Beszédfelismerés, beszédmegértés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Beszédfelismerés, beszédmegértés"

Átírás

1 Beszédfelismerés, beszédmegértés Werner Ágnes

2 Beszéd, ember-gép kapcsolat A beszéd az emberek közötti legtermészetesebb információátviteli forma. Az ember és a gép kapcsolatában is ez lehetne talán a legcélravezetőbb, ha a számítógépekhez jó minőségű beszédperifériák állnának rendelkezésre. Beszédfelismerés, beszédgenerálás

3 Szempontok A beszédfelismerő alkalmazások egy részénél csak kényelmi vagy anyagi szempontok játszanak szerepet, máshol azonban a kéz és a szem felszabadítása az alapvető szempont. Ilyen alkalmazások például: telefonálás vezetés közben, diktálás sötétben (pl. röntgenezésnél), leltározás terepen, fogyatékosok számára használható rendszerek stb.

4 Nehéz feladat A beszédfelismerő rendszerek elkészítése nagyon nehéz feladat. Oka: a feladatok nehezek és sokrétűek, az adott nyelvtől is nagyban függnek. A magyar nyelvű beszédfelismerő programokat elsősorban hazai fejlesztéssel kell kidolgozni. Oka: nyelvünk sajátos, ragozással kifejező jelleg, a szükséges beszédadatbázisokat csak anyanyelvi környezetben lehet megfelelően kiépíteni és tesztelni.

5 A beszédfelismerőktől elvárható feladatok a rendszer ismerje fel a beszédet (általánosságban: beszédszöveg átalakítás) beszéddetekció: annak felismerése, hogy beszéd van vagy nincs zöngés/zöngétlen meghatározás, leginkább csak támogatja a beszédfelismerőket, de néha önálló feladatnak is tekintik beszélő felismerése beszélő azonosítása mintaszöveg felvétele, amit belépéskor el kell mondani véletlenszerűen kisorsolt minta: sok mintát vesznek fel, és ezek közül egyet véletlenszerűen sorsol a rendszer a belépéskor

6 A beszédfelismerés több szempontból is osztályozható kis (kötött) szótáras, kb. 100 szó nagy szótáras (kötetlen szótáras), szó személyfüggő: egy személy beszédét ismeri fel, általában adaptív rendszer, egy adott személyre rátanul személyfüggetlen: nagyon sok mintával dolgozik, a személyfüggőséget megpróbálja kiátlagolni izolált szavas: egymástól hosszú idővel elválasztott szavak (pl. utasítások) kapcsolt szavas: a szavak közti szünetek minimálisak folyamatos beszéd: diktáló rendszerek jó minőségű beszédből felismerők: mindig innen indul a felismerés, és valamilyen trükkel sikerül robosztussá tenni robosztus rendszerek: elég nagy zaj mellett is felismerik a beszédet

7 A beszédfelismerés történeti áttekintése a célkitűzések szemszögéből Cél: olyan szoftver/hardver készítése, amely a beszédjelet írott alakra konvertálja írógép, amelynek diktálni lehet Huszadik század első felében: a távközlés motiválta a beszédvizsgálatát a feldolgozási eljárások legtöbbje a beszédkódolásból származó módszereken alapszik Ötvenes - hatvanas évek digitális technológia fejlődése a területen zajló kutatásnak újabb lökést adott rövid beszédszeleteket próbáltak fonémaként besorolni hosszabb egységek esetében az időbeli változatosságot (rövidülés, nyúlás) még nem képesek kezelni hosszabb egységek esetén két megoldási javaslat: a beszédet fonémákra kell szegmentálni, majd pedig a szegmenseket kell felismerni nagyobb egységeket (pl. szavakat) kell venni és az időtengely menti lehetséges torzulásokat ún. dinamikus idővetemítéssel kell kezelni

8 Később Hetvenes évek az utóbbi megoldás letisztulása és elterjedése jellemzi megpróbálják a felismerés során felhasználni a magasabb szintű (lexikális, szintaktikai, szemantikai) információkat beszédfelismerés helyett beszédmegértés célkitűzésük a rendszer helyesen reagáljon az elhangzott utasításra-a mondanivaló lényegét kellett megérteni Nyolcvanas évek az ismeretalapú rendszerek iránti érdeklődés megcsappant folyamatos beszédfelismerésre a dinamikus idővetemítési módszert ún. kapcsoltszavas felismeréssé egészítették ki rejtett Markov-modell alapú felismerés alapja, hogy minden felismerendő egységhez tartozik egy valószínűségi modell, amely egy adott megfigyelést valamilyen valószínűséggel generál, kimeneteként a legnagyobb valószínűséget adó modellt választjuk

9 Később Kilencvenes évek: HMM alapú rendszerek dominálnak óriási adatbázisok készültek, melyek segítségével a felismerők rejtett Markov modelljei egyre több tanítandó paramétert tartalmazhatnak Utóbbi évek multimédia elterjedése a személyi számítógépek is képesek beszédfelismerésen alapuló alkalmazások futtatására a fejlődés miatt audiovizuális beszédfelismerés

10 Automatikus beszédfelismerés Az emberekhez hasonlóan a gépi felismerőnek is szüksége van tanulásra, mind a nyelvi, mind az akusztikus információt valamilyen formában előre be kell vinni a rendszerbe. Ha egy nyelv szókészletének egy részével és hangjainak paramétereivel (spektrum, időbeli lefolyás) és kiejtési szabályaival betanítunk egy gépi felismerőt, akkor lehet esély arra, hogy önálló szavakat vagy hosszabb kifejezéseket gépi úton felismertessünk.

11 Kötetlen, folyamatos beszéd felismeréséhez vagy a nagy háttérzajban történő felismeréshez szükséges a nyelvi és tartalmi elemzés is, mint ahogy az ember is csak azt ismeri fel biztonságosan, amit megért.

12 A gépi beszédfelismerés folyamata Akusztikus előfeldolgozás: melynek során a beszéd információtartalmát jellemző paramétereket határozzák meg. Ennek során eltávolítják a beszélőre, annak hangulatára, és a környezetre vonatkozó adatokat. A beszédfelismerés célja a beszéd információtartalmának kinyerése.

13 A gépi beszédfelismerés folyamata Mintaillesztés: Az előfeldolgozás után kapott paramétereket mintaillesztéssel vetik össze a referenciamintákkal vagy modellekkel, amelyeket a betanítás során készítenek és tárolnak el. A felismerés alapegységei lehetnek az egyes beszédhangok és ezek kombinációi (kettőshangok, hármas hangok, félszótagok, szótagok, szavak vagy akár hosszabb kifejezések). Az angolban és számos más nyelvben a szavak a legalkalmasabb alapegységek. A magyar nyelvben a ragozás, toldalékolás miatt minden szónak több száz vagy akár ezer alakja is lehet, ezért a szavaknál kisebb egységeket szokás választani. A beszédhangok nemcsak attól függenek milyen hang van előttük/utánuk, hanem az akusztikai környezettől, a beszélő személyétől, nemétől, szociális és regionális hovatartozásától stb.

14 A gépi beszédfelismerés folyamata Ezen változékonyság kezelésére jelenleg a leghatékonyabb megoldást a rejtett Markov modelleken (HMM) alapuló statisztikus módszerek nyújtják. Ha a modellek jól be vannak tanítva, akkor minden kiejtett szót a saját modellje állítja elő a legnagyobb valószínűséggel. Szó helyett rövidebb és hosszabb egységekre is alkalmazható a módszer, de akár mondatok nyelvi modellezésére is. Folynak kísérletek egyéb módszerekkel, főként mesterséges neuron hálózatokkal (ANN), de ezek hatékonysága még elmarad a HMM technikától.

15 A gépi beszédfelismerés folyamata Nyelvi elemzés: az akusztikai illesztésnél legjobbnak bizonyult elemek sorozatából a legvalószínűbb szavakat vagy hosszabb szövegeket választhatjuk ki a szótárt és a nyelvtani ismereteket tároló tudásbázisból. A beszédhangokon, mint elemi egységeken alapuló, ún. nyílt szótáras felismerés lehetővé teszi, hogy új szavak egyszerűen felvehetők legyenek a szótárba. A modelleket nagymennyiségű, beszédhangokra szegmentált mintával kell betanítani.

16 Melyek azok a szintek, amelyeken a beszédet értelmezni lehet, s hogyan segíthetnek ezek a felismerésben? Fonetika milyen hang lehet az? Fonológia hogyan módosíthatták a hangot a szomszédai, állhat-e itt ilyen hang? Lexika, morfológia -van-e ilyen szó, szóalak? Szintaktika helyes-e nyelvtanilag ez a szerkezet? Szemantika van-e értelme? Pragmatika vajon ebben a szituációban, szövegkörnyezetben miért ezt mondta?

17 Tudományterületek, amelyek érintettek a beszédfelismerésben: Villamosmérnöki tudományok Akusztika, pszichoakusztika Neurofiziológia Kognitív pszichológia Nyelvészet Mesterséges intelligencia (induktív tanulás, fuzzy technológia, neurális hálózatok) Szükséges a megfelelő információáramlás!

18 Alkalmazási lehetőségek Irányítás Csupán néhánytucat vezényszót kell felismerni (pl. olyan rádiótelefon, mely betanítható hogy utasításra tárcsázzon). Többnyire csak izolált szavakat kell felismerni. Egyszerű esetekben a szókincs is olyan kicsi hogy az összest be lehet mondatni a felhasználóval. Ha a vezényszavak elég különbözőek, megbízható felismerés érhető el.

19 Diktálóprogramok Feladat: hangról hangra leírni az elhangzott szöveget, bármiről legyen is szó, és bármilyen szavakat használjon is a beszélő. A nyelvtan a lehető legszabadabb, és a szótár a lehető legnagyobb - ezért az akusztikai-fonetikai szintű felismerésnek kell nagyon erősnek lennie. A szintaktika és szemantika kezelésére - sztochasztikus nyelvi modellek - becslést adnak arra, hogy egy szó milyen valószínűséggel fordulhat elő. Nagyon tiszta beszédet igényelnek, továbbá erősen beszélőfüggők.

20 Dialógusrendszerek Legtöbbször telefonos alkalmazások, amikor a gép és a felhasználó párbeszédet folytat. A párbeszéd célja lehet valamely adat lekérdezése adott adatbázisból, vonatjegy rendelése stb. A beszéd szükségszerűen zajos és folyamatos, beszélőfüggetlen felismerőre van szükség. A szókincs kicsi (1-2 ezer szó), a mondatok felépítése könnyen leírható, sőt a párbeszéd is megtervezhető dialógus modellezés. Egy kérdés válasz kör a következő lépésekből épül fel: beszédfelismerés, nyelvi elemzés, szemantikai elemzés, adatbázis lekérdezés, válaszgenerálás.

21 Magyar fejlesztések Morphologic Kft. szótárprogramok fordítóprogramok Mobimouse

22 Néhány megvalósított rendszer Windows XP Tablet PC Edition A Windows XP Tablet PC Edition egyik legfontosabb újdonságai a hangvezérlési, illetve beszédfelismerési funkciók, melyek csak az angol nyelvet támogatják. Mikrofonon keresztül adhatjuk ki parancsainkat a számítógépnek, s érhetjük el a Windows vagy az alkalmazások különböző menüpontjait igen kényelmesen. A diktálás opció aktiválásával lehetőség nyílik rövidebb-hosszabb szövegek bevitelére is.

23 FülElek A FülElek(R) Ability beszédfelismerő program használatával rendkívüli módon leegyszerűsödnek a szövegszerkesztéssel járó formázó, szerkesztési és fájlkezelő műveletek. A vezérlő parancsokat szóban is kiadhatja a felhasználó, méghozzá magyar nyelven. A program 37 parancsot ismer fel és hajt végre, melyek között sok olyan is szerepel, amit egérrel csak bonyolult módon lehet előhívni.

24 Az Audi beszédfelismerő rendszere Segítségével szóban adott utasításokkal vezérelhető a navigációs rendszer, a rádióberendezés, az autótelefon-kihangosító legfontosabb alapfunkciói. A vezető vagy utasa szóban jelölheti meg az utcát, a házszámot vagy más egyéb úticélt, ezzel vezérelve az útvonalszámítást és útvonalvezetést. A rendszer különböző nyelvi stílusokat és nyelvjárásokat is megért. Azonosítani képes a gyors beszédtempó miatt összefolyó szavakat is. Az elektronikus zajcsökkentő hatékonyan kiszűri a mellékzajokat.

25 Beszédfelismerés radiológusoknak 10 nyelven A Speech Magic 10 nyelven a teljes radiológus szókincset tartalmazza, amivel 60 százalékkal csökkenti a dokumentációs időt a röntgenosztályokon.

26 Szájról olvasó, jelbeszédet értő számítógépek Sokkal jobban értjük a beszélő személyt, ha nemcsak hallgatjuk, de látjuk is. audiovizuális beszédfelismerés Az IBM Thomas J. Watson Kutatóközpontjában már négy éve fejlesztenek audiovizuális beszédfelismerő technológiákat. Csendben, gyenge és erős háttérzajjal tesztelték a rendszert. Sokkal jobb eredményeket kaptak, mint a csak audió kísérletek során.

27 Nyelvtanulás számítógépes szimulációval Immáron nem elég a háborúban diadalmaskodni, de a békét is meg kell nyerni. Esetleg úgy, hogy anyanyelvükön kommunikálunk, barátságosan elbeszélgetünk az ellenséges, illetve megszállt területek lakosságával. A katonai felkészülés során igénybe vehető a játékalapú nyelvi szimulátor Tactical Language Training System: az intelligens ágenseket alkalmazó játékok megkönnyítik, személyre szabják a sok gondot, fejtörést okozó nyelvtanulást; interaktív viszonyban állnak a monitoron megjelenő, általuk választott gesztusokkal felvértezett avatárokkal, a helybélieket megszemélyesítő virtuális karakterekkel; taktikus és praktikus, hadműveletek, békefenntartás közben bármikor bevethető tudásra tesznek szert.

28 Beszélő számítógép A SpeakBoard segítségével magyar nyelven, természetes hangzású női vagy férfi hangon tudjuk felolvastatni a word dokumentumokat, jeinket, az Interneten található weblapokat, pdf dokumentumokat, szöveges állományokat és minden más a képernyőn megjelenő szöveget. Pontosan és jól érthetően olvas fel, megkönnyítve a tanulást a diszlexiások számára.

29 Vakok és gyengén látók számára Profivox beszédszintetizátor Képes karaktersorozatok felolvasására és mesterséges intelligencia technikák segítségével fontos információkat nyer ki a felhasználók számára.

30 Rendszám-azonosító HP ipaq zsebszámítógépre kifejlesztett szoftver rendőrök használhatják az autóban vezetés közben megérti, visszabetűzi a beolvasott rendszámot és figyelmeztet, ha azt körözik

31 Játékok Az első elérhető magyar nyelvű alkalmazás a korábban már nagy sikert aratott "Színözön" játék HP ipaq Pocket PC-re készült változata. Ajáték vezérlése beszédhanggal történik. A program magyar nyelven ért. A szavak felismerése személyfüggetlenül történik, vagyis nem kell előzetesen betanítani.

I R Á N Y E LV E K. 1.1. Az Óvodai nevelés országos alapprogramja a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésében

I R Á N Y E LV E K. 1.1. Az Óvodai nevelés országos alapprogramja a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésében I R Á N Y E LV E K 1. Általános elvek A Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének irányelve 1.1. Az Óvodai nevelés országos alapprogramja a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésében

Részletesebben

1. évfolyam. Két tanítási nyelvű 1-4. évf. Idegen nyelv - angol

1. évfolyam. Két tanítási nyelvű 1-4. évf. Idegen nyelv - angol 1. évfolyam A nyelvtanulás az első két évfolyamon játékos ismerkedést jelent a nyelvvel, megalapozva a későbbi tudatos nyelvhasználatot. Elsődleges ja, hogy felkeltse a tanulók érdeklődését az idegen nyelvek

Részletesebben

Az ellenőrzés módszertana

Az ellenőrzés módszertana Az ellenőrzés módszertana Az ellenőrzés elemei a tényhelyzet megállapítása, a tényhelyzet viszonyítása a követelményhez (összehasonlítás) és az összehasonlítás eredményének értékelése. Az ellenőrzés fogalma

Részletesebben

Történeti áttekintés

Történeti áttekintés Történeti áttekintés Előzmények A számítástechnika kezdetén elterjedt (egyeduralkodó) volt a mérnökpult használata, a gép és az ember kommunikációja bináris nyelven zajlott. A gépi kódú programozás nem

Részletesebben

Beszámoló az MTA Magyar nyelvészeti munkabizottsága 2008. évi tevékenységérıl

Beszámoló az MTA Magyar nyelvészeti munkabizottsága 2008. évi tevékenységérıl Beszámoló az MTA Magyar nyelvészeti munkabizottsága 2008. évi tevékenységérıl 1. Az MTA Magyar nyelvészeti munkabizottsága évente általában kétszer tavasszal és ısszel ülésezik. Tagsága a felsıoktatási

Részletesebben

A SZOFTVER TELEPÍTÉSE ELŐTT TELEPÍTÉS WINDOWS KÖRNYEZETBEN TELEPÍTÉS MACINTOSH KÖRNYEZETBEN HIBAKERESÉS

A SZOFTVER TELEPÍTÉSE ELŐTT TELEPÍTÉS WINDOWS KÖRNYEZETBEN TELEPÍTÉS MACINTOSH KÖRNYEZETBEN HIBAKERESÉS Szoftvertelepítési útmutató A SZOFTVER TELEPÍTÉSE ELŐTT TELEPÍTÉS WINDOWS KÖRNYEZETBEN TELEPÍTÉS MACINTOSH KÖRNYEZETBEN HIBAKERESÉS Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket. Ez a kézikönyv leírja, hogyan

Részletesebben

A szövegértés és meghatározó tényezőinek vizsgálata hetedikes tanulóknál

A szövegértés és meghatározó tényezőinek vizsgálata hetedikes tanulóknál XI. ERDÉLYI TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA KOLOZSVÁR 2008. MÁJUS 23 24. A szövegértés és meghatározó tényezőinek vizsgálata hetedikes tanulóknál Szerző: Bartha Krisztina Egyetem: Babeş Bolyai Tudományegyetem

Részletesebben

INFORMATIKA. Célok és feladatok. 9-10. évfolyam

INFORMATIKA. Célok és feladatok. 9-10. évfolyam INFORMATIKA 9-10. évfolyam Célok és feladatok Az egyén alapvetı érdeke, hogy idıben hozzájusson a munkájához és életének alakításához szükséges információkhoz, képes legyen azokat céljának megfelelıen

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A BERLITZ NYELVISKOLA ONLINE NYELVTANFOLYAMAIRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A BERLITZ NYELVISKOLA ONLINE NYELVTANFOLYAMAIRÓL TÁJÉKOZTATÓ A BERLITZ NYELVISKOLA ONLINE NYELVTANFOLYAMAIRÓL 2 Tartalom 1. Online nyelvtanfolyamaink 1.1 Berlitz Virtual Classroom 1.2 Cyber Teachers 3 1. Online nyelvtanfolyamaink 1.1 Berlitz Virtual

Részletesebben

ERKEL FERENC Pedagógiai Program TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV 1-4... 3 MATEMATIKA 1-4... 63 KÖRNYEZETISMERET 1-4...

ERKEL FERENC Pedagógiai Program TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV 1-4... 3 MATEMATIKA 1-4... 63 KÖRNYEZETISMERET 1-4... ERKEL FERENC PEDAGÓGIAI PROGRAM IV. kötet HELYI TANTERV LOGOPÉDIAI OSZTÁLYOK 1-4. 2010. TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANTERV 1-4.... 3 MATEMATIKA 1-4.... 63 KÖRNYEZETISMERET 1-4.... 112 ÉNEK-ZENE

Részletesebben

Magyar nyelv. 5. évfolyam

Magyar nyelv. 5. évfolyam Magyar nyelv 5. évfolyam A tantárgy elsődleges ja a sikeres iskolai tanuláshoz, a tanulás eredményességéhez szükséges kulcskompetenciák, készségegyüttesek és tudástartalmak megalapozásának a folytatása.

Részletesebben

Hogyan böngésznek a fogyatékkal élő emberek?

Hogyan böngésznek a fogyatékkal élő emberek? Hogyan böngésznek a fogyatékkal élő emberek? A cikket összeállította Dvariecki Bálint (info@alkosoft.hu) a weblaboron megjelent Károly György Tamás írásai felhasználásával Ahhoz, hogy megértsük az akadálymentesség

Részletesebben

Stratégiai menedzsment

Stratégiai menedzsment Fülöp Gyula Stratégiai menedzsment Elmélet és gyakorlat Perfekt Kiadó Tartalom Bevezetés... 9 1. A stratégia lényege, stratégiai alapfogalmak... 11 1.1. Katonai gyökerek... 11 1.2. Stratégia az üzleti

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 10 OSZTÁLY HELYI TANTERV

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 10 OSZTÁLY HELYI TANTERV MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET 10 OSZTÁLY HELYI TANTERV A szabályozás szerint a gimnázium 9( 10). évfolyamán kötelezően választható tantárgy a mozgóképkultúra és médiaismeret, míg 11 12. évfolyamon a

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA HU HU HU AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 2005. szeptember 30. COM(2005) 465 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK

Részletesebben

Helyi tanterv. Szakiskolát végzettek középiskolája. Közismeret

Helyi tanterv. Szakiskolát végzettek középiskolája. Közismeret Helyi tanterv Szakiskolát végzettek középiskolája Közismeret Orosháza 2015. TARTALOMJEGYZÉK HELYI TANTERV A SZAKISKOLÁT VÉGZETTEK KÖZÉPISKOLÁJA SZÁMÁRA... 4 Célok és feladatok... 4 Tantárgyak és óraszámok

Részletesebben

INFORMATIKA 5. évfolyam

INFORMATIKA 5. évfolyam INFORMATIKA 5. évfolyam Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 37 Tematikai egység 1. Az informatikai eszközök használata 2. Alkalmazói ismeretek 2.1. Írott és audiovizuális dokumentumok elektronikus létrehozása

Részletesebben

Kézikönyv a Wir lernen Deutsch 6. tanításához

Kézikönyv a Wir lernen Deutsch 6. tanításához ANGELI ÉVA Kézikönyv a Wir lernen Deutsch 6. tanításához Nemet kk 6.indd 1 2014.07.15. 7:35:40 Szerző ANGELI ÉVA Szerkesztette HORVÁTH KORNÉLIA Kapcsolódó kerettanterv EMMI kerettanterv 51/2012.(XII.21.)

Részletesebben

15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS

15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS 15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS 1. A filozófiának, a nyelvészetnek és a pszichológiának évszázadok óta visszatérô kérdése, hogy milyen a kapcsolat gondolkodás vagy általában a megismerési folyamatok és nyelv,

Részletesebben

Word 2010 magyar nyelvű változat

Word 2010 magyar nyelvű változat 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Optikai karakterfelismerés

Optikai karakterfelismerés Optikai karakterfelismerés Az optikai karakterfelismerés feladata A különböző formátumú dokumentumok kezelésének egyik speciális esete, amikor a kezelendő dokumentumok még nem állnak rendelkezésre elektronikus

Részletesebben

BELSŐ ELLENŐRZÉSI KÉZIKÖNYV

BELSŐ ELLENŐRZÉSI KÉZIKÖNYV DATASTEP Kft. 1151 Budapest, Horváth Mihály u.2. Cégjegyzékszám: 01-09-887601 BELSŐ ELLENŐRZÉSI KÉZIKÖNYV KÉSZÜLT A NEMZETGAZDASAGI-MINISZTÉRIUM AJÁNLÁSA ALAPJÁN TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS...3 II. A

Részletesebben

Dr. Szeles Péter 1. A közszféra közmegítélésének javítása

Dr. Szeles Péter 1. A közszféra közmegítélésének javítása Dr. Szeles Péter 1 A közszféra közmegítélésének javítása A közszféra közmegítélése nem jó, sőt: egyenesen rossz! Az összetett jelenség teljes körű értékelésére nem vállalkozhatom egy ilyen rövid előadás

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Az alábbi kerettanterv a hat évfolyamos gimnáziumok számára készült. A tanterv két fő részre osztható: a 7 8. évfolyam tematikai egységeiben elsősorban a fejlesztési célok és követelmények

Részletesebben

Számítógép kártevők. Számítógép vírusok (szűkebb értelemben) Nem rezidens vírusok. Informatika alapjai-13 Számítógép kártevők 1/6

Számítógép kártevők. Számítógép vírusok (szűkebb értelemben) Nem rezidens vírusok. Informatika alapjai-13 Számítógép kártevők 1/6 Informatika alapjai-13 Számítógép kártevők 1/6 Számítógép kártevők Számítógép vírusok (szűkebb értelemben) A vírus önreprodukáló program, amely saját másolatait egy másik végrehajtható file-ba vagy dokumentumba

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.5.25. COM(2016) 289 final 2016/0152 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a területi alapú tartalomkorlátozás, illetve a vevő állampolgársága, a belső

Részletesebben

Rajz és vizuális kultúra 1-2. évfolyam

Rajz és vizuális kultúra 1-2. évfolyam Rajz és vizuális kultúra 1-2. évfolyam Az általános iskola alsó tagozatán a fejlesztés centrikus vizuális kultúra tanulása alapvetően két célt szolgál: a kezdeti motiváltság és az örömteli alkotás fenntartását,

Részletesebben

PDT Sync Pack v 1.3. PDT Sync Server és Sync Client

PDT Sync Pack v 1.3. PDT Sync Server és Sync Client PDT Sync Pack v 1.3 PDT Sync Server és Sync Client Adatátviteli programcsomag Symbol PDT adatgyűjtő készülékekhez PDT oldali kiszolgáló, valamint DOS és Windows operációs rendszer kliens alkalmazások Kiszolgáló

Részletesebben

Digitális kártyák vizsgálata TESTOMAT-C" mérőautomatán

Digitális kártyák vizsgálata TESTOMAT-C mérőautomatán Digitális kártyák vizsgálata TESTOMAT-C" mérőautomatán NAGY SANDOR ZOLTAN FRIGYES IVAN BHG BEVEZETÉS Az elektronikus termékek minőségét alapvetően az alapanyagok tulajdonsága, a gyártástechnológia műszaki

Részletesebben

Az információs társadalom lehetőségeivel csak azok a személyek tudnak megfelelő módon élni, akik tudatosan alkalmazzák az informatikai eszközöket,

Az információs társadalom lehetőségeivel csak azok a személyek tudnak megfelelő módon élni, akik tudatosan alkalmazzák az informatikai eszközöket, INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

200 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2004.4.30. AZ EURÓPAI UNIÓ HIVATALOS LAPJA

200 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2004.4.30. AZ EURÓPAI UNIÓ HIVATALOS LAPJA 200 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 03/45. kötet 32004R0882 2004.4.30. AZ EURÓPAI UNIÓ HIVATALOS LAPJA L 191/1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 882/2004/EK RENDELETE (2004. április 29.) a takarmány- élelmiszerjog,

Részletesebben

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM tanulás egész SZK_106_29 é n é s a v i l á g életen át modul szerzője: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYM 418 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

Beszédfelismerés és szintézis tételek:

Beszédfelismerés és szintézis tételek: Beszédfelismerés és szintézis tételek: 1. tétel: Emberi beszédlánc, beszéd szerkezete, beszédhang, beszédhangok osztályozása, fonéma A nyelv egy jelrendszer, amelynek elemeihez egy nyelvközösségen belül

Részletesebben

Nokia 2730 classic - Felhasználói kézikönyv

Nokia 2730 classic - Felhasználói kézikönyv Nokia 2730 classic - Felhasználói kézikönyv 9217082 1.1. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 4 Kezdő lépések 5 A SIM-kártya és az akkumulátor behelyezése 5 A microsd-kártya behelyezése 5 Vegyük ki a microsd-kártyát

Részletesebben

JÁSZAPÁTI VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE

JÁSZAPÁTI VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE JÁSZAPÁTI VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE az ÁROP-1.A.5-2013-2013-0004 kódszámú projekt szakmai tevékenységeinek megvalósulása, az eredménytermékek létrehozása TÁMOGATÓ INFRASTRUKTÚRA ÉS A

Részletesebben

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Page 1 of 98 CompLex (http://www.complex.hu/) Jogtár (http://www.jogtar.hu/) Céginfo (http://www.complex.hu/ceginfo.php) Termékeink (http://www.complex.hu/termekek.php) Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye

Részletesebben

Az Ön kézikönyve HP SCANJET 7490C SCANNER http://hu.yourpdfguides.com/dref/922720

Az Ön kézikönyve HP SCANJET 7490C SCANNER http://hu.yourpdfguides.com/dref/922720 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató HP SCANJET 7490C SCANNER. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

A látássérültek információszerzésének módjai és lehetőségei. Várhelyi Eszter 2004

A látássérültek információszerzésének módjai és lehetőségei. Várhelyi Eszter 2004 A látássérültek információszerzésének módjai és lehetőségei Várhelyi Eszter 2004 1 A vakok információszerzésének módjai Braille Braille-könyvtár Hangoskönyv Hangoskönyvtár Számítógép / Internet Média 2

Részletesebben

KREATÍVAN HASZNÁLHATÓ IDEGENNYELV-TUDÁS MEGSZERZÉSÉNEK NYELVPEDAGÓGIÁJA NEUROLINGVISZTIKAI MEGKÖZELÍTÉSBEN

KREATÍVAN HASZNÁLHATÓ IDEGENNYELV-TUDÁS MEGSZERZÉSÉNEK NYELVPEDAGÓGIÁJA NEUROLINGVISZTIKAI MEGKÖZELÍTÉSBEN Rádi Ildikó* KREATÍVAN HASZNÁLHATÓ IDEGENNYELV-TUDÁS MEGSZERZÉSÉNEK NYELVPEDAGÓGIÁJA NEUROLINGVISZTIKAI MEGKÖZELÍTÉSBEN 1. Problémafelvetés: hol keressük a hibát a mai nyelvoktatásban? Anyelvoktatás gyakorlata,

Részletesebben

Az óvoda nevelési feladatai Az óvodai nevelés feladata az óvodáskorú gyermek testi és lelki szükségleteinek kielégítése.

Az óvoda nevelési feladatai Az óvodai nevelés feladata az óvodáskorú gyermek testi és lelki szükségleteinek kielégítése. Az óvoda nevelési célja A gyermeki személyiség tiszteletben tartásával a játék során, - az egyéni és életkori sajátosságok figyelembevételével - úgy alakítsuk, fejlesszük a gyermekek képességeit, hogy

Részletesebben

2015/10/10 03:40 1/7 Minőség

2015/10/10 03:40 1/7 Minőség 2015/10/10 03:40 1/7 Minőség < Áruismeret Minőség A minőség kvalitás - a latin qualitas kifejezésből ered (ennek megfelelően jelölésére a Q -t alkalmazzák) és a különböző tudományok különbözőképpen határozzák

Részletesebben

Informatika. Célok és feladatok. Helyi tantervünket az OM által kiadott átdolgozott kerettanterv alapján készítettük.

Informatika. Célok és feladatok. Helyi tantervünket az OM által kiadott átdolgozott kerettanterv alapján készítettük. Informatika Helyi tantervünket az OM által kiadott átdolgozott kerettanterv alapján készítettük. Célok és feladatok Napjainkban még a felnőtteknek sem könnyű eligazodni az információk özönében, és megfelelően

Részletesebben

Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban

Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban Ez a címe annak a kutatási programnak, amely az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban, Légmán Anna szociológus vezetésével mutatja be, hogyan jelennek

Részletesebben

A lakosság körében átfogó felmérés és elemzés készítése a közszolgáltatással kapcsolatos elégedettségről és a felmerülő igényekről

A lakosság körében átfogó felmérés és elemzés készítése a közszolgáltatással kapcsolatos elégedettségről és a felmerülő igényekről Gödöllő Város Önkormányzata A lakosság körében átfogó felmérés és elemzés készítése a közszolgáltatással kapcsolatos elégedettségről és a felmerülő igényekről Készítette: CONTROLL Holding Tanácsadó Zrt.

Részletesebben

A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón.

A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón. Felhasználói kézikönyv A Gyorstelepítés rövid leírását lásd a hátsó borítón. Környezetünk védelme mindannyiunk érdeke. A Symantec eltávolította a borítót erről a kézikönyvről, hogy csökkentse termékei

Részletesebben

A tanári és a tanulói beszéd vizsgálata

A tanári és a tanulói beszéd vizsgálata A tanári és a tanulói beszéd vizsgálata Asztalos Anikó Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest asztalos.aniko@btk.elte.hu Az oktatás, a képzés hatékonyságának egyik mutatója a diákok megfelelő anyanyelvi

Részletesebben

AZ EU KÖZÖS ÁRUSZÁLLÍTÁSI LOGISZTIKAI POLITIKÁJA

AZ EU KÖZÖS ÁRUSZÁLLÍTÁSI LOGISZTIKAI POLITIKÁJA DR. RIXER ATTILA * DR. TÓTH LAJOS ** AZ EU KÖZÖS ÁRUSZÁLLÍTÁSI LOGISZTIKAI POLITIKÁJA 1. BEVEZETÉS Az EU közös áruszállítási logisztikai politikája önállóan nem létezik, de az EU közös közlekedéspolitikájának

Részletesebben

KOORDINÁCIÓ, DÖNTÉSI MECHANIZMUSOK

KOORDINÁCIÓ, DÖNTÉSI MECHANIZMUSOK VEZETŐI TANÁCSADÁS (ÁROP 1.a, 1.d, 1.i) VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA 8200 Veszprém, Óváros tér 9. KOORDINÁCIÓ, DÖNTÉSI MECHANIZMUSOK Készítette: Indikátorok, amelyek teljesítéséhez

Részletesebben

1sz. melléklet Nevelıtestületi klíma mérése

1sz. melléklet Nevelıtestületi klíma mérése MELLÉKLETEK 1sz. melléklet Nevelıtestületi klíma mérése 1. Szívesen veszek részt a tantestületi kirándulásokon. 2. A tantestületünkben vannak kiközösített kollégák. 3. A tanulókhoz személytelen kapcsolatok

Részletesebben

ÉNEK-ZENE A változat

ÉNEK-ZENE A változat ÉNEK-ZENE A változat Az ének-zene tantárgy tanításának legfőbb megismertetni a gyermekeket az éneklés és a zenélés örömével, valamint kulcsokat adni számukra a zene élményt nyújtó megismeréséhez, megértéséhez

Részletesebben

IFFK 2014 Budapest, 2014. augusztus 25-27. Intelligens városok közlekedése. Dr. Tánczos Lászlóné

IFFK 2014 Budapest, 2014. augusztus 25-27. Intelligens városok közlekedése. Dr. Tánczos Lászlóné IFFK 2014 Budapest, 2014. augusztus 25-27. Intelligens városok közlekedése Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék (tel.: +36-1-4633265; e-mail: ktanczos@mail.bme.hu

Részletesebben

AZ ÜZLETI BIZTOSÍTÁS, A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS JOGI SZABÁLYOZÁSÁNAK PROBLÉMÁI

AZ ÜZLETI BIZTOSÍTÁS, A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS JOGI SZABÁLYOZÁSÁNAK PROBLÉMÁI KILENCEDIK MAGYAR JOGÁSZGYŐLÉS AZ ÜZLETI BIZTOSÍTÁS, A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS ÉS AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS JOGI SZABÁLYOZÁSÁNAK PROBLÉMÁI Dr. Kovácsy Zsombor elnök Egészségbiztosítási Felügyelet Kedves Kollegák!

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM... 3 TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK... 22 HON- ÉS NÉPISMERET... 38 TÁNC ÉS DRÁMA... 43

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM... 3 TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK... 22 HON- ÉS NÉPISMERET... 38 TÁNC ÉS DRÁMA... 43 ERKEL FERENC PEDAGÓGIAI PROGRAM V. kötet HELYI TANTERV FELSŐ TAGOZAT 5-8. 2009. TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM... 3 TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK... 22 HON- ÉS NÉPISMERET... 38 TÁNC ÉS

Részletesebben

A dokumentum lapméretének és a margóinak a beállítását a menüszalag Lap elrendezése lapján tehetjük meg. Külön állítjuk be a lapméretet.

A dokumentum lapméretének és a margóinak a beállítását a menüszalag Lap elrendezése lapján tehetjük meg. Külön állítjuk be a lapméretet. Részlet a mintából A forrást megnyitjuk a Jegyzettömb segítségével és a szöveget a Vágólap segítségével átmásoljuk az alapértelmezetten megnyíló üres dokumentumba, majd elmentjük a vizsgamappába. Ennek

Részletesebben

NEVELÉSI PROGRAM A MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ OSZTÁLYOK RÉSZÉRE

NEVELÉSI PROGRAM A MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ OSZTÁLYOK RÉSZÉRE NEVELÉSI PROGRAM A MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ OSZTÁLYOK RÉSZÉRE Budapest, 2009. szeptember 1 A M A G Y A R A N G O L K É T T A N Í T Á S I N Y E L V Ű O K T A T Á S S A J Á T O S S Á G A I B E V

Részletesebben

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MONITORING VIZSGÁLAT A FŐTÁV ZRT. RÉSZÉRE 2010. MÁSODIK FÉLÉV

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MONITORING VIZSGÁLAT A FŐTÁV ZRT. RÉSZÉRE 2010. MÁSODIK FÉLÉV ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MONITORING VIZSGÁLAT A FŐTÁV ZRT. RÉSZÉRE 2010. MÁSODIK FÉLÉV KUTATÁSI JELENTÉS 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. MINTA KIALAKÍTÁSA, KÉRDEZÉSI MÓDSZERTAN... 4 1.2. AZ ADATOK ÉRTÉKELÉSE...

Részletesebben

INFORMATIKA Helyi tantárgyi tanterv

INFORMATIKA Helyi tantárgyi tanterv 1. Tantárgyi címoldal Intézmény neve, székhely-település vagy fejléc INFORMATIKA Helyi tantárgyi tanterv Általános tantervű tanulócsoportok A tantárgy nevelési és fejlesztési célrendszere megvalósításának

Részletesebben

Pedagógiai Program 2015

Pedagógiai Program 2015 Pedagógiai Program 2015 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 5 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 6 1.1.1. Pedagógiai alapelveink, értékeink,

Részletesebben

Belsőellenőrzési kézikönyv

Belsőellenőrzési kézikönyv MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA Agrártudományi Kutatóközpont Belsőellenőrzési kézikönyv Martonvásár, 2012. március 20. Bedő Zoltán főigazgató 1 BELSŐ ELLENŐRZÉSI KÉZIKÖNYV A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi

Részletesebben

Ismeretszerzési, - feldolgozási és alkalmazási képességek fejlesztésének lehetőségei, feladatai

Ismeretszerzési, - feldolgozási és alkalmazási képességek fejlesztésének lehetőségei, feladatai Célok és feladatok Az általános iskola alsó tagozatán a magyar nyelv és irodalom tantárgy elsődleges célja az anyanyelvi kommunikációs képességek fejlesztése, és az ehhez elengedhetetlen ismeretek elsajátíttatása.

Részletesebben

Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása

Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása Egy molekula nemcsak haladó mozgást végez, de az atomjai (atomcsoportjai) egymáshoz képest is állandó mozgásban vannak. Tételezzünk fel egy olyan mechanikai

Részletesebben

ÁSZF. I. A Szolgáltató. II. A tartalmak szellemi tulajdona. III. A Weboldal rendszere

ÁSZF. I. A Szolgáltató. II. A tartalmak szellemi tulajdona. III. A Weboldal rendszere ÁSZF Jelen Általános Felhasználási és Szerződési Feltételek a http://www.iraspszichologia.hu weboldal (a továbbiakban Weboldal), illetve az általa nyújtott Termékek és Szolgáltatások igénybevételét, használatát

Részletesebben

55 344 01 0010 55 01 Adóigazgatási szakügyintéző

55 344 01 0010 55 01 Adóigazgatási szakügyintéző Pénzügyminisztérium FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS Ú T M U T A T Ó a záródolgozat elkészítéséhez és védéséhez 55 344 01 Államháztartási szakügyintéző szakképesítés 55 344 01 0010 55 01 Adóigazgatási szakügyintéző

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1-4. BEVEZETŐ

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 1-4. BEVEZETŐ BEVEZETŐ Az általános iskola alsó tagozatán a magyar nyelv és irodalom tantárgy elsődleges célja az anyanyelvi kommunikációs képességek fejlesztése, és az ehhez elengedhetetlen ismeretek elsajátíttatása.

Részletesebben

Az adaptív-elfogadó iskola projekt újraértelmezése az innováció szempontjából

Az adaptív-elfogadó iskola projekt újraértelmezése az innováció szempontjából Az adaptív-elfogadó iskola projekt újraértelmezése az innováció szempontjából Gaskó Krisztina Kálmán Orsolya Mészáros Györ! Rapos Nóra * Az adaptív-elfogadó iskola projekt keretében arra vállalkoztunk,

Részletesebben

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. december 16-i ülésére

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. december 16-i ülésére Tárgy: Békés Város Önkormányzatának 2011. évi költségvetési koncepciója Előkészítette: Tárnok Lászlóné jegyző Véleményező bizottság: valamennyi bizottság Sorszám: III/1. Döntéshozatal módja: Minősített

Részletesebben

II. év. Adatbázisok és számítógépek programozása

II. év. Adatbázisok és számítógépek programozása II. év Adatbázisok és számítógépek programozása A programozási ismeretek alapfogalmai a) algoritmus b) kódolás c) program a) algoritmus: elemi lépések sorozata, amely a következı tulajdonságokkal rendelkezik:

Részletesebben

Felhasználóbarát kliensszoftver

Felhasználóbarát kliensszoftver Intellio Video System 2 MENEDZSMENTSZOFTVER Felhasználóbarát kliensszoftver A biztonságtechnikai felhasználók körében leggyakrabban alkalmazott Windows platformra épülő Intellio Video System 2 rendszer

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM A szakiskolások középiskolája 11 12. évfolyamának feladata olyan ismeretek és képességek nyújtása, amelyek átfogják az általános műveltség középiskolai körét. Tekintetbe veszi,

Részletesebben

Az Ön kézikönyve HP D325 MICROTOWER DESKTOP PC http://hu.yourpdfguides.com/dref/865894

Az Ön kézikönyve HP D325 MICROTOWER DESKTOP PC http://hu.yourpdfguides.com/dref/865894 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató HP D325 MICROTOWER DESKTOP PC. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

Az üzemfenntartási ismeretek szerepe a rendelkezésre állás növelésében

Az üzemfenntartási ismeretek szerepe a rendelkezésre állás növelésében AZ ÜZEMFENNTARTÁS MÛKÖDÉSI FELTÉTELEI 2.02 Az üzemfenntartási ismeretek szerepe a rendelkezésre állás növelésében Tárgyszavak: rendelkezésre állás; üzemfenntartási ismeretek; tapasztalatcsere; információk

Részletesebben

A hierarchikus adatbázis struktúra jellemzői

A hierarchikus adatbázis struktúra jellemzői A hierarchikus adatbázis struktúra jellemzői Az első adatbázis-kezelő rendszerek a hierarchikus modellen alapultak. Ennek az volt a magyarázata, hogy az élet sok területén első közelítésben elég jól lehet

Részletesebben

beolvadási hibájának ultrahang-frekvenciás kimutatása

beolvadási hibájának ultrahang-frekvenciás kimutatása A TERMELÉSI FOLYAMAT MINÕSÉGKÉRDÉSEI, VIZSGÁLATOK 2.5 2.3 Ponthegesztett kötések beolvadási hibájának ultrahang-frekvenciás kimutatása Tárgyszavak: ponthegesztett kötések; ultrahang-frekvenciás hibakimutatás;

Részletesebben

Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskola

Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskola Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskola Pedagógiai Program 2013 OM szám: 202792 KLIK azonosító: 123024 A Pedagógiai Programot a nevelőtestület 2013. október 11-én fogadta el. A Pedagógiai Program hatálya

Részletesebben

Nokia Nseries PC Suite 2.1. 1. kiadás

Nokia Nseries PC Suite 2.1. 1. kiadás Nokia Nseries PC Suite 2.1 1. kiadás 2008 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People és az Nseries a Nokia Corporation védjegye, illetve bejegyzett védjegye. A Nokia tune a Nokia

Részletesebben

Tej. Szívvel-lélekkel! Gyűjts össze 100 tejszívet és nyerj egy játszóteret!

Tej. Szívvel-lélekkel! Gyűjts össze 100 tejszívet és nyerj egy játszóteret! Tej. Szívvel-lélekkel! Gyűjts össze 100 tejszívet és nyerj egy játszóteret! M E G N E V E Z É S Ű N Y E R E M É N Y J Á T É K R É S Z V É T E L I -, É S J Á T É K S Z A B Á L Y Z A T A 1. A JÁTÉK SZERVEZŐJE

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S E L İ T E R J E S Z T É S mely készült Ordacsehi Község Önkormányzatának 2011 október 26- i testületi ülésére a 3. sz. napirendi ponthoz. Tárgy: 2012 évi belsı ellenırzési ütemterv elfogadása Elıterjesztı:

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Doktori Iskola Bőnügyi Tudományok. Hautzinger Zoltán. PhD értekezés tézisei

Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Doktori Iskola Bőnügyi Tudományok. Hautzinger Zoltán. PhD értekezés tézisei Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Doktori Iskola Bőnügyi Tudományok Hautzinger Zoltán A katonai büntetıjog rendszere, a katonai büntetıeljárás fejlesztési lehetıségei PhD értekezés tézisei

Részletesebben

Az Alsóvárosi Óvoda Pedagógiai Programja

Az Alsóvárosi Óvoda Pedagógiai Programja Alsóvárosi Óvoda OM 032742 * 2600. Vác, Vám u. 11. ( /Fax: 06-27/317-092 E-mail: ovoda.alsovarosi@gmail.com Az Alsóvárosi Óvoda Pedagógiai Programja I. BEVEZETŐ Az óvodai nevelés országos alapprogramja

Részletesebben

Kísérletek. 2010.10.17. Készítette: Kiss Anett

Kísérletek. 2010.10.17. Készítette: Kiss Anett Kísérletek A kísérlet ebben a fejezetben úgy jelenik meg, mint a tudományos megfigyelés egyik módja, ahol a társadalomtudósok igyekeznek jelenségeket megérteni, általánosításokhoz jutni. A kísérlet lényege:

Részletesebben

MARKETINGELMÉLET. A stratégiai marketingtervezés alapjai. Kutatási módszerek

MARKETINGELMÉLET. A stratégiai marketingtervezés alapjai. Kutatási módszerek MARKETINGELMÉLET A stratégiai marketingtervezés alapjai A stratégiai marketingterv olyan dokumentum, amely meghatározza a célpiacokat, a marketingprogramok fejlesztését és végrehajtását. A tervezési folyamat

Részletesebben

KELE3. Felhasználói kézikönyv

KELE3. Felhasználói kézikönyv KELE3 Felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék Bevezetés 9 Üdvözlet 9 Kezdetek 10 Rendszerkövetelmények 10 Kérdések, észrevételek 10 Telepítés 10 Frissítések 10 A program használata 11 Bejelentkezés 11 Automatikus

Részletesebben

ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA

ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA 1. HELYZETELEMZÉS ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA 1.1. A gyógypedagógiai ellátás területei Óvodánk a sajátos nevelési igényű (hallássérült, valamint súlyos beszéd- és nyelvfejlődési zavarral, részképesség zavarral

Részletesebben

A drámafoglalkozások vezetése A drámaóra vezetése gyökeresen eltérő a hazai gyakorlatban hagyományosnak tekinthető frontális osztálymunkán alapuló

A drámafoglalkozások vezetése A drámaóra vezetése gyökeresen eltérő a hazai gyakorlatban hagyományosnak tekinthető frontális osztálymunkán alapuló A drámafoglalkozások vezetése A drámaóra vezetése gyökeresen eltérő a hazai gyakorlatban hagyományosnak tekinthető frontális osztálymunkán alapuló pedagógiai tevékenységtől. Éppen ezért nagyon sok tanár

Részletesebben

Beszédadatbázis irodai számítógép-felhasználói környezetben

Beszédadatbázis irodai számítógép-felhasználói környezetben Beszédadatbázis irodai számítógép-felhasználói környezetben Vicsi Klára*, Kocsor András**, Teleki Csaba*, Tóth László** *BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék, Beszédakusztikai Laboratórium **MTA

Részletesebben

OFFICEJET PRO 8000. Felhasználói kézikönyv A811

OFFICEJET PRO 8000. Felhasználói kézikönyv A811 OFFICEJET PRO 8000 Felhasználói kézikönyv A811 HP Officejet Pro 8000 (A811) nyomtatósorozat Felhasználói kézikönyv Szerz i jogok 2011 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Hewlett-Packard

Részletesebben

Látás, érzékelés. Werner Ágnes. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

Látás, érzékelés. Werner Ágnes. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com Látás, érzékelés Werner Ágnes Alapproblémák A kép- és alakzat-felismerés egyike azoknak a területeknek, amelyeken az ember sokkal tökéletesebb, mint a gép. A gépnek nagyon sok információra van szüksége:

Részletesebben

HP Scanjet 8270 síkágyas lapolvasó. Felhasználói kézikönyv

HP Scanjet 8270 síkágyas lapolvasó. Felhasználói kézikönyv HP Scanjet 8270 síkágyas lapolvasó Felhasználói kézikönyv HP Scanjet 8270 síkágyas lapolvasó Felhasználói kézikönyv Szerzői jogok és licencszerződések 2005 Copyright Hewlett-Packard Development Company,

Részletesebben

Elektronikus önkormányzati ügyintézés

Elektronikus önkormányzati ügyintézés Elektronikus önkormányzati ügyintézés Dr. Kovács László, Kecskés Zsuzsanna, Zöld Krisztina MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztály http://dsd.sztaki.hu

Részletesebben

2.3. A rendez pályaudvarok és rendez állomások vonat-összeállítási tervének kidolgozása...35 2.3.1. A vonatközlekedési terv modellje...37 2.3.2.

2.3. A rendez pályaudvarok és rendez állomások vonat-összeállítási tervének kidolgozása...35 2.3.1. A vonatközlekedési terv modellje...37 2.3.2. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS...5 1. ÁRU ÉS KOCSIÁRAMLATOK TERVEZÉSE...6 1.1. A vonatközlekedési terv fogalma, jelent sége és kidolgozásának fontosabb elvei...6 1.2. A kocsiáramlatok és osztályozásuk...7 1.2.1.

Részletesebben

Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény HELYI TANTERV

Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény HELYI TANTERV Miskolci Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény HELYI TANTERV az enyhén értelmi fogyatékos tanulók számára 1-4. évfolyam TARTALOM A MISKOLCI ÉLTES MÁTYÁS

Részletesebben

Pedagógiai program. Helyi tanterv. enyhe értelmi fogyatékos tanulók számára

Pedagógiai program. Helyi tanterv. enyhe értelmi fogyatékos tanulók számára Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest XX. Kerületi Tankerület Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI Pedagógiai program Helyi tanterv az enyhe értelmi fogyatékos

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom

Magyar nyelv és irodalom Magyar nyelv és irodalom 9-10. b /humán tagozat Helyi tanterv 9-10. évfolyam A tantárgyról általánosságban: A humán tagozat heti 4 magyarórán (9. évfolyamon heti 2 nyelvtan és 2 irodalom, 10. évfolyamon

Részletesebben

HP Officejet Pro 276dw többfunkciós nyomtató. Felhasználói útmutató

HP Officejet Pro 276dw többfunkciós nyomtató. Felhasználói útmutató HP Officejet Pro 276dw többfunkciós nyomtató Felhasználói útmutató Szerzői jogok 2013 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. 2. kiadás, 2014/1 Hewlett-Packard Company megjegyzések A jelen

Részletesebben

PEST MEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZLÖNYE

PEST MEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZLÖNYE PEST MEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZLÖNYE 2013. ÉVI 7/4. SZÁM A MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT HIVATALOS LAPJA 2013. december 10. TÁRSADALMI, GAZDASÁGI, KÖRNYEZETI HATÁSVIZSGÁLAT 3. melléklet a Pest Megye Területfejlesztési

Részletesebben

A nyelvi fejlődés állomásai, az evési mechanizmus. logopédus

A nyelvi fejlődés állomásai, az evési mechanizmus. logopédus A nyelvi fejlődés állomásai, az evési mechanizmus változása. Készítette: tt Burom Katalin logopédus Néhány napos csecsemő Nyelvi megértés: Az anyanyelvi és az idegen hangok megkülönböztetése. Nyelvi kifejezés:

Részletesebben

Irodai berendezések nyomtató funkcióval (nyomtatók, másolók, multifunkcionális eszközök) KT-65. Érvényes: 2017. december 17-ig.

Irodai berendezések nyomtató funkcióval (nyomtatók, másolók, multifunkcionális eszközök) KT-65. Érvényes: 2017. december 17-ig. Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. 1027 Budapest, Lipthay utca 5. Telefon: (+36-1) 336-1156, fax: (+36-1) 336-1157 E-mail: info@okocimke.hu www.okocimke.hu KT-65 Irodai berendezések nyomtató funkcióval

Részletesebben

FOGYASZTÓ ELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS A FŐTÁV ZRT. SZÁMÁRA 2012.

FOGYASZTÓ ELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS A FŐTÁV ZRT. SZÁMÁRA 2012. FOGYASZTÓ ELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS A FŐTÁV ZRT. SZÁMÁRA 2012. 2 Szerkesztette: Dr. Ács Ferenc A munkában részt vevők: Dr. Ács Ferenc Dr. Sárkány Péterné A mű szerzői jogilag védett. A M.Á.S.T. Kft. és a

Részletesebben

SZÜKSÉGLETFELMÉRÉS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉS MÓDSZERTANI AJÁNLÁS

SZÜKSÉGLETFELMÉRÉS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉS MÓDSZERTANI AJÁNLÁS SZÜKSÉGLETFELMÉRÉS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉS MÓDSZERTANI AJÁNLÁS Készítette: Mártháné Megyesi Mária SZKTT Egyesített Szociális Intézmény Tabán Családsegítő Közösségi Ház és Dél-alföldi Regionális Módszertani

Részletesebben

4. évfolyam, 8. évfolyam, 12. évfolyam, minimumszint. minimumszint. minimumszint. KER-szintben nem megadható. Első idegen nyelv. Második idegen nyelv

4. évfolyam, 8. évfolyam, 12. évfolyam, minimumszint. minimumszint. minimumszint. KER-szintben nem megadható. Első idegen nyelv. Második idegen nyelv IDEGEN NYELV Német Az idegen nyelv oktatásának alapvető célja, összhangban a Közös európai referenciakerettel (KER), a tanulók idegen nyelvi kommunikatív kompetenciájának megalapozása és fejlesztése. A

Részletesebben