MultiMédia az oktatásban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MultiMédia az oktatásban"

Átírás

1 DR. MAGYAR MIKLÓS Az informatikai és a digitális (szoftver)alkalmazások akadályai Kaposvári Egyetem Csokonai Vitéz Mihály Pedagógiai Fıiskolai Kar, banfaibetti@t-online.hu Absztrakt: Közel három évtizede indult hódító útjára Magyarországon az informatikai, számítástechnikai kultúra általános elterjedése, elterjesztése (a HT-1080Z és a Commodore számítógépek társadalmasításával). A kilencvenes évektıl megjelenik a taneszközök ötödik nemzedéke. E rendszeralkalmazások között a teletext, a multimédia és az Internet térhódítása meghatározó. A csúcstechnika, csúcstechnológia felgyorsult fejlıdésével az analóg eszközök helyére digitális készülékek, rendszerek léptek, mobil hardverekkel, felhasználóbarát szoftverekkel. Ezzel párhuzamosan szükségessé vált az új eszköztudás elsajátítása, elsajátíttatása a pedagógiai folyamatban a ma már alrendszerként mőködtetett taneszközök eredményes alkalmazásához. A 21. század elsı évtizedének végére a munkaerıpiacon általános elvárásként jelenik meg a kulcskvalifikációk 1 között az információs kommunikációs technikák, technológiák ismerete és kezelése, a mobilitást támogató eszközök és tudás birtoklása és a digitális írástudás 2. A Multimédia az oktatásban konferencia sorozat elmúlt 13 rendezvénye arról adott számot, hogy milyen eredményeket értek el a különbözı fejlesztı mőhelyek, hogyan alakult, változott a szemlélet, a fejlesztési és mőködési feltételek biztosítása, az alkalmazás, és hogyan bıvült, szélesedett a felhasználói igény, a hasznosíthatósági területek száma a különbözı szakmai megoldásokkal. A fejlesztési, hasznosíthatósági, szakmai eredmények és sikerek bemutatás mellett, talán kevésbé érintette az alkalmazás, a felhasználás akadályait. Azt az evidenciát, hogy a digitális írástudatlanság meghatározó az elektronikus tanulás eredményességében. 1 2 Vö.: Balogh Andrásné: Technikai fejlıdés és szakképzés. Szakképzés - Pedagógiai PHD füzetek. BME. Budapest pp Vö.: Komenczi Bertalan: Didaktika elektromagna? Az e-learning virtuális valóságai. Új Pedagógiai Szemle. 2004/11.

2 E kissé szokatlan, talán rendhagyó áttekintésben a szerzı arra hívja fel a figyelmet, hogy az ICT és a multimédia alkalmazása területén tett erıfeszítések és fejlıdés ellenére az egyéni és társadalmi hasznosíthatóság és eredményesség akadályainak elhárítása nélkülözhetetlen. A technológiai alapú tudásközvetítés és tudáselsajátítás, az elektronikus tanuláshoz való hozzájutás, a lifelong learning-ben való részvétel egyetemes esélyének biztosítása csak úgy lehetséges, ha a tanuló számára a tanulásképes állapot az új eszköztudás birtoklásával megalapozott. Kulcsfogalmak: kulcskvalifikáció, közvetítési technológia, informatikai kompetencia 3 információs írástudás, 4 médiakompetencia, 5 digitális írástudatlanság. Bevezetés Fantasztikus ütemben fejlıdött az elmúlt évtizedekben az embert körülvevı technikai, technológiai környezet (a mikroelektronika, az informatika, a digitalizáció). Hasonló módon jelentek meg és gyarapodtak az oktatás, a képzés, a tanulás különbözı színterein a taneszközök ötödik nemzedékének, a rendszeralkalmazásoknak új, fejlettebb változatai (a felhasználóbarát multimédiák, az Internetes alkalmazások, önálló tanulást támogató, több-funkciós mobileszközök). Ugyanakkor a változás eredményes kezeléséhez szükséges és nélkülözhetetlen a technika, technológia eredményes mőködtetéséhez biztosító új eszköztudás elsajátítása is. A fejlıdés megállíthatatlan és kikerülhetetlen. Ez történt a csúcstechnika, a technológiai alapú tudásközvetítés, a hardver- és szoftverfejlesztés területén is. A lemaradás az emberi, felhasználói oldalon keletkezett, mert az alkalmazáshoz, a kommunikációhoz nélkülözhetetlen új eszköztudás hiányos, vagy esetleges. Több évtizede minden harmadik gyermek funkcionális analfabétán hagyja el az általános iskolát. Az ezredfordulóra a felnıtt lakosságon belül közel 2%-ra emelkedett a tényleges analfabéták aránya. A felnıttek közel 60%-a digitális írástudatlan. Az Európai Uniós dokumentumokban, a hazai és a nemzetközi szakirodalomban az elmúlt két évtizedben folyamatosan jelent jelentek meg az ICT fejlıdésével, a lifelong learning fon Vö.: Kraiciné dr. Szokoly Mária: Felnıttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó. Budapest pp Vö.: i.m. pp Vö: i.m. 81. p.

3 tosságával és megkerülhetetlenségével kapcsolatos elırejelzések, feladatok az információs társadalom, a globalizáció, a digitalizáció következményeinek, az új kihívások kezelésének megoldásaként. A Mutimédia az oktatásban konferencia sorozat elmúlt 13 rendezvénye arról adott számot, hogy milyen eredményeket értek el a különbözı fejlesztı mőhelyek, hogyan alakult, változott a szemlélet, a fejlesztési és mőködési feltételek biztosítása, az alkalmazás, és hogyan bıvült, szélesedett a felhasználói igény, a hasznosíthatósági területek száma a különbözı szakmai megoldásokkal. A szakmai eredmények és sikerek bemutatás mellett, talán kevésbé érintette az alkalmazás, a felhasználás akadályait. Azt az evidenciát, hogy a digitális írástudatlanság, a kultúra hiánya meghatározó az elektronikus tanulás eredményességében. A szakmai, pedagógiai, andragógia folyamatok mőködtetése általában kétszereplıs (tanuló, tanulásirányító). A tudásközvetítés, tudáselsajátítás folyamatában meghatározóak a kompetencia modellek, minták, amelyekbıl újraépíthetık az aktuális feladatmegoldások mőködtethetı algoritmusa. Sajátos ellentmondásként érzékelhetı, hogy miközben folyamatosan bıvül az európai munkaerı-piaci tér, a potenciális munkavállalók között, különösen a munkanélkülieknél, az említett három területen (a funkcionális analfabétizmus, a tényleges felnıtt analfabéták, a digitális írástudatlanság) növekszik a tudáshiány. A változás egyik jellemzı alapvetése, hogy ami nekem evidens, azt a tanuló most tanulja. És ez fordítva is igaz. A kialakult helyzetben olyan új tevékenységek, tudáselemek elsajátítása is szükséges, amelyet a tanulók életkori sajátosságaik alapján természetes egyszerőséggel birtokolnak és mozgósítanak. Ezért a szerepek idırıl-idıre felcserélıd(het)nek. Ez utóbbi átvezet a másik alapvetéshez, amelyet egy brit marketing alaptétel rögzít: ha nem vagy része a megoldásnak, része vagy a problémának. A szükséges eszköztudás hiánya kirekeszt olyan feladatmegoldásokból, amelyek az informatikai- és a digitális szoftveralkalmazásokkal lehetségesek.

4 Helyzetkép A helyzet kezelése összetett kérdéskör. Szükségszerően érinti a pedagógus, az andragógus és a tanuló szerepkörének egészét és mőködését. Ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül a szerepváltás igényét megjelenítı paradigmaváltás lehetısége sem. A szerepkör összefüggésében új kompetenciák (informatikai, média) fejlesztése a meghatározó. A paradigmaváltás megvalósítása a szerepdominanciák helycseréjét jelenti a tudáselsajátítás tudásközvetítés folyamataiban. Fontos kérdések: Mőködik-e szerepelsajátításhoz nélkülözhetetlen minta- és értékközvetítés a képzésekben? Biztosítható-e az andragógus-képzésben a kompetenciák fejlesztése? Milyen egyéb akadályok leküzdése áll még elıttünk? A 21. századra a tanulás számos ok miatt felértékelıdött. A tanulási-tanítási rendszert alkotó alrendszerek megléte és biztonságos mőködése nélkülözhetetlen az eredményességhez (akár a személyi, tárgyi, vagy a szervezési, finanszírozási és egyéb feltételekrıl van szó). TANULÓK KLIENSEK KÖZVETÍTÉSI TECHNOLÓGIA TANULÁSIRÁNYÍTÓK A MŐKÖDÉST BIZTOSÍTÓ KISZOLGÁLÓ HÁTTÉR LOGISZTIKA ESZKÖZÖK ANYAGOK A tanulási-tanítás folyamat, mint rendszer

5 A pedagógus, az andragógus, a tanulásirányító informatikai és médiakompetenciájának megléte és minısége alapvetıen befolyásolja a tanuló, a kliens minta- és modellkövetését. Hiánya lehetıséget teremt a tanulónál a hiány újratermeléséhez. A közoktatásban, a szakképzésben és a felsıoktatásban lezajlott szervezeti, tartalmi átalakítások, korszerősítések ellenére sem lehetünk elégedettek az eredményekkel. Az általános iskolát befejezı tanulók közül minden harmadik még ma is funkcionális analfabéta. A középiskolából kikerülık oktatástechnikai, számítástechnikai eszköztudása esetleges. Minıségét jelentısen befolyásolja a képzıintézményben mőködtetett szakmai, pedagógiai gyakorlat. A felsıoktatásban a pedagógus- és az andragógus képzés területén a feladat megkerülhetetlen. A kérdéskör vizsgálata különösen akkor válik izgalmassá, ha áttekintjük a képzési folyamat kockázati tényezıi. Ezek lehetnek: A humán faktor: a tanuló és az oktató, akik kölcsönhatásban mőködnek. A környezet, az alkalmazott eszközök, anyagok. A mőködtetett tudásközvetítés. A technikai, technológiai biztonság. A kiszolgáló háttér, logisztika minısége. A tanulás támogatásának minısége. Ezzel összefüggésben nem feledkezhetünk meg a tanulási szocializációról és a folyamatban mőködtetett szerepdominanciáról sem. A következmény az informatikai és digitális szoftveralkalmazások akadályainak megjelenése. Ezek lehetnek: A szereplık ragaszkodása a hagyományos szerepekhez (tanár, tanuló). Meghatározó az egy tankönyvbıl tanulás igénylése. A tanulási szocializációs gyakorlat a verbális tanulást és a tanár személyes jelenlétének igénylését erısíti (mőködés, szervezés, struktúra, társadalmi gyakorlat). Az új kompetenciák megalapozása a középfokú oktatásban esetleges, hiányos. A pedagógusképzésben és továbbképzésben esetleges a pedagógusok hiányzó kompetenciájának fejlesztése. A tudásközvetítési folyamatban a taneszközök alrendszerként mőködnek? Új (eszköz)tudás és új metodika szükséges.

6 Az eszközöket és szoftvereket hagyományos módon alkalmazzák (pl.: a ppt a táblai vázlatot váltja ki). A tanuló nem alkotótárs a tudáselsajátításban. A multimédia nem team-munkában készül. A új médiumok mőfaji sajátosságai az alkalmazásnál még mindig háttérbe szorulnak. Arányaiban kevés az elektronikus, önálló tanulást támogató tananyag. Az elektronikus tananyagok szerzıi jogdíj kérdései még ma is rendezetlenek. Úgy tőnik, mintha megfeledkeznénk néhány tanulásirányítási alapelvrıl! Ezek: A tanuló minden élethelyzetben tanulóként, a tanulói szerepelvárásoknak megfelelıen mőködik (életkortól, nemtıl, beosztástól, munkakörtıl stb. függetlenül). A tanulót az eredményesség érdekében tanulásképes állapotban kell hozni (célszerő figyelembe venni, hogy miközben a személyiség a tanulási folyamatban fizikai, biológiai, értelmi, érzelmi, pszichés stb. emberként vesz részt, eszköztudásának hiánya is akadálya lehet a sikeres tanulásnak). A tanulási szocializáció része a szocializációnak. Ezért a technológiai alapú tudáselsajátításban, tudásközvetítésben mőködtetett önálló tanulást is meg kell tanulni. A pedagógiai, andragógiai folyamatok és a bennük tevékenykedı szereplık változása természetesen nem történik automatikusan és párhuzamosan a környezet átalakulásával. A hatások ellenére a sokat hangoztatott szerepmódosulás, szerepváltozás, a pedagógiai, andragógiai paradigmaváltás még nem történt meg, elhúzódik. A szereplık még ragaszkodnak a klasszikus szerepmőködtetéshez. Ebben a helyzetben érzik magukat biztonságban. Ezt igazolják az oktatók által mőködtetett tevékenységelemek, amelyek a tanulókkal való együttmőködést erısítik a tanulási-tanítási folyamatban. Ezek: a kapcsolatteremtés és fenntartás, a közlés, a szerepvállalás, a tervezés és elırelátás, az elemzés és döntés, a szervezés és irányítás, az értékelés és értékképzés, a munkavégzés tanulása és tanítása,

7 az empátia és a pedagógiai tapintat, a pedagógiai hatáskeltés. A 21. századi új kihívásokra adható válaszok a csak klasszikus megoldásokkal már nem eredményesek. Szükségszerő és nélkülözhetetlen követelményként jelentek meg a tanulásirányító kompetenciái: a személyiségi, a szociális (társas, a módszerbeli, a szakmai, az oktatáspolitikai, az értékválasztási, az európaiság, az informatikai, az internetes-oktató szerep, mint kompetencia, a médiakompetencia.6 Témánkat illetıen néhány fogalmat célszerő az azonos értelmezés miatt pontosítani. 1. Az informatikai intelligencia: a változó informatikai helyzetekhez való alkalmazkodási és probléma-megoldási készség, az informatikai írástudáshoz kapcsolódó tudásszervezési utak egyike. Egyfajta eszköz- és módszertudás, amellyel az adott pillanatban érvényes tudás megszerzése és mőködtetése is biztosítható. 2. Az informatikai kompetencia: az eszközkezelés, az információs navigáció (az információhalmazban való eligazodás és szelekció) és az informatikai probléma-helyzetekben való probléma-megoldási készség együttese Fontos annak tisztázása is, hogy mire legyenek képesek a médiakompetencia birtokosai. A média világából jövı információkat kezelni. Azokat megérteni, feldolgozni és megítélni. 6 7 Vö.: Kraiciné dr. Szokoly Mária: Felnıttképzési módszertár. ÚMK. Budapest pp Vö.: i.m. pp

8 Bánni (alkalmazni, felhasználni, átalakítani, adaptálni, létrehozni stb.) ezekkel, a médiumokkal. Alkotóan beavatkozni a média folyamatokba. Folyamatos tájékozódással és tanulással lépést tartani a (hardver, szoftver) fejlesztésekkel. 8 Látszólag egyszerő, viszonylag gyorsan megoldható kompetenciafejlesztések ügyérıl van szó. A dolog szépséghibája, hogy az elmúlt évtizedek technikai, technológiai fejlıdésének üteme többszörösen meghaladta az ember, mint komplex rendszer fejlıdésének ütemét. A különbözı korcsoportok elızetes tudása és tapasztalata, illetve a csúcstechnika alkalmazásához való viszonya az életkori sajátosságok miatt eltérı. A tudásközvetítésben és a tudásátadásban pedig olyan egymással összefüggı metodikák, stratégiák alakultak ki, amelyek az eredményesség érdekében új eszköztudást és új módszertani alkalmazást igényelnek a felhasználótól, a tanulásirányítótól is. Ezek biztonságos mőködtetése a paradigmaváltás egyik meghatározó feltétele. Számítógéppel segített tanulás adattárolás adatfeldolgozás interaktivitás hipertext multimédia szimuláció virtuális valóság Internetes, webalapú tanulás hálózati kommunikáció nyitott információhordozók kiterjesztett valóság M-learning Távoktatás idı- és térbeli függetlenség, rugalmasság tanulás- és tanulóközpontúság célorientált tananyag önálló tanulás interaktivitás E-learning didaktikai tervezés modularitás rendszerintegráció HDTVlearning Az elektronikus tanulás összetevıi 9 8 Vö.: i.m. p. 81.

9 Természetesen nem feledkezhetünk meg a tanulói kompetenciák fejlesztésének kérdésérıl sem. Alapvetıen arról van szó, hogy az új helyzetben másként és más hangsúllyal jelennek meg a tanulói önálló tudáskonstrukció képességének mőködtetési feltételei. Ezek lehetnek: Az alapvetı kognitív és perszonális kompetenciák megfelelı szintő fejlettsége; A kialakult metakognitív képességek, amelyek hatékony tanulási stratégiák alkalmazását teszik lehetıvé; A tanulásban való érdekeltség és a tananyag iránti érdeklıdés. Az informatikai kompetencia és a média-kompetencia megfelelı szintő fejlettsége.10 Melyek a sikeres tanulók tevékenységei a technológiai alapú tudáselsajátítás folyamatában? A motiváció fenntartása (Miért fontos számunkra a tanulás a lifelong learning?). A tanulási feltételek biztosítottsága (eszközök, anyagok, használatuk). Idıtervezés és megvalósítás. Rendszeresség. A megfelelı tanulási környezet kialakítása. A tanulásképes állapot biztosítása, folyamatos fenntartása. Személyiség és tevékenységfejlesztés (készségek, kompetenciák). Folyamatos kondicionálás. Ezzel együtt biztosítani kell az alkalmazás metodikai feltételeit is. Ezek lehetnek: A biztonságos és mőködıképes technikai feltételek megléte. A tanulási cél megvalósítását támogató szoftver biztosítása. Az alkalmazás módszertani feltételeinek, szervezési és technikai lehetıségeinek szinkronitása. A felhasználók eszköztudása, tanulásmódszertani és médiaismerete. Hogyan biztosítható a kompetenciafejlesztés, az új helyzetre való felkészítés a Kaposvári Egyetem Bolognai Képzési Programjában? 9 10 Vö.: Komenczi Bertalan: Didaktika elektromagna? Az e-learning virtuális valóságai. Vö: i.m. p.9.

10 Az informatikai tudás látszólag rendben van. Eltelt közel egy három évtized. A képzési folyamatok általában biztosították iskolai (intézményes keretekben) a felkészülést, felkészítést, az oktatástechnikai, számítástechnikai alapozást és az oktatástechnológiai fejlesztést. Vagy mégsem? Az Andragógus BA képzésben az informatikai kompetencia fejlesztését segíti a számítástechnikai és oktatástechnikai alapozás. Fontos szerepe van a médiakompetencia fejlesztés elıkészítésében a médiaismeret tantárgynak. Az oktatástechnológia felkészítés a felnıttképzés módszertana keretében történik. Külön multimédia fejlesztési lehetıséget biztosít a Távoktatási fakultáció az MA-ra történı felkészülésben. Az Andragógus BA képzés tantárgyi lehetıségei: Tanulásmódszertan Informatikai alapok és alkalmazások Kommunikáció elmélete és gyakorlata Médiaismeret A felnıttképzés módszertana és eszközrendszere Távoktatás E-learning Közösségfejlesztés Kulturális kommunikáció A mai magyar média világa. Regionális és helyi média Távoktatás fakultáció (MA elızetes): ICT Multimédia, Távoktatás módszertana Kreatív Mőhely 1., 2. Nyitott képzési laboratórium Összegzés helyett A bevezetıben vázolt elızmények az elmúlt évtizedekben végbement technikai-technológiai fejlıdést és következményeit érintették a multimédia konferenciák össze-függésében. A fejlesztı mőhelyek által elért eredmények ellenére sajátos tudásfejlıdési helyzetképpel találkozunk a különbözı képzési színtereken. Az informatikai- és a digitális (szoftver)alkalmazás

11 akadályainak csökkentése és megszüntetése a feltett kérdésekre adható valóságos, cselekvésben megjelenı válaszokkal lehet csak eredményes. A kérdések: 1. Mőködik-e szerepelsajátításhoz nélkülözhetetlen minta- és értékközvetítés a képzésekben? A mőködés esetleges. A változás a szerepek esetében is változtatást igényel. A megoldáshoz nem elegendı a csak autodidakta önfejlesztés. Szükséges a mesterségre történı képzési programban megjelenı, a technológiai alapú tudásközvetítésre, tanulásirányításra való felkészítés is. 2. Biztosítható-e az andragógus-képzésben a kompetenciák fejlesztése? Igen. A szak indítására összeállított képzési program már számolt ezzel a lehetıséggel. A tantárgyak kiválasztásánál felhasználtuk a mővelıdésszervezı szakon szerzett tapasztalatokat. 3. Milyen egyéb akadályok leküzdése áll még elıttünk? A szemléletváltás folytatása nélkülözhetetlen. Ez összefügg számos korábban nem ilyen élesen felvetıdı problémával. Arányaiban még mindig kevés az elektronikus, önálló tanulást támogató tananyag. A tanuló oldaláról is nélkülözhetetlen az alkalmazáshoz szükséges eszköztudás birtoklása. Az elektronikus tananyagok szerzıi jogi kérdéskörének törvényi szabályozása még hiányos, esetleges, nem tökéletes. A kultúra csúcstechnika által felgyorsított demokratizálódása lehetıvé teszi, hogy a korábban elkülönülı szerepkörök (alkotó, közvetítı, befogadó) a digitális, informatikai alkotások készítése, használata esetében egyszemélyben létezzenek. Ez egy újabb megoldásra váró komplex helyzet. A technológiai alapú tudáselsajátítás, tudásközvetítés csupán egy lehetıség a 21. század feladatmegoldásaiban. A digitális írástudás hiánya kirekeszti az önálló elektronikus tanulási folyamatból mindazokat, akik nem rendelkeznek ezzel az új eszköztudással. Számukra a kulcskompetenciák elsajátítása is problematikus. A helyzet kezeléséhez a szükséges minták és modellek nélkülözhetetlenek. A kirekesztés nélküli esély csak úgy biztosítható mindenki

12 számára, ha az érintett szereplık elfogadják a változással járó változtatások szükségességét, és tevılegesen vesznek részt az informatikai- és digitális (szoftver)alkalmazások akadályainak elhárításában. Felhasznált források 1. Komenczi Bertalan: Didaktika elektromagna? Az e-learning virtuális valóságai Kraiciné dr. Szokoly Mária: Felnıttképzési módszertár. ÚMK. Budapest Magyar Miklós: Pedagógiai jellemzık, tanulási tényezık a felnıttek tanulásában. In. Felnıttképzés. NSZFI. Budapest. 2008/1. pp Sonnevend Júlia: A demokratikus kultúra elméletéhez.

Az informatikai és a digitális (szoftver) alkalmazások akadályai

Az informatikai és a digitális (szoftver) alkalmazások akadályai Az informatikai és a digitális (szoftver) alkalmazások akadályai Magyar Miklós Kaposvári Egyetem Csokonai Vitéz Mihály Pedagógiai Kar miklos13@kabelnet.hu,mmiklos13@gmail.com Absztrakt: Közel három évtizede

Részletesebben

"JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!"

JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT! "JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!" Magyar Miklós Kaposvári Egyetem Csokonai Vitéz Mihály Pedagógiai Főiskolai Kar 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. miklos@csoki.csvmtkf.hu Absztrakt: Az elmúlt másfél-két

Részletesebben

ÖTÖDIK NEMZEDÉK: MULTIMÉDIA? dr. Magyar Miklós Kaposvári Egyetem

ÖTÖDIK NEMZEDÉK: MULTIMÉDIA? dr. Magyar Miklós Kaposvári Egyetem ÖTÖDIK NEMZEDÉK: MULTIMÉDIA? dr. Magyar Miklós Kaposvári Egyetem Mottó: Ha nem vagy része a megoldásnak, része vagy a problémának. (brit marketing alaptétel) Hogyan jelenik meg gondolkodásunkban a multimédia?

Részletesebben

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben IKT kompetenciák Farkas András f_andras@bdf.hu A tanítás holisztikus folyamat, összekapcsolja a nézeteket, a tantárgyakat egymással és a tanulók személyes

Részletesebben

A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN. Dr.

A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN. Dr. A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN Dr. Iker János A pedagógusképzés alapvetı problémái közül kettı Hiányzik: kutatásra,

Részletesebben

KÉRDÉSEK. dr. Magyar Miklós KAPOSVÁR

KÉRDÉSEK. dr. Magyar Miklós KAPOSVÁR 1 APOSVÁR ÉRDÉSE Hogyan él az alkalmazó, a felhasználó a multimédia, mint rendszeralkalmazás lehetőségével? Segíti-e a multimédia az önálló, autonóm tanulást? Milyen lehetőségek, megoldások támogatják

Részletesebben

Záróvizsga komplex tételsor villamos-mérnöktanár hallgatóknak - 2008 -

Záróvizsga komplex tételsor villamos-mérnöktanár hallgatóknak - 2008 - Záróvizsga komplex tételsor villamos-mérnöktanár hallgatóknak - 2008-1. tétel a. A nevelés szerepe az egyén és a társadalom életében. b. A didaktika fogalma, tárgya, helye a tudományok rendszerében c.

Részletesebben

SZAKKÉPZÉS-PEDAGÓGIA

SZAKKÉPZÉS-PEDAGÓGIA Szakkep tordelt 00.qxd 11/10/2006 10:07 AM Page 1 Dr. Lükô István SZAKKÉPZÉS-PEDAGÓGIA Struktúrák és fejlesztések a szakképzésben MÛSZAKI KIADÓ Szakkep tordelt 00.qxd 11/10/2006 10:07 AM Page 2 Lektorálta:

Részletesebben

A MULTIMÉDIA ÉS A MŰVELŐDÉSSZERVEZŐ KÉPZÉS 2

A MULTIMÉDIA ÉS A MŰVELŐDÉSSZERVEZŐ KÉPZÉS 2 A MULTIMÉDIA ÉS A MŰVELŐDÉSSZERVEZŐ KÉPZÉS 2 Eszköz és cél összefonódása a multimédia oktatásban Egy kísérlet tapasztalatai és tanulságai Berke József 1 Busznyák k JánosJ 1 Magyar Miklós 2 1 - Pannon Egyetem,

Részletesebben

Új kihívások a felnőttképzésben országos konferencia ELTE PPK 2012.10.15.

Új kihívások a felnőttképzésben országos konferencia ELTE PPK 2012.10.15. Új kihívások a felnőttképzésben országos konferencia ELTE PPK 2012.10.15. Mellearn Szekció Korszerű felsőoktatás? Hiányok és jó gyakorlatok a felsőoktatásban Kraiciné Szokoly Mária A felsőoktatásban dolgozók

Részletesebben

Kompetencia alapú angol nyelvi tanító szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei

Kompetencia alapú angol nyelvi tanító szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei Kompetencia alapú angol nyelvi tanító szakirányú továbbképzési szak képzési és kimeneti követelményei 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Kompetencia alapú angol nyelvi tanító 2. A szakképzettség

Részletesebben

Távoktatási tananyagok. fejlesztése

Távoktatási tananyagok. fejlesztése Távoktatási tananyagok 1 fejlesztése se Kérdések 1. Miért választotta a tárgyat? 2. Mire akarja használni a megtanultakat? 2 A tárgyról Célja, bemutatni: a távoktatás módszerét, rendszerét, a tananyagfejlesztés

Részletesebben

A kompetencia alapú képzés bevezetésének elméleti és gyakorlati kérdései

A kompetencia alapú képzés bevezetésének elméleti és gyakorlati kérdései PANNON EGYETEM MÉRNÖKI KAR A kompetencia alapú képzés bevezetésének elméleti és gyakorlati kérdései Dr. Kelemen Gyula 2009. február 09. Az oktatás-képzés és a gazdasági teljesítmény közötti kapcsolat megköveteli

Részletesebben

SZAKSZOLGÁLATOK, UTAZÓ TANÁRI HÁLÓZAT MŐKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN

SZAKSZOLGÁLATOK, UTAZÓ TANÁRI HÁLÓZAT MŐKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN SZAKSZOLGÁLATOK, UTAZÓ TANÁRI HÁLÓZAT MŐKÖDÉSE A KAPOSVÁRI KISTÉRSÉGBEN Táskai Erzsébet 2010 KISKÖRÖS A Bárczi Gusztáv Módszertani Központ szervezeti felépítése Önálló intézményegységek Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsıoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Földrajz kar 1.3 Intézet Magyar Földrajzi Intézet 1.4 Szakterület Földrajz 1.5 Képzési

Részletesebben

Feladataink, kötelességeink, önkéntes és szabadidős tevékenységeink elvégzése, a közösségi életformák gyakorlása döntések sorozatából tevődik össze.

Feladataink, kötelességeink, önkéntes és szabadidős tevékenységeink elvégzése, a közösségi életformák gyakorlása döntések sorozatából tevődik össze. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

MÉRÉS KÖVETELMÉNY KIMENET RENDSZER

MÉRÉS KÖVETELMÉNY KIMENET RENDSZER MÉRÉS KÖVETELMÉNY KIMENET RENDSZER A tanulási eredményeken alapuló szemlélet alkalmazási lehetőségei a köznevelési rendszerben With financial support from the European Union. TARTALOM ÉS KERET HARMONIZÁCIÓS

Részletesebben

A kamara szerepvállalása a szakképzésben. Munkaadói gyakorlati tapasztalatok a friss munkavállalók helyzete, felkészültsége kapcsán

A kamara szerepvállalása a szakképzésben. Munkaadói gyakorlati tapasztalatok a friss munkavállalók helyzete, felkészültsége kapcsán A kamara szerepvállalása a szakképzésben. Munkaadói gyakorlati tapasztalatok a friss munkavállalók helyzete, felkészültsége kapcsán Piacsek László Zoltán szakképzési tanácsadó Iparkamara A kamara feladatai,

Részletesebben

AZ ICT A MULTIMÉDIA ALKALMAZÁSÁNAK MÓDSZERTANI KÉRDÉSEI

AZ ICT A MULTIMÉDIA ALKALMAZÁSÁNAK MÓDSZERTANI KÉRDÉSEI AZ ICT A MULTIMÉDIA ALKALMAZÁSÁNAK MÓDSZERTANI KÉRDÉSEI dr. Magyar Miklós nyugalmazott tanszékvezető, főiskolai docens Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar Tel: 06 82/822-991, +30 20/9777-389 e-mail: mmiklós13@gmail.com

Részletesebben

A XXI. század módszerei a könyvvizsgálók oktatásában avagy a digitális kompetenciák és digitális tanulás fejlesztése

A XXI. század módszerei a könyvvizsgálók oktatásában avagy a digitális kompetenciák és digitális tanulás fejlesztése XXV. ORSZÁGOS KÖNYVVIZSGÁLÓI KONFERENCIA 2017. SZEPTEMBER 7-8. A XXI. század módszerei a könyvvizsgálók oktatásában avagy a digitális kompetenciák és digitális tanulás fejlesztése Madarasiné Dr. Szirmai

Részletesebben

AZ INTEGRÁLT KOMMUNIKÁCIÓ ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI. Dr.Tasnádi József fıiskolai tanár

AZ INTEGRÁLT KOMMUNIKÁCIÓ ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI. Dr.Tasnádi József fıiskolai tanár AZ INTEGRÁLT KOMMUNIKÁCIÓ ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI Dr.Tasnádi József fıiskolai tanár Gábor Dénes Fıiskola www.gdf.hu e-mail: tasnadi@gdf.hu Magyar Tudomány Napja - 2008 1 Tartalom Bevezetés Fogalom

Részletesebben

EGYMI EGYESÜLET. Hogyan tovább EGYMI-k? Radicsné Szerencsés Terézia egyesületi elnök Budapest, 2012. május 21

EGYMI EGYESÜLET. Hogyan tovább EGYMI-k? Radicsné Szerencsés Terézia egyesületi elnök Budapest, 2012. május 21 EGYMI EGYESÜLET Hogyan tovább EGYMI-k? Radicsné Szerencsés Terézia egyesületi elnök Budapest, 2012. május 21 Szeretettel köszöntjük a szakmai nap résztvevıit! 2012. Május 21 1 Az Országos EGYMI Egyesület

Részletesebben

A tanári bevezetés szakasza Európában

A tanári bevezetés szakasza Európában A tanári bevezetés szakasza Európában 2008. december 11. Stéger Csilla TANÁROK ÉS OKTATÓK KLASZTER PLA (egymástól tanulás tevékenysége) a tanári bevezetésrıl 2008. október 26-30. Tallinn, Észtország 11

Részletesebben

ISKOLAI INTEGRÁCIÓS PROGRAM Bevezetı

ISKOLAI INTEGRÁCIÓS PROGRAM Bevezetı ISKOLAI INTEGRÁCIÓS PROGRAM Bevezetı A nevelési-oktatási intézmények mőködésérıl szóló 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet 39/D. és 39/E. -a két olyan oktatási-szervezési formát tartalmaz, amely támogatással

Részletesebben

Digitális akadálymentesítés a felsıoktatási intézményekben

Digitális akadálymentesítés a felsıoktatási intézményekben Digitális akadálymentesítés a felsıoktatási intézményekben Sulyok Tamás fıiskolai adjunktus projektkoordinátor Tanulás és fogyatékosság Egri Kulturális és Mővészeti Központ Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház

Részletesebben

A multimédia hasznosításának médiapedagógiai és andragógiai kérdései

A multimédia hasznosításának médiapedagógiai és andragógiai kérdései multimédia hasznosításának médiapedagógiai és andragógiai kérdései dr. agyar iklós andragógus, oktatástervező, tananyagfejlesztő, távoktatási szakértő miklos13@kabelnet.hu, mmiklos13@gmail.com bsztrakt:

Részletesebben

Az egyéni fejlesztési tervek és az adminisztráció

Az egyéni fejlesztési tervek és az adminisztráció Az egyéni fejlesztési tervek és az adminisztráció Hol történik? Ki végzi? Mennyi idıt vesz igénybe? Meddig tart???? Biztos, hogy szükséges, hogy kell? Miért szükséges? Egyéni fejlesztés A gyermekek, tanulók

Részletesebben

TANMENET AZ ÉN ÁBÉCÉM TANKÖNYVCSALÁDHOZ Készítette: Esztergályosné Földesi Katalin munkája alapján Apró Rita

TANMENET AZ ÉN ÁBÉCÉM TANKÖNYVCSALÁDHOZ Készítette: Esztergályosné Földesi Katalin munkája alapján Apró Rita TÁMOP-3.1.4.-08/1-2009-0010. Fáy András Református Általános Iskola és AMI Gomba TANMENET AZ ÉN ÁBÉCÉM TANKÖNYVCSALÁDHOZ Készítette: Esztergályosné Földesi Katalin munkája alapján Apró Rita A következı

Részletesebben

INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE TÁMOP /

INNOVATÍV ISKOLÁK FEJLESZTÉSE TÁMOP / BESZÁMOLÓ A PÁLYÁZAT CÉLJA A gazdaság igényeinek megfelelő képzettséggel, képességekkel rendelkező munkavállalók neveléséhez való hozzájárulás. A társadalmi, gazdasági és technológiai változásokra való

Részletesebben

A sajátos nevelési igényő gyermekek, tanulók nevelésének, oktatásának oktatáspolitikai irányelvei

A sajátos nevelési igényő gyermekek, tanulók nevelésének, oktatásának oktatáspolitikai irányelvei A sajátos nevelési igényő gyermekek, tanulók nevelésének, oktatásának oktatáspolitikai irányelvei Nagy Gyöngyi Mária szakmai tanácsadó Közoktatási Fıosztály Nagy Gyöngyi OKM 1 Alapok I. Az EU közösségi

Részletesebben

ELFOGADÁS BEFOGADÁS EGYÜTTMŐKÖDÉS

ELFOGADÁS BEFOGADÁS EGYÜTTMŐKÖDÉS ELFOGADÁS BEFOGADÁS EGYÜTTMŐKÖDÉS Az együttnevelés eredményei a többségi intézmények szemszögébıl, avagy miért van szükségünk az Egységes Módszertani Intézményekre? Készítette: Lırincsikné Kovács Olga

Részletesebben

és s mobil kommunikáci Learning Konferencia

és s mobil kommunikáci Learning Konferencia Dr.Molnár György: IKT, hálózati h és s mobil kommunikáci ciós megoldások az atipikus tanulási formák k tükrt krében 5. Magyar Nemzeti és s Nemzetközi zi Lifelong Learning Konferencia Sopron, 2009.április

Részletesebben

E-learning alapú alapképzés: levelezı vagy távoktatás?

E-learning alapú alapképzés: levelezı vagy távoktatás? Kodolányi János Fıiskola Székesfehérvár, Távoktatási és Felnıttképzési Intézet E-learning alapú alapképzés: levelezı vagy távoktatás? Hoffmann Orsolya PhD Veszprémi Judit 5. Magyar Nemzeti és Nemzetközi

Részletesebben

Az OKNT-adhoc. bizottság kerettanterve. mindenkinek 2009

Az OKNT-adhoc. bizottság kerettanterve. mindenkinek 2009 Az OKNT-adhoc bizottság kerettanterve Természettudományt mindenkinek 2009 I. A kerettanterv általános jellemzıi 1. Célok és feladatok Pedagógiai rendszer A természettudományos tantárgyak önállóságának

Részletesebben

Tanulás-szervezési innovációk a magyar felsőoktatásban

Tanulás-szervezési innovációk a magyar felsőoktatásban Menedzsment kultúra a felsőoktatásban III. Tanulás-szervezési innovációk a magyar felsőoktatásban Ollé János, tanársegéd ELTE PPK Oktatás-Informatikai Szakcsoport olle.janos@ppk.elte.hu 2008. május 9.

Részletesebben

KORSZERŰ KOMPETENCIA- ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI MÓDSZEREK KÖNYVTÁRI ALKALMAZÁSA VÁCZY ZSUZSA SZOMBATHELY, OKTÓBER 1.

KORSZERŰ KOMPETENCIA- ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI MÓDSZEREK KÖNYVTÁRI ALKALMAZÁSA VÁCZY ZSUZSA SZOMBATHELY, OKTÓBER 1. KORSZERŰ KOMPETENCIA- ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTŐ OKTATÁSI ÉS KÉPZÉSI MÓDSZEREK KÖNYVTÁRI ALKALMAZÁSA VÁCZY ZSUZSA SZOMBATHELY, 2018. OKTÓBER 1. A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS, KÉPZÉS Az Európai Parlament és Tanács

Részletesebben

Volatilitásváltozatosság. globalizáció. big data. digitális darwinizmus. lakóhelyváltások 7X. munkahelyváltások 6X. oktatás átalakulása

Volatilitásváltozatosság. globalizáció. big data. digitális darwinizmus. lakóhelyváltások 7X. munkahelyváltások 6X. oktatás átalakulása Trendek Technológiai változás technikai fejlődés: a 21. század = előző 20.000 év 2020-ra 200 milliárd okos eszköz az IoT-n 2030-ig online agy számítógép kapcsolat 4D nyomtatás Volatilitásváltozatosság

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

A Trefort Ágoston Mérnökpedagógiai Központ szerepvállalása a projektben

A Trefort Ágoston Mérnökpedagógiai Központ szerepvállalása a projektben TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0002 A műszaki és humán szakterület szakmai pedagógusképzésének és képzők hálózatának fejlesztése Tóth Péter A Trefort Ágoston Mérnökpedagógiai Központ szerepvállalása a projektben

Részletesebben

Tisztán kivehetı tendencia: kommunikációs hálózatok egyre bonyolultabbakká válnak Hálózat bonyolultsága

Tisztán kivehetı tendencia: kommunikációs hálózatok egyre bonyolultabbakká válnak Hálózat bonyolultsága @ Budapest University of Technology and Economics Nagy hálózatok evolúciója Gulyás András, Heszberger Zalán High Speed Networks Laboratory Internet trendek Tisztán kivehetı tendencia: kommunikációs hálózatok

Részletesebben

FELNİTTOKTATÓI KULCSKOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE

FELNİTTOKTATÓI KULCSKOMPETENCIÁK FEJLESZTÉSE TÁJÉKOZTATÓ nexonedu Oktatási és Vizsgaközpont 1138 Budapest, Váci út 186. Tel: 4655-135 Fax: 4655-103 E-mail: nexon@nexon.hu Nyilvántartási szám: 01-0260-04 Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1065

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK ANDRAGÓGIA BSC MŐVELİDÉSSZERVEZİ SZAKIRÁNY

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK ANDRAGÓGIA BSC MŐVELİDÉSSZERVEZİ SZAKIRÁNY ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK ANDRAGÓGIA BSC MŐVELİDÉSSZERVEZİ SZAKIRÁNY 1. Ismertesse a deviáns viselkedés kialakulásának társadalmi okait, magyarázatait! Jellemezze a deviáns viselkedésformákat Magyarországon!

Részletesebben

Digitális kompetenciák fejlesztése a pedagógus-továbbképzésben

Digitális kompetenciák fejlesztése a pedagógus-továbbképzésben Digitális kompetenciák fejlesztése a pedagógus-továbbképzésben Könczöl Tamás igazgató elearning Igazgatóság Sulinet etanulás Módszertani és Kompetencia Központ Educatio KHT. IKT - Információs és Kommunikációs

Részletesebben

TIOP-1.1.1.-09/1-2010-0188 A

TIOP-1.1.1.-09/1-2010-0188 A Projektnyitó nap TIOP-1.1.1.-09/1-2010-0188 A pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése /tanulói laptop program/ A nyírábrányi Ábrányi Emil Általános Iskola Informatikai

Részletesebben

Bihari Sándorné Pedagógiai intézményértékelési tanácsadó

Bihari Sándorné Pedagógiai intézményértékelési tanácsadó Bihari Sándorné Pedagógiai intézményértékelési tanácsadó A képzési idő: 2 félév A képző: Kodolányi János Főiskola A szakirányú továbbképzési szakon végzettek ismerik: - a pedagógiai értékelés hazai és

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra. Készítette: Dr.

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra. Készítette: Dr. Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra Készítette: Dr.

Részletesebben

M5004 FELADATOK. f) elegendő előny esetén meg tudja kezdeni a program előkészítését, és a feltételek megteremtését ISMERETEK

M5004 FELADATOK. f) elegendő előny esetén meg tudja kezdeni a program előkészítését, és a feltételek megteremtését ISMERETEK M5004 FELDTOK Felnőttoktatási és képzési tevékenysége során alkotó módon alkalmazza a felnőttek tanulásának lélektani 4 törvényszerűségeit a) a felnőtt tanuló motiválására formális tanulmányai 5 során

Részletesebben

SSDL Service Skills Driving Licence Képzés a foglalkoztathatóság javításáért

SSDL Service Skills Driving Licence Képzés a foglalkoztathatóság javításáért SSDL Service Skills Driving Licence Képzés a foglalkoztathatóság javításáért SZTMK Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) Szolgáltatástudományi Módszertani Központ Alapítvány (SZTMK) szolgáltatóipari

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM ÁLTAL A TÁMOP B.2-13/ PROJEKTBEN FEJLESZTETT ELEKTRONIKUS TANANYAGOK RENDSZERE

AZ ÓBUDAI EGYETEM ÁLTAL A TÁMOP B.2-13/ PROJEKTBEN FEJLESZTETT ELEKTRONIKUS TANANYAGOK RENDSZERE AZ ÓBUDAI EGYETEM ÁLTAL A TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0002 PROJEKTBEN FEJLESZTETT ELEKTRONIKUS TANANYAGOK RENDSZERE Tóth Péter Óbudai Egyetem, Trefort Ágoston Mérnökpedagógiai Központ 1 MILYEN MÉRNÖKTANÁR-KÉPZÉSBEN

Részletesebben

A netgeneráció kihívásai Bedő Ferenc

A netgeneráció kihívásai Bedő Ferenc A netgeneráció kihívásai Bedő Ferenc www.zalai-iskola.hu www.edidakt.hu Előzmények Figyelemfelhívás pozitív optimizmus Don Tapscott Mark Prensky Helyzetértékelés negatív realitás Netgeneráció 2010. kutatás

Részletesebben

elearning TAPASZTALATOK ÉS TERVEK A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEMEN

elearning TAPASZTALATOK ÉS TERVEK A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEMEN elearning TAPASZTALATOK ÉS TERVEK A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEMEN Vörös Miklós Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Távoktatási Koordinációs Központ AKI MA HOMOKBA DUGJA A FEJÉT, HOLNAP CSIKORGATJA

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: TANTÁRGY CÍME: Pszichológia (A pszichológia elmélete és gyakorlata) Készítette: Lábadyné Bacsinszky Emıke

KÉPZÉS NEVE: TANTÁRGY CÍME: Pszichológia (A pszichológia elmélete és gyakorlata) Készítette: Lábadyné Bacsinszky Emıke Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Pszichológia (A pszichológia elmélete és gyakorlata)

Részletesebben

Nagy Regina Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft elearning Igazgatóság

Nagy Regina Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft elearning Igazgatóság Az IKT fejlesztési folyamat-szaktanácsadó, valamint az IKT mentor szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia fejlesztés támogatására Nagy Regina Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft elearning

Részletesebben

D R. F A R K A S A N D R Á S

D R. F A R K A S A N D R Á S D R. F A R K A S A N D R Á S E G Y E T E M I D O C E N S SZEMÉLYI ADATOK ISKOLÁK MUNKAHELYEK Születési dátum: 1966.05.01 Születési hely: Zalaegerszeg Családi állapot: nıs [1985-1989] Berzsenyi Dániel Fıiskola

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat

TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat A pályázat célja: a sikeres munkaerő - piaci alkalmazkodáshoz szükséges, az egész életen

Részletesebben

Az elektronikus tanulási környezet pedagógiai kérdéseivel foglalkozó kutatási eredményeink

Az elektronikus tanulási környezet pedagógiai kérdéseivel foglalkozó kutatási eredményeink MELLearN - EULLearN 3. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia Korszer tanítási-tanulási környezetek a lifelong learning támogatására 2007. április 13. Az elektronikus tanulási környezet

Részletesebben

III. ORSZÁGOS SZAKTANÁCSADÓI KONFERENCIA BUDAPEST FEBRUÁR 8.

III. ORSZÁGOS SZAKTANÁCSADÓI KONFERENCIA BUDAPEST FEBRUÁR 8. III. ORSZÁGOS SZAKTANÁCSADÓI KONFERENCIA BUDAPEST 2018. FEBRUÁR 8. KIHÍVÁSOK ÉS ÚJDONSÁGOK A DIGITÁLIS SZAKTANÁCSADÁS TERÜLETÉN A KÖZNEVELÉS KERETRENDSZERÉHEZ KAPCSOLÓDÓ MÉRÉSI- ÉRTÉKELÉSI ÉS DIGITÁLIS

Részletesebben

A kommunikációs és digitális kompetenciák szerepe és hatása a CARMA projektben

A kommunikációs és digitális kompetenciák szerepe és hatása a CARMA projektben Dr. habil. Szűts Zoltán BME A kommunikációs és digitális kompetenciák szerepe és hatása a CARMA projektben Változó világban 2016-1-HU01-KA202-022981 Változó világban Az információs társadalomban a munkaerőpiacon

Részletesebben

Általános kompetenciák helye és szerepe a képesítésben és a tanulási tanítási folyamatban. Vámos Ágnes (ELTE)

Általános kompetenciák helye és szerepe a képesítésben és a tanulási tanítási folyamatban. Vámos Ágnes (ELTE) Általános kompetenciák helye és szerepe a képesítésben és a tanulási tanítási folyamatban Vámos Ágnes (ELTE) 1. Általános kompetenciák helye és szerepe a képesítésben és a tanítási tanulási folyamatban

Részletesebben

Digitális Oktatási Stratégia

Digitális Oktatási Stratégia Budapest, 2016. szeptember 27. Digitális Oktatási Stratégia Az informatika tantárgytól a digitális oktatás felé A DOS megalapozása Változó munkaerőpiaci igények A DOS megalapozása Változó munkaerőpiaci

Részletesebben

KOMPETENCIA. Forrainé Kószó Györgyi

KOMPETENCIA. Forrainé Kószó Györgyi KOMPETENCIA Forrainé Kószó Györgyi Mi a kompetencia? ismeretek tudás + képességek + attitődök alkalmazás A kompetenciafejlesztés feltételei ismeretátadás túlméretezett tananyag pedagógusközpontú, egységes

Részletesebben

A nevelés-oktatás tervezése I.

A nevelés-oktatás tervezése I. A nevelés-oktatás tervezése I. Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 Hunyady Györgyné M. Nádasi Mária (2004): Pedagógiai tervezés. Pécs, Comenius Bt. Kotschy Beáta (2003): Az iskolai

Részletesebben

Digitális kultúra, avagy hová lett az informatika az új NAT-ban? Farkas Csaba

Digitális kultúra, avagy hová lett az informatika az új NAT-ban? Farkas Csaba Digitális kultúra, avagy hová lett az informatika az új NAT-ban? Farkas Csaba farkas.csaba@uni-eszterhazy.hu Áttekintés A digitális átalakulás nem választás kérdése: olyan elkerülhetetlen jelenség, amelyre

Részletesebben

Képzési ajánlat. tandíjtámogatással. Szolgáltatási munkatárs képzés. 2010. február. Szolgáltatóipari alapképzés - Szolgáltatási munkatárs PL-3498/2

Képzési ajánlat. tandíjtámogatással. Szolgáltatási munkatárs képzés. 2010. február. Szolgáltatóipari alapképzés - Szolgáltatási munkatárs PL-3498/2 Képzési ajánlat tandíjtámogatással 2010. február Az utóbbi években a szolgáltatóipar térnyerése látványos és gyors volt, folyamatosan jelentek jelennek meg újabb és újabb szolgáltatók a kisebb, néhány

Részletesebben

A hazai pályaorientációs rendszer megújítása az élethosszig tartó tanulás támogatására

A hazai pályaorientációs rendszer megújítása az élethosszig tartó tanulás támogatására A hazai pályaorientációs rendszer megújítása az élethosszig tartó tanulás támogatására 9. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia Katona Miklós projektvezetı Életpályák HAGYOMÁNYOS Egy

Részletesebben

elearning a tanítóképzésben

elearning a tanítóképzésben elearning a tanítóképzésben Papp Gyula (pappgy@kfrtkf.hu) Dr. Cserhátiné Vecsei Ildikó (vecsei@kfrtkf.hu) Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola NETWORKSHOP 2005. Szeged március 30. - április 1.

Részletesebben

Emberi Erõforrás Menedzsment Bevezetés. Dr Gısi Zsuzsanna

Emberi Erõforrás Menedzsment Bevezetés. Dr Gısi Zsuzsanna Emberi Erõforrás Menedzsment Bevezetés Dr Gısi Zsuzsanna A tárgy célja A humán erıforrás menedzsment tárgy azokat az iskolákat, elméleteket és módszereket mutatja be, amelyek a munkaszervezetekben dolgozó

Részletesebben

2017. november Jánossy Zsolt Budapesti POK Digitális Pedagógiai Módszertani Központ

2017. november Jánossy Zsolt Budapesti POK Digitális Pedagógiai Módszertani Központ 2017. november 13-17. Jánossy Zsolt Budapesti POK Digitális Pedagógiai Módszertani Központ A jelen és a jövő KIHÍVÁSOK Kezelhető Autentikus tanulás A tanári szerep újragondolása Rövid távú Kódolás Alkotó

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

Szakdolgozati témakörök

Szakdolgozati témakörök Szakdolgozati témakörök Oktatók Téma Gyenes Zsuzsa Andragógia BA Andragógia MA 1. Az időskori önkéntesség egyéni és/vagy társadalmi haszna. 2. Aktív állampolgárok nevelése - a közművelődés lehetőségei.

Részletesebben

Dr. Szűts Zoltán Facebook a felsőoktatásban?

Dr. Szűts Zoltán Facebook a felsőoktatásban? Dr. Szűts Zoltán Facebook a felsőoktatásban? A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája a felsőoktatás kihívásai a XXI. században A tanulási-tanítási környezetről folytatott vitákba, és a felsőoktatásról

Részletesebben

A köznevelés digitális megújítása. Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár

A köznevelés digitális megújítása. Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár A köznevelés digitális megújítása Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár 1 Az eredményes oktatási rendszer pillérei 1. 2. 3. Jó képességű tanárok Tanárok módszertani felkészültsége Egyenlőség/méltányosság

Részletesebben

A pedagógiai kultúra folyamatos fejlesztését elősegítő tanártovábbképzés megvalósítása

A pedagógiai kultúra folyamatos fejlesztését elősegítő tanártovábbképzés megvalósítása A pedagógiai kultúra folyamatos fejlesztését elősegítő tanártovábbképzés megvalósítása 08.26-28. Képzési terület: természetismeret tárgyú továbbképzés Téma: Környezettudatos életmódra nevelés Képzési terület:

Részletesebben

A duális képzés felsőoktatásban betöltött innovációs szerepe

A duális képzés felsőoktatásban betöltött innovációs szerepe A duális képzés felsőoktatásban betöltött innovációs szerepe Dr. Török Erika MELLearN Konferencia 2017. április 20-21. Budapest A tudás a jövő üzemanyaga Az innováció fogalmának értelmezése Schumpeter

Részletesebben

Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra. Továbbképzési tájékoztató 2017.

Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra. Továbbképzési tájékoztató 2017. Alapszintű számítástechnikai ismeretek pedagógusoknak 30 óra Akkreditált pedagógus-továbbképzés Alapítási engedély nyilvántartási száma: 575-2/2017. (e-learning képzés) Továbbképzési tájékoztató 2017.

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK JÚNIUS 27-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK JÚNIUS 27-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. JÚNIUS 27-I ÜLÉSÉRE 7. IKTATÓSZÁM: 2-7/2012. MELLÉKLET: 1 DB TÁRGY: Javaslat a Fejér Megyei Önkormányzat és a Kodolányi János Fıiskola között Együttmőködési

Részletesebben

Tanácsadási tartalmak az andragógia szakosok képzésében

Tanácsadási tartalmak az andragógia szakosok képzésében Tanácsadási tartalmak az andragógia szakosok képzésében 14. MellearN Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia 2018. 04.19-20. Debrecen Márkus Edina Ph.D Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi

Részletesebben

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON

DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON DIGITÁLIS KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE TANÍTÁSI ÓRÁKON Juhász Gabriella A digitális kompetencia fogalma A digitális kompetencia az elektronikus média magabiztos és kritikus alkalmazása munkában, szabadidőben

Részletesebben

A projekt rövid áttekintése. 1. Előzmények

A projekt rövid áttekintése. 1. Előzmények A projekt rövid áttekintése 1. Előzmények Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008-ban elkészítette a közoktatási intézményeire vonatkozó esélyegyenlőségi helyzetelemzésen alapuló Esélyegyenlőségi Tervét.

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2011/12. tanév ANDRAGÓGIA szak

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2011/12. tanév ANDRAGÓGIA szak Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK 2011/12. tanév ANDRAGÓGIA szak ÁLTALÁNOS TÉTELSOR 1. Az andragógia, mint önálló tudomány kialakulása, tudomány-rendszertani helye,

Részletesebben

Kulcskompetenciák kereszttüzében Az idegennyelv-tanulás és az ICT kapcsolata egy olasz multimédiás tananyagon keresztül

Kulcskompetenciák kereszttüzében Az idegennyelv-tanulás és az ICT kapcsolata egy olasz multimédiás tananyagon keresztül Kulcskompetenciák kereszttüzében Az idegennyelv-tanulás és az ICT kapcsolata egy olasz multimédiás tananyagon keresztül Istókovics Nóra KE-CSPFK Művelődésszervező szak Az előadás célja: Az ICT fontosságának

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2652-06/1 Az információáramlás feltételeinek meghatározása a logisztikában. Az E-logisztikai feladatok

Részletesebben

Munkaerı megtartást támogató marketing belsı kommunikációs stratégia

Munkaerı megtartást támogató marketing belsı kommunikációs stratégia Munkaerı megtartást támogató marketing belsı kommunikációs stratégia Dr. Kópházi Andrea Ph.D egyetemi docens, Humán-szakfelelıs NYME Közgazdaságtudományi Kar, Sopron Vezetés-szervezési és Marketing Intézet

Részletesebben

Multikulturális tartalom megjelenése a tanórákon és azon kívül A) JOGSZABÁLYI ÉS SZERVEZETI HÁTTÉR:

Multikulturális tartalom megjelenése a tanórákon és azon kívül A) JOGSZABÁLYI ÉS SZERVEZETI HÁTTÉR: Multikulturális tartalom megjelenése a tanórákon és azon kívül A) JOGSZABÁLYI ÉS SZERVEZETI HÁTTÉR: Települési adottságok, helyi igények felmérése (mérlegelés). Tantestületi döntés. Felkészülés, elıkészítés.

Részletesebben

Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában

Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában Nincs informatika-mentes folyamat! Informatikai ellenırzések, az informatika szerepe az ellenırzések támogatásában Oláh Róbert számvevı tanácsos Az elıadás témái 2 Miért, mit, hogyan? Az IT ellenırzés

Részletesebben

1. TANULÁS 1.1. Biztonságos eszközhasználat, felelős tartalomkezelés A felmérés eredményének összegzése 2-3- mondatban, egy bekezdésben.

1. TANULÁS 1.1. Biztonságos eszközhasználat, felelős tartalomkezelés A felmérés eredményének összegzése 2-3- mondatban, egy bekezdésben. INFORMATIKAI STRATÉGIA (SABLON JAVASLAT) (Jövőkép vagy küldetésnyilatkozat, lehet azonos a Pedagógiai programéval, ha abban is van IKT) Iskolánk a 21. századi élet és munkakörülmények közötti boldogulásra

Részletesebben

2.3 A SZTENDERDEK 0-5. SZINTJEI. 0. szint. Készítették: Tókos Katalin Kálmán Orsolya Rapos Nóra Kotschy Andrásné Im

2.3 A SZTENDERDEK 0-5. SZINTJEI. 0. szint. Készítették: Tókos Katalin Kálmán Orsolya Rapos Nóra Kotschy Andrásné Im A TÁMOP 4.1.2-08/1/B pályázat 13. "Módszertani sztenderdek kidolgozása a pedagógusjelöltek pályaalkalmasságára és a képzés eredményességére irányuló kutatásokhoz" című alprojekt 2.3 A SZTENDERDEK 0-5.

Részletesebben

Steps Towards an Ontology Based Learning Environment. Anita Pintér Corvinno Technologia Transzfer Kft apinter@corvinno.hu

Steps Towards an Ontology Based Learning Environment. Anita Pintér Corvinno Technologia Transzfer Kft apinter@corvinno.hu Steps Towards an Ontology Based Learning Environment Anita Pintér Corvinno Technologia Transzfer Kft apinter@corvinno.hu Ontológia alapú elektronikus tanulási környezet megteremtése Anita Pintér Corvinno

Részletesebben

Az újmédia alkalmazásának lehetőségei a tanulás-tanítás különböző színterein - osztálytermi interakciók

Az újmédia alkalmazásának lehetőségei a tanulás-tanítás különböző színterein - osztálytermi interakciók Az újmédia alkalmazásának lehetőségei a tanulás-tanítás különböző színterein - osztálytermi interakciók Borbás László Eszterházy Károly Egyetem, Vizuálisművészeti Intézet, Mozgóképművészeti és Kommunikációs

Részletesebben

Mi legyen az informatika tantárgyban?

Mi legyen az informatika tantárgyban? Mi legyen az informatika tantárgyban? oktatás fő területei: digitális írástudás; számítástudomány; információs technológiák. Digitális írástudás szövegszerkesztés, adat vizualizáció, prezentáció, zeneszerkesztés,

Részletesebben

D/ F O G Y A S Z T Ó V É D E L M I P R O G R A M

D/ F O G Y A S Z T Ó V É D E L M I P R O G R A M D/ F O G Y A S Z T Ó V É D E L M I P R O G R A M 1. A fogyasztóvédelmi oktatás feladatrendszere 61 2. A fogyasztóvédelmi oktatás tartalmi elemei 61 3. A fogyasztóvédelmi oktatás célja 62 4. A fogyasztóvédelmi

Részletesebben

PROJEKTTERV. Kovács Róbert Péterné. Technika, életvitel és gyakorlat

PROJEKTTERV. Kovács Róbert Péterné. Technika, életvitel és gyakorlat PROJEKTTERV 1. A projekt adatai: A projekt címe: A projekttervet készítette: A projekt megvalósításának helye: Tantárgy: Tantárgyi koncentráció: A víz szerepe az ember életében Víztakarékos megoldások

Részletesebben

Kétegyháza KOMP-ra száll

Kétegyháza KOMP-ra száll Kétegyháza KOMP-ra száll Fekete Gabriella projektmenedzser Kétegyháza nagyközség Tartalmi-módszertani változás szükségessége Nemzeti alaptanterv Alapdokumentumok OKM Közoktatás-fejlesztési Stratégiája

Részletesebben

Európa e-gazdaságának fejlıdése. Bakonyi Péter c. docens

Európa e-gazdaságának fejlıdése. Bakonyi Péter c. docens Európa e-gazdaságának fejlıdése Bakonyi Péter c. docens Definiciók Definiciók Az E-gazdaság fejlıdése Európában Az IKT térhódítása miatt a hagyományos gazdaság az E-gazdaság irányába mozdul Az üzleti és

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI JÓ GYAKORLAT

A PEDAGÓGIAI JÓ GYAKORLAT XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A PEDAGÓGIAI JÓ GYAKORLAT JELLEGZETESSÉGEK A HAZAI GYAKORLAT TÜKRÉBEN A nevelés-oktatás fejlesztése, komplex pilot

Részletesebben

Digitális tartalmak, taneszközök oktatási gyakorlatban való használata

Digitális tartalmak, taneszközök oktatási gyakorlatban való használata M e g ú j u l á s a k u l c s f o n t o s s á g ú t e r ü l e t e k e n! " M i n d e n k i m á s, e g y e d i é s f o n- t o s, Digitális tartalmak, taneszközök oktatási gyakorlatban való használata A

Részletesebben

Társadalomismeret. Hogyan tanítsunk az új NAT szerint? Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó Zrt. Králik Tibor fejlesztő

Társadalomismeret. Hogyan tanítsunk az új NAT szerint? Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó Zrt. Králik Tibor fejlesztő Nem az számít, hány könyved van, hanem az, hogy milyen jók a könyvek. SENECA Hogyan tanítsunk az új NAT szerint? Társadalomismeret Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó Zrt. Králik Tibor fejlesztő 1

Részletesebben

Havas Péter igazgató Országos Közoktatási Intézet Szentendre, december 12.

Havas Péter igazgató Országos Közoktatási Intézet Szentendre, december 12. A helyi környezeti nevelési program oktatáspolitikai vonatkozásai Havas Péter igazgató Havasp@oki.hu Országos Közoktatási Intézet Szentendre, 2003. december 12. Miről szól ez az előadás? A közoktatás fejlesztés

Részletesebben

Önálló intézményegységek: egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény nevelési tanácsadó /iskolapszichológia,pályaválasztás/

Önálló intézményegységek: egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény nevelési tanácsadó /iskolapszichológia,pályaválasztás/ Kiskırös 2010 Önálló intézményegységek: egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény nevelési tanácsadó /iskolapszichológia,pályaválasztás/ óvoda, általános iskola, fejlesztı iskola speciális és készségfejlesztı

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER PEDAGÓGIA ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER. tétel Mutassa be a pedagógia fogalmát, célját, tárgyát, feladatát! (Témakör: Általános pedagógia)

Részletesebben