AZ OTITIS EXTERNA MÁSKÉPPEN: MIKROBIOLÓGIA ÉS ANTIBIOTIKUM-KEZELÉS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AZ OTITIS EXTERNA MÁSKÉPPEN: MIKROBIOLÓGIA ÉS ANTIBIOTIKUM-KEZELÉS"

Átírás

1 AZ OTITIS EXTERNA MÁSKÉPPEN: MIKROBIOLÓGIA ÉS ANTIBIOTIKUM-KEZELÉS Bőrgyógyászat fakultáció: A hallójárat megbetegedései Lajos Zoltán DUO-BAKT Állatorvosi Mikrobiológiai Laboratórium

2 A KUTYÁK OTITIS EXTERNÁJA - MEGJELENÉSI FORMÁK MIKROBIOLÓGIÁJA KÓROKOZÓBAN GONDOLKODUNK! EZ A KLINIKAI MIKROBIOLÓGIA. ERYTHEMATOSUS - CERUMINOSUS: (STREPTOCOCCUSOK, CORYNEBACTERIUM) STAPHYLOCOCCUS, MALASSEZIA PACHYDERMATIS PURULENS: GRAM - SPECIESEK, JELLEMZŐ A PSEUDOMONAS AERUGINOSA (ELŐZŐ MIKROBIOLÓGIÁJÁVAL KEVEREDHET) ÉLETPÁLYA, HÁTRÁNYOKKAL Á (BETEG) ELŐNYÖKKEL Ő (HOL?)

3 CERUMINOSUS OTITIS EXTERNA GYAKRAN ATÓPIÁS / ALLERGIÁS ALAPBETEGSÉG. JOBB INDULATÚ, AZ ÁLLATOK JOBBAN TOLERÁLJÁK. JOBB GYÓGYSZERÉRZÉKENYSÉG KÖNNYEBBEN KEZELHETŐ LOKÁLIS KÉSZÍTMÉNYEKKEL; A FÜL TISZTÍTÁSA EGYSZERÜBB. RECIDIVA GYAKORI (ALAPBETEGSÉG!); EZ A TIPUS IS KÖNNYEN KRÓNIKUSSÁ VÁLIK. SZÖVŐDMÉNYEK LEHETŐSÉGE ITT IS FENNÁLL.

4 PURULENS OTITIS EXTERNA KRÓNIKUS FORMA. PURULENS KÓRKÉP: SÚLYOSABB BETEGSÉG. POLIMIKRÓBÁS FLÓRAKÉP. JELLEMZŐEN MEGTALÁLHATÓ A PSEUDOMONAS AERUGINOSA. ALAPBETEGSÉG: MEGELŐZŐ CERUMINOSUS OTITIS EXTERNA(!!!), (IDEGENTEST, TRAUMA) PS. AERUGINOSA: UBIQUITER, TIPIKUS OPPORTUNISTA PATOGÉN: POLIREZISZTENCIA FEKÉLYES-GENNYES GYULLADÁS TERÁPIÁS NEHÉZSÉGEK: REZISZTENCIA, FARMAKOKINETIKA, - DINÁMIA SZÖVŐDMÉNYEK KIALAKULÁSA (OM, OI)

5 HELYES KATEGORIZÁLÁS MIRE JÓ A BESOROLÁS? KORREKT KEZELÉS ESZKÖZ: CITOLÓGIAI VIZSGÁLAT A BETEG MELLETT. 10 PERC, EGYSZERŰEN ELVÉGEZHETŐ KÖLTSÉGHATÉKONY ÉS TÖBBLETBEVÉTELLEL JÁR. EREDMÉNY ALAPJÁN PREZUMPTÍV KEZELÉS INDÍTÁSA. MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLAT KÖTELEZŐ: -RECIDIVÁLÓ / KRÓNIKUS BETEGSÉG - GRANULOCYTA + PÁLCIKA ALAKÚ BAKTÉRIUM A GRANULOCYTA PÁLCIKA ALAKÚ BAKTÉRIUM A KENETBEN

6 STAPHYLOCOCCUS+MALASSEZIA, CERUMINOSUS GRAM festés MALASSEZIA, CERUMINOSUS MK festés PSEUDOMONAS, PURULENS Citológiai festés

7 MINTAVÉTEL VATTAPÁLCA BEDUGJUK ÉS BEKÜLDJÜK? JELENTŐS KOLONIZÁLÓ FLÓRÁT TENYÉSZTETÜNK. FÜLTISZTÍTÁS DEZINFICIENS ÉS LOKÁLIS ANTIBIOTIKUM NÉLKÜL, MAJD MÉLYRŐL MINTAVÉTEL. HA LEHET, ÉRDEMES INVAZÍV MINTAVÉTELHEZ FOLYAMODNI, ÉS EKKOR ANAEROB TENYÉSZTÉST IS KÉRJÜNK! VATTAPÁLCÁT TRANSZPORT TÁPTALAJBA TESSZÜK, A MOSÓFOLYADÉKOT NATÍVAN(hűtés!) ÉS TRANSZPORTOS VATTAPÁLCÁN KÜLDJÜK.

8 HA KALAPÁCS VAN KEZEDBEN, HAJLAMOS VAGY MINDENT SZÖGNEK LÁTNI.

9 5258 MIKROBATÖRZS MEGOSZLÁSI ARÁNYA (%) Forrás: DUO-BAKT, eb fülváladék 2592 pozitív(64%) 5258 törzs.

10 ÉS A DOBÜREG? GYAKRAN A DOBÜREGI MINTA IS FÜL -ként ÉRKEZIK. ADATRÖGZÍTÉS ROSSZ. 2013: 13 INTRAOPERATÍV MINTA NAGYON KEVÉS! 10 pozitív, 17 törzs 4 Ps.aer. / Staph. / Enterococcus. ÉRDEMES LENNE MINTÁZNI: FECSEG A FELSZÍN, HALLGAT A MÉLY. GYAKRAN CSAK EMLÉKEZTET A FÜLVÁLADÉK EREDMÉNYÉRE A DOBÜREG MIKROBIOLÓGIÁJA.

11 ÉS A DOBÜREG? 2. Keverék: SBH+ECO+MAL (fül), steril (dobüreg). Basset: MSSP+PMI+MAL (fül), MRSP+MAL (dobüreg). Bichon: MRSP (fül), MRSP (dobüreg), MSSP (dobüreg). Westie: PAE-SBH (fül), ECO+SBH (dobüreg).

12 MACSKÁK OTITIS EXTERNÁJA RÖVIDEN 4 ÉVEN ÁT 309 MINTA. TALÁN NEM BETEGESEK? 221 (72%) POZITÍV 326 TÖRZS TENYÉSZIK. 41% STAPHYLOCOCCUS spp., 23% MALASSEZIA, 9% PASTEURELLA spp., 5% PS. AERUGINOSA. MIKROBIOLÓGIAI SZEMPONTBÓL KEVÉS KIHÍVÁS. SEBÉSZETI ÉS IMMUNOLÓGIAI OLDALRÓL JELENTŐS SZERENCSÉRE A MAGYAR MACSKÁK NEM JÁRNAK ORVOSHOZ ÉS ÖNPUSZTÍTÓ ÉLETMÓDOT FOLYTATNAK.

13 326 MIKROBATÖRZS MEGOSZLÁSI ARÁNYA (%) Forrás: DUO-BAKT, macska fülváladék 221 pozitív (72 %) 326 törzs.

14

15 ZOLIKÁM, NEKÜNK CSAK MONDD MEG, MIT ADJUNK! AZT NE, HOGY MIÉRT?! (GYERMEKKÓRHÁZ Sebészeti Osztály, 2002) UGYE EZ NEM VALÓSÁG, CSAK EGY KÓRHÁZI LEGENDA?

16 A KUTYÁK OTITIS EXTERNÁJA MA 1. ERYTHEMATOSUS - CERUMINOSUS: MEGJELENNEK AZ MRSP TÖRZSEK, ÉS AZ ELLENÁLLÓBB MALASSEZIÁK. UTÓBBI SZÁMÍT? 2. PURULENS: FLUOROKINOLON REZISZTENS PS. AERUGINOSA ELŐFORDULÁSI GYAKORISÁGA NÖVEKSZIK. 3. A CERUMINOSUS FORMA IS NEHEZEBBEN KEZELHETŐVÉ, TERÁPIAREZISZTENSÉ VÁLHAT. ELHANYAGOLT PURULENS ESETEK GYAKORIBBAK.

17 A KUTYÁK OTITIS EXTERNÁJA -MA II. 1. A CERUMINOSUS FORMA GYAKRAN IGÉNYEL ÁTGONDOLT(?!) KEZELÉST. OKA ELSŐSORBAN A TÚLÉLŐ GOMBAFERTŐZÉS, MRSP. 2. PER OS ANTIMIKOTIKUS KEZELÉS: AZ EREDMÉNY KÉTES 3. A GONDOS FÜLMOSÁS JELENTŐSÉGE MEGNŐ. 4. ALAPBETEGSÉG SZANÁLÁSA, SZÖVŐDMÉNYEK FELTÁRÁSA MÉG FONTOSABB OS 5. A PURULENS U FORMA ÚJ KIHÍVÁSA: FLUOROKINOLON O O O REZISZTENS PSEUDOMONAS.

18 MALASSEZIA PACHYDERMATIS TÖRZSEK ANTIMIKOTIKUM ÉRZÉKENYSÉGE (%) Forrás: DUO-BAKT, (fülváladék)

19 PS. AERUGINOSA ATIBIOTIKUM-ÉRZÉKENYSÉGE (%) Forrás: DUO-BAKT, (fülváladék)

20 KÓRHÁZI NAGYÁGYÚK GENETIKAI REZISZTENCIA

21 : 0,4% : 4% STAPH. PSEUDINTERMEDIUS TÖRZSEK ANTIBIOTIKUM- ÉRZÉKENYSÉGE (%) Forrás: DUO-BAKT, (fülváladék)

22 MSSP MRSP

23 GYÓGYKEZELÉS ÖRDÖGI KÖR A LOKÁLIS KÉSZITMÉNYEK É GOMBÁK, STAPH.-OK ÉS PS. AERUGINOSA ELLEN ELIVILEG HATÁSOSAK. AZ ELLENÁLLÓBB PSEUDOMONASOK, MALASSEZIÁK TÚLÉLHETNEK. ALAPBETEGSÉG KEZELÉSE ÉS A TAKARÍTÁS ELMARAD. ISMÉTELT KEZELÉS. HAJLAMOS BETEGEKBEN KRÓNIKUS / RECIDIVÁLÓ KÓRKÉPEK ALAKULNAK KI. LEHETŐSÉG SZÖVŐDMÉNYEKRE KEZDŐDIK MINDEN ÚJRA

24 GYÓGYKEZELÉS II. KLINIKAI ÉS CITOLÓGIAI KÉP ALAPJÁN VÁLASZTUNK LOKÁLIS GYÓGYSZERT. KUTATJUK AZ ALAPBETEGSÉGET! MEGFELELŐ TISZTÍTÁS DEZINFICIÁLÁS RENDKÍVÜL FONTOS! MŰKÖDNI FOGNAK A SZOKÁSOS FÜLCSEPPEK CERUMINOSUS MINDEN PURULENS ÉS MINDEN TERÁPIAREZISZTENS, KRÓNIKUS ESET: MIKROBIOLÓGIAI + KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATOK! ÚJRA KUTATJUK AZ ALAPBETEGSÉGET! EZUTÁN VÁZOLJUK FEL A TERÁPIÁS TERVET. COMPLIANCE?

25 GYÓGYKEZELÉS III. LABOREREDMÉNY UTÁN (!!!) SZISZTÉMÁS KEZELÉS: PSEUDOMONAS: 2X10-15 mg/ttkg CIP STAPHYLOCOCCUS: ENRO 2X5-10 vagy CEF1: 2-3X mg/ttkg. ANTIMIKOTIKUM PER OS? FLUKONAZOL, ITRAKONAZOL 5-10 mg/ttkg. MINDIG EGYÜTT FUT MÉG EKKOR IS A LOKÁLIS, A TISZTÍTÓ ÉS A SZISZTÉMÁS KEZELÉS! KIHÍVÁSAINK: MRSP, Ps.aer. FK R? ELTOLJUK A TERÁPIÁT HA SZÜKSÉGES: INVAZÍV BEAVATKOZÁS!

26 S NE A TÖRTET TEKINTSD ÉS CSONKA RÉSZÉT, DE AZ EGÉSZ NEM-OSZTHATÓ EGÉSZÉT... (KOSZTOLÁNYI DEZSŐ)

27 KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET!

28 MI IS AZ MRSP? Meticillin / oxacillin : régi antibiotikumok a Staphylococcus ellen indikátor. MRSP: megjelenik egy számfeletti penicillin-kötő fehérje, a PBP 2a. Ez gyengén g / nem kötődik a ß-laktám - antibiotikumokhoz, így az MRSP sejtfala ezek jelenlétében is szintetizálódik. MecA kromoszomális gén kódolja. Diagnosztika : PBP 2a vagy MecA kimutatása. Mindehhez felkészült laboratórium szükséges, még az egyszerű módszerek alkalmazása esetén is...

29 NOSOCOMIALIS INFEKCIÓK Kórházi fertőzések, de a veteriner praxisban tulajdonképpen minden problémás, hosszú előzménnyel terhelt infekció annak tekinthető. Gram-negatív polirezisztens pálcák: hosszas kórház, sorozatos hasi műtétek, harapott sebek szövődményes infekciói, immunszupresszió. MRSP: hosszas bőrgyógyászati anamnézis kezeletlen alapbetegséggel, krónikus szeptikus ortopédiai beteg. MRSA: krónikus gennyesedések, némi humán medicinabéli ráhatással.

30 MIÉRT VESZÉLYES AZ MRSP? A fentiek az összes ß-laktám antibiotikummal szembeni rezisztenciát okoznak. Gyakori a co-rezisztencia más antibiotikumokkal, fertőtlenítőszerekkel szemben. Kórházi munka : kedvez a nozokomiális infekciók terjedésének. Mindez párosul a virulencia - faktorokkal, és dermatológiai betegeinkkel: rendkívüli helyzet! Terápia a veteriner medicinában? Mi általában nem tudunk nagyágyúkat használni. Megoldás: mikrobiológiai vizsgálat, alapbetegség szanálása, lokális kezelés, Antibiotikumok?

Gyógyszertan. 7. Az élő kórokozókra ható szerek. Szerzők: Brassai Attila Dóczi K. Zoltán Bán Erika-Gyöngyi

Gyógyszertan. 7. Az élő kórokozókra ható szerek. Szerzők: Brassai Attila Dóczi K. Zoltán Bán Erika-Gyöngyi Gyógyszertan 7. Az élő kórokozókra ható szerek Szerzők: Brassai Attila Dóczi K. Zoltán Bán Erika-Gyöngyi 2012 1 Az élő kórokozókra ható szerek... 1 Antibakteriális szerek... 3 Az antimikróbás kezelés alapelvei...

Részletesebben

Az antibiotikum alkalmazás helyes gyakorlata a Szabolcs- Szatmár-Bereg megyei Kórházakban Dr. Margitai Barnabás, Dr. Farkas Anikó, Dr. Vancsó Ágnes (Minőség- és Biztonsági Irányítási Igazgatóság, Biológia

Részletesebben

mabe Bevezetés A betegség rövid bemutatása Mi okozza a betegséget? SPA Hasznos információk a betegségről

mabe Bevezetés A betegség rövid bemutatása Mi okozza a betegséget? SPA Hasznos információk a betegségről mabe SPA Hasznos információk a betegségről Bevezetés Ez a tájékoztató azért íródott, hogy a betegségben szenvedők megkapják a legfontosabb ismereteket, amelyek alapján megismerik betegségüket, annak okát,

Részletesebben

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2006; 7:89-95.

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2006; 7:89-95. A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT NOSOCOMIALIS FERTŐZÉSEK, 2005. JANUÁR 1- DECEMBER 31. EPINFO 2006; 7:89-95.

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY GÖBÖS ELVÁLTOZÁSÁRÓL

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY GÖBÖS ELVÁLTOZÁSÁRÓL BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY GÖBÖS ELVÁLTOZÁSÁRÓL Mi az a göbös golyva? A golyva (vagy struma) a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti. A göb a pajzsmirigy körülírt szerkezeti eltérése, egy csomó. Leginkábba

Részletesebben

Húgyúti fertőzések klinikuma, mikrobiológiai diagnosztikája és célzott antibiotikus kezelése

Húgyúti fertőzések klinikuma, mikrobiológiai diagnosztikája és célzott antibiotikus kezelése Húgyúti fertőzések klinikuma, mikrobiológiai diagnosztikája és célzott antibiotikus kezelése MIKROBIOLÓGIAI GYORSDIAGNOSZTIKA ELŐADÁS SOROZAT VII. szintentartó, továbbképző és rezidens tanfolyam PROGRAMFÜZET

Részletesebben

ANTIBIOTIKUM TERÁPIA A SEBÉSZETBEN

ANTIBIOTIKUM TERÁPIA A SEBÉSZETBEN 2 ANTIBIOTIKUM TERÁPIA A SEBÉSZETBEN 2011 dr. Sére Viktória 2009/2010 Módosította: dr. Molnár Péter 2010/2011 A terápia célja 3 Sebfertőzés Műtéti sebek osztályozása 4 A műtéti sebeket a szennyezettség

Részletesebben

Mikrobiológiával vagy anélkül?

Mikrobiológiával vagy anélkül? Mikrobiológiával vagy anélkül? Dr. Barcs István, Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar Az egészségügyi ellátással kapcsolatban fellépő valamennyi fertőzés (mint ahogyan minden közösségi, járványos

Részletesebben

Spórát nem képző anaerob baktériumok. Endogén és exogén anaerob infekciók. Spóra-képző és spórát nem képző anaerobok

Spórát nem képző anaerob baktériumok. Endogén és exogén anaerob infekciók. Spóra-képző és spórát nem képző anaerobok Spórát nem képző anaerob baktériumok Szabó Judit Endogén és exogén anaerob infekciók Két forrás: -normál flóra endogén -környezet (pl. talaj) exogén Spóra-képző és spórát nem képző anaerobok Spóra-képző

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. IgA hiány Készítette: Klinikai Immunológiai és Allergológiai Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. IgA hiány Készítette: Klinikai Immunológiai és Allergológiai Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja IgA hiány Készítette: Klinikai Immunológiai és Allergológiai Szakmai Kollégium BNO: D80.2 Betegségcsoport: Immunglobulin A (IgA) szelktív hiánya I. Alapvető

Részletesebben

18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről

18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről Dr. Bíró Zoltán állatorvos MH EK KJSZ ALAPFOGALMAK 1. egészségügyi ellátással

Részletesebben

Útmutató az intravénás kábítószer-fogyasztók körében végzett HIV, vírushepatitis és egyéb fertôzések szûréséhez

Útmutató az intravénás kábítószer-fogyasztók körében végzett HIV, vírushepatitis és egyéb fertôzések szûréséhez Útmutató az intravénás kábítószer-fogyasztók körében végzett HIV, vírushepatitis és egyéb fertôzések szûréséhez Kézikönyv a szolgáltató által kezdeményezett orvosi vizsgálathoz, szûrôvizsgálathoz és tanácsadáshoz

Részletesebben

A tigecyclin, egy új glycylcyclin antibiotikum in vitro hatékonyságának vizsgálata Magyarországon multicentrikus tanulmány 2006

A tigecyclin, egy új glycylcyclin antibiotikum in vitro hatékonyságának vizsgálata Magyarországon multicentrikus tanulmány 2006 A tigecyclin, egy új glycylcyclin antibiotikum in vitro hatékonyságának vizsgálata Magyarországon / 1 A tigecyclin, egy új glycylcyclin antibiotikum in vitro hatékonyságának vizsgálata Magyarországon multicentrikus

Részletesebben

NEM EGÉSZSÉGÜGYI DIPLOMÁVAL RENDELKEZŐK KLINIKAI MIKROBIOLOGAI SZAKKÉPZÉSI PROGRAMJÁNAK RÉSZLETES TEMATIKÁJA

NEM EGÉSZSÉGÜGYI DIPLOMÁVAL RENDELKEZŐK KLINIKAI MIKROBIOLOGAI SZAKKÉPZÉSI PROGRAMJÁNAK RÉSZLETES TEMATIKÁJA NEM EGÉSZSÉGÜGYI DIPLOMÁVAL RENDELKEZŐK KLINIKAI MIKROBIOLOGAI SZAKKÉPZÉSI PROGRAMJÁNAK RÉSZLETES TEMATIKÁJA A nem humán egészségügyi diplomával rendelkezők (biológus, állatorvos, molekuláris biológus

Részletesebben

Kereskedelmi név Hatóanyag Hatáserősség Gyógyszerforma. Lincomycin (as lincomycinhydrochloridmonohydrat) spectinomycin (as spectinomycin sulfate)

Kereskedelmi név Hatóanyag Hatáserősség Gyógyszerforma. Lincomycin (as lincomycinhydrochloridmonohydrat) spectinomycin (as spectinomycin sulfate) I. melléklet Az állatgyógyászati készítmény elnevezéseinek, gyógyszerformáinak, hatáserősségeinek, célállat fajainak, alkalmazási módjainak, forgalomba hozatali engedély jogosultjainak felsorolása a tagországokban

Részletesebben

Tartalom. A címlapon: Hippokratész (bizánci mester műve kb. 1342-ből, a Bibliotheque Nationale, Paris tulajdona)

Tartalom. A címlapon: Hippokratész (bizánci mester műve kb. 1342-ből, a Bibliotheque Nationale, Paris tulajdona) SEBkezelés SEBGYÓGYULÁS u XII. évfolyam 2009. 2. szám Tartalom Elnöki köszöntő... 3 Dr. Sugár István Kristálycukor helye és szerepe a sebkezelésben. Irodalmi áttekintés és saját eseteink... 5 Dr. Bazsó

Részletesebben

PANNON REPRODUKCIÓS INTÉZET KFT

PANNON REPRODUKCIÓS INTÉZET KFT PANNON REPRODUKCIÓS INTÉZET KFT 8300 TAPOLCA, BARTÓK BÉLA U. 1.-3. Tel.: 06-87 510365 Fax:06-87 510366 Email: pritap@t-online.hu Honlap: www.pri.hu, www.pri.com Ügyvezető igazgató: Dr.Török Attila Hány

Részletesebben

Egészségügyi genetikai tesztek

Egészségügyi genetikai tesztek Egészségügyi genetikai tesztek MILYEN ESETBEN INDOKOLT GENETIKAI TESZTET VÉGEZNI? SZAKSZERŰ GENETIKAI TANÁCSADÁS MIRE KERES VÁLASZT A GENETIKAI TESZT? AZ ÖN DÖNTÉSE Egészségügyi genetikai tesztek Mindannyian

Részletesebben

Kutyák és macskák Dirofilaria repens/dirofilaria immitis okozta fertőzöttsége

Kutyák és macskák Dirofilaria repens/dirofilaria immitis okozta fertőzöttsége Ajánlás kutyák és macskák repens és immitis okozta fertőzöttségének megelőzésére és gyógykezelésére Szerzők: Dr. Fok Éva és Dr. Varga Zsolt Az ajánlás a 2009-ben megjelent Dr. Fok Éva - Dr. Varga Zsolt:

Részletesebben

A HIGIÉNÉS FOLYAMAT SZABÁLYOZÁSA MF 002.RE

A HIGIÉNÉS FOLYAMAT SZABÁLYOZÁSA MF 002.RE Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: A HIGIÉNÉS FOLYAMAT SZABÁLYOZÁSA MF 002.RE Készítette: Dr. Szamosi Szilvia Átvizsgálta: Dr. Váncsa Andrea Jóváhagyta:

Részletesebben

Az orvos-beteg kapcsolat hatása a terápiás együttműködésre

Az orvos-beteg kapcsolat hatása a terápiás együttműködésre Az orvos-beteg kapcsolat hatása a terápiás együttműködésre Demeter Judit SE I. számú Belgyógyászati Klinika 1083 Budapest Korányi S. u 2/a demjud@bel1.sote.hu Az előadás váza 1. A beteg és az orvos jó

Részletesebben

REICZIGEL JENŐ: VÁLOGATOTT FEJEZETEK A BIOSTATISZTIKÁBÓL

REICZIGEL JENŐ: VÁLOGATOTT FEJEZETEK A BIOSTATISZTIKÁBÓL REICZIGEL JENŐ: VÁLOGATOTT FEJEZETEK A IOSTATISZTIKÁÓL Szent István Egyetem Állatorvostudományi Kar udapest, 2005. Reiczigel Jenő: Válogatott fejezetek a biostatisztikából 2 Tartalomjegyzék 1. evezetés

Részletesebben

A Kaposi Mór Oktató Kórház által szervezett akkreditált továbbképzések programjai és válogatott összefoglalói

A Kaposi Mór Oktató Kórház által szervezett akkreditált továbbképzések programjai és válogatott összefoglalói A Kaposi Mór Oktató Kórház által szervezett akkreditált továbbképzések programjai és válogatott összefoglalói 2011 Kaposvár 2011 Pharosz Füzetek 2. A Kaposi Mór Oktató Kórház által szervezett akkreditált

Részletesebben

Az influenza, súlyos influenza kezelése nemzetközi tapasztalatok alapján

Az influenza, súlyos influenza kezelése nemzetközi tapasztalatok alapján Infektológiai Szakmai Kollégium Elnök: Prof. Dr. Ludwig Endre Egyesített Szent István és Szent László Kórház, Budapest, 1097 Gyáli út 5-7. Tel/Fax: 455-8147 E-mail: eludwig@laszlokorhaz.hu Az influenza,

Részletesebben

Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség

Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség Avagy a művészet fontos, de az iparra is figyelni kell A kilencvenes évek elején az első tárgyalásaim egyikén, a jogerős ítélet kihirdetése után a Fővárosi

Részletesebben

életmód melléklete 2012. ősz Egészségére váljék! Fiatalo(sa)k, egészségesek és sportosak Ingyenes szakorvosi tanácsadás

életmód melléklete 2012. ősz Egészségére váljék! Fiatalo(sa)k, egészségesek és sportosak Ingyenes szakorvosi tanácsadás A Budaörsi Napló életmód melléklete 2012. ősz Egészségére váljék! Fiatalo(sa)k, egészségesek és sportosak Ingyenes szakorvosi tanácsadás adás A tartalomból A tartalomból 4. oldal Dr. Sandil Anita az egészséges

Részletesebben

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK. A Crohn-betegségről TÁJÉKOZTATÓ A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEKNEK. MGT Colon Szekció és az Alapítvány a vastagbélbetegekért kiadványa

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK. A Crohn-betegségről TÁJÉKOZTATÓ A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEKNEK. MGT Colon Szekció és az Alapítvány a vastagbélbetegekért kiadványa TÁJÉKOZTATÓ A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEKNEK A kérdéseket nemzetközileg vizsgált, az érintett betegek által felvetett problémák alapján állítottuk össze. A válaszokban a The Crohn s and Colitis Foundation of

Részletesebben

Az aminoglikozidok jellemzői

Az aminoglikozidok jellemzői sejtfalszintézis gátló fehérjeszintézis gátló nukleinsavszintézis gátló béta-laktámok, glycopeptidek, (cycloserin, bacitracin) aminoglikozidok, tetraciklinek, tigecyclin, linezolid, streptograminok, (chloramphenicol),

Részletesebben

Forradalom a Föld megmentéséért

Forradalom a Föld megmentéséért TERUO HIGA Forradalom a Föld megmentéséért Effektív mikroorganizmusokkal (EM) oldjuk meg Földünk problémáit TERUO HIGA Forradalom a Föld megmentéséért Effektív mikroorganizmusokkal (EM) oldjuk meg Földünk

Részletesebben