Segédlet a Trimble Geomatics Office (TGO) program használatához

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Segédlet a Trimble Geomatics Office (TGO) program használatához"

Átírás

1 Segédlet a Trimble Geomatics Office (TGO) program használatához 1. Bázisvonalak feldolgozása Project létrehozása Project létrehozásához válasszuk a bal oldali eszköztárból a New Project ikont, vagy a főmenü File menüjéből a New Project menüpontot. A megjelenő ablak Name mezőjébe írjuk a project nevét, alatta a Template ablakban válasszuk a Metric-et. Az ezután megjelenő Project Properties ablakban a Coordinate System fülre klikkeljünk, az oldalon belül pedig válasszuk a Change-et. A Select Coordinate System ablakban jelöljük meg a New System-et, azután Next. A Select Coordinate System Type ablakban válasszuk a Coordinate System and Zone-t és a megjelenő Select Coordinate System Zone ablakban Hungary-t és Hungarian EOV-t.

2 A Select Geoid Model ablakban válasszuk a No Geoid Model-t és végül a Finish-t. A visszajövő Project Properties ablakban pedig Ok. A fenti műveletsorral létrehoztunk egy projectet és vetületi rendszernek beállítottuk az EOV vetületi rendszert. A képernyő felső sorában a választott nevet is láthatjuk. A következő lépés a mérési adatok beolvasása. Mérési adatok beolvasása fájlból A bal oldali toolbaron válasszuk az Import-ot és azon belül a Dat file ikont. Ezután keressük meg a könyvtárat, ahol az adatfájlok vannak és jelöljük ki őket, majd klikkeljünk az Open gombra. A megnyíló DAT Checkin ablakban több dolgot is ki kell javítani. Az oszlopok tartalma: Use: ha mégsem kell az adatfile, a pipát el kell távolítani, így az nem kerül beolvasásra a project adatbázisába, Name: ide kerül a pont neve, a permanens állomás esetében ez legyen BME, a többit értelemszerűen kell beírni, Filename: a file neve; első 4 karakter a vevő gyári számának utolsó 4 számjegye, a következő 3 a GPS nap száma, amikor a mérés történt, az utolsó pedig a file napi sorszáma,

3 Start Time: a mérés kezdetének időpontja (nem feltétlenül CET-ben!), Stop Time: a mérés befejezésének időpontja (a kezdés és befejezés időpontja segíthet a file-ok azonosításában), Antenna Height: antennamagasság, minden esetben a mért értéket kell beírni, Antenna Type: antenna típusa (4000-es műszer esetén 'Compact Dome', vagy 'Microcentered L1/L2 w/ground Plane' a használt antennától függően, 4600-nál '4600LS Internal'), Measured To: az antenna magasságmérés helye, Compact Dome antennán 'Bottom of outer lip'-et, Micro-centered antenna esetén 'Bottom of notch on ground plane'-t, nál 'Hook using 4600LS tape'-et kell kiválasztani a legördülő menüből, Feature Code: jellegkód, esetünkben nincs. A permanens állomás adatfile-jai tartalmazzák az összes fenti információt, így nincs szükség utólagos javításra. A táblázat kitöltése után válasszuk az Ok-t. Ha műszerből akarunk kiolvasni, akkor a bal oldali toolbarról válasszuk az Import ikont és azután a Trimble Device ikont. Itt válasszuk ki a megfelelő műszert és a kapcsolat létrejötte után válasszuk ki a szükséges mérési fájlokat. A beolvasás többi lépése már azonos a fentiekkel. Bázisvonalak feldolgozása Az adatfile-ok beolvasása után megjelenik a mért hálózat képe. A potenciális, még nem feldolgozott vektorok itt szürke színben láthatóak. A pontok nevei megjeleníthetők, ha a View menü Point Labels menüpontjában pipát teszünk a Name mellé. Következő lépés az ismert pont (BME) koordinátáinak megadása. Erre esetünkben nincs szükség, mert a permanens állomás file-jaiban a koordináták is szerepelnek. A BME jelű pontnak azért is egy háromszög a jele azonnal, mert van koordinátája. Ha jobb egérgombbal klikkelünk a BME jelű ponton és a menüből a Properties-t választjuk (vagy egyszerűen bal egérgombbal klikkelünk), akkor megkapjuk a pont tulajdonságait és itt láthatók a koordinátái is. A feldolgozás maga igen egyszerű; ki kell jelölni (szokásos windows-os módon) a feldolgozandó bázisvonalakat és a főmenü Survey menüjéből ki kell választani a Process GPS baselines menüpontot (vagy F9). A feldolgozás végén az alábbihoz hasonlót kell látnunk.

4 Az oszlopok tartalma: az első oszlopba akkor tesz a program pipát, ha az utolsó 3 oszlopban lévő értékek megfelelnek a beállított határértékeknek, az ID a bázisvonal belső azonosítója, a From station mezőben a kezdőpont, a To station mezőben a végpont neve látható, a Baseline length alatt a bázisvonalak hossza méterben. a Solution type alatt a megoldás típusa található (fixed/float). Az utolsó három oszlop tartalma kicsit részletesebben: Ratio: a második legjobb, illetve a legjobb (legkisebb középhibájú) fixed típusú megoldás középhibájának hányadosa. Ha értéke alacsony, akkor a két legjobb megoldás között csekély a különbség, ezért a választott megoldás bizonytalan. Ha értéke magas, akkor a két szám között nagy a különbség, így a megoldás megbízható. Jó határérték az 1,5-es ratio érték, ez alatt a szoftverek float típusú megoldást adnak meg végeredményként. Önmagában a magas ratio érték nem garantál jó megoldást. Az alacsony érték (2 körül) pedig nem jelenti, hogy a megoldás rossz. Reference variance: azt mutatja meg, hogy egy bázisvonal mérése mennyire illeszkedik a feldolgozott eredményhez. A feldolgozóprogram végez egy előzetes becslést a várható pontosságot illetően és ezt hasonlítja a bázisvonal számítása után kapotthoz (képezi a két érték hányadosát). Ha a becslés tökéletes lenne, akkor a reference variance (ref var) értéke 1 lenne. A valóságban többnyire nagyobb, de előfordulhat az is, hogy kisebb, mint 1. Ha sokkal nagyobb, mint 1, akkor az problémára utalhat. Az ok sokféle lehet. Például magas mérési zaj, többutas jelterjedés, modellezési hibák (hosszú bázisvonalak L1 frekvencián történő feldolgozása, ahol az ionoszféra okoz problémákat). RMS: A bázisvonal feldolgozó program összehasonlítja az összes mérési eredményt (vevő-műhold távolságot) a végeredményként kapott koordinátákból számítható távolságokkal és a kapott különbségekből határozza meg az RMS értéket. Nagysága a megoldást terhelő zajjal arányos. Minden megoldás mellé tegyünk pipát, akkor is, ha a program nem tett. Jegyezzük fel, ha float típusú megoldást kapunk. Ezeket még külön meg kell vizsgálni. Ez két részből áll: a mérések vizsgálata a Timeline funkció segítségével, a háromszögzárások vizsgálata.

5 A Timeline a View menü Timeline opciójának bekapcsolásával érhető el. Itt meg lehet nézni, hogy a mérés során melyik ponton mely holdak jeleit vette a vevő. Láthatók a ciklusugrások és lehetőség van méréseket, mérések részeit, illetve egyes holdakat kihagyni. Ha néhány zajos részt kiszűrünk, a bázisvonal megoldás lényegesen megjavulhat (természetesen újra kell számolni!). Az eredmény előre nem jósolható meg, próbálkozni kell. A háromszögzárásokat a Reports menün belül, a GPS Loop Closures Report kiválasztásával érhetjük el. Érdemes a Reports menün belül a Setup-ból a GPS Loop Closures Report -ot választani, és a Report Sections alatt mindent kipipálni. Így részletes információkat kapunk minden háromszögzárásról. A Legs in loop mezőben beállíthatjuk, hogy hány oldala legyen a sokszögeknek (min. 3). Ezért kissé megtévesztő háromszögzárásokról beszélni, mivel tetszőleges oldalszámú sokszögeket összeállíthatunk. Többnyire azonban háromszögeket állítunk össze. A Tolerance mezőben megadhatjuk, hogy mekkora lehet a maximális vízszintes és magassági záróhiba. A nagyobb záróhibájú (failed) háromszögek részletes adataiból megtudhatjuk, hogy melyik vektor az, amely nem megfelelő. Vektort letiltani úgy lehet, hogy a tulajdonságai (Properties) között a Status menüben válasszuk a Disabled-et. A bázisvonal színe erre sötétvörösre vált. Ha újraszámoltatjuk a háromszögzárásokat, kiderül, hogy sikerült-e megtalálni a hibás vektort. Ha nem, akkor tovább kell keresni. Ha mind megfelel, akkor tovább lehet lépni. Ezzel a bázisvonalak feldolgozása megtörtént. Következik a hálózat kiegyenlítése. 2. A hálózat kiegyenlítése A hálózat kiegyenlítésének első lépése az ismert pontok koordinátáinak megkötése. Ehhez válasszuk a bal oldali eszköztárból az Adjustment-et. Azon belül válasszuk a Points ikont. A megjelenő ablakban alul válasszuk a WGS-84-et. A BME jelű pontot kell csak megkötni, a Fixed mezőbe történő kattintással. Ezután a Fix mezőben tegyünk pipát a 2D és a Height melletti négyzetekbe. Az Adjustment alatt található Observations pontnál ellenőrizzük, hogy minden vektor be kerül-e a kiegyenlítésbe! A pont megkötése után maga a kiegyenlítés a bal oldali eszköztárban az Adjust ikonra történő kattintással történik (vagy F10). A kiegyenlítés eredményeit megnézhetjük, ha a Reports menüből a Network Adjustment Report menüpontot választjuk vagy megnyomjuk az F11 gombot. Itt ellenőrizhető, hogy tényleg jó pontot kötöttünk-e meg. Ezt a riport file-t ki kell nyomtatni és beadni.

6 3. Koordináta transzformáció A TGO programba be vannak építve a transzformációs paraméterek és az EOV vetület egyenletei, így a program át is számolja a pontok koordinátáit WGS84 rendszerből EOV-be. A pontok EOV koordinátáit a Reports menü Additional Reports menüpontjából a Point report-ot választva kaphatjuk meg. Mivel geoidmodell nélkül dolgoztunk, a magasságok még mindig WGS84 ellipszoid feletti magasságok lesznek, ezért ezek további feldolgozása is szükséges, hogy kiszámítsuk a pontok tengeszint feletti magasságát. A H=h-N összefüggés az eljárás alapja, a képletben H a tengerszint feletti magasság, h az ellipszoid feletti magasság, N pedig a geoidunduláció. A mérés területén a geoidunduláció átlagos értéke méter.

RTCM alapú VITEL transzformáció felhasználó oldali beállítása Trimble Survey Controller szoftver használata esetén

RTCM alapú VITEL transzformáció felhasználó oldali beállítása Trimble Survey Controller szoftver használata esetén RTCM alapú VITEL transzformáció felhasználó oldali beállítása Trimble Survey Controller szoftver használata esetén A http://www.gnssnet.hu/valos_trafo.php weboldalról letöltött RTCM VITEL.dc nevű Trimble

Részletesebben

RTCM alapú VITEL transzformáció felhasználó oldali beállítása Spectra Precision Survey Pro Recon szoftver használata esetén

RTCM alapú VITEL transzformáció felhasználó oldali beállítása Spectra Precision Survey Pro Recon szoftver használata esetén RTCM alapú VITEL transzformáció felhasználó oldali beállítása Spectra Precision Survey Pro Recon szoftver használata esetén A http://www.gnssnet.hu/valos_trafo.php weboldalon található, Spectra Precision

Részletesebben

Regresszió számítás. Tartalomjegyzék: GeoEasy V2.05+ Geodéziai Kommunikációs Program

Regresszió számítás. Tartalomjegyzék: GeoEasy V2.05+ Geodéziai Kommunikációs Program Regresszió számítás GeoEasy V2.05+ Geodéziai Kommunikációs Program DigiKom Kft. 2006-2010 Tartalomjegyzék: Egyenes x változik Egyenes y változik Egyenes y és x változik Kör Sík z változik Sík y, x és z

Részletesebben

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 14. GIS feldolgozás, méréselőkészítés Desktop méréselőkészítés Méréselőkészítés a kontrolleren

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010. június 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

Esri Arcpad 7.0.1. Utó- feldolgozás. Oktatási anyag - utókorrekció

Esri Arcpad 7.0.1. Utó- feldolgozás. Oktatási anyag - utókorrekció Esri Arcpad 7.0.1 & MobileMapper CE Utó- feldolgozás Oktatási anyag - utókorrekció Tartalomjegyzék GPS- MÉRÉSEK UTÓ- FELDOLGOZÁSA... 3 1.1 MŰHOLD ADATOK GYŰJTÉSÉNEK ELINDÍTÁSA, A ESRI ArcPad PROGRAMMAL

Részletesebben

Adat le,- és feltöltés a DOS operációs rendszerrel rendelkező Topcon mérőállomásokra, TopconLink szoftver alkalmazásával (V1.0)

Adat le,- és feltöltés a DOS operációs rendszerrel rendelkező Topcon mérőállomásokra, TopconLink szoftver alkalmazásával (V1.0) Adat le,- és feltöltés a DOS operációs rendszerrel rendelkező Topcon mérőállomásokra, TopconLink szoftver alkalmazásával (V1.0) 1/11 Tartalomjegyzék 1. Koordináta konverzió Topcon Link szoftverrel, feltöltéshez

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával

Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával TeIR Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április 1 BEVEZETÉS Az útmutató célja

Részletesebben

(ArcCatalog, ArcMap)

(ArcCatalog, ArcMap) Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Esri programok alkalmazásával (ArcCatalog, ArcMap) Útmutató 2014. október 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben

Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga Ágnes

Részletesebben

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont Oktatás WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken SZTE Egyetemi Számítóközpont WLAN kapcsolat beállítása 1 Tartalom Windows XP... 2 Tanúsítvány telepítése... 2 WPA2 védett

Részletesebben

BioAdmin 4.1 könnyű telepítés csak Kliens használatra

BioAdmin 4.1 könnyű telepítés csak Kliens használatra 1 BioAdmin 4.1 könnyű telepítés csak Kliens használatra A BioAdmin 4.1 programot szerver-kliens működésre fejlesztették, de ennek a leírásnak a használatával feltelepíthető a számítógépre normál (csak

Részletesebben

PONTOK TÁVOLSÁGÁNAK. MEGHATÁROZÁSA MEGHATÁROZOTT (ÚT)VONAL MENTÉN Network Analyst. Balázs Boglárka

PONTOK TÁVOLSÁGÁNAK. MEGHATÁROZÁSA MEGHATÁROZOTT (ÚT)VONAL MENTÉN Network Analyst. Balázs Boglárka PONTOK TÁVOLSÁGÁNAK MEGHATÁROZÁSA MEGHATÁROZOTT (ÚT)VONAL MENTÉN Network Analyst A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi

Részletesebben

A próbanyomatok ellenőrzése :SherpaCMS szoftverrel

A próbanyomatok ellenőrzése :SherpaCMS szoftverrel A próbanyomatok ellenőrzése :SherpaCMS szoftverrel - Kézirat gyanánt! - Készítette: Göttler Dániel alkalmazástechnikai mérnök (20/9313107) Dátum: 2007. június 11. Bevezetés A próbanyomatok ellenőrzése

Részletesebben

Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben

Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben Hol vannak azok a helyek, amelyek.? oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

RAJZ2. vezetett gyakorlat

RAJZ2. vezetett gyakorlat Inventor R4 1 Rajz2. vezetett gyakorlat RAJZ2. vezetett gyakorlat Összeállítási rajz készítés A feladat megoldásához szükséges fájlok: Tutorial Files\body1, nozzle1, knob 1, assy_link, final_assy Feladat:

Részletesebben

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp. SQL Backup and FTP A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.com/ A program telepítésének menete A telepítő elindítása után megjelenő képernyő a Next > gomb megnyomásával

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

RAJZ1. vezetett gyakorlat

RAJZ1. vezetett gyakorlat Inventor R4 1 Rajz1. vezetett gyakorlat RAJZ1. vezetett gyakorlat Műhelyrajz készítés A feladat megoldásához szükséges fájlok: Tutorial Files\body1 Feladat: Készítse el a szelepház műhelyrajzát! 1) Indítson

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis az arra jogosult intézmények és felhsználói kör számára a http://eisz.om.hu

Részletesebben

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy

Részletesebben

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez.

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. Az OpenVPN kliens programra akkor van szükség, ha egy nyílt Internet elérésű helyről szeretnénk elérni magas biztonság mellett a RITEK Zrt.

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ 0.1v. GYŰJTŐI TÉGLÁK LISTÁZÁSA A listázó elérése menüből: Téglák/Gyűjtői téglák Mielőtt lekérnénk egy listát, lehetőség van bizonyos szűrési feltételek megadására a Listázás keretrészen

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) I. Rétegkezelés, stílusbeállítás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság A QGIS a legnépszerűbb nyílt forráskódú asztali

Részletesebben

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt

Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt Szilipet programok telepítése Hálózatos (kliens/szerver) telepítés Windows 7 operációs rendszer alatt segédlet A Szilipet programok az adatok tárolásához Firebird adatbázis szervert használnak. Hálózatos

Részletesebben

Fatömegbecslési jegyzőkönyvek

Fatömegbecslési jegyzőkönyvek Fatömegbecslési jegyzőkönyvek ERDŐGAZDÁLKODÁS/FAHASZNÁLAT/FATÖMEGBECSLÉSI JEGYZŐKÖNYVEK A fatömegbecslési jegyzőkönyvek erdőrészlethez kapcsolódnak. Egy erdőrészlethez több jegyzőkönyv készíthető. Egy

Részletesebben

Avery Design Pro 4.0

Avery Design Pro 4.0 Avery Design Pro 4.0 Felhasználói útmutató Az Avery Design egy egyszerű, de sokfunkciós, könnyen kezelhető címkenyomtató, kártyatervező program. Készítsük el a kártyasablont Indításkor az Üdvözlő ablak

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Ami kimaradt és kevésbé fontos dolgok Teljesen új adattábla létrehozása Bitmap adatok kezelése Szerkesztés bitmap képről Térképek terjesztése Teljesen

Részletesebben

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása A TvNetTel Kft internetes szolgáltatásának igénybevételéhez szükséges a hálózati csatlakozás beállítása a számítógépen vagy routeren. A beállításhoz szükség van a

Részletesebben

Fatömegbecslési jegyzőkönyvek

Fatömegbecslési jegyzőkönyvek Fatömegbecslési jegyzőkönyvek ERDŐGAZDÁLKODÁS/FAHASZNÁLAT/FATÖMEGBECSLÉSI JEGYZŐKÖNYVEK A fatömegbecslési jegyzőkönyvek erdőrészlethez kapcsolódnak. Egy erdőrészlethez több jegyzőkönyv készíthető. Egy

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése

U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése U42S Felhasználási példák Gitárjáték rögzítése Az U42S gyors használatbavételéhez kövesse az itt leírtakat. Ebben a példában Cubase LE 4-et használunk, de az U42S ugyan úgy használható más hangszerkesztőkkel

Részletesebben

Csatlakozás a BME eduroam hálózatához Setting up the BUTE eduroam network

Csatlakozás a BME eduroam hálózatához Setting up the BUTE eduroam network Csatlakozás a BME eduroam hálózatához Setting up the BUTE eduroam network Table of Contents Windows 7... 2 Windows 8... 6 Windows Phone... 11 Android... 12 iphone... 14 Linux (Debian)... 20 Sebők Márton

Részletesebben

QGIS gyakorló. --tulajdonságok--stílus fül--széthúzás a terjedelemre).

QGIS gyakorló. --tulajdonságok--stílus fül--széthúzás a terjedelemre). QGIS gyakorló Cím: A Contour-, a Point sampling tool és a Terrain profile pluginek használata. DEM letöltése: http://www.box.net/shared/1v7zq33leymq1ye64yro A következő gyakorlatban szintvonalakat fogunk

Részletesebben

O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások

O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások F E L H A S Z N Á L Ó I L E Í R Á S O365 és felhő szolgáltatások igénybevételéhez szükséges beállítások BGF Informatikai Főosztály 2014. szeptember 24. H-1149 Budapest, Buzogány utca 11-13. www.bgf.hu

Részletesebben

Rajz 06 gyakorló feladat

Rajz 06 gyakorló feladat Rajz 06 gyakorló feladat Attribútumos szövegmező A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz06k_Szelepház.ipt Feladat: Készítsen attribútumos szövegmezőt, ahol is a szövegmező rovatai a modell iproperties

Részletesebben

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Ahhoz, hogy egy gyors példán keresztül bemutassunk, a program működését, egy Plytex címkét hozunk létre. Először létre kell hozni egy címkét, majd kinyomtatni

Részletesebben

Első lépések. File/New. A mentés helyét érdemes módosítani! Pl. Dokumentumok. Fájlnév: pl. Proba

Első lépések. File/New. A mentés helyét érdemes módosítani! Pl. Dokumentumok. Fájlnév: pl. Proba Első lépések File/New A mentés helyét érdemes módosítani! Pl. Dokumentumok Fájlnév: pl. Proba (megj. ékezetes karaktereket nem használhatunk a fájlnévben) 1 Konvejor pálya elkészítése System/New Rendszer

Részletesebben

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása

Nyomtató telepítése. 1. ábra Nyomtatók és faxok Nyomtató hozzáadása Ha ki szeretnénk nyomtatni az elkészített dokumentumainkat, akkor a nyomtató vezérlőprogramját a számítógépre kell telepítenünk. Ezáltal a számítógép irányítani tudja a nyomtatót, érzékeli üzeneteit. A

Részletesebben

Tájékoztató a kollégiumi internet beállításához

Tájékoztató a kollégiumi internet beállításához Tájékoztató a kollégiumi internet beállításához V 1.3 A támogatott operációs rendszerekhez tartozó leírás hamarosan bıvülni fog, jelenleg a következı leírásokat tartalmazza: Windows XP, Windows Vista,

Részletesebben

Segédlet nyilvántartásba vett adatok módosítása iránti kérelem elektronikus kérelembenyújtó felületen történő beadásához

Segédlet nyilvántartásba vett adatok módosítása iránti kérelem elektronikus kérelembenyújtó felületen történő beadásához Segédlet nyilvántartásba vett adatok módosítása iránti kérelem elektronikus kérelembenyújtó felületen történő beadásához Az elektronikus kérelembenyújtó felület elérése Az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL Budapest, 2013. november 08. 1. CÉLKITŰZÉS A fő cél, hogy az OL Munkaidő Rendszerből kinyert jelenlét

Részletesebben

PwC EKAER Tool felhasználói leírás. 2015. május

PwC EKAER Tool felhasználói leírás. 2015. május www.pwc.com/hu/ekaer PwC EKAER Tool felhasználói leírás 2015. május Tartalom Bejelentések létrehozása 3 1. A forrás Excel állomány kitöltése 3 2. A forrás Excel állomány mentése 4 A szükséges mezők kitöltését

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7

1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7 1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7 1.1. Új virtuális gép és Windows Server 2008 R2 Enterprise alap lemez létrehozása 1.2. A differenciális lemezek és a két új virtuális

Részletesebben

Magyar Gyors felhasználói útmutató A GW-7100PCI driver telepítése Windows 98, ME, 2000 és XP operációs rendszerek alatt

Magyar Gyors felhasználói útmutató A GW-7100PCI driver telepítése Windows 98, ME, 2000 és XP operációs rendszerek alatt 43 Magyar Gyors felhasználói útmutató Ez a telepítési útmutató végigvezeti Önt a GW-7100PCI adapter és szoftver telepítésének folyamatán. A vezeték nélküli hálózati kapcsolat létrehozásához kövesse a következő

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

Sokkia gyártmányú RTK GPS rendszer

Sokkia gyártmányú RTK GPS rendszer Sokkia gyártmányú RTK GPS rendszer A leírást készítette: Deákvári József, intézeti mérnök Az FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet 2005-ben újabb műszerekkel gyarapodott. Beszerzésre került egy Sokkia gyártmányú

Részletesebben

A FieldGenius Konfigurálása

A FieldGenius Konfigurálása Prexiso GPS Stop&Go Felmérés A Prexiso G4/G5 rendszer csak nyers adatokkal való felméréséhez használható. Az adatokat azután később a Prexiso GeoOffice (PGO) szoftverrel utófeldolgozzák, koordinátákat

Részletesebben

Kézikönyv ABAS-TOOLS használata

Kézikönyv ABAS-TOOLS használata Kézikönyv ABAS-TOOLS használata Tartalomjegyzék 1 AJO - ABAS TOOLS... 5 2 NEW PROJECT... 8 3 AJO - ABAS TOOLS... 11 4 IMPORT... 13 5 AJO - ABAS TOOLS... 16 6 AJO - PROBA/OW1/PROBAERP.FOP - ABAS TOOLS...

Részletesebben

Gyakran Ismétlődő Kérdések

Gyakran Ismétlődő Kérdések Gyakran Ismétlődő Kérdések GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program DigiKom Kft. 1997-2008 Hány pontot és mérést tud kezelni a GeoEasy? A mérési jegyzőkönyvben több sort szeretnék látni, lehet változtatni

Részletesebben

Nokia N8 (Mail for Exchange) beállítása Virtualoso email levelezésre

Nokia N8 (Mail for Exchange) beállítása Virtualoso email levelezésre Nokia N8 (Mail for Exchange) beállítása Virtualoso email levelezésre A következô lépések segítségével egyszeûen beállíthatja a Virtualoso email levelezést Nokia N8 készülékre. A készülék integrált e-mail

Részletesebben

PDF. Tartalomjegyzék 1/21

PDF. Tartalomjegyzék 1/21 PDF Napjainkban a publikálás elterjedt formája a PDF dokumentumok előállítása. A weben ez szinte szabvánnyá vált hosszú dokumentumok esetén. Akkor is nagyon hasznos lehet, ha a gondosan megformázott word

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger)

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) szoftveres, PKCS#12 formátumú tanúsítvány átalakításához 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. CSPChanger

Részletesebben

NINJA kezelői program letöltése és installálása

NINJA kezelői program letöltése és installálása NINJA kezelői program letöltése és installálása A regisztrálás, illetve feltöltés után Ön kapott egy e-mailt tőlünk, melyben leírtuk Önnek a szolgáltatás eléréséhez nélkülözhetetlen, fontos adatokat. A

Részletesebben

Tanulmányi eredmények exportálasa (KIR)

Tanulmányi eredmények exportálasa (KIR) Tanulmányi eredmények exportálasa (KIR) A középiskola és a szakiskola minden évben értesíti az általános iskolát arról, hogy az ott végzett tanulók a középiskola, illetve a szakiskola első két évfolyamán

Részletesebben

Autodesk Inventor Professional New Default Standard.ipt

Autodesk Inventor Professional New Default Standard.ipt Adaptív modellezési technika használata Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható munkahenger összeállítási modelljét adaptív technikával! 1. Indítson egy új feladatot! New Default Standard.ipt 2. A

Részletesebben

Az alábbi útmutató ahhoz nyújt segítséget, hogy hogyan üzemelje be a TP-Link TL-WR740N eszközt.

Az alábbi útmutató ahhoz nyújt segítséget, hogy hogyan üzemelje be a TP-Link TL-WR740N eszközt. TP-Link TL-WR740N TP-Link TL-WR740N Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbi útmutató ahhoz nyújt segítséget, hogy hogyan üzemelje be a TP-Link TL-WR740N eszközt. Kérdés esetén kollégáink várják hívását: Technikai

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. május 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

Mesh generálás. IványiPéter

Mesh generálás. IványiPéter Mesh generálás IványiPéter drview Grafikus program MDF file-ok szerkesztéséhez. A mesh generáló program bemenetét itt szerkesztjük meg. http://www.hexahedron.hu/personal/peteri/sx/index.html Pont létrehozásához

Részletesebben

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe

Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe Netlock Kft. által kibocsátott elektronikus aláírás telepítése Windows XP SP3 Internet Explorer 8 böngészőbe 1. Indítsa el az Internet Explorer 8-as böngészőt. (Windows XP esetén: Start menü > Internet

Részletesebben

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön

Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Ingyenes DDNS beállítása MAZi DVR/NVR/IP eszközökön Fontos Amennyiben egy eszköz interneten keresztüli elérését lehetővé teszi, az illetéktelen hozzáférés megakadályozása érdekében: előtte az alapértelmezett

Részletesebben

12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben

12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben 12.2.3 Laborgyakorlat: Partíció létrehozása Windows XP Professional operációs rendszerben Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton FAT32 fájlrendszerre formázott

Részletesebben

HIK-CONNECT szolgáltatás beállítása

HIK-CONNECT szolgáltatás beállítása HIK-CONNECT szolgáltatás beállítása Felhasználói segédlet v1.1 2017. 02. 15 HU Tartalomjegyzék 1. A HIK-CONNECT szolgáltatásról... 3 2. A HIK-CONNECT szolgáltatás beállítása (PORT TOVÁBBÍTÁS nélkül)...

Részletesebben

Teljesítményértékelések eredményeinek rögzítése a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszerben

Teljesítményértékelések eredményeinek rögzítése a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszerben Teljesítményértékelések eredményeinek rögzítése a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszerben Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 2 2 Feladatok kiadása a Neptunban manuálisan... 3 3 Feladatok kiadása a Neptunban

Részletesebben

Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára

Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára Windows operációs rendszeren Tanúsítvány feltöltése Micardo kártyára A termék értékesítésének befejezése miatt a dokumentáció nem kerül frissítésre a továbbiakban. A termék nem támogatja az SHA-256 kriptográfiai

Részletesebben

A Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata

A Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata A Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata 1. Az Általános Nyomtatványkitöltőt Alkalmazás (ÁNYK) letöltése Kérjük első lépésként töltse le ÁNYK-t az alábbi helyről: http://www.apeh.hu/bevallasok/nyomtatvany/keretprogramok/abevjava_install.html

Részletesebben

A jogszabályi változások és a hazai infrastruktúrában történt fejlesztések hatása a GNSS mérésekre

A jogszabályi változások és a hazai infrastruktúrában történt fejlesztések hatása a GNSS mérésekre A jogszabályi változások és a hazai infrastruktúrában történt fejlesztések hatása a GNSS mérésekre Braunmüller Péter Galambos István MFTTT 29. Vándorgyűlés, Sopron 2013. Július 11. Földmérési és Távérzékelési

Részletesebben

Rajz 02 gyakorló feladat

Rajz 02 gyakorló feladat Rajz 02 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz02k.ipt Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható tengely alkatrészrajzát! A feladat célja: Az alkatrész

Részletesebben

Óraterv Iskolába járás Feladatlap

Óraterv Iskolába járás Feladatlap Óraterv Iskolába járás Feladatlap Bevezetés: Az elmúlt években egyre több tanulót hoznak, ill. visznek gépkocsival az iskolába. A belga Közlekedési Minisztérium által készített tanulmány (State of the

Részletesebben

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát!

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát! Konduktometriás titrálás kiértékelése Excel program segítségével (Office 2007) Alapszint 1. A mérési adatokat írjuk be a táblázat egymás melletti oszlopaiba. Az első oszlopba kerül a fogyás, a másodikba

Részletesebben

Átutalási csomag karbantartó modul

Átutalási csomag karbantartó modul Átutalási csomag karbantartó modul 1. Bevezetés... 2 2. Új átutalási csomag felvitele... 2 2.1. Új tétel felvitele... 4 2.2. Átutalási csomag tétel törlése... 8 2.3. Bankszámlaszám módosítása... 8 2.4.

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT:

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: 2010.08.18. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

Felhasználói Útmutató. Center V2

Felhasználói Útmutató. Center V2 Felhasználói Útmutató Center V2 Verzió: v8.5 Készült: Budapest, 2012 Riarex Kft. megbízásából - 1 - Riarex Kft. 1.3 A Center V2 képernyője 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 16 15 17 17 18 19 20 21 22 1-1

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA 2013-AS VEZETŐSÉGVÁLASZTÁSÁHOZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA 2013-AS VEZETŐSÉGVÁLASZTÁSÁHOZ Üdvözöljük a Magyar Kardiológusok Társaság 2013-as Vezetőségválasztásán. A Vezetőségválasztás informatikai hátterét a NETLOCK Kft.-t biztosítja. Minden jogosult MKT tag emailben értesítést kap a rendszer

Részletesebben

A Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata

A Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata A Nyomtatványok kitöltésének és beküldésének folyamata 1. Az Általános Nyomtatványkitöltőt Alkalmazás (ÁNYK) letöltése Kérjük első lépésként töltse le ÁNYK-t az alábbi helyről: http://www.apeh.hu/bevallasok/nyomtatvany/keretprogramok/abevjava_ins

Részletesebben

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016

Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Új Magyarország Fejlesztési Terv Tájékoztató A ZMNE-n bevezetett wifi szolgáltatásról KMOP-4.2.1/B-2008-0016 Tájékoztató A ZMNE Egyetemi Informatikai Szolgáltató Központ (EISZK) 2010. június 21-étől kísérleti

Részletesebben

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz.

Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Segédlet az Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által kiadott, PHEGER_1231-es építményadó bevallásához használt elektronikus nyomtatványhoz. Elektronikus adóbevallását a NAV portáljáról letöltött

Részletesebben

Ügyfélforgalom számlálás modul

Ügyfélforgalom számlálás modul Ügyfélforgalom számlálás modul 1 1. Bevezetés... 3 2. BEÁLLÍTÁSOK... 4 2.1. Új Kérdőív létrehozása... 4 o Kérdéstípusok és a hozzájuk tartozó lehetséges válaszok hozzárendelése... 4 Új Kérdéstípus felvitele...

Részletesebben

QualcoMAE jártassági vizsgálatok. Segédlet az Elektronikus ügyintézés használatához

QualcoMAE jártassági vizsgálatok. Segédlet az Elektronikus ügyintézés használatához QualcoMAE jártassági vizsgálatok Segédlet az Elektronikus ügyintézés használatához Első lépések... 2 A jelentkezési lap kitöltése... 6 A minták megérkeztének visszaigazolása... 10 Eredmények rögzítése...

Részletesebben

Cafeteria - KIRA interfész

Cafeteria - KIRA interfész Cafeteria - KIRA interfész Előfeltételek a KIRA interfészen történő feladáshoz: A következő adatokat kell feltölteni, ill. interfészen átemelni a Wintiszt rendszerből, ahhoz, hogy a KIRA feladást el lehessen

Részletesebben

Netis vezeték nélküli, N típusú Router Gyors Telepítési Útmutató

Netis vezeték nélküli, N típusú Router Gyors Telepítési Útmutató Netis vezeték nélküli, N típusú Router Gyors Telepítési Útmutató Tartalomjegyzék 1. A csomag tartalma... 1 2. Hardware csatlakoztatása... 1 3. A router webes felületen történő beüzemelése... 2 4. Hibaelhárítás...

Részletesebben

MEGÚJÍTOTT GIROLOCK_CA TANÚSÍTVÁNYCSERE

MEGÚJÍTOTT GIROLOCK_CA TANÚSÍTVÁNYCSERE MEGÚJÍTOTT GIROLOCK_CA TANÚSÍTVÁNYCSERE Technikai segédlet webes alkalmazás használata esetén 1054 Budapest, Vadász utca 31. Telefon: (1) 428-5600, (1) 269-2270 Fax: (1) 269-5458 www.giro.hu Készítette

Részletesebben

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei:

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei: TABULÁTOROK A tabulátorokat a szavak soron belüli pontos pozicionálására használjuk. A tabulátorokat valamilyen pozícióhoz kötjük. A pozíciók beállíthatók vonalzón vagy a Formátum menü Tabulátorok menüpontjának

Részletesebben

HYUNDAI CLOUD P2P BEÁLLÍTÁS SEGÉDLET

HYUNDAI CLOUD P2P BEÁLLÍTÁS SEGÉDLET HYUNDAI CLOUD P2P BEÁLLÍTÁS SEGÉDLET 1. Általános A HYUNDAI CLOUD P2P szolgáltatás távoli élőkép megtekintést, rögzített felvétel visszajátszást és távoli paraméterezést tesz lehetővé. A szolgáltatás igénybevételéhez

Részletesebben

A GNSS infrastruktúrára támaszkodó műholdas helymeghatározás. Borza Tibor (FÖMI KGO) Busics György (NyME GEO)

A GNSS infrastruktúrára támaszkodó műholdas helymeghatározás. Borza Tibor (FÖMI KGO) Busics György (NyME GEO) A GNSS infrastruktúrára támaszkodó műholdas helymeghatározás Borza Tibor (FÖMI KGO) Busics György (NyME GEO) Tartalom Mi a GNSS, a GNSS infrastruktúra? Melyek az infrastruktúra szintjei? Mi a hazai helyzet?

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ Jelentkezési útmutató I. Bevezető A szakirányú továbbképzési szakokra történő jelentkezés a Probono rendszer felületén keresztül történik.

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

Tortoise SVN használata. Képes útmutató

Tortoise SVN használata. Képes útmutató Tortoise SVN használata Képes útmutató 0. lépés Checkout könyvtár létrehozása Hozzunk létre egy könyvtárat, ahova letöltjük első alkalommal a Repository tartalmát és ahol később dolgozni fogunk! 1. Checkout

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Felhasználói kézikönyv 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. május 28. Utolsó módosítás időpontja: 2005. június. 21. E-Group Magyarország

Részletesebben

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP /B kiemelt projekt megvalósítása Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása Felhasználói kézikönyv ÉMO Területrendezési modul

Részletesebben

Parlagfű Bejelentő Rendszer

Parlagfű Bejelentő Rendszer Parlagfű Bejelentő Rendszer felhasználói útmutató A rendszer elérése: Elérési cím: www.govcenter.hu/pbr Felhasználói funkciók: 1. Regisztráció Új felhasználói fiókot az oldalsó menüben a [Regisztráció]-ra

Részletesebben

QGIS domborzat modellezés

QGIS domborzat modellezés QGIS domborzat modellezés (verzió: QGIS 2.18.xx) 1 TEREPFELMÉRÉSBŐL SZÁRMAZÓ PONTOK ALAPJÁN DOMBORZATMODELL KÉSZÍTÉS, SZINTVONALAK ELŐÁLLÍTÁSA. 1.1 SZÖVEGES ÁLLOMÁNYBAN LÉVŐ PONTOK BEOLVASÁSA, MAGASSÁGOK,

Részletesebben