A növényvédelem szakszerű alkalmazása. Szabó Enikő növényvédő mérnök

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A növényvédelem szakszerű alkalmazása. Szabó Enikő növényvédő mérnök"

Átírás

1 A növényvédelem szakszerű alkalmazása Szabó Enikő növényvédő mérnök

2 Növényvédelem A növényvédelem a kultúrnövény védelme a kórokozók, kártevők és gyomnövények ellen. A növényvédelem használ agrotechnikai (metszés, vetésváltás), kémiai( vegyszerezés), biológiai (ragadozó atkák, bacillus thuringiensis) és genetikai ( gén módosítás betegségek ellen ) módszereket. A növényvédelem terén talán a legolcsóbb védekezés a prevenció vagyis megelőzés.

3 Preventív védekezések Lemosó permetezés Talajfertőtlenítés Csávázás Gyomirtás Kórokozó és kártevő irtás Lombtrágyázás Magtár kezelés A következőkben részletesen a lemosó permetezésről, talajfertőtlenítésről, gyomirtásról, és a kórokozó és kártevő irtáson belül a méhkímélő technológiával kapcsolatosan szeretnék beszélni.

4 Lemosó permetezés A lemosó permetezés célja a vegetációs időszakban felszaporodott kórokozók kártevők gyérítése. Ez meghatározza az egész évi növényvédelmünket. Komoly megelőző prevenciós eljárás. A lemosást mindig a megengedett legnagyobb dózissal végezzük, nagy lé mennyiséggel szinte lemosva a fákat. Beszélhetünk őszi és télvégi lemosásról.

5 Őszi lemosó permetezés Az őszi lemosó permetezést réz,kén és ha szükséges olajtartalmú szerekkel végezzük Időpontja a metszés, sebkezelés és a lomb hullás után van

6 Csonthéjasok őszi lemosó permetezése Az őszibaracknál jelentős a fás részek megbetegedése és a tafrinás levélfodrosodás.

7 A kajszi gnomóniás levél foltosodása és a meggynél a monília okoz jelentős károkat. Ezek ellen rezes lemosást alkalmazunk. Tehetünk a permetezőbe olajat, ha a vegetációs idényben sok volt a vértetű, levéltetű, moly vagy atka. Monília fertőzés meggyen

8 Szőlő őszi lemosó permetezése Komoly problémát jelent a szőlőkben, hogy a lisztharmat előrejelzése nem biztonságos ezért a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni. A lisztharmat micéliumos alakja mellet a kleisztotéciumos alak telelése is jelentőssé vált. A lisztharmat ellen kén tartalmú szerrel végezzük a lemosást. A lehullott lombot ha beforgatjuk a talajba akkor a peronoszpóra és az orbánc egyedeit gyérítjük. A szőlő tőkepusztulása egyre nagyobb mértékű hazánkban ennek okai lehetnek baktériumok és gombák. Ellenük réz tartalmú szereket kell választani.

9 A szőlő aranyszínű sárgaságát terjesztő amerikai kabóca Mostanában sokat lehet hallani a szőlő aranyszínű sárgaságáról melyet egy sejtfal nélküli baktérium fitoplazma okoz. Megvastagodnak a háncsban a szállítónyalábok, elzáródnak és a tőke kiszárad. A fitoplazmát az amerikai szőlőkabóca terjeszti mely ellen júniusban kell védekezni.

10 Alma termésűek őszi lemosó permetezése Az alma termésűek egyik legnagyobb problémája az erwínia nevű baktériumos fertőzés amit tűzelhalásnak is nevezünk. Ellene rezes lemosást ajánlunk. Ez sajnos nem oldja meg a problémát de ezzel csökkentjük az előfordulása esélyét.rézzel védekezünk még a varasodás és a gombás ágelhalás ellen is. Ha sok volt a lisztharmat ként és ha jelentős volt a rovar kártétel akkor olajat is tegyünk a permetlébe.

11 Tél végi lemosó permetezés A tél végi lemosást szintén metszés és sebkezelés után kell elvégezni, amikor a rügy pikkelylevelek meglazulnak. Úgy is mondjuk rügyfakadás után. Ez azért lényeges mert a permetszer be tud hatolni a pikkelyek közé és ebben az időben már a gombák ivaros vagy ivartalan alakjai és a rovarok petéi, lárvái is kezdenek aktivitást mutatni. Így a permetlé is jobban gyéríti a kártevőket és kórokozókat. Egy átgondolt növényvédelemben fontos szerepet tölt be a lemosó permetezés, megalapozza az egész évi termést az állókultúrákban.

12 Talajfertőtlenítés A talajfertőtlenítést azért végezzük, hogy a talajban található cserebogár pajorok,mocskos pajorok,vincellér bogár,lótücsök,lószúnyog, pattanóbogarak lárvái és a drótférgek ellen megvédjük haszon és dísznövényeinket. A talajfertőtlenítő szerek nem ártanak a növények gyökereinek ha helyes dózisban használjuk.

13 A magról vetett,gumóról, hagymáról ültetett növényeknél vetéssel egy menetben kell kiszórni a megadott mennyiségű talajfertőtlenítőt és azonnal talajjal be kell takarni. Ha olyan területen okoznak kárt a talajlakók ahol beállt gyep vagy fák és cserjék vannak, akkor vödörben feloldjuk a vegyszert és utána a kellő töménységre behígítjuk majd belocsoljuk a védeni kívánt területet.

14 Gyomirtás Gyomnak nevezünk minden olyan növényt ami az általunk termeszteni kívánt kultúrnövénytől eltér. Így a napraforgó is lehet gyom,ha azon a területen burgonyát kívánunk termeszteni. A gyomirtás okai : A gyom elszívja a tápanyagot és a vizet a kultúrnövénytől Árnyékol Egészségtelen mikroklímát hoz létre ezzel esélyt ad a kártevőknek és kórokozóknak a fertőzésre. Esztétikai és egészségügyi ( parlagfű )problémákat is okoz. A gyomirtás történhet mechanikai és kémiai úton.

15 Gyomirtás időpontjai A gyomirtás esetében beszélhetünk Presowing gyomirtásról : kezelés vetés előtt és kelés előtt történik Preemergens gyomirtásról: vetés után kelés előtti a kezelés Posztemergens korai : kelés után,de a haszonnövény még 2-3 leveles állapotban van és a gyom borítottság 20%-nál nem több. Posztemergens késői : kelés után a haszonnövény mér elég nagy a gyomborítottság 60%-os. Korai poszt állapot napraforgóban Késői poszt állapot kukoricában

16 Hogyan válasszunk gyomirtó szert Első lépésben nézzük meg milyen haszonnövényt ültetünk. Milyen gyom van az adott területen. Határozzuk meg,hogy magról kelő egy vagy két szikű vagy évelő egy vagy kétszikű a problémát okozó gyom összetétel.(vehetünk egy képes kis növényhatározót) Ha ez meg van, nézzük meg a szerkatalógusban, hogy mely gyomirtó van engedélyezve az adott kultúrában és, hogy a nálunk előforduló gyomokat írtja-e. Vizsgáljuk meg,hogy a haszonnövény milyen fejlettségi fokában juttathatjuk ki. Ezt mindig tartsuk be.

17 Ami aggodalomra ad okot a gyomirtásban Kijuttattam de nem történt semmi jelentős változás. A legtöbb mostani gyomirtó a gyomok élettani folyamataiba avatkozik bele. Pl.:hormonális folyamatokba vagy a fotoszintézisbe. Ilyenkor a növény egy ideig a tartalékaiból él és csak utána kezd pusztulni. Ez eltarthat akár 3 hétig is. Totál gyomirtót használok de mellette nem szeretném, hogy elpusztuljon a haszonnövény. A permetezőre olyan szórófejet kell keresni amelyik nagyobb cseppet képez és a permetszer pontosabban irányítható. Ezzel csökkentem az elsodródást

18 Méhkímélő technológia A házi méh a legjelentősebb rovarunk. A közvélemény mindig érzékenyen reagál a velük történt eseményekre Magyar országon ben db. család volt míg ban db. Az éves megtermelt méz tonna között van. A rovar porozta növények megporzásának 80%-át a mézelő méhek végzik. Ezek az adatok is mutatják hazánkban a házi méh jelentőségét. A házi méh 4-5km-re is elrepül a kaptártól mézet gyűjteni.

19 A növényvédelemben felhasznált permetszereket toxicitásuk alapján 3 csoportba soroljuk: Méhekre kifejezetten veszélyes Méhekre mérsékelten veszélyes Méhekre nem jelölés köteles Ha a méhekre mérsékelten veszélyes vagy kifejezetten veszélyes szerrel permetezünk Be kell jelenteni az Önkormányzatnál. Csak a méhek repülési időszakán kívül lehet permetezni. Napnyugta előtt egy órával megkezdve reggel nyolcig. Virágzó kultúrában vagy ha a kezelendő tábla mellet virágzó gyomos rész van akkor csak a méhekre nem jelölés köteles szerrel lehet a kezelést elvégezni. Szeles időben az elsodródásra is figyelnünk kell. Figyelemmel kell lennünk a csávázott vetőmagnál a csávázószer hatástartamára mert a mézbe és a virágporba nem kerülhet szermaradék

20 Segéd anyagok használata Az adjuvánsok olyan adalék anyagok amelyek a permetlében kijutatott hatóanyag hasznosulását segíti. A hatóanyag jobb eloszlása a tankban A permetlé jobb tapadása és elterülése a levél felületén. Ezek felület aktív anyagok: Csökkentik a felületi feszültséget Lehetővé teszik, hogy a különböző határfelületi anyagok ne váljanak szét víz és az olaj az emulzióknál víz és a szilárd rész a szuszpenzióknál

21 Felületaktív anyagok csoportosítása Diszpergáló Nedvesítő Emulgeáló Tapadásfokozó Lemosódást csökkentő Felszívódás elősegítő Keverhetőség biztosító Habzás gátló Víz lágyító PH befolyásoló (puffer képességű) Ezek többsége benne van a gyártási receptben, de a gyakorlatban a kész permetlébe is teszünk adalék anyagot. Így csökkenthető az egységnyi felületre kijuttatott permetlé és elérhető a kezelendő felület teljes borítottsága. Ezáltal a perzselés előfordulása is csökken.

22 Adalék anyagok Első adalék anyag a permetezésben a mész hozzáadása volt a rézszulfáthoz.ez beállította semlegesre a kémhatást és fokozta a réz tapadását a levélen,mert víztaszító (hidrofób).olajos adalékok. Erős adszorbciós tulajdonságúak. Ez fokozza a tapadást.hidrofób=esőálló Felület feszültség csökkentők. Előnye egyenletes eloszlás, nő a fedett terület. Ez a kontakt szereknél kifejezetten előnyös.

23 Bizonyos gyomirtók mellé a gyártó javasol adalék anyagot, mely nem fért bele a receptbe.pl.: Trend-90,Dash A nem ionos (appoláros) adalék anyagok könnyen a napfény hatására 1-2 nap alatt lebomlanak és így a levél viasz rétege újra működőképes lesz. Előnye, hogy a legtöbb szerrel tankkeveréket lehet vele késziteni.pl.: Kerativ Vannak hatásfokozó adalék anyagok az Atonik. Figyeljünk rá mert a hatásfokozás miatt nőhet a fitotoxicitás. Habbzásgátlók

24 Mindig olvassuk el a használati útmutatót! Anionos adalékanyagnál (például a nonit )ha kationos a hatóanyag vagy vivő anyag a keverék kicsapódik és elveszti a hatását. Javasolt a próba keverés

25 Dózis számítás Mit tegyek ha nincs feltüntetve a csomagolóanyagon az adagolás csak a hektármennyiség. A növényvédő szerek, termésnövelő anyagok könyvben fel van tüntetve az 1 ha.-ra kiszórható mennyiség. Tudjuk, hogy szőlőben és gyümölcsösben l/ha, szántóföldi kultúrában l /ha, kertészeti kultúrában l/ha a javasolt permetlé mennyiség így a 10 l.-es lémennyiséget ki tudom számolni.

26 Számítás Dithane M45 dózis 2kg/ha kajsziban, paradicsomban. Kajszi Paradicsom 2kg 1000 l 2 kg 300 l = = X kg 10 l x kg 10 l 10 l *2kg=1000 l*x kg 10l*2 kg= 300 l* x kg 10 l*2 kg 10 l*2 kg = x kg = x kg 1000 l 300 l x= 0,02 kg / 10l x= 0,06 kg/10l

27 Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

28

Paraj technológia. 2015. évi szezon. Talaj-előkészítés apró morzsás szerkezetű, ülepedett, sima felszínű magágyat kell készíteni.

Paraj technológia. 2015. évi szezon. Talaj-előkészítés apró morzsás szerkezetű, ülepedett, sima felszínű magágyat kell készíteni. Paraj technológia 2015. évi szezon Terület kiválasztás, elővetemény jó kultúrú, gyommentes terület, a korán lekerülő gabonafélék a legmegfelelőbbek, jó levegő- és vízgazdálkodású, könnyen melegedő terület,

Részletesebben

Az emberi egészség és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében be kell tartani a használati utasítás előírásait!

Az emberi egészség és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében be kell tartani a használati utasítás előírásait! Sharpen 330 EC Gyomirtó permetezőszer kalászosok, rizs, kukorica, napraforgó, zöldborsó, száraz borsó, lóbab, szója, dohány, lucerna, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, zeller, paradicsom, paprika, káposzta,

Részletesebben

A cukorrépa. növényvédelme

A cukorrépa. növényvédelme A cukorrépa növényvédelme A cukorrépa védelme Amikor cukrot teszünk a teánkba, vagy a kávénkba, ritkán gondolunk arra, hogy abban mennyi munka van. Pedig a cukorrépa termesztés talán a legtöbb szakértelmet

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.02.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.02.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.02.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2015.07.02. 12:00-kor. Érvényes: 2015.07.09-ig. Várható frissítés: 2015.07.09. 12:00-kor. Az elmúlt héten nem

Részletesebben

A szőlő. növényvédelme

A szőlő. növényvédelme A szőlő növényvédelme 2016 Szőlő növényvédelme A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (főleg az időjárás miatt) szerencsét is igényel. A szőlő növényvédelmét az adott

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. augusztus 7.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. augusztus 7.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. augusztus 7.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.08.07. 12:00-kor. Érvényes: 2014.08.14-ig. Várható frissítés: 2014.08.14. 12:00-kor.

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu Csöppnyi gondoskodás... B Mg Csöpp Lombtrágya család Cu Zn Fe Mn N K www.csoppmix.hu Csöpp 1. Kalászos Összetétel (m/m): Nitrogén (N) 10 % Kálium (K 2 O) 5 % (K) 4,15 % Kálcium (Ca) 2,5 % (CaO) 3,5 % Magnézium

Részletesebben

Új, hatékony lehetôség a kukorica állomány gyomirtásában a kétszikû gyomfajok és a magról kelô egyszikûek ellen

Új, hatékony lehetôség a kukorica állomány gyomirtásában a kétszikû gyomfajok és a magról kelô egyszikûek ellen Új, hatékony lehetôség a kukorica állomány gyomirtásában a kétszikû gyomfajok és a magról kelô egyszikûek ellen Magról kelô egy- és kétszikû + évelô kétszikû gyomok ellen A kukorica Magyarországon a legnagyobb

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

MŰSZAKI ISMERETEK. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 MŰSZAKI ISMERETEK Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Környezetkímélő növényvédelmi eljárások: sávos permetezés, mechanikai gyomirtás, levél alá

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

F O N T E L I S 20S C szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/l, azaz 20 (m/m %) pentiopirad

F O N T E L I S 20S C szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/l, azaz 20 (m/m %) pentiopirad DUPONT F O N T E L I S 20S C szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/l, azaz 20 (m/m %) pentiopirad Szisztémikus gombaölő permetező szer alma, körte varasodás és lisztharmatbetegségei ellen Kizárólag

Részletesebben

HATÁROZAT-ot: Az engedély tulajdonos hazai képviselete: Bayer Hungária Kft., Bayer CropScience 1123 Budapest, Alkotás u. 50.

HATÁROZAT-ot: Az engedély tulajdonos hazai képviselete: Bayer Hungária Kft., Bayer CropScience 1123 Budapest, Alkotás u. 50. ELŐADÓ: Tót Erika ENGEDÉLYSZÁM: 02.5/2000/4/2008. OLDALAK SZÁMA: 8 MELLÉKLET: - TÁRGY: Decis Mega rovarölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Búza. Vetéstől aratásig

Búza. Vetéstől aratásig Búza Vetéstől aratásig A 213-mas kedvező évjárat átlag feletti hozamokat, de átlag alatti malmi minőséget eredményezett. A Kwizda speciális lombtrágyái és széles választékú növényvédő szerei jól vizsgáztak

Részletesebben

Az öntözés. vízgazdálkodási tevékenység, melynek során gondoskodunk a növények pótlólagos vízellátásáról. A vízügyi hatóság engedélye szükséges

Az öntözés. vízgazdálkodási tevékenység, melynek során gondoskodunk a növények pótlólagos vízellátásáról. A vízügyi hatóság engedélye szükséges Cziráki László 2014 Fogalma: Az öntözés vízgazdálkodási tevékenység, melynek során gondoskodunk a növények pótlólagos vízellátásáról A vízügyi hatóság engedélye szükséges Feladata: A termelés biztonságának

Részletesebben

Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív védelmére

Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív védelmére BASF Hungária Kft. Agrodivízió 1132 Budapest, Váci út 30. Telefon: (06 1) 250 9700 Fax: (06 1) 250 9709 www.agro.basf.hu www.repcesz.basf.hu Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív

Részletesebben

Növényvédelmi Tanácsok május

Növényvédelmi Tanácsok május Növényvédelmi Tanácsok május Májusi eső aranyat ér. Nagyon hiányzott a talajnak, de feladatokat ad növényvédelemben. Robbanni fog a szőlőlisztharmat, az alma és a körte varasodása, de fertőzni fog a peronoszpóra

Részletesebben

ENGEDÉLYOKIRAT. Indofil Chemicals Co. India

ENGEDÉLYOKIRAT. Indofil Chemicals Co. India ENGEDÉLYEZÉSI IGAZGATÓSÁG ELŐADÓ: Mészáros Ferencné TÁRGY: INDOFIL M-45 gombaölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye ENGEDÉLYSZÁM: 868/2005. OLDALAK SZÁMA: 5 ENGEDÉLYOKIRAT Indofil

Részletesebben

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 15. hét Előadás áttekintése A kukorica vetőmagtermesztés legfontosabb feltételei A kukorica vetőmagtermesztés

Részletesebben

Károsító helyzetkép Csongrád megyében

Károsító helyzetkép Csongrád megyében Károsító helyzetkép Csongrád megyében Az elmúlt időszak időjárása, a kánikula és a szárazság olyan klímát teremtett, amely meggyorsítja a kártevők szaporodását, illetve az aszály kedvezőtlenül befolyásolja

Részletesebben

Gyomirtó permetezőszer burgonya magról kelő kétszikű gyomnövényei ellen. Vízben diszpergálható granulátum (WG)

Gyomirtó permetezőszer burgonya magról kelő kétszikű gyomnövényei ellen. Vízben diszpergálható granulátum (WG) Shametrin 70 WG Gyomirtó permetezőszer burgonya magról kelő kétszikű gyomnövényei ellen Szerforma: Vízben diszpergálható granulátum (WG) Hatóanyag tartalom: 700 g/kg metribuzin (70,0 % m/m) Engedélyokirat

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

A csemegekukorica védelme

A csemegekukorica védelme A csemegekukorica védelme Talajfertôtlenítés, gyomirtás Talajfertôtlenítés A kukoricabogár lárvája és egyéb talajlakó kártevôk ellen a Force 1,5 G nélkülözhetetlen. Dózisa: 12-15 kg/ha vetéssel egy menetben

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2016.06.16. 12:00-kor. Érvényes: 2016.06.23-ig. Várható frissítés: 2016.06.23. 12:00-kor.

Részletesebben

a) területválasztás, b) talajtermékenység fenntartása, c) kevésbé erőteljes gyökérzetű fajta kiválasztása, d) megfelelő mezőgazdasági technikák

a) területválasztás, b) talajtermékenység fenntartása, c) kevésbé erőteljes gyökérzetű fajta kiválasztása, d) megfelelő mezőgazdasági technikák Biobor A szőlészet az utóbbi 25 évben számos fontos változáson ment át. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a polikultúrát mindenhol egyre inkább felváltja a monokultúra. A monokultúrás termelésben

Részletesebben

A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája

A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája Az elmúlt évtizedekben a szántóföldi növénytermesztés eredményességét elsősorban a hektáronkénti termés mennyisége határozta meg, minimális figyelmet fordítva a

Részletesebben

Lombtrágya felhasználói kézikönyv

Lombtrágya felhasználói kézikönyv Péti Nitrokomplex Kft. 8105 Pétfürdő, Hősök tere 14. Pf: 411 Tel./Fax: +36 88 478-755 Tel.: +36 88 588-890, 588-891 E-mail: info@nitrokomplex.hu www.nitrokomplex.hu Lombtrágya felhasználói kézikönyv BEVEZETŐ

Részletesebben

Napraforgó termesztés Szakmai tanácsok

Napraforgó termesztés Szakmai tanácsok Napraforgó termesztés Szakmai tanácsok A Myco Sol PTC összetevői: 1. Tápanyagok: N, K, Ca, Mg, S és mikroelemek. 2. Talajhigiénizáló gombák: Trichoderma harzianum, Coniothyrium minitans. A Coniothyrium

Részletesebben

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Tót Erika ENGEDÉLYSZÁM:02.5/2419/2/2009.

Részletesebben

Gyommentes búza Egészséges búza Minőségi búza. Kalászosok

Gyommentes búza Egészséges búza Minőségi búza. Kalászosok Gyommentes búza Egészséges búza Minőségi búza Kalászosok 2010-ben országosan gyenge búzatermés született, régiónként jelentős fuzárium fertőzöttség rontotta a minőséget. A búza jövedelmezősége az áremelkedés

Részletesebben

Mezôgazdasági fúvókák és tartozékok. Katalógus L 2006

Mezôgazdasági fúvókák és tartozékok. Katalógus L 2006 Mezôgazdasági fúvókák és tartozékok Katalógus L 2006 Lechlerfúvókák az Ön sikeréért, a környezet hasznára A modern növényvédelem több pusztán környezetbarát készítmények használatánál. A cseppeknek lehetõség

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. április 24.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. április 24.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. április 24.) Kiadva: 2014.04.24. 12:00-kor. Érvényes: 2014.05.01-ig. Várható frissítés: 2014.05.01. 12:00-kor. Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Részletesebben

E N G E D É L Y O K I R A T. Magyar Kwizda Kft. Budapest

E N G E D É L Y O K I R A T. Magyar Kwizda Kft. Budapest ENGEDÉLYEZÉSI IGAZGATÓSÁG ELŐADÓ: Mészáros Ferencné ENGEDÉLYSZÁM: 492/2005. TÁRGY: TITUS MTG ikercsomagolású gyomirtó permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye OLDALAK SZÁMA: 3 E N G

Részletesebben

Kalászos gabonák. növényvédelme

Kalászos gabonák. növényvédelme Kalászos gabonák növényvédelme Szántóterületünk több mint egyharmadán termesztünk kalászosokat, túlnyomórészt ôszi búzát és árpát. A kalászosok termesztés-technológiájának meghatározó eleme a növényvédelem,

Részletesebben

A gyomkonkurencia a kukorica termésének 20-90 százalékát is képes elvinni, száraz években többet, csapadékos időjárás mellett kevesebbet.

A gyomkonkurencia a kukorica termésének 20-90 százalékát is képes elvinni, száraz években többet, csapadékos időjárás mellett kevesebbet. legnagyobb termésveszteséget a gyomok akkor okozzák, amikor a kukoricával együtt kelnek, és vele azonos talajrétegből veszik fel a vizet és a tápanyagokat, tehát keléstől a kukorica állapotáig. gyomirtás

Részletesebben

C o r a g e n. formuláció: vizes szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/liter (18,4 % m/m) klórantraniliprol környezeti veszély

C o r a g e n. formuláció: vizes szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/liter (18,4 % m/m) klórantraniliprol környezeti veszély DUPONT C o r a g e n 2 0 S C N formuláció: vizes szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/liter (18,4 % m/m) klórantraniliprol környezeti veszély Széles hatásspektrumú, alacsony dózisú, új hatásmódú

Részletesebben

2011 Vetômag védelem

2011 Vetômag védelem 2011 Vetômag védelem A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben vannak benne tárolva olyan

Részletesebben

3. számú melléklet. Ismertető a műfüves labdarúgó pályák használatához és karbantartásához.

3. számú melléklet. Ismertető a műfüves labdarúgó pályák használatához és karbantartásához. 3. számú melléklet Ismertető a műfüves labdarúgó pályák használatához és karbantartásához. I. A műfüves sportpályák ápolása. Jelen melléklet útmutatásul szolgál a műfű tisztításához és ápolásához. Ezen

Részletesebben

E x p r e s s 5 0 S X. Gyomirtó szer kizárólag E x p r e s s toleráns napraforgóban. vízben oldható granulátum (SG)

E x p r e s s 5 0 S X. Gyomirtó szer kizárólag E x p r e s s toleráns napraforgóban. vízben oldható granulátum (SG) E x p r e s s 5 0 S X Gyomirtó szer kizárólag E x p r e s s toleráns napraforgóban. vízben oldható granulátum (SG) hatóanyag: 500 g/kg (50% m/m) tribenuron-metil Kizárólag a DuPont-tól! Az emberi egészség

Részletesebben

GaliStop. Mezzo 20 WG. Savvy. Vasúti pályatestek, Ruderális területek. ESETiI

GaliStop. Mezzo 20 WG. Savvy. Vasúti pályatestek, Ruderális területek. ESETiI SIÓFOK 2014 Vasúti pályatestek, Ruderális területek GaliStop ESETiI magról kelő kétszikű gyomnövények, aprószulák, sövényszulák, hamvas szeder 0,4-1,0 200 g/l (20,7 % m/m) fluroxipir Savvy Mezzo 20 WG

Részletesebben

A kalászos gabonák. növényvédelme

A kalászos gabonák. növényvédelme A kalászos gabonák További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megye: Borbély Béla, 20/519-2741 Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/956-0385

Részletesebben

Principal Plus Principal Plus Gold

Principal Plus Principal Plus Gold DuPont Principal Plus Principal Plus Gold A kukorica eredményes gyomirtására, változó talaj-, csapadék- és gyomnövény viszonyok között is. az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve az

Részletesebben

A hazai zöldség-gyümölcs ágazat munkaerőgazdálkodásának

A hazai zöldség-gyümölcs ágazat munkaerőgazdálkodásának DEBRECENI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Dr. Apáti Ferenc, egyetemi docens Kurmai Viktória és Kicska Tibor, doktoranduszok A hazai zöldség-gyümölcs ágazat munkaerőgazdálkodásának helyzete és kilátásai A

Részletesebben

ELŐADÓ: Dr. Bleicher Edit HATÁROZATSZÁM: 04.2/614-1/2012. OLDALAK SZÁMA: 4 MELLÉKLET: Forgalomba hozatali és felhasználási engedélyokirat (6 oldal)

ELŐADÓ: Dr. Bleicher Edit HATÁROZATSZÁM: 04.2/614-1/2012. OLDALAK SZÁMA: 4 MELLÉKLET: Forgalomba hozatali és felhasználási engedélyokirat (6 oldal) Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Dr. Bleicher Edit HATÁROZATSZÁM: 04.2/614-1/2012.

Részletesebben

MÓRA-INPUT. Fejes káposzta, karalábé. Őszibarack. Diófa. Fokhagyma. Sárgarépa, petrezselyem, zeller. Szamóca

MÓRA-INPUT. Fejes káposzta, karalábé. Őszibarack. Diófa. Fokhagyma. Sárgarépa, petrezselyem, zeller. Szamóca IDEJÉBEN SZÓLUNK! Hírek, újdonságok a mezőgazdaságban Burgonya A másodvetésű burgonya védelmében továbbra is nagy gondot kell fordítani a burgonyavész elleni védekezésre. Ha a csapadék és az öntözővíz

Részletesebben

Zala megye, Alsópáhok Hrsz : 140/44, 26 hektár szántó, 2007 április október

Zala megye, Alsópáhok Hrsz : 140/44, 26 hektár szántó, 2007 április október A Microbion UNC - tartóshatású, stabilizált mikrobiológiai növénytápláló és talajjavító oltóanyag - hatásvizsgálata DEKALB kukoricafajtákon - Alsópáhokon A vizsgálat célja : Megállapítani, hogy milyen

Részletesebben

Hat é k o n y g y o m i r tá s,

Hat é k o n y g y o m i r tá s, Gyomirtás 2 A gabona tipikus gyomnövényei Gabonaterületeink gyomflórájában az egyre nehezebben leküzdhető gyomok kerülnek túlsúlyba: az ebszékfű, a mezei acat, a ragadós galaj, kiritkult gabonában a parlagfű.

Részletesebben

Tájékoztató ŐSTERMELŐKNEK/KISTERMELŐKNEK

Tájékoztató ŐSTERMELŐKNEK/KISTERMELŐKNEK KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI IGAZGATÓSÁGA Tájékoztató ŐSTERMELŐKNEK/KISTERMELŐKNEK A termelő felelős az általa forgalomba hozott termék élelmiszer-biztonságáért, minőségéért,

Részletesebben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben

Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Őszi munkák a gyümölcsöskertben, szőlőben Fákkal, cserjékkel kapcsolatos őszi teendők: - Az évi utolsó fűnyírás (ha szükséges), a gyep szellőztetése, a kaszálék felhasználása (mulcs, komposzt) - A lehullott

Részletesebben

26. évfolyam 1. szám 2012. január. Sikerekben gazdag évet kíván a Gabonakutató Nonprofit Kft.

26. évfolyam 1. szám 2012. január. Sikerekben gazdag évet kíván a Gabonakutató Nonprofit Kft. 26. évfolyam 1. szám 2012. január Sikerekben gazdag évet kíván a Gabonakutató Nonprofit Kft. 2012 Növénynemesítésünk látványos sikerei A 87 éve alapított, legnagyobb magyar agrárkutató intézmény a szegedi

Részletesebben

Fás szárú energianövények szerep a vidékfejlesztésben. Dr. Mikó Péter Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézet

Fás szárú energianövények szerep a vidékfejlesztésben. Dr. Mikó Péter Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézet Fás szárú energianövények szerep a vidékfejlesztésben Dr. Mikó Péter Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézet 1000 t olaj egyenérték megoszlás (%) Energiaforrás EU-27 Magyarország EU-27 Magyarország

Részletesebben

A PERMETEZETT SZŐLŐ ÉS GYÜMÖLCS FOGYASZTÁSA

A PERMETEZETT SZŐLŐ ÉS GYÜMÖLCS FOGYASZTÁSA 1 3 _.... %^-OílL, E ' ÁQ>fó>Í. A PERMETEZETT SZŐLŐ ÉS GYÜMÖLCS FOGYASZTÁSA ÍRTA: DR. BODNÁR JÁNOS ÉS DR. SZÉP ÖDÖN BUDAPEST, 1940. KIR. MAGY. TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT VIII., ESZTERHÁZY«U. 16. A PERMETEZETT

Részletesebben

Principal DF. vízoldható granulátum (WG) N. környezeti veszély hatóanyag:42.9% nikoszulfuron+ 10.7% rimszulfuron. Kizárólag a DuPont-tól!

Principal DF. vízoldható granulátum (WG) N. környezeti veszély hatóanyag:42.9% nikoszulfuron+ 10.7% rimszulfuron. Kizárólag a DuPont-tól! DUPONT Principal DF formuláció: vízoldható granulátum (WG) N környezeti veszély hatóanyag:42.9% nikoszulfuron+ 10.7% rimszulfuron Széles hatásspektrumú gyomirtó szer áru- és silókukorica gyomirtására az

Részletesebben

ELŐADÓ: Dr. Bleicher Edit HATÁROZATSZÁM: 04.2/613-1/2012. OLDALAK SZÁMA: 5 MELLÉKLET: Forgalomba hozatali és felhasználási engedélyokirat (5 oldal)

ELŐADÓ: Dr. Bleicher Edit HATÁROZATSZÁM: 04.2/613-1/2012. OLDALAK SZÁMA: 5 MELLÉKLET: Forgalomba hozatali és felhasználási engedélyokirat (5 oldal) Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Dr. Bleicher Edit HATÁROZATSZÁM: 04.2/613-1/2012.

Részletesebben

13/2004.(03.08.) Kgy. sz. rendelet 1. A zöldterületek létesítéséről, használatáról, védelméről, fenntartásáról egységes szerkezetben

13/2004.(03.08.) Kgy. sz. rendelet 1. A zöldterületek létesítéséről, használatáról, védelméről, fenntartásáról egységes szerkezetben 13/2004.(03.08.) Kgy. sz. rendelet 1 A zöldterületek létesítéséről, használatáról, védelméről, fenntartásáról egységes szerkezetben A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.. (1) bekezdésében

Részletesebben

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 13. hét Előadás áttekintése A kukorica kórokozói. A kórokozók jellegzetes kórképei. A kórokozók elleni

Részletesebben

BIOMIT lombtrágya előnyei és felhasználása

BIOMIT lombtrágya előnyei és felhasználása BIOMIT lombtrágya előnyei és felhasználása eksgranit.hu BIOMIT a természetes segítőtárs! BIOMIT lombtrágya előnyei: 100% organikus / bio környezetkímélő hatékonyabb, jövedelmezőbb árutermelés, versenyképesség

Részletesebben

GOMBABETEGSÉGEK SOROZAT ÔSZI BÚZA LEVÉL- FOLTOSSÁGOK

GOMBABETEGSÉGEK SOROZAT ÔSZI BÚZA LEVÉL- FOLTOSSÁGOK SOROZAT LEVÉL- FOLTOSSÁGOK Tartalomjegyzék A foltbetegségek kórokozói és tünetei A foltbetegségek kórokozói és tünetei 3 6 Jelentôség és életmód 7 A kórokozók járványtana 8 Kártétel 9 11 Agrotechnika,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. 319 Növekedésszabályozás. 309 Gyomirtás. 328 Gombabetegségek elleni védekezés. 309 Gyomnövények a repcében

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. 319 Növekedésszabályozás. 309 Gyomirtás. 328 Gombabetegségek elleni védekezés. 309 Gyomnövények a repcében szőlő repce 306 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 307 309 309 Gyomnövények a repcében 310 a hagyományos repce gyomirtása BUTISAN STARRAL 310 Széles hatásspektrum 310 Rugalmas felhasználás 310 Tartós hatás

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A környezetkímélő, takarékos művelés megvalósítási módjai Tárcsás művelés Talajmarás Jellemző műveletek: Keverés

Részletesebben

15 A kaptárak mérlegelése

15 A kaptárak mérlegelése 15 A kaptárak mérlegelése Akár szimpla kíváncsiság legyen az oka, vagy mert komolyan aggódunk méheink életben maradása, téli élelemkészleteik elegendő volta iránt, a méhcsaládok mérlegelése érdekes és

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI NÖVÉNYTERMESZTÉS, VADON TERMŐ NÖVÉNYEK GYŰJTÉSE ÉS GOMBATERMESZTÉS

ÖKOLÓGIAI NÖVÉNYTERMESZTÉS, VADON TERMŐ NÖVÉNYEK GYŰJTÉSE ÉS GOMBATERMESZTÉS ÖKOLÓGIAI NÖVÉNYTERMESZTÉS, VADON TERMŐ NÖVÉNYEK GYŰJTÉSE ÉS GOMBATERMESZTÉS A következőkben a biotermékek előállítását, jelölését és ellenőrzését szabályozó 834/2007/EK és 889/2008/EK rendeletek fontosabb

Részletesebben

A BORSÓ NÖVÉNYVÉDELME

A BORSÓ NÖVÉNYVÉDELME A BORSÓ NÖVÉNYVÉDELME GYOMIRTÁS A borsó kora tavaszi vetése alapvetôen meghatározza az állomány gyomflórájának összetételét. A borsóval egy idôben csírázhat a ragadós galaj, a pipacs, a székfûfélék és

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

10/6 Munkaeszközök biztonságos használata

10/6 Munkaeszközök biztonságos használata Munkavédelem és munkabiztonság CD 10/6 1 10/6 Munkaeszközök biztonságos használata Kérdés Üzemünkben a munkavégzéshez, különböző karbantartások elvégzéséhez stb. többféle típusú létrát használnak. A munkaeszközök

Részletesebben

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 14. hét Előadás áttekintése A kukorica vegyszeres gyomirtása. A kukorica fontosabb gyomnövényei. A gyomok

Részletesebben

Integrált növényvédelem Nemzeti Cselekvési Terv

Integrált növényvédelem Nemzeti Cselekvési Terv Integrált növényvédelem Nemzeti Cselekvési Terv Pál János témavezető Levegő Munkacsoport Komarno, 2011. december 9. Globális problémák Mi foglalkoztatja az embereket? (internetes felmérés) Légszennyezés

Részletesebben

Kedves Partnerünk! Cégismertetô

Kedves Partnerünk! Cégismertetô 2015 Kedves Partnerünk! Üdvözlöm az Euralis csapata nevében a repce szezon küszöbén. Megszokhatta tôlünk, hogy minden évben valamilyen újdonsággal állunk elô. Az elmúlt évben nagy sikerrel vezettük be

Részletesebben

IMPULZUS Tanulógazda Program I M P U L Z U S = l e nd ü l e t Az impulzus a test azon törekvése, hogy fenntartsa mozgásának állapotát. Ezt az Impulzust a Budapest Bank Békéscsabáért Program keretében kaptuk

Részletesebben

ROVARÖLŐK DECIS 50EW. 36.666 Ft/Ft / 5x3 ml

ROVARÖLŐK DECIS 50EW. 36.666 Ft/Ft / 5x3 ml HÁZTARTÁSI ROVARIRTÓ PORZÓSZER - Mindenféle mászórovar ellen - edves környezetben is hatásos ROVARÖLŐK DECIS 50EW - Rovarölő permetezőszer - Molyok, levéltetvek, hernyók, lepkék stb. ellen - Szőlőhöz,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA. folyadék rovarirtószer, közvetlenül használva mászó rovarok ellen

BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA. folyadék rovarirtószer, közvetlenül használva mászó rovarok ellen BIZTONSÁGI ADATLAP 1. AZ ANYAG/KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA A készítmény neve: A készítmény típusa: A hatóanyag neve: A hatóanyag CAS-neve: A biocid termék besorolása: Kiszerelés: PIRETOX

Részletesebben

Integrált növényvédelem a védett termesztésben. Bertáné Szabó Emese

Integrált növényvédelem a védett termesztésben. Bertáné Szabó Emese Integrált növényvédelem a védett termesztésben Bertáné Szabó Emese Az IPM minden kertészeti kultúrában intenzív technológiát feltételez A biológiailag kontrollált növényvédelem (IPM) Nem biológiai növényvédelem

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint Kiadás időpontja: 2009-01-19. Felülvizsgálat dátuma: -------------- Változat száma: 1. 1./ A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Készítmény

Részletesebben

Precíz sorközművelés ROW MASTER RN, RN_S

Precíz sorközművelés ROW MASTER RN, RN_S Precíz sorközművelés ROW MASTER RN, RN_S ROW-MASTER RN Általános leírás A GÉP FŐ ELŐNYEI Művelőegységek karbantartásmentes paralelogramma felfüggesztése mélységtartó kerekekkel. Precíz optikai CultiCam

Részletesebben

Komposztálás Hogy is csináljam?

Komposztálás Hogy is csináljam? Komposztálás Hogy is csináljam? A kerti komposztálás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy személyesen is tegyen valamit bolygónkért, világunk és gyermekeink szebb jövıjéért! Tudta Ön, hogy éves szinten

Részletesebben

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.05.05.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára

Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.05.05.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2016.05.05.) a Móri Borvidék szőlőtermesztői számára Kiadva: 2016.05.05. 12:00-kor. Érvényes: 2016.05.12-ig. Várható frissítés: 2016.05.12. 12:00-kor. Az elmúlt 10 nap

Részletesebben

A NÖVÉNYVÉDÕSZEREK KÖRNYEZETBARÁT HASZNÁLATÁRÓL

A NÖVÉNYVÉDÕSZEREK KÖRNYEZETBARÁT HASZNÁLATÁRÓL Levegõ Füzetek Budapest, 2006 A NÖVÉNYVÉDÕSZEREK KÖRNYEZETBARÁT HASZNÁLATÁRÓL Pál János, Simon Gergely A DDT-t kezdetben annyira veszélytelennek hitték, hogy embereken, élõsködõk ellen is használták A

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint. INNO-BAC fertıtlenítı hatású kéztisztítószer

BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint. INNO-BAC fertıtlenítı hatású kéztisztítószer BIZTONSÁGI ADATLAP az 1907/2006/EK rendelet II. Melléklet szerint Kiadás idıpontja: 2008-07-21. Felülvizsgálat dátuma: 2008-08-25 Változat száma: 2. 1./ A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA Készítmény

Részletesebben

43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet. a növényvédelmi tevékenységről

43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet. a növényvédelmi tevékenységről 1. oldal 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet a növényvédelmi tevékenységről Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. -a (2) bekezdésének 8., 9. és 11. pontjában foglalt

Részletesebben

Irtható kórokozók: Blumeriellás betegség Alternária Mikoszferella Fehérsömör Lisztharmat Fehérpenész Szürkepenész Rizoktóniás palántadőlés

Irtható kórokozók: Blumeriellás betegség Alternária Mikoszferella Fehérsömör Lisztharmat Fehérpenész Szürkepenész Rizoktóniás palántadőlés 126 Szerkatalógus 2015 Gombaölő szerek Moníliás gyümölcsrothadás Moníliás hajtás- és virágpusztulás Irtható kórokozók: Blumeriellás Alternária Mikoszferella Fehérsömör Lisztharmat Fehérpenész Rizoktóniás

Részletesebben

Varasodás levél fonákján (fotó: dr. Brózik Sándor) Varasodás gyümölcsön. Lisztharmatos hajtás. Lisztharmatos levél (fotó: dr.

Varasodás levél fonákján (fotó: dr. Brózik Sándor) Varasodás gyümölcsön. Lisztharmatos hajtás. Lisztharmatos levél (fotó: dr. Védelem a gombabetegségek ellen Az alma legfontosabb betegségei A2009-es év növényvédelmi szempontból nem jelentett nagy kihívást a termesztőknek. A betegségek nyomása a sokévi átlagnál alacsonyabb volt,

Részletesebben

2. A szer faja: 500 g/l 2,4-D 2,4-diklór-fenoxi-ecetsav hatóanyagot tartalmazó, folyékony gyomirtó permetezőszer.

2. A szer faja: 500 g/l 2,4-D 2,4-diklór-fenoxi-ecetsav hatóanyagot tartalmazó, folyékony gyomirtó permetezőszer. Szám: 46162/1999. Előadó: Dr. Ocskó Z. Szentey L. Tárgy: U 46 D-FLUID SL gyomirtó permetezőszer korlátozott forgalomba hozatali és felhasználási engedélye BASF AG. Németország Az 1988. évi 2.Tvr. 14. -a

Részletesebben

ELŐADÓ: dr. Kelemen Mária HATÁROZATSZÁM: 04.2/1398-1/2012 OLDALAK SZÁMA: 20 MELLÉKLET: Forgalomba hozatali és felhasználási engedélyokirat

ELŐADÓ: dr. Kelemen Mária HATÁROZATSZÁM: 04.2/1398-1/2012 OLDALAK SZÁMA: 20 MELLÉKLET: Forgalomba hozatali és felhasználási engedélyokirat Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: dr. Kelemen Mária HATÁROZATSZÁM: 04.2/1398-1/2012

Részletesebben

BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II.

BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II. BEVEZETÉS A SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIÁJÁBA II. Dr. Rádics János Péter Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék, No.: 1 Termesztett főbb szántóföldi

Részletesebben

www.novenytaplalas.hu

www.novenytaplalas.hu www.novenytaplalas.hu A siker a részleteken múlik A növénytermesztés legösszetettebb és nagy szakismeretet igénylő feladata a tápanyagellátás. Eredményessége számos tényezőtől, a létfontosságú tápelemektől

Részletesebben

A közvetett hatások értékelésének lehetőségei

A közvetett hatások értékelésének lehetőségei A közvetett hatások értékelésének lehetőségei Összefoglaló jelentés Készült A VKI végrehajtásának elősegítése II. fázis című projekt keretében Készítették: Marjainé Dr. Szerényi Zsuzsanna Harangozó Gábor

Részletesebben

A nagy mennyiségű csapadék hatása az árukukorica fenológiai és növény-egészségügyi állapotára

A nagy mennyiségű csapadék hatása az árukukorica fenológiai és növény-egészségügyi állapotára A nagy mennyiségű csapadék hatása az árukukorica fenológiai és növény-egészségügyi állapotára Dr. Keszthelyi Sándor, Dr. Kazinczi Gabriella Kaposvári Egyetem ÁTK, Növénytani és Növénytermesztés-tani Tanszék

Részletesebben

Kukorica gyomirtási tapasztalatok Zeagran 340 SE-vel

Kukorica gyomirtási tapasztalatok Zeagran 340 SE-vel Nufarmer 1. évfolyam, 1. szám. 2010. május 5. Okos nyitás, sikeres végjáték Lomb- és kalászvédelem Mystic Pro-val Az aratás biztonsága repcében Kukorica gyomirtási tapasztalatok Zeagran 340 SE-vel Okos

Részletesebben

VETÉSTŐL ARATÁSIG, NAGY SZÉLTIPPANTÓL ÉS KÉTSZIKŰ GYOMOKTÓL MENTES ÁLLOMÁNY

VETÉSTŐL ARATÁSIG, NAGY SZÉLTIPPANTÓL ÉS KÉTSZIKŰ GYOMOKTÓL MENTES ÁLLOMÁNY technológia növényvédelem tapasztalatok 2015. augusztus A Dow AgroSciences információs magazinja repce- és gabonatermesztőknek RUNWAY VALÓDI TALAJ-ÉS LEVÉLEN KERESZTÜLI HATÁS A REPCE ŐSZI GYOMIRTÁSÁBAN

Részletesebben

Õszi káposztarepce ajánlat. Jövőt vetni 1856 óta

Õszi káposztarepce ajánlat. Jövőt vetni 1856 óta Õszi káposztarepce ajánlat 2011 Jövőt vetni 1856 óta Köszöntô Tanulj a múltból, élj a mának és gondolj a jövôre! A KWS cégcsoport több évtizedre visszatekintô kutatás-fejlesztési tevékenységének köszönhetôen,

Részletesebben

h a t á r o z a t o t.

h a t á r o z a t o t. Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Lázár Nelli HATÁROZAT SZÁM: 02.5/231/2/2010. OLDALAK

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. szeptember 4.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. szeptember 4.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. szeptember 4.) Kiadva: 2014.09.04. 12:00-kor. Érvényes: 2014.09.11-ig. Várható frissítés: 2014.09.11. 12:00-kor. Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 10.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 10.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2014. július 10.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2014.07.10. 12:00-kor. Érvényes: 2014.07.17-ig. Várható frissítés: 2014.07.17. 12:00-kor.

Részletesebben

Haszongépjárművek. Professzionális termékek tisztításhoz, ápoláshoz és karbantartáshoz. www.caramba.eu

Haszongépjárművek. Professzionális termékek tisztításhoz, ápoláshoz és karbantartáshoz. www.caramba.eu Haszongépjárművek Professzionális termékek tisztításhoz, ápoláshoz és karbantartáshoz www.caramba.eu Tisztítási és ápolási termékek haszongépjárművekhez Előtisztítás / Előkezelés.... 4 Mosás / Sampon....

Részletesebben

adama.hu Növényvédő szerek 2016

adama.hu Növényvédő szerek 2016 adama.hu Növényvédő szerek 2016 ADAMA irányelvek 1 Első a gazdálkodó 2 Fókuszban a termelés 3 Beszéljünk a gazdálkodásról 4 Vonjuk be a többséget 5 A kezdetektől jelen lenni Tartalom jegyzék Növényvédelem

Részletesebben

Növény-, Talaj-és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942

Növény-, Talaj-és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj-és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Janka Adél, Lázár Nelli HATÁROZATSZÁM:

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA A GAZDASÁGSZERKEZETI ÖSSZEÍRÁS FŐBB EREDMÉNYEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLON

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA A GAZDASÁGSZERKEZETI ÖSSZEÍRÁS FŐBB EREDMÉNYEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLON KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA A GAZDASÁGSZERKEZETI ÖSSZEÍRÁS FŐBB EREDMÉNYEI A NYUGAT-DUNÁNTÚLON Győr 2006 Központi Statisztikai Hivatal Győri Igazgatósága, 2006 nyomdai ISBN-10: 963-235-065-0

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím : 9002 Győr, Pf. 471.

Részletesebben