Az innovációk diffúziójának általános elmélete Rogers diffúziós elmélete Science, Technology and Society studies, STS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az innovációk diffúziójának általános elmélete Rogers diffúziós elmélete Science, Technology and Society studies, STS"

Átírás

1 1 A technológia nem semleges. Társadalmi, politikai és gazdasági jelentéseket hordoz. Akinek kalapács van a kezében, mindenben szöget lát. Az internet forradalmi, de nem utópikus. Többnyire teljesen hétköznapi tartalommal van tele. A kormányzatnak fontos szerepe van. Új szabályok. Az információ nem tudás és nem bölcsesség. Az információt meg kell védeni. Meg kell adni a lehetıséget, hogy mindenki szabadon rendelkezhessen a saját szellemi tulajdonával. A közösségnek kell profitálnia a változásokból. A technológia megértése a globális polgárrá válás záloga. még több technológia nem egyenlı még jobb, vagy minıségileg más társadalommal.

2 2 Az innovációk diffúziójának általános elmélete Rogers diffúziós elmélete Science, Technology and Society studies, STS A technológia társadalmi felépítése elmélet (Social Construction of Technology, SCOT) A cselekvı-hálózat-elmélet (Actor-Network- Theory, ANT) Rendszerszemlélető technikatörténeti megközelítés A technológiák miért éppen a 20. század második felében indultak gyors fejlıdésnek, és nem korábban vagy késıbb? Milyen társadalmi folyamatok hívták életre és tették nélkülözhetetlenné létrejöttüket? Az ok a kontrollválság Példaként tünetei az USA gazdaságában: Az értékesítésben az információk irányíthatóvá és ellenırizhetıvé tétele A megnövekedett termelés következtében kialakuló logisztikai problémák Mibıl, mennyit és mikor termeljenek? Hogyan szervezzék meg a beszállítói láncot? A gyártósorok kapacitásának hatékony kihasználása A társadalom olyan rendszer, melynek fenntartását szabályozó alrendszerek biztosítják ilyenek a technológia és a bürokrácia Ezek eszköze az IKT Az IKT forradalma >> a kontroll, az irányítás forradalma Forrás: James R. Beniger: Az irányítás forradalma (2004)

3 3 Castells, a társadalom átalakulása felıl magyarázza az infokommunikációs technológiák létrejöttét. A hálózat az információs korszak társadalmi struktúrája: a hatalom, a pénz, az összes információ és maga a társadalom is hálózati formában termelıdik újjá. Az IKT az eszközrendszer, melynek köszönhetıen a hálózati struktúra kezelhetıvé válik. Megváltozott személyközi kapcsolatok meglétét bizonyítja az új eszközök alternatív módon történı felhasználása: one-to-one, one-to-many >>many-tomany A modern társadalmakban egyre inkább háttérbe szorulnak a személyes kapcsolatok, és az ezeken alapuló elsıdleges közösségek (családi, szomszédi, baráti kapcsolatok) jelentısége fokozatosan csökken. Egyre inkább a személytelen kapcsolatokon alapuló szervezıdések törnek elıre, csökken a társadalmi normákat közvetlenül átadó, közösségek szerepe. Az IKT eszközök elterjedésével a kapcsolatok egyre felszínesebbé válnak, és elsorvadnak az elsıdleges közösségekben (családban, rokoni körben, baráti társaságban). Az indusztrializáció, a globalizáció, és az információtechnológia forradalma a polgári aktivitás hanyatlását, az individualizálódást erısíti. Egyre komolyabb szerephez jut a társadalmi tıke fogalma: A társadalmi tıke alatt olyan nem anyagi erıforrást értünk, amely a hálózatokat alkotó szereplık közötti kapcsolatok eredményeként jön létre, és a társadalmi együttmőködés különbözı (például családi, szomszédsági, települési, nemzeti) közösségi szintjein végbemenı társadalmi és gazdasági folyamatokat befolyásolja. Ha az IKT eszközök a kommunikáció megkönnyítésével új hálózatok kialakulását segítik elı, és a hatékony gazdaságok egyre inkább hálózatszerően mőködnek, mindez miként hat a társadalmi integrációra, a kisközösségek kohéziójára, továbbá az egyén társas viszonyaira?

4 4 hálózati társadalom: olyan társadalmi berendezkedés, amelynek mőködését a mikroelektronikára épülı információs és kommunikációs technológiák biztosítják. A hálózati társadalomban ugyanis számítógépes hálózatok segítségével állítanak elı, dolgoznak fel és továbbítanak információkat, a hálózatok csomópontjaiban [hub] felgyülemlett tudásra építve. hálózati gazdaság: Az új típusú társadalmi berendezkedés alapjait többé nem a természeti erıforrások, hanem a digitális kommunikációs csatornák jelentik. Gyorsabban növekedik az ipari társadalomra jellemzı formánál A változásokban meghatározó szerephez jutott a tudomány és az innováció A hálózati gazdaság kialakulásával a munkaerıpiac is átalakult, A hálózati logikának megfelelıen a vállalatok belsı szervezeti felépítése is gyökeresen átalakult. A hálózati polgár a netizen: Castells szerint a hálózati társadalom tagjai nem elidegenedett emberek, hanem sokkal inkább fejlett társas viszonyrendszert ápoló egyének. A hálózati társadalomban az individuum felértékelıdik. Új média: A tömegkommunikáció egyrészt globálisak, másrészt lokálisan is beágyazott óriásvállalatok kezében. A kommunikációs csatornák digitalizáltak és interaktívak. A világ fejlett társadalmai egyre nagyobb mértékben elfordulnak a tömegmédiától és a személyre szabott, egyéni médiatartalmak felé orientálódnak. Kialakult és megerısödött egy új típusú médiumtípus: horizontális kommunikációs hálózat >> egyénileg szolgáltatott tartalmak bárki számára könnyen hozzáférhetıek, miközben elıállítóik képesek függetlenek maradni a médiavállalatoktól és a politikai hatalomtól. Pl.: blog, vlog, podcast stb. Új politika Rábeszélıgép vs. egyéni értelmezésének jelentısége Globalizáció: ha a hálózati társadalom globálisan mőködik, az állam sem tevékenykedhet nemzeti keretek között, ugyanakkor komoly kulturális akadályai lennének egy világmérető, a globalizáció folyamatához igazodó kormány felállításának.

5 5 A hálózat mőködésee sokrétően vizsgálható, Pl.: vallás terjedése, vírusfertızések, ismeretségek, információk mozgása stb. Az interneten: Kevés számú központi csomópont - sok perifériális skála-független hálózat: interneten nincs olyan jellemzı pont (kapcsolatainak számát tekintve), amelyrıl kijelenthetı lenne, hogy átlagos, A természetben elıforduló legtöbb komplex hálózat hatalmas középpontokból és sok kicsi periférikus pontból épül fel. A legtöbb kapcsolatháló nem véletlenszerően fejlıdik, hanem a már kialakult hálózati központok figyelembevételével alakul tovább. Az emberi társadalmak komplexitása ellenére a közösség két tagja közötti átlagos távolság talán kisebb, mint gondolnánk ben Stanley Milgram kísérlete: Közel 300 amerikai polgárt kértek fel arra, hogy egy általuk ismeretlen emberhez jutassanak el egy küldeményt barátaik, ismerıseik segítségével. 296 levélbıl 232 nem érkezett 64 sikeresen célba ért. Két találomra kiválasztott amerikait átlagosan 5,5 lépésnyi távolság választotta el. A hálózatelmélet segít megérteni azt a folyamatot, melynek során az elmúlt néhány évtizedben kialakult hálózati társadalomban jelentısen megnıtt az egyének, szervezetek és gazdasági vállalkozások egymáshoz kapcsoltsága, az úgynevezett interkonnektivitás.

6 6 A társadalmi tıke mindenekelıtt az emberek közötti kapcsolatok hálózatának értékét fejezi ki. Definíciók: Hanifan (1916): A mindennapi élet során az egyének, családok között létrejött társadalmi kapcsolatokban megjelenik a jóindulat, a szimpátia és a barátság. Meglátása szerint akkor, amikor kapcsolatot alakítunk ki a szomszédainkkal, azok pedig további ismeretségeket kötnek másokkal, gyakorlatilag társadalmi tıke létrejöttérıl van szó. Bourdieu (1997): Olyan magánvagyon, amelynek megszerzése érdekében az egyének erıfeszítéseket tesznek társadalmi hálózatuk kialakítására, kiterjesztésére és ápolására. Coleman (1990, 1998): Már az emberi kapcsolatok összességére vonatkoztatja a fogalmat, beleértve a kölcsönösséget, az egymásnak nyújtott támogatást és az egymás iránti bizalmat is Mindegyikben közös: Az interperszonális kapcsolatok erıforrást jelentenek. A társadalmi tıke és ezzel összefüggésben a civil társadalmi élet visszaszorulására, hanyatlására Putnam hívta fel a figyelmet. Jelentısen csökken a társas részvételi hajlandóság (Bowling Alone) Növekszik azok száma akik valamilyen ügyet átmeneti jelleggel szolgáló kapcsolatokat keresnek és hoznak létre. Ez a többségi csoport nem tudjaa kölcsönösségen és a bizalmon alapuló civil társadalmat (a társulási hajlandóságot) és a közösségi életet fenntartani. A siker és a versenyképesség fenntartása csak az közösségi elkötelezettségének újraélesztésével, a társadalmi tıke növelésével érhetı el. A putnami társadalmi tıkének két fontos alkotórésze van: a társadalmi hálózat: baráti találkozók, látogatások, szomszédi kapcsolatok, társadalmi események, a civil elkötelezettség: közösségekben való részvételi hajlandóság, véleménynyilvánítás, tagsági viszonyok, választásokon való részvétel stb.

7 7 Más kutatók szerint: Az IKT eszközök elterjedése megerısíti az egyént az állammal és a hagyományos hierarchikus struktúrákkal szemben, Lehetıséget ad arra, hogy sok felhasználó kommunikáljon egyszerre sok más emberrel. Folyamatos konzultációkra épülı és az egész társadalom aktív részvételével mőködı demokrácia fejlıdhet ki. társadalmi szoftver: a szoftverek azon csoportját értjük alatta, amelyek lehetıséget adnak az egyén számára a kollaboratív viselkedésre, közösségek megszervezésére és formálására, önmaguk kifejezésére, a társadalmi interakcióra és visszacsatolásra mindezeket a lehetıségeket olyan horizontális struktúrában biztosítva, ahol nincsenek sem intézményi keretek, sem alá- és fölérendeltségi viszonyok, sem pedig ellenırzés. A társadalmi szoftverek (példák) Ismeretségi hálózatok (Cyworld, MySpace, iwiw), Blog-szolgáltatásokat (például blog.hu, Xanga, Blogger), Az úgynevezett tagging (címkézés) céljára szolgáló eszközöket (például del.icio.us, Digg), valamint a média-megosztó honlapokat (például YouTube, Flickr). Ezek a szolgáltatások számos olyan közös elemet tartalmaznak, mint a felhasználók által generált tartalom közvetítése (web2), a felhasználók közötti kapcsolatok képi megjelenítése, a nyilvános kommunikációs fórumok biztosítása és a felhasználói viselkedés folyamatos követése

8 8 Szoftver Példa Outlook, Sendmail, Pine, Hotmail Weblog, Wiki Messenger rendszerek Dokumentumszerkesztı rendszerek Csoportnaplók Movable Type, Blogger, Wikipedia ICQ, MSN, Trillian Groove, Hydra, Lotus Notes Livejournal Bemutató rendszerek Csoportos viták és eszmecserék lebonyolítására szolgáló rendszerek MeetUp, Udate, Ryze SmartGroup, BBS, Usenet ? >150 Levelezés, társalgás Baráti kör Érdeklıdési csoport Ismeretlenek összekötése Instant Message (IM) ICQ, MSN, Skype, e-üdvözlılapok Baráti lista Instant Message (IM) ICQ, MSN, Skype, Ismeretségi hálózatok: IWIW címlista, Chat Tematikus weboldal Hírcsoport Keresırendszerek Google Amazon Yahoo (zárt) kis közösségi honlap vagy blog blog Blog (nyitott) Blog (nyitott)

9 9 Tim O'Reilly nevéhez köthetı Olyan második generációs internetes szolgáltatásokra utal, amelyek elsısorban az online közösségek aktivitására, a felhasználók által elıállított tartalmakra és azok megosztására épülnek. A webkettes alkalmazások technikai szempontból egyszerő, felhasználóbarát elven mőködnek, nem szükséges speciális (programozói) tudás ahhoz, hogy valaki tartalmat hozhasson létre, és azt közzétehesse a világhálón. Ennek a jelentısége elsısorban abban áll, hogy a tartalom válik fontossá a technológiával szemben. Web 2.0 divatos, bár ellentmondásos fogalom: nincs pontosan meghatározva, nem mond újat ahhoz képest, amit a világháló korábban is jelentett A dotkom válságra után lehet egy második kipukkanó buborék. Web 1.0 DoubleClick Ofoto Címlisták, csoporthonlapok Akamai mp3.com Britannica Online Személyes weblapok Domain-név spekuláció Oldal-letöltés alapú fizetés Közzététel Tartalom menedzselési rendszerek Könyvtárak, taxonómia, rendszerezés Web 2.0 Google AdSense Flickr Ismeretségi hálózatok BitTorrent Napster Wikipedia Blogok Keresı-optimalizáció Kattintásonkénti fizetés Részvétel Wikik Címkézés, közösségi osztályozás

10 10 Avagy az információs társadalom potenciális veszélyei A társadalom információs aktivitása eddigi története során rövid idı alatt nagyságrendekkel nıtt. Az információk birtoklása, kezelése (terjesztése vagy blokkolása) közvetlen hatalmi/vagyoni tényezıvé vált. A társadalom értékrendszere jelenleg átstruktúrálódási folyamatában van.

11 11 Az információ érték, de Pontos (csere)értékét nem mindig lehet meghatározni ezen értékek védelme még nem megoldott Az információ kezeléssel eddig nem látott elınyök szerezhetık / hátrányok okozhatók Eddig nem látott = minıségi és mennyiségi értelemben Megbízhatóság Hitelesség Valóságérzék elvesztése Elidegenedés Identitás elvesztése Agresszió Patológiák és szélsıségek A kommunikáció elembertelenedése Információs tenger Negatív utópiák

12 12 Tömeges megjelenésük a PCs világgal Oka: változtatható operációs rendszer A vírusok három fı feladata: Rejtızködés Terjedés Pusztítás Egyéb feladatok: Polimorf viselkedés (rejtızködés) Adatközvetítés Speciális típusai worm Trójai faló (trojan horse)

13 13 Adatok rendszeres archiválása Tudatos, meggondolt adatkezelés Víruspajzsok (shield) És ha már megtörtént a baj: Vírusírtók Az elkészült mővet felejtsd el (Lao Ce) Cél: bejutni egy renszerbe (információkat szerezni, erıforrásokat használni) Oka: biztonsági rések a szervereken, munkaállomásokon. Módszer: biztonsági rés (szabad port) keresése -> többi komm. Vonal megnyitása >rendszer feltörése Hackerek és Crackerek

14 14 Tőzfalak használata Internet forgalom figyelése SPAM Kéretlen reklámok Sok oldal akaratlan megnyitása

15 15 szőrı programok Pl. levelezıprogram beállításai Reklámok letiltása segédprogram segítségével pl.: OutPost Adatvédelmi elvek: egy helyen csak bizonyos adatrekordok tárolhatók egy személyrıl Telefonszám, telefonbeszélgetés figyelése Interneten megszerezhetı adatok: IP cím cím és forgalom Böngészés útvonala Vásárlás esetén: hitelkártya száma

16 16 Sok gép ugyanolyan rendszert futtat, így egy biztonsági rés esetén a terjedés sokkal gyorsabb Nem nyilvános programkód esetén a biztonsági rések felderítése nehezebb, a veszély fokozottabb. A vírusirtó programok készítıi naponta többszöri vírusadatbázis trissítést javasolnak A mobil hálózatok terjedésével újabb veszélyforrást jelent: A hálózati elemek (számítógépek) helye nem határozható meg. A kommunikációra használt protokoll lehetıvé teszi, hogy két gép ugyanazzal azonosítóval kommunikáljon. (ez vezetékes TCP/IP hálózatnál nem lehetséges) A kommunikációs folyamatok adatai titkosított formában igaz, de könnyen elérhetık

17 17 Adatszivárgás elemzése, megelızése Személyazonosítás már a hardvereken keresztül USB drive, billentyőzet ujjlenyomat-olvasóval Íriszazonosítás Biometrikus jegyek azonosítása pl. a jelszó begépelési ütemének, vagy a bırön mért elektromos jellemzıknek a mérése Potenciális problémaforrás a kis mérető, nagy kapacitású tároló és adatfeldolgozó elemek terjedése. A mobiltelefontól a digitális fényképezıgépig. Túl nagy adatmennyiség a globális ellenırzéshez. A publicitás, mint fegyver (lassan) kialakuló önvédelmi reflex Üzleti lehetıságek az adatvédelmi iparágban Elektronikus aláírás Elektronikus pénz Védelmi szoftverek Követı típusú jogalkotás felzárkózása

18 18 Kezdetben úri passzió volt Fizikailag megjelenı piacok A nemzetgazdasági piacok kapcsolatai Információs érték : tartalom, idı

19 19 Elıtte: nagy vásárlói bizalom, tömeges részvényvásárlás, ellenırizetlen információk október 29. Utána: elveszített bizalom, minimális forgalom, igény a pontos ellenırizhetı információkra Beinduló gazdaságok új vállalatok Meglendülı forgalmak megnövekedett adminisztrációs feladatok lakossági igények a gyors és megbízható információra Csökkentett tartalmú (és árú) szolgáltatások megjelenése (schwab.com)

20 20 Létrehozása a technológiai papírok megjelenéséhez kötıdik A rendes tızsdére alkalmatlan, bizonytalan vállalatok részvényei kereskedelmére hozták létre. Ilyen cégek: Microsoft, SUN, Cisco, Dell, Reuters

21 21 Mikroelektronikai boom hetvenes- nyolcvanas évek Számítástechnikai boom - nyolcvanas - kilencvenes évek Internetes boom körül Több hullámban Internet technológia Internet kapcsolatszolgáltatás Internet tartalomszolgáltatás (dotkom cégek: xyz.com) A pénzügyi elemzések a meglévı trend alapján további dinamikus növekedést jósoltak Az optimista hangulat tovább gerjesztette a befektetési kedvet (pozitív visszacsatolás) A megalapított cégek mögött hatalmas összegek, csekély ténylegesen meglévı technológia, minimális hozzáadott érték és minimális piaci tér állt ıszén leeresztett a léggömb beköszöntött a jelenleg is tartó gazdasági recesszió

22 22 Eszközök összekapcsolási igénye Hálózatok létrehozása és üzemeltetése Eszközeladás vs. Szolgáltatás Legnagyobb profit lehetısége: tartalom és szolgáltatás együttes kereskedelme. Fúziós láz: pl. AOL Time-Warner Edutainment, infotainment Terjeszkedés határa: a világ Gyarmatosítás vs. Agyelszívás, piaci tér vásárlása Kormányzati / nemzeti stratégiák Információs szakadék megjelenése

23 23 Sokkal könnyebbé vált: Cég / termék információkat szerezni Átlátni a piacot Kapcsolatokat teremteni Következmények A vállalati kapcsolatok, együttmőködések folyamata felgyorsult Egyre kisebb léptékekben is hajlandók az együttmőködésre Outsourcing

24 24 A termékélettartam lerövidült Az új fejlesztések üteme felgyorsult Nem az számít, hogy jó-e a termék hanem, hogy hányan tudnak róla. Termékgyártás: specializált félkész termékek összeállítása Kommunikációigényes feladatok Pl.: tervezés, gyártási folyamat, logisztika, pénzügyek, garancia, megsemmisítés

25 25 A bevételek aránya eltolódik a szolgáltatások felé A termékekkel csatoltan értékesített szolgáltatások megjelenése A versenyképesség növelhetı plusz szolgáltatásokkal Termék: egyszer eladható, értékét a fizikai tartalomhoz kötjük Szolgáltatás: többször eladható, értéke széles határok között változhat 2 fı típus B2B Business to business Vállalkozások közötti (C2C) Ny. Európa (e-kereskedelem) milliárd euró USA (vállalatok közti) milliárd dollár B2C Business to Costumer Kiskereskedelem 2000 körül nagy várakozások >>dotcom felfutása és recessziója

26 26 Rendelési, elszámolási rendszerek Garanciális ügyek Terméktámogatás, akciók Példák: Webes rendelési rendszerek Hírlevelek, árlisták es rendelések, es terméktámogatás Nagy remények az iparág motorja 2000-ig Korlátozott termékkör alkalmas rá Gond a fizetés és a szállítás Nehezen ellenırizhetı a cég megbízhatósága, tényleges mőködése Jelenleg szolid fejlıdés érezhetı

27 27 Lassan járj tovább érsz elv Nyitottabb vásárlói célcsoport Melléktevékenységként, meglévı kereskedelmi tevékenység mellett Kapcsolattartás a (potenciális) vevıkkel Elızetes ismeretszolgáltatás a termékrıl döntés elıkészítés: kiválasztom elektronikusan megveszem hagyományosan Autóvásárlás Fellendülésük a dotkom recesszió elıtt jelenleg lassú fejlıdés Információbörzék, adatbázisok Tisztán B2C típusú kereskedelmi egységek Internetes közösségek Webdizájn piac Reklámok (fizetıs) tartalomszolgáltatások webes szolgáltatások(pl társkeresık, speciális tartalmak) mobiltelefonos szoftver kiegészítık (csengıhangok, játékok) zeneletöltések stb

28 28 Részben a dotcom recesszó hatására rájöttek, hogy a honlapok látogatóinak böngészési útjának elemzésével további marketinginformációkat nyerhetnek. a honlapok népszerősítése alapvetı feladat Új iparág kezd kibontakozni; a site-elemzés és optimalizálás Pl.: google analytics Direct Mail Spam Banner típusú reklámok A felhasználó nem szeret fizetni egy szolgáltatásért de a reklámot elviseli Környezetbarát Jó a célcsoport Pontosan célozható részcsoportok A felhasználó kiszőrheti (ha akarja) 1% körüli kattintási arány

29 29 A reklámok árazási technikái megjenenés alapú (egyre ritkábban) idıalapú (forgalmas oldalakon) kattintás alapú (akkor kell fizetni ha rákattintottak) Új reklámozási technikák szöveges hirdetések tematikus, kontextus alapú hirdetések és szponzorált linkek (pl keresıkben) Pl: google adsense

http://vigzoltan.hu http://vigzoltan.hu

http://vigzoltan.hu http://vigzoltan.hu 1 A modern társadalmakban egyre inkább háttérbe szorulnak a személyes kapcsolatok, és az ezeken alapuló elsıdleges közösségek (családi, szomszédi, baráti kapcsolatok) jelentısége fokozatosan csökken. Egyre

Részletesebben

http://vigzoltan.hu http://vigzoltan.hu (Klasszikus) vállalkozás új lehetıségei E-Commerce (elektronikus kereskedelem) Új típusú vállalkozások világa

http://vigzoltan.hu http://vigzoltan.hu (Klasszikus) vállalkozás új lehetıségei E-Commerce (elektronikus kereskedelem) Új típusú vállalkozások világa 1 (Klasszikus) vállalkozás új lehetıségei E-Commerce (elektronikus kereskedelem) Új típusú vállalkozások világa 2 Profit maximalizálása Termék önköltség minimalizálás Maximális darabszám eladása / új vásárlók

Részletesebben

Az innovációk diffúziójának általános elmélete Rogers diffúziós elmélete Science, Technology and Society studies, STS

Az innovációk diffúziójának általános elmélete Rogers diffúziós elmélete Science, Technology and Society studies, STS 1 A technológia nem semleges. Társadalmi, politikai és gazdasági jelentéseket hordoz. Akinek kalapács van a kezében, mindenben szöget lát. Az internet forradalmi, de nem utópikus. Többnyire teljesen hétköznapi

Részletesebben

Kezdetben úri passzió volt Fizikailag megjelenı piacok A nemzetgazdasági piacok kapcsolatai Információs érték : tartalom, idı

Kezdetben úri passzió volt Fizikailag megjelenı piacok A nemzetgazdasági piacok kapcsolatai Információs érték : tartalom, idı 1 Tızsdék és innováció Kezdetben úri passzió volt Fizikailag megjelenı piacok A nemzetgazdasági piacok kapcsolatai Információs érték : tartalom, idı 2 Elıtte: nagy vásárlói bizalom, tömeges részvényvásárlás,

Részletesebben

Globális gazdasági. A tõzsde világa és kapcsolata az informatizálódással A dotkom recesszió

Globális gazdasági. A tõzsde világa és kapcsolata az informatizálódással A dotkom recesszió Harmadik elõadás Globális gazdasági játszmák Gazdasági játszmák Stratégiák 2004. október 13. Vig Zoltán 1 2004. október 13. Vig Zoltán 2 Témák: A tõzsde világa és kapcsolata az informatizálódással A dotkom

Részletesebben

Európa e-gazdaságának fejlıdése. Bakonyi Péter c. docens

Európa e-gazdaságának fejlıdése. Bakonyi Péter c. docens Európa e-gazdaságának fejlıdése Bakonyi Péter c. docens Definiciók Definiciók Az E-gazdaság fejlıdése Európában Az IKT térhódítása miatt a hagyományos gazdaság az E-gazdaság irányába mozdul Az üzleti és

Részletesebben

2010.04.21. Definiciók. Definiciók. Európa e-gazdaságának fejlıdése. Szélessávú hozzáférés-ezer. Web felhasználók- Európa-fejlett része

2010.04.21. Definiciók. Definiciók. Európa e-gazdaságának fejlıdése. Szélessávú hozzáférés-ezer. Web felhasználók- Európa-fejlett része Definiciók Európa e-gazdaságának fejlıdése Bakonyi Péter c. docens Definiciók Az E-gazdaság fejlıdése Európában Az IKT térhódítása miatt a hagyományos gazdaság az E-gazdaság irányába mozdul Az üzleti és

Részletesebben

Megközelítések, elméletek

Megközelítések, elméletek 1 Megközelítések, elméletek legközkeletőbb félelmek a megbízhatóság kérdése (nem tudhatod, ki van a másik oldalon, kivel kommunikálsz), a hitelesség (lehet-e hinni a világhálóról szerzett információknak),

Részletesebben

és s mobil kommunikáci Learning Konferencia

és s mobil kommunikáci Learning Konferencia Dr.Molnár György: IKT, hálózati h és s mobil kommunikáci ciós megoldások az atipikus tanulási formák k tükrt krében 5. Magyar Nemzeti és s Nemzetközi zi Lifelong Learning Konferencia Sopron, 2009.április

Részletesebben

1. elıadás. Információelmélet Információ technológia Információ menedzsment

1. elıadás. Információelmélet Információ technológia Információ menedzsment http://vigzoltan.hu 1. elıadás A számítógépes információ rendszerk tudománya, amely tartalmazza az alábbiakat: Elméleti összefüggések Szemlélet Módszertant a tervezéshez, fejlesztéshez üzemeltetéshez Tartalmazza

Részletesebben

Társadalmi hálózatok, hálózati társadalom

Társadalmi hálózatok, hálózati társadalom Társadalmi hálózatok, hálózati társadalom Szerzı: Kollányi Bence Molnár Szilárd Székely Levente Budapest, 2007. július A tananyag megírását és kiadását támogatta: Az Európai Bizottság támogatást nyújtott

Részletesebben

Google AdWords és AdSense A Google hirdetési rendszere

Google AdWords és AdSense A Google hirdetési rendszere Google AdWords és AdSense A Google hirdetési rendszere By: Béres Roland Will Gábor Miről lesz szó? Szintrehozás pár szó a reklámokról Internetes reklámozás kezdetei A nyerő üzleti modell made by Google

Részletesebben

Európa e-gazdaságának fejlődése. Bakonyi Péter c. docens

Európa e-gazdaságának fejlődése. Bakonyi Péter c. docens Európa e-gazdaságának fejlődése Bakonyi Péter c. docens Definiciók Definiciók Az E-gazdaság fejlődése Európában Az IKT térhódítása miatt a hagyományos gazdaság az E-gazdaság irányába mozdul Az üzleti és

Részletesebben

c. Fıiskolai tanár 2010.02.25. IT fogalma, kialakulása 1

c. Fıiskolai tanár 2010.02.25. IT fogalma, kialakulása 1 Az Információs Társadalom fogalma, kialakulása Dr. Bakonyi Péter c. Fıiskolai tanár 2010.02.25. IT fogalma, kialakulása 1 Az információs társadalom fogalma Az információs és kommunikációs technológiák

Részletesebben

A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság. Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek

A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság. Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek IV. számú módosításának kivonata 2010. március 15. Általános szerzıdési

Részletesebben

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36

A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 A tananyag beosztása, informatika, szakközépiskola, 9. évfolyam 36 1. Az informatikai eszközök használata 5 4. Infokommunikáció, 5. Az információs társadalom 1 4.1. Információkeresés, információközlési

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékoztató reactivo.com Rev 1.0-2018.10.04 Tartalomjegyzék Az adatkezelő adatai... 2 Az adatkezelés jogalapja... 2 A kezelt adatok köre... 2 Kapcsolatfelvételi űrlap... 2 Kezelt adatok...

Részletesebben

ziesedése az informáci

ziesedése az informáci NKTH Innotárs program KKVENT_8 Kis- és s középvk pvállalkozások esélyei a nemzetköziesed ziesedı tudásgazdas sgazdaságok gok korában Magyar KKV-k k nemzetköziesed ziesedése az informáci ciótechnológiai

Részletesebben

Informatikai kommunikációs technikák a beszállító iparban

Informatikai kommunikációs technikák a beszállító iparban Informatikai kommunikációs technikák a beszállító iparban A FLUID-WIN projekt Nyertes projekt az EU 6. Kutatás fejlesztési és demonstrációs keretprogramjában Prioritás: Információs Társadalom Technológiák

Részletesebben

E-Business Symposium - 2008.04.08. Az értékek mértéke. A magyarországi e-kereskedelem számokban. Kis Gergely. 2008 GKIeNET Kft.

E-Business Symposium - 2008.04.08. Az értékek mértéke. A magyarországi e-kereskedelem számokban. Kis Gergely. 2008 GKIeNET Kft. E-Business Symposium - 2008.04.08 Az értékek mértéke A magyarországi e-kereskedelem számokban Kis Gergely 2008 GKIeNET Kft. Az internet hozzáférés alakulása 2001-2007 (%) A 14 évesnél idısebb lakosság

Részletesebben

INFORMÁCIÓMENEDZSMENT E-KERESKEDELEM (3.-4. HÉT)

INFORMÁCIÓMENEDZSMENT E-KERESKEDELEM (3.-4. HÉT) INFORMÁCIÓMENEDZSMENT E-KERESKEDELEM (3.-4. HÉT) Dr. Danyi Pál, egyetemi docens danyi@mvt.bme.hu 1 A HÉT IT CIKKE: MIÉRT LETT BUKÁS A PLAYSTATION VITA? 2012-ben jelent meg, 15 milliót adtak el belőle PSP:

Részletesebben

Mennyit ér valójában a tartalom?

Mennyit ér valójában a tartalom? Mennyit ér valójában a tartalom? Telbisz Ferenc PKI Fejlesztési Igazgatóság Szélessávú rendszerek fejlesztési osztály H-1117 Budapest XI. Magyar Tudósok körútja 9 2008. október 14, 1. oldal Tartalomjegyzék

Részletesebben

COOKIE (SÜTI) SZABÁLYZAT

COOKIE (SÜTI) SZABÁLYZAT COOKIE (SÜTI) SZABÁLYZAT A GrandVision Hungary Kft. (székhely: 1113 Budapest, Bocskai út 134-146. cégjegyzékszám: 01-09-468765.) (továbbiakban: Adatkezelő) által üzemeltetetett www.ofotert.hu oldalon (továbbiakban:

Részletesebben

Hogyan építsünk jó webáruházat? dr. Nyeste Gábor fps webügynökség ügyvezető

Hogyan építsünk jó webáruházat? dr. Nyeste Gábor fps webügynökség ügyvezető Hogyan építsünk jó webáruházat? dr. Nyeste Gábor fps webügynökség ügyvezető Kik is vagyunk? A célzott webes megoldások ügynöksége! Az e-kereskedelemről Adatok: A GKIeNET 2700 magyarországi legális webshopot

Részletesebben

Marketing Megfeleljen a vásárlók igényeinek nyereséges módon

Marketing Megfeleljen a vásárlók igényeinek nyereséges módon Marketing Marketinget gyakran tekintik mint a munka létrehozása, a termékek és szolgáltatások promóciója és szállítása az egyéni fogyasztók vagy más cégek, az úgynevezett üzleti ügyfelek számára. (A legrövidebb

Részletesebben

Közösségi oldalak. Social Network. Mirıl is lesz szó?

Közösségi oldalak. Social Network. Mirıl is lesz szó? Mirıl is lesz szó? 2 Közösségi oldalak Trendek, modellek Mit jelent ez az egész? Milyen közösségi oldalak vannak? Az iwiw egy a sok közül Iskolai közösségek Elınyök hátrányok Tarcsi Ádám, ELTE Informatikai

Részletesebben

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben IKT kompetenciák Farkas András f_andras@bdf.hu A tanítás holisztikus folyamat, összekapcsolja a nézeteket, a tantárgyakat egymással és a tanulók személyes

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékoztató pecsisorfozde.hu Rev 1.0-2018.10.17 Tartalomjegyzék Az adatkezelő adatai...2 Az adatkezelés jogalapja...2 A kezelt adatok köre...2 Kapcsolatfelvételi űrlap...2 Kezelt adatok...2

Részletesebben

INTERNETES KERESÉS. Szórád László Óbudai Egyetem TMPK

INTERNETES KERESÉS. Szórád László Óbudai Egyetem TMPK INTERNETES KERESÉS Szórád László Óbudai Egyetem TMPK AZ INTERNET INTERNET = WEB? - NEM! A web csak egy (bár az egyik legismertebb) részhalmazát jelenti az interneten használt alkalmazásoknak és protokolloknak.

Részletesebben

Informatika szóbeli vizsga témakörök

Informatika szóbeli vizsga témakörök KECSKEMÉTI MŰSZAKI SZAKKÉPZŐ ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 6000 Kecskemét, Szolnoki út 31., Telefon: 76/480-744, Fax: 487-928 KANDÓ KÁLMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLÁJA 6000 Kecskemét, Bethlen

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Tartalomjegyzék Adatkezelési tájékoztató tarax.hu Rev 1.0 2018.07.23. Az adatkezelő adatai...2 Az adatkezelés jogalapja...2 A kezelt adatok köre...2 Kapcsolatfelvételi űrlap...2 Kezelt adatok...2 Adatkezelés

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékoztató pecsisor.hu Rev 1.0-2018.10.17 Tartalomjegyzék Az adatkezelő adatai...2 Az adatkezelés jogalapja...2 Adatkezelési tudnivalók...2 Adathelyesbítés...2 Adattörlés...2 Adatbiztonság...3

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2652-06/1 Az információáramlás feltételeinek meghatározása a logisztikában. Az E-logisztikai feladatok

Részletesebben

Internet of Things 2

Internet of Things 2 Az Internet jövıje Internet of Things Dr. Bakonyi Péter c. Fıiskolai tanár 2009.09.29. Internet of Things 2 2009.09.29. Internet of Things 3 2009.09.29. Internet of Things 4 2009.09.29. Internet of Things

Részletesebben

Web 2.0. (Képen: a web 2.0 címkefelhő. Eredetije: http://szinte.files.wordpress.com/2010/06/tag_cloud.jpg) Történet

Web 2.0. (Képen: a web 2.0 címkefelhő. Eredetije: http://szinte.files.wordpress.com/2010/06/tag_cloud.jpg) Történet Web 2.0 A web 2.0 (vagy webkettő) mindazon második generációs internetes szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek a közösségre, és/vagy a tartalommegosztásra épülnek. A felhasználók maguk készítik a tartalmat

Részletesebben

Információs társadalom

Információs társadalom SZÓBELI TÉMAKÖRÖK INFORMATIKÁBÓL 2015. Információs társadalom Kommunikáció fogalma, fajtái, általános modellje. Példák. A jel, adat, információ, zaj és a redundancia fogalma. Példák. Különbség a zaj és

Részletesebben

Nemzetközi együttmőködések a a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával a sikeres vállalkozásokért

Nemzetközi együttmőködések a a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával a sikeres vállalkozásokért Nemzetközi együttmőködések a a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával a sikeres vállalkozásokért PLACE PARNER S LOGO HERE European Commission Enterprise and Industry Enterprise Europe Network

Részletesebben

Bizalom az üzleti kapcsolatok irányításában

Bizalom az üzleti kapcsolatok irányításában Bizalom az üzleti kapcsolatok irányításában Dr. Gelei Andrea Budapesti Corvinus Egyetem Ellátás lánc optimalizálás; bárhonnan, bármikor Optasoft Konferencia 2013 2013. november 19., Budapest Gondolatmenet

Részletesebben

Mikroökonómia - 8. elıadás

Mikroökonómia - 8. elıadás Mikroökonómia - 8. elıadás VÁLLALATOK A NEMZETKÖZI PIACOKON 1 HOGYAN VISELKEDIK EGY NEMZETKÖZI KAPCSOLATOKRA TÖREKVİ VÁLLALAT? PIAC: - gazdasági szereplık - szokások - kultúra, nyelv - jogrendszer, piaci

Részletesebben

ALAPKÉPZÉS (BA, BSC) A tételek Általános közgazdaságtan

ALAPKÉPZÉS (BA, BSC) A tételek Általános közgazdaságtan ALAPKÉPZÉS (BA, BSC) A tételek Általános közgazdaságtan 1. A. Fogyasztói döntéseket befolyásoló tényezık: fogyasztói preferenciák, nominál és reáljövedelem, szükségletek, piaci árak. Fogyasztási kereslet

Részletesebben

Informatika és növekedés. Pongrácz Ferenc ügyvezető igazgató, IBM ISC Magyarország Kft., az MKT Informatikai Szakosztályának elnöke

Informatika és növekedés. Pongrácz Ferenc ügyvezető igazgató, IBM ISC Magyarország Kft., az MKT Informatikai Szakosztályának elnöke Informatika és növekedés Pongrácz Ferenc ügyvezető igazgató, IBM ISC Magyarország Kft., az MKT Informatikai Szakosztályának elnöke Honnan jön a lendület? Az Infokommunikációs iparág adja!* 1 2 3 Permanens

Részletesebben

A VÁLTOZÓ VILÁG Tipping Points az információs- digitális- és média- forradalom

A VÁLTOZÓ VILÁG Tipping Points az információs- digitális- és média- forradalom Tervezés-Kutatás 3. A VÁLTOZÓ VILÁG Tipping Points az információs- digitális- és média- forradalom naponta 8 milliárd kattintás! 1.China 2.India 3. facebook 4.United States 5.Indonesia 6.Brasil 1.2 milliárd

Részletesebben

Mobil Peer-to-peer rendszerek

Mobil Peer-to-peer rendszerek Mobil Peer-to-peer rendszerek Kelényi Imre Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem imre.kelenyi@aut.bme.hu BME-AAIT 2009 Kelényi Imre - Mobil P2P rendszerek 1 Tartalom Mi az a Peer-to-peer (P2P)?

Részletesebben

- átfogó cél: munkaerı-piaci aktivitás növelése a humán erıforrás minıségének, foglalkoztathatóságának javításán keresztül

- átfogó cél: munkaerı-piaci aktivitás növelése a humán erıforrás minıségének, foglalkoztathatóságának javításán keresztül TÁMOP Társadalmi Megújulás Operatív Program - a munkaerıpiac kínálati oldalára irányuló intézkedések, az emberi erıforrások fejlesztése - átfogó cél: munkaerı-piaci aktivitás növelése a humán erıforrás

Részletesebben

Informatika 9. évf. Webböngésző. Internet és kommunikáció II.

Informatika 9. évf. Webböngésző. Internet és kommunikáció II. Informatika 9. évf. Internet és kommunikáció II. 2013. december 9. Készítette: Gráf Tímea Webböngésző Cookie: süti. A felhasználóról szóló információ, amit egy webszerver helyez el a felhasználó számítógépén.

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékoztató nestro.hu Rev 2.0-2018.07.20 Tartalomjegyzék Az adatkezelő adatai...2 Az adatkezelés jogalapja...2 A kezelt adatok köre...2 Kapcsolatfelvételi űrlap...2 Kezelt adatok...2 Adatkezelés

Részletesebben

ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM. Készítette Borbola Péter

ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM. Készítette Borbola Péter ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM Készítette Borbola Péter EGY KIS IDÉZET A kereskedelem a hálón kezdetben lehet,hogy veszteséges lesz, de biztosan azzá fog válni, ha nem kerül oda! Esther Dyson TÉMAKÖRÖK, TARTALOM

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSI SZAKIRÁNY

VÁLLALKOZÁSI SZAKIRÁNY VÁLLALKOZÁSI SZAKIRÁNY 1. Vállalkozások a nemzetgazdaságban 2. A vállalkozói döntések, a vállalkozóvá válás folyamata 3. A vállalkozás fıbb jellemzıi, elemei 4. A vállalkozás szervezetének strukturális

Részletesebben

Az Indigo Network. Pénzügyi fejlesztı programok mélyszegénységben élık körében. http://www.indigo-asset-building.eu/ Levi Strauss Foundation

Az Indigo Network. Pénzügyi fejlesztı programok mélyszegénységben élık körében. http://www.indigo-asset-building.eu/ Levi Strauss Foundation Az Indigo Network http://www.indigo-asset-building.eu/ Levi Strauss Foundation Az Asset Building elvének nemzetközi népszerősítése A mikrohitelezés Grameen modellje A modell adaptációs problémái: Az adott

Részletesebben

6. A szervezet. Az egyik legfontosabb vezetıi feladat. A szervezetek kialakítása, irányítása, mőködésük ellenırzése, hatékonyságuk növelése,

6. A szervezet. Az egyik legfontosabb vezetıi feladat. A szervezetek kialakítása, irányítása, mőködésük ellenırzése, hatékonyságuk növelése, 6. A szervezet Az egyik legfontosabb vezetıi feladat A szervezetek kialakítása, irányítása, mőködésük ellenırzése, hatékonyságuk növelése, 1 Formális és informális szervezetek A formális szervezet formákban

Részletesebben

Hálózat, kapcsolat, interakció társadalmi tőke és együttműködés

Hálózat, kapcsolat, interakció társadalmi tőke és együttműködés Hálózat, kapcsolat, interakció társadalmi tőke és együttműködés Csizmadia Zoltán, tudományos munkatárs MTA KRTK RKI NYUTO MTA, 2014. november 20. MTA RKK 30. évfordulójára Tudományterületi sajátosságok

Részletesebben

A számítási felhő világa

A számítási felhő világa A számítási felhő világa Ismerkedés az alapfogalmakkal és egyéb aspektusok 0 Copyright 2012 FUJITSU Számítási felhő - tematika 1. Történeti előzmények 2. A felhő fogalma 3. Szolgáltatások a felhőből 4.

Részletesebben

E-business vs. e-kereskedelem

E-business vs. e-kereskedelem E-kereskedelem E-business vs. e-kereskedelem Az online o kereskedelem fejlıdése se: csúcspont on-line cégek zuhanása európai Internetszolgáltatók belépése a befektetők kijózanodása post-net üzletek amerikai

Részletesebben

Az infoszféra tudást közvetítő szerepe a mai társadalomban

Az infoszféra tudást közvetítő szerepe a mai társadalomban Az infoszféra tudást közvetítő szerepe a mai társadalomban Charaf Hassan Egyetemi docens, BME Tartalom Általános tényadatok Trendek számokban Magyarország: az infoszféra helyzete Az informatikai kutatások

Részletesebben

MKTLSZ workshop. Tulajdonképpen mi is az a city-logisztika? Hol hibáztunk idáig? Hogyan tovább?

MKTLSZ workshop. Tulajdonképpen mi is az a city-logisztika? Hol hibáztunk idáig? Hogyan tovább? A VÁROSELLÁTÁS KOMPLEX LOGISZTIKAI PROBLÉMÁI CITY LOGISZTIKA MKTLSZ workshop Dr. Bóna Krisztián egyetemi adjunktus tanúsított logisztikai szakértı Tulajdonképpen mi is az a city-logisztika? Hol hibáztunk

Részletesebben

Magyar tıke külföldön. Budapest 2008. nov. 6.

Magyar tıke külföldön. Budapest 2008. nov. 6. Magyar tıke külföldön Budapest 2008. nov. 6. A globalizáció eredménye a növekvı tıkemozgás a világgazdaságban A magyar közgondolkodás középpontjában eddig a beáramló mőködı tıke állt Ha komolyan vesszük

Részletesebben

Kommunikációs fogalomtár. Kommunikációs felmérés 2010.

Kommunikációs fogalomtár. Kommunikációs felmérés 2010. Kommunikációs fogalomtár Kommunikációs felmérés 2010. Blog A blog az angol "web log", vagyis netes bejegyzés kifejezésből származik, magyarra az internetes napló kifejezéssel fordítható. A blog jellemzője,

Részletesebben

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat.

Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. A mai internet elődjét a 60-as években az Egyesült Államok hadseregének megbízásából fejlesztették ki, és ARPANet-nek keresztelték. Kifejlesztésének

Részletesebben

Új idők új dalai? Adaptáció és fogadókészség az IKTeszközök. vidéken. Csótó Mihály

Új idők új dalai? Adaptáció és fogadókészség az IKTeszközök. vidéken. Csótó Mihály Új idők új dalai? Adaptáció és fogadókészség az IKTeszközök iránt a magyar vidéken Csótó Mihály BME - Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 2010. április 9. Információtechnológia - innováció disszemináció

Részletesebben

Elektronikus üzlet és elektronikus kereskedelem

Elektronikus üzlet és elektronikus kereskedelem és elektronikus kereskedelem Az elektronikus üzlet (e-business) kezdetei a múlt század 80-as éveihez vezetnek vissza, ám jelentős előretörésének az utóbbi 10 évben vagyunk szemtanúi. Az elektronikus üzlet

Részletesebben

A kutatás időtartama: 2013. március

A kutatás időtartama: 2013. március 1 A kutatás célja a Magyarországon működő, rendszeresen frissített termékkínálattal rendelkező, online kiskereskedelemmel foglalkozó cégek működésének vizsgálata. A kutatás célcsoportjának kiválasztása:

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II.

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Információmenedzsment 90. lecke INFORMÁCIÓ MENEDZSMENT

Részletesebben

LOGISZTIKA FOGALMA, ALAP KÉRDÉSEI

LOGISZTIKA FOGALMA, ALAP KÉRDÉSEI LOGISZTIKA FOGALMA, ALAP KÉRDÉSEI Történelmi áttekintés Római Birodalom: Marcus Terentius Varro: Logisticon c. mőve A római hadseregben a logistas-ok biztosították a hadtápellátást. Középkor: Baron de

Részletesebben

Piac és tényezıi. Ár = az áru ellenértéke pénzben kifejezve..

Piac és tényezıi. Ár = az áru ellenértéke pénzben kifejezve.. Piac és tényezıi TÉMAKÖR TARTALMA - Piac és tényezıi - Piacok csoportosítása - Piaci verseny, versenyképesség - Nemzetgazdaság - Gazdasági élet szereplıi PIAC A piac a kereslet és a kínálat találkozási

Részletesebben

Hogy miért akarnak lehallgatni minket az lehallgatónként változik.

Hogy miért akarnak lehallgatni minket az lehallgatónként változik. 1 2 Hogy miért akarnak lehallgatni minket az lehallgatónként változik. Az NSA (az USA nemzeti biztonsági szolgálata) azért kívánja csökkenteni az emberek privátszféráját, mert minél többet tudnak az emberekről,

Részletesebben

Új generációs hálózatok. Bakonyi Péter c.docens

Új generációs hálózatok. Bakonyi Péter c.docens Új generációs hálózatok Bakonyi Péter c.docens IKT trendek A konvergencia következményei Korábban: egy hálózat egy szolgálat Konvergencia: végberendezések konvergenciája, szolgálatok konvergenciája (szolgáltatási

Részletesebben

Tisztán kivehetı tendencia: kommunikációs hálózatok egyre bonyolultabbakká válnak Hálózat bonyolultsága

Tisztán kivehetı tendencia: kommunikációs hálózatok egyre bonyolultabbakká válnak Hálózat bonyolultsága @ Budapest University of Technology and Economics Nagy hálózatok evolúciója Gulyás András, Heszberger Zalán High Speed Networks Laboratory Internet trendek Tisztán kivehetı tendencia: kommunikációs hálózatok

Részletesebben

AZ INTEGRÁLT KOMMUNIKÁCIÓ ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI. Dr.Tasnádi József fıiskolai tanár

AZ INTEGRÁLT KOMMUNIKÁCIÓ ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI. Dr.Tasnádi József fıiskolai tanár AZ INTEGRÁLT KOMMUNIKÁCIÓ ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI Dr.Tasnádi József fıiskolai tanár Gábor Dénes Fıiskola www.gdf.hu e-mail: tasnadi@gdf.hu Magyar Tudomány Napja - 2008 1 Tartalom Bevezetés Fogalom

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Tartalomjegyzék Adatkezelési tájékoztató fagepszer.hu Rev 1.0 2018.07.23. Az adatkezelő adatai...2 Az adatkezelés jogalapja...2 A kezelt adatok köre...2 Kapcsolatfelvételi űrlap...2...2...2 Ajánlatkérő

Részletesebben

Szoftver- és szolgáltatásexport. Vityi Péter IVSZ szakértı

Szoftver- és szolgáltatásexport. Vityi Péter IVSZ szakértı Szoftver- és szolgáltatásexport Vityi Péter IVSZ szakértı Helyzetértékelés IVSZ felmérés 2012 október: 200 vállalat nemcsak IVSZ tagok Szoftver- és szolgáltatás export gazdasági helyzet Volumen: 180Mrd

Részletesebben

Gazdasági válság és ciklikusság a felsıoktatásban Berács József Budapesti Corvinus Egyetem

Gazdasági válság és ciklikusság a felsıoktatásban Berács József Budapesti Corvinus Egyetem Gazdasági válság és ciklikusság a felsıoktatásban Berács József Budapesti Corvinus Egyetem A gazdasági válság hatása a szervezetek mőködésére és vezetésére Tudomány napi konferencia MTA Gazdálkodástudományi

Részletesebben

Együttmőködési rendszerek, csoporttevékenység támogatása 1. rész

Együttmőködési rendszerek, csoporttevékenység támogatása 1. rész Együttmőködési rendszerek, csoporttevékenység támogatása 1. rész Gaul Géza 2008 Széchenyi István Egyetem 1 Tartalom Bevezetés A csoportmunka természete A technikák áttekintése Üzenetkezelés Konferencia

Részletesebben

A jövő cégei. KBC Equitas Befektetési klub, Cinkotai Norbert, Somi András, CIIA

A jövő cégei. KBC Equitas Befektetési klub, Cinkotai Norbert, Somi András, CIIA A jövő cégei KBC Equitas Befektetési klub, 2016.11.08. Cinkotai Norbert, Somi András, CIIA Bármely kellőképpen fejlett technológia megkülönböztethetetlen a varázslattól. Arthur C. Clarke Forrás: Tullett

Részletesebben

AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) HASZNÁLATA. Szövegértés-szövegalkotás területen

AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) HASZNÁLATA. Szövegértés-szövegalkotás területen AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) HASZNÁLATA Szövegértés-szövegalkotás területen Készítette: Horváth Erzsébet Borsos Miklós Általános Iskola Ajka A számítógép életünk része, mindenkinek aki ebben

Részletesebben

Tantárgyi honlapok alkalmazása a legalapvet bb kérdés mennyiségi változásról min ségi változásról) 9.1. Tantárgyi honlapok lehet ségei és korlátai

Tantárgyi honlapok alkalmazása a legalapvet bb kérdés mennyiségi változásról min ségi változásról) 9.1. Tantárgyi honlapok lehet ségei és korlátai 9. Vig Zoltán Tantárgyi honlapok alkalmazása Az internettel támogatott oktatásnak léteznek és terjednek az egész képzést felölelı, integráló megoldásai, de sok esetben ilyen rendszer megvalósítására nincs

Részletesebben

Logisztikai rendszerek. Termelési logisztika

Logisztikai rendszerek. Termelési logisztika Logisztikai rendszerek Termelési logisztika Termelési logisztika A termelési logisztika a mőködési területek jellegzetessége szerint a mikrologisztika, ezen belül a vállalati logisztika legmeghatározóbb

Részletesebben

ÉLET A FELHŐBEN - HATÉKONYSÁGNÖVELÉS CLOUD TECHNOLÓGIÁVAL. Baranyi Fanni Microsoft Online Szolgáltatások Értékesítési Szakértő

ÉLET A FELHŐBEN - HATÉKONYSÁGNÖVELÉS CLOUD TECHNOLÓGIÁVAL. Baranyi Fanni Microsoft Online Szolgáltatások Értékesítési Szakértő ÉLET A FELHŐBEN - HATÉKONYSÁGNÖVELÉS CLOUD TECHNOLÓGIÁVAL Baranyi Fanni Microsoft Online Szolgáltatások Értékesítési Szakértő Magunknak állítjuk elő: kapacitáshiány, vagy kapacitástöbblet Közműhálózatok:

Részletesebben

Versenyelőnyszerzés az intelligens megoldások korában. Rehus Péter, SWG CEE, IS brand igazgató November 5.

Versenyelőnyszerzés az intelligens megoldások korában. Rehus Péter, SWG CEE, IS brand igazgató November 5. Versenyelőnyszerzés az intelligens megoldások korában Rehus Péter, SWG CEE, IS brand igazgató 2013. November 5. Az új korszak átformálja a üzleti folyamatokat Big Data, közösség, mobil és felhőalapú e-business

Részletesebben

Vállalatgazdaságtan Intézet. Logisztika és ellátási lánc szakirány Komplex vizsga szóbeli tételei 2009. március

Vállalatgazdaságtan Intézet. Logisztika és ellátási lánc szakirány Komplex vizsga szóbeli tételei 2009. március Logisztika és ellátási lánc szakirány Komplex vizsga szóbeli tételei 2009. március A tételek: 1) Hogyan lehet a biztonsági készletet meghatározni adott kiszolgálási szint mellett? Hogyan határozható meg

Részletesebben

AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁGA

AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁGA Dr. Haig Zsolt mk. alezredes egyetemi docens ZMNE BJKMK Információs Műveletek és Elektronikai Hadviselés Tanszék haig.zsolt@zmne.hu AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁGA Az előadás az MTA Bolyai

Részletesebben

Munkahelyi lelki. keretében. Radácsi Gergely CEU Üzleti Kar Üzlet és Társadalom Kutatóközpont Tel: +36 30 282 5171 Email: radacsig@ceubusiness.

Munkahelyi lelki. keretében. Radácsi Gergely CEU Üzleti Kar Üzlet és Társadalom Kutatóközpont Tel: +36 30 282 5171 Email: radacsig@ceubusiness. Munkahelyi lelki egészségfejlesztés a C(S)R keretében Radácsi Gergely CEU Üzleti Kar Üzlet és Társadalom Kutatóközpont Tel: +36 30 282 5171 Email: radacsig@ceubusiness.org A KUTATÁS CEU Business School,

Részletesebben

Elektronikus kereskedelem

Elektronikus kereskedelem Elektronikus kereskedelem Helyzetkép Szabályozás Egyéb kormányzati intézkedések Dr. Csiszér Gábor Miniszterelnöki Hivatal Informatikai államtitkárság Bevezetés Tartalom Az elektronikus kereskedelem helyzete

Részletesebben

e-közigazgatás fejlesztési koncepció

e-közigazgatás fejlesztési koncepció Miniszterelnöki Hivatal e-közigazgatás fejlesztési koncepció 2007. március Stratégiai munkaanyag Tartalomjegyzék Elızmények 3 Az e-kormányzás útja a hatékonyságtól a szolgáltató államig az EU-ban 9 Az

Részletesebben

CÍMLAP. (a jegyzetcsoport bocsájtja rendelkezésre) Szeghegyi Ágnes Tudásmenedzsment I.

CÍMLAP. (a jegyzetcsoport bocsájtja rendelkezésre) Szeghegyi Ágnes Tudásmenedzsment I. CÍMLAP (a jegyzetcsoport bocsájtja rendelkezésre) Szeghegyi Ágnes Tudásmenedzsment I. Impresszum, azonosító 2 Tartalomjegyzék ELİSZÓ... 7 1 A TUDÁSMENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN... 9 1.1 TÉZISEK...

Részletesebben

Cloud Computing a gyakorlatban. Szabó Gyula (GDF) Benczúr András (ELTE) Molnár Bálint (ELTE)

Cloud Computing a gyakorlatban. Szabó Gyula (GDF) Benczúr András (ELTE) Molnár Bálint (ELTE) Cloud Computing a gyakorlatban Szabó Gyula (GDF) Benczúr András (ELTE) Molnár Bálint (ELTE) Az el adás felépítése CLOUD ALKALMAZÁSI FELMÉRÉSEK CLOUD COMPUTING DEFINICIÓK CLOUD SZOLGÁLTATÁSI ÉS ÜZEMEL-

Részletesebben

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje 1.1.2. Információs és kommunikációs technológiák és rendszerek

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0097/1. Módosítás. Renate Sommer a PPE képviselıcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0097/1. Módosítás. Renate Sommer a PPE képviselıcsoport nevében 9.2.2015 B8-0097/1 1 D preambulumbekezdés D. mivel a becslések szerint az adott tagállamtól függıen a levágott állatok húsa teljes mennyiségének 30 50%-át élelmiszer-összetevık elsısorban darált hús, húskészítmények

Részletesebben

Projekttervezés alapjai

Projekttervezés alapjai Projekttervezés alapjai Langó Nándor 2009. október 10. Közéletre Nevelésért Alapítvány A stratégiai tervezés folyamata Külsı környezet elemzése Belsı környezet elemzése Küldetés megfogalmazása Stratégiai

Részletesebben

Szolgáltatási szint és performancia menedzsment a PerformanceVisor alkalmazással. HOUG konferencia, 2007 április 19.

Szolgáltatási szint és performancia menedzsment a PerformanceVisor alkalmazással. HOUG konferencia, 2007 április 19. Szolgáltatási szint és performancia menedzsment a PerformanceVisor alkalmazással Szabó Balázs HOUG konferencia, 2007 április 19. Mirıl lesz szó NETvisor Kft bemutatása Szolgáltatási szint alapjai Performancia

Részletesebben

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával megvalósuló KKC-2008-V-08-08-101 számú projekt B2CR ONLINE KOMMUNIKÁCIÓ

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával megvalósuló KKC-2008-V-08-08-101 számú projekt B2CR ONLINE KOMMUNIKÁCIÓ ONLINE KOMMUNIKÁCIÓ azaz, hogyan használjuk fel az internet lehetőségeit cégünk sikerei érdekében. MarkCon előadó: Vendler Balázs, ügyvezető TARTALOM (1) Az internetről általában (2) Webes megjelenések

Részletesebben

Adatbiztonság és adatvédelem

Adatbiztonság és adatvédelem Adatbiztonság és adatvédelem Avagy, hogyan védhetjük meg adatainkat? Az adat szó fogalma Számítástechnikában számokkal Adatgyőjtés Adatbevitel Adatfeldolgozás Adattárolás Rövidtávon Hosszútávon Önmagában

Részletesebben

KOGÁT - Környezetvédelmi, Olaj- és Gázipari Technológiákat Kutató-fejlesztı Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelısségő Társaság

KOGÁT - Környezetvédelmi, Olaj- és Gázipari Technológiákat Kutató-fejlesztı Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelısségő Társaság KOGÁT - Környezetvédelmi, Olaj- és Gázipari Technológiákat Kutató-fejlesztı Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelısségő Társaság 2008. ÉVI KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉSE Budapest, 2009. június 26. 1. oldal 1 A

Részletesebben

A jel melléklet Szolgáltatással kapcsolatos távközlési alapfogalmak Árprés: Egyéni el fizet Elektronikus hírközlési építmény

A jel melléklet Szolgáltatással kapcsolatos távközlési alapfogalmak Árprés: Egyéni el fizet Elektronikus hírközlési építmény 1. Árprés: olyan versenykorlátozó helyzet, amelyben egy hatékonyan mőködı szolgáltató az árrés szőkösségébıl következıen nem képes a hálózati szolgáltatás igénybevételével a hálózati szolgáltatást nyújtó

Részletesebben

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN

INFORMATIKA EGYRE NAGYOBB SZEREPE A KÖNYVELÉSBEN N 1. Informatikai eszközök az irodában PC, Notebook, Szerver A számítógép típusonként az informatikai feladatoknak megfelelően. Nyomtatók, faxok, scannerek, fénymásolók Írásos dokumentum előállító eszközök.

Részletesebben

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár

Az információs társadalom európai jövőképe. Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Az információs társadalom európai jövőképe Dr. Bakonyi Péter c. Főiskolai tanár Tartalom Lisszaboni célok és az információs társadalom Az eeurope program félidős értékelése SWOT elemzés Az információs

Részletesebben

Regionális gazdaságtan 1-2. Regionális tudomány A tér szerepe a globális világban. Dr. Bernek Ágnes szeptember

Regionális gazdaságtan 1-2. Regionális tudomány A tér szerepe a globális világban. Dr. Bernek Ágnes szeptember Regionális gazdaságtan 1-2. Regionális tudomány A tér szerepe a globális világban Dr. Bernek Ágnes 2008. szeptember A TÉR vertikális és horizontális térségi felosztás Vertikális térségi felosztás nagytérségi

Részletesebben

AZ IKT SZEREPE A KÉPZÉSBEN ÉS A PARTNERINTÉZMÉNYEK GYAKORLATÁBAN EGY VIZSGÁLAT KAPCSÁN

AZ IKT SZEREPE A KÉPZÉSBEN ÉS A PARTNERINTÉZMÉNYEK GYAKORLATÁBAN EGY VIZSGÁLAT KAPCSÁN AZ IKT SZEREPE A KÉPZÉSBEN ÉS A PARTNERINTÉZMÉNYEK GYAKORLATÁBAN EGY VIZSGÁLAT KAPCSÁN A VIZSGÁLAT CÉLJAI A MENTORTANÁROK KOMPETENCIÁINAK FELTÉRKÉPEZÉSE A MENTOROK FEJLESZTÉSI LAPJAINAK ÖSSZEÁLLÍTÁSA AZ

Részletesebben

Miért lehet a Balaton régió TDM mintarégió Magyarországon. Rosta Sándor és Dani Barbara

Miért lehet a Balaton régió TDM mintarégió Magyarországon. Rosta Sándor és Dani Barbara Miért lehet a Balaton régió TDM mintarégió Magyarországon Rosta Sándor és Dani Barbara Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság MT Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság TDM rendszer célja

Részletesebben

7. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez,

7. Óravázlat. frontális, irányított beszélgetés. projektor, vagy interaktív tábla az ismétléshez, 7. Óravázlat Cím: Információk feltöltése, biztonságos, jogszerű megosztása Műveltségi terület / tantárgy: Informatika Évfolyam: 7-8. évfolyam (vagy felette) Témakör: Az információs társadalom/ Az információkezelés

Részletesebben

E-CENTRAL SALES AUTOMATION. Tudj mindent ügyfeleidről!

E-CENTRAL SALES AUTOMATION. Tudj mindent ügyfeleidről! E-CENTRAL SALES AUTOMATION Tudj mindent ügyfeleidről! E-CENTRAL MAGYARORSZÁG Alapítva: 2006. tulajdonosok Kerekes József ügyvezető, fejlesztés Dr. Kiss Ágnes Virág támogatás, tanácsadás Célunk: Hatékonyabbá

Részletesebben