Követelés-átruházás engedményezés (Ptk. Hatodik könyv XXVIII. fejezet 6:193. 6:201. )

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Követelés-átruházás engedményezés (Ptk. Hatodik könyv XXVIII. fejezet 6:193. 6:201. )"

Átírás

1

2 Követelés-átruházás engedményezés (Ptk. Hatodik könyv XXVIII. fejezet 6:193. 6:201. ) fogalom: a jogosult a követelését másra átruházhatja 6:193. (1) A jogosult a kötelezettel szembeni követelését másra ruházhatja át. megváltozott szabályozás régi Ptk. szerint egyetlen megállapodás új Ptk. 6:193. (2) bek. kiindulási alap, hogy a követelés ha forgalomképes akkor jogtárgy, átruházható (megterhelhető vö. pl. 5:101. (4) bek.) 6:193. (2) A követelés átruházással való megszerzéséhez az átruházásra irányuló szerződés vagy más jogcím és a követelés engedményezése szükséges. Az engedményezés az engedményező és az engedményes szerződése, amellyel az engedményes az engedményező helyébe lép. átruházás egységes polgári jogi szemlélet és módszer szerint kötelező és rendelkező ügylet megkülönböztetését jelenti

3 A követelés-átruházó ügylet természete (Ptk. 6:193. (2) bek) A) kötelmi komponens, kötelező ügylet: a követelés megszerzésére irányuló szerződés vagy más jogcím jellemzően szerződés, adásvétel, ajándékozás (de! 6:99. tilos) 6:99. Semmis az a kikötés, amely - a pénzügyi biztosítékokról szóló irányelvben meghatározott biztosítéki megállapodások kivételével - pénzkövetelés biztosítása céljából tulajdonjog, más jog vagy követelés átruházására, vételi jog alapítására irányul. ezszolgáltatja a jogi címet a jogszerzéshez, fogalmilag kauzális természetű szerepe pl. a jogszerzés érvényességének megítélése, ill. jogszavatosság B) ún. dologi ügylet, rendelkező ügylet: az engedményezés, mint terminus technikus a évi V. törvény alapján a rendelkező ügyletet jelöli a rendelkezés az engedményezés az engedményező és az engedményes szerződése joghatása: az engedményezéssel lépaz engedményes az engedményező helyébe az alanyváltozást az engedményezés idézi elő (dologi jogi analógia szerint ez a quasi traditio ), egyúttal a kötelmi ügylet teljesítése is, kötelmi közös és szerződések általános szabályai vonatkoznak rá

4 Kettős ügyleti természet a két komponens két jognyilatkozat elválik egymástól, időben is elkülönülhetnek, de egyidőben is megvalósulhat a kötelezés és a rendelkezés egy okiratban is, akár eddigi gyakorlat ( egyetlen okirat ) követhető De! vita esetén értelmezés dönti el, hogy a megtett nyilatkozatok rendelkezést magukban foglalnak-e vagy nem (alanyváltozás, egyik vagyonból ki a másikba bekerül! stb.) rendelkezés elmaradása engedményező és engedményes között szerződésszegés, késedelem (teljesítés megtagadása stb.) jogkövetkezményei illetve jognyilatkozat ítélettel való pótlása (Ptk. 6:184. ) 6:184. Ha a fél a szerződés alapján jognyilatkozat tételére köteles, és ezt a kötelezettségét nem teljesíti, a jognyilatkozatot a bíróság ítélettel pótolja.

5 Engedményezhető követelések engedményezés tárgya átruházható követelés kizárt: semmis a jogosult személyéhez kötött követelések engedményezése 6:194. (3) Semmis a jogosult személyéhez kötött követelések engedményezése. körülírás: az engedményezés időpontjában, jövőbeli követelésnél legkésőbb a követelés létrejöttekor azonosítható legyen a tárgy pl. kötelezett, jogcím, összeg ésesedékesség megjelölésével, más alkalmas módon közös szabály: a követelés akkor engedményezhető, ha az engedményezéskor (rendelkezés!) már létezik az a jogviszony, amelyből a követelés fakad engedményezéssel (rendelkező ügylet) átszállnak a kezességből és zálogjogból eredő jogok, a kamatkövetelés is okiratok átadása, tájékoztatási kötelezettség az engedményes felé 6:196. Az engedményező köteles az engedményest a követelés érvényesítéséhez szükséges tájékoztatással ellátni, és köteles a birtokában lévő, a követelés fennállását bizonyító okiratokat az engedményesnek átadni.

6 Engedményezést kizáró kikötés harmadik személlyel szemben hatálytalan a követelés engedményezésének kizárása 6:195. (1) Harmadik személlyel szemben hatálytalan a követelés engedményezését kizáró kikötés. kötelezett és engedményező (eredeti jogosult) jogviszonyára tartozó kérdés a követelés átszáll azengedményesre, bekövetkezik a jogutódlás de! engedményező megszegi a szerződést felelősség, helytállás a szerződésszegés esetére felmondási jog vagy kötbér kikötése semmis 6:195. (2) Az (1) bekezdésben foglalt rendelkezés nem érinti az engedményező felelősségét az engedményezést kizáró kikötés megszegéséért. Semmis a szerződés azon kikötése, amely e szerződésszegés esetére felmondási jogot biztosít vagy kötbérfizetési kötelezettséget ír elő.

7 Értesítés az engedményezésről 6:197. (1)-(3) bekezdés megváltozott jogi természet, új funkció és joghatás az engedményezésről (rendelkezésről, nem a kötelező ügyletről) értesítik a kötelezettet engedményezéssel a követelés feletti rendelkezési jog az engedményesre száll: az főszabályként az engedményes választása (jognyilatkozata) szerint történik ez értesítés, de konszenzussal is dönthetnek az értesítés módjáról az engedményező és az engedményes

8 Értesítés módja 6:197. (1) Az engedményező köteles az engedményes választásának megfelelően a kötelezettet az engedményezésről az engedményezés tényét és az engedményezett követelést megjelölve írásban értesíteni, vagy az engedményes személyét is meghatározó engedményezési okiratot az engedményesnek átadni. engedményező értesíti a kötelezettet az engedményezés tényét és a követelést körülíró (megjelölő) jognyilatkozat: kötelező elemek eshetőleges (lehetséges) elemei pl. engedményes személye, engedményes adatai, teljesítési utasítás engedményes engedményezési okirat átadását követelheti engedményezés (rendelkező ügylet) elemei engedményes személye istartalmi elem értesítés egyéb módja lehet az átruházó és rendelkező ügyletet egyaránt magában foglaló okirat eljuttatása a kötelezetthez a rendelkezés más hitelt érdemlő módon való igazolása (pl. jogerős ítélet)

9 Értesítés joghatása I. megváltozott szabályozás! az értesítést követően az engedményessel szemben hatálytalan az engedményező és a kötelezett szerződésének módosítása 6:197. (2) A kötelezett értesítését követően az engedményessel szemben hatálytalan a kötelezett és az engedményező szerződésének módosítása. ( ). az érintettek között érvényes ügylet, de az engedményesre nézve relatív hatálytalanság de! az engedményezés és az értesítés között érvényes és hatályos lehet a módosítás (jogkövetkezmény az eset körülményeihez képest pl. nem érinti az engedményes helyzetét, vagy az engedményezési szerződés megszegésének minősül)

10 Értesítés joghatása II. kifogások Ptk. 6:197. (2) második fordulat, az értesítéskor fennálló jogalapon keletkező kifogások emelhetők 6:197. (2) ( ) A kötelezett az engedményessel szemben azokat a kifogásokat érvényesítheti és azokat az ellenköveteléseket számíthatja be, amelyek az engedményezővel szemben az értesítésekor már fennállt jogalapon keletkeztek. ebben a kérdésben változatlan a szabály, korábbi gyakorlat is megfelelően alkalmazható kérdéses: utólagos (vagy tovább-) engedményezésnél egyszerű vagy halmozott kifogásolási rendszer érvényesül?

11 Értesítés joghatása III. fontos! 6:197. (3) Az engedményezésről szóló értesítés a (2) bekezdés szerinti joghatást akkor váltja ki, ha az engedményezőtől származik, vagy az engedményes az engedményezési okirattal vagy más hitelt érdemlő módon igazolja az engedményezés megtörténtét. az értesítés (6:197. (2) bekezdés szerinti) joghatása csak akkor állnak be, ha az értesítés az engedményezőtől származik, az engedményes engedményezési okirattal igazolja a rendelkező jog átszállását az engedményes a jogszerzést hitelt érdemlő módon igazolja (pl. ítélet) a kötelezettnek az engedményezésről való egyéb tudomásszerzése a fenti joghatásokkal nem jár!

12 Teljesítési utasítás I. a Ptk. szabályai között régi Ptk-hoz képest új intézmény (megjelenik a követelésen alapított zálogjog szabályai között is vö. Ptk. 5:111. ) az értesítés korábbi funkciói közül a teljesítési irány megváltoztatását veszi át címzett jognyilatkozat, alakszerűtlen, de a gyakorlatban szinte kivétel nélkül írásban jelenik majd meg (értesítés eddig is) a teljesítési határidő beálltáig kell megérkeznie a kötelezett a szabályos teljesítési utasítás tudomásul vétele (hatályosulása) után csak a teljesítési utasítás szerint fizethet vagyis: 6:198. (1) ( ) Ezt követően a kötelezett a teljesítési utasításnak megfelelően teljesíthet. nem a követelés átruházása (adásvétele, ajándékozása stb.) nem a rendelkező ügylet megkötése (az engedményezés) nem azértesítés vagy tudomásszerzés hanem a szabályos teljesítési utasítás változtatja a meg a fizetési kötelezettség irányát!

13 Teljesítési utasítás II. kötelező elemei a szűkebb értelemben vett teljesítési utasítás, mint jognyilatkozat ( ne oda, hanem ide fizess ) engedményes személye (kötelező elem) Jogi személy engedményes telephelyét (ennek hiányában) székhelyét, természetes személy engedményes lakóhelyét vagy szokásos tartózkodási helyét, engedményes számlaszámának megjelölése a szabályos teljesítési utasítás érkezhet (6:198. (2) bek.) engedményezőtől, értesítéssel egyidőben (értesítés + engedményest megjelölő teljesítési utasítás) vagy értesítést követően (önálló teljesítési utasítás) egyaránt engedményestől (engedményezési okirat, más hitelt érdemlő igazolás birtokában) csak az engedményestől, ha az értesítés megjelölte az engedményest (nem kötelező elem!)

14 Kötelmi adós fizetési kötelezettségének alakulása teljesítési határidő beálltakor eredeti kötelezett kezéhez teljesítési utasítás hatályossá válása után kizárólag a teljesítési utasítás szerint esetleg: a jogosult személyének bizonytalansága esetén bírói letét vagy közjegyzői letét vagyis: az engedményezésről (a jogosult személyének megváltozásáról) való értesítést követően is! csak az engedményezőnek fizethet joghatályosan, a teljesítés (kötelemből szabadulás) hatásával (ugyanez: a teljesítési határidő eltelte után, de még a fizetés megejtése előtt hatályosuló utasítás esetén is)

15 ha az engedményezett követelés az engedményezőhöz folyik be, akkor az engedményezett (engedményest illető) követelés az engedményező vagyonában alvagyon, mi több: ennek következtében elkülönítve kezelendő (Ptk. 6:198. (3) bek.) 6:198. (3) Ha a kötelezett az engedményező részére teljesít, az engedményező köteles a szolgáltatás teljesítéseként birtokába került vagyontárgyakat a sajátjától elkülönítve kezelni, és az engedményes részére késedelem nélkül kiadni. Az engedményező hitelezői az ilyen vagyontárgyakra nem tarthatnak igényt. aktív magatartás előírása az engedményező terhére, továbbá haladéktalan kiadási kötelezettség ( késedelem nélkül ) végül: az engedményező hitelezői számára idegen vagyon.

16 Többszöri engedményezés többszöri engedményezés = az engedményező ugyanazon követelést többször engedményezi, több rendelkező ügylet 6:199. (1) Ha az engedményező azonos követelést többször engedményez, a kötelezett akkor szabadul, ha az elsőként kapott teljesítési utasításnak megfelelően teljesít. a rendelkező ügylettel a követelés feletti rendelkezési jog átszáll az engedményesre a többszöri engedményezés jogellenes és jogszerű jogi helyzet képét is mutathatja (pl. követelés visszaengedményezése, elállás, felbontás, érvénytelenség megállapítása stb.) engedményező és engedményes(ek) közötti jogviszonyt jogszerzés kérdését az anyagi jogi szabályok rendezik Ptk. 6:199. (1) bek. a kötelezettre tekint az elsőként kapott teljesítési utasítás szerint kell, hogy fizessen! anyagi jogi helyzetet (rendelkezési jogot főszabályként nm vizsgál, engedményesek között nem rangsorol)

17 Utólagos (tovább-)engedményezés láncszerű továbbengedményezés, egymást követő kötelmi jogosultak Ptk. 6:199. (2) bek.: a kötelezett az utolsó teljesítési utasítás szerint kell, hogy fizessen 6:199. (2) Ha az engedményes a követelést továbbengedményezi, a kötelezett akkor szabadul, ha az utolsó teljesítési utasításnak megfelelően teljesít. veszély ugyanaz, mint előbb: anyagi jogi jogosultság és a látszat esetleg nem esik egybe vitás helyzetekben (többszöri és utólagos engedményezés) pl. egyidőben érkező teljesítési utasítások bírói letét 6:53. (1) bek. a) pont, közjegyzői letét 6:56. (1) bek. 6:53. (1) A kötelezett a pénz fizetésére, továbbá értékpapír vagy más okirat kiadására irányuló kötelezettségét bírósági letétbe helyezés útján is teljesítheti, ha a) a jogosult személye bizonytalan, és azt a kötelezett önhibáján kívül nem tudja megállapítani; 6:56. (1) A bírósági letét útján való teljesítés feltételeinek megvalósulása esetén a kötelezett kötelezettségét közjegyzőnél történő letétbe helyezés útján is teljesítheti. De! elsőként a Ptk. szabályai az irányadóak!

18 Felelősség az átruházott követelésért évi IV. tv.: Kezesi helytállás Ellenérték erejéig Egyes esetekben kizárt illetve kizárható évi V. tv. Jogszavatosság szabályai szerint v.ö. a következőkkel: 6:175. (1) Ha tulajdonjog, jog vagy követelés visszterhes átruházására irányuló kötelezettség esetén a tulajdonjog, más jog vagy követelés megszerzését harmadik személy joga akadályozza, a jogosult köteles a kötelezettet megfelelő határidő tűzésével felhívni arra, hogy az akadályt hárítsa el vagy adjon megfelelő biztosítékot. A határidő eredménytelen eltelte után a jogosult elállhat a szerződéstől és kártérítést követelhet. 6:176. (1) Ha tulajdonjog, más jog vagy követelés visszterhes átruházására irányuló kötelezettség esetén a tulajdonjog, más jog gyakorlását vagy a követelés megszerzését harmadik személy joga korlátozza vagy értékét csökkenti, a jogosult megfelelő határidő tűzésével tehermentesítést követelhet. Részletszabályok: szavatosság szerint

19 Követelés átszállás jogszabály alapján ún. törvényi engedmény esetkörei megcsappantak (pl. kezesség esetében új szabály 6:57. (3) bek.) az engedményezés szabályai megfelelően alkalmazandók engedményező helytállási kötelezettsége akkor marad fenn, ha ezt kifejezett rendelkezés írja elő 6:201. második mondata 6:201. ( ) Ebben az esetben az engedményező helytállási kötelezettsége akkor marad fenn, ha ezt kifejezett rendelkezés írja elő. (jogszabály meghatározhatja a helytállás módját is) Harmadik személy részéről történő teljesítés 6:57. (3) Ha a követelés teljesítésére tekintettel a harmadik személynek követelése keletkezik a kötelezettel szemben, a megszűnt követelés biztosítékai fennmaradnak, és e követelést biztosítják. Ezt a rendelkezést kell alkalmazni akkor is, ha a követelés kielégítésére zálogjog vagy biztosítékot nyújtó személy helytállása alapján kerül sor.

20 Jogátruházás I. 6:202. (1) A jogosult jogát másra átruházhatja, kivéve, ha jogszabály a jog forgalomképességét kizárja vagy a forgalomképtelenség a jog természetéből egyértelműen következik. átruházható a jog, kivéve ha jogszabály a jog forgalomképességét kizárja vagy a forgalomképtelenség a természetéből adódik (haszonélvezeti jog, tartási jog) átruházható jogok katalógusa sokszínű, pl. orvosi praxisjog zálogjog átruházása a követelés nélkül (különvált zálogjog) tőzsdei ügyletben kikötött opció stb. adott jogszabály részletszabályokat állapíthat meg

21 Jogátruházás II. a jogátruházás az engedményezés mintájára kialakított konstrukcióval működik mögöttes szabály megfelelő alkalmazással az engedményezés 6:202. (3) A jogok átruházására az engedményezésre vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni. Ptk. 6:202. (2) bek. a jogátruházáshoz szükséges az átruházásra irányuló szerződés vagy más jogcím (kötelmi komponens, kötelező ügylet) 6:202. (2) Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a jog átruházással való megszerzéséhez az átruházásra irányuló szerződés vagy más jogcím és a jogátruházás szükséges. A jogátruházás az átruházó és az új jogosult szerződése, amellyel az új jogosult az átruházó helyébe lép. és a jogátruházás ( dologi rendelkező ügylet) a jogátruházás a jogosult és az új jogosult szerződése, amellyel az új jogosult az előd helyébe lép Közhiteles nyilvántartásba való bejegyzés!! 6:202. (4) Ha a jog fennállását közhiteles nyilvántartás tanúsítja, a jog átruházásához az engedményezésen felül a jogosult személyében bekövetkezett változásnak a nyilvántartásba való bejegyzése szükséges.

22 Szerződésátruházás 6:208. (1) A szerződésből kilépő, a szerződésben maradó és a szerződésbe belépő fél megállapodhatnak a szerződésből kilépő felet megillető jogok és az őt terhelő kötelezettségek összességének a szerződésbe belépő félre való átruházásáról. 6:208. (2) A szerződésbe belépő felet megilletik mindazok a jogok, és terhelik mindazok a kötelezettségek, amelyek a szerződésből kilépő felet a szerződésben maradó féllel szemben megillették ésterhelték. ( )

23 Szerződésátruházás II. A szerződésátruházás nem könnyen modellezhető intézmény a korábbi Ptk. nem rendelkezett róla, jogbizonytalanság, alkalmazási nehézségek több polgári jogi jogintézmény határán mozog, vegyes kötelmi alkatú szerződés, rendkívül összetett: pl. átruházás és átvállalás egyaránt, de nem egyszerűen engedményezés + tartozásátvállalás, magán viseli a módosítás jellemvonásait is (lényeges kötelmi jogviszonybeli elem cserélődik), a szerződés (mindhárom alany konszenzusával) magában foglalhat az alanyváltozáson túlmutató (egyéb) módosítást is, felfogható súlyánál fogva a kötelem lényeges átalakítása folytán novációként is, legalábbis ebből az irányból is megközelíthető, stb. vitán felüli azonban, hogy van rá gyakorlati igény, a szerződésátruházás új szabályai már megjelentek (üzleti élet szerződései, pl. vállalkozási szerződések, pénzintézeti általános szerződési feltételek)

24 Szerződésátruházás III. Probléma: a szerződés nem jogtárgy, amit könnyen át lehetne ruházni, hanem kötelem komplexum a szerződéses pozíció sem jogtárgy, a módosítás Ptk-beli megközelítése ellenben nem fedi le megfelelően a szerződésbeli követelések és jogok, illetve kötelezettségek átszállását A Polgári Törvénykönyv 6:208. és köv. (XXXI. fejezet) szerződésátruházás = hárompólusú konszenzusra alapítva (de a hozzájárulás a szerződésátruházáshoz előzetesen is megtehető, vö. Ptk. 6:209. ) sajátos jogviszony módosítás engedményezés és tartozásátvállalás kombinációja De! önálló jogi arculattal fakadó megoldás - jogtechnikai szükségességből

25 Szerződésátruházás IV. 6:208. (3) A szerződésátruházással a szerződés biztosítékai megszűnnek. A zálogkötelezett hozzájárulása esetén az új zálogjog az eredeti zálogjog ranghelyén jön létre. Összetett jogviszony komplett alanycsere Harmadik személy érdekei követelik meg (elsősorban), hogy a biztosítékok megszűnnek Kivétel: hozzájárulás a fennmaradáshoz (Ptk. 6:208. (3) bek.), jogtechnikai megoldás: új zálogjog jön létre az eredeti ranghelyen.

26 Szerződésátruházás V. 6:210. A szerződésátruházásra egyebekben a követelések és a jogok tekintetében az engedményezés, a kötelezettségek tekintetében a tartozásátvállalás szabályait kell megfelelően alkalmazni. 6:211. Ha valakinek egy szerződésből származó valamennyi joga és kötelezettsége jogszabály rendelkezése alapján száll át másra, a szerződésátruházás szabályait kell megfelelően alkalmazni.

27 Tartozásátvállalás 6:203. [Tartozásátvállalás] (1) Ha a kötelezett és a jogosult megállapodik egy harmadik személlyel (e fejezet alkalmazásában: átvállaló) abban, hogy az a kötelezettnek a jogosulttal szemben fennálló kötelezettségét átvállalja, a jogosult a szolgáltatást kizárólag az átvállalótól követelheti. (2) Az átvállalót mindazon jogok megilletik, amelyek a kötelezettet a jogosulttal szemben a szerződés alapján megillették. (3) A tartozásátvállalással a követelés biztosítékai megszűnnek. Fennmarad a biztosíték, ha annak kötelezettje a tartozásátvállaláshoz hozzájárul.

28 Tartozásátvállalás (folyt.) Háromoldalú megállapodás (ellentétben a régi Ptk-val) Lényege és célja: alanyváltozás előidézése a kötelmi kötelezetti pozícióban A háromoldalú megállapodás eredményezi az alanycserét régi kötelezett kilép, új kötelezett belép a kötelembe (bár Tóth L. szerint az alanyok nem szállnak a kötelembe ki- és be, mint a madarak ) Új kötelezett teljes jogú alanya a szerződésnek megilletik mindazok a jogok, melyek a korábbi kötelezettet megillették Az alanycsere után a jogosult csak az új kötelezettől követelheti a teljesítést

29 Tartozásátvállalás (folyt.) Biztosítékok megszűnnek, eza főszabály ellenkező megállapodás lehetséges (pl. kezes, dologi zálogkötelezett, de akár a korábbi kötelezett által nyújtott zálogfedezet fenntartásában is megállapodhatnak) szerződési szabadság elve

30 Tartozásátvállalás II. 6:204. [Előzetes hozzájárulás a tartozásátvállaláshoz] (1) Ha a jogosult a tartozásátvállaláshoz szükséges jognyilatkozatát előzetesen megteszi, a tartozásátvállalás a jogosult értesítésével válik hatályossá. (2) A jogosult jognyilatkozata megtételekor fenntarthatja a jogot annak visszavonására.

31 Teljesítésátvállalás 6:205. [Teljesítésátvállalás] Ha harmadik személy megállapodik a kötelezettel a kötelezett tartozásának átvállalásáról, a harmadik személy köteles lesz a kötelezett tartozását teljesíteni vagy a kötelezettet olyan helyzetbe hozni, hogy az lejáratkor teljesíthessen. A jogosult nem követelheti a tartozást a harmadik személytől.

32 Teljesítésátvállalás (folyt.) Kétoldalú megállapodás eredeti kötelezett és harmadik személy (teljesítésátvállaló) között Jogosult nem alanya a megállapodásnak, nyilatkozata, hozzájárulása nem szükséges Amolyan megkezdett tartozásátvállalás mivel a jogosult konszenzusa hiányzik, a harmadik személy nem lép a kötelezetti pozícióba (nem tartozásátvállaló)! A harmadik személy a kötelezettel kötött érvényes megállapodás alapján a teljesítést vállalja át vö. maga fog teljesíteni lejáratkor, vagy a kötelezettet hozza olyan helyzetbe, hogy fizethessen (pl. rendelkezésre bocsátja a szolgáltatás tárgyát)

33 Tartozáselvállalás 6:206. [Tartozáselvállalás] Ha a felek a teljesítésátvállalásról a jogosultat értesítik, egyetemleges kötelezettség jön létre. Tartozáselvállalás esetén az egyetemleges kötelezettet mindazon jogok megilletik, amelyek a kötelezettet a jogosulttal szemben a szerződés alapján megillették. A tartozás elvállalója nem jogosult beszámítani a kötelezettnek a jogosulttal szemben fennálló egyéb követelését.

34 Tartozáselvállalás (folyt.) továbbgördített teljesítésátvállalás plusz elem: a jogosult értesítése egyetemleges kötelezettség jön létre (anyagi jogi egyetemlegesség) A tartozáselvállaló nem számíthatja be a kötelezett egyéb (más jogviszonyból eredő) ellenkövetelését Ennek kimondása a kezességgel való hasonlóság miatt szükséges (kezes beszámíthatja), elhatárolási nehézséget eredményez majd (kiváltképpen, ha a tartozáselvállalás biztosítéki céllal jön létre: kezesség? egyetemleges adóstársi pozíció? vagy tartozáselvállalás?)

35 Tartozásátszállás 6:207. [Tartozás átszállása jogszabály rendelkezése alapján] Ha a tartozás jogszabály rendelkezése alapján száll át másra, a tartozásátvállalás szabályait kell megfelelően alkalmazni. Pl. öröklés (vö. Ptk. 7:1., 7:96. (1) bek.), lényeg a megfelelő alkalmazás (vitás kérdés)

Prof. Dr. Fazekas Judit tanév

Prof. Dr. Fazekas Judit tanév Prof. Dr. Fazekas Judit 2016-2017. tanév A szerződés megerősítése és biztosítékai A szerződés megerősítése: Foglaló (Ptk. 6:185. ) Kötbér (Ptk. 6:186-188. ) Jogvesztéskikötése Ptk.6:190. Tartozáselismerés

Részletesebben

ALANYVÁLTOZÁSRA IRÁNYULÓ SZERZŐDÉSEK; BIZTOSÍTÉKI SZERZŐDÉSEK; HITEL- ÉS SZÁMLASZERZŐDÉSEK

ALANYVÁLTOZÁSRA IRÁNYULÓ SZERZŐDÉSEK; BIZTOSÍTÉKI SZERZŐDÉSEK; HITEL- ÉS SZÁMLASZERZŐDÉSEK ALANYVÁLTOZÁSRA IRÁNYULÓ SZERZŐDÉSEK; BIZTOSÍTÉKI SZERZŐDÉSEK; HITEL- ÉS SZÁMLASZERZŐDÉSEK DR. GÁRDOS PÉTER HVG-ORAC SZERZŐDÉSEK AZ ÚJ PTK. ALAPJÁN BUDAPEST 2014. NOVEMBER 25. SZERZŐDÉSEK AZ ÚJ PTK. ALAPJÁN

Részletesebben

Új Ptk. mire figyeljünk a napi gyakorlatban

Új Ptk. mire figyeljünk a napi gyakorlatban Új Ptk. mire figyeljünk a napi gyakorlatban 2 0 1 4. J Ú N I U S 1 2. D R. H A R K A Ö D Ö N Joganyagok 2013. évi V. törvény (Új Ptk.) 2013. évi CLXXVII. Törvény (Új Ptké.) 2013. évi CCLII. Törvény egyes

Részletesebben

III. Kötelmi jog. Bevezető

III. Kötelmi jog. Bevezető III. Kötelmi jog Bevezető A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: az új Ptk.) 2014. március 15-én hatályba lépett. Az új Ptk. a kötelmek közös szabályai között foglalja össze

Részletesebben

Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés

Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés Ptk. rendszere: Kötelmek szerződések általános egyes szerződések teljesítésének különös szabályai. Pénztartozás teljesítése kötelem és szerződés esetén. A kötelem tárgya: a szolgáltatás mint magatartás.

Részletesebben

A megtámadható szerződések

A megtámadható szerződések A megtámadható szerződések Szolgáltatás-ellenszolgáltatás közötti feltűnő nagy értékkülönbség a szerződés megkötésének időpontjában, anélkül, hogy az egyik felet az ajándékozás szándéka vezetné; Tévedés:

Részletesebben

A kötelmi jog közös szabályai II. A kötelem teljesítése

A kötelmi jog közös szabályai II. A kötelem teljesítése A kötelmi jog közös szabályai II. A kötelem teljesítése A KÖTELEM TELJESÍTÉSE 6:34. [A teljesítés általános szabálya] A szolgáltatást a kötelem tartalmának megfelelően kell teljesíteni. A teljesítés fogalma

Részletesebben

2013. évi V. törvény VI. könyv XXIV. fejezet

2013. évi V. törvény VI. könyv XXIV. fejezet 2013. évi V. törvény VI. könyv XXIV. fejezet Hibás teljesítés 1. A hibás teljesítés általános szabályai 6:157. [Hibás teljesítés] (1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában

Részletesebben

Oldal 1 / 5 MEGÁLLAPODÁS

Oldal 1 / 5 MEGÁLLAPODÁS MEGÁLLAPODÁS tőkekivonás alapján teljesítendő kifizetés nem pénzbeli vagyoni juttatással követelés átruházásával történő teljesítéséről, és a követelés engedményezéséről Regionális Fejlesztési Zártkörűen

Részletesebben

A TARTOZÁSÁTVÁLLALÁS ÉS A SZERZŐDÉSÁTRUHÁZÁS DECEMBER 8.

A TARTOZÁSÁTVÁLLALÁS ÉS A SZERZŐDÉSÁTRUHÁZÁS DECEMBER 8. A TARTOZÁSÁTVÁLLALÁS ÉS A SZERZŐDÉSÁTRUHÁZÁS 2014. DECEMBER 8. A TARTOZÁSÁTVÁLLALÁS tartozásátvállalás = ha a kötelezett és a jogosult megállapodik egy harmadik személlyel (átvállaló) abban, hogy az a

Részletesebben

V. Könyv: Kötelmi Jog Második rész A szerződés általános szabályai

V. Könyv: Kötelmi Jog Második rész A szerződés általános szabályai V. Könyv: Kötelmi Jog Második rész A szerződés általános szabályai VI. Cím A szerződés megerősítése és módosítása I. Fejezet A szerződés megerősítése A szerződés megerősítésének esetei mind valamely (nevesített

Részletesebben

BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK. Vagyonjog dologi jog + kötelmi jog

BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK. Vagyonjog dologi jog + kötelmi jog ÉPÍTÉSI JOG BUDAPESTI MÛSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS SZERVEZÉSI TANSZÉK DR. LŐRINCZ ÉVA SZERZŐDÉSJOGI ALAPISMERETEK A KÖTELMI JOG statikus Vagyonjog dologi

Részletesebben

tlrszaágyúi s hivatal a Irományszám : 1 Érkezett : 200 Tisztelt Elnök Asszony! módosító javaslato t

tlrszaágyúi s hivatal a Irományszám : 1 Érkezett : 200 Tisztelt Elnök Asszony! módosító javaslato t ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Irományszám : 1 Érkezett : 200 tlrszaágyúi s hivatal a ~53k9/,~9k DEC 1 6. Módosító javasla t Dr. Szili Katalin az Országgyűlés Elnöke részére Helyben Tisztelt Elnök Asszony! A

Részletesebben

KORLÁTOLT DOLOGI JOGOK

KORLÁTOLT DOLOGI JOGOK HASZNÁLATI JOGOK KORLÁTOLT DOLOGI JOGOK Használati jogok Személyes szolgalmak Telki szolgalmak Értékjogok Pl: zálogjog FÖLDHASZNÁLAT Főszabály aedificium solo cedit elve az épület osztja a fődolog jogi

Részletesebben

I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK

I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK POLGÁRI JOG ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR 2017-2018. I. (ŐSZI) FÉLÉV A TÉTELEK 1. A polgári jog fogalma, tárgya, helye és összefüggései a jogrendszerben. 2. A magánjog története Nyugat-Európában és Magyarországon

Részletesebben

A PTK. EGY ÉVE AZ ÓVADÉK SZABÁLYAINAK TÜKRÉBEN DR. TOMORI ERIKA

A PTK. EGY ÉVE AZ ÓVADÉK SZABÁLYAINAK TÜKRÉBEN DR. TOMORI ERIKA A PTK. EGY ÉVE AZ ÓVADÉK SZABÁLYAINAK TÜKRÉBEN DR. TOMORI ERIKA CODEX NAPOK 2015 A PTK. EGY ÉVE AZ ÓVADÉK SZABÁLYAINAK TÜKRÉBEN (1/12) A témaválasztás indokoltsága értékpapírral való kapcsolat a Házigazda

Részletesebben

Első Egerszegi Hitel Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság BIZTOSÍTÉKI SZERZŐDÉSEKKEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI

Első Egerszegi Hitel Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság BIZTOSÍTÉKI SZERZŐDÉSEKKEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI Első Egerszegi Hitel Pénzügyi Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság BIZTOSÍTÉKI SZERZŐDÉSEKKEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI 1 I. AZ ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK HATÁLYA ÉS KÖZZÉTÉTELE...3

Részletesebben

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS A CSALÁDJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS A CSALÁDJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A/1. A POLGÁRI JOG ÉS A CSALÁDJOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG Az alábbi jogszabályok átfogó ismerete szükséges: - a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.), -

Részletesebben

HARMADIK SZEMÉLY RÉSZÉRŐL FELAJÁNLOTT TELJESÍTÉS

HARMADIK SZEMÉLY RÉSZÉRŐL FELAJÁNLOTT TELJESÍTÉS 1. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK HARMADIK SZEMÉLY RÉSZÉRŐL FELAJÁNLOTT TELJESÍTÉS A törvény lehetővé teszi azt, hogy meghatározott feltételek fennállása esetén a kötelezett helyett - szerződéses jogviszonyban nem

Részletesebben

A fuvarozási szerződés

A fuvarozási szerződés További jogszabályok, adattárak, infók: www.stampede.hu XXXVIII. Fejezet (38.) A fuvarozási szerződés 6:257. [Fuvarozási szerződés] Fuvarozási szerződés alapján a fuvarozó a küldemény rendeltetési helyére

Részletesebben

Fábián Ferenc. Előadásvázlatok a kötelmi jog általános része köréből

Fábián Ferenc. Előadásvázlatok a kötelmi jog általános része köréből Fábián Ferenc Előadásvázlatok a kötelmi jog általános része köréből P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y B e t h l e n - s o r o z a t Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Polgári

Részletesebben

Juhász László. Az engedményezés és a felszámolás kapcsolata

Juhász László. Az engedményezés és a felszámolás kapcsolata Juhász László Az engedményezés és a felszámolás kapcsolata Az utóbbi időben egyre gyakrabban fordul elő, hogy vitássá válik a felszámolás alá került adós által kötött engedményezési szerződések megítélése,

Részletesebben

A/5 A POLGÁRI JOGI JOGVISZONY FOGALMA, OSZTÁLYOZÁSA, ELEMEI, FAJTÁI

A/5 A POLGÁRI JOGI JOGVISZONY FOGALMA, OSZTÁLYOZÁSA, ELEMEI, FAJTÁI A jogviszonyok a jogalkotó által szelektált, a jogi szabályozás körébe bevont, jogilag szabályozott társadalmi viszonyok. Egy-egy polgári jogi jogviszonyban az adott életviszonyra vonatkozó absztrakt polgári

Részletesebben

A KBT ÉRTELMEZÉSE

A KBT ÉRTELMEZÉSE A KBT. 305. ÉRTELMEZÉSE A szerződés teljesítésére a Kbt. 305. -ában foglaltak az irányadók, mely szabályozás 2010. szeptember 15-én módosításra került. Az előírások az ajánlattevőként és az ajánlatkérőként

Részletesebben

A zálogjog legfontosabb szabályai. A zálogjog, mint korlátolt dologi jog és értékjog 2016/17. tanév óravázlat (dologi jog)

A zálogjog legfontosabb szabályai. A zálogjog, mint korlátolt dologi jog és értékjog 2016/17. tanév óravázlat (dologi jog) A zálogjog legfontosabb szabályai A zálogjog, mint korlátolt dologi jog és értékjog 2016/17. tanév óravázlat (dologi jog) A zálogjog megközelítése Korlátolt dologi jog, idegen dologi jog, értékjog Követelés

Részletesebben

Kellékszavatosság Termékszavatosság Jótállás Kártérítés Jogszavatosság Hibás teljesítés különös szabályai

Kellékszavatosság Termékszavatosság Jótállás Kártérítés Jogszavatosság Hibás teljesítés különös szabályai 2014. november 17. Általános szabályok Fogalma Hibás teljesítési vélelem Jogkövetkezmények Kellékszavatosság Termékszavatosság Jótállás Kártérítés Jogszavatosság Hibás teljesítés különös szabályai A kötelezett

Részletesebben

Tulajdonátruházó szerződések az új Ptk.-ban. Dr. Nagy Csongor István, LL.M., Ph.D., S.J.D. tanszékvezető egyetemi docens ügyvéd

Tulajdonátruházó szerződések az új Ptk.-ban. Dr. Nagy Csongor István, LL.M., Ph.D., S.J.D. tanszékvezető egyetemi docens ügyvéd Tulajdonátruházó szerződések az új Ptk.-ban Dr. Nagy Csongor István, LL.M., Ph.D., S.J.D. tanszékvezető egyetemi docens ügyvéd A tulajdonátruházó szerződések [6:215. - 6:237. ] XXXII. Fejezet: Az adásvételi

Részletesebben

Civilisztika II. elővizsga kérdéssor. Első előadás (Korlátolt dologi jogok)

Civilisztika II. elővizsga kérdéssor. Első előadás (Korlátolt dologi jogok) Civilisztika II. elővizsga kérdéssor Első előadás 09. 07. (Korlátolt dologi jogok) 1. Mik azok a korlátolt dologi jogok; hogyan viszonyulnak a többi dologi joghoz? 2. Hogyan jöhet létre és kit illet meg

Részletesebben

Balatonakarattya Község Önkormányzat Polgármester

Balatonakarattya Község Önkormányzat Polgármester Balatonakarattya Község Önkormányzat Polgármester Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő. Balatonakarattya, 2017. március 16. Polgár Beatrix jegyző E L Ő T E R J E S Z T É S Balatonakarattya

Részletesebben

A RÉSZVÉNY-ELŐÁLLÍTÁS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI

A RÉSZVÉNY-ELŐÁLLÍTÁS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI A RÉSZVÉNY-ELŐÁLLÍTÁS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI A RÉSZVÉNY-ELŐÁLLÍTÁS JOGI KÉRDÉSEI ÉS AZ ÚJ PTK. RÉSZVÉNYEKRE VONATKOZÓ ÚJ RENDELKEZÉSEI DR. TOMORI ERIKA CODEX NAPOK 2014 VÁLTOZIK-E AZ ÉRTÉKPAPÍR

Részletesebben

A vállalkozási szerződés

A vállalkozási szerződés A vállalkozási szerződés 1. A vállalkozási szerződés általános 6:238. [Vállalkozási szerződés] szabályai Vállalkozási szerződés alapján a vállalkozó tevékenységgel elérhető eredmény (a továbbiakban: mű)

Részletesebben

Ha nem fizet a vevő Szerződéses biztosítékok

Ha nem fizet a vevő Szerződéses biztosítékok Ha nem fizet a vevő Szerződéses biztosítékok Előadó: Dr. Ditrói-Tóth Zsuzsa Ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2013. június 17. Az előadás képei letölthetőek: www.adko.hu Előadások engedményezés jótállás

Részletesebben

2014. szeptember 22.

2014. szeptember 22. 2014. szeptember 22. I. Alanytalan kötelmek elszámolási helyzet alvagyonok között pl. közös vagyon megosztása II. Szolgáltatási kötelezettség hiánya beszámítás III. Igényhelyzet hiánya naturális obligációk

Részletesebben

Ha nem fizet a vevő Szerződéses biztosítékok

Ha nem fizet a vevő Szerződéses biztosítékok Ha nem fizet a vevő Szerződéses biztosítékok Előadó: Dr. Ditrói-Tóth Zsuzsa Ügyvéd, adótanácsadó Budapest, 2013. szeptember 17. Az előadás képei letölthetőek: www.adko.hu Előadások engedményezés jótállás

Részletesebben

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei:

KÖTELMI JOG Hatodik Könyv. A kötelmek keletkezhetnek. Kik között jön létre a kötelem? KÖTELEM ELÉVÜL. A kötelmi jogviszony jellegzetességei: KÖTELMI JOG Hatodik Könyv Kötelem: kötelezettség a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás teljesítésének követelésére. MIRE IRÁNYULHAT? valamely dolog adására, tevékenységre, tevékenységtől

Részletesebben

ítéletet: A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatja és a felperes keresetét elutasítja.

ítéletet: A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatja és a felperes keresetét elutasítja. . M A Kaposvári Törvényszék, mint másodfokú bíróság A Kaposvári Törvényszék, mint másodfokú bíróság dr. Csuka Zoltán ügyvéd (7400 Kaposvár, Csokonai u. 2.) által képviselt szám alatti ) felperesnek - Klincsik

Részletesebben

1. A faktoring fogalma

1. A faktoring fogalma 1. A faktoring fogalma A faktoring ügylet keretében az áru eladója halasztott fizetéssel történt eladásainak ellenértékét meghatározott összeg ellenében egy harmadik személyre, a faktorra ruházza át, aki

Részletesebben

Az elévülés szabályai

Az elévülés szabályai Az elévülés szabályai Szerző: Szimuly László 2013. október 31. Bevezetés A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény az elévülést a szerződés megszűnésének egyes esetei című fejezetben tárgyalja.

Részletesebben

2. Eredménykimutatás egyéb bevétel, egyéb ráfordítás

2. Eredménykimutatás egyéb bevétel, egyéb ráfordítás 4.. Eredménytartalék 4.. Lekötött tartalék 40.000.000 1 Beruházás 4.. Kötelezettség 40.000.000 A költségnemek, egyéb bevételek és ráfordítások 2015. évi gyakorlati kérdései 2. Eredménykimutatás egyéb bevétel,

Részletesebben

1. számú melléklet ügyletszám: HC/14/ /01 ügyintéző: Ruzsa Norbert ZÁLOGSZERZŐDÉS követelés elzálogosítására. amely létrejött egyrészről a

1. számú melléklet ügyletszám: HC/14/ /01 ügyintéző: Ruzsa Norbert ZÁLOGSZERZŐDÉS követelés elzálogosítására. amely létrejött egyrészről a amely létrejött egyrészről a 1. számú melléklet ZÁLOGSZERZŐDÉS követelés elzálogosítására Szigetvári Takarékszövetkezet /székhely: 7900 Szigetvár, József Attila utca 19. szám; cégjegyzékszám: Pécsi Törvényszék

Részletesebben

Dr. Kenderes Andrea okt. 6.

Dr. Kenderes Andrea okt. 6. Dr. Kenderes Andrea 2012. okt. 6. Facere szerződések alaptípusai Eredmény kötelem- vállalkozási szerződés Gondossági kötelem- megbízási szerződés Vállalkozási szerződés: Ptk. 389. 401. Megbízás: Ptk. 474.

Részletesebben

Tájékoztató fizetési késedelemmel rendelkező adósok részére

Tájékoztató fizetési késedelemmel rendelkező adósok részére Tájékoztató fizetési késedelemmel rendelkező adósok részére Alapvető fogalmak: Adós Az a természetes személy, természetes személy vállalkozó, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezet,

Részletesebben

A bankügyletek jogi biztosítékai

A bankügyletek jogi biztosítékai A bankügyletek jogi biztosítékai A kockázatvállalással járó bankügyletek biztosítékai között három nagy csoportot lehet elkülöníteni: a) klasszikus polgári jogi biztosítékok (szerződést biztosító mellékkötelezettségek):

Részletesebben

Ingyenes ügyletek számviteli elszámolása

Ingyenes ügyletek számviteli elszámolása Ingyenes ügyletek számviteli elszámolása Előadó: Vadász Iván Budapest, 2016. november 18. Tartalom: Ingyenesség fogalma Számviteli változások Időbeli elhatárolások Térítés nélkül átadott eszközök Tartozásátvállalás

Részletesebben

A bírósági végrehajtási eljárásokban előterjesztett, a végrehajtást kérő oldalán bekövetkezett jogutódlás megállapítása iránti kérelmek egyes esetei

A bírósági végrehajtási eljárásokban előterjesztett, a végrehajtást kérő oldalán bekövetkezett jogutódlás megállapítása iránti kérelmek egyes esetei A bírósági végrehajtási eljárásokban előterjesztett, a végrehajtást kérő oldalán bekövetkezett jogutódlás megállapítása iránti kérelmek egyes esetei Szerző: Domjánné dr. Hajzsel Krisztina Vác, 2016. augusztus

Részletesebben

Dologi jog Korlátolt dologi jogok. Dr. Pomeisl András József

Dologi jog Korlátolt dologi jogok. Dr. Pomeisl András József Dologi jog Korlátolt dologi jogok Dr. Pomeisl András József A korlátolt dologi jogok szabályozásának szerkezete A régi Ptk.: Harmadik Rész: A tulajdonjog XIII. Fejezet: A használati jogok A földhasználat

Részletesebben

JELZÁLOGSZERZŐDÉS INGATLANRA

JELZÁLOGSZERZŐDÉS INGATLANRA JELZÁLOGSZERZŐDÉS INGATLANRA Szerződés száma: amely létrejött egyrészről az ERSTE BANK HUNGARY ZRT. (székhely: 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., cégjegyzékszám: Fővárosi Bíróság Cg. 01-10-041054, statisztikai

Részletesebben

ÁTVÁLLALÁSI SZERZŐDÉS. Környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség átvállalási szerződés

ÁTVÁLLALÁSI SZERZŐDÉS. Környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség átvállalási szerződés ÁTVÁLLALÁSI SZERZŐDÉS Környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség átvállalási szerződés amely létrejött egyrészről a PAPYRUS HUNGÁRIA Kereskedelmi Zrt. Adószám: 10840807-2-43 KSH törzsszám: 10840807-5229-114-01

Részletesebben

Az utóbbi időszak törvényi változásai a Ptk., Mt. SZOMBATHELY 2015. FEBRUÁR 09. Előadó: Dr.BERÉNYITAMÁS

Az utóbbi időszak törvényi változásai a Ptk., Mt. SZOMBATHELY 2015. FEBRUÁR 09. Előadó: Dr.BERÉNYITAMÁS Az utóbbi időszak törvényi változásai a Ptk., Mt. SZOMBATHELY 2015. FEBRUÁR 09. Előadó: Dr.BERÉNYITAMÁS Előzmények: Az 1959 évi IV. tv.-taz idő meghaladta, okai: áttérés a piacgazdaságra, az állam megváltozott

Részletesebben

ENGEDMÉNYEZÉSI SZERZŐDÉS

ENGEDMÉNYEZÉSI SZERZŐDÉS SZT-. ENGEDMÉNYEZÉSI SZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről Pér Község Önkormányzata mint engedményező (cím: 9099 Pér, Szent Imre utca 1.; törzsszám: 727837; adószáma: 15727835-2-08; képviseletében eljár:

Részletesebben

KEZESSÉGVÁLLALÁSI MEGÁLLAPODÁS (készfizető kezesség)

KEZESSÉGVÁLLALÁSI MEGÁLLAPODÁS (készfizető kezesség) OTP BANK Nyrt. Szerződésszám: Előadó: KEZESSÉGVÁLLALÁSI MEGÁLLAPODÁS (készfizető kezesség) amely létrejött egyrészről az OTP BANK NYRT., (székhely: 1051 Budapest, Nádor u. 16., nyilvántartásba vette a

Részletesebben

Kötelmi jog Letéti és biztosítéki szerződések, egyéb kötelemkeletkeztető. Dr. Pomeisl András József

Kötelmi jog Letéti és biztosítéki szerződések, egyéb kötelemkeletkeztető. Dr. Pomeisl András József Kötelmi jog Letéti és biztosítéki szerződések, egyéb kötelemkeletkeztető tényállások Dr. Pomeisl András József Letéti szerződések I. A letéti szerződés tárgya tárgya: a szerződésben meghatározott ingó

Részletesebben

MIRE VONATKOZIK? Szerződés értelmezése. AZ EGYESÜLT NEMZETEK EGYEZMÉNYE AZ ÁRUK NEMZETKÖZI ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSEIRŐL és a

MIRE VONATKOZIK? Szerződés értelmezése. AZ EGYESÜLT NEMZETEK EGYEZMÉNYE AZ ÁRUK NEMZETKÖZI ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSEIRŐL és a AZ EGYESÜLT NEMZETEK EGYEZMÉNYE AZ ÁRUK NEMZETKÖZI ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSEIRŐL és a magyar adás-vétel szabályozása (Ptk.) 1987. évi 20. tvr. az Egyesült Nemzeteknek az áruk nemzetközi adásvételi szerződéseiről

Részletesebben

ÁTVÁLLALÁSI SZERZŐDÉS. Környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség átvállalási szerződés

ÁTVÁLLALÁSI SZERZŐDÉS. Környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség átvállalási szerződés ÁTVÁLLALÁSI SZERZŐDÉS Környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség átvállalási szerződés amely létrejött egyrészről a PAPYRUS HUNGÁRIA Kereskedelmi Zrt. Adószám: 10840807-2-43 KSH törzsszám: 10840807-5229-114-01

Részletesebben

Üzleti reggeli 2014. 06. 27. Új Ptk. - változások az üzleti életben

Üzleti reggeli 2014. 06. 27. Új Ptk. - változások az üzleti életben Üzleti reggeli 2014. 06. 27. Új Ptk. - változások az üzleti életben Dr. Kovács László Email: kovacs.laszlo@gtk.szie.hu Főbb témakörök 1. Röviden a Ptk. szerkezetéről 2. Átállási határidők - a régiről az

Részletesebben

Tartalom ^ «V. A házastársi közös vagyon értékének meghatározása és megosztása [Csjt. 31. (2H5) bek.] A házastársi közös vagyon megosztás

Tartalom ^ «V. A házastársi közös vagyon értékének meghatározása és megosztása [Csjt. 31. (2H5) bek.] A házastársi közös vagyon megosztás Tartalom Bevezető A házassági vagyonjog 11 I. A házastársak vagyonközössége - aktív, passzív, közös, különvagyon elhatárolása (Csjt. 27-28. ) - 1-21 13 1. A házastársak vagyonközössége, mint a közös tulajdonszerzés

Részletesebben

Vezető tisztségviselő felelőssége. Csehi Zoltán

Vezető tisztségviselő felelőssége. Csehi Zoltán Vezető tisztségviselő felelőssége Csehi Zoltán 2014.5.13. 1 Vezető tisztségviselő felelőssége Nem csak társasági jogi kérdés! A kódex vonatkozó normáit együtt kell alkalmazni! Munkajogi szabályok! 2 2

Részletesebben

A közbeszerzési szerződéssel kapcsolatos változások

A közbeszerzési szerződéssel kapcsolatos változások A közbeszerzési szerződéssel kapcsolatos változások Az új közbeszerzési szabályozás A Közbeszerzési Hatóság szakmai konferenciája 2016. január 27. dr. Miklós Gyula Szerződéses rendelkezések hatályának

Részletesebben

SZERZŐDÉSI JOG ÁLTALÁNOS RÉSZ I.

SZERZŐDÉSI JOG ÁLTALÁNOS RÉSZ I. Üzleti jog V. SZERZŐDÉSI JOG ÁLTALÁNOS RÉSZ I. Üzleti jog V. BME GTK Üzleti Jog Tanszék 1 Gondolatmenet a szerződési jog anyagának földolgozása Szerződési jog általános rész I. Szerződési jog általános

Részletesebben

Új kereskedelmi szerződések a Ptk.-ban

Új kereskedelmi szerződések a Ptk.-ban Új kereskedelmi szerződések a Ptk.-ban 1. FORGALMAZÁSI SZERZŐDÉS A forgalmazási szerződés fogalma A szállító meghatározott ingó dolognak (terméknek) a forgalmazó részére történő eladására, a forgalmazó

Részletesebben

A szerződésátruházás jogintézményének rövid bemutatása

A szerződésátruházás jogintézményének rövid bemutatása 177 Késmárki-Mészáros Gyöngyi Polgári Jogi Tanszék Témavezető: Menyhárd Attila egyetemi tanár A szerződésátruházás jogintézményének rövid bemutatása Az új Polgári Törvénykönyv számos, a korábbi által nem

Részletesebben

Miskolczi Bodnár Péter. Fogyasztói szerződések

Miskolczi Bodnár Péter. Fogyasztói szerződések Miskolczi Bodnár Péter Fogyasztói szerződések P a t r o c i n i u m - k i a d v á n y B e t h l e n s o r o z a t Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Kereskedelmi Jogi és Pénzügyi

Részletesebben

H-PBT-H-778/2018. Kötelezést tartalmazó határozat

H-PBT-H-778/2018. Kötelezést tartalmazó határozat H-PBT-H-778/2018. Kötelezést tartalmazó határozat A Pénzügyi Békéltető Testület a B-né dr. T.E (xxx.) által képviselt B.Z. kérelmező (xxx; a továbbiakban: Kérelmező) yyy Követeléskezelő (yyy.; a továbbiakban:

Részletesebben

SZERZŐDÉSSZEGÉS. Publikációk Tájékoztató Anyagok 2006. december 18. A TELJESÍTÉS MEGTAGA- DÁSA JOGOSULT KÉSEDELME KÖTELEZETT KÉSEDELME MIKOR ÁLL FENN?

SZERZŐDÉSSZEGÉS. Publikációk Tájékoztató Anyagok 2006. december 18. A TELJESÍTÉS MEGTAGA- DÁSA JOGOSULT KÉSEDELME KÖTELEZETT KÉSEDELME MIKOR ÁLL FENN? SZERZŐDÉSSZEGÉS MIKOR ÁLL FENN? A kötelezett késedelembe esik, ha A szerződésben megállapított / a szolgáltatás rendeltetéséből kétségtelenül megállapítható teljesítési idő eredménytelenül eltelt más esetekben,

Részletesebben

A házasság vagyonjogi kérdései. 2012. május 5. Dr. Kenderes Andrea

A házasság vagyonjogi kérdései. 2012. május 5. Dr. Kenderes Andrea A házasság vagyonjogi kérdései 2012. május 5. Dr. Kenderes Andrea A törvényes házastársi vagyonközösségi rendszer: Csjt. 27. Csjt. 28. Házassági vagyonjogi rendszer: VEGYES RENDSZER Házastársak közös vagyona

Részletesebben

a családi és utónév: születési család és utónév: anyja neve születési családi és utónév: szül-i hely és idő: lakcím:.., személyi azonosító:

a családi és utónév: születési család és utónév: anyja neve születési családi és utónév: szül-i hely és idő: lakcím:.., személyi azonosító: JELZÁLOGSZERZŐDÉS INGATLANRA amely létrejött A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (székhely, cím: 1062 Budapest Bajza u. 31.) (adószám: 19019233 1-42, törzsszám: 19019233, statisztikai azonosító:19019233

Részletesebben

A POLGÁRI TÖRVÉNYKÖNYVRŐL SZÓLÓ 2013. ÉVI V. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSA

A POLGÁRI TÖRVÉNYKÖNYVRŐL SZÓLÓ 2013. ÉVI V. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSA WOLF THEISS HÍRLEVÉL 2016. május A POLGÁRI TÖRVÉNYKÖNYVRŐL SZÓLÓ 2013. ÉVI V. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSA 1. ELŐTERJESZTÉS 2016. április 4.-én az Igazságügyi Miniszter egy előterjesztést nyújtott be a Kormány részére

Részletesebben

Üzletszabályzat a garanciák vállalásának rendjéről

Üzletszabályzat a garanciák vállalásának rendjéről A Lakiteleki Takarékszövetkezet 013/2014. számú saját szabályzata Üzletszabályzat a garanciák vállalásának rendjéről Hatálybalépés időpontja: 2014. október 16. Tartalomjegyzék 1. Az Üzletszabályzat tárgya,

Részletesebben

A szó jelentése szerteágazó, még jogi értelemben is

A szó jelentése szerteágazó, még jogi értelemben is A szó jelentése szerteágazó, még jogi értelemben is Polgári jogi felelősség Tágabb értelemben hasonlítható a kénytetőséghez, a jogilag szoríthatósághoz (Grosschmid) Szűkebb értelemben: jogellenesen (kivételesen

Részletesebben

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről. (a szavatosságra és a jótállásra vonatkozó szabályok) A jótállás 248.

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről. (a szavatosságra és a jótállásra vonatkozó szabályok) A jótállás 248. 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről (a szavatosságra és a jótállásra vonatkozó szabályok) A jótállás 248. (1) Aki a szerződés hibátlan teljesítéséért szerződés vagy jogszabály alapján jótállásra

Részletesebben

A biztosítéki célú vételi jog és a biztosítéki engedményezés a felszámolási eljárásban

A biztosítéki célú vételi jog és a biztosítéki engedményezés a felszámolási eljárásban A biztosítéki célú vételi jog és a biztosítéki engedményezés a felszámolási eljárásban A zálogjog mint biztosíték súlytalanná válása és a biztosítéki célú vételi jog térhódítása jelentős részben annak

Részletesebben

Tájékoztató az Általános Szerződési Feltételek 2011. augusztus elsejei változásáról

Tájékoztató az Általános Szerződési Feltételek 2011. augusztus elsejei változásáról Tájékoztató az Általános Szerződési Feltételek 2011. augusztus elsejei változásáról Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatjuk Önt, hogy a pénzforgalmi keretszerződés részét képező Általános Szerződési Feltételeink

Részletesebben

Üzleti szerződések adótervezése Budapest, 2011. április 6.

Üzleti szerződések adótervezése Budapest, 2011. április 6. hvgorac Üzleti szerződések adótervezése Budapest, 2011. április 6. Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó ADÁSVÉTEL Ptk. 365. piaci érték Értékpapír szerzési értéke Szja tv 77/A. Értékpapír szerzési

Részletesebben

2014. Kereskedelmi szerződések joga 1. Bevezetés A legfontosabb változások áttekintése 1

2014. Kereskedelmi szerződések joga 1. Bevezetés A legfontosabb változások áttekintése 1 Kereskedelmi szerződések sek joga 1. MSC 2014 Az új Polgári Törvénykönyv a szerződések jogát érintő legfontosabb változásai. Kötelmi jogi alapok dr. Verebics János, PhD egyetemi 1 Bevezetés A legfontosabb

Részletesebben

Új Polgári Törvénykönyv. Hatodik könyv XX. Cím A hitel- és számlaszerződések

Új Polgári Törvénykönyv. Hatodik könyv XX. Cím A hitel- és számlaszerződések Új Polgári Törvénykönyv Hatodik könyv XX. Cím A hitel- és számlaszerződések XX. Cím A hitel- és számlaszerződések hitelszerződés kölcsönszerződés betétszerződés folyószámla-szerződés fizetésiszámla-szerződés

Részletesebben

Házasságban, társaságban - házastársi közös vagyon a cégben

Házasságban, társaságban - házastársi közös vagyon a cégben Házasságban, társaságban - házastársi közös vagyon a cégben A Ptk.-ba beépült bírói gyakorlat Dr. Csűri Éva A vagyonközösséghez tartozó társasági részesedések megosztásának módja I. A gazdasági társasági

Részletesebben

Polgári jogi záróvizsgakérdések (2016/2017. II. félév)

Polgári jogi záróvizsgakérdések (2016/2017. II. félév) 1 Polgári jogi záróvizsgakérdések (2016/2017. II. félév) A záróvizsgára történő felkészülés vezérfonala" az előadásokon/gyakorlatokon leadott törzsanyag. Felkészülését segítik az alább megjelölt tankönyvek,

Részletesebben

sszegés (folytatás) V.2 A közreműködésért való felelősség V.3 A teljesítés elfogadása nyílt hiba ismeretében

sszegés (folytatás) V.2 A közreműködésért való felelősség V.3 A teljesítés elfogadása nyílt hiba ismeretében ÜZLETI JOG II. 7. előad adás A szerződésszeg sszegés (folytatás) Szerződési biztosítékok 1 Áttekintés: I. A JÓTÁLLÁS I.1 A jótállás fogalma, a szavatosság és a jótállás A.) A jótállás B.) A szavatosság

Részletesebben

Egyesület-alapítvány. Sáriné dr. Simkó Ágnes HVG-Orac október 9.

Egyesület-alapítvány. Sáriné dr. Simkó Ágnes HVG-Orac október 9. Egyesület-alapítvány Sáriné dr. Simkó Ágnes HVG-Orac. 2013. október 9. Egyesület Ptk. 3:63-87. I.FOGALMA Közös, tartós, alapszabályban meghatározott cél folyamatos megvalósítása Nyilvántartott tagság Vagyon

Részletesebben

INTER-TRADE Kft. AZ INTER-TRADE KFT Általános Szerződési Feltételei

INTER-TRADE Kft. AZ INTER-TRADE KFT Általános Szerződési Feltételei AZ INTER-TRADE KFT Általános Szerződési Feltételei 1.. Általános szabályok Az INTER-TRADE KFT minden magyarországi értékesítésére jelen feltételek alkalmazandók, függetlenül az értékesítendő árutól, illetve

Részletesebben

SZERZŐDÉS KÖVETELÉST TERHELŐ JELZÁLOGJOG ALAPÍTÁSÁRÓL Szerződés száma: IBD-MUN

SZERZŐDÉS KÖVETELÉST TERHELŐ JELZÁLOGJOG ALAPÍTÁSÁRÓL Szerződés száma: IBD-MUN SZERZŐDÉS KÖVETELÉST TERHELŐ JELZÁLOGJOG ALAPÍTÁSÁRÓL A JELEN KÖVETELÉST TERHELŐ JELZÁLOGJOGOT ALAPÍTÓ SZERZŐDÉS (a továbbiakban: a Zálogszerződés ) (1) a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, (székhely:

Részletesebben

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS CSALÁDI JOG

A/1. A POLGÁRI JOG ÉS CSALÁDI JOG A/1. A POLGÁRI JOG ÉS CSALÁDI JOG TÉTELEK ÉS AZ ELSAJÁTÍTANDÓ JOGANYAG A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény, valamint a házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény

Részletesebben

Kereskedelmi ügynöki szerzõdés

Kereskedelmi ügynöki szerzõdés Kereskedelmi ügynöki szerzõdés Amely létrejött egyrészrõl a POINTERNET-DB Elektronikus Kereskedelmi Kft. (székhely: 1029 Budapest, Ördögárok u. 142., cégjegyzékszám: Cg. 01-09-685342, adószám: 11961143-2-41,

Részletesebben

Polgári jogi záróvizsgakérdések (2014/2015. I. félév)

Polgári jogi záróvizsgakérdések (2014/2015. I. félév) 1 Polgári jogi záróvizsgakérdések (2014/2015. I. félév) A záróvizsgára történő felkészülés vezérfonala" az előadásokon/a 2013. évi V. törvényen alapuló speciális kollégiumon/konzultációkon leadott anyag.

Részletesebben

BÉRLETI SZERZŐDÉS. Eszköz neve, típusa Mennyiség Gyártási szám

BÉRLETI SZERZŐDÉS. Eszköz neve, típusa Mennyiség Gyártási szám Szerződés száma: BÉRLETI SZERZŐDÉS A szerződő Felek: Bérbe adó: Cím: Adószám: Cégbejegyzés száma: Telefon/fax: a továbbiakban Bérbe adó valamint, valamint Bérlő: Cím: Posta cím: Számlavezető

Részletesebben

A felperes módosított keresetében Ft vállalkozói díj, annak a március 28. napjáig lejárt Ft késedelmi kamata megfizetésére k

A felperes módosított keresetében Ft vállalkozói díj, annak a március 28. napjáig lejárt Ft késedelmi kamata megfizetésére k A JÓHISZEMŰSÉG, TISZTESSÉG ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSI KÖTELEZETTSÉG ALAPELVI SZINTŰ KÖVETELMÉNYÉT SÉRTŐ MAGATARTÁSSAL OKOZOTT KÁRÉRT FENNÁLLÓ FELELŐSSÉG A felperes azon kára, hogy az engedményezett vállalkozói

Részletesebben

Üzleti szerződések adótervezése. Budapest, 2011. október 25.

Üzleti szerződések adótervezése. Budapest, 2011. október 25. Üzleti szerződések adótervezése Budapest, 2011. október 25. Előadó: Dr. Fülöp Péter ügyvéd, adótanácsadó ADÁSVÉTEL Ptk. 365. piaci érték Értékpapír szerzési értéke Szja tv 77/A. Értékpapír szerzési értéke

Részletesebben

A jogi személyek általános szabályai az új Ptk.-ban

A jogi személyek általános szabályai az új Ptk.-ban A jogi személyek általános szabályai az új Ptk.-ban A gazdasági társaságok közös szabályainak kiterjesztése A Könyvben szabályozott jogi személyek tagsággal bíró jogi személyek egyesület gazdasági társaságok

Részletesebben

Új Polgári Törvénykönyv

Új Polgári Törvénykönyv Új Polgári Törvénykönyv Dologi Jog Dr. Pecsenye Csaba Birtok Birtokos Aki a dolgot sajátjaként vagy a dolog időleges birtokára jogosító jogviszony alapján hatalmában tartja Főbirtokos Albirtokos Jogalap

Részletesebben

ÜZLETI JOG II. 6. előad. sszegés

ÜZLETI JOG II. 6. előad. sszegés ÜZLETI JOG II. 6. előad adás A teljesítés s (folytatás) A szerződésszeg sszegés 1 Áttekintés: I. A TELJESÍTÉS I.1 A teljesítés módja A.) A teljesítés elvi főszabálya B.) A teljesítés egyéb lényegi kérdései

Részletesebben

Adásvételi szerződés

Adásvételi szerződés 1 Ingatlan-adásvételi szerződés haszonélvezeti jogról való ingyenes lemondással, foglaló kikötésével, tulajdonjog fenntartása mellett Adásvételi szerződés amely létrejött egyrészről eladó családi és utóneve:

Részletesebben

F O G Y A S Z T Ó I INGATLAN ZÁLOGSZERZŐDÉS

F O G Y A S Z T Ó I INGATLAN ZÁLOGSZERZŐDÉS F O G Y A S Z T Ó I INGATLAN ZÁLOGSZERZŐDÉS A szerződő felek egyrészről Név: Születési név: Születési hely, idő: Anyja neve: Lakcím: Személyazonosító okmányának típusa: Személyazonosító okmányának száma:

Részletesebben

Polgári jog. Személyek joga évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D évi V. törvény (Új Ptk.)

Polgári jog. Személyek joga évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D évi V. törvény (Új Ptk.) Polgári jog Személyek joga 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről Dr. Szekeres Diána Ph.D. 2013. évi V. törvény (Új Ptk.) I. Könyv Bevezető rendelkezések II. Könyv Az ember mint jogalany III. IV.

Részletesebben

Tansegédlet a DE ÁJK hallgatói számára (Debrecen, 2014. május)

Tansegédlet a DE ÁJK hallgatói számára (Debrecen, 2014. május) Tansegédlet a DE ÁJK hallgatói számára (Debrecen, 2014. május) A tansegédletet Török Éva (DE ÁJK) állította össze a törvényszöveg és az indokolás alapján. 5:86. [A zálogjog] HARMADIK RÉSZ A KORLÁTOLT DOLOGI

Részletesebben

JELZÁLOGSZERZŐDÉS. A szerződő felek, egyrészről:

JELZÁLOGSZERZŐDÉS. A szerződő felek, egyrészről: A szerződő felek, egyrészről: JELZÁLOGSZERZŐDÉS a kölcsönt folyósító, mint hitelező és zálogjogosult (továbbiakban: Takarékszövetkezet). (cégjegyzékszám:, adószáma:, statisztikai szj.: ) (a Hitelező nevében

Részletesebben

Í t é l e t e t. Ez ellen az ítélet ellen felülvizsgálatnak nincs helye. I n d o k o l á s

Í t é l e t e t. Ez ellen az ítélet ellen felülvizsgálatnak nincs helye. I n d o k o l á s A KÚRIA mint felülvizsgálati bíróság Pfv.V.21.950/2014/3. szám A Kúria a Hámori és Soltész Ügyvédi Iroda, ügyintéző: dr. Hámori Péter által képviselt felperesnek Dr. Kovács Kornélia ügyvéd által képviselt

Részletesebben

HIRDETMÉNY BÍRÓSÁGI ADÓSSÁGRENDEZÉS ELRENDELÉSÉRŐL A HITELEZŐK ADÓSSÁGRENDEZÉSBE TÖRTÉNŐ BEVONÁSA ÉRDEKÉBEN

HIRDETMÉNY BÍRÓSÁGI ADÓSSÁGRENDEZÉS ELRENDELÉSÉRŐL A HITELEZŐK ADÓSSÁGRENDEZÉSBE TÖRTÉNŐ BEVONÁSA ÉRDEKÉBEN ARE-HIR-003-ELREND HIRDETMÉNY ADÓSSÁGRENDEZÉSI ÜGYSZÁM: ARE2016000219 BÍRÓSÁGI ADÓSSÁGRENDEZÉS ELRENDELÉSÉRŐL A HITELEZŐK ADÓSSÁGRENDEZÉSBE TÖRTÉNŐ BEVONÁSA ÉRDEKÉBEN (A természetes személyek adósságrendezéséről

Részletesebben

/2014. iktatószámú szerződés 1. számú melléklete FOGYASZTÓI ZÁLOGSZERZŐDÉS INGATLANRA

/2014. iktatószámú szerződés 1. számú melléklete FOGYASZTÓI ZÁLOGSZERZŐDÉS INGATLANRA FOGYASZTÓI ZÁLOGSZERZŐDÉS INGATLANRA A szerződő felek, egyrészről: név:...... születési név: születési hely, idő : személyi azonosító (személyi szám): személyazonosító okmányának típusa, száma: lakcím:

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Hitelek csoportosítása 61. lecke 1. Pénztömeg nagyságára gyakorolt

Részletesebben

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről. (a szavatosságra vonatkozó szabályok) A teljesítés 277.

1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről. (a szavatosságra vonatkozó szabályok) A teljesítés 277. 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről (a szavatosságra vonatkozó szabályok) A teljesítés 277. (1) A szerződéseket tartalmuknak megfelelően, a megszabott helyen és időben, a megállapított mennyiség,

Részletesebben