Diabétesz napló. Oktatási és segédprogram 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek számára

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Diabétesz napló. Oktatási és segédprogram 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek számára"

Átírás

1 Diabétesz napló Oktatási és segédprogram 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek számára

2 A napló tulajdonosa Név Cím Telefon cím

3 Az engem kezelő egészségügyi szakemberek adatai Telefonszám Családorvos Szakorvos Dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó Gyógyszerész Gyógyszerelésem Diabétesz gyógyszer(ek) Koleszterincsökkentő(k) Vérnyomáscsökkentő(k) Egyéb gyógyszer(ek) Adag Naponta hányszor?

4 A mindennapos diabétesz-gondozás jelentősége Ez a napló arra szolgál, hogy Ön rendszeresen nyomon kövesse azokat az adatokat, amelyek fontosak a betegsége mindennapos gondozása szempontjából. Emellett talál benne javaslatokat, hogy milyen kérdéseket tegyen fel az Önt kezelő egészségügyi szakembereknek, segítséget az élelmiszereken található tápértéktáblázatok megértéséhez, valamint felsorolást a diabétesszel foglalkozó szervezetekről (ld. a hátsó borítón). A beteg által befolyásolható célok a diabétesszel kapcsolatban A diabétesszel kapcsolatban a legelső cél a vércukorszint normálissá tétele, amelylyel későbbi problémák is megelőzhetők. Az ajánlott ételek fogyasztása, elegendő végzése és a előírásszerű szedése mind olyan dolgok, melyek révén Ön képes lehet egyensúlyban tartani a vércukorszintjét. Működjön együtt az Önt kezelő egészségügyi szakemberekkel, hogy személyre szabott célokat tűzzenek ki a vércukorszint, a HbA 1c -szint, a koleszterin, a vérnyomás, a testsúly és a rendszeres megtervezésére. Velük együttműködve jobban fel tud készülni a diabétesze egyensúlyban tartásához szükséges lépések megtételére. Az alábbiak segíthetnek megelőzni a túl magas vagy túl alacsony vércukorszint létrejöttét: Tartsa magát az időbeosztásához! Mindig egyen, mozogjon és vegye be a et a tervezett időben! Kövesse nyomon a vércukorszintjét, és az eredményeket mutassa meg az Önt kezelő egészségügyi szakembereknek! Céljaim a diabétesszel kapcsolatban HbA 1c : Éhomi vércukorszint: A normállis szintje kisebb, mint 6,0 mmol/l Étkezés után mért vércukorszint: A normállis szintje kisebb, mint 7,5 mmol/l Összkoleszterin: LDL-koleszterin: HDL-koleszterin: Trigliceridek: Vérnyomás: Testsúly: Napi kalóriabevitel: :

5 Kérdések, amelyeket feltehet az Önt kezelő egészségügyi szakembereknek 1. Kérdezze meg minden kontroll alkalmával: Hogy áll a 3 legfontosabb adatom? Írja be ezeket a számokat az alábbi rubrikákba! 1. kontroll 2. kontroll 3. kontroll 4. kontroll 1) HbA 1c (Hemoglobin A 1c )* 2) Vérnyomás 3) Összkoleszterin *Hazánkban a laboratórium 3 havonta határozza meg 2. Mennyinek kellene lennie ennek a három adatnak? HbA 1C Vérnyomás Összkoleszterin 3. Milyen gyakran mérjem a vércukorszintemet? Milyen napszakokban tegyem ezt? (Ha a vércukorszintje legalább 3 napig magasabb, mint a kitűzött célérték, lépjen kapcsolatba az Önt kezelő szakemberekkel!)

6 További kérdések, amelyeket feltehet az Önt kezelő egészségügyi szakembereknek 4. Melyek azok a jelek, amelyek arra utalnak, hogy a vércukorszintem túl alacsony (hipoglikémiás vagyok)? 5. Melyek azok a jelek, amelyek arra utalnak, hogy a vércukorszintem túl magas (hiperglikémiás vagyok)? 6. Milyen élelmiszereket ajánlatos fogyasztanom? Milyen fajta élelmiszerek fogyasztását kerüljem? 7. Hogyan tervezzem meg az étkezéseimet?

7 További kérdések, amelyeket feltehet az Önt kezelő egészségügyi szakembereknek 8. Milyen a legmegfelelőbb a számomra? 9. Milyen gyakran és milyen hosszan végezzek t? 10. Mi legyen a rövid távú célom a testsúly tekintetében? Mi legyen a hosszú távú célom a testsúly tekintetében? 11. Milyen vizsgálatok szükségesek a szememmel, a lábammal, a vesémmel, az idegrendszeremmel és a szívemmel kapcsolatban?

8 A vércukorszint önellenőrzése Ha naponta méri a vércukorszintjét, mindig a pillanatnyi állapotról kap képet. A HbA 1c vizsgálat, amelyet az Önt kezelő egészségügyi szakemberek végeznek el, az elmúlt 3 havi átlagos vércukorszintjéről adnak felvilágosítást. A hazai és nemzetközi ajánlások alapján a HbA 1c -szintet célszerű 7% alatt tartani, de a tényleges célértéket minden betegnél egyénileg kell meghatározni. Hogyan függ össze a HbA 1c az ÖN átlagos a vércukorszintjével? Az első Karbantartott aa megelőző 90 napra vonatkozó (3 havi) átlagos vércukorszint a napi vércukorszintek összege 90-nel elosztva, és a megelőző 30 napra súlyozva. Vércukorszintet, gyógyszerelést és t nyomon követő táblázat (a < jel jelentése: kisebb, mint, kevesebb, mint ) PÉLDA a 10/01 7,4 7,7 6,8 6,3 Kiporszívóztam. Palacsintát ettem csokiöntettel. 10/02 3,8 6,1 6,1 6,3 Lenyírtam a fu.. vet. Elfelejtettem a lefekvés elo,, tti étkezést. 10/03 5 6,1 7,2 6,6 7,2 Sétáltam. Jó nap volt. Otthon ettem. Nem karbantartott HbA 1c 5% 6% 6,5% 7% 8% 9% 10% 11% 12% Átlagos vércukorszint (mmol/l) 5,5 7,5 8,6 9,5 11,5 13,5 15,5 17,5 19,5

9 Vércukorszintet, gyógyszerelést és t nyomon követő táblázat (a < jel jelentése: kisebb, mint, kevesebb, mint ) a

10 Vércukorszintet, gyógyszerelést és t nyomon követő táblázat (a < jel jelentése: kisebb, mint, kevesebb, mint ) a

11 Vércukorszintet, gyógyszerelést és t nyomon követő táblázat (a < jel jelentése: kisebb, mint, kevesebb, mint ) a

12 Vércukorszintet, gyógyszerelést és t nyomon követő táblázat (a < jel jelentése: kisebb, mint, kevesebb, mint ) a

13 Vércukorszintet, gyógyszerelést és t nyomon követő táblázat (a < jel jelentése: kisebb, mint, kevesebb, mint ) a

14 Vércukorszintet, gyógyszerelést és t nyomon követő táblázat (a < jel jelentése: kisebb, mint, kevesebb, mint ) a

15 Vércukorszintet, gyógyszerelést és t nyomon követő táblázat (a < jel jelentése: kisebb, mint, kevesebb, mint ) a

16 Vércukorszintet, gyógyszerelést és t nyomon követő táblázat (a < jel jelentése: kisebb, mint, kevesebb, mint ) a

17 Vércukorszintet, gyógyszerelést és t nyomon követő táblázat (a < jel jelentése: kisebb, mint, kevesebb, mint ) a

18 Vércukorszintet, gyógyszerelést és t nyomon követő táblázat (a < jel jelentése: kisebb, mint, kevesebb, mint ) a

19 Vércukorszintet, gyógyszerelést és t nyomon követő táblázat (a < jel jelentése: kisebb, mint, kevesebb, mint ) a

20 Vércukorszintet, gyógyszerelést és t nyomon követő táblázat (a < jel jelentése: kisebb, mint, kevesebb, mint ) a

21 Vércukorszintet, gyógyszerelést és t nyomon követő táblázat (a < jel jelentése: kisebb, mint, kevesebb, mint ) a

22 Tudnivalók az élelmiszereken feltüntetett tápérték adatokról Egy adag mennyisége Ellenőrizze, hogy az Ön által fogyasztott adag megfelel-e annak a mennyiségnek, ami a táblázatban szerepel. Ha a feltüntetett menynyiség kétszeresét fogyasztja, meg kell dupláznia a tápanyag- és kalóriaértékeket is. Ha az ott feltüntetett adag felét fogyasztja, a tápérték- és kalóriaértékeket meg kell felezni. Energiatartalom Nézze meg, hogy egy adag az adott élelmiszerből mennyi kalóriabevitelt jelent! Egy személy testsúlya és fizikai aktivitása határozza meg, mennyi energiát kell bevinnie naponta. Például egy 63 kg súlyú aktív nőnek kb. napi 2000, míg egy 73 kg-os aktív nőnek kb. napi 2300 kalóriára van szüksége. Átlagos tápérték: 100 g 1 db keksz (12,5 g) *INBÉ% 1 db kekszben Energiaérték 455 kcal/1920 kj 57 kcal/240 kj 3 Fehérje 7,8 g 1,0 g 2 Szénhidrát ebből cukor Zsír ebből telített zsírsav 68,0 g 22,0 g 17,0 g 5,8 g 8,5 g 2,8 g 2,1 g 0,7 g Élelmi rost 4,6 g 0,6 g 2 Nátrium 0,10 g 0,01 g <1 Átlagos tápérték: 100 g RDA %** 100 g-ban 1 db keksz (12,5 g) RDA %** 1 db kekszben B1-vitamin 4,0 mg 29 0,50 mg 4 B2-vitamin 0,7 mg 44 0,08 mg 6 B6-vitamin 0,6 mg 30 0,07 mg 4 Folsav 100 mg 50 12,50 mg 6 Niacin 8,0 mg 44 1,00 mg 6 Pantoténsav 2,5 mg 42 0,31 mg 5 Összes zsír Igyekezzen korlátozni a zsírokkal bevitt energiát! Válasszon olyan ételeket, amelyek energiatartalmának kevesebb, mint 30%-át adják zsírok! A több, mint 30% zsírt tartalmazó ételek magas zsírtartalmúnak számítanak. Telített zsírok A telített zsírok a rossz zsírok. Kulcsszerepet játszanak a vér koleszterinszintjének és a szívbetegségek kockázatának növelésében, ezért kerülje ezeket! Koleszterin Tűzze ki célul, hogy a koleszterin-bevitelt minden nap 300 mg alatt tartja. A túlzott koleszterinfogyasztás szívbetegséghez vezethet. Összes szénhidrát A CA szénhidrátok pl. olyan élelmiszerekben fordulnak elő, mint a kenyér, burgonya, gyümölcsök és zöldségfélék. Kulcselemei az Ön diétájának, hiszen tápanyagot és energiát szolgáltatnak. *INBÉ (irányadó napi beviteli érték) **RDA %: A felnőttek számára a fogyasztásra ajánlott napi mennyiség százaléka. Nátrium A túl sok nátrium bevitele (asztali sóból) egyesekben fokozhatja a magasvérnyomást. Igyekezzen ezért a napi sóbevitelt napi mg között tartani!

23 Élelmi rostok Fontos, hogy fogyasszon megfelelő mennyiségű rostot is. Az élelmi rostokat oldható és oldhatatlan (nem felszívódó) csoportra osztjuk. A gyümölcsök, zöldségfélék, a teljes kiőrlésű pékáruk, a bab és a hüvelyesek mind kiváló rostforrások. Fehérje A legtöbb felnőtt a szükségesnél több fehérjét fogyaszt. Az állati eredetű húsok sok zsírt és koleszterint tartalmaznak, ezért fogyasszon kis adag sovány húsokat, halat és szárnyasokat, valamint zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejet, joghurtot és sajtokat. Fehérjéhez juthat még bab- és gabonafélék fogyasztásával is. Vitaminok és ásványi anyagok Igyekezzen mindegyikből minden nap 100%-ot elfogyasztani! Ha kell, válogassa össze az ehhez szükséges élelmiszereket! Napi mennyiségek Ezek az adatok azt mutatják, hogy a szóban forgó élelmiszer egy adott tápanyagból mennyit tartalmaz egy 2000 kalóriás étrendhez viszonyítva. Egy termék akkor számít megfelelő forrásnak egy bizonyos tápanyagra vonatkozóan, ha egy adagja a napi szükséglet 10-19%-át tartalmazza. Ez az arány akkor számít magasnak, ha meghaladja a 20%-ot. Ha az arány 5% vagy az alatti, az adott élelmiszer szegény ebben az összetevőben. Egyes tápértéktáblázatokon további tápanyagok is fel lehetnek sorolva. g = gramm; mg = milligramm; 1000 mg = 1 g Csomagoláson olvasható kifejezések: Csökkentett Azt jelenti, hogy a termék összetételét úgy változtatták meg, hogy egy adott összetevőből (pl. zsír, energiatartalom, cukor vagy nátrium) az eredetinek legfeljebb 25%-át tartalmazza. Mentes Azt jelenti, hogy a termék majdnem vagy egyáltalán nem tartalmazza a 0,5 g/100 g összetevőt. Például a cukormentes élelmiszerek adagonként kevesebb, mint 0,5 mg cukrot tartalmaznak; a cukormentes azonban nem jelenti azt, hogy szénhidrátmentes! Hasonlítsa össze egy cukormentes élelmiszer összes szénhidrát-tartalmát az eredeti termékével! Ha nagy különbséget tapasztal, válassza a cukormentes változatot!

24 Diabétesszel foglalkozó szervezetek Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége Magyar Diabetes Társaság Magyar Belgyógyász Társaság Amerikai Diabétesz Társaság European Foundation for the Study of Diabetes Health First Europe A MERCK & Co., Inc., Whitehouse Station, N.J., USA leányvállalata Copyright MERCK & Co., Inc., Whitehouse Station, N.J., USA Minden jog fenntartva. DIAB A dokumentum lezárva: # # MSD Magyarország Kft Budapest, Lechner Ö. Fasor 8. Telefon: , Fax: LÁTOGASSON MEG BENNÜNKET A VILÁGHÁLÓN:

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 Mit is jelent az egészséges táplálkozás? Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő, rendszeres fogyasztását jelenti. Nincsenek

Részletesebben

Tájékoztató a szívbarát étrendrôl

Tájékoztató a szívbarát étrendrôl Az egészség olyasmi, mint a gondosan égetett gyertya. Ha körültekintô figyelmet szentelünk gyertyánknak, sokáig fog égni. (Manfred Kets De Vries) Tájékoztató a szívbarát étrendrôl Szívbarát étrend Ez az

Részletesebben

Mérlegelt valóság 2010/1. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával

Mérlegelt valóság 2010/1. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával 2010/1 A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Elhízás tudomány Mérlegelt valóság A Tudomány Kiadó ingyenes betegtájékoztató lapja A világ egyik vezetô inzulingyártója,

Részletesebben

Az élet cukorbetegként

Az élet cukorbetegként Lajoskomárom Nagyközség Önkormányzata 2014 Az élet cukorbetegként Rajtad múlik! - életmódprogramok az Enyingi kistérségben TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0045 Az élet cukorbetegként 1 Rajtad múlik! - életmódprogramok

Részletesebben

EGÉSZSÉGES ÉLET. www.imskft.hu

EGÉSZSÉGES ÉLET. www.imskft.hu É L E T M Ó D T A N Á C S O K M I N D E N K I N E K www.imskft.hu 1138 Budapest, Váci út 184, Phone: 329-8423, Phone/Fax: 349-9349, e-mail: vaci@imskft.hu 1035 Budapest, Vihar utca 29, Phone: 388-8257,

Részletesebben

GYAKORI KÉRDÉSEK A TRANSZ-ZSÍRSAVAKRÓL

GYAKORI KÉRDÉSEK A TRANSZ-ZSÍRSAVAKRÓL GYAKORI KÉRDÉSEK A TRANSZ-ZSÍRSAVAKRÓL Az alábbiakban hasznos információkat találnak a transz-zsírsavakról. Kérjük, olvassák el figyelmesen valamennyi kérdésre adott válaszunkat. Ha egyéb kérdésük lenne

Részletesebben

MUNKAANYAG. Vincze Imréné. Millyen a korszerű és a speciális táplálkozás? A követelménymodul megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása

MUNKAANYAG. Vincze Imréné. Millyen a korszerű és a speciális táplálkozás? A követelménymodul megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása Vincze Imréné Millyen a korszerű és a speciális táplálkozás? A követelménymodul megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása A követelménymodul száma: 0007-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

bevezetés felkészülés az olimpiára

bevezetés felkészülés az olimpiára 1 felkészülés az olimpiára bevezetés A SCITEC NUTRITION egyedülálló módon a Magyar Olimpiai Csapat mintegy 150 sportolójának biztosít sport táplálékkiegészítőket a Riói Olimpiára való felkészüléshez. A

Részletesebben

Tudatos fogyás. Testsúlycsökkentés az orvos tanácsaival. Szûrôprogramok Országos Kommunikációja

Tudatos fogyás. Testsúlycsökkentés az orvos tanácsaival. Szûrôprogramok Országos Kommunikációja Tudatos fogyás Testsúlycsökkentés az orvos tanácsaival -52 kg Szûrôprogramok Országos Kommunikációja TÁMOP-6.1.3-08/1-2008-0002 azonosító jelû kiemelt projekt Projektgazda: Országos Tisztifôorvosi Hivatal

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK VÁRANDÓS ÉS SZOPTATÓ ANYÁKNAK

TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK VÁRANDÓS ÉS SZOPTATÓ ANYÁKNAK TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK VÁRANDÓS ÉS SZOPTATÓ ANYÁKNAK Készítették: Ágoston Helga Bőcs Éva Domonkos Andrea Fekete Krisztina Dr. Greiner Erika Szórád Ildikó Készült a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében

Részletesebben

AZ AMERIKAI TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZÖVETSÉG ÉS A KANADAI DIÉTASPECIALISTÁK ÁLLÁSFOGLALÁSA (nyersfordítás)

AZ AMERIKAI TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZÖVETSÉG ÉS A KANADAI DIÉTASPECIALISTÁK ÁLLÁSFOGLALÁSA (nyersfordítás) AZ AMERIKAI TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZÖVETSÉG ÉS A KANADAI DIÉTASPECIALISTÁK ÁLLÁSFOGLALÁSA (nyersfordítás) American Dietetic Association and Dietitians of Canada Ez az Amerikai Táplálkozástudományi Szövetség

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 7. szám, 2006. július

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 7. szám, 2006. július Tisztelt Olvasó! A Táplálkozás és Tudomány címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

Az Önkormányzati Minisztérium folyóirata

Az Önkormányzati Minisztérium folyóirata Az Önkormányzati Minisztérium folyóirata 2009/2 XIX. évfolyam 2. szám A tartalomból: Jogszabályváltozások Jogszabályfigyelő. 2 Jogértelmezés A helyi önkormányzatok működését érintő jogszabályok véleményezése

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 1 Az egészséges táplálkozás és életmód Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással ellentétes - tanácsot, szabályt találhatunk, és ember legyen a talpán,

Részletesebben

Táplálkozási útmutató várandós anyák részére

Táplálkozási útmutató várandós anyák részére Kedves Kismamaetrend.hu Olvasó! Ha megtetszett és elégedett vagy a leírással és szívesen megosztanád másokkal, kérlek írányítsd a oldalra, ahol regisztálás után, automatikusan megkapják ezen táplálkozási

Részletesebben

FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010.

FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010. FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem Írta: dr. Dömölki Ferencné Roszáné,

Részletesebben

Az egészséges táplálkozás alapjai

Az egészséges táplálkozás alapjai Az egészséges táplálkozás alapjai 2 TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETİ... 3 II. TÁPLÁLÉKPIRAMIS... 4 III. AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 10 PONTJA... 6 1. Táplálkozzunk változatosan és rendszeresen!... 6 2. Fogyasszunk

Részletesebben

NÉZD MEG, MIT (V)ESZEL MEG!

NÉZD MEG, MIT (V)ESZEL MEG! NÉZD MEG, MIT (V)ESZEL MEG! Tájékoztató a biztonságos élelmiszervásárlásról TARTALOM NÉZD MEG, MIT (V)ESZEL MEG! FELKÉSZÜLÉS A VÁSÁRLÁSRA MEGBÍZHATÓ HELYEN VÁSÁROLJUNK! NÉZZÜK MEG AZ ÉLELMISZEREK CSOMAGOLÁSÁN

Részletesebben

A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS

A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS Apor Vilmos Katolikus Főiskola Természettudományi és Matematikai Intézet 2600 Vác, Konstantin tér 1-5. A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS Konzulens:

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél V. évfolyam 5. szám, 2012. május

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél V. évfolyam 5. szám, 2012. május Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

Könnyed séta a diéták útvesztőjében

Könnyed séta a diéták útvesztőjében Könnyed séta a diéták útvesztőjében Rendhagyó szakácskönyv By Brátán Erzsébet Publio Kiadó Copyright 2011 Brátán Erzsébet Minden jog fenntartva! Tartalomjegyzék ELŐSZÓ Néhány érdekesség Nincs rossz étel,

Részletesebben

AJÁNLÁS A HELYES TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLETMÓD ELVEINEK ELSAJÁTÍTÁSÁHOZ. Korszerû és egészséges iskolai büfé

AJÁNLÁS A HELYES TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLETMÓD ELVEINEK ELSAJÁTÍTÁSÁHOZ. Korszerû és egészséges iskolai büfé AJÁNLÁS A HELYES TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLETMÓD ELVEINEK ELSAJÁTÍTÁSÁHOZ Korszerû és egészséges iskolai büfé Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2005 Elôszó A kiadvány célja Legfontosabb célunk az volt, hogy

Részletesebben

Éléskamra FÓKUSZBAN A MENZAMENÜ ESZI, NEM ESZI, KAP MÁST? TESZT. TÉSZTÁK Kifôztük! A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség kiadványa

Éléskamra FÓKUSZBAN A MENZAMENÜ ESZI, NEM ESZI, KAP MÁST? TESZT. TÉSZTÁK Kifôztük! A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség kiadványa Éléskamra A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség kiadványa FÓKUSZBAN A MENZAMENÜ KÖZÉTKEZTETÉS Mit eszik a gyerek? TESZT Sóból is megárt a sok TÉSZTÁK Kifôztük! ESZI, NEM ESZI, KAP MÁST? Tartalom

Részletesebben

BŐVEBB INFORMÁCIÓ RÓLUNK ÉS TERMÉKEINKRŐL. www.floriol.hu www.bunge.hu www.diet.hu

BŐVEBB INFORMÁCIÓ RÓLUNK ÉS TERMÉKEINKRŐL. www.floriol.hu www.bunge.hu www.diet.hu BŐVEBB INFORMÁCIÓ RÓLUNK ÉS TERMÉKEINKRŐL www.floriol.hu www.bunge.hu www.diet.hu Az élelmiszerboltok széles olajválasztékát látva a bôség zavarában joggal merülhet fel bennünk az az alapvetô kérdés, hogy

Részletesebben

Irányelvek és táplálkozási útmutató májbetegek részére

Irányelvek és táplálkozási útmutató májbetegek részére Betegtájékoztató Irányelvek és táplálkozási útmutató májbetegek részére Táplálkozás és étrend májcirrhosisban és egyéb idült májbetegségekben Tudományos tanácsadó Prof. Dr. Mathias Plauth Klinik für Innere

Részletesebben

Élvezze az élet minden pillanatát!

Élvezze az élet minden pillanatát! Termékkalauz Élvezze az élet minden pillanatát! Élvezze az élet minden pillanatát! Ez a gondolat vezérelt bennünket, amikor Svédország vezető tudósainak segítségével elkezdtük kifejleszteni Wellnesstermékeink

Részletesebben

A SZÍVRE EGÉSZSÉGES TÁPANYAG-ÖSSZETÉTELŰ, SZÍVBARÁT ÉLELMISZEREK KRITÉRIUMRENDSZERE ÉS A TANÚSÍTÓ VÉDJEGY HASZNÁLATÁNAK ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA

A SZÍVRE EGÉSZSÉGES TÁPANYAG-ÖSSZETÉTELŰ, SZÍVBARÁT ÉLELMISZEREK KRITÉRIUMRENDSZERE ÉS A TANÚSÍTÓ VÉDJEGY HASZNÁLATÁNAK ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA A SZÍVRE EGÉSZSÉGES TÁPANYAG-ÖSSZETÉTELŰ, SZÍVBARÁT ÉLELMISZEREK KRITÉRIUMRENDSZERE ÉS A TANÚSÍTÓ VÉDJEGY HASZNÁLATÁNAK ELJÁRÁSI SZABÁLYZATA EGÉSZSÉGES MAGYARORSZÁGÉRT EGYESÜLET 1998 Jelen kiadvány az

Részletesebben

INSUMED. A legsikeresebb fogyókúra. Ha egészségesen akar lefogyni, akkor egészségesen kell ennie

INSUMED. A legsikeresebb fogyókúra. Ha egészségesen akar lefogyni, akkor egészségesen kell ennie INSUMED A legsikeresebb fogyókúra Ha egészségesen akar lefogyni, akkor egészségesen kell ennie Az INSUMED: orvosi diétaterápia az optimális testsúly és testösszetétel elérése és megtartása érdekében. Impresszum

Részletesebben

Mértékegységek másképpen

Mértékegységek másképpen Füzet_cukorbetegeknek_1114_140x210 promo MSME317/131114 2013.11.27. 10:56 Page 1 ÉTRENDI TANÁCSOK cukorbetegeknek Mértékegységek másképpen Segítség a cukorbetegek étrendjéhez Szerkesztette és lektorálta:

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPJAI

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPJAI AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPJAI A testsúly normális szintje elérésének és megtartásának négy kulcspontja van: erős és tartós elhatározás a kalória bevitel megfelelő szinten tartása túlevéshez vezető

Részletesebben