ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Jegyzı

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Jegyzı"

Átírás

1 ELİTERJESZTÉS Sándorfalva Város Képviselı-testületének Elıterjesztı: Jegyzı Tárgy: A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 13/2007. (V.22.) Ör. rendelet módosítása Iktatószám: 3-60/2010. Melléklet: Elıterjesztés, rendelet-tervezet Készítette: Hegedős Istvánné Szociálpolitikai ügyintézı Véleményezésre megküldve: Minden bizottság Törvényességi véleményezésre bemutatva: április 20.

2 2 Sándorfalva Város J e g y zıjétıl Sándorfalva, Szabadság tér 1. Telefon/fax: 62/ E mail cím: polghiv@sandorfalva.hu Ikt. szám: 3-60/2010. Tárgy. Szociális Rendelet módosítása Sándorfalva Város Képviselı-testülete Sándorfalva Tisztelt Képviselı-testület! Sándorfalva Város Önkormányzat Képviselı-testület által alkotott 13/2007. (V.22.) Ör. rendelete (továbbiakban: Rendelet) szabályozza a pénzbeli és szociális ellátásokat. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) jelentıs mértékben változott január 1. napjától. Az Sztv. felhatalmazást ad a helyi Önkormányzatoknak a szociális ellátások és támogatások helyi rendeletben történı szabályozására. Jelen rendelet-tervezet a Sztv. változásait figyelembe véve kerül aktualizálásra. 1.) Jelen rendelet-tervezet 1. -ában a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény szabályainak megfelelıen a fellebbezést ha törvény vagy kormányrendelet eltérıen nem rendelkezik a döntés közlésétıl számított tíz munkanapon belül lehet elıterjeszteni. 2.) Az Sztv. hatályos módosulása lehetıséget ad az Önkormányzatoknak az aktív korúak ellátását érintı szabályok alkotására, felhatalmazást ad mentesítési feltételek szabályozására. (jelen rendelet-tervezet 2. -a) Aktív korúak ellátására jogosult az a személy, aki: egészségkárosodott személynek minısül, vagy az 55. életévét betöltötte vagy 14 éven aluli kiskorú gyermeket nevel - feltéve, hogy a családban élı gyermekek valamelyikére tekintettel más személy nem részesül a családok támogatásáról szóló tv. szerinti gyermekgondozási támogatásban, gyermekgondozási díjban, terhességi gyermekágyi segélyben - és a gyermek ellátását napközbeni ellátást biztosító intézményben nem tudják biztosítani, vagy a települési önkormányzat rendeletében meghatározott feltételeknek megfelel.

3 3 A települési önkormányzat rendeletében meghatározott mentesítési feltételeket állapíthat meg az aktív korúak ellátásra jogosult személynek a közfoglalkoztatásban történı részvételt akadályozó, vagy kizáró családi körülményeire, egészségi vagy mentális állapotára tekintettel. Figyelemmel arra, hogy a jogszabály három kategóriát - családi, egészégi, mentális - sorol fel mentesítési feltételként, ezen kategóriákra javasolt bontani a szabályozást. 1. Családi körülmények az egészségi és mentális problémával küzdı családtag felügyeletének, ápolásának szükségessége megalapozhatja a mentesség biztosítását azon esetekben, ahol egyéb szociális/egészségügyi szolgáltatások igénybevételével a családtag ellátása nem biztosítható, az átlagtól eltérı általános készségek, képességek, kompetenciák vizsgálata (gyengébb kommunikációs készség, alacsony tudásszint (1-5. osztály elvégzése) alacsony motiváció a munkára, amely nem teszi lehetıvé a rendszeres és elvárható munkavégzést. 2. Egészségi állapot az az aktív korúak ellátására jogosult személy, aki az ellátásra való jogosultság kezdı napján, vagy a rendelkezésre állási támogatás folyósítása alatt az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértıi Intézet (továbbiakban: ORSZI) vizsgálata szerint legalább 30 %-os egészségkárosodása áll fenn, várandós kismama. 3. Mentális állapot a munkavégzést akadályozó krónikus, vagy pszichés betegséggel, valamint szenvedélybetegséggel küzdı, de ORSZI által megállapított munkaképességcsökkenéssel nem rendelkezı személyek. Mindhárom esetben szükséges a mentesítési feltétel megállapításához háziorvosi, vagy szakorvosi vélemény, amely alátámasztja az indokoltságot. A évi Közfoglalkoztatási Terv végrehajtása során nehézségek merültek fel, ugyanis a munkaköri alkalmassági vizsgálat eredményeként 5 személy munkavégzésre nem alkalmas minısítést kapott. Ezért ajánlott az ún. mentesített kör meghatározása, mely szerint az eddig aktív korúak ellátásában részesülı személy a rendelkezésre állási támogatás ( Ft) helyett rendszeres szociális segélyre válik jogosulttá és együttmőködési kötelezettségét a Rendeletben meghatározott módon az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézménnyel teljesíti. ( A rendelkezésre állási támogatás 80 %-a igényelhetı vissza a központi költségvetésbıl.) Meg kell jegyezni, hogy a települési önkormányzat részére az Sztv. csupán felhatalmazást ad arra, hogy a mentesítési feltételeket szabályozza, de nem teszi kötelezıvé a helyi rendeletalkotást ebben a tárgykörben. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a jelenleg ellátásban részesülık között is találkozunk olyanokkal, akik a fent említett gondokkal, problémákkal küzdenek, és valójában nem tudunk számukra megfelelı megoldást biztosítani.

4 4 A rendelkezésre állási támogatás részükre megállapításra kerül annak érdekében, hogy ne legyenek ellátás nélkül, viszont azt a jogszabályi kötelezettséget nem tudjuk teljesíteni, hogy közfoglalkoztatás keretében munkát végezzenek. Akinek a rendszeres szociális segélyre való jogosultsága megállapításra kerül, nem a rendelkezésre állási támogatásra ( Ft) lesz jogosult, hanem a fogyasztási egységen alapuló segély összegére, amely függ a családtagok számától és jövedelmétıl is. A rendszeres szociális segély havi összege maximum a minimálbér nettó összege. Az Önkormányzat helyi rendelete szerint megállapított rendszeres szociális segélyek esetében is a kifizetett támogatások 90 %-a térül meg a központi költségvetésbıl. A Rendelet 6.., 6/A., 6/B. rendelkezik az aktív korúak ellátását érintı szabályozásról. Fentieket figyelembe véve ezért is rendkívül gondos mérlegelést igényel a közfoglalkoztatás alóli mentesítés, és a rendszeres szociális segély megállapítása, hogy az a valódi élethelyzetnek megfelelıen történjen, és az egyenlı bánásmód elve érvényesüljön. 3.) A Rendelet 8. -a az ápolási díj méltányossági alapon történı megállapítását szabályozza. Ápolási díjat méltányossági jogcímen az Sztv. 43/B -a alapján a települési Önkormányzat polgármestere állapíthat meg annak a hozzátartozónak, aki a 18. életévét betöltött, tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi. A méltányossági ápolási díj egy önként vállalt támogatási forma, finanszírozása önerıbıl történik, így teljes egészében az Önkormányzat költségvetését terheli évben, méltányossági alapon 1 fı részesült ápolási díjban, e jogcímen kifizetésre került támogatás összege éves szinten: 339 e/ft. Az alanyi jogcímen - súlyosan fogyatékos: hallás, látás, értelmi, mozgássérült - megállapított ápolási díj 75%-a állami költségvetésbıl visszaigényelhetı, így az Önkormányzatot csak a fennmaradó 25 % terheli. A rendelet alábbi paragrafusaival a hatósági munka során felmerült eljárásjogi kérdéseket rendezzük, illetve a gyakorlatban felmerült problémákat kívánjuk orvosolni az eljárási szabályozás pontosításával. 4.) A Rendelet 9. -a az átmeneti segély megállapítását szabályozza. Jelen rendelet-tervezet 4..-ában pontosításra került, hogy milyen formában, állapítható meg átmeneti segély: - közüzemi számla kifizetésére szövegrész kimarad az eredeti rendeletbıl, mivel a számlák kifizetésére más támogatási formák keretében van lehetıség. (pl. lakásfenntartási támogatás, adósságkezelés, illetve kamatmentes kölcsön formájában) - Módosításra került az átmeneti segély alkalmankénti összegének meghatározása, a Ft-ig terjedı összeg a rendelet-tervezetben Ft-ig terjedhet, illetve az éves szinten megállapítható összeg: 30 ezer forintról 20 ezer forintra módosul.

5 5 5.) A Rendelet 10. -a a kamatmentes kölcsönre vonatkozó szabályokat tartalmazza. Jelen rendelettervezet 5. -ában pontosításra került: hogy a kamatmentes kölcsönt igénylı kérelmezınek rendszeres havi jövedelemmel kell rendelkeznie, mely az önkormányzat részére visszafizetési garanciát jelent. kamatmentes kölcsön nyújtható továbbá, ha a kérelmezınek tartós, legalább 3 havi áram, vagy gázdíj tartozása van, illetve az éves elszámoló számla kiegyenlítése a kérelmezı, illetve családja megélhetését veszélyezteti. A kamatmentes kölcsön maximális összege 100 e/ft-ig terjedhet, valamint 1 éven belül ugyanazon kérelmezınek vagy családtagjának újabb kamatmentes kölcsön nem állapítható meg. Szabályozásra került a maximum összeg, ezért a következı szövegrész hatályon kívül kerül: 100 e/ft-ot meghaladó kamatmentes kölcsön nyújtása esetén a biztosítékul szolgáló ingatlanra a kedvezményezett terhére a kölcsön összegének erejéig jelzálogot kell bejegyeztetni. Az eddigi tapasztalatok alapján meghatározásra került, hogy aki kamatmentes kölcsön visszafizetési kötelezettségének megadott határidıig teljes egészében - rendszeres fizetési kötelezettségének - nem tesz eleget, az a kölcsön összegének visszafizetését követı 1 évig nem részesülhet ebben a támogatási formában. 6.) A Rendelet 17. -a szabályozza az adósságkezelési szolgáltatást. Jelen rendelettervezet 6. -ában pontosításra került adósságkezelési szolgáltatásba bevont adósságtípusok köre, illetve az önrész teljesítésének igazolása. Fentiek figyelembe vételével terjesztem a pénzbeli és szociális ellátásokról szóló 13/2007. (V.22.) Ör. rendelet módosítására vonatkozó javaslatomat a Tisztelt Képviselı-testület elé és kérem annak elfogadását. Sándorfalva, április 19. Dr. Kovács Beáta jegyzı

6 6 Sándorfalva Város Képviselı-testületének /2010. (IV. 29.) Ör. rendelet-tervezete A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 13/2007. (V. 22.) Ör. rendelet módosítására Sándorfalva Város Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról szóló évi LXV. tv (1) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többszörösen módosított évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 1.. (2) bekezdésében, 25.. (3) bekezdésében, 37/B.. (3) bekezdésében, 37/D. (3) bekezdésében, a 43/B.. (1) bekezdésében, a 45.. (1) bekezdése, az 55/C.. (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján Sándorfalva Város Képviselı-testületének a pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 13/2007. (V. 22.) Ör. rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosításáról az alábbi rendeletet alkotja. 1.. A Rendelet 1.. (3) bekezdése helyébe a következı rendelkezés lép. (3) A polgármester döntése ellen a határozat kézhezvételétıl számított 10 munkanapon belül a képviselı-testülethez címzett fellebbezéssel lehet élni. 2.. A Rendelet a következı 6/C -sal és a hozzá tartozó bekezdésekkel egészül ki. 6/C. (1) Az aktív korúak ellátására jogosult személy az ellátásra való jogosultság idıtartama alatt rendszeres szociális segélyre jogosult, ha: a) az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértıi Intézet (továbbiakban: OOSZI) érvényes és hatályos szakvéleményét vagy szakhatósági állásfoglalását csatolja, amely alapján legalább 30 % - os mértékő egészségkárosodást szenvedett, b) pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége a közfoglalkoztatásban való részvételt kizárja, vagy akadályozza, és errıl szakorvosi vélemény mutat be, c) gyermeket vár, ezt terhes-gondozási könyvvel igazolni tudja, d) a közcélú foglalkoztatásra irányuló munkaviszonyt azért nem létesített, mert a munkaköri alkalmassági vizsgálaton 12 hónapon belül legalább 1 alkalommal nem alkalmas minısítést kapott. (2) A 6/C (1) bekezdésében felsorolt jogosultak az Sztv. 35. (1) bekezdésében foglalt együttmőködésre nem kötelesek, esetükben az Sztv. 37/C -ának és 37/D -ának rendelkezéseit kell alkalmazni. (3) Amennyiben a 6/C (1) bekezdésében meghatározott feltételek valamelyike az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítását követıen következik be, abban az esetben a rendszeres szociális segélyt a feltétel bekövetkezésének idıpontját követı hónap 1. napjától kell folyósítani.

7 7 (4) Amennyiben a rendszeres szociális segélyre való jogosultság (1) bekezdésben meghatározott feltételei már nem állnak fenn a rendszeres szociális segélyre jogosult azt köteles bejelenteni és az állapotváltozást az ORSZI, a háziorvos, vagy a szakorvos véleménye alátámasztja, a feltétel megszőnése, illetve az orvosi vélemény kiállítása hónapjának utolsó napjával a rendszeres szociális segélyt meg kell szüntetni. A feltétel megszőnésének hónapjára rendszeres szociális segély jár. Ha a kérelmezı aktív korúak ellátására való jogosultsága továbbra is fennáll, részére rendelkezésre állási támogatást kell megállapítani. A jogosult részére a bejelentést követı hónap elsı napjától az Sztv. 35. (1) bekezdése szerinti együttmőködési kötelezettséget kell elıírni, valamint a feltétel megszőnésének hónapjára, rendszeres szociális segély folyósítása esedékes. (5) Az e rendelkezések alapján megállapított rendszeres szociális segélyek felülvizsgálatát az Sztv-ben meghatározottak szerint kell elvégezni. A Rendelet 8. -a hatályon kívül kerül A Rendelet 9.. (5)-(6) bekezdése helyébe a következı rendelkezés lép: 9. (5) Átmeneti segély természetbeni juttatásként is nyújtható, különösen étkezésre, illetve vásárlásra. (6) Átmeneti segélyként adott pénzbeli segély, természetbeni juttatás (gyógyszertámogatás, élelmiszer-utalvány, egészségügyi szolgáltatási díj megtérítése) évente legfeljebb 4 alkalommal adható. Alkalmanként egy családból csak egy személy részére, értéke Ft-ig terjedhet, összességében az évi forintot nem haladhatja meg. 5.. A rendelet 10. -a helyébe a következı rendelkezés lép: 10.. Kamatmentes kölcsön (1) A Polgármester az Sztv a alapján kamatmentes kölcsönt nyújthat elsısorban annak az átmenetileg ellátatlan személynek, akinek járadék, nyugdíj, vagy más rendszeres jövedelem megállapítása folyamatban van.

8 8 (2) Kamatmentes kölcsön adható annak a családnak, illetve egyedül élınek - az önkormányzat költségvetésében erre megállapított éves költségvetési keret terhéig aki rendkívüli élethelyzetekbe (életveszély, krízishelyzet) kerül és rendszeres havi jövedelemmel, valamint visszafizetést biztosító ingatlan tulajdonhányaddal rendelkezik, ha: a) A kérelmezı ingatlanára jogerısen ingatlan végrehajtást tőztek ki, az árverés megakadályozására. b) a közeli hozzátartozója elhunyt, és a temetés költségeinek kifizetését egy összegben önerıbıl vállalni nem tudja, c) kérelmezınek tartós, legalább 3 havi áram, vagy gázdíj tartozása van, illetve az éves elszámoló számla kiegyenlítése a kérelmezı, illetve családja megélhetését veszélyezteti. d) A kérelmezı, vagy családtagja társadalombiztosítás által nem, vagy csak részben támogatott egészségügyi szolgáltatást venne igénybe, de e költség egyösszegő kifizetése a család megélhetését súlyosan veszélyeztetné. Ebben az esetben a kérelmezı a támogatást abban az esetben igényelheti, amennyiben ugyanolyan egészségügyi szolgáltatás igénybevételére teljes, vagy nagyobb mértékő társadalombiztosítási támogatással nincs mód. (3) A polgármester kamatmentes kölcsönt annak a személynek a részére állapíthat meg, akinek a családjában az egy fıre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 200 %-át, és vagyoni helyzete az Sztv. 4.. b) pontjában szabályozottaknak megfelel. (4) A kamatmentes kölcsön maximális adható összege Ft, visszatérülésének ideje nem haladhatja meg a folyósítást követı 1 évet. (5) Egy éven belül ugyanazon kérelmezınek vagy családtagjának újabb kamatmentes kölcsön nem állapítható meg. Aki kamatmentes kölcsönben részesül, mindaddig nem kaphat újabb kölcsönt, míg az elızıt vissza nem térítette. (6) A kölcsönszerzıdésben részletesen ki kell térni a visszatérülés biztosítékára, hogy az önkormányzat pénzeszközeihez minél hamarabb hozzájusson. (7) A kölcsön kamatmentes, a folyósítással, és kifizetéssel kapcsolatos terhek az kedvezményezettet terhelik. A szerzıdések elıkészítése és a teljesülés figyelemmel kísérése a polgármesteri hivatal illetékes ügyintézıjének a feladata. Részletfizetés, vagy visszafizetés elmaradása esetén a határnapot követı hó 15. napjáig fel kell hívni a kötelezettet a teljesítésre. Teljesítés elmaradása esetén fizetési meghagyást, vagy a megállapodásnak megfelelı eljárást a felhívást követı 30 napon belül el kell indítani (8) Aki kamatmentes kölcsön visszafizetési kötelezettségének megadott határidıig teljes egészében rendszeres fizetési kötelezettségének nem tesz eleget az a kölcsön összegének visszafizetését követı 1 évig nem részesülhet ebben a támogatási formában.

9 9 6.. A Rendelet a következı 17/A -sal és a hozzá tartozó bekezdésekkel egészül ki. (1) Az adósságkezelési szolgáltatás vezetékes gázdíj tartozásra, és áramdíj tartozásra vehetı igénybe. (2) A kérelmezınek a 25 % önrész befizetésérıl szóló csekkszelvényt a határozat kézhezvételétıl számított 8 napon belül be kell mutatni az illetékes ügyintézınek. A rendelet május 1. napjától lép hatályba. Rendelkezéseit e naptól kell alkalmazni. Sándorfalva, április 19. Kakas Béla Polgármester Dr. Kovács Beáta jegyzı

Tárgy: Szociális rendelet módosítása Mell.: 1 db rendelet-tervezet

Tárgy: Szociális rendelet módosítása Mell.: 1 db rendelet-tervezet Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. U-7115/2010. Témafelelős: Lencséné Szalontai Mária Tárgy: Szociális rendelet módosítása Mell.: 1 db rendelet-tervezet Szentes Város Önkormányzata

Részletesebben

Polgármesteri Hivatal 9545 Jánosháza Batthyány u. 2. ELİTERJESZTÉS

Polgármesteri Hivatal 9545 Jánosháza Batthyány u. 2. ELİTERJESZTÉS Polgármesteri Hivatal 9545 Jánosháza Batthyány u. 2. Tisztelt Képviselı-testület! ELİTERJESZTÉS Jánosháza Nagyközség Önkormányzatának Képviselı-testülete 2010. augusztus 3-i ülésére 3. számú napirendi

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. a szociális igazgatásról és egyes szociális ellátásokról szóló, többször módosított 6/2011(IV.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

ELİTERJESZTÉS. a szociális igazgatásról és egyes szociális ellátásokról szóló, többször módosított 6/2011(IV.1.) önkormányzati rendelet módosításáról Pomáz Város Önkormányzat Jegyzıje ELİTERJESZTÉS a szociális igazgatásról és egyes szociális ellátásokról szóló, többször módosított 6/2011(IV.1.) önkormányzati rendelet módosításáról Tisztelt Képviselı-testület!

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax.: 62/

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax.: 62/ Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax.: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.: 22-13/2012. Tárgy: Az egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló

Részletesebben

ÜGYMENET LEÍRÁS ÁPOLÁSI DÍJ. fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg közeli hozzátartozó otthoni ápolása

ÜGYMENET LEÍRÁS ÁPOLÁSI DÍJ. fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg közeli hozzátartozó otthoni ápolása ÁPOLÁSI DÍJ fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg közeli hozzátartozó otthoni ápolása, 35/342-806 ápolási díj megállapítása iránti kérelem jövedelemnyilatkozat vagyonnyilatkozat

Részletesebben

Tájékoztató a szociális ellátásokról a SINOSZ tagjai számára Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások

Tájékoztató a szociális ellátásokról a SINOSZ tagjai számára Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások Szt. (1993. évi III. törvény) Mindegyik pénzbeli ellátás igénylése a Polgármesteri Hivatalban történik! Hatályos: 2011.12.31-ig! Tájékoztató a szociális ellátásokról a SINOSZ tagjai számára Szociális rászorultságtól

Részletesebben

Bátaapáti község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (XII.21.) önkormányzati rendelete

Bátaapáti község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (XII.21.) önkormányzati rendelete Bátaapáti község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (XII.21.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló a 6/2011. (IV.13.) önkormányzati

Részletesebben

Szécsény Város Önkormányzata Képviselı-testülete

Szécsény Város Önkormányzata Képviselı-testülete Szécsény Város Önkormányzata Képviselı-testülete Szécsény Város Önkormányzata Képviselı-testületének 8/2008.(IV.16.) rendelete a szociális rászorultságtól függı pénzbeli és természetbeli ellátásokról és

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. (...) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. (...) önkormányzati rendelete Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2011. (...) önkormányzati rendelete a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Annavölgy Község Önkormányzat Képviselı-testületének 7/2006. (IX.4.) rendelete a szociális ellátások helyi szabályairól (A módosításokkal egységes szerkezetben) Annavölgy Község Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

C S A N Á D P A L O T A VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2015.(II.26) önkormányzati rendelete

C S A N Á D P A L O T A VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2015.(II.26) önkormányzati rendelete C S A N Á D P A L O T A VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2015.(II.26) önkormányzati rendelete az önkormányzat által nyújtható települési támogatásokról Záradék: Kihirdetés ideje: 2015. február

Részletesebben

2. Az Ör. 3. helyébe a következő rendelkezés lép:

2. Az Ör. 3. helyébe a következő rendelkezés lép: Makó Város Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2011.(VI.23.) önkormányzati rendelete az egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 45/1995. (XI. 30.) Makó ör. módosításáról

Részletesebben

Előterjesztő: Alpolgármester Előkészítő: Szociális és Egészségügyi Osztály. Ózd, július 19.

Előterjesztő: Alpolgármester Előkészítő: Szociális és Egészségügyi Osztály. Ózd, július 19. Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének /.... (........) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 4/2011. (II.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ

MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ MAKÓ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL FROM THE MAYOR OF MAKÓ Ikt. sz.:1/469-1/2011/i. Üi.: Csomor Ágnes/Szászné Rendelettervezet Tárgy: Az egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló helyi

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselıtestületének. Kakas Béla polgármester. Elıterjesztés, rendelet-tervezet,

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselıtestületének. Kakas Béla polgármester. Elıterjesztés, rendelet-tervezet, ELİTERJESZTÉS Sándorfalva Város Önkormányzat Képviselı-testületének Elıterjesztı: Tárgy: Kakas Béla polgármester Sándorfalva Városi Önkormányzat Képviselıtestületének /2013.(..)önkormányzati rendelet tervezete

Részletesebben

JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 3/2015. (II. 18.) rendelete

JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 3/2015. (II. 18.) rendelete JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2015. (II. 18.) rendelete a szociális igazgatásáról és a szociális ellátások helyi szabályairól módosításokkal egységes szerkezetben Jánossomorja

Részletesebben

NYERGESÚJFALU VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról. 1. Települési támogatás

NYERGESÚJFALU VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról. 1. Települési támogatás NYERGESÚJFALU VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 3/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról Nyergesújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról

Részletesebben

A RENDELET CÉLJA ÉS HATÁLYA

A RENDELET CÉLJA ÉS HATÁLYA RÁBCAKAPI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISEL -TESTÜLETÉNEK 1/2015.(II.25.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁSRÓL ÉS AZ EGYÉB SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL Rábcakapi Község Önkormányzatának Képvisel -testülete

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések POGÁNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2013. (XII. 6.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról Pogány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1993. évi III. törvény 32. (3)

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének február 3-án tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének február 3-án tartandó ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. február 3-án tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: A szociális ellátási formákról és támogatásokról szóló rendelet módosítása.

Részletesebben

az egyes gyermekvédelmi ellátásokról

az egyes gyermekvédelmi ellátásokról 1 Jánossmorja Város Önkormányzata Képviselı testületének 6/2007. (III.1.) rendelete az egyes gyermekvédelmi ellátásokról Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselı-testülete a gyermekek védelmérıl és

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS CSANÁDPALOTA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE RÉSZÉRE

ELŐTERJESZTÉS CSANÁDPALOTA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE RÉSZÉRE Ügyiratszám: 912/2015. ELŐTERJESZTÉS CSANÁDPALOTA VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE RÉSZÉRE Tárgy: Települési támogatásról szóló rendelettervezet Tisztelt Képviselő-testület! A szociális igazgatásról és szociális

Részletesebben

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ

ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ME 01 Minıségirányítási Eljárás 1. melléklet ELİLAP AZ ELİTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDİPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2011. április 19-i ülésére ELİTERJESZTÉS TÁRGYA: Javaslat Vecsés

Részletesebben

1.. 2.. A támogatás kamatmentes kölcsön (a továbbiakban: kölcsön) nyújtásával történhet. 3..

1.. 2.. A támogatás kamatmentes kölcsön (a továbbiakban: kölcsön) nyújtásával történhet. 3.. Sajószöged község Önkormányzatának 3/2001.(I.31.) sz. KT. rendelete a lakásépítés és vásárlás helyi pénzügyi támogatási rendszerérıl a módosításokkal egységes szerkezetben A lakáscélú támogatásokról szóló

Részletesebben

JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 3/2015. (II. 18.) rendelete

JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 3/2015. (II. 18.) rendelete JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2015. (II. 18.) rendelete a szociális igazgatásáról és a szociális ellátások helyi szabályairól Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

POGÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐTESTÜLETE. 1/2012. (II. 15.) rendelete a szociális ellátásokról

POGÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐTESTÜLETE. 1/2012. (II. 15.) rendelete a szociális ellátásokról POGÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐTESTÜLETE 1/2012. (II. 15.) rendelete a szociális ellátásokról Pogány község Önkormányzatának képviselőtestülete az 1990. évi LXV. törvény 1. (3) bekezdés, az 1991.

Részletesebben

Hatályos: tól

Hatályos: tól Hatályos:2017-08-04 -tól Bakonyszombathely Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 2/2015.(II.24.) önkormányzati rendelete. Bakonyszombathely Község Önkormányzatának

Részletesebben

1. Hatásköri szabályok és az igazgatás módja

1. Hatásköri szabályok és az igazgatás módja Súr Község Önkormányzat Képviselı-testülete 4/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelete az egyes szociális és gyermekjóléti ellátási formák helyi szabályozásáról Súr Község Önkormányzatának Képviselı-testülete

Részletesebben

A Rendelet 15. (2) bekezdése az alábbiakra módosul: 15. (2) Rendszeres települési gyógyszertámogatás a kérelmezőnek akkor lehet megállapítani,

A Rendelet 15. (2) bekezdése az alábbiakra módosul: 15. (2) Rendszeres települési gyógyszertámogatás a kérelmezőnek akkor lehet megállapítani, Zalaszentmihály Község Önkormányzati képviselő-testületének 6/2015 (V.08.) önkormányzati rendelete a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 2/2015(II.27.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKAT ÉRINTŐ, 2015. MÁRCIUS 1-JÉTŐL HATÁLYOS VÁLTOZÁSOKRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKAT ÉRINTŐ, 2015. MÁRCIUS 1-JÉTŐL HATÁLYOS VÁLTOZÁSOKRÓL TÁJÉKOZTATÓ A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKAT ÉRINTŐ, 2015. MÁRCIUS 1-JÉTŐL HATÁLYOS VÁLTOZÁSOKRÓL A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere 2015. március 1-től jelentős

Részletesebben

JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 3/2015. (II. 18.) rendelete

JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 3/2015. (II. 18.) rendelete JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2015. (II. 18.) rendelete a szociális igazgatásáról és a szociális ellátások helyi szabályairól módosításokkal egységes szerkezetben Jánossomorja

Részletesebben

Kozármisleny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005.(IX.13. ) Ök. számú rendelete

Kozármisleny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005.(IX.13. ) Ök. számú rendelete Kozármisleny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005.(IX.13. ) Ök. számú rendelete a szociális igazgatásról és ellátásról, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 12/2003.

Részletesebben

Az előterjesztés száma: 156/2016.

Az előterjesztés száma: 156/2016. A határozati javaslat elfogadásához egyszerű többség szükséges, az előterjesztés nyilvános ülésen tárgyalható! Az előterjesztés száma: 156/2016. Decs Nagyközség Képviselő-testületének 2016. szeptember

Részletesebben

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének február 25-i ülésére. vezetıi referens

Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének február 25-i ülésére. vezetıi referens E L İ T E R J E S Z T É S 5. Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2016. február 25-i ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének /2016. ( ) önkormányzati rendelete

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 26/2009.(IX. 1.) KGY. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 26/2009.(IX. 1.) KGY. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 26/2009.(IX. 1.) KGY r e n d e l e t e a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 8/2007. (II. 13.)

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Kiszombor Nagyközség Polgármesterétől 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.: 22-26/2015. Tárgy: Az egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló

Részletesebben

I. Saját jogon járó nemzeti helytállásért pótlék elismerése

I. Saját jogon járó nemzeti helytállásért pótlék elismerése I. Saját jogon járó nemzeti helytállásért pótlék elismerése Jogosultság Saját jogon pótlékra jogosult az a személy, aki a./- magyar állampolgár és állandó jelleggel Magyarországon tartózkodik, valamint

Részletesebben

A rendelet célja. Bevezető rendelkezések. (1) A rendelet hatálya az Sztv. 3. ( 1 ) - ( 3 ) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.

A rendelet célja. Bevezető rendelkezések. (1) A rendelet hatálya az Sztv. 3. ( 1 ) - ( 3 ) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki. Borsodnádasd Város Önkormányzatának 5/2009.(III.27.) számú rendelete A szociális ellátásokról, egységes szerkezetben a módosításáról szóló 18/2009.(IX.25) számú rendelettel Az önkormányzat képviselő-testülete

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Népjóléti Iroda

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Népjóléti Iroda Ikt. szám:21.725/2011. Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Népjóléti Iroda Javaslat a szociális ellátások rendjéről szóló önkormányzati rendelet módosítására Tisztelt Közgyűlés! Az egyes

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2012. január 26-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2012. január 26-i ülésére Tárgy: Előkészítette: Előkészítésben részt vesz: A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosítása Tárnok Lászlóné jegyző dr. Bimbó Mária osztályvezető, Igazgatási

Részletesebben

Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselıtestületének 30/2004. (VII. 1.) Önkormányzati rendelete az elsı lakáshoz jutó fiatal házasok támogatásáról

Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselıtestületének 30/2004. (VII. 1.) Önkormányzati rendelete az elsı lakáshoz jutó fiatal házasok támogatásáról Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselıtestületének 30/2004. (VII. 1.) Önkormányzati rendelete az elsı lakáshoz jutó fiatal házasok támogatásáról Módosítva: - Kihirdetve: 2004. VII.1. 20/2005. (VIII.30.)

Részletesebben

Bér Községi Önkormányzat Képviselı-testületének 1/2010.(I.20.) számú rendelete

Bér Községi Önkormányzat Képviselı-testületének 1/2010.(I.20.) számú rendelete Bér Község Önkormányzata 3045 Bér: Petőfi út 32 Tel, Fax: 32 486-027 Email: polghiv@ber.hu Bér Községi Önkormányzat Képviselı-testületének 1/2010.(I.20.) számú rendelete A szociális igazgatásról és szociális

Részletesebben

A rendelet célja, hatálya, ellátási formák 1..

A rendelet célja, hatálya, ellátási formák 1.. Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselı-testületének a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 7/2004. (II.12.) rendelete (egységes szerkezetben) Magyarpolány Község Önkormányzatának Képviselıtestülete

Részletesebben

A rendelet bevezető része helyébe a következő szöveg kerül:

A rendelet bevezető része helyébe a következő szöveg kerül: HALÁSZTELEK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2010. (XI.29.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE A FELNŐTT KORÚAKRA VONATKOZÓ SZOCIÁLIS GONDOSKODÁS HELYI SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ 7/2009. (III. 27.) ÖNKORMÁNYZATI

Részletesebben

Mikekarácsonyfa Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. 10/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelete A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSRÓL

Mikekarácsonyfa Községi Önkormányzat Képviselőtestületének. 10/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelete A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSRÓL Mikekarácsonyfa Községi Önkormányzat Képviselőtestületének 10/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelete A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSRÓL Mikekarácsonyfa Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a társadalombiztosítással összefüggı törvények fıbb változásairól 3. RÉSZ

TÁJÉKOZTATÓ a társadalombiztosítással összefüggı törvények fıbb változásairól 3. RÉSZ Levélcím: 1068. Budapest, Benczúr u. 45. Tel.: 4612-464, Fax: 4612480. E-mail: autonom@t-online.hu Az Európai Szakszervezeti Szövetség /ETUC/ és a Nemzetközi Szakszervezetek Szövetsége /ITUC/ tagja TÁJÉKOZTATÓ

Részletesebben

1. Módosuló rendelkezések. 1. A 10/2006.(V.31.) önkormányzati rendelete / továbbiakban (R) / 2. (3) b.) pontját hatályon kívül helyezi

1. Módosuló rendelkezések. 1. A 10/2006.(V.31.) önkormányzati rendelete / továbbiakban (R) / 2. (3) b.) pontját hatályon kívül helyezi ARNÓT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT Képvisel -testületének.../2013.(xii.18.) önkormányzati rendelete A szociális ellátásokról és gyermekvédelem helyi szabályairól szóló- többször módosított 10/2006. (V.31.) önkormányzati

Részletesebben

SAJTOSKÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 20 / 2005/ XII.28. / SZÁMÚ RENDELETE A GYERMEKVÉDELEM HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL /EGYSÉGES SZERKEZET/

SAJTOSKÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 20 / 2005/ XII.28. / SZÁMÚ RENDELETE A GYERMEKVÉDELEM HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL /EGYSÉGES SZERKEZET/ SAJTOSKÁL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 20 / 2005/ XII.28. / SZÁMÚ RENDELETE A GYERMEKVÉDELEM HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL /EGYSÉGES SZERKEZET/ Sajtoskál község Önkormányzatának Képviselı-testülete

Részletesebben

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének /2009. (...) számú R E N D E L E T E

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének /2009. (...) számú R E N D E L E T E Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat Képviselő-testületének /2009. (...) számú R E N D E L E T E a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló

Részletesebben

J a v a s l a t. Ikt. szám: 26.065/2007. a szociális ellátások rendjérıl szóló önkormányzati rendelet módosítására. Tisztelt Közgyőlés!

J a v a s l a t. Ikt. szám: 26.065/2007. a szociális ellátások rendjérıl szóló önkormányzati rendelet módosítására. Tisztelt Közgyőlés! Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Iroda Ikt. szám: 26.065/2007. J a v a s l a t a szociális ellátások rendjérıl szóló önkormányzati rendelet módosítására Tisztelt

Részletesebben

Bodorkós Ferenc polgármester. Bodorkós Ferenc polgármester Kissné Sághi Rita igazgatási előadó. Módosító rendelettervezet Előzetes hatásvizsgálati lap

Bodorkós Ferenc polgármester. Bodorkós Ferenc polgármester Kissné Sághi Rita igazgatási előadó. Módosító rendelettervezet Előzetes hatásvizsgálati lap Javaslat a szociális ellátásokról szóló 5/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosítása Bodorkós Ferenc polgármester Bodorkós Ferenc polgármester Kissné Sághi Rita igazgatási előadó Módosító rendelettervezet

Részletesebben

Város Polgármestere. Előterjesztés

Város Polgármestere. Előterjesztés Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/118. Fax: 06 23 310-135 E-mail: igazgatas@pmh.biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés az egyes pénzbeli és természetben

Részletesebben

Hét Község Önkormányzatának 5/2009. (III.31.) számú rendelete a szociális igazgatásról, pénzbeli, természetbeni szociális ellátásokról

Hét Község Önkormányzatának 5/2009. (III.31.) számú rendelete a szociális igazgatásról, pénzbeli, természetbeni szociális ellátásokról Hét Község Önkormányzatának 5/2009. (III.31.) számú rendelete a szociális igazgatásról, pénzbeli, természetbeni szociális ellátásokról Hét Község Önkormányzat képviselő-testülete a lakosság szociális ellátásának

Részletesebben

I. FEJEZET. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya 1. 1. Feladat és hatáskör

I. FEJEZET. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya 1. 1. Feladat és hatáskör JAKABSZÁLLÁS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLET 9/2003. (IX.09.) 4 rendelete a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról Jakabszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

TAMÁSI KÖZLÖNY december 2. V. évfolyam 11. szám TARTALOM. Határozatok oldal Rendeletek oldal

TAMÁSI KÖZLÖNY december 2. V. évfolyam 11. szám TARTALOM. Határozatok oldal Rendeletek oldal TAMÁSI KÖZLÖNY 2013. december 2. V. évfolyam 11. szám TARTALOM Határozatok... 1. oldal Rendeletek... 3. oldal Tamási Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2013. november 27-én megtartott munkaterv

Részletesebben

I. Fejezet. Eljárási szabályok, a törvény hatálya

I. Fejezet. Eljárási szabályok, a törvény hatálya Bag Nagyközség Önkormányzat képviselő-testületének 2/2015. (II.16.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és egyes személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról Bag Nagyközség

Részletesebben

A köztemetést a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló (1993. évi III.) törvény 48. -a szabályozza.

A köztemetést a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló (1993. évi III.) törvény 48. -a szabályozza. Köztemetés A köztemetést a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló (1993. évi III.) törvény 48. -a szabályozza. A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat polgármestere

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 132. MELLÉKLET: - TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének /2011. ( ) önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 8/2009.

Részletesebben

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselı-testületének 8/2007. (III. 7.) rendelete az adósságkezelési szolgáltatásról. I.

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselı-testületének 8/2007. (III. 7.) rendelete az adósságkezelési szolgáltatásról. I. Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselı-testületének 8/2007. (III. 7.) rendelete az adósságkezelési szolgáltatásról A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. (1) bekezdésében és a

Részletesebben

Epöl Községi Önkormányzat Képviselı-testületének. 12/2005.(VIII.26.) Ökt. rendelete A szociális ellátások helyi szabályairól.

Epöl Községi Önkormányzat Képviselı-testületének. 12/2005.(VIII.26.) Ökt. rendelete A szociális ellátások helyi szabályairól. Epöl Községi Önkormányzat Képviselı-testületének 12/2005.(VIII.26.) Ökt. rendelete A szociális ellátások helyi szabályairól. Epöl Község Önkormányzatának Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

Ete Község Képviselőtestülete 6/2011. (IX.14.) sz. rendelete

Ete Község Képviselőtestülete 6/2011. (IX.14.) sz. rendelete Ete Község Képviselőtestülete 6/2011. (IX.14.) sz. rendelete a szociális ellátásokról és eljárásról (Egységes szerkezetben a 3/2012.(I.25.) önkormányzati rendelettel, a 11/2012.(IX.13.) önkormányzati rendelettel

Részletesebben

Csákvár Nagyközség Önkormányzat Képviselı-testülete 8/2011. (IV.1.) rendelete a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról

Csákvár Nagyközség Önkormányzat Képviselı-testülete 8/2011. (IV.1.) rendelete a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról 1 Csákvár Nagyközség Önkormányzat Képviselı-testülete 8/2011. (IV.1.) rendelete a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról Csákvár Nagyközség Önkormányzatának Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Vaszar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2006. (II.16.) rendelete a gyermekvédelem helyi szabályozásáról (egységes szerkezetben)

Vaszar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2006. (II.16.) rendelete a gyermekvédelem helyi szabályozásáról (egységes szerkezetben) Vaszar Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2006. (II.16.) rendelete a gyermekvédelem helyi szabályozásáról (egységes szerkezetben) Vaszar Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a gyermekek

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgy

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgy Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 4/2004. (02.20.) számú rendelete az önkormányzat pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásairól és gyermekvédelmi támogatásairól szóló 27/2003.

Részletesebben

Ordacsehi Község Önkormányzatának 5/2004.(IV.01.) számú önkormányzati rendelete

Ordacsehi Község Önkormányzatának 5/2004.(IV.01.) számú önkormányzati rendelete Ordacsehi Község Önkormányzatának 5/2004.(IV.01.) számú önkormányzati rendelete a gyermekek pénzbeli és természetbeni ellátásáról és a gyermekvédelem helyi rendszerérıl A módosításokkal egységes szerkezetben.

Részletesebben

IDŐSKORÚAK JÁRADÉKA III. törvény 32/B valamint folyósításának részletes szabályairól szóló többször módosított 63/2006. (III. 27.) Korm. rendel

IDŐSKORÚAK JÁRADÉKA III. törvény 32/B valamint folyósításának részletes szabályairól szóló többször módosított 63/2006. (III. 27.) Korm. rendel EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSRA JOGOSÍTÓ HATÓSÁGI BIZONYÍTVÁNY III. törvény 54. valamint folyósításának részletes szabályairól szóló többször módosított 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 50. Jegyzői hatáskör

Részletesebben

2. A gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság

2. A gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság 8/2010. (IX. 3.) NEFMI rendelet egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Hatályosság: 2010.09.03 - A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132.

Részletesebben

TÁMOP A-13/ PROJEKT

TÁMOP A-13/ PROJEKT TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0042 PROJEKT Esélyegyenlőségi program X. rész Szociális támogatások 2014 Nyíregyháza, 2014. február 3-4 Kiskunfélegyháza, 2014. február12-13 Nyíregyháza, 2014. február 17-18 Szeged,

Részletesebben

(módosításokkal egységes szerkezetben)

(módosításokkal egységes szerkezetben) Letenye Város Önkormányzata Képviselı-testületének 4/2008. (IV. 3.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról (módosításokkal egységes szerkezetben) A szociális

Részletesebben

ÚJSZÁSZ VÁROS POLGÁRMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/

ÚJSZÁSZ VÁROS POLGÁRMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/ ÚJSZÁSZ VÁROS POLGÁRMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/552-022 e-mail: molnarpeter@pr.hu Tárgyalja: Minden bizottság Tisztelt Képviselő-testület! TÁJÉKOZTATÓ Újszász Városi Önkormányzat

Részletesebben

Pölöske Község Önkormányzati képviselő-testületének 18/2015 (XII.10.) önkormányzati rendelete

Pölöske Község Önkormányzati képviselő-testületének 18/2015 (XII.10.) önkormányzati rendelete Pölöske Község Önkormányzati képviselő-testületének 18/2015 (XII.10.) önkormányzati rendelete a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2015 (II.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

A támogatásra vonatkozó általános szabályok 1. A rendelet célja, hatálya

A támogatásra vonatkozó általános szabályok 1. A rendelet célja, hatálya Ordacsehi Község Önkormányzata Képviselı-testületének 10/2014.(X.03.) önkormányzati rendelete a szociális célú tüzelıanyag támogatás helyi szabályairól Ordacsehi Község Önkormányzat Képviselı-testülete

Részletesebben

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/

Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/ Kiszombor Nagyközség Polgármesterétıl 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel/Fax: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu Üsz.: 22- /2011. Tárgy: Az egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló

Részletesebben

A kérelemre indult segélyezési ügyben a kérelmezı köteles családi jövedelmét igazolni.

A kérelemre indult segélyezési ügyben a kérelmezı köteles családi jövedelmét igazolni. Ócsárd Község Önkormányzati Képviselıtestületének többszörösen módosított és kiegészített 4/1993. /V.19./ Önk.kt.sz. rendelete az egyes szociális ellátásokról és hatáskör átadásáról. A képviselıtestület

Részletesebben

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK /2005. (IX..) számú rendelete

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK /2005. (IX..) számú rendelete SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK /2005. (IX..) számú rendelete formák szabályairól szóló többször módosított 13/1993. (IV.29.) számú önkormányzati rendelet módosításáról módosításáról szóló

Részletesebben

Lakossági tájékoztató a 2015. március 01. napján bevezetésre került települési támogatásokkal kapcsolatban

Lakossági tájékoztató a 2015. március 01. napján bevezetésre került települési támogatásokkal kapcsolatban Lakossági tájékoztató a 2015. március 01. napján bevezetésre került települési támogatásokkal kapcsolatban A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban:

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S E L İ T E R J E S Z T É S mely készült Ordacsehi Község Önkormányzat Képviselı-testület 2014. október 1 - i rendkívüli nyilvános testületi ülésére a 3. sz. napirendi ponthoz Tárgy: Rendeletalkotás a szociális

Részletesebben

ÁTFOGÓ ÉRTÉKELÉS A GYERMEKJÓLÉTI ÉS GYERMEKVÉDELMI FELADATOK ELLÁTÁSÁRÓL 2010. ÉV

ÁTFOGÓ ÉRTÉKELÉS A GYERMEKJÓLÉTI ÉS GYERMEKVÉDELMI FELADATOK ELLÁTÁSÁRÓL 2010. ÉV Enying Város Önkormányzata 8130 Enying, Kossuth u. 26. Tel./Fax: 22/372-002 pmhiv@enying.eu ÁTFOGÓ ÉRTÉKELÉS A GYERMEKJÓLÉTI ÉS GYERMEKVÉDELMI FELADATOK ELLÁTÁSÁRÓL 2010. ÉV Beszámoló tartalma I. Pénzbeli

Részletesebben

Csolnok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2011. (IX.29.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátásokról

Csolnok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2011. (IX.29.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátásokról Csolnok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2011. (IX.29.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátásokról Csolnok Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és

Részletesebben

Szentendre Város Önkormányzat Képvisel -testületének 25/2004. (VII.01.) Önk. számú rendelete

Szentendre Város Önkormányzat Képvisel -testületének 25/2004. (VII.01.) Önk. számú rendelete Szentendre Város Önkormányzat Képvisel -testületének 25/2004. (VII.01.) Önk. számú rendelete a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 25/2003. (V.19.) Önk. számú rendeletének

Részletesebben

Medgyesbodzás Község Polgármesterétıl. Medgyesbodzás Széchenyi u. 38.

Medgyesbodzás Község Polgármesterétıl. Medgyesbodzás Széchenyi u. 38. Medgyesbodzás Község Polgármesterétıl Medgyesbodzás Széchenyi u. 38. Elıterjesztés Medgyesbodzás Község Önkormányzata Képviselı-testületének 2014. január 13-án tartandó ülésére a szociális célú tőzifa

Részletesebben

JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 15/2013. (XI. 27.) rendelete

JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 15/2013. (XI. 27.) rendelete JÁNOSSOMORJA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2013. (XI. 27.) rendelete a szociális igazgatásáról és a szociális ellátások helyi szabályairól Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2007.(XII.21.) Kt. számú rendelete

Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2007.(XII.21.) Kt. számú rendelete Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2007.(XII.21.) Kt. számú rendelete Ercsi Város Önkormányzat Képviselőtestületének a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 23/2005.(X.28.)

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Kakas Béla polgármester

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Kakas Béla polgármester ELİTERJESZTÉS Sándorfalva Város Képviselı-testületének Elıterjesztı Tárgy Kakas Béla polgármester Sándorfalva Város Önkormányzat költségvetésbıl közvetlenül támogatott civil szervezetek 2013. évi - Polgárır

Részletesebben

Az előterjesztés száma: 159/2017.

Az előterjesztés száma: 159/2017. A határozati javaslat elfogadásához egyszerű többség szükséges, az előterjesztés nyilvános ülésen tárgyalható! Az előterjesztés száma: 159/2017. Decs Nagyközség Képviselő-testületének 2017. október 4.

Részletesebben

11/2008./IV.24./ számú. r e n d e l e t e A GYERMEKVÉDELEM HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL

11/2008./IV.24./ számú. r e n d e l e t e A GYERMEKVÉDELEM HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL TÓSZEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 11/2008./IV.24./ számú r e n d e l e t e A GYERMEKVÉDELEM HELYI SZABÁLYOZÁSÁRÓL 2 Tószeg község önkormányzati képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Elıterjesztés. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Kakas Béla polgármester

Elıterjesztés. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Kakas Béla polgármester Elıterjesztés Sándorfalva Város Képviselı-testületének Elıterjesztı: Kakas Béla polgármester Tárgy: Rendelet-tervezet Sándorfalva Városi Önkormányzat 2013. évi költségvetésérıl szóló 4/2013. (II.14.) önkormányzati

Részletesebben

Sajószöged Önkormányzat Képviselı-testületének 11/2006.(IV.27.) számú rendelete a gyermekek támogatásáról, a gyermekjóléti alapellátásokról

Sajószöged Önkormányzat Képviselı-testületének 11/2006.(IV.27.) számú rendelete a gyermekek támogatásáról, a gyermekjóléti alapellátásokról Sajószöged Önkormányzat Képviselı-testületének 11/2006.(IV.27.) számú rendelete a gyermekek támogatásáról, a gyermekjóléti alapellátásokról Sajószöged Önkormányzat Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2015. (II.18.) rendelet módosítása

A szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2015. (II.18.) rendelet módosítása Az előterjesztés száma: 128/2015. A rendelet tervezet elfogadásához minősített többség szükséges! Decs Nagyközség Képviselő-testületének 2015. június 24-én, 18-órakor megtartandó ülésére A szociális ellátások

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 25/2000.(04.29.)sz. rendelete

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 25/2000.(04.29.)sz. rendelete Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének 25/2000.(04.29.)sz. rendelete az önkormányzat pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásairól és gyermekvédelmi támogatásairól szóló, módosított 50/1999.(11.25.)

Részletesebben

e.) Megállapítja, megszünteti az ápolási díjat és kétévente legalább egyszer felülvizsgálja az ápolási díjra való jogosultságot.

e.) Megállapítja, megszünteti az ápolási díjat és kétévente legalább egyszer felülvizsgálja az ápolási díjra való jogosultságot. Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének 3/2002.(02.15.)sz. rendelete az önkormányzat pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásairól és gyermekvédelmi támogatásairól szóló 50/1999.(11.25.) számú

Részletesebben

18/2005. (X.26) számú R E N D E L E T E. a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésrıl.

18/2005. (X.26) számú R E N D E L E T E. a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésrıl. LAD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 18/2005. (X.26) számú R E N D E L E T E a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésrıl. Lad Község Önkormányzat Képviselı-testülete a közigazgatási

Részletesebben

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselőtestülete 11/2011. (III. 31.) önkormányzati rendelete

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselőtestülete 11/2011. (III. 31.) önkormányzati rendelete BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ TESTÜLETE Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselőtestülete 11/2011. (III. 31.) önkormányzati rendelete a szociális ellátások rendszeréről

Részletesebben

Polgárdi Város Képviselő Testületének 3/2009.( II. 18.)Önk.sz. rendelete

Polgárdi Város Képviselő Testületének 3/2009.( II. 18.)Önk.sz. rendelete Polgárdi Város Képviselő Testületének 3/2009.( II. 18.)Önk.sz. rendelete A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 27/2004.((X.01.)Önk.sz. rendelet módosításáról Polgárdi Város Képviselő

Részletesebben

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2011. (IV.27.) önkormányzati rendelete

Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2011. (IV.27.) önkormányzati rendelete Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2011. (IV.27.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 23/2004. (IV. 20.) ÖKT rendelet módosításáról

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Kakas Béla polgármester

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Kakas Béla polgármester ELİTERJESZTÉS Sándorfalva Város Képviselı-testületének Elıterjesztı Tárgy Kakas Béla polgármester Sándorfalva Város Önkormányzat költségvetésbıl közvetlenül támogatott civil szervezetek 2010. évi - Sándorfalvi

Részletesebben

CECE NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 19/2013.(XII.30.) önkormányzati rendelete

CECE NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 19/2013.(XII.30.) önkormányzati rendelete CECE NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 19/2013.(XII.30.) önkormányzati rendelete a helyi szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi rendszeréről szóló 13/2013 (XI.22) önkormányzati

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének szeptember 25-én tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének szeptember 25-én tartandó ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. szeptember 25-én tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: A szociális ellátási formákról, támogatásokról és szolgáltatásokról

Részletesebben

Told Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2010. (II. 16.) számú TKt. rendelete

Told Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2010. (II. 16.) számú TKt. rendelete Told Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2010. (II. 16.) számú TKt. rendelete a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 14/2009.

Részletesebben

Kunbaracs Község Önkormányzata Képviselı-testületének 3/2007. (IV.05) rendelete a szociális ellátásokról (egységes szerkezetben)

Kunbaracs Község Önkormányzata Képviselı-testületének 3/2007. (IV.05) rendelete a szociális ellátásokról (egységes szerkezetben) Kunbaracs Község Önkormányzata Képviselı-testületének 3/2007. (IV.05) rendelete a szociális ellátásokról (egységes szerkezetben) Kunbaracs Község Önkormányzatának Képviselı- testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben