajtó- Önkormányzati és területfejlesztés i bizottságának bizottságána k ajánlás a az előadó-művészeti szervezetek

Részletesebben

16/2000. (III. 30.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képvisel - testületének rendelete

16/2000. (III. 30.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képvisel - testületének rendelete 16/2000. (III. 30.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képvisel - testületének rendelete Szentgotthárd Város Önkormányzatának tulajdonában lév lakások elidegenítésének szabályairól Módosítva: a 4/2002.

Részletesebben

2011. évi CLXX. törvény. a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról 1

2011. évi CLXX. törvény. a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról 1 2011. évi CLXX. törvény a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról 1 Az Országgyűlés a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek

Részletesebben

2011. évi CLXX. törvény. a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról 1

2011. évi CLXX. törvény. a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról 1 2011. évi CLXX. törvény a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról 1 Az Országgyűlés a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek

Részletesebben

ÜZLETSZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁS

ÜZLETSZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁS Borotai Takarékszövetkezet 6445. Borota, Dózsa György u. 22. Cg: 03-02-000162. ÜZLETSZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁS Tevékenységi engedélyek száma és kelte: ÁPTF. 944 /1997/F. 1997. október 28. ÁPTF. 1274/1998. 1998.

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1994.(V.4.) számú RENDELETE

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1994.(V.4.) számú RENDELETE Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1994.(V.4.) számú RENDELETE A lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről (egységes szerkezetben) 1 Budapest

Részletesebben

T/10238/14. Az Országgyűlé s. Alkotmányügyi, igazságügy i és ügyrendi bizottságának. ajánlás a

T/10238/14. Az Országgyűlé s. Alkotmányügyi, igazságügy i és ügyrendi bizottságának. ajánlás a ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA T/10238/14. Érkezett : 2013 ÁPR 0 O. Az Országgyűlé s Alkotmányügyi, igazságügy i és ügyrendi bizottságának ajánlás a az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolato s nemzetközi közigazgatási

Részletesebben

T/13049/20. Az Országgyűlés. családügyi és lakhatási bizottságának. Foglalkoztatási és munkaügy i bizottságának. ajánlás a

T/13049/20. Az Országgyűlés. családügyi és lakhatási bizottságának. Foglalkoztatási és munkaügy i bizottságának. ajánlás a T/13049/20. O RSZÁGG~r liies i-ilvatál A Érkezett : 2013 NOV 2 5. Az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának Egészségügyi bizottságána k Foglalkoztatási és munkaügy i bizottságának

Részletesebben

Iromány száma : T/13091/ /1 5 Benyújtás dátuma: február. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottság a. Érkezett : Z01 FEER 1 7.

Iromány száma : T/13091/ /1 5 Benyújtás dátuma: február. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottság a. Érkezett : Z01 FEER 1 7. Iromány száma : T/13091/ /1 5 Benyújtás dátuma: 2017. február. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottság a Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Érkezett : Z01 FEER 1 7. Tárgy : Egységes javaslat

Részletesebben

A Törvényalkotási bizottság összegz ő jelentése

A Törvényalkotási bizottság összegz ő jelentése urbzaggy ű lés Hivatala iroma nyszarn- 6t3.413/ w Érkezett : 2015 DEC 1 1. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottság a A Törvényalkotási bizottság összegz ő jelentése a közbeszerzésekr ől szóló 2015. évi

Részletesebben

Az Országgyűlés. egyes törvényeknek a rezsicsökkentés végrehajtásához szükséges módosításáró l szóló T/ számú törvényjavaslat.

Az Országgyűlés. egyes törvényeknek a rezsicsökkentés végrehajtásához szükséges módosításáró l szóló T/ számú törvényjavaslat. T/12491/11. ORSZÁGGY(iLLS HIVATAL A Érkezett : 2013 OKT 10. Az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának Fogyasztóvédelm i bizottságána k kiegészít ő ajánlás a egyes törvényeknek a rezsicsökkentés

Részletesebben

1. A fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatása

1. A fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatása Budapest főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2010. (IV.23.) önkormányzati rendelete a lakásépítés és lakásvásárlás támogatásának szabályairól /egységes szerkezetben a 35/2010.

Részletesebben

A NEMZETI ERÕFORRÁS MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA

A NEMZETI ERÕFORRÁS MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA II. ÉVFOLYAM 3. szám 2012. február 24. A NEMZETI ERÕFORRÁS MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA Szociális Közlöny Szerkesztõsége 1051 Budapest, Arany J. u. 6 8. Telefon: 795-3003 Megjelenik szükség szerint Elõfizetési

Részletesebben

Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete

Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről Rákóczifalva Város Önkormányzatának

Részletesebben

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének. 19/2003. (V.27.) Kt. számú rendelete. LAKÁSOK és HELYISÉGEK ELIDEGENÍTÉSÉRŐL

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének. 19/2003. (V.27.) Kt. számú rendelete. LAKÁSOK és HELYISÉGEK ELIDEGENÍTÉSÉRŐL Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 19/2003. (V.27.) Kt. számú rendelete LAKÁSOK és HELYISÉGEK ELIDEGENÍTÉSÉRŐL Ercsi Város Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.

Részletesebben

5/1994. (III.31.) Kgy. számú rendelete. (egységes szerkezetben)

5/1994. (III.31.) Kgy. számú rendelete. (egységes szerkezetben) Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 11/1996. (VII.12.) Kgy. sz., 17/1999. (VII.9.) Kgy. sz., 5/2001. (III. 9.) Kgy. sz., a 6/2004. (IV.30.) a 17/2004. (X.1.) és a 7/2006. (III.31.) rendeletével 1

Részletesebben

2. A rendelet célja a saját erőből történő lakáshoz jutás, a meglévő lakások szükség szerinti bővítésének, felújításának elősegítése.

2. A rendelet célja a saját erőből történő lakáshoz jutás, a meglévő lakások szükség szerinti bővítésének, felújításának elősegítése. Csolnok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2005.(IX.23.) ökr. számú rendelete a lakáscélú helyi támogatásokról az azt módosító 11/2006. (V.05.) ökr. rendelettel egységes szerkezetben Csolnok

Részletesebben

Jogosultsági feltételek

Jogosultsági feltételek TÁJÉKOZTATÓ NEMZETI ESZKÖZKEZELŐ PROGRAMRÓL Jogosultsági feltételek A NET program működésének minden lépését jogszabályok határozzák meg, a bekerülési feltételektől a megvásárlás folyamatán és a lakásbérleti

Részletesebben

Iromány száma: T/3604. Benyújtás dátuma: :00. Parlex azonosító: WUQABW640001

Iromány száma: T/3604. Benyújtás dátuma: :00. Parlex azonosító: WUQABW640001 Iromány száma: T/3604. Benyújtás dátuma: 2018-11-20 14:00 Miniszterelnökség Parlex azonosító: WUQABW640001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó: Dr.

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések .. BUDAPEST KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT 56/1994.(XI.8.) sz. önkormányzati rendelete Az első 1ak.ástu1ajdont szerzok: támogatásáról A Budapest Kőbányai Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Pálháza Város Önkormányzat képviselő-testületének 3/2014. (II. 13.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről Pálháza Város Önkormányzat

Részletesebben

Az Országgyűlés. Számvevőszéki és költségvetés i bizottságána k. ajánlás a

Az Országgyűlés. Számvevőszéki és költségvetés i bizottságána k. ajánlás a ORSZÁGGY ULLS HlvAfALA T/9401/7. Érkezett : 2012 DEC 1 1. Az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetés i bizottságána k ajánlás a egyes törvényeknek a központi költségvetésről szóló törvény megalapozásával

Részletesebben

Pusztavám Község Önkormányzati Képviselo- testületének 17/2008./XI.27./számú rendelete. A helyi lakáscélú támogatásokról

Pusztavám Község Önkormányzati Képviselo- testületének 17/2008./XI.27./számú rendelete. A helyi lakáscélú támogatásokról Pusztavám Község Önkormányzati Képviselo- testületének 17/2008./XI.27./számú rendelete A helyi lakáscélú támogatásokról Pusztavám Község Önkormányzati képviselo- testülete a helyi önkormányzatról szóló

Részletesebben

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 49/2004.(XII.16.) Kt. sz. rendelete. a lakások és helyiségek elidegenítéséről

Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 49/2004.(XII.16.) Kt. sz. rendelete. a lakások és helyiségek elidegenítéséről Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének 49/2004.(XII.16.) Kt. sz. rendelete a lakások és helyiségek elidegenítéséről Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

M I N T A P É L D Á N Y!

M I N T A P É L D Á N Y! INGATLAN ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről #hiteladós neve (#hiteladós születési családi és utóneve, #hiteladós születési helye, #hiteladós születési ideje, #hiteladós anyja születési családi

Részletesebben

épjtílétib'lz ototiság jelenitése,. törvényjavasla t (T/5052. szám) részletes vitájáró l Tisztelt Elnök Úr!

épjtílétib'lz ototiság jelenitése,. törvényjavasla t (T/5052. szám) részletes vitájáró l Tisztelt Elnök Úr! Országgy űlés Hivatal a Irományszám : -v I sc '- 1 5 Az Országgyűlés Népjóléti bizottsága Érkezett 2015 JÚN 1 7. Kijelölt bizottság épjtílétib'lz ototiság jelenitése,. törvényjavasla t (T/5052. szám) részletes

Részletesebben

T/6768/9. szám. Az Országgyűlé s. Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának. ajánlás a

T/6768/9. szám. Az Országgyűlé s. Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának. ajánlás a ORSZÁGGrYÜLÉS HIVATALA T/6768/9. szám Érkezett : 2008 NOV 2 7. Az Országgyűlé s Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának Gazdasági és informatikai bizottságának Költségvetési, pénzügy i és

Részletesebben

T/10979/17. Az Országgy űlé s. a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról szóló T/10979. sz. törvényjavaslat.

T/10979/17. Az Országgy űlé s. a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról szóló T/10979. sz. törvényjavaslat. ORSZÁGGVÜLÉS I1IVATAL.t- T/10979/17. Érkezett : 2009 NOV 4 8. Az Országgy űlé s Oktatási és tudományos bizottságának Önkormányzati és területfejlesztés i bizottságának kiegészít ő ajánlás a a közoktatásról

Részletesebben

а devizában eladósodott személyek védelme érdekében szükséges egyes törvénye k módosításáró l

а devizában eladósodott személyek védelme érdekében szükséges egyes törvénye k módosításáró l ЭNаg$Yíi1ё s Hivatal a 1'1.'6^^ : 2014. évi.... törvény Ёrkezca : 7014 MД. J 0 6., а devizában eladósodott személyek védelme érdekében szükséges egyes törvénye k módosításáró l 1. Az illetékekről szóló

Részletesebben

T/10402. számú. törvényjavaslat. a Nemzeti Eszközkezelővel kapcsolatos egyes törvények módosításáról. Előadó:

T/10402. számú. törvényjavaslat. a Nemzeti Eszközkezelővel kapcsolatos egyes törvények módosításáról. Előadó: MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/10402. számú törvényjavaslat a Nemzeti Eszközkezelővel kapcsolatos egyes törvények módosításáról Előadó: Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Budapest, 2013. március 2013.

Részletesebben

GYÖNGYÖSTARJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 17/2004. (V. 1.) RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL

GYÖNGYÖSTARJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 17/2004. (V. 1.) RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL GYÖNGYÖSTARJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 17/2004. (V. 1.) RENDELETE A MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJÁRÓL Egységes szerkezetben: 2011. március 25. 2 GYÖNGYÖSTARJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 17/2004. (V. 1.)

Részletesebben

a közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény módosításáról szóló T/ sz. törvényjavaslat

a közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény módosításáról szóló T/ sz. törvényjavaslat T/10979/14. ORSLÁGGYliLÉS HIVATAL A Érkezett : 2009 NOV 12. Az Országgy űlés Oktatási és tudományos bizottságának Önkormányzati és területfejlesztés i bizottságának aj ánlás a a közoktatásról szóló 1993.

Részletesebben

33/1995. (XII. 29.) RENDELETE A FIATAL HÁZASOK ELSŐ LAKÁSHOZ JUTÁSÁRA ADOTT TÁMOGATÁSRÓL, ANNAK FELTÉTELEIRŐL EGYSÉGES SZERKEZETBEN

33/1995. (XII. 29.) RENDELETE A FIATAL HÁZASOK ELSŐ LAKÁSHOZ JUTÁSÁRA ADOTT TÁMOGATÁSRÓL, ANNAK FELTÉTELEIRŐL EGYSÉGES SZERKEZETBEN ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK 33/1995. (XII. 29.) RENDELETE A FIATAL HÁZASOK ELSŐ LAKÁSHOZ JUTÁSÁRA ADOTT TÁMOGATÁSRÓL, ANNAK FELTÉTELEIRŐL A 28/1997. (VII. 1.), A 16/2000. (V. 17.),

Részletesebben

1.. (2) A támogatás az önálló, egy teljes lakás épitéséhez, vásárlásához nyújtható, egy lakás résztulajdonának megszerzéséhez nem.

1.. (2) A támogatás az önálló, egy teljes lakás épitéséhez, vásárlásához nyújtható, egy lakás résztulajdonának megszerzéséhez nem. Cserkeszőlő Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 4/2014. (II.25.) önkormányzati rendelete a szociális törvény helyi végrehajtásáról, a helyi önkormányzat által nyújtott pénzbeli és természetbeni

Részletesebben

Sarkadkeresztúr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. 11/1999. (IX.7.) KT. számú rendelete

Sarkadkeresztúr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete. 11/1999. (IX.7.) KT. számú rendelete Sarkadkeresztúr Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 11/1999. (IX.7.) KT. számú rendelete a belvíz sújtotta lakóépületek vásárlásához, újraépítéséhez és felújításához nyújtandó önkormányzati támogatásról

Részletesebben

2010. évi törvény. A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény módosítása

2010. évi törvény. A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény módosítása Országgyűlés Hivatala iroi áfr5 ^ám.i 1.7 ]- Lrk~ett : 2010 `OK i 2 6. 2010. évi törvény egyes pénzügyi tárgyú törvényeknek a nehéz helyzetbe került lakáscélú hitel t felvevőfogyasztók megsegítése érdekében

Részletesebben

A Kgy. rendelet 4. (2) bekezdés az alábbi d) ponttal egészül ki és a jelenlegi d)-g) pontok számozása e)-h) pontokra változik:

A Kgy. rendelet 4. (2) bekezdés az alábbi d) ponttal egészül ki és a jelenlegi d)-g) pontok számozása e)-h) pontokra változik: Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 43/2007. (XI. 15.) Kgy. rendelete az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló rendelet

Részletesebben

Új Szöveges dokumentum

Új Szöveges dokumentum A Fészekrakó program Fészekrakó program keretében állami készfizető kezességvállalás mellett nyújtható hitelek (a 4/2005. (I.12.) Korm. rendelet, illetve ennek módosítására kiadott 32/2005. (II.15.) Korm.

Részletesebben

ADATBEJELENTÉS. a magánszemély kommunális adójáról. Bokod Község önkormányzati adóhatóságnak.

ADATBEJELENTÉS. a magánszemély kommunális adójáról. Bokod Község önkormányzati adóhatóságnak. ADATBEJELENTÉS a magánszemély kommunális adójáról Bokod Község önkormányzati adóhatóságnak. (Helyrajzi számonként külön-külön kell az adatbejelentést benyújtani!) I. Az adatbejelentés fajtája: 1. Nem megállapodás

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat rendelete. 28/2000.(V.18.) Kgy. rendelet módosításáról

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat rendelete. 28/2000.(V.18.) Kgy. rendelet módosításáról Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat rendelete az első lakást szerző fiatal házasok támogatásáról, valamint a helyi önkormányzat lakásvásárlási, lakásépítési támogatásáról szóló 28/2000.(V.18.) Kgy. rendelet

Részletesebben

A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/1998. (III. 6.) Kgy. rendelete

A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/1998. (III. 6.) Kgy. rendelete A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/1998. (III. 6.) Kgy. rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljáról szolgáló helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésük egyes

Részletesebben

128/2012. (VI. 26.) Korm. rendelet. a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. működésével kapcsolatos egyes szabályokról I. FEJEZET * ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK *

128/2012. (VI. 26.) Korm. rendelet. a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. működésével kapcsolatos egyes szabályokról I. FEJEZET * ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK * 128/2012. (VI. 26.) Korm. rendelet a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. működésével kapcsolatos egyes szabályokról A Kormány a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek

Részletesebben

1! 7'4 S:2i? 6. 2014. évi... törvény. A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény a következ ő 3038. -sal egészül ki :

1! 7'4 S:2i? 6. 2014. évi... törvény. A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény a következ ő 3038. -sal egészül ki : trom~ínyszarn~ 1! 7'4 S:2i? 6. ORSZÁGGY Ű LÉSI KÉPVISEL Ő Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Képviselői önálló indítvány 2014. évi... törvény a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény módosításáró

Részletesebben

(1) R 4. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) R 4. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: Pásztó Városi Önkormányzat Képviselő-testülete../2015. (.) rendelete az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésükre vonatkozó szabályokról szóló, 29/2009.( IX.30.) számú rendelet

Részletesebben

A Szarvasi Önkormányzat 10/2005. (VI.24.)rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről

A Szarvasi Önkormányzat 10/2005. (VI.24.)rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről A Szarvasi Önkormányzat 10/2005. (VI.24.)rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások és a nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről Szarvas Város Képviselő-testülete a lakások és helyiségek

Részletesebben

2012. évi... törvény

2012. évi... törvény lroin4nyszám, Ofszággyűl és Hivatal a filcezett : 2011,x 1 14. ORSZÁGGYÜLÉSI KÉPVISEL Ő Képviselői önálló indítvány 2012. évi... törvény az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény, valamint a köztulajdonban

Részletesebben

részlete s vitájához

részlete s vitájához T/7037/16. szám ORSZÁGGYLLES HIVATA LA Érkezett : 2012 JuN 0 5 Az Országgyűlés Számvev őszéki és költségvetési bizottságának Foglalkoztatási és munkaügy i bizottságának Fogyasztóvédelmi bizottságának Gazdasági

Részletesebben

k i e g é s z í t ő a j á n l á s a

k i e g é s z í t ő a j á n l á s a T/12642/58. Az Országgyűlés Szociális és családügyi Egészségügyi Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi Foglalkoztatási és munkaügyi Ifjúsági és sport Költségvetési és pénzügyi Önkormányzati k i e g é s

Részletesebben

Szajol Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

Szajol Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Szajol Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015. (IV. 23.) önkormányzati rendelete az első lakáshoz jutók támogatásáról Szajol Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

A rendelet hatálya 2.. /1/ Kiterjed a Mérk Nagyközség közigazgatási területén belül építendő vagy vásárolandó lakásokra.

A rendelet hatálya 2.. /1/ Kiterjed a Mérk Nagyközség közigazgatási területén belül építendő vagy vásárolandó lakásokra. Mérk Nagyközség Képviselő-testületének 9/2008./VI.20./ kt. rendelete Az eső lakáshoz jutók pénzügyi támogatásáról A Képviselő-testület! Mérk Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete az 1990. évi

Részletesebben

ÚJHARTYÁN VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 21/2012. (VIII. 31.)rendelete az első lakáshoz jutók támogatásáról EGYSÉGES SZERKEZETBEN

ÚJHARTYÁN VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 21/2012. (VIII. 31.)rendelete az első lakáshoz jutók támogatásáról EGYSÉGES SZERKEZETBEN ÚJHARTYÁN VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 21/2012. (VIII. 31.)rendelete az első lakáshoz jutók támogatásáról EGYSÉGES SZERKEZETBEN Újhartyán Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2)

Részletesebben

Ügyféltájékoztató a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjáról

Ügyféltájékoztató a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjáról Ügyféltájékoztató a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjáról A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjának lényege, hogy a hátralékos tartozással rendelkező, szociálisan rászorult Ügyfeleket a Magyar Állam (a

Részletesebben

Sokorópátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelete az első lakáshoz jutók támogatásáról

Sokorópátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelete az első lakáshoz jutók támogatásáról Sokorópátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelete az első lakáshoz jutók támogatásáról Sokorópátka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben