Az OptiJUS Ítéletkereső modulja (felhasználói útmutató)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az OptiJUS Ítéletkereső modulja (felhasználói útmutató)"

Átírás

1 Az OptiJUS Ítéletkereső modulja (felhasználói útmutató) I. Általános ismertetés Az ítéletkereső egy speciális, kifejezetten a bírósági ítéletek és végzések könnyű és gyors felkutatására kifejlesztett kereső, amely az OptiJUS rendszer modulja. Az előfizetés érvényes Döntvény modul előfizetést feltételez. A kereső a különböző helyeken (folyóiratokban, közlönyökben és weboldalakon) publikált (jelenleg) közel bírósági ítélet (és kisebb részben végzés) közötti keresését könnyíti meg. Jellegzetessége, hogy a modern keresőrendszerekben megszokott megoldásokat relevancia szerinti rangsorolás, önműködően kitöltődő mezők, találatok környezetének megjelenítése ötvözi a jogászi szakmai-forráskutatási követelményekkel, mint pl. a találati lista többféle paraméter szerinti rendezhetősége, jogi tárgyszavak és jogszabály-helyek szerinti keresés, hasonló dokumentumok keresése, eredeti ügyszám (lajstromszám) szerinti keresés. II. Részletes ismertetés 1. Adatforrások Magyarországon többféle helyen tesznek közzé bírósági ítéleteket, különböző formában. Az ítéletek (és végzések) rendszerünkben is hétféle adatforrásból származnak. Két bíróságok által gondozott folyóiratból, (BH és Ítélőtáblai határozatok), négyféle közlönyből, (Magyar Közlöny, Adó és Vámértesítő, Közbeszerzési Értesítő és Hírközlési Értesítő), valamint a oldalon közzétett szerkesztetlen, de anonimizált ítéleteket tartalmazó adatbázisból. Az összes közzétett határozat mennyisége jelenleg már meghaladja a darabot, és folyamatosan növekszik. 2. A rendszer újdonságai Mivel ebben az adathalmazban a hagyományos keresők már nem boldogulnak, kifejlesztettünk egy erre a célra tervezett keresőt, amely figyelembe veszi az adathalmaz specialitásait, és néhány korszerű informatikai megoldást alkalmaz. Ezek

2 közül a néhány legfontosabb, eddig jogi adatbázisokban nem, vagy ritkán alkalmazott megoldás az alábbi. RELEVANCIA-RANGSOROLÁS A rendszer, hasonlóan a nagy internetes keresőkhöz bizonyos keresések esetén relevanciarangsorolást végez, azaz a fontosabb, a kereső-kifejezéshez inkább illő találatot előbbre helyezi. (Ez a funkció természetesen nem működik az ún. parametrikus kereséseknél, - pl. ha a 2011-es ítéleteket keressük, - hiszen itt valami vagy megfelel a kérdésnek, vagy nem.) A relevanciát, a találat kérdésnek való megfelelését a rendszer egy számmal is kifejezi. TALÁLATI KÖRNYEZET MEGJELENÍTÉS Szintén az internetes keresőkből ismert megoldás, hogy a rendszer a találatok környezetét a dokumentum belsejéből már a találati listán megmutatja.

3 Ide tartozik az is, hogy a rendszerben bármilyen keresést végzünk, az a találati lista tetején mutatja a keresésünk paramétereit. Fontos jellegzetessége továbbá a rendszernek, hogy az anonim határozatok rendelkező részéből a rendszer kiszedi, és címsorként megmutatja a per-, illetve a vád tárgyát, így adva többletinformációt már a keresés során.

4 ÖNKITÖLTŐ MEZŐK A nem jogi adatbázisokban széles körben ismert megoldás, amelyet rendszerünk is alkalmaz, hogy a gépeléskor a rendszer a benne található adatok alapján megpróbálja kitalálni, kitölteni mire gondolhattunk. (autocomplete).

5 HASONLÓ DOKUMENTUMOK KERESÉSE A rendszer minden találatnál felajánlja, hogy keres a dokumentumhoz hasonló dokumentumot. Ezt a funkciót lehet úgy is használni, hogy egy ismert BH-t kikeresünk, és elkezdünk hozzá hasonló ítéleteket keresni, vagy úgy, hogy valamilyen más okból találtunk egy a keresett problémánkhoz illő bírósági döntést, és ehhez hasonlót próbálunk keresni. A TALÁLATI LISTA RENDEZHETŐSÉGE Minden találati lista felett egy kis sáv látható, az alábbi feliratokkal. Ezek közül bármelyikre kattintva a rendszer az eredeti keresés szerinti rendezettséget (pl. a relevancia szerintit) átváltoztatja a benyomott paraméter szerintire. (pl. évek szerint rendezi el a találatokat). A hivatkozottság feliratra kattintva a rendszer előreveszi azokat a döntéseket, amelyekre sok más döntés hivatkozik, azaz a bírói gyakorlat által sokra tartott döntéseket. Erről a funkcióról külön rész szól.

6 3. Az egyes keresőmezők működése 1. Szöveges keresés A keresőfelület tetején a szöveges keresőt találjuk, amely egy beviteli mezőből, egy lehulló menüből és egy kipipálható dobozból áll. Ebbe a mezőbe egy, vagy több kifejezést lehet begépelni. Egy szó esetén a rendszer felajánlja azokat a szavakat, amelyek az adatbázisban előfordulnak. Több szó esetén az automata kitöltés nem működik, de ettől természetesen még lesz találat. Ha két szót gépelünk, akkor olyan dokumentumokat fog a rendszer keresni, amelyekben mindkét szó megtalálható, akár egymástól távol. Ha pontos kifejezésre akarunk keresni, akkor a doboz alatti kipipálható mezőt ( pontos kifejezés ) ki kell pipálnunk. A kereséseket a dokumentumok belső részei szerint is korlátozhatjuk. Ha például csak a döntvényeknek az elején található összefoglalójában akarunk keresni, akkor a címben, összefoglalóban sort válasszuk ki. 4. Az egyes keresőmezők működése 2. Típus keresési csoport (parametrikus kereső) A keresőfelület középső részén azokat a keresőmezőket találjuk, amelyek segítségével a döntvények ismert paraméterei alapján tudunk kereséseket futtatni. Ezeknek a mezőknek a segítségével tudunk egy adott (folyóiratban közzétett) döntést, (pl. BH-t) kikeresni, vagy olyan bonyolultabb kereséseket végezni, hogy az ítélőtáblákon 2011-ben született összes büntető ítélet. A parametrikus kereső arra is alkalmas, hogy a másik három keresés-típus találatait leszűkítse. (Pl. egy adott bíró 2011-es ítéletei, vagy egy adott kifejezést tartalmazó ítéleteket egy meghatározott bíróságon, stb. Az egyes keresőmezők lefelé haladva az alábbiak.

7 ÍTÉLET TÍPUS A rendszer jelenleg a képen látható típusokat tartalmazza. A régi és az új bírósági irányítási eszközökön kívül a különböző lapokban, és a -n közzétett, valamint egyes ágazati közlönyökben publikált ítéletek közül lehet választani. A doboz kombinálható más dobozok kitöltésével, ilyenkor ÉS kapcsolatot hoz létre a többi dobozba beírt paraméterrel, pl. a Bírósági Határozatok ÉS 2011 keresés kiadja a 2011-ben megjelent BH-kat, vagy az anonim határozatok ÉS a Fővárosi Törvényszék ÉS 2011 a Fővárosi törvényszéken 2011-ben született anonim határozatokat. KÖZZÉTÉTELI SZÁM Azok a határozatok, amelyeket jogeset-közlő lapokban közzétettek, (pl. a BH-ban), kapnak egy új, a lap belső számozását követő sorszámot. (Pl. a Kúria Gfv. VII /2012. lajstromszámú ítélet a Kúriai döntésekben a BH 130/2013-as számot kapta). Ebbe a dobozba lehet begépelni a BH, vagy ÍH sorszámát, ez esetben a 130- at.

8 BÍRÓSÁG A dobozban a bíróságok listájából választhatunk. A legegyszerűbb elkezdeni gépelni az adott bíróság első betűit, pl. Fővárosi, és a rendszer automatikusan a keresett bíróságra ugrik. BÍRÓSÁGI SZINT Ha egy adott bírósági szint joggyakorlatára vagyunk kíváncsiak, akkor tanácsos a bírósági szint mezőből kiválasztani az adott szintet. Kombinálható más keresésekkel. MEGJELENÉS ÉVE Az ítélet megjelenésének évét tartalmazza, amely az eredeti bírósági ügyszámtól eltérhet. (Pl. a BH-k esetén az ügyszámhoz képesti BH évszám legalább egy évvel későbbi.) Listából válaszható és kombinálható más keresésekkel.

9 KOLLÉGIUM A kibocsátó kollégiumokat tartalmazza. A közös kiadású irányítási eszközök miatt együttes kollégiumok is vannak. LAJSTROMSZÁM Az ún. bírósági lajstromszám szerint keres. Kezdjük el gépelni az ügyszám közepén található ötszámjegyű sorszámot, a rendszer felajánlja az összes ilyen számú ítéletet, amelyek között a többi mezőben szűkíthetünk

10 5. Az egyes keresőmezők működése 3. Kapcsolat keresési csoport TÁRGYSZÓ SZERINTI KERESÉS A rendszerben az ítéletek mellé az OptiJUS rendszerben található általános, valamint a BH-khoz tartozó tárgyszavakat rendeltük hozzá. Amikor elkezdünk gépelni a rendszer felajánlja azokat a tárgyszavakat, amelyek a gépelt karaktersorozattal kezdődnek. (A gépelést kisbetűvel kezdjük.) Érdemes többféle variációt is kipróbálni, mert a több szóból álló tárgyszavak esetén nem mindegy mi a szavak sorrendje. (Pl. semmissége szerződésnek, vagy szerződés semmissége ) Ha a legördülő listában megtaláltuk a szót kattintsunk rá, ilyenkor pontosan beíródik a tárgyszó, és biztosan lesz találatunk. Egy jogi téma sokféle tárgyszóban szerepelhet, így érdemes többet is kipróbálni. A doboz mellett egy + jelet is találhatunk, amellyel több tárgyszót is felvehetünk a keresendőek közé. A + jel nyomán megjelenő dobozok kibővítik a pluszban felvett tárgyszavakkal a keresést, (logikai VAGY).

11 HIVATKOZOTT JOGANYAG Képes a rövidítések, és nem rövidített jogszabályok esetén a jogszabály-számok alapján keresni. Olyan formában találja mega hivatkozásokat a joganyagban, ahogyan azok az ítéletben írva vannak. Célszerű a rövidítéseket a mező mellett található rövidítéslistábl kiválasztani, majd melléírni a jogszabály-hely, esetleg a bekezdés számát. JOGTERÜLET Az ítélet jogterülete alapján keres. Itt célszerű a keresést pl. csak büntetőjogra leszűkíteni. 6. Az egyes keresőmezők működése 4. Névkereső keresési csoport BÍRÓ ÉS JOGI KÉPVISELŐ NEVE Automatikusan kitöltődő mezők. Csak olyan ítéleteknél ad találatot, ahol az ítélet szövegében megtalálhatóak ezek az adatok. (Ez jellemzően az anonimizált ítélethalmaz.)

12 7. Egyéb keresések és a használatot könnyítő funkciók HASONLÓ DOKUMENTUMOK KERESÉSE A találati listánkon a találatok jobb alsó sarkában egy hasonló dokumentumok felirat látható. Erre kattintva a rendszer bizonyos statisztikai szabályok alapján legfőképp a bennük található kifejezések alapján hasonlóságot keres két dokumentum között. Kiválóan használható pl. abban az esetben, ha megtaláltuk egy adott jogeset vezető BH-ját és kíváncsiak vagyunk arra, hogy milyen ehhez hasonló döntések születtek más bíróságokon. Természetesen ezt a jogszabály-hely kereséssel, vagy a szabadszöveges keresőben is megtehetjük, a hasonló dokumentumok funkció azonban ezt jóval egyszerűbben megteszi. A TALÁLATI LISTA RENDEZÉSE A bevezetőben már utaltunk rá, hogy a találati listáink a lista felett található fejléc megfelelő sorára kattintva átrendezhetőek. Különösen hasznos ez a funkció akkor, ha például szabadszavas keresést alkalmaztunk, és a rendszer relevancia szerint rangsorolt több száz találatot. Ilyenkor dönthetünk úgy, hogy előre vesszük a típus szerint fontosabb találatokat, (pl. a Kúriai

13 irányítási eszközöket), vagy évek szerint csökkenő sorrendbe rendezzük a találatokat. A hivatkozottság szerinti rendezésről külön szólunk. HIVATKOZOTTSÁG SZERINTI SORRENDBE ÁLLÍTÁS A rendszer egyedülálló azzal a tulajdonságával, hogy a találatokat képes a hivatkozottság szerint sorrendbe állítani, előre hozva azokat a határozatokat, amelyeket a bírói gyakorlat sokat idéz, egyfajta fontossági sorrendet felállítva a megtalált határozatok között. Ezt a funkciót lehet parametrikus kereséseknél de szabadszöveges kereséseknél is alkalmazni. Ha arra is kíváncsiak vagyunk, hogy az adott döntvényt ténylegesen mely határozatok idézik, a dokumentumot megnyitva a jobb oldali kapcsolótábla kapcsolatok gombját megnyomva tehetjük meg. Itt a jogszabályra mutató hivatkozások sor alatt találhatjuk meg a hivatkozó határozatokat.

14 Rájuk kattintva a határozatok természetesen előhívhatóak. Budapest, január 20.

ANONIMIZÁLT HATÁROZATOK KERESÉSE

ANONIMIZÁLT HATÁROZATOK KERESÉSE Országos Bírósági Hivatal ANONIMIZÁLT HATÁROZATOK KERESÉSE FUNKCIÓJÁNAK BEMUTATÁSA 1.1. ANONIMIZÁLT HATÁROZATOK KERESÉSE Az alábbi fejezetekben részletesen, képernyő kivágások illusztrálásával kívánjuk

Részletesebben

OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV ÁLTALÁNOS TERMÉKISMERTETŐ

OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV ÁLTALÁNOS TERMÉKISMERTETŐ OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV ÁLTALÁNOS TERMÉKISMERTETŐ Az OptiJUS az OPTEN Kft. legújabb magyar és uniós jogi információs szakadatbázisa, mely a hazai és uniós jogi normákat, illetve egyéb szakmai adatbázisokat,

Részletesebben

OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV

OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS TERMÉKISMERTETŐ... 2 AZ OPTIJUS TARTALMI ELEMEI... 2 OptiJUS alapszolgáltatás:... 2 OptiJUS kiegészítő modulok:... 2 ADATBÁZIS... 3 ONLINE FELÜLET ÁLTALÁBAN...

Részletesebben

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KÖNYVTÁRI KATALÓGUS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Mi az OPAC? Az OPAC az Online Public Access Catalogue rövidítése. Jelentése olyan számítógépes katalógus, mely nyilvános, bárki számára közvetlenül, általában ingyen

Részletesebben

Használati útmutató Az online példatárhoz

Használati útmutató Az online példatárhoz Használati útmutató Az online példatárhoz A Példatár egy többféle szűrési feltétellel és találati megjelenítéssel rendelkező online adatbázis: I. Keresés 1. Találati lista 2. Térképes megjelenítés 3. Alrendszerek

Részletesebben

A WEBOPAC (online elektronikus katalógus) használata. 1. Keresés az adatbázisban (összetett):

A WEBOPAC (online elektronikus katalógus) használata. 1. Keresés az adatbázisban (összetett): A WEBOPAC (online elektronikus katalógus) használata A Corvina Integrált Könyvtári Rendszer webpac rendszere alkalmas arra, hogy a távoli felhasználók is tájékozódjanak az adott könyvtár adatbázisában.

Részletesebben

WEBOPAC felhasználói leírás. 1. Keresés az adatbázisban. 2. A találatok megjelenítése

WEBOPAC felhasználói leírás. 1. Keresés az adatbázisban. 2. A találatok megjelenítése WEBOPAC felhasználói leírás A Corvina Könyvtári rendszer webpac rendszere alkalmas arra, hogy a távoli felhasználók tájékozódjanak az adott könyvtár adatbázisában. Az adatbázisban kereshetünk és böngészhetünk

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Területi elemzések. Budapest, 2015. április

Területi elemzések. Budapest, 2015. április TeIR Területi elemzések Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. AZ ELEMZÉSBEN SZEREPLŐ MUTATÓ KIVÁLASZTÁSA... 4 3. AZ ELEMZÉSI FELTÉTELEK DEFINIÁLÁSA... 5 3.1.

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv Az eforte 5.0 e-időpont Modul használatához 1 T a r talomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 1.1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A KÉZIKÖNYVRŐL... 3 1.2. SZÜKSÉGES TECHNIKAI KÖRNYEZET A RENDSZER HASZNÁLATÁHOZ...

Részletesebben

A szervezeti egységektől beérkezett felhasználói igények alapján ön részt fog venni a tantermi oktatáson.

A szervezeti egységektől beérkezett felhasználói igények alapján ön részt fog venni a tantermi oktatáson. Tisztelt Kolléga! A Neptun rendszer bevezetésével kapcsolatban az Oktatási Igazgatóság a CooSpace Neptun-bevezetés színtérben teszi közzé az aktuális információkat, tudnivalókat. Szintén ezen a felületen

Részletesebben

Tisztelt Ügyfelünk! Változások a 6-os verzióhoz képest:

Tisztelt Ügyfelünk! Változások a 6-os verzióhoz képest: Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatónkban a 2017. november 06-tól alkalmazott 7-es verziószámú Electra Internet Banking rendszerben tapasztalható változásokra, újdonságokra, szeretnénk felhívni figyelmét. Változások

Részletesebben

Az alábbiakban az interneten elérhető kérdőívek kitöltéséhez olvashat útmutatót.

Az alábbiakban az interneten elérhető kérdőívek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Kedves Jelentkező! Az alábbiakban az interneten elérhető kérdőívek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Ha a kitöltés során bármilyen problémát tapasztal, kérjük hívja az alábbi telefonszámot: +3670-418- 9207.

Részletesebben

Partner adatainak betöltése a CKB Trend rendszerbe.

Partner adatainak betöltése a CKB Trend rendszerbe. Partner adatainak betöltése a CKB Trend rendszerbe. A partner adatok betöltése funkció A funkció használata lehetőséget teremt arra, hogy azok a partnerek, akik már korábban valamelyik szerződésben érintettek

Részletesebben

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel.

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Állományműveletek Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Azonosítása: név (max.256 karakter). (pont) kiterjesztés (típusjel, általában 3 karakter)

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. az OTH Kémiai Biztonsági Szakrendszerébe (OSZIR) történő bejelentés menetéről Veszélyes keverék bejelentés

TÁJÉKOZTATÓ. az OTH Kémiai Biztonsági Szakrendszerébe (OSZIR) történő bejelentés menetéről Veszélyes keverék bejelentés TÁJÉKOZTATÓ az OTH Kémiai Biztonsági Szakrendszerébe (OSZIR) történő bejelentés menetéről Veszélyes keverék bejelentés Veszélyes keverék bejelentés Bejelentő lap kitöltésének menete 1. Az elektronikus

Részletesebben

Szociális ellátások nyilvántartási rendszere CSTINFO Lekérdezői modul

Szociális ellátások nyilvántartási rendszere CSTINFO Lekérdezői modul Szociális ellátások nyilvántartási rendszere CSTINFO Lekérdezői modul Békéscsaba, 2013.május 1 A települési önkormányzatok jegyzői, a közös önkormányzati hivatalok jegyzői, a kormányhivatalok járási hivatalai,

Részletesebben

Jogi háttér, ahogy én szeretem

Jogi háttér, ahogy én szeretem www.optijus.hu Jogi háttér, ahogy én szeretem Opten jogi szolgáltatás új alapokon Dr. Szabó Tünde olimpiai ezüstérmes úszó, jogász, a Magyar Úszó Szövetség főtitkára, a MOB sportolói bizottságának vezetője

Részletesebben

Útmutató az online katalógus használatához

Útmutató az online katalógus használatához Útmutató az online katalógus használatához Könyvtárunk számítógépes, online katalógusa az 1994-től beszerzett művek adatait tartalmazza. Amennyiben az 1993 előtti megjelenésű mű nem szerepel az online

Részletesebben

OptiJUS. Opten, 2014. Tartalomjegyzék

OptiJUS. Opten, 2014. Tartalomjegyzék OptiJUS Opten, 2014. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 1 Bemutató... 2 2 Telepítés... 3 3 Regisztráció... 8 4 A programról általánosan... 10 5 Testreszabás... 19 6 Induló oldal... 28 7 Adatbázis...

Részletesebben

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tartalomjegyzék 1 Vevői felhasználói fiók... 3 2 Adataim... 3 3 Szállítók... 4 4 Számláim... 5 4.1 E-számla listatábla... 5 4.2 Keresési funkciók...

Részletesebben

CitiDirect BE SM Felhasználói útmutató

CitiDirect BE SM Felhasználói útmutató CitiDirect BE SM Felhasználói útmutató Bejelentkezés A CitiDirect BE SM futtatásának minimális rendszerkövetelményei megegyeznek a CitiDirect Online Banking rendszer követelményeivel. Kérjük, kattintson

Részletesebben

WebAromo elindítása, bejelentkezés

WebAromo elindítása, bejelentkezés WebAromo segédlet Tartalom WebAromo elindítása, bejelentkezés... 3 Jelszó beállítása... 3 Foglalkozások kezelése... 4 Hiányzások megadása... 5 Érdemjegy bevitele... 6 Érdemjegyek megtekintése... 8 Egy

Részletesebben

ADATSZOLGÁLTATÁS webes metaadat-szerkesztővel

ADATSZOLGÁLTATÁS webes metaadat-szerkesztővel ADATSZOLGÁLTATÁS webes metaadat-szerkesztővel A. központi OAI szerver igénybe vétele esetén A regisztráció elfogadását követően az adminisztrációs felületen a Webes metaadat szerkesztő funkciót kell kiválasztani:

Részletesebben

Tanuljunk együtt! Ajánlás

Tanuljunk együtt! Ajánlás Crux segédlet Ajánlás Készült: a TÁMOP 3.2.4-08/1-2009-0050 Tudásdepó-Expressz a Kecskeméti Főiskolán: Olvasás, érték, korszerűség informális és nem formális készségek fejlesztése az élethosszig tartó

Részletesebben

ALEPH Elektronikus Katalógus rövid útmutató

ALEPH Elektronikus Katalógus rövid útmutató ALEPH Elektronikus Katalógus rövid útmutató Elérés: http://libserv.kfki.hu:4505 Illetve a könyvtár honlapjáról: https://www.kfki.hu/konyvtar/ A honlapunk bal oldali menüsorán található Keresés a katalógusban

Részletesebben

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Bevezető Tisztelt engedélyes! Üdvözöljük Önt a Magyar Energia Hivatal Energiainformációs Adattár - Adatgyűjtő alrendszerének felhasználói

Részletesebben

Modul 3B: 1. rész Az ingyenes, világméretű adatbázisának használata

Modul 3B: 1. rész Az ingyenes, világméretű adatbázisának használata Modul 3B: 1. rész Az esp@cenet ingyenes, világméretű adatbázisának használata Gyors és könnyű szabadalomkutatás ESZH 1 Tematika Mi is az esp@cenet? Az adatbázis főbb funkciói Szabadalomcsaládok Az adatbázis

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről külföldi partner nevében

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről külföldi partner nevében TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszerbe (OSZIR) történő regisztráció és belépés menetéről külföldi partner nevében REGISZTRÁCIÓ A regisztrációs felület a bejelentkező ablak jobb alsó sarkában

Részletesebben

OPTEN jogi szolgáltatás új alapokon

OPTEN jogi szolgáltatás új alapokon Adat, információ, szakértelem Professzionális jogi háttér OPTEN jogi szolgáltatás új alapokon A budapesti ügyvédek számára a Kamara finanszírozásával www.opten.hu 2 a jogi adatbázisok új nemzedéke A felhasználóbarát

Részletesebben

Általános funkciók partitúrái. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Általános funkciók partitúrái. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Általános funkciók partitúrái Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.11.14. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 20 Tartalomjegyzék

Részletesebben

A KÉMIAI BIZTONSÁGI SZAKRENDSZER ELÉRÉSE...

A KÉMIAI BIZTONSÁGI SZAKRENDSZER ELÉRÉSE... TÁJÉKOZTATÓ az OSZIR Kémiai Biztonsági Szakrendszerben (KBIR) történő veszélyes anyagokkal és keverékekkel végzett tevékenység bejelentéséről sok telephely adattal rendelkező partnerek esetén 1 v 1.0 2015.09.02.

Részletesebben

OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV

OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV OPTIJUS ONLINE KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS TERMÉKISMERTETŐ... 2 AZ OPTIJUS TARTALMI ELEMEI... 2 OptiJUS alapszolgáltatás:... 2 OptiJUS kiegészítő modulok:... 2 ADATBÁZIS... 4 ONLINE FELÜLET ÁLTALÁBAN...

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához

Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Felhasználói kézikönyv a minősítési értékelő modul használatához Létrehozva: 2015.02.24. Utolsó módosítás: 2015.04.09. Tartalomjegyzék 1 A dokumentum célja... 4 2 A rendszer elérése... 5 2.1 Technikai

Részletesebben

Citroen Pásztor Alkatrész és tartozék webáruház

Citroen Pásztor Alkatrész és tartozék webáruház Citroen Pásztor Alkatrész és tartozék webáruház használati útmutató Projektvezető: Fodor Tamás Wildom Kft. E-mail: fodort@wildom.com Budapest, 2009. június 18. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Kezdőoldal...

Részletesebben

Hogyan készítsünk e-adóbevallást? Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztályához benyújtható elektronikus iparűzési adóbevalláshoz

Hogyan készítsünk e-adóbevallást? Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztályához benyújtható elektronikus iparűzési adóbevalláshoz Hogyan készítsünk e-adóbevallást? Segédlet a Főpolgármesteri Hivatal Adó Főosztályához benyújtható elektronikus iparűzési adóbevalláshoz Kérjük válasszon az alábbi diasorozatok közül! A teljes e-bevallás

Részletesebben

TextLib könyvtári integrált rendszer WebOPAC keresőfelülete

TextLib könyvtári integrált rendszer WebOPAC keresőfelülete TextLib könyvtári integrált rendszer WebOPAC keresőfelülete Útmutatómmal segíteni kívánok nyújtani azoknak, akik TextLib integrált könyvtári rendszert asználó könyvtárak internetes WebOPAC felületén kutatnak.

Részletesebben

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Készítette: Hreskó-Tóth Dalma Academic Search

Részletesebben

АZ ISKOLAI KÖNYVTÁR ELEKTRONIKUS KATALÓGUSÁNAK FELHASZNÁLÓI UTASÍTÁSA - SZIRÉN ADATBÁZISÁNAK KERESÉSE

АZ ISKOLAI KÖNYVTÁR ELEKTRONIKUS KATALÓGUSÁNAK FELHASZNÁLÓI UTASÍTÁSA - SZIRÉN ADATBÁZISÁNAK KERESÉSE АZ ISKOLAI KÖNYVTÁR ELEKTRONIKUS KATALÓGUSÁNAK FELHASZNÁLÓI UTASÍTÁSA - SZIRÉN ADATBÁZISÁNAK KERESÉSE Szirén rendszernek a segítségével a hálózaton keresztül helyi és körzeti/területi könyvtárakkal tudunk

Részletesebben

Logon megrendelő felület

Logon megrendelő felület Szilárd, megbízható alapokon. Logon megrendelő felület Felhasználói kézikönyv Holcim Magyarország Kft. Cement Logisztika 2014 Holcim Country Company Name 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 3 1. Bejelentkezés

Részletesebben

Twitter használata. Regisztráció.

Twitter használata. Regisztráció. Twitter használata A Twitter egy ún. mikroblog szolgáltatás, melynek lényege, hogy a felhasználók rövid - maximum 140 karakterből álló - bejegyzéseket (üzeneteket) helyeznek el egy webes felületen. Ezeket

Részletesebben

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

Citációs index időintervallumra DE MTMT Adminisztrátorok

Citációs index időintervallumra DE MTMT Adminisztrátorok Citációs index időintervallumra 2019.02.20. - DE MTMT Adminisztrátorok Szerzőnként le kell keresni adott időintervallumhoz tartozó adott évi idézéskapcsolatokat, ezeket az idézéskapcsolatokat egy közös

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT:

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: 2010.08.18. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

Keressük a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpontot

Keressük a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpontot Kedves Felhasználók! Az előző körlevél óta felhalmozódott tapasztalatok alapján a következő kéréseket, illetve ajánlásokat fogalmazzuk meg a rendszer használatával kapcsolatban. Keresés % (százalék) jel

Részletesebben

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék létrehozása

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék létrehozása Kézikönyv Szelekciós jegyzék létrehozása Tartalomjegyzék 1 OBJEKTUM KIVÁLASZTÁS - VEVŐ MEGJELENÍTÉS... 4 2 VEVŐ - ÜRES... 6 3 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 8 4 VEVŐ - ÜRES... 9 5 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 11 6 VEVŐ

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Elektronikus Ügyintézés (EÜHT) Kézbesítési tárhely V 1.6 Utolsó mentés: 2015. 08. 11. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető... 3 2. Fogalomtár... 3 3. Kézbesítési Tárhely - szolgáltatás Intézmények

Részletesebben

NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség

NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató Magyar Diáksport Szövetség 2014 2 Tartalom 1 Alap működési jellemzők... 4 1.1 Dátum kitöltés... 4 1.2 Irányítószám / Település kitöltése... 4 1.3 Belföldi

Részletesebben

kommunikáció Megoldások

kommunikáció Megoldások Információ és kommunikáció Megoldások Megoldások Információ és kommunikáció 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek hozzáadása panelen kattintunk a létrehozás gombra! Kattintsunk

Részletesebben

A Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola könyvtárának KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA

A Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola könyvtárának KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA A Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola könyvtárának KÖNYVTÁRHASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA Készítette: Sunyovszky Anna Budapest, 2010 1. Az iskolai könyvtárat

Részletesebben

E-mail cím létrehozása

E-mail cím létrehozása E-mail cím létrehozása A Moodle-rendszerben Ön akkor tudja regisztrálni magát, ha rendelkezik e-mail címmel. A Moodle ugyanis az Ön e-mail címére küld egy elektronikus levelet, amelyben a regisztráció

Részletesebben

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések Gyakran ismételt kérdések Személyi jellegű sablonok létrehozása Egy adott személy (név és adóazonosító kombináció) részére egyszer kell és lehet bizonylatot felvinni üres sablonra. Ezt követően bizonylat

Részletesebben

OPTEN Online használati útmutató

OPTEN Online használati útmutató OPTEN Online használati útmutató www.opten.hu opten@opten.hu 2016. április - 1 - Tartalomjegyzék Bevezetés... - 4 - CÉGTÁR ALAP és KIEGÉSZÍTŐ szolgáltatások... - 7-1. Keresés / Leválogatás... - 8 - a)

Részletesebben

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató:

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: 1 ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: A ReszlAd táblázat egy adott látogatás részletes adatait tartalmazza. A szaktanácsadó által hiánytalanul kitöltött, és elnevezett fájlt e-mail üzenetben kérjük elküldeni

Részletesebben

I. A változások összefoglalása

I. A változások összefoglalása Tájékoztatás a Közbeszerzési Hatóság elektronikus rendszereinek főbb változásairól (Ajánlattevők és egyéb, a közbeszerzések iránt érdeklődő felhasználók számára) Ezúton tájékoztatjuk az ajánlattevőket

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET

FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET világraszóló tudás FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET MeRSZ (Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás) http://eisz.mersz.org 2017. MÁRCIUS AKADÉMIAI KIADÓ ZRT. 1. Könyvespolc Az oldal betöltésekor a következő

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve Internetes verzió 2012. 04. 05. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Az alkalmazás felépítése...

Részletesebben

A Debreceni Egyetem unideb.hu TELEFONKÖNYV. alkalmazásának felhasználói kézikönyve. Összeállította: DE VIR Központ, Sightspot Network Kft.

A Debreceni Egyetem unideb.hu TELEFONKÖNYV. alkalmazásának felhasználói kézikönyve. Összeállította: DE VIR Központ, Sightspot Network Kft. A Debreceni Egyetem unideb.hu TELEFONKÖNYV alkalmazásának felhasználói kézikönyve Összeállította: DE VIR Központ, Sightspot Network Kft. Debrecen, 2016. szeptember 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. A telefonkönyv alkalmazás

Részletesebben

Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014.

Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014. 2. Az Egységes Pályázati Keretrendszer használata (akadémiai könyv- és folyóiratkiadási támogatás elnyerésére a 2014. évre vonatkozóan) Bejelentkezés az EPK rendszerébe: 1) Az Akadémiai Adattárban rögzített

Részletesebben

Hogyan rögzítsünk bejövő számlát?

Hogyan rögzítsünk bejövő számlát? Hogyan rögzítsünk bejövő számlát? Bejövő számla rögzítéséhez válasszuk a főmenüben a Beszerzés, azon belül pedig a bejövő számla menüpontot. 1. lépés a szállító kiválasztása A szállító kiválasztásához

Részletesebben

WEBPAC e-corvina. Egyszerő keresés:

WEBPAC e-corvina. Egyszerő keresés: WEBPAC e-corvina Katalógusunk tartalmazza a Dunaújvárosi Fıiskola Könyvtárában 1995-tıl megtalálható dokumentumok leírását és példányadatait. A katalógusba való belépés után a következı lehetıségek közül

Részletesebben

HIVATKOZÁS REGISZTRÁLÁSA AZ ONLINE RENDSZERBEN

HIVATKOZÁS REGISZTRÁLÁSA AZ ONLINE RENDSZERBEN HIVATKOZÁS REGISZTRÁLÁSA AZ ONLINE RENDSZERBEN 1. Online katalógus: kis.ujs.sk 2. Bejelentkezés a jobb alsó sarokban megadott link segítségével 3. Bejelentkezés: belépni csak a könyvtárba regisztrált oktatók

Részletesebben

Kézikönyv. Szelekciós operátorok használata

Kézikönyv. Szelekciós operátorok használata Kézikönyv Szelekciós operátorok használata Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 7 2 ÁRUCIKK - ÜRES... 9 3 OBJEKTUM KIVÁLASZTÁS - ÁRUCIKK MEGJELENÍTÉS... 10 4 ABAS-ERP... 18 5 OBJEKTUM KIVÁLASZTÁS

Részletesebben

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás.

ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. ElektrO-ParT elektronikai alkatrész nyilvántartó program leírás. 1. ábra A program, indítás után az 1. ábra szerint fog megjelenni. Ebben az ablakban tudunk új alkatrészt felvinni vagy meglévőt módosítani.

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

Szállítói útmutató: Felhasználói profil frissítése a MOL ebidding (elektronikus ajánlatkérési) rendszerben

Szállítói útmutató: Felhasználói profil frissítése a MOL ebidding (elektronikus ajánlatkérési) rendszerben Szállítói útmutató: Felhasználói profil frissítése a MOL ebidding (elektronikus ajánlatkérési) rendszerben Bejelentkezési oldalak a felhasználói profil frissítéséhez a MOL-csoport értesítőben található

Részletesebben

Változás bejelentés / támogatási szerződésmódosítási kérelem beadása

Változás bejelentés / támogatási szerződésmódosítási kérelem beadása Változás bejelentés / támogatási szerződésmódosítási kérelem beadása A NORA új funkciója a Kedvezményezett által kitöltött űrlap adatai alapján, automatikusan generálja a megjelölt kérelmet. A dokumentum

Részletesebben

Apache OpenOffice telepítési útmutató

Apache OpenOffice telepítési útmutató Apache OpenOffice telepítési útmutató 1. Az OpenOffice magyar nyelvű verziójának telepítését az alábbi oldalról tudod elkezdeni. Katt a linkre: http://www.openoffice.org/download/ Mindig a legfrissebb

Részletesebben

Új Jogtár. uj.jogtar.hu. Online elérés. Egyszerű használat Aktuális jogi dokumentumok. Teljes Jogtár tartalom

Új Jogtár. uj.jogtar.hu. Online elérés. Egyszerű használat Aktuális jogi dokumentumok. Teljes Jogtár tartalom Új Online elérés Teljes tartalom Egyszerű használat Aktuális jogi dokumentumok uj.jogtar.hu Funkciók az új on és a DVD-lemezen kiadott on KERESÉSEK Az új on adatbázis választása nélkül kereshet a valamennyi

Részletesebben

Kaszás Tímea: Corvina OPAC az SZTE Mez gazdasági Könyvtárában

Kaszás Tímea: Corvina OPAC az SZTE Mez gazdasági Könyvtárában Kaszás Tímea: Corvina OPAC az SZTE Mez gazdasági Könyvtárában Bevezetés Az amerikai Voyager integrált könyvtári rendszer magyar installálásának eredménye a Corvina rendszer. A Corvina-t használó könyvtárak

Részletesebben

A Down Alapítvány weboldalának szerkesztése A Down Alapítvány weboldalát ezen a címen találunk meg: http://web.downalapitvany.hu/ Regisztráció a Down Alapítvány weboldalán Keressük meg a jobb oldalon található

Részletesebben

www.baumitshop.hu Felhasználói kézikönyv

www.baumitshop.hu Felhasználói kézikönyv www.baumitshop.hu Felhasználói kézikönyv 2007 Tartalomjegyzék 1. Bejelentkezés... 3 2. A termék kiválasztása... 4 3. Keresés... 5 4. Részletek... 6 5. Rendelés... 7 6. A kosár tartalma... 8 7. Szállítási

Részletesebben

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések Gyakran ismételt kérdések 2. részelszámolás megnyitása A felületen új elszámolást kell létrehozni: Elszámolás Elszámolások 2. részelszámolás, végelszámolás A 2. részelszámolás során olyan sportszakember

Részletesebben

Keresés a MarketLine Advantage adatbázisban

Keresés a MarketLine Advantage adatbázisban Keresés a MarketLine Advantage adatbázisban A keresőfelület nyelve angol és a keresőkérdést is angolul kell megadni. Megnyitás után a képernyő közepén lévő párbeszéd ablakban adhatjuk meg a keresőkérdést

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV SZOLGÁLTATÓI NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Felhasználói kézikönyv IX. kötet BEJEGYZÉSEK LEKÉRDEZÉSE Magyar Államkincstár Betekintési jogosultsággal rendelkező felhasználók számára 2014.12.10.

Részletesebben

Szűrési funkció az Értesítési tárhelyen

Szűrési funkció az Értesítési tárhelyen Szűrési funkció az Értesítési tárhelyen Az Értesítési tárhelyén, a képernyőn megjelenített, hivataloktól kapott dokumentumok, valamint vevények, azaz a Központi Rendszer által küldött igazolások gyors

Részletesebben

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Alapok, Munkahelyek nyitva tartás sorra kattintva megjelenik az alábbi ablak: A Lista fülön, jelöljük ki azt a munkahelyet, amelynek a nyitvatartási rendjén

Részletesebben

Kovácsné Garamszegi Marianna vezető könyvtáros Veszprém, MKE Jogi Szekció július 8.

Kovácsné Garamszegi Marianna vezető könyvtáros Veszprém, MKE Jogi Szekció július 8. Kovácsné Garamszegi Marianna vezető könyvtáros Veszprém, MKE Jogi Szekció 2016. július 8. FŐVÁROSI TÖRVÉNYSZÉK Feszty Árpád - táblaképek Budapest, V. Markó u. 27. I. emelet 37. könyvtár A FT Könyvtára

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. Vendég felhasználó. TÁMOP / H-1089 Budapest, Baross u. 133., IV. em

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. Vendég felhasználó. TÁMOP / H-1089 Budapest, Baross u. 133., IV. em FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Vendég felhasználó 1 Üdvözöljük a Kutatótérben A felső menüsor 1. Megnyomásával előugrik a bal oldali menü 2. A csúszka elhúzásával is láthatóvá válik a bal oldali menüsor, illetve

Részletesebben

Magiszter.NET iskolaadminisztrációs rendszer feltöltése adatokkal

Magiszter.NET iskolaadminisztrációs rendszer feltöltése adatokkal Magiszter.NET iskolaadminisztrációs rendszer feltöltése adatokkal I. Intézményi alapadatok kitöltése Belépés> Adminisztráció> Intézmény képes menü> Intézményi adatok> Intézményi alapadatok Az intézmények

Részletesebben

Adósságrendezési eljárás - Ügyfél alkalmazás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS

Adósságrendezési eljárás - Ügyfél alkalmazás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS Adósságrendezési eljárás - Ügyfél alkalmazás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS Tartalom 1 BEVEZETÉS... 3 2 ÜGYFÉL ALKALMAZÁS SZOFTVERKÖVELEMÉNYEI... 3 3 ÜGYFÉL ALKALMAZÁS ÁLTALÁNOS JELLEGŰ FUNKCIÓI... 3 3.1 Be- és kijelentkezés...

Részletesebben

Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa. Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók

Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa. Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók A katalógus elérése Könyvtárunk a nemzetközileg elismert és népszerű ALEPH (Automated

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez ÚTMUTATÓ az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez Amennyiben Ön már rendelkezik az Akadémiai Adattárba szóló regisztrációval, a pályázat benyújtásához

Részletesebben

2.0 verzió. vényíró és gyógyszerinformációs szoftver szakrendelők, kórházi ambulanciák részére. Felhasználói kézikönyv

2.0 verzió. vényíró és gyógyszerinformációs szoftver szakrendelők, kórházi ambulanciák részére. Felhasználói kézikönyv Vényíró és gyógyszerinformációs szoftver 2.0 verzió vényíró és gyógyszerinformációs szoftver szakrendelők, kórházi ambulanciák részére Felhasználói kézikönyv Dr. Acsai László, 2009 Vényíró szoftver kézikönyv

Részletesebben

Technikai segédlet a Domus elektronikus pályázati rendszer felhasználói részére

Technikai segédlet a Domus elektronikus pályázati rendszer felhasználói részére Technikai segédlet a Domus elektronikus pályázati rendszer felhasználói részére A Domus szülőföldi ösztöndíj pályázat benyújtása senior pályázat esetén a https://palyazat.mta.hu/domus_szulofoldi_senior_2016,

Részletesebben

Kezelési útmutató Szabvány, törvény, rendelet megtekintése

Kezelési útmutató Szabvány, törvény, rendelet megtekintése NORM.DOK GEOTECHNIKA Kezelési útmutató Kezelési útmutató Szabvány, törvény, rendelet megtekintése Ön a NORM.DOK GEOTECHNIKA rendszer kezelési útmutatójának a szabvány, törvény és rendelet megtekintésével

Részletesebben

Bizonylatok felvitele mindig a gazdasági eseménnyel kezdődik, majd ezután attól függően jelennek meg dinamikusan a további adatmezők.

Bizonylatok felvitele mindig a gazdasági eseménnyel kezdődik, majd ezután attól függően jelennek meg dinamikusan a további adatmezők. Bizonylatok felvitele Bizonylatok felvitele mindig a gazdasági eseménnyel kezdődik, majd ezután attól függően jelennek meg dinamikusan a további adatmezők. Fej Gazdasági esemény Kezdjük el begépelni a

Részletesebben

Országgyűlési képviselők évi választása A JELÖLTAJÁNLÁSOK ELLENŐRZÉSE (JER) Felhasználói útmutató 2. rész. Ajánlóívek leadása, ajánlásellenőrzés

Országgyűlési képviselők évi választása A JELÖLTAJÁNLÁSOK ELLENŐRZÉSE (JER) Felhasználói útmutató 2. rész. Ajánlóívek leadása, ajánlásellenőrzés A JELÖLTAJÁNLÁSOK ELLENŐRZÉSE (JER) Felhasználói útmutató 2. rész Ajánlóívek leadása, ajánlásellenőrzés 1.0 verzió Készült: 2014. február 17. Készítette: IdomSoft Zrt. Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 3

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Office 365 bevezetés 0.2 (3) verzió Állatorvostudományi Egyetem AB.ATE.O365 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. AZ ÚJ LEVELEZŐRENDSZER WEBES FELÜLETE... 3 2.1.1. Beállítások...

Részletesebben

Iktatás modul. Kezelői leírás

Iktatás modul. Kezelői leírás Iktatás modul Kezelői leírás 1 C.) Iktatás modul A modul kezelése történhet a menürendszerből, illetve az Iktatás modul fülén lévő ikonok segítségével. Az Iktatás modul önállóan vagy más modulok törzsadatait

Részletesebben

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2010. augusztus 18. Tartalom A program főablaka... 3 A fejléc, a felső menüsor valamint az eszköztár... 4

Részletesebben

IGLU Software 4028 Debrecen, Rózsahegy u. 26. Tel.: 0620-537-33-21 E-mail: Iglu@t-online.hu www.iglu.hu MEDIALIB ÁLTALÁNOS KATALOGIZÁLÓ ÉS NYILVÁNTARTÓ IRODAI PROGRAM KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (v 2.3.1-2003.10)

Részletesebben

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató JLR EPC Gyors kezdés útmutatója Tartalom Lépésenkénti gyakorlati útmutató.....2-7 Képernyős útmutató........8-10 Hungry Version 2.0 JLR EPC Gyors kezdés útmutatója 1. Az alkalmazásba való belépés Nyissa

Részletesebben

Útmutató. Amennyiben a vállalkozás rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel a KÜJ és KTJ számok igénylése a következők szerint történik:

Útmutató. Amennyiben a vállalkozás rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel a KÜJ és KTJ számok igénylése a következők szerint történik: Útmutató A KÜJ és KTJ számot elektronikusan kell igényelni a területileg illetékes környezetvédelmi hatóságtól. Az igénylés feltétele, hogy az igénylő rendelkezzen ügyfélkapu hozzáféréssel, amennyiben

Részletesebben