Állapottér-reprezentálható problémák

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Állapottér-reprezentálható problémák"

Átírás

1 1. fejezet Állapottér-reprezentálható problémák 1.1. Állati karácsony A feladat A karácsonyra készülő Nagy családban a gyerekek (Botond, Emese, Karcsi, Orsi és Vanda) alaposan feladták a leckét a szülőknek. Úgy alakult ugyanis, hogy mind az öten konkrét kívánságot fogalmaztak meg ajándékuk kapcsán, történetesen valamennyien egy-egy kisállatra vágytak. A teknőssel és a hörcsöggel nem lett volna baja az ősöknek, s talán még a macskára is rá lehetett volna beszélni őket, ám a kutya és különösen a kakadu már végképp kiverte náluk a biztosítékot. Kivételezni azonban semmiképpen sem szerettek volna, így fájó szívvel kemény döntést hoztak: otthonukat kisállatmentes övezetté nyilvánították. Nem állíthatjuk, hogy a gyerekek egy cseppet sem csalódtak, ugyanakkor az is igaz, hogy a szerencsésen megválasztott ajándékokkal (bicikli, görkorcsolya, pipereasztal, PlayStation és villanyvasút) sikerült őket valamelyest kárpótolni, így igazán nem telt borús hangulatban az ünnep. Kérdésünk: az egyes gyerekek miféle kisállatra vágytak, mit kaptak helyette, s hányadikosok (elsősök, harmadikosok, ötödikesek, hatodikosok vagy nyolcadikosok)? 1. A nyolcadikos nagylány az új pipereasztalnak is szívből örült. 2. Orsi nem igazán rajong a teknősökért. Testvére, aki viszont kifejezetten egy páncélos kisállatra vágyott, egy PlayStationnel vigasztalódhatott. 3. A legkisebb gyerek hörcsögöt szeretett volna, Botond ugyanakkor egy kölyökkutyának örült volna igazán. 4. Az új bicikli gazdája idősebb Emesénél. 5. Vanda, aki öt évfolyammal jár Karcsi fölött, görkorcsolyát kapott, és sosem vágyott kakadura. A feladat eredeti szövege megtalálható a [9] folyóiratban Egy lehetséges állapottér-reprezentáció Problémánk lényeges jellemzői a gyerekek, valamint hozzájuk kapcsolódóan az, hogy milyen kisállatra vágytak, milyen ajándékot kaptak végül karácsonyra, és hogy hányadikosok. Ez a fajta megközelítés egyúttal azt is meghatározza, hogy a kisállatokat, az ajándékokat és az évfolyamokat a gyerekekhez próbáljuk meg majd hozzárendelni. 1 Hogy a későbbiekben sorrendet tudjunk értelmezni a gyerekek között, rendeljünk hozzájuk sorszámokat a következőképpen: Gyerek neve: Botond Emese Karcsi Orsi Vanda Sorszám: Lehetne másképp is csinálni: megpróbálhatnánk például meghatározni azt, hogy az egyes kisállatokra melyik gyerek vágyott, az a gyerek éppen hányadikos, és végül milyen ajándékot kapott a kisállat helyett.

2 8 1. Állapottér-reprezentálható problémák Hasonlóan a kategóriákhoz is rendeljünk sorszámokat: Kategória neve: kisállat ajándék évfolyam Sorszám: A továbbiakban a gyerekekre is és a kategóriákra is a sorszámaikkal fogunk hivatkozni. Ezek után definiáljuk azoknak a lehetőségeknek a halmazait, amelyek azt írják le, hogy az egyes gyerekekhez milyen kisállatokat rendelhetünk: H i,1 = { hörcsög, kakadu, kutya, macska, teknős } { 0 }, i { 1, 2, 3, 4, 5 } A 0 szimbólum itt azt fogja jelenteni, hogy az i-vel jelölt gyerekhez még nem rendeltünk hozzá semmilyen kisállatot sem. Ezt követően definiáljuk azoknak a lehetőségeknek a halmazait, amelyek azt írják le, hogy az egyes gyerekekhez milyen ajándékokat rendelhetünk: H i,2 = { bicikli, görkorcsolya, pipereasztal, PlayStation, villanyvasút } { 0 }, i { 1, 2, 3, 4, 5 } A 0 szimbólum itt azt fogja jelenteni, hogy az i-vel jelölt gyerekhez még nem rendeltünk hozzá semmilyen ajándékot sem. Végezetül definiáljuk azoknak a lehetőségeknek a halmazait, amelyek azt írják le, hogy az egyes gyerekekhez milyen évfolyamokat rendelhetünk: H i,3 = { 1, 3, 5, 6, 8 } { 0 }, i { 1, 2, 3, 4, 5 } A 0 szimbólum itt azt fogja jelenteni, hogy az i-vel jelölt gyerekhez még nem rendeltünk hozzá semmilyen évfolyamot sem. Képezzük a fenti halmazok Descartes-szorzatát! H 1,1 H 2,1 H 3,1 H 4,1 H 5,1 H 1,2 H 2,2 H 3,2 H 4,2 H 5,2 H 1,3 H 2,3 H 3,3 H 4,3 H 5,3 = = , hörcsög , kakadu ,..., hörcsög hörcsög teknős pipereasztal 0,..., pipereasztal 0,..., hörcsög hörcsög macska pipereasztal 0,..., PlayStation 0 0 pipereasztal 0,..., hörcsög kakadu kutya macska teknős bicikli görkorcsolya pipereasztal PlayStation villanyvasút,..., kutya teknős hörcsög kakadu macska bicikli PlayStation villanyvasút pipereasztal görkorcsolya, Ennek a halmaznak az elemei rendezett számtizenötösök (3 5-ös mátrixok, ha az elemeiket mátrix alakban rendezzük el). Sokan vannak, számuk 6 15 = Ha azonban figyelembe vesszük azt, hogy ugyanazt a kisállatot, ajándékot, illetve évfolyamot nem rendelhetjük hozzá egyszerre több gyerekhez, rögtön kevesebb elemtizenötössel lesz dolgunk. Ráadásképpen tehetünk olyan megszorításokat is, melyek szerint a kisállatokat, az ajándékokat és az évfolyamokat ebben a sorrendben rendeljük hozzá a gyerekekhez, azaz először azt mondjuk meg, hogy ki milyen kisállatra vágyott, aztán azt, hogy ki milyen ajándékot kapott, végül pedig azt, hogy ki hányadikos. Még tovább szűkíthetjük az állapotok halmazát, ha a gyerekek között is felállítunk valamilyen sorrendet, például azt a sorrendet követjük, amelyet az

3 1.1 Állati karácsony 9 alaphalmazok definiálásánál is megadtunk: először Botondhoz rendelünk adatot, aztán Emeséhez, később Karcsihoz, ezt követően Orsihoz, befejezésképpen pedig Vandához. Az előzőekben megfogalmazottak alapján egy H 1,1 H 2,1 H 3,1 H 4,1 H 5,1 H 1,2 H 2,2 H 3,2 H 4,2 H 5,2 H 1,3 H 2,3 H 3,3 H 4,3 H 5,3 elemtizenötös a probléma állapota, ha teljesülnek rá a következő kényszerfeltételek: két tetszőleges gyereket kiválasztva, ha mindkettejükhöz rendeltünk kisállatot, akkor azok különbözőek: két tetszőleges gyereket kiválasztva, ha mindkettejükhöz rendeltünk ajándékot, akkor azok különbözőek: két tetszőleges gyereket kiválasztva, ha mindkettejükhöz rendeltünk évfolyamot, akkor azok különbözőek: a mátrixot felülről lefelé, az egyes sorokon belül pedig balról jobbra töltjük ki (ez azt jelenti, hogy ha a mátrix egy eleme már nem 0 értékű, akkor a tőle balra lévő elemek, valamint a felette lévő sorokban lévő elemek sem 0 értékűek): a nyolcadikos gyerek lány: a nyolcadikos gyerek ajándéka csak a pipereasztal lehet: (1) (2) (3) (4) (5) Orsi (a 4-es sorszámú gyerek) kedvenc kisállata nem a teknős: (6) Orsi (a 4-es sorszámú gyerek) ajándéka nem a PlayStation: (7) aki a PlayStationt kapta, az teknősre vágyott: (8) a legkisebb gyerek (aki első osztályba jár) kedvenc kisállata a hörcsög: (9) (10)

4 10 1. Állapottér-reprezentálható problémák ha ismerjük Botond (az 1-es sorszámú gyerek) kedvenc kisállatát, akkor az csak a kutya lehet: Emese (a 2-es sorszámú gyerek) nem biciklit kapott ajándékba: (11) ha már tudjuk, hogy Emese (a 2-es sorszámú gyerek) hányadikos, akkor annak a gyereknek az évfolyama, aki a biciklit kapta ajándékba, vagy nem ismert még, vagy nagyobb, mint Emeséé: (12) ha már ismert Vanda (az 5-ös sorszámú gyerek) évfolyama, akkor az 5-tel nagyobb, mint Karcsié (a 3-as sorszámú gyereké): ha tudjuk, hogy Vanda (az 5-ös sorszámú gyerek) mit kapott ajándékba, akkor az csak a görkorcsolya lehet: Vanda (az 5-ös sorszámú gyerek) kedvenc kisállata nem a kakadu: (13) (14) (15) Ezeknek a kényszerfeltételeknek mindössze 381 értéktizenötös tesz eleget, így problémánk állapotterét ennyi állapot alkotja: A = h h 1,1 h 2,1 h 3,1 h 4,1 h 5,1 kényszerfeltétel(h), ahol kényszerfeltétel(h) = (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11) (12) (13) (14) (15) (16). A kezdőállapot az a helyzet, amikor még senkihez nem rendeltünk hozzá semmit: (16) kezdő = (17) A célállapotok halmazának azok az állapotok lesznek az elemei, amelyekben már azt is meghatároztuk, hogy Vanda hányadikos (azaz a mátrix jobb alsó elemének az értéke nem 0): (18) Az operátorok halmazát a következő, beszédes nevű operátorazonosítókkal definiáljuk: O = { Állat(gy, állat), Ajándék(gy, ajándék), Évfolyam(gy, évfolyam) },

5 1.1 Állati karácsony 11 ahol gy { 1, 2, 3, 4, 5 } állat { hörcsög, kakadu, kutya, macska, teknős } ajándék { bicikli, görkorcsolya, pipereasztal, PlayStation, villanyvasút } évfolyam { 1, 3, 5, 6, 8 } Az Állat(gy, állat) operátor akkor alkalmazható egy állapotra, ha teljesülnek a következő alkalmazási előfeltételek: a gy sorszámú gyerekhez még nem rendeltünk hozzá állatot: ha nem Botondról van szó (azaz nem az első gyerekhez próbálunk hozzárendelni kisállatot), akkor az eggyel kisebb sorszámmal rendelkező gyerekhez már rendeltünk kisállatot: (19) az állat ot még nem rendeltük hozzá egyetlen olyan gyerekhez sem, akinek gy-nél kisebb a sorszáma: (20) Orsihoz (a 4-es sorszámú gyerekhez) nem rendelhetjük a teknőst: (21) Botondhoz (az 1-es sorszámú gyerekhez) a kutyát kell hozzárendelni: (22) Vandához (az 5-ös sorszámú gyerekhez) nem rendelhetjük a kakadut: (23) (24)

6 12 1. Állapottér-reprezentálható problémák Az Állat(gy, állat) operátort egy állapotra alkalmazva a következőképpen definiált h = h 1,1 h 2,1 h 3,1 h 4,1 h 5,1 h 1,2 h 2,2 h 3,2 h 4,2 h 5,2 h 1,3 h 2,3 h 3,3 h 4,3 h 5,3 H 1,1 H 2,1 H 3,1 H 4,1 H 5,1 H 1,2 H 2,2 H 3,2 H 4,2 H 5,2 H 1,3 H 2,3 H 3,3 H 4,3 H 5,3 elemtizenötöst kapjuk: Az Ajándék(gy, ajándék) operátor akkor alkalmazható egy h 1,1 h 2,1 h 3,1 h 4,1 h 5,1 állapotra, ha teljesülnek a következő alkalmazási előfeltételek: Az Ajándék(gy, ajándék) operátort egy állapotra alkalmazva a következőképpen definiált h = h 1,1 h 2,1 h 3,1 h 4,1 h 5,1 h 1,2 h 2,2 h 3,2 h 4,2 h 5,2 h 1,3 h 2,3 h 3,3 h 4,3 h 5,3 Ezt a részt nem kell kidolgozni. H 1,1 H 2,1 H 3,1 H 4,1 H 5,1 H 1,2 H 2,2 H 3,2 H 4,2 H 5,2 H 1,3 H 2,3 H 3,3 H 4,3 H 5,3 elemtizenötöst kapjuk: Az Évfolyam(gy, évfolyam) operátor akkor alkalmazható egy h 1,1 h 2,1 h 3,1 h 4,1 h 5,1 állapotra, ha teljesülnek a következő alkalmazási előfeltételek: a gy sorszámú gyerekhez még nem rendeltünk hozzá évfolyamot: (25) (26) Botondhoz (az 1-es sorszámú gyerekhez) csak akkor rendelhetünk évfolyamot, ha Vandához (az 5-ös sorszámú gyerekhez) már rendeltünk ajándékot: (27) (28)

7 1.1 Állati karácsony 13 ha nem Botondhoz (az 1-es sorszámú gyerekhez) szeretnénk évfolyamot rendelni, akkor az eggyel kisebb sorszámmal rendelkező gyerekhez már rendeltünk évfolyamot: az évfolyamot még nem rendeltük hozzá egyetlen olyan gyerekhez sem, akinek gy-nél kisebb a sorszáma: a nyolcadikos gyerek lány (azaz a 2-es, 4-es vagy 5-ös sorszámú gyerekek egyike): (29) (30) ha a gy sorszámú gyerekhez a 8-as évfolyamot rendeljük, akkor a hozzá rendelt ajándéknak a pipereasztalnak kell lennie: ha a gy sorszámú gyerek ajándéka a pipereasztal, akkor ő csak nyolcadikos lehet: (31) (32) ha a gy sorszámú gyerekhez az 1-es évfolyamot rendeljük, akkor a hozzá rendelt kisállatnak a hörcsögnek kell lennie: ha a gy sorszámú gyerek hörcsögre vágyott, akkor ő csak elsős lehet: (33) (34) ha Emeséhez (a 2-es sorszámú gyerekhez) rendelünk évfolyamot, és már ismerjük annak a gyereknek az évfolyamát, akihez a biciklit rendeltük, akkor a biciklista évfolyamának az évfolyamnál nagyobbnak kell lennie: ha ahhoz a gyerekhez rendelünk évfolyamot, akihez a biciklit rendeltük, és már ismerjük Emese (a 2- es sorszámú gyerek) évfolyamát, akkor az évfolyamnak nagyobbnak kell lennie Emese évfolyamánál: (35) (36) ha az 5-ös sorszámú Vandához rendelünk évfolyamot, akkor az évfolyamnak a 3-as sorszámú Karcsi évfolyamánál 5-tel nagyobbnak kell lennie: ha tudjuk, hogy a 3-as sorszámú Karcsi hányadikos, és az évfolyam Karcsi évfolyamánál 5-tel nagyobb, akkor ez az érték csak az 5-ös sorszámú Vandához rendelhető: (37) (38) (39)

8 14 1. Állapottér-reprezentálható problémák Az Évfolyam(gy, évfolyam) operátort egy állapotra alkalmazva a következőképpen definiált h = h 1,1 h 2,1 h 3,1 h 4,1 h 5,1 h 1,2 h 2,2 h 3,2 h 4,2 h 5,2 h 1,3 h 2,3 h 3,3 h 4,3 h 5,3 H 1,1 H 2,1 H 3,1 H 4,1 H 5,1 H 1,2 H 2,2 H 3,2 H 4,2 H 5,2 H 1,3 H 2,3 H 3,3 H 4,3 H 5,3 elemtizenötöst kapjuk: Mivel operátorainkat úgy sikerült definiálni, hogy állapotból bizonyíthatóan állapotot állítanak elő, és a kezdőállapotunk állapot, ezért a megoldáskeresés során előállított elemtizenötösökre a kényszerfeltételek ellenőrzése elhagyható. Az állapottérnek, a probléma kezdőállapotának, a célállapotok halmazának, az operátorok alkalmazási előfeltételeinek és hatásának a definiálásával megadtuk az A, kezdő, C, O négyest, a probléma egy lehetséges állapottér-reprezentációját. (40)

Állapottér-reprezentálható problémák

Állapottér-reprezentálható problémák 1. fejezet Állapottér-reprezentálható problémák 1.1. Állati karácsony 1.1.1. A feladat A karácsonyra készülő Nagy családban a gyerekek (Botond, Emese, Karcsi, Orsi és Vanda) alaposan feladták a leckét

Részletesebben

Állapottér-reprezentálható problémák

Állapottér-reprezentálható problémák 1. fejezet Állapottér-reprezentálható problémák 1.1. Irány a Margitsziget! 1.1.1. A feladat Végre itt a tavasz, irány a természet! Amennyiben a fővárosban élünk, s a zöldbe vágyunk, ám mégsem szeretnénk

Részletesebben

Állapottér-reprezentálható problémák

Állapottér-reprezentálható problémák 1 fejezet Állapottér-reprezentálható problémák 11 Állati karácsony 111 A feladat A karácsonyra készülő Nagy családban a gyerekek (Botond, Emese, Karcsi, Orsi és Vanda) alaposan feladták a leckét a szülőknek

Részletesebben

A szemantikus elemzés elmélete. Szemantikus elemzés (attribútum fordítási grammatikák) A szemantikus elemzés elmélete. A szemantikus elemzés elmélete

A szemantikus elemzés elmélete. Szemantikus elemzés (attribútum fordítási grammatikák) A szemantikus elemzés elmélete. A szemantikus elemzés elmélete A szemantikus elemzés elmélete Szemantikus elemzés (attribútum fordítási grammatikák) a nyelvtan szabályait kiegészítjük a szemantikus elemzés tevékenységeivel fordítási grammatikák Fordítóprogramok előadás

Részletesebben

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló javítási-értékelési útmutató. INFORMATIKA II. (programozás) kategória

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló javítási-értékelési útmutató. INFORMATIKA II. (programozás) kategória Oktatási Hivatal A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló javítási-értékelési útmutató INFORMATIKA II. (programozás) kategória Kedves Versenyző! A megoldások értékelésénél

Részletesebben

Bevezetés az informatikába

Bevezetés az informatikába Bevezetés az informatikába 6. előadás Dr. Istenes Zoltán Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék Matematikus BSc - I. félév / 2008 / Budapest Dr.

Részletesebben

Adventi ünnepkör alsó tagozatban

Adventi ünnepkör alsó tagozatban JÓ GYAKORLAT Adventi ünnepkör alsó tagozatban 1 Bevezetés Minden ember számára az egyik legszebb ünnep a karácsonyvárás. Lelki megtisztulással, izgalommal, örömteli készülődéssel telik ez az időszak a

Részletesebben

A 2017/2018 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatai. INFORMATIKA II. (programozás) kategória

A 2017/2018 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatai. INFORMATIKA II. (programozás) kategória Oktatási Hivatal A 1/18 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatai INFORMATIKA II. (programozás) kategória 1. feladat: K-homogén sorozat ( pont) Azt mondjuk, hogy az

Részletesebben

Az elnyert összegből a következő programok valósultak meg:

Az elnyert összegből a következő programok valósultak meg: Az Innovatív Iskola Alapítvány sikeresen pályázott a 2016. december 29-én megjelent NEA-MA-17-SZ kódszámú Civil szervezetek szakmai programjának támogatása 2017 című pályázati kiírásra. A Hagyományőrzés

Részletesebben

Adatbázisrendszerek 7. előadás: Az ER modell március 20.

Adatbázisrendszerek 7. előadás: Az ER modell március 20. Adatbázisrendszerek Jelölések, az 2018. március 20. Egyedtípusok 2 Definíció Azokat az egyedtípusokat, amelyek nem rendelkeznek saját kulcsattribútumokkal, gyenge egyedtípusoknak nevezzük. Ezzel ellentétben

Részletesebben

Időzített átmeneti rendszerek

Időzített átmeneti rendszerek Időzített átmeneti rendszerek Legyen A egy ábécé, A = A { (d) d R 0 }. A feletti (valós idejű) időzített átmeneti rendszer olyan A = (S, T,,, ) címkézett átmeneti rendszert ( : T A ), melyre teljesülnek

Részletesebben

Sapientia - Erdélyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda IRT- 4. kurzus. 3. Előadás: A mohó algoritmus

Sapientia - Erdélyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda IRT- 4. kurzus. 3. Előadás: A mohó algoritmus Csíkszereda IRT-. kurzus 3. Előadás: A mohó algoritmus 1 Csíkszereda IRT. kurzus Bevezetés Az eddig tanult algoritmus tipúsok nem alkalmazhatók: A valós problémák nem tiszta klasszikus problémák A problémák

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I. 4 IV. FÜGGVÉNYEk 1. LEkÉPEZÉSEk, függvények Definíció Legyen és két halmaz. Egy függvény -ből -ba egy olyan szabály, amely minden elemhez pontosan egy elemet rendel hozzá. Az

Részletesebben

Assignment problem Hozzárendelési feladat (Szállítási feladat speciális esete)

Assignment problem Hozzárendelési feladat (Szállítási feladat speciális esete) Assignment problem Hozzárendelési feladat (Szállítási feladat speciális esete) C költség mátrix költség Munkákat hozzá kell rendelni gépekhez: egy munka-egy gép c(i,j) mennyi be kerül i-dik munka j-dik

Részletesebben

Előfeltétel: legalább elégséges jegy Diszkrét matematika II. (GEMAK122B) tárgyból

Előfeltétel: legalább elégséges jegy Diszkrét matematika II. (GEMAK122B) tárgyból ÜTEMTERV Programozás-elmélet c. tárgyhoz (GEMAK233B, GEMAK233-B) BSc gazdaságinformatikus, programtervező informatikus alapszakok számára Óraszám: heti 2+0, (aláírás+kollokvium, 3 kredit) 2019/20-es tanév

Részletesebben

Programtervezet Angol nyelvi verseny

Programtervezet Angol nyelvi verseny Programtervezet Angol nyelvi verseny Alsós nyelvi verseny 2014. november 24. 14:00 angol nyelvi verseny írásbeli forduló 2014. december 12. 14:00 angol nyelvi verseny szóbeli forduló 3 csoportban (3 2

Részletesebben

Modellezés Gregorics Tibor Mesterséges intelligencia

Modellezés Gregorics Tibor Mesterséges intelligencia Modellezés 1. Állapottér-reprezentáció Állapottér: a probléma leírásához szükséges adatok által felvett érték-együttesek (azaz állapotok) halmaza az állapot többnyire egy összetett szerkezetű érték gyakran

Részletesebben

Kisállat tematika az [origo] portfóliójában

Kisállat tematika az [origo] portfóliójában Kisállat tematika az [origo] portfóliójában [origo] kisállat 2012 Tartalom: 1.) Videó sorozatok 2.) TV sorozatok 3.) Online ötletek 4.) Csomag ajánlat 1. Videó sorozatok Videó sorozatok téma ötletek 1.)

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I. 1 I. HALmAZOk 1. JELÖLÉSEk A halmaz fogalmát tulajdonságait gyakran használjuk a matematikában. A halmazt nem definiáljuk, ezt alapfogalomnak tekintjük. Ez nem szokatlan, hiszen

Részletesebben

Tartozékok. 4 játéktábla (sárga, vörös, zöld, kék) ezek együtt alkotják a pontsávot (1-100)

Tartozékok. 4 játéktábla (sárga, vörös, zöld, kék) ezek együtt alkotják a pontsávot (1-100) Tartozékok 4 játéktábla (sárga, vörös, zöld, kék) ezek együtt alkotják a pontsávot (1-100) 5 nagy alattvaló (1-1 minden színben) 5 kis alattvaló (1-1 minden színben) 5 láda 5 100/200-as lapka hátlap Fontos:

Részletesebben

Az optimális megoldást adó algoritmusok

Az optimális megoldást adó algoritmusok Az optimális megoldást adó algoritmusok shop ütemezés esetén Ebben a fejezetben olyan modellekkel foglalkozunk, amelyekben a munkák több műveletből állnak. Speciálisan shop ütemezési problémákat vizsgálunk.

Részletesebben

V. Kétszemélyes játékok

V. Kétszemélyes játékok Teljes információjú, véges, zéró összegű kétszemélyes játékok V. Kétszemélyes játékok Két játékos lép felváltva adott szabályok szerint. Mindkét játékos ismeri a maga és az ellenfele összes választási

Részletesebben

Szövegértés 4. osztály. A Plútó

Szövegértés 4. osztály. A Plútó OM 03777 NÉV: VIII. Tollforgató 206.04.02. Monorierdei Fekete István Általános Iskola : 223 Monorierdő, Szabadság út 43. : 06 29 / 49-3 : titkarsag@fekete-merdo.sulinet.hu : http://www.fekete-merdo.sulinet.hu

Részletesebben

Cselekvési tervek generálása. Máté Annamária

Cselekvési tervek generálása. Máté Annamária Cselekvési tervek generálása Máté Annamária Tartalom Általánosan a cselekvés tervezésről Értelmezés, megközelítés Klasszikus modellek Mint keresés Mint logikai következtetés Alapvető feltevések és fogalmak

Részletesebben

Csukás István A LEGKISEBB UGRIFÜLES. Könyv moly kép ző Ki adó

Csukás István A LEGKISEBB UGRIFÜLES. Könyv moly kép ző Ki adó Csukás István A LEGKISEBB UGRIFÜLES Könyv moly kép ző Ki adó Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy nyúl. Vagyis az az igazság, hogy ott, azon a bizonyos réten több nyúl is volt; hogy egészen pontosak

Részletesebben

9. előadás. Programozás-elmélet. Programozási tételek Elemi prog. Sorozatszámítás Eldöntés Kiválasztás Lin. keresés Megszámolás Maximum.

9. előadás. Programozás-elmélet. Programozási tételek Elemi prog. Sorozatszámítás Eldöntés Kiválasztás Lin. keresés Megszámolás Maximum. Programozási tételek Programozási feladatok megoldásakor a top-down (strukturált) programtervezés esetén három vezérlési szerkezetet használunk: - szekvencia - elágazás - ciklus Eddig megismertük az alábbi

Részletesebben

út hosszát. Ha a két várost nem köti össze út, akkor legyen c ij = W, ahol W már az előzőekben is alkalmazott megfelelően nagy szám.

út hosszát. Ha a két várost nem köti össze út, akkor legyen c ij = W, ahol W már az előzőekben is alkalmazott megfelelően nagy szám. 1 Az utazó ügynök problémája Utazó ügynök feladat Adott n számú város és a városokat összekötő utak, amelyeknek ismert a hossza. Adott továbbá egy ügynök, akinek adott városból kiindulva, minden várost

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben

A 2015/16-os tanévben az előző évekhez képest változott a tankönyvek kiszállítási és fizetési rendje.

A 2015/16-os tanévben az előző évekhez képest változott a tankönyvek kiszállítási és fizetési rendje. 2015-2016 - A 2015/16-os tanévben az előző évekhez képest változott a tankönyvek kiszállítási és fizetési rendje. - A tankönyvek nem névre szólóan érkeznek. A tankönyvfelelős állítja össze a csomagokat

Részletesebben

A 2015/2016 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló javítási-értékelési útmutató. INFORMATIKA II. (programozás) kategória

A 2015/2016 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló javítási-értékelési útmutató. INFORMATIKA II. (programozás) kategória Oktatási Hivatal 2015/2016 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló javítási-értékelési útmutató INFORMTIK II. (programozás) kategória Kérjük a tisztelt tanár kollégákat, hogy a dolgozatokat

Részletesebben

Halmazelmélet. 1. Jelenítsük meg Venn-diagrammon az alábbi halmazokat: a) b) c) 2. Milyen halmazokat határoznak meg az alábbi Venn-diagrammok?

Halmazelmélet. 1. Jelenítsük meg Venn-diagrammon az alábbi halmazokat: a) b) c) 2. Milyen halmazokat határoznak meg az alábbi Venn-diagrammok? Halmazelmélet Alapfogalmak Unió: ; metszet: ; különbség: ; komplementer: (itt U egy univerzum halmaz). Egyenlőség: két halmaz egyenlő, ha ugyanazok az elemeik. Ezzel ekvivalens, hogy. Tartalmazás: ; valódi

Részletesebben

Boldog Karácsonyi Ünnepeket!

Boldog Karácsonyi Ünnepeket! Mucsony Nagyközségi Önkormányzat Hivatalos Folyóirata IX. évfolyam 2. szám 2012. december 21. www.mucsony.hu hivatal@mucsony.hu Boldog Karácsonyi Ünnepeket! Megint itt van a tél és megint eljön a karácsony

Részletesebben

Programozási módszertan. Mohó algoritmusok

Programozási módszertan. Mohó algoritmusok PM-08 p. 1/17 Programozási módszertan Mohó algoritmusok Werner Ágnes Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék e-mail: werner.agnes@virt.uni-pannon.hu PM-08 p. 2/17 Bevezetés Dinamikus programozás

Részletesebben

8. GYAKORLÓ FELADATSOR MEGOLDÁSA. (b) amelyiknek mindegyik számjegye különböző, valamint a második számjegy a 2-es?

8. GYAKORLÓ FELADATSOR MEGOLDÁSA. (b) amelyiknek mindegyik számjegye különböző, valamint a második számjegy a 2-es? 8. GYAKORLÓ FELADATSOR MEGOLDÁSA 1. Az 1, 2,,,, 6 számjegyekből hány hatjegyű számot alkothatunk, (a) amelyiknek mindegyik számjegye különböző? (b) amelyiknek mindegyik számjegye különböző, valamint a

Részletesebben

TUDOMÁNYOS ISMERETTERJESZTŐ TÁRSULAT 42. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY MEGYEI FORDULÓ HETEDIK OSZTÁLY JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ

TUDOMÁNYOS ISMERETTERJESZTŐ TÁRSULAT 42. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY MEGYEI FORDULÓ HETEDIK OSZTÁLY JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ 42. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY MEGYEI FORDULÓ HETEDIK OSZTÁLY JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Valamennyi feladat hibátlan megoldása 7 pontot ér, így az elérhető maximális pontszám 5. A továbbküldés

Részletesebben

Oktatási Hivatal. A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai. II. (programozás) kategória

Oktatási Hivatal. A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai. II. (programozás) kategória Oktatási Hivatal A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai II. (programozás) kategória Kedves Versenyző! A megoldások értékelése automatikusan, online módon

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT ÓBUDAI EGYETEM. Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ

SZAKDOLGOZAT ÓBUDAI EGYETEM. Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ ÓBUDAI EGYETEM Neumann János Informatikai kar Alba Regia Egyetemi Központ SZAKDOLGOZAT OE-NIK Hallgató neve: Berencsi Gergő Zsolt 2010. Törzskönyvi száma: T 000123/FI38878/S-N Tartalomjegyzék Tartalmi

Részletesebben

Felvételi tematika INFORMATIKA

Felvételi tematika INFORMATIKA Felvételi tematika INFORMATIKA 2016 FEJEZETEK 1. Természetes számok feldolgozása számjegyenként. 2. Számsorozatok feldolgozása elemenként. Egydimenziós tömbök. 3. Mátrixok feldolgozása elemenként/soronként/oszloponként.

Részletesebben

számított mező, számított tétel

számított mező, számított tétel számított mező, számított tétel A pivot táblában négy számított objektumot hozhatunk létre. Ebből kettőnek a képletét közvetlenül a felhasználó szerkeszti meg, a másik kettőét a program állítja össze.

Részletesebben

SHk rövidítéssel fogunk hivatkozni.

SHk rövidítéssel fogunk hivatkozni. Nevezetes függvény-határértékek Az alábbiakban a k sorszámú függvény-határértékek)re az FHk rövidítéssel, a kompozíció határértékéről szóló első, illetve második tételre a KL1, illetve a KL rövidítéssel,

Részletesebben

17. előadás: Vektorok a térben

17. előadás: Vektorok a térben 17. előadás: Vektorok a térben Szabó Szilárd A vektor fogalma A mai előadásban n 1 tetszőleges egész szám lehet, de az egyszerűség kedvéért a képletek az n = 2 esetben szerepelnek. Vektorok: rendezett

Részletesebben

Párkapcsolat. Mi jut eszedbe a szerelemről, a párkapcsolatról? Írd le ide. Rajzolhatsz is!

Párkapcsolat. Mi jut eszedbe a szerelemről, a párkapcsolatról? Írd le ide. Rajzolhatsz is! Párkapcsolat Mi jut eszedbe a szerelemről, a párkapcsolatról? Írd le ide. Rajzolhatsz is! A szerelem nekem azt jelenti, hogy Számomra nincs párkapcsolat anélkül, hogy Egy kapcsolatban szükségem van arra,

Részletesebben

8. előadás. Az ER modell. Jelölések, az ER séma leképezése relációs sémára. Adatbázisrendszerek előadás november 14.

8. előadás. Az ER modell. Jelölések, az ER séma leképezése relációs sémára. Adatbázisrendszerek előadás november 14. 8. előadás Jelölések, az Adatbázisrendszerek előadás 2016. november 14., és Debreceni Egyetem Informatikai Kar Az előadások Elmasry & Navathe: Database Systems alapján készültek. 8.1 Egyedtípusok Definíció

Részletesebben

Egy játék 2-3 aranyra éhes játékosnak, 8 éves kortól.

Egy játék 2-3 aranyra éhes játékosnak, 8 éves kortól. Egy játék 2-3 aranyra éhes játékosnak, 8 éves kortól. Arany! Arany! Semmi más, csak arany, ameddig a szem ellát. Az arany szamaraknak sok esetben hasznukat vesszük. De légy óvatos: a makacs vadállatok

Részletesebben

Előzetes információk a beiratkozásról (végleges információk április elején várhatóak) Kedves Szülők!

Előzetes információk a beiratkozásról (végleges információk április elején várhatóak) Kedves Szülők! Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. /: (27)532-115 E-mail: godinemeth@invitel.hu : www.godinemeth.hu OM: 032351 Előzetes információk a beiratkozásról

Részletesebben

Programozási Módszertan definíciók, stb.

Programozási Módszertan definíciók, stb. Programozási Módszertan definíciók, stb. 1. Bevezetés Egy adat típusát az adat által felvehető lehetséges értékek halmaza (típusérték halmaz, TÉH), és az ezen értelmezett műveletek (típusműveletek) együttesen

Részletesebben

C programozási nyelv

C programozási nyelv C programozási nyelv Előfeldolgozó utasítások Dr Schuster György 2011 május 3 Dr Schuster György () C programozási nyelv Előfeldolgozó utasítások 2011 május 3 1 / 15 A fordítás menete Dr Schuster György

Részletesebben

Az R halmazt a valós számok halmazának nevezzük, ha teljesíti az alábbi 3 axiómacsoport axiómáit.

Az R halmazt a valós számok halmazának nevezzük, ha teljesíti az alábbi 3 axiómacsoport axiómáit. 2. A VALÓS SZÁMOK 2.1 A valós számok aximómarendszere Az R halmazt a valós számok halmazának nevezzük, ha teljesíti az alábbi 3 axiómacsoport axiómáit. 1.Testaxiómák R-ben két művelet van értelmezve, az

Részletesebben

Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola

Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola Rendezvénynaptár 2014-2015. Pestújhelyi Általános Iskola Hónap szeptember Önkormányzati rendezvények 19. Műsorszámos részvétel a Pestújhelyi Emlék tér emléktábla avatásán Kiemelt iskolai rendezvények 1.

Részletesebben

Lineáris algebra I. Vektorok és szorzataik

Lineáris algebra I. Vektorok és szorzataik Lineáris algebra I. Vektorok és szorzataik Ismert fogalmak Témák Vektortér Lineáris kombináció Lineáris függőség, függetlenség Generátorrendszer, bázis, dimenzió Lineáris leképezések Szabadvektorok vektortere

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék 2016/17 2. félév 5. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Tartalom 1. Párhuzamosan

Részletesebben

Adatbázismodellek. 1. ábra Hierarchikus modell

Adatbázismodellek. 1. ábra Hierarchikus modell Eddig az adatbázisokkal általános szempontból foglalkoztunk: mire valók, milyen elemekből épülnek fel. Ennek során tisztáztuk, hogy létezik az adatbázis fogalmi modellje (adatbázisterv), amely az egyedek,

Részletesebben

NEM-DETERMINISZTIKUS PROGRAMOK HELYESSÉGE. Szekvenciális programok kategóriái. Hoare-Dijkstra-Gries módszere

NEM-DETERMINISZTIKUS PROGRAMOK HELYESSÉGE. Szekvenciális programok kategóriái. Hoare-Dijkstra-Gries módszere Szekvenciális programok kategóriái strukturálatlan strukturált NEM-DETERMINISZTIKUS PROGRAMOK HELYESSÉGE Hoare-Dijkstra-Gries módszere determinisztikus valódi korai nem-determinisztikus általános fejlett

Részletesebben

A család kedvencei. Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre

A család kedvencei. Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre A család kedvencei Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre A család kedvencei Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre RACHEL ALLEN Ezt a könyvet férjemnek, Isaac-nak ajánlom akinek szere tete, támogatása

Részletesebben

OEP Gregorics Tibor: Minta dokumentáció a 3. házi feladathoz 1. Feladat. Elemzés 1

OEP Gregorics Tibor: Minta dokumentáció a 3. házi feladathoz 1. Feladat. Elemzés 1 OEP Gregorics Tibor: Minta dokumentáció a 3. házi feladathoz 1. Feladat Különféle élőlények egy túlélési versenyen vesznek részt. A lények egy pályán haladnak végig, ahol váltakozó terep viszonyok vannak.

Részletesebben

ALAPFOGALMAK 1. A reláció az program programfüggvénye, ha. Azt mondjuk, hogy az feladat szigorúbb, mint az feladat, ha

ALAPFOGALMAK 1. A reláció az program programfüggvénye, ha. Azt mondjuk, hogy az feladat szigorúbb, mint az feladat, ha ALAPFOGALMAK 1 Á l l a p o t t é r Legyen I egy véges halmaz és legyenek A i, i I tetszőleges véges vagy megszámlálható, nem üres halmazok Ekkor az A= A i halmazt állapottérnek, az A i halmazokat pedig

Részletesebben

4. Fuzzy relációk. Gépi intelligencia I. Fodor János NIMGI1MIEM BMF NIK IMRI

4. Fuzzy relációk. Gépi intelligencia I. Fodor János NIMGI1MIEM BMF NIK IMRI 4. Fuzzy relációk Gépi intelligencia I. Fodor János BMF NIK IMRI NIMGI1MIEM Tartalomjegyzék I 1 Klasszikus relációk Halmazok Descartes-szorzata Relációk 2 Fuzzy relációk Fuzzy relációk véges alaphalmazok

Részletesebben

Dr. Mileff Péter

Dr. Mileff Péter Dr. Mileff Péter 1 2 1 Szekvencia diagram Szekvencia diagram Feladata: objektumok egymás közti üzenetváltásainak ábrázolása egy időtengely mentén elhelyezve. Az objektumok életvonala egy felülről lefelé

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Informatika emelt szint 0511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 19. INFORMATIKA EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA A gyakorlati vizsga időtartama: 240 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM gyakorlati

Részletesebben

Tananyag: Kiss Béla - Krebsz Anna: Lineáris algebra, többváltozós függvények, valószínűségszámítás,

Tananyag: Kiss Béla - Krebsz Anna: Lineáris algebra, többváltozós függvények, valószínűségszámítás, // KURZUS: Matematika II. MODUL: Valószínűség-számítás 17. lecke: Kombinatorika (vegyes feladatok) Tananyag: Kiss Béla - Krebsz Anna: Lineáris algebra, többváltozós függvények, valószínűségszámítás, 3.1.

Részletesebben

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Programterv 2015/2016-os tanév 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1.

KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA. Programterv 2015/2016-os tanév 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1. KOLOZSVÁR UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA 1155 BUDAPEST, KOLOZSVÁR U. 1. Tel./Fax: 419-2413 ; 416-0437 e-mail: titkarsag@kolozsvariskola.hu Programterv 2015/2016-os tanév Szorgalmi idő: 2015. IX. 1.(kedd)- 2016.

Részletesebben

Dobble Denis Blanchot játéka 2-8 játékos számára 7 éves kortól

Dobble Denis Blanchot játéka 2-8 játékos számára 7 éves kortól Dobble Denis Blanchot játéka 2-8 játékos számára 7 éves kortól Mi a Dobble? A Dobble egy 55 lapos kártyapakli, melynek minden lapján 8 szimbólum látható. A lapokon összesen több mint 50 különbüző szimbólum

Részletesebben

Automaták mint elfogadók (akceptorok)

Automaták mint elfogadók (akceptorok) Automaták mint elfogadók (akceptorok) Ha egy iniciális Moore-automatában a kimenőjelek halmaza csupán kételemű: {elfogadom, nem fogadom el}, és az utolsó kimenőjel dönti el azt a kérdést, hogy elfogadható-e

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I 5 V ELEmI ALGEbRA 1 BINÁRIS műveletek Definíció Az halmazon definiált bináris művelet egy olyan függvény, amely -ből képez -be Ha akkor az elempár képét jelöljük -vel, a művelet

Részletesebben

12. előadás - Markov-láncok I.

12. előadás - Markov-láncok I. 12. előadás - Markov-láncok I. 2016. november 21. 12. előadás 1 / 15 Markov-lánc - definíció Az X n, n N valószínűségi változók sorozatát diszkrét idejű sztochasztikus folyamatnak nevezzük. Legyen S R

Részletesebben

J e g y zőkönyv FMB-33/2011. (FMB-62/ )

J e g y zőkönyv FMB-33/2011. (FMB-62/ ) FMB-33/2011. (FMB-62/2010-2014.) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának 2011. december 23-án, pénteken 9 óra 49 perckor az Országház főemelet 55. számú tanácstermében

Részletesebben

a statisztikai értékek feldolgozása

a statisztikai értékek feldolgozása a statisztikai értékek feldolgozása A pivot táblában négy számított objektumot hozhatunk létre. Ebből kettőnek a képletét közvetlenül a felhasználó szerkeszti meg, a másik kettőét a program állítja össze.

Részletesebben

HALMAZOK TULAJDONSÁGAI,

HALMAZOK TULAJDONSÁGAI, Halmazok definíciója, megadása HALMAZOK TULAJDONSÁGAI,. A következő definíciók közül melyek határoznak meg egyértelműen egy-egy halmazt? a) A:= { a csoport tanulói b) B:= { Magyarország városai ma c) C:=

Részletesebben

A GYORS REFLEXEK JÁTÉKA 2 5 JÁTÉKOS RÉSZÉRE 4 ÉVES KORTÓL

A GYORS REFLEXEK JÁTÉKA 2 5 JÁTÉKOS RÉSZÉRE 4 ÉVES KORTÓL A GYORS REFLEXEK JÁTÉKA 2 5 JÁTÉKOS RÉSZÉRE 4 ÉVES KORTÓL Játékszabály Milyen játék a Dobble Kids? A Dobble Kids egy 30 lapos kártyapakli, amelynek minden lapján 6 állat látható. A lapokon összesen 30

Részletesebben

Beszámoló a Zrínyi Ilona Általános Iskola (Egercsehi) tanulói számára megrendezett angol nyelvi versenyről

Beszámoló a Zrínyi Ilona Általános Iskola (Egercsehi) tanulói számára megrendezett angol nyelvi versenyről Beszámoló a Zrínyi Ilona Általános Iskola (Egercsehi) tanulói számára megrendezett angol nyelvi versenyről Az iskola tanulói számára meghirdetett nyelvi verseny iskolánk nagy részét érintette, az első

Részletesebben

A MAGYAR NÉPDAL ÜNNEPE

A MAGYAR NÉPDAL ÜNNEPE A MAGYAR NÉPDAL ÜNNEPE Szóló- és kiscsoportos éneklés 2014. nov. 14. péntek Igazi ünnep volt ez a nap, amikor a dísztermünkben 113 jelentkezőt hallgathattunk meg, hála nekik, tanítóiknak, tanáraiknak,

Részletesebben

A felelős állattartás néhány szabálya

A felelős állattartás néhány szabálya Tanuló neve: Dátum: A felelős állattartás néhány szabálya 1. Táplálás Egyetlen gyógyszer sem képes oly sok betegséget megelőzni, mintha olyan ételt eszünk, amilyenre szükségünk van. Gondoljunk csak arra,

Részletesebben

bármely másikra el lehessen jutni. A vállalat tudja, hogy tetszőlegesen adott

bármely másikra el lehessen jutni. A vállalat tudja, hogy tetszőlegesen adott . Minimális súlyú feszítő fa keresése Képzeljük el, hogy egy útépítő vállalat azt a megbízást kapja, hogy építsen ki egy úthálózatot néhány település között (a települések között jelenleg nincs út). feltétel

Részletesebben

Struktúra nélküli adatszerkezetek

Struktúra nélküli adatszerkezetek Struktúra nélküli adatszerkezetek Homogén adatszerkezetek (minden adatelem azonos típusú) osztályozása Struktúra nélküli (Nincs kapcsolat az adatelemek között.) Halmaz Multihalmaz Asszociatív 20:24 1 A

Részletesebben

Kedves Szülők! A beiratkozás időpontja: április ig, hétfőtől szerdáig, 8-18 óráig az első emeleti könyvtárban

Kedves Szülők! A beiratkozás időpontja: április ig, hétfőtől szerdáig, 8-18 óráig az első emeleti könyvtárban Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2132 Göd, Ifjúság köz 1-3. / : (27)532-115 E-mail: godinemeth@invitel.hu : www.godinemeth.hu OM: 032351 Kedves Szülők! A beiratkozás időpontja:

Részletesebben

SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2013/2014

SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2013/2014 SZTE SÁGVÁRI ENDRE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2013/2014 Összeállította: Dr. Sipos Ibolya igazgató -1- -6- A TANÉV RENDJE A 2013/2014. tanévben 180 tanítási nap van. Első tanítási nap: 2013. szeptember

Részletesebben

BAKKER AKCIÓS SZABÁLYZAT Bakker Comfort januári katalógus (lezárt fadoboz audió/lcd ajándékkal)

BAKKER AKCIÓS SZABÁLYZAT Bakker Comfort januári katalógus (lezárt fadoboz audió/lcd ajándékkal) BAKKER AKCIÓS SZABÁLYZAT Bakker Comfort januári katalógus (lezárt fadoboz audió/lcd ajándékkal) 1. RÉSZ: A KAMPÁNY SZERVEZŐI ÉS A HIVATALOS AKCIÓS SZABÁLYZAT 1.1 A nyereményjáték a hollandiai Bakker Hillegom

Részletesebben

1 2 3 4 5 Meta adat: bármilyen adat, ami a tartalomhoz kapcsolódik. Pl. filmek esetén a rendező, a főszereplő, a műfaj. Tranzakciós adat: felhasználó és az elemek közötti interakció során keletkező adat.

Részletesebben

VI. Robotprogramozó Országos Csapatverseny évfolyam

VI. Robotprogramozó Országos Csapatverseny évfolyam VI. Robotprogramozó Országos Csapatverseny Országos döntőjének versenyfeladatai 7-8. évfolyam 2015. április 25. A robot portjainak kiosztása: Motorok: B és C Szenzorok: Ütközésérzékelő (Touch): 1-es port

Részletesebben

A VILÁGÍTÁS GONDNOKA. Célok: A megfigyelés célja, hogy a gyerekek

A VILÁGÍTÁS GONDNOKA. Célok: A megfigyelés célja, hogy a gyerekek A VILÁGÍTÁS GONDNOKA Célok: A megfigyelés célja, hogy a gyerekek figyeljék meg a gyerekek, indokoltan használjuk e a világítást? megértsék, az iskolai világítás és az energiafelhasználás kapcsolatát, megértsék,

Részletesebben

Református Pedagógiai Intézet OM 102246

Református Pedagógiai Intézet OM 102246 Református Pedagógiai Intézet OM 102246 Budapest-Debrecen-Miskolc-Nagykőrös Tárgy: Egyházi ének jelentés Iktatószám:31.21-0075 /2016. Ügyintéző: Dr. Jakab-Szászi Andrea Összefoglaló a hit- és erkölcstan

Részletesebben

Branch-and-Bound. 1. Az egészértéketű programozás. a korlátozás és szétválasztás módszere Bevezető Definíció. 11.

Branch-and-Bound. 1. Az egészértéketű programozás. a korlátozás és szétválasztás módszere Bevezető Definíció. 11. 11. gyakorlat Branch-and-Bound a korlátozás és szétválasztás módszere 1. Az egészértéketű programozás 1.1. Bevezető Bizonyos feladatok modellezése kapcsán előfordulhat olyan eset, hogy a megoldás során

Részletesebben

HangZavar. 1. szám Fábry Zoltán Alapiskola 2004. október

HangZavar. 1. szám Fábry Zoltán Alapiskola 2004. október HangZavar 1. szám Fábry Zoltán Alapiskola 2004. október j tagok kerültek a diákparlamentbe. Elképzeléseikről betekintést Ú nyerhetsz tőlünk a Hangzavar 1. számában. Az elmúlt iskolai évben a diákparlament

Részletesebben

38. A gráfalgoritmusok alkalmazása

38. A gráfalgoritmusok alkalmazása 38. A gráfalgoritmusok alkalmazása Állapotok és átmenetek A gráf adattípus nagyon sokféle feladat megoldásánál alkalmazható. Rejtvények, játékok, közlekedési és szállítási problémák, stratégiai feladatok

Részletesebben

Tartalom Tartalom...1 Bevezetés...2 Általános áttekintés...3 Az IFSZ Házipénztár modul alapkoncepciója... 3 Jogosultságkezelés... 4 Bizonylatszámozás... 4...5 Törzsadatok és beállítások... 5 Pénztári jogosultságok

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZÓBELI FELVÉTELIRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A SZÓBELI FELVÉTELIRŐL TÁJÉKOZTATÓ A SZÓBELI FELVÉTELIRŐL A szóbeli felvételi : 2014. február 22. (szombat) 9 óra Megjelenés: 8 óra 45 perckor az iskola aulájában A részletes beosztást ott lehet megtekinteni Az ideiglenes felvételi

Részletesebben

5. A kiterjesztési elv, nyelvi változók

5. A kiterjesztési elv, nyelvi változók 5. A kiterjesztési elv, nyelvi változók Gépi intelligencia I. Fodor János BMF NIK IMRI NIMGI1MIEM Tartalomjegyzék I 1 A kiterjesztési elv 2 Nyelvi változók A kiterjesztési elv 237 A KITERJESZTÉSI ELV A

Részletesebben

2016, Diszkrét matematika

2016, Diszkrét matematika Diszkrét matematika 2. előadás Sapientia Egyetem, Műszaki és Humántudományok Tanszék Marosvásárhely, Románia mgyongyi@ms.sapientia.ro 2016, őszi félév Miről volt szó az elmúlt előadáson? Követelmények,

Részletesebben

Diszkrét matematika 2.C szakirány

Diszkrét matematika 2.C szakirány Diszkrét matematika 2.C szakirány 2017. tavasz 1. Diszkrét matematika 2.C szakirány 4. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Komputeralgebra Tanszék 2017.

Részletesebben

Tantárgyfelosztás. I. Ellenőrzés. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket:

Tantárgyfelosztás. I. Ellenőrzés. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Tantárgyfelosztás I. Ellenőrzés Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Alkalmazott képes menü > alkalmazottak alapadatai - Alkalmazottak

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy Diszkrét matematika 1. estis képzés 2017. ősz 1. Diszkrét matematika 1. estis képzés 11. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Mérai László diái alapján

Részletesebben

BAKKER AKCIÓS SZABÁLYZAT

BAKKER AKCIÓS SZABÁLYZAT BAKKER AKCIÓS SZABÁLYZAT Bakker Comfort októberi katalógus (Rudolf LED rénszarvas) 1. RÉSZ: A KAMPÁNY SZERVEZŐI ÉS A HIVATALOS AKCIÓS SZABÁLYZAT 1.1 A nyereményjáték a hollandiai Bakker Hillegom B.V. szervezésében,

Részletesebben

WeekwndBus. www.weekendbus.hu. Autó

WeekwndBus. www.weekendbus.hu. Autó 2015.Junius 6.. Helyszín 2141 Csömör, Major út 7-9. (Csömör Sportcsarnok) A versenyközpontot a Sportcsarnok és környezetében alakítjuk ki, a futamokat onnan indítjuk. Megközelítés BKV Az Örs vezér teréről

Részletesebben

KARAKTERFELISMERÉS AZ EVASYS-BEN

KARAKTERFELISMERÉS AZ EVASYS-BEN KARAKTERFELISMERÉS AZ EVASYS-BEN HOL HASZNÁLHATÓ, KI HASZNÁLHATJA A Miskolci Egyetem megvásárolta a kézírásfelismerés (ICR) modult az Evasys legutóbbi licencével együtt. Ezzel lehetőség nyílt a papír alapú

Részletesebben

Diszkrét matematika 2. estis képzés

Diszkrét matematika 2. estis képzés Diszkrét matematika 2. estis képzés 2018. tavasz 1. Diszkrét matematika 2. estis képzés 11. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Komputeralgebra Tanszék

Részletesebben

A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács

A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács Ifjúsági érdekérvényesítési csatornák vizsgálata Veszprémben - kutatási beszámoló - A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács A kutatási

Részletesebben

A valós számok halmaza 5. I. rész MATEMATIKAI ANALÍZIS

A valós számok halmaza 5. I. rész MATEMATIKAI ANALÍZIS A valós számok halmaza 5 I rész MATEMATIKAI ANALÍZIS 6 A valós számok halmaza A valós számok halmaza 7 I A valós számok halmaza A valós számokra vonatkozó axiómák A matematika lépten-nyomon felhasználja

Részletesebben

2) = 0 ahol x 1 és x 2 az ax 2 + bx + c = 0 ( a,b, c R és a 0 )

2) = 0 ahol x 1 és x 2 az ax 2 + bx + c = 0 ( a,b, c R és a 0 ) Fogalom gyűjtemény Abszcissza: az x tengely Abszolút értékes egyenletek: azok az egyenletek, amelyekben abszolút érték jel szerepel. Abszolútérték-függvény: egy elemi egyváltozós valós függvény, mely minden

Részletesebben

First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit. Matematika I

First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit. Matematika I Matematika I (Analízis) Készítette: Horváth Gábor Kötelező irodalom: Ács László, Gáspár Csaba: Analízis 1 Oktatási segédanyagok és a tantárgyi követelményrendszer megtalálható a http://rs1.szif.hu/ horvathg/horvathg.html

Részletesebben