A pálya állapotromlási sebességét befolyásoló speciálisan a közúti vasúthoz kötődő tényezők vizsgálata

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A pálya állapotromlási sebességét befolyásoló speciálisan a közúti vasúthoz kötődő tényezők vizsgálata"

Átírás

1 A pálya állapotromlási sebességét befolyásoló speciálisan a közúti vasúthoz kötődő tényezők vizsgálata VINKÓ Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék telefon: , fax: vinko.akos@epito.bme.hu Kivonat: A városi közlekedés-szabályozási kötöttségekből adódóan a közúti vasúti pályaszerkezetet jelentős többlet-igénybevétel érheti a járművezetői stílus és a környezeti, időjárási körülmények együttes hatásából adódóan. A járművezetői fegyelem hiánya, például az előírt üzemi sebesség figyelmen kívül hagyása, vagy a hirtelen elindulás és intenzív fékezés a pálya idő előtti fokozott tönkremenetelét eredményezheti. Kocsiszíni és nyíltvonali mérések során megvizsgálásra kerültek a hirtelen, intenzív elindulás és fékezés okozta káros hatások, száraz és esős időjárási körülmények között is. A különféle mérési elrendezések során a kerékre szerelt inerciális szenzorok mérési adatainak rezgés-analízise alapján becsülni lehetett a sín és a kerék között keletkező többlet-igénybevételek nagyságát. A fentiek szerint meghatározott többletigénybevételek összehasonlításra kerültek a normál üzemi szabályozásnak megfelelő esetben mért alapértékekkel. Kulcsszavak: közúti vasút, kerékre szerelt gyorsulásmérő, járműdinamikai mérések, inerciális szenzorok, pálya-jármű rendszer, rezgés-analízis, GANZ ipari csuklós villamos Bevezetés A kötöttpályás közlekedési módok esetén a pálya-jármű rendszerben kölcsönösen fellépő igénybevételek a pálya és a jármű típusától, illetve műszaki állapotától függően széles tartományban mozoghatnak. Az egyes szerkezeti elemek és a pályageometria mérettűréseit az országos közforgalmú vasutaknál (nagyvasútnál) különféle vizsgálatok alapján már régen meghatározták, míg a közúti vasutak esetében ez nem történt meg, csupán a nagyvasúti tapasztalatokat adoptálták, s ma is a saját üzemeltetési tapasztalataik alapján dolgoznak. Ezt motiválja az a tény is, hogy a közúti vasutak esetén alkalmazott alacsonyabb üzemi sebességnek és kisebb tengelyterhelésnek köszönhetően a fellépő igénybevételek is kisebbek, mint a hagyományos vasutak esetén, mégis a városi kötöttségek biztosította rövid karbantartási időszakok és az intenzív forgalmi terhelések miatt az alkalmazott pályaszerkezetek sok esetben a tervezett élettartam előtt tönkremennek. Az életciklusra való tervezéshez azonban ismernünk kell a pálya-jármű rendszerben fellépő igénybevételek lehetséges szélsőértékeit, amelyek hosszabb távú ciklikus jelenléte a pálya idő előtti tönkremenetelét okozhatják.

2 1. Pálya-jármű rendszer, járműdinamikai mérések Ahhoz, hogy a fellépő igénybevételeket meghatározhassuk, a pályát és a járművet együtt kell kezelnünk, hiszen a pálya-jármű rendszer elemeinek (jármű felépítmény alépítmény) kölcsönös egymásra hatása egy öngerjesztő körfolyamat. Így a pálya állapotromlási sebességét befolyásoló tényezők vizsgálatakor fontos a járművek menetdinamikai jellemzőinek, futásstabilitásának, gépészeti berendezéseinek figyelembevétele is. Adott pályahibán való áthaladás esetén a különböző járművek dinamikai válasza más és más lesz [1]. Jelen kutatómunka csak egy régebbi villamos típus esetén elemzi a pálya-jármű rendszerben keletkező káros igénybevételeket, de a jövőben szükséges lehet az egyes járműtípusok összehasonlítása is. A vizsgált közúti vasúti villamos motorkocsi bemutatása a következő fejezetben olvasható. 1.1 A vizsgált jármű A vizsgálatba bevont jármű GANZ nyolctengelyű, csuklós villamos motorkocsi (továbbiakban: ICS ). A jármű vezetőállás felöli végein egy-egy hajtott forgóváz, míg a csukló alátámasztási helyein egy-egy futó forgóváz található. A hajtott kerekek fékezése dobfékkel történik, míg a szabadonfutó tengelyek esetén tárcsafékkel. A hajtott tengelyeket külön-külön motor hajtja, melyek forgóvázon belül állandóan sorba, míg a motorpárok egymással lehetnek sorba illetve párhuzamosan is kapcsolva. A jármű egyik legfontosabb jellemzője, hogy nincs nyomatékszabályozás, kerékmegcsúszás elleni védelem, azonban a kontrollerben van egy fél-automatikus indítómű, ami menetre kapcsolásnál csillapítja a hírtelen indulás káros következményeit. [2] [3] [4] [5] 1.2 A vizsgált pálya A nyíltvonali mérések végrehajtására Budapesten a 49-es villamos vonalán került sor, amely az egyik legfrekventáltabb belvárosi villamos vonal. A vizsgált viszonylaton a pályaszerkezet jelentős részét vályús sínnel kialakított RAFS felépítmény alkotja, de a kissugarú ívekben, hídszerkezeten és a kitérők esetén speciális pályaszerkezeti megoldások kerültek alkalmazásra. A kocsiszíni mérések nyitott, zúzottkő ágyazatú keresztaljas felépítményen kerültek végrehajtására. 2. Járműdinamikai mérőrendszer, mérési elrendezés A járműdinamikai mérések során kerékre (K), forgóváz keretre és járműszekrényre (F) szerelt digitális 3 tengelyű gyorsulásmérők kerülnek alkalmazásra. Jelenleg két gyorsulásmérő eszköz áll rendelkezésemre, így első körben a kerékre kerültek felhelyezésre, a jövőben azonban szeretném kiépíteni a teljes rendszert. A továbbiakban az ICS villamosra tervezett járműdinamikai mérőrendszer kerül részletes bemutatásra (1. ábra).

3 1. ábra: Járműdinamikai mérőrendszer Ganz ICS villamoson:(k): kerékre szerelt gyorsulásmérő; (F): forgóváz hossztartóra szerelt gyorsulásmérő A jármű vezetőállás felöli végein egy-egy hajtott forgóváz, míg a csukló alátámasztási helyein egy-egy futó forgóváz található. Szerkezeti kialakításuk hasonlósága ellenére jelentős különbségek vannak a forgóvázak között, így a szenzorok rögzítési módja is eltér az egyes típusok esetében. Forgóvázanként hat gyorsulásmérő kerül rögzítésre: négy a kerekeken, kettő pedig a forgóvázhossztartón. A szenzorok mérési elrendezését és elhelyezési lehetőségeiket a következő fejezetek mutatják be. A rendszer lehetővé teszi a többszintű dinamikai hatások érzékelését. A jármű hajtásrendszerében jelentős csillapítást biztosító elemek találhatók, mint a gumirugózott kerekek, rugalmas csapágykapcsolatok és lengéscsillapítók (energiaemésztő gumirugók). A közvetlen sín-kerék kapcsolat dinamikus hatásait a kerékre rögzített szenzorok, míg a járműszekrényre átadott, már csillapított hatásokat a forgóváz-hossztartón elhelyezett szenzorok mérik. A felhelyezett szenzorok a pályán való haladáskor mintegy letapogatják a pályageometriát, így lehetővé válik a meghibásodott szakaszok detektálása. Fontos megemlíteni, hogy a járműdinamikai mérések közvetlenül nem alkalmasak egzakt, méretekkel jellemzett vágányparaméterek meghatározására, éppen ezért a kapott eredményeket a validálás érdekében helyszíni mérésekkel kell kiegészíteni. 2.1 Kerékre szerelt gyorsulásmérők A keréken a Gulf Coast Data Concepts által gyártott 3 tengelyű gyorsulásmérők kerülnek alkalmazásra. A gyorsulásmérők a hajtott és futó forgóvázak, külső és belső oldali kerekeire kerülnek felhelyezésre. A gyorsulásmérők mérési elrendezését a 2. ábra szemlélteti. A gyorsulásmérők kerékre történő rögzítését egy fémlemez biztosítja, mely két távtartóval (2. ábra B-B metszet) illeszkedik a keréktárcsán lévő két furatba. A két távtartó keréktárcsán való stabil rögzítését egy-egy kúpos kialakítású feszítődió teszi lehetővé. A fent említett rögzítés mellett a tengelyek porvédő sapkájának felhelyezése is csak a rögzítés biztonságát növeli. A lemezen a gyorsulásmérő rögzítése kábelkötegelővel és kétoldali ragasztóval történik. A gyorsulásmérő hossztengelye a sugárra merőleges (2. ábra), így a mérési tengelyek az a x érintőirányú-, az a y sugárirányú és a z keréktengely irányú gyorsulást mérik.

4 2. ábra: A kerékre rögzített gyorsulásmérők helyzete és mérési irányaik. 2.2 Forgóváz keretre és járműszekrényre szerelt gyorsulásmérők Az ICS villamos forgóvázának úgynevezett terepjáró tulajdonsága miatt a gyorsulásmérőt a két hosszgerendát összekötő terepjáró szerkezet tengelyvonalában érdemes rögzíteni. A szenzorok mindkét forgóváz-hossztartón elhelyezésre kerülnek annak érdekében, hogy a sínszálak geometriai egyenlőtlenségeit külön-külön is meg lehessen határozni. A hajtott forgóváz kereszttartócsonkjain, a négy munkaemésztő gumirugó közötti térrészben a gyorsulásmérő mágneses rögzítéssel könnyen elhelyezhető (3. ábra). A futó forgóváz esetén a hossztartó felületén azonban nem áll rendelkezésre elegendő hely, így a gyorsulásmérő a hossztartó oldalsó részén kerül rögzítésre. 3. ábra: Gyorsulásmérők rögzítése az ICS hajtott forgóvázának hosszgerendáján: (1) hosszgerenda, (2) terepjáró szerkezet tengelye, (3) energiaemésztő gumirugók, (4) gyorsulásmérő, (5) kerékcsapágy, (6) kereszttartócsonk, (7) Hajtómű. Forrás: [4] alapján saját szerkesztés

5 3. Módszertan Egy járműdinamikai mérőrendszer a pálya-jármű rendszerben kialakuló dinamikus többlet-igénybevételeket képes mérni erő és gyorsulásmérők segítésével. A jármű mozgása során fellépő gyorsulások járulékos dinamikai erőket ébresztenek, melyek a pálya és a jármű alkatrészeinek káros rezgéseit okozzák. Rezonancia esetén átlagon felöli erők is felléphetnek, melyek ciklikusan ismétlődve a sín és a kerék kopását, meghibásodását idézik elő. A sín futófelületének meghibásodásai (hullámos és kagylós kopások, hámlások kipördülési helyek) komoly hatással vannak az alépítmény állapotára a pálya-jármű rendszer kölcsönös egymásra hatása miatt. A mai modern közúti vasút szerelvényekben van megcsúszásvédelem, de ennek ellenére egy hirtelen indulás vagy vészfékezés komoly többlet-igénybevételt jelent a pálya számára, így a többlet-igénybevételek detektálása fontos feladat. A kerékre szerelt gyorsulásmérők mérésim eredményeiből következtetni lehet a kerék és a sín között fellépő igénybevételek nagyságára, intenzitására. 3.1 A gördülő kerék kinematikai modellje: A kerék forgásából adódóan a gyorsulásmérő szenzorok mérési eredményei több összetevőből állnak [6]. Egyrészt a haladó mozgásból eredő gyorsulás és a nehézségi gyorsulás járulékos komponensei, másrészt a forgómozgásból adódóan a sugárirányú-, és a tengelyirányú gyorsulások alkotják a mért jelet (4. ábra). 4. ábra: Gördülő kerék kinematikai modellje: a.) nehézségi gyorsulás komponensei; b.) haladó mozgás gyorsulásának komponensei; c.) Sugár-, és érintőirányú gyorsulások komponensei A g nehézségi gyorsulás, p haladó mozgás gyorsulása és forgómozgás hatására az alábbi gyorsulás komponensek jelennek meg a mérési tengelyeken: rs ax g sin p cos p wx, r r a g p p w y s 2 cos sin, 2 y rw ahol p [m/s 2 ] a haladó mozgás gyorsulása; p [m/s] járműsebesség; Θ [rad] a szenzor szögpozíciója a keréken; g [m/s 2 ] nehézségi gyorsulás; a x [m/s 2 ] tengelyirányú gyorsulás, a y [m/s 2 ] sugárirányú gyorsulás; w x és w y a mérési tengelyeken mért rezgésgyorsulások ( zaj ). A fenti komponenseket az 5. ábra szemlélteti. w (1)

6 5. ábra: A mért sugárirányú gyorsulás komponensei: b.) centrifugális gyorsulás a nehézségi gyorsulás hatása nélkül; c.) a nehézségi gyorsuláskomponens; d.) zaj (rezgésgyorsulás) A szokásos szűrési módszerektől eltérően csak az ismert komponensek kerültek leválasztásra, s ezáltal a maradó rezgésgyorsulások kiugró értékeinek vizsgálata vezethet el a sín és a kerék között fellépő többlet-igénybevételek detektálásához. Így a továbbiakban ezen rezgésgyorsulások vizsgálata kerül bemutatásra. 3.2 Kerék rezgés analízise A mért gyorsulásadatokból leválasztva az ismert komponenseket, megkaptuk a maradó (w x, w y) rezgésgyorsulásokat. Ezek tartalmazzák a sín és a kerék közötti rezgéseket és a kialakuló többlet-igénybevételek hatásait is (6. ábra). A rezgésgyorsulásokat komponensekre bontva elkülöníthetőek a többlet-igénybevételek a pálya-jármű rendszer elemeinek együttes rezgéseitől. Amennyiben a rezgésgyorsulásban detektált kiugró érték az összes frekvenciakomponensben megjelenik (6c. ábra), akkor a jármű által okozott többlet-igénybevételről beszélhetünk, míg ellenkező esetben csak alacsony vagy magas frekvenciás rezgésről van szó (6a. ábra és 6b. ábra). A sokskálás felbontás (MRA: Multi-Resolution Analysis) [7] [8] lehetővé teszi a mért jelek frekvenciakomponensekre bontását a diszkrét Wavelet transzformáció alkalmazásával. Az eljárás során meghatározásra kerülnek a magas frekvenciás komponensek, viszont az alacsony frekvenciájú komponensek csak becsülhetők.

7 6. ábra: A w y leválasztott zaj komponens rezgés analízise: a.) Hz; b.) 0-50 Hz; c.) Hz domináns frekvencia a kiugró értékeknél 3.3 Helyazonosítás A többlet-igénybevételek szelvényszintű beazonosítása a keréken mért gyorsulásadatok Kálmán-szűrésével valósítható meg. A Kálmán-szűrő [9] egy megfelelő fizikai modell [10] megválasztása mellett alkalmas a keréken mért gyorsulásadatokból (a x, a y), a nem mért járműparaméterek kiszámítására, mint például a jármű által megtett út, pillanatnyi sebesség és horizontális gyorsulás. Állapot egyenletek: 1 2 p pt 2 pt f ( x, w) p pt p w ahol Δt [s]: eltelt idő, w [m/s 2 ] zaj (rezgésgyorsulás), p megtett út, p járműsebesség és p haladó mozgás gyorsulása. 4. Elvégzett vizsgálatok 4.1 Szabálytalan járműmozgások vizsgálata Kocsiszíni és nyíltvonali próbamérések során került sor a járműdinamikai mérések előzetes tesztelésére. Mindkét mérés során felhasználásra kerültek GPS helyzetinformációk és a jármű menetrögzítőjének adatai is, különösképpen a járműsebesség és a megtett út. A kocsiszíni mérések során a jármű tetejére kihelyezésre került egy GPS vevőkészülék, melynek mérési adatait számítógép rögzítette. A GPS helyzetinformációkból (NMEA formátum) a megtett út és sebesség szintén kinyerhető, bár ezen adatok pontosságát a műholdellátottság jelentősen befolyásolja. A kocsiszíni mérés főként a hirtelen indulás és intenzív fékezés káros hatásainak detektálására koncentrált, de a különféle intenzitású indulások között szignifikáns különbség nem volt tapasztalható a fél-automatikus indítómű leszabályozása miatt. (2)

8 A vonalmérések esetén az adott típusú meghibásodáson való áthaladáskor a mért gyorsulásadatok hasonló jellegzetes alakot mutattak. A 7. ábra néhány hibatípus esetén mutatja be a mért jelalakot. 7. ábra: Adott pályahiba típusok esetén mérhető jellegzetes gyorsulás jelalakok. [6] Amennyiben ezek a jellegzetességek több frekvenciatartományban is megjelennek, akkor pályahibáról beszélünk. 4.2 Időjárási körülmények hatásának vizsgálata A sín és a kerék közötti súrlódási együttható hatását is vizsgáltam, száraz és nedves időjárási körülmények között, közel azonos intenzitású gyorsítás és fékezés esetén. A 8. ábrán látható két görbe a globális teljesítményszintjét ábrázolja a száraz és a nedves tapadási viszonyok mellett mért sugárirányú gyorsulásoknak. 8. ábra: Száraz és nedves tapadási viszonyok összehasonlítása hasonló intenzitású gyorsítás és fékezés esetén A 8. ábra alapján megállapítható, hogy Hz közötti frekvenciatartományban alig észlelhető különbség a két vizsgált jel rezgésteljesítményében, míg az ettől eltérő tartományokban szignifikáns az eltérés. Mindezekből arra lehet következtetni, hogy a nedves időjárási körülmények esetén a sín és a kerék között kialakuló rezgések intenzitása kisebb, mint száraz időjárási körülmények esetén.

9 Konklúzió A bemutatott mérőrendszer alkalmas a járművek okozta többlet-igénybevételek detektálására. Az azonosított többlet-igénybevételek pedig potenciális pályahibákra utalhatnak, amelyeknek két alapvető csoportját különböztethetjük meg. Vannak szabad szemmel látható, már kialakult meghibásodások és vannak, amelyek még közvetlenül nem érzékelhetők. Az első kategóriába tartoznak a sínkopások, felületi meghibásodások, törések, amelyek egy ciklikus fárasztó igénybevétel eredményei. A közvetlenül nem érzékelhető hibahelyek a pálya-jármű (sín-kerék) között kialakuló hirtelen ciklikus igény-bevételeknek köszönhetően a jövőben tényleges hibahelyekké válhatnak. Így lehetőség nyílik a pályahibák detektálására is. Irodalomjegyzék [1] Hitoshi T., Yasukuni N., Akira M., Takeshi M., Hirotaka M: Condition monitoring of railway track using in-service vehicle, Journal of Mechanical Systems for Transportation and Logistics, 2010/1, [2] Gábor Péter: A nyolctengelyű GANZ csuklós közuti villamos motorkocsi mérési eredményei. Városi Közlekedés, 1968/4, [3] Gintl József: A BKV tapasztalatai a GANZ csuklós motorkocsikkal. Városi Közlekedés, 1968/4, [4] Danka Miklós: Városi villamosvasutak diagnosztikai és karbantartási rendszerei, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, [5] Ganz Villamossági Művek. Villamos járművek és diesel- villamos mozdonyok, Ganz Közlemények. ( ) [6] Ji-De Huang and Tong-Wen Wang: Accelerometer based wireless wheel rotating sensor for navigation usage, 5. International Conference on Sensing Technology (ICST), Palmerston North, Új-Zéland, 2011 november 28- december 1, [7] Daubechies, I: Ten Lectures on Wavelets, CBMS-NSF Regional Conference Series in Applied Mathematics, Society for Industrial and Applied Mathematics, [8] G. De Roeck, G. Degrande, G. Lombaert, G. M uller: Experimental investigation on squeal noise in tramway sharp curves, 8. International Conference on Structural Dynamics, EURODYN 2011, Leuven, Belgium, 2011 július 4-6, [9] Kalman R. E: A new approach to linear filtering and prediction problems, ASME, Journal of Basic Engineering, 1960(1), [10] Bernd G., Udo F: A Kalman-filter for odometry using a wheel mounted inertial sensor, 10. International Conference on Informatics in Control, Automation and Robotics, Reykjavík, Izland, 2013 július 29-31,

2016. május 25. Javaslat a Tram-Train kerékprofil geometriai kialakítására

2016. május 25. Javaslat a Tram-Train kerékprofil geometriai kialakítására IX. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP 2016. május 25. Javaslat a Tram-Train kerékprofil geometriai kialakítására BOCZ Péter (PhD), egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Út és Vasútépítési

Részletesebben

Műszaki diszpozíció A munka indoklása, ismertetése

Műszaki diszpozíció A munka indoklása, ismertetése Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság Vasúti Üzemeltetési Igazgatóság Villamos Üzemigazgatóság 1980 Budapest, Akácfa u. 15. / Telefon: 461-6650 / Fax: 461-6529 / E-mail: borbasp@bkv.hu

Részletesebben

A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI

A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI Dr. Kazinczy László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék VII. VÁROSI VILLAMOS

Részletesebben

Szakmai nap 2013. február r 7. Zrt. Magyar Államvasutak. Szolgáltat. stabilitása sa. a pálya-jármű kölcsönhatás kérdéskörének tükrében

Szakmai nap 2013. február r 7. Zrt. Magyar Államvasutak. Szolgáltat. stabilitása sa. a pálya-jármű kölcsönhatás kérdéskörének tükrében 213. február r 7. Magyar Államvasutak Zrt. Vasúti MérnM Vasúti jármj rművek keresztfutás-stabilit stabilitása sa a pályap lya-jármű kölcsönhatás kérdéskörének tükrt krében Kemény Dániel D György fejlesztőmérn

Részletesebben

A közúti vasúti pálya állapotfelmérésének rezgésdiagnosztikán alapuló módszere és a rendszer függőségeinek vizsgálata

A közúti vasúti pálya állapotfelmérésének rezgésdiagnosztikán alapuló módszere és a rendszer függőségeinek vizsgálata BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTŐMÉRNÖKI KAR ÚT ÉS VASÚTÉPÍTÉSI TANSZÉK A közúti vasúti pálya állapotfelmérésének rezgésdiagnosztikán alapuló módszere és a rendszer függőségeinek vizsgálata

Részletesebben

Mit nevezünk nehézségi erőnek?

Mit nevezünk nehézségi erőnek? Mit nevezünk nehézségi erőnek? Azt az erőt, amelynek hatására a szabadon eső testek g (gravitációs) gyorsulással esnek a vonzó test centruma felé, nevezzük nehézségi erőnek. F neh = m g Mi a súly? Azt

Részletesebben

SF RAILFORCE A kopásálló bevonat fémek felületére

SF RAILFORCE A kopásálló bevonat fémek felületére SF RAILFORCE A kopásálló bevonat fémek felületére Az SF RAILFORCE találmány lényege egy olyan újfajta kenőanyag család, amely fémek felületén egy kemény kopásálló és súrlódás-csökkentő bevonatot hoz létre.

Részletesebben

KÖRMOZGÁS, REZGŐMOZGÁS, FORGÓMOZGÁS

KÖRMOZGÁS, REZGŐMOZGÁS, FORGÓMOZGÁS KÖRMOZGÁS, REZGŐMOZGÁS, FORGÓMOZGÁS 1 EGYENLETES KÖRMOZGÁS Pálya kör Út ív Definíció: Test körpályán azonos irányban haladva azonos időközönként egyenlő íveket tesz meg. Periodikus mozgás 2 PERIODICITÁS

Részletesebben

Bükfürdő április 21.

Bükfürdő április 21. Bükfürdő 2016. április 21. Gördülő érintkezésből származó sínhibák diagnosztikája és karbantartása Sínmegmunkálás gyakorlati kérdései MÁV Központi Felépítményvizsgáló Kft. www.mavkfv.hu Síndiagnosztikai

Részletesebben

Műszaki diagnosztika Telemetria fajtái és alkalmazása

Műszaki diagnosztika Telemetria fajtái és alkalmazása Műszaki diagnosztika Telemetria fajtái és alkalmazása Kőrös Péter Közúti és Vasúti Járművek Tanszék / JKK Tanszéki mérnök (IS201 vagy a tanszéken) E-mail: korosp@ga.sze.hu Web: http://www.sze.hu/~korosp

Részletesebben

Városi vasutak fékrendszerei

Városi vasutak fékrendszerei Városi vasutak fékrendszerei 2018. december 5. Radócz Csaba BKV Zrt. - főmérnök Városi vasút, közúti villamos vasút Városi vasút HÉV Metró Közúti vasút (villamos) Az egyes közlekedési eszközökre besorolásuktól

Részletesebben

10. rész. Könnyű metrók, Neoval fejlesztés. Metrók, metró biztonsága Oktatási vázlat

10. rész. Könnyű metrók, Neoval fejlesztés. Metrók, metró biztonsága Oktatási vázlat BME Közlekedésautomatikai Tanszék Metrók, metró biztonsága Oktatási vázlat 10. rész Könnyű metrók, Neoval fejlesztés Legfontosabb paraméterek Fejlesztési ismérvek Legfontosabb jellemzők Jármű felépítés

Részletesebben

Pályadiagnosztika a MÁV Zrt-nél és fejlesztési elképzelések

Pályadiagnosztika a MÁV Zrt-nél és fejlesztési elképzelések Pályadiagnosztika a MÁV Zrt-nél és fejlesztési elképzelések Pályadiagnosztika Felépítmény, alépítmény, vágány és híddiagnosztika Kell e továbbfejleszteni? Pályaállapot diagnosztika Helyszíni vizsgálat

Részletesebben

TÉZISFÜZET. A közúti vasúti pálya állapotfelmérésének rezgésdiagnosztikán alapuló módszere és a rendszer függőségeinek vizsgálata

TÉZISFÜZET. A közúti vasúti pálya állapotfelmérésének rezgésdiagnosztikán alapuló módszere és a rendszer függőségeinek vizsgálata BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTŐMÉRNÖKI KAR ÚT ÉS VASÚTÉPÍTÉSI TANSZÉK TÉZISFÜZET A közúti vasúti pálya állapotfelmérésének rezgésdiagnosztikán alapuló módszere és a rendszer függőségeinek

Részletesebben

II. VASÚTI FORGALMI KONFERENCIA

II. VASÚTI FORGALMI KONFERENCIA II. VASÚTI FORGALMI KONFERENCIA II. Blokk: Aktuális műszaki fejlesztési kérdések Pályamenti járműellenőrző berendezések a MÁV Zrt. hálózatán, valamint az ETCS rendszer kiépítésének állása Kirilly Kálmán

Részletesebben

A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI

A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI Dr. Kazinczy László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék VII. VÁROSI VILLAMOS

Részletesebben

Nagygépes karbantartási munkák tapasztalatai

Nagygépes karbantartási munkák tapasztalatai XIX. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia Nagygépes karbantartási munkák tapasztalatai Bükfürdő 2018.április 25-27. Horváth Róbert Swietelsky Vasúttechnika Kft. Tartalom Elméleti háttérről röviden.

Részletesebben

Dinamikus kerékterhelés mérés. Békéscsaba 2011. augusztus 31. szeptember 1.- 2.

Dinamikus kerékterhelés mérés. Békéscsaba 2011. augusztus 31. szeptember 1.- 2. Új technológiák, anyagok a pálya- építésben és fenntartásban szakmai továbbképzés Dinamikus kerékterhelés mérés Előadó: Somlai Szilárd MÁV Zrt Pályalétesítményi Főosztály Békéscsaba 2011. augusztus 31.

Részletesebben

Pontos Diagnosztika Intelligens Mérés. httc

Pontos Diagnosztika Intelligens Mérés. httc Pontos Diagnosztika Intelligens Mérés httc Innovatív Megoldások A Jövő... Lényeges eleme a folyamatos, megbízható információ szolgáltatás és a kerékhibák korai felismerése. Világszerte növekvő vasúti forgalom

Részletesebben

Fogas kérdés. avagy dióhéjban a városmajori kisiklásokról.

Fogas kérdés. avagy dióhéjban a városmajori kisiklásokról. Nagy Andor nagy.andor@bkv.hu Fogas kérdés 1 avagy dióhéjban a városmajori kisiklásokról. A fogas különlegességei Egyedi jármű A forgalomirányítás KÖFI rendszerű Különleges pálya (nem csak a fogasléc miatt)

Részletesebben

Precíz Diagnosztika Intelligens Mérés. httc

Precíz Diagnosztika Intelligens Mérés. httc Precíz Diagnosztika Intelligens Mérés httc Innovatív Megoldások A Jövő... Lényeges eleme a folyamatos, megbízható információ szolgáltatás és a kerékhibák korai felismerése. Világszerte növekvő vasúti forgalom

Részletesebben

Mechanika. Kinematika

Mechanika. Kinematika Mechanika Kinematika Alapfogalmak Anyagi pont Vonatkoztatási és koordináta rendszer Pálya, út, elmozdulás, Vektormennyiségek: elmozdulásvektor Helyvektor fogalma Sebesség Mozgások csoportosítása A mozgásokat

Részletesebben

A kerék-sín között fellépő Hertz-féle érintkezési feszültség vizsgálata

A kerék-sín között fellépő Hertz-féle érintkezési feszültség vizsgálata A keréksín között fellépő Hertzféle érintkezési feszültség vizsgálata közúti vasúti felépítmények esetében Dr. Kazinczy László PhD. egyetemi docens i Műszaki és Gazdaságtudományi gyetem, Út és Vasútépítési

Részletesebben

VI. VÁROSI VILLAMOSVASÚTI PÁLYA NAP Szeged, 2013. április 10. Miskolc városi villamosvasút fejlesztése projekt

VI. VÁROSI VILLAMOSVASÚTI PÁLYA NAP Szeged, 2013. április 10. Miskolc városi villamosvasút fejlesztése projekt VI. VÁROSI VILLAMOSVASÚTI PÁLYA NAP Szeged, 2013. április 10. Miskolc városi villamosvasút fejlesztése projekt A projekt előrehaladása 2012. január 17-től menetrendszerinti villamosközlekedés Felső-Majláth

Részletesebben

Rezgőmozgás. A mechanikai rezgések vizsgálata, jellemzői és dinamikai feltétele

Rezgőmozgás. A mechanikai rezgések vizsgálata, jellemzői és dinamikai feltétele Rezgőmozgás A mechanikai rezgések vizsgálata, jellemzői és dinamikai feltétele A rezgés fogalma Minden olyan változás, amely az időben valamilyen ismétlődést mutat rezgésnek nevezünk. A rezgések fajtái:

Részletesebben

GD Dollies Műszaki leírás

GD Dollies Műszaki leírás GD Dollies Műszaki leírás A szállítóeszköz elektromos működtetésű, rádiós távvezérlésű két kocsiból álló egység, mely páros és szóló üzemmódban egyaránt használható. Elsősorban beltéri ill. üzemi területen

Részletesebben

Rugalmas tengelykapcsoló mérése

Rugalmas tengelykapcsoló mérése BUDAPESTI MŐSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki Kar Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Jármőelemek és Hajtások Tanszék Jármőelemek és Hajtások Tanszék

Részletesebben

Csapágyak szigetelési lehetőségei a kóbor áram ellen. Schaeffler Gruppe

Csapágyak szigetelési lehetőségei a kóbor áram ellen. Schaeffler Gruppe Csapágyak szigetelési lehetőségei a kóbor áram ellen Kóbor áram Kóbor áram okozta csapágy károk Szigetelés a kóbor áram ellen 23.11.2009 Seite 2 Kóbor áram Kóbor áram okozta csapágy károk Szigetelés a

Részletesebben

Jegyzet A vasútmodellezés és a nagyvasút szakkifejezéseinek megismeréséhez és megértéséhez. 2. rész.

Jegyzet A vasútmodellezés és a nagyvasút szakkifejezéseinek megismeréséhez és megértéséhez. 2. rész. 1 Jegyzet A vasútmodellezés és a nagyvasút szakkifejezéseinek megismeréséhez és megértéséhez. 2. rész. Milyen vasutak vannak? Miért, többfajta van? Igen. A mintául szolgáló nagyvasutak nagyon sokfélék

Részletesebben

Mozgásmodellezés. Lukovszki Csaba. Navigációs és helyalapú szolgáltatások és alkalmazások (VITMMA07)

Mozgásmodellezés. Lukovszki Csaba. Navigációs és helyalapú szolgáltatások és alkalmazások (VITMMA07) TÁVKÖZLÉSI ÉS MÉDIAINFORMATIKAI TANSZÉK () BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM (BME) Mozgásmodellezés Lukovszki Csaba Áttekintés» Probléma felvázolása» Szabadsági fokok» Diszkretizált» Hibát

Részletesebben

A BKV Zrt. közúti vasúti járműállományát érintő fejlesztések, az ezekkel kapcsolatos üzemeltetési tapasztalatok

A BKV Zrt. közúti vasúti járműállományát érintő fejlesztések, az ezekkel kapcsolatos üzemeltetési tapasztalatok A BKV Zrt. közúti vasúti járműállományát érintő fejlesztések, az ezekkel kapcsolatos üzemeltetési tapasztalatok 2017. október 18-20. Borbás Péter Dániel üzemigazgató A BKV Zrt. villamos telephelyei Villamos

Részletesebben

FÉKBETÉTEK SZÁLLÍTÁSA. BKV Zrt. T-168/2014.

FÉKBETÉTEK SZÁLLÍTÁSA. BKV Zrt. T-168/2014. FÉKBETÉTEK SZÁLLÍTÁSA MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ BKV Zrt. T-168/2014. 1. Műszaki követelmények 12. sz. melléklet Valamennyi szállításra kerülő termék esetén 1) Ajánlattevőnek ajánlat során 10. sz. melléklet

Részletesebben

Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS!

Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS! Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS! 1. példa Vasúti kocsinak a 6. ábrán látható ütközőjébe épített tekercsrugóban 44,5 kn előfeszítő erő ébred. A rugó állandója 0,18

Részletesebben

Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés

Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés 3. SÍK FELÜLETEK MEGMUNKÁLÁSA Sík felületek (SF) legtöbbször körrel vagy egyenes alakzatokkal határolt felületként fordulnak elő. A SF-ek legáltalánosabb megmunkálási lehetőségeit a 3.. ábra szemlélteti.

Részletesebben

Új távlatokat nyújtó diagnosztika

Új távlatokat nyújtó diagnosztika Biztos pályán a jövőért Új távlatokat nyújtó diagnosztika Béli János MÁV Központi Felépítményvizsgáló Kft XVII. Pályafenntartási konferencia Balatonalmádi 2017. szeptember 20-22. 1 Tartalom Infrastruktúra

Részletesebben

FÜVES PÁLYÁK TERVEZÉSE. Juhász Zsoltné, Nagy Éva FŐMTERV ZRT. 2013. április Szeged

FÜVES PÁLYÁK TERVEZÉSE. Juhász Zsoltné, Nagy Éva FŐMTERV ZRT. 2013. április Szeged FÜVES PÁLYÁK TERVEZÉSE Juhász Zsoltné, Nagy Éva FŐMTERV ZRT. 2013. április Szeged TÁRSASÁGUNK A FŐMTERV ZRT. A közlekedés minden szakterületében részt veszünk Kötöttpályás tervezési tevékenységeink Közúti

Részletesebben

ÁTÉPÍTETT VÁGÁNYOK ÁLLAPOTÁNAK ELEMZÉSE

ÁTÉPÍTETT VÁGÁNYOK ÁLLAPOTÁNAK ELEMZÉSE BÉLI JÁNOS ÜGYVEZETŐ, MÁV KÖZPONTI FELÉPÍTMÉNYVIZSGÁLÓ KFT. ÁTÉPÍTETT VÁGÁNYOK ÁLLAPOTÁNAK ELEMZÉSE AZ ELŐADÁS TARTALMA Infrastruktúra működésével kapcsolatos alapelvek Vasúti pálya életciklus költségeinek

Részletesebben

Méréstechnika. Rezgésmérés. Készítette: Ángyán Béla. Iszak Gábor. Seidl Áron. Veszprém. [Ide írhatja a szöveget] oldal 1

Méréstechnika. Rezgésmérés. Készítette: Ángyán Béla. Iszak Gábor. Seidl Áron. Veszprém. [Ide írhatja a szöveget] oldal 1 Méréstechnika Rezgésmérés Készítette: Ángyán Béla Iszak Gábor Seidl Áron Veszprém 2014 [Ide írhatja a szöveget] oldal 1 A rezgésekkel kapcsolatos alapfogalmak A rezgés a Magyar Értelmező Szótár megfogalmazása

Részletesebben

CHARACTERIZATION OF PEOPLE

CHARACTERIZATION OF PEOPLE CONFERENCE ABOUT THE STATUS AND FUTURE OF THE EDUCATIONAL AND R&D SERVICES FOR THE VEHICLE INDUSTRY CHARACTERIZATION OF PEOPLE MOVEMENT BY USING MOBILE CELLULAR INFORMATION László Nádai "Smarter Transport"

Részletesebben

Gépészeti rendszertechnika (NGB_KV002_1)

Gépészeti rendszertechnika (NGB_KV002_1) Gépészeti rendszertechnika (NGB_KV002_1) 2. Óra Kőrös Péter Közúti és Vasúti Járművek Tanszék Tanszéki mérnök (IS201 vagy a tanszéken) E-mail: korosp@ga.sze.hu Web: http://www.sze.hu/~korosp http://www.sze.hu/~korosp/gepeszeti_rendszertechnika/

Részletesebben

A hibrid hajóhajtás alkalmazási lehetősége a folyami közforgalmú közlekedésben

A hibrid hajóhajtás alkalmazási lehetősége a folyami közforgalmú közlekedésben Közlekedéstudományi Konferencia, Győr, 2017 A hibrid hajóhajtás alkalmazási lehetősége a folyami közforgalmú közlekedésben Dr. Simongáti Győző - Hargitai L. Csaba - Réder Tamás 2017. március 31. Tartalom

Részletesebben

Autonóm jármű forgalomszimulátorba illesztése

Autonóm jármű forgalomszimulátorba illesztése Autonóm jármű forgalomszimulátorba illesztése Szalai Mátyás 2018 Konzulens: Dr. Tettamanti Tamás A szimulációs feladat Miért hasznos? Biztonságos környezetben nyújt lehetőséget az autonóm járművek forgalmi

Részletesebben

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Pohár rezonanciája

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Pohár rezonanciája Oktatási Hivatal A 017/018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Pohár rezonanciája A mérőberendezés leírása: A mérőberendezés egy változtatható

Részletesebben

Székely Bence Daruline Kft.

Székely Bence Daruline Kft. Székely Bence Daruline Kft. Emelőgép jellemző életciklusa Értékesítés Modernizáció / Csere Üzembe helyezés Betanítás Teljes felújítás (GO) Időszakos vizsgálatok Szükséges javítások Gyártó által előírt

Részletesebben

Robotika. Relatív helymeghatározás Odometria

Robotika. Relatív helymeghatározás Odometria Robotika Relatív helymeghatározás Odometria Differenciális hajtás c m =πd n /nc e c m D n C e n = hány mm-t tesz meg a robot egy jeladó impulzusra = névleges kerék átmérő = jeladó fölbontása (impulzus/ford.)

Részletesebben

A MÁV-Thermit Kft, valamint a BME Út és Vasútépítési Tanszék köszönti az előadás hallgatóit

A MÁV-Thermit Kft, valamint a BME Út és Vasútépítési Tanszék köszönti az előadás hallgatóit MÁV THERMIT Kft Városi vasutak szakmai nap Balatonfenyves, 2010. 03. 18-19. A MÁV-Thermit Kft, valamint a BME Út és Vasútépítési Tanszék köszönti az előadás hallgatóit Hézagnélküli vágányok stabilitása

Részletesebben

Mérés: Millikan olajcsepp-kísérlete

Mérés: Millikan olajcsepp-kísérlete Mérés: Millikan olajcsepp-kísérlete Mérés célja: 1909-ben ezt a mérést Robert Millikan végezte el először. Mérése során meg tudta határozni az elemi részecskék töltését. Ezért a felfedezéséért Nobel-díjat

Részletesebben

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása

A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása Nyomaték (x 0 Nm) O k t a t á si Hivatal A II. kategória Fizika OKTV mérési feladatainak megoldása./ A mágnes-gyűrűket a feladatban meghatározott sorrendbe és helyre rögzítve az alábbi táblázatban feltüntetett

Részletesebben

Mérnöki alapok 10. előadás

Mérnöki alapok 10. előadás Mérnöki alapok 10. előadás Készítette: dr. Váradi Sándor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 334.

Részletesebben

Nehézségi gyorsulás mérése megfordítható ingával

Nehézségi gyorsulás mérése megfordítható ingával Nehézségi gyorsulás mérése megfordítható ingával (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. április 21. (hétfő délelőtti csoport) 1. A mérés elmélete A nehézségi gyorsulás mérésének egy klasszikus módja

Részletesebben

A budapesti villamosbalesetek jellemzői és tapasztalatai

A budapesti villamosbalesetek jellemzői és tapasztalatai A budapesti villamosbalesetek jellemzői és tapasztalatai Előadó: Berhidi Zsolt BKV Zrt., Forgalombiztonsági és Üzemeltetési Szolgálat szolgálatvezető Cégfilozófia (BKV Zrt.) Küldetés A BKV a Főváros tulajdonában

Részletesebben

A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata

A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata 1 A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata 6 Az áramlatsűrűség (forgalomsűrűség) a követési távolsággal ad egyértelmű összefüggést: a sűrűség reciprok értéke a(z) (átlagos) követési távolság.

Részletesebben

Tiszta hálózatok a modern épületekben!

Tiszta hálózatok a modern épületekben! Tiszta hálózatok a modern épületekben! Alkalmazási példa: Modern épületek, Irodaházak a KRL kivitelezésében A felharmonikus szûrés kiemelt jelentôségû a modern épületek villamos hálózatában! Budapest egyik

Részletesebben

SF 3-6-T2. Az kenőanyag és a sínkenő berendezés MÁV nyílttéri tesztelése. The Ultimate Lubricant

SF 3-6-T2. Az kenőanyag és a sínkenő berendezés MÁV nyílttéri tesztelése. The Ultimate Lubricant SF 3-6-T2 Az SF Railforce kenőanyag és a sínkenő berendezés MÁV nyílttéri tesztelése The Ultimate Lubricant Az SF 3-6-T2 kenőanyag és a sínkenő berendezés nyílttéri tesztelése A mérési helyszín A sínkopás

Részletesebben

VILLAMOS VASÚTI PÁLYÁK. Juhász Zsoltné tervező FŐMTERV ZRT. 2011. április 20. MISKOLC

VILLAMOS VASÚTI PÁLYÁK. Juhász Zsoltné tervező FŐMTERV ZRT. 2011. április 20. MISKOLC VILLAMOS VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉNEK TAPASZTALATAI Juhász Zsoltné tervező FŐMTERV ZRT. 2011. április 20. MISKOLC TÁRSASÁGUNK A FŐMTERV ZRT. Az ország egyik legnagyobb infrastruktúra tervezője 60 éve aktív

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Preisz Csaba mérnök-tanár Műszaki mechanika Statikai alapfogalmak - Erőrendszer fogalma - Vektorokkal végezhető alapműveleteket (erők felbontása,

Részletesebben

TECHNIKAI SZABÁLYZAT A PQC KUPA VERSENYEKHEZ

TECHNIKAI SZABÁLYZAT A PQC KUPA VERSENYEKHEZ TECHNIKAI SZABÁLYZAT A PQC KUPA VERSENYEKHEZ 2015 1. Definíció: Quad: Négykerekű, kormánnyal direkt módon irányított, kettő vagy több kerék meghajtású, maximum 2 személy szállítására alkalmas olyan jármű

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 006 202 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 006 202 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000006202T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 006 202 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 03 764089 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Élpont osztályozáson alapuló robusztus tekintetkövetés

Élpont osztályozáson alapuló robusztus tekintetkövetés KÉPFELDOLGOZÁS Élpont osztályozáson alapuló robusztus tekintetkövetés HELFENBEIN TAMÁS Ipari Kommunikációs Technológiai Intézet, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány helfenbein@ikti.hu Lektorált

Részletesebben

Oktatási Hivatal FIZIKA I. KATEGÓRIA. A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FELADATOK

Oktatási Hivatal FIZIKA I. KATEGÓRIA. A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FELADATOK Oktatási Hivatal A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA I. KATEGÓRIA FELADATOK Bimetal motor tulajdonságainak vizsgálata A mérőberendezés leírása: A vizsgálandó

Részletesebben

ÚJ STATIKUS ÉS DINAMIKUS VASÚTI JÁRMŰMÉRLEG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYÁKON

ÚJ STATIKUS ÉS DINAMIKUS VASÚTI JÁRMŰMÉRLEG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYÁKON ÚJ STATIKUS ÉS DINAMIKUS VASÚTI JÁRMŰMÉRLEG ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGE SAJÁTCÉLÚ VASÚTI PÁLYÁKON Borbély László FORMEN- VASÚT Kft. - VÁGÁNY- SZERVIZ Kft. Dunaharaszti, 2012. április 19. FORMEN Vasút Kft.

Részletesebben

Autonóm járművek városi közlekedésének kihívásai

Autonóm járművek városi közlekedésének kihívásai Autonóm járművek városi közlekedésének kihívásai Dr. Szalay Zsolt Dr. Schuchmann Gábor BME GJT, tanszékvezető egyetemi docens BME UVT, egyetemi docens 1 Kihívás Alkalmasság Jármű specifikációja Pályával

Részletesebben

állapot felügyelete állapot rendelkezésre

állapot felügyelete állapot rendelkezésre Forgógépek állapot felügyelete állapot megbízhat zhatóság rendelkezésre állás A forgógépek állapot felügyelete jelenti az aktuális állapot vizsgálatát, a további üzemeltetés engedélyezését ill. korlátozását,

Részletesebben

ROBOTTECHNIKA. Kinematikai strukturák, munkatértípusok. 2. előadás. Dr. Pintér József

ROBOTTECHNIKA. Kinematikai strukturák, munkatértípusok. 2. előadás. Dr. Pintér József ROBOTTECHNIKA 2. előadás Kinematikai strukturák, munkatértípusok Dr. Pintér József Kinematikai strukturák Az ipari robotok kinematikai felépítése igen sokféle lehet. A kinematikai felépítés alapvetően

Részletesebben

Mobil Gamma-log berendezés hajtásláncának modellezése LOLIMOT használatával

Mobil Gamma-log berendezés hajtásláncának modellezése LOLIMOT használatával Mobil Gamma-log berendezés hajtásláncának modellezése LOLIMOT használatával Füvesi Viktor 1, Kovács Ernő 2, Jónap Károly 3, Vörös Csaba 4 1,4 tudományos s. munkatárs, 2 PhD, egyetemi docens, 3 PhD, tudományos

Részletesebben

Vasúti teherkocsi tömbkerekek hőterhelése és törésmechanikája

Vasúti teherkocsi tömbkerekek hőterhelése és törésmechanikája JUHÁSZ Gábor István, OROSZVÁRY László BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Gép- és Terméktervezés Tanszék Vasúti teherkocsi tömbkerekek hőterhelése és törésmechanikája XVII. econ Konferencia

Részletesebben

Mérések állítható hajlásszögű lejtőn

Mérések állítható hajlásszögű lejtőn A mérés célkitűzései: A lejtőn lévő testek egyensúlyának vizsgálata, erők komponensekre bontása. Eszközszükséglet: állítható hajlásszögű lejtő különböző fahasábok kiskocsi erőmérő 20 g-os súlyok 1. ábra

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA II. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék ELSŐDLEGES ADATNYERÉSI ELJÁRÁSOK 2. Inerciális rendszerek Távérzékelés Rádiótelefonok Mobil

Részletesebben

Tehergépkocsi és mezőgazdasági járművek kanyarodási jellemzőinek kísérleti vizsgálata

Tehergépkocsi és mezőgazdasági járművek kanyarodási jellemzőinek kísérleti vizsgálata Tehergépkocsi és mezőgazdasági járművek kanyarodási jellemzőinek kísérleti vizsgálata Bell Márton*. Mayer Antal**Ignácz Ferenc*** *okl. közlekedésmérnök, IbB Hungary Mérnöki Szakértői Iroda, Budapest,

Részletesebben

Intelligens Közlekedési Rendszerek 2

Intelligens Közlekedési Rendszerek 2 Intelligens Közlekedési Rendszerek 2 Máté Miklós 2016 Október 11 1 / 14 Szenzor (érzékelő): mérés, detektálás Mérés elmélet emlékeztető Jó mérőműszer tulajdonságai Érzékeny a mérendő tulajdonságra Érzéketlen

Részletesebben

VIII. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP

VIII. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP VIII. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP Elek István: A közelmúlt és közeljövő szegedi pályás fejlesztései Közelmúlt 2008-2012 Közelmúlt és jelen 2014-2015 1. Füves felületű vágányok ügye 3.820 m ilyen vágány

Részletesebben

A TRAM-TRAIN HELYE ÉS SZEREPE A VASÚTI KÖZLEKEDÉSBEN

A TRAM-TRAIN HELYE ÉS SZEREPE A VASÚTI KÖZLEKEDÉSBEN A TRAM-TRAIN HELYE ÉS SZEREPE A VASÚTI KÖZLEKEDÉSBEN 1. BEVEZETÉS A vasúti ágazatok műszaki jellemzőinek ismerete és tudatos alkalmazása a tervezésben alapvető szakmai követelmény! Klasszikus vasutak hegyvidéki

Részletesebben

Mérési hibák 2006.10.04. 1

Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérés jel- és rendszerelméleti modellje Mérési hibák_labor/2 Mérési hibák mérési hiba: a meghatározandó értékre a mérés során kapott eredmény és ideális értéke közötti különbség

Részletesebben

Quadkopter szimulációja LabVIEW környezetben Simulation of a Quadcopter with LabVIEW

Quadkopter szimulációja LabVIEW környezetben Simulation of a Quadcopter with LabVIEW Quadkopter szimulációja LabVIEW környezetben Simulation of a Quadcopter with LabVIEW T. KISS 1 P. T. SZEMES 2 1University of Debrecen, kiss.tamas93@gmail.com 2University of Debrecen, szemespeter@eng.unideb.hu

Részletesebben

Első sajátfrekvencia meghatározása vasúti fékpaneleknél XIV. ANSYS Konferencia Budaörs, 2015.04.23

Első sajátfrekvencia meghatározása vasúti fékpaneleknél XIV. ANSYS Konferencia Budaörs, 2015.04.23 Első sajátfrekvencia meghatározása vasúti fékpaneleknél XIV. ANSYS Konferencia Budaörs, 2015.04.23 Knorr-Bremse Group Tartalom 1. Vasúti fékpanel 2. Rezonancia mérés 2.1 Impulzuskalapács mérés 3. Végeselemes

Részletesebben

Járműelemek. Rugók. 1 / 27 Fólia

Járműelemek. Rugók. 1 / 27 Fólia Rugók 1 / 27 Fólia 1. Rugók funkciója A rugók a gépeknek és szerkezeteknek olyan különleges elemei, amelyek nagy (ill. korlátozott) alakváltozás létrehozására alkalmasak. Az alakváltozás, szemben más szerkezeti

Részletesebben

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. május 7. (hétfő délelőtti csoport) 1. Bevezetés Ebben a mérésben a szilárdtestek rugalmas tulajdonságait vizsgáljuk

Részletesebben

Villamos motor diagnosztikája Deákvári József dr. Földesi István FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet

Villamos motor diagnosztikája Deákvári József dr. Földesi István FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet - 1 - Deákvári József dr. Földesi István FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet 1. Összefoglaló A modern diagnosztikai mérőeszközökkel egyszerűen megoldható a villamos forgógépek helyszíni vizsgálata, a

Részletesebben

B.1. A kitérők és átszelések kialakulása, történeti fejlődése

B.1. A kitérők és átszelések kialakulása, történeti fejlődése B. KITÉRŐK B.1. A kitérők és átszelések kialakulása, történeti fejlődése 1.1. A kitérők kialakulása Az erdélyi brádi bányavasút kocsija és kitérője Benjamin John Curr szögvas keresztmetszetű öntöttvas

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS 2014-1361-5 vasúti baleset Budapest, Könyves Kálmán körút 2014. december 17.

ZÁRÓJELENTÉS 2014-1361-5 vasúti baleset Budapest, Könyves Kálmán körút 2014. december 17. ZÁRÓJELENTÉS 2014-1361-5 vasúti baleset Budapest, Könyves Kálmán körút 2014. december 17. A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak,

Részletesebben

NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM

NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Minősítés szintje: Érvényességi idő: 2017. 05. 18. 10 óra 00 perc a vizsgakezdés szerint. Minősítő neve, beosztása: Dr. Erb Szilvia s.k. NFM főosztályvezető Készítő szerv:

Részletesebben

Kutatási beszámoló. 2015. február. Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése

Kutatási beszámoló. 2015. február. Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése Kutatási beszámoló 2015. február Gyüre Balázs BME Fizika tanszék Dr. Simon Ferenc csoportja Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése A TKI-Ferrit Fejlsztő és Gyártó Kft.-nek munkája

Részletesebben

Ütközések vizsgálatához alkalmazható számítási eljárások

Ütközések vizsgálatához alkalmazható számítási eljárások Ütközések vizsgálatához alkalmazható számítási eljárások Az eljárások a kiindulási adatoktól és a számítás menetétől függően két csoportba sorolhatók. Az egyik a visszafelé történő számítások csoportja,

Részletesebben

ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK I. 3. MÉRÉSFELDOLGOZÁS

ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK I. 3. MÉRÉSFELDOLGOZÁS ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK I. 3. MÉRÉSFELDOLGOZÁS Dr. Soumelidis Alexandros 2018.10.04. BME KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR 32708-2/2017/INTFIN SZÁMÚ EMMI ÁLTAL TÁMOGATOTT TANANYAG Mérés-feldolgozás

Részletesebben

Géprajz - gépelemek. Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár. Belső használatú jegyzet 2

Géprajz - gépelemek. Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár. Belső használatú jegyzet  2 Géprajz - gépelemek FELÜLETI ÉRDESSÉG Előadó: Németh Szabolcs mérnöktanár Belső használatú jegyzet http://gepesz-learning.shp.hu 1 Felületi érdesség Az alkatrészek elkészítéséhez a rajznak tartalmaznia

Részletesebben

Kinematika szeptember Vonatkoztatási rendszerek, koordinátarendszerek

Kinematika szeptember Vonatkoztatási rendszerek, koordinátarendszerek Kinematika 2014. szeptember 28. 1. Vonatkoztatási rendszerek, koordinátarendszerek 1.1. Vonatkoztatási rendszerek A test mozgásának leírása kezdetén ki kell választani azt a viszonyítási rendszert, amelyből

Részletesebben

Osvald Ferenc. A súlypont szerepe - gépjármű közlekedés kicsit másként

Osvald Ferenc. A súlypont szerepe - gépjármű közlekedés kicsit másként Osvald Ferenc A súlypont szerepe - gépjármű közlekedés kicsit másként Több tűzoltó gépjármű baleset után heves érzelmi reakcióktól mentesen - érdemes megvizsgálni miben más ezek vezetése? Igazságügyi szakértőt

Részletesebben

VTOL UAV. Inerciális mérőrendszer kiválasztása vezetőnélküli repülőeszközök számára. Árvai László, Doktorandusz, ZMNE

VTOL UAV. Inerciális mérőrendszer kiválasztása vezetőnélküli repülőeszközök számára. Árvai László, Doktorandusz, ZMNE Inerciális mérőrendszer kiválasztása vezetőnélküli repülőeszközök számára Árvai László, Doktorandusz, ZMNE Tartalom Fejezet Témakör 1. Vezető nélküli repülőeszközök 2. Inerciális mérőrendszerek feladata

Részletesebben

Pneumatika az ipari alkalmazásokban

Pneumatika az ipari alkalmazásokban Pneumatika az ipari alkalmazásokban Manipulátorok Balanszer technika Pneumatikus pozícionálás Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék Manipulátorok - Mechanikai struktúra vagy manipulátor, amely

Részletesebben

H01 TEHERAUTÓ ÉS BUSZMODELL SZÉLCSATORNA VIZSGÁLATA

H01 TEHERAUTÓ ÉS BUSZMODELL SZÉLCSATORNA VIZSGÁLATA H01 TEHERAUTÓ ÉS BUSZMODELL SZÉLCSATORNA VIZSGÁLATA 1. A mérés célja A mérési feladat moduláris felépítésű járműmodellen a c D ellenállástényező meghatározása különböző kialakítások esetén, szélcsatornában.

Részletesebben

Mérnöki alapok 10. előadás

Mérnöki alapok 10. előadás Mérnöki alapok 10. előadás Készítette: dr. Váradi Sándor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 334.

Részletesebben

Kvartó elrendezésű hengerállvány végeselemes modellezése a síkkifekvési hibák kimutatása érdekében. PhD értekezés tézisei

Kvartó elrendezésű hengerállvány végeselemes modellezése a síkkifekvési hibák kimutatása érdekében. PhD értekezés tézisei Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Kvartó elrendezésű hengerállvány végeselemes modellezése a síkkifekvési hibák kimutatása érdekében PhD értekezés tézisei KÉSZÍTETTE: Pálinkás

Részletesebben

-1- TITEK RUGALMAS TENGELYKAPCSOLÓK Miskolc, Kiss Ernő u telefon (46) fax (46)

-1- TITEK RUGALMAS TENGELYKAPCSOLÓK Miskolc, Kiss Ernő u telefon (46) fax (46) -1- TITEK RUGALMAS TENGELYKAPCSOLÓK 3531 Miskolc, Kiss Ernő u. 23. e-mail axicon@axiconkft.hu telefon (46) 533-463 fax (46) 533-464 2 A TITEK tengelykapcsoló hajtómotorok és gépek közötti forgatónyomaték

Részletesebben

Közúti forgalomszámlálás e_sensor rendszerrel. 2012.06.04 2012.06.10 Budapest dugódíj projekt (sajtóanyag)

Közúti forgalomszámlálás e_sensor rendszerrel. 2012.06.04 2012.06.10 Budapest dugódíj projekt (sajtóanyag) Közúti forgalomszámlálás e_sensor rendszerrel 2012.06.04 2012.06.10 Budapest dugódíj projekt (sajtóanyag) 1 Cégbemutató A Sensor Technologies Kft. videó analitikai rendszereket fejleszt budapesti székhellyel.

Részletesebben

Felvételi, 2018 szeptember - Alapképzés, fizika vizsga -

Felvételi, 2018 szeptember - Alapképzés, fizika vizsga - Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kar Felvételi, 2018 szeptember - Alapképzés, fizika vizsga - Minden tétel kötelező Hivatalból 10 pont jár Munkaidő 3 óra I Az alábbi kérdésekre

Részletesebben

IPARI ROBOTOK. Kinematikai strukturák, munkatértípusok. 2. előadás. Dr. Pintér József

IPARI ROBOTOK. Kinematikai strukturák, munkatértípusok. 2. előadás. Dr. Pintér József IPARI ROBOTOK, munkatértípusok 2. előadás Dr. Pintér József Az ipari robotok kinematikai felépítése igen sokféle lehet. A kinematikai felépítés alapvetően meghatározza munkaterének alakját, a mozgási sebességét,

Részletesebben

NGB_KV008_1. TANTÁRGYI TEMATIKA Tantárgy kód

NGB_KV008_1. TANTÁRGYI TEMATIKA Tantárgy kód Oktatási hét 1 2 TANTÁRGYI TEMATIKA Tantárgy kód NGB_KV008_1 Félév (1/2/3) 1. páratlan Tantárgy cím Járműszerkezetek Tantárgy felelős Dr. Varga Zoltán Előadók Dr. Varga Zoltán, Szauter Ferenc Előtanulmányi

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU ISO A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

Az útburkolatok állapotának felmérése új vizsgálati módszerek segítségével Behajlásmérés. Tímár József, Major Gábor

Az útburkolatok állapotának felmérése új vizsgálati módszerek segítségével Behajlásmérés. Tímár József, Major Gábor Az útburkolatok állapotának felmérése új vizsgálati módszerek segítségével Behajlásmérés Tímár József, Major Gábor Behajlásmérés A legtöbb pályaszerkezet-gazdálkodási rendszer (PMS) a következő négy burkolatállapot

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU SAE A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben