Látás, érzékelés. Werner Ágnes. PDF created with pdffactory trial version

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Látás, érzékelés. Werner Ágnes. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com"

Átírás

1 Látás, érzékelés Werner Ágnes

2 Alapproblémák A kép- és alakzat-felismerés egyike azoknak a területeknek, amelyeken az ember sokkal tökéletesebb, mint a gép. A gépnek nagyon sok információra van szüksége: az alak pontjainak egymáshoz viszonyított helyzetére, viszonyára a környezetéhez, térbeli elhelyezkedésére stb. rengeteg pont koordinátáit kell megadni + színek, árnyalatok, megvilágítási értékek jellemzésére további adatok szükségesek

3 Nehézségek A legerősebb számítógépnek is nagyon sok időre van szüksége, hogy egyetlen statikus képet interpretáljon. A Neumann-elvű számítógépek képtelenek erre a teljesítményre. megoldás lehet Valós idejű képfeldolgozás igényihez szabott képprocesszor. Párhuzamos struktúrájú számítógépek. Kvantum számítógépek. Speciális eljárások, algoritmusok.

4 Mesterséges látás jelenleg gyakorlatilag azonos a számítógépes képfeldolgozással megvalósítás eszközei: elektronikai-számítástechnikai elemek (hardver), működtető felismerő programok (szoftver). kétdimenziós (síkbeli), statikus (időben változatlan) képek feldolgozása hangsúly eltolódik térbeli, mozgó képek feldolgozás

5 A kérdésnek több területen lehet jelentősége, például: 1. írásjelek optikai felismerése: gazdasági, pénzügyi területen Feladat: a számítógépnek egy nem ideális analóg képet kell ideális digitális képpé alakítania. (Az eredeti dokumentum lehet piszkos, sokszínű, az írásjelek íródhatnak a legkülönbözőbb eszközökkel, lehetnek vékonyak, halványak, összefolyók stb.) A számítógépnek el kell különítenie az egyes jeleket, végigpásztázva a felületet pontról pontra el kell döntenie, hogy az írásjelhez tartoznak-e vagy sem. (pl. 1 csekk méretének kb. 1 millió képpont) Az eredményt azután egybe kell vetni azokkal az a priori információkkal, amelyeket a számítógép memóriájában tároltak az írásjelekről.

6 Például: 2. Űrfényképezés: Nem a számítógépnek kell valós időben érzékelni a képet és döntést hozni, ezt a földi megfigyelőállomás szakemberei elvégzik. Feladat: az optikai berendezés által készített kép pontjainak bináris kódba való átírása és továbbítása a Földre.

7 Látás Jelenlegi képalkotó eszközeink többsége felületi információ felhasználásával működik és mi magunk is így látunk. Az objektumok belsejéből többnyire nem áll rendelkezésre adat. Ezért látáson eleve az objektumok felszínének érzékelését értjük.

8 Ez nem szükségszerű: Például: átlátszó ill. áttetsző testek estében a belső szerkezetet is láthatjuk. A mesterséges térbeli látás akár valódi térbeli látás is lehet. Megoldás lehet: több térbeli kamera együttes alkalmazása és jeleik együttes számítógépbe vitele szolgál a megfelelő rekonstrukciós algoritmus segítségével a térbeli képalkotásra.

9 Fő területek: Számítógépes képfeldolgozás Magyar vonatkozások: Recognita programrendszer Recoderm kriminalisztika (tenyér- és ujjlenyomat-alapú keresőrendszer) Célkitűzés: a szükségtelen információ kiszűrése és a lényegi információ elemzése útján a kép megértése azaz a látás automatizálása. A lényeges információt nem az egyes képpontok, hanem a képpontok bizonyos csoportjai hordozzák.

10 Fő területek: Számítógépes grafika Itt a cél nem a képi adatok feldolgozása, hanem azok előállítása. A képfeldolgozás és a grafika célkitűzései és módszerei eltérnek egymástól, de használnak azonos vagy igen hasonló eljárásokat is (pl. képleírás). Mindkét ágon meg lehet határozni a következő 3 szintet:

11 Fizikai szint A képet képpontok halmazaként kezeljük. A képi információt az egyes képpontokhoz rendelt számok (világosság, színesség-kódok) hordozzák. A feldolgozás során a bemenő képből kimenő képet állítanunk elő. eljárások, módszerek képátalakítás (pl. képkorrekció) szegmentálás (értékes képpontok háttértől való elválasztása)

12 Elemzési szint A sajátságaikkal leírható objektumok állnak a feldolgozás középpontjában. Az objektumokat vonalak, ill. felületek határolják. Meghatározható a helyük és helyzetük. Jellemző tulajdonságaik pl. alakjuk, színük. Célja: bemenő képből képleírást, grafika esetén leírásból kimenő képet készítsünk (az itt végzett feldolgozás a képosztályozás)

13 Értelmezési szint a képleírás és a képfelismerése közötti folyamatok megértése.

14 A mesterséges látás eszközei Speciális eszközök használatát igényli. Képbeviteli eszközök: feladatuk: valamely objektumról, térrészről azok képének megfelelő, számítógép által kezelhető formátumú adatok előállítása. Az adatok többnyire képpontok (pixelek, 3Dben voxelek), melyek többnyire raszteres szervezésben pl. sorról-sorra tartalmazzák a világosság, ill. színesség értékeket.

15 Képbeviteli eszközök 1. képérzékelők pl. kamerák 2. jelátalakítók (illesztők, kódolók) pl. képdigitalizáló kártyák 3. egyes készülékek az érzékelők és a jelátalakítókat együtt tartalmazzák pl. szkennerek (kézi szkenner, síkágyas lapolvasó, dob szkenner)

16 Felhasználási területek: Orvosi alkalmazások: számítógépes tomográfok (CT) mágneses rezonancia (MR) a nagyfelbontású képek rendkívül gyors kiértékelésére fejlesztették ki az analóg Celluláris Neurális Hálózat alapú rendszert (CNN) (SZTAKI és Országos Onkológiai Intézet)

17 Arcfelismerés Agyunk az arcokat, valamint az arckifejezéseket alakokról és mozgásokról szerzett információinak az összekapcsolásával ismeri fel. Egyre népszerűbb kutatási területnek számít a computeres arcfelismerés, 4 főbb aspektusra fókuszálnak: arcmodellezésre, arcfelderítésre és lokalizációra, személyek arckép alapján történő azonosítására, arckifejezés-felismerésre. Arc- és hangulatfelismerő számítógépes rendszerek létrehozása a kísérletek célja. Az arcfeldolgozás holisztikusan, és nem lokálisan történik. A személyenként különböző (boldog, haragos, üvöltő, semleges kifejezésű, változó fényviszonyok stb. mellett felvett) képek alapján létrehoztak egy arc-adatbázist.

18 Arcfelismerés - Gépi modell A modell az emberi képfeldolgozás egyszerűsített változatát írja le. Egy beépített modul az arcizommozgást méri különböző érzések kifejezésekor, valamint azt, hogy például örömnél/bánatnál mennyivel gyorsabb/lassabb a mozgás. Ezt a számítási tevékenységet valószínűleg a mi agyunk is elvégzi, azt eredményezve, hogy akárcsak a számítógép némi késéssel azonosít. A kevesebb mozgásból összeálló kifejezések azonosítása gépnek, embernek egyaránt könnyebben ment. Minél több volt a mozgás, annál nehezebben hajtották végre a feladatot.

19 Arcfelismerő számítógépek Az arcokat videokamera input alapján felismerő computer építését tervezik. Akkor se jön zavarba, ha több fotó esetén az illető más és más arckifejezéssel néz a nagyvilágba, különböző szögekből, eltérő megvilágításban kapták lencsevégre, vagy napszemüveget hord esetleg Az ideális arcfelismerő alkalmazása különböző (tudományos, oktatási, hétköznapi stb.) területeken várható az intelligens megfigyelőrendszerektől kezdve, eltűnt gyerekek, vagy körözött bűnözők azonosításáig. El tudják képzelni, amikor a computer azt mondja: zaklatottnak tűnsz, miben segíthetek?

20 Orr-egér A nose (orr) és mouse (egér) szavak összevonásával kreált nouse (hozzávetőleg: orr-egér) feltalálója. A computerek kéz nélküli használatát célzó eszközét az orr és a szemhéj kontrollálja. A mintafelismerésen és a gépi látáson alapuló fejlesztés webkamerákkal követi a felhasználó arcmozgását, az orr pedig hajszálpontosan rábök a képernyő bármelyik pixelére. Egér, joystick lesz belőle.

21 Gesztus-egér Olyan szoftvert fejlesztettek ki, mely egy egyszerű webkamera segítségével azonosít bizonyos kézmozdulatokat. A programot akár az egér helyett is használhatjuk, ablakokat helyezhetünk át vele, nagyíthatjuk, kicsinyíthetjük őket. Amikor hüvelyk és a mutatóujjunk összeér a mintázatfelismerő rendszer azonosítja, hogy egy nagyjából kör alakú zárt alakzat észlelhető a képen. Attól függően, hogy a billentyűzet fölött hol helyezkedik el a két összeérintett ujjunk a képernyő megfelelő pontja fölött kattintásnak felelteti meg gesztusunkat. A rendszer előnye, hogy egyszerre két kézzel is navigálhatunk, ami bizonyos műveleteket, például a képek vagy térképek nagyítását, kicsinyítését, vagy éppen forgatását lényegesen megkönnyíti. A gesztus-egér használatához ráadásul nem szükséges gépelés közben a billentyűzetről teljesen levenni a kezünket.

22 Ujjlenyomat-tömörítés, cipőtalp-azonosítás A forró nyomon járó rendőröknek szükségük van a tetthelyen talált bűnjelek gyors beazonosítására. Erre szolgál két újonnan kifejlesztett eljárás: az ujjlenyomatok, mint különleges képek hatékony továbbításához szükséges speciális tömörítő algoritmus, illetve egy cipőnyomokat felismerő szoftver.

23 Ujjlenyomat-tömörítés Digitális fényképet készítenek és megpróbálják azonosítani adatbázisukban a hozzájuk tartozó személyt. Mivel a képek mérete hatalmas, és általában rengeteg van belőlük, képtömörítő eljárást dolgoztak ki, melynek segítségével ezeket a képeket - a rendőri munka szempontjából lényegtelen adatveszteség mellett - olyan kicsire lehet tömöríteni, hogy akár a helyszínről is továbbíthatóak a központi számítógépes rendszerbe. Azonosítása eddig átlagos 4 napot vett igénybe másodpercre redukálódik és a beazonosítás is megtörténik egy órán belül.

24 Cipőtalp-azonosítás Az elkövetők gyakran gondoskodnak arról, hogy ne hagyjanak maguk után különösebb nyomokat, például kesztyűt húznak. Cipőt viszont mindig hordanak, általában találnak is az elkövetőkhöz tartozó cipőnyomokat. Ezek nem annyira egyedi azonosítók, mint a DNS, vagy az ujjlenyomat, mégis jó támpontot szolgáltathatnak a szóba jövő gyanúsítottak közti választás során. Készült mintázatfelismerő algoritmus, melynek segítségével a helyszínen lefényképezett nyomokból be tudják azonosítani a cipők típusát egy folyamatosan bővülő, egyelőre mintát tartalmazó cipőtalp adatbázisból. (A gyakorlatban szinte kivétel nélkül elegendő volt a cipő beazonosítására.)

25 Háromdimenziós élmények A színes kijelzők és a nagyfelbontású képek után a 3D ígérkezik a vizuális technológia következő nagy forradalmának. A nézőnek minden korábbinál gazdagabb, valósághoz közelibb látványban lehet része. Nincs szükség speciális, fejre teendő felszerelésre, és ugyanazt a 3D élményt több ember élvezheti egyszerre. 3DTV projekt

26 A holografikus kijelzők felé A tizenkilenc partnert konzorciumban tömörítő 3DTV projekt keretében el szeretnék érni, hogy a képeket ne csak lássuk, hanem interakciót is létesíthessünk velük. Szerintük azonban a dinamikus holografikus kijelzőkkel megjelenített holografikus mozgóképektől még mintegy évtizednyi messzeségben vagyunk.

27 A holografikus kijelzők felé Komoly eredményeket ért el a magyar Holografika Kft is. 3D holografikus megjelenítésre alkalmas HoloVisio kijelzőik ideális számítógép monitornak tűnnek. Jelenleg a huszonhat és harminckét colos kijelzők nagyméretű változatán dolgoznak.

28 Távjelenlét a virtuális tárgyalóban A Cisco készítette el a TelePresence nevű videokonferencia megoldását. Ez a rendszer a szemtől szembeni találkozás élményét kínáló nagyfelbontású kép- és hangátviteli technológiával segíti elő a felhasználók közötti kapcsolattartást és együttműködést.

29 Távjelenlét a virtuális tárgyalóban A kutatások szerint a személyes kommunikáció több mint 60 százaléka nem szavak útján történik. Ez a rendszer a részlet gazdag, nagy felbontású technológiának köszönhetően lehetőséget nyújt olyan interakciók közvetítésére, amelyek révén a beszélgető partnerek a távolságtól függetlenül a személyes találkozóval szinte egyenértékű élményben részesülnek. A kiváló képminőség és a térhatású hangzás révén a megoldás tökéletesen valósághű környezetet biztosít, így a résztvevőkben azt az érzést kelti, mintha mindannyian egy helyiségben tartózkodnának.

30 Távjelenlét a virtuális tárgyalóban A különböző érzékleti csatornák olyan hatást gyakorolnak a felhasználóra, hogy elfelejti, hogy egy mesterségesen előállított világban van, és hasonló módon kezd reagálni a virtuális környezetére, mint azt valódi körülmények között tenné.

31 Arcfelismerő fényképezőgép A Canon és a Fuji intelligens fényképezőgépei megpróbálják kitalálni a látvány alapján, hogy a kép mely részén van a fotó témája. Ezekre fókuszálnak, és a fényerőt is ezen területekhez igazodva választják ki. A legújabb gépek már az emberi arcokat is automatikusan azonosítják a keresőben.

32 Arcfelismerés A Canon és a Fuji digitális gépeik legújabb generációjába épített képfeldolgozó rendszerük valós időben meghatározza a látómezőben található emberi arcokat és azokra fókuszál. Több arc esetén megpróbálja "kitalálni", melyik arcot szeretnénk élesen látni. A Canon rendszere 9 arcot tud megkülönböztetni egy képen, míg a Fuji akár 10-et is felismer. További újdonság, hogy a fotók visszanézésénél a gép megjelöli az arcokat a kijelzőn.

33 Vízbefúlókat ment a rendszer Az egyik francia uszodában majdnem vízbe fulladt egy úszó. Poseidon, a medencékre szakosodott számítógépes megfigyelő-rendszer időben jelezte az esetet, és sikerült megmenteni a fiatalembert.

34 Vízbefúlókat ment a rendszer Kifejlesztették (a görög mitológia tengeristenéről elnevezett), gépi látáson alapuló, kifejezetten úszómedencékre specializált számítógépes megfigyelő rendszert. A víz alatti és a felszínen észlelhető szerkezeteket, (súly)tömegeket és mozgásokat észleli/ismeri fel. Úszómesterek harmadik szemé - nek tekintik.

A CityGuard rendszer

A CityGuard rendszer A CityGuard rendszer DrKoch Péter Cognitech Intelligens Technológiák Kft Email:info@cognitechhu I Bevezetés Napjainkban a köz-és magánterületek, objektumok (az üzlettıl a bankfiókokig) védelme mindennapi

Részletesebben

TANMENET INFORMATIKA (0. évfolyamos képzés) 9.A1 9.A2 csoport

TANMENET INFORMATIKA (0. évfolyamos képzés) 9.A1 9.A2 csoport 9.A1 9.A2 csoport 3 óra/hét I. INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM, INFORMÁCIÓ TECHNOLÓGIA A kommunikáció 2. A jelek csoportosítása 3. Kód, kódolás, bináris kód 4. A kommunikáció általános modellje 5. Az információ

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. május 17-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. május 17-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 141/2012. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2012. május 17-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Térfelügyeleti rendszer üzemeltetése

Részletesebben

Hogyan böngésznek a fogyatékkal élő emberek?

Hogyan böngésznek a fogyatékkal élő emberek? Hogyan böngésznek a fogyatékkal élő emberek? A cikket összeállította Dvariecki Bálint (info@alkosoft.hu) a weblaboron megjelent Károly György Tamás írásai felhasználásával Ahhoz, hogy megértsük az akadálymentesség

Részletesebben

10193/12 KH/md DG E2

10193/12 KH/md DG E2 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2012. június 4. (OR. en) 10193/12 Intézményközi referenciaszám: 2012/0048 (NLE) ENER 181 COTRA 19 OC 276 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: MEGÁLLAPODÁS az Amerikai

Részletesebben

INFORMATIKA Helyi tantárgyi tanterv

INFORMATIKA Helyi tantárgyi tanterv 1. Tantárgyi címoldal Intézmény neve, székhely-település vagy fejléc INFORMATIKA Helyi tantárgyi tanterv Általános tantervű tanulócsoportok A tantárgy nevelési és fejlesztési célrendszere megvalósításának

Részletesebben

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE Kezelési leírás 2015. Program azonosító: WUJEGYKE Fejlesztő: B a l o g h y S z o f t v e r K f t. Keszthely, Vak Bottyán utca 41. 8360 Tel: 83/515-080

Részletesebben

Felhasználóbarát kliensszoftver

Felhasználóbarát kliensszoftver Intellio Video System 2 MENEDZSMENTSZOFTVER Felhasználóbarát kliensszoftver A biztonságtechnikai felhasználók körében leggyakrabban alkalmazott Windows platformra épülő Intellio Video System 2 rendszer

Részletesebben

Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése

Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése E U R Ó P A I U N I Ó STRUKTURÁLIS ALAPOK Építész-informatika 3 építészeti CAD Segédlet a BME Építészmérnöki Kar hallgatói részére Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése

Részletesebben

HU-Békéscsaba: CT letapogató készülékek 2009/S 164-237766 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS. Árubeszerzés

HU-Békéscsaba: CT letapogató készülékek 2009/S 164-237766 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS. Árubeszerzés 1/8 HU-Békéscsaba: CT letapogató készülékek 2009/S 164-237766 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS Árubeszerzés I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ I.1) NÉV, CÍM ÉS KAPCSOLATTARTÁSI PONT(OK): Békéscsaba Megyei Jogú Város

Részletesebben

SMART dokumentum kamera

SMART dokumentum kamera SMART dokumentum kamera A SMART dokumentum kamera a legkényelmesebb módon teszi lehetővé az objektumok, tárgyak és dokumentumok azonnali megjelenítését a tanóra felesleges megszakítása nélkül. A dokumentum

Részletesebben

KIBOCSÁTÓI TÁJÉKOZTATÓ V 1.0. Tájékoztató anyag az elektronikus számlakibocsátói oldal számára

KIBOCSÁTÓI TÁJÉKOZTATÓ V 1.0. Tájékoztató anyag az elektronikus számlakibocsátói oldal számára Tájékoztató anyag az elektronikus számlakibocsátói oldal számára 2/17 Tartalomjegyzék Tájékoztató anyag az elektronikus számlakibocsátói oldal számára... 1 Tartalomjegyzék... 2 1. Dokumentum célja... 3

Részletesebben

INFORMATIKA 1-4. évfolyam

INFORMATIKA 1-4. évfolyam INFORMATIKA 1-4. évfolyam Célok - A számítógépes munkaszabályainak és a legfontosabb balesetvédelmi előírások megismerése. - A számítógép és perifériáinak kezelési tudnivalóinak megismerése. - Az életkoruknak

Részletesebben

INFORMATIKA 5. évfolyam

INFORMATIKA 5. évfolyam INFORMATIKA 5. évfolyam Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 37 Tematikai egység 1. Az informatikai eszközök használata 2. Alkalmazói ismeretek 2.1. Írott és audiovizuális dokumentumok elektronikus létrehozása

Részletesebben

Cor@Net Távközlési Zrt.

Cor@Net Távközlési Zrt. Cor@Net Távközlési Zrt. Adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzat A szolgáltató által kezelt adatok fajtái, tárolásuk és esetleges továbbításuk célja, időtartama A személyes adatok kezelésének jogi háttere

Részletesebben

Tett-Hely Ifjúsági Szolgáltató Hálózat Hálózati Működési Szabályzat

Tett-Hely Ifjúsági Szolgáltató Hálózat Hálózati Működési Szabályzat Tett-Hely Ifjúsági Szolgáltató Hálózat Hálózati Működési Szabályzat A Szabályzat dokumentum, amely összefoglalja és rendszerezi a Tett-Hely Ifjúsági Szolgáltató Hálózat (továbbiakban: Hálózat) ifjúsági

Részletesebben

POR TA BLE EFFICIENC Y

POR TA BLE EFFICIENC Y PORTABLE EFFICIENCY condition monitoring in a league of its own em er ald \ em(ə)rəld\ Member of the beryll family of minerals and the most famous and valuable green gemstone. The name Leonova Emerald

Részletesebben

HELYZETKÉP - INTERAKTÍV TÁBLÁK A VAJDASÁG ÁLTALÁNOS ISKOLÁIBAN

HELYZETKÉP - INTERAKTÍV TÁBLÁK A VAJDASÁG ÁLTALÁNOS ISKOLÁIBAN Mgr. Námesztovszki Zsolt HELYZETKÉP - INTERAKTÍV TÁBLÁK A VAJDASÁG ÁLTALÁNOS ISKOLÁIBAN Szabadka, 2010. Bevezető Az információs társadalom struktúrája, a felnövekvő netgeneráció képi világa, valamint az

Részletesebben

1. A BMW 3-as sorozat a 2010-es modellévben

1. A BMW 3-as sorozat a 2010-es modellévben 1. A BMW 3-as sorozat a 2010-es modellévben A vezetés a BMW 3-as sorozata által kínált különleges élménye a 2010-es modellév során még magasabb szintre fejlődik. A megújult BMW 3-as Coupé és a megújult

Részletesebben

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673, 30/9-593-167 kettős könyvviteli programrendszer v2.0 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy

Részletesebben

MATEMATIKA. Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Helyi tanterv 1-4. évfolyam 2013.

MATEMATIKA. Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Helyi tanterv 1-4. évfolyam 2013. MATEMATIKA Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról, mint tudásrendszerről, és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási, szellemi tevékenységről. A matematika

Részletesebben

A számítógép részei. Készítette: Hajdú Attila

A számítógép részei. Készítette: Hajdú Attila A számítógép részei Készítette: Hajdú Attila Alapgép A számítógép alapvető, nélkülözhetetlen részei. alaplap mikroprocesszor (CPU) operatív memória tápegység számítógépház Alaplap Az alaplap a számítógép

Részletesebben

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Informatika Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

INFORMATIKA. Célok és feladatok. 9-10. évfolyam

INFORMATIKA. Célok és feladatok. 9-10. évfolyam INFORMATIKA 9-10. évfolyam Célok és feladatok Az egyén alapvetı érdeke, hogy idıben hozzájusson a munkájához és életének alakításához szükséges információkhoz, képes legyen azokat céljának megfelelıen

Részletesebben

Általános Szerződési és Regisztrációs Feltételek

Általános Szerződési és Regisztrációs Feltételek Általános Szerződési és Regisztrációs Feltételek Jelen internetes oldal, azaz www.sabawebshop.hu, üzemeltetője a Perfect Face Kft (H- 1024, Budapest, Lövőház utca 17, F.sz. 7) 1.1 Jelen internetes oldal

Részletesebben

HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. MÁRCIUS 28.

HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. MÁRCIUS 28. HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. MÁRCIUS 28. Tartalomjegyzék A. Nevelési program...2 1 A nevelő-oktató munka alapelvei, területei...6

Részletesebben

ADATVÉDELMI BIZTOSI AJÁNLÁS. Megfigyelés, adatgyűjtés céljából üzemeltetett képfelvevő, -rögzítő berendezésekkel kapcsolatban

ADATVÉDELMI BIZTOSI AJÁNLÁS. Megfigyelés, adatgyűjtés céljából üzemeltetett képfelvevő, -rögzítő berendezésekkel kapcsolatban ADATVÉDELMI BIZTOSI AJÁNLÁS Megfigyelés, adatgyűjtés céljából üzemeltetett képfelvevő, -rögzítő berendezésekkel kapcsolatban Az elmúlt években az adatvédelmi biztos irodájához érkezett beadványokban, illetve

Részletesebben

Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés

Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés 1 Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés A találmány tárgya váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés, különösen lakásszellőzés

Részletesebben

A racionális és irracionális döntések mechanizmusai. Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész. Wigner MTA Fizikai Kutatóintézet. duplapluszjo.blogspot.

A racionális és irracionális döntések mechanizmusai. Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész. Wigner MTA Fizikai Kutatóintézet. duplapluszjo.blogspot. A racionális és irracionális döntések mechanizmusai Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész Wigner MTA Fizikai Kutatóintézet komputációs rendszerszintű idegtudomány csoport duplapluszjo.blogspot.hu érzékelés

Részletesebben

Medical Imaging 11 2009.04.22. 1. Regisztrációs probléma. Regisztrációs feladatok osztályozása

Medical Imaging 11 2009.04.22. 1. Regisztrációs probléma. Regisztrációs feladatok osztályozása Regisztrációs probléma Geometriai viszony meghatározása képek között. Megnevezései: kép regisztráció (image registration), kép illesztés (image matching), kép fúzió (image fusion). Regisztrációs feladatok

Részletesebben

Vasúti infrastruktúragazdálkodás kontrolling bázisú döntéselőkészítő rendszerek alkalmazásával

Vasúti infrastruktúragazdálkodás kontrolling bázisú döntéselőkészítő rendszerek alkalmazásával Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Vasúti infrastruktúragazdálkodás kontrolling bázisú döntéselőkészítő

Részletesebben

Közigazgatási kioszk tesztelése Készítette: Kovács Réka G1A8KT

Közigazgatási kioszk tesztelése Készítette: Kovács Réka G1A8KT Kognitív ergonómia Közigazgatási kioszk tesztelése Készítette: Kovács Réka G1A8KT A tantárgy keretein belül feladatom egy okmányirodai kioszk tesztelése volt. A készülék az AITIA International Zrt. fejlesztése:

Részletesebben

Hétszínvirág Baptista Óvoda

Hétszínvirág Baptista Óvoda Hétszínvirág Baptista Óvoda Seregélyes, Templom köz 1. Hétszínvirág Baptista Óvoda SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2014. Tartalom I. FEJEZET... 5 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 5 1.1. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI

Részletesebben

Tevékenységadminisztrációs pillér

Tevékenységadminisztrációs pillér Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet TÁMOP 5.4.1. kiemelt projekt Szociális szolgáltatások modernizációja, központi és területi stratégiai tervezési kapacitások megerősítése, szociálpolitikai döntések

Részletesebben

BESZÉLGETÉS MELLÁR TAMÁSSAL

BESZÉLGETÉS MELLÁR TAMÁSSAL INTERJÚK, BESZÉLGETÉSEK BESZÉLGETÉS MELLÁR TAMÁSSAL Mellár Tamás 48 éves, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke. Egyetemi tanulmányait az akkori Janus Pannonius, ma Pécsi Tudományegyetem közgazdasági

Részletesebben

MODERN FÉNYFORRÁSOK ÉS ÁLLOMÁNYVÉDELEM. - Világítástechnika a múzeumi és levéltári gyakorlatban -

MODERN FÉNYFORRÁSOK ÉS ÁLLOMÁNYVÉDELEM. - Világítástechnika a múzeumi és levéltári gyakorlatban - MODERN FÉNYFORRÁSOK ÉS ÁLLOMÁNYVÉDELEM - Világítástechnika a múzeumi és levéltári gyakorlatban - Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves résztvevők! SLIDE1 Koltai György vagyok, és tisztelettel köszöntöm Önöket

Részletesebben

SZTEREO (3D-S) FOTÓLABOR AZ INFORMATIKATEREMBEN

SZTEREO (3D-S) FOTÓLABOR AZ INFORMATIKATEREMBEN SZTEREO (3D-S) FOTÓLABOR AZ INFORMATIKATEREMBEN BESZÁMOLÓ A PROJEKT VÉGREHAJTÁSÁRÓL Az elvégzett tevékenységek, azok dokumentumai és tapasztalatai az alábbiakban foglalhatók össze: 1. A sztereofotózás

Részletesebben

Hardware alapismeretek

Hardware alapismeretek Alapfogalmak Hardware alapismeretek Hardver (angolul: hardware) A számítógép fizikailag megfogható részeinek összességét értjük. A számítógép működéséhez alapvetőn hardver és szoftver szükséges, a kettő

Részletesebben

az EUREKA Programban való magyar részvétel támogatására

az EUREKA Programban való magyar részvétel támogatására PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap az EUREKA Programban való magyar részvétel támogatására Kódszám: EUREKA_HU_13 1 TARTALOM A. ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK... 3 A.1. A pályázati kiírás

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ OUTDOOR FULL POWER. OH Monitoring Kft. TNS Hoffmann Kft. 2016. február

TÁJÉKOZTATÓ OUTDOOR FULL POWER. OH Monitoring Kft. TNS Hoffmann Kft. 2016. február TÁJÉKOZTATÓ OUTDOOR FULL POWER OH Monitoring Kft. TNS Hoffmann Kft. 2016. február Bevezetés Az Outdoor Full Power mint neve is mutatja outdoor tervezést segítő program. A program célja egy olyan eszközt

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere Szám: 19213/2013. Javaslat Az Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2013.(II.21.) önkormányzati rendelet módosítására A nemzetiségek

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Ömledék homogenitásának javítási lehetőségei fröccsöntésnél és extrúziónál A reprodukálható termékminőséghez elengedhetetlen a homogén ömledék biztosítása. Színhibák elkerülése,

Részletesebben

A.26. Hagyományos és korszerű tervezési eljárások

A.26. Hagyományos és korszerű tervezési eljárások A.26. Hagyományos és korszerű tervezési eljárások A.26.1. Hagyományos tervezési eljárások A.26.1.1. Csuklós és merev kapcsolatú keretek tervezése Napjainkig a magasépítési tartószerkezetek tervezése a

Részletesebben

Tantárgyi követelmény Szakiskola 9/E évfolyam

Tantárgyi követelmény Szakiskola 9/E évfolyam Tantárgyi követelmény Szakiskola 9/E évfolyam 2015/2016 TARTALOMJEGYZÉK 1. Magyar nyelv és irodalom... 3 2. Állampolgári ism.... 4 3. Erkölcstan... 5 4. Angol... 6 5. Matematika... 7 6. Természetismeret...

Részletesebben

A hierarchikus adatbázis struktúra jellemzői

A hierarchikus adatbázis struktúra jellemzői A hierarchikus adatbázis struktúra jellemzői Az első adatbázis-kezelő rendszerek a hierarchikus modellen alapultak. Ennek az volt a magyarázata, hogy az élet sok területén első közelítésben elég jól lehet

Részletesebben

1 / 118 2016.03.29. 11:17

1 / 118 2016.03.29. 11:17 1 / 118 2016.03.29. 11:17 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint

Részletesebben

SL7000. Intelligens kereskedelmi és ipari fogyasztásmérő

SL7000. Intelligens kereskedelmi és ipari fogyasztásmérő SL7000 Intelligens kereskedelmi és ipari fogyasztásmérő Kereskedelmi és ipari fogyasztásmérők Az SL7000 ipari és kereskedelmi fogyasztásmérők a mérési alkalmazások széles körét teszik lehetővé a kis ipari

Részletesebben

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. HATÁROZAT-ot

A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi. HATÁROZAT-ot Ikt.sz.: D.749/12 /2011. KÖZB ESZERZÉSEK TANÁCSA KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1024 Budapest, Margit krt. 85. 1525 Pf.: 166. Tel.: 06-1/336-7776, fax: 06-1/336-7778 E-mail: dontobizottsag@kt.hu A Közbeszerzési

Részletesebben

Sztereogramok szerkesztése

Sztereogramok szerkesztése Sztereogramok szerkesztése A látás becsapható, annak köszönhetően, hogy az emberi agy absztrahál, elhanyagol, asszociál, és a gyorsaságot tartja szem előtt. Látási illúziók akkor keletkeznek, ha a látvány

Részletesebben

3. gyakorlat. 1/7. oldal file: T:\Gyak-ArchiCAD19\EpInf3_gyak_19_doc\Gyak3_Ar.doc Utolsó módosítás: 2015.09.17. 22:57:26

3. gyakorlat. 1/7. oldal file: T:\Gyak-ArchiCAD19\EpInf3_gyak_19_doc\Gyak3_Ar.doc Utolsó módosítás: 2015.09.17. 22:57:26 3. gyakorlat Kótázás, kitöltés (sraffozás), helyiségek használata, szintek kezelése: Olvassuk be a korábban elmentett Nyaraló nevű rajzunkat. Készítsük el az alaprajz kótáit. Ezt az alsó vízszintes kótasorral

Részletesebben

feladatok meghatározása során elsősorban az eszközök ismeretére, az eszközökkel megvalósítható lehetőségek feltérképezésére és az alkotó

feladatok meghatározása során elsősorban az eszközök ismeretére, az eszközökkel megvalósítható lehetőségek feltérképezésére és az alkotó INFORMATIKA 5-8. Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan

Részletesebben

KIEMELT PROJEKT ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program

KIEMELT PROJEKT ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program KIEMELT PROJEKT ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program IT szakemberképzés és az informatika mint lehetőség a hátrányos helyzetű tanulók számára c. Kiemelt Projekt Felhívásához Kódszám: TÁMOP-3.1.16-14

Részletesebben

Integrált ügyviteli rendszer: Kettős könyvelés modul

Integrált ügyviteli rendszer: Kettős könyvelés modul Integrált ügyviteli rendszer: Kettős könyvelés modul Használati útmutató 1988-2015. 3100.Salgótarján Fő tér 1. tel.: 36-32-423-912, e-mail minorg@minorg.hu Internet: http://www.minorg.hu/ 1.oldal Tartalomjegyzék.

Részletesebben

Az információs társadalom lehetőségeivel csak azok a személyek tudnak megfelelő módon élni, akik tudatosan alkalmazzák az informatikai eszközöket,

Az információs társadalom lehetőségeivel csak azok a személyek tudnak megfelelő módon élni, akik tudatosan alkalmazzák az informatikai eszközöket, INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

Követeléskezelő szoftver bérleti szerződés

Követeléskezelő szoftver bérleti szerződés Követeléskezelő szoftver bérleti szerződés e-versenyeztetési eljárás Eljárás száma: BKV Zrt. V- 209/15. AJÁNLATI FELHÍVÁS Budapest, 2015. szeptember Ajánlatkérő neve: AJÁNLATI FELHÍVÁS Budapesti Közlekedési

Részletesebben

Budaörs BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2010. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE

Budaörs BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2010. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE Budaörs BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 2010. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSE Tartalomjegyzék 2010. évi költségvetés általános indoklása Budaörs Város Önkormányzat 2010. évi költségvetésének általános indokolása...1 oldal

Részletesebben

Matematika. 1-4. évfolyam. tantárgy 2013.

Matematika. 1-4. évfolyam. tantárgy 2013. Matematika tantárgy 1-4. évfolyam 2013. Célok és feladatok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról, mint tudásrendszerről, és mint sajátos emberi megismerési, gondolkodási,

Részletesebben

Tevékenységadminisztrációs pillér

Tevékenységadminisztrációs pillér Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet TÁMOP 5.4.1. kiemelt projekt Szociális szolgáltatások modernizációja, központi és területi stratégiai tervezési kapacitások megerősítése, szociálpolitikai döntések

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató NavNGo igo 8 Navigációs szoftver mobile devices készülékekhez magyar december 2008, ver. 1.3.0 Szerzői jogok A termékben, valamint a dokumentumban közölt információk bármikor, előzetes

Részletesebben

DELL Inspiron 5559 DLL_Q1_31_FF_212755

DELL Inspiron 5559 DLL_Q1_31_FF_212755 DELL Inspiron 5559 DLL_Q1_31_FF_212755 (DLL_Q1_31_FF_212755) Bruttó ár: 245.990 Ft Ár: 100.000-125.000 Ft Termékvonal: Dell Notebook / Dell Laptop Termékvonal2: Notebook / Laptop Processzor: Intel Core

Részletesebben

KIRIPOVSZKY CSABA AZ EMBERKERESKEDELEM ÉS A SZERVEZETT BŐNÖZÉS KAPCSOLATA A PROSTITÚCIÓ TÜKRÉBEN

KIRIPOVSZKY CSABA AZ EMBERKERESKEDELEM ÉS A SZERVEZETT BŐNÖZÉS KAPCSOLATA A PROSTITÚCIÓ TÜKRÉBEN KIRIPOVSZKY CSABA AZ EMBERKERESKEDELEM ÉS A SZERVEZETT BŐNÖZÉS KAPCSOLATA A PROSTITÚCIÓ TÜKRÉBEN A Nemzeti Nyomozó Iroda Emberkereskedelem Elleni Osztálya 2004. július 1-jén jött létre a Szervezett Bőnözés

Részletesebben

emachines D720/D520 sorozat Rövid útmutató

emachines D720/D520 sorozat Rövid útmutató emachines D720/D520 sorozat Rövid útmutató Copyright 2008. Acer Incorporated. Minden jog fenntartva. emachines D720/D520 sorozat Rövid útmutató Eredeti kiadás 08/2008 A vállalat sem nyíltan, sem burkoltan

Részletesebben

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Informatika HELYI TANTERV 6-8. ÉVFOLYAM. KÉSZÍTETTE: Oroszné Farkas Judit Dudásné Simon Edit

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Informatika HELYI TANTERV 6-8. ÉVFOLYAM. KÉSZÍTETTE: Oroszné Farkas Judit Dudásné Simon Edit Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola Informatika HELYI TANTERV 6-8. ÉVFOLYAM KÉSZÍTETTE: Oroszné Farkas Judit Dudásné Simon Edit MISKOLC 2015 Összesített óraterv A, Évfolyam 6. 7. 8. Heti 1 1 1 óraszám

Részletesebben

BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE. B.1.7. Fejezet. Testhang érzékelők követelmények

BIZTONSÁGTECHNIKAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI KOCKÁZATOK KEZELÉSÉRE. B.1.7. Fejezet. Testhang érzékelők követelmények BIZTONSÁGTECHNIAI ÚTMUTATÓ A BETÖRÉSES LOPÁS-RABLÁSBIZTOSÍTÁSI OCÁZATO EZELÉSÉRE (AJÁNLÁS) B.1.7. Fejezet Testhang érzékelők követelmények kiadás A dokumentum megnevezése kiadva visszavonva 0 Testhang

Részletesebben

1. Tétel. Multimédia alapfogalmai

1. Tétel. Multimédia alapfogalmai 1. Ön részt vesz egy online multimédia adatbázis megvalósításában. A fejlesztés előkészítéseként tekintse át a multimédia rendszerek sajátosságait, a multimédia rendszerekre vonatkozó követelményeket,

Részletesebben

Számítógépek. 2.a) Ismertesse a kombinációs hálózatok alapelemeit és a funkcionálisan teljes rendszer

Számítógépek. 2.a) Ismertesse a kombinációs hálózatok alapelemeit és a funkcionálisan teljes rendszer Számítógépek 1.a) Ismertesse az információ analóg és digitális leképzésének lehetőségeit, a számrendszereket és a gyakoribb kódrendszereket! Jellemezze a logikai függvényeket, és mutassa be az egyszerűsítési

Részletesebben

A rendszerek folyamatlogikai rendje

A rendszerek folyamatlogikai rendje A rendszerek folyamatlogikai rendje 6. A SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI FOLYAMAT IRÁNYÍTÁSA operatív irányítás 13. Mobil összetevők 1. SZEMÉLYSZÁLLÍ- TÁS TERVEZÉSE 11. Szállítási feladat 12. Immobil összetevők 15.

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KAMARA A-037-166/2008. EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött egyrészről az Állami Számvevőszék a továbbiakban: ÁSZ (1052 Budapest, Apáczai Csere János u.

Részletesebben

Az 5-2. ábra két folyamatos jel (A és B) azonos gyakoriságú mintavételezését mutatja. 5-2. ábra

Az 5-2. ábra két folyamatos jel (A és B) azonos gyakoriságú mintavételezését mutatja. 5-2. ábra Az analóg folyamatjeleken - mielőtt azok további feldolgozás (hasznosítás) céljából bekerülnének a rendszer adatbázisába - az alábbi műveleteket kell elvégezni: mintavételezés, átkódolás, méréskorrekció,

Részletesebben

29.6.2013 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 179/1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2013/35/EU IRÁNYELVE. (2013. június 26.)

29.6.2013 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 179/1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2013/35/EU IRÁNYELVE. (2013. június 26.) 29.6.2013 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 179/1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2013/35/EU IRÁNYELVE (2013. június 26.) a munkavállalók fizikai tényezők (elektromágneses terek) által okozott kockázatoknak

Részletesebben

Adathálózati (Internet) szolgáltatás Általános Szerzıdési Feltételek (v1.2) Érvényes : 2009.06.18-tól. Tartalomjegyzék

Adathálózati (Internet) szolgáltatás Általános Szerzıdési Feltételek (v1.2) Érvényes : 2009.06.18-tól. Tartalomjegyzék Fejezet- és bekezdés címek Adathálózati (Internet) szolgáltatás Általános Szerzıdési Feltételek (v1.2) Érvényes : 2009.06.18-tól Tartalomjegyzék 1. A szolgáltató adatai 1.1. A szolgáltató megnevezése,

Részletesebben

1. AZ IRÁNYÍTÓRENDSZEREK FEJLŐDÉSE

1. AZ IRÁNYÍTÓRENDSZEREK FEJLŐDÉSE 4 1. AZ IRÁNYÍTÓRENDSZEREK FEJLŐDÉSE Az irányítástechnika, ezen belül a szabályozástechnika és vezérléstechnika fogalmait nemzetközi (angol és francia), országonként saját nyelvű terminológiai szabvány

Részletesebben

Útmutató a hardver használatához HP Compaq dx2200 üzleti célú mikrotornyos számítógép

Útmutató a hardver használatához HP Compaq dx2200 üzleti célú mikrotornyos számítógép Útmutató a hardver használatához HP Compaq dx2200 üzleti célú mikrotornyos számítógép A kiadvány cikkszáma: 413758-211 2006. január Jelen útmutató a számítógép bővítésével kapcsolatos alapvető tudnivalókat

Részletesebben

HOMLOKRAKODÓ TELJES ERŐ A PROFIKNAK!

HOMLOKRAKODÓ TELJES ERŐ A PROFIKNAK! HOMLOKRAKODÓ TELJES ERŐ A PROFIKNAK! ELSŐ OSZTÁLYÚ Szerelje fel, fogjon a munkához és tapasztalja meg a teljes erőt: A STOLL Profi Line termékcsaládja minden téren lenyűgöz optimális paramétereivel. Teljesen

Részletesebben

NVE-M300P Navigációs modul felhasználói kézikönyv

NVE-M300P Navigációs modul felhasználói kézikönyv NVE-M300P Navigációs modul felhasználói kézikönyv 1 1 Fontos tudnivalók Kérjük, olvassa el alaposan a termék használata elıtt. A termék célja, hogy biztonságos módon adjon utasításokat kanyarról kanyarra,

Részletesebben

Üzemzavarok. Csomagolás. Tisztítás és karbantartás

Üzemzavarok. Csomagolás. Tisztítás és karbantartás Conrad Szaküzlet 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel: (061) 302-3588 Conrad Vevőszolgálat 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: (061) 319-0250 Jay-Tech kombo szkenner, PS970 Rend. sz.: 88 21 75 A rendeltetésszerű

Részletesebben

Kerékpáros ruházati kisokos. avagy. Hogyan öltözzünk kerékpározáshoz?

Kerékpáros ruházati kisokos. avagy. Hogyan öltözzünk kerékpározáshoz? Kerékpáros ruházati kisokos avagy Hogyan öltözzünk kerékpározáshoz? Tartalomjegyzék Bevezetés...3 Hogyan működik a hőháztartásunk?...3 Ruházkodási ismeretek...4 Ruhatárunk darabjai...7 1, Fejrevalók...7

Részletesebben

Városközponti Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási intézmény

Városközponti Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási intézmény Városközponti Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási intézmény Belvárosi Óvoda HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA 2010. TARTALOMJEGYZÉK 1. Az óvoda adatai 4 Bevezető 5 1.1.Az óvoda bemutatása 6 Gyermekkép

Részletesebben

Kawasaki 2006 Új Modell Információ ZZR 1400

Kawasaki 2006 Új Modell Információ ZZR 1400 Kawasaki 2006 Új Modell Információ ZZR 1400 2006. Új Modell Információ ZZR 1400 1/12 ZÁSZLÓSHAJÓ Egy gyártót mindig az általa megalkotott motor jellemeznek a legjobban. A Kawasaki motorkerékpárok meghatározó

Részletesebben

4. Adatkezelő: AGE Optima Bt.. (székhely: 1094 Budapest, Berzenczey utca 39-41.)

4. Adatkezelő: AGE Optima Bt.. (székhely: 1094 Budapest, Berzenczey utca 39-41.) Adatvédelmi szabályzat Hatályos: 2016.01.01. napjától I. A szabályzat hatálya Jelen Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat (továbbiakban: Szabályzat) a www.horvatorszagszeretlek.hu címen elérhető oldalhoz

Részletesebben

Károli Gáspár Református Egyetem

Károli Gáspár Református Egyetem Károli Gáspár Református Egyetem Informatikai szabályzat 1 (SzMSz I.13. számú melléklete) 1 Az Informatikai szabályzatot a Szenátus 126/2010. (IX.29.) sz. határozatával fogadta el, hatályos 2010. október

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

Eötvös Loránd Tudományegyetem EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Eötvös Loránd Tudományegyetem EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Készítette: Az ELTE EKSZ K21 Minőségfejlesztési projekt Minőségkoordinálási munkacsoportja felelős: Kálóczi Katalin

Részletesebben

Új generációs objektívtervezés

Új generációs objektívtervezés A Canon ma bemutatta a PowerShot G15-öt és a PowerShot SX50 HS-t két új, innovatív, kompakt fényképezőgépet, amelyek jól demonstrálják a Canon szakértelmét az új generációs objektívek tervezése terén.

Részletesebben

Ü G Y R E N D SZÉCSÉNYI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL 1 GAZDASÁGI SZERVEZETÉNEK GAZDÁLKODÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FELADATAIRA

Ü G Y R E N D SZÉCSÉNYI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL 1 GAZDASÁGI SZERVEZETÉNEK GAZDÁLKODÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FELADATAIRA 8. melléklet a 12/2011.(IV.20.) önkormányzati rendelethez Ü G Y R E N D SZÉCSÉNYI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL 1 GAZDASÁGI SZERVEZETÉNEK GAZDÁLKODÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FELADATAIRA 1 A megnevezést módosította

Részletesebben

TVR 40 Rövid áttekintés

TVR 40 Rövid áttekintés GE Security TVR 40 Rövid áttekintés Tartalom A csomag tartalma 1 Telepítési környezet 1 A TVR 40 beállítása első alkalommal 1 Eszközök csatlakoztatása 1 Külső adat és riasztási ki/bemeneti kábel csatlakoztatása

Részletesebben

NEVELÉSI PROGRAM A MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ OSZTÁLYOK RÉSZÉRE

NEVELÉSI PROGRAM A MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ OSZTÁLYOK RÉSZÉRE NEVELÉSI PROGRAM A MAGYAR-ANGOL KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ OSZTÁLYOK RÉSZÉRE Budapest, 2009. szeptember 1 A M A G Y A R A N G O L K É T T A N Í T Á S I N Y E L V Ű O K T A T Á S S A J Á T O S S Á G A I B E V

Részletesebben

FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola Sátoraljaújhely FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV 1. kiadás Hatályba léptetve: 2013. október 30. Ellenőrzött példány Nem ellenőrzött

Részletesebben

SM-G935F. Felhasználói kézikönyv

SM-G935F. Felhasználói kézikönyv SM-G935F Felhasználói kézikönyv Hungarian. 04/2016. Rev.1.2 www.samsung.com Tartalom Alapok 4 Fontos tudnivalók 6 Az értékesítési doboz tartalma 7 A készülék elrendezése 9 Akkumulátor 15 SIM-kártya (nano-sim-kártya)

Részletesebben

Mérés és értékelés a tanodában egy lehetséges megközelítés

Mérés és értékelés a tanodában egy lehetséges megközelítés Mérés és értékelés a tanodában egy lehetséges megközelítés Baráth Szabolcs Fejes József Balázs Kasik László Lencse Máté 2016 Javaslat tanodák számára a mérési és értékelési kultúrájuk megújításához Tartalom

Részletesebben

S Z E L L E M I T U L A J D O N - K E Z E L É S I

S Z E L L E M I T U L A J D O N - K E Z E L É S I A S Z E G E D I T U D O M Á N Y E G Y E T E M S Z E L L E M I T U L A J D O N - K E Z E L É S I S Z A B Á L Y Z A T A Szeged, 2014. november 03. A Szegedi Tudományegyetem Szellemitulajdon-kezelési Szabályzata

Részletesebben

Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK

Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Bevezető... 15 1. Alapvető tudnivalók... 17 1.1. A számítógép... 17 1.2. Az adatok tárolása... 18 1.2.1. Lemezegység azonosítás... 21 1.2.2. Állományok azonosítása...

Részletesebben

FWA 4630 futómű-állító készülék

FWA 4630 futómű-állító készülék FWA 4630 futómű-állító készülék Product Information Guide FWA 4630 1 Tartalom 1. Bemutatás 2. Áttekintés 3. Az alkotóelemek bemutatása 4. Installálási útmutató 5. Szoftver 6. Referencia-adatbázis 7. Kiegészítők

Részletesebben

Vizsgálati jelentés. A QUAESTOR Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Nyrt. célvizsgálatáról

Vizsgálati jelentés. A QUAESTOR Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Nyrt. célvizsgálatáról *Ikt./Ref: *** / /2008. A QUAESTOR Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Nyrt. célvizsgálatáról Készítette: *** Jóváhagyta: *** 2008. november TARTALOMJEGYZÉK 1. A VIZSGÁLAT JELLEMZŐI, CÉLJA, IDŐTARTAMA,

Részletesebben

LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZAT

LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZAT BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INTÉZMÉNYMŰKÖDTETŐ ÉS FENNTATÓ KÖZPONT 1139 Budapest, XIII., Hajdú utca 29. LELTÁROZÁSI ÉS LELTÁRKÉSZÍTÉSI SZABÁLYZAT KÉSZÜLT: 2013.05.01. KÉSZÍTETTE: JÓVÁHAGYTA:

Részletesebben

TERC V.I.P. Összevont Épít ipari Költségvetés-készít Programrendszer

TERC V.I.P. Összevont Épít ipari Költségvetés-készít Programrendszer TERC V.I.P. Összevont Épít ipari Költségvetés-készít Programrendszer Felhasználói kézikönyve TERC Kft. Budapest 2015. Kiadó: TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1149 Budapest, Pillangó park 9. Tel.:

Részletesebben

M I N Ő S É G B I Z T O S Í T Á S I SZABÁLYZAT. I n t e g r á l t K ö r n y e z e t - é s M i n ő s é g i r á n y í t á s i R e n d s z e r

M I N Ő S É G B I Z T O S Í T Á S I SZABÁLYZAT. I n t e g r á l t K ö r n y e z e t - é s M i n ő s é g i r á n y í t á s i R e n d s z e r M I N Ő S É G B I Z T O S Í T Á S I SZABÁLYZAT I n t e g r á l t K ö r n y e z e t - é s M i n ő s é g i r á n y í t á s i R e n d s z e r 1. Az integrált minőségirányítási rendszer céljai (1) A Szolnoki

Részletesebben

Felhasználói leírás v1.0

Felhasználói leírás v1.0 1 Felhasználói leírás v1.0 A Lakás Expressz Szolgáltatás Elemző rendszer felhasználói funkcióiról Verzió: v1.0 Készült: 2013.március 27. 2 TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezető... 3 2 Tarifálás... 4 2.1 Navigáció

Részletesebben

Ősszel indulnak az első vidékfejlesztési pályázatok

Ősszel indulnak az első vidékfejlesztési pályázatok Ősszel indulnak az első vidékfejlesztési pályázatok Az Európai Bizottság 2015 08.11.-én hivatalosan elfogadta a Vidékfejlesztési Programot (VP), így közel 1300 milliárd forint áll majd rendelkezésre 2020-ig

Részletesebben

emachines E620 sorozat Rövid útmutató

emachines E620 sorozat Rövid útmutató emachines E620 sorozat Rövid útmutató Copyright 2008. Acer Incorporated. Minden jog fenntartva. emachines E620 sorozat Rövid útmutató Eredeti kiadás 08/2008 A vállalat sem nyíltan, sem burkoltan nem nyilatkozik

Részletesebben

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ A CIB BANK ZRT. POS SZOLGÁLTATÁSÁRÓL HATÁLYOS: 2014. MÁRCIUS 15-TŐL

TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ A CIB BANK ZRT. POS SZOLGÁLTATÁSÁRÓL HATÁLYOS: 2014. MÁRCIUS 15-TŐL TERMÉKTÁJÉKOZTATÓ A CIB BANK ZRT. POS SZOLGÁLTATÁSÁRÓL HATÁLYOS: 2014. MÁRCIUS 15-TŐL TARTALOM 1. Előnyei... 3 2. Elfogadott kártyatípusok... 3 3. A szolgáltatás igénybevétele... 3 4. Technikai jellemzők...

Részletesebben