A cukorrépa. növényvédelme

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A cukorrépa. növényvédelme"

Átírás

1 A cukorrépa növényvédelme

2

3 A cukorrépa védelme Amikor cukrot teszünk a teánkba, vagy a kávénkba, ritkán gondolunk arra, hogy abban mennyi munka van. Pedig a cukorrépa termesztés talán a legtöbb szakértelmet és gondosságot igénylô ága a növénytermesztésnek. A cukor elôállításának folyamatában a cukorrépa termesztô szakembernek kulcsszerepe van. Ô az, aki vállalja a kockázatokat, de ô tartja kezében a siker, a jó termés és a kiváló minôség ígéretét is. A cukorrépa növényvédelme nem könnyû feladat, sok tapasztalatot, folyamatos odafigyelést igényel. A Bayer a modern növényvédelem megjelenése óta meghatározó szerepet töltött be e kultúra növényvédelmében is. A cukorrépa nagyon érzékeny a fiatalkori gyomosodásra és rovarkártételre. A Bayer új szegmenst teremtett rovarölô szeres csávázószereivel, amelyek segítségével tökéletesen megelôzhetô pl. a korai bolhakár. A gyomirtásban ma is meghatározóak a Bayer CropScience hatóanyagait tartalmazó szerek. Magyarországon jelenleg két készítmény, a Betanal expert és a Betanal Eco van forgalomban. A betegségek elleni védekezésre kiváló strobilurin kombinációnk, a Sfera 535 áll rendelkezésre.

4 A Gaucho, (hatóanyaga: imidakloprid) a Bayer CropScience rovarölô szeres csávázószer családjának elsô tagja 1996 óta engedélyezett Magyarországon. A készítmény kedvezô tulajdonságainak köszönhetôen hatékony védelmet biztosít a vetômagnak és a belôle kifejlôdô növénynek. A Gaucho hatóanyaga a növények gyökerein keresztül könnyen felszívódik, és a szállítónyalábokon keresztül a föld feletti zöld részekbe is eljut, így a csávázott cukorrépa belürôl védetté válik. A Gaucho-val végzett inszekticid csávázás azt jelenti, hogy minden egyes mag a vetômag mérettôl függetlenül azonos mennyiségû csávázószerrel van kezelve. Erre azért van szükség, mert a növény kifejlôdése szempontjából a vetômag méretének nincs jelentôsége: minden elvetett magból egyenértékû növények fejlôdnek ki, amelyeket védeni kell a károsítók és a kórokozók ellen. A Gaucho-val csávázott cukorrépa vetômag elvetésével azonos mértékû védelemben részesül minden egyes növény.

5 A Gaucho már a vetés pillanatától védi a növényeket: a talajban az imidakloprid hatóanyag a nedvesség hatására leoldódik a magról és szétterül a mag körüli zónában. A talaj szemcséihez kötôdô rész depóként biztosítja a folyamatos védelmet. A gyökereken keresztül a hatóanyag folyamatosan a kifejlôdô zöld növényi részekbe áramlik, így biztosítva a talajlakó- és a lombszinten kárósítók elleni védelmet. Mivel a Gaucho hatóanyaga a növényben van, a hasznos élô szervezetek semmilyen módon sem kerülnek kapcsolatba vele. A Gaucho hatékony a cukorrépa talajlakó kártevôi (drótférgek, cserebogár pajor) és fiatalkori kártevôi (répabolha, répabarkó, levéltetvek) ellen. Erôs répabarkó fertôzés esetén azonban szükségessé válhat a kiegészítô rovarölô szeres állomány kezelés. Az egyöntetû növényállomány, a stressz mentes kezdeti fejlôdés, a jobb gyökérfejlettség és az abból származó pozitív hatások mind olyan járulékos elônyök, amelyek a Gaucho alkalmazásával hozzásegítik Önt a növényekben rejlô genetikai terméspotenciál maximális kihasználásához. A Gaucho-val csávázott cukorrépa vetômag igénye esetén bôvebb tájékoztatást a fajtatulajdonosok nyújtanak.

6 A Betanal expert korszerû kelés utáni cukorrépa gyomirtó szer, széles hatásspektrummal. Korszerû formája egyedülálló módon biztosítja három hatóanyagának folyékony állapotban tartását a kannától a levélig. A hatóanyagok egyenletesen helyezkednek el a cseppekben, a levélen sokáig felvehetô állapotban maradnak, és gyorsabban jutnak át a viaszrétegen. A Béta-technológiás herbicidekben a hatóanyagok jobban hasznosulnak, így azonos gyomirtáshoz kevesebb hatóanyag kell, mint a hagyományos termékekbôl. Mivel a Betanal expert hatását a külsô viszonyok (aszály, viaszos levelû gyomok, kijuttatás utáni esô, lémennyiség, vízkeménység, stb.) kevésbé befolyásolják, hatásbiztonsága kiváló. Biztonságosabb a kultúrnövényre nézve is. Széles hatásspektrumának köszönhetôen alkalmazása a legtöbb esetben önmagában is elegendô. Felhasználható: Cukorrépában és vöröshagymában magról kelô egy- és kétszikû gyomnövények elleni kelés utáni gyomirtásra. Dózis: Cukorrépában 4,0 l/ha osztott kezelésekkel l/ha vízben, vöröshagymában 0,8-1,5 l/ha, l/ha vízzel kijuttatva. Javasolt technológia: A gyomirtást cukorrépában osztott kezeléssel kell elvégezni. Az elsô kezelést már keléskor, szikleveles állapotban végre lehet hajtani 1,0 l/ha dózissal, ha nem volt kelés elôtti gyomirtás. A második kezelésre a gyomosodástól függôen kerülhet sor, de legkorábban az elsô kezelést

7 követô 8 10 nap múlva, legfeljebb 1,5 l/ha dózissal. Amennyiben harmadik kezelés is szükséges a helyes dózis 1,5-2,0 l/ha. A permetezések az egynyári gyomok szikleveles, maximum 2 4 leveles fejlettségénél történjenek. A különbözô fejlettségû gyomokhoz általában az alábbi dózisok szükségesek (l/ha): Stopkezelés 1,00 Döntôen szikleveles gyomok 1,25 Döntôen 2 lombleveles gyomok 1, lombleveles gyomok 2 x 1,75 A cukorrépa az alábbi dózisokat viseli el a károsodás kockázata nélkül (l/ha): Kelô - szikleveles cukorrépa 1,0 2 lombleveles cukorrépa 1,5 4 lombleveles vagy nagyobb cukorrépa 2,0 Ne kezeljük Betanal experttel a cukorrépát az alábbi esetekben: - súlyos rovarkárosítás, vagy betegségek fellépésekor, - 25 C léghômérséklet felett, illetve 22 C felett, ha az napsütéssel párosul, - esô, illetve harmat esetén, közvetlenül a felszáradás után, - egyéb stressz esetén (pl.: kelés elôtti gyomirtó szer terhelés, vízhiány, szél-, vagy fagykár) - kettônél több komponensû tankkeverék alkalmazásakor. Forgalmazási kategória: I.

8 A Betanal Eco kelés utáni cukorrépa gyomirtó szer, ami a magról kelô kétszikû gyomnövények jelentôs részét kiváló hatékonysággal pusztítja, beleértve az Amaranthus-fajokat is. A készítmény mindkét hatóanyaga a levélen keresztül szívódik fel és a gyomok fotoszintézisét blokkolja. Felhasználható: Cukorrépában magról kelô kétszikû gyomnövények ellen 2,75-3,0 l/ha dózisban. Javasolt technológia: A gyakorlatban a legtöbb esetben az osztott posztemergens kezelés javasolható. Ilyenkor az elsô kezelést a cukorrépa 2 valódi lombleveles, a gyomnövények szik-2 lombleveles állapotában kell elvégezni 1,0-1,5 l/ha dózisban, l/ha vízben kijuttatva. A második, (és esetleges további) kezelésre a gyomok fenológiájától függôen 7-10 nap múlva kerülhet sor, 1,0-1,5 l/ha dózissal. Tisztán posztemergens technológia esetén 0,7-0,8 l/ha dózisban "stopkezelés"-ként is alkalmazhatjuk. A Betanal Eco jól kombinálható más egy- és kétszikûek elleni cukorrépa gyomirtó szerekkel. Parlagfû, keserûfû-félék, csattanó maszlag, szerbtövis-félék, szikfû-félék, galaj, selyemmályva, varjúmák, mezei acat, vagy más nehezen irtható kétszikûek tömeges fertôzése esetén kombináció javasolt. 25 C felett, vagy legyengült kondíciójú cukor-

9 répában ne juttassuk ki. Mivel a készítmény csak a kétszikû gyomokat irtja, az egyszikû gyomok ellen minden esetben kombinálni kell. Forgalmazási kategória: I. Alkalmazási szempontok: A Betanal Eco rugalmasan alkalmazható: lehet preemergens gyomirtást követôen, részleges alapkezelés esetén, illetve az ún. alapkezelés nélküli gyomirtási technológiákban. Ezeket a lehetôségeket és a javasolt dózisokat az alábbi táblázat mutatja: Kezelés PRE POST-0 (stop) POST-1 POST-2 A cukorrépa fejlettsége A B C mag kelôszikleveles 2-4 lombleveles 4-6 lombleveles teljes (egyés kétszikû irtó) Nincs Betanal Eco 1-1,5 l/ha + partner Betanal Eco 1-1,5 l/ha + partner részleges (csak egyszikû irtó) Betanal Eco 0,7 l/ha Betanal Eco 1-1,5 l/ha + partner Betanal Eco 1-1,5 l/ha + partner nincs Betanal Eco 0,8 l/ha Betanal Eco 1-1,5 l/ha + partner Betanal Eco 1-1,5 l/ha + partner Felhasználási szempontok: Ha teljes kombinációt alkalmaztunk kelés elôtt, ne kezeljünk a cukorrépa kelése és szikleveles stádiuma idején. Ha az alapkezelés nem, vagy részben hat, ki kell várni, hogy az elsô lomblevél borsószem méretû legyen. Egyszikû irtó alapkezelés esetén, stopkezelést csak a répa stressz- és rágásmentes állapotában végezzünk. Stopkezelésnél a Betanal Eco dózist csökkentsük. Megfelelô dózisban alkalmazva a Betanal Eco mellé nem kell olaj-adjuváns (stopkezelés esetén tilos!), mivel a ß-technológia formuláció jelentôs mennyiségû növényolajat tartalmaz. A Betanal Eco gyomirtó dózisa poszt-1 és poszt-2 idôszakban 1,0 és 1,5 l/ha között van a gyomoktól, azok fejlettségétôl és a kombinációs partnertôl függôen. Az 1 l/ha alatti dózis alkalmazása csak stopkezelésre javasolt. A dezmedifám egy szezonban megengedett mennyisége az EU-ban 480 g/ha. Ezért a Betanal Eco dózisait úgy kell megtervezni, hogy az egy vegetációs idôszakban kijuttatott mennyiség ne legyen több 3,0 l/ha-nál.

10 A cukorrépa gyomirtás költség optimalizálása A csökkenô répaár melletti gazdaságos termesztéshez szükséges a gyomirtásra fordított összeg optimalizálása is. Erre több lehetôség is kínálkozik: 1. Tisztán posztemergens gyomirtás Azokban az országokban ahol a cukorrépa gyomirtását tisztán posztemergens eljárásokkal oldják meg, jelentôsen alacsonyabb a gyomirtási költség. Nálunk a gyomflóra, a gyomosodás mértéke és a permetezôgép kapacitás az eljárás kizárólagos bevezetését számos elônye ellenére nem teszi lehetôvé. Minél nagyobb arányban való alkalmazása javasolható, de csak ott, ahol ennek feltételei megvannak. A kelés elôtti ("pre") gyomirtás költséges, sok esetben alig csökkenti a kelés után szükséges ("poszt") beavatkozások számát és még a fitotoxicitás veszélyét is fokozza. 2. A felesleges tankkombinációk elkerülése Ha a gyomirtás számára optimálisak a feltételek (egyenletes kelés, egészséges állomány, jó kultúrállapot, nehezen irtható gyomfajok hiánya, jó minôségû permetezôgép, stb.) a Betanal expert megfelelô dózisaival kombinációs partner nélkül gazdaságosan tudjuk a répát gyommentesen tartani. Ha területünkön alkalmazni tudjuk a tisztán kelés utáni gyomirtást, a Betanal expert a jó megoldás. Elôfordul, hogy a Betanal expert szólóban történô alkalmazásának fenti feltételei megvannak, de esô, vagy más okok miatt nem tudunk a gyomok optimális (döntôen szikleveles) stádiumában permetezni. Ilyen esetben is gazdaságosabb és biztonságosabb lesz a gyomirtásunk, ha nem automatikusan tankkeverék part-

11 nereket, hanem a gyom nagysághoz igazított, magasabb Betanal expert dózisokat juttatunk ki. 3. Betanal Eco alkalmazása tankkeverékekhez Ha a Betanal expert spektrumába nem tartozó gyomok nagy számban vannak jelen (pl.: selyemmályva, ebszikfû, acat), tankkeverékre van szükség. A gyomirtási költség úgy is csökkenthetô, hogy a tankkeverék alapjául a Betanal Eco-t választjuk. A Betanal Eco alkalmazása azoknak javasolt, akik gyomflórájuk ismeretében saját maguk állítják össze kombinációjukat. A készítmény gyakorlatilag bármely kelés utáni gyomirtó szerrel kombinálható. Legtöbbször az etofumezát-, metamitron-, trifluszulfuron-metil-tartalmú szerek és a 1 Lontrel kombinációknak lehet jelentôsége. A Betanal Eco számos elônnyel bír a Betanal AM11 generikus másolatával szemben: - korszerû, kevésbé környezetterhelô készítmény - rugalmasabb felhasználás (lémennyiségre, víz-keménységre kevésbé érzékeny, kristályosodásra kevésbé hajlamos, lassabban ülepszik a permetlé, jobb az esôállósága, stb.) - növénykímélô, optimális viszonyok mellett alacsony (0,8 l/ha) dózisban akár stopkezelésre is alkalmazható - dupla koncentrációjú: kevesebb szállítás, tárolás és hulladék, kisebb környezeti terhelés - A Bayer CropScience a világ legnagyobb agrokémiai vállalataként egyben garanciát és szakértelmet jelent. A Bayer CropScience számára az elmúlt több mint 30 évben mindig fontos volt a cukorrépa gyomirtás. A Betanal expert és a Betanal Eco a legkorszerûbb készítmények, amelyek minden cukorrépa termesztô igényeit kielégítik. 1 A Lontrel a Dow AgroSciences LLC bejegyzett márkaneve

12 A cukorrépa gombabetegségek elleni lombvédelmében a strobilurin hatóanyag-család bevezetésével igazán kitûnô készítmények jelentek meg. A Sfera 535 e kiváló fungicid család egyik új képviselôje. Megelôzô és gyógyító helyzetben egyaránt biztosan megvédi a cukorrépa leveleit a veszélyes betegségektôl. Igen hosszú hatástartamú. Biológiai hatás: A Sfera 535 két eltérô hatású hatóanyag kombinációja. Aktív védelmet nyújt a levél felszínén és a szövetek belsejében egyaránt. A hatóanyagok szinergizmusa nagy hatékonyságot és kiemelkedô hatásbiztonságot eredményez. A készítmény jól beilleszthetô a rezisztencia elleni programokba is. Hatásspektrum: A Sfera 535 az összes gyakorlatban jelentôs cukorrépa betegség ellen teljes hatékonyságot nyújt. Cerkospórás levélragya Lisztharmat Fómás foltosság Ramuláriás foltosság Alternáriás foltosság hatékonyság kiváló jó

13 A termésfokozó és minôségjavító hatás A Sfera 535 kiváló gombaölô hatása mellett érzékelhetôen zöldíti a leveleket, hízlalja a répagyökereket, úgy, hogy a cukortartalom is magas lesz. A Sfera 535 termésnövelô hatása egyrészt a hosszú, biztos védelemnek köszönhetô. Másrészt a strobilurinok bizonyított növénykondicionáló hatással rendelkeznek, azáltal, hogy a növényi asszimilációt és egyéb életfolyamatokat fokozzák. Így a készítmény gombaölô hatása mellett közvetett módon is hat a cukorrépa termésére és annak minôségére. Felhasználási javaslat: Megelôzô jelleggel, de legkésôbb a betegségek elsô tüneteinek megjelenésekor alkalmazzuk 0,3-0,4 l/ha dózisban, l/ha vízben. A kezelést a fertôzési helyzettôl függôen 3-4 hetente, egy vagy két alkalommal meg kell ismételni. A magasabb dózis járványhelyzetben indokolt. Forgalmazási kategória: II.

14 A Bayer CropScience komplett növényvédelmi technológiája cukorrépában:

15

16 További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megye: Borbély Béla, 20/ Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/ Csongrád, Békés megye: Égetô István, 20/ Jász-Nagykun-Szolnok, Békés megye: Hárnási András, 20/ Heves, Nógrád megye: Huszár Elek, 20/ Bács-Kiskun megye: Kiss András, 20/ Pest megye: Dúcz Ferenc, 20/ Komárom-Esztergom, Veszprém megye: Majsa Dezsô, 20/ Fejér, Észak-Tolna megye: Fekete Zoltán, 20/ Baranya, Tolna megye: Csernus Péter, 20/ Somogy, Nyugat-Tolna megye: Horváth Tibor, 20/ Vas, Zala megye: Virág István, 20/ Gyôr-Moson-Sopron, Veszprém megye: Pusztai Gábor, 20/ Bayer CropScience 1036 Budapest, Alkotás u BAYinfo: (80)

Kalászos gabonák. növényvédelme

Kalászos gabonák. növényvédelme Kalászos gabonák növényvédelme Szántóterületünk több mint egyharmadán termesztünk kalászosokat, túlnyomórészt ôszi búzát és árpát. A kalászosok termesztés-technológiájának meghatározó eleme a növényvédelem,

Részletesebben

2011 Vetômag védelem

2011 Vetômag védelem 2011 Vetômag védelem A vetômag érték A vetômag tartalmazza mindazt a genetikai információt, ami növényeink fejlôdéséhez elengedhetetlen. Ugyanakkor viszonylag nagy mennyiségben vannak benne tárolva olyan

Részletesebben

A kalászos gabonák. növényvédelme

A kalászos gabonák. növényvédelme A kalászos gabonák További információért hívja területi képviselôinket: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megye: Borbély Béla, 20/519-2741 Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megye: Pocsai Béla, 20/956-0385

Részletesebben

A szôlô. növényvédelme

A szôlô. növényvédelme A szôlô növényvédelme A szôlô védelme Lisztharmat ellen már a néhány centiméteres hajtásnagyságánál el kell kezdeni a védekezést, kontakt készítményekkel. Közvetlenül virágzás elôtt, amikor a lombfelület

Részletesebben

Paraj technológia. 2015. évi szezon. Talaj-előkészítés apró morzsás szerkezetű, ülepedett, sima felszínű magágyat kell készíteni.

Paraj technológia. 2015. évi szezon. Talaj-előkészítés apró morzsás szerkezetű, ülepedett, sima felszínű magágyat kell készíteni. Paraj technológia 2015. évi szezon Terület kiválasztás, elővetemény jó kultúrú, gyommentes terület, a korán lekerülő gabonafélék a legmegfelelőbbek, jó levegő- és vízgazdálkodású, könnyen melegedő terület,

Részletesebben

Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák

Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák Fertõzésmentes napok, nyugodt éjszakák A szôlôperonoszpóráról A szõlõperonoszpóra kialakulásához 3-5 mm csapadék, vagy hosszan megmaradó dús harmat és 10-13 C fok átlaghõmérséklet kell. A fertõzéstõl a

Részletesebben

elszínezôdését eredményezi (a levélsejtek ilyenkor az atkaszívogatás

elszínezôdését eredményezi (a levélsejtek ilyenkor az atkaszívogatás Az atkaprobléma Az atka, mint kártevô részben a mezôgazdasági kemizáció szülte probléma. Mintegy 50-60 évvel ezelôtt, a klórozott szénhidrogén típusú rovarölô szerek térhódítása indította el az atkák kártevôvé

Részletesebben

A szőlő. növényvédelme

A szőlő. növényvédelme A szőlő növényvédelme 2016 Szőlő növényvédelme A sikeres növényvédelem komoly szakértelmet, jó gyakorlati érzéket és sokszor (főleg az időjárás miatt) szerencsét is igényel. A szőlő növényvédelmét az adott

Részletesebben

Búza. Vetéstől aratásig

Búza. Vetéstől aratásig Búza Vetéstől aratásig A 213-mas kedvező évjárat átlag feletti hozamokat, de átlag alatti malmi minőséget eredményezett. A Kwizda speciális lombtrágyái és széles választékú növényvédő szerei jól vizsgáztak

Részletesebben

Principal Plus Principal Plus Gold

Principal Plus Principal Plus Gold DuPont Principal Plus Principal Plus Gold A kukorica eredményes gyomirtására, változó talaj-, csapadék- és gyomnövény viszonyok között is. az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve az

Részletesebben

Õszi káposztarepce ajánlat. Jövőt vetni 1856 óta

Õszi káposztarepce ajánlat. Jövőt vetni 1856 óta Õszi káposztarepce ajánlat 2011 Jövőt vetni 1856 óta Köszöntô Tanulj a múltból, élj a mának és gondolj a jövôre! A KWS cégcsoport több évtizedre visszatekintô kutatás-fejlesztési tevékenységének köszönhetôen,

Részletesebben

Hat é k o n y g y o m i r tá s,

Hat é k o n y g y o m i r tá s, Gyomirtás 2 A gabona tipikus gyomnövényei Gabonaterületeink gyomflórájában az egyre nehezebben leküzdhető gyomok kerülnek túlsúlyba: az ebszékfű, a mezei acat, a ragadós galaj, kiritkult gabonában a parlagfű.

Részletesebben

Csávázás. Védelem a csíra-, a gyökér- és a korai lombkártevők ellen. Gombabetegségek ellen az Apron XL tartós védelmet nyújt. A napraforgó védelme

Csávázás. Védelem a csíra-, a gyökér- és a korai lombkártevők ellen. Gombabetegségek ellen az Apron XL tartós védelmet nyújt. A napraforgó védelme Csávázás Védelem a csíra-, a gyökér- és a korai lombkártevők ellen A vetőmag-forgalmazók a napraforgó-vetőmagot a csírakori kórokozók és a peronoszpórás kártétel elleni megelőző védelem érdekében általában

Részletesebben

Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív védelmére

Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív védelmére BASF Hungária Kft. Agrodivízió 1132 Budapest, Váci út 30. Telefon: (06 1) 250 9700 Fax: (06 1) 250 9709 www.agro.basf.hu www.repcesz.basf.hu Nem bűn többre vágyni! Technológiai ajánlat a repce intenzív

Részletesebben

A csemegekukorica védelme

A csemegekukorica védelme A csemegekukorica védelme Talajfertôtlenítés, gyomirtás Talajfertôtlenítés A kukoricabogár lárvája és egyéb talajlakó kártevôk ellen a Force 1,5 G nélkülözhetetlen. Dózisa: 12-15 kg/ha vetéssel egy menetben

Részletesebben

Termékkatalógus 2016

Termékkatalógus 2016 Termékkatalógus 2016 Kedves Partnerünk! Ön a Bayer CropScience 2016. évi katalógusát tartja a kezében. Új kiadványunknak nem csupán a formája, de a tartalma is eltér az eddig megszokottól. Mivel termékeink

Részletesebben

E N G E D É L Y O K I R A T. Magyar Kwizda Kft. Budapest

E N G E D É L Y O K I R A T. Magyar Kwizda Kft. Budapest ENGEDÉLYEZÉSI IGAZGATÓSÁG ELŐADÓ: Mészáros Ferencné ENGEDÉLYSZÁM: 492/2005. TÁRGY: TITUS MTG ikercsomagolású gyomirtó permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye OLDALAK SZÁMA: 3 E N G

Részletesebben

Gyommentes búza Egészséges búza Minőségi búza. Kalászosok

Gyommentes búza Egészséges búza Minőségi búza. Kalászosok Gyommentes búza Egészséges búza Minőségi búza Kalászosok 2010-ben országosan gyenge búzatermés született, régiónként jelentős fuzárium fertőzöttség rontotta a minőséget. A búza jövedelmezősége az áremelkedés

Részletesebben

Új, hatékony lehetôség a kukorica állomány gyomirtásában a kétszikû gyomfajok és a magról kelô egyszikûek ellen

Új, hatékony lehetôség a kukorica állomány gyomirtásában a kétszikû gyomfajok és a magról kelô egyszikûek ellen Új, hatékony lehetôség a kukorica állomány gyomirtásában a kétszikû gyomfajok és a magról kelô egyszikûek ellen Magról kelô egy- és kétszikû + évelô kétszikû gyomok ellen A kukorica Magyarországon a legnagyobb

Részletesebben

Természetfölötti erő. A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető!

Természetfölötti erő. A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! Természetfölötti erő A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! A DON-szint csökkenthető, a jó termés elérhető! DON-minimalizálás A kalászfuzáriózis A kalászfuzáriózis hazánkban az őszi búza gyakori

Részletesebben

A növényvédelem szakszerű alkalmazása. Szabó Enikő növényvédő mérnök

A növényvédelem szakszerű alkalmazása. Szabó Enikő növényvédő mérnök A növényvédelem szakszerű alkalmazása Szabó Enikő növényvédő mérnök Növényvédelem A növényvédelem a kultúrnövény védelme a kórokozók, kártevők és gyomnövények ellen. A növényvédelem használ agrotechnikai

Részletesebben

A gyomkonkurencia a kukorica termésének 20-90 százalékát is képes elvinni, száraz években többet, csapadékos időjárás mellett kevesebbet.

A gyomkonkurencia a kukorica termésének 20-90 százalékát is képes elvinni, száraz években többet, csapadékos időjárás mellett kevesebbet. legnagyobb termésveszteséget a gyomok akkor okozzák, amikor a kukoricával együtt kelnek, és vele azonos talajrétegből veszik fel a vizet és a tápanyagokat, tehát keléstől a kukorica állapotáig. gyomirtás

Részletesebben

Az emberi egészség és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében be kell tartani a használati utasítás előírásait!

Az emberi egészség és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében be kell tartani a használati utasítás előírásait! Sharpen 330 EC Gyomirtó permetezőszer kalászosok, rizs, kukorica, napraforgó, zöldborsó, száraz borsó, lóbab, szója, dohány, lucerna, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, zeller, paradicsom, paprika, káposzta,

Részletesebben

Szántóföldi növényvédő szerek

Szántóföldi növényvédő szerek Szántóföldi növényvédő szerek DuPont Növényvédelmi Üzletág 2016 Tartalomjegyzék DuPont megoldások a kalászosok védelmére Granstar Super gyomirtó szer... 6 Granstar SuperStar gyomirtó szer... 8 Pointer

Részletesebben

DuPont Acanto Plus gombaölő szer

DuPont Acanto Plus gombaölő szer DuPont Acanto Plus gombaölő szer Két felszívódó hatóanyag a búza, árpa, rozs, zab, tritikálé, őszi káposztarepce és a napraforgó gombabetegségei ellen. Az Acanto Plus hatóanyagainak köszönhetően fertőzésmentes

Részletesebben

A BORSÓ NÖVÉNYVÉDELME

A BORSÓ NÖVÉNYVÉDELME A BORSÓ NÖVÉNYVÉDELME GYOMIRTÁS A borsó kora tavaszi vetése alapvetôen meghatározza az állomány gyomflórájának összetételét. A borsóval egy idôben csírázhat a ragadós galaj, a pipacs, a székfûfélék és

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! 50 80 mm-es kultivátor kés

Tisztelt Partnerünk! 50 80 mm-es kultivátor kés Alkatrész akció Tisztelt Partnerünk! Kérem, olvassa el ezt a néhány oldalt, melyből betekintést nyerhet újdonságainkba és szezon előtti alkatrész akciónkba! A Vaderstad Kft. a korábbi évekhez hasonlóan

Részletesebben

Kukorica gyomirtási tapasztalatok Zeagran 340 SE-vel

Kukorica gyomirtási tapasztalatok Zeagran 340 SE-vel Nufarmer 1. évfolyam, 1. szám. 2010. május 5. Okos nyitás, sikeres végjáték Lomb- és kalászvédelem Mystic Pro-val Az aratás biztonsága repcében Kukorica gyomirtási tapasztalatok Zeagran 340 SE-vel Okos

Részletesebben

E x p r e s s 5 0 S X. Gyomirtó szer kizárólag E x p r e s s toleráns napraforgóban. vízben oldható granulátum (SG)

E x p r e s s 5 0 S X. Gyomirtó szer kizárólag E x p r e s s toleráns napraforgóban. vízben oldható granulátum (SG) E x p r e s s 5 0 S X Gyomirtó szer kizárólag E x p r e s s toleráns napraforgóban. vízben oldható granulátum (SG) hatóanyag: 500 g/kg (50% m/m) tribenuron-metil Kizárólag a DuPont-tól! Az emberi egészség

Részletesebben

hatóanyag: 320 g/l, azaz 28.7 % (m/m %) prokloráz 160 g/l, azaz 14.3 % (m/m %) tebukonazol 40 g/l, azaz 3.6 % (m/m) proquinazid

hatóanyag: 320 g/l, azaz 28.7 % (m/m %) prokloráz 160 g/l, azaz 14.3 % (m/m %) tebukonazol 40 g/l, azaz 3.6 % (m/m) proquinazid DUPONT Xn N W i r t u o z 5 2 E C formuláció: emulzióképző koncentrátum (EC) Ártalmas Környezeti Veszély hatóanyag: 320 g/l, azaz 28.7 % (m/m %) prokloráz 160 g/l, azaz 14.3 % (m/m %) tebukonazol 40 g/l,

Részletesebben

Napraforgó termesztés Szakmai tanácsok

Napraforgó termesztés Szakmai tanácsok Napraforgó termesztés Szakmai tanácsok A Myco Sol PTC összetevői: 1. Tápanyagok: N, K, Ca, Mg, S és mikroelemek. 2. Talajhigiénizáló gombák: Trichoderma harzianum, Coniothyrium minitans. A Coniothyrium

Részletesebben

A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája

A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája A Plantaco Kft. 2012. évi terméklistája Az elmúlt évtizedekben a szántóföldi növénytermesztés eredményességét elsősorban a hektáronkénti termés mennyisége határozta meg, minimális figyelmet fordítva a

Részletesebben

Kizárólag a DuPont-tól! Az ember és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében tartsa be a használati utasítást.

Kizárólag a DuPont-tól! Az ember és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében tartsa be a használati utasítást. DUPONT T i t u s 2 5 D F formuláció: vízben diszpergálható granulátum (WG) N hatóanyag: 25 % (m/m%) rimszulfuron Széles hatásspektrumú gyomirtó szer takarmány kukorica és silókukoricában, étkezési burgonyában

Részletesebben

Principal DF. vízoldható granulátum (WG) N. környezeti veszély hatóanyag:42.9% nikoszulfuron+ 10.7% rimszulfuron. Kizárólag a DuPont-tól!

Principal DF. vízoldható granulátum (WG) N. környezeti veszély hatóanyag:42.9% nikoszulfuron+ 10.7% rimszulfuron. Kizárólag a DuPont-tól! DUPONT Principal DF formuláció: vízoldható granulátum (WG) N környezeti veszély hatóanyag:42.9% nikoszulfuron+ 10.7% rimszulfuron Széles hatásspektrumú gyomirtó szer áru- és silókukorica gyomirtására az

Részletesebben

Avaunt Curzate F Curzate R Equation Contact Punch Talendo Tanos. Szôlô növényvédelme. DuPont technológiai összefoglaló

Avaunt Curzate F Curzate R Equation Contact Punch Talendo Tanos. Szôlô növényvédelme. DuPont technológiai összefoglaló Avaunt Curzate F Curzate R Equation Contact Punch Tanos Szôlô növényvédelme DuPont technológiai összefoglaló A szôlô növényvédelme A szôlô növényvédelme 2008-ban is okozott kellemetlen meglepetéseket.

Részletesebben

F O N T E L I S 20S C szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/l, azaz 20 (m/m %) pentiopirad

F O N T E L I S 20S C szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/l, azaz 20 (m/m %) pentiopirad DUPONT F O N T E L I S 20S C szuszpenzió koncentrátum (SC) hatóanyag: 200 g/l, azaz 20 (m/m %) pentiopirad Szisztémikus gombaölő permetező szer alma, körte varasodás és lisztharmatbetegségei ellen Kizárólag

Részletesebben

Kedves Partnerünk! Cégismertetô

Kedves Partnerünk! Cégismertetô 2015 Kedves Partnerünk! Üdvözlöm az Euralis csapata nevében a repce szezon küszöbén. Megszokhatta tôlünk, hogy minden évben valamilyen újdonsággal állunk elô. Az elmúlt évben nagy sikerrel vezettük be

Részletesebben

www.syngenta.hu kukorica gyomirtó szer gyűjtőcsomag

www.syngenta.hu kukorica gyomirtó szer gyűjtőcsomag www.syngenta.hu kukorica gyomirtó szer gyűjtőcsomag ProNik gyűjtőcsomag Összetétel: 2,5 kg Casper + 6x1 l Milagro Extra 6 OD + 2x0,5 l FixPro A csomag 8 ha kukorica gyomirtására elegendő. Amenynyiben a

Részletesebben

DuPont napraforgó növényvédelmi technológia. Tanos 0,4 kg/ha. 17. ábra

DuPont napraforgó növényvédelmi technológia. Tanos 0,4 kg/ha. 17. ábra DuPont napraforgó növényvédelmi technológia Tanos 0,4 kg/ha Steward 1 g/ha Alert S 1 l/ha Alternaria, Sclerotinia, Botrytis Helicoverpa Diaporthe, Alternaria, Phoma 17. ábra Termékeink felhasználása elôtt

Részletesebben

Életkorhoz kötötten kötelez véd oltások

Életkorhoz kötötten kötelez véd oltások Nemzeti Er források Minisztérium, Egészségügyért Felel s Államtitkárság részletezéseket/indoklásokat/javaslatokat az I. sz. melléklet tartalmazza Véd oltások Véd oltások alóli mentesítések Véd oltások

Részletesebben

VETÉSTŐL ARATÁSIG, NAGY SZÉLTIPPANTÓL ÉS KÉTSZIKŰ GYOMOKTÓL MENTES ÁLLOMÁNY

VETÉSTŐL ARATÁSIG, NAGY SZÉLTIPPANTÓL ÉS KÉTSZIKŰ GYOMOKTÓL MENTES ÁLLOMÁNY technológia növényvédelem tapasztalatok 2015. augusztus A Dow AgroSciences információs magazinja repce- és gabonatermesztőknek RUNWAY VALÓDI TALAJ-ÉS LEVÉLEN KERESZTÜLI HATÁS A REPCE ŐSZI GYOMIRTÁSÁBAN

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. 319 Növekedésszabályozás. 309 Gyomirtás. 328 Gombabetegségek elleni védekezés. 309 Gyomnövények a repcében

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék. 319 Növekedésszabályozás. 309 Gyomirtás. 328 Gombabetegségek elleni védekezés. 309 Gyomnövények a repcében szőlő repce 306 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 307 309 309 Gyomnövények a repcében 310 a hagyományos repce gyomirtása BUTISAN STARRAL 310 Széles hatásspektrum 310 Rugalmas felhasználás 310 Tartós hatás

Részletesebben

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH)

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) A Közös Agrárpolitika támogatási forrásaiból, és a magyar költségvetés által biztosított forrásból finanszírozott ágazati támogatások iránti kérelmek befogadására,

Részletesebben

h a t á r o z a t o t.

h a t á r o z a t o t. Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Lázár Nelli HATÁROZAT SZÁM: 02.5/231/2/2010. OLDALAK

Részletesebben

engedélyezi: 2. A növényvédő szer felhasználásra vonatkozó előírások:

engedélyezi: 2. A növényvédő szer felhasználásra vonatkozó előírások: Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj - és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 309-1000; Fax: 1/246-2960, Ikt.sz.: 04.2/2566-2/2011. Tárgy: Banvel 480 S

Részletesebben

Hajtatott paprika fajtakísérlet eredményei a lisztharmat elleni növényvédelmi technológiák és a klímaszabályozás tükrében

Hajtatott paprika fajtakísérlet eredményei a lisztharmat elleni növényvédelmi technológiák és a klímaszabályozás tükrében (92)TÉGLA ZS. 1, BORÓCZKI G. 2, TERBE T. 3 Hajtatott paprika fajtakísérlet eredményei a lisztharmat elleni növényvédelmi technológiák és a klímaszabályozás tükrében Results of the experiment the pepper

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS A kereskedelmi forgalomban megtalálható villamossági termékek laboratóriumi vizsgálattal egybekötött ellenırzésérıl Budapest, 2016. február NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG PIACFELÜGYELETI

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére. az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságról

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére. az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságról SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER Szám: 13.882-1/2006-SZMM TERVEZET E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságról Budapest, 2006. december 2 I. Tartalmi összefoglaló

Részletesebben

Talajfertôtlenítési technológiák keverék

Talajfertôtlenítési technológiák keverék Talajfertôtlenítési technológiák keverék ÚJ Tartalomjegyzék Bevezetô...3 A talajfertôtlenítési technológiák szemléletváltása...4 Gazdasági veszélyt jelentô talajlakó kártevôk...5 Gazdasági veszélyt jelentô

Részletesebben

REGIONÁLIS MUNKABIZTONSÁGI FELÜGYELŐSÉGEK

REGIONÁLIS MUNKABIZTONSÁGI FELÜGYELŐSÉGEK REGIONÁLIS MUNKABIZTONSÁGI FELÜGYELŐSÉGEK OMMF Közép-magyarországi Munkabiztonsági Felügyelősége illetékességi területe Budapest, Pest megye. Székhely: Budapest, IX. ker. Páva u. 6. Postacím: 1458 Budapest

Részletesebben

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA

A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG RENDÉSZETI FŐIGAZGATÓSÁG Közlekedésrendészeti Főosztály A SZEMÉLYI SÉRÜLÉSES KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI BALESETEK ALAKULÁSA A táblázatok a RobotZsaru Neo és a megyei rendőr-főkapitányságok

Részletesebben

kws Kukorica vetomag ajánlat

kws Kukorica vetomag ajánlat kws Kukorica vetomag ajánlat Jövőt vetni 1856 óta KWS értéket képvisel! 155 éve a vetômagpiac élvonalában a KWS a régi hagyományok megôrzése mellett értéket képvisel! Olyan kiváló genetikai háttérrel rendelkezô,

Részletesebben

Fajtaajánlat 2015/16. Kalászos fajták

Fajtaajánlat 2015/16. Kalászos fajták Fajtaajánlat 2015/16 Kalászos fajták Tartalom Bemutatkozás...2-3 Őszi búza fajták...4-11 SIRTAKI...4 FARINELLI...5 BASMATI...6 HISSEO...7 KWS FERRUM...8 KWS MAGIC...9 CALISOL...10 FIGARO...11 Technológiai

Részletesebben

Az öntözés. vízgazdálkodási tevékenység, melynek során gondoskodunk a növények pótlólagos vízellátásáról. A vízügyi hatóság engedélye szükséges

Az öntözés. vízgazdálkodási tevékenység, melynek során gondoskodunk a növények pótlólagos vízellátásáról. A vízügyi hatóság engedélye szükséges Cziráki László 2014 Fogalma: Az öntözés vízgazdálkodási tevékenység, melynek során gondoskodunk a növények pótlólagos vízellátásáról A vízügyi hatóság engedélye szükséges Feladata: A termelés biztonságának

Részletesebben

adama.hu Növényvédő szerek 2016

adama.hu Növényvédő szerek 2016 adama.hu Növényvédő szerek 2016 ADAMA irányelvek 1 Első a gazdálkodó 2 Fókuszban a termelés 3 Beszéljünk a gazdálkodásról 4 Vonjuk be a többséget 5 A kezdetektől jelen lenni Tartalom jegyzék Növényvédelem

Részletesebben

Kizárólag a DuPont-tól! Az ember és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében tartsa be a használati utasítást.

Kizárólag a DuPont-tól! Az ember és a környezet veszélyeztetésének elkerülése érdekében tartsa be a használati utasítást. DUPONT A c c e n t 7 5 D F formuláció: vízben diszpergálható granulátum (WG) N hatóanyag: 75 % nikoszulfuron Széles hatásspektrumú gyomirtó szer takarmány kukorica és vetmag kukorica elállítás gyomirtására

Részletesebben

Napraforgó növényvédelme. DuPont technológiai összefoglaló. Alert Sun Express 50 SX Tanos 50 DF

Napraforgó növényvédelme. DuPont technológiai összefoglaló. Alert Sun Express 50 SX Tanos 50 DF Alert Sun Express 50 SX Tanos 50 DF Napraforgó növényvédelme DuPont technológiai összefoglaló Az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkanevei. Express 50 SX : kizárólag Express toleráns napraforgóban

Részletesebben

T i t u s 25. hatóanyag: 250 g/kg, ( 25 % m/m) rimszulfuron. Kizárólag a DuPont-tól!

T i t u s 25. hatóanyag: 250 g/kg, ( 25 % m/m) rimszulfuron. Kizárólag a DuPont-tól! DUPONT T i t u s 25 DF vízben diszpergálható granulátum (WG) hatóanyag: 250 g/kg, ( 25 % m/m) rimszulfuron Széles hatásspektrumú gyomirtó szer takarmány kukoricában, silókukoricában, étkezési burgonyában

Részletesebben

A projektek megvalósítására legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésre.

A projektek megvalósítására legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésre. portfólió Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés GINOP-2.1.7-15 A pályázat célja A pályázat célja a KKV-k házon belüli prototípusfejlesztésére és az ezek eredményeként létrejövő innovatív

Részletesebben

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 GABONANÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 14. hét Előadás áttekintése A kukorica vegyszeres gyomirtása. A kukorica fontosabb gyomnövényei. A gyomok

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

A termékenység területi különbségei

A termékenység területi különbségei 2009/159 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu III. évfolyam 159. szám 2009. november 19. A termékenység területi különbségei A tartalomból 1 A termékenység szintjének területi változása

Részletesebben

4/2012. számú Vezérigazgatói Utasítás

4/2012. számú Vezérigazgatói Utasítás 4/2012. számú Vezérigazgatói Utasítás Tárgy: A Díjbeszedő Faktorház Nyrt. Panaszkezelési Szabályzata NYOMTATÁSBAN CSAK TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ Hatálybalépés dátuma: 2012. április 25. Készítette: dr. Vincze

Részletesebben

GABONAPIACI HELYZET TOLNA MEGYEI AGRÁRKAMARA LAPJA. Agrárkamarai tanácsadó Irodák ügyfélfogadási rendje Cím Nyitva tartás tanácsadó Telefonszám

GABONAPIACI HELYZET TOLNA MEGYEI AGRÁRKAMARA LAPJA. Agrárkamarai tanácsadó Irodák ügyfélfogadási rendje Cím Nyitva tartás tanácsadó Telefonszám TOLNA MEGYEI AGRÁRKAMARA LAPJA GABONAPIACI HELYZET A világon, így az EU-25-ök fõ gabonatermõ tagállamaiban is árnövekedés tapasztalható, aminek oka, hogy a jelzések szerint a világ gabona felhasználása

Részletesebben

TETÕ HELYETT MONDD: Bramac Naptetõ Beépítési Útmutató

TETÕ HELYETT MONDD: Bramac Naptetõ Beépítési Útmutató TETÕ HELYETT MONDD: Bramac Naptetõ Beépítési Útmutató Tartalom Bramac Naptetõ méretei 02 Függesztés-beemelés 03 Raklap lecsavarozása 03 Rögzítõlécek elhelyezése 04 Bramac Naptetõ helyzetének meghatározása

Részletesebben

A bűnözés alakulása Magyarországon. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy

A bűnözés alakulása Magyarországon. Dr. Szabó Henrik r. őrnagy A bűnözés alakulása Magyarországon Dr. Szabó Henrik r. őrnagy A bűnözés jellemzése Volumene Struktúrája Dinamikája 7 6 5 4 3 2 1 1999 2 21 22 23 Az ismertté vált bűncselekmények alakulása 197-23 1974 1975

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2016.06.16. 12:00-kor. Érvényes: 2016.06.23-ig. Várható frissítés: 2016.06.23. 12:00-kor.

Részletesebben

A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei

A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei Dr. Varga Márk főosztályvezető A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetése

Részletesebben

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése

Átadásra került informatikai eszközök megyei bontásban. 1. ütem 2. ütem. KLIK Szakszolgálati Intézmény megnevezése A TÁMOP-3.4.2.B Sajátos nevelési igényű gyermekek integrációja (ok fejlesztése) kiemelt projekt keretében beszerzett és a pedagógiai szakszolgálatok számára átadott informatikai eszközök Átadásra került

Részletesebben

Tájékoztató a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolásának helyzetéről, tapasztalatairól

Tájékoztató a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolásának helyzetéről, tapasztalatairól Tájékoztató a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolásának helyzetéről, tapasztalatairól Szarka Zsolt tű. alezredes főosztályvezető-helyettes Budapest, 2012. május 31. Települések új besorolása

Részletesebben

Gyomirtó permetezı szer ıszi és tavaszi kalászosokban Kizárólag a DuPont-tól!

Gyomirtó permetezı szer ıszi és tavaszi kalászosokban Kizárólag a DuPont-tól! DUPONT G r a n s t a r 5 0 S X Hatóanyag: 50 % tribenuron metil Formuláció: vízben oldható granulátum (SG) Xi, N irritatív környezeti veszély Gyomirtó permetezı szer ıszi és tavaszi kalászosokban Kizárólag

Részletesebben

Olajos növények termesztés-technológiai ajánlat 2012

Olajos növények termesztés-technológiai ajánlat 2012 Olajos növények termesztés-technológiai ajánlat 2012 Tartalomjegyzék Bevezető 4. Napraforgó vetőmagajánlat NK Kondi 10. NK Brio 14. NK Oktava 16. NK Delfi 18. Alexandra PR 20. NK Neoma 22. NK Alego 26.

Részletesebben

MINISZTERELNÖKI HIVATAL KÖZIGAZGATÁS-FEJLESZTÉSI FŐOSZTÁLY

MINISZTERELNÖKI HIVATAL KÖZIGAZGATÁS-FEJLESZTÉSI FŐOSZTÁLY MINISZTERELNÖKI HIVATAL KÖZIGAZGATÁS-FEJLESZTÉSI FŐOSZTÁLY Helyzetelemzés a közigazgatás elérhetőségéről, a közigazgatási ügymenetről és a közigazgatás működését támogató egyes folyamatokról E dokumentum

Részletesebben

2007. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATI PROGRAM

2007. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATI PROGRAM 2007. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATI PROGRAM Érvényességi terület: Az Élelmiszerlánc-biztonsági Elnökhelyettes irányítása alá tartozó szervezeti egységek és a Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági

Részletesebben

Kapáskultúrák korai kártevői. dr. Németh Tamás vezető szaktanácsadó KITE zrt. Növényvédelmi szakemberek továbbképzése Hévíz 2016. január 11.

Kapáskultúrák korai kártevői. dr. Németh Tamás vezető szaktanácsadó KITE zrt. Növényvédelmi szakemberek továbbképzése Hévíz 2016. január 11. Kapáskultúrák korai kártevői dr. Németh Tamás vezető szaktanácsadó KITE zrt. Növényvédelmi szakemberek továbbképzése Hévíz 2016. január 11. Kapásnövények definíciója Széles sortávolságra vetett növények,

Részletesebben

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy]

5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA. [négypluszegy] 5 NYOMÓS OK A BACTOFIL-OS ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁSRA [négypluszegy] AZ ŐSZI TALAJAKTIVÁLÁS DIÓHÉJBAN Az őszi talajaktiválás annyit jelent, hogy olyan talajbaktérium készítményt juttatunk a földbe, amely jelentősen

Részletesebben

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu

Csöppnyi gondoskodás... Csöpp Mix. Lombtrágya család. EK műtrágya. www.csoppmix.hu Csöppnyi gondoskodás... B Mg Csöpp Lombtrágya család Cu Zn Fe Mn N K www.csoppmix.hu Csöpp 1. Kalászos Összetétel (m/m): Nitrogén (N) 10 % Kálium (K 2 O) 5 % (K) 4,15 % Kálcium (Ca) 2,5 % (CaO) 3,5 % Magnézium

Részletesebben

324/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet

324/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet 324/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalról, a kulturális örökségvédelmi szakigazgatási szervekről, és eljárásaikra vonatkozó általános szabályokról A Kormány az Alkotmány

Részletesebben

Sikerekben Gazdag, Boldog Új Évet kívánunk Önnek!

Sikerekben Gazdag, Boldog Új Évet kívánunk Önnek! Feladó: Pioneer Stúdiumok Tárgy: Pioneer Híradó 1. szám Dátum: 2011. január 7. 15:04:10 Mellékletek: oledata.mso image019.png image023.png image021.png image008.png image005.png image028.png 2011. január

Részletesebben

ELŐADÓ: Dr. Bleicher Edit HATÁROZATSZÁM: 04.2/613-1/2012. OLDALAK SZÁMA: 5 MELLÉKLET: Forgalomba hozatali és felhasználási engedélyokirat (5 oldal)

ELŐADÓ: Dr. Bleicher Edit HATÁROZATSZÁM: 04.2/613-1/2012. OLDALAK SZÁMA: 5 MELLÉKLET: Forgalomba hozatali és felhasználási engedélyokirat (5 oldal) Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. 1/309-1000; Fax: 1/246-2942 ELŐADÓ: Dr. Bleicher Edit HATÁROZATSZÁM: 04.2/613-1/2012.

Részletesebben

www.vetomagkereskedes.hu

www.vetomagkereskedes.hu Korai időszakban is megbízható kötések A ZKI Zrt. összes kiadványában szereplő adatok tájékoztató jellegűek, azokat legjobb tudásunk szerint, múltbeli gyakorlati termelői elmondások alapján és saját méréseink

Részletesebben

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság HATÁROZATOT:

Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság HATÁROZATOT: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

Avaunt Steward Coragen A DuPont rovarölô szerei az alma növényvédelmében

Avaunt Steward Coragen A DuPont rovarölô szerei az alma növényvédelmében Avaunt Steward A DuPont rovarölô szerei az alma növényvédelmében az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve Bevezető Az alma molylárva kártevői szinte az egész vegetációban veszélyeztetik

Részletesebben

ENGEDÉLYOKIRAT. Indofil Chemicals Co. India

ENGEDÉLYOKIRAT. Indofil Chemicals Co. India ENGEDÉLYEZÉSI IGAZGATÓSÁG ELŐADÓ: Mészáros Ferencné TÁRGY: INDOFIL M-45 gombaölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye ENGEDÉLYSZÁM: 868/2005. OLDALAK SZÁMA: 5 ENGEDÉLYOKIRAT Indofil

Részletesebben

A Marton Genetics napraforgó portfóliójának megújulása

A Marton Genetics napraforgó portfóliójának megújulása A Marton Genetics napraforgó portfóliójának megújulása A Bázismag Kft. a megújulásra törekedve folyamatosan frissíti portfólióját, legyen szó kukorica, repce, vagy akár napraforgó vetőmagról. A korábbi

Részletesebben

A Díjbeszedő Faktorház Zrt. Panaszkezelési Szabályzata

A Díjbeszedő Faktorház Zrt. Panaszkezelési Szabályzata Díjbeszedő Faktorház Zrt. 1117 Budapest, Budafoki út 107-109. A Díjbeszedő Faktorház Zrt. Panaszkezelési Szabályzata Hatályba lépés dátuma: 2014. augusztus 1. Készítette: Bugáné Torkos Beáta Ellenőrizte:

Részletesebben

Nagy hatékonyságú megoldások a szennyvízelvezetés, szennyvízkezelés számára

Nagy hatékonyságú megoldások a szennyvízelvezetés, szennyvízkezelés számára Nagy hatékonyságú megoldások a szennyvízelvezetés, szennyvízkezelés számára Termékismertető Beruházási példaszámításokkal Pumpen Intelligenz. 1872 óta 2 A WILO a műszaki teljesítmény és hatékonyság új

Részletesebben

Autópályák, autóutak. Autópálya és autóutak tervezése

Autópályák, autóutak. Autópálya és autóutak tervezése Autópályák, autóutak Az autópályák és autóutak jelentősége A magyarországi közúthálózatra vonatkozó hosszadatok európai tekintetben megfelelőek, viszont gyorsforgalmi hálózatunk sűrűsége messze alatta

Részletesebben

Felkészülés a napraforgó betegségek elleni védelmére

Felkészülés a napraforgó betegségek elleni védelmére Felkészülés a napraforgó betegségek elleni védelmére Dr. Békési Pál ny. osztályvezető Szentendre Kissé talán meglepő, hogy ilyen korán, már a márciusi számban a napraforgó-betegségek elleni védelemre irányítjuk

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS - TÉZISFÜZET

SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS - TÉZISFÜZET SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ GAZDÁLKODÁS ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS - TÉZISFÜZET A MINŐSÉG- ÉS BIZTONSÁGMENEDZSMENT SZEREPÉNEK ÉS HATÉKONYSÁGÁNAK ÖKONÓMIAI VIZSGÁLATA

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 2./Húsipari- húseldolgozó vállalkozások akcióellenőrzése 10

Tartalomjegyzék. 2./Húsipari- húseldolgozó vállalkozások akcióellenőrzése 10 Hírlevél 2011/4. Tartalomjegyzék 1./Összefoglaló a bankok, illetve a bankok személy- és vagyonvédelmét biztosító vállalkozások foglalkoztatási gyakorlatának akcióellenőrzéséről 3 2./Húsipari- húseldolgozó

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a villamossági termékek energiahatékonysági címkézésének piacfelügyeleti ellenırzésérıl Budapest, 2015. május Témafelelős: Vincze Tibor Szűcs Csaba NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG

Részletesebben

GOMBABETEGSÉGEK SOROZAT ÔSZI BÚZA LEVÉL- FOLTOSSÁGOK

GOMBABETEGSÉGEK SOROZAT ÔSZI BÚZA LEVÉL- FOLTOSSÁGOK SOROZAT LEVÉL- FOLTOSSÁGOK Tartalomjegyzék A foltbetegségek kórokozói és tünetei A foltbetegségek kórokozói és tünetei 3 6 Jelentôség és életmód 7 A kórokozók járványtana 8 Kártétel 9 11 Agrotechnika,

Részletesebben

h a t á r o z a t o t:

h a t á r o z a t o t: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság 1118 Budapest, Budaörsi út 141-145. Tel: 06/1/309-1000 Fax: 06/1/246-2960 E-mail: nti@nebih.gov.hu www.nebih.gov.hu

Részletesebben

IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 IPARI ÉS TAKARMÁNYNÖVÉNYEK TERMESZTÉSE Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése A borsó talaj előkészítése Tápanyagellátása Vetése Növényvédelem, növényápolás

Részletesebben

MUNKAERŐ KUTATÁS A FOGLALKOZTATÁSI ANOMÁLIÁK KIKÜSZÖBÖLÉSÉRE

MUNKAERŐ KUTATÁS A FOGLALKOZTATÁSI ANOMÁLIÁK KIKÜSZÖBÖLÉSÉRE MUNKAERŐ KUTATÁS A FOGLALKOZTATÁSI ANOMÁLIÁK KIKÜSZÖBÖLÉSÉRE Kutatási jelentés KÉSZÍTETTE A VIA PANNONIA KFT. A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK MEGBÍZÁSÁBÓL 2015. OKTÓBER 29. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának kirendeltségei:

Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának kirendeltségei: Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának kirendeltségei: Budapest, III. Heltai Jenő tér 7. Budapest, XXI. Mansfeld Péter utca 1. Budapest, IX. Ráday utca 42-44. Dr. Nyitrai Károly egyéni

Részletesebben

Mezôgazdasági fúvókák és tartozékok. Katalógus L 2006

Mezôgazdasági fúvókák és tartozékok. Katalógus L 2006 Mezôgazdasági fúvókák és tartozékok Katalógus L 2006 Lechlerfúvókák az Ön sikeréért, a környezet hasznára A modern növényvédelem több pusztán környezetbarát készítmények használatánál. A cseppeknek lehetõség

Részletesebben

A belügyminiszter../2012. ( ) BM rendelete

A belügyminiszter../2012. ( ) BM rendelete A belügyminiszter./2012. ( ) BM rendelete a végrehajtási eljárásban ellenszegülés megszüntetése érdekében történő rendőri közreműködéssel, valamint a gyermek átadására irányuló bírósági végrehajtás során

Részletesebben