Mérföldkövek az anti-d okozta ÚHB megelőzésére tett erőfeszítések során

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mérföldkövek az anti-d okozta ÚHB megelőzésére tett erőfeszítések során"

Átírás

1 Dr. Hoffer Izabella

2 Aktuális kérdések Mérföld kövek az immunhematológiai terhes-gondozás kapcsán Immunhematológiai terhes-gondozás célja Az MHB/ÚHB immunhematológiai okai Immunhematológiai gondozás algoritmusa Vércsoport specifikus antitest(ek) kimutatása, követése Antitest titer Anti-D profilaxis ~ monoklonális készítmény D variánsok kezelése AIHA és terhesség A magzat státuszának követése Immunhematológiai vizsgálatok érvényessége, az eredmények dokumentálása ÚHB immunhematológiai kivizsgálása

3 Mérföldkövek az anti-d okozta ÚHB megelőzésére tett erőfeszítések során 1609 az első hydrops leírása francia ikreknél 1946 újszülött cseretranszfúzió (Wallerstein) 1953 előrehozott szülés (Armitage,Mollison) 1954 antitest titer (Allen, Diamond, Jones) 1950-s évek 1986 O-s anyáknál anti-a, anti-b titer 1956 bilirubin mérés az amnion folyadékban (Bevis) 1957 magzati vvs detektálása az anyai vérben (Kleihauer, Betke, Braun) 1958 phototherapia az újszülött hyperbilirubinémia kezelésére (Cremer, Perryman) 1960 magzati vvs által kiváltott immunizáció igazolása, antitest kimutatása (Finn) 1961 amnion folyadékban a bilirubin maghatározás görbén való ábrázolása a gesztációs hetek függvényében (Liley) 1963 intrauterin transzfúzió (Liley)

4 Mérföldkövek az anti-d okozta ÚHB megelőzésére tett erőfeszítések során postpartum Rh immunglobulin th.(freda, Gorman, Pollack, Clarke) 1967 WHO határozat RhD negativ anyák gondozására 1965 kritikus titer szint az amniocentézishez (Freda) 1967 ultrahangos monitorozás (Donald, Abdulla) 1978 antepartum Rh immunglobulin th.(bowman) 1980-s évek plazmaferezis alkalmazása anti-d immunizált gravidáknál (1982 magyar közlemény) 1982 anti-d quantitatív kimutatása (Bowell, Wainscot) 1982 rozetta teszt a fötomaternális transzfúzió kimutatására (Serbing, Polesky) (1958 első leírás) 1982 ultrahang vezérelte köldökzsinór transzfúzió (Bang, Bock, Trolle) 1985 percután köldökvér mintavétel (Daffos, Capella-Pavlovsky, Forrestier

5 Mérföldkövek az anti-d okozta ÚHB megelőzésére tett erőfeszítések során 1990-s években az immunhematológiai terhes-gondozás kiterjesztése az RhD pozitív várandósokra (Magyarországon az 1998-s Transzfúziós Szabályzat) 1993 a Liley görbe módosítása hét közötti időszakra (Queenan) 1990-s évek második felétől antenatális anti-d profilaxis rutinszerű bevezetése 1993 fötális RhD meghatározás amnion folyadékból nyert DNS-ből (Bennett) 1995 Flow cytometria a fötomaternális transzfúzió kimutatására (Johnson) 1998 fötális RhD meghatározás anyai vérből nyert DNS-ből (Lo) 2000 magzati agyi artéria véráramlásának mérése Dopplerrel (Marl) 2007 rutinszerű fötális RhD meghatározás anyai vérből nyert DNS-ből az antenatális anti-d IgG profilaxis előtt

6 Immunhematológiai terhes-gondozás célja az MHB/ÚHB veszélyével járó terhesség felismerése az RhD negatív terhesek kiszűrése és megfelelő ant-d IgG védelme a terhesség során termelődő ellenanyagok kimutatása (az ABO immunantitestek vizsgálata nem szükséges, mert az ABO inkompatibilitás okozta ÚHB az intrauterin életben nem okoz súlyos elváltozást) kompatibilis vérkészítmény biztosítása a terhesség alatt, valamint a váratlan szülészeti eseményeknél

7 Az anyai antitestek megjelenésének okai korábbi terhesség alatti fötomaternális transzfúzió, korábbi terhesség megszünésekor (szülés, abortusz) az anyai keringésbe kerülő magzati vörösvérsejtek, korábbi transzfúziók, az aktuális terhesség alatti fötomaternális transzfúzió. Kivéve az ABO inkompatibilitást. Az immunizálódáshoz 0,1 ml magzati vér elegendő. Az antitest átjut a placentán, és Ig osztályhoz való tartozásától függően, különböző mértékben károsítja a magzati vörösvérsejteket anémiától a halvaszületésig ~sárgasággal vagy anélkül (anaemia - hypoxia - icterus - hydrops). Ép placentán csak az IgG típusú antitest jut át/ IgG1és/vagy IgG3.

8 Transzplacentáris transzfúzió Függ a terhesség korától: az első két trimeszterben kevés ~ kivéve trauma, th-s abortusz vagy más nőgyógyászati beavatkozás a III. trimeszterben nagyobb a mennyiség és gyakoribb is szüléskor a legnagyobb Az anyai keringésbe került magzati vörösvérsejtek kimutatására napjainkban alkalmazott technikák Kleihauer Betke teszt Rosetta technika (1993 Mollison) Flow cytometria (1995 ben alkalmazták először, de csak a 2000-s években kezdett elterjedni).

9 Kötelező vizsgálatok I. trimeszter II. trimeszter III. trimeszter minden gravida RhD negatív, RhD pozitív gravidák~ immunizánizációs anamnézissel minden gravida hét (12) 28. hét (20-22) 36. hét körül (34) ABO és Rh(D) meghatározás ellenanyagszűrés enzimes közegben Coombs módszerrel Direkt-Coombs vizsgálat Fontos tudni, hogy hol végzik a vizsgálatokat és milyen módszerrel!

10 Vércsoport specifikus antitest kimutatása Jelenleg 297 vörösvérsejt-antigént 33 rendszerbe foglalva és még 32-t, amelyeket nem rendszerbe foglalva tartanak nyilván (International Society of Blood Transfusion/ ISBT). Az apától örökölt antigén-tulajdonsággal rendelkező magzati vörösvérsejtek az anyába jutva már az első terhesség alatt kiválthatják az immunizációt, de ekkor még nem, vagy csak bizonyos körülmények között okoznak magzati anémiát.

11 Pozitív ellenanyag szűrés eredmény Az ellenanyag azonosítás lehetőleg minél előbb történjen meg ~ 2 héten belül! Jelenleg sok intézményben NEM így történik! Legjobb esetben a szülész orvosnál való következő jelentkezéskor, vagy közvetlenül a szülés előtt, ez utóbbi veszélyezteti mind az anya, mind az újszülött életét. Ha az első vizsgálat kórházi klinikai laboratóriumban vagy transzfúziós részlegen történik~nem lesz rajta időpont, legfeljebb az, hogy a vizsgálatot, ill. a vérválasztást az OVSZ végzi. Az, hogy a pozitív ellenanyag szűrés ki legyen vizsgálva, az a terhes gondozó felelősége! Ha az alapellátástól indult el a vizsgálat, ott kell gondoskodni a kivizsgálásról ~ védőnő!

12 Mi a teendő, ha van kimutatható antitest, függetlenül attól, hogy RhD negatív vagy pozitív kismamáról van-e szó minél előbb irreguláris antitest vizsgálat, antitest azonosítás javasolt / szükséges. antitest titer meghatározása indirekt-coombs módszerrel antitest Ig osztályának illetve IgG alosztályának vizsgálata ( IgG1, IgG3 jelentősége) anyai vérből vagy korion boholyból magzati (vvs, thr) antigén meghatározás (molekulár biológiai vizsgálat) magzati vérvétel, antigén meghatározás (intrauterin transzfúziókor)

13 Mi a teendő? apai antigén vizsgálat/ ABO, RhD ill. az anyai antitest célantigénje (ha már van gyermek, nála is) ha az anya és az apa között ABO kompatibilitás áll fenn, az anya savója vizsgálható az apa vörösvérsejtjeivel anyai savó apai vörösvérsejt O vércsoportú O A vércsoportú A, O B vércsoportú B, O AB vércsoportú AB, A, B, O

14 Kontroll~pozitív ellenanyag szűrés esetén Ha antitestet azonosították, az antitesttől függően kontroll a hét előtt havonta, kivéve az anti-d-t, anti-c-t, anti-kell-t ~ 2 hetente. A hét után függetlenül a magzatot károsító antitest specificitásától 2 hetente Az antitest vizsgálatról szóló leletet, akár negatív, akár pozitív, valamint az esetleges transzfúziós javaslatot rögzíteni kell. HOVA?

15 Vörösvérsejt ellenes antitestek ABO antitestek Anti-D okozta anti-d+c (anti-g) ha lánygyermek és szülőképes korú nő cde fenotípusú, csak cde fenotípusú, RhD negatív vért kaphat, anti-d+e anti-d+c+e Egyéb antigének ellen termelődő Rh rendszerbeli (Rh fenotípus: CcEe) anti-c anti-e anti-e anti-c (ce, Ce, C w, Hr, Rh29, stb.) más rendszerbeli antitestek Kell Duffy a Kidd a M, N, S, s; Diego, Colton, stb. rendszerek Autoantitestek

16 ABO inkompatibilitás okozta ÚHB A terhességek kb. 1/5-ében kell ABO inkompatibilitásra számítani. Leggyakrabban a O csoportú anyák A és B csoportú gyerekein fejlődik ki, előfordulhat A-s anya B-s, AB-s, B-s anya A-s, AB-s gyerekein is. Az anyai anti-a, anti-b titer nem mutat korrelációt a magzati vörösvérsejt károsodással, ezért a terhesség alatt nem vizsgáljuk. Ha az anamnézisben az ABO inkompatibilitás miatti súlyosabb sárgaság szerepelt, meleg hemolizin (anti-a, anti-b, anti-a,b) vizsgálat javasolt. Kb. az ABO inkompatibilis terhességek 1/3-ban jelenik meg IgG típusú antitest.

17 ABO inkompatibilitás okozta ÚHB Az ÚHB többnyire ~ enyhe lefolyású, az első terhességnél is kialakulhat (a következő terhesség során nem kell súlyosabb ÚHB-től tartani), ritkán okoz DAT pozitivitást: mivel az anti-a, anti-b antitestek nagyrészt IgM típusúak, és csak az IgG típusúk mennek át a placentán (ált. magas titerű antitestek) a magzati vörösvérsejteken az ABO antigének még gyengén fejeződnek ki (1 éves korra teljesednek ki) a szomatikus sejteken (test és a vérsejtek nagy részén) az ABO antigének rajtavannak, és az anti-a, anti-b antitestek kötődhetnek a szomatikus sejtekhez ill. oldott csoportanyaghoz is, nem csak a magzati vörösvérsejtekhez.

18 ABO inkompatibilitás okozta ÚHB Mi a teendő a terhes-gondozás során ABO inkompatibilitás gyanúja estén? Nincs teendő! A születéskor már sárga, vagy néhány nappal utána fiziológiai sárgaságnál súlyosabb esetben általában fototerápia elegendő az újszülött sárgaságának kezelésére, csak ritkán van szükség vércserére.

19 Anti-D okozta magzati károsodás Anti-D profilaxis alkalmazásával és az intra-uterin transzfúzióval elkerülhető a hydrops feotus univerzális Születés után a hyperbilirubinémia okozta Kern icterus veszélye csökkenthető fototerápiával és vércserével Az anti-d előfordulása 14%-ról az anti-d IgG profilaxissal 1-2%-ra, az antenatális /28.hét/ rutinszerű bevezetésevel 0.1%-ra csökkent.

20 Anti-D antitest okozta ÚHB RhD inkompatilitás miatt várhatóan 10% Az RhD negatív gravida gondozása: Ha az első vizsgálatkor nincs kimutatható antitestje kontroll a második trimeszterben kontroll a harmadik trimeszterbe (A 28. hét után megjelenő antitest valószínűleg nem okoz komoly ÚHB-t????) Már az első terhességben is megjelenhet anti-d (korábbi immunizáció vagy az ún. nagymama effektus) ABO kompatibilitás esetén!

21 Anyai, magzati ABO konstelláció Amennyiben az RhD negatív gravida ABO-ra inkompatibilis az RhD pozitív magzatával (pl. O-s anya A-s vagy B-s gyermek), akkor az anyai anti-a vagy anti-b a keringésbe került magzati vörösvérsejteket elpusztítja, mielőtt még RhD pozitívnak ismerné fel /immunizáció esélye 2% alatt. (Ez más antigének által kiváltott antitestekre is igaz.) Amennyiben ABO kompatibilitás áll fenn, érvényesül az Rh szenzitizáció/ immunizáció esélye 7-8%. (Ez más antigének által kiváltott antitestekre is igaz.) Az ABO inkompatibilitás a szekunder immunizációt nem védi ki.

22 Titer Általában igaz, hogy az antitestek indirekt-coombs-os titere és a magzati károsodás mértéke semmilyen korrelációt nem mutat, az Ig, illetve IgG alosztályhoz (IgG1, 2, 3, 4) tartozás annál inkább. A titer változása azonban figyelem felkeltő kell, hogy legyen! Bár a titert nem lehet kockázati küszöb jelzőjének tekinteni, a tapasztalatok szerint 1:16-os titer már fokozott odafigyelést igényel, 1:32-es titerű antitest már súlyos károsodást okozhat. Magas titerű anti-d sem okoz ÚHB-t: - blokkoló antitestek - gyenge D tulajdonságú újszülött - gyengült az anyai IgG transzport - anamnesztikus reakcióról van szó

23 A titrálás eredménye függ az alkalmazott módszertől (indirekt antiglobulin teszt (IAGT), enzimkezelt sejtes módszer, polibrénes metodika, stb.) a technikától (csőben, géloszlopon, microplate-en) reakcióerősítő oldat használatától reakcióerősítő oldat fajtájától (pl. LISS, PEG) a titráláshoz használt hígító oldattól (fiziológiás konyhasóoldat, neutrális AB savó, albumin, stb.) az inkubáció időtartamától a titráláshoz használt vörösvérsejtek fenotípusától (DCe, DcE, Dce, DCce, stb.) a vörösvérsejtek életkorától a vörösvérsejtek tartósító oldatától a vörösvérsejt-szuszpenzió sűrűségétől a savó/sejt aránytól a leolvasó személy értékelési módszerétől

24 Az anti-d antitest quantitatív kimutatása Az anti-d antitest quantitatív kimutatása informatív lehet: anti-d < 4IU ml ÚHB nem valószínű anti-d 4 15IU ml ÚHB kockázata fennáll anti-d > 15IU ml magas rizikó! (hydrops foetus universalis) Végezhető csöves módszerrel, flow cytometriával A vizsgálat elve: ismert koncentrációjú standard anti-d-t mérünk párhuzamosan a vizsgálandó vérminta savójával.

25 Anti-D profilaxis (> 40 éve) aktuális kérdései Infekció átvitel minimális HCV átvitel~közlemények, potenciálisan átvihető a vcjd (előállítás: immunizált donorok plazmájából ~ poliklonális anti-d IgG) Hatásmechanizmus hipotézisek: antitest mediálta immunszuppresszió ~ negatív jelzés a B limfociták IgG receptorai felé antigén clearens mechanizmus ~ a keringésből kikerülnek a lefedett magzati vvs-k (lép, máj) ~ epitóp és mennyiség függő monoklonális anti-d IgG-nél ez a mechanizmus nem mindig igazolható feed back mechanizmus ~ Fc RIIB mediálta B-cell inhibició sztérikus gátlás ~ az antigén lefedődött a B limfociták nem ismerik fel idegennek Szólnak érvek mindegyik mellett és ellen.

26 Anti-D profilaxis (> 40 éve) aktuális kérdései Monoklonális anti-d IgG kifejlesztése ~1997-ben konszenzus konferencia klinikai kipróbálásokat újra indították, 2010-re lettek elfogadhatóan dokumentált tapasztalatok. Rekombináns anti-d IgG kifejlesztése Előnye: - nem tartalmaz olyan komponenst, ami ellen antitestet termel a emberi szervezet - nincs vírusfertőzés veszély - nem kell donort immunizálni Hátránya: - rövid volt a felezési idő (62 óra), a legújabb változat (IV. generáció) azonos a poliklonálissal /emberi plazmából előállítottal (18-21 nap) - alacsony vérszint, az új változat nem mutat alacsonyabb szintet a szérumban - nem ismeri fel a D variánsokat Európai Unió törekszik a mielőbbi bevezetésére

27 Anti-D profilaxis (> 40 éve) aktuális kérdései Antenatalis és postnatalis profilaxis 1% alá az immunizációt, és 3% alá a magzati halálozást A legtöbb országban - a terhesség 28. hetén - a terhesség hetén FONTOS! szüléskor az anya savójában anti-d mutatható ki a gyermek RhD meghatározásánál probléma és direkt-coombs pozitivitás lehet az anti-d IgG felezési ideje 21 nap

28 RhD variáns és terhesség Ha az anya D variáns (gyenge D vagy parciális D variáns) immunizációs (transzfúzió, terhesség) szempontból RhD negatívnak tekintjük ~ anti-d IgG profilaxis szempontjából is. AABB News talks with Glenn Ramsey, MD, about giving Rh immune globulin to obstetrical patients with weak-d phenotypes (AABB News 2011.április) Amennyiben az RhD negatív anya újszülöttje D variáns, az anyára való tekintettel RhD pozitívnak tekintjük ~ az anyát anti-d IgG profilaxisban kell részesíteni, az újszülött transzfúziós szempontból RhD negatív.

29 Egyéb antigének ellen termelődő antitestek okozta ÚHB Rh rendszerbeli anti-c, az anti-d mellett az egyik legsúlyosabb magzati károsodást okozza, mindenben úgy kell eljárni, mint az anti-d-vel rendelkező anyák esetében! C homozigótáknál alakul ki, ha a magzat c antigénre pozitív. Lánygyermek és szülőképes korú nő részére sok országban 45 ill. 50 éves korig Rh fenotípus azonos, más országokban csak a C homozigótáknál a c negatív vért adnak a terhességi immunizáció megelőzése érdekében. anti-e anti-e anti-c (ce, Ce, C w, Hr, Rh29, stb.)

30 Egyéb antigének ellen termelődő antitestek okozta ÚHB Más rendszerbeli antitestek anti-kell, az anti-d és az anti-c, mellett az egyik legsúlyosab magzati károsodást okozza, de sárgaságot nem okoz, mindenben úgy kell eljárni, mint az anti-d-vel rendelkező anyák esetében! a Kell negatívoknál alakul ki, ha a magzat Kell antigénre pozitív (minden 10. ember Kell pozitív). Lánygyermek és szülőképes korú nő részére sok országban 45 ill. 50 éves korig Rh fenotípus mellett a Kell antigént is figyelembe veszik a transzfúziónál, a terhességi immunizáció megelőzése érdekében anti-duffy a anti-kidd a anti-m, N, S, s; Diego, Colton, stb. rendszerek

31 Nem okoz ÚHB-t Lewis, I, Cartwright ~ a születés időpontjáig nem fejlődnek ki Általában a hideg tipusú antitestek IgM tipusúak (I, P1,) N, Cromer, Ch/Rg, stb Általában az anyai autoantitestek.

32 Vércsoportrendszer MHB/ÚHB-t okozó antitestek Súlyos UHB-t okoz Ritkán súlyos ÚHBt okoz Rh D, c C, E, e, C w, ce, Ce, G, Hr, Rh29, Rh32, Rh42 stb. Kell K k, Kp a, Kp b, Js a, Js b, Ku, K11 stb. Általában közepesen súlyos ÚHB-t okoz E, c, D variáns, Rh29 stb. Js a, Ku, K11 Duffy Fy a Fy b, Fy3 Kidd Jk a Jk b, Jk3 MNSs M, S, s, U, Vw, Mt a, Mit stb. M, S, s, U, Mt a, Mit N Általában nem okoz ÚHB-t K23, K24 Lutheran Lewis Egyéb Di a, Vel, PP 1 Pk, Co a, Wr a stb. Lu a, Lu b Di b, Co b, Sc3, Lan stb. Le a, Le b Wr b, P 1, Jr, Bg, Yt, Cromer, I, Cartwright Ch/Rg stb.

33 AIHA és TERHESSÉG Terhesség alatt megjelenő AIHA lehet: primer vagy szekunder (gyógyszer okozta) hideg (IgM) vagy meleg (IgG) típusú Az újszülött DAT pozitivitás anyai autoantitest miatt (1/20000) AIHA-ban is leírják, de nagy körültekintéssel kell a vizsgálatokat elvégezni, hogy bebizonyítsuk, hogy valóban AIHA-e. Az anya direkt-coombsa negatív!! Mi a teendő? Az anyát hematológiai gondozásba kell venni és a szülés után is, évente követni.

34 Stratégia Az MHB/ÚHB bármilyen formájára utaló gyanú esetén! Felismerés és nyomonkövetés szoros vércsoport-szerológiai kontroll (hetente, kéthetente, havonta) Az antitestek átjutása a magzatba az I. trimeszterben minimális és exponenciálisan nő a III. trimeszterben. amniocentézis (a magzatvíz bilirubin tartalmának nyomonkövetése) ultrahangos monitorozás (lép, máj megnagyobbodás, ascites) Dopler vizsgálat (hypoxia monitorozása)

35 MHB felismerése és nyomonkövetése Kezelés a terhesség alatt Intrauterin transzfúzió (intraperitoneális vagy intravaszkuláris) a magzat anémiájának, thrombocytopéniájának kezelésére. Plazmaferezis? Az anya antitest szintjének csökkentésére. IvIgG és/vagy steroid (elsősorban thrombopéniánál elfogadott) Anti-D IgG profilaxis~ az intravazális beavatkozások után, vérzés vagy egyéb komplikáció esetén az immunhematológiai vizsgálat kérésnél jelezni kell!!! Programozott szülés indítás

36 INTRAUTERIN TRANSZFÚZIÓ 20. hét körül VÖRÖSVÉRSEJT készítmény: Htk: 70-75% szűrt minőségű (1 x 10 6 fvs) (CMV fertőzés megelőzése) irradiált (besugrazott) O Rh negatív, Kell negatív, az anyai immunizáltsági státusz figyelembevételével (antigén tulajdonság) mosott vörösvérsejt

37 Vércsoport-szerológiai vizsgálatok érvényessége Meddig érvényesek a terhesgondozás során végzett vércsoport szerológiai vizsgálatok (ABO, RhD, antitestszűrés, direkt-coombs) a következő kontrollig, amennyiben időközben nem kap a kismama transzfúziót, ill nem volt semmilyen rendkívüli esemény. Ha a kismama transzfúzióra szorul a transzfúzió előtt az ellenanyagszűrést aktuálisan meg kell ismételni, és utána kb. két héttel célszerű megismételtetni, hogy nem jelent-e meg antitest.

38 Az immunhematológiai terhes-gondozás dokumentációja A terhesség alatt végzett vércsoport-szerológiai vizsgálatokról írásbeli leletet kell kiadni, amelyen ellenanyag pozitivitás esetén a kontroll időpontjának, az anya transzfúziós javaslatának is rajta kell lenni. Fel kell hívni a figyelmet a magzati gondozásra, ha szükséges. A leleteket a védőnő vezeti be a terhes könyvbe, azonban jelenleg csak az RhD negatív anyák részére, negatív vizsgálati eredmény rögzítésére van megfelelő rubrika. A többi leletet megnyugtató módon kell csatolni a többi terhességi dokumentációhoz. A kismama figyelmét fel kell hívni, hogy a vércsoport leleteket mindig hordja magával. Amennyiben az anya antitesttel rendelkezik, vagy korábban volt antitestje, az ezekről szóló leleteket szüléskor és az újszülött osztályon is be kell mutatni, hiszen az anya, illetve az újszülött transzfúziós ellátásában (cseretranszfúzió) figyelembe kell venni, sőt a későbbiekben egy újabb terhesség vagy transzfúzió kapcsán is.

39

40 KONZÍLIUM - KONZULTÁCIÓ KONZÍLIUM - KONZULTÁCIÓ A problémás, antitesttel rendelkező kismamák érdekében transzfúziológus - szülész neonatológus szoros együttműködése szükséges, már a terhesség alatt és a szülés körüli időszakban, a megfelelő LELET - TRANSZFÚZIÓS JAVASLAT az anyának, újszülöttnek, időben eljusson a megfelelő szakemberhez és megfelelő VÉRKÉSZÍTMÉNYEK az intrauterin transzfúzióhoz, vércseréhez időben eljussanak a megfelelő intézménybe.

41 Az ÚHB vércsoport-szerológiai diagnózisa RhD negatív anya + köldökzsinór vér antitesttel rendelkező anya + újszülött vérminta A születést követően 72 órán belül, az alábbi vizsgálatokat kell elvégezni. Anyai vérmintából: - ABO, RhD - Ellenanyagszűrés / azonosítás - az ellenanyag antigénjének vizsgálata - az ellenanyag titerének meghatározása??

42 Az ÚHB vércsoport-szerológiai diagnózisa Újszülöttkori vérmintából: - ABO, RhD (meghatározási problémák) - ellenanyag szűrés / szabad antitest - direkt-coombs vizsgálat Hb, indirekt bilirubin Apai vérmintából (ha a vizsgálat a terhes-gondozás során nem történt meg): - ABO, RhD - az anyai ellenanyag antigénjének vizsgálata.

43 A vércsoport-szerológiai vizsgálatok várható eredményei, és azok értékelése Az anyai vérmintában kimutatható ellenanyag(ok) megegyeznek az újszülöttben lévővel Az antitest(ek) a magzati és az apai vörösvérsejt antigén(ek) ellen irányul(nak). Ha csak az újszülött kerül intenzív ellátásra, az anya immunizáltsági státuszának ismerete, ill. anyai vérminta vizsgálata elengedhetetlen.

44 Direkt-Coombs (DAT) pozitivitás Előfordulhat kimutatható antitest nélkül is, és akkor is ÚHB-ra utal(pl. ún. privát antigén ellen irányuló ritka antitestről van szó, és az azonosításhoz felhasznált tesztpanel sejtekről a feltételezett antigén hiányzik), vagy ABO inkompatibilitás okozta ÚHB gyanúját igazolhatja. Ilyenkor az újszülött vörösvérsejtjeiről anti-a vagy anti-b eluálható, és az anya savójában magas titerű anti-a vagy anti-b mutatható ki. Ha az ABO okozta ÚHB kizárható, az újszülött vörösvérsejtekről eluált antitestet apai vörösvérsejtekkel kell összehozni, pozitív reakció esetén, privát antigén után kell kutatni. A pozitív DAT nem szinonimája az ÚHB-nak.

45 Transzfúzió, cseretranszfúzió Amennyiben a szülés nem a terhes gondozást végző intézményben történik, fontos a terhességi anamnézis, a szülésre való felkészülés körülményeinek közlése, a szülészet és a vércseréhez vérkészítményt biztosító vértranszfúziós intézmény részére. Vércsere szükséges DAT pozitív esetekben: - anti-d miatt az esetek 60%-ában - anti-c miatt az esetek 30%-ában

46 Korrekt vércsoport-szerológiai terhesgondozás esetén (ritka kivételektől eltekintve) nem a szülés után, az ÚHB kivizsgálása kapcsán kell az ÚHB okát tisztázni, és kapkodva felkészülni a vércserére.

Tartalomjegyzék FOCUS MEDICINAE

Tartalomjegyzék FOCUS MEDICINAE FOCUS MEDICINAE Felelõs szerkesztõ: Dr. Szolnoky Miklós Fõszerkesztõ: Dr. Karabélyos Csaba Szerkesztõbizottság: Dr. Bencsik Krisztina Prof. Czirják László Prof. Horváth Örs Péter Dr. Kalmár Ágnes Dr. Mátrai

Részletesebben

Tartalomjegyzék FOCUS MEDICINAE

Tartalomjegyzék FOCUS MEDICINAE FOCUS MEDICINAE Felelõs szerkesztõ: Dr. Szolnoky Miklós Fõszerkesztõ: Dr. Karabélyos Csaba Szerkesztõbizottság: Dr. Bencsik Krisztina Prof. Czirják László Dr. Futó Judit Prof. Horváth Örs Péter Dr. Kalmár

Részletesebben

TRANSZFÚZIÓS SZABÁLYZAT

TRANSZFÚZIÓS SZABÁLYZAT TRANSZFÚZIÓS SZABÁLYZAT Felelős kiadó: dr. Miskovits Eszter, az OVSZ főigazgatója Technikai szerkesztő: dr. Jenei Béla ISBN 978-963-88164-0-5 ISSN 1789-7491 OVSZ, Budapest, 2008 TRANSZFÚZIÓS SZABÁLYZAT

Részletesebben

Szakdolgozók Fóruma. Magyar Haematológiai és Transzfuziológiai Társaság. Kecskemét, 2013. október 18 19.

Szakdolgozók Fóruma. Magyar Haematológiai és Transzfuziológiai Társaság. Kecskemét, 2013. október 18 19. Magyar Haematológiai és Transzfuziológiai Társaság Szakdolgozók Fóruma Kecskemét, 2013. október 18 19. Három Gúnár Rendezvényház, 6000 Kecskemét, Batthyány u. 1 7. Szponzorok Szponzorok: Novartis Hungária

Részletesebben

Tartalomjegyzék FOCUS MEDICINAE. Bevezetés...2 /Introduction/ Dr. Karabélyos Csaba

Tartalomjegyzék FOCUS MEDICINAE. Bevezetés...2 /Introduction/ Dr. Karabélyos Csaba FOCUS MEDICINAE Felelős szerkesztő: Dr. Szolnoky Miklós Főszerkesztő: Dr. Karabélyos Csaba Szerkesztőbizottság: Dr. Bencsik Krisztina Prof. Czirják László Prof. Horváth Örs Péter Dr. Kalmár Ágnes Dr. Mátrai

Részletesebben

A heparin-indukálta thrombocytopenia új aspektusai

A heparin-indukálta thrombocytopenia új aspektusai EGYETEMI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS A heparin-indukálta thrombocytopenia új aspektusai Dr. Oláh Zsolt Témavezető: Dr. Boda Zoltán DEBRECENI EGYETEM LAKI KÁLMÁN DOKTORI ISKOLA Debrecen, 2012 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

HOGYAN KÉSZÜLJÜNK FEL A GENETIKAI TANÁCSADÁSRA? MIKOR KERESSÜK FEL A GENETIKAI TANÁCSADÓT? DÖNTÉSI LEHETŐSÉGEK MAGZATI GENETIKAI VIZSGÁLATOK

HOGYAN KÉSZÜLJÜNK FEL A GENETIKAI TANÁCSADÁSRA? MIKOR KERESSÜK FEL A GENETIKAI TANÁCSADÓT? DÖNTÉSI LEHETŐSÉGEK MAGZATI GENETIKAI VIZSGÁLATOK TARTALOM MI A GENETIKAI TANÁCSADÁS? KI MEHET GENETIKAI TANÁCSADÁSRA? MILYEN INDOKKAL KERESSÜK FEL A GENETIKAI TANÁCSADÓT? A családban olyan betegség/rendellenesség fordult elő, ami feltehetően genetikai

Részletesebben

Tartalomjegyzék FOCUS MEDICINAE FOLYÓIRATREFERÁTUMOK. Felelõs szerkesztõ: Dr. Szolnoky Miklós

Tartalomjegyzék FOCUS MEDICINAE FOLYÓIRATREFERÁTUMOK. Felelõs szerkesztõ: Dr. Szolnoky Miklós FOCUS MEDICINAE Felelõs szerkesztõ: Dr. Szolnoky Miklós Szerkesztõbizottság: Dr. Bencsik Krisztina Prof. Czirják László Dr. Futó Judit Prof. Horváth Örs Péter Dr. Kalmár Ágnes Dr. Karabélyos Csaba Dr.

Részletesebben

19. évfolyam 50. szám 2012. december 21. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT

19. évfolyam 50. szám 2012. december 21. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 9. évfolyam 50. szám 0. december. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT Epinfo Az OEK tájékoztatása a várandósok mikrobiológiai szűrővizsgálatairól 585 Fertőző betegségek adatai 59 E p i d e m i o l ó g i a

Részletesebben

Vérbiztonság g napjainkban. Dr. Hoffer Izabella Országos Vérellátó Szolgálat

Vérbiztonság g napjainkban. Dr. Hoffer Izabella Országos Vérellátó Szolgálat Vérbiztonság g napjainkban Dr. Hoffer Izabella Országos Vérellátó Szolgálat A XXI. Század elején annak ellenére, hogy egyre tisztább sejtes vérkészítmények állíthatók elő, egyre standardabb körülmények

Részletesebben

Autoimmun. 7. szám 2014/2. A Debreceni Egyetem Klinikai Immunológia Tanszékének és az Autoimmun Betegegyesület kiadványa

Autoimmun. 7. szám 2014/2. A Debreceni Egyetem Klinikai Immunológia Tanszékének és az Autoimmun Betegegyesület kiadványa Autoimmun A Debreceni Egyetem Klinikai Immunológia Tanszékének és az Autoimmun Betegegyesület kiadványa 7. szám 2014/2 Milyen tünetek esetén kell immunhiányos állapotra gondolni Az immunhiányos állapotok

Részletesebben

Allergológiai krízis állapotok. Az anafilaxia, rovarméreg allergia és herediter angioneuroticus oedema diagnosztikája és kezelése

Allergológiai krízis állapotok. Az anafilaxia, rovarméreg allergia és herediter angioneuroticus oedema diagnosztikája és kezelése Allergológiai krízis állapotok Az anafilaxia, rovarméreg allergia és herediter angioneuroticus oedema diagnosztikája és kezelése A Klinikai Immunológiai és Allergológiai Szakmai Kollégium (KIASZK) Ajánlása

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY GÖBÖS ELVÁLTOZÁSÁRÓL

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY GÖBÖS ELVÁLTOZÁSÁRÓL BETEGTÁJÉKOZTATÓ A PAJZSMIRIGY GÖBÖS ELVÁLTOZÁSÁRÓL Mi az a göbös golyva? A golyva (vagy struma) a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti. A göb a pajzsmirigy körülírt szerkezeti eltérése, egy csomó. Leginkábba

Részletesebben

Szülészeti és nôgyógyászati károsodások. Lampé László Forgó Györgyné Juhász Ferenc. 23. fejezet

Szülészeti és nôgyógyászati károsodások. Lampé László Forgó Györgyné Juhász Ferenc. 23. fejezet Szülészeti és nôgyógyászati károsodások Lampé László Forgó Györgyné Juhász Ferenc 23. fejezet A terhesség és a munkaképesség A terhesség során elôforduló kóros állapotok Lampé László Veszélyeztetett terhesség

Részletesebben

ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT főigazgató főorvos: dr. Melles Márta MÓDSZERTANI LEVÉL A 2010. ÉVI VÉDŐOLTÁSOKRÓL

ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT főigazgató főorvos: dr. Melles Márta MÓDSZERTANI LEVÉL A 2010. ÉVI VÉDŐOLTÁSOKRÓL 2 Epinfo ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT főigazgató főorvos: dr. Melles Márta MÓDSZERTANI LEVÉL A 2010. ÉVI VÉDŐOLTÁSOKRÓL Összeállította: dr. Csohán Ágnes osztályvezető főorvos Közreműködtek: dr. Molnár

Részletesebben

Baross utcai Szülészeti Esték (52)

Baross utcai Szülészeti Esték (52) Baross utcai Szülészeti Esték (52) A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szakmai továbbképző sorozata Pajzsmirigy és terhesség Előadók: Dr. Balázs

Részletesebben

20. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2012. február 12. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE

20. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2012. február 12. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE 20. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2012. február 12. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT E p i d e m i o l ó g i a i I n f o r m á c i ó s H e t i l a p AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2013.

Részletesebben

PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score

PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score számítást alkalmazó, nem-invazív prenatális molekuláris genetikai teszt a magzati 21-es triszómia észlelésére, anyai vérből végzett DNS izolálást követően

Részletesebben

Baross utcai Szülészeti Esték (48)

Baross utcai Szülészeti Esték (48) Baross utcai Szülészeti Esték (48) A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szakmai továbbképző sorozata A terhesgondozás hazai gyakorlatának aktuális

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT

AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 2 Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2011. ÉVI VÉDŐOLTÁSOKRÓL Epinfo 3 ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT főigazgató főorvos: dr. Melles Márta MÓDSZERTANI LEVÉL A 2011. ÉVI VÉDŐOLTÁSOKRÓL

Részletesebben

hatályos: 2014.09.05 - Típusa: Klinikai egészségügyi szakmai irányelv Kiadja: Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság

hatályos: 2014.09.05 - Típusa: Klinikai egészségügyi szakmai irányelv Kiadja: Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárság Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a méhen belüli, élő várandósság megállapításáról és rizikóbesorolásáról a várandós gondozásba vétele céljából hatályos: 2014.09.05 - Típusa: Klinikai

Részletesebben

A DOWN-KÓR SZŰRÉSE. Down-kór szűrés az egészséges babákért és a boldog kismamákért. Mi az a Down szindróma? A Down szindróma tünetei:

A DOWN-KÓR SZŰRÉSE. Down-kór szűrés az egészséges babákért és a boldog kismamákért. Mi az a Down szindróma? A Down szindróma tünetei: A DOWN-KÓR SZŰRÉSE Kedves Kismama! Gratulálunk születendő gyermekéhez! Ön és családja bizonyára örömmel várják az újszülött érkezését, azonban a legtöbb kismamához hasonlóan Önben is felmerül, hogy a szülés

Részletesebben

Szüléshez társuló pszichiátriai zavarok, különös tekintettel a. gyermekágyi lehangoltság kérdéskörére. Dr. Kovácsné Dr.

Szüléshez társuló pszichiátriai zavarok, különös tekintettel a. gyermekágyi lehangoltság kérdéskörére. Dr. Kovácsné Dr. Szüléshez társuló pszichiátriai zavarok, különös tekintettel a gyermekágyi lehangoltság kérdéskörére Dr. Kovácsné Dr. Török Zsuzsanna Témavezetők: Dr. Pék Győző Dr. Szeverényi Péter 1 Rövidítések jegyzéke...

Részletesebben

19. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2012. február 29. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE

19. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2012. február 29. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT. Epinfo AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE 19. évfolyam 1. KÜLÖNSZÁM 2012. február 29. ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT E p i d e m i o l ó g i a i I n f o r m á c i ó s H e t i l a p AZ ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT MÓDSZERTANI LEVELE A 2012.

Részletesebben

Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2014. évi védőoltásokról. 2014. EüK.12. szám közlemény 3

Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2014. évi védőoltásokról. 2014. EüK.12. szám közlemény 3 Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2014. évi védőoltásokról I. BEVEZETÉS 1. Lázas betegség hatályos: 2014.08.26 2014. EüK.12. szám közlemény 3 A Védőoltási Módszertani Levél a fertőző

Részletesebben

FERTŐZŐ BETEGSÉGEKRŐL ÉS VÉDŐOLTÁSOKRÓL

FERTŐZŐ BETEGSÉGEKRŐL ÉS VÉDŐOLTÁSOKRÓL VÉDŐ N Ő XX. évfolyam 3. szám melléklete Szerkesztők: Csordás Ágnes Fekete Gáborné Lektorálta: dr. Mészner Zsófia gyermekinfektológus az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója FERTŐZŐ BETEGSÉGEKRŐL

Részletesebben

Kinek javasolt a genetikai tanácsadás?

Kinek javasolt a genetikai tanácsadás? Kinek javasolt a genetikai tanácsadás? Az elmúlt években gyakori jelenség, hogy a házaspárok minden ok nélkül veszik igénybe a genetikai tanácsadást, mindössze a biztonságos családtervezés miatt. Ezekben

Részletesebben

Szabó János dr. Pecze Károly dr. Vérképzés, vérpótlás

Szabó János dr. Pecze Károly dr. Vérképzés, vérpótlás Szabó János dr. Pecze Károly dr. Vérképzés, vérpótlás Tartalomjegyzék Ajánlás Előszó Bevezetés A vérről és a vérképzésről A vér alkotóelemei és funkciói A vér sejtes (alakos) elemei A vér nem sejtes alkotórészei

Részletesebben

Kérdések és válaszok az új influenzáról, a megelőzésről, és a védőoltásról

Kérdések és válaszok az új influenzáról, a megelőzésről, és a védőoltásról ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal Kommunikációs Főosztály 1097 Budapest, Gyáli út 2 6. 1437 Budapest, Pf. 839 Központ: (1) 476-1100 Telefon: (1) 476-1310 Telefax: (1) 476-1339 E-mail: kommunikacio@oth.antsz.hu

Részletesebben

Baross utcai Szülészeti Esték (61)

Baross utcai Szülészeti Esték (61) Baross utcai Szülészeti Esték (61) A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szakmai továbbképző sorozata A koraszülés megelőzése. Kockázatkezelés

Részletesebben