í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 1

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 1"

Átírás

1 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 1 A szövegszerkesztők Szövegszerkesztőt szinte minden számítógépen dolgozó ember használ. A szövegszerkesztő program egy olyan eszköz, amellyel könnyen, gyorsan szép, esztétikus kiadványokat tudsz készíteni, amit a későbbiekben bármikor módosíthatsz, reprodukálhatsz, kinyomtathatsz. De szövegszerkesztő segítségével lehet programokat is írni. Milyen munkákhoz használunk szövegszerkesztőt? Programozáshoz: egyszerű (ASCII) szövegszerkesztők: Ezeknél a szövegszerkesztőknél nem formázható a beírt szöveg. Programok, szöveges információs fájlok írhatók velük. Ilyen program a DOS-nál tanult EDIT és a Windowsnál tanult Jegyzettömb (NOTEPAD) program. Ilyen szövegszerkesztővel szokás módosítani a CONFIG.SYS vagy AUTOEXEC.BAT és a TXT kiterjesztésű fájlokat. Formázott dokumentumok - formázható szövegszerkesztők: Ezek már bonyolultabb szövegszerkesztők, amelyek segítségével formai beállításokat is végezhetsz (betűformázás, képbeillesztés, stb.) Ilyen például a Windowsnál tanult WORDPAD, illetve a WORD XP szövegszerkesztő. A jelenleg használatos korszerű szövegszerkesztők szerkesztés közben egyből azt a képet mutatják, amit nyomtatáskor kapsz. Ezeket WYSIWYG szövegszerkesztőknek nevezték el: what you see is what you Get = amit látsz, azt kapod. Ezt a szolgáltatást régen csak a drága kiadványszerkesztők nyújtották, de ma alapvető elvárás egy szövegszerkesztővel szemben. A szövegszerkesztés ajánlott menete: Szöveg begépelése: Először gépeld be az egész szöveget, vagy a kívánt szövegrészt. Formázás: A begépelés után végezd el a szöveg formátumának beállítását. Megjegyzés: Azért kell elkerülni a begépeléskor a formázást, mert a formai beállítások utólagos megváltoztatása hatással van az oldalhatárokra. (Nagyobb betűvel írt szövegből kevesebb fér egy oldalra stb.) Amit egy szövegszerkesztőtől elvárhatunk Egy szövegszerkesztőtől napjainkban az alábbi dolgokat várjuk el: szöveg begépelése, szerkesztése magyar helyesírás-ellenőrzés mentés, visszatöltés nyomtatás betűformátumok (betűtípus, betűméret, kiemelések, betűszín, speciális díszítőjegyek ) bekezdésformátumok (igazítások, térközök, sorközök, felsorolás, számozás ) szegélyezések, hátterek oldalformázások (papírméret, tájolás, margó ) élőfej, élőláb oldalszámozás képek beszúrása táblázatok beszúrása körlevelek, boríték címkék készítése Ezen kívül az alap elvárás, hogy kompatibilis legyen a piacvezető szövegszerkesztővel, a Microsoft Word-del.

2 2 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Microsoft Word 2010 alapok A Word szövegszerkesztő egy nagy tudású WYSIWYG szövegszerkesztő. Indítás Start menüminden programmicrosoft OfficeMicrosoft Word 2010 (vagy az intézőben egy dokumentum megnyitása) Nyitókép Gyorselérés eszköztár Menüszalag: A rajta lévő ikonmenük a parancsok gyors kiadásához nyújtanak segítséget. Vonalzó: Megjelenítése: NézetVonalzó Nagyítás: 100% Állapotsor: Az aktív dokumentumablak információit jelzi ki. Pl. Oldal 1 azt jelzi, hogy az irat 1. oldalát látod. Nézet: Nyomtatási elrendezés Ablakelemek megjelenítése/elrejtése

3 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 3 Segítségek A Microsoft Word rengeteg segítséget nyújt a felhasználó számára. Ikoncímkék: Ha az egérmutatót ráviszed valamelyik ikongombra az eszköztáron, megjelenik egy kis sárga címkében a gomb rövid elnevezése. Ez biztosan segíteni fog, amíg rá nem jössz arra, hogy melyik ikon mit ábrázol. Súgó: Ugyanolyan szolgáltatásokkal rendelkezik, mint a Windows súgója. Végignézheted a témaköröket tartalom szerint, de tárgyszavakra is kereshetsz. A Súgót F1 billentyűvel vagy a Súgó menüvel jelenítheted meg. Párbeszéd ablakok súgó gombja: A párbeszéd ablakok jobb felső sarkában található [?] gomb benyomása után a párbeszéd panel bármely vezérlőeleméről kérhetsz információt (ha rákattintasz). Megjegyzés: ha nem találsz kellő információt a jegyzetben, bátran lapozz bele a Súgóba! Ha megtanulod használni, akkor a legjobb beépített puska fog segíteni a munkád közben és a vizsgákon!

4 4 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Nézetek A Word különböző nézetek segítségével segíti a munkát. Az egyes nézetek különféleképpen jelenítik meg a szerkesztett dokumentumot. Mi Nyomtatási elrendezés nézetben fogjuk a dokumentumainkat szerkeszteni, mert ez élethűen jeleníti meg a szerkesztett dokumentumot. margók A lap szélei. Kurzor A többi nézetről néhány szót: A Piszkozat nézet egyszerűsített képet jelenít meg az iratról. A célja szövegbevitel gyorsítása. Számos formázás (margók, rajzok, hasábok ) nem jelenik meg rajta. Viszont ha Nyomtatási elrendezés nézetben pl. egy táblázat kinyúlik a lapról, ebben a nézetben orvosolhatod a problémát. A többi hasznos szolgáltatásról majd később olvashatsz. Vázlat nézet: Nagyobb terjedelmű fejezetekre tagolt dokumentumok áttekintését könnyíti meg. A fejezetcímek alapján tagolhatod, rendezheted a szövegedet. Nagyítás 100%-nál közel akkorának látod a dokumentumot, amekkorában nyomtatáskor megjelenik. 100%-nál nagyobb nagyításnál közelebbről látod a papírt a monitoron. (A valódi méretnél nagyobbnak látszik minden!) 100%-nál kisebb nagyításnál távolabbról látod a papírt a monitoron. (A valódi méretnél kisebbnek látszik minden!) Egyéb nagyítási fokozatok: Oldalszélesség: ennél a nagyításnál teljes szélességében láthatod a lapot a dokumentum ablakban. Egy oldal: ennél a nagyításnál az egész oldalt láthatod a dokumentum ablakban. Két oldal: nagyon jól mutatja a szöveg oldalakra való tördelését. Megjegyzés: A NézetNagyítás... paranccsal is állítható a nagyítás. Javasolt nagyítás Begépeléshez: Válaszd azt a nagyítást, ahol jól látod a begépelt szöveget. Pl. 100% vagy nagyobb. Szövegrész formázása: A szövegrészek vízszintes pozícionálásához jó, ha átlátjuk vízszintesen teljes terjedelmében a lapot. Így a legjobb nézet az Oldalszélesség. Függőleges szövegeloszlás (pozíció) beállítása: Ilyenkor jó, ha az egész lapot látjuk függőlegesen. Ezért a legjobb nézet a Egy oldal. Több oldalas szövegrész lapokra tördelése: Két oldal nagyítás.

5 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 5 Szövegszerkesztési alapok Új dokumentum létrehozása A Word megnyitásakor egyből kapsz egy új, üres dokumentumot, amelynek Dokumentum1 lesz a neve mindaddig, míg mentéskor át nem nevezed. FájlÚj Sablonok használata Új dokumentumot sablonok segítségével is létrehozhatsz. A sablonok előre megformázott dokumentumokat tartalmaznak (p. fax, önéletrajz), így neked csak a szükséges kiegészítéseket kell elvégezni. A használni kívánt sablont a megjelenő ablakban tudod kiválasztani. Alapértelmezésként a Word az Üres dokumentum sablont használja (ez a Normál) sablon. Próba: Önéletrajz íráshoz keress önéletrajz sablont! Válaszd ki a neked tetszőt a sablonok közül, és írd meg az önéletrajzod a sablonban levő szempontok szerint!

6 6 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Szöveg begépelése A gépelésnél a szöveg a margók által közrezárt területre, az úgynevezett szövegtükörre kerül. A leütött karakterek a szövegkurzor által kijelölt helyre íródnak. Automatizmusok begépeléskor Automatikus szóellenőrzés: Begépeléskor a helyesírás ellenőrző program piros hullámvonallal aláhúzza az általa nem ismert szavakat. A Word csak a szó begépelése után ellenőriz. Egy szó begépelése akkor fejeződik be, ha utána szóközt, vagy egyéb írásjelet (pl. pontot, vesszőt) teszel. Nyomtatáskor a hullámvonalak nem látszódnak! Javítás: A javításhoz kattints a jobb gombbal az aláhúzott szóra. Ilyenkor a Word a helyi menüben felajánl szavakat a javításhoz. a hibás szó Javítási javaslat (több is lehet) Nincs javítás Felveszi a szót a szótárba, hogy később felismerje. Ha valamelyik javítási javaslat tetszik, akkor kattints rá a helyi menüben. Ha nem tetszenek a felajánlott szavak, akkor a helyi menü eltüntetéséhez kattints a dokumentumra. Automatikus nyelvhelyesség-ellenőrzés A hibásnak vélt mondatrészeket zölddel húzza alá a Word. Javítás a helyi menüből lehetséges. a hibás kifejezés Automatikus javítás A hibák jelzésén túl a Word képes a gyakori gépelési hibákat automatikusan javítani. Ilyen például a mondat kezdő nagy betű és egy-két tipikus gépelési hiba. FájlBeállításokNyelvi ellenőrzés [Automatikus javítási beállítások ] Automatizmus visszavonása: Az automatikus javítások, formázások a SzerkesztésVisszavonás (Ctrl-V) paranccsal visszavonhatók!

7 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 7 Automatikus elválasztás Helyesírásellenőrzés funkcióinak beállítása FájlBeállítások

8 8 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Extra karakterek, szimbólumok beszúrása a szövegbe Az olyan karaktereket, amit nem tudsz a billentyűzetről begépelni a BeszúrásSzimbólum parancs segítségével szúrhatod be a szövegbe. A megjelenő ablakban a telepített betűtípusok karaktereit láthatók. 2. Válassz karaktert! 1. Válassz betűtípust! A Symbol betűtípus tartalmazza a görög ABC betűit. A Wingdings betűtípus egy csomó apró jelet tartalmaz. 3. Kattints a Beszúrás gombra! A gyakran előforduló szimbólumok beszúrásához billentyűparancsot is rendelhetsz, vagy kitalálhatsz olyan rövidítés kombinációkat, amelyeket az automatikus javítás javít a megfelelő szimbólumra. Szimbólumok formázása A szimbólumok ugyanúgy formázhatók, mint a betűk. (méret, betűstílusok) Tanács: Ne válts betűtípust, mert akkor egy másik karakter fog megjelenni! (Ami vele egyező kódú a másik betűtípusnál.) Próba: Nyisd meg az C:\PELDAK\WORD\SZIM.DOC dokumentumot és végezd el a benne levő feladatokat!

9 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 9 Szerkesztési lehetőségek Kurzor mozgatás: Billentyűzettel: a begépelt szövegben a kurzormozgató billentyűk segítségével mozgathatod a kurzort. (Olyan részre nem is tudod vinni a kurzort, ahol még nincs begépelt szöveg!) Egérrel: Egérrel is mozgathatod a kurzort: kattints oda a szövegben, ahova a kurzort szeretnéd tenni. (Ezzel a módszerrel sem tudod olyan részre vinni a kurzort, ahol még nincs begépelt szöveg!) Karakter törlés: A Delete billentyűvel a szövegkurzor mögött álló karaktert törölheted. A BackSpace billentyűvel a szövegkurzor előtt álló karaktert törölheted. Gépelési módok: Az Insert billentyűvel váltható oda-vissza Beszúró üzemmód (alapértelmezett): a leütött karakter a szövegkurzor helyére íródik. (Ha volt a szövegkurzortól jobbra szövegrész, akkor az jobbra tolódik.) Átíró üzemmód: a leütött karakter átírja a szövegkurzor mögötti karaktert. (Ezt az üzemmódot az állapot sor ÁTÍR felirata jelzi!) Sortördelés Automatikus sortördelés: A sor nem nyúlhat túl a szövegtükrön. Ezért az a szó, amely túl nyúlna a szövegtükör jobb szélén, átdobódik a következő sor elejére. Így hosszú szövegnél nyugodtan folyamatosan gépelhetsz, mert a Word automatikusan tördeli a sorokat. A Word a kötőjeleknél is el tudja tördelni a szavakat. Megjegyzés: Ha bekapcsoltad az automatikus elválasztást, akkor a Word el tudja választani az ismert túlnyúló szavakat. Ha elválasztó jelet szúrsz az új sorba dobott szóba, akkor a szó első tagja visszaugrik az előző sor végére. (Csak ha kifér!) Vannak nem törhető szóközök (Ctrl-Shift-Space) és nem törhető elválasztójelek Ctrl-Shift- -. Az így összekötött szavak, szórészek a sor végén nem törhetők, tehát a teljes kifejezés átdobódik a sor végén a következő sorba. Pont és vessző után mindig tegyél szóközt, mert csak szóköznél és kötőjelnél jön létre automatikus sortördelés. Manuális sortördelés: A Shift-Enter billentyűkombinációval mi magunk is meghatározhatjuk, hogy hol legyen a sor vége. A Shift-Enter megnyomásakor a kurzortól jobbra eső szövegrész a sorban következő sor elejére fog kerülni.ha a sor végén állt a kurzor, akkor a Shift-Enter megnyomásakor egy új üres sor jön létre. Manuálisan tördelt sorok visszahúzása: A sorok végén a Shift-Enter hatására egy láthatatlan Új sor karakter íródik. Ha benyomod a gombot az eszköztáron, akkor magad is láthatod az új sor jelet. Ha még egyszer rákattintasz a gombra, eltűnnek a nem nyomtatható karakterek. Ha az Új sor karaktert letörölöd, akkor megszűnik a sor törés. pl. Állj elé (=a sor végére), és nyomd meg a Delete gombot, vagy állj mögé (=a következő sor elejére), és nyomd meg a Backspace gombot. Új bekezdés: Ha Shift Enter helyett Enter billentyűt nyomod meg, akkor az új sor új bekezdésbe kerül. Ha benyomod a gombot, akkor láthatod, hogy a sortörést jel, a bekezdés véget jel jelez. Oldaltörés Automatikus oldaltörés: Ha egy sor már nem fér el azon az oldalon, automatikusan átdobódik a következő oldalra. Oldalkép nézetben látható is az új lap. Normál nézetben pontozott vonal jelzi az oldalak határát (itt nem láthatók a margók területei, mert a begépelt szöveg folyamatosan van megjelenítve.) Manuális oldaltörés: Ha azt akarod, hogy a kurzor mögötti rész mindentől függetlenül új oldalon kezdődjön, akkor nyomd meg a Ctrl-Enter -t. Oldalkép nézetben látható az új lap, Normál nézetben egy Oldaltörés felíratú vonal fogja jelezni az oldalak határát. Manuális oldaltörés törlése: a Ctrl-Enter szintén egy nem látható karakter a szövegben, amely oldaltörést eredményez, ezért ugyanúgy törölheted, mint a Shift-Enter által előidézett sortörést. Megjegyzés: az oldalak számát az állapot soron láthatod bal oldalon:

10 10 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Műveletek visszavonása Ha valamit elrontottál az utolsó művelettel, akkor nem kell kétségbe esni, mert szinte minden műveletet vissza lehet vonni, ha a gombra kattintasz. A gomb megnyomásával további az utolsót megelőző parancsokat is vissza tudod vonni. Ha legördíted a visszavonás listát, akkor fordított sorrendben látod a kiadott parancsaidat. A listában egy kattintással akár több parancsot is A visszavont parancsokat is visszavonhatod a Mégis gomb segítségével.

11 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 11 Fájlműveletek Mentés Első mentésig a Dokumentumod csak a RAM-ban létezik 1. A szöveg tárolásához ki kell mentened lemezre. Munka közben érdemes időnként lemezre menteni, mert egy áramszünet vagy egy géphiba esetén csak az utolsó mentésed állapotát tudod visszaállítani. (Minden nagyobb módosítás után mentsél!) A mentéshez nyomd meg a gombot (vagy válaszd a FájlMentés parancsot). Ha először mented a fájlt (még nem mentetted lemezre), akkor egy fájl böngésző ablak segítségével meghatározhatod a fájl helyét és nevét. A név maximum 256 karakter lehet. A kiterjesztés alapértelmezés szerint DOC lesz. (Nem is kell megadnod a fájlnévnél.) Mentés más típusba Mentéskor az alapértelmezett fájltípus a Word aktuális dokumentum formátuma. Ebben a formátumban nem történhet adatvesztés, mert minden formázást el tud menteni a Word. Ha más fájltípust választasz ki a típuslistából, akkor a Word abba a fájlformátumban írja ki az adatokat a háttértárra. Ilyenkor lehet, hogy egy-két formázás, vagy szövegrész eltűnik, ha az adott fájl formátum nem ismeri az adott formázásokat. 1 Amíg nem mentetted a dokumentumot, a dokumentum neve Dokumentumn.

12 12 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Ismertebb fájltípusok: Weblap: A weblapok is szöveges dokumentumok. A weblapok kiterjesztése htm vagy html. A weblap nem tárolja a szövegfájlban a képeket, csak hivatkozik rájuk. A dokumentum képeit ezért ki fogja menteni a word. Rich Text formátum: Olyan formázott szöveges fájlformátum, amelyben nem lehet vírus! 2 Szinte minden WYSIWYG szövegszerkesztő tudja kezelni ezt a formátumot. Egyszerű szöveg: Egyszerű formázatlan szöveg, melynek kiterjesztése TXT. (Amit minden szövegszerkesztő el tud olvasni!) PDF: Adobe Acrobat formátum. Mentéssel kapcsolatos beállítások Ha mentéskor lenyitod az Eszközök listát, benne megtalálhatod a Mentési beállítások parancsot! A megjelenő ablakban a következőket állíthatod be: Automatikus mentés: Beállíthatod, hogy milyen időközönként mentsen automatikusan a Word. Áramszünet esetén az utolsó mentés állapota visszaállítható. (Ha pl. 10 percre állítod, akkor maximum 10 perces munkád veszhet el!) Biztonsági másolat: Mentéskor az új fájl DOC, az utolsó előtti fájl változat BAK kiterjesztéssel jön létre. Ilyenkor nem állíthatod be a gyors mentést, mert az új verziót teljesen létre kell hozni! Alapértelmezett fájlformátum Betűtípusok beágyazása: Ha olyan betűtípust használsz a szövegben, ami nincs a másik gépen, akkor nem tudja a másik gép szövegszerkesztő programja az ezzel írt részeket megjeleníteni. Ha ezt a jellemzőt bekapcsolod, akkor minden gépen el lehet az eredeti formájában kezelheted a szöveget. 2 A word dokumentumok tartalmazhatnak ún. makróvírusokat!

13 Biztonsági beállítások Titkosítás jelszóval í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 13 Adatlap

14 14 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Mentés másként Ha a FájlMentés másként... parancsát választod, akkor a dokumentumod tartalmát egy másik fájlba mentheted (másnéven, vagy máshová). Ezt akkor szoktuk használni, ha módosítani akarunk egy fájlt, de az eredeti példányt is meg akarjuk őrizni. Fájl megnyitása FájlMegnyitás... menü parancs. Ilyenkor a szokásos fájlböngésző ablak segítségével megkeresheted és kijelölheted a megnyitandó fájlt. Emlékeztetőül: 1. Válts lemezt 2. Lépj bele a kívánt mappába (3. Ha nem látod a keresett fájlt, akkor váltsd át a fájltípust Minden fájl -ra ) 4. Kattintással jelöld ki a listában a megnyitandó fájlt 5. Kattints a Megnyitás gombra! Próba képpen nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\ECDL.DOC fájlt! Ezen a fájlon megnézheted az egyes nézetek közötti különbséget! Figyelj a hasábokra, rajzokra! Ötlet: Az utolsó négy szerkesztett dokumentumot a Fájl menü alján lévő parancsokkal is megnyithatod! (Nézd meg!) Nézetek megnyitáskor Betekintő nézet. Megnyitási módok Ha rákattintasz a Megnyitás gomb melletti nyílra, akkor választhatsz az alábbi megnyitás módok közül. Megnyitás Csak olvasásra Másolat megnyitása: Másolatot készít a fájlról, és azt nyitja meg.

15 Nyomtatás í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 15 Gyors nyomtatás az alapértelmezett nyomtatón Nyomtatás A FájlNyomtatás paranccsal nyomtatás előtt beállíthatod a következőket. Választhatsz az elérhető nyomtatók közül. Beállíthatod a választott nyomtató jellemzőit: papír méret, tájolás felbontás szín (ha színes a printer) Beállíthatod, hogy a dokumentum mely részeit akarod kinyomtatni Nyomtatási kép Több oldal beállítása esetén a Word kicsinyít! Pl. Álló A4-es oldalbeállítás esetén, ha két oldalt kérsz egy lapra, akkor a Word egy fektetett lapra két kicsinyített A4-es oldalt nyomtat! Próba: Nyomtasd ki az ECDL.DOC fájlt! Nyomtatási kép Nyomtatás előtt érdemes megnézni a nyomtatási képet, mert néha itt szembesülsz azzal, hogy néhány üres sor átlóg a következő üres oldalra, és így egy üres lappal fog megajándékozni a nyomtató. A Nyomtatási kép 100%-ig valósághűen mutatja meg a szöveget, de ilyenkor a dokumentum nem szerkeszthető. Gyakorlatok: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\GY01.DOC fájlt! Nyomtasd ki, és old meg a feladatokat!

16 16 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Szerkesztési lehetőségek Javaslat: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\VERSEK.DOC fájlt és próbáld ki a bemutatásra került lehetőségeket! Mozgás a szövegben Az alapvető mozgási lehetőségeket már ismered. Az alábbi táblázatokban áttekintheted azokat a mozgási technikákat, amelyekről feltétlenül tudnod kell. A gyakorlatod során valószínűleg egyre többet meg tudsz jegyezni. Segítségképpen becsillagoztam a kezdők számára leghasznosabb technikákat. Mozgási lehetőségek billentyűzet segítségével: * nyilakkal a szövegkurzorral sorfolytonosan végigjárható a szöveg Ctrl + egy szónyi szövegkurzor elmozdulást eredményez a nyíl irányába * Home End a szövegkurzort a sor elejére/végére helyezi * nyilakkal 1 sorral fel/le lehet mozgatni a szövegkurzort * PgUp PgDn egy képernyőablaknyival feljebb/lejjebb lehet mozgatni a kurzort * Ctrl + PgUp PgDn Egy nyomtatott lapnyival feljebb/lejjebb lehet mozgatni a kurzort Ctrl + Home End a szövegkurzort a dokumentum elejére/végére teszi Mozgás az egér segítségével: Gördítőnyilakkal : Rákattintva (nyomvatartva) az adott irányba gördíti az abalakot. Gördítő négyszöggel Vonszolásával gyorsabban gördíthető az adott irányba az ablak. A függőleg gördítéskor kiíródik az aktuális oldal száma. Dupla nyíllal: Oldalnézetben egy papírlapnyi ablakelmozdulást eredményez a nyíl irányában. Kijelölések Megjegyzés: a gördítősávokkal, nyilakkal csak az ablakot mozgatjuk,a szövegkurzor mindaddig a helyén marad, amíg nem kattintunk az egérrel a dokumentum másik részére. Majdnem minden formai parancs előtt ki kell jelölni azt a szövegrészt, amelyre a parancsot vonatkoztatni kell. A kijelölés során a kijelölt szövegrész inverz színnel lesz kijelölve. A kijelölés kurzormozgatással vagy egérkattintással megszüntethető. A legfontosabb kijelölési technikákat *-gal jelöltem. Már a sorfolytonos kijelölési technikával is mindent ki tudsz jelölni. A gyakorlat során egyre több kijelölési technikát fogsz tudni megjegyezni. Kijelölések egértechnikával Sorfolytonos szövegrész kijelölése (*): A sorfolytonosság azt jelenti, hogy a kijelölés végpontjai között a begépelés szerint minden szöveg ki lesz jelölve. Például: eleje A két végpont közé gépelt szöveg. Így hát csurig csorgatta csöbörbe könnyeit és csúfos csődőrcsődöt mondott az örökké ődöngő-lődörgő öreg dőre Göre Döme csengeri csengős pörgeszőrű göndör csődöre. vége Megjegyzés: Alapértelmezés szerint a Word automatikusan egész szavasra egészíti a kijelölést. Ha ez zavar, akkor az EszközökBeállítások parancs segítségével megjelenített dialógus-ablak Szerkesztés lapján kapcsold ki az automatikus szókijelölést! Kijelölés végpontok megjelölésével (kezdőknek ajánlott!) 1. Tedd a kurzort a kijelölendő szövegrész elejére! 2. Gördítsd az ablakot, hogy látszódjon a kijelölendő szövegrész vége. 3. A Shift nyomvatartása mellett kattints a végére. 4. Ha elrontottad a végpontot, akkor a Shift nyomvatartása mellett újra próbálkozhatsz!

17 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 17 Kijelölés húzással (gyakorlottabbaknak) 1. A szövegrész elején nyomd le az egérkurzort és vonszolással húzd a kijelölést a végéig! 2. Megjegyzés: Az ablak húzás közben el tud gördülni. Így nem csak az ablakban lévő szövegrészt tudod kijelölni. 3. Ha elvétetted a szövegrész végét, akkor a Shift nyomvatartása mellett kattints a vég pontra! Szó kijelölés: Ha duplán kattintasz egy szóra, akkor az egész szó kijelölődik Sor(ok) kijelölése (*) Kattints a kijelölendő sor elé, ahol az egérkurzor alakja alakú. Több sort a sorok előtt húzással lehet kijelölni. Bekezdés kijelölése Kattints duplán a kijelölendő bekezdés elé, ahol az egérkurzor alakja alakú. Ilyenkor az összes bekezdésben lévő sor kijelölődik. Dokumentum kijelölése A Ctrl nyomvatartása mellett kattints a kijelölendő sor elé, ahol az egérkurzor alakja alakú. Kijelölések a billentyűzet segítségével: Sorfolytonos szövegrész kijelölése: 1. Vidd a kurzort a szövegrész elejére! 2. A shift nyomvatartása mellett a kurzormozgató technikákkal vidd a kurzort a szövegrész végére! Kijelölő eszközök.

18 18 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Szerkesztő műveletek A kijelölt szövegrész felülírása, törlése A kijelölt szövegrész törlődik, és a begépelt karakterekkel helyettesítődik, ha leütsz egy írógép billentyűt. Ezt nevezik felülírásnak. Vigyázz, mert az Enter leütésénél is működik! Ha zavar, akkor az EszközökBeállítások parancs segítségével megjelenített dialógusablak Szerkesztés lapon kikapcsolhatod a felülírás engedélyezését. A kijelölt szövegrész törléséhez a Delete billentyűt kell megnyomni! Ne felejtsd el, hogy a szívinfarktus megelőzhető a Visszavonás gomb segítségével! A kijelölt szövegrész másolása 1. Másold a kijelölt szövegrészt a Vágólapra (helyi menümásolás parancs) Szerintem érdemes használni a Ctrl-C forró billentyűt, mert mindenhol működik! 2. Rakd a kurzort a cél helyre! (Innentől lefefelé szúródik be majd a másolt szövegrész.) 3. Illeszd be a Vágólap tartalmát a szövegbe. (Ctrl-V vagy helyi menübeillesztés. (A Vágólap tartalmát többször is be lehet illeszteni a szövegbe.) Beillesztés beállításai (hm) Beillesztés beállításai (Ctrl-V) Irányított beillesztés A beillesztés után egy gomb marad a beillesztés szövegrész mellett, amelyre kattintva beállíthatod, hogy milyen legyen a beillesztett szövegrész formátuma. Nyomtatáskor a gomb nem jelenik meg! Másolás húzással Egyszerűbben húzással: A kijelölt szövegrészt fogd meg a kijelölés területén és a Ctrl billentyű nyomvatartása mellett vonszold a kívánt helyre. Beszúrási pont Húzás A másolást jelző egérkurzor. (A + duplikáció jelez!) Vonszolás közben egy halvány beszúrási kurzor mozog a szövegen. Ez jelzi, hogy a szövegrész elengedésekor hova fog beillesztődni. Próbáld ki a másolást! Minden versike végére másold oda a szerzőt /Romhányi József/! Ötlet: A távoli (az ablakban nem látható) helyekre érdemes a Vágólapos módszert választani. A közeli (ablakban látható) helyekre érdemes a húzásos módszert használni!

19 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 19 Szövegrész áthelyezése 1. Vágd ki a kijelölt szövegrészt a Vágólapra (Ctrl-X helyi menükivágás parancs) Szerintem érdemes használni a Ctrl-X forró billentyűt, mert mindenhol működik! 2. Rakd a kurzort a cél helyre! (Innentől lefefelé szúródik be majd a másolt szövegrész.) 3. Illeszd be a Vágólap tartalmát a szövegbe. (Ctrl-V vagy helyi menübeillesztés. Szövegrész áthelyezése húzással A kijelölt szövegrészt fogd meg a kijelölés területén és vonszold a kívánt helyre. Próbáld ki a mozgatást! Az első verset rakd a dokumentum végére! Próbáld megváltoztatni egy mondat szórendjét! Ötlet: A távoli (az ablakban nem látható) helyekre érdemes a Vágólapos módszert választani. A közeli (ablakban látható) helyekre érdemes a húzásos módszert használni! Szövegrész keresése a dokumentumban A szövegkeresés is egy olyan funkció, amely a legtöbb szövegszerkesztőben megtalálható. KezdőlapKeresés Írd be a keresendő szöveget! A Word az első találati helyre ugrik. A további találatokra ugrás. A további találatokra ugrás. Keresési beállítások

20 20 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Kis- és nagybetű megkülönböztetése: Pl. a teve szó keresése esetén nem ugrik a Teve szóra a szövegben. Csak ha ez a teljes szó: Pl. a teve szó keresése esetén nem ugrik a tevegel szóra a szövegben. Behelyettesítéssel: Joker karaktereket (* és?) használhatsz a keresendő kifejezésben. Pl. teve* Az első keresés után a dokumentum lapozó gombjai a keresett szó előző/következő helyét hozzák. Visszaváltás: Kattints a két lapozó nyíl közötti gombra, és válaszd a megfelelőt! Lapozás oldalanként Keresés Próbáld ki a keresést! A keresett szó legyen: teve. Először próbáld ki az alapértelmezett keresést! Próbáld ki a kis- és nagy betűk megkülönböztetését! Próbáld ki a teljes szóra keresést! Megadott formátumú szövegrész keresése A Keresés ablak alján látható Formátum gombbal beállíthatod, hogy milyen formátumú részben keresse a szöveget a Word. Pl. Betűtípus, betűméret

21 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 21 Szövegrész cseréje A keresés mellett ez a szolgáltatás is megtalálható szinte minden szövegszerkesztőnél. Indítása a KezdőlapCsere... paranccsal történik. Összes előfordulás cseréje Csere egyesével: Kattints a Következő gombra, hogy a Word megkeresse a következő találati helyet. A kijelölt találat cseréhez kattints a Csere gombra! Az egyebek gombbal a keresésnél látott plusz szolgáltatásokat használhatod ki. Próba: cseréld ki a teve szavakat tévé -re! Ugrás Kezdőlap

22 22 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Betűformázások Hatókör: csak a kijelölt szöveg! A formázások kipróbálásához nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\BETU.DOC fájlt! Gyors formázási lehetőségek az eszköztár segítségével Betűtípus választáshoz gördítsd le a menüt és válaszd ki a megfelelő betűtípust! Betűméret Kisbetű/nagybetű változatok. Formázás törlése. Szegély félkövér dőlt aláhúzott...és ezek variációi. Áthúzott, indexek. Szöveg effektusok. Betűszín Szövegkiemelő. Háttérszín

23 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 23 Betűméret Váltáshoz gördítsd le a menüt, és válaszd ki a megfelelő méretet. A méretek pontban vannak megadva. (1p=0,3mm) Betűméter csökkentés/növelés. Ha nincs a listában a kívánt méret, akkor kattints a mezőre, írd be az új méretet, és üss Entert! Kisbetű /nagybetű Betűstílusok A paletta gombok működése: Ha rákattintasz a gombra, akkor az utolsó, kiválasztott formát alkalmazza a kijelölt részre. Ha legördíted a listát, akkor onnan választhatsz! A betű stílusok segítségével kiemelhetsz szövegrészeket. Csak nyomd be a kívánt stílus gombját! (Több stílust is használhatsz egyszerre!) Ha ki akarod kapcsolni a stílust, akkor újabb kattintással visszaugrik a gomb. Betű effektusok

24 24 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Szövegkiemelő Betűszín Érdekesség Az eszköztáron mindig az aktuális szövegrész formázási beállításait láthatod. Eltérően formázott kijelölés esetén nem látszik az eszköztáron a formázás. Próba: Az BETU.DOC dokumentum 1. oldalán egy táblázat található, amelynek első oszlopában egy minta szöveg, második oszlopában egy formázatlan szöveg található. Kattints bele az első feladat mintaszövegébe: Figyeld meg az eszköztáron a beállításokat! Formázd meg a 2. oszlopban lévő szövegeket a mintának megfelelően! Mentsd el a dokumentumot floppyra és nyomtasd ki az 1. oldalt! A betűtípusokról néhány megjegyzés: Minden olyan betűt használhatsz, amely Windows TM jelzővel forgalmaznak. (És amit telepítettél a Vezérlőpulton a Windows-hoz.) Vektor betűtípusok (fontok): skálázható fontok, bármilyen méretben szép írásképet adnak, mert a betűk alakját görbékkel határozták meg, és nem pontonként definiálták. Ilyen pl. a TrueType és az Adobe font család. Általában minden vektor font tartalmaz félkövér, dőlt, aláhúzott betű stílusokat. Raszter fontok: ezek a fontok betűképei pontonként vannak definiálva, ezért nem méretezhetők szabadon, mint a vektor fontok. A betűméret növelésével romlik a betűk írásképe, mert láthatóvá válnak a betűket alkotó pontok. A raszter fontoknál külön-külön font fájl írja le a félkövér, dőlt, aláhúzott betűstílusokat.

25 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 25 További formai lehetőségek Amit az eszköztáron nem találsz, azt a FormátumBetű... menü parancs segítségével lehet beállítani: Aláhúzás: Szimpla: xxxx xxxx xxxx Szóaláhúzás: xxxx xxxx xxxx Dupla: xxxx xxxx xxxx Pontozott: xxxx xxxx xxxx stb Betűszín Fontosabb különlegességek : Áthúzott: abcd FELSŐ INDEX Felső index: NORMÁL Alsó index: NORMÁL ALSÓ INEX Rejtett: Kis kapitális:normál KIS KAPITÁLIS MINDEN BETŰ FORMÁTUMA NAGY. A NAGY BETŰVEL GÉPELT BETŰK MÉRETE NAGYOBB! Nagybetűs: Normál NAGYBETŰS Minta: a formázás eredményét mutatja. Térköz és pozíció Legfontosabb beállítások Betűköz: Normál Ritkított Sűrített (a mérték pontban beállítható) Pozíció: Normál Emelt Süllyesztett A betű alapvonalát emeli vagy süllyeszti. A többi beállítás más szövegszerkesztőknél nem jellemző, de ha érdekel, akkor hívd segítségű a Súgó gombot. Az animálás lapon igazán érdekes ám de elég haszontalan effekteket lehet beállítani. Próbáld ki! Lehet, hogy neked más lesz a véleményed. Próba: Az BETU.DOC dokumentum 2. oldalán egy táblázat található, amelynek első oszlopában egy minta szöveg, második oszlopában egy formázatlan szöveg található. Kattints bele az első feladat mintaszövegébe: Figyeld meg a formátum beállításokat a Betűtípus ablakban! Formázd meg a 2. oszlopban lévő szövegeket a mintának megfelelően! Mentsd el a dokumentumot floppyra és nyomtasd ki a 2. oldalt!

26 26 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Szegély A kijelölt szöveget csak körbe lehet szegélyezni. a szegély törlése szegélyezés szegély formája A középső beállítás soron beállíthatod a vonal stílusát, színét, vastagságát. A beállítás után válaszd ki a típuslistáról, hogy melyik fajta szegélyezést szeretnéd! A hatókör a szöveg! Megjegyzés: A kijelölt szöveget csak teljesen körbe tudod szegélyezni. Ugyanez az ablak szolgál bekezdés vagy táblázat szegélyezésre, ezért fontos, hogy odafigyelj a hatókörre! Háttér (Mintázat) Itt kiválaszthatod a Kitöltés színét

27 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 27 Szövegkiemelő A kiemelés olyan, mintha szövegkiemelővel megjelölnél szövegeket. Lényegében megváltoztatja a kijelölt szöveg hátterét. (Takarja a mintázatot!) Formátum ismétlése Az utolsó parancsot megismételheted az F4 billentyű leütésével. vagy Ctrl - Y Formátumok másolása Sokszor előfordul, hogy egy megformázott szöveg beállításait rá kellene másolni egy másik szövegrészre. A formátum másolásához a következőt kell tenned: 1. Jelöld ki a mintául szolgáló részt, és nyomd be a gombot, vagy nyomd le a Ctrl-Shift-C billentyű kombinációt. (Ilyenkor a vágólapra másolódnak a kijelölt szövegrész beállításai.) 2. Ezután jelöld ki a cél szöveget... és máris rámásolódott a formázás a kijelölt szövegrészre. (Ilyenkor a kijelölt szövegrészre illesztődnek a Vágólapra másolt formátum beállítások.) A formátumot többször is beillesztheted. Ehhez jelöld ki a cél szöveget és nyomd meg a Ctrl-Shift-V billentyűkombinációt. Formátum törlése Csak az alap stílus marad. Próba: Az BETU.DOC dokumentum 3. oldalán egy táblázat található, amelynek első oszlopában egy minta szöveg, második oszlopában egy formázatlan szöveg található. Másold a mintáról betűformátumokat 2. oszlopban lévő szövegekre a mintáról! Mentsd el a dokumentumot floppyra! Gyakorlatok: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\GY03.DOC fájlt! Nyomtasd ki, és old meg a feladatokat!

28 28 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Szövegek pozicionálása bekezdésformázásokkal Bekezdések A bekezdések összetartozó sorok. Ezek általában egy összetartozó gondolatot tartalmaznak. Gépeléskor ott lesz egy bekezdés vége, ahol Enter-t ütöttél! Az eddigi utasítások számára közömbös volt, hogy a gondolataid hány bekezdésre voltak tagolva. A mindennapi életben is általában Enter-t ütnek a sor végeken, pedig csak ott kellene új bekezdést kezdeni, ahol az új szöveg bekezdés formázása eltér az előtte levőtől. Mikor indokolt új bekezdést kezdeni? Ha más a bekezdés igazítása. Ha más a bekezdés eleje, vagy vége(bal és jobb behúzások). Ha térköz kell a bekezdés elé/mögé. Ha más a sorköz mérete. Ha máshova kellenek a tabulátor pozíciók. Ha más a bekezdés szegélye. Ha más a bekezdés háttere. Ha számozott bekezdések. Ha felsorolt bekezdések. Különben nem indokolt az új bekezdés! Sortörés esetén Shift-Enter-t kell ütni! Bekezdés formázó utasítások A bekezdés formázások olyan formai beállítások, amelyek a bekezdés összes sorára érvényesek. Ha nincs is kijelölve nics kijelölve az egész bekezdés (csak egy része, vagy benne van a kurzor), akkor is a bekezdés sorai együtt formázódnak. A legtöbb bekezdésformátum utasítás a szövegek pozicionálásával van kapcsolatban. Szöveg határolók (behúzások) beállítása A szöveg valójában nem a margónál tördelődik, hanem a bekezdés behúzásainál. A behúzások a szöveg elejét és végét meghatározó pontok. A margó pozíciójához képest megadott távolságok. Így egy bekezdés kezdődhet a margónál, vagy beljebb vagy kijjebb. margók behúzások szöveg A szóközzel való pozicionálás hátránya: Mivel a betűformázásoknál a betűk szélessége megváltozik, így a sorok kezdete vége ettől függően össze-vissza csúszkál. Nem lesz egy vonalban! A helyes megoldás: A helyes megoldás a bekezdések szöveghatároló vonalainak (behúzásainak) beállítása. A behúzások bekezdésen belül minden sorra érvényesek. Ha ettől eltérőt szeretnél, kezdj új bekezdést! A vonalzón ki vannak jelezve az aktuális (vagy a kijelölt) bekezdések behúzás pozíciói. Húzással ezek módosíthatók. Behúzások beállítása a vonalzó segítségével Mint a hagyományos írógépeken, úgy a szövegszerkesztőben is beállíthatók az ütközők. bekezdés első sor bal behúzása bekezdés bal behúzása bekezdés jobb behúzása A négyszög alakú pöcök segítségével együtt mozgathatod a bal oldali behúzásokat!

29 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 29 Bal behúzás csökkentése/növelése A gombok az előző/következő ugrási pontra (vonalzó rovátkára, racsnira, vagy más néven tabulátor pozícióra) tolják a bekezdés sorait. Ilyenkor az 1.sor és a bal behúzás csökken/nő! Próba: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\BEK.DOC dokumentumot! Végezd el az 1-2 feladatot! Segítség: A feladatok áttekintéséhez érdemes a dokumentum ablakot kettéosztani. Így egy időben két részét láthatod a dokumentumnak (pl. felül a mintát, alul a formázandó részt). Parancs: AblakFelosztás. Ezután vidd az osztóvonalat a felosztás helyére és kattints! Húzással módosíthatod az osztóvonal helyét! Mentsd el a dokumentumot floppyra! Nyomtasd ki az 1-2 oldalt! Bekezdés igazítások Eddigi munkánk során végig balra igazított bekezdésekkel dolgoztunk. A sokszor előforduló igény, hogy egyes szövegrészek ne balra, hanem pl. középre legyenek igazítva. Az alábbi ábrákon a szövegszerkesztőknél alkalmazott igazításformákat láthatod. Megfigyelheted, hogy az igazítás a behúzásokhoz képest értendő! Tehát a behúzások módosításával is lehet manipulálni a szöveg elhelyezkedésén. Balra igazított bekezdés. (A bal szélük van egy vonalban.) Középre igazított bekezdés. (A közepük van egy vonalban.) Jobbra igazított bekezdés. (A jobb szélük van egy vonalban.) Sorkizárt bekezdés. (Mindkét szélük egy vonalban van.) Megjegyzés: A Sorkizárt igazításnál a szóközök mérete automatikusan megnövelődik, így fog kiérni a behúzásokig a szöveg széle. (Csak a bekezdés utolsó sora marad balra igazított.) Finomítható a szöveg eloszlása, ha automatikus elválasztást használsz, vagy magad választod el a sor végén túlnyúló szavakat. Próba: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\BEK.DOC dokumentumot! Végezd el az 3. feladatot! Mentsd el a dokumentumot floppyra! Nyomtasd ki a 3. oldalt!

30 30 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Bekezdés térközei térköz bekezdés előtt adipiscing elit. Ut sodales lobortis sorköz Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur vehicula. Curabitur non nulla orci. Maecenas nec tortor vel arcu ullamcorper condimentum. Sed non quam in felis rutrum feugiat et ut est. térköz bekezdés után Duis ultrices quam eu ipsum porta egestas. Duis feugiat dignissim pharetra. Cras elit ipsum, tempus quis venenatis semper, interdum hendrerit lectus. Maecenas enim eros, cursus at scelerisque et, consectetur et enim. További bekezdésformázások Behúzások: A behúzás mértéke a margóktól értendő. (Lehet a margón kívül is!) Típus: Első sor: Függő behúzás: A térközök üres helyek a bekezdés előtt, mögött. A minta ablakon jól láthatók! Sorközök: (sortávolság) Automatikus (szimpla, dupla, másfeles) sorköz esetén a sortávolság a betű mérettől függ, mert a sorban a legnagyobbhoz igazodik. Ha abszolút módon állítod be a sorközt, akkor a betűméret növelésekor nem nő a sortávolság, így egyes betűk egy része le lesz vágva Fontosabb sorköz beállítások Szimpla (Ctrl-1) 1,5 sor (Ctrl-5) Dupla (Ctrl-2) Próba: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\BEK.DOC dokumentumot! Végezd el az 4. feladatot! Mentsd el a dokumentumot floppyra! Nyomtasd ki a 4. oldalt!

31 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 31 A szöveg tördelésével kapcsolatos bekezdésformázások Fattyú sor: a bekezdés első sora, amely a dokumentum előző oldalán maradt sora. Árva sor: a bekezdés utolsó sora, amely átlóg a következő oldalra. Fattyúsor Árvasor Új oldalra: a bekezdés elé egy oldaltörés jel fog kerülni Együtt a következővel: a következő bekezdéssel egy lapra fog kerülni Bekezdés szegélyek Beállítása előtt jelöld ki a szegélyezendő bekezdéseket! Mivel a szegélyezés az egész bekezdésre érvényes, ezért ha nincs kijelölés, akkor arra a bekezdésre vonatkozik a formázás, amelyben a kurzor áll, ha nem az egész bekezdés van kijelölve, akkor is a kijelölt szövegrész egész bekezdésére vonatkozik a formázás!

32 32 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Hatókör: a bekezdés. Árnyékolás (háttér minta) Ugyanaz, mint a szöveg hátterének beállítása, de az egész bekezdésre értelmezve. Ha a hatókör bekezdés, akkor az egész bekezdés háttere lesz színezve (bal behúzástól a jobb behúzásig) függetlenül attól, hogy meddig ér a szöveg. Próba: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\BEK.DOC dokumentumot! Végezd el az 5. feladatot! Mentsd el a dokumentumot floppyra! Nyomtasd ki a 5. oldalt! Gyakorlatok: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\GY04.DOC fájlt! Nyomtasd ki, és old meg a feladatokat!

33 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 33 Szöveg pozicionálás tabulátorokkal Eddig a szövegek elrendezéséhez a behúzások és igazítások adta lehetőségeket tudtuk felhasználni. További igazításokhoz maradt a szóköz! A szóközökkel való pozicionálás hátrányait az alábbi szövegrészen lehet megfigyelni: Név: Patkóm Ágnes Cím: 6723 Szeged Vas u. 12. Telefonszám: pagi@fre .hu A probléma megoldása: Név: Patkóm Ágnes Cím: 6723 Szeged Vas u. 12. Telefonszám: pagi@fre .hu Szerettem volna szóközökkel egy vonalba igazítani az adatokat, de mivel az előtte levő szövegek eltérő szélességűek, ezért nem lehetett ezt a problémát így megoldani. Tehát szóközökkel nem lehet ezeket az igazításokat megoldani. El lehet helyezni a vonalzón szövegigazítási (tabulátási) pontokat, és a szöveget rá lehet illeszteni. Így biztosítható a soron belüli szövegrészek pozicionálása. Tabulátor pontok A vonalzón láthatók a tabulálási pontok, amelyekre a TAB tabulátor billentyűvel lehet rátolni a kurzor mögötti szövegrészt. Alapértelmezés szerint 1,25 cm-ként helyezkednek el a tabulálási pontok. Az alábbi ábrán megfigyelhető a tabulálás művelete: tabulálási pontok Minden TAB leütés a következő tabulálása pontra illeszti a kurzor mögötti szöveget! kurzor A TAB billentyű 2. leütésére ide igazodna a szöveg. A TAB billentyű 1. leütésére ide igazodna a szöveg. Ha volt a kurzortól jobbra tabulálási pontra helyezett szöveg, akkor az átugrik a következő pontra. tabulálási pontok kurzor Új kezdő pozíciók. (A TAB billentyű megnyomása után.) Próba: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\TAB.DOC dokumentumot! Végezd el az 1. feladatot! Mentsd el floppyra! Nyomtasd ki az 1. oldalt!

34 34 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Új tabulátorpozíciók létrehozása Az előző feladatban talán felmerült benned az igény, hogy milyen jó volna, ha Te saját magad határozhatnád meg a tabulálási pontokat. Természetesen minden komolyabb szövegszerkesztőben megvan ez a szolgáltatás. Sőt azt is be lehet állítani, hogy az adott pozíción a szöveg merre legyen igazítva! Tabulálási pontok létrehozása a vonalzó segítségével 1. Mielőtt elhelyeznéd a tabulálási pontokat, jelöld ki azokat a bekezdéseket, amelyekben egyforma beállításokat szeretnél. 2. A vonalzó előtti négyzetben kattintással válassz igazítást! A választék a következő: Balra igazított Középre igazított Jobbra igazított Tizedespontra igazított xxxxx xxxxxxx xxxxxxx 0,123 xxxxxxxx xxxx xxx 1234,1 3. Kattints a vonalzón arra a helyre, ahová a tabulálási pontot szeretnéd tenni! Ha nem jó helyre ment, akkor fogd meg, és húzd arrébb a jelet a vonalzón! Ha törölni akarod a tabulálási jelet, akkor fogd meg, és húzd le a vonalzóról! Figyeld meg, hogy az új pozíciótól balra eső alapértelmezett tabulálási helyek megszűnnek! Megjegyzés: A TAB billentyű megnyomásakor egy tabulátor jel szúródik a szövegbe, akkor is ha a szövegen nem is látható! Ha egy jobbra, középre vagy tizedes igazított tabulátor pozícióra nem tudod rámozgatni a szövegrészt, az azért van, mert a rámozgatandó szöveg nem fér el (túlnyúlik) a tabulátor pozíción. Az alábbi példa segít a megértésben: Alaphelyzet Tabulátor pozíciók a helyükön. Átmeneti helyzet Tab-ok beszúrása a sor elejére. A felső sor vége az 1. tabulálási pontra igazodott. Az alsó sor nem mozdult el, mert túlnyúlik az 1. tabulálási ponton. Vég helyzet Tab-ok beszúrása a nevek elé! Mindkét sorban beugrottak a szövegrészek a helyükre, mert a Tab beszúrása után az első szavak rá tudtak igazodni az 1. tabulálási pontra. A tabulátor jelek is kijelzésre kerülnek, ha megnyomod a gombot. A tabulátor jelet is letörölheted a BackSpace vagy a Delete billentyű segítségével. Próba: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\TAB.DOC dokumentumot! Végezd el az 2. feladatot! Mentsd el floppyra! Nyomtasd ki az 2. oldalt! Tabulálási pontok közötti kitöltő minta Minden tabulálási beállítást nagyszerűen el lehet végezni a vonalzó segítségével, kivéve a kitöltő minta beállítást. Az alábbi szövegrészen megfigyelhető a kitöltés szerepe. Tartalomjegyzék Fájl műveletek... 2 Betűformázás... 5 Szöveg pozicionálás Tabulátorok Kitöltés: a tabulátorpozícióig tartó üres hely mintája. Az ablak működése: 1. Jelöld ki a Pozíció listában azt a tabulálási pontot, amelynek jellemzőit módosítani, vagy törölni szeretnéd. 2. Majd állítsd be a jellemzőket. (Törlés esetén: nyomd meg a gombot!)

35 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 35 Mire használható még a kitöltés? Pl. Nyomtatványok, kérdőívek pontozott vonalainak előállítására. Nézd meg figyelmesen az alábbi ábrákat! aktuális sor Próba: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\TAB.DOC dokumentumot! Végezd el az 3. feladatot! Mentsd el floppyra! Nyomtasd ki az 3. oldalt! Gyakorlatok: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\GY05.DOC fájlt! Nyomtasd ki, és old meg a feladatokat! Listák készítése Listákat úgy tudunk előállítani, hogy a bekezdéseket sorszámozzuk, vagy felsorolás jellel látjuk el. Lásd az alábbi szövegrészt! A program: 1. Filmkészítés 2. Rajzfilmvetítés 3. Játékos foglalkozások Sorszámozott lista A program: Filmkészítés Rajzfilmvetítés Játékos foglalkozások Felsorolt lista Sorszámozás Gépeléskor Ha előre tudod, hogy a következő bekezdések sorszámozottak, akkor nyomd be a Számozás gombot és gépeld be a szöveget. Látni fogod, hogy minden új bekezdés új sorszámot kap. Számozás vége: Ha a következő bekezdést már nem kell sorszámozni, akkor kapcsold ki a Számozás gombot! Számozás újrakezdése: Ha a következő bekezdést elölről szeretnéd számozni, akkor válaszd a FormátumFelsorolás és számozás parancsot, és a Számozott lapon állítsd be a Számozás újrakezdése opciót. Automatizmusok begépeléskor: Ha a gépelés közben egy sort sorszámmal kezdesz, akkor a bekezdés lezárásakor (Enter leütésekor) a Word a bekezdést számozottá formázza és a következő bekezdésnek folytatólagos sorszámot ad. Ha nem kell az automatizmus, akkor vond vissza a parancsot! (Visszavonás gomb)

36 36 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Ha zavar az, akkor az Automatikus javítási beállítások parancs segítségével az Autoformázás beíráskor lapon az Alkalmazás beíráskor részen kapcsold ki az Automatikus számozott listákra lehetőséget! Utólagos számozás Ha a begépelt bekezdéseket utólag szeretnéd számozni, akkor jelöld ki őket, és nyomd be a Számozás gombot. Formai lehetőségek Az Új formátum megadása paranccsal megjelenített ablakban, és a Számozott lapon beállíthatsz különféle számozás típust! (Lásd a fenti ábrán!) Itt sok mindent beállíthatsz! Formátumot, betűtípust, pozícionálást Kezdő sorszámot! és természetesen mindezt a Minta részen egyből láthatod! Felsorolás Gépeléskor Ha előre tudod, hogy a következő bekezdések felsorolásjelekkel akarod ellátni, akkor nyomd be a Felsorolás gombot és gépeld be a szöveget. Látni fogod, hogy minden új bekezdés új felsorolásjelet kap. Felsorolás vége: Ha a következő bekezdést már nem kell felsorolás jellel ellátni, akkor kapcsold ki a Felsorolás gombot! Automatizmusok begépeléskor: Ha a gépelés közben egy sort felsorolás jellel kezdesz (pl. jel), akkor a bekezdés lezárásakor (Enter leütésekor) a Word a bekezdést felsoroltra formázza és a következő bekezdésnek ugyanolyan felsorolásjelet ad. Ha nem kell az automatizmus, akkor vond vissza a parancsot! (Visszavonás gomb) Ha zavar az, akkor kapcsold ki az Automatikus felsorolásokra lehetőséget! Utólagos formázás Ha a begépelt bekezdéseket utólag szeretnéd felsorolási jelekkel ellátni, akkor jelöld ki őket, és nyomd be a Felsorolás Új listajel megadása gombot! Gyakorlatok: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\GY06.DOC fájlt! Nyomtasd ki, és old meg a feladatokat!

37 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 37 Hierarchikus (többszintű) sorszámozás, felsorolás A Többszintű lapról válassz olyan mintát, amelyen nem címsor stílusok vannak! A szinteket a gombbal léptetheted előre és a gombbal fokozhatod le. Próba: Írd be az alábbi szöveget, és formázd meg többszintű formázással. Első Második Második Harmadik Második Első 1. Első 2. Második 3. Második 4. Harmadik 5. Második 6. Első Fokozd le a Második és harmadik sorokat! 1. Első 1.1. Második 1.2. Második Harmadik 1.3. Második 2. Első

38 38 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Stílusok A stílusok komplex formai beállítások. Egy stílusnév alatt egyesítik azokat a beállításokat, amikről eddig szó volt. Eddig is használtál stílust, ha még nem is tudtál róla. Az alap stílus a Normál. Stílus típusok: Betűstílus: Csak betűformátumokat tartalmaznak. Bekezdésstílus: Betűformátumokat és bekezdésformátumokat tartalmaznak. Egész bekezdéseket formáznak. A mi általunk használt Normál stílus beállításai pl. a következők: Karakter formátum: Times New Roman CE 12; Nyelv: Magyar Bekezdés: összes behúzás 0, balra igazított, szimpla sorköz stb... Tabulálási pontok: alapértelmezett Más stílusok a Normál stílusra épülnek. Pl a Címsor1 stílus beállításai: Bázis stílus: Normál A bázistól eltérő formák: Karakter formátum: Arial Ce 14 félkövér; Bekezdés: térköz előtte 12pt utána 3pt. Mire jók a stílusok? Segítségükkel nagyon gyorsan lehet egy szövegrészt formázni. Csak ki kell jelölni a szövegrészt, és az eszköztáron, vagy a munkaablakban ki kell választani a megfelelő stílust. Egy stílus formátumának megváltoztatása esetén az összes ilyen stílusú szöveg formátuma megváltozik. (Csak akkor nem, ha külön formai beállításokat is végeztél az adott stílusú szövegben.) A stílusok a bázis stílustól örökölt jellemzői is módosulnak, ha megváltoztatod a bázis stílus beállításait. Még sok mindenre jók a stílusok: pl. a Címsor stílusok alapján tartalomjegyzéket lehet generálni. Formázás stílussal Jelöld ki a formázandó szövegrészt, és az eszköztáron, vagy a munkaablakban válassz hozzá stílust. (Kattints rá!) Alapértelmezett stílus beállítása Válassz stíluskészletet Válassz színt Válassz betűtípust Válassz térközt

39 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 39 Néhány példa a stílusok alkalmazására Tartalomjegyzék Tartalomjegyzéket nagyon egyszerű készíteni címsor stílusok alapján, mert a Word ki tudja gyűjteni a címsor stílusokkal formázott szövegrészeket és a hozzájuk tartozó oldalszámokat. Példa STÍLUSOK 38 Mire jók a stílusok? Formázás stílussal Stílus beállításainak módosítása Új stílus létrehozásahiba! A könyvjelző nem létezik. Stílus tölésehiba! A könyvjelző nem létezik. TARTALOMJEGYZÉK Létrehozás 1. A dokumentum címeit címsor1 címsor stílussal kell ellátni, mert ezeket a szövegrészeket fogja kigyűjteni a Word a tartalomjegyzékbe. 2. HivatkozásTartalom Eddig a szintig végzi a Word a kigyűjtést. Próba: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\TARTJ.DOC dokumentumot! Ez a fájl Republic és LGT dalszövegeket tartalmaz. Az előadók Címsor1, a dalok címei Címsor2 stílussal vannak formázva. Szúrj be egy tartalomjegyzéket a dokumentum végére! Próbáld ki a formátumokat! Tartalomjegyzék frissítése Kattints bele a tartalomjegyzékbe! A helyi menüből válaszd ki a Mezőfrissítés parancsot! A megjelenő ablakban eldöntheted, hogy csak az oldalszámokat frissíted, vagy a teljes szöveget is!

40 40 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Képek beszúrása a szövegbe A kép forrása lehet Clipart: A Wordhöz tartozó médiatár (kép, rajz, hang és mozgókép gyűjtemény) a ClipArt. Az internetről bővíthető. A ClipArt egy kategórizált médiatár, amely többek között keresési leheteőséget is biztosít a képek, hangok számára. Külső fájl: A Word képes külső fájlban elhelyezett képeket elhelyezni a szövegben. Ez az állítás csak azokra a fájltípusokra igaz, amelyekhez rendelkezik a Word rendelkezik kezelőprogrammal. Ilyen pl. a BMP, TIF, GIF, JPG, EMF, WMF, CDR és más fájltípusok. Ezeket a képkezelő programokat a Word telepítésekor lehet meghatározni. Mivel a Word nagyon sok képtípust ismer, ezért sokféle digitalizált, rajzolt képet illeszthetsz a dokumentumba! Vágólapról beillesztett kép: A vágólap segítségével is lehet képet beilleszteni a dokumentumba. Ehhez egy grafikai program segítségével képet vagy képrészletet kell a Vágólapra helyezni és ezt a Beillesztés paranccsal be lehet szúrni a szövegbe. Képolvasóról vagy digitális fényképezőről közvetlenül beolvasott kép. Kép beszúrása ClipArtból Keresés A munkaablak panelen megjelenő keresési felület segítségével keresheted meg a számodra szükséges képet/médiát. Beszúrás Az eredmények a munkaablakban jelennek meg Kattints a kurzorral a dokumentumban a kép helyére, és kattints a listában a beszúrni kívánt képre! A kép szöveg feletti objektum lesz alul és felül szöveg körbefutással. Így nagyon egyszerűen pozicionálhatod a lapon! Kép beszúrása külső fájlból 1. Jelöld ki a kurzorral a kép helyét a szövegben! 2. Válaszd a BeszúrásKép parancsot! és keresd meg a fájlt!

41 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 41 Képek formázási lehetőségei Kijelölés: kattints a képre! Szöveg körbefolyatás (hatás a szövegre) Szöveggel egy sorba: A kép úgy viselkedik, mint egy nagy szimbólum. (Nem tehető akárhova, a begépelt szöveggel együtt igazítható ) Nincs a szöveggel egy sorba (szövegen kívüli) Szabadon pozícionálható, több kép egymást is takarhatja. A szövegre való hatása szerint a következő lehetőségek vannak: o Négyzetes: Bármilyen alakú (pl. ellipszis) kép körül négyzetesen rendezi el a szöveget. o Sűrű: A nem négyzet alakú képeknél látszik a hatása, ugyanis követi a kép/rajz körvonalát. o Szöveg elé: Nincs hatással a szövegre. Ha a szöveg területen van, akkor takarja a szöveget. o Szöveg mögé: Nincs hatással a szövegre. Ha a szöveg területen van, akkor takarja a szöveg. o Fent és lent: Nincs mellette szöveg. (Széttolja a sorokat.) o Keresztül: Ha lyukas a kép, akkor a szöveg bele tud folyni. o Befoglaló szerkesztése. Te rajzolhatod meg a kép körvonalát, amihez szorosan illeszkedik a szöveg. A Kép eszköztár A szöveg körbefuttatása gombja segítségével az ábrán látható beállításokat végezheted el. (A kutyus a képet, a vízszintes vonalak a szöveget ábrázolják.) Próba: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\OBJ1.DOC dokumentumot, és végezd el az 4. feladatot! Mozgatás A területénél fogd meg és vidd! Próba: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\OBJ1.DOC dokumentumot, és végezd el az 1. feladatot! Méretezés Méretezés A tappancsok húzásával szabadon méretezhető az objektum. Próba: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\OBJ1.DOC dokumentumot, és végezd el az 2-3. feladatot!

42 42 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Pontos méretezés Körülvágás Levágás Nyomd be a Kép eszköztár Levágás gombját. A tappancsok húzásával szabadon vághatsz az objektumból. Formázások Klipart Fotó

43 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 43 Szakaszok A szakasz (más szövegszerkesztőben szekció) a dokumentumon belül a legnagyobb szövegegység. Szakaszonként különböző lehet az oldal beállítása (tájolás, margók, stb.) szakasz töréspontok 1.szakasz 2. szakasz 3. szakasz Szakaszonként különböző lehet az élőfej/élőláb beállítása, újrakezdhető az oldalszámozás. szakasz töréspont oldalszámozás 1.szakasz 2. szakasz Szakaszonként más lehet a lábjegyzetek beállítása. Extra 1 beállítások 1 Alapértelmezettől eltérő Szakaszonként eltérő lehet a hasábolás. lábjegyzet szakasz töréspontok 3. szakasz (1 hasábos) Egy egyszerű dokumentumon belül általában csak 1 szakasz van. Szakaszformázási módszerek Manuális töréspont elhelyezéssel 1. Ilyenkor mi fogjuk a formázáshoz szükséges töréspontokat beállítani a kurzorral kijelölt helyen a BeszúrásTöréspont paranccsal. 1.szakasz (1 hasábos) 2. szakasz (2 hasábos) 2. Az aktuális szakaszt (amelyben a kurzor van) megformázzuk a formázó paranccsal. Automatikusan, formázáskor létrejövő töréspontokkal A szakaszformázó utasítások kiadásakor (pl. oldalformázás, hasábolás) a Word automatikusan is el tudja helyezni a töréspontokat. Ezeknél a formázásoknál figyelni kell a hatókört! Kijelölt szöveg esetén a Word a kijelölt szöveg elé és mögé teszi a töréspontokat. Ha nincs kijelölés, akkor a Word a kurzor helyére teszi a töréspontot.

44 44 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Szövegrész határok megjelenítése A szöveghatárokat az FájlBeállítások Próba: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\TOR.DOC dokumentumot! Kapcsold be a Szövegrészhatárok opciót! margók 1. hasáb szélek 2. 3.

45 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 45 Töréspontok megjelenítése piszkozat nézetben Ebben a nézetben nem látszódnak a margók és a töréspontok miatt keletkezett helyek, a hasábok egymás alatt látszódnak a szöveg feletti képek nem látszódnak Viszont nagyon jól látszódnak a töréspontok! Próba: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\TOR.DOC dokumentumot! Kapcsolj át Normál nézetbe! 1. Láthatod a két hasábos szövegrész előtti szakasztörést. 2. Láthatod a hasábtörést, amitől az innen kezdődő szövegrész az új hasáb elejére ugrott. 3. Láthatod az 1. oldal alján lévő egyhasábos szöveg előtti szakasztörést. Továbbá láthatod: az 1. oldal végén az automatikus oldaltörést jelző pontozott vonalat, és az utolsó oldal előtti szakasztörést. (Az utolsó oldal fekvő, ezért kellett elé egy szakasztörés.) A töréspontok törlése Állj a kurzorral a töréspont sorának elejére és nyomd meg a Delete gombot!

46 46 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Oldalbeállítások A Lap elrendezéseoldalbeállítás paranccsal vagy a vonalzóra való dupla kattintással megjelenítheted az Oldalbeállítás ablakot. Margók beállítása (Normál) Élőfej: Minden oldalon megjelenő szövegrész, amely a felső margó, élőfej margó között jelenik meg. Ide szokták elhelyezni a dokumentum címét és oldalszámozását. Élőláb: Minden oldalon megjelenő szövegrész, amely az alsó margó, élőláb margó között jelenik meg. Ide szokták helyezni a dokumentum címét és oldalszámozását. Megjegyzés: A használt nyomtató lehetőségei határt szabnak a margók lecsökkentésének. Csak akkor tudod összenyomni a fejléc és lábléc méretét, ha nincs rajtuk szöveg! Élőfej távolsága a lap szélétől Kötés Fejléc szövegtükör Bal margó Lábléc Felső margó Jobb margó Alsó margó Élőláb távolsága a lap szélétől

47 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 47 Tükörmargó Kétoldalas nyomtatáshoz használatos margóbeállítás a páros és páratlan oldalak margói egymásnak tükörképei. Ilyenkor bal és jobb margó helyett belső és külső margót lehet beállítani. Kötés Fejléc szövegtükör Lábléc Belső margó Fejléc szövegtükör Lábléc Külső margó Tájolás

48 48 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Papírméret beállítása Papírméret: általában A4-es formátumú lapok vannak nálunk forgalomban (210x297mm), ezért ezt kell beállítani. Megjegyzés: Az oldalbeállításokkal összhangban természetesen a nyomtatók oldalbeállításai is változnak. Elrendezési beállítások Élőfej/élőláb beállítások: Páros és páratlan eltérő: Ilyenkor külön szerkeszthető a páros és a páratlan oldalak fejléce/lábléce. Margó tükrözésénél előnyös lehet. Első oldal eltérő: Ilyenkor külön szerkeszthető az első oldal fejléce. Pl. Ha az első oldal a fedő lap. Függőleges igazítások: Felül Középre Kiegyenlített Alul Próba: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\OLD1.COM dokumentumot. Állítsd be, hogy a teljes dokumentum A4 (21*29,7), álló tájolású legyen. Állítsd be a következő margókat: lent és fent 2cm, bal=4cm, jobb=1cm Nézd meg a nyomtatási képen a beállításokat! Mentsd el flopyra!

49 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 49 Dokumentumrész formázása manuális töréspont elhelyezéssel Oldalformázáskor az eltérő beállítású részeket külön szakaszokba kell rakni! 1. A formázandó rész elejére (ha van utána még szöveg, akkor a végére is) szúrj be egy szakasz töréspontot (új oldalra)! 2. Rakd a kurzort a formázandó szakaszba, és végezd el a formázást! (Hatókör=Aktuális szakasz) Dokumentumrész formázása automatikus töréspont elhelyezéssel Formázás a kurzortól lefelé Rakd a kurzort oda, ahonnan az oldalformázást szeretnéd! (A Word ide fog rakni egy szakasz töréspontot!) Add ki az oldalformázó parancsot (Hatókör=a kurzortól). A töréspont beszúrása miatt megváltozik az oldalak tördelése. (Ellenőrizd!) kurzor A kijelölt rész formázása Jelöld ki a formázandó szövegrészt! (A Word a kijelölt részt külön szakaszba fogja tenni!) Add ki az oldalformázó parancsot (Hatókör=a kijelölt szöveg). A töréspontok miatt megváltozik az oldalak tördelése! (Ellenőrizd!) kijelölés Próba: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\OLD2.COM dokumentumot. Állítsd be, hogy az utolsó oldal fekvő tájolású legyen! Nézd meg, hogy hány szakaszból áll a dokumentum! Nézd meg a nyomtatási képen a beállításokat! Mentsd el flopyra! Próba: Próba: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\OLD3.COM dokumentumot. Állítsd be a következő margókat: margó tükrözése; lent és fent 2cm, belül=4cm, kívül=1cm Nézd meg a nyomtatási képen a beállításokat! Mentsd el flopyra! Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\OLD4.COM dokumentumot! Igazítsd az oldalakon lévő szöveget függőlegesen az oldal közepére! Mentsd floppyra!

50 50 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Hasábok A Word ismeri az újságok szerkesztésénél gyakran használatos hasábolási technikát. A különböző hasábbeállítású részek külön szakaszban vannak. Sorfolytonosság 1. szakasz Szakasz töréspont (folyamatos) 2. szakasz Hasábolás beállítása Hasáb törés A hasábtörés beszúrásával a törésponttól kezdődő szöveg új hasáb elejére kerül. Alaphelyzet Hasáb törés beszúrása után kurzor Megjegyzés: A hasábok szegélyezése is hasonló módon történik, mint a bekezdések szegélyezése. A hasábokban levő bekezdéseket automatikus, vagy készi elválasztással szokták szépen közel egyenlő hosszú sorokra tördelni. A hasáboknál gyakran alkalmazzák a sorkizárt bekezdés formázást. Hasábolás automatikus töréspont létrehozással Az 1. hasábban lévő szöveg a 2.-ba csordul át. Jelöld ki a formázandó részt és add ki a Lap elrendezésehasábok parancsot. Próba: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\HAS.DOC dokumentumot! A 2. cikket formázd 2 hasábosra! Mentsd el floppyra!

51 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 51 Élőfej / élőláb Az élőfej és élőláb fogalom azonos a más irodalomban használt fejléc és lábléc fogalommal. Az élőfej a felső margó felett elhelyezkedő szövegrész, amely tartalma minden oldalon megjelenik. Az élőláb az alsó margó alatt megjelenő szövegrész, amely tartalma minden oldalon megjelenik. Élőfej / élőláb létrehozása és átugrik a Word szerkesztés üzemmódba.

52 52 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Élőfej szerkesztése Szövegek szerkesztése Az élőfejen és élőlábon ugyanúgy dolgozhatsz, mint a szöveg többi részén. A szerkesztést az eszköztár Bezárás gombjával lehet befejezni. Még egyszerűbb megoldás, ha a szövegtükör területére kattintasz duplán. Mindenféle formátum beállítás engedélyezet a hasábok és más szakaszformázó utasítások kivételével. Lehet szöveget begépelni. Több bekezdésből álló szöveg is lehet az élőfejen és az élőlábon! A fix szöveg a szakasz minden fejlécén megjelenik. A betűket tetszőlegesen formázhatod! Használhatsz minden bekezdésformázó parancsot (behúzások, tabulátorok, szegélyek, listák ) Képeket és más objektumokat is tehetsz az élőfejre és az élő lábra. Táblázatokat is használhatsz az élőfej és az élőláb területén. A fix szövegek túlmenően különféle információkat megjelenítő mezőket is helyezhetsz a fejlécre és a láblécre. Tipikus pozíciók az élőfejen/élőlábon Az élőfej Élőfej stílussal jön létre, amely a tipikus szöveg pozícionálásokhoz két tabulátorpozíciót definiál. Így el tudsz helyezni szöveget a baloldalon, középen és a jobb oldalon. Fejléc/lábléc módosítása Módosíthatod a már létrehozott, ha duplán rákattintasz az élőláb vagy élőfej területére. Mezők elhelyezése a fejlécen és a láblécen A mezők segítségével különböző adatokat lehet megjeleníteni a dokumentumban.

53 Oldalszám beszúrása í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 53 Mezők

54 54 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Dátum és Idő További dátum/idő mezők: A Word számos információt képes mezőkben megjeleníteni. Bekezdéscímek beszúrása - Styleref StyleRef mező: Az egyebek gomb segítségével beállítható stílusú szöveg 1. előfordulását jelzi ki. Pl. a több oldalas szövegeknél ha minden címet Címsor 1 stílussal formáztál meg, akkor a fejlécen elhelyezheted a Címsor 1-re vonatkozó stílushivatkozást. Ilyenkor minden oldal fejlécén az adott oldalon található Címsor 1 stílusú szöveg jelenik meg. (Ha nem volt azon az oldalon Címsor 1 stílus, akkor az előző oldalon talált Címsor1 stílusú szöveg látható.) Próba: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\ELO.DOC dokumentumot és végezd el az alábbi beállításokat! Élőfejen: Írd be a neved, ígazítsd középre, lásd el alsó bekezdés szegéllyel! Előlábon: Helyezz el oldalszámozás mezőt! Igazítsd középre, egészítsd ki a következő formára: - n Nézd meg a nyomtatási képen! Mentsd el floppyra!

55 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 55 Élőfejjel és élőlábbal kapcsolatos oldalbeállítások Eltérő páros/páratlan oldaliélőfej/élőláb: Margó tükrözése esetén az élőfej és az élőláb szövegeinek elrendezését is egymás tükörképe szerint rendezzük. Ennek a lehetőségét a Oldalbeállítás menü Elrendezés fülénél lehet beállítani. Ilyenkor egy páros oldalon megszerkesztheted a páros és egy páratlan oldalon a páratlan oldal élőfejét/élőlábát. Eltérő első oldal: Ezt szintén a Oldalbeállítás menü Elrendezés fülénél lehet beállítani. Ilyenkor külön megszerkesztheted az első oldal fejlécét/láblécét. Szakaszonként eltérő élőfej/élőláb Az Élőfej és élőláb eszköztáron kikapcsolhatod, hogy az aktuális szakaszod élőfeje/élőlába ugyanaz legyen, mint az előző! Egyszerű oldalszámozási módszer Ha az előbbi módszert nehéznek találtad az oldalszámozás létrehozására, akkor próbáld meg a BeszúrásOldalszámozás parancsot! Oldalszámozás újraindítása Szakaszonként újraindítható az oldalszámozás! Egy szakasz töréspont után újrakezdheted az oldalszámozást! (Állítsd be az oldalszám formátumánál az új kezdőszámot!) Próba: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\OSZAM.DOC dokumentumot és végezd el az alábbi beállításokat! Szúrj oldalszámot a fejléc külső szélére! A kezdő szám legyen 5! Nézd meg a nyomtatási képen! Mentsd floppyra!

56 56 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Táblázatok készítése A táblázat segít szövegek és képek pozícionálásánál. Sok esetben kiváltja a tabulátorok használatát. A táblázatokat szinte bárhol használhatsz, még az élőfejen és az élő lábon is! A táblázat parancsai a Táblázat menüben találhatók! Táblázat beszúrása A beszúrásnál az általunk megadott dimenziójú (cellaszámú) táblázat jön létre a bal margótól a jobb margóig, egyforma oszlopszélességgel, egyforma sormagassággal. Táblázat beszúrása menüparancs Itt is meg kell adnod az oszlopok és sorok számát. Beállíthatod az oszlopszélességet: Auto esetén a program a táblázat méretének megfelelően az oszlopszámmal egyező részre osztja a táblázatot. Próba: Hozz létre ismét egy 3 oszlopos, két soros táblázatot közvetlenül a másik alá! Ha nem hagysz ki helyet a táblázatok között, akkor a program egybefűzi őket! Ha külön táblázatot szeretnél, akkor üss Enter-t az előző után, és úgy szúrd be a következőt! A táblázat törlése Kattints a táblázat egyik cellájába és a TáblázateszközökElrendezés lapon találhatod a törlés parancsot.

57 Munka a táblázatban Mozgás a táblázatban í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 57 A TAB gomb megnyomásakor a kurzor mindig a következő cellára ugrik. Ha az utolsó (jobb alsó) cellán álltál, akkor a TAB gomb megnyomásakor egy új, üres sort fogsz kapni. Cellatartalmak A cellába több bekezdés formázott szöveget írhatsz. Használhatsz minden betű- és bekezdésformázást. Tabulátorok használata Mivel a Tab billentyűvel a következő cellára tudsz ugrani, ezért a tabuláláshoz a Ctrl-Tab billentyűkombinációt kell használnod. (A többi beállítás változatlan maradt.) Képek használata Tetszőleges számú képet szúrhatsz egy cellába! Még szöveg körbefutást is beállíthatsz! Táblázat beszúrása Egy cellába újabb táblázatot is beszúrhatsz. Amit nem használhatsz cellán belül: Szakaszformázó parancsokat Pl. hasábolás nem használhatsz cellán belül. A táblázat méretezése húzással Teljes méret Oszlopszélesség Sormagasság Táblázat formázása Ha belekattintasz egy táblázatba, akkor két Táblázat eszköztár jelenik meg a menüszalagon: Elrendezés Tervezés

58 58 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Táblázat részeinek kijelölése Cellán belüli szövegrész kijelölése Legkönnyebb húzással. Cella kijelölése: Kattints közvetlenül a cella bal szegélye elé! Sor kijelölése Kattints a sor elé! (A kurzort tartalmazó sort a TáblázatKijelölésSor paranccsal is ki lehet jelölni.) Oszlop kijelölése Kattints az oszlop fölé! (A kurzort tartalmazó oszlopot a TáblázatKijelölésOszlop kijelölése paranccsal is ki lehet jelölni!) Cellatartomány kijelölése Egérrel húzással jelöld ki a cellákat! Táblázat kijelölése Kattints a táblázatkijelölőre! Kijelölést segítő parancs Elrendezés lapon: Kijelölés

59 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 59 Táblázat elrendezés funkciók Táblázat mérete, igazítás, szöveg körbefuttatás. Méret beállítás (vízszintes): A kívánt szélességet megadhatod cm-ben (fix szélesség) %-ban (relatív szélesség) A relatív szélesség a rendelkezésre álló helyhez való igazodást jelenti. 100%-nál teljesen kitölti a rendelkezésre álló helyet. Igazítások: A táblázat a rendelkezésre álló helyen lehet balra középre jobbra igazítva. Ez természetesen csak akkor látszik, ha a táblázat kisebb, mint a rendelkezésre álló hely. Ha a táblázat ettől eltérő pozícióban van, akkor a rendelkezésre álló hely bal szélétől mért behúzása definiálja a pozícióját. Szöveg körbefuttatása Alapértelmezés szerint nincs, de beállítható. A Beállítások gombra kattintva, még beállíthatod a cellákon belüli margókat és a cellák távolságát! Szegély és mintázat (háttér) Szegély Jelöld ki a táblázatot, és add ki a FormátumSzegély és mintázat parancsot! A hatókör: Táblázat A körvonal a táblázat körvonalának szegélyét, a cellahatárolók a táblázaton belüli szegélyeket határozza meg. Megjegyzés: A cellák, cellatartományok lehetnek ettől eltérő szegélyűek. (Lásd később!) Háttér A háttér beállításai a Mintázat lapon láthatók Megjegyzés: A cellák, cellatartományok lehetnek ettől eltérő hatterűek. (Lásd később!)

60 60 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Sormagasság beállítása Több sor kijelölése esetén egyszerre állítja be a magasságot! Sormagasság: Legalább: ha több szöveg van a cellában, akkor nyúlik. Pontosan: ha több szöveg van a cellában, akkor takart rész is lesz benne! (Fix méret) Oszlopszélesség pontos beállítása Több oszlop kijelölése esetén egyszerre állítja be a magasságot! Cellaméret funkciók az eszköztáron Egyforma magasságú sorok Jelöld ki a sorokat, majd nyomd meg az eszköztár Azonos sormagasság gombját. Egyforma szélességű oszlopok Jelöld ki az oszlopokat, majd nyomd meg az eszköztár Azonos oszlopszélesség gombját Cellák egyesítése A kijelölt cellákat függőlegesen és vízszintesen is képes egy cellává egyesíteni a Word. Jelöld ki az egyesítendő cellákat és nyomd meg az eszköztár Cellák egyesítése kijelölt cellák egyesített cellák gombját! Megjegyzést: Ugyanezt az eredményt éred el, ha kiradírozod a cellahatárolókat! Cellák felosztása gombját. (Táb- Egy cellát feloszthatsz több kisebb cellára, ha kijelölöd és megnyomod az eszköztár Cellák felosztása lázatcellák felosztása parancs) felosztott cellák kijelölt cella

61 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 61 Igazítások Függőleges és vízszintes igazítás cellán belül A kijelölt cellatartomány igazítását az eszköztár Igazítás menüjével állíthatod be. Szöveg írásirány A kijelölt cellatartományban megváltoztathatod az írásirányt az eszköztár gombjával. Szerkesztési műveletek Sorok törlése Oszlopok törlése Cellák törlése 1. Jelöld ki a törlendő sor(oka)t! 1. Jelöld ki a törlendő oszlop(oka)t! 1. Jelöld ki a törlendő cellá(ka)t! Válaszd a TáblázatTörlésSor parancsot! 1 3 A kitörölt sor(ok) helyére feltolódnak az alatta levő sorok. 2. Válaszd a TáblázatTörlésOszlop parancsot! 1 3 A kitörölt sorok helyére a tőle jobbra levő oszlopok ráhúzódnak. 2. Válaszd a TáblázatTörlésCellák parancsot! 3. A megjelenő dialógusablakban válaszd ki a megfelelőt! Sor(ok) beszúrása Oszlop(ok) beszúrása Cellák beszúrása 1. Jelöld ki az új sor(ok) helyét! 1. Jelöld ki az új oszlop(ok) helyét! 1. Jelöld ki az új cellák helyét! Add ki a TáblaBeszúrásSor elé parancsot! Az új sor(ok) beszúródnak a kijelölt helyre, és az eredeti sorok lejjebb csúsznak Add ki a TáblaBeszúrásOszlop balra parancsot! Az új oszlopok beszúródnak a kijelölt helyre, és az eredeti oszlopok jobbra csúsznak Add ki a TáblaBeszúrásCellák parancsot! 3. Válaszd a megfelelőt!

62 62 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Formátumok Tervezés eszköztár Táblázatstílusok Válassz a legördülő listából neked tetsző stílust! A stílusban külön definiálták az első/utolsó oszlopok / sorok, valamint a páros/páratlan oszlopok/sorok formáit. Egyedi árnyékolás (cella háttér színe) Jelöld ki a formázandó táblázatrészt, és válassz színt! Egyedi szegélyek A kijelölt cellatartományra vonatkozik a formázás! Szegélyek törlése A szegélyek törléséhez válaszd a Nincs szegély gombot a legördülő listából! A képernyőn továbbra is látszódni fog a halvány szürke szegély, de ez nyomtatáskor nem fog látszódni!

63 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 63 Körlevelek Sokszor előfordul, hogy ugyanazt a levelet írjuk több embernek a rájuk vonatkozó személyes adatokkal kiegészítve. Ilyenkor eddig megírtuk a levelet az egyik személynek, majd kinyomtattuk; módosítottuk a 2-nak megfelelően, kinyomtattuk... Nem lehetne ezt egyszerűbben megoldani? De! A körlevelek pont erre valók. Az adatforrás egy speciális táblázat. Az 1. sor a mezőneveket tartalmazza. Ezek azonosítják az oszlopokat (oszlop=mező). Az adatmező elhelyezésekor ezekből lehet majd választani. Az adatok a többi sorban vannak. Egy sor (sor=rekord) egy egyed adatait tartalmazza. Ezek az adatok fognak megjelenni aaz adatmezők helyén. Adatforrás bármilyen táblázat lehet: pl. Word dokumentumban lévő táblázat, Excel táblázat, adatbázis táblák, címjegyzékek, táblázatként értelmezhető tagolt szövegek. Üdvözlettel: Bill Gates Egyesített dokumentum Ahány rekordból áll az adatforrás, annyi Törzsdokumentum példányban jön létre a törzsdokumentum szövege. Tartalmazza a mindenkinek szóló szövegrészt. A rekordokat általunk megadott szempontok Tartalmazza az adatmezőket, amely helyén mindig az aktuális rekord adatai fognak megjelenni. szerint szűrni is lehet! Speciális formájú törzsdokumentumok: levélcímkék (etikett papír), borítékok. Az egyesítés célja Törzsdokumentum Kedves <<Név>>! mező Adatforrás Név időpont terem oktató Kiss Ibolya Fű Lajos Nagy Zoltán Fű Lajos Kő Elek Lomb Olga Ejtő Ernő Lomb Olga adatmező Ezúton értesítem, hogy a Word XP továbbképzés az Ön csoportjának <<időpont>>-n az <<terem>>.teremben lesz. Az előadást <<oktató>> fogja tartani. mezőnév rekord Egyesített dokumentum Kedves Ejtő Ernő! Kedves Kő Elek! Ezúton értesítem, hogy a Word95 továbbképzés Kedves Nagy az Ön Zoltán! Ezúton értesítem, hogy csoportjának a Word n továbbképzés Kedves az 1. Kiss az teremben Ön Ibolya! csoportjának lesz. Az előadást Ezúton n Fű értesítem, Lajos az 1. fogja hogy teremben tartani. a Word95 lesz. Az továbbképzés az Ön csoportjának előadást Ezúton Fű értesítem, Lajos fogja hogy tartani. a Word XP Üdvözlettel: n Bill az Gates 1. teremben lesz. Az továbbképzés az Ön csoportjának előadást Fű Lajos fogja tartani. Üdvözlettel: n Bill az Gates 1. teremben lesz. Az előadást Fű Lajos fogja tartani. Üdvözlettel: Bill Gates Üdvözlettel: Bill Gates Dokumentum: Erre csak akkor van szükség, ha néhány levelet módosítani szeretnénk, vagy a leveleket így is el szeretnénk tárolni. Nyomtató: Ha csak nyomtatni szeretnénk a leveleket, akkor célszerű közvetlenül a nyomtatót választani célként. Ehhez az adatforrásnak rendelkezni kell egy címeket tartalmazó oszlopnak. Így a Word automatikusan megcímzi a leveleket, és továbbítja a levelező programnak. Az elküldés már csak egy gombnyomás a levelezőprogram számára. Adatforrás előkészítése Körlevél előtt érdemes elkészíteni az adatforrást. Az adatforrás bármilyen táblázat lehet: Word, Excel, Acces Adatforrás készítése Wordben Egy üres dokumentum elejére hozd létre a táblázatot, melynek első sora a mezőneveket, többi sora az adatokat tartalmazza. A dokumentumban nem lehet más, csak a táblázat! A formája bármilyen lehet! (Nem kell formázni!) Név időpont terem oktató Kiss Ibolya Fű Lajos Nagy Zoltán Fű Lajos Kő Elek Lomb Olga Ejtő Ernő Lomb Olga Próba: Hozd létre az ábrán látható adatforrást, és mentsd el a floppydra af1.doc néven!

64 64 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Körlevél varázsló Körlevelet létrehozni az EszközökLevelek és küldeményekkörlevél varázsló... paranccsal lehet elkezdeni. A körlevélvarázsló a munkaablak területen tipizált kérdések alapján hozza létre a körleveleket. Bármilyen bonyolult is legyen első látásra a varázsló, ne felejtsük el, hogy csak a következő utat kell bejárnunk. Nézzük át először a lépéseket: 1 2 Milyen levelet szeretnénk létrehozni (A törzsdokumentum formája.) Levél (előre megírható) Boríték Címke Honnan lesz a törzs dokumentum? Az aktuális dokumentum Új dokumentum sablon alapján Megnyit egy dokumentumot Borítékoknál és címkénél itt kell majd megadni a boríték vagy címke típusát vagy méreteit. 3 Hol az adatforrás? (Új vagy meglévő adatforrás.) Létező adatfájl megnyitása. (Lentebb kell a Tallózás linkre kattintva megnyitni.) Névjegyalbum adatainak felhasználása. Most hoz létre új adatforrást. Érdemes előre létrehozni az adatforrást! 4 5 Mezők beszúrása a törzs dokumentumba. Ki kell jelölni a mező helyét a törzsdokumentumban. A További elemek gombra kattintva jelenik meg az adatforrás mező listája. és a kijelölt helyre be lehet szúrni a mezőnevet. A beszúrt mező <<Név>> alakban látható! A beszúrt mező kijelölhető és formázható. A beszúrt mező átveszi a kijelölt szöveg formátumát. Ellenőrzés, adatforrás szűrése, sorrendezése A << és >> gombok segítségével lehet egyesével végignézni a leveleket. A mező nevek helyén már az adatforrás adatai láthatók. A látott levél ki is nyomtatható! Adatforrás szűrhető, rendezhető 6 Egyesítés Nyomtatóra Fájlba Körlevelek módosítása: (Bármikor visszatérhetsz a varázslóhoz: Levelek és küldeményekkörlevél varázsló...) Másik adatforrás választása: A törzsdokumentumodhoz választhatsz másik adatforrást! (3 lépés!) Más szűrés beállítása: 5. lépés

65 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 65 Levél létrehozása 1. lépés Válaszd a levél típust. (Ez a legáltalánosabb körlevélformátum.) és kattints alul a tovább gombra! 2. lépés Melyik dokumentum lesz a törzs dokumentum? (Melyik dokumentumba akarod beszúrni a mezőket?) Ha az aktuális dokumentumba beszúrni a mezőket. Ha újat kezdenél egy sablon alapján. Ha már megírtad, de még nem nyitottad meg. 3. lépés Adatforrás megadása Egy létező táblázat megnyitása. A Tallózás gombbal megkeresheted a táblázatot. Új lista létrehozása egy varázsló segít összehozni egy új dokumentumot a táblázattal. A megnyitott fájl adatait láthatod a megjelenő ablakban. A megnyitott fájl neve beíródik a munkaablak középső részébe. Akár szerkesztheted (adatokkal feltöltheted) az adatforrásodat! 4. lépés Mezők beszúrása a törzsdokumentumba. A További elemek hivatkozásra kattintva megjelennek a beszúrható mezők. Törzsdokumentum A mezőnevek <<>>jelek közé szúródnak be a szövegbe. Ha rákattintasz, beszürkül a háttere. ( mert mező!) Az adatforrás mezői A beszúrás gombra kattintva a mező beszúródik a törzsdokumentumba kurzor helyére. Szúrd be a kívánt mezőket a törzs dokumentumba! Ha bezárod az ablakot, akkor ki tudod jelölni a mező helyét!

66 66 Törzs dokumentum í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 5. lépés A levelek megtekintése. A törzsdokumentum részen a mezők helyén az adatforrásból jövő adatokat látod! Lapozás a rekordok között. 6. lépés Egyesítés Nyomtatóra vagy egy új dokumentumba. és kész! A Word létrehozta az egyesített dokumentumot. Levél1 néven. Benne minden levél új oldalon kezdődik. A törzsdokumentumod maradt olyan néven, amelyen megnyitottad vagy létrehoztad. Az adatforrásod maradt olyan néven, amelyen megnyitottad vagy létrehoztad. Próba: Hozz létre egy körlevelet, melynek adatforrása a C:\peldak\word\cimek.doc A törzs részen értesítsd az ügyfeleket a jövő héten esedékes közgyűlésről. (Találd ki a szövegét!) Sorrendezési lehetőségek A varázsló 3. lépésére visszalapozva beállíthatod a sorrendet! Kattints a Címzettlista szerkesztése hivatkozásra! Sorrendezés Egyesítéskor az itt beállított sorrend szerint lesznek a levelek egymás után. A rendezéshez kattints arra a mezőnévre, amely szerint sorrendezni szeretnéd a listát. Próba: Legyen a lista név szerinti sorrendben. Sorrendezés több mező szerint Kattints valamelyik mező neve melletti nyílra, és a legördülő listából válaszd a (Speciális ) parancsot! A megjelenő ablak Rekordrendezés lapján beállíthatod a rendezés mezőit.

67 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 67 Szűrési lehetőségek A varázsló 3. lépésére visszalapozva beállíthatod a szűrést! Kattints a Címzettlista szerkesztése hivatkozásra! Szűrés Egyesítéskor a listában látott, kipipált rekordok vesznek részt. Manuális kiválasztás Csak azoknak a rekordoknak hagyd meg a jelöltségét, amelyiket az egyesítésnél fel szeretnél használni. Szűrési lehetőségek A további feltételek megadásához kattints a feltételben szereplő mező neve melletti nyílra! Konkrét érték: A listából választhatsz a mezőben levő konkrét értékek közül. Akkor csak az ennek megfelelőt hagyja a listában! (Mind): Törli a feltételt az adott mezőre. (Üresek): Csak az üreseket hagyja a listában. (Nem üresek): Csak a nem üreseket hagyja a listában. (Speciális ): A megjelenő ablakban kimenüzheted a mezőt (az adatforrás mezőit), a relációt (egyenlő, nem egyenlő, kisebb, nagyobb, üres, nem üres ) és a viszonyítási alapot (a reláció másik oldalát). A következő sor elején megadhatod, hogy a benne levő feltétel ÉS 3 VAGY 4 kapcsolatban van az előzővel. A szűrt mezők jelölése Azoknak a mezőknek kék lesz a nyila, amelyekre szűrés van beállítva. Több mezőre is megadhatsz szűrést. Ilyenkor ezek a feltételek ÉS kapcsolatban vannak. A szűrés kikapcsolása A (Mind) értékkel kikapcsolhatod a mező szűrését! 3 ÉS kapcsolat esetén mindkét feltételnek teljesülnie kell. 4 VAGY kapcsolat esetén legalább az egyik feltételnek kell teljesülnie.

68 68 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Címkék létrehozása a varázslóval Nézzük végig a címkekészítést! 1. lépés A dokumentum típusa: címke 2. lépés A törzsdokumentum létrehozása/megnyitása Létrehozáskor meg kell adni a címke típusát vagy méreteit! Keresd ki a típust! (A címke dobozán fel van tüntetve!) Az adatok részen láthatod a címke fő méreteit. A Részletek gombra kattintva megnézheted a címke összes méretét. Ha a címkéd nem szerepel a listában, akkor méret alapján kereshetsz egy vele egyezőt. Ha nincs vele egyező méretű címke sem, akkor az Új címke gombra kattintva létrehozhatsz egy új címketípust. Ugyanazokat az adatokat kell megadnod, mint egy címke részleteinél. A címke megadása után a Word a mezők pozícionálásához létrehoz egy címkének megfelelő táblázatot. 3. lépés: Adatforrás definiálása. 4. lépés Mezők beszúrása a törzs dokumentumba. Csak az 1. cellába szúrd be a mezőket, mert a többi mezőbe az összes mező frissítése gomb fogja átmásolni a tartalmat. Ha kész az 1. cella, akkor a többi cellába való másoláshoz nyomd meg a gombot! ugyanaz! A Következő rekord mező vált át lapon belül az adatforrás következő sorára! Ha nem lenne ez a mező, akkor egy oldalon végig ugyanazt a címkét látnád! és innentől a befejezés már

69 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 69 Próba: Hozz létre egy címkét, melynek adatforrása a C:\peldak\word\cimek.doc A címke típusa C2160. Borítékcímzés létrehozás varázslóval A lépések hasonlítanak a címkék létrehozásához. 1. lépés: A dokumentum típusa: boríték 2. lépés A törzsdokumentum létrehozása/megnyitása Létrehozáskor meg kell adni a boríték típusát! Keresd ki a típust! Beállíthatod a cím és feladó pozícióját és betűformátumát. A nyomtatási beállítások lapon választhatod ki, hogy a nyomtatóba hogy kell beletenni a borítékot. A boríték megadása után a Word létrehoz egy boríték méretű lapot amelyben pozícionálja a feladó és a címzett szövegrészeket. A címzettnek egy szövegdobozt helyez a lapra. (Egér kattingatással lehet csak megtalálni.) 3. lépés Adatforrás definiálása. 4. lépés: Mezők beszúrása. és kész. A Körlevél eszköztár használata Körlevél létrehozása az eszköztár funkcióival Az eszköztár megjelenítéséhez add ki az EszközökLevelek és küldeményekkörlevél eszköztár parancsot! Először add meg a körlevél típusát! Ezzel ugyanazt érheted el, mint a varázsló első lépésével! Boríték esetén a megjelenő ablakban borítéktípust kell választanod. A Word ez alapján létrehozza a törzsdokumentumot. Címke esetén a megjelenő ablakban típust kell választanod. A Word ez alapján létrehozza a törzsdokumentumot. Most nézzünk egy egyszerű levelet!

70 70 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u Adatforrás megnyitása Ugyanúgy megkeresheted az előkészített adatforrásodat, mint a varázsló 3. lépésénél. Pl. legyen az adatforrás a C:\peldak\word\cimek.doc A körlevél címzettjei, sorrendezés, szűrés Megnézheted, beállíthatod a címzettek listáját. Adatmezők beszúrása Megjelenítheted az adatforrás mezőit! Pl. szúrjuk be a Név mezőt! A levelek megtekintése Ha benyomod a gombot, akkor a mezőnév helyett a mezők tartalmát látod! A léptető gombok segítségével tudod az adatforrás rekordjait (sorait) léptetni. Az éppen látott levelet a ki is nyomtathatod a FájlNyomtatás paranccsal! Ha visszakattintod a gombot, akkor újra a mezőneveket látod! Egyesítés Új dokumentumba Nyomtatóra -ba Mit hol kell módosítani? Ha az adatbázisban tárolt adat megváltozik, akkor az adatforrásban kell megváltoztatni. Ha mindenki levelét egységesen kell változtatni, akkor a törzs dokumentumot kell módosítani! Ha egy-két ügyfél leveléhez kell néhány soros megjegyzést fűzni, akkor azt az egyesített dokumentumban teheted meg. Gyakorlatok: Nyisd meg a C:\PELDAK\WORD\GY10.DOC fájlt! Nyomtasd ki, és old meg a feladatokat!

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel TANMENET- Szövegszerkesztés Word XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés a Word XP használatába 2 tanóra (90 perc) 2. Szöveg

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások A formázás sorrendje 1. Begépelem a szöveget folyamatosan 2. Helyesírást ellenőrzök 3. Entert (bekezdés) vagy Shift + Entert ütök 4. Formázok KIJELÖLÖM A FORMÁZANDÓ

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet

Szövegszerkesztés Word XP-vel. Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel Tanmenet Szövegszerkesztés Word XP-vel TANMENET- Szövegszerkesztés Word XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés a Word XP használatába 2. Szöveg bevitele és módosítása

Részletesebben

18. Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny

18. Fővárosi Informatika Alkalmazói Verseny 18. Fővárosi nformatika Alkalmazói Verseny SZÖVEGSZERKESZTÉS Elméleti feladatlap Neved:... Kerületed:... 1. Keresd meg az összetartozó fogalmakat, majd írd a táblázatba megoldást!../ 10 pont 1) dual core

Részletesebben

Szöveges műveletek. Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével:

Szöveges műveletek. Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével: Alapvető szabályok Mielőtt nekikezdenénk első szövegünk bevitelének, tanuljunk meg néhány alapvető műveletet a 2003-as verzió segítségével: Minden szöveges elem szövegdobozban, objektumban helyezkedik

Részletesebben

Word I. Bevezető. Alapfogalmak

Word I. Bevezető. Alapfogalmak Word I. Bevezető A szövegszerkesztők segítségével igényesen kialakított dokumentum készítésére van lehetőségünk, de használhatjuk levelek akár elektronikus levelek írására is. Tananyagunkkal a szövegszerkesztési

Részletesebben

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája A szövegszerkesztés alapjai Karakter- és bekezdésformázás Az oldalbeállítás és a nyomtatás Tabulátorok és hasábok A felsorolás és a sorszámozás

Részletesebben

Word IV. Élőfej és élőláb

Word IV. Élőfej és élőláb Word IV. Élőfej és élőláb A menüpont a Nézet legördülő menü Élőfej és élőláb parancsával érhető el. Ezután a megjelenő szaggatott részbe írhatjuk be a kíván szöveget. OLDALSZÁMFORMÁZÁS DÁTUMBESZÚRÁS VÁLTÁS

Részletesebben

Óravázlat. az ECDL hálózatos változatához. 3. modul. Szövegszerkesztés

Óravázlat. az ECDL hálózatos változatához. 3. modul. Szövegszerkesztés Óravázlat az ECDL hálózatos változatához 3. modul Szövegszerkesztés Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László Lektorálta:

Részletesebben

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I.

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I. Microsoft Word előadás Bevezetés az informatikába I. A Word felépítése Menüsor Eszköztár Vonalzók Kurzor Dokumentum Állapotsor Betűk betűtípus fogalma betűméret félkövér, dőlt, aláhúzott proporcionális

Részletesebben

Word III. Kattintsunk a Fájl menü Nyomtatási kép parancsára, vagy a szokásos eszköztár nyomtatási kép ikonjára

Word III. Kattintsunk a Fájl menü Nyomtatási kép parancsára, vagy a szokásos eszköztár nyomtatási kép ikonjára Nyomtatási-kép Word III. Kattintsunk a Fájl menü Nyomtatási kép parancsára, vagy a szokásos eszköztár nyomtatási kép ikonjára Az eszköztáron található gombok segítségével tekinthetjük meg az oldalt, illetve

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés - 1-3. modul - Szövegszerkesztés Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Microsoft Office Word (2013) Jellemzői: Grafikus szövegszerkesztő program, sokféle formázási lehetőséggel. Ablak részei : címsor

Microsoft Office Word (2013) Jellemzői: Grafikus szövegszerkesztő program, sokféle formázási lehetőséggel. Ablak részei : címsor menüszalagok Microsoft Office Word (2013) Jellemzői: Grafikus szövegszerkesztő program, sokféle formázási lehetőséggel. Ablak részei : címsor vonalzó Navigációs ablakrész görgetősáv állapotsor Szöveg formázása

Részletesebben

Óravázlat. az ECDL oktatócsomaghoz. 3. modul. Szövegszerkesztés

Óravázlat. az ECDL oktatócsomaghoz. 3. modul. Szövegszerkesztés Óravázlat az ECDL oktatócsomaghoz 3. modul Szövegszerkesztés Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László Lektorálta:

Részletesebben

Papírtájolás: Álló vagy fekvő irányba tud egy nyomtató a lapra írni. 1. oldal

Papírtájolás: Álló vagy fekvő irányba tud egy nyomtató a lapra írni. 1. oldal A szövegszerkesztő program talán a leggyakrabban használt program. A szövegszerkesztő program egy olyan eszköz, mellyel könnyen, gyorsan szép, esztétikus kiadványok készíthetők, amelyek a későbbiekben

Részletesebben

Minta a Szigetvár feladathoz

Minta a Szigetvár feladathoz Minta a Szigetvár feladathoz A forrást (sziget.txt) megnyitjuk a Jegyzettömb segítségével és a szöveget a Vágólap segítségével átmásoljuk az alapértelmezetten megnyíló üres dokumentumba, majd elmentjük

Részletesebben

ÉRETTSÉGI MÁSODIK GYAKORLAT ELINDULÁS A PAPÍRMÉRET ÉS A MARGÓK BEÁLLÍTÁSA. ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés

ÉRETTSÉGI MÁSODIK GYAKORLAT ELINDULÁS A PAPÍRMÉRET ÉS A MARGÓK BEÁLLÍTÁSA. ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés 1 MÁSODIK GYAKORLAT ÉRETTSÉGI A feladat megoldása során a Word 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: A papírméret és a margók beállítása. Stílusok létrehozása,

Részletesebben

Hol használjuk a szövegszerkesztőt? Az élet minden területén megtalálható: levelet, meghívót, dolgozatot, feladatlapot, könyvet is készíthetünk vele.

Hol használjuk a szövegszerkesztőt? Az élet minden területén megtalálható: levelet, meghívót, dolgozatot, feladatlapot, könyvet is készíthetünk vele. Szövegszerkesztés ALAPOK 2 3 Hol használjuk a szövegszerkesztőt? Az élet minden területén megtalálható: levelet, meghívót, dolgozatot, feladatlapot, könyvet is készíthetünk vele. 4 Miért használjuk a szövegszerkesztőt?

Részletesebben

Tabulátorok, felsorolás, stílusok Tabulátorok

Tabulátorok, felsorolás, stílusok Tabulátorok Tabulátorok, felsorolás, stílusok Tabulátorok A szöveg a bekezdésben balra, jobbra sorkizártan vagy középre igazodik, a bekezdés igazításától függően. Ekkor a bekezdés valamennyi és teljes sora eszerint

Részletesebben

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei:

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei: TABULÁTOROK A tabulátorokat a szavak soron belüli pontos pozicionálására használjuk. A tabulátorokat valamilyen pozícióhoz kötjük. A pozíciók beállíthatók vonalzón vagy a Formátum menü Tabulátorok menüpontjának

Részletesebben

SZE INFORMATIKAI KÉZÉS 1

SZE INFORMATIKAI KÉZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉZÉS 1 A feladat megoldása során a Word 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: A papírméret és a margók beállítása. Stílusok létrehozása, módosítása

Részletesebben

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben

Szövegszerkesztés. Microsoft Office Word 2010

Szövegszerkesztés. Microsoft Office Word 2010 Szövegszerkesztés Microsoft Office Word 2010 Szövegformázás A dokumentumszöveg formátumát meghatározó felépítés formázott - szöveg, - táblázat, - kép + stílusok + eszköztár beállítások Karakterek Bekezdések...

Részletesebben

2. ALKALOM. Bekezdés Elválasztás Tabulátor Vezérlıkarakterek Beállítás Oldalbeállítás BEKEZDÉS

2. ALKALOM. Bekezdés Elválasztás Tabulátor Vezérlıkarakterek Beállítás Oldalbeállítás BEKEZDÉS 2. ALKALOM Bekezdés Elválasztás Tabulátor Vezérlıkarakterek Beállítás Oldalbeállítás BEKEZDÉS Két ENTER közé esı szövegrészt kezel egy bekezdésként a szövegszerkesztı program. Bekezdés (alinea) tulajdonságok:

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

Adatok bevitele a dokumentumba

Adatok bevitele a dokumentumba Adatok bevitele a dokumentumba A szövegszerkesztés egyik legfontosabb és legegyszerűbb lépése a szöveg begépelése. A szövegszerkesztő dokumentumablakában egy függőleges vonal villog. Ezt a jelet szövegkurzornak

Részletesebben

WORD WYSIWYG (What you see is, what you get) (Amit látsz, azt kapod)

WORD WYSIWYG (What you see is, what you get) (Amit látsz, azt kapod) WORD 2010 - WYSIWYG (What you see is, what you get) (Amit látsz, azt kapod) Egy modern szövegszerkesztőtől elvárt legfontosabb funkciók a szöveg beírása, módosítása, a hibák javítása a beírt szöveg kinyomtatása

Részletesebben

Szövegkezelő programok általuk kínált lehetőségek

Szövegkezelő programok általuk kínált lehetőségek Szövegszerkesztés Szövegkezelő programok általuk kínált lehetőségek formázási lehetőségek WYSIWYG elv (What You See Is What You Get Amit látsz azt kapod) táblázat, grafika és egyéb objektumok nyelvi modulok

Részletesebben

Mindezek közben célszerű bekapcsolva tartani a Minden látszik gombot, hogy a bekezdésjelek és az egyéb rejtett formázási szimbólumok megjelenjenek.

Mindezek közben célszerű bekapcsolva tartani a Minden látszik gombot, hogy a bekezdésjelek és az egyéb rejtett formázási szimbólumok megjelenjenek. Részlet a mintából A forrást megnyitjuk a Jegyzettömb segítségével és a szöveget a Vágólap segítségével átmásoljuk az alapértelmezetten megnyíló üres dokumentumba, majd elmentjük a vizsgamappába. Ügyeljünk

Részletesebben

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával A Microsoft OFFICE EXCEL táblázatkezelő program alapjai 2013-as verzió használatával A Microsoft Office programcsomag táblázatkezelő alkalmazása az EXCEL! Aktív táblázatok készítésére használjuk! Képletekkel,

Részletesebben

w w w. h a n s a g i i s k. h u

w w w. h a n s a g i i s k. h u Weblapkészítés weblap: hypertext kódolású dokumentumok, melyek szöveget képet linkeket, könyvjelzőket/horgonyokat táblázatokat / szövegdobozokat és más objektumokat tartalmaznak. Kódolásuk HTML (Hypertext

Részletesebben

4. Javítás és jegyzetek

4. Javítás és jegyzetek és jegyzetek Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző engedélye szükséges! 1 Automatikus javítás

Részletesebben

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra,

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra, Word V. Tabulátorok A tabulátorok (tabulátorhely: A vízszintes vonalzó azon pontja, amely meghatározza a szövegbehúzást, illetve a szövegoszlop kezdetét.), segítségével a szöveget balra, jobbra, középre,

Részletesebben

Kiadványszerkesztés 2.

Kiadványszerkesztés 2. Kiadványszerkesztés 2. Dr. Kallós Gábor 2010-2011. A szövegszerkesztők szolgáltatásai A fontosabb elvárások: Szépen formázott szöveg előállítása Nyelvi eszközök használata (szótár, helyesírás-ellenőrzés)

Részletesebben

Témák. Bevezetés az informatikába 7. Előadás. Szövegfile-ok típusai. Szövegszerkesztők típusai. Mértékegységek. Szövegszerkesztők szolgáltatásai

Témák. Bevezetés az informatikába 7. Előadás. Szövegfile-ok típusai. Szövegszerkesztők típusai. Mértékegységek. Szövegszerkesztők szolgáltatásai Bevezetés az informatikába 7. Előadás Számítógépes dokumentumkészítés I Témák Szövegfile-ok típusai Szövegszerkesztők típusai Szövegszerkesztők szolgáltatásai Microsoft Word szövegszerkesztők Szövegfile-ok

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

Szövegszerkesztés. Microsoft Office Word 2010

Szövegszerkesztés. Microsoft Office Word 2010 Szövegszerkesztés Microsoft Office Word 2010 Hogyan kezdődött? Történeti barangolások A nyomdászat története Gondolatok esztétikus sokszorosítása ie. 3000 Mezopotámia (aláíráshoz fém, csont, fa pecsételő

Részletesebben

2 Word 2016 zsebkönyv

2 Word 2016 zsebkönyv 2 Word 2016 zsebkönyv BBS-INFO Kiadó, 2016. 4 Word 2016 zsebkönyv Bártfai Barnabás, 2016. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával

Részletesebben

Szövegszerkesztés MS Word MS Office 2003 (2007)

Szövegszerkesztés MS Word MS Office 2003 (2007) Szövegszerkesztés MS Word MS Office 2003 (2007) 1. A szövegszerkesztők alapvetőfunkciói A szövegszerkesztőprogramok segítségével szövegeket, leveleket, dokumentumokat készíthetünk a számítógéppel. A bevitt

Részletesebben

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel.

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Állományműveletek Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Azonosítása: név (max.256 karakter). (pont) kiterjesztés (típusjel, általában 3 karakter)

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

Projektnapló készítése

Projektnapló készítése Projektnapló készítése Formai követelmények...avagy hogyan készítsünk több oldalas dokumentumot MS Word 2013 Tartalomjegyzék 1. Szövegbevitel 3 2. Oldalbeállítás 4 3. A Bekezdések formázása 5 4. Karakterek

Részletesebben

Tudásszintmérő dolgozat 9. osztály MEGOLDÁS, ÉRTÉKELÉS

Tudásszintmérő dolgozat 9. osztály MEGOLDÁS, ÉRTÉKELÉS Tudásszintmérő dolgozat 9. osztály MEGOLDÁS, ÉRTÉKELÉS 1. feladat: a) 101001110 1 pont b) 10011001 1 pont c) 1x2 8 + 0x2 7 + 1x2 6 + 0x2 5 + 0x2 4 + 1x2 3 + 1x2 2 + 1x2 1 + 0x2 0 = = 256 + 0 + 64 + 0 +

Részletesebben

Ismerkedés a Word 2007 felületével

Ismerkedés a Word 2007 felületével Ismerkedés a Word 2007 felületével A Word 2007 használata A Microsoft Word első, Windows operációs rendszerhez készült változata 1989 novemberében jelent meg. Az eredeti és az újabb verziók, illetve a

Részletesebben

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel Több oldalas dokumentum készítése MS Word 2010 szövegszerkesztővel Egy többoldalas dokumentummal szemben támasztott követelmények (példa feladaton keresztül bemutatva) Készítsünk hat oldalas dokumentumot,

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapok

Szövegszerkesztés alapok Szövegszerkesztés alapok Libre Office Writer http://szabadut.fsf.hu/ Szöveg szerkesztő programok Editorok Szövegszerkesztők (Word processor) Kiadványszerkesztők (DTP) Fájlformátumok TXT fájlok editorok

Részletesebben

A WORD2003 rendkívül sokoldalú szolgáltatást nyújtó szövegszerkesztő, melyet elsősorban irodai munkákban használnak.

A WORD2003 rendkívül sokoldalú szolgáltatást nyújtó szövegszerkesztő, melyet elsősorban irodai munkákban használnak. A szövegszerkesztés lépései ELSŐ LÉPÉSEK AZ OFFICE WORD 2003-AS PROGRAMMAL A WORD2003 rendkívül sokoldalú szolgáltatást nyújtó szövegszerkesztő, melyet elsősorban irodai munkákban használnak. Ha gépünkre

Részletesebben

Szövegszerkesztési alapismeret

Szövegszerkesztési alapismeret A szövegszerkesztő program feladatai Szövegszerkesztési alapismeret A WORD szövegszerkesztő program a Microsoft Office integrált irodai programcsomagjának része, melyet szövegek, kiadványok szerkesztésére

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből Táblázat beszúrása, létrehozása A táblázatok készítésének igénye már a korai szövegszerkesztőkben felmerült, de ezekben nem sok lehetőség állt rendelkezésre. A mai szövegszerkesztőket már kiegészítették

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Word XP alapokon

Tartalomjegyzék. Word XP alapokon Word XP alapokon Tartalomjegyzék 1. Általában a szövegszerkesztőkről...4 1.1 A szövegszerkesztők története...4 A WordPad...4 A Word XP szolgáltatásai és hardverigénye...5 Miben különbözik a Word 97 óta

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Windows XP ismeretek- Munka a képernyőn 2. Windows XP ismeretek- A Start menü elemei 3. Windows XP ismeretek- A billentyűzet 4. Windows

Részletesebben

Windows mappaműveletek

Windows mappaműveletek Windows mappaműveletek Windows 7 / 10 Források: http://www.akonyv.hu/windows_elemei/windows_7_mappa_allomany_es_lemezkezeles_minta.pdf http://www2.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/10.html Windows Intéző felépítése

Részletesebben

SZÖVEGSZERKESZTÉS VÁZLAT

SZÖVEGSZERKESZTÉS VÁZLAT SZÖVEGSZERKESZTÉS VÁZLAT (NEM TANKÖNYV) Dobos Zoltán Izbégi Általános Iskola Dobos Zoltán (Izbégi Általános Iskola) Módosítva: 2019. március 28. (csütörtök) 2./7 oldal TARTALOMJEGYZÉK Szöveg beszúrása...

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

Szövegszerkesztés haladó MS word

Szövegszerkesztés haladó MS word Szövegszerkesztés haladó MS word Hosszú szövegek kezelése Ha változtatunk vmit, változik a tördelés. Ez hosszú szövegeknél gondot okozhat: Megváltozik az oldaltördelés A címek nem a lap tetején lesznek,

Részletesebben

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján.

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján. 6. modul Prezentáció A modul a prezentációkészítéshez szükséges ismereteket kéri számon. A sikeres vizsga követelményei: Tudni kell prezentációkat létrehozni és elmenteni különböző fájl formátumokban A

Részletesebben

Segédanyag a WORD használatához

Segédanyag a WORD használatához Segédanyag a WORD használatához Tartalom Kezdőlap:... 2 Beszúrás... 3 Tervezés... 3 Lapelrendezés... 4 Hivatkozás... 4 Objektumok saját menüi... 5 Táblázat... 5 Képek... 5 Alakzatok... 5 Menün kívüli tudnivalók

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

1. Számítógép-használati rend 19. Számonkérés 2. Mire jó a számítógép? 20. Az imagine varázslatos világa 3. A számítógép részei; Hardver, perifériák

1. Számítógép-használati rend 19. Számonkérés 2. Mire jó a számítógép? 20. Az imagine varázslatos világa 3. A számítógép részei; Hardver, perifériák 1. Számítógép-használati rend 19. Számonkérés 2. Mire jó a számítógép? 20. Az imagine varázslatos világa 3. A számítógép részei; Hardver, perifériák 21. Előre és hátra, jobbra és balra 4. Tartsunk előadást!

Részletesebben

Tanmenet a 9. osztály információkezelés tantárgyának tanításához

Tanmenet a 9. osztály információkezelés tantárgyának tanításához Tanmenet a 9. osztály információkezelés tantárgyának tanításához Cél: Az információkezelés tanításának célja, hogy a tanulók el tudják látni a gazdálkodó szervezeteknél előforduló egyszerű ügyviteli munkákat,

Részletesebben

2 PowerPoint 2016 zsebkönyv

2 PowerPoint 2016 zsebkönyv 2 PowerPoint 2016 zsebkönyv BBS-INFO Kiadó, 2016. 4 PowerPoint 2016 zsebkönyv Bártfai Barnabás, 2016. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli

Részletesebben

Szövegszerkesztés. Az elektronikus szövegszerkesztés előnyei

Szövegszerkesztés. Az elektronikus szövegszerkesztés előnyei Szövegszerkesztés Az elektronikus szövegszerkesztés előnyei Könnyen szerkeszthető Formázható Objektumok illeszthetők a szövegbe Elektronikusan tárolható Elektronikusan visszakereshető Bármikor módosítható

Részletesebben

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása Ha ezen elemeknek a betűtípusát, betűstílusát, betűméretét, betűszínét és az elem hátterét akarjuk formázni, akkor

Részletesebben

5. Töréspontok és hasábok

5. Töréspontok és hasábok és hasábok Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző engedélye szükséges! 1 Szakaszok Dokumentum

Részletesebben

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről Műveletek makrókkal A munkafüzettel együtt tárolt, minden munkalapon elérhető makrót a Fejlesztőeszközök szalag Makrók párbeszédpanelje segítségével nyithatjuk meg, innen végezhetjük el a makrókkal megoldandó

Részletesebben

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam Operáció rendszer ECDL tanfolyam Alapok A Windows áttekintése Asztal Tálca Start menü Lomtár használata Súgó használata Felhasználói fiókok kezelése Kijelentkezés, felhasználóváltás Fájlok és mappák Sajátgép

Részletesebben

1.A. feladat: Programablakok

1.A. feladat: Programablakok 1.A. feladat: Programablakok Nyisd meg sorban a Sajátgép mappát, Hálózatok mappát, indítsd el az Internet Explorer programot. Ehhez kattints kettőt mindegyik asztalon lévő ikonjára. Ha egy ablak teljes

Részletesebben

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája A táblázatkezelés alapjai A táblázat szerkesztése A táblázat formázása A táblázat formázása Számítások a táblázatban Oldalbeállítás és nyomtatás

Részletesebben

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel

Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel PowerPoint XP-vel Tanmenet PowerPoint XP-vel TANMENET- PowerPoint XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. A PowerPoint XP indítása, alapvető fájlműveletek 35 perc 2. A PowerPoint ablakának áttekintése 25

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Tervezés eszköztár. Alapszínek alap betűk. Háttérszín (háttérstílus) Betűszínek. Betűtípusok. w w w. h a n s a g i i s k. h u

Tervezés eszköztár. Alapszínek alap betűk. Háttérszín (háttérstílus) Betűszínek. Betűtípusok. w w w. h a n s a g i i s k. h u 6 Tervezés eszköztár Alapszínek alap betűk Háttérszín (háttérstílus) A diák háttere legyen világossárga! RGB (255,255,200) Betűszínek Állítsd át a betűszínt! Az 1. szöveg módosításával minden szövegszín

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel TANMENET- Táblázatkezelés Excel XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Excel XP használatába 4 tanóra (180 perc) 2. Munkafüzetek

Részletesebben

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Képek beszúrása A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Az eszköztárról is beszúrhatunk ClipArt képeket, ha kihúzzuk a ClipArt ikont,

Részletesebben

Weblap készítése. Fapados módszer

Weblap készítése. Fapados módszer Weblap készítése Fapados módszer A számítógép beállítása Ha a kiterjesztések nem látszanak, akkor a következőt kell tennünk: A számítógép beállítása Ha a kiterjesztések nem látszanak, akkor a következőt

Részletesebben

Mozgás a dokumentumban, szöveg kijelölése

Mozgás a dokumentumban, szöveg kijelölése , szöveg kijelölése A szöveg begépelését mindig a szövegkurzor aktuális helyén tudjuk végrehajtani, ezért alapvető követelmény, hogy a szövegkurzort tetszés szerint át tudjuk helyezni a nekünk megfelelő

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták A prezentáció elkészítésénél elsőként érdemes egy mintaoldalt készíteni, mert ennek tartalma és beállításai automatikusan rákerülnek minden új oldalra amit majd beillesztünk a bemutatónkba. A diaminta

Részletesebben

Szövegszerkesztés. Munkánk során figyelembe vesszük azt, hogy az irodai programcsomag szövegszerkesztői az alábbi elemeket kezelik.

Szövegszerkesztés. Munkánk során figyelembe vesszük azt, hogy az irodai programcsomag szövegszerkesztői az alábbi elemeket kezelik. erdeigrete.webnode.hu greta@korosy.hu Szövegszerkesztés Szövegszerkesztő programot használunk akkor, ha írásos munkánkat igényesen, esztétikusan, esetleg nyomtatásra szeretnénk elkészíteni. Munkánk során

Részletesebben

Oktatási anyag Excel kezdő

Oktatási anyag Excel kezdő Oktatási anyag Excel kezdő 2010.10.11. 1 Tartalom I. Alapfogalmak... 3 A munkafüzet és részei... 3 Aktív cella... 3 Tartomány... 3 Összefüggő tartomány... 3 Nem összefüggő tartomány... 4 II. A program

Részletesebben

Szövegszerkesztő programok: Jegyzettömb, WordPad, Microsoft Word

Szövegszerkesztő programok: Jegyzettömb, WordPad, Microsoft Word Szövegszerkesztő programok: Jegyzettömb, WordPad, Microsoft Word A szövegszerkesztők közül az elkészítendő szöveg jellegétől függően választunk programot, és nem feltétlenül azt, amelyiket alapértelmezésben

Részletesebben

Óravázlatok: 6. évfolyam 1-2. óra Tanévi feladatok

Óravázlatok: 6. évfolyam 1-2. óra Tanévi feladatok Óravázlatok: 6. évfolyam 1-2. óra Tanévi feladatok 1. Informatika szaktanterem használati rendje, balesetvédelem, baleset-megelőzés 2. Kötelező ajánlott felszerelések 3. Tanulócsoportok kialakítása 4.

Részletesebben

Meglévő munkafüzet megnyitása, mentése új néven

Meglévő munkafüzet megnyitása, mentése új néven Példánkban a következő lépéseket végezzük el: megnyitunk egy korábban mentett munkafüzetet, a megnyitott munkafüzetről egy másolatot készítünk, azaz új néven mentjük el. Meglévő munkafüzet megnyitása Egy

Részletesebben

1. Fejtsd meg a keresztrejtvényt! Írd le, mit tudsz a függőleges sorban olvasható

1. Fejtsd meg a keresztrejtvényt! Írd le, mit tudsz a függőleges sorban olvasható 20. Fővárosi Informatika lkalmazói Tanulmány Verseny 2010/11. Elméleti feladatlap Szövegszerkesztés kategória Név:. Kerület: 1. Fejtsd meg a keresztrejtvényt! Írd le, mit tudsz a függőleges sorban olvasható

Részletesebben

iv Informatikai füzetek Kezelési leírások Betûtípus, betûméret, betûstílus beállítása eszköztárral B

iv Informatikai füzetek Kezelési leírások Betûtípus, betûméret, betûstílus beállítása eszköztárral B Tartalomjegyzék I. A szövegszerkesztés alapfogalmai...................... 1 A dokumentum tagolása............ 1 A lap jellemzõi..................... 1 Formázás......................... 2 II. A word használatának

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

1. Fejtsd meg a keresztrejtvényt! Írd le, mit tudsz a függőleges sorban olvasható

1. Fejtsd meg a keresztrejtvényt! Írd le, mit tudsz a függőleges sorban olvasható 20. Fővárosi Informatika lkalmazói Tanulmány Verseny 2010/11. Elméleti feladatlap Szövegszerkesztés kategória Név:. Kerület: 1. Fejtsd meg a keresztrejtvényt! Írd le, mit tudsz a függőleges sorban olvasható

Részletesebben

Első lépések. A Microsoft Word 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését.

Első lépések. A Microsoft Word 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. Első lépések A Microsoft Word 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. A gyorselérési eszköztár Az itt elhelyezett parancsok mindig

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diák

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diák Microsoft Office PowerPoint 2003 esetén Új dia létrehozása A Fájl/Új dokumentum vagy a Szokásos eszközsoron található ikon használatával tudunk Új diasorozatot, prezentációt készíteni. (De az előző fejezetben

Részletesebben

Szövegszerkesztés Fájlformátumok A szöveg egységei Dokumentumkészítés menete

Szövegszerkesztés Fájlformátumok A szöveg egységei Dokumentumkészítés menete Szövegszerkesztés Fájlformátumok RTF: szövegformázási lehetőséget tartalmazó szövegformátum szabvány, a legtöbb szövegszerkesztő program képes olvasni és értelmezni TXT: bekezdésjellel tagolt szöveg, nem

Részletesebben

Szöveges fájlok szerkesztése Jegyzettömb használata

Szöveges fájlok szerkesztése Jegyzettömb használata Szöveges fájlok szerkesztése A Jegyzettömb csak szöveges dokumentum (TXT fájl) szerkesztésére alkalmas (Editor). Ez azt jelenti, hogy a begépelt szöveget nem tudjuk kedvünk szerint megformázni, vagyis

Részletesebben

A CorinMail hírlevélküldő rendszer szerkesztőfelületének használata:

A CorinMail hírlevélküldő rendszer szerkesztőfelületének használata: A CorinMail hírlevélküldő rendszer szerkesztőfelületének használata: CMS tartalom szerkesztő használata A CMS szerkesztő felületet alapvetően két nézetben tudjuk használni. Az alapbeállítás a vizuális

Részletesebben

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját!

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 2. feladat Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 1.Válasszon egyedi hátteret a prezentációnak! 2.Minden oldalon a bolt neve és emblémája jelenjen meg! Az

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

4. modul - Táblázatkezelés

4. modul - Táblázatkezelés 4. modul - Táblázatkezelés Az alábbiakban ismertetjük a 4. modul (Táblázatkezelés) syllabusát, amely a gyakorlati modulvizsga követelményrendszere. A modul célja Ez a modul a táblázatkezeléssel kapcsolatos

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot!

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot! Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel munkalapjainak beszúrásával, törlésével, másolásával, valamint áthelyezésével, illetve csoportos kezelésével. Képesek leszünk különböző munkafüzetek

Részletesebben