Előadás: Bevezetés az ERP rendszerekbe

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Előadás: Bevezetés az ERP rendszerekbe"

Átírás

1 Előadás: Bevezetés az ERP rendszerekbe

2 Tartalom Az Enterprise Resource Planning (ERPs) rendszerekről általában Mi is az ERP? Az ERP rendszerek fejlődése Az ERP rendszerek főbb jellemzői Az ERP bevezetésének indokai

3 Az Enterprise Resource Planning (ERPs) rendszerekről általában Mi is az ERP? Az integrált vállalatirányítási (ERP) rendszer alatt az egy vállalaton belül lezajló valamennyi műszaki, termelési, kereskedelmi, raktározási, készletgazdálkodási, pénzügyi, vezetési, irányítási és számos egyéb folyamat egységes, integrált számítástechnikai kezelését megvalósító információs rendszert értjük (Anderson, 2011).

4 Mi is az ERP? Az integráció kifejezése tehát kulcs fontosságú az ERP alkalmazások tekintetében, amelyek az egész vállalatra kiterjedő összes üzleti funkció kiterjesztését valósítja meg a felhasználók igényeinek kielégítése érdekében a következő területeken:

5 Mi is az ERP? az üzleti és információs folyamatokat megszervezi és integrálják a fizikai tőke és emberi erőforrások optimális felhasználása. a kulcsfontosságú üzleti partnereket szintén összehangolja a vállalat működése során. a műveletek során alkalmazott adatbázisok felhasználó barát lekérdezéseknél. a legjobb üzleti megoldások keresése az üzleti folyamatok megvalósításakor.

6 Mi is az ERP? Az ERP rendszerek biztosítanak: egy adatbázist, egy alkalmazást, és egy egységes felhasználói felületet az egész vállalat számára, ahol a rendszer szabályozza a teljes termelési, elosztási, pénzügyi és értékesítési folyamatokat.

7 Az ERP rendszerek fejlődése Az egyre növekvő vállalati környezetben a következő tényezők ösztönzik az ERP rendszerek fejlődését (Hetyei, 2009): az agresszív költség-csökkentés, a termelési költségek és bevételek folyamatos vizsgálatának szükséglete rugalmasság a megváltozott üzleti körülményekhez, a management egyre nagyobb információ igénye, az új üzleti megoldások keresése.

8 Az információs rendszereket csoportosítása Működést Támogató Rendszerek - Operations Support Systems (OSS) (1950-): Az OSS rendszerek az üzleti tevékenység során keletkezett adatokat használják fel mind a belső (tulajdonosok, munkavállalók stb.), mind pedig a külső érintettek (vásárlók, szállítók stb.) számára a napi működéssel kapcsolatos információk és az alsóbb szintű menedzsment funkciók létrehozása és támogatása érdekében.

9 Működést Támogató Rendszerek o Tranzakció Feldolgozó Rendszerek - Transaction Processing Systems (TPS): a napi üzletmenettel kapcsolatos adatok gyűjtése és tárolása, a magasabb szintű rendszerek adatbázisául szolgál, a mindennapos üzleti események (számlák kiegyenlítése, bérkifizetések, megrendelések stb.) felügyelete során.

10 Működést Támogató Rendszerek o Folyamat Vezérlő Rendszerek - Process Control Systems (PCS): az összes bemenő fizikai folyamatot vezérli, figyelemmel kíséri, illetve rutin eljárások során döntéseket hoz a valós-idejű döntéshozatalban.

11 Működést Támogató Rendszerek o Vállalati Együttműködési Rendszerek - Enterprise Collaboration Systems (ECS): a vállalati és csoport szintű együttműködést és információ-áramlást támogatja. A rendszer összegyűjti, vezérli, raktározza és átadja a szükséges adatokat és információkat elektronikus formában a résztvevőknek

12 Az információs rendszereket csoportosítása Menedzsment Támogató Rendszerek- Management Support Systems (1960-): az MSS rendszereket arra tervezték, hogy időszerű, megbízható és releváns információkat szolgáltassanak a menedzsment hatékony döntéshozatala érdekében. Mind a három, a felső. közép és alsó szintű döntéshozatali szinten támogatja a menedzsmentet.

13 Menedzsment Támogató Rendszerek- Management Support Systems o Vezetői Információs Rendszerek - Management Information Systems (MIS, 1960): előre definiált jelentéseket készít rendszeres időközönként, illetve igény szerint; a menedzserek információ igényére összpontosít; jól meghatározott strukturált problémák megoldásához nyújt segítséget; főleg operatív és esetleg taktikai szinten hatékony.

14 Menedzsment Támogató Rendszerek- Management Support Systems o Döntéstámogató Rendszerek - Decision Support Systems (DSS, 1970): a MIS rendszerek természetes továbbfejlesztése; egy adott problémára koncentrálnak; interaktivitást és ad hoc lekérdezéseket tesz lehetővé; félig vagy egyáltalán nem strukturált problémák megoldásában segít; főleg taktikai szinten hatékony.

15 Menedzsment Támogató Rendszerek- Management Support Systems o Anyagigény Tervezési Rendszerek - Material Resource Planning Systems (MRP): az anyagszükséglet és a rendelkezésre álló készlet nyilvántartása segítségével a vevői és gyártási rendelések részletes ütemezését valósítja meg.

16 Menedzsment Támogató Rendszerek- Management Support Systems o Gyártási Erőforrás Tervezési Rendszerek - Manufacturing Requirement Planning Systems (MRP II., 1980s): a termelést összehangolja a vevői kereslettel és a szállítási igényekkel, az eseti és a szezonális pénzügyi riportok is megjelennek.

17 Menedzsment Támogató Rendszerek- Management Support Systems o Szakértői Rendszerek - Expert Systems (ES): speciális szűk szakterületen hoz döntést vagy javasol megoldási alternatívákat, amelyek magas szakmai felkészültséget és formalizált tudást igényelnek; a mesterséges intelligencia egy speciális felhasználási területe; tényeket és szabályokat tárol és ezek alapján következtetéseket von le (Jackson, 1998).

18 Menedzsment Támogató Rendszerek- Management Support Systems o Vállalati Erőforrás Tervező Rendszerek - Enterprise Resource Planning Systems (ERP, 1990): a termelés és a hozzá kapcsolódó erőforrások integrált tervezése; tartalmazhatja a vevő és szállítói kapcsolatok, valamint az ellátási láncok menedzselését.

19 Menedzsment Támogató Rendszerek- Management Support Systems o Üzleti Csomagok - Business Suits (BS, 2000): integrált üzleti alkalmazások, amelyek a vállalkozások számára lehető teszik az egyedi, ágazat specifikus és az üzletvitelnek megfelelő moduláris megoldásokat.

20 Az információs rendszereket csoportosítása

21 Az ERP rendszerek főbb jellemzői Egy információs rendszer ahhoz, hogy teljesítse az ERP rendszerekkel szembeni követelményeket biztosítania kell a következőket (Mazzulo Wheatley, 2006): Rugalmasság: a rendszer paraméterezhető az ügyfél igényei szerint. Moduláris felépítés: a szoftvercsomagok modulokra különíthetők, amelyek önállóan is képesek működni, így lehetőség nyílik a rendszer fokozatos bevezetésére. Felhasználóbarát szolgáltatások: a rendszerek programjait egységes menüfelépítés és

22 Az ERP rendszerek főbb jellemzői Integráltság: egy gazdasági esemény rögzítésekor elegendő az adatokat egyszer bevinni. Ezt az adatot a rendszer fel tudja használni a vállalat bármely területén. Széleskörű szolgáltatások: a szervezési és információtechnológiai tanácsadás, projekttervezés és megvalósítás, betanítás segíti a rendszerek bevezetését. Nemzetköziség: a rendszerek többnyelvűek, a nemzeti sajátosságok is gyakran előre be vannak paraméterezve. Legjobb üzleti megoldások: az ERP rendszereknek biztosítaniuk kell a legjobb üzleti megoldásokat, amely illeszkedik a vállalati stratégiához, kultúrához és szervezethez.

23 Az ERP bevezetésének indokai Az ERP rendszerek néhány tulajdonsága, amelyek támogatják az üzleti tevékenységeket a következők (Stair Reynolds, 2010): az ERP multi-dimenzionális platformot biztosít a felhasználóknak, támogatja a stratégiai és üzleti tervezés mellett a napi üzletmenettel kapcsolatos végrehajtási feladatok összehangolását, magába foglalja az összes vállalatirányítással kapcsolatos funkcionális területet, úgymint a gyártás, értékesítés, készletezés, HR funkciók és szállítmányozás

24 Az ERP bevezetésének indokai az olyan alapvető tevékenységeket biztosít, amelyek növelik a felhasználók elégedettségét és a vállalat hírnevét, áthidalja az információs asszimetriából adódó szervezeti különbségeket és integrálja nemcsak a szervezeti egységeket, hanem a teljes vállalaton belül ugyanazzal a menedzsmentet, lehetővé teszi a legújabb technológiai újítások automatikus bevezetését és használatát (p. Internet, Intranet, Video konferenciák és elektronikus kereskedelem stb.), megszünteti a legtöbb olyan üzleti problémát, amelyek a nem megfelelő készlet-gazdálkodásból, termelékenységből, készpénzgazdálkodásból, minőség romlásból és szállítási nehézségekből fakadnak, intelligens üzleti csomagokat nyújt, amelyek támogatják a döntéshozatalt, az adatbányászatot stb., a minél hatékonyabb döntések meghozatala érdekében.

25 Az ERP bevezetésének indokai Miért érdemes a vállalatoknak bevezetni az ERP rendszereket? A pénzügyi információkat integrálja: az ERP rendszerek olyan elsődleges információ forrásként szolgálnak, amelyeket senki sem kérdőjelezhet meg, mert mindenki ugyanazt a rendszer használja. A megrendeléseket integrálja: az ERP rendszerek a megrendelők számára egy olyan helyszínt biztosít, ahol a megrendelés pillanatától, a szállításon keresztül, a számlák kifizetéséig folyamatosan nyomon követhetnek.

26 Az ERP bevezetésének indokai Miért érdemes a vállalatoknak bevezetni az ERP rendszereket? A gyártási folyamatokat standardizálja és meggyorsítja: az ERP rendszerekkel a gyártási folyamatok lépései standard módszerekkel automatizálhatók. Csökkenti a készletezési költségeket: az ERP rendszerek a gyártási folyamatokat kiegyensúlyozzák és átláthatóvá teszik a vállalaton belüli megrendelések teljesítését. A HR információs igényét standardizálja: a vállalaton belüli működő szervezeti egységek esetében támogatja a munkavállalókkal kapcsolatos időgazdálkodási, ösztönzési rendszerek egységesítését.

27 Az ERP bevezetésének indokai Az ERP rendszerek használatának előnyei: Belső az adatforrások integrációja közös adatnyilvántartás valós idejű rendszer megnövekedett termelékenység lecsökkentett működési költségek fejlettebb belső vállalati kommunikáció lehetőség a jövőbeni fejlesztésekre

28 Az ERP bevezetésének indokai Az ERP rendszerek használatának előnyei: Külső fejlettebb megrendelési szolgáltatások és teljesítések fejlettebb kommunikáció megrendelőkkel és a fogyasztókkal versenyképesebb piaci pozíció megnövelt értékesítés és profit

29 Tartalom Bevezetés az SAP rendszerbe Az SAP rövid története Az SAP R/3 architektúrája Az R/3 rendszer moduljai A bevezetés rejtett hátrányai és költségei

30 Bevezetés az SAP rendszerbe Az SAP rövid története Az SAP (Systems Analisys and Program Development rövidítve SAP, azaz magyarul Rendszerelemzés és Programfejlesztés) AG céget 1972-ben öt IBM alkalmazott alapította a németországi Waldorf városban ban már kereskedelmi forgalomba került az SAP R/1 rendszere. Az SAP történetéből két fontosabb technológiai jellegű mérföldkő emelhető ki a megalakulása után. Az első az R/2 mainframe alapú rendszer megjelenése 1979-ben.

31 Bevezetés az SAP rendszerbe Az SAP rövid története Az SAP R/2 viszonylag gyors térnyerését mutatja, hogy 1982-ben már 24 millió német márka bevétel fölött járt, amely a megnövekedett kapacitásnak és a kibővített pl. anyaggazdálkodási, termelése tervezés stb. köszönhető. Az SAP 1984-ben alakult nemzetközi céggé. A másik mérföldkő az R/3 háromrétegű kliensszerver modellel rendelkező keretrendszer megjelenése és bevezetése 1992-ben. Az egyre nagyobb népszerűséget a cég számára emellett az egységes grafikus interfészek, a relációs adatbázisok konzisztens használata és a különböző gyártók hardverein futtathatósága jelentette.

32 Mérföldkövek az SAP történetében

33 Bevezetés az SAP rendszerbe Az SAP rövid története Független tanácsadó cégek is támogatják a SAP rendszer bevezetését (1995), illetve Németországban a közepes cégek felé nyitás jellemzi (Burger King, Deutsche Telecom). 1996: a Microsoft-tal közös internet stratégia és a Coca- Cola is bevezeti a SAP-ot. Az 1988-ban korábban részvénytársasággá alakult cég részvényeit 1998-ban a New York-i tőzsdére is bevezetik. 1999: a mysap.com stratégia bejelentése, amely az Elektronikus-kereskedelmi és az ERP megoldásokat kapcsolja össze. Az ezredfordulóra vezető globális e-business megoldás szállító lesz és számos újabb nemzetközi ügyfél vezeti be a rendszert (GM, HP, Hoechst, Marion Russel, Nestle stb.).

34 Bevezetés az SAP rendszerbe Az SAP rövid története 2003: a Business Suite csomagok mellett az SAP újabb stratégia bejelentése 2004-ben az R/3 alapú rendszerről, amelyen világszerte már több mint egymillió végfelhasználó dolgozik az ún. NetWeaver segítségével. A világ harmadik legnagyobb bevétel rendelkező független szoftver szolgáltatója 2007-re, illetve Németországban ugyan ebben az évben negyedszerre megkapta A legjobb német foglalkoztató díját ben az okos mobiltelefonok és az Androidos alkalmazások elterjedésével a SAP bevezeti a Sybase alkalmazást ben elsők között felhő-alapú szoftvermegoldásokat kínál ra több mint 250 ezer ügyféllel rendelkezik mintegy 190 országban és a bevétele 16,9 Mrd eurót is meghaladta.

35 Bevezetés az SAP rendszerbe Az SAP R/3 architektúrája Az R/3 rendszer architektúrája egy többszintű kliens-szerver koncepción alapul, amely olyan egyedi módszereket alkalmaz, amellyel az egyes szoftver megoldásokat hatékonyan lehet kontrolálni. (Brinkmann Zeilinger, 2000).

36 Az SAP R/3 architektúrája Kliens/Szerver környezet elemei: Kliens olyan hardware/software megoldás, amely képes kiszolgálni a központi adatbázisból érkező kéréseket. Szerver olyan hardware/software kombináció, amely képes szolgáltatásokat nyújtani az ügyfelek számára egy kontrollált rendszer környezetben.

37 Az SAP R/3 architektúrája Az SAP R/3 rendszer egy olyan háromszintű kliens/szerver architektúra, amelyben az egymástól független funkcionális szintek a különböző interfészeken keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Minden adat egy adatbázisban tárolódik, illetve egy ún. alkalmazási (applikációs) rétegen keresztül kerül felhasználásra. A rendszer a SAPgui prezentációs rétegen keresztül áll kapcsolatban a felhasználóval. Mindhárom rendszer egymással hálózatokon keresztül kommunikál.

38 Az SAP R/3 architektúrája Az SAP a következő kliens-szerver struktúrán alapul: Prezentációs réteg: grafikus felületű kliens (SAP GUI vagy Web Browser), amely csak megjelenítést végez. Applikációs réteg: egy vagy több alkalmazás szerver, amelyek feladata a programok végrehajtása, illetve a kommunikáció biztosítása a prezentációs réteg és az adatbázis réteg között. Az SAP-nak saját programnyelvével az ABAP/4-el készítették. Adatbázis szerver: adatok tárolása a legfontosabb feladata.

39 Az SAP R/3 architektúrája A felhasználó a prezentációs rétegen keresztül viszi be az inputot (ez lehet információrögzítés az adatbázisba, információ lekérése vagy számítás kérése). Ezt a felhasználói kérést az applikációs szerver dolgozza fel, és egy munkafolyamathoz rendeli, ami az adatbázis rétegben elvégzi a szükséges módosításokat, vagy az adatokból kinyeri a megfelelő információkat, amelyről a felhasználónak visszacsatolást ad.

40 Az R/3 rendszer architektúrája és az egyes rétegek kapcsolata

41 Bevezetés az SAP rendszerbe Az R/3 rendszer moduljai Az R/3 rendszer alkalmazásai, más néven moduljai egy áltanos üzleti modellen nyugszanak, amely lehetővé teszi az összes üzleti folyamatból származó adat, információ áttekintését. Ez a koncepció a következő alkalmazási területeket érinti (Bruck-Emden, 2000):

42 Az R/3 rendszer moduljai Pénzügyi modulok: Financial Accounting (FI), Controlling (CO), Investment Management (IM), Treasury (TR), Enterprise Control (EC). Logisztikai modulok: Material Management (MM), Sales & Distribution (SD), Production, Planning and Control (PP), Product Data Management (PDM), Quality Management (QM), Plant Maintenance (PM), Service Management (SM), Project Systems (PS).

43 Az R/3 rendszer moduljai Emberi Erőforrás Menedzsment modulok (HR): Personnel Management (PM), Organizational Management (OM), Payroll Accounting (PA), Time Management (TM), Personnel Development (PD), Training and Event Management (TEM). Egyéb felhasználási modulok: Workflow (WF), SAP Office.

44 Az R/3 rendszer moduljai

45 Az R/3 rendszer moduljai Pénzügyi és könyvelési modul - Financial Accounting (FI): A pénzügyi könyvelés funkciói: a főkönyvi könyvelés, szállító-, vevő-, eszközkönyvelés, speciális könyvelések, konszolidáció. A számlakeretet az adott cég speciális igényeinek megfelelően lehet kialakítani. mérleg különféle típusok és célok szerint készíthető el. A gazdasági események rögzítése a bizonylati elv alapján történik. A rendszerben megvalósul az egyeztető könyvelés, azaz a szállítói, vevői és az eszközszámlák analitikus számláin történő mozgások közvetlenül megjelennek a hozzájuk rendelt főkönyvi számlákon. Az analitikák így folyamatosan összhangban állnak a főkönyvvel.

46 Az R/3 rendszer moduljai Kontrolling - Controlling (CO): A vállalat belső könyveléséért, költséggazdálkodásáért felelős. Feladata a különböző projektekkel kapcsolatos pénzmozgások követése, az eszközbeszerzés, a vállalat belső számviteli igényeinek koordinálása, felügyelete. A tényleges eredmények dokumentálása mellett a kontrolling fontos feladata a tervezés és a döntéshozatal támogatása.

47 Az R/3 rendszer moduljai Értékesítés modul - Sales & Distribution (SD): Az értékesítési modul funkciói tartalmazzák többek között az árajánlatokat, a visszaigazolásokat, a szerződéseket, a rendelésfelvételt, a kiszállítást és a számlázást. Az SD modulban rugalmas hitelvizsgálatra van lehetőség. A hitelkeret-vizsgálata lehetséges az értékesítési cikluson belül különböző időpontokban a rendelés beérkezésétől kezdve egészen a szállításig.

48 Az R/3 rendszer moduljai Anyaggazdálkodási modul - Material Management: (MM) Az MM modul felelős többek között az anyagszükséglet tervezéséért, a beszerzés, a számlaellenőrzés, az anyag bevételezés, a készletgazdálkodás és a szállítóértékelés szervezésének és lebonyolításának támogatásáért. Az MM lehetőséget biztosít az optimális beszerzési forrás kiválasztására, naprakész információt szolgáltat a készletekről, a múltbeli és a várható jövőbeli felhasználásról, valamint a tervezett készletnövekedésről.

49 Az R/3 rendszer moduljai Termelési irányítási modul - Product Planning (PP): Az alkalmazás tartalmazza a hosszú- és a rövid távú gyártásszervezést, az erőforrás-tervezést, az átfogó és részletes ütemezést és a gyártásvezérlést támogató funkciókat. A termeléstervezés- és irányítás lebonyolítása bizonyos alapadatokra épül, amelyek lehetnek felhasználandó alapanyagok, dokumentumok, gyártási segédeszközök, darabjegyzékek, művelettervek és a munkahelyi kapacitás adatai stb.

50 Az R/3 rendszer moduljai Minőségbiztosítási modul - Quality Management (QM): A QM lehetőség biztosít a teljes körű minőségbiztosításra, amelyhez hozzákapcsolhatók a minőségtervezés, -vizsgálat és az analízis funkciói. Az integrált rendszer átfogó módon tartalmazza az ISO szabvány sorozatnak megfelelő minőségbiztosítási rendszer elemeit. Ezekben csatolják a szállításokhoz szükséges minőségi tanúsítványokat, amelyek egy-egy anyag specifikációit, illetve egy késztermék vizsgálati eredményeit dokumentálják. A minőségi bizonyítvány automatikus elkészítésekor a rendszer az alkalmazási környezetből származó információkat használja fel.

51 Az R/3 rendszer moduljai Karbantartási modul - Plant Maintenance (PM): A karbantartási modul használatával lehetőség nyílik a munkahelyek, munkaeszközök karbantartásának ütemezésére, szervezésére és lebonyolítására. A tevékenység kiterjedhet a termelő egység saját berendezéseinek karbantartását, valamint a külső szervizszolgálatot szintén magába foglalja.

52 Az R/3 rendszer moduljai Emberi erőforrás modul - Human Resources (HR): A HR modul tartalmazza a munkaerő-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátási funkcióit. Ilyenek például a törzsadat-kezelés, a munkaidő-gazdálkodás, a bérszámfejtés, az útiköltség-elszámolás. Az alkalmazásban megoldott a munkaerő-tervezés és annak a statisztikai kiértékelése is. Az SAP HR-rendszere önállóan, és más modulokkal együtt, integrált rendszer részeként is alkalmazható. A HR modul önmagában is több, egymástól függetlenül működő egységekből tevődik össze. Ezek integráltan alkalmazható olyan részekből állnak, amelyekben csak az adott vállalat számára szükséges funkciók kerülnek bevezetésre.

53 Az R/3 rendszer moduljai Projektrendszer modul - Project System (PS): A funkciói magában foglalják a projekttervezéssel kapcsolatos feladatokat. A segítségével megvalósítható a komplex munkafolyamatok lebontása részfeladatokra, a hálózat-, határidő- és a költségtervezést funkciókra.

54 Az R/3 rendszer moduljai Irodaautomatizálás modul - Workflow (WF): A workflow egy modern információtechnológiai (IT) eszköz" az üzleti folyamat átszervezésének technológiai végrehajtásához. A workflow kezelő rendszerek alapvető célja, hogy gyorsan elérhetővé tegyék az információt és nagymértékben csökkentsék az átfutási, a várakozással és továbbítással töltött időket, ezáltal növelve az irodai kommunikáció és a szervezet hatékonyságát.

55 Az R/3 rendszer moduljai Szakmai megoldások modul - Industry Solutions (IS): A különféle iparágazatok specifikus igényeinek kielégítését szolgálja, amelyet az SAP szakértői az adott iparág meghatározó vállalataival, és a tanácsadó partnerekkel együttműködve fejlesztenek. Az ilyen szakmai megoldások léteznek pl. a gépjárműipar, a bankszektor, a gyógyszer és vegyipar, a közigazgatás, a telekommunikáció és a kereskedelem területein.

56 Bevezetés az SAP rendszerbe A bevezetés rejtett hátrányai és költségei: munkavállalók képzése: ha nem elég színvonalas a képzés, az később többszörösen megbosszulja magát, integrációs tesztelés hiányosságai: egy nem teljes körű tesztelésnek köszönhetően problémák jelentkezhetnek az éles működés közben,

57 A bevezetés rejtett hátrányai és költségei testre szabás: a vállalati versenyelőnyöket be kell helyezni a szoftverbe, a feleslegeseket pedig ki kell iktatni. A testre szabás további probléma okozhat egy esetleges verzióváltásnál, adatkonverzió: a régi rendszerből átveszik az adatokat, de ezek gyakran nem elég tiszták, redundánsak lehetnek, így további gondozást igényelnek, adattárház: külön hardver és szoftver szükséges az adatok tárolására a felesleges rendszerlassítás elkerülése érdekében, amely igen költséges, tanácsadói költségek: ezek elszabadulásának, ezért a megakadályozása érdekében megfelelő követelményrendszert kell velük szemben támasztani,

58 A bevezetés rejtett hátrányai és költségei kulcsfelhasználók: bevezetésnél a legfontosabb a kulcsfontosságú munkavállalók magas szintű képzése, akik majd folytatják a tanácsadók munkáját. A munkatársak nem megfelelő jövedelmezése és ösztönzése azonban azok elvesztéséhez vezethet, implementációs költség: emberi figyelmetlenség okozhat működőképes funkciók működésképtelenné válását, illetve új fejlesztések kiüthetnek régieket, ROI-ra várás : nem elégséges csak a bevezetéstől várni a nagyobb pénzügyi teljesítményt, mert a rendszer bevezetése nem hoz önmagában hasznot, a bevezetés utáni depresszió: a korábbi munkacsoportok felbomlása mellett az új rendszer mindenféleképpen kezdeti teljesítmény-visszaesést okoz.

59 Köszönöm a figyelmet

VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK. Debrenti Attila Sándor

VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK. Debrenti Attila Sándor VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK Debrenti Attila Sándor Információs rendszer 2 Információs rendszer: az adatok megszerzésére, tárolására és a tárolt adatok különböző szempontok szerinti feldolgozására,

Részletesebben

Vezetői információs rendszerek

Vezetői információs rendszerek Vezetői információs rendszerek Kiadott anyag: Vállalat és információk Elekes Edit, 2015. E-mail: elekes.edit@eng.unideb.hu Anyagok: eng.unideb.hu/userdir/vezetoi_inf_rd 1 A vállalat, mint információs rendszer

Részletesebben

A felhő alapú alkalmazások szerepe a Vállalatirányítási (ERP) rendszerek fejlődésében az SAP példáján keresztül

A felhő alapú alkalmazások szerepe a Vállalatirányítási (ERP) rendszerek fejlődésében az SAP példáján keresztül Kárpáti Tibor Máté Domicián A felhő alapú alkalmazások szerepe a Vállalatirányítási (ERP) rendszerek fejlődésében az SAP példáján keresztül Az elmúlt évtizedekben az egyre növekvő kihívásokat jelentő nemzetközi

Részletesebben

Infor PM10 Üzleti intelligencia megoldás

Infor PM10 Üzleti intelligencia megoldás Infor PM10 Üzleti intelligencia megoldás Infor Üzleti intelligencia (Teljesítmény menedzsment) Web Scorecard & Műszerfal Excel Email riasztás Riportok Irányít Összehangol Ellenőriz Stratégia Stratégia

Részletesebben

1964 IBM 360 1965 DEC PDP-8

1964 IBM 360 1965 DEC PDP-8 VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem Információgazdálkodási Tanszék 2006. 1 Ki mikor kapcsolódott be az információs társadalomba?

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Tanszék

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Tanszék 2013/14 2. félév 5. Gyakorlat Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Tartalomjegyzék Klasszikus termelésirányítási

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Megoldásjavító szabályzókör A Kybernos egyszerűsített modellje Klasszikus termelésirányítási

Részletesebben

Az ellátásilánc-menedzsment, és informatikai háttere. BGF PSZK Közgazdasági Informatikai Intézeti Tanszék Balázs Ildikó, Dr.

Az ellátásilánc-menedzsment, és informatikai háttere. BGF PSZK Közgazdasági Informatikai Intézeti Tanszék Balázs Ildikó, Dr. Az ellátásilánc-menedzsment, és informatikai háttere BGF PSZK Közgazdasági Informatikai Intézeti Tanszék Balázs Ildikó, Dr. Gubán Ákos SCM Hatóság Kiskereskedő Fogyasztó Vevő 2 Logisztikai központ Beszálító

Részletesebben

Történet John Little (1970) (Management Science cikk)

Történet John Little (1970) (Management Science cikk) Információ menedzsment Szendrői Etelka Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék szendroi@witch.pmmf.hu Vezetői információs rendszerek Döntéstámogató rendszerek (Decision Support Systems) Döntések információn

Részletesebben

PROVICE. üzleti és informatikai tanácsadás

PROVICE. üzleti és informatikai tanácsadás CHANGEPOINT ALKALMAZÁSA TANÁCSADÓ CÉGNÉL (PROVICE KFT. ESETPÉLDA) PROVICE Üzleti és Informatikai Tanácsadó Kft. 1027 Budapest, Kapás u. 11-15. Tel: + 36 1 488 7984 Fax: + 36 1 488 7985 E-mail: provice@provice.hu

Részletesebben

IT Szolgáltatás Menedzsment az oktatási szektorban - 90 nap alatt költséghatékonyan

IT Szolgáltatás Menedzsment az oktatási szektorban - 90 nap alatt költséghatékonyan IT Szolgáltatás Menedzsment az oktatási szektorban - 90 nap alatt költséghatékonyan Bácsi Zoltán Bedecs Szilárd Napirend Közép Európai Egyetem (CEU) bemutatása IT stratégia kialakítása Változás előtt Termék

Részletesebben

LOGISZTIKA/ELLÁTÁSI LÁNC MENEDZSMENT BODA & PARTNERS SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁSOK

LOGISZTIKA/ELLÁTÁSI LÁNC MENEDZSMENT BODA & PARTNERS SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁSOK LOGISZTIKA/ELLÁTÁSI LÁNC MENEDZSMENT BODA & PARTNERS SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁSOK BEMUTATKOZÁS Iparágtól függetlenül három egymással szorosan összefüggő terület játszik komoly szerepet a vállalatok sikerességében:az

Részletesebben

Hagyományos termelésirányítási módszerek:

Hagyományos termelésirányítási módszerek: Hagyományos termelésirányítási módszerek: - A termelésirányítás határozza meg, hogy az adott termék egyes technológiai műveletei - melyik gépeken vagy gépcsoportokon készüljenek el, - mikor kezdődjenek

Részletesebben

Vezetői információs rendszer

Vezetői információs rendszer Vezetői információs rendszer A stratégiai tervezés (általában a tervezés) elemzések, döntések, választások sorozata, melynek során a stratégiai menedzsmentnek elemeznie kell a környezetet, a szervezet

Részletesebben

Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek

Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek Informatikai rendszerek szerepe a gazdaságban Informatikai rendszerek Vállalati információs rendszerek Szendrői Etelka szendroi@witch.pmmf.hu A termelékenység fokozása a hatékonyság növelésével és/vagy

Részletesebben

Logisztikai Informatika

Logisztikai Informatika Logisztikai Informatika Takács Gábor mérnök informatikus, okl. mérnöktanár takacsg@sze.hu http://rs1.sze.hu/~takacsg/ Fogadóóra: szerda, 13:30 14:30, B609 Inventory and Warehouse Management (IM-WM) (Leltár-,

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

Szolgáltatás Orientált Architektúra a MAVIR-nál

Szolgáltatás Orientált Architektúra a MAVIR-nál Szolgáltatás Orientált Architektúra a MAVIR-nál Sajner Zsuzsanna Accenture Sztráda Gyula MAVIR ZRt. FIO 2009. szeptember 10. Tartalomjegyzék 2 Mi a Szolgáltatás Orientált Architektúra? A SOA bevezetés

Részletesebben

TOGAF elemei a gyakorlatban

TOGAF elemei a gyakorlatban TOGAF elemei a gyakorlatban Vinczellér Gábor 2009.06.0406 04 8 éves szakmai tapasztalat Bemutatkozás IT Support, Programozó, jelenleg Projektvezető, Termékfejlesztési Üzletág Vezető Tanácsadási és Szoftverfejlesztési

Részletesebben

Vállalatirányítás könnyedén.

Vállalatirányítás könnyedén. Vállalatirányítás könnyedén www.eniac.hu ENIAC Computing Két évtizedes szakmai tevékenységünk és több száz vállalat átvilágítása során szerzett tapasztalataink garantálják, hogy üzleti ügyei biztos kezekben

Részletesebben

MEE 56_DÉMÁSZ_BG_20090910 2009. szeptember 10. Oldal: 1.

MEE 56_DÉMÁSZ_BG_20090910 2009. szeptember 10. Oldal: 1. Oldal: 1. DÉMÁSZ MIRTUSZ munkairányító rendszer alapú üzleti folyamat integráció. Benke Gábor MEE 56. Vándorgyűlés Balatonalmádi 2009.09 Oldal: 2. TARTALOM Miért fontos az üzleti folyamatok integrációja?

Részletesebben

Vállalatirányítási rendszerek

Vállalatirányítási rendszerek Vállalatirányítási rendszerek Varga Zsigmond Üzletfejlesztési igazgató Budapest, 2015. március 03. Nyilvános Motiváció? 2013 SAP AG. All rights reserved. 2 Adatrögzítés része a fejlődésnek 3 Mestermunkától

Részletesebben

A technológiai berendezés (M) bemenő (BT) és kimenő (KT) munkahelyi tárolói

A technológiai berendezés (M) bemenő (BT) és kimenő (KT) munkahelyi tárolói 9., ELŐADÁS LOGISZTIKA A TERMELÉSIRÁNYÍTÁSBAN Hagyományos termelésirányítási módszerek A termelésirányítás feladata az egyes gyártási műveletek sorrendjének és eszközökhöz történő hozzárendelésének meghatározása.

Részletesebben

Nyílt forráskódú integrált vállalatirányítási rendszerek. Pető István Vállalatirányítási rendszerek 2015. március 10.

Nyílt forráskódú integrált vállalatirányítási rendszerek. Pető István Vállalatirányítási rendszerek 2015. március 10. Nyílt forráskódú integrált vállalatirányítási rendszerek Pető István Vállalatirányítási rendszerek 2015. március 10. Integrált vállalatirányítási rendszerek Vezetői szintek és információs igényük Alsó

Részletesebben

VIR alapfogalmai. Előadásvázlat. dr. Kovács László

VIR alapfogalmai. Előadásvázlat. dr. Kovács László VIR alapfogalmai Előadásvázlat dr. Kovács László Információ szerepe Információ-éhes világban élünk Mi is az információ? - újszerű ismeret - jelentés Hogyan mérhető az információ? - statisztikai - szintaktikai

Részletesebben

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR

30 MB INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR INFORMATIKAI PROJEKTELLENŐR 30 MB DOMBORA SÁNDOR BEVEZETÉS (INFORMATIKA, INFORMATIAKI FÜGGŐSÉG, INFORMATIKAI PROJEKTEK, MÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI FELADATOK TALÁKOZÁSA, TECHNOLÓGIÁK) 2016. 09. 17. MMK- Informatikai

Részletesebben

A vállalti gazdálkodás változásai

A vállalti gazdálkodás változásai LOGISZTIKA A logisztika területei Szakálosné Dr. Mátyás Katalin A vállalti gazdálkodás változásai A vállalati (mikro)logisztika fő területei Logisztika célrendszere Készletközpontú szemlélet: Anyagok mozgatásának

Részletesebben

SAP tanfolyam értékesítés, termékstratégia. Berczik Márton, SAP Hungary Kft. ELTE, 2013. április 9.

SAP tanfolyam értékesítés, termékstratégia. Berczik Márton, SAP Hungary Kft. ELTE, 2013. április 9. SAP tanfolyam értékesítés, termékstratégia Berczik Márton, SAP Hungary Kft. ELTE, 2013. április 9. SAP AG SAP Magyarország 41 év üzleti tapasztalat több mint 60.000 dolgozó több mint 120 országban van

Részletesebben

MLBKT XIII. kongresszusa

MLBKT XIII. kongresszusa MLBKT XIII. kongresszusa 2005. november 16-18. Werle Zoltán Beszerzési Igazgató, Magyar Telekom Rt. 2005.11.16-18., page 1 Szabályozott környezet Tulajdonosi szabályozások Vezérigazgatói szabályozások

Részletesebben

Dr. Fodor Zita egyetemi docens

Dr. Fodor Zita egyetemi docens Záróvizsga tételek Dr. Fodor Zita egyetemi docens 18. tétel Ismertesse a logisztikai és a marketingfunkciók kölcsönhatásait, valamint az integrált logisztikai (teljes)költségkoncepciót! Területek beszerzés

Részletesebben

A számvitel számítógépes támogatása, SAP ERP, bemutatása Dr, Kárpáti Tibor, Eke Pál DE GTK, Kancellária, SAP Kompetencia Központ Debrecen, 2017

A számvitel számítógépes támogatása, SAP ERP, bemutatása Dr, Kárpáti Tibor, Eke Pál DE GTK, Kancellária, SAP Kompetencia Központ Debrecen, 2017 A számvitel számítógépes támogatása, SAP ERP, bemutatása Dr, Kárpáti Tibor, Eke Pál DE GTK, Kancellária, SAP Kompetencia Központ Debrecen, 2017 Követelmények, menetrend Órák látogatása nem kötelező, jelenlétit

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

Vállalati modellek. Előadásvázlat. dr. Kovács László

Vállalati modellek. Előadásvázlat. dr. Kovács László Vállalati modellek Előadásvázlat dr. Kovács László Vállalati modell fogalom értelmezés Strukturált szervezet gazdasági tevékenység elvégzésére, nyereség optimalizálási céllal Jellemzői: gazdasági egység

Részletesebben

Ügyfélkapcsolat menedzsment rendszerek nyílt forráskódú szoftverekkel. Herdon Miklós, Kaderják Gyula, Simon András

Ügyfélkapcsolat menedzsment rendszerek nyílt forráskódú szoftverekkel. Herdon Miklós, Kaderják Gyula, Simon András Ügyfélkapcsolat menedzsment rendszerek nyílt forráskódú szoftverekkel Herdon Miklós, Kaderják Gyula, Simon András Mi a CRM? A Customer Relationship Management, vagyis az ügyfélkapcsolat-menedzsment kifejezés

Részletesebben

László Zsuzsanna Vezérigazgató. Integra Zrt. Budapest, 1037 Kiscelli utca 104. www.integra.hu 250-9900 laszlo.zsuzsanna@integra.hu 2015.03.

László Zsuzsanna Vezérigazgató. Integra Zrt. Budapest, 1037 Kiscelli utca 104. www.integra.hu 250-9900 laszlo.zsuzsanna@integra.hu 2015.03. László Zsuzsanna Vezérigazgató Integra Zrt. Budapest, 1037 Kiscelli utca 104. www.integra.hu 250-9900 laszlo.zsuzsanna@integra.hu 2015.03.05 Budapest, 2015.03.05 Néhány szó rólunk - Cégbemutatás Miért

Részletesebben

Bevezetés a Warehouse Management azaz a raktárgazdálkodás rejtelmeibe

Bevezetés a Warehouse Management azaz a raktárgazdálkodás rejtelmeibe A raktárgazdálkodás segítségével hatékonyan tárolhatjuk és mozgathatjuk az anyagokat, alacsony szinten tarthatjuk a raktárkészletet, magas szolgáltatási színvonalat nyújtva. A WM be- és kitárolási stratégiákkal

Részletesebben

Vállalati folyamatok támogatása ELO-val Beszerzés management

Vállalati folyamatok támogatása ELO-val Beszerzés management Vállalati folyamatok támogatása ELO-val Beszerzés management Leitereg Miklós junior tanácsadó Budapest, 2011. október 4. A PREZENTÁCIÓ CÉLJA A prezentáció célja A beszerzési folyamat áttekintése ELO technikák

Részletesebben

Globális ellátási lánc menedzsment a National Instruments gyakorlatában

Globális ellátási lánc menedzsment a National Instruments gyakorlatában Globális ellátási lánc menedzsment a National Instruments gyakorlatában Kertész Csaba, Horváth Gergő 2015 október 16. Agenda Az NI bemutatása Ellátási lánc, ellátási lánc menedzsment Az NI egységei, kapcsolatai

Részletesebben

Komplett üzleti megoldás a kis- és közepes méretű termelő vállalatok számára

Komplett üzleti megoldás a kis- és közepes méretű termelő vállalatok számára Komplett üzleti megoldás a kis- és közepes méretű termelő vállalatok számára JÖVŐBIZTONSÁG A szoftver gyártója Invesztíció az elmúlt évben 1.700 új dolgozó 600 új fejlesztő 5.293 új programfunkció A harmadik

Részletesebben

Gazdasági informatika alapjai

Gazdasági informatika alapjai PSZK Mesterképzési és Távoktatási Központ / H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. / 1426 Budapest Pf.:35 II. évfolyam Név: Neptun kód: Kurzus: Tanár neve: HÁZI DOLGOZAT 2. Gazdasági informatika alapjai

Részletesebben

Informatikai rendszerek fejlesztése

Informatikai rendszerek fejlesztése Informatikai rendszerek fejlesztése Dr. Csetényi Arthur Előadás: hétfő 8:00 9:20 Fogadóóra: hétfő 9:30 11:00 (Sóház, fszt. 02) E-mail: csetenyi at uni-corvinus dot hu Informatikai rendszerek fejlesztése

Részletesebben

1. elıadás. Információelmélet Információ technológia Információ menedzsment

1. elıadás. Információelmélet Információ technológia Információ menedzsment http://vigzoltan.hu 1. elıadás A számítógépes információ rendszerk tudománya, amely tartalmazza az alábbiakat: Elméleti összefüggések Szemlélet Módszertant a tervezéshez, fejlesztéshez üzemeltetéshez Tartalmazza

Részletesebben

TECHNOLÓGIAI IGÉNYMENEDZSMENT

TECHNOLÓGIAI IGÉNYMENEDZSMENT TECHNOLÓGIAI IGÉNYMENEDZSMENT 2017. március 22. Dr. Danyi Pál GTK MVT, egyetemi docens MAI TÉMÁK IT alkalmazások és típusaik Igényportfolió készítés Igénymenedzsment Üzleti terv készítés 2017. MÁRC. 22.

Részletesebben

Menedzsment paradigmák és a virtuális vállalat. Virtuális vállalat 2012/13 1. félév 6. Előadás Dr. Kulcsár Gyula

Menedzsment paradigmák és a virtuális vállalat. Virtuális vállalat 2012/13 1. félév 6. Előadás Dr. Kulcsár Gyula Menedzsment paradigmák és a virtuális vállalat Virtuális vállalat 2012/13 1. félév 6. Előadás Dr. Kulcsár Gyula Rendszer (System) Elem, kölcsönhatás, struktúra, határ, jel, állapot, folyamat, modell. Rendszer

Részletesebben

BI megoldás a biztosítói szektorban

BI megoldás a biztosítói szektorban Dobos Zoltán 2009 szeptember 10 BI megoldás a biztosítói szektorban Tartalom Üzleti felhasználási területek a biztosítói szektorban Cognos megoldások a biztosítói szektor részére 2 Fókusz területek Értékesítési

Részletesebben

Logisztikai. ellátási lánc teljes integrálására. Logisztikai szolgáltatók integrációja. B2B hálózatokhoz a FLUID-WIN projektben.

Logisztikai. ellátási lánc teljes integrálására. Logisztikai szolgáltatók integrációja. B2B hálózatokhoz a FLUID-WIN projektben. Logisztikai szolgáltatók integrációja B2B hálózatokhoz a FLUID-WIN projektben Külső logisztikai szolgáltatók integrációja interdiszciplináris web-alapú platformon The logistic domai under the 6th Fram

Részletesebben

Technológiai igénymenedzsment és projektportfólió-menedzsment

Technológiai igénymenedzsment és projektportfólió-menedzsment Technológiai igénymenedzsment és projektportfólió-menedzsment Tantárgy: TECHNOLÓGIAMENEDZSMENT Dr. Danyi Pál, egy. docens 2016.04.04. 1 Főbb üzleti szolgáltatások, mint az IT támogatások célterületei Távközlési

Részletesebben

E-logisztika. Elektronikus kereskedelem Elektronikus üzletvitel. E-gazdaság E-ügyintézés E-marketing

E-logisztika. Elektronikus kereskedelem Elektronikus üzletvitel. E-gazdaság E-ügyintézés E-marketing E-commerce E-business Elektronikus kereskedelem Elektronikus üzletvitel E-gazdaság E-ügyintézés E-marketing E-logisztika E-banking E-távmunka E-szolgáltatás E-beszerzés E-értékesítés E-szolgáltatás E-távmunka

Részletesebben

Papír helyett elektronikus űrlap. Szabadság és interaktivitás az űrlapkezelésben

Papír helyett elektronikus űrlap. Szabadság és interaktivitás az űrlapkezelésben Papír helyett elektronikus űrlap Szabadság és interaktivitás az űrlapkezelésben Csamangó András SAP tanácsadó Creative 4U Kft., Budapest 2010 Bemutatás 2002-ben alakult SAP Service Partner fő tevékenység:

Részletesebben

Globális trendek lokális stratégiák. Kovács András

Globális trendek lokális stratégiák. Kovács András Globális trendek lokális stratégiák Kovács András CLOUD KOLLABORÁCIÓ FOLYAMATFEJLESZTÉS CRM MOBILITÁS ALKALMAZÁSOK PLATFORMOK Strausz János FUJITSU Sales Operations Manager Veres Zsolt IBM Magyarország

Részletesebben

Oracle9i Alkalmazás Szerver Üzleti folyamat integráció. Molnár Balázs Vezető értékesítési konzultáns Oracle Hungary

Oracle9i Alkalmazás Szerver Üzleti folyamat integráció. Molnár Balázs Vezető értékesítési konzultáns Oracle Hungary Oracle9i Alkalmazás Szerver Üzleti folyamat integráció Molnár Balázs Vezető értékesítési konzultáns Oracle Hungary Üzleti folyamat integráció Kereskedők Beszállítók Partnerek Alkalmazás Disztribútor Belső

Részletesebben

TRL Hungary Kft. Cégismertető. TRL Hungary Kft. www.trl.hu

TRL Hungary Kft. Cégismertető. TRL Hungary Kft. www.trl.hu Cégismertető www.trl.hu Cégismertető A 2000. óta Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Finnország és a balti államok regionális Maconomy disztribútora. A ezenkívül Európától Ázsiáig számos nemzetközi

Részletesebben

INFORMÁCI CIÓS ERŐFORRÁSOK ÉS RENDSZEREK

INFORMÁCI CIÓS ERŐFORRÁSOK ÉS RENDSZEREK INFORMÁCI CIÓS ERŐFORRÁSOK ÉS INFORMÁCI CIÓS RENDSZEREK Milyen ismereteket sajátítunk tunk el e téma keretében? Adat Információ Tudás Az információ mint stratégiai erőforrás A vállalat információs rendszere

Részletesebben

Üzleti folyamatmenedzsment: - káoszból rendet!

Üzleti folyamatmenedzsment: - káoszból rendet! Üzleti folyamatmenedzsment: - káoszból rendet! Tóth Bálint WebSphere Brand Sales Manager IBM Magyarország balint.toth@hu.ibm.com, +36-20-8235554 2011. 10. 19. Komplexitás a vállalaton belül Vállalat Munkatársak

Részletesebben

Részletes ismertetô. Projektmenedzsment

Részletes ismertetô. Projektmenedzsment Részletes ismertetô Projektmenedzsment proalpha - Projektmenedzsment A proalpha projektmenedzsment modul egy olyan eszköz, amellyel minden, a projekttel kapcsolatban felmerülô feladat kezelhetô. A többfelhasználós

Részletesebben

Azonnali fizetési rendszer megvalósítása

Azonnali fizetési rendszer megvalósítása Azonnali fizetési rendszer megvalósítása 2017. 05. 24. Keretek, alapvetések, megoldandók (minden projekt résztvevőnek) 24/7/365-ös működés (folyamatos működés a karbantartások, upgrade-ek alatt is). Tranzakciók

Részletesebben

Szabó Zoltán & Fehér Péter. & ITSMfMagyarországMagyarország

Szabó Zoltán & Fehér Péter. & ITSMfMagyarországMagyarország Az informatikai szolgáltatásmenedzsment hazai helyzetéről 2009 Szabó Zoltán & Fehér Péter Budapesti CorvinusEgyetem & ITSMfMagyarországMagyarország A kutatás céljai Az IT költségvetés helyzete és az IT

Részletesebben

VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem Információgazdálkodási Tanszék 2006.

VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem Információgazdálkodási Tanszék 2006. 1 2 VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem Információgazdálkodási Tanszék 2006. 3 Ki mikor kapcsolódott be az információs társadalomba?

Részletesebben

Az információs rendszerek funkcionális változásai a kis és középvállalkozások szemszögéből. DE ATC AVK Gazdasági- és Agrárinformatikai Tanszék

Az információs rendszerek funkcionális változásai a kis és középvállalkozások szemszögéből. DE ATC AVK Gazdasági- és Agrárinformatikai Tanszék MAGISZ Fórum 2004. augusztus 27. Az információs rendszerek funkcionális változásai a kis és középvállalkozások szemszögéből. Dr. Herdon Miklós - Rózsa Tünde DE ATC AVK Gazdasági- és Agrárinformatikai Tanszék

Részletesebben

Self Service szekció. XXVIII. Budapesti Menedzsment és Controlling Fórum. Havas Levente. Budapest, május 26. IFUA Horváth & Partners

Self Service szekció. XXVIII. Budapesti Menedzsment és Controlling Fórum. Havas Levente. Budapest, május 26. IFUA Horváth & Partners Self Service szekció XXVIII. Budapesti Menedzsment és Controlling Fórum Havas Levente Budapest, 2016. május 26. Self Service szekció XXVIII. Budapesti Menedzsment és Controlling Fórum Havas Levente Budapest,

Részletesebben

Létesítménygazdálkodási szabványok a klubmenedzsmentben

Létesítménygazdálkodási szabványok a klubmenedzsmentben Létesítménygazdálkodási szabványok a klubmenedzsmentben Berta Zsolt 2011. november 9-11. Miben segítenek a szabványok? Tartalom Létesítménygazdálkodás EN szabványok Létesítménygazdálkodási szabványok A

Részletesebben

innovációra és nemzetközi együttműködések

innovációra és nemzetközi együttműködések Tények és adatok Alapítás 1993 Tulajdonosok 100%-ban magyar tulajdonosi kör Éves forgalom 300 millió Forint C é g p r o fi l A 1993-ban alapított vállalkozás, fő profilja üzleti informatikai megoldások

Részletesebben

Logisztikai rendszer. Kis- és középvállalkozások. Általános jellemzők Ügyvezetés I. és II.

Logisztikai rendszer. Kis- és középvállalkozások. Általános jellemzők Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. 1 Logisztikai rendszer 2 Általános jellemzők Anyagi jellegű folyamatok Anyagáramlások (helyváltoztatás) (kereskedelem) Anyagátalakulások (fizikai, kémia)

Részletesebben

Vállalati információs rendszerek

Vállalati információs rendszerek Vállalati információs rendszerek 2. előadás: Egy konkrét vállalatirányítási rendszer Elekes Edit, 2015. elekes.edit@eng.unideb.hu Miért épp a kórház? Mindenkinek van róla személyes tapasztalata, volt bent

Részletesebben

Lépésről lépésre - a siker útján

Lépésről lépésre - a siker útján Lépésről lépésre - a siker útján Az Oracle E Business-Suits rendszer használata közel 2 évtizeden keresztül: a v8.6-tól a legújabb R12.1.3-ig Moczó István Konzultációs Igazgató Oracle Hungary Kft. Tóthné

Részletesebben

SIMATIC IT Preactor APS

SIMATIC IT Preactor APS SIMATIC IT Preactor APS Piacvezető termeléstervező és -ütemező szoftver A SIMATIC IT Preactor APS termeléstervező és -ütemező szoftvercsalád a gyártási folyamatok követésének és tervezésének hatékony integrációját

Részletesebben

Rózsa Tünde. Debreceni Egyetem AGTC, Pannon Szoftver Kft SINCRO Kft. Forrás: http://www.praxa.com.au/practices/erp/publishingimages/erp_visual.

Rózsa Tünde. Debreceni Egyetem AGTC, Pannon Szoftver Kft SINCRO Kft. Forrás: http://www.praxa.com.au/practices/erp/publishingimages/erp_visual. Rózsa Tünde Debreceni Egyetem AGTC, Pannon Szoftver Kft SINCRO Kft Forrás: http://www.praxa.com.au/practices/erp/publishingimages/erp_visual.jpg 2 Kutatási célok Tématerület rövid áttekintése A kiválasztást

Részletesebben

SAP BO PC alapú tervezési környezetben a Richter controlling

SAP BO PC alapú tervezési környezetben a Richter controlling SAP BO PC alapú tervezési környezetben a Richter controlling Tamásné Tóth Ágnes controlling igazgató, Richter Gedeon NyRt. Varga Viktória vezető tanácsadó, IFUA Horváth & Partners Kft. Sándor Zoltán tervezési

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 3. Előadás A beszerzési logisztikai folyamat Design tervezés Szükséglet meghatározás Termelés tervezés Beszerzés

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Tartalomjegyzék Bevezetés Termelési paradigma fogalma Paradigma váltások A CIM fogalmának

Részletesebben

Környezetvédelemi adatnyilvántartás megvalósítási lehetőségei. Dr. Romhányi Gábor ügyvezető igazgató Innotransz Mérnöki Iroda Kft.

Környezetvédelemi adatnyilvántartás megvalósítási lehetőségei. Dr. Romhányi Gábor ügyvezető igazgató Innotransz Mérnöki Iroda Kft. Környezetvédelemi adatnyilvántartás megvalósítási lehetőségei Dr. Romhányi Gábor ügyvezető igazgató Innotransz Mérnöki Iroda Kft. Környezetvédelmi informatika Tevékenységi területek HULLADÉK TERMELŐK Veszélyes

Részletesebben

Eszköz és karbantartás management

Eszköz és karbantartás management Eszköz és karbantartás management Hangoljuk össze a vállalati tevékenységeket a CabMap GIS rendszerével IBM Maximo: A vállalat komplex tevékenységének felölelésére alkalmas rendszer, mely által egy egységes

Részletesebben

Melyek az újdonságok a Microsoft Dynamics AX 2012-ben? Sasfi Imre 2012. 11. 27.

Melyek az újdonságok a Microsoft Dynamics AX 2012-ben? Sasfi Imre 2012. 11. 27. Melyek az újdonságok a Microsoft Dynamics AX 2012-ben? Sasfi Imre 2012. 11. 27. * Planned to be released in Q1 CY2012 Microsoft Dynamics AX2012 Solution Overview Ágazat specifikus megoldások Gyártás Nagykereskedelem

Részletesebben

TITLE ON CAP. Subtitle

TITLE ON CAP. Subtitle TITLE ON CAP Subtitle OeBS in Sanofi HOUG Oct, 2014 1 TITLE ON CAP AND ON 2 LINES Bevezetett modulok, főbb funkciók Gyógyszergyártási. vegyipari sajátosságok (minőség, termék-életciklus) Integrációs térkép

Részletesebben

Ügyfelünk a Grundfos. Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások

Ügyfelünk a Grundfos. Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások Ügyfelünk a Grundfos Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások Összefoglalás A Grundfos globális viszonylatban vezető szerepet tölt be a szivattyúágazatban. A dán vállalat jelenléte Magyarországon

Részletesebben

Projektmenedzsment státusz autóipari beszállító cégeknél tréning tapasztalatok alapján herczeg.ivan@pmakademia.hu mobil: +36-20-485-02-80

Projektmenedzsment státusz autóipari beszállító cégeknél tréning tapasztalatok alapján herczeg.ivan@pmakademia.hu mobil: +36-20-485-02-80 Projektmenedzsment státusz autóipari beszállító cégeknél tréning tapasztalatok alapján herczeg.ivan@pmakademia.hu mobil: +36-20-485-02-80 Herczeg Iván Mesteroktató Semmelweis Egyetem. Szervező mérnök First

Részletesebben

Válalati informatika. Dr. Bodnár Pál D.Sc. BGF

Válalati informatika. Dr. Bodnár Pál D.Sc. BGF Válalati informatika Dr. Bodnár Pál D.Sc. BGF Tartalomjegyzék ELÕSZÓ...7 1. BEVEZETÉS... 9 2. ES VÁLLALATI SOFTVEREK MODELLEZÉSE...15 2.1 Az Enterprise Software (ES) értelmezése...17 2.2 Az ES modell felépítése...18

Részletesebben

I. CRM elmélete és gyakorlata. II. Stratégiai elemek. III. Strukturális megoldások

I. CRM elmélete és gyakorlata. II. Stratégiai elemek. III. Strukturális megoldások Transzformáció -CRM Értékesítési stratégiák I. CRM elmélete és gyakorlata II. Stratégiai elemek III. Strukturális megoldások 1 Customer Relationship Management egy filozófia Értékesítés Ügyfél Marketing

Részletesebben

M SZAKMAI, TUDOMÁNYOS, MŰSZAKI TEVÉKENYSÉG Üzletviteli tanácsadás PR, kommunikáció tanácsadás PR, kommunikáció tanácsadás

M SZAKMAI, TUDOMÁNYOS, MŰSZAKI TEVÉKENYSÉG Üzletviteli tanácsadás PR, kommunikáció tanácsadás PR, kommunikáció tanácsadás M SZAKMAI, TUDOMÁNYOS, MŰSZAKI TEVÉKENYSÉG 70.2 Üzletviteli tanácsadás 70.21 PR, kommunikáció tanácsadás 70.21.1 PR, kommunikáció tanácsadás 70.21.10 PR, kommunikáció tanácsadás - a szervezetek és egyének

Részletesebben

Az egységes tartalomkezelés üzleti előnyei

Az egységes tartalomkezelés üzleti előnyei CNW Rendszerintegrációs Zrt. Mészáros Tamás értékesítési igazgató Az egységes tartalomkezelés üzleti előnyei NetRegisterX - Webes dokumentumkezelési megoldások A-Z-ig 1 Az éves papírfelhasználás mértéke

Részletesebben

Herdon Miklós egyetemi docens. Rózsa Tünde egyetemi adjunktus

Herdon Miklós egyetemi docens. Rózsa Tünde egyetemi adjunktus Herdon Miklós egyetemi docens Rózsa Tünde egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem AGTC, Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar, Gazdaságelemzés- módszertani és Alkalmazott Informatikai Intézet Forrás:

Részletesebben

IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció

IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció IV/1. sz. melléklet: Vállalati CRM, értékesítési terület funkcionális specifikáció 1. A követelménylista céljáról Jelen követelménylista (mint a GOP 2.2.1 / KMOP 1.2.5 pályázati útmutató melléklete) meghatározza

Részletesebben

A SIKERES ÜGYVITELI RENDSZER KIVÁLASZTÁS KULCSKÉRDÉSE

A SIKERES ÜGYVITELI RENDSZER KIVÁLASZTÁS KULCSKÉRDÉSE A SIKERES ÜGYVITELI RENDSZER KIVÁLASZTÁS 5 + 1 KULCSKÉRDÉSE ÜGYVITELI SZOFTVER EVOLÚCIÓ - Kockás füzet - Levelező rendszer, naptár (Outlook) - Excel táblázat(ok) tömege - Integrált ügyviteli rendszer pl.

Részletesebben

Copyright 2012, Oracle and/or its affiliates. All rights reserved.

Copyright 2012, Oracle and/or its affiliates. All rights reserved. 1 Oracle Felhő Alkalmazások: Gyorsabb eredmények alacsonyabb kockázattal Biber Attila Igazgató Alkalmazások Divízió 2 M I L L I Á RD 4 1 PERC MINDEN 5 PERCBŐL 5 6 Ember használ mobilt 7 FELHŐ SZOLGÁLTATÁS

Részletesebben

IBM felhő menedzsment

IBM felhő menedzsment IBM Váltsunk stratégiát! Budapest, 2012 november 14. IBM felhő menedzsment SmartCloud Provisioning és Service Delivery Manager Felhő alapú szolgáltatások Felhasználás alapú számlázás és dinamikus kapacitás

Részletesebben

Pályázati lehetıségek az ECOD bevezetéséhez. Horváth Ferenc, Kereskedı Synergon Retail Systems Kft.

Pályázati lehetıségek az ECOD bevezetéséhez. Horváth Ferenc, Kereskedı Synergon Retail Systems Kft. Pályázati lehetıségek az ECOD bevezetéséhez Horváth Ferenc, Kereskedı Synergon Retail Systems Kft. Tartalom Az ECOD bevezetésének költségei Források Pályázati lehetıségek Eredmények Az ECOD bevezetésének

Részletesebben

A visegrádi országok vállalati információs rendszerek használati szokásainak elemzése és értékelése

A visegrádi országok vállalati információs rendszerek használati szokásainak elemzése és értékelése A visegrádi országok vállalati információs rendszerek használati szokásainak elemzése és értékelése KRIDLOVÁ Anita Miskolci Egyetem, Miskolc anitacska84@freemail.hu A vállalkozások számára ahhoz, hogy

Részletesebben

SAP Business One: hatékonyabb ellenőrzés, átláthatóbb üzleti folyamatok, megalapozottabb döntések, eredményesebb gazdálkodás

SAP Business One: hatékonyabb ellenőrzés, átláthatóbb üzleti folyamatok, megalapozottabb döntések, eredményesebb gazdálkodás SAP Business One: hatékonyabb ellenőrzés, átláthatóbb üzleti folyamatok, megalapozottabb döntések, eredményesebb gazdálkodás Budapest, 2015. április 9. Váradi László 1 itelligence 21 éve Magyarországon

Részletesebben

Iparágak. Integrált vállalatirányítás. Ügyfélkapcsolat-kezelés. Jelentéskészítés. Üzleti intelligencia. Döntéstámogatás. Üzleti folyamatmenedzsment

Iparágak. Integrált vállalatirányítás. Ügyfélkapcsolat-kezelés. Jelentéskészítés. Üzleti intelligencia. Döntéstámogatás. Üzleti folyamatmenedzsment Ügyfélkapcsolat-kezelés Integrált vállalatirányítás Iparágak Üzleti intelligencia Üzleti folyamatmenedzsment Rendszerfejlesztés Logisztika és disztribúció Rendszerintegráció Üzleti tanácsadás, oktatás

Részletesebben

A vállalkozás sikerének tényezi. Termék, szolgáltatás Erforrások Információtechnológia 2005.12.08. 1

A vállalkozás sikerének tényezi. Termék, szolgáltatás Erforrások Információtechnológia 2005.12.08. 1 A vállalkozás sikerének tényezi Termék, szolgáltatás Erforrások Információtechnológia 2005.12.08. 1 A siker két egymást segít eleme az IT-ben ERP rendszerek alkalmazása Outsourcing 2005.12.08. 2 A vállalati

Részletesebben

Projektportfólió-menedzsment az MVM Csoportban

Projektportfólió-menedzsment az MVM Csoportban Microsoft Project 2010 bevezetési esettanulmány Projektportfólió-menedzsment az MVM Csoportban Balázs István MVM Zrt. 2013.10.17. Tematika 1 Portfóliómenedzsment kompetencia kiépítése 2 Működés 3 PPM eszköz

Részletesebben

ERP rendszer a gyakorlatban az Anda Present Kft-nél

ERP rendszer a gyakorlatban az Anda Present Kft-nél ERP rendszer a gyakorlatban az Anda Present Kft-nél Cégünkről Piacvezető üzleti- és reklámajándék tárgy nagykereskedelem 20 éve a piacon Központi iroda és raktár (6.000m 2 ) Budapesten Front office irodák

Részletesebben

Újdonságok. Jancsich Ernő Ferenc

Újdonságok. Jancsich Ernő Ferenc Újdonságok Jancsich Ernő Ferenc Microsoft Dynamics NAV o Világszerte, több, mint 110 000 ezer kis- és középvállalat választotta a Microsoft Dynamics NAV rendszert növekedésének támogatásához. o Ez közel

Részletesebben

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Nemzeti Workshop Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. 1 Az üzleti modell célja 2 Olyan vonzó ajánlat a vevők számára - a termékek

Részletesebben

Együttműködés, tudásmegosztás és feladatmenedzsment. avagy Microsoft eszközrendszer a vállalati folyamatok szolgálatában

Együttműködés, tudásmegosztás és feladatmenedzsment. avagy Microsoft eszközrendszer a vállalati folyamatok szolgálatában Együttműködés, tudásmegosztás és feladatmenedzsment avagy Microsoft eszközrendszer a vállalati folyamatok szolgálatában Áttekintés Az EURO ONE fejlesztési üzletága Üzleti problémák megoldása SharePointtal

Részletesebben

1. ábra Termelő vállalat logisztikai rendszerének kapcsolatai

1. ábra Termelő vállalat logisztikai rendszerének kapcsolatai Elosztó raktár Bank Logisztikai vállalat VÁM Adó, Tbj Felhasználók Vállalat Vállalati m enedzsm ent (Logisztikai menedzsment Tulajdonosok Pénzügyszámvitel Termelési rendszer (Term elés tervezés és irányítás)

Részletesebben

A Gazdasági - Műszaki Főigazgatóság feladatai az intézményirányítás fejlesztésében

A Gazdasági - Műszaki Főigazgatóság feladatai az intézményirányítás fejlesztésében A Gazdasági - Műszaki Főigazgatóság feladatai az intézményirányítás fejlesztésében 1. Menedzsment controlling rendszer bevezetése 2. Menedzsment controlling folyamatok kockázatelemzése 3. Az AVIR-hez kapcsolódó

Részletesebben

ActiveAssist. Rózner Lajos

ActiveAssist. Rózner Lajos Rózner Lajos 1 2 Felgyorsult fejlődés 2020 7 Mrd. csatlakozott ember 2020 50 Mrd. csatlakozott termék 1997 6 millió számítógép az interneten 1995 40 millió csatlakozott ember 3 Termékek és szolgáltatások

Részletesebben

Dr. Klein Lajos Richter Gedeon Nyrt.

Dr. Klein Lajos Richter Gedeon Nyrt. Dr. Klein Lajos Richter Gedeon Nyrt. Tartalom 1. Injekció gyártó üzem átvilágítás 2. Termelés Követő Rendszer Előzmények 2014-ben 5 kiemelt hatékonyságjavítási program indult vállalati szinten az IFUA

Részletesebben

ADATTÁRHÁZ MENEDZSMENT ÉS METAADAT KEZELÉS

ADATTÁRHÁZ MENEDZSMENT ÉS METAADAT KEZELÉS ADATTÁRHÁZ MENEDZSMENT ÉS METAADAT KEZELÉS Gollnhofer Gábor JET-SOL Kft. Nyilvántartási szám: 503/1256-1177 TARTALOM Bemutatkozás Adattárház menedzsment szemszögből Mi kell a sikeres adattárházhoz? Kérdések

Részletesebben