OLYAN AZ EREDMÉNY, MINT A

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "OLYAN AZ EREDMÉNY, MINT A"

Átírás

1 OLYAN AZ EREDMÉNY, MINT A VÉTEL A MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK HELYES INDIKÁLÁSA ÉS KIVITELEZÉSE Lajos Zoltán, Mikecz Andrea DUO-BAKT Állatorvosi Mikrobiológiai Laboratórium MÁOK Pannon Szervezet Továbbképzése Zalaegerszeg

2 MINTAVÉTELI TÉNYEZŐK HATÁSA A BAKTERIOLÓGIÁBAN Általános rész

3 PREANALITIKAI HIBÁK, EGYSZERŰSÍTVE sajátszemében a gerendát sem, máséban a szálkát is Most a labor ilyen hibáit nem vesszük észre ; az előadás klinikusoknak szól. (1) Helyes e az indikáció? (2) Jó módszerrel és technikával vettük a mintát? (3) Hogyan tároljuk és szállítjuk a mintát? Ezeket mind-mind lehet rosszul végezni.

4 OLYAN AZ EREDMÉNY, MINT A VÉTEL. (Konkoly-Thege M.) vagy: KI MINT VET, ÚGY ARAT.

5 TÖBB LEHETŐSÉG IS VAN: Van infekció, de nem kell mikrobiológia Van infekció, kell vizsgálat, és egyszerű a mintavétel. Van infekció, de a helye terhelt normál-vagy kolonizáló flórával, esetleg kontaminált. Gondot okoz a mintavétel. Nincs infekció, ezért nem kell mintát venni.

6 HA KALAPÁCS VAN KEZEDBEN, HAJLAMOS VAGY MINDENT SZÖGNEK LÁTNI.

7 HELYES E AZ INDIKÁCIÓ? Használjuk a józan eszünket! Van e fertőzés? Gyulladás? Kórokozó? Hol van a fertőzés? Mindennapos, hogy ott keresünk valamit, ahol nincs az a dolog, azaz fertőzés. Néha még gyulladás sem Megoldás: anamnézis betegvizsgálat kiegészítő vizsgálatok.

8 NELLY 3 é SPÁNIEL ivart. szuka Vulva bőrredő-dermatitis. Erős nyalogatás. Lelet: Klebsiella pneumoniae, gomba+mikroszkóp negatív. Az eset nem mikrobiológiai probléma! Klebsiella bélbaktérium: közel az anus...kolonizáló flóra?), csak súlyos mély pyoderma esetén kórokozó! Napi fertőtlenítő mosás, ecsetelés, szárítás, gallér. Esetleg plasztika? Szisztémás ab. felesleges.

9 HÚGÓ EB GARATVÁLADÉK Több hete száraz köhögés. Jó ált. állapot. Ab.-ot nem kapott. Mikrobiológia: normál garatflóra, kevés coliform. Hiba: felesleges, nem releváns minta. Így az eredmény sem releváns. Megoldás: betegvizsgálat, tracheaváladék, de inkább BAL vétele mikrobiológiára és citológiára. Utóbbi fontosabb: van e gyulladás és milyen?). Felmerül empirikus ab. mycoplasma ellen.

10 MINTAVÉTEL PROBLÉMÁS ESETBEN Emlékszünk: normál vagy kolonizáló / kontamináló flóra lehet a területen. Ismét átgondoljuk: van e infekció; fontos e a minta? Ha igen, akkor tisztítunk: nyírunktörlünk/mosunk-szárítunk! A kórokozó marad a szövetekben - mintavétel. Kikerülhetjüka kolonizált területet: pl. cystocentesis, intraoperatív mintavételek.

11 MICI 8 é BICHON szuka Évek óta fennálló ceruminosus otitis externa, atópiás háttérrel. Váltott lokális ab-mal többször kezelve hó: MRSP tenyészik a hallójáratból. CT dobüregi érintettséget igazol hó: Bulla osteotomia. Mintavétel: MSSP tenyészett. Fecseg a felszín, hallgat a mély Igen gyakori

12 BÜTYÖK 4 é BULLTERRIER Mély pyogranulomatózus dermatitis. Allergiás parlagfűpollenre deszenzibilizálás folyamatban. Cefalexinre javulnak tünetei, cyclosporin kiegészítéssel egyensúly. Lelet: Ps. aeruginosa (É: szokásos), penészgomba, Bacillusok. Mikroszkóp: negatív. Pseudomonas csak kolonizáló. Spórásokkal együtt elfedi a Staphylococcust utóbbit kell kezelni! Immunszupresszió szükséges!

13 MICU 5 é ivart. nőstény HÁZIMACSKA Két hónapja vissza-visszatérő véres vizelet, amc és pradoflox. ab. kúrákkal. Recidivák. Ekkor kinyomott vizelet bakteriológiai vizsgálatra. Rutin nem készült. Kp. csíraszámban E.coli tenyészett, genta és cef É. Egyéb R. Kolléga kérdése: adhat e cefovecint? Megoldás: ab-t nem adunk. Cystocentesissel minta rutinra és tenyésztésre. A coli valószínű kolonizáció. Nem hűtve jött. É/R mintája leképezi a kezelést. Abszolút fals eredmény.

14 TÁROLÁS SZÁLLÍTÁS: MIBEN? Vattapálcás minta: csak transzport táptalajban! Bőrkaparék: legjobb a natív kaparék, saját szikéjével. Punktátum, lavage: légtelenített fecskendő, vagy cső és(!) transzportos vattapálca. Vizelet fecskendőben, bélsár széklettartályban. Lényeges a natív minta! Transzportos vattapálca csak nagy melegben szükséges.

15 TÁROLÁS SZÁLLÍTÁS: HOGYAN- MIKOR? PAPÍR? Hűtést igényel: vizelet, bélsár és a natív punktátum vagy lavage. Mikor indítsuk útnak? A hétvégékre kell figyelni! + 1 tényező: utazik a kísérőpapír de érdemes utaznia? Minden gondot okoz: ha nincs, az végzetes. Ha van, nem mindegy, hogy milyen? A labornak semmi sem jó.

16 CAVE: ez valódi beérkezett minta!

17

18 MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK KUTYÁK ÉS MACSKÁK BŐRGYÓGYÁSZATI MEGBETEGEDÉSEIBEN

19 A BŐRKAPARÉK: ÍGY KELL VENNI... A helyes gyakorlatattól függ, mi a célunk vele és hol, hogyan kerül vizsgálatra? Szőrcsomó, pörkök nem jók, kaparékra van szükség!!! Honnan vegyük? Sablonosak az ismereteink! Felületes és mély kaparék. Celluxos minta korpázások, parakeratózis esetén. Ha nem tudjuk az indikációt?

20 HA DEMODEX A CÉL A jó bőrkaparék mély; a véres savó kiserkenésekor lehet abbahagyni a kaparást, kb. 1 cm 2 területet mintázva. Több helyről érdemes Hasznos az összecsípett bőrredő összenyomjuk és két ujj között kaparunk. Negatív eredmény esetén ismétlés! Paraffin: ha rendelőben nézzük, használhatjuk.

21 RÜHÖSSÉG DIAGNÓZISA A jó bőrkaparék nagy felületről (~10 cm 2 ), felületes kaparásból származik. Minnél rosszabb, annál jobb. A legsúlyosabb elváltozás is alkalmas hely. Ha negatív, de a gyanú alapos: ismétlés, szerológia, próbakezelés a lehetőség. Paraffin: csak házi használatra itt hasznos, de a labor nem szereti!

22 A BŐRKAPARÉK, HA DERMATOPHYTONT KERESÜNK A jó bőrkaparék felületes; az elváltozott és ép terület határáról származik. A felület 1-2 cm 2. Friss, kezeletlen bőrjelenség a legalkalmasabb. Szőr: csak szűrésre, macskáknál. A beteg gazdik a vésztartalékok. Zoonózis Nagyon gyakori a téves indikáció és a téves labor-diagnózis. Házi vizsgálat: nem javaslom. Esetleg macska.

23 EGYÉB INDIKÁCIÓK Malassezia:lipidgazdag ( zsíros ) váladék, felület esetén érdemes keresni. Egyébként gyakori kolonizáló melléklelet! Érdemes jelezni a labornak - dúsítás. Tamponminta (bakteriológiára is jó), vagy felületes kaparék. Házi citológia hasznos! Cheyletiella, tetvesség: korpázás, parakeratosis meglétekor celluxos lemez, felületes kaparék. Házi vizsgálat hasznos! Pyoderma indikációja? Legalább legyen pyoderma.

24 HA KALAPÁCS VAN KEZEDBEN, HAJLAMOS VAGY MINDENT SZÖGNEK LÁTNI.

25 EZZEL SZEMBEN ÍGY KAPARUNK... Szőrcsomót, para-és hiperkeratotikus pörköket küldünk Igen kevés anyagot küldünk, lehetőleg teljes vizsgálatra Nem a célnak megfelelően kaparunk, vagy nincs is cél Céltalanul vizet, alkoholt, paraffint használunk. Baleset- és fertőzésveszélyesen küldjük Hiányos kísérőlappal...

26 INDIKÁCIÓ: MIKOR KAPARJUNK? Citológia: pálcák fagocitálva, sok neutrofil granulocita. Ha pyodermás állatnak hosszú az anamnézise. Ha sikertelen kezelések vannak az eset mögött. Nehezen felderíthető / uralható / súlyos alapbetegség. Dermatomycosis és parazitózisok gyanúja. Előbbi: sok a téves gyanú, zoonózis. Utóbbi: kórjóslat, zoonózis. Praxismenedzsment szempontjai alapján. Milyen vizsgálatot kérjünk? Használjuk a józan eszünket!

27 MÉG EGY-KÉT APRÓSÁG Bakteriológia: tulajdonképpen mindkét kaparékféle és tampon is jó. Utóbbi nem fontos. Tisztítás: poros, koszos felület esetén kötelező. A kijáró macska is lehet mikrobiológiailag szennyezett. Tisztítás módja: (1)otthoni fürösztés+nyírás vagy (2) nyírás, vizes-nedves törlés, 50% alkohollal törlés és 2 perc várakozás. Durván váladékos, felszíni sebeket, pyodermát is tisztítani kell. Ekkor fiz. sóoldatos mosást végzünk, leitatjuk, és a tiszta sebalapon görgetünk tampont. Lesz rajta kórokozó ha van pyoderma.

28 4 Jó / elfogadható minőségű kaparékok 3 4 Mibe tegyük: szikével együtt csőbe, fecskendőbe! Munkavédelem!!!

29 Nem megfelelő kaparékok

30

31 MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK KUTYÁK ÉS MACSKÁK HASMENÉSES MEGBETEGEDÉSEIBEN

32 AZ HASMENÉSRŐL ÉS VÉRHASRÓL KÜLÖNBSÉGEI: Nem minden hasmenés vérhas, mert néha természetnek jó munkája az hasmenés, és ember nagy könnyebbséget érez utána. Néha pedig nagy erőtlenség vagyon, és megorvoslásra való nyavalya. Pápai Páriz Ferenc Pax corporis

33 MI AZ ÖN (MIKROBIOLÓGIAI) DIAGNÓZISA? Beagle-ket tenyésztő kutyatelep oltások, antiparazitikumok alkalmazása, szabályosan február: két hete tömegesen jelentkező intermittáló pépes hasmenés véres nyálkás szegmenssel esetleg formált bélsár ugyanígy Általános állapot jó. Diéta, tüneti kezelés, per os amoxycillin, fenbendazol nem reagál. Bélsár tenyésztés : Yersinia enterocolitica nagy számban, normál flórában. AMX R, ENR É, SUM É. Enrofloxacin im. + per os : a betegek azonnal reagálnak, a bélsár állaga két nap alatt rendeződik.

34 A BÉLSÁR - BAKTERIOLÓGIAI VIZSGÁLAT HELYES INDIKÁCIÓJA Elhúzódó, 3-4 napon túli hasmenés. 4 héten belül (más okból is) alkalmazott antibiotikum. Láz / hasi defanse, fájdalom / rossz ált. állapot, szeptikus állapot. Véres / gennyes bélsár. Immunkompromittált beteg. Néhány téveszme ( Nincs szükség rá, meg szoktak gyógyulni ; adunk antibiotikumot ; a tulajdonosok nem tudják kifizetni... )

35 A BÉLSÁR - PARAZITOLÓGIAI VIZSGÁLAT HELYES INDIKÁCIÓJA Elhúzódó, 4-5 napon túli hasmenés. Eredménytelen antibiotikum-kezelés. Véres-vércsíkos, nyálkás bélsár. Intermittáló hurutos hasmenés. Túrós híg bélsár. Immunkompromittált beteg. Mindezek az első pont kivételével prezumptív terápiát indokolhatnak! Ha kapott féregirtót?

36 KÖVETKEZTETÉSEK A KLINIKUM ALAPJÁN Heveny vizes-pépes diarrhoe: általában vírusinfekció, vagy toxinhatás. Véres-gennyes bélsár pépes hasmenéssel heveny beteg állatban: gyakran bakteriális infekció. Krónikus intermittáló vizes / pépes hasmenés macskában: általában Salmonella. Novembertől márciusig általában kutyában elhúzódó módon jelentkező véres-nyálkás formált bélsár / pépes hasmenés: Yersinia enterocolitica. Véres-nyálkás hasmenéses bélsár: gyakran antibiotikum-asszociált colitis, Clostridium-infekció, Isospora-fertőzés, Trichuris-okozta bántalom. Intermittáló hurutos hasmenés vagy folyamatos híg túrós hasmenés általában de nem kizárólag fiatal állatban: Giardia-infekció.

37 GIARDIA - INFEKCIÓ

38 YERSINIA ENTEROCOLITICA INFEKCIÓ

39

40 INDIKÁCIÓ, MINTAVÉTEL, MINTAKÜLDÉS Gyakran bakteriális kórokozó parazitával együtt szinergizmus? Együtt kérjük a két alapvizsgálatot, hasmenéses bélsárból: rutin bakteriológia és parazitológia. Három napon át gyűjtött bélsár: szűrés, esetleg krónikus esetek.első körben. Csak szabályos széklettartályban szabad küldeni! Fecskendő, szérumos cső, kozmetikai és gyógyszeres tégely, Kinder-tojás, neylontasak, gumikesztyű: TILOS! Mintaküldési körülmények: postázás?, nyár?, hét vége?

41 RÁSZÁNTAM MAGAM, DE HOVÁ KÜLDJEM? Csak felkészült laborba van másféle labor?! Jelentős tapasztalat enterálisdiagnosztikában, szelektív táptalajok használata, megbízható és költséghatékony baktérium-identifikálás. Gyakorlat speciális problémák megoldásában: bélflóra megítélés, AG ELISA tesztek használata, Clostridiuminfekciók kimutatása, krónikus hasmenések diagnosztikája ez is szükséges! Rutin parazitológia a specialitásokkal (trichomonas, amoeba, cryptosporidium) ez természetes.

42

43 AZ OTITIS EXTERNA MÁSKÉPPEN: MINTAVÉTEL MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATOKRA

44 A KUTYÁK OTITIS EXTERNÁJA - MEGJELENÉSI FORMÁK MIKROBIOLÓGIÁJA Kórokozóban gondolkodunk! Ez a klinikai mikrobiológia. Erythematosus -ceruminosus: (streptococcusok, corynebacterium) staphylococcus, Malassezia pachydermatis Purulens: Gram - speciesek, jellemző a Pseudomonas aeruginosa (előző mikrobiológiájával keveredhet) Életpálya, hátrányokkal (beteg) előnyökkel (hol?).

45 CERUMINOSUS OTITIS EXTERNA Gyakran atópiás / allergiás alapbetegség. Jobb indulatú, az állatok jobban tolerálják. Jobb gyógyszerérzékenység Könnyebben kezelhető lokális készítményekkel; a fül tisztítása egyszerübb. Recidiva gyakori (alapbetegség!); ez a tipus is könnyen krónikussá válik. Szövődmények lehetősége itt is fennáll.

46 PURULENS OTITIS EXTERNA Krónikus forma. Purulens kórkép: súlyosabb betegség. Polimikróbás flórakép. Jellemzően megtalálható a Pseudomonas aeruginosa. Alapbetegség: megelőző ceruminosus otitis externa(!!!), (Idegentest, trauma) Ps. aeruginosa: ubiquiter, tipikus opportunista patogén: Polirezisztencia Fekélyes-gennyes gyulladás Terápiás nehézségek: rezisztencia, farmakokinetika, - dinámia Szövődmények kialakulása (om, oi)

47 MIRE JÓ A BESOROLÁS? Helyes kategorizálás korrekt kezelés Eszköz: citológiai vizsgálat a beteg mellett. 10 perc, egyszerűen elvégezhető költséghatékony és többletbevétellel jár. Eredmény alapján prezumptív kezelés indítása. Mikrobiológiai vizsgálat kötelező: - Recidiváló / krónikus betegség - Granulocyta + pálcika alakú baktérium a kenetben

48 STAPHYLOCOCCUS+MALASSEZIA, CERUMINOSUS GRAM festés MALASSEZIA, CERUMINOSUS MK festés PSEUDOMONAS, PURULENS Citológiai festés

49 HA KALAPÁCS VAN KEZEDBEN, HAJLAMOS VAGY MINDENT SZÖGNEK LÁTNI.

50 MINTAVÉTEL Vattapálca bedugjuk és beküldjük? Jelentős kolonizáló flórát tenyésztetünk. Fültisztítás dezinficiens és lokális antibiotikum nélkül, majd mélyről mintavétel. Ha lehet, érdemes invazív mintavételhez folyamodni. Dobüreg: anaerob tenyésztést is kérjünk! Vattapálcát transzport táptalajba tesszük, a mosófolyadékot natívan(hűtés!) és transzportos vattapálcán küldjük.

51 MACSKÁK OTITIS EXTERNÁJA RÖVIDEN 4 éven át 309 minta. Nem betegesek? 221 (72%) pozitív 326 törzs tenyészik. 41% staphylococcus spp., 23% Malassezia, 9% Pasteurella spp., 5% Ps. aeruginosa. Mikrobiológiai szempontból kevés kihívás. Sebészeti és immunológiai oldalról jelentős Szerencsére a magyar macskák nem járnak orvoshoz és önpusztító életmódot folytatnak.

52

53 KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET!

54 MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK KUTYÁK ÉS MACSKÁK SZAPORODÁSBIOLÓGIAI KÓRKÉPEIBEN

55 MINTAVÉTEL 1: BAKTERIOLÓGIA (Juvenilis) vulvovaginitis, (endometritisek, vetélések), pyometra, prostatitisek, balanoposthitis leggyakrabban ezekből származ(hat)nak a minták. Szűrések: fogamzás elmaradása, vetélések utólagos oknyomozás és megelőzés. Mi a feltétlenül szükséges vizsgálat? Olyan minták mindenképpen, amelyeket punkcióval vagy műtéti úton nyerhetünk! Valóban gennyes minden kóros váladék? Tampon és transzport táptalajok.

56 Eszközök: transzport táptalaj feltétlenül szükséges! Mycoplasma tenyésztés Általános bakteriológia-mikológia

57 MINTAVÉTEL 2: EGYÉB IRÁNYOK Chlamydia, virológia: ELISAantigén kimutatásra. Gyári mintavételi kitek, sok bed side lehetőség. PCR: jellemző génrészlet kimutatása ugyanezen célokra. Eszközök: fiz.sóval nedvesített tampon. Érdemes csomagokat kérni: herpes, mycoplasma, chlamydia kimutatása. Mennyiségi viszonyok?

58

59 MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK KUTYÁK ÉS MACSKÁK LÉGÚTI FERTŐZÉSEIBEN

60 1.RHINITISEK, RHINOSINUSITISEK Gyakori betegségek, vírusfertőzések, alapbetegségek szövődményeként. Szinte modell Kórokozók:Pasteurellák, Staphylococcusok, ß-hem. Streptococcusok, Bordetella, mycoplasmák. Egyebek? Actinomycosis, aspergillosis Alkalmazunk valamilyen antibiotikumot(amc, fk, cef) Adjuváns kezelés? Meggyógyulhat Vagy meggyógyul, de nem véglegesen, vagy nem is reagál, purulens orrfolyás megmarad.

61 ÖRDÖGI KÖR? Antibiotikum-váltásokkezdődnek. Újabb kudarcok : irány a diagnosztika orrváladék: mikrobiológiai vizsgálat. Az eredményáltalában egy csődtömeg. Előkerül egy egyszerű kórokozó, vagy egy polirezisztens másik kórokozó, esetleg a kettő együtt. Elhisszük?Ha igen, akkor új erősebb antibiotikum kell. Ha nem hisszük el? Teherbírásunk vége

62 HOGYAN JUTUNK KI INNEN? VIZSGÁLAT DIAGNÓZIS TERÁPIA : A SORREND BETARTANDÓ! KORREKT MINTAVÉTEL UTÁN MIKROBIOLÓGIAI ÉS CITOLÓGIAI VIZSGÁLAT. RITKÁBB KÓROKOZÓK KIMUTATÁSÁT IS KELL KÉRNI: ANAEROBOK, MYCOPLASMA, GOMBÁK. LEGJOBB A GONDOSAN KIVITELEZETT ORR-(ÉS SINUS)LAVAGE. HÁROM CSAPÁS: MINTAVÉTEL KÉT IRÁNYBA, JELENTŐS TERÁPIÁS HATÁSSAL.

63 ORRÜREGI LAVAGE Nagyobb mennyiségű minta nyerhető: citológia+mikrobiológia. Jelentős terápiás hatás: 4 az 1-ben. Fiziológiás sóoldat a durva tisztításért és a mintáért. Acetil-cisztein az alapos tisztításért. Hígított betadine / klórhexidin a fertőtlenítésért. Gentamicin vagy chloramphenicol oldat antibiotikumként. 1x / hét, összesen két-három ismétlés. (Optimális: endoszkópos vizsgálattal kombinálva.)

64 2.MÉLY LÉGÚTI MINTÁK Abszolút fontos, de relatíve ritkán vesszük le. Próbálunk a kisebb ellenállás fel menni Trachea, bronchus: lavagea legjobb lehetőség. Hasznos endoszkóppal kombinálni a mintavételt. Nagyon lassan jut el az orrfolyásos, köhögő, dyspnoe-s, stb. beteg a mély légúti mintázáshoz. Azonnal megkapja viszont az antibiotikumokat, akár több körben is Tulajdonos compliance? Az előzetes kezelések miatt nehéz értelmezni a leleteket citológia nélkül nem is lehet! Kétségek támadnak.

65

66 MINTAVÉTEL SEBVÁLADÉKOKBÓL INDIKÁCIÓ, TECHNIKA

67 SEBVÁLADÉK EDDIG IS VOLT VALAHOGY Szükséges e vizsgálat? Kínálja magát: detritus, sebváladék, gennyel telt recessusok, necroticus területek Mintavétel egyszerű, a lelet biztosan pozitív! Vakon bízunk a leletben. Talán nincs indikációja a vizsgálatnak? Nem szoktak ebből gondok lenni kezelhető lelet nélkül valamelyik antibiotikummal. Az alapbetegség a lényeges infekció-provokáló tényező.

68 SEBVÁLADÉK Gyakran szükséges a mikrobiológiai vizsgálat: infekció-alapbetegség viszonyának két oldala van! Nem mindegy, hogyan végezzük / végeztetjük el. A mintavétel a legfontosabb A kórokozók gyakran a szokásos gennykeltők, de anaerobokkal, bélbaktériumokkal keverten is kitenyészhetnek. Esetleg utóbbiak magukban Nehéz mikrobiológiai vizsgálat.

69 NEHÉZ MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLAT Punktátumok (testüregek, tályogok) és műtéti minták elvileg abszolút indikációt képeznek. A megítélés általában egyszerűbb. Küldjünk többet! Minden egyéb sebváladék (szerzett sebek, sipolyok, felszíni műtéti sebek mintái, nem gyógyuló krónikus sebek váladékai stb.) már igen komoly gondokat okozhatnak. Legrosszabbak a talajhoz, anushoz, szájhoz közeli sebek. Kevert flóra tenyészik, sok kolonizáló/kontamináló törzzsel, amelyek elfedhetik a kórokozókat. A szétválogatás, izolálás, az anaerob tenyésztés lassú, körülményes, költséges. A nem kórokozónak vélelmezett speciesek szinergista módon szerepet játszhatnak az infekciókban, de általában csak kolonizáló / kontamináló flóra tagjai. Ha nem szelektálunk, súlyosan nehezítjük az antibiotikum-választást!

70 ESETISMERTETÉS I. J.A. 59 éves, hajléktalan férfibeteg. Alapbetegségei: vénás insufficiencia talaján kialakult ulcus cruris, aethylismus chron. Első, ambuláns mikrobiológiai vizsgálatakor ulcusa gangrenosus, lobos, büzös váladékkal fedett; leoltás: Proteus mirabilis. Második leoltása osztályon, alapos toilette után: Staphylococcus aureus (MSSA) színtenyészetben.

71 ESETISMERTETÉS II. B.J. 80 éves férfibeteg Alapbetegségei: bőrre lokalizált vasculitis, toxikus hepatopathia (aethylismus eredetű?), mitralis insufficiencia, hypertonia. Első, ambuláns mikrobiológiai vizsgálatakor nekrotizáló, pörkökkel fedett léziók; leoltás eredménye: Klebsiella oxytoca, Enterobacter cloacae. Második leoltása osztályon, alapos toilette után: Staphylococcus aureus (MRSA), Enterobacter cloacae.

72 MEGOLDÁS: A MINTAVÉTEL VÁLTOZTATÁSA Nem a felszíni sebváladékot, detritust, nekrotikus részeket kell mintázni! Innen bélbaktérium, vegyes anaerob flóra, Pseudomonasok tenyésznek ki nem különíthetők el a kolonizációt / infekciót okozó baktériumok. Eltűnhetnek kórokozók Ez igen költségesen polirezisztens flórát fog mutatni, ami költséges antibiotikumot igényel Gyakran rosszul fogunk gyógyszert választani!

73 MEGOLDÁS: A MINTAVÉTEL VÁLTOZTATÁSA Alapos, dezinficiens nélkül végzett sebtisztítás után a legmélyebb részen szövetdarabot, kaparékot, esetleg gennyet mintázunk: a lobos szövetekben valódi kórokozót találunk. Innen érdemes anaerob tenyésztést is végezni! Veszélyes baktériumokat is (pl. MRSA), de nagy valószínűséggel kórokozókat találhatunk. El tudjuk különíteni a kórokozót a kolonizáló flórától! Helyesen választunk antibiotikumot.

74 A HELYES MINTAVÉTEL HOZADÉKAI (ÖSSZEFOGLALÁS) Megtaláljuk a valódi patogén baktériumot: Egyszerűbb eredménynél könnyebb megfelelő antibiotikumot választani. Kórházi járványt háríthatunk el: MRSA, polirezisztens Gram-negatív pálcák. Jelentős költség-megtakarítást érünk el! A betegről nem is szólva A sebváladékoknál használt elveket alkalmazzuk orr-, szem- és hüvelyváladéknál is!

75

76 HÚGYÚTI INFEKCIÓK: A MIKROBIOLÓGIAI DIAGNOSZTIKA INDIKÁCIÓJA, MINTAVÉTEL

77 UTI - előfordulás 1. Kutya: - 14%-ban előfordul az élet során kutya szűrővizsgálata: kan % szuka % szuka: rövid, egyenes urethra! } - gyakoriság nő: < 2 éves; > 6 éves kor UTI előfordulása 2. Macska: -sokkal ritkább - FLUTD-ben szenvedő macskák vizelete ritkán jelez UTI-t - esetleg sokadik urológiai beavatkozás után

78 UTI - felosztás I. Anatómia, klinikum ascendáló fertőzés alsó húgyúti fertőzés: cystitis, urethritis akut - krónikus; relapsus (2 tipus) pyuria + dysuria, stranguria, pollakisuria zavaros / véres / bűzös vizelet felső húgyúti fertőzés: pyelonephritis előzőek + általános tünetek; akut - krónikus prostatitis: akut és krónikus eltérő kezelés!

79 UTI - felosztás II. Hajlamosító tényezők megléte szerint nem komplikált UTI komplikált UTI: általában nőivarú állatban hajlamosító tényezők strukturális / funkcionális (sebészeti neurológiai belgyógyászati alapbetegségek) Minden relapsus komplikált UTI! Hímivarú állat: minden UTI komplikáltnak tekinthető!

80 Húgyúti infekciók Legfontosabb bakteriális kórokozók: bélbaktériumok, Staph. pseudintermedius. Prostatitis: +ß-hem.Streptococcus. Van -e fertőzés? A rutin vizeletvizsgálatnak itt döntő a szerepe! Háttér- és alapbetegségek felderítése rendkívűl fontos! Komplikáló faktorok?

81 Vizeletminta gyűjtése Diagnosztika 1.Klinikum. 2.Vizeletvizsgálat: rutin + tenyésztés 3. Szükség esetén egyéb kiegészítő vizsgálat Vizeletvizsgálat indikációja: UTI nélkül is lehet sokféle indikáció! Nem komplikált UTI: elhagyhatjuk Komplikált UTI: kötelező a minta. 1. (Középsugaras minta - macskánál esetleg kinyomva genitális tájék gondos letisztítása, dezinficiálása) 2. Katéterezés - asepticus technika, genitális tájék előkészítése 3. Cystocentesis - asepticus technika

82 Eredmények interpretálása Mintavétel, tárolás (hűtés!), szállítás - alapvető fontosságú - olyan az eredmény, mint a vétel. Infekcióra utal: beteg megfelelő klinikuma, pyuriás vizelete, mintavételtől függő csíraszámban egyféle uropatogén baktérium kitenyésztése: E. coli, Proteus mirabilis, Staph. intermedius, Enterococcus. Cave: aszimptomás bacteruria!

83 KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET!

AZ OTITIS EXTERNA MÁSKÉPPEN: MIKROBIOLÓGIA ÉS ANTIBIOTIKUM-KEZELÉS

AZ OTITIS EXTERNA MÁSKÉPPEN: MIKROBIOLÓGIA ÉS ANTIBIOTIKUM-KEZELÉS AZ OTITIS EXTERNA MÁSKÉPPEN: MIKROBIOLÓGIA ÉS ANTIBIOTIKUM-KEZELÉS Bőrgyógyászat fakultáció: A hallójárat megbetegedései 2014.05.09. 05 09 Lajos Zoltán DUO-BAKT Állatorvosi Mikrobiológiai Laboratórium

Részletesebben

LAJOS ZOLTÁN DUO-BAKT ÁLLATORVOSI OS MIKROBIOLÓGIAI O LABORATÓRIUM. (Kómár emléknap, 2012.09.15. Budapest MÁOK Pest megye)

LAJOS ZOLTÁN DUO-BAKT ÁLLATORVOSI OS MIKROBIOLÓGIAI O LABORATÓRIUM. (Kómár emléknap, 2012.09.15. Budapest MÁOK Pest megye) MACSKÁK FELSŐ Ő LÉGÚTI BAKTERIÁLIS MEGBETEGEDÉSEI LAJOS ZOLTÁN DUO-BAKT ÁLLATORVOSI OS MIKROBIOLÓGIAI O LABORATÓRIUM (Kómár emléknap, 2012.09.15. Budapest MÁOK Pest megye) RHINITISEK, RHINOSINUSITISEK

Részletesebben

MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK ÉS ANTIBIOTIKUM-KEZELÉS KUTYÁK ÉS MACSKÁK PYODERMÁJÁBAN

MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK ÉS ANTIBIOTIKUM-KEZELÉS KUTYÁK ÉS MACSKÁK PYODERMÁJÁBAN MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK ÉS ANTIBIOTIKUM-KEZELÉS KUTYÁK ÉS MACSKÁK PYODERMÁJÁBAN Lajos Zoltán DUO-BAKT Állatorvosi Mikrobiológiai Laboratórium Szekszárd, MÁOK Tolna megyei Szervezete Továbbképzése 2016.11.09.

Részletesebben

MIKROBIOLÓGIAI KUTYÁK ÉS MACSKÁK. DUO-BAKT Állatorvosi Mikrobiológiai Laboratórium SZIE ÁOTK Kisállatgyógyász Szakállatorvos Képzés 2013.04.16.

MIKROBIOLÓGIAI KUTYÁK ÉS MACSKÁK. DUO-BAKT Állatorvosi Mikrobiológiai Laboratórium SZIE ÁOTK Kisállatgyógyász Szakállatorvos Képzés 2013.04.16. MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK ÉS ANTIBIOTIKUM-KEZELÉS KEZELÉS KUTYÁK ÉS MACSKÁK PYODERMÁJÁBAN Á Lajos Zoltán Lajos Zoltán DUO-BAKT Állatorvosi Mikrobiológiai Laboratórium SZIE ÁOTK Kisállatgyógyász Szakállatorvos

Részletesebben

MIKROBIOLÓGIAI ANTIBIOTIKUM-KEZELÉS KUTYÁK ÉS MACSKÁK

MIKROBIOLÓGIAI ANTIBIOTIKUM-KEZELÉS KUTYÁK ÉS MACSKÁK MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK ÉS ANTIBIOTIKUM-KEZELÉS KUTYÁK ÉS MACSKÁK SZAPORODÁSBIOLÓGIAI KÓRKÉPEIBEN Lajos Zoltán Lajos Zoltán DUO-BAKT Állatorvosi Mikrobiológiai Laboratórium SZIE ÁOTK Kisállatgyógyász

Részletesebben

DERMATOPHYTONOK EGZOTIKUS- és ÁLLATKERTI ÁLLATOKBAN A KLINIKAI MIKROBIOLÓGIA SZEMÜVEGÉN ÁT

DERMATOPHYTONOK EGZOTIKUS- és ÁLLATKERTI ÁLLATOKBAN A KLINIKAI MIKROBIOLÓGIA SZEMÜVEGÉN ÁT DERMATOPHYTONOK EGZOTIKUS- és ÁLLATKERTI ÁLLATOKBAN A KLINIKAI MIKROBIOLÓGIA SZEMÜVEGÉN ÁT Lajos Zoltán Mikecz Andrea MVÁÁT-FÁNK 2017. évi Konferenciája, 03.25. DUO-BAKT Állatorvosi Mikrobiológiai Laboratórium

Részletesebben

OLYAN AZ EREDMÉNY, MINT A

OLYAN AZ EREDMÉNY, MINT A OLYAN AZ EREDMÉNY, MINT A VÉTEL KUTYÁK ÉS MACSKÁK LÉGÚTI FERTŐZÉSEINEK KLINIKAI MIKROBIOLÓGIÁJA: MINTAVÉTELTŐL AZ ANTIBIOTIKUMIG Lajos Zoltán DUO-BAKT Állatorvosi Mikrobiológiai Laboratórium ÁTE Kisállatgyógyász

Részletesebben

ESETISMERTETÉSEK BRANDY SHETLANDI JUHÁSZKUTYA BŐRKAPARÉK Jelen állapot:? Gombatenyésztés, mikroszkóp: negatív. Bakteriológia: i i Ps. aeruginosa, MRSP Vélemény: jó lenne, ha tudnánk adatokat az esetről,

Részletesebben

MIT, MIKOR, MIÉRT? GYAKORLATI ANTIBIOTIKUM- TERÁPIA A KISÁLLATPRAXISBAN

MIT, MIKOR, MIÉRT? GYAKORLATI ANTIBIOTIKUM- TERÁPIA A KISÁLLATPRAXISBAN MIT, MIKOR, MIÉRT? GYAKORLATI ANTIBIOTIKUM- TERÁPIA A KISÁLLATPRAXISBAN Lajos Zoltán mikrobiológus szakállatorvos DUO-BAKT Állatorvosi Mikrobiológiai Laboratórium MÁOK Pannon Szervezet Továbbképzése, 2017.09.30.

Részletesebben

Lajos Zoltán DUO-BAKT ÁLLATORVOSI MIKROBIOLÓGIAI. MÁOK KEM Szervezete Klinikai Mikrobiológia Workshop, 2014.11.28. Tata

Lajos Zoltán DUO-BAKT ÁLLATORVOSI MIKROBIOLÓGIAI. MÁOK KEM Szervezete Klinikai Mikrobiológia Workshop, 2014.11.28. Tata HÁZI MIKROBIOLÓGIAI LABOR AVAGY MIT LEHET, MIT KELL ÉS MIT NEM SZABAD? Lajos Zoltán DUO-BAKT ÁLLATORVOSI MIKROBIOLÓGIAI LABORATÓRIUM MÁOK KEM Szervezete Klinikai Mikrobiológia Workshop, 2014.11.28. Tata

Részletesebben

Panelvizsgálatok. HASMENÉS panel 1. ALAP csomag (1-2 galambhulla esetén) KOMPLEX csomag (2-3 galambhulla esetén) 1 Bélsár transzport táptalajon 1

Panelvizsgálatok. HASMENÉS panel 1. ALAP csomag (1-2 galambhulla esetén) KOMPLEX csomag (2-3 galambhulla esetén) 1 Bélsár transzport táptalajon 1 M I N T A K Ü L D É S I T Á J É K O Z T ATÓ Vizsgálat Beküldendő minta Panelvizsgálatok Élő állat esetén: HASMENÉS panel 1 Friss bélsár (40 g) Bélsár transzport táptalajon 1 Hulla esetén: ALAP csomag (1-2

Részletesebben

Antibiotikumok a kutyapraxisban

Antibiotikumok a kutyapraxisban Antibiotikumok a kutyapraxisban Antibiotikum választás Bakteriális fertőzés Célzott Empirikus Megelőző Indokolt esetben Ismert betegség kiújulásának megelőzésére Rizikócsoportoknál Mikor ne adjunk? Nem

Részletesebben

REGIONÁLIS BAKTERIOLÓGIAI LABORATÓRIUM. Klinikai bakteriológiai és kórházhigénés részleg

REGIONÁLIS BAKTERIOLÓGIAI LABORATÓRIUM. Klinikai bakteriológiai és kórházhigénés részleg REGIONÁLIS BAKTERIOLÓGIAI LABORATÓRIUM Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) által akkreditált vizsgálólaboratórium (NAT1 1458/2006) Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) által akkreditált vizsgálólaboratórium

Részletesebben

a NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a számú akkreditálási ügyirathoz Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Dél-alföldi Regionális Intézet Kirendeltsége, Laboratóriumi Osztály Mikrobiológiai

Részletesebben

Invazív mintavételi módszerek helye a nozokómiális pneumóniák diagnosztikájában

Invazív mintavételi módszerek helye a nozokómiális pneumóniák diagnosztikájában Invazív mintavételi módszerek helye a nozokómiális pneumóniák diagnosztikájában Prof. Dr. Nagy Erzsébet SZTE, Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet, Szeged Siófok, 2008 november 27-29 Fogalmak

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1436/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1436/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1436/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztály

Részletesebben

A mikrobiológiai diagnosztika folyamata, feltételei és a leletek értelmezése

A mikrobiológiai diagnosztika folyamata, feltételei és a leletek értelmezése A mikrobiológiai diagnosztika folyamata, feltételei és a leletek értelmezése Barcs István SE Infektológiai Hálózat 2007. október 30. A klinikai mikrobiológia Az orvosi mikrobiológia és a klinikai mikrobiológia

Részletesebben

A széklet nagy úr. Gayerhosz Katalin. Szent László Kórház - Gyermekinfektológiai Osztály Központi Mikrobiológiai Laboratórium.

A széklet nagy úr. Gayerhosz Katalin. Szent László Kórház - Gyermekinfektológiai Osztály Központi Mikrobiológiai Laboratórium. A széklet nagy úr (Liptai Zoltán) Gayerhosz Katalin Szent László Kórház - Gyermekinfektológiai Osztály Központi Mikrobiológiai Laboratórium 4 éves fiúgyermek 1. nap Anamnézisben komoly megbetegedés nem

Részletesebben

MIKR-MM-09 Változat: 07 Kiadva:

MIKR-MM-09 Változat: 07 Kiadva: 29 Vizsgálat neve Mintavétel Mintavétel Mintavételi eszköz, Tárolás, szállítás Negatív eredmény Pozitív eredmény Megjegyzés indikációja transzport eszköz Baktérium Gomba Vírus Parazita Baktérium Gomba

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH / nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAH-1-1436/2014 2 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági

Részletesebben

a NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület MELLÉKLET a számú akkreditálási ügyirathoz Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Csongrád Megyei Intézete Mikrobiológiai Laboratóriumi Osztály Mikrobiológiai Laboratórium

Részletesebben

BAKTERIOLÓGIAI ÉS MIKOLÓGIAI SZOLGÁLTATÁSI JEGYZÉK

BAKTERIOLÓGIAI ÉS MIKOLÓGIAI SZOLGÁLTATÁSI JEGYZÉK 1 BAKTERIOLÓGIAI ÉS MIKOLÓGIAI SZOLGÁLTATÁSI JEGYZÉK Pécsi Tudományegyetem Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézet Bakteriológiai és Kórházhigiénés Laboratórium Készítette: Dr. Mestyán Gyula Átnézte:

Részletesebben

-pl. baktériumok és gombák toxinjai, mérgező növények, mérgező állati termékek, növényvédő szerek, különböző szennyező anyagok

-pl. baktériumok és gombák toxinjai, mérgező növények, mérgező állati termékek, növényvédő szerek, különböző szennyező anyagok ÉLELEM ÚTJÁN TERJEDŐ MEGBETEGEDÉSEK = elfogyasztott ételben, italban levő mérgező hatású anyag (mikroorganizmus, mérgező növény, vegyi anyag) okoz Jellemzői: rövid lappangási idő heveny, robbanásszerű

Részletesebben

MIKR-MM-09 Változat: 07 Kiadva:

MIKR-MM-09 Változat: 07 Kiadva: 1 Vizsgálat neve Mintavétel Mintavétel Mintavételi eszköz, Tárolás, szállítás Negatív eredmény Pozitív eredmény Megjegyzés indikációja transzport eszköz Baktérium Gomba Parazita Vírus Baktérium Gomba Parazita

Részletesebben

Húgyúti patogének antibiotikum érzékenysége, a laboratóriumi diagnosztika lehetőségei

Húgyúti patogének antibiotikum érzékenysége, a laboratóriumi diagnosztika lehetőségei Húgyúti patogének antibiotikum érzékenysége, a laboratóriumi diagnosztika lehetőségei Dr. Nagy Erzsébet Szegedi Tudományegyetem Központi Klinikai Mikrobiológiai Laboratórium Húgyúti infekciók UTI bármely

Részletesebben

a NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület MELLÉKLET a számú akkreditálási ügyirathoz Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Csongrád Megyei Intézete Mikrobiológiai Laboratóriumi Osztály Mikrobiológiai Laboratórium

Részletesebben

Liofilchem Chromatic termékcsalád

Liofilchem Chromatic termékcsalád Liofilchem Chromatic termékcsalád Kromogénes tápközegek mikrobaazonosításhoz és az antibiotikum rezisztencia vizsgálatához Liofilchem Chromatic Salmonella Szelektív kromogénes tápközeg a Salmonella spp.

Részletesebben

REHABILITÁLHATÓ-E A NAGYKOCKÁZATÚ

REHABILITÁLHATÓ-E A NAGYKOCKÁZATÚ REHABILITÁLHATÓ-E A NAGYKOCKÁZATÚ KÓROKOZÓT HORDOZÓ BETEG? Péley Iván (1,2) Pintér Vendelné (2) PTE KK Neurológiai Klinika (1) Szigetvári Kórház Neurorehabilitáció (2) IGEN HOL? MIKOR? MILYEN FELTÉTELEKKEL?

Részletesebben

Fülészeti citológiai diagnosztika a gyakorlatban

Fülészeti citológiai diagnosztika a gyakorlatban FÜLÉSZET Fülészeti citológiai diagnosztika a gyakorlatban Dr. Bendzsel Dániel Klapka Állatorvosi Rendelõ%, Budakeszi daniel.bendzsel@gmail.com Kutya betegek: 15-20 % Macska betegek: 5-7 % Páros szerv Sokszor

Részletesebben

A hemokultúra vételének metodikája

A hemokultúra vételének metodikája A hemokultúra vételének metodikája Hajdú Edit Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet 14. Országos Antibiotikum Továbbképző Tanfolyam

Részletesebben

A KLASSZIKUS* HÚGYÚTI INFEKCIÓK MIKROBIOLÓGIAI DIAGNOSZTIKÁJA

A KLASSZIKUS* HÚGYÚTI INFEKCIÓK MIKROBIOLÓGIAI DIAGNOSZTIKÁJA A KLASSZIKUS* HÚGYÚTI INFEKCIÓK MIKROBIOLÓGIAI DIAGNOSZTIKÁJA Orvosi Mikrobiológiai Szakmai Kollégium INFEKTOLÓGIA Bevezetés A húgyúti infekciók (HI) kevés kivétellel bakteriális kórképek, az infekcióért

Részletesebben

ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI INTÉZET. Az orvosi mikológia egyes elméleti és gyakorlati kérdései

ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI INTÉZET. Az orvosi mikológia egyes elméleti és gyakorlati kérdései ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI INTÉZET Az orvosi mikológia egyes elméleti és gyakorlati kérdései évfolyam(ok): IV-V-VI. évf. óraszám: 20 Kreditérték: 1 (8) Koordinátor: Dr. Szabó Béla fıiskolai docens Elıadók:

Részletesebben

A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE

A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE Dr. Kiss Virág 2016.11.20 A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK: 1. Clostridium difficile gyorsteszt 2. RSV gyorsteszt 3. Influenza gyorsteszt 4. H.pylori Ag gyorsteszt

Részletesebben

BAKTERIOLÓGIAI ÉS MIKOLÓGIAI SZOLGÁLTATÁSI JEGYZÉK

BAKTERIOLÓGIAI ÉS MIKOLÓGIAI SZOLGÁLTATÁSI JEGYZÉK 1 BAKTERIOLÓGIAI ÉS MIKOLÓGIAI SZOLGÁLTATÁSI JEGYZÉK PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM, KLINIKAI KÖZPONT ORVOSI MIKROBIOLÓGIAI ÉS IMMUNITÁSTANI INTÉZET Bakteriológiai és Kórházhigénés Laboratórium A 01-18017/18-12913/18

Részletesebben

ált.bakteriológiai tenyésztés baktérium meghatározás és rezisztencia + gomba Ft 5 nap meghatározás

ált.bakteriológiai tenyésztés baktérium meghatározás és rezisztencia + gomba Ft 5 nap meghatározás Mintákból végzett bakteriológiai és mikológiai vizsgálatok Anus ált. bakteriológia + gonorrhoea 6 300 Ft 3-5 nap ált. bakteriológiai + N. gonorrhoea, rezisztencia Bőr (glans, vulva, stb..) 4 500 Ft 3 nap

Részletesebben

Endocarditis infektológiai szempontok: ajánlások és lehetőségek

Endocarditis infektológiai szempontok: ajánlások és lehetőségek Endocarditis infektológiai szempontok: ajánlások és lehetőségek Avagy gájdlájn a végvárakon, egy infektológus szemszögéből Dr. Maszárovics Zoltán, Eger Számtalan felosztás és alcsoport Natív billentyű

Részletesebben

Convenia 80 mg/ml por és oldószer injekciós oldathoz kutya és macska számára

Convenia 80 mg/ml por és oldószer injekciós oldathoz kutya és macska számára . AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Convenia 0 mg/ml por és oldószer injekciós oldathoz kutya és macska számára. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy ampulla liofilizált por tartalma: Hatóanyag: 5 mg

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZENT-GYÖRGYI ALBERT KLINIKAI KÖZPONT

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZENT-GYÖRGYI ALBERT KLINIKAI KÖZPONT 3.sz. melléklet Költségszámítás alapján készült árlista az SZTE SZAKK KLINIKAI MIKROBIOLÓGIAI DIAGNOSZTIKAI INTÉZET által végzett vizsgálatokhoz, térítésköteles szolgáltatásokra vonatkozólag Érvényes:

Részletesebben

Normál baktériumflóra Nosocomiális fertőzések. Szabó Judit

Normál baktériumflóra Nosocomiális fertőzések. Szabó Judit Normál baktériumflóra Nosocomiális fertőzések Szabó Judit Normál baktériumflóra Rezidens flóra: állandó flóra Tranziens flóra: átmeneti flóra, környezetből származik pathogének is lehetnek a tagjai kolonizáció

Részletesebben

MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK EGZOTIKUS ÁLLATOK BETEGSÉGEINEK DIAGNOSZTIKÁJÁBAN

MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK EGZOTIKUS ÁLLATOK BETEGSÉGEINEK DIAGNOSZTIKÁJÁBAN MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK EGZOTIKUS ÁLLATOK BETEGSÉGEINEK DIAGNOSZTIKÁJÁBAN ÁTE Egzotikus Szakállatorvos-képzés Budapest (2017. 11. 15.) Lajos Zoltán DUO-BAKT Állatorvosi Mikrobiológiai Laboratórium 1.

Részletesebben

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2006; 7:89-95.

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2006; 7:89-95. A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI: KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: I. MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT NOSOCOMIALIS FERTŐZÉSEK, 2005. JANUÁR 1- DECEMBER 31. EPINFO 2006; 7:89-95.

Részletesebben

Légúti pathogének és azok antibiotikum rezisztenciája

Légúti pathogének és azok antibiotikum rezisztenciája Légúti pathogének és azok antibiotikum rezisztenciája Dr.Nagy Erzsébet SZTE ÁOK Központi Klinikai Mikrobiológia Laboratórium, Szeged I dhpfcu-k h M H * a releváns diagnózist befolyásoló i' Egyes légúti

Részletesebben

A szepszis antibiotikum-terápiája

A szepszis antibiotikum-terápiája Szepszis A gondot okozó ellenség! A szepszis antibiotikum-terápiája Dr. Székely Éva Szent László Kórház AITSZME Tudományos Napok, Budapest 2008. október 29. A szepszis kezelésének összetevői A fertőzésforrás

Részletesebben

Normál baktériumflóra. Normál baktériumflóra. őzések. Nosocomiális fertő. Normál flóra a szervezet különböző. ő helyein. Az együttélés formái

Normál baktériumflóra. Normál baktériumflóra. őzések. Nosocomiális fertő. Normál flóra a szervezet különböző. ő helyein. Az együttélés formái Normál baktériumflóra Normál baktériumflóra Nosocomiális fertő őzések Szabó Judit Az együttélés formái Mutualizmus: az együttélés mindkét fél számára hasznos Kommenzalizmus: az együttélés az egyik fél

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ. BMPT Főosztályának Bakteriológiai, Parazitológiai, Mikológiai és Tipizáló Továbbképzése

Az Országos Epidemiológiai Központ. BMPT Főosztályának Bakteriológiai, Parazitológiai, Mikológiai és Tipizáló Továbbképzése Az Országos Epidemiológiai Központ BMPT Főosztályának Bakteriológiai, Parazitológiai, Mikológiai és Tipizáló Továbbképzése Ideje: 2013. március 19-22. Regisztráció: március 19-én 9:30-10:00 óráig Helye:

Részletesebben

Mometazon furoát (monohidrát formájában)

Mometazon furoát (monohidrát formájában) 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Posatex szuszpenziós fülcsepp kutyák részére 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Hatóanyagok: Orbifloxacin Mometazon furoát (monohidrát formájában) Posakonazol 8,5

Részletesebben

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar GERIÁTRIA Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük VI Fertőző betegségek SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar FERTŐZÉSEK IDŐSKORBAN Régen vezető halálok

Részletesebben

SZÉKELY ÉVA JAHN FERENC DÉL-PESTI KÓRHÁZ II. BELKLINIKA, 2015. ÁPRILIS 16.

SZÉKELY ÉVA JAHN FERENC DÉL-PESTI KÓRHÁZ II. BELKLINIKA, 2015. ÁPRILIS 16. SZÉKELY ÉVA JAHN FERENC DÉL-PESTI KÓRHÁZ II. BELKLINIKA, 2015. ÁPRILIS 16. HTTP://WWW.CDC.GOV/DRUGRESISTANCE Bad Bugs, No Drugs: No E S K A P E! Bad Bugs, No Drugs: No E. faecium S. aureus K. pneumoniae

Részletesebben

a NAT-1-1476/2006 számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1476/2006 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZÛKÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a számú akkreditált státuszhoz Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Intézet Kirendeltsége Regionális

Részletesebben

Chlamydiaceae család 2014.12.02. Obligát intracelluláris baktérium. Replikációs ciklus: Antigenitás. Humán patogén chlamydiák

Chlamydiaceae család 2014.12.02. Obligát intracelluláris baktérium. Replikációs ciklus: Antigenitás. Humán patogén chlamydiák Chlamydiaceae család Obligát intracelluláris baktérium Replikáció: élő szövetekben, élőlényekben Replikációs ciklus: Elemi test, reticularis test Antigenitás Csoportspecifikus LPS antigen Faj- és típusspecifikus

Részletesebben

Térd- és vállízületi infekciók klinikuma, diagnosztikai nehézségek Dr. Farkas Péter, Dr. Nagy Judit. Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet

Térd- és vállízületi infekciók klinikuma, diagnosztikai nehézségek Dr. Farkas Péter, Dr. Nagy Judit. Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Térd- és vállízületi infekciók klinikuma, diagnosztikai nehézségek Dr. Farkas Péter, Dr. Nagy Judit Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Szeptikus csont-ízületi betegségek Többnyire bakteriális fertőzés

Részletesebben

Vállalási idő. ált.bakteriológiai tenyésztés baktérium meghatározás és rezisztencia, + gomba Ft 5 nap meghatározás

Vállalási idő. ált.bakteriológiai tenyésztés baktérium meghatározás és rezisztencia, + gomba Ft 5 nap meghatározás Mintákból végzett bakteriológiai és mikológiai vizsgálatok köpet ált. bakteriológiai tenyésztés 3 700 Ft 3 nap ált. bakteriológiai tenyésztés,, rezisztencia köpet ált. bakteriológiai tenyésztés, gomba

Részletesebben

Minőségbiztosítás a klinikai mikrobiológiai laboratóriumban Barcs István SE Orvosi Mikrobiológiai Intézet Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztika 2008 november 6 Játszótér, Budapest, Margit-sziget, 1941 1

Részletesebben

J.1.sz.táblázat. A nem specifikus és specifikus járványokban megbetegedettek és meghaltak száma 2010-ben. véráramfertőzés

J.1.sz.táblázat. A nem specifikus és specifikus járványokban megbetegedettek és meghaltak száma 2010-ben. véráramfertőzés száma % 1 Nosocomiális járványok 2010. Az ÁNTSZ regionális és kistérségi intézetei az OEK Kórházi Járványügyi Osztályára 2010. évben 185 nosocomiális járványt valamint 1 Salmonella typhi murium, 4 MRSA,

Részletesebben

A malacok fontosabb felnevelési betegségei

A malacok fontosabb felnevelési betegségei A malacok fontosabb felnevelési betegségei Varga János egyetemi tanár az MTA tagja Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Mikrobiológia és Járványtan Tanszék 1581 Budapest, 146 Pf. 22. A szopós

Részletesebben

Karbolfukszin vagy Gram-festés. aznap. Gram-festés + gomba tenyésztés n. Tenyésztés HK automatában: aerob + anaerob.

Karbolfukszin vagy Gram-festés. aznap. Gram-festés + gomba tenyésztés n. Tenyésztés HK automatában: aerob + anaerob. 1 Bakteriológiai és Mycológiai Szolgáltatási jegyzék Pécsi Tudományegyetem, Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézet Bakteriológiai és Kórházhigiénés Laboratórium Készítette: Dr. Mestyán Gyula Átnézte:

Részletesebben

A tigecyclin in vitro hatékonysága Magyarországon multicentrikus tanulmány 2006

A tigecyclin in vitro hatékonysága Magyarországon multicentrikus tanulmány 2006 A tigecyclin in vitro hatékonysága agyarországon multicentrikus tanulmány 26 Konkoly Thege arianne, Nikolova adka és a ikrobiológiai unkacsoport A POSZTANTIBIOTIKU ÉA BAD BUGS: NO DUGS AZ AIKAI INFKTOLÓGIAI

Részletesebben

Szűrés és izolálás stratégiája Gram negatív multirezisztens kórokozó okozta fertőzés és hordozás esetén

Szűrés és izolálás stratégiája Gram negatív multirezisztens kórokozó okozta fertőzés és hordozás esetén Szűrés és izolálás stratégiája Gram negatív multirezisztens kórokozó okozta fertőzés és hordozás esetén Dr Böröcz Karolina Kórházi járványügyi osztály 14. Országos Antibiotikum Továbbképző Tanfolyam Siófok

Részletesebben

Húgyúti fertızések. DE OEC Orvosi Mikrobiológiai Intézet

Húgyúti fertızések. DE OEC Orvosi Mikrobiológiai Intézet Húgyúti fertızések DE OEC Orvosi Mikrobiológiai Intézet A húgyútak physiologiásan sterilek! A gáttájék és a periurethrális régió tartalmazhat uropathogén baktériumokat. A nemek aránya húgyúti fertızésekben

Részletesebben

BEKÖSZÖNTŐ ÉS FELHÍVÁS TANFOLYAMRA

BEKÖSZÖNTŐ ÉS FELHÍVÁS TANFOLYAMRA BEKÖSZÖNTŐ ÉS FELHÍVÁS TANFOLYAMRA SEMMELWEIS NYOMDOKAIN: HÚGYÚTI FERTŐZÉSEK KLINIKUMA, MIKROBIOLÓGIAI GYORSDIAGNOSZTIKÁJA, CÉLZOTT ANTIMIKRÓBÁS KEZELÉSE ÉS MEGELŐZÉSE-2 MIKROBIOLOGIAI GYORSDIAGNOSZTIKA

Részletesebben

Pseudomonas csoport és egyéb nem fermentáló Gramnegatív

Pseudomonas csoport és egyéb nem fermentáló Gramnegatív Pseudomonas csoport és egyéb nem fermentáló Gramnegatív baktériumok Szabó Judit Gram pálca, csillós aerob PSEUDOMONAS ubiquiter, vízben, talajban általánosan előfordul bélcsatornában, bőrön normál flóra

Részletesebben

MIKR-MM-09 Változat: 06 Kiadva: 2013.03.20.

MIKR-MM-09 Változat: 06 Kiadva: 2013.03.20. 1 Vizsgálat neve Mintavétel Mintavétel indikációja Mintavételi eszköz, Tárolás, szállítás Negatív eredmény Pozitív eredmény transzport eszköz és Baktérium Gomba Vírus Parazita Baktérium Gomba Vírus Parazita

Részletesebben

A kézfertőtlenítés gyakorlata

A kézfertőtlenítés gyakorlata A kézfertőtlenítés gyakorlata 2012. október 24-25. Fábián Dóra Hajdú Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve A KÉZHIGIÉNE JELENTŐSÉGE IX. század: Semmelweis gyermekágyi lázzal

Részletesebben

A sertések húgyúti fertőzései (UTI)

A sertések húgyúti fertőzései (UTI) A sertések húgyúti fertőzései (UTI) A húgy-(nemi) szervek baktériumos fertőzöttsége (urinary tract infection) Szinonímái: SUGD (swine urogenital disease) Porcine pyelonephritis-cystitis komplex Legtöbbször

Részletesebben

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1533/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A Veszprém Megyei Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal Regionális Élelmiszerláncmikrobiológiai Laboratórium

Részletesebben

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület KIEGÉSZÍTÕ RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1533/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A Veszprém Megyei Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi

Részletesebben

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2007; 24:221-227.

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT EPINFO 2007; 24:221-227. A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) EREDMÉNYEI KÖTELEZŐ JELENTÉSEK: MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK ÁLTAL OKOZOTT NOSOCOMIALIS FERTŐZÉSEK, 2006 EPINFO 2007; 24:221-227. Az NNSR kötelező jelentései

Részletesebben

Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből

Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből Dr. Németh Julianna Synlab Hungary KFT Budapest Diagnosztika Központ Immunológiai Laboratóriuma Étkezéssel, emésztéssel összefüggő panaszok

Részletesebben

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA 1. Személyes adatok Kérdőív Név:. Születési dátum:.. KÓRHÁZ TAJ szám:... Nem: Rassz: férfi / nő indiai / ázsiai / fehér / fekete (a megfelelő aláhúzandó) ORVOS Képes-e a gyermek válaszolni a panaszaira,

Részletesebben

MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK, SZŰKÜLŐ TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEK

MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK, SZŰKÜLŐ TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEK MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK, SZŰKÜLŐ TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEK EURÓPAI ANTIBIOTIKUM NAP 2010.NOVEMBER 18. DR.PRINZ GYULA 2010. BUDAPEST 65 ÉVES FÉRFI STROKE MIATT NEUROLÓGIAI OSZTÁLYRA KERÜL AGYTÁLYOG IGAZOLÓDIK

Részletesebben

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1533/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A Veszprém Megyei Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal Regionális Élelmiszerláncmikrobiológiai Laboratórium

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-9-0004/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Klinikai Mikrobiológiai

Részletesebben

MIKR-MM-09 Változat: 07 Kiadva:

MIKR-MM-09 Változat: 07 Kiadva: 43 Vizsgálat neve Mintavétel Mintavétel Mintavételi Tárolás, szállítás Negatív eredmény Pozitív eredmény Megjegyzés indikációja eszköz, transzport eszköz és térfogat Baktérium MIKR-MM Vírus Parazita Baktérium

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV MELLÉKLETEI A KMDI MINTAVÉTELI ÚTMUTATÓJA Szemészeti minták 12

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV MELLÉKLETEI A KMDI MINTAVÉTELI ÚTMUTATÓJA Szemészeti minták 12 12 Vizsgálat neve Mintavétel Mintavétel indikációja Mintavételi Tárolás, szállítás Negatív eredmény Pozitív eredmény Megjegyzés eszköz, transzport eszköz Baktérium Gomba Vírus Parazita Baktérium Gomba

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

ANTIBIOTIKUM-TERÁPIÁS KONSZENZUSNYILATKOZAT

ANTIBIOTIKUM-TERÁPIÁS KONSZENZUSNYILATKOZAT A konszenzusnyilatkozat az Országos Háziorvos Napok 2009. május 23-i konszenzus-kerekasztala kapcsán született. Készítették: Dr. Szalka András, Szt. Imre Kórház, Budapest Dr. Fekete Ferenc, Fővárosi Önkormányzat

Részletesebben

MIKROKOZMOSZ: MIKROBIOLÓGIAI GYAKORLATOK KIDOLGOZÁSA ÉS INTEGRÁLÁSA A KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIATANÍTÁS MÓDSZERTANÁBA

MIKROKOZMOSZ: MIKROBIOLÓGIAI GYAKORLATOK KIDOLGOZÁSA ÉS INTEGRÁLÁSA A KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIATANÍTÁS MÓDSZERTANÁBA MIKROKOZMOSZ: MIKROBIOLÓGIAI GYAKORLATOK KIDOLGOZÁSA ÉS INTEGRÁLÁSA A KÖZÉPISKOLAI BIOLÓGIATANÍTÁS MÓDSZERTANÁBA SZTE-ÁOK, Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézet Burián Katalin Az orvosi mikrobiológia

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-0834/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz PHARMAVALID Gyógyszeripari, Méréstechnikai, és Szolgáltató Kft. Mikrobiológiai Laboratórium (1136 Budapest, Tátra utca 27/b.)

Részletesebben

S I Z E I AO A T O K NÁ N K

S I Z E I AO A T O K NÁ N K A sebfertőzés Dr Izing Simon SZIE AOTK NÁK Üllő A A sebfertőzés mértékétől függően elhúzódhat a seb gyógyulása Mechanikai okok (vérellátás csökkenése révén) Bakteriális kollagenolízis A sebfertőzés tünetei

Részletesebben

Az intravascularis katéterekkel összefüggő infekciók bakteriológiai diagnosztikája

Az intravascularis katéterekkel összefüggő infekciók bakteriológiai diagnosztikája Az intravascularis katéterekkel összefüggő infekciók bakteriológiai diagnosztikája Konkoly Thege Marianne Szent László Kórház, Mikrobiológiai Laboratórium A klinikai és a mikrobiológiai diagnózis nehézségei

Részletesebben

A klinikai citológia alapjai

A klinikai citológia alapjai A klinikai citológia alapjai Vajdovich Péter Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Belgyógyászati Tanszék és Klinika Budapest A citológiai vizsgálatok célja elváltozások: normál, hiperplasztikus

Részletesebben

1.sz. Ábra A véráramfertőzések regionális megoszlása, 2010-ben

1.sz. Ábra A véráramfertőzések regionális megoszlása, 2010-ben Nosocomiális véráram fertőzések, 2010 Az aktív fekvő beteg intézmények nosocomialis véráram fertőzéseinek teljeskörű surveillance-a során az esetek azonosítása a CDC által kidolgozott esetdefiníciók alapján

Részletesebben

A házi gyermekorvosi praxisokban lezajlott gyorsteszt-felhasználás kérdőíves eredményei (II. Cél 9. feladat) Dr. Mészner Zsófia

A házi gyermekorvosi praxisokban lezajlott gyorsteszt-felhasználás kérdőíves eredményei (II. Cél 9. feladat) Dr. Mészner Zsófia A házi gyermekorvosi praxisokban lezajlott gyorsteszt-felhasználás kérdőíves eredményei (II. Cél 9. feladat) Dr. Mészner Zsófia A vizsgálat jelentősége, előzményei A vizsgálatban összesen 35 házi gyermekorvos

Részletesebben

A SZARVASMARHA LÉGZŐSZERVI BETEGSÉG-KOMPLEXE

A SZARVASMARHA LÉGZŐSZERVI BETEGSÉG-KOMPLEXE VII. Praxismenedzsment Konferencia Budapest, 2013. november 23. A SZARVASMARHA LÉGZŐSZERVI BETEGSÉG-KOMPLEXE Fodor László Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar, Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék

Részletesebben

A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN

A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN A MODERN SEBKEZELÉS EGYSÉGES GYAKORLATA FEKVŐBETEG INTÉZET ÉS AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE SORÁN Ragatsné Pusztai Julianna Harris Egészségügyi Szolgálat A modern sebkezelésnek napjainkban egyre

Részletesebben

Veszélyes rezisztenciatípust hordozó baktériumok térhódítása az újszülött és csecsemı populációban. Kenesei Éva Bókay délután május 7.

Veszélyes rezisztenciatípust hordozó baktériumok térhódítása az újszülött és csecsemı populációban. Kenesei Éva Bókay délután május 7. Veszélyes rezisztenciatípust hordozó baktériumok térhódítása az újszülött és csecsemı populációban Kenesei Éva Bókay délután 2011. május 7. Erısen virulens kórokozók: Streptococcus pyogenes Streptococcus

Részletesebben

A multirezisztens kórokozók prevenciója az Európai Unió perspektívája Dr Böröcz Karolina Msc Kórházi járványügyi osztály

A multirezisztens kórokozók prevenciója az Európai Unió perspektívája Dr Böröcz Karolina Msc Kórházi járványügyi osztály A multirezisztens kórokozók prevenciója az Európai Unió perspektívája Dr Böröcz Karolina Msc Kórházi járványügyi osztály EAN 2010.11.18 1 Közegészségügyi veszélyek MRK Influenza pandemia bioterrorismus

Részletesebben

Légzőszervi betegségek nagyüzemi telepeken

Légzőszervi betegségek nagyüzemi telepeken Légzőszervi betegségek nagyüzemi telepeken Dr Horváth-Papp Imre Pannon Poultry Services A legfontosabb légzőszervi betegségek Fertőző Bronchitis ORT TRT / APV Mycoplasmosis Aspergillosis ILT ND ** Slide

Részletesebben

Irányelvek a vese és húgyúti infekciók gyógyításában

Irányelvek a vese és húgyúti infekciók gyógyításában Irányelvek a vese és húgyúti infekciók gyógyításában Szabó Attila Semmelweis Egyetem Bókay Gyermekklinika There is no subject in which there is so little uniformity of opinion and so much confusion Nincs

Részletesebben

a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Laboratóriumi Decentrum/Osztály

Részletesebben

Agócs Zsófia 1, Liptai Zoltán 1 Nagy Róbert 3 Nikolova Radka 1, Varga Edit 4, Zsigmond Ildikó 3 Kovács Éva 2, Trethon András 1

Agócs Zsófia 1, Liptai Zoltán 1 Nagy Róbert 3 Nikolova Radka 1, Varga Edit 4, Zsigmond Ildikó 3 Kovács Éva 2, Trethon András 1 MIRA Agócs Zsófia 1, Liptai Zoltán 1 Nagy Róbert 3 Nikolova Radka 1, Varga Edit 4, Zsigmond Ildikó 3 Kovács Éva 2, Trethon András 1 1 Egyesített Szent István és Szent László Kórház 2 Egyesített Szent István

Részletesebben

ANGIOLÓGIA. Elõfordulási gyakoriság. Patofiziológia. Jermendy György: A DIABÉTESZES LÁB

ANGIOLÓGIA. Elõfordulási gyakoriság. Patofiziológia. Jermendy György: A DIABÉTESZES LÁB KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK ANGIOLÓGIA Jermendy György: A DIABÉTESZES LÁB Diabéteszes láb néven a cukorbetegség olyan idült lábszövõdményét értjük, amelynek kialakulásában

Részletesebben

Kórházi nosocomialis fertőzések és lókórházakban alkalmazott izolációs protokollok napjainkban

Kórházi nosocomialis fertőzések és lókórházakban alkalmazott izolációs protokollok napjainkban Kórházi nosocomialis fertőzések és lókórházakban alkalmazott izolációs protokollok napjainkban Bakos Zoltán Béni Dániel Német Zoltán Velence, 2015. november 28. A nosocomialis fertőzések jelentősége Megnyúlt

Részletesebben

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT I. 1. Légutak és a tüdő fejlődése 2. Légzőrendszer élettani működése 3. Újszülöttkori légzészavarok 4. Bronchopulmonalis dysplasia 5. A gége veleszületett és szerzett rendellenességei

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2333-06 Epidemiológiai szakápolás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2333-06 Epidemiológiai szakápolás követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Egy 50 éves, 7 napja laparotomiás cholecystectomián átesett nőbetegnek 2 napja 38,5 C-ot meghaladó láza van. Fehérvérsejtszáma 20 000/mm 3, CRP: 253 mg/l. A láz jelentkezésekor levett mikrobiológiai

Részletesebben

Változások a minőség(biztosítás)irányítás területén

Változások a minőség(biztosítás)irányítás területén Változások a minőség(biztosítás)irányítás területén Miszti Cecilia DEOEC Orvosi Mikrobiológiai Intézet 2013.04.18. A minőségirányítási rendszer Célja: Olyan szabályozott rendszer létrehozása és működtetése,

Részletesebben

Várandós nők Streptococcus agalactiaeszűrése

Várandós nők Streptococcus agalactiaeszűrése Várandós nők Streptococcus agalactiaeszűrése MALDI-TOF MS módszerrel Pappné Ábrók Marianna, Arcson Ágnes, Urbán Edit, Deák Judit Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Klinikai Mikrobiológiai

Részletesebben