A kalászos gabonák. növényvédelme

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A kalászos gabonák. növényvédelme"

Átírás

1 A kalászos gabonák További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megye: Borbély Béla, 20/ Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/ Csongrád, Békés megye: Égetô István, 20/ Jász-Nagykun-Szolnok, Békés megye: Hárnási András, 20/ Heves, Nógrád megye: Huszár Elek, 20/ Bács-Kiskun megye: Kiss András, 20/ Pest megye: Dúcz Ferenc, 20/ Komárom-Esztergom, Veszprém megye: Majsa Dezsô, 20/ Fejér, Észak-Tolna megye: Fekete Zoltán, 20/ Baranya, Tolna megye: Csernus Péter, 20/ Somogy, Nyugat-Tolna megye: Horváth Tibor, 20/ Vas, Zala megye: Virág István, 20/ Gyôr-Moson-Sopron, Veszprém megye: Pusztai Gábor, 20/ növényvédelme Bayer CropScience 1036 Budapest, Alkotás u BAYinfo: (80)

2 Szántóterületünk több mint egyharmadán termesztünk kalászosokat, túlnyomórészt ôszi búzát és árpát. A kalászosok termesztés-technológiájának meghatározó eleme a növényvédelem, hiszen a fajta és a termôterület mellett az állomány növényegészségügyi állapota határozza meg a termés mennyiségét és minôségét és ezzel a termesztés gazdaságosságát is. Mára már elfogadott tény, hogy csak a minôségi gabonatermesztéssel lehet sikert elérni, ehhez pedig korszerû készítményeket alkalmazó integrált növényvédelem szükséges. A Bayer évtizedek óta nyújt megoldást a magyarországi gabonatermesztôk növényvédelmi problémáira. Természetesen ez idô alatt sokat változtak a készítmények. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetôen hazánkban mindig a termelés igényeinek legmegfelelôbb szerek állnak rendelkezésre. A Bayer CropScience kalászos védelmi kínálata teljes, vagyis valamennyi károsító ellen kiváló megoldást nyújt, beleértve a gyomnövények elleni küzdelmet, a gombabetegségek elleni védekezést és a rovarkártevôk visszaszorítását.

3 Dózis nem ismer kompromisszumokat A Raxil Vital összetételét tekintve két nagy hatékonyságú, bevált gombaölô hatóanyag, a tebukonazol és a TMTD gyári keveréke. A felszívódó tebukonazol a gombák egy bizonyos életfunkcióját akadályozza, míg a kontakt hatású TMTD nem specifikus hatásmechanizmusával számos olyan enzim reakciót gátol, amelyek elengedhetetlenek a kórokozó zavartalan fejlôdéséhez. A Raxil Vital két összetevôje ezért kiválóan kiegészíti egymást. A kombináció hatékonysága kiterjed az ôszi búza, az ôszi- és tavaszi árpa valamennyi maggal terjedô és talajból fertôzô kórokozójára (kôüszög, porüszög, fedett üszög, szeptóriás, helmintospóriumos és fuzáriumos csírabetegségek). A Raxil Vital hatására jelentôsen csökken a magvak kórokozók általi fertôzöttsége, továbbá határozottan javul a csírázási erély és nô a csírázási százalék. Ôszi búza, ôszi és tavaszi árpa: 2 liter/ vetômag tonna Felhasználandó víz: a csávázó gép típusától függôen 5-15 l/vetômag tonna Forgalmazási kategória: I. Kiszerelési egység: 1000 literes tartály; 25 literes kanna A gyakorlat is igazolta, hogy szántóföldi körülmények között a Raxil Vital-lal csávázott vetômagok kelése gyors és egyenletes, átlagosan 10% feletti tôszámnövekedést eredményez a kontrollhoz képest. A Raxil Vital csökkenti a korai lisztharmat és rozsda, valamint a korai helmintospóriumos levélbetegségek elôfordulását is. Belsô és külsô magfuzáriózis, valamint hópenész (Microdochium nivale) ellen, a Raxil Vital a leghatékonyabb csávázószerek közé tartozik. Magas hatékonysága miatt kiemelten ajánlott kukorica elôvetemény magas fuzárium fertôzésveszély! - után termesztendô ôszi búza vetômag csávázására.

4 Dózis egyedülálló A Raxil 060 FS hatóanyaga, a tebukonazol, meggátolja a maggal terjedô és a talajból fertôzô kórokozók infekciós folyamatának beteljesedését. Felszívódó tulajdonságának köszönhetôen a vetômag felületére juttatott tebukonazol a csírázás után a kifejlôdô zöld növényi részekbe is eljut, ahol a korai lisztharmat és rozsdafertôzés ellen nyújt védettséget. Ôszi búza, ôszi és tavaszi árpa: 0,5 liter/ vetômag tonna Felhasználandó víz: a csávázó gép típusától függôen 5-15 l/vetômag tonna Forgalmazási kategória: II. Kiszerelési egység: 200 literes hordó; 5 literes kanna A Raxil 060 FS nagy biztonsággal alkalmazható a búza és árpa kôüszög, búza és árpa porüszög, búza szárüszög, csírakori szeptória, tavaszi árpa levélfoltosodása, rozs szárüszög, zab fedett- és porüszög ellen. A nehezebben leküzdhetô fuzáriumos és helmintospóriumos gyökér- és szárrothadás, valamint az árpákban károsító helmintospóriumos levélfoltosodás ellen is kielégítô (80% körüli) hatékonyságot mutat a Raxil 060 FS. A Raxil 060 FS egyedülálló termék a hazai csávázószer piacon: dózisa minden engedélyezett kultúrában egységesen 0,5 liter/vetômag tonna. egyedi formulációjának köszönhetôen a bekeverést követôen a csávázó lé nem habzik az elôkeverô tartályban a csávázó gép típustól függôen vízzel tág határok között higítható jól tapad a mag felületén a csávázott vetômagnak szemmel láthatóan tökéletes fedést és szín intenzitást biztosít a csávázott vetômag nem tapad össze, a zsákolási folyamatot és a vetôgép munkáját nem késlelteti csökkenti a korai lisztharmat és rozsda, valamint a korai helmintospóriumos levél betegségek elôfordulását is (e tulajdonságának köszönhetôen a szakemberek ôszi árpa vetômag csávázására elôszeretettel alkalmazzák a Raxil 060 FS-t.)

5 A következetes kalászos gyomirtó Kétszikû gyomnövények elleni általános kalászos gyomirtó szer, amely kímélô módon rugalmas megoldást nyújt bármely gyomosodás esetén. Ôszi búza, ôszi és tavaszi árpa gyomirtására a gabona három leveles állapotától a kétszárcsomós állapotig, magról kelô kétszikû gyomnövények és mezei acat ellen. Más kultúrákban (pl. zab, kanáriköles) károsodást okozhat! A Sekator kijuttatási ideje rugalmas Dózis: 300 g/ha, l/ha vízzel kijuttatva. A fontosabb gyomok, melyek Sekator-ral leküzdhetôk disznóparéj-félék parlagfû mezei tikszem pipitér-félék laboda-félék szulák keserûfû repce árvakelés pásztortáska búzavirág libatop-félék pipacs mezei acat* szarkaláb-fajok** sebforrasztó zsombor füstike-félék** kenderkefû-félék gombvirág-fajok ragadós galaj napraforgó árvakelés árvacsalán-fajok** kamilla-félék parlagi nefelejcs * tôlevélrózsás és cm fejlettség között ** a kultúrnövény bokrosodásának végéig keserûfû-félék mezei boglárka repcsényretek lórom-félék vadrepce mezei csorbóka tyúkhúr mezei tarsóka mezei árvácska veronika-fajok** A Sekator hatékony a legtöbb kétszikû gabona gyomnövény ellen beleértve olyan nehezen leküzdhetô fajokat is, mint a ragadós galaj, vagy a mezei acat. A Sekator elsôsorban levélen keresztül hat. A gyomok lassan, de folyamatosan - újrahajtás nélkül - halnak el. A hatás már 5 C-tól teljes, a végsô hatékonyságot a kezelés elôtti vagy utáni lehûlések sem befolyásolják. A Sekator hatását gyorsíthatjuk olajos adalék (1 l/ha Mero), vagy 4 kg/ha ammónium-nitrát adagolásával. Ha a gyomnövények túlfejlettek, viaszos levelûek, vagy a védekezést acat ellen irányítjuk, mindig adjunk a permetléhez segédanyagot! Az optimális kijuttatási idô tavasszal, a bokrosodás kezdete és vége között van. Lehetôség van viszont a kezelésre a kitavaszodástól egészen a kétszárcsomós állapotig. Acat ellen akkor kezeljünk, amikor a hajtások nagy része már kihajtott és azok a tôlevélrózsás, vagy cm fejlettségûek. A Sekator az erre az idôpontra már túlfejlett egyéb kétszikû gyomokat is elpusztítja. Forgalmazási kategória: I.

6 Pack A Huszár új kategóriát teremtett a búza gyomirtó szerek között, hiszen így egy készítménnyel védekezhetünk a legfontosabb egy- és kétszkû gyomok ellen. Ôszi búza gyomirtására Mero-val tankkeverékben magról kelô kétszikû gyomnövények és mezei acat elleni, valamint nagy széltippan és néhány más magról kelô egyszikû gyomnövény elleni védekezésre. Zabban és ôszi árpában károsodást okozhat! Dózis: 200 g/ha Huszár + 1 l/ha Mero, l/ha vízzel kijuttatva. A Huszár hatása: Elsôsorban levélen keresztül szívódik fel, majd csúcs és gyökérirányban gyorsan szétterjed. A gyomok életmûködése a kezelés után leáll, azok tovább nem károsítanak. Ezt követôen sárgulás, majd elhalások jelentkeznek, végül (3-6 hét alatt) a gyomok teljesen elpusztulnak. A Huszár hatékony a gabonában minden fontos kétszikû gyom ellen beleértve a ragadós galajt, a mezei acatot, és a kamilla-féléket is. Emellett hatékony a vadzab (3 levélig), a széltippan és más egyszikû gyomok ellen. A Huszár a kipermetezést követôen 2 órán belül teljesen felszívódik, az ez után hulló csapadék a gyomirtó hatást már egyáltalán nem befolyásolja. A Huszár az ôszi búza három leveles állapota és a bokrosodás vége között alkalmazható. A magról kelô kétszikû gyomok ellen 2-4 leveles korban, a vadzab és a széltippan ellen 1-3 leveles fejlettségkor a leggyorsabb a hatás. A ragadós galaj ellen bármely fejlettségnél hatékony a Huszár. A mezei acat ellen a gyomnövény tôlevélrózsás és a cm-es állapota között kell védekezni. A Huszár Mero olajos adalékkal együtt gyûjtôcsomag formájában kerül forgalmazásra. A Mero-t 1 l/ha dózisban kell a Huszár permetlében felhasználni. A hatás tovább gyorsítható 4 kg/ha ammónium-nitrát felhasználásával. Forgalmazási kategória: I. A Huszár hatása már 5 C-on teljes. A hatékonyságot a kijuttatás elôtti, illetve utáni erôs lehûlések sem befolyásolják.

7 Dezormon Széles hatásspektrumú, hagyományos "hormonhatású" kétszikû gyomok elleni gabona gyomirtó szer. Kalászosok (sörárpa kivételével) és kukorica kelés utáni gyomirtására magról kelô és évelô kétszikû gyomok ellen. Dózis: Kalászosokban 1,2 l/ha, kukoricában 1,0 l/ha, l/ha vízben kijuttatva. Javasolt technológia kalászosokban: Kalászosokban (sörárpa kivételével) a kalászosok 3 leveles fejlettségi állapota után a szárbaindulás kezdetéig juttatható ki, a gyomok 2-4 leveles állapotában l/ha permetlében. A kezelés után 3 órával lehullott csapadék már nem csökkenti a készítmény tökéletes felszívódását a gyomnövényekbe. A Dezormon szelektivitása részben morfológiai, ezért a kultúrnövény levelének egészséges viaszbevonata és a durva cseppképzés a szelektivitását nagymértékben javítja. Csapadékos idôben nem javasolt a kezelés, nagyobb esô után pedig 1-2 napot érdemes várni a kijuttatással. 10 C fölötti és 25 C alatti hômérsékleten ajánlott a gyomirtás elvégzése. A szer jól irtja a kétszikû gyomokat, mint például: disznóparéj fajok, libatop fajok, mezei acat, apró szulák, betyárkóró, varjúmák, pipacs, vadrepce, repcsény retek, piros árvacsalán, nagy utifû, porcsin fajok, gombvirág, fekete csucsor. Mecomorn Szintén "hormon-hatású" készítmény, amely kétszikû gyomnövények ellen sok kultúrában felhasználható. Kétszikû gyomok ellen kalászosok, rét-legelô, rost- és olajlen, rizs valamint szôlô és gyümölcsös gyomirtására,. Dózis: Kalászosok gyomirtására 0,8 1,0 l/ha l/ha vízben Rét-legelô gyomirtásra 1,2 1,4 l/ha rostés olajlen gyomirtásra 0,4 0,5 l/ha rizs gyomirtásra 0,8 1,0 l/ha szôlôben és gyümölcsösben gyomirtásra 0,8 1,0 l/ha l/ha vízben. Javasolt technológia kalászosokban: Kalászosokban a kultúrnövény 3 leveles fejlettségi állapota után a szárbaindulás kezdetéig alkalmazható. Csapadékos idôben a kezelés nem javasolt, esô után pedig 1-2 napot várni kell. A kipermetezés után 3 órával hulló csapadék a hatékonyságot már nem befolyásolja. 10 C alatt, illetve 25 C felett a Mecomorn-t ne használjuk a kalászosokban. A Mecomorn nem hatásos poloskafû, tyúkhúr, füstike-, madárhúr-, galaj-, gólyaorr-, árvacsalán-, székfû- és pipitér fajok ellen. Kerüljük a permetlé elsodródását a szomszédos kultúrákra, ezért csak szélmentes idôben permetezzünk! Forgalmazási kategória: I. Kerüljük a permetlé elsodródását a szomszédos kultúrákra, ezért nyugodt, szélmentes idôben permetezzünk. Forgalmazási kategória: I.

8 Pardner Állománykezelés kétszikû gyomok ellen II. forgalmi kategóriában. Kiváló kontakt hatás. Kukorica és kalászosok kelés utáni gyomirtására magról kelô kétszikû gyomnövények és árvakelésû napraforgó ellen. Dózis: Kukoricában 1,5 l/ha, kalászosokban 1,0-1,5 l/ha l/ha vízben kijuttatva. Javasolt technológia: Kalászosokban a Pardner kijuttatási ideje nagyon rugalmas: a 2 leveles állapottól a zászlóslevél megjelenéséig terjed. A Pardner hatékony a legtöbb egyéves kétszikû gyomnövény ellen, azok 4-6 leveles állapotában (pl.: parlagfû, disznóparéjfélék, libatopfélék, keserûfûfélék, csattanómaszlag, sebforrasztó zsombor, gombvirág, repcsényretek, vadrepce, fekete csucsor, stb.). Hatásspektrumának kiegészítésére a kalászosok elsô nóduszának megjelenése elôtt kombinálható Mecomorn, vagy Dezormon gyomirtó szerekkel. Forgalmazási kategória: II. A Puma extra speciális egyszikû gyomok elleni gyomirtó szer. Segítségével a kalászosokban (zab kivételével) a vegyes egyszikû gyomosodás is leküzdhetô rugalmas felhasználási idôvel. A Puma extra hatékony a nagy széltippan, a parlagi ecsetpázsit, vadzab-fajok, muharfélék, és más egyszikû fajok ellen. Ôszi búza, ôszi árpa, tavaszi árpa, rozs, tritikále kultúrákban a magról kelô egyszikû gyomnövények ellen 0,8-1,0 l/ha dózisban, l/ha vízben kijuttatva. A zab és fénymag kultúrákat erôsen károsítja. Adagolása: - vadzab ellen: 0,8 liter/ha - széltippan, ecsetpázsit, fénymag, muharfélék ellen: 0,8-1,0 liter/ha Javasolt technológia: A kezelést a kultúrnövény 3-4 leveles fejlettségétôl a szárbaindulás kezdetéig lehet elvégezni. A egyszikû gyomok 1-3 leveles korukban a legérzékenyebbek. Optimális idejû kezeléskor 0,8 l/ha dózis elegendô. Fejlettebb gyomok, vagy erôsebb fertôzés esetén a magasabb dózis szükséges. Keverhetôség: Sekatorral, Taglóval keverhetô, más szerekkel való kombinálás esetén keverési, és kezelési próba javasolt. Nem keverhetô bentazon, dikamba, 2,4-D és MCPA tartalmú gyomirtó szerekkel és nedvesítô szerekkel! Forgalmazási kategória: I.

9 Hármas hatóerô. A Falcon a három hatóanyag kombinációjának köszönhetôen kiemelkedô hatékonyságú gombaölô készítmény. A kalászos gabonafélék minden fontos betegsége ellen kiváló, a pirenofórás foltosság (DTR) és kalászfuzáriózis ellen kiemelkedô. Kalászosok (ôszi búza, ôszi és tavaszi árpa, tritikálé) levél- és kalászbetegségek elleni védelmére. Dózis: 0,4-0,6-0,8 l/ha, l/ha vízben kijuttatva. Javasolt technológia: A Falcon - három hatóanyagának köszönhetôen - a kalászos gabonák minden betegsége ellen hatékony. Lisztharmat és rozsda ellen megelôzô, gyógyító és pusztító hatása egyaránt van, így ezek ellen a tünetek megjelenése után is eredményesen alkalmazható. A készítményt a betegségektôl és a fertôzési nyomástól függôen egy, vagy két alkalommal kell kijuttatni. Korai kezeléskor 0,4-0,6 l/ha dózisban ajánlott. A magasabb dózis akkor indokolt, ha pirenofórás és szeptóriás fertôzés is veszélyezteti az állományt. A kikalászolás - virágzás idôszakban a védekezést Falcon-nal, illetve Sfera 535-el végzett elsô kezelésre alapozva kell elvégezni a felsô leveleket és a kalászt veszélyeztetô lisztharmat, rozsda, kalászfuzáriózis, és más betegségek ellen. A dózist a betegség és a fertôzési körülmények határozzák meg. Ha esôs idô és más hajlamosító tényezôk megléte miatt fuzárium járvány veszély van, akkor 0,8 l/ha a helyes dózis, egyébként 0,6 l/ha elegendô. Magas hômérsékleten (25 C felett), erôs napfény hatására, kevés lémennyiségnél egyes fajtáknál múló levéltünet léphet fel. Forgalmazási kategória: II. Pirenofórás és szeptóriás megbetegedések ellen védô hatású. Kalászfuzáriózis ellen megelôzô, és 4 napos gyógyító hatással is rendelkezik.

10 Javasolt technológia: Megelôzô jelleggel az ôszi búza szárbaindulása és virágzása között idôszakban egyszer, vagy kétszer kell kijuttatni a fertôzési helyzetnek megfelelôen megválasztott dózisban. A Prosaro korszerû, felszívódó kalászos gombaölô szer, a kalászos gombaölô szerek zászlóshajója Ôszi búza védelmére lisztharmat, rozsdabetegségek, szeptóriás és pirenofórás levélfoltosság, szeptóriás kalászfoltosság, kalászfuzáriózis és más kalászbetegségek ellen 0,75-1,0 l/ha dózisban l/ha vízben kijuttatva. Dózis: A dózis a betegségtôl, illetve a fuzárium fertôzésre hajlamosító tényezôk meglététôl függ. Levélbetegségek ellen és alacsony Fusarium fertôzés veszély esetén alacsonyabb dózisok is elegendôek. Fusarium-veszélyes idôszakban 1,0 l/ha dózis javasolt. A Prosaro elsôsorban a minôségi búzatermesztésben, a fuzáriózis elleni célzott, virágzáskori kezelésre javasolt. Ez a kezelés a tenyészidô végéig véd a rozsda, vagy a levélfoltosságok ellen is. A Prosaro kijuttatási ideje rugalmas, a hatékony kezelési idôszak hosszú. Fuzárium ellen már kikalászoláskor, a virágzás kezdetén kipermetezhetjük. Ha a kedvezôtlen idôjárás késlelteti a kezelést, a 4 napos kuratív hatás garantálja a sikeres védekezést. A Prosaro korszerû, felszívódó kalászos gombaölô szer, amely minden kalászos betegség ellen eredményesen alkalmazható. Kiemelkedô hatékonyságú a búza kalászfuzáriózisa és a mikotoxinok felszaporodása ellen. Gombaölô hatása mellett jelentôs termésfokozó és minôségjavító hatása is van. Forgalmazási kategória: II.

11 A Sfera a fungicidek mai generációját képviseli. A zöld részek egészére kiterjedô, hosszú ideig tartó védelmet nyújt a betegségek ellen. A hatóanyagok egymást kiegészítik, ami kimagasló gombaölô hatást, jó gyógyító és megelôzô aktivitást eredményez. Ezen felül a Sfera jelentôsen növelheti a kultúrnövények termését és javíthatja azok minôségét. Ôszi búza és tavaszi árpa lisztharmat, rozsdabetegségek, szeptóriás és helmintospóriumos betegség elleni védelmére, cukorrépában cerkospórás levélfoltosság, fóma és lisztharmat elleni védekezésre, napraforgóban levél, szár és tányérbetegségek ellen. Dózis kalászosokban: 0,4-0,5 l/ha l/ha vízben. Javasolt technológia: Kalászosokban egy, vagy két alkalommal javasolt kijuttatni. A készítményt alapvetôen megelôzô jelleggel kell alkalmazni. A korábbi kezelés lisztharmat, szeptória és helmintospórium elleni védelemre szárbainduláskor, illetve az elsô tünetek megjelenésekor javasolt. A felsô levélemeletek védelmére a készítmény alkalmazása a zászlóslevél kiterülés idôszakában javasolt. Erôs rozsda és/vagy pirenofórás fertôzés esetén a nagyobb dózis alkalmazása indokolt. A Sfera kiváló gombaölô hatása mellett érzékelhetôen zöldíti a kalászos gabonák leveleit, fokozza a kultúrnövények termését és javítja a minôséget. A növényi asszimiláció és egyéb életfolyamatok pozitív irányú befolyásolásán keresztül - közvetett módon is - hat a termésképzésre és annak minôségére. A készítmény termésnövelô hatása egyrészt a hosszú, biztos védelemnek, másrészt a növénykondicionáló hatásnak köszönhetô. Forgalmazási kategória: II.

12 tagló a valódi taglózó hatás Nagy hatékonyságot, gyors, taglózó hatást nyújt meglepôen kedvezô költségszinten. A kalászosok, a repce és a kukorica valamennyi rovarkártevôje ellen sikerrel alkalmazható. Forgalmazási kategória: II. A tagló koncentrált, környezetet kevésbé terhelô formájú korszerû rovarölô készítmény. Az engedélyezett dózisban használva a készítmény igen erôsen taglózó hatású: a kipermetezést követôen a rovar azonnal megszünteti a táplálkozást és néhány percen belül elpusztul. Kalászosokban vetésfehérítô bogarak, levéltetvek és gabonapoloskák ellen, kukoricában (csemege és takarmány) levéltetvek, kukoricamoly, valamint repcében repcefénybogár, repcebecô ormányos és repceszár ormányos elleni védekezésre. Dózis kalászos gabonákban: 0,075 l/ha liter vízben. Javasolt technológia: Kalászosokban a vetésfehérítô bogarak ellen a kártevô tömeges betelepedésekor, vagy a lárvák kelésének fô idôszakában célszerû a védekezést elvégezni. Gabonapoloskák ellen növényvizsgálat, illetve hálózással végzett elôrejelzés alapján kell védekezni akkor, ha az imágók száma négyzetméterenként 2, vagy több. Légi kijutatás: kalászos, kukorica, repce kultúrákban 50 l/ha víz felhasználásával. A tagló méhekre kifejezetten veszélyes, ezért virágzó kultúrákban soha ne használjuk. A tagló korszerû, kisdózisú rovarölô készítmény.

13 A kalászosok integrált védelme Termesztésünk fenntarthatósága és gazdaságossága miatt a növényvédelmet integrált szemlélettel kell végeznünk. A kémiai védekezés mechanikus alkalmazása helyett a technológia egyes elemeinek összehangolásával, az összes lehetséges védekezési mód kihasználásával kell a kártevôket a kárküszöb szint alatt tartanunk. Az ôszi búza és árpa nagyarányú gyomirtását az indokolja, hogy a legfontosabb, általánosan elterjedt gyomnövények védekezés hiányában óriási terméskiesést és minôségromlást okoznak. A legfontosabb gabonagyomok jelenleg a mezei acat, a ragadós galaj és az ebszikfû. A gyomirtást is integrált módon, a rendelkezésre álló megoldások kombinálásával kell megoldani. Feltétlenül ki kell használni a vetésváltás adta lehetôségek mellett a gyomirtási szempontból optimális idôben végzett talajmûvelési elemeket, a mechanikai gyomirtási eljárásokat is. A megfelelô terület kiválasztás a gyomosodásra különösen érzékeny kultúrák (pl. tavaszi árpa) esetében lehet meghatározó fontosságú. A megfelelô fajta kiválasztása az okszerû tápanyagellátás és a rovarkártevôk elleni védelem a homogén, sûrû állomány biztosításával járul hozzá a gyomnövények elleni sikeres védekezéshez. Így megalapozva a Sekator, a Huszár és más gyomirtó szerek nagyobb biztonsággal nyújtják az elvárt hatást. A vetésfehérítôk károsítása jelentôsen csökkenti az asszimilációs felületet. A levéltetvek szívogatása közvetlen asszimiláta veszteséget okoz. Veszélyes lehet a gabonapoloskák kártétele is. A szúrt szemek értéktelenek, kaput nyitnak a gombák számára, amelyek az egész termést tönkretehetik. A tagló mindhárom kártevô csoport ellen kiváló megoldást nyújt. A termôképesség kihasználása és a jó minôségû termés érdekében folyamatosan gondoskodni kell a levelek és kalász betegségektôl mentes fejlôdésérôl. Az integrált védelem szempontjai legjobban ezen a téren érvényesíthetôk. Védekezésünk gazdaságosabb és eredményesebb lesz, ha a vetésváltásban, a talajmûvelésben, a fajtamegválasztásban, a vetésidôben, a tápanyagellátásban és növekedésszabályozásban, a gyomirtásban és a kártevôk elleni védekezésben rejlô lehetôségeket minél jobban kihasználjuk. Hazai viszonyok között így a védelem egy, vagy két gombaölô szeres védekezéssel megoldható. A gyakorlat igazolja, hogy már egyszeri gombaölô kezelés is termésnövelô hatású. A kétszeri kezelés viszont biztonságosabb, nagyobb termést és jobb minôséget garantál. A kezelési idôt meghatározhatjuk elôrejelzésre alapozva, vagy programszerûen, megelôzô jelleggel. Ez utóbbi az elterjedtebb, hiszen pl. a lisztharmat, vagy a pirenofórás foltosság már fiatal állományban is jelen lehet, egyes betegségek viszont csak késôbb fertôznek. A lombvédelmére irányuló kezelést olyankor kell elvégezni, amikor a kórokozók még nem szaporodtak fel, de a védekezés nem elôzi meg túlságosan a késôbb érkezô fertôzéseket sem. Ôszi búzában ez az idôpont általában az intenzív növekedés ideje, a kétszárcsomós állapot és a zászlóslevél kiterülése közötti idôszak. Az ekkor végzett kezeléssel megelôzzük a kórokozók felszaporodást az alsó leveleken, ezáltal kikapcsoljuk a zászlóslevél fô fertôzési forrását. Másrészt több hétig védjük az állományt az újabb fertôzésektôl. Így a második kezeléssel megvárhatjuk a virágzást, ami a fuzáriózis elleni hatékony védekezés és a termés minôsége szempontjából igen fontos idôszak.

14 Az elsô kezeléssel tehát nemcsak a zászlóslevelet védjük meg, hanem az alsóbb levélemeleteket is egészségesen tartjuk. Az ilyen állomány az aszályos idôjárást is könnyebben átvészeli. Bár a tápanyagok beépülésében a fô feladat a zászlóslevélé, terméskieséssel járó energiaveszteséget jelent, ha az alsóbb szinteken a gombák teret nyernek. A második kezelést a teljes kikalászolást követôen, a virágzás elején javasolt elvégezni Falconnal, vagy intenzív termesztésnél Prosaroval. A második kezelés optimális esetben az érésig véd a levél- és kalászbetegségek ellen, beleértve a fuzáriózist is. A levélzet zölden tartásával biztosítja a nagy termést és jó minôséget. A kalászosok gombabetegségek elleni védelmében elsôsorban a megelôzô jellegû védekezés ajánlott. Az integrált védelemhez a helyes szerválasztás mellett hozzátartozik a megfelelô kijuttatástechnika is. A jó fedettség elérése különösen a kalászvédelemben meghatározó, mert ott a hatóanyagok függôlegesen nem tudnak mozogni. A lémennyiség általában l/ha között legyen. A nyomás és a sebesség mellett fontos a szórófej típusának helyes megválasztása. A kalász kezeléshez javasolható a korszerû kettôsréses, vagy elôre-hátra permetezô fúvókák beszerzése, mert ezekkel a kalászok oldalain és hátulján nagyobb fedettség érhetô el. A prospektusban szereplô kalászos védelmi készítmények felhasználási idejét az ábra foglalja össze.

Kalászos gabonák. növényvédelme

Kalászos gabonák. növényvédelme Kalászos gabonák növényvédelme Szántóterületünk több mint egyharmadán termesztünk kalászosokat, túlnyomórészt ôszi búzát és árpát. A kalászosok termesztés-technológiájának meghatározó eleme a növényvédelem,

Részletesebben

2011 Vetômag védelem

2011 Vetômag védelem 2011 Vetômag védelem A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben vannak benne tárolva olyan

Részletesebben

A cukorrépa. növényvédelme

A cukorrépa. növényvédelme A cukorrépa növényvédelme A cukorrépa védelme Amikor cukrot teszünk a teánkba, vagy a kávénkba, ritkán gondolunk arra, hogy abban mennyi munka van. Pedig a cukorrépa termesztés talán a legtöbb szakértelmet

Részletesebben

A szôlô. növényvédelme

A szôlô. növényvédelme A szôlô növényvédelme A szôlô védelme Lisztharmat ellen már a néhány centiméteres hajtásnagyságánál el kell kezdeni a védekezést, kontakt készítményekkel. Közvetlenül virágzás elôtt, amikor a lombfelület

Részletesebben

A szőlő. növényvédelme

A szőlő. növényvédelme A szőlő növényvédelme 2016 Szőlő növényvédelme A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (főleg az időjárás miatt) szerencsét is igényel. A szőlő növényvédelmét az adott

Részletesebben

Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák

Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák A szôlôperonoszpóráról A szõlõperonoszpóra kialakulásához 3-5 mm csapadék, vagy hosszan megmaradó dús harmat és 10-13 C fok átlaghõmérséklet kell. A fertõzéstõl a

Részletesebben

Búza. Vetéstől aratásig

Búza. Vetéstől aratásig Búza Vetéstől aratásig A 213-mas kedvező évjárat átlag feletti hozamokat, de átlag alatti malmi minőséget eredményezett. A Kwizda speciális lombtrágyái és széles választékú növényvédő szerei jól vizsgáztak

Részletesebben

Principal Plus Principal Plus Gold

Principal Plus Principal Plus Gold DuPont Principal Plus Principal Plus Gold A kukorica eredményes gyomirtására, változó talaj-, csapadék- és gyomnövény viszonyok között is. az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve az

Részletesebben

Gyommentes búza Egészséges búza Minőségi búza. Kalászosok

Gyommentes búza Egészséges búza Minőségi búza. Kalászosok Gyommentes búza Egészséges búza Minőségi búza Kalászosok 2010-ben országosan gyenge búzatermés született, régiónként jelentős fuzárium fertőzöttség rontotta a minőséget. A búza jövedelmezősége az áremelkedés

Részletesebben

Szántóföldi növényvédő szerek

Szántóföldi növényvédő szerek Szántóföldi növényvédő szerek DuPont Növényvédelmi Üzletág 2016 Tartalomjegyzék DuPont megoldások a kalászosok védelmére Granstar Super gyomirtó szer... 6 Granstar SuperStar gyomirtó szer... 8 Pointer

Részletesebben

elszínezôdését eredményezi (a levélsejtek ilyenkor az atkaszívogatás

elszínezôdését eredményezi (a levélsejtek ilyenkor az atkaszívogatás Az atkaprobléma Az atka, mint kártevô részben a mezôgazdasági kemizáció szülte probléma. Mintegy 50-60 évvel ezelôtt, a klórozott szénhidrogén típusú rovarölô szerek térhódítása indította el az atkák kártevôvé

Részletesebben

Hat é k o n y g y o m i r tá s,

Hat é k o n y g y o m i r tá s, Gyomirtás 2 A gabona tipikus gyomnövényei Gabonaterületeink gyomflórájában az egyre nehezebben leküzdhető gyomok kerülnek túlsúlyba: az ebszékfű, a mezei acat, a ragadós galaj, kiritkult gabonában a parlagfű.

Részletesebben

Kukorica gyomirtási tapasztalatok Zeagran 340 SE-vel

Kukorica gyomirtási tapasztalatok Zeagran 340 SE-vel Nufarmer 1. évfolyam, 1. szám. 2010. május 5. Okos nyitás, sikeres végjáték Lomb- és kalászvédelem Mystic Pro-val Az aratás biztonsága repcében Kukorica gyomirtási tapasztalatok Zeagran 340 SE-vel Okos

Részletesebben

Új, hatékony lehetôség a kukorica állomány gyomirtásában a kétszikû gyomfajok és a magról kelô egyszikûek ellen

Új, hatékony lehetôség a kukorica állomány gyomirtásában a kétszikû gyomfajok és a magról kelô egyszikûek ellen Új, hatékony lehetôség a kukorica állomány gyomirtásában a kétszikû gyomfajok és a magról kelô egyszikûek ellen Magról kelô egy- és kétszikû + évelô kétszikû gyomok ellen A kukorica Magyarországon a legnagyobb

Részletesebben

A BORSÓ NÖVÉNYVÉDELME

A BORSÓ NÖVÉNYVÉDELME A BORSÓ NÖVÉNYVÉDELME GYOMIRTÁS A borsó kora tavaszi vetése alapvetôen meghatározza az állomány gyomflórájának összetételét. A borsóval egy idôben csírázhat a ragadós galaj, a pipacs, a székfûfélék és

Részletesebben

DuPont Acanto Plus gombaölő szer

DuPont Acanto Plus gombaölő szer DuPont Acanto Plus gombaölő szer Két felszívódó hatóanyag a búza, árpa, rozs, zab, tritikálé, őszi káposztarepce és a napraforgó gombabetegségei ellen. Az Acanto Plus hatóanyagainak köszönhetően fertőzésmentes

Részletesebben

E N G E D É L Y O K I R A T. Magyar Kwizda Kft. Budapest

E N G E D É L Y O K I R A T. Magyar Kwizda Kft. Budapest ENGEDÉLYEZÉSI IGAZGATÓSÁG ELŐADÓ: Mészáros Ferencné ENGEDÉLYSZÁM: 492/2005. TÁRGY: TITUS MTG ikercsomagolású gyomirtó permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye OLDALAK SZÁMA: 3 E N G

Részletesebben

HATÁROZAT-ot: Az engedély tulajdonos hazai képviselete: Bayer Hungária Kft., Bayer CropScience 1123 Budapest, Alkotás u. 50.

HATÁROZAT-ot: Az engedély tulajdonos hazai képviselete: Bayer Hungária Kft., Bayer CropScience 1123 Budapest, Alkotás u. 50. ELŐADÓ: Tót Erika ENGEDÉLYSZÁM: 02.5/2000/4/2008. OLDALAK SZÁMA: 8 MELLÉKLET: - TÁRGY: Decis Mega rovarölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal

Részletesebben

VETÉSTŐL ARATÁSIG, NAGY SZÉLTIPPANTÓL ÉS KÉTSZIKŰ GYOMOKTÓL MENTES ÁLLOMÁNY

VETÉSTŐL ARATÁSIG, NAGY SZÉLTIPPANTÓL ÉS KÉTSZIKŰ GYOMOKTÓL MENTES ÁLLOMÁNY technológia növényvédelem tapasztalatok 2015. augusztus A Dow AgroSciences információs magazinja repce- és gabonatermesztőknek RUNWAY VALÓDI TALAJ-ÉS LEVÉLEN KERESZTÜLI HATÁS A REPCE ŐSZI GYOMIRTÁSÁBAN

Részletesebben

agrárium Növényvédelmi melléklet

agrárium Növényvédelmi melléklet Növényvédelmi melléklet Növényvédelem 27 A növényvédelem kihívásai 2013-ban 2012 nem volt könnyû év a mezôgazdaság számára. A felhasznált növényvédô szerek értéke 2011-hez képest több mint 10%-kal növekedett.

Részletesebben

A csemegekukorica védelme

A csemegekukorica védelme A csemegekukorica védelme Talajfertôtlenítés, gyomirtás Talajfertôtlenítés A kukoricabogár lárvája és egyéb talajlakó kártevôk ellen a Force 1,5 G nélkülözhetetlen. Dózisa: 12-15 kg/ha vetéssel egy menetben

Részletesebben

www.syngenta.hu kukorica gyomirtó szer gyűjtőcsomag

www.syngenta.hu kukorica gyomirtó szer gyűjtőcsomag www.syngenta.hu kukorica gyomirtó szer gyűjtőcsomag ProNik gyűjtőcsomag Összetétel: 2,5 kg Casper + 6x1 l Milagro Extra 6 OD + 2x0,5 l FixPro A csomag 8 ha kukorica gyomirtására elegendő. Amenynyiben a

Részletesebben

Termékkatalógus 2016

Termékkatalógus 2016 Termékkatalógus 2016 Kedves Partnerünk! Ön a Bayer CropScience 2016. évi katalógusát tartja a kezében. Új kiadványunknak nem csupán a formája, de a tartalma is eltér az eddig megszokottól. Mivel termékeink

Részletesebben

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Tót Erika ENGEDÉLYSZÁM:02.5/2419/2/2009.

Részletesebben

2. 3. gy ak gy orla ak t orla Ágazatok értékelése

2. 3. gy ak gy orla ak t orla Ágazatok értékelése 2. 3. gyakorlat Ágazatok értékelése Gabonafélék Gabonafélék Világ összes gabonatermelése meghaladta a 2,22 milliárd tonnát 2009 ben Kukorica: 36% Búza: 31% Rizs: 22% Nemzetközi kereskedelembe 270 millió

Részletesebben

Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív védelmére

Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív védelmére BASF Hungária Kft. Agrodivízió 1132 Budapest, Váci út 30. Telefon: (06 1) 250 9700 Fax: (06 1) 250 9709 www.agro.basf.hu www.repcesz.basf.hu Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív

Részletesebben

A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája

A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája Az elmúlt évtizedekben a szántóföldi növénytermesztés eredményességét elsősorban a hektáronkénti termés mennyisége határozta meg, minimális figyelmet fordítva a

Részletesebben

Fajtaajánlat 2015/16. Kalászos fajták

Fajtaajánlat 2015/16. Kalászos fajták Fajtaajánlat 2015/16 Kalászos fajták Tartalom Bemutatkozás...2-3 Őszi búza fajták...4-11 SIRTAKI...4 FARINELLI...5 BASMATI...6 HISSEO...7 KWS FERRUM...8 KWS MAGIC...9 CALISOL...10 FIGARO...11 Technológiai

Részletesebben

Természetfölötti erő. A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető!

Természetfölötti erő. A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! Természetfölötti erő A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! DON-minimalizálás A kalászfuzáriózis A kalászfuzáriózis hazánkban az őszi búza gyakori

Részletesebben

Paraj technológia. 2015. évi szezon. Talaj-előkészítés apró morzsás szerkezetű, ülepedett, sima felszínű magágyat kell készíteni.

Paraj technológia. 2015. évi szezon. Talaj-előkészítés apró morzsás szerkezetű, ülepedett, sima felszínű magágyat kell készíteni. Paraj technológia 2015. évi szezon Terület kiválasztás, elővetemény jó kultúrú, gyommentes terület, a korán lekerülő gabonafélék a legmegfelelőbbek, jó levegő- és vízgazdálkodású, könnyen melegedő terület,

Részletesebben

GABONAPIACI HELYZET TOLNA MEGYEI AGRÁRKAMARA LAPJA. Agrárkamarai tanácsadó Irodák ügyfélfogadási rendje Cím Nyitva tartás tanácsadó Telefonszám

GABONAPIACI HELYZET TOLNA MEGYEI AGRÁRKAMARA LAPJA. Agrárkamarai tanácsadó Irodák ügyfélfogadási rendje Cím Nyitva tartás tanácsadó Telefonszám TOLNA MEGYEI AGRÁRKAMARA LAPJA GABONAPIACI HELYZET A világon, így az EU-25-ök fõ gabonatermõ tagállamaiban is árnövekedés tapasztalható, aminek oka, hogy a jelzések szerint a világ gabona felhasználása

Részletesebben

AGRÁRGAZDASÁGI STATISZTIKAI ZSEBKÖNYV 2007

AGRÁRGAZDASÁGI STATISZTIKAI ZSEBKÖNYV 2007 AGRÁRGAZDASÁGI KUTATÓ INTÉZET KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL AGRÁRGAZDASÁGI STATISZTIKAI ZSEBKÖNYV 2007 Budapest, 2008 Kiadja: az Agrárgazdasági Kutató Intézet Főigazgató: Dr. Udovecz Gábor valamint a Központi

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

adama.hu Növényvédő szerek 2016

adama.hu Növényvédő szerek 2016 adama.hu Növényvédő szerek 2016 ADAMA irányelvek 1 Első a gazdálkodó 2 Fókuszban a termelés 3 Beszéljünk a gazdálkodásról 4 Vonjuk be a többséget 5 A kezdetektől jelen lenni Tartalom jegyzék Növényvédelem

Részletesebben

Csávázás. Védelem a csíra-, a gyökér- és a korai lombkártevők ellen. Gombabetegségek ellen az Apron XL tartós védelmet nyújt. A napraforgó védelme

Csávázás. Védelem a csíra-, a gyökér- és a korai lombkártevők ellen. Gombabetegségek ellen az Apron XL tartós védelmet nyújt. A napraforgó védelme Csávázás Védelem a csíra-, a gyökér- és a korai lombkártevők ellen A vetőmag-forgalmazók a napraforgó-vetőmagot a csírakori kórokozók és a peronoszpórás kártétel elleni megelőző védelem érdekében általában

Részletesebben

REZISZTENCIA A HERBICIDEKKEL SZEMBEN

REZISZTENCIA A HERBICIDEKKEL SZEMBEN REZISZTENCIA A HERBICIDEKKEL SZEMBEN A tolerancia fogalma: Egész fajra jellemző tulajdonság. Adott faj egyedei képesek elviselni a herbicidet valamilyen morfológiai, élettani tulajdonságuknak köszönhetően.

Részletesebben

kws Kukorica vetomag ajánlat

kws Kukorica vetomag ajánlat kws Kukorica vetomag ajánlat Jövőt vetni 1856 óta KWS értéket képvisel! 155 éve a vetômagpiac élvonalában a KWS a régi hagyományok megôrzése mellett értéket képvisel! Olyan kiváló genetikai háttérrel rendelkezô,

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! 50 80 mm-es kultivátor kés

Tisztelt Partnerünk! 50 80 mm-es kultivátor kés Alkatrész akció Tisztelt Partnerünk! Kérem, olvassa el ezt a néhány oldalt, melyből betekintést nyerhet újdonságainkba és szezon előtti alkatrész akciónkba! A Vaderstad Kft. a korábbi évekhez hasonlóan

Részletesebben

Napraforgó termesztés Szakmai tanácsok

Napraforgó termesztés Szakmai tanácsok Napraforgó termesztés Szakmai tanácsok A Myco Sol PTC összetevői: 1. Tápanyagok: N, K, Ca, Mg, S és mikroelemek. 2. Talajhigiénizáló gombák: Trichoderma harzianum, Coniothyrium minitans. A Coniothyrium

Részletesebben

termesztéstechnológia III.

termesztéstechnológia III. Növénytermesztéstani alapismeretek (SMKNZ2013VN) Általános termesztéstechnológia III. Kertészmérnök szak (BSc) II. Vadgazda mérnök szak (BSc) II. gyakorlata 2011. október 5. Gyakorlati munka Technikai

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

DuPont napraforgó növényvédelmi technológia. Tanos 0,4 kg/ha. 17. ábra

DuPont napraforgó növényvédelmi technológia. Tanos 0,4 kg/ha. 17. ábra DuPont napraforgó növényvédelmi technológia Tanos 0,4 kg/ha Steward 1 g/ha Alert S 1 l/ha Alternaria, Sclerotinia, Botrytis Helicoverpa Diaporthe, Alternaria, Phoma 17. ábra Termékeink felhasználása elôtt

Részletesebben

hatóanyag: 320 g/l, azaz 28.7 % (m/m %) prokloráz 160 g/l, azaz 14.3 % (m/m %) tebukonazol 40 g/l, azaz 3.6 % (m/m) proquinazid

hatóanyag: 320 g/l, azaz 28.7 % (m/m %) prokloráz 160 g/l, azaz 14.3 % (m/m %) tebukonazol 40 g/l, azaz 3.6 % (m/m) proquinazid DUPONT Xn N W i r t u o z 5 2 E C formuláció: emulzióképző koncentrátum (EC) Ártalmas Környezeti Veszély hatóanyag: 320 g/l, azaz 28.7 % (m/m %) prokloráz 160 g/l, azaz 14.3 % (m/m %) tebukonazol 40 g/l,

Részletesebben

Avaunt Curzate F Curzate R Equation Contact Punch Talendo Tanos. Szôlô növényvédelme. DuPont technológiai összefoglaló

Avaunt Curzate F Curzate R Equation Contact Punch Talendo Tanos. Szôlô növényvédelme. DuPont technológiai összefoglaló Avaunt Curzate F Curzate R Equation Contact Punch Tanos Szôlô növényvédelme DuPont technológiai összefoglaló A szôlô növényvédelme A szôlô növényvédelme 2008-ban is okozott kellemetlen meglepetéseket.

Részletesebben

Az engedélyező hatóság az Amalgerol forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét az alábbiak szerint adja ki:

Az engedélyező hatóság az Amalgerol forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét az alábbiak szerint adja ki: Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Botosné Olasz Zsuzsanna HATÁROZATSZÁM:

Részletesebben

Gyomirtó permetezı szer ıszi és tavaszi kalászosokban Kizárólag a DuPont-tól!

Gyomirtó permetezı szer ıszi és tavaszi kalászosokban Kizárólag a DuPont-tól! DUPONT G r a n s t a r 5 0 S X Hatóanyag: 50 % tribenuron metil Formuláció: vízben oldható granulátum (SG) Xi, N irritatív környezeti veszély Gyomirtó permetezı szer ıszi és tavaszi kalászosokban Kizárólag

Részletesebben

A növényvédelmi rendelet változásáról és az új recept kiadási szabályokról

A növényvédelmi rendelet változásáról és az új recept kiadási szabályokról FMC váltás A növényvédelmi rendelet változásáról és az új recept kiadási szabályokról 2 9 Permetező gépek kötelező vizsgáztatása 10 Aktualitások, tippek ás tanácsok 2016 1. 2-nódusz Pack komplett megoldás

Részletesebben

Kedves Partnerünk! Cégismertetô

Kedves Partnerünk! Cégismertetô 2015 Kedves Partnerünk! Üdvözlöm az Euralis csapata nevében a repce szezon küszöbén. Megszokhatta tôlünk, hogy minden évben valamilyen újdonsággal állunk elô. Az elmúlt évben nagy sikerrel vezettük be

Részletesebben

Napraforgó növényvédelme. DuPont technológiai összefoglaló. Alert Sun Express 50 SX Tanos 50 DF

Napraforgó növényvédelme. DuPont technológiai összefoglaló. Alert Sun Express 50 SX Tanos 50 DF Alert Sun Express 50 SX Tanos 50 DF Napraforgó növényvédelme DuPont technológiai összefoglaló Az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkanevei. Express 50 SX : kizárólag Express toleráns napraforgóban

Részletesebben

E x p r e s s 5 0 S X. Gyomirtó szer kizárólag E x p r e s s toleráns napraforgóban. vízben oldható granulátum (SG)

E x p r e s s 5 0 S X. Gyomirtó szer kizárólag E x p r e s s toleráns napraforgóban. vízben oldható granulátum (SG) E x p r e s s 5 0 S X Gyomirtó szer kizárólag E x p r e s s toleráns napraforgóban. vízben oldható granulátum (SG) hatóanyag: 500 g/kg (50% m/m) tribenuron-metil Kizárólag a DuPont-tól! Az emberi egészség

Részletesebben

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy]

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy] 5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA [négypluszegy] AZ ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁS DIÓHÉJBAN Az őszi talajaktiválás annyit jelent, hogy olyan talajbaktérium készítményt juttatunk a földbe, amely jelentősen

Részletesebben

A gyomkonkurencia a kukorica termésének 20-90 százalékát is képes elvinni, száraz években többet, csapadékos időjárás mellett kevesebbet.

A gyomkonkurencia a kukorica termésének 20-90 százalékát is képes elvinni, száraz években többet, csapadékos időjárás mellett kevesebbet. legnagyobb termésveszteséget a gyomok akkor okozzák, amikor a kukoricával együtt kelnek, és vele azonos talajrétegből veszik fel a vizet és a tápanyagokat, tehát keléstől a kukorica állapotáig. gyomirtás

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS A kereskedelmi forgalomban megtalálható villamossági termékek laboratóriumi vizsgálattal egybekötött ellenırzésérıl Budapest, 2016. február NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2016.06.16. 12:00-kor. Érvényes: 2016.06.23-ig. Várható frissítés: 2016.06.23. 12:00-kor.

Részletesebben

DEKALB repce hibrid ajánlat 2015

DEKALB repce hibrid ajánlat 2015 KAPCSOLAT Kereskedelmi Vezető: Szitai Ádám; Telefon: +36 (30) 485 6441 Kiemelt Partnerkapcsolati Vezető: Tóth Tamás; Telefon: +36 (20) 611 9196 Kiemelt Partnerkapcsolati Délnyugat-Magyarország Szalai Ferenc;

Részletesebben

C o r a g e n. formuláció: vizes szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/liter (18,4 % m/m) klórantraniliprol környezeti veszély

C o r a g e n. formuláció: vizes szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/liter (18,4 % m/m) klórantraniliprol környezeti veszély DUPONT C o r a g e n 2 0 S C N formuláció: vizes szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/liter (18,4 % m/m) klórantraniliprol környezeti veszély Széles hatásspektrumú, alacsony dózisú, új hatásmódú

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok a RobotZsaru Neo és a megyei rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

Talajfertôtlenítési technológiák keverék

Talajfertôtlenítési technológiák keverék Talajfertôtlenítési technológiák keverék ÚJ Tartalomjegyzék Bevezetô...3 A talajfertôtlenítési technológiák szemléletváltása...4 Gazdasági veszélyt jelentô talajlakó kártevôk...5 Gazdasági veszélyt jelentô

Részletesebben

A FÖLD- ÉS VETÉSTERÜLET FONTOSABB ADATAI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN

A FÖLD- ÉS VETÉSTERÜLET FONTOSABB ADATAI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA A FÖLD- ÉS VETÉSTERÜLET FONTOSABB ADATAI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN 2005. május 31. 2300/6/2005. GYŐR 2005. augusztus Készült a KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL

Részletesebben

Õszi káposztarepce ajánlat. Jövőt vetni 1856 óta

Õszi káposztarepce ajánlat. Jövőt vetni 1856 óta Õszi káposztarepce ajánlat 2011 Jövőt vetni 1856 óta Köszöntô Tanulj a múltból, élj a mának és gondolj a jövôre! A KWS cégcsoport több évtizedre visszatekintô kutatás-fejlesztési tevékenységének köszönhetôen,

Részletesebben

Növényvédelmi Tippek 2013/1

Növényvédelmi Tippek 2013/1 Növényvédelmi Tippek 2013/1 2 Tartalom Az Olvasóhoz 3 3 Az Olvasóhoz BASF Hírek 4 Hatéves a Növényvédelmi Tippek Kalászosok Gyomirtás 6 Mustang Forte 1 a BASF kínálatában 9 A Tango Star a pirenofórákkal

Részletesebben

Kutató Intézet a Közép-Tisza mentén

Kutató Intézet a Közép-Tisza mentén Kutató Intézet a Közép-Tisza mentén A Karcagi Kutató Intézet a Közép-Tisza mente nehéz mechanikai összetételű talajain való gazdálkodás fejlesztésének lehetőségeit kutatja. Az 1947-ben alapított Karcagi

Részletesebben

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2008/9

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2008/9 2008/130 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu II. évfolyam 130. szám 2008. szeptember 29. Dél-dunántúli statisztikai tükör 2008/9 A tartalomból 1 Pécs vendégforgalma 2008 I. félévében

Részletesebben

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu Csöppnyi gondoskodás... B Mg Csöpp Lombtrágya család Cu Zn Fe Mn N K www.csoppmix.hu Csöpp 1. Kalászos Összetétel (m/m): Nitrogén (N) 10 % Kálium (K 2 O) 5 % (K) 4,15 % Kálcium (Ca) 2,5 % (CaO) 3,5 % Magnézium

Részletesebben

A nagy mennyiségű csapadék hatása az árukukorica fenológiai és növény-egészségügyi állapotára

A nagy mennyiségű csapadék hatása az árukukorica fenológiai és növény-egészségügyi állapotára A nagy mennyiségű csapadék hatása az árukukorica fenológiai és növény-egészségügyi állapotára Dr. Keszthelyi Sándor, Dr. Kazinczi Gabriella Kaposvári Egyetem ÁTK, Növénytani és Növénytermesztés-tani Tanszék

Részletesebben

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 14. hét Előadás áttekintése A kukorica vegyszeres gyomirtása. A kukorica fontosabb gyomnövényei. A gyomok

Részletesebben

Az emberi egészség és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében be kell tartani a használati utasítás előírásait!

Az emberi egészség és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében be kell tartani a használati utasítás előírásait! Sharpen 330 EC Gyomirtó permetezőszer kalászosok, rizs, kukorica, napraforgó, zöldborsó, száraz borsó, lóbab, szója, dohány, lucerna, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, zeller, paradicsom, paprika, káposzta,

Részletesebben

A termékenység területi különbségei

A termékenység területi különbségei 2009/159 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu III. évfolyam 159. szám 2009. november 19. A termékenység területi különbségei A tartalomból 1 A termékenység szintjének területi változása

Részletesebben

A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS 2015. JÚNIUS 25-I ÜLÉSÉRE

A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS 2015. JÚNIUS 25-I ÜLÉSÉRE E LŐTERJESZTÉS A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS 2015. JÚNIUS 25-I ÜLÉSÉRE 1. IKTATÓSZÁM:33-6/2015. MELLÉKLET: TÁRGY: Tájékoztató a megyei vetőmag-előállítás helyzetéről, jelentőségéről és jövőbeni kihívásairól

Részletesebben

Gazdálkodás a mezei nyúllal

Gazdálkodás a mezei nyúllal Az OMVK Fővárosi és Pest megyei Szervezete a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetével együttműködve 2009. november 20-án Gödöllőn a hivatásos vadászok kötelező továbbképzése keretében szakmai

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. 319 Növekedésszabályozás. 309 Gyomirtás. 328 Gombabetegségek elleni védekezés. 309 Gyomnövények a repcében

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. 319 Növekedésszabályozás. 309 Gyomirtás. 328 Gombabetegségek elleni védekezés. 309 Gyomnövények a repcében szőlő repce 306 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 307 309 309 Gyomnövények a repcében 310 a hagyományos repce gyomirtása BUTISAN STARRAL 310 Széles hatásspektrum 310 Rugalmas felhasználás 310 Tartós hatás

Részletesebben

Kizárólag a DuPont-tól! Az ember és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében tartsa be a használati utasítást.

Kizárólag a DuPont-tól! Az ember és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében tartsa be a használati utasítást. DUPONT A c c e n t 7 5 D F formuláció: vízben diszpergálható granulátum (WG) N hatóanyag: 75 % nikoszulfuron Széles hatásspektrumú gyomirtó szer takarmány kukorica és vetmag kukorica elállítás gyomirtására

Részletesebben

ENGEDÉLYOKIRAT. Indofil Chemicals Co. India

ENGEDÉLYOKIRAT. Indofil Chemicals Co. India ENGEDÉLYEZÉSI IGAZGATÓSÁG ELŐADÓ: Mészáros Ferencné TÁRGY: INDOFIL M-45 gombaölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye ENGEDÉLYSZÁM: 868/2005. OLDALAK SZÁMA: 5 ENGEDÉLYOKIRAT Indofil

Részletesebben

Az atkák átka. Az atkák átka. Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! www.syngenta.hu

Az atkák átka. Az atkák átka. Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! www.syngenta.hu Az atkák átka Az atkák átka. www.syngenta.hu Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! Áttörés a szerválasztékban a kártevők ellen! A sikeres védelem nehézségei Vertimec 1,8 EC A zöldség, a virághajtatás,

Részletesebben

Méhészet és a növényvédelem kapcsolata Bayer méhvédelem

Méhészet és a növényvédelem kapcsolata Bayer méhvédelem Méhészet és a növényvédelem kapcsolata Bayer méhvédelem Sipos József Csongrád megyei területi képviselő, méhészmester 06/20-519 27 45 Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség csak négy évvel éli túl.

Részletesebben

( többnyire ) a búzáról :

( többnyire ) a búzáról : ( többnyire ) a búzáról : A búzatermelés világgazdasági jelentısége A világ egyik legértékesebb gabonaféléje Vetésterülete: 9- es évek: 3- millió ha, Mezıgazdasági terület (gyepterületek nélkül) 1-17 %-

Részletesebben

XIII. évfolyam, 2006/1 Szerkeszti a szerkesztôbizottság Elnök: Dr. Hullán Tibor

XIII. évfolyam, 2006/1 Szerkeszti a szerkesztôbizottság Elnök: Dr. Hullán Tibor A folyóirata XIII. évfolyam, 2006/1 Szerkeszti a szerkesztôbizottság Elnök: Dr. Hullán Tibor 2005. évi ôszi búza vetômag-felhasználásunk és várható következményei Mostani lapszámunk beszámolói részletes

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II.

BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II. BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II. Dr. Rádics János Péter Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék, No.: 1 Termesztett főbb szántóföldi

Részletesebben

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság HATÁROZATOT:

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság HATÁROZATOT: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Avaunt Steward Coragen A DuPont rovarölô szerei az alma növényvédelmében

Avaunt Steward Coragen A DuPont rovarölô szerei az alma növényvédelmében Avaunt Steward A DuPont rovarölô szerei az alma növényvédelmében az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve Bevezető Az alma molylárva kártevői szinte az egész vegetációban veszélyeztetik

Részletesebben

HATÁROZAT-ot: Az engedély tulajdonos hazai képviselete: Magyar Kwizda Kft. (1027 Budapest, Medve u. 24.)

HATÁROZAT-ot: Az engedély tulajdonos hazai képviselete: Magyar Kwizda Kft. (1027 Budapest, Medve u. 24.) ELŐADÓ: Csaba Eszter ENGEDÉLYSZÁM: 02.5/1426/1/2007. OLDALAK SZÁMA: 6 MELLÉKLET: 1 db címkeszöveg TÁRGY: FURY 10 EW rovarölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye A Mezőgazdasági

Részletesebben

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Szudánifű (Sorghum sudanense)

Szudánifű (Sorghum sudanense) Szudánifű (Sorghum sudanense) Mint neve is elárulja, Szudán és szavanna területeiről származó növény, aminek jó szárazságtűrő képessége részben innen eredeztethető. Földünkön ebbe a klímazónába tartozó

Részletesebben

BIOMIT lombtrágya előnyei és felhasználása

BIOMIT lombtrágya előnyei és felhasználása BIOMIT lombtrágya előnyei és felhasználása eksgranit.hu BIOMIT a természetes segítőtárs! BIOMIT lombtrágya előnyei: 100% organikus / bio környezetkímélő hatékonyabb, jövedelmezőbb árutermelés, versenyképesség

Részletesebben

Mezőgazdasági növénybiztosítás

Mezőgazdasági növénybiztosítás Mezőgazdasági növénybiztosítás Különös biztosítási feltételek 1/40 AHE-11536 Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések... 3 1.1. A biztosítás tárgya, területi és időbeli (kockázatviselési ) hatálya...

Részletesebben

A kukoricabogár terjedése és a védekezés módszerei

A kukoricabogár terjedése és a védekezés módszerei Pannon Növénybiotechnológiai Egyesület Magyar Növénynemesítõk Egyesülete A kukoricabogár terjedése és a védekezés módszerei Magyar Tudományos Akadémia Mezõgazdasági Kutatóintézete, Martonvásár 2007. szeptember

Részletesebben

Károsító helyzetkép Csongrád megyében

Károsító helyzetkép Csongrád megyében Károsító helyzetkép Csongrád megyében Az elmúlt időszak időjárása, a kánikula és a szárazság olyan klímát teremtett, amely meggyorsítja a kártevők szaporodását, illetve az aszály kedvezőtlenül befolyásolja

Részletesebben

LXV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2015. november 9. T A R T A L O M. 9. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény

LXV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2015. november 9. T A R T A L O M. 9. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény LXV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2015. november 9. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 9. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény A földművelésügyi miniszter közleménye a szántóföldi növények,

Részletesebben

A növényvédelem szakszerű alkalmazása. Szabó Enikő növényvédő mérnök

A növényvédelem szakszerű alkalmazása. Szabó Enikő növényvédő mérnök A növényvédelem szakszerű alkalmazása Szabó Enikő növényvédő mérnök Növényvédelem A növényvédelem a kultúrnövény védelme a kórokozók, kártevők és gyomnövények ellen. A növényvédelem használ agrotechnikai

Részletesebben

TETÕ HELYETT MONDD: Bramac Naptetõ Beépítési Útmutató

TETÕ HELYETT MONDD: Bramac Naptetõ Beépítési Útmutató TETÕ HELYETT MONDD: Bramac Naptetõ Beépítési Útmutató Tartalom Bramac Naptetõ méretei 02 Függesztés-beemelés 03 Raklap lecsavarozása 03 Rögzítõlécek elhelyezése 04 Bramac Naptetõ helyzetének meghatározása

Részletesebben

őszi katalógus Újdonság! ŐSZI KÁPOSZTAREPCE ŐSZI GABONAFÉLÉK 2016 FAJTAAJÁNLAT A JOBB TERMÉSÉRT

őszi katalógus Újdonság! ŐSZI KÁPOSZTAREPCE ŐSZI GABONAFÉLÉK 2016 FAJTAAJÁNLAT A JOBB TERMÉSÉRT ŐSZI KÁPOSZTAREPCE ŐSZI GABONAFÉLÉK 2016 FAJTAAJÁNLAT A JOBB TERMÉSÉRT őszi katalógus Újdonság! *** LEGNAGYOBB EZERMAGTÖMEGŰ REPCE VETŐMAG SZEMENKÉNT VETŐKNEK IS! *** 2. OLDAL őszi katalógus / ősz 2016

Részletesebben

GaliStop. Mezzo 20 WG. Savvy. Vasúti pályatestek, Ruderális területek. ESETiI

GaliStop. Mezzo 20 WG. Savvy. Vasúti pályatestek, Ruderális területek. ESETiI SIÓFOK 2014 Vasúti pályatestek, Ruderális területek GaliStop ESETiI magról kelő kétszikű gyomnövények, aprószulák, sövényszulák, hamvas szeder 0,4-1,0 200 g/l (20,7 % m/m) fluroxipir Savvy Mezzo 20 WG

Részletesebben

Növényvédelmi feladatok végrehajtása. Közmunka program 2012 Dr Kurucz Sándor igazgató NTI

Növényvédelmi feladatok végrehajtása. Közmunka program 2012 Dr Kurucz Sándor igazgató NTI Növényvédelmi feladatok végrehajtása Közmunka program 2012 Dr Kurucz Sándor igazgató NTI Alap információ A közmunka programoknak nincsenek különös növény és talajvédelmi előírásai. Minden feladatot az

Részletesebben

705 millió ha (45 %)

705 millió ha (45 %) A ZAB TERMESZTÉSE Zab jelentısége: Géncentruma Kis-Ázsia, egyik legısibb gabonánk. Elterjedése a ló használatával járt együtt. Gabonák közt, terület alapján a 7. a világon. Ma sportló, nyúl, takarmánykeverékek

Részletesebben

Növénytermesztési és kertészeti termékek termelése. /Elméleti jegyzet/

Növénytermesztési és kertészeti termékek termelése. /Elméleti jegyzet/ Növénytermesztési és kertészeti termékek termelése /Elméleti jegyzet/ Növénytermesztési és kertészeti termékek termelése /Elméleti jegyzet/ Szerző: Kocsisné Molnár Gitta Pannon Egyetem Georgikon Kar (12.

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában

A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában A nagy széltippan növekvő gond őszi búzában Immár több mint tíz éve használható az őszi búza és a tritikálé gyomirtására, elsősorban egyszikű gyomnövények ellen, a szulfoszulfuron hatóanyagú ATHOS TM.

Részletesebben

Magyarajkú, nem-magyar állampolgárságú tanulók nevelésének, oktatásának helyzete a magyar közoktatásban. Készítette: Kováts András és Medjesi Anna

Magyarajkú, nem-magyar állampolgárságú tanulók nevelésének, oktatásának helyzete a magyar közoktatásban. Készítette: Kováts András és Medjesi Anna Magyarajkú, nem-magyar állampolgárságú tanulók nevelésének, oktatásának helyzete a magyar közoktatásban Készítette: Kováts András és Medjesi Anna Budapest, 2005 1 Összefoglaló A magyar nemzetiségű külföldi

Részletesebben