Tanulási zavarok témaköre Az elsőosztályos tanév elejei komplex vizsgálat Készítette: Rajsli-Tokos Elvira Bratstvo Ált.és Köz.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tanulási zavarok témaköre Az elsőosztályos tanév elejei komplex vizsgálat Készítette: Rajsli-Tokos Elvira Bratstvo Ált.és Köz."

Átírás

1 Tanulási zavarok témaköre Az elsőosztályos tanév elejei komplex vizsgálat Készítette: Rajsli-Tokos Elvira Bratstvo Ált.és Köz.iskola Becse Gyakorló gyógypedagógusként e dolgozatom témájául az első osztályosok tanév elejei komplex vizsgálatát választottam. Tanulmányaim során mindig azt hangsúlyozták, hogy a gyermek érdekében elhalasztható az első osztály megkezdése és ez csak jóhatással lehet a gyermek további előrementelére. Két fiú vizsgálati anyagát szeretném ismertetni. F. K. most nyolc éves egy évet halasztott, tovább maradt az oviban, ezt a lehetőséget az újvidéki Rehabilitációs és Szakértői Bizottság kinálta fel az anyának, aki élt az alkalommal, így K. gondtalanul járhatott az iskoláskor előtti intézményben. Sajnos hazánkban nincs lehetőség ingyenes, államilag támogatott fejlesztésre, így képeségeire csak a biológiai fejlődés hatott. Hátrányos helyzetű család harmadik gyermeke a hat ép, egészséges gyermek közül. V. Z. most hét éves, tavaly az apuka kérte, hogy iskolázzuk be, mert nincs aki vigyázza a gyermeket. Z. nem járt ovodába, kikerülve a törvényt iskolánkba szerette volna az apuka bekapcsoln, mondván, hogy a többi gyerek is iskolánk tanulója és ők sem jártak óvodába. Sajnos időközben az anyuka ia meghalt így az öt gyermek az apára maradt, aki nem adta állami gondozába apró gyermekeit. Z. a család negyedik gyermeke az öt gyemek közül. A megfigyelési időszakban felszínre került, hogy éretlen ( lecsúszott a székről, időnként mászott, rohangált az osztályban és mindig azt kérdezte, hogy mikor mehet a játékszobába). Az újvidéki Rehabilitációs és Szakértői Bizottság ugyanabban az időszakban mint Krisztiánt óvodai fejlesztésre utal, aminek az apa nem tesz eleget és tehetetlenül néztük azt, hogy a gyermek otthonmarad és semilyen fejlesztést nem kap és óvodába sem jár. Szeptember elsején megkezdi tanulmányait iskolánkban. Mindkét fiú halasztott egy évet azzal, hogy egyikük járt óvódába míg a másik nem élt ezzel a lehetőséggel sem! A halasztásnak csak akkor van értelme ha a gyermek ebben az időszakban fejlesztést kap! Tapasztalatom alapján nagyon hiányzik a gyermekeknek az óvodai előkészítés, ők a tanévkezdéskor hátránnyal indulnak ami sajnos egyre nagyobb és nagyobb lesz mégha kisegítő iskolába is járnak.

2 V.Z. ( 7 éves) vizsgálati eredménye: 1. Szókincsvizsgálat a csigabiga helyett csak röviden csigát mondott, ugyanez történt a gyöngysornál is csak gyöngyöt mondott. NINCS SORKÖVETÉS, A KÉPSZÉLÉN HALAD KÖRÜL! A csésze helyett poharat mond, a gyökér helyett fát. A csipeszt felismeri, tájszólásal csiptetőnek mondja, a pata helyett patát mond. A borsót fogként nevezi. Helyes választ csak a béka, kecske, sátor esetében adott. Tévesen nevezte meg: Szög-ceruza Cserép-a virágnak a polcra Borsó-fog Csésze-pohár Bimbó-levelek TANÍTHATÓ, javítás után helyesen nevezte meg. DISZLEXIA VESZÉLYEZTETETT, főfogalmon belüli és vizuális hasonlóság alapján történő tévesztés is előfordul! 2. Relációs szókincs csak az alatt-at tudta helyesen megnevezni. Tévesztései: Fölött-előtt Között-virágnál Előtt-háznál Mellett-ház háta mögött Mögött-előtte DISZLEXIA VESZÉLYEZTETETT! 3. Főfogalom alá rendelése TANULÁSI NEHÉZSÉGEKKEL KÜSZKÖDŐ GYERMEK! Csak az állat és a szerszám fogalmával rendelkezik. A többit csak segítséggel tudta megnevezni! A HALMAZ ELEMEIT KÜLÖN-KÜLÖN NEVEZTE MEG ÉS AZT IS VISSZAFELÉ TETTE! 4. Összefüggő beszéd (eseményképről) Csak szavakat mondott, előszőr csak főneveket: - csúzda, gyerek,hinta, kép Segítséggel kezdte el az igéket sorolni: - hintáznak, csúzdáznak, rajzolnak ( a homokozót képnek ismeri fel és a rajzoláshoz köti). 5. Beszédészlelés és verbális motorika Hangkihagyásai vannak, csak a galalajkát, a siszdamit és a bakőgyet tudta hibátlanul megismételni. A többit a következő képen ejtette: Zseréb-seéb Trankün-tankün Kriszposztyüvan-kiszposztyuvan Feréndekek-fejéntekek Menelékej-menejék Jacolov-jacov Vucsityó-vucsicsó A közös logopédiai órán a verbális motorikán a szerialitásra is oda kell figyelni!

3 6. Az auditív észlelés vizsgálata alig tévedt. 7. A beszédmegértés vizsgálata 1. Peti 2. Sonkát meg kenyeret meg sjtot 3. autó 4. sokat 5. Hogy vegyen kenyeret, sajtot, sonkát 6. Misivel 7. Elvesztette a pénzét 8. kenyeret,sajtot, sonkát 9. Hogy vegyen kenyeret, sajtot, sonkát 10. Nem vót píz. Észlelhető a fogalom tapadása, habár a kérdésekre körülbelül jól válaszol. Magyar órán és a logopédiai órán is tanácsos eseményképeket használni amennyit csak lehetséges. 8. A verbális emlékezet vizsgálata Nagymamámnak csak kutyája van cicája nincs. Tegnap kaptam egy képeskönyvet a születésnapomra, tegnap nem olvastam el. SZERIALITÁSI GONDOK ELŐTÉRBE KERÜLNEK, A FIGYELEM IS TOVÁBBI FEJLESZTÉSRE SZORUL. 9. Vizuális percepció vizsgálata itt jól teljesített, igaz egy kicsit lassan dolgozott! 10. A vizuális emlékezet vizsgálata VESZÉLYEZTETETT! Az almára, a körtére, a lámpára és a ceruzára emlékezett jól! 11. Számlálás és számfogalom vizsgálata - egyesével eltud számlálni 10-ig - sajnos a számlálás 10-től visszafelé segítséggel sem ment - az ugyanannyi fogalma nem létezik, míg a hozzáadok fogalma helyett viszatettem van - számfogalma 5-ig van NEHÉZSÉGEK VÁRHATÓK A MATEMATIKA TANULÁS SORÁN!

4 F. K. ( 8 éves) vizsgálati eredménye 1. Szókincsvizsgálat csigabiga csiga gyöngysor nyaklánc horgászbot peca felhő hold borsó hajó szög ceruza cserép pohár gyökér fa pata láb csipesz csiptető bimbó levél Tévesztései vizuális alapokon alapul, de található tévesztés a főfogalmon belül is. DISZLEXIA- VESZÉLYEZTETETTSÉGRE UTALÓ JELEK! 2. Relációs szókincs tévesztései: - fölött tetején - előtt az ablak mögött - mellett mögött - mögött a ház hátúján 3. Főfogalom alá rendelés rávezetéssel sem ment! TANULÁSI NEHÉZSÉGEKKEL KÜSZKÖDIK! 4. Összefüggő beszéd - Mondatokat alkot. Csúzdázik a gyerek, emez meg hintázik. Emez meg jászik a homokba. Magyar órán és logopédiai órán a beszédre, a mesélésre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, képsorok használata is sokat javíthat a beszéden és a szókincsen is! 5. Beszédészlelés és verbális motorika vizsgálata Tévesztései: Siszidami sziszidami Menelékej menenyékej Feréndekek ferénblekek Trankün tankün Bakőgy bakügy Kriszposztyüvan krisztosztyuvan Hangkihagyás is észlelhető ( az r hang kialakítása), a verbális motorikára is figyelni kell, (ő-ü), az auditív képességeket is fejleszteni kell! 6. Auditív észlelés vizsgálata a vizsgálat során bizonytalan, az volt az érzésem, hogy találgat. Javaslom, hogy az anya vigye ORL vizsgálatra, lehetséges, hogy enyhe fülgyulladása van a gyermeknek vagy valami más is gátolhatja a jó auditív észlelést. 7. Beszégmegértés vizsgálata 1. Peti 2. Egy piros kisautót dinárt 5. Azé, hogy vegyen autót.

5 6. A Misikével. 7. Rílt. 8. Szalonnát, sonkát meg kenyeret. 9. Hogy vegyen rajta enni. 10. Autónélkül. Megértette a mesét és képességeihez mérten jól válaszolt. 8. Verbális emlékezet vizsgálata A számokat jól memorizálta és helyesen is adta vissza. Felhő-ház-doboz-lámpa sorozatban hibázik, sőt másik fogalmat is mond!( felhő láng doboz villa ) Holnap megyünk a Ligetbe focizni. Hónak a hegyen szánkózni. A nagymamámnak van két cicája, de kutyája egy sincs. Tegnap kaptam a születésnapomra könyvet és nem olvastam el. DISZLEXIA VESZÉLYEZTETETT! 9. Vizuális percepció vizsgálata - itt is téveszt és ez a terület is fejlesztésre szorul, a betűk írásánál is jelentkezhetnek majd gondok e percepciós hiányosság miatt. 10. Vizuális emlékezet vizsgálata - csak három képet tudott azonosítani, a csészét, a levelet, a fejszét, az almát és a lámpát nem tudta helyesen megtalálni, próba szerencse alapján próbálta a feladatot megoldani 11. Számlálás és számfogalom vizsgálata - egyesével 10-ig tud számlálni - visszafelé 5-től tud számlálni - az ugyanannyi fogalmán kívül minden fogalmat helyesen értelmez és feladatait helyesen oldotta meg - számfogalma a 10 számkörben megvan A matematika terén egyenlőre úgy tünik, hogy nagyogyobb gondok nem várhatóak. Az írás-olvasás előkészítésére elegendő időt kell szánni, mert a hosszú és kitartó munka jobb eredményeket hozhat a gyermeknek is meg a pedagógusnak is.

Tartalomjegyzék. Bevezetés 3. A kommunikációs és tanulási zavarokról 5. Iskolába indulás előtt. 11. A diszlexiáról 24. A diszgráfiáról..

Tartalomjegyzék. Bevezetés 3. A kommunikációs és tanulási zavarokról 5. Iskolába indulás előtt. 11. A diszlexiáról 24. A diszgráfiáról.. Tartalomjegyzék Bevezetés 3 A kommunikációs és tanulási zavarokról 5 Iskolába indulás előtt. 11 A diszlexiáról 24 A diszgráfiáról.. 30 A diszkalkuliáról.. 34 Gyakori kérdések a diszlexiáról. 39 Ajánlott

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Újabb Diplomás Levelező Tagozat Public Relations szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Újabb Diplomás Levelező Tagozat Public Relations szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Újabb Diplomás Levelező Tagozat Public Relations szakirány TANULÁSI NEHÉZSÉGEK ÉS AKADÁLYOK A DISZLEXIÁS GYERMEKEK

Részletesebben

Scherlein Márta Dr. Hajdu Sándor Köves Gabriella Novák Lászlóné MATEMATIKA 1. MÓDSZERTANI AJÁNLÁSOK ELSŐ FÉLÉV

Scherlein Márta Dr. Hajdu Sándor Köves Gabriella Novák Lászlóné MATEMATIKA 1. MÓDSZERTANI AJÁNLÁSOK ELSŐ FÉLÉV Scherlein Márta Dr. Hajdu Sándor Köves Gabriella Novák Lászlóné MATEMATIKA 1. MÓDSZERTANI AJÁNLÁSOK ELSŐ FÉLÉV Módszertani ajánlások Tankönyv első kötet Összehasonlítások Kompetenciák, fejlesztési feladatok:

Részletesebben

Tanítói Téka. 2007. szeptember

Tanítói Téka. 2007. szeptember Tanítói Téka 2007. szeptember Minden jog fenntartva. ementor Media Hungary Kft. Felelős kiadó: Mányoki Zsolt ügyvezető Szerkesztőség: Mányoki Istvánné tanító Suhaj Józsefné tanító, gyógypedagógus Virágné

Részletesebben

SZAKSZOLGÁLATI FÜZETEK

SZAKSZOLGÁLATI FÜZETEK SZAKSZOLGÁLATI FÜZETEK FODORNÉ FÖLDI RITA Enyhe agysérülés következtében kialakult tanulási zavart okozó funkciózavarok differenciál-diagnosztikája neuropszichológiai eljárások II Készítette: Lektor: Felelõs

Részletesebben

Esettanulmány: Dániel története

Esettanulmány: Dániel története Tapasztalatok a Picture Exchange Communication System (PECS, a képkártya-csere módszer) alkalmazásával kapcsolatban az Autizmus Kutatócsoport Általános Iskola és Szolgáltató Központban Havasi Ágnes Õszi

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek matematikaoktatása. Egyenlőtlenségek a gimnázium 9. osztályában

SZAKDOLGOZAT. A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek matematikaoktatása. Egyenlőtlenségek a gimnázium 9. osztályában Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi kar Matematikatanár szak SZAKDOLGOZAT A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek matematikaoktatása Egyenlőtlenségek a gimnázium 9. osztályában Témavezetők:

Részletesebben

TÁMOP 3.2.4. Egyéni tanulási utak, fejlesztő programok kialakítása. Útmutató. Célcsoportok:

TÁMOP 3.2.4. Egyéni tanulási utak, fejlesztő programok kialakítása. Útmutató. Célcsoportok: A Nevelési Tudásdepó projekt helye a közoktatás-fejlesztési stratégiában, különös tekintettel az innovációs potenciál fejlesztésének lehetőségei a nem formális és informális képzés területén TÁMOP 3.2.4

Részletesebben

figyelem EGÉSZSÉGÜGYI KIADVÁNY atención dikkat attention arreta pozor SNI bнимание ADHD attenzione uwaga nροσοχή achtung hiperaktivitás

figyelem EGÉSZSÉGÜGYI KIADVÁNY atención dikkat attention arreta pozor SNI bнимание ADHD attenzione uwaga nροσοχή achtung hiperaktivitás pozor attention dikkat arreta SNI attenzione hiperaktivitás achtung nροσοχή uwaga ADHD bнимание EGÉSZSÉGÜGYI KIADVÁNY atención figyelem 3 ELŐSZÓ Dr. Velkey György Magyar Kórházszövetség, elnök MRE Bethesda

Részletesebben

2. számú melléklet a 2/2005. (III. 1.) OM rendelethez. A Sajátos nevelési igényű tanulók iskolai oktatásának irányelve. 1.

2. számú melléklet a 2/2005. (III. 1.) OM rendelethez. A Sajátos nevelési igényű tanulók iskolai oktatásának irányelve. 1. A sajátos nevelési igény meghatározása 121. (1) 29. sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló: az a gyermek, tanuló, aki a szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján a) testi, érzékszervi,

Részletesebben

A mondatokat leíratni nem szerencsés akkor, ha időre vagy versenyszerűen játszunk.

A mondatokat leíratni nem szerencsés akkor, ha időre vagy versenyszerűen játszunk. Bővítsük együtt folyamatosan! Küldjétek el ötleteiteket! Barkochba Kiszámoljuk a kérdezőt, aki kimegy a teremből. A játékosok tárgy, élőlény vagy fogalom témakörben kiválasztanak egy szót, ezt kell a kérdezőnek

Részletesebben

TANÉV VÉGI SZAKMAI BESZÁMOLÓ

TANÉV VÉGI SZAKMAI BESZÁMOLÓ TÜKÖRY LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA TANÉV VÉGI SZAKMAI BESZÁMOLÓ A 2013/2014-ES TANÉVRE Körösladány 2014. 1 I. BEVEZETÉS, STATISZTIKAI ALAPADATOK A Köznevelési törvény arra kötelezi

Részletesebben

Időpont Téma Időtartam

Időpont Téma Időtartam Feladatok: Az osztály tehetséges gyerekeinek felkészítő foglalkozások tartása matematikából. Felkészítés a 4. évfolyamos kerületi tantárgyi matematikaversenyre. A C programcsomag 1.,2.és 4. moduljának

Részletesebben

A digitális bennszülöttek képességprofilja. A mérési eljárások, a linearitás és a hagyományos iskolai tanítás alkonya

A digitális bennszülöttek képességprofilja. A mérési eljárások, a linearitás és a hagyományos iskolai tanítás alkonya Gyarmathy Éva Kucsák Julianna tudományos főmunkatárs, MTA Pszichológiai Intézet fejlesztőpedagógus, Fejlesztő Pedagógusok Szakmai Egyesülete A digitális bennszülöttek képességprofilja A mérési eljárások,

Részletesebben

is ko la kul tú ra 2011/2 3 konferencia szemle

is ko la kul tú ra 2011/2 3 konferencia szemle konferencia Csányi Erzsébet A Vajdasági innovatív tudástérért 2 Tóth Karolina Tanulási nehézséggel küzdő gyermek fejlesztése 3 Tapiska Szilvia A számítógép mint oktatási eszköz a matematikatanításban 17

Részletesebben

Egyéni fejlesztő program

Egyéni fejlesztő program Egyéni fejlesztő program 3. évfolyamos sajátos nevelési igényű tanuló differenciált fejlesztéséhez a tanórán /diagnózis:dyslexia, dysgraphia / Fejlesztendő területek: figyelem verbális memória auditív

Részletesebben

Kiskanizsai Általános Iskola 2013.

Kiskanizsai Általános Iskola 2013. 1 Kiskanizsai Általános Iskola Pedagógiai Program a tanulásban akadályozott tanulók számára 2013. 2 PEDAGÓGIAI PROGRAM A tanulási akadályozottság fogalma: A tanulásban akadályozottak csoportját az enyhén

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ. Agytorna az óvodában. Óvodai fejlesztő program

TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ. Agytorna az óvodában. Óvodai fejlesztő program Szivárvány Óvoda Kastélykert u. 17. Algyő TÁMOP 3.1.4. INNOVÁCIÓ Agytorna az óvodában Óvodai fejlesztő program Készítette: Sárkány Éva Óvodapedagógus 2010 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés...

Részletesebben

SZÜLŐKNEK. a logopédiáról és rólunk! A XI. Kerületi Logopédiai Intézet kiadványa 2008/2

SZÜLŐKNEK. a logopédiáról és rólunk! A XI. Kerületi Logopédiai Intézet kiadványa 2008/2 SZÜLŐKNEK a logopédiáról és rólunk! A XI. Kerületi Logopédiai Intézet kiadványa 2008/2 Mottó: Umberto Saba: Kislányom arcképe Kislányom piros labdával kezében, nagy égszínkék szemét reám emelve, így szólt

Részletesebben

BEVEZETÉS A GYÓGYPEDAGÓGIÁBA

BEVEZETÉS A GYÓGYPEDAGÓGIÁBA TÁMOP-4.1.2-08/1/B-2009-0005 MENTOR(h)ÁLÓ PROJEKT MAGYAR ADÉL, TÓTHNÉ ASZALAI ANETT, MÁTÉNÉ HOMOKI TÜNDE BEVEZETÉS A GYÓGYPEDAGÓGIÁBA SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUS-KÉPZŐ KAR, GYÓGYPEDAGÓGUS-KÉPZŐ

Részletesebben

AZ ÓVODA ISKOLA ÁTMENET PEDAGÓGIAI ÉS PSZICHOLÓGIAI PROBLÉMÁI KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A RÉSZKÉPESSÉGEK ZAVARAIRA

AZ ÓVODA ISKOLA ÁTMENET PEDAGÓGIAI ÉS PSZICHOLÓGIAI PROBLÉMÁI KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A RÉSZKÉPESSÉGEK ZAVARAIRA Fővárosi Pedagógiai Intézet Tanácsadás fejlesztés AZ ÓVODA ISKOLA ÁTMENET PEDAGÓGIAI ÉS PSZICHOLÓGIAI PROBLÉMÁI KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A RÉSZKÉPESSÉGEK ZAVARAIRA Szaktanácsadói záró dolgozat Készítette: Dr.

Részletesebben

A cigány gyerekek és az óvoda esete I.

A cigány gyerekek és az óvoda esete I. MÉLTÓSÁGOT MINDENKINEK PIK KATALIN A cigány gyerekek és az óvoda esete I. Az iskolai szegregáció-kutatás alprogramjában elfogadta az Akadémia Kisebbségkutató Mûhely azt a kutatási tervet, melyben egy hét

Részletesebben

53~. számú előterjesztés

53~. számú előterjesztés 53~. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere Előterjesztés a Humánszolgáltatási Bizottság részére az általános iskola első osztályos tanulóinak bemeneti méréséről

Részletesebben

Návay Lajos Általános Iskola

Návay Lajos Általános Iskola 2011/2012-es tanév 1. félévi pedagógiai munka elemzése, értékelése, hatékonyságának vizsgálata I. Általános adatok 1. Belső felújítások, állagmegóvás Épületeinkben a nyár folyamán jelentős felújítás nem

Részletesebben

AZ ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET FEJLESZTÉSI FELADATAI

AZ ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET FEJLESZTÉSI FELADATAI TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0066 AZ ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET FEJLESZTÉSI FELADATAI A jó iskola - az óvoda folytatásaként - játszva tanítja a gyermekeket, cselekvésre, tapasztalatokra építi a tanulását, figyelembe

Részletesebben

Gyógypedagógiai alapismeretek

Gyógypedagógiai alapismeretek Babeş-Bolyai Tudományegyetem Távoktatási Központ Pszichológia és Neveléstudományok Kar Tanító és Óvodapedagógus Szak Gyógypedagógiai alapismeretek Tanulmányi útmutató I. félév dr. Barabási Tünde egyetemi

Részletesebben

A LOGOPÉDIÁRÓL ÉS RÓLUNK

A LOGOPÉDIÁRÓL ÉS RÓLUNK SZÜLŐKNEK A LOGOPÉDIÁRÓL ÉS RÓLUNK A XI. Kerületi Logopédiai Intézet kiadványa TARTALOM A gyermek beszédfejlődése (Dr. Szentkeresztyné Bánhidi Judit)...2 Mikor beszélünk megkésett vagy akadályozott beszédfejlődésről?

Részletesebben

Óvodai Tagozat. Az óvodai nevelés helyi nevelési programja 2010.

Óvodai Tagozat. Az óvodai nevelés helyi nevelési programja 2010. Ferencvárosi Komplex Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 038417 Óvodai Tagozat Az óvodai nevelés helyi nevelési programja 2010. A nevelési program felépítése Tartalomjegyzék

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

számok különböző alakjai

számok különböző alakjai Matematika A 1. évfolyam számok különböző alakjai 13. modul Készítette: bóta mária kőkúti ágnes matematika A 1. ÉVFOLYAM 13. modul számok különböző alakjai MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben