Paprika Tisztelt Partnerünk!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Paprika 2012. Tisztelt Partnerünk!"

Átírás

1 Paprika 2012 TM

2 2 Paprika 2012

3 Paprika Tisztelt Partnerünk! Az elmúlt év paprikatermelô kertészei nehéz évet zártak. A termésmennyiségek magasabbak voltak mint az elôzô évben, viszont az átlagárak jóval elmaradtak attól. A meleg száraz idô kedvezett a kártevôk felszaporodásának mely sok helyen uborkamozaik vírus CMV fertôzéssel járt együtt. A nehéz év ellenére aki Cinema F1 fajtát termelt a magas mennyiséggel, jó minôséggel valamelyest kompenzálni tudta az árakat. A Cibere F1 termelôk pedig a már megszokott koraiságot kapták a fajtától, mindezt lilulás mentesen. A Cibere F1 fajta újra fénykorát éli, mivel a kókuszos termesztés elôretörésével a fajta elônyös tulajdonságai még jobban kijönnek. Nagy örömünkre szolgál, hogy a kalifornia paprika termesztés felé nyitnak a kereskedôk, termelôk, melyekhez cégünk két új kiváló rezisztenciájú fajta ajánlatával is hozzájárul. Ez a fajtakör óriási lehetôségeket rejt magában, mind kereskedelmi mind pedig jövedelmezôség szempontjából, ezért továbbra is igyekszünk támogatni. A már megszokott módon kiadványunkban nagy hangsúlyt fektettünk a Syngenta növényvédelmi javaslataira, illetve a Biolchim Hungary Kft által javasolt tápanyagutánpótlási technológia kidolgozására, kérem fogadja szeretettel. Sikeres termesztést kívánok! Rádi László termékspecialista

4 4 Paprika 2012 Fehér TV paprikák Cinema F1 Fonalféreg rezisztens fehérpaprika HR = Tm: 0 (L1) IR = M fûtött és fûtettlen hajtatásba szabályos g nagyságú falvastagsága kiváló pultálló, lassan vált színt görbülésre a nyári nagy melegben sem hajlamos kálciumhiányra nem érzékeny jó vegetatív-generatív egyensúly jellemzi kacsosodásra nem hajlamos. alsóbb szinteken is jól visszaköt. Fényhiányérzékenysége jó, korai ültetésre is alkalmas. Kísérletek alapján, mind kordonos, mind felkötött termesztésben ültethetô. Cibere F1 HR = Tm: 0 (L1) fûtött, fûtetlen hajtatás, felkötve átlagban 120 grammos bogyójú vastag húsú pulton tarthatósága kiváló szabályos kúp alakú, széles vállú, 3-4 rekeszes termései lilulásra nem hajlamosak jó vegetatív-generatív egyensúly jellemzi folyamatosan köt kacsosodásra nem hajlamos rövid ízközû Fényhiányra nem érzékeny így az egész szezonban termeszthetô, rövid ízközei miatt alacsony fóliasátorban is jól terem, túlterhelôdésre nem hajlamos. Nagy melegben ajánlott árnyékolni görbülés elkerülése érdekében.

5 Paprika Dimentio F1 HR = Tm: 2 (L3) TV paprika kordonos fóliasátras vagy szabadföldi termesztésre termése gramm, extra vastag fallal termés alakja többnyire klasszikus TV, de magas sótartalmú talajokon megjelenik soroksári típus (tompa csúcs) hosszan tárolható és pulton tartható jó ízû paprika terméskötése kiváló kalciumhiányra nem érzékeny erôs növekedésû fajta: termesztése metszve két száron, vagy kordonban ajánlott erôs vigorú Ajánlott ültetési idô: tavaszi-ôszi hideghajtatás, szabadföld, mert nem aprósodik el, termésméretét tartja termesztés során nem kíván különösebb ismereteket. Hegyes erôs paprika Kais F1 Ôszi és tavaszi hajtatásba ajánlott hegyes erôs paprika termése szabályos 4-5 cm vállátmérôvel, cm terméshosszal csípôsségét ôsszel is tartja közép-zöld termésszínû kiváló zamatú nagy hozamú fajta hosszú ízközû erôs növekedésû könnyen termeszthetô kiváló terméskötésû Fóliás termesztésre, nyári ôszi hajtatásba, kordon, de legalább 2 szálas termesztésre, terméskötése folyamatos, de ne terheljük túl a növényt.

6 6 Paprika 2012 Paradicsom alakú paprika Kabala F1 Paradicsom alakú paprika. A fajtát szabadföldi és fóliás termesztésre egyaránt ajánljuk. kiváló minôség nagy hozam, kimagasló termôképesség jellemzi hatalmas termésméret ( gramm) termése szabályos, három-négy rekeszes szárazanyagtartalma magas kiváló minôség, mély piros-bordó termésszín erôs növekedésû, erôteljes szárrendszer és gyökérzet a növény csúcsán sem aprósodik vigoros, lendületes fejlôdés szabadföldön és fóliában is közepes ízközhosszúság Blondy F1 Könnyen termeszthetô, szabadföldön erôs lombozata kiválóan takarja a terméseket, nagyfokú stressztoleranciájú, jó betegségellenálló, kalcium hiányra és magházpenészedésre (zárt bibepont) nem hajlamos. termesztésben ültethetô. Blocky típusok HR = PVY: 0 A Blondy egy blocky típusú hibrid fóliás vagy szabadföldi termesztésre. Tavasszal március elejétôl, közepétôl, ôszre júliustól. termésének átlagtömege 250 gramm fényes, viaszos termésû, szögletes színe ragyogó csont-fehérbôl sárgába érô zöld sávok nélkül 10 cm széles és 12 cm hosszú termést hoz, 3-4 rekesszel Kalifornia típusú, folyton növô nagytestû hibrid jól köt fényszegény idôszakban is Ültetését legkorábban március elejétôl javasoljuk. Intenzív technológiával nevelve nagy hozamot ad, minôségi termésével a legjobban jövedelmezô paprika. Megjelenésével külön típust honosított meg a belföldi és export piacokon.

7 Paprika Barbie F1 IR = Tm: 2 A Barbie egy kissé megnyúlt blocky típusú hibrid szabadföldi termesztésre. termésének átlagtömege gramm fényes, viaszos termésû, szögletes kissé megnyúlt blocky alak színe ragyogó csontfehérbôl pirosba érô 10 cm széles és 15 cm hosszú termést hoz, 3-4 rekesszel folytonnövô nagytestû hibrid jól köt fényszegény idôszakban is kordonos vagy támasz nélküli szabadföldi termesztésre az extenzív körülményeket jól bírja Szabadföldi támaszos vagy támasznélküli termesztésre ajánljuk. A terméspotenciál kiaknázásához Pirouet F1 Szabadföldi és fóliasátras termesztésre ajánlott korai fajta cm hosszú, 5-7 cm széles vállú kúp alakú termést hoz terméshúsa vastag, 2-3 rekesszel termése zöldbôl sárgába érô a növény erôs vigorú korai nagy hozamú Fóliasátorban és szabadföldön az extrém körülményeket jól bírja, hosszúkultúrás termesztésbe ajánlott.

8 8 Paprika 2012 Kaliforniai típusú paprikák Yecla F1 HR = Tm: 0 Zöldbôl pirosba érô, kaliforniai típusú paprika hibrid fóliasátras termesztésre zöldbôl pirosba érô fényes, nagy méretû jó bogyóminôségû hideg hatására sem hegyesedik rövid ízközû hidegtûrô egész ciklusban kiegyensúlyozott növény hidegben is jól kötô extra korai Fóliás termesztésre. Aguila F1 HR = Tm0-3 (L4) IR=TSWV 0 Zöldbôl pirosba érô, kaliforniai típusú paprika hibrid zöldbôl pirosba érô korai idôszakban is jól köt termései szabályosak, fényesek erôs vigor jellemzi Fóliás és szabadföldi termesztésre alkalmas, két szárra ajánljuk.

9 Paprika Gepard F1 HR = Tm0-3 (L4) IR =TSWV 0 Zöldbôl sárgába érô, kaliforniai típusú paprika hibrid szabályos kocka alakú fényes lilulásra nem hajlamos nyitott lombú erôs vigorú fajta koraisága kiváló Technológia: Fóliás termesztésre és szabadföldre is ajánlott, fóliában 2 száras termesztése javasolt. Alany Snooker F1 HR = PVY: 0, 1, 2 / Tm: 0 IR = M / Pc kiválóan alkalmazható a legtöbb nemes paprika fajta oltásához erôs vigor gyökere jól fejlett, jól tûri a magas EC-t és a hideg stresszt Miért oltsuk a paprikát? talajlakó kórokozók és kártevôk elleni védekezés (Fitoftóra, Fonálféreg, Gyökérparásodás) erôs vigor, jobb hidegtûrés tolerancia a magas EC-vel szemben (csúcsrothadás kiküszöbölése) magasabb terméspotenciál

10 10 Paprika 2012 Növényvédelem Levéltetvek elleni technológia A levéltetvek többféle kárt okoznak: elszívják a tápanyagban gaz dag nedvet, ezáltal a levelek elszáradását idézik elô, de emel lett jelentôs vírusátvivô szerepük is. A hosszúra nyúlt tetû-élôsködés jelentôsen csökkenti a terméshozamot. A kár té tel hatására a növény szöveteiben tápanyag hiányok ala kulnak ki, amelyek általában sárga foltok alakjában, jelen nek meg. A levéltetû lárvák és kifejlett egyedek egyaránt a le ve lek alsó részén vagy a hajtások növekedô végén táp lál koz nak, így el szívják a tápanyagokat a növénytôl. A lom bozat kloro tikus sá válik és idô elôtt elpusztul. A levéltetvek esetében is elsôsorban a megelôzésen legyen a hangsúly! Ezért fontos, hogy már az elsô egyedek meg je le né sekor kezdjük el a védekezést! A Chess 50 WG 0,3 kg/ha adagban gyorsan és sikere sen fel számolja a levéltetû problémát. Azért különösen javasolt a használata, mert felszívódó hatóanyaga a rovar központi ideg rendszerében jólakottság érzetet vált ki, melynek hatá sára a tetû azonnal befejezi a táplálkozást ezzel együtt a ví rus átvitelt és a kártételt is majd néhány napon belül el pusz tul. Ennek köszönhetôen még a nehezen irt ha tó rezisz tens vagy toleráns levéltetû kolóniák ellen is ki tû nô hatás sal rendelkezik. Levélen és a gyökérzeten ke resz tül is fel szí vódik, igy komplex védelmet biztosít már pa lán ta korban is! A Chess kiválóan alkalmas az üvegházi moly te tû el le ni védekezésre is! A Chess mellett az Actara szin tén ki ma gasló védelmet nyújt a levéltetvek ellen, va la mint rendsze res alklamazásával a tripszek kártétele is csök kent he tô! Szabadföldön, a palánták védelmére beöntözéses, be mártá sos és cseppegtetô rendszeren keresztüli kijuttatásra is al kal mas. Az Actara három különbözô technológiában is alkalmazha tó paprika, paradicsom, uborka és káposztafélék pa lántá inak védelmére. Bemártásos technológia: A bemártásos technológia elônye, hogy a palántákat már a ki ültetés elôtt, megelôzô védelemben részesíthetjük. Alkalmazása: Készítsünk 0,1 0,2 %-os Actara oldatot, majd a pa lántá kat tálcával együtt mártsuk bele a tápkockák teljes átned ve se déség. A palánták bemártásakor és kiültetésekor fo ko zottan ügyeljünk a munkavédelmi és egészségügyi elô írá sok maradéktalan betartására! Beöntözéses technológia: A beöntözéses technológiával a kiültetett, még érzékeny palán ták nak megelôzô védelmet biztosíthatunk a levéltetvek tá ma dásával szemben. Elônye, hogy a kezelés a palánták ki ül tetését követôen, a beöntözéssel egymenetben is el végez hetô. Alkalmazása: A kiültetett palántákat öntözzük be tövenként ml per met lével úgy, hogy 1 hektár felületre 400 g Actara kerül jön. A kijuttatandó permetlé töménységét az 1 hek tárra ki ültetendô növények száma és a tövenkénti per metlé mennyi ség alapján szükséges meghatározni. Az Actara ol da tot a tápoldatozáshoz, illetve az öntözéshez használt cse peg tetô öntözôrendszeren keresztül is kijuttathatjuk. Atkák, tripszek és a molytetû elleni védelem TELJES KÖRÛ PALÁNTAVÉDELEM A GYÖKÉRTÔL A HAJTÁSIG ACTARA TALAJON KERESZTÜL! KIMAGASLÓ ÉS HOSSZANTARTÓ VÉDELEM! Az Actara a gyökérzeten keresztül is bejut a növénybe, jól szál lítódik csúcsirányba, ezáltal teljes körû és hosszantartó bel sô védelmet nyújt a fiatal hajtásoknak is. Az Actara-nak ezt a tulajdonságát, elsôsorban a fiatal rovarkártételnek fo ko zottan kitett palánták védelmére használhatjuk ki. Elônye, hogy a palántákat közvetlen és célzott védelemben ré szesíthetjük, ami hatékonyabb és hosszantartó hatást ered ményez. Az Actara talajon keresztüli használatával meg elôz hetô a kártétel és minimálisra csökkenthetô a szer vesz teség! takácsatka Hajtatásban leggyakrabban a kétfoltos takácsatka kár téte lé re számíthatunk, ami fôként a leveleken, száron és a ter mé sen okoz kárt. A leveleken klorotikus foltok jelennek meg, majd torzulnak és végül elpusztulnak. Fô ként a levél fonáki részén található a kártevô. Amikor el-

11 szívja a nedvet, a levélkéregszövet beomlik, és apró klo ro tikus folt képzôdik minden táplálkozási helyen. A levelek késôbb elsárgulnak, szürkévé vagy bronzszínûvé válnak. Jelen lé tüket legegyszerûbben egy fehér papír segítségével álla pít hat juk meg. Helyezünk a papírt a levelek alá és enyhén ráz zuk meg a lombozatot. A kétfoltos takácsatka a papírra fog esni, így könnyebben meg lehet figyelni és be lehet azo no sí tani, mint a zöld lombleveleken. A kártevô kedveli a me leg, száraz nyári és ôszi idôjárást, de az év során bár mikor megjelenhet. Az áttelelô nôstények a talajon a tör melék ben, vagy a cserjék, fák kérge alatt hibernálódnak. Hernyókártevôk elleni védekezés Paprika gyapottok-bagolylepke tripsz kártétel paprikán Az atkák elleni védekezésben fontos szerepet játszik a megfe lelô agrotechnikai módszerek alakalmazása is. Mivel a kártevô sok gyakori gyomnövényen is táplálkozik, ezért fon tos a ter môterület körül és a sorközök gyommentesítése. Ez a gya kor lat csökkenti az áttelelô populációt is. Ké miai vé deke zésre a Vertimec nevû atkaölôszerünk ja va solt. A vé deke zé seket nyár közepén a mozgó alakok meg je le né sekor kell megkezdeni. Erôteljes fertôzési hullám, vagy újabb bete le pedés esetén nap múlva javasolt megismételni a ke ze lést. A Vertimec egyúttal hatékony védelmet nyújt a vi rág ban, levélen szívogató tripszek ellen is. Dózisa: 0,75 l/ ha vagy 0,15%-os töménységû permetlé (15 ml/100 m2). A ké szítmény kiskiszerelésben is megvásárolható! A hajtatott és a szabadföldi zöldségfélékben évrôl-évre gondot okoz a különféle bagolylepkék lárváinak kártétele. Kö zülük is a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyó ja képes súlyos kár okozására mind a hajtás, a virág és a ter més rágásával, mind a megrágott termés ürülékkel való be szennye zé sével, illetve baktérium- és gombabetegségek ál tali to vább fertôzôdésével. A mediterrán területek felôl érke zô vándorlepke május végétôl gyakran október végéig je len van hazánkban, akár 3-4 nemzedéke is kifejlôdhet. A lep kék tojásaikat elsôsorban a virágok, vagy a termések kö ze lé be rakják, így a kikelt, fiatal lárvák a kocsány mellett rág nak be a virág, illetve a termés belsejébe. Paprikában, pa ra dicsomban a hernyók kiodvasítják és ürülékükkel szennyez ve csökkent értékûvé, vagy piacképtelenné teszik a termést. A rágás következtében baktériumos vagy szür ke pe nészes rothadást idéznek elô, ami szintén ér té kesít he tet lenséget eredményez A gyapottok-bagolylepke hernyóinak gyors fejlôdése, a ter més belsejében rejtetten való elhelyezkedése, a ro var ölô ha tó anyagokkal szembeni gyors alkalmazkodó ké pes sé ge meg kö veteli az ellene alkalmazott védekezési tech no ló giában az okszerû szerválasztást, a szerrotációt és a pontos ki jut ta tási idôzitést.

12 12 Paprika 2012 Voliam Targo Egy valódi innovatív rovarölôszer, két hatóanyag együttes erejével három kártevô ellen! Tripszek elleni védekezés A Syngenta 2012-es évben bevezetésre kerülô újdonsága a Voliam Targo atka,- és rovarölôszer készítménye. A Voliam Targo két hatóanyag gyári kombinációja, mely nek se gít ségével a hernyókártevôk, atkák és az ak ná zó legyek kártétele egyszerre kiküszöbölhetô. A készítmény klorantraniliprol hatóanyaga nagyon alacsony dó zisban hatékony a molykártevôk lárvái ellen, míg abamek tin hatóanyaga kiváló takácsatkák és aknázólegyek elle ni hatással rendelkezik. A klorantraniliprol a növény fe lü letére kipermetezve gyorsan bejut a szövetekbe, majd transzla mi náris hatása révén hosszan tárolódik ott. A kártevô szer ve ze tébe jutva az izomszövetek összehúzódásának hiá nyát idézi elô. A kártevô szervezetében néhány óra alatt kia la kul a paralízis, a mozgás és a táplálkozás leáll. A teljes pusz tu lás 2-4 nap alatt következik be. A készítmény elônye, hogy hatását a tojások ellen (ovicid), a to jás ból való kikelés, kirágás pillanatában (ovi-lárvicid), vala mint a lárvák ellen (lárvicid hatás) is képes kifejteni. Mivel a ha tás mechanizmusa és a hatáskifejtés pontja eltér a je lenleg engedélyezett rovarölô szerekétôl, jól illeszkedik a fent em lí tett kártevôk elleni védelembe rotációs partnerként, így fontos szerepe van a rezisztencia megelôzésében. Használata abban az esetben különösen javasolt, ha at kák, hernyókártevôk és aknázólegyek kártételére egy aránt számítani lehet! A Voliam Targo dózisa: 0,8 l/ha. Kisebb felületre készítsünk 0,08 %-os permetlevet (pl. 20 l vízhez 16 ml szert). A tripszek károsítása révén virágelrúgás, bogyótorzulás kelet kezik,így a védekezést az elsô virágok nyílásától kell megkez deni és a szezonban 2-3 hetente, 2-3 alkalommal ja vasolt használni. Célszerû a Vertimec-et, és a az Actara-t vál to gatva használni, a rezisztencia elkerülése érdekében. Az üvegházi molytetû (liszteske) szintén szivogatással okoz kárt, melynek következtében a károsított növények visszama rad nak a fejlôdésben,csökken a termés mennyisége. A kártevô a növénybôl elvont tápanyag egy részét méz har mat for má jában üriti a levelekre és a termésre. A méz har ma ton meg je lenô korompenész jelentôsen rontja a ter més mi nôsé gét, csökkenti az aszimilációs felületet. Az üvegházi molyte tû veszélyességét a vírusterjesztô te vé keny sé ge fokozza. Mi vel a lárvák helyhez kötötten viaszburok védelmében szí vo gatják a növény leveleit, ezért a védekezések során fe lü let aktív hatásfokozó készítmények használata javasolt! A fel szívódó hatóanyagú Chess 0,03%-os töménységben al kal mazva jelentôsen csökkenti a kártétel kialakulását. Lisztharmat elleni védekezés Affirm új hatóanyaggal a hernyókártevôk ellen! A Syngenta új rovarölô készítménye, az Affirm 095 SG egye dülálló hatásmódja révén hatékony megoldást jelent a hernyókártevôk ellen és kulcsfontosságú a rovarölô szerek kel szemben kialakuló rezisztencia elkerülésében. A vízben szuszpendálódó granulátum formátumú szer egy újon nan kifejlesztett, természetes eredetû hatóanyagot, ema mek tin-benzoátot tartalmaz. A készítmény ha té konysá gán túlmenôen rövid élemezés-egészségügyi várakozási idô vel rendelekzik (paprikában 3 nap)! A készítmény egyedül ál ló tulajdonsága, hogy a kártevôk ingerületátvitelét két pon tos is blokkolja, illetve felszívódva a tojásokba, már a to jás kelés során elpusztítja a lárvát, így a kártétel idejekorán ki kü szö böl hetô! Az Affirm alkalmazása akkor javasolt, ha elsôsorban hernyó kártétel jelenti a legfôbb problémát, különösen a be ta karítás elôtt. Ha atkák és hernyókártevôk egyaránt je len vannak a területen, akkor a Voliam Targo használata ja va solt. lisztharmat A melegkedvelô kórokozók, mint például a paprika liszthar mat elsôsorban a hajtatóberendezésekben okoznak jelen tôs károkat. A tünetek hatására a levéllemezen vékony szür kés fehér bevonat képzôdik, a levél kanalasodik, majd el szá rad. A fajták érzékenysége eltérô. A fertôzésnek a magas pá ratar ta lom és hômérséklet kedvez. Az elsôi tünetek általában a le ve leken vagy a virágon jelentkeznek.

13 A be tegség tünetei: A virágfürtök nem kötôdnek, a virágok kötôdés nélkül lehull nak. A leveleken szabálytalan alakú vizenyôs, majd szürkülô és elhaló foltok jelennek meg, amelyeken szürkésfehér be vo nat alakulnak ki, ami végül a levéllemezt teljesen bebo rít ja. Késôbb a levél elszárad. A száron a kacsolás, termésszedés okozta sebfelületeken ha tol be a kórokozó. A szürkés ovális foltok, a szállító edény nya lábokig hatoló beszáradó repedések, majd a fer tô zés feletti növényi részek teljes pusztulása utal a beteg ség terjedésére. A termésen rothadás vagy gyûrûsfoltosság jelei mu tatkoz nak, a folt széleit fehéreszöld, majd sárgászöld gyûrû sze gé lyezi. A kártétel az öntözési intenzitás és gyakoriság tudatos megvá lasztásával, illetve a sebfelületek kémiai lefedésével elôzhe tô meg. A betegséget általában két gombafaj okozza, a vé de ke zést az is nagymértékben megnehezíti, hogy más liszt har mat fajokkal ellentétben a paprika lisztharmat belsô élôs kö dô, ami sajátos növényvédelmi technológiát követel. A vé dekezési startégia tervezésénél nagyon fontos szempont a hatóanyagok megfelelô rotálása, illetve kontakt készít mények egyidejû alkalmazása, ezzel is csökkentve a rezisz tencia kialakulásánakl esélyét. A vegetáció ko rai sza kaszá ban, a palánták védelmére javasoljuk a Topas+Thiovit Jet kom bináció alkalmazását, ami garantálja a fertôzés men tes kezdetet. A Topas a külsô és belsô élôsködésû liszt har mat félék ellen is hatékony, a Thiovit csak a külsô élôs kö désûek (a levél felületén megtelepedett kórokozók) el len használható eredményesen. A Thiovit használatakor vigyázzunk a hômérsékletre, mert 25 C felett perzselô hatása van! Ezután az intenzív hajtásnövekedés idôszakában váltsunk az Amistar Top-ra, ami két hatásmechanizmusban el térô, egymás hatékonyságát felerôsítô, igen markáns gom ba ölô hatással rendelkezô, felszívódó hatóanyag, gyá ri kom bi nációját tartalmazza. Elônye, hogy kuratív (gyó gyí tó) ha tással is rendelkezik, ezért a már esetlegesen be ju tott kóroko zó fertôzését is képes blokkolni a kezdeti stá di um ban. Az Amistar Top a lisztharmat mellett, esetlegesen kialakuló, szür kerothadás, alternária, szeptória ellen is egyaránt ha té kony. A három készítmény váltakozó rotációjával,négy el té rô ha tásmódú és hatásspektrumú hatóanyag juttatható ki, így tel jes körû védelemben részesíthetjük növényeinket és el ke rül hetô a korábban említett rezisztencia kialkulása is. További növényvédelmi teendôk A talajfertôtlenítést minden évben fokozott figyelemmel kell el vé gezni, ugyanis a talajlakó kártevôk komoly tô szám kiesést eredményezhetnek. A védekezés hatékonyságát több té nye zô együttesen befolyásolja.a kezelés idejének pontos Paprika be tar tása mellett az aprómorzsás talajállapot kialakítása a leg fon tosabb! A már jól ismert és más növénykultúrákban is bevált Force 1,5G paprikában is felhasználható teljes körû ta lajfer tôt lenítésre 7-10 kg/ha (sorkezelésre) dózisban. Ki vá ló hatékonyságú talajlakó kártevôk ellen. A Force 1,5G ta lajfer tôt lenítô granulátum 0,5 kg, 5 kg és 20kg-os ki sz er elések ben, szabadon megvásárolható bármelyik gaz da bolt ban. A gyökérgubacs fonálféreg a hajtatás egyik legveszélyesebb ellensége. A kezdetben fertôzött gócokból a ta laj - mun ka során gyorsan szétvihetôk a hajtatóház egész te rüle té re. Az apró, mikroszkópikus nagyságú fonálférgek elôsze re tet tel károsítják a paprika gyökereit. Nagy számban for dul nak elô gyakran db is lehet egy liter ta lajban. A megtámadott gyökereken borsó nagyságú meg nyúlt gubacsok, dudorodások képzôdnek. A haj szálgyö kerek elhalnak, és a sok gubacstól a gyökérzet ko loncos sá válik. A legkönnyebben a kipalántázott fiatal nö vények fer tô zôdnek. A megtámadott növény lassan, von tatot tan fejlôdik, kicsi marad, levélzete sápadt, termést nem köt. Kár tételük különösen a téli idôszakban a fûtött haj tató be ren de zésekben termesztett növényeknél a leg gya koribb. Megelôzésére a legjobb megoldás, ha a Nemathorin 10G-t minden ültetés elôtt 3 g/m2 ha dózisban kijuttat juk (erôs fertôzés esetén speciális eljárás szükséges)! A ke zelést addig kell elvégezni, amíg a talajhômérséklet C kö rül van. A meleg talajban a szer jobban fejti ki hatását. A Nemathorin 10G különös elônye, hogy: hatása gyors és tartós, azonnal elpusztítja a fonálférgeket és tojásokat, a gyökérképzôdéssel és a növényekkel szemben ár talmat lan, ezért a magvetés vagy palántázás a kijuttatás után 1-2 nappal gond nélkül elvégezhetô a talajhômérséklet és a ph érték nem befolyásolja hatását A zöldséghajtatásban a foltbetegségeket okozó bak té riumok kal is kell számolni. Paprikában a legnagyobb gond a xan tomonaszos betegség, a pszeudomonaszos meg be tegedéssel szerencsére ritkábban kell számolni. A kór oko zók el leni megelôzésre réztartalmú szerek kiváló ha tást biz tosí ta nak (pl.: NEORAM 37,5 WG), de itt is a meg elô zé sen le gyen a hangsúly! Forrai Ákos Zöldség-gyümölcs termékmenedzser Syngenta Kft Budapest, Alíz utca 2. Központi telefonszám: (1)

14 14 Paprika 2012 A paprika termesztésénél a foltbetegségeket okozó bakté riu mok valamint az alternária,fitoftóra, botrítisz el le ni hatékony védelem kulcsfontosságú eleme a jö ve del me zô ter mesz tésnek. Amennyiben a nö vény vé del met meg tá mogat juk olyan speciális kettôs hatású táp anyag után pót lási ter mék kel melynek jelentôs nö vény kon dí cio náló, el len ál lóság fokozó hatása is van még nagyobb biz ton ság gal óvhat juk meg állományunkat. Ezen kettôs hatású tápanyag utánpótlási készítmény a PHOSFIK Cu hatásmechanizmusát röviden így foglalhatjuk össze: A növényekben a kór o ko zó gom bák il let ve bak té ri u mos fer tô zés ha tá sá ra fi to alexi nek kép zôd nek. A fi to ale xi nek az e gész sé ges nö vé nyek ben nem mu tat ha tó ak ki mi vel e vegyü letek kép zô dé se a fer tô zést kö ve tô hi per szen zi tív re akció ered mé nye. A túl ér zé keny sé gi re ak ció kö vet kez té ben ter melt fi to alexi nek a fer tô zés he lyén fel hal mo zód nak és gá tol ják a kór oko zó ter je dé sét. A Phosfik Cu mû trá gya spe ci á lis fosz for ha tó anya ga (több kom po nen sû fosz fo ros sav szár ma zé kok e le gye) ugyan ezt az e lôbb le írt im mun re ak ciót vált ja ki a nö vény ál lo mány ban így a konk rét fer tô zés meg történ te elôtt mes ter sé ge sen elôidé zett im mun re ak ció val a haszon nö vény fi to alexin ter me lését in du kál juk. A Phosfik Cu hasz ná la tá val így a nö vény ál lomány fer tô zé si fo gé kony sá ga lé nye ge sen ki sebb lesz és a preven tív nö vény vé del mi prog ramban hasz nált sze rek ha té konysá ga látványosan felerôsödik. A termék 4% mennyiségben felszívódó réz formát is tar tal maz mely a lombon vagy a gyökéren keresztül behatol a nö vény be és igen hatékonyan belülrôl gátolja a baktériumos és gom bás fertôzések felerôsödését. A Phosfik Cu kiemelt elônyei: EK mûtrágya minôsítésû a termék tehát nem nö vény védô szer besorolású, így nincs sem munkaegészségügyi sem élelmezésügyi várakozási idô a fitoalexinek és a réz,ellen nincs ismert rezisztencia ezért fo lya matosan használható a termék hatásvesztés nélkül Javasolt felhasználási technológia: kiültetés elôtt mártsuk be a palántákat 0,2%-os hígítású (200 ml/100 l víz) Phosfik Cu oldatba. amennyiben csepegtetôöntözéses az állomány (pl. haj tatás, in ten zív szabadföld) leghatékonyabb ezen ke resz tül fo lya ma tosan adagolva fenntartani az im mun re ak ciót. A tel jes tenyészidôszakra számolva a vár ha tó fertôzési inten zitás függvényében minimum 10 l/ha maximum 30 l/ ha kijuttatása javasolt. lombkezelésnél alkalmanként 2-3 l/ha (800 l lémennyiség gel) adható ki. Átlagos szabadföldi szezon esetében a te nyészidô során 3-4 kezelés alkalmazása kielégítô ered ményt ad. az elmúlt évek tapasztalatai alapján lombkezelésre a Phosfik Cu és az Amistar Top kombinációja a javasolt dó zi sok betartásával egy menetben is kijuttatható! A Phosfik Cu mûtrágya alkalmazásával bizonyítottan csök kenthetô a paprika következô kórokozókkal szembeni fo gé konysága: xantomonász (Xanthomonas campestris pv. vesicatoria) alternária (Alternaria spp.) pszeudomonasz (Pseudomonas syringae pv. syringae) fitoftóra (Phytophthora capsici) verticiliium (Verticillium spp.) szürke penész (Botrytis cinerea) palántadôlés (Pythium ssp, Rhizoctonia ssp) A folyamatosan kiadott extra foszfor segíti a gyökérzet folya matos megújulását ill. az állomány kondíciójának erô síté sét. Hasznos tipp: a növényvédelmi lombkezeléseknél a permetléhez felhasznált vizet mindig savanyítsuk le 6-6,5 ph körüli értékre (átlagosan a hazai viszonyok között ml/100 l) Multicare ph permetlé korrektorral. A permetlé jobban fog tapadni a felületi feszültség csökkentése következtében. Szerkombinációk esetén csökken a kicsapódás koc káza ta. A fúvókák nem dugulnak el Extra foszfort viszünk be a lombon keresztül

15 Biolchim Paprika növénykondícionálási technológia Fejlôdési fázis /kijuttatás idôzítése Paprika 2012 hatás termék dózis, kijuttatás módja kiültetés után közvetlenül gyors begyökereztetés Sprintalga 2-3 l/ha (30-50 ml/100 l vízzel beöntözve) kiültetés után közvetlenül stresszoldás,növekedés gyors lombtrágyaként 200 ml/100 l Fylloton beindítása (0,2%-os permetlével,2 l/ha) kiültetés után 7-10 nappal gyökértömeg növelése, a növény 2-3 l/ha (30-50 ml/100 l vízzel Sprintalga védelmi rendszerének erôsítése, extra beöntözve), 5-8 l/ha Phosfik Cu foszfor a gyökérzet fejlesztéséhez (800 ml/100 l vízzel beöntözve) intenzív növekedés alatt virágzásig egy alkalommal a növény védelmi rendszerének erôsítése Phosfik lombtrágyaként 2-3 l/ha (0,25-0,3%-os permetlé) virágzáskor/köttetéskor jobb termékenyülés (a Bór fokozza a lombtrágyaként 150 g/100 l Multibor 21 pollen fertilitását) (0,15%-os permetlével, 1,5 kg/ha) magas sótartalmú talajokon hatékonyabb tápanyaghasznosítás kiültetéstôl a teljes a talaj mikrobiológiai aktivitásának alkalmanként l/ha tenyészidôszak alatt 2 hetente Restorer fokozása révén, gyökéraktivitás beöntözve átlagos sószint mellett a teljes serkentése, talajszerkezet javítása tenyészidôben 3 alkalommal virágzásnál kis termések megjelenésekor vegetáció alatti stresszoldás kis termések megjelenését követôen 2-3 hetente szedési idôszak alatt 2-3 hetente felváltva kis termések megjelenését követôen 2 kezelés 10 napos fordulóval szedés elôtt nappal jobb termékenyülés, termésméret növelése hajtásnövekedés beindítása, jégverés, szélsôségesen alacsony/magas hômérséklet, fényhiány, herbicidsokk esetén termésméret növelése, környezeti stressz hatások oldása a növény védelmi rendszerének erôsítése Ca hiány(napégés) megelôzésére, bogyókeménység fokozása piros bogyójú fajtáknál intenzív szín, jobb pultontarthatóság, magasabb cukortartalom (jobb íz) Globalga Fylloton Rizammina Phosfik Phosfik Cu Nitrocam K-Bomber Biolchim Paprika tápanyag-ellátási technológia Fejlôdési fázis /kijuttatás idôzítése hatás termék lombtrágyaként 150 ml/100 l (1.000 l/ha permetlé) vagy beöntözve: 300 ml/1000 m² lombtrágyaként 200 ml/100 l (0,2%-os permetlével, 2 l/ha) lombtrágyaként 250 g/100 l (0,25%-os permetlé, 2,5 kg/ha) lombtrágyaként 2-3 l/ha (0,25-0,3%-os permetlé) lombtrágyaként 350 ml/100 l (0,35%-os permetlé,3,5 l/ha) lombtrágyaként 200 g/100 l (0,2%-os permetlé, 2 kg/ha) dózis, kijuttatás módja alaptrágyázás talaj indító tápanyag és Orga-Kem szervesanyag feltöltése (31% szervesanyag tartalom!) 5 dkg/m² kiültetéskor tápoldat EC: 1,8-2,5 Hydrofert ,5dkg/m²/hét elsô kötésig tápoldat EC:1,8-2,5 Hydrofert MgO Green-Go %CaO Kálium-nitrát 1,2-1,5 dkg/ m²/hét 1,0-1,3 dkg/ m²/hét 0,4 dkg/ m²/hét elsô szedésig szedés alatt szedés alatt 2-3 alkalommal ôszi szedéskor (fényszegény idôszak) tápoldat EC:1,5-2,2 tápoldat EC:1,5-2,2 NPK+extra kalcium a bogyóminôség javítására tápoldat EC:1,8-2,5 Hydrofert MgO Green-Go %CaO Kalcium-nitrát Green-Go Kálium-nitrát Green-Go %CaO Green-Go Ammónium-nitrát 1,2-1,5 dkg/ m²/hét 1,0-1,3 dkg/ m²/hét 0,25 dkg/ m²/hét 2,5-3,0 dkg/ m²/hét 0,3-0,4 dkg/ m²/hét 0,8%-os lombtrágya 1,0-1,2 dkg/ m²/hét 0,2-0,4 dkg/ m²/hét A fenti technológia csak tájékoztató jellegû. A felhasználás során a helyi körülmények figyelembe vétele mellett alakítsuk ki a konkrét technológiát! 15

16 Rezisztencia jelöléseink CMV Cucumber Mosaic Virus (Uborka mozaik vírus) M Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita (Gyökérgubacsfonálféreg) Pc Phytophthora capsici (Fitoftóra) PVY: 0-2 Potato virus Y pathotype 0-2 (Burgonya Y vírus) Tm 0 Tobamovirus pathotype P0 (Dohánymozaik vírus) Tm 2 Tobamovirus pathotype P0, P1, P1-2 (Dohánymozaik vírus) TSWV Tomato Spotted Wilt Virus (Paradicsom bronzfoltosság vírus) Területi képviselôk Rádi László technológiai szakértô területi képviselô Rezisztencia A rezisztencia a növényfajtának az a képessége, amely korlátozza az adott kártevô, vagy kórokozó növekedését és fejlôdését, és/vagy az érzékeny fajtával összehasonlítva ugyanazon környezeti körülmények között, és kártevô/kórokozójelenlét mellett csökkenti az általuk okozott kártétel mértékét. A rezisztens fajtán erôs kártevô/kórokozó egyedszám esetén megjelenhetnek a betegség tünetei, vagy kártétele. A rezisztenciának két szintjét különböztetjük meg: Magas/standard (HR) Olyan fajták, amelyek normál kártevô/kórokozó-jelenlét mellett az érzékeny fajtával összehasonlítva nagymértékben korlátozzák a kártevô, illetve a kórokozó fejlôdését. Erôs kártevô/kórokozó-jelenlét esetén azonban ezeken a növényfajtákon is megjelenhetnek a kártétel tünetei. Mérsékelt/közepes (IR) Olyan növényfajták, amelyek az adott kártevô/kórokozó fejlôdését korlátozzák ugyan, de a tünetek és a kártétel a rezisztens fajtához képest nagyobb mértékben jelenhet meg rajtuk. A mérsékelten illetve közepesen rezisztens növényfajták ugyanakkor kevésbé komoly tüneteket mutatnak, és kevesebb kárt szenvednek, mint hasonló környezeti körülmények között és/vagy hasonló mértékû kártevô/ kórokozó-jelenlét esetén az érzékeny fajták. Gáncse Mihály területi képviselô Rácz Gábor területi képviselô Aros József értékesítési támogató Syngenta Seeds Kft Budapest, Alíz utca 2. Zöldségvetômag vevôszolgálat Tel. (1) Fax (1) Szentgotthárd Lenti Sátoraljaújhely Záhony BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN Sárospatak Kazincbarcika Kisvárda Ózd Miskolc Szerencs Vásárosnamény Rakamaz Salgótarján Balassagyarmat Aros József SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG Nyíregyháza Tiszaújváros NÓGRÁD Eger Csenger Mosonmagyaróvár HEVES Mezôkövesd Nagykálló Nyíbátor Vác Gyöngyös Füzesabony Gyôr Esztergom Sopron Komárom Nyíradony Csorna Hajdúböszörmény KOMÁROM-ESZTERGOM Hatvan Tiszafüred GYÔR-MOSON-SOPRON HAJDÚ-BIHAR Debrecen Tatabánya Gödöllô Budapest Hajdúszoboszló Jászberény Létavértes Kunhegyes Kôszeg Pápa PEST Karcag Ócsa Szombathely Celldömölk Rácz Gábor JÁSZ-NAGYKON-SZOLNOK Püspökladány Székesfehérvár VAS VESZPRÉM Dabas Cegléd Berettyóújfalu Ajka Veszprém Szolnok Törökszentmiklós FEJÉR Füzesgyarmat Körmend Zalaszentgotthárd Balatonfüred Dunaújváros Szeghalom Mezôtúr Tapolca Zalaegerszeg Siófok Szarvas Kecskemét Keszthely Solt Fonyód Kunszentmárton Sarkad Dunaföldvár Kiskunfélegyháza Csongrád BÉKÉS ZALA Békéscsaba Gyula Marcali Körmend Kiskôrös Rádi László Szentes Kalocsa Nagykanizsa SOMOGY TOLNA BÁCS-KISKUN CSONGRÁD Mezôkovácsháza Kaposvár Dombovár Szekszárd Kiskunhalas Hódmezôvásárhely Csurgó Gáncse Nagyatád Mihály Szeged Makó Komló Baja Körmend Pécs Barcs BARANYA Mohács Gáncse Mihály Siklós Villány A Syngenta Seeds Kft. a lehetô legnagyobb gondossággal járt el ezen tájékoztató összeállításakor, valamint a fajták be teg ség el len ál ló sá gának tesztelésekor, mely megfelel a hivatalos eljárásoknak. A feltüntetett technikai információk irányadóak csupán, azokat a he lyi adottságok és a felhasználók felkészültségének figyelembevételével kell alkalmazni. Az adatok nem tekinthetôek abszolút ér té kû nek. Az ismertetett rezisztenciák a tájékoztatóban feltüntetett kórokozók tudományosan ismert és leírt rasszaira ill. patotípusaira vo nat koznak. Nem kizárható azonban egyéb nem ismert ill. tudományosan még le nem írt rasszok ill. patotípusok létezése, ki fej lô dése. A helyi körülmények esetleges hatásainak jobb megismerése érdekében elôzetesen kisebb próbatermesztést javaslunk. A fent említettek alapján a tájékoztatóban közölt információkért felelôsséget nem vállalunk.

A paradicsom védelme

A paradicsom védelme A paradicsom védelme Rovarkártevôk elleni védelem A paradicsom növényvédelmi szempontból az egyik legigényesebb kultúrnövény. A magvetéstôl a betakarításig-szedésig a károkozók egész sora veszélyeztet

Részletesebben

A káposztafélék védelme

A káposztafélék védelme A káposztafélék védelme Talajfertôtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejû, míg mások inkább a kései káposztaféléket

Részletesebben

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme A káposztafélék védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu Talajfertőtlenítés A káposztafélék növényvédelmében meghatározó szerepe van a fajta tenyészidejének. Egyes károsítók a rövid tenyészidejű, míg

Részletesebben

Syngenta hírek. paradicsom termelôknek

Syngenta hírek. paradicsom termelôknek Syngenta hírek paradicsom termelôknek A bizalmat csak jó minôségû, megbízható paradicsommal tarthatjuk meg! Mit kívánnak a hazai fogyasztók? Legelôször is megállapíthatjuk, hogy a kereskedelmi tapasztalatok

Részletesebben

FÖLDGÁZ ÜGYINTÉZÉSI PONTOK ÜNNEPI NYITVATARTÁSA

FÖLDGÁZ ÜGYINTÉZÉSI PONTOK ÜNNEPI NYITVATARTÁSA FÖLDGÁZ ÜGYINTÉZÉSI PONTOK ÜNNEPI NYITVATARTÁSA Abaújszántó posta zárva zárva zárva 14:00-18:00 08:00-12:00 zárva 08:00-12:00 14:00-18:00 zárva zárva Ajka 1 posta zárva 14:00-18:00 zárva zárva 12:00-16:00

Részletesebben

Címkereső / Utcakereső - Házszámszintű térkép és címkereső magyar város részletes térképe itt! [Térképnet.hu]

Címkereső / Utcakereső - Házszámszintű térkép és címkereső magyar város részletes térképe itt! [Térképnet.hu] Címkereső / Utcakereső - Házszámszintű térkép és címkereső - 150 magyar város részletes térképe itt! [Térképnet.hu] Az utcakereső szolgáltatás segítségével könnyen megtalálhatja a keresett címet! Csak

Részletesebben

HÖT-ök napi készenléti szolgálati létszáma 54%-os egységes tartalékképzéssel (megyei bontásban)

HÖT-ök napi készenléti szolgálati létszáma 54%-os egységes tartalékképzéssel (megyei bontásban) -ök napi készenléti szolgálati létszáma 5%-os egységes tartalékképzéssel (megyei bontás) Létszám Módosított javaslat OSZ jav. tartalék % nettó OSZ jav. Tartalék % Mohács 5 5, 5,, - -,,, 5,, -, 5,, 5, 5,

Részletesebben

Frissítve: augusztus :28 Netjogtár Hatály: 2008.XII Magyar joganyagok - 303/2008. (XII. 18.) Korm. rendelet - a hivatásos önkormányz

Frissítve: augusztus :28 Netjogtár Hatály: 2008.XII Magyar joganyagok - 303/2008. (XII. 18.) Korm. rendelet - a hivatásos önkormányz Magyar joganyagok - 303/2008. (XII. 18.) Korm. rendelet - a hivatásos önkormányzat 1. oldal 303/2008. (XII. 18.) Korm. rendelet a hivatásos önkormányzati tűzoltóságot fenntartó helyi önkormányzatok egyszeri

Részletesebben

33. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. már ci us 27., hétfõ TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 3887, Ft

33. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. már ci us 27., hétfõ TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 3887, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2006. már ci us 27., hétfõ 33. szám Ára: 3887, Ft TARTALOMJEGYZÉK 62/2006. (III. 27.) Korm. r. Az egyes pénzbeli szociális ellátások elszámolásának szabályairól...

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (wwwantszhu), valamint

Részletesebben

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme

www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme www.syngenta.hu A köszméte és a ribiszke védelme A ribiszke és a köszméte termesztése során évről-évre jelentős gazdasági kárt okoznak a lisztharmat a lombozat fertőzésével és a különböző levéltetű fajok

Részletesebben

A járások legfontosabb adatai, 2010

A járások legfontosabb adatai, 2010 A járások legfontosabb adatai, 2010 ok településeken élők, % Baranya megye Bólyi járás Bóly 16 12 129 0,3 47,8 10,6 80,1 Komlói járás Komló 20 36 463 9,4 25,9 12,6 79,8 Mohácsi járás Mohács 26 36 212 7,0

Részletesebben

Paprika technológiai ajánlat 2013

Paprika technológiai ajánlat 2013 Paprika technológiai ajánlat 2013 Paprika termesztéstechnológiai ajánlat 2 Paprika termesztéstechnológiai ajánlat Tisztelt Partnerünk! Örömmel nyújtjuk át megújult paprika technológiai ajánlatunkat, amellyel

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2008. már ci us 17., hétfõ. 44. szám. Ára: 250, Ft

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2008. már ci us 17., hétfõ. 44. szám. Ára: 250, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2008. már ci us 17., hétfõ 44. szám Ára: 250, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2008. már ci us 17., hétfõ 44. szám TARTALOMJEGYZÉK 2008:

Részletesebben

148. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. de cem ber 5., kedd TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1701, Ft. Oldal

148. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. de cem ber 5., kedd TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1701, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2006. de cem ber 5., kedd 148. szám Ára: 1701, Ft TARTALOMJEGYZÉK 2006: C. t v. A kül föl di bi zo nyít vá nyok és ok le ve lek el is me ré sé rõl szóló 2001.

Részletesebben

A dísznövények védelme

A dísznövények védelme A dísznövények védelme A dísznövénytermesztés a növénytermesztés speciális ága. Sokféle faj és fajta termesztését végzik nagyon eltérô körülmények között, van szabadföldi, üveg alatti, fóliás és hideghajtatott

Részletesebben

Sorszám Áruház Megye Város Cím TESCO

Sorszám Áruház Megye Város Cím TESCO Sorszám Áruház Megye Város Cím TESCO 1 Tesco Veszprém Ajka 8400 Ajka, Fő út 66. 2 Tesco Bács-Kiskun Baja 6500 Baja, Gránátos u. 11. 3 Tesco Nógrád Balassagyarmat 2660 Balassagyarmat, Mikszáth Kálmán u.

Részletesebben

A MAGYAR TÖRTÉNELMI TÁRSULAT KIADVÁNYAI

A MAGYAR TÖRTÉNELMI TÁRSULAT KIADVÁNYAI A MAGYAR TÖRTÉNELMI TÁRSULAT KIADVÁNYAI 2 A MA GYAR TÖR TÉ NEL MI TÁR SU LAT KI AD VÁ NYAI A kö tet írá sai zöm mel a hu sza dik szá zad idõ sza ká ról szól nak, más részt pe dig át té te le sen ér vel

Részletesebben

38. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. áp ri lis 5., szerda TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1311, Ft. Oldal

38. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. áp ri lis 5., szerda TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1311, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2006. áp ri lis 5., szerda 38. szám Ára: 1311, Ft TARTALOMJEGYZÉK 79/2006. (IV. 5.) Korm. r. A fel sõ ok ta tás ról szóló 2005. évi CXXXIX. tör vény egyes

Részletesebben

A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 18/2009. (III. 6.) FVM rendelete. 2009/27. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 5065

A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 18/2009. (III. 6.) FVM rendelete. 2009/27. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 5065 2009/27. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 5065 1. (1) A ren de let cél ja a mo ni tor ing ada tok egy sé ges rend - szer alap ján tör té nõ adat szol gál ta tá si ke re te i nek meg ha tá - ro zá sa. (2)

Részletesebben

75. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2007. jú ni us 15., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 2478, Ft. Oldal

75. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2007. jú ni us 15., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 2478, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2007. jú ni us 15., péntek 75. szám Ára: 2478, Ft TARTALOMJEGYZÉK 2007: LXI. tv. A cég nyil vá nos ság ról, a bí ró sá gi cég el já rás ról és a vég el szá

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2004. no vem ber 15., hétfõ 169. szám TARTALOMJEGYZÉK 2004: CI. tv. Az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekrõl szóló tör vé nyek mó do

Részletesebben

ITT KELL IGÉNYELNI A NYUGDÍJAT

ITT KELL IGÉNYELNI A NYUGDÍJAT ITT KELL IGÉNYELNI A NYUGDÍJAT Nyugdíj iránti igényt az alábbi járási hivatalnál illetve ha a jogszerző már nyugellátásban részesült a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell előterjeszteni. Nemzetközi nyugdíjügyekben

Részletesebben

Magyarország-Budapest: Gépjárművek 2014/S (Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához, , 2014/S )

Magyarország-Budapest: Gépjárművek 2014/S (Kiegészítés az Európai Unió Hivatalos Lapjához, , 2014/S ) 1/6 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:256368-2014:text:hu:html Magyarország-Budapest: Gépjárművek 2014/S 143-256368 Magyar Közút Nonprofit Zrt., AK15427, Fényes

Részletesebben

Lansinoh termékeket forgalmazó Rossmann üzletek

Lansinoh termékeket forgalmazó Rossmann üzletek 2740 Abony, Kossuth tér 4. 8400 Ajka, Szabadság tér 14. 2170 Aszód, Kossuth Lajos u. 15. 6500 Baja, Csermák Mihály tér 4. 2660 Balassagyarmat, Rákóczi út 34-36. 8230 Balatonfüred, Jókai M. út 17. 4060

Részletesebben

155. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2008. ok tó ber 31., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1110, Ft. Oldal

155. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2008. ok tó ber 31., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1110, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2008. ok tó ber 31., péntek 155. szám Ára: 1110, Ft TARTALOMJEGYZÉK 2008: LXI. tv. A köz al kal ma zot tak jog ál lá sá ról szóló 1992. évi XXXIII. tör -

Részletesebben

34. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, már ci us 28., kedd TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1495, Ft. Oldal

34. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, már ci us 28., kedd TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1495, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2006. már ci us 28., kedd 34. szám Ára: 1495, Ft TARTALOMJEGYZÉK 68/2006. (III. 28.) Korm. r. A Fel sõ ok ta tá si és Tu do má nyos Ta nács ról... 2906 69/2006.

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2008. jú ni us 25., szerda. 93. szám. Ára: 2400, Ft

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2008. jú ni us 25., szerda. 93. szám. Ára: 2400, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2008. jú ni us 25., szerda 93. szám Ára: 2400, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2008. jú ni us 25., szerda 93. szám Ára: 2400, Ft TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

79. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2005. jú ni us 14., kedd TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1472, Ft. Oldal

79. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2005. jú ni us 14., kedd TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1472, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2005. jú ni us 14., kedd 79. szám TARTALOMJEGYZÉK 2005: XLVI. tv. A ma gyar ál lam pol gár ság ról szóló 1993. évi LV. tör vény és a kül föl di ek be uta

Részletesebben

2007/9. szám TURISZTIKAI ÉRTESÍTÕ 401 AZ ÖNKORMÁNYZATI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HIVATALOS ÉRTESÍTÕJE

2007/9. szám TURISZTIKAI ÉRTESÍTÕ 401 AZ ÖNKORMÁNYZATI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HIVATALOS ÉRTESÍTÕJE XIII. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2007. SZEPTEMBER 30. 2007/9. szám TURISZTIKAI ÉRTESÍTÕ 401 AZ ÖNKORMÁNYZATI ÉS TERÜLETFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HIVATALOS ÉRTESÍTÕJE A Turisz ti kai Ér te sí tõ Szer kesz tõ sé ge

Részletesebben

6. szám. 2006/6. szám HATÁROZATOK TÁRA 51. Budapest, 2006. feb ru ár 13., hétfõ TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 414, Ft. Oldal

6. szám. 2006/6. szám HATÁROZATOK TÁRA 51. Budapest, 2006. feb ru ár 13., hétfõ TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 414, Ft. Oldal 2006/6. HATÁROZATOK TÁRA 51 Budapest, 2006. feb ru ár 13., hétfõ 6. TARTALOMJEGYZÉK 2019/2006. (II. 13.) Korm. h. Az Or szá gos Tu do má nyos Ku ta tá si Alap prog ra mok 2006. évi több - lettámogatához

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. 2007: CXXVI. tv. Egyes adótör vények mó do sí tás áról

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. 2007: CXXVI. tv. Egyes adótör vények mó do sí tás áról A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2007. no vem ber 16., péntek TARTALOMJEGYZÉK 2007: CXXVI. tv. Egyes adótör vények mó do sí tás áról... 10754 Oldal 2007: CXXVII. tv. Az ál ta lá nos for gal

Részletesebben

Szabadföldön a talajlakó kártevôk ellen: Force 1,5 G. Hajtatásban a gyökérgubacs fonálférgek ellen: Nemathorin 10 G

Szabadföldön a talajlakó kártevôk ellen: Force 1,5 G. Hajtatásban a gyökérgubacs fonálférgek ellen: Nemathorin 10 G A paprika védelme Rovarkártevôk elleni védelem Egyes károkozók jelentôsége más a szabadföldön és más a zárt termesztô rendszerben. Mindkét esetben nagy jelentôségû a talajfertôtlenítés, de míg a szabadföldön

Részletesebben

LIX. ÉVFOLYAM ÁRA: 1365 Ft 4. SZÁM TARTALOM MAGYARORSZÁG ALAPTÖRVÉNYE. Ma gyar or szág Alap tör vé nye (2011. áp ri lis 25.)...

LIX. ÉVFOLYAM ÁRA: 1365 Ft 4. SZÁM TARTALOM MAGYARORSZÁG ALAPTÖRVÉNYE. Ma gyar or szág Alap tör vé nye (2011. áp ri lis 25.)... LIX. ÉVFOLYAM ÁRA: 1365 Ft 4. SZÁM A LEGFÕBB ÜGYÉSZSÉG HIVATALOS LAPJA BUDAPEST, 2011. áp ri lis 30. TARTALOM MAGYARORSZÁG ALAPTÖRVÉNYE Ma gyar or szág Alap tör vé nye (2011. áp ri lis 25.)... Oldal Melléklet

Részletesebben

72. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2005. május 31., kedd TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 506, Ft. Oldal

72. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2005. május 31., kedd TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 506, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2005. május 31., kedd 72. szám Ára: 506, Ft TARTALOMJEGYZÉK 2005: XXXVII. tv. Má jus 9-e Eu ró pa Nap já vá nyil vá ní tá sá ról... 3520 2005: XXXVIII. tv.

Részletesebben

40. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. áp ri lis 7., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 207, Ft. Oldal

40. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. áp ri lis 7., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 207, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2006. áp ri lis 7., péntek 40. szám Ára: 207, Ft TARTALOMJEGYZÉK 83/2006. (IV. 7.) Korm. r. A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és

Részletesebben

FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét az értesítõ utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és a évi elõfizetési árainkra

FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét az értesítõ utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és a évi elõfizetési árainkra LVII. ÉVFOLYAM 25. SZÁM ÁRA: 798 Ft 2006. december 28. FELHÍVÁS! Felhívjuk tisztelt Elõfizetõink figyelmét az értesítõ utolsó oldalán közzétett tájékoztatóra és a 2007. évi elõfizetési árainkra T A R T

Részletesebben

Földhivatalok megyénként - Földhivatal lista

Földhivatalok megyénként - Földhivatal lista Földhivatalok megyénként - Földhivatal lista Hitel Vadász - Online Hitel - Hitel keresõ Földhivatalok megyénként Bács-Kiskun Megyei földhivatalok listája Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Földhivatala

Részletesebben

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A burgonya védelme A póréhagyma védelme Fusilade Forte Az első és ma is egyik leghatékonyabb szuperszelektív posztemergens egyszikű irtó a Fusilade Forte. A legjobb hatás a gyomok intenzív

Részletesebben

28. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, már ci us 10., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1863, Ft. Oldal

28. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, már ci us 10., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1863, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2006. már ci us 10., péntek 28. szám TARTALOMJEGYZÉK 49/2006. (III. 10.) Korm. r. A föld gáz el lá tás ról szóló 2003. évi XLII. tör vény egyes ren del ke

Részletesebben

166. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2005. de cem ber 22., csütörtök TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 2921, Ft. Oldal

166. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2005. de cem ber 22., csütörtök TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 2921, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2005. de cem ber 22., csütörtök 166. szám Ára: 2921, Ft TARTALOMJEGYZÉK 289/2005. (XII. 22.) Korm. r. A felsõoktatási alap- és mesterképzésrõl, valamint a

Részletesebben

LVII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM ÁRA: 874 Ft 2006. ja nu ár 27.

LVII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM ÁRA: 874 Ft 2006. ja nu ár 27. LVII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM ÁRA: 874 Ft 2006. ja nu ár 27. T A R T A L O M Szám Tárgy O l d a l Törvények 2006: X. tv. A szövetkezetekrõl --------------------------------------- 370 2006: XI. tv. Az ál lat

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA FELHÍVÁS!

AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA FELHÍVÁS! LVII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 1-120. OLDAL 2007. január 9. AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA ÁRA: 1113 FT FELHÍVÁS! Fel hív juk tisz telt Ol va só ink fi gyel mét a köz löny utol só ol da lán köz zé

Részletesebben

II. rész JOGSZABÁLYOK. A Kormány rendeletei. A Kormány 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelete. 9372 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2004/102.

II. rész JOGSZABÁLYOK. A Kormány rendeletei. A Kormány 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelete. 9372 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2004/102. 9372 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2004/102. szám II. rész JOGSZABÁLYOK A Kormány rendeletei A Kormány 219/2004. (VII. 21.) Korm. rendelete a felszín alatti vizek védelmérõl A Kor mány a kör nye zet vé del

Részletesebben

A f ldm vel s gyi s vid kfejleszt si miniszter 81/2009. (VII. 10.) FVM rendelete

A f ldm vel s gyi s vid kfejleszt si miniszter 81/2009. (VII. 10.) FVM rendelete 2009/96. sz m M A G Y A R K Z L N Y 24407 A f ldm vel s gyi s vid kfejleszt si miniszter 81/2009. (VII. 10.) FVM rendelete a k lcs n s megfeleltet s k r be tartoz ellenдrz sek lefolytat s val, valamint

Részletesebben

A SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM ÉS AZ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI FÕFELÜGYELÕSÉG HIVATALOS LAPJA. Tartalom

A SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM ÉS AZ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI FÕFELÜGYELÕSÉG HIVATALOS LAPJA. Tartalom VI. ÉVFOLYAM 2. szám 2008. feb ru ár 25. A SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM ÉS AZ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI FÕFELÜGYELÕSÉG HIVATALOS LAPJA Munkaügyi Közlöny Szerkesztõsége 1054 Budapest, Alkotmány

Részletesebben

M.2. számú melléklet. NKM Áramszolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati egységei

M.2. számú melléklet. NKM Áramszolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati egységei Egyetemes Villamos Energia Szolgáltatói Üzletszabályzat M.2. számú melléklete M.2. számú melléklet Az ügyfélszolgálati egységei Egyetemes Villamos Energia Szolgáltatói Üzletszabályzat M.2. számú melléklete

Részletesebben

12. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. február 3., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1311, Ft. Oldal

12. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. február 3., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1311, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2006. február 3., péntek 12. szám Ára: 1311, Ft TARTALOMJEGYZÉK 22/2006. (II. 3.) Korm. r. A fiatalok lakáskölcsönéhez kapcsolódó állami kezesség vállalásá

Részletesebben

123. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2007. szep tem ber 21., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1155, Ft

123. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2007. szep tem ber 21., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1155, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2007. szep tem ber 21., péntek 123. szám TARTALOMJEGYZÉK 241/2007. (IX. 21.) Korm. r. A köz al kal ma zot tak jog ál lá sá ról szó ló 1992. évi XXXIII. tör

Részletesebben

Bu da pest, 2006. au gusz tus 25. Ára: 1386 Ft 10. szám TARTALOMJEGYZÉK

Bu da pest, 2006. au gusz tus 25. Ára: 1386 Ft 10. szám TARTALOMJEGYZÉK Bu da pest, 2006. au gusz tus 25. Ára: 1386 Ft 10. szám 2002. december TARTALOMJEGYZÉK TÖRVÉNYEK 2006. évi LIX. tv. Az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról... 224 2006. évi LX. tv.

Részletesebben

3.sz. melléklet: Kárbejelentő helyek megye irsz varos cim telefon fax mail kedd nyit szerda nyit szombat nyit Bács-Kiskun 6400 Kiskunhalas Kígyó u 3. +36 77 429-567 +36 1 361-0091 kiskunhalas@groupama.hu

Részletesebben

122. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, ok tó ber 5., csütörtök TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1533, Ft. Oldal

122. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, ok tó ber 5., csütörtök TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1533, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2006. ok tó ber 5., csütörtök 122. szám Ára: 1533, Ft TARTALOMJEGYZÉK 202/2006. (X. 5.) Korm. r. A Nemzeti Fejlesztési Terv operatív programjai, az EQUAL

Részletesebben

A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 61/2009. (V. 14.) FVM rendelete

A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 61/2009. (V. 14.) FVM rendelete 15946 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2009/66. szám A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 61/2009. (V. 14.) FVM rendelete az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási

Részletesebben

További sikeres termesztést kívánunk!

További sikeres termesztést kívánunk! Paradicsom 2012 TM 2 Paradicsom 2012 Paradicsom 2012 3 A Syngenta mint a világ egyik vezetô növényvédôszergyártó és fajtanemesítô vállalata továbbra is nagy hangsúlyt fektet a paradicsom nemesítésre. Hosszúkultúrás

Részletesebben

93. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, jú li us 6., szerda TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 667, Ft. Oldal

93. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, jú li us 6., szerda TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 667, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2005. jú li us 6., szerda 93. szám TARTALOMJEGYZÉK 2005: LXXIX. tv. A vil la mos ener gi á ról szóló 2001. évi CX. tör vény mó do sí tá sá ról 4904 64/2005.

Részletesebben

13. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, ja nu ár 30., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 3555, Ft. Oldal

13. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, ja nu ár 30., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 3555, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2009. ja nu ár 30., péntek 13. szám TARTALOMJEGYZÉK 19/2009. (I. 30.) Korm. ren de let A föld gáz el lá tás ról szóló 2008. évi XL. tör vény ren del ke zé

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2006. áp ri lis 19., szerda 46. szám I. kötet Ára: 1679, Ft TARTALOMJEGYZÉK 20/2006. (IV. 19.) BM r. A belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek, valamint

Részletesebben

2008. évi CVIII. tör vény. 2008/187. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 24697

2008. évi CVIII. tör vény. 2008/187. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 24697 2008/187. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 24697 III. Tár sa dal mi szem pon tok: 1. Az épí tett 3-x szo bás la ká sok ará nya az idõ szak végi la kás ál lo mány ból, % 2. A személygépkocsik kor szerint

Részletesebben

A SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM ÉS AZ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI FÕFELÜGYELÕSÉG HIVATALOS LAPJA. Tartalom

A SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM ÉS AZ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI FÕFELÜGYELÕSÉG HIVATALOS LAPJA. Tartalom VI. ÉVFOLYAM 9. szám 2008. szep tem ber 25. A SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM ÉS AZ ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI FÕFELÜGYELÕSÉG HIVATALOS LAPJA Munkaügyi Közlöny Szerkesztõsége 1054 Budapest,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Bu da pest, 2006. feb ru ár 14. Ára: 1518 Ft 3. szám. 2005. évi CLXIII. tv.

TARTALOMJEGYZÉK. Bu da pest, 2006. feb ru ár 14. Ára: 1518 Ft 3. szám. 2005. évi CLXIII. tv. Bu da pest, 2006. feb ru ár 14. Ára: 1518 Ft 3. szám 2002. december TARTALOMJEGYZÉK TÖRVÉNYEK 2005. évi CLXIII. tv. 2005. évi CLXXIV. tv. Az adózás rendjérõl szóló törvény egyes rendelkezéseinek alkalmazásáról

Részletesebben

Megyei és körzeti földhivatalok

Megyei és körzeti földhivatalok Megyei és körzeti földhivatalok Bács-Kiskun Megyei Bácsalmási Körzeti Bajai Körzeti Kalocsai Körzeti Kecskeméti Körzeti Kiskőrösi Körzeti Kiskunfélegyházi Körzeti Kiskunhalasi Körzeti Kunszentmiklósi Körzeti

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Megyei Semmelweis Kórház-Rendelőintézet Cím: 3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72. Tel.: (46) 515-200

Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Megyei Semmelweis Kórház-Rendelőintézet Cím: 3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72. Tel.: (46) 515-200 Sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciák Bács-Kiskun megye: Bajai Városi Kórház Cím: 6500 Baja, Rókus u. 10. Tel.: (79) 422-233, (79) 422-328, (79) 423-373, (79) 425-575, (79) 428-452 Bács-Kiskun Megyei

Részletesebben

147. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2005. no vem ber 10., csütörtök TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 2116, Ft. Oldal

147. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2005. no vem ber 10., csütörtök TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 2116, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2005. no vem ber 10., csütörtök 147. szám Ára: 2116, Ft TARTALOMJEGYZÉK 246/2005. (XI. 10.) Korm. r. A vil la mos ener gi á ról szóló 2001. évi CX. tör vény

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2007. no vem ber 7., szerda TARTALOMJEGYZÉK 2007: CXXI. tv. Egyes szo ciá lis tár gyú tör vé nyek mó do sí tá sá ról... 10456 2007: CXXII. tv. A szol gá la

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖZTERÜLETI PARKOLÁSI ZÓNAADATBÁZIS

ORSZÁGOS KÖZTERÜLETI PARKOLÁSI ZÓNAADATBÁZIS Város Zóna Szezon Üzemidő Üzemidő Üzemidő Hétfő - Péntek Szombat Vasárnap Max. parkolási idő Személygépkocsi díj Megjegyzés Budapest I. KERÜLET 3016 01.02-12.23 180 perc 440 Ft/óra Budapest I. KERÜLET

Részletesebben

37. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, április 4., kedd TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 575, Ft. Oldal

37. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, április 4., kedd TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 575, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2006. április 4., kedd 37. szám Ára: 575, Ft TARTALOMJEGYZÉK 77/2006. (IV. 4.) Korm. r. Az Út ra va ló Ösz tön díj prog ram ról szóló 152/2005. (VIII. 2.)

Részletesebben

TARTALOM. III. ÉVFOLYAM, 14. SZÁM Ára: 1700 Ft JÚLIUS 15. oldal oldal. A köz tár sa sá gi el nök 101/2011. (V. 20.) KE ha tá ro za ta

TARTALOM. III. ÉVFOLYAM, 14. SZÁM Ára: 1700 Ft JÚLIUS 15. oldal oldal. A köz tár sa sá gi el nök 101/2011. (V. 20.) KE ha tá ro za ta III. ÉVFOLYAM, 14. SZÁM Ára: 1700 Ft 2011. JÚLIUS 15. TARTALOM oldal oldal JOGSZABÁLYOK A nem ze ti erõ for rás mi nisz ter 24/2011. (V. 18.) NEFMI ren de le te az egyes sa já tos köz ok ta tá si fel ada

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2008. au gusz tus 31., vasárnap. 128. szám. Ára: 250, Ft

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2008. au gusz tus 31., vasárnap. 128. szám. Ára: 250, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2008. au gusz tus 31., vasárnap 128. szám Ára: 250, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2008. au gusz tus 31., vasárnap TARTALOMJEGYZÉK 24/2008.

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2009. jú li us 8., szerda TARTALOMJEGYZÉK Oldal 95. szám 2009. évi LXXVII. tör vény A köz te her vi se lés rend sze ré nek át ala kí tá sát cél zó tör - vénymódosításokról...

Részletesebben

Lánc Áruházszám áruház neve város TESCO Abony Hipermarket Abony TESCO Ajka Hipermarket Ajka TESCO Baja Hipermarket Baja TESCO 41019

Lánc Áruházszám áruház neve város TESCO Abony Hipermarket Abony TESCO Ajka Hipermarket Ajka TESCO Baja Hipermarket Baja TESCO 41019 Lánc Áruházszám áruház neve város TESCO 41050 Abony Hipermarket Abony TESCO 41770 Ajka Hipermarket Ajka TESCO 41650 Baja Hipermarket Baja TESCO 41019 Balassagyarmat Hipermarket Balassagyarmat TESCO 41021

Részletesebben

145. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2007. ok tó ber 26., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1344, Ft. Oldal

145. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2007. ok tó ber 26., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1344, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2007. ok tó ber 26., péntek 145. szám Ára: 1344, Ft TARTALOMJEGYZÉK 2007: CXVII. tv. A fog lal koz ta tói nyug díj ról és in téz mé nye i rõl... 10192 282/2007.

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA

AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA LVIII. ÉVFOLYAM 14. SZÁM 3657-3768. OLDAL 2008. július 7. AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA ÁRA: 1365 FT TARTALOM I. RÉSZ Személyi rész II. RÉSZ Törvények, országgyûlési határozatok, köztársasági

Részletesebben

7621 Pécs, Apáca u. 6. Baranya Megyei Igazgatóság Állampénztári Iroda. (+36-72) 421-400 api.bar@allamkincstar.gov.hu

7621 Pécs, Apáca u. 6. Baranya Megyei Igazgatóság Állampénztári Iroda. (+36-72) 421-400 api.bar@allamkincstar.gov.hu A állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatainak elérhetősége és nyitva tartása Baranya Megyei Baranya Megyei Baranya Megyei Bács-Kiskun Megyei Bács-Kiskun Megyei Békés Megyei Békés Megyei Békés Megyei Borsod-Abaúj-Zemplén

Részletesebben

A dohány növényvédelme

A dohány növényvédelme A dohány növényvédelme Kórokozók I. Vírusbetegségek : 1./ Dohánymozaik (Tobacco mosaic tobamovirus,tmv) 2./ Dohány érbarnulás (Potato Y potyvirus, PVY) 3./ Uborkamozaik vírus (Cucumber mosaic virus, CMV)

Részletesebben

2007. évi CXXIX. tör vény

2007. évi CXXIX. tör vény 11156 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2007/156. szám 2007. évi CXXIX. tör vény a termõföld védelmérõl* I. Fejezet BEVEZETÕ RENDELKEZÉSEK A tör vény hatálya 1. (1) A tör vény ha tá lya ki ter jed a ter mõ föld

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2008. szep tem ber 12., péntek. 133. szám. Ára: 465, Ft

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2008. szep tem ber 12., péntek. 133. szám. Ára: 465, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2008. szep tem ber 12., péntek 133. szám Ára: 465, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2008. szep tem ber 12., péntek 133. szám TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

84. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, jú ni us 30., szombat TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 399, Ft. Oldal

84. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, jú ni us 30., szombat TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 399, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2007. jú ni us 30., szombat TARTALOMJEGYZÉK 2007: LXXXIII. tv. A köz tiszt vi se lõk jog ál lá sá ról szóló 1992. évi XXIII. tör vény mó do - sí tá sá ról...

Részletesebben

www.syngenta.hu A dísznövények védelme A póréhagyma védelme

www.syngenta.hu A dísznövények védelme A póréhagyma védelme A dísznövények védelme A póréhagyma védelme www.syngenta.hu A dísznövénytermesztés a növénytermesztés speciális ága. Sokféle faj és fajta termesztését végzik nagyon eltérő körülmények között, van szabadföldi,

Részletesebben

Megye Ir.sz Város Utca/házszám GPS E GPS N

Megye Ir.sz Város Utca/házszám GPS E GPS N Fejér 2457 Adony 6.sz. főút 47.130488 18.865122 Igen Veszprém 8400 Ajka Fõ út 47.112216 17.555332 Igen Pest 2170 Aszód Pesti út 3. 47.649330 19.470080 Igen Bács-Kiskun 6430 Bácsalmás Backnang u. 7. 46.124010

Részletesebben

A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE TARTALOM

A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE TARTALOM A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE Budapest, 2006. szeptember 20. Megjelenik minden szerdán. IX. évfolyam, 2006/38. szám Ára: 315 Ft TARTALOM Álláspályázatok I. FÕRÉSZ: Személyi és szervezeti hírek A Borsod-Abaúj-Zemplén

Részletesebben

Gyõr Megyei Jogú Város Önkormányzata egyszerû eljárás ajánlattételi felhívása (12070/2004)

Gyõr Megyei Jogú Város Önkormányzata egyszerû eljárás ajánlattételi felhívása (12070/2004) 356 Közbeszerzési Értesítõ, a Közbeszerzések Tanácsa Hivatalos Lapja (2005. I. 5.) 1. szám Pos tai irá nyí tó szám: 1163 Te le fon: 401-1459 Telefax: E-ma il: B. MEL LÉK LET: A RÉ SZEK RE VO NAT KO ZÓ

Részletesebben

III. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM Ára: 715 Ft JANUÁR 17.

III. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM Ára: 715 Ft JANUÁR 17. III. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM Ára: 715 Ft 2011. JANUÁR 17. F E L H Í V Á S! Fel hív juk tisz telt Elõ fi ze tõ ink fi gyel mét a köz löny utol só ol da lán köz zé tett tá jé koz ta tó ra és a 2011. évi elõ fi

Részletesebben

A szilva. védelme.

A szilva. védelme. A szilva védelme www.syngenta.hu A szilva védelme A szilva védelme Gombabetegségek elleni védelem Rovarkártevők elleni védelem 81 82 Gombabetegségek elleni védelem A szilva betegségei közül a polisztigmás

Részletesebben

módosító javaslato t

módosító javaslato t Országgyűlési képvisel ő Dr. Katona Béla úrnak, az Országgyűlés elnökéne k Helyben Ér e e.t 2009 OKT 0 9. dj, tti4143& Módosító javaslat! Tisztelt Elnök Úr! A Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséró7

Részletesebben

Pedagógiai szakszolgálatok támogatása

Pedagógiai szakszolgálatok támogatása Pedagógiai szakszolgálatok támogatása A 15/2007. (III. 14.) OKM rendelet 2.. alapján a tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs tevékenységet, továbbá a nevelési tanácsadást ellátó intézmények

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2005. jú li us 5., kedd 92. szám TARTALOMJEGYZÉK 2005: LXX. tv. A fog lal koz ta tás elõ se gí té sé rõl és a mun ka nél kü li ek el lá tá sá ról szóló 1991.

Részletesebben

6060 Ti sza kécs ke, Er kel fa sor 10. Te le fon: 76/441-255, 76/441-592 Fax: 76/440-063, 76/441-592 OM azo no sí tó: 027 955

6060 Ti sza kécs ke, Er kel fa sor 10. Te le fon: 76/441-255, 76/441-592 Fax: 76/440-063, 76/441-592 OM azo no sí tó: 027 955 fuzet 2011:SZOROLAP10.QXD 2011.10.13. 8:10 Page 1 MÓ RICZ ZSIG MOND Ál ta lá nos Is ko la, Gim ná zi um, Szak kép zõ Is ko la, Kollégium, Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény és Pe da gó gi ai Szak szol

Részletesebben

86. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2007. jú li us 2., hétfõ TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 2289, Ft. Oldal

86. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2007. jú li us 2., hétfõ TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 2289, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2007. jú li us 2., hétfõ 86. szám Ára: 2289, Ft TARTALOMJEGYZÉK 2007: LXXXIV. tv. A re ha bi li tá ci ós já ra dék ról... 6340 2007: LXXXV. tv. A Ma gyar

Részletesebben

A SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA TARTALOM

A SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA TARTALOM V. ÉVFOLYAM 1. szám 2007. ja nu ár 31. A SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA Szo ci á lis Közlöny Szerkesztõsége 1054 Budapest, Akadémia u. 3. Telefon: 475-5745 Megjelenik szükség szerint.

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2007. jú li us 11., szerda 93. szám Ára: 588, Ft TARTALOMJEGYZÉK 2007: CIII. tv. A pénz mo sás meg elõ zé sé rõl és meg aka dá lyo zá sá ról szó ló 2003.

Részletesebben

A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE T A R T A L O M

A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE T A R T A L O M A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE Budapest, 2006. október 4. Meg je le nik minden szerdán. IX. évfolyam, 2006/40. szám Ára: 315 Ft T A R T A L O M Álláspályázatok I. FÕRÉSZ: Személyi és szer ve ze ti hírek Apc

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. 2006: CXXVII. tv. A Ma gyar Köz tár sa ság 2007. évi költ ség ve té sé rõl... 12730

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. 2006: CXXVII. tv. A Ma gyar Köz tár sa ság 2007. évi költ ség ve té sé rõl... 12730 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2006. de cem ber 22., péntek TARTALOMJEGYZÉK 1. kö tet 2006: CXXVII. tv. A Ma gyar Köz tár sa ság 2007. évi költ ség ve té sé rõl... 12730 Oldal 2. kö tet

Részletesebben

M.2. számú melléklet. Az NKM Energia Zrt. ügyfélszolgálati egységei. törölt: június 1-től. törölt: Áramszolgáltató

M.2. számú melléklet. Az NKM Energia Zrt. ügyfélszolgálati egységei. törölt: június 1-től. törölt: Áramszolgáltató Egyetemes Villamos Energia Szolgáltatói Üzletszabályzat M.2. számú melléklete M.2. számú melléklet Az NKM Energia Zrt. ügyfélszolgálati egységei Hatályos: 2019. NKM Energia Zrt. Egyetemes Villamos Energia

Részletesebben

36. szám II. kötet A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, áp ri lis 3., hétfõ TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 4255, Ft

36. szám II. kötet A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, áp ri lis 3., hétfõ TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 4255, Ft A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2006. áp ri lis 3., hétfõ TARTALOMJEGYZÉK 15/2006. (IV. 3.) OM r. Az alap- és mesterképzési szakok képzési és kimeneti követel - ményeirõl 36. szám II. kötet

Részletesebben

150. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, no vem ber 15., kedd TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1633, Ft. Oldal

150. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, no vem ber 15., kedd TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 1633, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2005. no vem ber 15., kedd 150. szám TARTALOMJEGYZÉK 2005: CXIX. tv. Az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekrõl szóló tör vények mó do

Részletesebben

III. Az Alkotmánybíróság teljes ülésének a Magyar Közlönyben közzétett végzése

III. Az Alkotmánybíróság teljes ülésének a Magyar Közlönyben közzétett végzése III. Az Alkotmánybíróság teljes ülésének a Magyar Közlönyben közzétett végzése 31/2006. (VII. 5.) AB végzés 1021 31/2006. (VII. 5.) AB végzés Az Al kot mány bí ró ság al kot mány jo gi pa nasz és utó

Részletesebben

19. szám. II. rész JOGSZABÁLYOK. A Kormány tagjainak A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. A pénzügyminiszter 12/2005. (II. 16.

19. szám. II. rész JOGSZABÁLYOK. A Kormány tagjainak A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. A pénzügyminiszter 12/2005. (II. 16. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2005. feb ru ár 16., szerda 19. szám TARTALOMJEGYZÉK 12/2005. (II. 16.) PM r. A kincs tá ri rend szer mû kö dé sé vel kap cso la tos pénz ügyi szolgálta -

Részletesebben

KOCSÁR MIKLÓS. Dalok magyar költ k verseire

KOCSÁR MIKLÓS. Dalok magyar költ k verseire KOCSÁR MIKLÓS Dalok magyar költk verseire Énekhangra és zongorára 2. Gyurkovics Tibor versei ÖLELJ MEG ENGEM, ISTEN 1. Fönn 2. Antifóna 3. Figura 4. Istenem LÁTJÁTOK FELEIM KÉRÉS EGYHELYBEN POR-DAL Kontrapunkt

Részletesebben

GONDOLATOK AZ ISKOLASZÖVETKEZETEK JOGI SZABÁLYOZÁSÁRÓL

GONDOLATOK AZ ISKOLASZÖVETKEZETEK JOGI SZABÁLYOZÁSÁRÓL 182 SZÖVETKEZÉS XXXIII. évfolyam, 2012/1 2. szám Dr. Kár olyi Géza 1 GONDOLATOK AZ ISKOLASZÖVETKEZETEK JOGI SZABÁLYOZÁSÁRÓL Cselekvési változatok A szö vet ke zet a ha tá lyos meg fo gal ma zás 2 sze rint:

Részletesebben

85. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, jú li us 1., vasárnap TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 210, Ft. Oldal

85. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, jú li us 1., vasárnap TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 210, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2007. jú li us 1., vasárnap 85. szám TARTALOMJEGYZÉK 176/2007. (VII. 1.) Korm. r. A Mi nisz ter el nö ki Hi va tal ról, valamint a Mi nisz ter el nö ki Hi

Részletesebben