MÁJBETEGSÉGEK ÉS A ZSÍRFOGYASZTÁS DIÉTÁS TANÁCSOK MÁJBETEGEKNEK (van-e májvédő étrend?) Lindwurm Katalin dietetikus, Fővárosi Szent László Kórház

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MÁJBETEGSÉGEK ÉS A ZSÍRFOGYASZTÁS DIÉTÁS TANÁCSOK MÁJBETEGEKNEK (van-e májvédő étrend?) Lindwurm Katalin dietetikus, Fővárosi Szent László Kórház"

Átírás

1 MÁJBETEGSÉGEK ÉS A ZSÍRFOGYASZTÁS DIÉTÁS TANÁCSOK MÁJBETEGEKNEK (van-e májvédő étrend?) Lindwurm Katalin dietetikus, Fővárosi Szent László Kórház

2 Mi határozza meg a májbetegségek diétáját? Speciális élelmiszer, élelmi anyag és diéta nem létezik, ami megvédené a beteg máját a vírusok, az alkohol, ill. a különböző mérgező anyagok okozta májromboló hatásoktól. Májgyulladásnál, májzsugorodásnál és szövődményeinél megváltozott tápanyagtartalmú étrendekről beszélünk, amelyre a máj sokrétű működésének károsodása miatt van szükség - kiegészítve ezzel a gyógyszeres kezelést.

3 A MÁJ SZEREPE 1. A szénhidrát- anyagcserében Részt vesz a glikogén szintézisében tárolásában lebontásában ily módon a vér glukóz-tartalmának állandóságát biztosítja

4 A MÁJ SZEREPE 2. A zsíranyagcserében Képes szénhidrátból zsírt képezni, mely a szervezet energiatárolásában fontos tényező. A táplálékkal elfogyasztott zsiradékból a szervezetre jellemző zsírt képez. Részt vesz az egyes zsírsavak más típusú zsírsavvá alakításában. A májban zajlik a koleszterin, a szteroidok és lipoproteinek képzése (LDL, VLDL, HDL). Itt történik a lipoproteinlipáz működését aktiváló heparin termelése.

5 A MÁJ SZEREPE 3. A fehérje-anyagcserében Az aminosavakból a fajra jellemző fehérjéket építi fel Bizonyos fehérjék (albumin, transzferrin, protrombin, fibrinogén) jórészt vagy teljes egészében a májban képződnek.

6 A MÁJ SZEREPE 4. A vitaminképzésben Karotinból (karotináz enzim segítségével) a szükségletnek megfelelő mennyiségű A-vitamint képez Részt vesz a D-, K-, B 12 -vitamin raktározásában

7 A MÁJ SZEREPE 5. A méregtelenítésben A testidegen anyagokat (a máj enzimrendszerének segítségével) dezaminálja, dekarboxilálja, s így a szervezet számára ártalmatlanná teszi

8 A MÁJ SZEREPE 6. Az epesav-termelésben Az epe szerepe a táplálékkal elfogyasztott zsiradékok emulgeálása, ezzel a zavartalan emésztés, felszívódás folyamatának biztosítása. A máj szerepet játszik az epesavak enterohepaticus körforgásában.

9 A MÁJ SZEREPE 7. A vérképzésben A vas és réz raktározásában A hemoglobin-képzésben Vérraktárként a vérmennyiség szabályozásában Véralvadási folyamatokban (a protrombin-, fibrinogén-, heparinképzés által)

10 Májkárosító lehet a táplálkozási tényezők közül éhezés kolin- és metioninhiány toxikus ártalmak (pl g alkohol/nap fogyasztása) A májsejtek megújulását szolgálja kéntartalmú aminosavak (metionin, cisztin) bevitele szénhidrátfogyasztás (az inzulin elválasztásának növekedésével jár) B 1 -vitamin- és nikotinsav-bevitel (a máj glikogéntárolását segíti)

11 A MÁJBETEGSÉGEKBEN ALKALMAZOTT DIÉTÁK a májgyulladás acut szakaszának diétája - a chronicus hepatitis megváltozott tápanyagtartalmú étrendje - az alkohol okozta májelváltozások diétája a zsírmáj diétája az alkoholos hepatitis diétája a májzsugorodás diétája compensalt cirrhosis a decompensalt cirrhosis (ascites, varicositas, májelégtelenség) - a Wilson-kór étrendi kezelése - a haemochromatosis dietetikai kezelése

12 A MÁJGYULLADÁS ACUT SZAKASZÁNAK DIÉTÁJA A diéta célja a megfelelő tápanyagszükséglet biztosítása, ezzel a májsejtek regenerációjának elősegítése a máj kímélése a gyulladás leküzdése érdekében (pl. alkohol, vízben nem oldódó rostok, erős fűszerek elhagyása)

13 A MÁJGYULLADÁS ACUT SZAKASZÁNAK DIÉTÁJA A diéta jellemzői - Energia: kj/nap ( kcal/nap) - Fehérje: 0,5-1,2 g/ttkg (különösen a kéntartalmú aminosavak, metionin, cisztin, cisztein) - Zsír: 0,5-0,8 g/ttkg (rövid szénláncú, esszenciális zsírsavak) - Szénhidrát: 6-8 g/ttkg (a máj glikogénraktárait feltölti) - Vitaminok: A-, K-, C-, B 1 -, B 6 - Ásványi anyagok: vas, cink, magnézium

14 A MÁJGYULLADÁS ACUT SZAKASZÁNAK DIÉTÁJA Az étrend szakaszai I. szénhidrát,- és vitamingazdagság folyékony étrend II. fehérjebeépítés, szénhidrát-, vitamindús pépes étrend III. zsiradékbeépítés, rostszegény (konyhatechnológiával, nyersanyagok kiválasztásával) IV. energia- és fehérjegazdag, zsírszegény, kímélő fűszerezésű, könnyű- vegyes étrend

15 A MÁJGYULLADÁS ACUT SZAKASZÁNAK DIÉTÁJA A diéta egyéb jellemzője I. - Naponta többször, keveset enni (4-5-6-szor). - Szénhidrátbőség: az étrend gerincét a gabonafélék, a rizs, a burgonya képezi. A túlzott cukorfogyasztás káros, a feleslegesen elfogyasztott cukorból zsír keletkezik. A finomabb rostfogyasztás előnyös: tök, spenót, sóska, sárgarépa, padlizsán, patisszon, karfiol, gyümölcsök. - Zsírszegénység: sertészsír helyett növényi olajok, alacsonyabb zsírtartalmú tej-, és tejtermékek, zsírszegény fehérhúsok. - Fehérjebőség: májsejtek regenerálódását elősegítő aminosavakat bőven tartalmazó sovány sajtot, túrót, tojásfehérjét, halat, baromfit ajánlott fogyasztani.

16 A MÁJGYULLADÁS ACUT SZAKASZÁNAK DIÉTÁJA A diéta egyéb jellemzője II. - Vitaminbőség: naponta többször szerepeljen az étrendben gyümölcs, és zöldség-féle. - Kímélő fűszerezés: paradicsompüré, csemegepaprika, köménymag, majoránna, citrom leve-, és héja, vanília, fahéj, babérlevél, zöldpetrezselyem, kapor, vöröshagyma, fokhagyma, lilahagyma, póréhagyma (nem pirítva), ésszerű sózás (inkább a sószegény). - Konyhatechnológia: párolás grillezés, alufólia használata.

17 A MÁJGYULLADÁS ACUT SZAKASZÁNAK DIÉTÁJA A diétában javasolt ételek, italok Étlapminta Az első napokban Amikor a beteg állapota javul Acut hepatitis további kímélő étrendje (MDOSZ honlap)

18 A CHRONICUS HEPATITIS MEGVÁLTOZOTT TÁPANYAGTARTALMÚ ÉTRENDJE A diéta célja a leromlott állapotú, lesoványodott beteg feltáplálása a májműködés támogatása a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjével a glikogénraktárak feltöltése a megnövekedett vitaminszükséglet biztosítása

19 A CHRONICUS HEPATITIS MEGVÁLTOZOTT TÁPANYAGTARTALMÚ ÉTRENDJE A diéta jellemzői I. - Energiabő: kj/ttkg (35-40 kcal/ttkg). A beteg étvágyához igazodjon. - Fehérje: 1,2-1,5 g/ttkg, 25 E%. A kéntartalmú aminosavak (metionin, cisztin) segítik a májsejtek regenerációját. - Zsír: 0,8-1 g/ttkg, 20 E%. A diétát egész életen át kell tartani, MCT zsírsavak jó hatásúak, zsírszéklet esetén kalcium- és cinkhiány fordulhat elő. - Zsírsavösszetétel: SFA (telített zsírsav) max. 5 E%, MUFA (egyszeresen telítetlen zsírsav) max. 10 E%, PUFA (többszörösen telítetlen zsírsav) 5 E%.

20 A CHRONICUS HEPATITIS MEGVÁLTOZOTT TÁPANYAGTARTALMÚ ÉTRENDJE A diéta jellemzői II. - Szénhidrát: 6-8 g/ttkg, 55 E%. Többlet energiát biztosít, ami a megemelt fehérjemennyiség beépítéséhez szükséges. Feltöltődnek a máj glikogénraktárai. - Vitaminok: fokozott a B 1 - (a pirosszőlősav dekarboxilezését végző koenzimjeként szerepel), a C-, a B 6 - (az aminosavak anyagcseréjében vesz részt), valamint a folsav, és a B 12 -vitamin szükséglet. - A zsíremésztés zavara esetén átmenetileg a zsírban oldódó vitaminok parenteralis adására lehet szükség. - A beteg étvágytalan, ezért az egyéni ízlés figyelembevétele. - Vízben nem oldódó rostban szegény. Vízben oldódó rostokból 35g/nap.

21 A CHRONICUS HEPATITIS MEGVÁLTOZOTT TÁPANYAGTARTALMÚ ÉTRENDJE A diéta jellemzői III. - Gyakori, kis étkezés. - Ételek dúsítása (pl. túróval, sovány tejporral, zsírszegény reszelt-sajttal, tojással). - Erős, csípős fűszerek helyett a kímélő friss és szárított fűszernövények étvágygerjesztőek. - Élvezeti szerek: az alkohol tilos, tea, kávé ésszerű határokon belül fogyasztható. - Jellemző konyhatechnológia: kevés olajon párolás, zsírszegény sütési módok (teflon, alufólia, cserépedény, grill), tejes, kefires, joghurtos habarás. - Fokozatosan rátérni az egészséges vegyes táplálkozásra. - Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni, van-e társbetegség (diabetes, epebetegség, bélbetegségek stb).

22 A CHRONICUS HEPATITIS MEGVÁLTOZOTT TÁPANYAGTARTALMÚ ÉTRENDJE A diétában javasolt ételek, italok Étlapminta (MDOSZ honlap)

23 A GYÓGYULÁS UTÁNI EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS A táplálék piramis grafikusan ábrázol egy, a tudomány által megalapozott étkezési tervet

24 A GYÓGYULÁS UTÁNI EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Mit kell tenni ennek érdekében? Az MTA-MÉM Élelmiszertudományi Komplex Bizottsága, az OÉTI és a Magyar Táplálkozástudományi Társaság által együttesen, egyetértéssel készített és elfogadott, 12 pontból álló táplálkozási ajánlás megtalálható az MDOSZ honlapján. Változatos étrend Zsíros ételeket kerülése Kevés só Kevés cukor Naponta tej és tejtermék Naponta gyümölcs, zöldségféle Teljes kiőrlésű tésztafélék Naponta négy-öt étkezés Szomj oltása ivóvízzel A piramis-elv használata Rendszeres testmozgás Dohányzás teljes mellőzése A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyagigényét.

25 A ZSÍRMÁJ DIÉTÁJA ZSÍR - A zsírmáj (stetosis) = túlzott zsírlerakódás a májsejtekben - Oka: elhízás, cukorbetegség, gyógyszerek, vegyszerek, fehérjehiányos étrend, alkohol - A zsírmáj hegesedéshez és cirrózishoz vezethet (a háttérben levő gyulladás miatt) - A triglicerid-a szervezet energiaszükségletét biztosító legfontosabb lipid. - Az energia tárolása zsírszövetként, mint triglicerid raktár szinte korlátlan. - Az alkohol okozta zsírmáj kialakulásának a hátterében a máj triglicerid termelése, és a sejtekből való kiválasztása közötti aránytalanság áll.

26 A triglicerinszint megszabadul! Mit kell tenni ennek érdekében? A ZSÍRMÁJ DIÉTÁJA és a vércukorszint csökken, ha a beteg a súlyfeleslegétől - telített zsírok fogyasztásának csökkentése (10 energia% alá) -csökkenteni kell a cholesterin bevitelt (táplálék naponta mg-nál többet ne) -növelni kell a telítetlen zsírsavak fogyasztását (n-6,n-3,n-9) -naponta35-40g növényi eredetű élelmi rostot kell fogyasztani -teljes alkoholtilalom (rendszeres, napi 23g-os alkoholfogyasztás-1 üveg sör-, 0,11 mmol/l-es trigliceridemelkedést és 0,06mmol/l-es HDLcholesterin-csökkenést okoz) -kalóriaszegény táplálkozásra kell áttérni (nők , ffi kcal/nap) -étkezés kis adagokban, naponta 5X -minden étkezés tartalmazzon: gyümölcsöt, nyers ill. párolt zöldség-félét, teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket -heti egyszeri gyümölcsnap (2-2,5kg gyümölcs, és ásványvíz) -folyadéknap (2-2,5l-gyümölcslé, gyümölcsturmix, ásványvíz, tea, zöldséglé) -az ásványi anyagok (Mg,Cink,Mangán,Króm) jelentősen csökkentik a Se-cholesterin szintet

27 A ZSÍRMÁJ DIÉTÁJA AMBULÁNS BETEG Status: Májenzim értékei megemelkedtek Vércukor érték: 7,4 mmol/l Haskörtérfogat: 101cm HDL-Cholesterin: 0,9 mmol/l Vérnyomás140/90 Hgmm Utóbbi időben 12 kg-ot hízott Dohányzik Alkoholt fogyaszt - napi rendszerességgel Vírushepatitis, autoimmunbetegség kizárva Dg: Steatosis hepatis

28 A ZSÍRMÁJ DIÉTÁJA LABORATÓRIUMI VZSGÁLATI EREDMÉNYEK Érték Egység Referenciatartomány GOT 82 U/L 0-42 GPT 115 U/L 0-42 GGT 245 U/L 7-50 CHOL 6,2 mmol/l 3,1-5,69 TG 3,1 mmol/l 0,4-2,2

29 A ZSÍRMÁJ DIÉTÁJA Javaslat: testsúlycsökkentés zsíranyagcsere rendezés diéta életmódváltás 3 hónap múlva kontroll vizsgálat -8 kg fogyás hatására leletei javultak további fogyás szükséges

30 AZ ALKOHOL OKOZTA MÁJELVÁLTOZÁSOK DIÉTÁJA I. AZ ALKOHOLOS HEPATITIS DIÉTÁJA A diéta jellemzője Megegyezik (állopottól függően) az acut, illetve a chronicus hepatitis diétájával. Alkalmazásával a betegség folyamata még visszafordítható Kiemelt szempontok bő fehérjebevitel (dúsítás tápszerekkel) a vitamin- és ásványianyag-pótlás az alkohol teljes eltiltása vashiány megszüntetése Mintaétlap pépes változata (MDOSZ honlap)

31 AZ ALKOHOL OKOZTA MÁJELVÁLTOZÁSOK DIÉTÁJA II. A MÁJZSUGORODÁS DIÉTÁJA Szakaszai compensalt cirrhosis a táplálkozási szempontok megegyeznek a chronikus hepatitisnél leírtakkal (szénhidrátban, fehérjében, vitaminban gazdag, zsírban szegény) decompensalt cirrhosis kísérője: ascites, varikositas, májelégtelenség

32 AZ ALKOHOL OKOZTA MÁJELVÁLTOZÁSOK DIÉTÁJA II. A MÁJZSUGORODÁS DIÉTÁJA - AZ ASCITES DIÉTÁJA A diéta jellemzői I. - Az étrend sószegény: 2-3 g/nap. - K-pótlás (kivéve, ha K-visszatartó a vízhajtó). - Vitaminok és ásványianyagok pótlása (étrend kiegészítők). - Fűszerezés: friss fűszernövények. - Nem fogyaszthatók: a sóval tartósított élelmiszerek, konzervek, füstölt húsok, füstölt, sós sajtok, sajtkrémek, sós felvágottak, sós péksütemények, juhtúró, savanyú káposzta, sós uborka, sós ételízesítők, kész mártások, magas nátriumtartalmú csokoládék. - Konyhatechnológiai eljárások: pörzsanyag-képzés, aromás párolás, készétel felületi sózása.

33 AZ ALKOHOL OKOZTA MÁJELVÁLTOZÁSOK DIÉTÁJA II. A MÁJZSUGORODÁS DIÉTÁJA - AZ ASCITES DIÉTÁJA A diéta jellemzői II. - Energiabő: kcal/ttkg. - Fehérje: 1-1,2 g/ttkg (addig, míg nem fenyeget portális encephalopathia). - Zsír: 0,8-1 g/ttkg. - Szénhidrát: 6-8 g/ttkg (megnövekedett B1 vitamin szükséglet). - Zsíremésztési zavar esetén a zsírban oldódó vitaminok parenterális adására lehet szükség. Mintaétrend sószegény diétában (MDOSZ honlap)

34 AZ ALKOHOL OKOZTA MÁJELVÁLTOZÁSOK DIÉTÁJA II. A MÁJZSUGORODÁS DIÉTÁJA - A VARICOSITAS DIÉTÁJA A diéta jellemzői - Konyhatechnológia: pépes jellegű (a szilárd falatok felsérthetik a kitágult vénát). - Kímélő fűszerezés. - Bő tápanyagtartalom (klinikai tápszerek alkalmazása). Pépes étlapminta varikositas esetén (MDOSZ honlap)

35 AZ ALKOHOL OKOZTA MÁJELVÁLTOZÁSOK DIÉTÁJA II. A MÁJZSUGORODÁS DIÉTÁJA - A MÁJELÉGTELENSÉG DIÉTÁJA A vérplazmában a szabad aminosav eloszlása és metabolizmusa is megváltozik. Az ún. aromás aminosavak (tirozin, fenil-alanin, triptofán) és a metionin mennyisége megnő, és az elágazó szénláncú (valin, leucin, izoleucin) aminosavak mennyisége csökken. A megváltozott aminosav-koncentráció hatására az agyban hibás ingerületátvivő anyagok keletkeznek. Kórházi étrendi kezelés célja encephalopathiában I. - Coma előtt: ne alakuljon ki eszméletvesztés. - Coma alatt: a májsejtek támogatása. A táplálás infúzióval történik. A fő energiaforrás: egyszerű cukrok, gyorsan felszívódó szénhidrátok. - Coma után: feltisztuláskor az állapot javulásának elősegítése. Amikor már lehetséges szájon át édesített folyadékokkal, gyümölcslevekkel történik a táplálás.

36 AZ ALKOHOL OKOZTA MÁJELVÁLTOZÁSOK DIÉTÁJA II. A MÁJZSUGORODÁS DIÉTÁJA - A MÁJELÉGTELENSÉG DIÉTÁJA Kórházi étrendi kezelés célja encephalopathiában II. - Feltisztulás után: a tápanyagok lassú beépítése. Pontos tápanyagszámítás. Első napokban növényi- és állati fehérjék elhagyása. Állapot javulásakor a napi fehérjebevitel 0,4-0,5 g/ttkg (növényi eredetű fehérjék - lisztes ételek, vizes zsemle, tej és tejtermékek nélkül készült levesek, zöldfőzelék-félék, vizes burgonyás ételek, puhára főzött rizs, fűszerszegény, sószegény, minimális zsiradék, rostszegény). Hetente g fehérjével bővíthető a napi diéta. Napi 30g fehérjefogyasztásnál: állati eredetű (komplett) fehérjék közül tej-, tejtermékek, tojás is adható.

37 AZ ALKOHOL OKOZTA MÁJELVÁLTOZÁSOK DIÉTÁJA II. A MÁJZSUGORODÁS DIÉTÁJA - A MÁJELÉGTELENSÉG DIÉTÁJA Az étrendben javasolt ételek, italok Húsmentes mintaétrend Húst is tartalmazó mintaétrendek 40g és 60g fehérje (MDOSZ honlap)

38 A WILSON-KÓR ÉTRENDI KEZELÉSE A diéta jellemzői - A rézbevitel csökkentése. A napi rézbevitel 2 mg alatti (1,5-1,8 mg). Tápanyagtáblázat (pl. lásd MDOSZ honlap) használata elengedhetetlen. - A chronikus hepatitisnél ismertetett konyhatechnológia alkalmazása. - A diéta vázát képezik: zöldség és főzelékfélék, gyümölcsök és gyümölcslevek, zsírszegény húsok, húskészítmények, tej és tejtermékek, a növényi eredetű zsiradékok. - Nem javasolt fogyasztani pl.: durva rostokat, sok zsiradékot, kakaót, csokoládét, kávét, diót, borjú-, marhahúst, sajtot, babot, borsó, lencsét, szóját, belsőségeket, osztrigát, mogyoró-féléket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, tejport, stb.

39 A HAEMOCHROMATOSIS ÉTREND JELLEMZŐJE A diéta jellemzői - A vastartalmú élelmiszerek kihagyása. - Nem fogyasztható: máj, húsok, vese, tojássárgája, sötétzöld főzelékek, zöldségek, szójaliszt, bab, kagyló. - A vasfelszívódást csökkentheti a sok tea fogyasztása. - Lényeges a tápanyagtáblázat használata (lásd MDOSZ honlap).

40 Mások azért élnek, hogy egyenek; én azért eszem, hogy éljek Szókratész, görög filozófus (i.e )

10. MÁJNAP a Magyar Gastroenterológiai Társaság támogatásával SOTE NET Díszterem, Budapest IX, Nagyvárad-tér 2005. május 6.

10. MÁJNAP a Magyar Gastroenterológiai Társaság támogatásával SOTE NET Díszterem, Budapest IX, Nagyvárad-tér 2005. május 6. MÁJBETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY Fővárosi Szent László Kórház III. Belosztály (Hepatologia - Gastroenterologia) Bejegyezve: Főv.Bír. 60492/96. OTP Bank: 11709002-20095998 Fax: 455 8225 Tel: 455-8228 1097.Budapest,Gyáli

Részletesebben

Irányelvek és táplálkozási útmutató májbetegek részére

Irányelvek és táplálkozási útmutató májbetegek részére Betegtájékoztató Irányelvek és táplálkozási útmutató májbetegek részére Táplálkozás és étrend májcirrhosisban és egyéb idült májbetegségekben Tudományos tanácsadó Prof. Dr. Mathias Plauth Klinik für Innere

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK VÁRANDÓS ÉS SZOPTATÓ ANYÁKNAK

TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK VÁRANDÓS ÉS SZOPTATÓ ANYÁKNAK TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK VÁRANDÓS ÉS SZOPTATÓ ANYÁKNAK Készítették: Ágoston Helga Bőcs Éva Domonkos Andrea Fekete Krisztina Dr. Greiner Erika Szórád Ildikó Készült a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében

Részletesebben

Vérzsírcsökkentés diétás kezelésének alapelvei

Vérzsírcsökkentés diétás kezelésének alapelvei Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/9 Vérzsírcsökkentés diétás kezelésének alapelvei A szív és érrendszeri megbetegedések kockázata csökkenthető! Magyarországon a halálozási statisztikák vezető helyén az érelmeszesedés

Részletesebben

Étkezési tanácsok, menü javaslatok, receptek és konyhatechnikák Crohn- és Colitis betegek számára

Étkezési tanácsok, menü javaslatok, receptek és konyhatechnikák Crohn- és Colitis betegek számára Étkezési tanácsok, menü javaslatok, receptek és konyhatechnikák Crohn- és Colitis betegek számára Összeállította: Palotai Ágota, a ZMK II. Belgyógyászat Dietetikusa és egy gyakorló Crohn beteg A Crohn-

Részletesebben

MUNKAANYAG. Vincze Imréné. Millyen a korszerű és a speciális táplálkozás? A követelménymodul megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása

MUNKAANYAG. Vincze Imréné. Millyen a korszerű és a speciális táplálkozás? A követelménymodul megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása Vincze Imréné Millyen a korszerű és a speciális táplálkozás? A követelménymodul megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása A követelménymodul száma: 0007-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Stratégiai dokumentum

Stratégiai dokumentum EGÉSZSÉGES ÉTEL AZ EGÉSZSÉGES ÉLETHEZ Stratégiai dokumentum DIETETIKAI TANÁCSOK AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS NÉPSZERŰSÍTÉSÉHEZ ÉS EGYES BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSÉHEZ, GYÓGYÍTÁSÁHOZ Készítette a Vas Megyei Markusovszky

Részletesebben

Pancreas élettana. Hasnyálmirigy gyulladás. Exokrin szekréció. Hasnyálmirigy gyulladás. A pancreas nedv és az epe útja a duodenumba

Pancreas élettana. Hasnyálmirigy gyulladás. Exokrin szekréció. Hasnyálmirigy gyulladás. A pancreas nedv és az epe útja a duodenumba Hasnyálmirigy gyulladás Gyakorlati dietetika 2008. Pancreas élettana Exokrin funkció 1-2 l hasnyál/nap ph 7,5-8,5 (NaHCO 3 ) Enzimek: Amiláz Lipáz Proteolitikus enzimek (zimogén) Ribonukleáz Foszfolipáz

Részletesebben

Az étrend szerepe: I. Hypertonia. Hypertonia. Hypertonia. Hypertonia. Hypertonia. a hypertonia megelőzésében és kezelésében. A stroke. 2009. 04. 28.

Az étrend szerepe: I. Hypertonia. Hypertonia. Hypertonia. Hypertonia. Hypertonia. a hypertonia megelőzésében és kezelésében. A stroke. 2009. 04. 28. I. Az étrend szerepe: a hypertonia megelőzésében és kezelésében. A stroke. 2009. 04. 28. Meghatározása: ha legalább két különböző időben elvégzett, háromszori mérés átlaga meghaladja a 140/90 Hgmm-t. Gyakorisága

Részletesebben

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA Európai Szociális Alap TÉGY TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0058 Egészségügyi Alapellátási Intézmény 5700 Gyula, Béke sgt. 39. %()(.7(7e6 $ -g9ė%( AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben

Részletesebben

Hasnyálmirigy gyulladás (idült) kezelésének táplálkozási tanácsai

Hasnyálmirigy gyulladás (idült) kezelésének táplálkozási tanácsai Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/6 Hasnyálmirigy gyulladás (idült) kezelésének táplálkozási tanácsai A hasnyálmirigy kettős működésű mirigy, mely belső és külső elválasztású részből áll. Külső elválasztású

Részletesebben

Táplálkozási útmutató várandós anyák részére

Táplálkozási útmutató várandós anyák részére Kedves Kismamaetrend.hu Olvasó! Ha megtetszett és elégedett vagy a leírással és szívesen megosztanád másokkal, kérlek írányítsd a oldalra, ahol regisztálás után, automatikusan megkapják ezen táplálkozási

Részletesebben

Az élelmiszereket felépítő anyagok

Az élelmiszereket felépítő anyagok Az élelmiszereket felépítő anyagok Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve és Brúder Júlia jegyzete alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde Az élelmiszerek fogalma Élelmiszer minden

Részletesebben

DIÉTÁS TANÁCSOK CUKORBETEGEKNEK

DIÉTÁS TANÁCSOK CUKORBETEGEKNEK DIÉTÁS TANÁCSOK CUKORBETEGEKNEK Dr. Fövényi József - Székely Katalin Eléggé köztudott, hogy a cukorbetegek kezelése nem képzelhető el az étrend megfelelő módosítása, a diéta nélkül. Ennek ellenére mind

Részletesebben

Tartalom. Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi. (Arthur Schopenhauer) Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

Tartalom. Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi. (Arthur Schopenhauer) Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek Vitamin ABC Mai rohanó és stresszel teli világunkban, szinte nélkülözhetetlen hogy az ember mindig friss és energikus legyen, hogy folyamatosan a legjobb formáját nyújtsa mind a munkahelyén, mind a magánéletében.

Részletesebben

Tartalom. Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi. Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. (Arthur Schopenhauer)

Tartalom. Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi. Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. (Arthur Schopenhauer) Vitamin ABC Mai rohanó és stresszel teli világunkban, szinte nélkülözhetetlen hogy az ember mindig friss és energikus legyen, hogy folyamatosan a legjobb formáját nyújtsa mind a munkahelyén, mind a magánéletében.

Részletesebben

Az Önkormányzati Minisztérium folyóirata

Az Önkormányzati Minisztérium folyóirata Az Önkormányzati Minisztérium folyóirata 2009/2 XIX. évfolyam 2. szám A tartalomból: Jogszabályváltozások Jogszabályfigyelő. 2 Jogértelmezés A helyi önkormányzatok működését érintő jogszabályok véleményezése

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 Mit is jelent az egészséges táplálkozás? Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő, rendszeres fogyasztását jelenti. Nincsenek

Részletesebben

DIÉTÁS TANÁCSOK CUKORBETEGEKNEK Dr. Fövényi József - Székely Katalin

DIÉTÁS TANÁCSOK CUKORBETEGEKNEK Dr. Fövényi József - Székely Katalin DIÉTÁS TANÁCSOK CUKORBETEGEKNEK Dr. Fövényi József - Székely Katalin Eléggé köztudott, hogy a cukorbetegek kezelése nem képzelhetõ el az étrend megfelelõ módosítása, a diéta nélkül. Ennek ellenére mind

Részletesebben

egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról

egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 1 Egyem vagy ne egyem? Az energia-egyensúlyról egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page 2 egyem vagy ne egyem_layout 1 2012.02.29. 13:29 Page

Részletesebben

Tájékoztató a szívbarát étrendrôl

Tájékoztató a szívbarát étrendrôl Az egészség olyasmi, mint a gondosan égetett gyertya. Ha körültekintô figyelmet szentelünk gyertyánknak, sokáig fog égni. (Manfred Kets De Vries) Tájékoztató a szívbarát étrendrôl Szívbarát étrend Ez az

Részletesebben

A 9. táblázat példákkal segít annak összehasonlításában, hogy 100 kalóriányi étel vagy nassolnivaló mennyi

A 9. táblázat példákkal segít annak összehasonlításában, hogy 100 kalóriányi étel vagy nassolnivaló mennyi A 9. táblázat példákkal segít annak összehasonlításában, hogy 100 kalóriányi étel vagy nassolnivaló mennyi testedzéssel, milyen tevékenységgel egyenértékû, mennyit kell mozogni az elégetéséhez. 9. táblázat.

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 1 Az egészséges táplálkozás és életmód Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással ellentétes - tanácsot, szabályt találhatunk, és ember legyen a talpán,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabóné Koncz Zsuzsanna. A helyes táplálkozás követelményei, tápanyagszámítások. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szabóné Koncz Zsuzsanna. A helyes táplálkozás követelményei, tápanyagszámítások. A követelménymodul megnevezése: Szabóné Koncz Zsuzsanna A helyes táplálkozás követelményei, tápanyagszámítások A követelménymodul megnevezése: Ügyviteli tevékenységek végzése A követelménymodul száma: 1429-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN VÉDŐNŐ XXI. évfolyam 1. szám melléklete Szerző: Helik Gabriella Szerkesztő: Csordás Ágnes EGÉSZSÉGES TÁPLÁLÁS GYERMEKKORBAN GYERMEKKORBAN MEGELŐZHETŐ FELNŐTTKORI MEGBETEGEDÉSEK Impresszum A kiadvány a

Részletesebben

Köznapi értelemben szilárd és folyékony halmazállapotú táplálékok elfogyasztását jelenti. Beletartozik az étkezés, emésztés, felszívódás, a

Köznapi értelemben szilárd és folyékony halmazállapotú táplálékok elfogyasztását jelenti. Beletartozik az étkezés, emésztés, felszívódás, a ALAPFOGALMAK Köznapi értelemben szilárd és folyékony halmazállapotú táplálékok elfogyasztását jelenti. Beletartozik az étkezés, emésztés, felszívódás, a tápanyagok hasznosulása, valamint a nem hasznosítható

Részletesebben

ALAPFOGALMAK 2015.02.23. Nagy Adrienn, tanszéki mérnök SZIE GTK RGVI

ALAPFOGALMAK 2015.02.23. Nagy Adrienn, tanszéki mérnök SZIE GTK RGVI ALAPFOGALMAK Nagy Adrienn, tanszéki mérnök SZIE GTK RGVI Köznapi értelemben szilárd és folyékony halmazállapotú táplálékok elfogyasztását jelenti. Beletartozik az étkezés, emésztés, felszívódás, a tápanyagok

Részletesebben

Étrendi ajánlások cukorbetegeknek hagyományos ízekkel

Étrendi ajánlások cukorbetegeknek hagyományos ízekkel Étrendi ajánlások cukorbetegeknek hagyományos ízekkel 2012. szeptember 12DIA1ÉAC1 Összeállította: Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikus A kiadvány ingyenes, megjelenését a Servier Hungária Kft. támogatta.

Részletesebben

Atherosclerosis, myocardialis infarktus

Atherosclerosis, myocardialis infarktus Atherosclerosis, myocardialis infarktus A kardioprotektív étrend Nábál hirtelen haragú, nagyevő-nagyivó, mulatós természetű, ellentmondást nem tűrő ember volt, aki elutasította a Dávid vezette csapatok

Részletesebben

MEGSZENTELT EGÉSZSÉG Természetgyógyászati táplálkozástan

MEGSZENTELT EGÉSZSÉG Természetgyógyászati táplálkozástan 1 dr. Török Szilveszter MEGSZENTELT EGÉSZSÉG Természetgyógyászati táplálkozástan Egyél úgy, mintha imádkoznál Ételed legyen orvosságod Természetgyógyászok tanácsai 2009. Kedves Olvasó! Több mint 50 éve

Részletesebben