TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Református Teológiai Kar Tantárgy kódja: KPT/ANG1/ MDS/11. Tantárgy megnevezése: Angol nyelv I.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Református Teológiai Kar Tantárgy kódja: KPT/ANG1/ MDS/11. Tantárgy megnevezése: Angol nyelv I."

Átírás

1 KPT/ANG1/ MDS/11 Tantárgy megnevezése: Angol nyelv I. Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 2 / 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 / 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Lilla Balázs

2 KPT/ANG2/ MDS/11 Tantárgy megnevezése: Angol nyelv II. Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 2 / 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 / 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Lilla Balázs

3 KPT/ANG3/ MDS/11 Tantárgy megnevezése: Angol nyelv III: Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 2 / 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 / 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Lilla Balázs

4 KPT/ANG4/ MDS/11 Tantárgy megnevezése: Angol nyelv IV. Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 2 / 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 / 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Lilla Balázs

5 KPT/ANG5/ MDS/12 Tantárgy megnevezése: Angol nyelv V. Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 2 / 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 / 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Lilla Balázs

6 KPT/ANG6/ MDS/12 Tantárgy megnevezése: Angol nyelv VI. Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 2 / 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 / 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Lilla Balázs

7 KPT/BCL/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Humánbiológia Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Az emberi sejtek. Sejtosztódás. Szövetek Növekedés és fejlődés a prenatális és posztnatális (újszülöttkor, csecsemőkor, kisgyermekkor, óvodáskor, kisiskoláskor, kamaszkor, ifjúkor, felnőttkor, idős kor) időszakokban. Csontrendszer. Izomrendszer. Keringési rendszer. Emésztőrendszer. Nemi szervrendszer. Légzőrendszer. Idegrendszer. Érzékszervek. Belső elválasztású mirigyek. Bodzsár, É.: Humánbiológia. Budapest, Dylevský, I: Somatológia. Martin, Mader, S. S.: Human biology. Wm. C. Brown Publishers, USA, Third edition Nagy, M.: Humánbiológia. Lilium Aurum, Dunajská Streda, Netter, F. H.: Anatomický atlas člověka. Grada, Praha, Pospíšil, M. a kol.: Biológia človeka. PriFUK Bratislava, Az értékelt hallgatók száma:

8 Oktató: PaedDr. Melinda Nagy, PhD.

9 KSZ/BT1/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Bibliai teológia I. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. A tantárgy keretén belül a tudományág történetének áttekintése után sor kerül az Ószövetséghez való keresztyén teológiai hozzáállások ismertetésére. Az előadások súlypontját a Pentateuchos központi témáinak teológiai áttekintése alkotja Kötelező irodalom : Bándy, Gy.: Az Ószövetség teológiája. SJE Komárom, 2010 Ajánlott irodalom : Von Rad, G.: Az Ószövetség teológiája I. Osiris kiadó, Budapest, 2000 Westermann, C.: Az Ószövetség teológiájának vázlata. Budapest, 1993 Bándy, J.: Teológia Starej zmluvy. UK Bratislava, 2003 Preuss, H.D.: Theologie des Alten Testament, Band I. Kohlhammer, Stuttgart-Berlin-Köln, 1991 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Ing. Jolana Kisová, PhD.

10 KNZ/BT2/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Bibliai teológia II. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. A hallgató részt kell vegyen az előadásokon, át kell tanulmányoznia az ajánlott szakirodalmat, valamint abszolvánia a vizsgát. 100 pont elérése: Részvétel az előadásokon (10 pont), teszt I. (45 pont), a záró teszt II. sikeres abszolválása (45 pont). A tantárgy keretén belül a tudományág történetének áttekintése után sor kerül az Ószövetség különböző teológiai megközelítéseinek ismertetésére. Az előadások súlypontját a Korai Próféták, Krónikás Történeti Műve, Zsoltárok könyve, Bölcsesség-irodalom, az Öttekercs könyvei, Dániel és a Későbbi Próféták teológiai áttekintése alkotja. A tantárgy keretén belül a tudományág történetének áttekintése után sor kerül az Ószövetség különböző teológiai megközelítéseinek ismertetésére. Az előadások súlypontját a Korai Próféták, Krónikás Történeti Műve, Zsoltárok könyve, Bölcsesség-irodalom, az Öttekercs könyvei, Dániel és a Későbbi Próféták teológiai áttekintése alkotja. Bándy, Gy.: Az Ószövetség teológiája. SJE Komárom, 2010 Von Rad, G.: Az Ószövetség teológiája I. Osiris kiadó, Budapest, 2000 Westermann, C.: Az Ószövetség teológiájának vázlata. Budapest, 1993 Bándy, J.: Teológia Starej zmluvy. UK Bratislava, 2003 Preuss, H.D.: Theologie des Alten Testament, Band I. Kohlhammer, Stuttgart-Berlin-Köln, 1991 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Ing. Jolana Kisová, PhD.

11

12 KSZ/BT3/MDS/12 Tantárgy megnevezése: Bibliai teológia III. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Viktor Kókai Nagy, PhD.

13 KNZ/BT4/MDS/12 Tantárgy megnevezése: Bibliai teológia IV. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Viktor Kókai Nagy, PhD.

14 KPT/DIA/12 Tantárgy megnevezése: Diakónia Oktatás formája: Hetente: A tanulmányok ideje alatt: Kreditszám: 0 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: KPT/UD/MDS/11 a KPT/SD1/MDS/11 a KPT/TMD/MDS/11 a KPT/PTD/ MDS/11 a KPT/SD2/MDS/11 a KNZ/PNZ1/MDS/11 a KPT/EKL1/MDS/11 a KST/SYT1/ MDS/11 a KSZ/PSZ1/MDS/11 a KNZ/PNZ2/MDS/11 a KPT/ZPR/MDS/11 a KRF/KF1/MDS/11 a KRF/REL1/MDS/11 a KST/SYT2/MDS/11 a KSZ/PSZ2/MDS/11 a KPT/PRP/MDS/11 a KRF/ KF2/MDS/11 a KRF/REL2/MDS/11 a KST/SYT3/MDS/11 a KSZ/BT1/MDS/11 a KNZ/BT2/ MDS/11 a KPT/PPR/MDS/11 a KRF/KF3/MDS/11 a KRF/REL3/MDS/11 a KST/SYT4/MDS/11 a KRF/REL4/MDS/12 a KST/SYT5/MDS/12 a KST/VKM1/MDS/12 a KSZ/BT3/MDS/12 a KNZ/BT4/MDS/12 a KRF/REL5/MDS/12 a KST/SYT6/MDS/12 a KST/VKM2/MDS/12 Az értékelt hallgatók száma: 29 Oktató:

15 KPT/DPR/MDS/12 Tantárgy megnevezése: Diplomamunka Oktatás formája: Hetente: A tanulmányok ideje alatt: Kreditszám: 10 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. A diplomamunka leadása az akadémiai év meghatározott harmonogrammjának keretén belül. A mindenkori hatályos szabályok a SJE vonatkozó rendeleteiben vannak rögzítve. A hallgató a diplomamunka kidolgozása folytán kompetenciát szerez a tudományos munka írásának és a szakirodalom megfelelő feldolgozásának, valamint a hipotézisek felállításának és a kutatás kiértékelésének képességére. A diplomamunka a tanulmányi program lezárásának hozadéka. 1. A diplomamunka hozadéka az adott tanulmányi szakra vonatkozóan 2. A munka eredetisége 3. Hitelesség és korrekt idézés 4. A belső előírásokkal való egyezés 5. A szakdolgozat terjedelme 6. A munka nyelvi, stilisztikai és formai követelményei 7. A záródolgozat megvédésének formai és tartalmi követelményei A diplomamunka témájának megfelelően Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Katarína Pólya, PhD., prof. ThDr. Miklós Kocsev, PhD.

16

17 KPT/DPS/MDS/12 Tantárgy megnevezése: Diploma szeminárium Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. folyamatos konzultációk A tantárgy célja a hallgatók segítése záródolgozatuk megírásában, a dolgozat alakulásának felügyelete és tanácsolása. A tant rgy kimenete a diplomamunka bemutatása és értékelése A diplomamunka témájának kiválasztása - saját téma illetve a megadott témák közül. Önálló kutatás, anyaggyűjtés, osztályozás és feldolgozás, a dolgozat helyes felépítése. Az idézés módja, a felhasznált irodalommal való helyes foglalkozás. A záródolgozat formai részének kialakítása. Az adott dolgozatnak megfelelő irodalom - a vezető tanár ajánlása alapján. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Katarína Pólya, PhD.

18 KPT/EKL1/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Ekleziológia Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Zsolt Görözdi, PhD.

19 KPT/EM/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Etnikai kisebbségek Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Park Sung Kon, D. min.

20 KPT/FAP/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Filozófiai antropológia Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. A hallgatótól elvárt a szakirodalom rendszeres olvasása, és az előadásokon való aktív részvétel. Az értékelés szóbeli vizsga során történik. A hallgató számot ad arról, hogy az említett filozófiai kérdéseket érti, meg tudja válaszolni, és az egyes témaköröket össze tudja kapcsolni. Továbbá a kurzus célja, hogy a hallgató értékelni tudja az adott antropológiai kérdést a Szentírás fényében. A hallgató megismerkedik az emberrel kapcsolatos filozófiai nézetekkel, és megtanulja ezen ismereteket a Szentírás üzenetével összehasonlítani. Bevezetés a filozófiai antropológiába A Biblia emberképe A test és lélek egysége A szabad akarat kérdése Az ember mint társadalmi lény Élet és halál Nyíri Tamás Antropológiai vázlatok vyd. - Budapest : Szent István Társulat, s. Dr. Szathmáry Sándor: Theológiai antropológia dióhéjban Károli Egyetemi Kiadó, kiad. 182 s. ISBN: Bernard Kaiser: Egyedül Krisztus : A reformátori hit védelmében vyd. - Pécel : Ébredés Alapítvány, s. - ISBN magyar Az értékelt hallgatók száma:

21 Oktató: Mgr. Klaudia Takács

22 KRF/KF1/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Fejezetek a filozófia-történetből I. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD.

23 KRF/KF2/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Fejezetek a filozófia-történetből II. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD.

24 KRF/KF3/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Fejezetek a filozófia-történetből III. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD.

25 KPT/KOM/MDS/12 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Kommunikáció Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 2 / 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 / 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. A tárgyat értékelés - szóbeli vizsga - zárja. A folyamatos értékelés és a végértékelés aránya: 0/100%. A szóbeli vizsga feltétele az írásbeli felmérő legalább 50%-os eredményessége. A tárgyat akkor abszolválta a hallgató, ha a tárgy maximális értékeléséből legalább 60%-ot elért. Az értékelési skála: A (100-91%, kitűnő - kitűnő eredmények); B (90-81%,, dicséretes - az átlaghoz képest több); C (80-73%, jó - átlagos, megbízható munkát végzett); D (72-66%, kielégítő - elfogadható eredmény); E (65-60%, elégséges - az eredmények a teljesítés minimumát mutatják); Fx (59-0%, elégtelen - ismételni kell a tárgy tanulását és a vizsgát). A kommunikáció elméleti részének és eszköztárának elsajátítása révén a hallgató megérti és elsajátítja az effektív kapcsolatteremtés és kommunikáció lényegét és fontosságát, amely elengedhetetlen készsége a diakónusnak és szociális munkásnak. A hallgató az elméleti ismeretanyagot készségeinek megfelelően használja a gyakorlatban, mint kommunikációs eszközöket, formákat, modelleket és megoldásokat. Készséget szerez a nem mindennapi kommunikációs szituációkban való jártasságra, mint például: egészségügyi és szociális intézetekben való szolgálat, vagy a diakónus sajátos - evangéliumi - szolgálatához tartozó kifejezőkészségben. 1. Bevezetés: jel, információ, kommunikáció; kommunikáció fogalma és modelljei 2. Kommunikációs csatornák ismertetése 3. Szemiotika: jelrendszerek 4. A nyelv és a beszéd, mint kommunikációs eszközei 5. Nonverbális kommunikáció: gesztusok, mimika, testbeszéd; kommunikációs értést zavaró tényezők 6. Kommunikáció társadalmi színterei: közvetlen emberi kommunikáció; magán- és hivatalos kommunikáció; az egyházi kommunikáció sajátosságai 7. Szociális kommunikáció és evangéliumhirdetés sajátos funkciói, síkjai, módozatai, összetevői, iránya, effektivitása;

26 8. A diakónus, szociális munkás alapvető kommunikációs készségei és azok fejlesztése 9. Beszélgetési technikák és az ige 10. Speciális kapcsolatteremtési kommunikációs technikák 11. Speciális kommunikációs szituációk: idős ember, beteg ember, fogyatékkal élő ember, 12. Nyilvános kommunikáció, tömegkommunikáció: TV, rádió, internet 13. Az imádság, mint kommunikációs eszköz és tartalom 1. Konczosné dr. Szombathelyi Márta: Kommunikációs ismeretek; Universitas-Győr kht., Győr, ISBN Tenke Sándor: Egyház, társadalom és kommunikáció. Rádyi Nyomda, Budapest, ISBN Buda Béla: A közvetlen emberi kommunikáció szabályszerűségei. Harmadik kiadás, Animula Kiadó,Budapest, ISBN Int.: onallokotetek/kozvetlenemberi-kommunikaciotext.pdf 4. Béres István - Horányi Özséb (szerk.): Társadalmi kommunikáció. Egyetemi tankönyv. Osiris. Budapest, ISBN Int.: beres_horanyi_tarsadalmi_kommunikacio/tartalom.htm 5. Em Griffin: Bevezetés a kommunikáció elméletbe. Harmat Kiadó Alapítvány, Budapest, ISBN Karl Erik Rosengren: Kommunikáció. Ötödik kiadás. Typotex Kiadó, ISBN Szabó Katalin: Kommunikáció felsőfokon. Kossuth Kiadó, Budapest, ISBN Friedmann Schulz von Thun: A kommunikáció zavarai és feloldásuk. Háttér Kiadó, Budapest, ISBN Németh Erzsébet: Közszereplés. Osiris Kiadó kft., Budapest, ISBN magyar Az értékelt hallgatók száma: Oktató: ThDr. Alfréd Somogyi, PhD.

27 KPT/MDP/MDS/11 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Misszió hazai kultúrkörben Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. - A tantárgy rövid leírása Az előadásaimnak a célja bemutatni a különböző missziói szolgálatokat, amelyekkel találkozhatunk a belmisszió folyamán. A belmisszió a mai napokban még fontosabb feladata az egyháznak és azoknak, akik elhívást éreznek ezen a területen. Szükséges, hogy kifejezzük segíteni akarásunkat az elveszettek felkeresésével, a veszélyben forgók megóvásával, a szegények és a betegek megóvásával. Ennek fő eszköze az evangélium hirdetése, mellyel erősíthetjük a környezetünkben élő testvéreinket. - A tantárgy témakörei 1. hét: Terminológia: Mi a belmisszió? 2. hét: A belmisszió az Újszövetségben 3. hét: A belmisszió előzetes története 4. hét: A belmisszió modern formái 5. hét: Szervek a belmisszióban 6. hét: Tevékenység formái a belmisszióban: az örömhír hírdetése 7. hét: Gyermekgondozás 8. hét: Ifjúsági misszió 9. hét: Misszió a betegekkel 10. hét: Iszákosmentő és kallódó misszió 11. hét: Cigánymisszió 12. hét: Misszió és diakónia 13. hét: Internet és média misszió - Ajánlott irodalom Ohl, Jeremiah Franklin. The Inner Mission : A Handbook for Christian Workers. Gerberding, G. Henry. The Priesthood of Believers in its Relation to Inner Mission Work of Christian Social Service. Balog, Zoltán. Szánjátok Oda Magatokat Istennek Beszélgétés... A Református Iszákosmentő Misszió Lelkész Igazgatójával. Confessio 26, no. 2(2002): 63-67

28 Durkó, Albert. Cigány Misszió In Remény Hir. A Mégis van Remény Egyesület kiadványa. Békés, é.n. Isó, Dorottya. Hit oktatás? Ifjúsági Misszió? Keresztyén igazság 56 (2002):16-23 Williams, Rowan. Mission-Shaped Church: Church House Pub, 2003, ( Evangélikus Belnissziói Baráti Egyesület, Igazság és Kiengesztelődes: Az Egyházi Közelmúlt Feldogozásának Teológiai, Történeti, Etikai és Gyakorlati Kérdései Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Park Sung Kon, D. min.

29 KPT/MIS/12 Tantárgy megnevezése: Missziológia Oktatás formája: Hetente: A tanulmányok ideje alatt: Kreditszám: 0 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: KPT/UM/MDS/11 a KPT/MDP/MDS/11 a KPT/MZP/MDS/11 a KPT/PTM/ MDS/11 a KPT/SMI/MDS/11 a KPT/MM/MDS/12 a KRF/UKR/MDS/11 Az értékelt hallgatók száma: 29 Oktató:

30 KPT/MM/MDS/12 Tantárgy megnevezése: A missziológia módszerei Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. In this class, the students will learn how to approach the missiology. The methodology of mission has been divese so far and we will pursue of the history, contents and pratical application in our own context. The class will be done mainly in the way of lecture and reading material, but students are required to present one of the topic of missions through adopting the methology of mission. Bosch, David J. Paradigmaváltások a misszió teológiájában, Harmat KMTI Jan A. B. Jongeneel, Missiological Encyclopedia I. II, Center for Contemporary Christianity, Stuart C. Bate, Method in Contextual Missiology, 1998 "Missionalia" 26,2: Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Park Sung Kon, D. min.

31 KPT/MSP/MDS/11 Tantárgy megnevezése: A szociális munka módszerei Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Dr. Mária Magdolna Németh, CSc.

32 KPT/MSP1/MDS/12 Tantárgy megnevezése: Management a szociális munkában I. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Zsolt Görözdi, PhD., Mgr. György Csík

33 KPT/MSP2/MDS/12 Tantárgy megnevezése: Management a szociális munkában II. Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 1 / 2 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Zsolt Görözdi, PhD., Mgr. György Csík

34 KPT/MSV/MDS/12 Tantárgy megnevezése: Szociális kutatások metódusai Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Ladislav Ďurdík, PhD.

35 KPT/MZP/MDS/11 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Misszió külföldi kultúrkörben Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. - A tantárgy rövid leírása Az előadásaimnak a célja bemutatni a más országokban és kultúrkörökben végzett külmissziói tevékenységeket. A határokat átlépve ha kultúrában, színben és nyelvben különbözünk is életünk közös nevezője Jézus Krisztus lehet, és ez a külmisszió által meg is valósítható. A misszió és missziológia világméretű kérdéseibe is betekintünk. - A tantárgy témakörei 1. hét: Terminológia: Mi a külmisszió? 2. hét: Külmisszió az Bibliában 3. hét: Isten metaforája a szolgálatra: a megtestesülés 4. hét: Az alapérték modellje 5. hét: Az idő mint feszültség 6. hét: Az ítéletalkotás mint feszültségforrás 7. hét: A kríziskezelés mint feszültségforrás 8. hét: A célkitűzés mint feszültségforrás 9. hét: Az önértékelés mint feszültségforrás 10. hét: A sebezhetőség mint feszültségforrás 11. hét: Százötven százalékos emberek 12. hét: Molnár Mária élete és külmissziói munkássága 13. hét: Keresztyénség és misszió külföldön - Ajánlott irodalom Lingenfelter, Sherwood G. Mindenkinek mindenné. Escobar, Samuel. The New Glabal Mission: The Gospel from Everywhere to Everyone. Johnson, Todd M. Christianity 2010: A View from the New Atlas of Global Christianity. International Bulletin of Missionary Research. Vol. 34, no. 1., (2010): Kool, Anne-Marie. Az Úr Csodásban Működik: A Magyar Protestáns Külmissziói Mozgalom III. Kötet.

36 Steve Hoke and Bill Taylor. Global Mission Handbook : A Guide for Cross cultural Service. Scott Moreau, Garry Crowin, Introducing World Missions: A Biblical, Historical and Practical Survey, Baker Academic, 2004 Robin Thomson, Világosságot a Világnak: Keresztyén élet a világot átfogó egyház tagjaként, PMTI, 2003 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Park Sung Kon, D. min.

37 KPT/NEM1/ MDS/11 Tantárgy megnevezése: Német nyelv I. Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 2 / 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 / 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Katarína Pólya, PhD.

38 KPT/NEM2/ MDS/11 Tantárgy megnevezése: Német nyelv II. Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 2 / 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 / 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Katarína Pólya, PhD.

39 KPT/NEM3/ MDS/11 Tantárgy megnevezése: Német nyelv III. Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 2 / 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 / 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Katarína Pólya, PhD.

40 KPT/NEM4/ MDS/11 Tantárgy megnevezése: Német nyelv IV. Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 2 / 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 / 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Katarína Pólya, PhD.

41 KPT/NEM5/ MDS/12 Tantárgy megnevezése: Német nyelv V. Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 2 / 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 / 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Katarína Pólya, PhD.

42 KPT/NEM6/ MDS/12 Tantárgy megnevezése: Német nyelv VI. Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 2 / 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 / 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Katarína Pólya, PhD.

43 KCD/NPCD1/ MDS/11 Tantárgy megnevezése: Az egyháztörténet-kutatás közvetett forrásai I. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: Az értékelt hallgatók száma: 52 a n Oktató: Mgr. Zsolt Czinke

44 KPT/OBP/12 Tantárgy megnevezése: Bakalármunka védése Oktatás formája: Hetente: A tanulmányok ideje alatt: Kreditszám: 0 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: KPT/DPS/MDS/12 a KPT/DPR/MDS/12 Az értékelt hallgatók száma: 28 Oktató:

45 KPT/PKP/MDS/12 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Pszichoszociális krízis segítség Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: Krízis definíciója, formái, fokozatai és jellegzetességei 2. Krízis központok, intézmények és lehetőségei 3. Intervenció és formái 4. Intervenció: a leggyakoribb szociális devianciáknál 5. Intervenció: alkohol-, és drogfogyasztásnál 6. Intervenció: promiszkuitás, prostitúció esetében 7. Intervenció: családi erőszak, válás esetében 8. Intervenció halálesetnél: családban, balesetnél stb. 9. Intervenció: katasztrófáknál 10. Individuális krízisintervenció modellezése 11. Csoportos intervenció modellezése 12. Exkurzió Bagdy, E.: Pszichofitness. Animula Budapest Buda, B.: A mentálhigiéne kérdései. Osiris Budapest Buda, B.: Partnerkapcsolatok pszichológiája. Gondolat Budapest Gardner R.: Rozvod a čo ďalej? Osveta Bratislava Hrčka, M.: Sociální deviace. Sociologické nakaldatelství Praha Míček: Duševná hygiena. SPN Praha Ondrejkovič P. a kol.: Sociálna patológia. Veda vydavateľstvo SAV Bratislava Az értékelt hallgatók száma: 31

46 Oktató: PaedDr. Terézia Strédl, PhD.

47 KNZ/PNZ1/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Újszövetségi bibliaismeret I. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Peter Tanító, PhD.

48 KNZ/PNZ2/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Újszövetségi bibliaismeret II. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Peter Tanító, PhD.

49 KPT/PPP/MDS/12 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Elsősegélynyújtás Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: Bevezetés a laikus elsősegélynyújtásba. Életveszélyes állapot: Klinikai halál. Életveszélyes állapot: Erős külső vérzés. Életveszélyes állapot: Eszméletlenség. Életveszélyes állapot: Sokkos állapot. Segélyhívás. Elsősegély készlet. Testhelyzetek. Légzési nehézségek. Sebek, törések és ficamok. Égési sérülések és fagyásos sérülések. Áramütés. Mérgezés. Az elsősegélynyújtás gyakorlása. Andies, L.: Elsősegélynyújtás, Budapest, MV, 2000 Az elsősegély alapkönyve. Mérték Kiadó, Budapest 2003 Dvořáček, I. - Hrabovský, J.: První pomoc. Praha : Avicenum, Junas, J.: Príručný atlas prvej pomoci. Martin : Osveta, Marsdeb, Maffet, Scott: Az elsősegély kézikönyve. SubRosa, Budapest, Pap Z.: Közúti elsősegélynyújtás. Műszaki Könyvkiadó, Stoppardová, M.: Prvá pomoc malým deťom. Stručný sprievodca PP. Vyd. Slovart Az értékelt hallgatók száma: 20

50 Oktató: PaedDr. Melinda Nagy, PhD.

51 KPT/PPR/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Szünidei gyakorlat Oktatás formája: Hetente: A tanulmányok ideje alatt: Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Zsolt Görözdi, PhD.

52 KPT/PPT/MDS/11 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Pszichopatológia Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: Terminológia: pszichológia, patopszichológia, pszichopatológia 2. Etiológia és patogenézis - lelki betegségek 3. Észlelési, gondolkodási, figyelem-, képesség zavarai 4. Érzelmi, ösztöni, viselkedési, személyiség zavarai 5. Neurózis, depresszió 6. lelki állapotok: demenció 7. Terápiás gondoskodás a pszichiátriában 8. Dirrektív terápiás módszerek 9. Nondirektív terápiás módszerek 10. Lelki egészségvédelem alapjai 11. Lelki beteg-gondozás 12. Lelki betegek jogállása Buda Béla: A pszichoterápia alapkérdései. OAI Budapest Comer J.R.: A lélek betegségei. Osiris Budapest Fleischer J., V. Čaplová: Psychiatria pre študentov psychológie. Bratislava UK Kolibáš E. a kol.. Všeobecná psychiatria. Bratislava, UK Kolibáš E.: Príručka klinickej psychiatrie. Bratislava Asklepios Pogády J., Žucha I.: Psychopatológia. Bratislava Faber Pogády J., Nociar A.: Osobnosť a choroba. Veda Bratislava Říčan a kol.: Dětská klinická psychologie. Avicenum Praha Vikár Gy.: Az ifjúkor válságai. Osiris Budapest Prezentáció, SJE RK 2012/13

53 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: PaedDr. Terézia Strédl, PhD.

54 KPT/PRP/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Munkaterv Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Katarína Pólya, PhD.

55 KPT/PSP1/MDS/11 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Tanácsadás a szociális munkában I. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: Segítő gondoskodás, szupportív intézmények 2. A tanácsadói gyakorlat etikája 3. Tanácsadás és szakaszai 4. Professzionális és laikus tanácsadás 5. Prevenció és szintjei: primáris, szekundáris, terciális 6. Szupervízió és jelentősége 7. Individuális és csoportos tanácsadás 8. Terápiák: psychoterápia, kognitív terápia, pszichodráma, SUR, Kapcsolatrendszer: terapeuta terapeuta, terapeuta kliens, kliens kliens, terapeuta család 10. Bálint csoport: problémaoldás - I. 11. Bálint csoport: problémaoldás - II. 12. Komplex gondoskodás biztosítása Buda Béla: A pszichoterápia alapkérdései. OAI Budapest Yalom I.: A csoportpszichoterápia elmélete és gyakorlata. Animula Budapest Kondáš a kol.: Psychoterapia a reedukácia. Osveta Bratislava March G.J.: Bevezetés a döntéshozatalba. Panem Kiadó Budapest Mérei F.: Közösségek rejtett hálózata. Osiris Budapest Míček: Duševná hygiena. SPN Praha Ondrejkovič P. a kol.: Sociálna patológia ako predmet pozornosti sociálnej práce, sociálnej pedagogiky a vychovávateľstva. Amos PdF UK Bratislava Prezentáció, SJE RK 2012/13

56 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: PaedDr. Terézia Strédl, PhD.

57 KPT/PSP2/MDS/12 Tantárgy megnevezése: Tanácsadás a szociális munkában II. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. Csoportos sajátélményű tréning: - önismeret, önkontroll, empátia, motiváció, kapcsolatok (EQ) - individuális tanácsadás: fiktív helyzet - problémaválasztás, megoldás - csoportos tanácsadás kortárscsoportnak: drogellenes prevenció - csoportos tanácsadás kortárscsoportnak: erőszak megelőzése - csoportos tanácsadás kortárscsoportnak:kognitív módszerek - alternatív problémamegoldás Gajdošová E.: Sociálno-patologické javy v školách prezentácia FF UK Bratislava Program DADA Program Orava Program PANDA PPP Galanta: Čelíme šikanovaniu. Galanta 1992 SORAD sociometrické meranie skupinovej klímy SUR-aktivity Az értékelt hallgatók száma: Oktató: PaedDr. Terézia Strédl, PhD.

58

59 KPT/PSY/12 Tantárgy megnevezése: Pszichológia Oktatás formája: Hetente: A tanulmányok ideje alatt: Kreditszám: 0 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: KPT/UPS/MDS/11 a KPT/SPS/MDS/11 a KPT/PPT/MDS/11 a KPT/PKP/ MDS/12 a KPT/BCL/MDS/11 Az értékelt hallgatók száma: 29 Oktató:

60 KSZ/PSZ1/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Ószövetségi bibliaismeret I. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: pont elérése: Részvétel az előadásokon (10 pont), teszt I. (45 pont), a záró teszt II. sikeres abszolválása (45 pont). Az Ószövetség könyveinek részletes szerkezeti és tartalmi megismertetésén kívül a tantárgy áttekintést nyújt a bibliai történetekkel, eseményekkel és személyekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról is. Annotáció: Az Ószövetség könyveinek részletes szerkezeti és tartalmi megismertetésén kívül a tantárgy áttekintést nyújt a bibliai történetekkel, eseményekkel és személyekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról is. Biblia Magyarázó jegyzetekkel. Budapest, Kálvin Kiadó, Karasszon,I., Ószövetségi ismeretek vallástanárok számára. Komárom, Pecsuk,O.,(szerk.) Bibliaismereti kézikönyv. Budapest, Kálvin Kiadó, Kiadott órai segédanyag. Jubileumi Kommentár, A Szentírás Magyarázata. I.,II. kötet (Ószövetség).Budapest, Kálvin Kiadó,1995. Westermann,G.; Gloge,G.; A Biblia titkai. Budapest, Kálvin Kiadó, Heller,J., Praktická znalost Písma (I.Starý zákon).skriptum.praha, Rösel, M., Bibelkunde des Alten Testaments. Neukirchen-Vluyn, 8.Aufl., Bormann,L., Bibelkunde. Altes und Neues Testament. Göttingen, Az értékelt hallgatók száma: 61 a n

61 Oktató: Ing. Jolana Kisová, PhD.

62 KSZ/PSZ2/MDS/11 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Ószövetségi bibliaismeret II. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. A hallgatónak részt kell vennie az előadásokon és az ajánlott irodalmat át kell tanulmányoznia. 100 pont elérése: Részvétel az előadásokon (10 pont), teszt I. (45 pont), a záró teszt II. sikeres abszolválása (45 pont). Az Ószövetség könyveinek részletes szerkezeti és tartalmi megismertetésén kívül a tantárgy áttekintést nyújt a bibliai történetekkel, eseményekkel és személyekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról is. Annotáció: Az Ószövetség könyveinek részletes szerkezeti és tartalmi megismertetésén kívül a tantárgy áttekintést nyújt a bibliai történetekkel, eseményekkel és személyekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról is. Biblia Magyarázó jegyzetekkel. Budapest, Kálvin Kiadó, Karasszon,I., Ószövetségi ismeretek vallástanárok számára. Komárom, Pecsuk,O.,(szerk.) Bibliaismereti kézikönyv. Budapest, Kálvin Kiadó, Kiadott órai segédanyag. Jubileumi Kommentár, A Szentírás Magyarázata. I.,II. kötet (Ószövetség).Budapest, Kálvin Kiadó,1995. Westermann,G.; Gloge,G.; A Biblia titkai. Budapest, Kálvin Kiadó, Heller,J., Praktická znalost Písma (I.Starý zákon).skriptum.praha, Rösel, M., Bibelkunde des Alten Testaments. Neukirchen-Vluyn, 8.Aufl., Bormann,L., Bibelkunde. Altes und Neues Testament. Göttingen, Az értékelt hallgatók száma: 68

63 Oktató: Ing. Jolana Kisová, PhD.

64 KPT/PTD/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Gyakorlati teológia a diakóniában Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Zsolt Görözdi, PhD.

65 KPT/PTM/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Gyakorlati teológia a missziológiában Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Zsolt Görözdi, PhD.

66 KRF/REL1/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Vallástudomány I. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD.

67 KRF/REL2/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Vallástudomány II. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD.

68 KRF/REL3/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Vallástudomány III. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD.

69 KRF/REL4/MDS/12 Tantárgy megnevezése: Vallástudomány IV. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD.

70 KRF/REL5/MDS/12 Tantárgy megnevezése: Vallástudomány V. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 6. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Attila Lévai, PhD.

71 KPT/RSK/MDS/12 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Rizikós csoportok és szociális deviációk Oktatás formája: Előadás / Szeminárium Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: Szocializáció és eltérései a társadalmi elvárásoktól 2. Szociális devianciák meghatározása és formái 3. Primáris és szekundáris szocializációs tér 4. Teljes és diszfunkciós család és feladatrendszere 5. Fejlődési szakaszok és a szociális deviancia függvénye 6. Szubkulturális másságok és a marginalizált csoportok 7. Kognitív térkép: rizikós csoportok 8. Kortárscsoportok és jelentőségük, küldetésük 9. Szociálisan halmozott hátrányosság 10. Társadalmi kisebbségi csoportok 11. Integráció és inklúziá feladatrendszere 12. Szupportív gondoskodás lehetőségei Bábosík I.: A modern nevelés elmélete. Thelosz Kiadó Budapest Bettelheim B.: Az elég jó szülő. Cartaphilus Buadapest Dahrendorf, R.: Moderný sociálny konflikt. Archa, Bratislava 1991 Hrčka M.: Sociální deviace. Sociologické nakladateľství Praha Koncz I.: Kamaszkapaszkodó. Urbis Budapest Mikuláštík M.: Sociální kompetence. BVŠP Bratislava Ondrejkovič, P. a kol.: Sociálna patológia. Veda Bratislava 2000 Strieženec Š.: Slovník sociálneho pracovníka Sopóci, J.; Búzik, B.: Sociální deviace, sociologie nemoci a medicíny. Sociologické nakladatelství a sociologický ústav AV ČR Praha 1994 Zsidi Z.: Hagyjuk sorsára? Magatartászavar fiatalkorban. Nemzeti Tankönyvkiadó Budapest Prezentáció, SJE RK 2012/13

72 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: PaedDr. Terézia Strédl, PhD.

73 KPT/SCP1/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Szociálpolitika I. Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Ladislav Ďurdík, PhD.

74 KPT/SCP2/MDS/12 Tantárgy megnevezése: Szociálpolitika II. Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Ladislav Ďurdík, PhD.

75 KPT/SD1/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Diakóniai szeminárium I. Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. György Csík

76 KPT/SD2/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Diakóniai szeminárium II. Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. György Csík

77 KPT/SMI/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Missziológiai szeminárium Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. In this course, each student tries to present one of most current issues on mission. And the topic will be discussed and shared with other students. Thorugh this mutual discussion and active workshop, the uderstanding and scope of mission will be deepend and enlarged. Therefore, the goal of this semiar is to enlarge the understanding of mission through sharing, discussion with others. Bosch, David J. Paradigmaváltások a misszió teológiájában, Harmat KMTI John Stott, Korunk Éégető Kérdései, Hamart KIA, 2009 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Park Sung Kon, D. min.

78 KPT/SOC/12 Tantárgy megnevezése: Szociológia Oktatás formája: Hetente: A tanulmányok ideje alatt: Kreditszám: 0 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: KPT/SOC/MDS/11 a KPT/SP1/MDS/11 a KPT/SP2/MDS/11 a KPT/MSV/ MDS/12 a KPT/FAP/MDS/11 Az értékelt hallgatók száma: 29 Oktató:

79 KPT/SOC/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Szociológia Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Ladislav Ďurdík, PhD.

80 KPT/SOC/MDS/10 Tantárgy megnevezése: Sociológia Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Ladislav Ďurdík, PhD. Az utolsó módosítás dátuma:

81 KPT/SP/12 Tantárgy megnevezése: Szociális munka Oktatás formája: Hetente: A tanulmányok ideje alatt: Kreditszám: 0 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: KPT/USP/MDS/11 a KPT/SPP1/MDS/11 a KPT/TMS/MDS/11 a KPT/MSP/ MDS/11 a KPT/SPP2/MDS/11 a KPT/EM/MDS/11 a KPT/PSP1/MDS/11 a KPT/SCP1/MDS/11 a KPT/SPR/MDS/11 a KPT/PSP2/MDS/12 a KPT/SCP2/MDS/12 a KPT/SPCZ/MDS/12 a KPT/ KOM/MDS/12 a KPT/MSP1/MDS/12 a KPT/MSP2/MDS/12 a KPT/RSK/MDS/12 Az értékelt hallgatók száma: 29 Oktató:

82 KPT/SP1/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Szociálpedagógia I. Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 1 / 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 / 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Dr. Mária Magdolna Németh, CSc.

83 KPT/SP2/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Szociálpedagógia II. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Dr. habil. Dr. Mária Magdolna Németh, CSc.

84 KPT/SPCZ/MDS/12 Tantárgy megnevezése: Szociális gyakorlat egyházi intézményben Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: A tanulmányok ideje alatt: 4t Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 5. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Zsolt Görözdi, PhD.

85 KPT/SPP1/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Szociális és pasztorációs gyakorlat I. Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Részvétel az adott irodalomról szóló előadásokon. Minőségibb szakmai munkavégzés. A megadott könyvek fokozatos tartalmi feldolgozása. Leeuwen, M. van: Ünnepről ünnepre (EXIT 2010.) Kiss J. et al.: Megmásíthatatlan jogigény (EXIT Kiadó 2013.) Wikström, O.: A kifürkészhetetlen ember (Animula, 2000) Németh D.: Isten munkája és az ember lehetőségei a lelkigondozásban Kozma Zs.: Poimenika (PTI - Kolozsvár, 2000) Geest, van der H., Unter vier Augen. Beispiele gelungener Seelsorge, Zürich Válogatott fejezetek Magyar Rendszeres szakirodalom feldolgozás. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. Miklós Kocsev, PhD.

86 KPT/SPP2/MDS/11 Tantárgy megnevezése: Szociális és pasztorációs gyakorlat II. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 3. Részvétel a megadott szakirodalomról szóló előadásokon. Jobb szakmai teljesítmény az adott munkaterületen. A megadott könyvek fokozatos feldolgozása. Hézser Gábor: A pasztorálpszichológiai gyakorlati kézikönyve (Kálvin Kiadó) Gyökössy Endre: Magunkról magunknak (Kálvin Kiadó) Hézser G., A pásztori pszichológia gyakorlati kézikönyve, Zsi-nati Sajtóosztály Bp Kozma Zs., Poimenika, Protestáns Teológiai Intézet Kolozsvár Geest, van der H., Unter vier Augen. Beispiele gelungener Seelsorge, Zürich Bukowski, P.: Hogyan vigyük be a Bibliát beszélgetéseinkbe?, Budapest 1999 Magyar Folyamatos szakirodalmi feldolgozás. Az értékelt hallgatók száma: Oktató: prof. ThDr. Miklós Kocsev, PhD.

87 KPT/SPR/MDS/11 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: A családokkal való szociális munka Oktatás formája: Gyakorlat Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 4. Rendszeres óra jelenlét és a kiadott szakirodalmi anyagból vizsga Hatékonyabb munkavégzés a családokkal. Az 'Összetartozásban' c. könyv keletkezésének és hátterének megértése. A fő tartalmi részek kiemelése és kidolgozása. A könyv mondanivalójának saját társadalmi üzenete. A 'Megalapozott hit' c. könyv keletkezésének és hátterének megértése. A fő tartalmi részek kiemelése és kidolgozása. A könyv mondanivalójának saját társadalmi és személyes üzenete. Michielsen et al.: Összetartozásban (EXIT Kiadó 2010.) Válogatott fejezetek Douglas, M.: Megalapozott hit - Hogyan kerülhetek élő kapcsolatba Istennel? (Kálvin Kiadó 2001.) Tringer L.: A gyógyító beszélgetés, Budapest Szabó L. (Szerk.): A lelkigondozás órája, Budapest Schweitzer, F.: Vallás és életút, Kálvin Kiadó Berg, I. K.: Konzultáció sokproblémás családokkal, Animula, Budapest, Bányai Emőke: A családokat támogató szolgáltatások integrációja, Esély, 2003/5. sz. Minuchin, P. et al.: Krízisről krízisre. A szegény családok segítése, Animula Sousa, L.& Eusebio, C.: Amikor a sokproblémás szegények mítoszai találkoznak a jóléti szolgáltatások mítoszaival, Esély 2009/3. Magyar A szakirodalom folyamatos feldolgozása.

88 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Klaudia Takács

89 KPT/SPS/MDS/11 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Szociálpszichológia Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: Társadalomlélektan alapjai, módszertana 2. Szociális percepció tényezői és észlelési tévedések 3. Személyes és szakmai szocializáció 4. Szociális attraktivitás, státusz, szerepek, attitűdök, előítéletek 5. Sociális interakció kis- és nagycsoportban 6. Szociális klíma, értékrend, konformitás, csoportkohézió 7. Formális és nemformális csoportok, kortárshatás, referencia -személyek, -csoportok 8. Sociális kommunikáció: komunikációs csatornák és sorompók 9. Alternatív problémamegoldás 10. Kulturális és szubkulturális mikro- és makrokörnyezet 11. Tömeg. tömeghatás, -viselkedés 12. Normarendszer, proszocialitás Aronson, E.: A társas lény. KJK Budapest Boroš, J.: Základy sociálnej psychológie. Iris Bratislava Csepeli, Gy.. Szociálpszichológia. Osiris Budapest Forgasch, J.P.: A társas érintkezés pszichológiája. Osiris Budapest Kusý M., Stredlová T.: Tolerancia. Lilium Aurum Dunajská Streda Nákonečný: Úvod do sociálnej psychológie. KU Praha Mészáros A.: Az iskola szociálpszichológiai jelenségvilága. ELTE Eötvös Kiadó Budapest Strédl T.:Kommunikáció és konfliktuskezelés. Szaki Komárno Szabó, I.: Bevezetés a szociálpszichológiába, Nemzeti Tankönyvkiadó Budapest Prezentáció, SJE RT 2012

90 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: PaedDr. Terézia Strédl, PhD.

91 KST/SYT1/MDS/11 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Rendszeres teológia I. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 1. Sikeres vizsga a vizsgaidőszakban - szóbeli 100% A rendszeres teológia I. tömör, átfogó bevezetést nyújt a szisztematikus tantárgyakba. A téli szemeszter célja a prolegomenák és az alaptételek megismerése. A Szentírás alapján megfogalmazott teológiai hittételek, elvek és keletkezésük alapvető ismerete. Az enciklopedikus tudás elsajátításán túl elengedhetetlen a hallgatók alkotó együttműködése - az együtt gondolkodás. 1. hét: Bevezetés 2. hét: A teológia felépítése, nyelve 3. hét: Allegória 4. hét: Analógia 5. hét: Metafora 6. hét: A bibliakritika 7. hét: A hit 8. hét: Ortodoxia és herezis 9. hét: A teológia forrásai 10. hét: A Szentírás 11. hét: Az értelem 12. hét: A hagyomány 13. hét: A vallási tapasztalat Alister McGrath: Bevezetés a keresztény teológiába, Osiris, BP, 1995, ISBN: Kocsis Elemér: Teológiai enciklopédia, Debrecen. Török Kocsis Szűcs, Dogmatikai prolegomena, Budapest, 2000.

92 Az értékelt hallgatók száma: Oktató: Mgr. Katarína Pólya, PhD.

93 KST/SYT2/MDS/11 TANTÁRGYI ADATLAP Tantárgy megnevezése: Rendszeres teológia II. Oktatás formája: Előadás Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 2. Sikeres vizsga a vizsgaidőszakon belül - szóbeli 100% A rendszeres teológia II. tömör, átfogó bevezetést nyújt a szisztematikus tantárgyakba. A nyári szemeszter célja a teológiai gondolkodás fejlődésének megismerése a keresztyén egyház történetének különböző szakaszaiban. 1. hét: A patrisztikus kor egyháza 2. hét: A teológiai fejlődés fő szempontjai 3. hét: A középkor egyháza 4. hét: Kiemelkedő középkori teológusok 5. hét: A reformáció kora 6. hét: A prostestáns ortodoxia. A modern protestáns teológia gondolkodás 7. hét: Pietizmus 8. hét: Racionalizmus 9. hét: Romantika 10. hét: Liberális protestantizmus 11. hét: Neoortodoxia 12. hét: Felszabadításteológiák. Feminizmus Alister McGrath: Bevezetés a keresztény teológiába, Osiris, BP, 1995, ISBN: Tony Lane: A keresztyén gondolkodás rövid története, Harmat-Kälvin, BP, 2003, ISBN: Kocsis Elemér: Teológiai enciklopédia, Debrecen Az értékelt hallgatók száma: 67

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Református Teológiai Kar Tantárgy kódja: KPT/ANG1/ MDS/11. Tantárgy megnevezése: Angol nyelv I.

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Református Teológiai Kar Tantárgy kódja: KPT/ANG1/ MDS/11. Tantárgy megnevezése: Angol nyelv I. KPT/ANG1/ MDS/11 Tantárgy megnevezése: Angol nyelv I. Oktatás formája: Előadás / Gyakorlat Hetente: 2 / 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 / 26 Kreditszám: 2 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/KTV/SZ/10

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/KTV/SZ/10 KPD/KTV/SZ/10 Tantárgy megnevezése: Testnevelési tanfolyam és táborozás Gyakorlat 40s Kreditszám: 2 5. Alapvető fogalmak. Felszerelés. Étkezés. Veszély a természetben. Egészségmegőrzés. Alapvető mozgásformák,

Részletesebben

Tantárgy neve: Szocializáció kreditszáma: előadás / szeminárium/ gyakorlat Tantárgyleírás 3-5 irodalom Kötelező irodalom: 1. Somlai, P. 2.

Tantárgy neve: Szocializáció kreditszáma: előadás / szeminárium/ gyakorlat Tantárgyleírás 3-5 irodalom Kötelező irodalom: 1. Somlai, P. 2. Tantárgy neve: Szocializáció Tanóra típusa: előadás / szeminárium/ gyakorlat és száma: előadás, 8 óra Számonkérés módja (koll. / gyj. / egyéb): kollokvium Tantárgy tantervi helye (hányadik félév): 1. félév

Részletesebben

VEZETÉS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNYI PROGRAM KÖTELEZİEN VÁLASZTHATÓ TANTÁRGYAI

VEZETÉS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNYI PROGRAM KÖTELEZİEN VÁLASZTHATÓ TANTÁRGYAI VEZETÉS- ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNYI PROGRAM KÖTELEZİEN VÁLASZTHATÓ TANTÁRGYAI TANTÁRGYI TEMATIKA ÉS KÖVETELMÉNYRENDSZER Tantárgy: neve (magyar) Vezetés- szervezéselmélet és vizsgálati módszerei neve (angol)

Részletesebben

A MODULOK ÉS A TANTÁRGYAK OKTATÁSI PROGRAMJAI

A MODULOK ÉS A TANTÁRGYAK OKTATÁSI PROGRAMJAI A modulok oktatási programja II. fejezet A MODULOK ÉS A TANTÁRGYAK OKTATÁSI PROGRAMJAI 41 Ápolási asszisztens képzés 42 A modulok oktatási programja TÁRSADALOM ISMERETEK (0.1. 1. 1.) A modul célja: A társadalom,

Részletesebben

A szakdolgozat készítésének folyamata, tartalmi és formai követelményei

A szakdolgozat készítésének folyamata, tartalmi és formai követelményei A szakdolgozat készítésének folyamata, tartalmi és formai követelményei A hallgatók szakdolgozatának elkészítését a tanszékek által szervezett formában (szakszemináriumokon), vagy egyéni foglalkozások

Részletesebben

Szakdolgozati szabályzat

Szakdolgozati szabályzat PTE Illyés Gyula Kar Szekszárd Szociális Munka és Szociálpolitikai Intézet Szakdolgozati szabályzat A Pécsi Tudományegyetem Tanulmányi és Vizsgaszabályzata a szakdolgozatról (diplomamunkáról) szóló 59-60.

Részletesebben

Koch Valéria Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

Koch Valéria Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Koch Valéria Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Tartalomjegyzék I. Bevezetés... 3 I.1. A jogszabályi háttér... 3 I.2. Minıségpolitika... 4 I.3. Pedagógiai alapelveink...

Részletesebben

Könyvtárpedagógiai-program

Könyvtárpedagógiai-program Könyvtárpedagógiai program Általános könyvtárpedagógiai rész. Az iskolai könyvtár rövid bemutatása, helye az iskola pedagógiai programjában Az iskolai könyvtár a Vajda János Gimnázium szerves része, az

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév Drogprevenció SPB1904 Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+1 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) SPB1108 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Györgyiné Dr. Harsányi

Részletesebben

Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez

Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez I. Általános tudnivalók 1. A szakdolgozat a szakképzettségnek megfelelő önálló munkán alapuló írásbeli mű, amely a hallgató alapos szakmai ismereteit bizonyítja.

Részletesebben

TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK LEVELEZŐ TAGOZAT. mesterképzés (MA, MSc) levelező. Bölcsészettudományi Kar

TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK LEVELEZŐ TAGOZAT. mesterképzés (MA, MSc) levelező. Bölcsészettudományi Kar Indított szakképzettségek: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): Szakért felelős kar: Képzési idő TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK LEVELEZŐ TAGOZAT angoltanár, franciatanár, latintanár,

Részletesebben

Kaszap Nagy István Református Általános Iskola és Óvoda 5420 Túrkeve, Kossuth L. u. 15. Kaszap Nagy István Református Általános és Óvoda OM 035917

Kaszap Nagy István Református Általános Iskola és Óvoda 5420 Túrkeve, Kossuth L. u. 15. Kaszap Nagy István Református Általános és Óvoda OM 035917 Kaszap Nagy István Református Általános és Óvoda OM 035917 T ú r k e v e PEDAGÓGIAI PROGRAM Bízd az Úrra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid (Péld. 16,3) Hatályos: 2016. január.1-jétől 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYIGONDOZÁS ÉS PREVENCIÓ ALAPSZAK SZAKI TÁJÉKOZTATÓ

EGÉSZSÉGÜGYIGONDOZÁS ÉS PREVENCIÓ ALAPSZAK SZAKI TÁJÉKOZTATÓ DEBRECENI EGYETEM ORVOS- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM EGÉSZSÉGÜGYI KAR EGÉSZSÉGÜGYIGONDOZÁS ÉS PREVENCIÓ ALAPSZAK SZAKI TÁJÉKOZTATÓ Hatályos: 2015. szeptember 01-től EGÉSZSÉGÜGYIGONDOZÁS ÉS PREVENCIÓ ALAPSZAK

Részletesebben

MAGYAR PEDAGÓGIA. A Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottságának negyedéves folyóirata

MAGYAR PEDAGÓGIA. A Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottságának negyedéves folyóirata 1974(1 < í MAGYAR PEDAGÓGIA A Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottságának negyedéves folyóirata Megindult 1961-ben, korábban megjelent 1892 1947 között, majd 1949 1950-ben A szerkesztő bizottság

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási Babeş Bolyai Tudományegyetem intézmény 1.2 Kar Bölcsészettudományi Kar 1.3 Intézet/Tanszék Magyar Irodalomtudományi Intézet 1.4 Szakterület

Részletesebben

Mátyás Király Katolikus Általános Iskola és Óvoda. 5948 Kaszaper, Szent Gellért tér 2. sz. OM: 201787. Munkaterv 2015-2016. tanév

Mátyás Király Katolikus Általános Iskola és Óvoda. 5948 Kaszaper, Szent Gellért tér 2. sz. OM: 201787. Munkaterv 2015-2016. tanév Mátyás Király Katolikus Általános Iskola és Óvoda OM: 201787 Munkaterv 2015-2016. tanév Tartalom 1. Bevezetés... 2. oldal 1.1. Törvények... 2. oldal 1.2. Kormányrendeletek... 2. oldal 1.3. Miniszteri rendeletek...

Részletesebben

Tantárgy kódja HE 1101. Kreditpont 3 Óraszám (elm + gyak) 2 + 1. Előfeltétel (tantárgyi kód) -

Tantárgy kódja HE 1101. Kreditpont 3 Óraszám (elm + gyak) 2 + 1. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Ószövetségi bibliaismeret Tantárgy kódja HE 1101 I. félév Kreditpont 3 Óraszám (elm + gyak) 2 + 1 Előfeltétel (tantárgyi kód) - Molnár Erzsébet megbízott előadó 1. A tantárgy általános célja és specifikus

Részletesebben

KECSKEMÉTI REFORMÁTUS PÁLMÁCSKA ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

KECSKEMÉTI REFORMÁTUS PÁLMÁCSKA ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A KECSKEMÉTI REFORMÁTUS PÁLMÁCSKA ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013 TARTALOMJEGYZÉK Az óvoda adatai 4 1. BEVEZETŐ 6 1. 1. Programunk alapelve 7 1. 2 Kiindulási pontjaink 7 1. 3.Gyermekkép 7 1. 4. Óvodakép

Részletesebben

Kommunikáció és médiatudomány alapképzési szak

Kommunikáció és médiatudomány alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Kommunikáció és médiatudomány alapképzési szak Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás... 5 Óraterv:... 8 Kommunikáció és médiatudomány alapképzési szak tantárgyainak rövid

Részletesebben

Pedagógia és szabadidőpedagógia

Pedagógia és szabadidőpedagógia Pedagógia és szabadidőpedagógia 1. Ismertesse a nevelés fogalmát, célját, feladatát és alapvető jegyeit! Mutassa be a nevelést befolyásoló tényezőket és azok szerepét. 2. Ismertesse a nevelési folyamat

Részletesebben

2010. február-március HÍRLÁNC

2010. február-március HÍRLÁNC 2010. február-március HÍRLÁNC A K T U Á L I S T O V Á B B K É P Z É S E K A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati és Közművelődési Intézetben 2010 elején induló akkreditált és

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola. Pénzügyi-Számviteli Kar Budapest. SZÁMVITEL mesterszak PÉNZÜGY mesterszak nappali tagozat. Tantárgyi útmutató

Budapesti Gazdasági Főiskola. Pénzügyi-Számviteli Kar Budapest. SZÁMVITEL mesterszak PÉNZÜGY mesterszak nappali tagozat. Tantárgyi útmutató Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi-Számviteli Kar Budapest SZÁMVITEL mesterszak PÉNZÜGY mesterszak nappali tagozat Tantárgyi útmutató 2012/2013 tanév 2. félév 1 Tantárgy megnevezése: Kutatásmódszertan

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 1.2 Kar Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar Történelem és Filozófia

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar. Kari Működési Szabályzat. 5. sz. melléklet

Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar. Kari Működési Szabályzat. 5. sz. melléklet Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Kari Működési Szabályzat 5. sz. melléklet A minőségbiztosítás alapelvei és gyakorlata 1. A minőségbiztosítás szervezeti feltételei és eljárásai

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

Tanulmányi tájékoztató 2007-2008

Tanulmányi tájékoztató 2007-2008 Tanulmányi tájékoztató 2007-2008 Miskolci Egyetem 3515 Miskolc-Egyetemváros Rektor: Prof. Dr. Patkó Gyula Egészségügyi Fıiskolai Kar 3508 Miskolc Mész u. 1. Dékán: Dr. Peja Márta OM azonosító: FI 87515

Részletesebben

Mérnök informatikus alapképzési szak

Mérnök informatikus alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Mérnök informatikus alapképzési szak Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás:... 7 Óraterv:... 10 Mérnök informatikus alapképzési szak tantárgyainak rövid ismertetése...

Részletesebben

TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ SZAK, LEVELEZŐ TAGOZAT

TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ SZAK, LEVELEZŐ TAGOZAT TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ AZ ALAPKÉPZÉSI TANULMÁNYAIKAT 201 SZEPTEMBERÉBEN MEGKEZDŐ HALLGATÓK RÉSZÉRE: CSECSEMŐ ÉS KISGYERMEKNEVELŐ SZAK, LEVELEZŐ TAGOZAT Szerkesztette: Mészárosné Dr. Darvay Sarolta Technikai

Részletesebben

Személyügyi szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak

Személyügyi szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak Személyügyi szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak Dunaújvárosi Főiskola. T A R T A L O M J E G Y Z É K I. Képzési és kimeneti követelmény... 3 II. Képzési program... 6 II.1. Képzési és kimeneti követelmény...

Részletesebben

1. számú példány. NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar

1. számú példány. NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar 1. számú példány TANTÁRGYI PROGRAM 1. A tantárgy kódja: RMTTB01 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Pszichológia 1. 3. A tantárgy megnevezése (angolul):

Részletesebben

III.A Az 1-4. évfolyam részletes helyi tanterve

III.A Az 1-4. évfolyam részletes helyi tanterve III.A Az 1-4. évfolyam részletes helyi tanterve Tartalomjegyzék 1. Az iskola 1-4 évfolyamain tanított tantárgyak, kötelező és szabadon választható tanórai foglalkozások, az előírt tananyag és követelményei...

Részletesebben

A Rehabilitációs Pedagógiai Program elkészítésénél közreműködtek: Szeverényi Sándor intézményvezető Tóth Istvánné gyógypedagógus Tornai Klaudia

A Rehabilitációs Pedagógiai Program elkészítésénél közreműködtek: Szeverényi Sándor intézményvezető Tóth Istvánné gyógypedagógus Tornai Klaudia Rehabilitációs Pedagógiai Program Gyógypedagógiai Nevelési Oktatási Intézmény Fejlesztő Nevelést Oktatást Végző Iskola Marcali 2o13. Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza A Rehabilitációs Pedagógiai

Részletesebben

KOMPLEX KORTÁRSOKTATÓ KÉPZÉS 1 KÉPZÉSI REND

KOMPLEX KORTÁRSOKTATÓ KÉPZÉS 1 KÉPZÉSI REND KOMPANIA ALAPÍTVÁNY 1092 Budapest, Ráday u. 50. Tel: 06 (1) 299-0471 www.kompania.hu kompania.alapitvany@gmail.com KOMPLEX KORTÁRSOKTATÓ KÉPZÉS 1 KÉPZÉSI REND 1. Általános rész: A képzési program megnevezése:

Részletesebben

HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. MÁRCIUS 28.

HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. MÁRCIUS 28. HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. MÁRCIUS 28. Tartalomjegyzék A. Nevelési program...2 1 A nevelő-oktató munka alapelvei, területei...6

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Kar: Tantárgy kódja: Tantárgy megnevezése:

TANTÁRGYI ADATLAP Egyetem: Kar: Tantárgy kódja: Tantárgy megnevezése: KMJ/MJdm/BIK/15 Tantárgy megnevezése: Bilingvizmus a kontaktológia Oktatás formája: Szeminárium Hetente: 1 A tanulmányok ideje alatt: 13 Kreditszám: 3 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

Útmutató a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Jogi Tanszékén készülő szakdolgozatok szerzői részére

Útmutató a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Jogi Tanszékén készülő szakdolgozatok szerzői részére Alapelvek Útmutató a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Jogi Tanszékén készülő szakdolgozatok szerzői részére 1. A szakdolgozat a hallgatói számonkérés sajátos formája, melyben a hallgató

Részletesebben

A modulok oktatási programja. II. fejezet A MODULOK OKTATÁSI PROGRAMJA

A modulok oktatási programja. II. fejezet A MODULOK OKTATÁSI PROGRAMJA A modulok oktatási programja II. fejezet A MODULOK OKTATÁSI PROGRAMJA 49 Ápoló képzés 50 A modulok oktatási programja TÁRSADALOMISMERETEK (0.1.1.2.) A modul célja A tanuló megismertetése a társadalom,

Részletesebben

ÉPÍTŐMÉRNÖKI SZAK. (BSc) ALAPKÉPZÉS

ÉPÍTŐMÉRNÖKI SZAK. (BSc) ALAPKÉPZÉS ÉPÍTŐMÉRNÖKI SZAK (BSc) ALAPKÉPZÉS Az alapképzési szak megnevezése: építőmérnöki Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: építőmérnök A specializációk megnevezése: Szerkezetépítő mérnök ágazaton:

Részletesebben

55 344 01 0010 55 01 Adóigazgatási szakügyintéző

55 344 01 0010 55 01 Adóigazgatási szakügyintéző Pénzügyminisztérium FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS Ú T M U T A T Ó a záródolgozat elkészítéséhez és védéséhez 55 344 01 Államháztartási szakügyintéző szakképesítés 55 344 01 0010 55 01 Adóigazgatási szakügyintéző

Részletesebben

8. ÁBRAHÁM FIÚT KAP ISTENTŐL (1 MÓZ 18,1-15) Gyülekezeti óraszám: 1. Iskolai óraszám: 2.

8. ÁBRAHÁM FIÚT KAP ISTENTŐL (1 MÓZ 18,1-15) Gyülekezeti óraszám: 1. Iskolai óraszám: 2. 8. ÁBRAHÁM FIÚT KAP ISTENTŐL (1 MÓZ 18,1-15) Gyülekezeti óraszám: 1. Iskolai óraszám: 2. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: Keresztyén Bibliai lexikon; Kálvin J. Kiadó; Bp. 1995. John Bright; Izrael

Részletesebben

A sárospataki Nagykönyvtár olvasóinak elégedettségi mérése. Készítette: Éger Gábor

A sárospataki Nagykönyvtár olvasóinak elégedettségi mérése. Készítette: Éger Gábor A sárospataki Nagykönyvtár olvasóinak elégedettségi mérése 0 Készítette: Éger Gábor A vizsgálat leírása, problémafelvetés A Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Nagykönyvtárának életében

Részletesebben

Francia C2 1 1 032 nyelvi programkövetelmény

Francia C2 1 1 032 nyelvi programkövetelmény Francia C2 1 1 032 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve Nyíregyházi Főiskola A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Nyelv megnevezése Nyelvi képzés szintje Nyelvi képzés

Részletesebben

Tartalom Tehetséggondozás... 7 A művészeti alapvizsga... 11 A művészeti záróvizsga... 12 2. Az intézmény helyi tanterve... 15

Tartalom Tehetséggondozás... 7 A művészeti alapvizsga... 11 A művészeti záróvizsga... 12 2. Az intézmény helyi tanterve... 15 Tartalom 1.1 Nevelő-oktató munkánk pedagógiai alapelvei, értékei, céljai, feladatai:... 2 1.2.2. Oktatás-szervezési eljárásaink:... 3 1.4 A személyiségfejlesztéssel kapcsolatos pedagógiai feladatok...

Részletesebben

A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉNEK RENDJE ÉS KÖVETELMÉNYEI AZ SZTE FOGORVOSTUDOMÁNYI KARON

A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉNEK RENDJE ÉS KÖVETELMÉNYEI AZ SZTE FOGORVOSTUDOMÁNYI KARON 8/c. sz. melléklet A SZAKDOLGOZAT ELKÉSZÍTÉSÉNEK RENDJE ÉS KÖVETELMÉNYEI AZ SZTE FOGORVOSTUDOMÁNYI KARON 1. A DIPLOMAMUNKA ELKÉSZÍTÉSÉNEK RENDJE A diplomamunka célja: a fogorvos- és a szakképzéshez szükséges

Részletesebben

A tantárgy épít a mikro- és makroökonómia, jog, marketing, vezetés-szervezés, vállalati pénzügyek és számviteli alapismeretekre.

A tantárgy épít a mikro- és makroökonómia, jog, marketing, vezetés-szervezés, vállalati pénzügyek és számviteli alapismeretekre. Tantárgy neve: Stratégiai tervezés Kódja: NBG_GI832K4 Kreditszáma: 4 A tanóra típusa és száma: (2 óra előadás + 2 óra gyakorlat) / hét Az értékelés módja (kollokvium/gyakorlati jegy/egyéb): kollokvium

Részletesebben

Érettségi és felvételi tudnivalók a 2015/2016. tanévben

Érettségi és felvételi tudnivalók a 2015/2016. tanévben Érettségi és felvételi tudnivalók a 2015/2016. tanévben Érettségi vizsga 1. Jelentkezési határidő: 2016. február 15. Érettségi vizsgatárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 2. A mővészetoktatási intézmény küldetése 5. oldal. 4. Az intézmény környezete, ebbıl adódó profilja 8. oldal

TARTALOMJEGYZÉK. 2. A mővészetoktatási intézmény küldetése 5. oldal. 4. Az intézmény környezete, ebbıl adódó profilja 8. oldal 1 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés 5. oldal 1. Általános elvek 5. oldal 2. A mővészetoktatási intézmény küldetése 5. oldal 3. Az intézmény jogi státusza 6. oldal 4. Az intézmény környezete, ebbıl adódó profilja

Részletesebben

Kórházügyi helyzetkép, 2015

Kórházügyi helyzetkép, 2015 Kórházügyi helyzetkép, 2015 Sopron, 2015. november 24. Velkey György, Magyar Kórházszövetség Kórházügyi kérdések 1. Van-e elegendő forrás? - Ki vagy mi felelős a kórházi adósságért? 2. Kórházközpontú-e

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. 6. viselkedéselemző/pszichológus (klinikai- és egészségpszichológia szakirány)

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ. 6. viselkedéselemző/pszichológus (klinikai- és egészségpszichológia szakirány) SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ NÉV: Kékes Szabó Marietta E-MAIL: kszmarietta@jgypk.u-szeged.hu TEL.: (munkahelyi) 546-206, 105-ös tanszéki szoba MUNKAHELY, BEOSZTÁSOK: egyetemi tanársegéd TUDOMÁNYOS FOKOZAT: doktorjelölt

Részletesebben

Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda- Bölcsőde Zánka BÖLCSŐDEI SZAKMAI PROGRAM 2015.

Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda- Bölcsőde Zánka BÖLCSŐDEI SZAKMAI PROGRAM 2015. Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda- Bölcsőde Zánka BÖLCSŐDEI SZAKMAI PROGRAM 2015. Tartalomjegyzék Ellátandó célcsoport és ellátandó terület jellemzői... 6 A BÖLCSŐDEI NEVELÉS-GONDOZÁS CÉLJA, FELADATAI...

Részletesebben

Orosz C2 1 1 056 nyelvi programkövetelmény

Orosz C2 1 1 056 nyelvi programkövetelmény Orosz C2 1 1 056 nyelvi programkövetelmény A javaslattevő alapadatai Javaslatot benyújtó neve Nyíregyházi Főiskola A nyelvi képzésre vonatkozó adatok Nyelv megnevezése Nyelvi képzés szintje Nyelvi képzés

Részletesebben

HIVATKOZÁSOK IDÉZETTSÉG Dr. Fekete Károly mőveire. Könyvek

HIVATKOZÁSOK IDÉZETTSÉG Dr. Fekete Károly mőveire. Könyvek - 2009. 03. 28-i állapot: 219 db HIVATKOZÁSOK IDÉZETTSÉG Dr. Fekete Károly mőveire Könyvek Jakab apostol levelének magyarázata (16 db) Kálvin Kiadó. Budapest. 1994. ISBN 963 300 589 2 1.- Vladár Gábor:

Részletesebben

PEDAGÓGUSOK ÉS AZ IKT KOMPETENCIATERÜLET

PEDAGÓGUSOK ÉS AZ IKT KOMPETENCIATERÜLET PEDAGÓGUSOK ÉS AZ IKT KOMPETENCIATERÜLET Dr. Buda András Debreceni Egyetem Neveléstudományok Intézete buda@delfin.unideb.hu A konferencia címében szereplő multimédia kifejezés fogalmának meghatározásakor

Részletesebben

Emberi jogok és szociális munka modul

Emberi jogok és szociális munka modul Emberi jogok és szociális munka modul TÁMOP-5.5.4-09/2-C-2009-0006 Útitársak projekt Készítette: Dr. Egresi Katalin 2011. június 1 TARTALOM Tartalom A MODUL MEGVALÓSÍTÁSÁNAK ELŐFELTÉTELEI... 3 1. Előzetes

Részletesebben

Képzések és szolgáltatások a fogyatékos emberekért 2007. március 12. 12 March 2007

Képzések és szolgáltatások a fogyatékos emberekért 2007. március 12. 12 March 2007 Képzések és szolgáltatások a fogyatékos emberekért 2007. március 12. 12 March 2007 helyszín Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala - Házasságkötő terem 9700 Szombathely, Kossuth L. u. 1 3.

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KCH/DCH1/14. Tantárgy megnevezése: Kémia módszertana I.

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KCH/DCH1/14. Tantárgy megnevezése: Kémia módszertana I. KCH/DCH1/14 Tantárgy megnevezése: Kémia módszertana I. Oktatás formája: Szeminárium Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere: 7. Az utolsó módosítás dátuma: 11.06.2014 KCH/DCH2/14 Tantárgy

Részletesebben

Kérelem. ADDIKTOLÓGIAI KONZULTÁNS szakirányú továbbképzés. Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar 2011.

Kérelem. ADDIKTOLÓGIAI KONZULTÁNS szakirányú továbbképzés. Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar 2011. Kérelem ADDIKTOLÓGIAI KONZULTÁNS szakirányú továbbképzés Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar 2011. 1. KÉPZÉSI PROGRAMM A kérelmező felsőoktatási intézmény neve, címe: Debreceni Egyetem 4032 Debrecen, Egyetem

Részletesebben

Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola. Pedagógiai program

Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola. Pedagógiai program Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola Pedagógiai program 2015 TARTALOM 1. NEVELÉSI PROGRAM... 5 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, értékei, céljai, feladatai,

Részletesebben

Evidenciák és etikai kérdések a klinikai pszichológiában. Dr. Kovács József egyetemi tanár Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet

Evidenciák és etikai kérdések a klinikai pszichológiában. Dr. Kovács József egyetemi tanár Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Evidenciák és etikai kérdések a klinikai pszichológiában Dr. Kovács József egyetemi tanár Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Az etikai kódexek fontosabb általános előírásai Főbb kötelességek:

Részletesebben

ÁLTALÁNOS PÁLYÁZATI FELHÍVÁS TARTALOMJEGYZÉK

ÁLTALÁNOS PÁLYÁZATI FELHÍVÁS TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 2016/2017 3. számú melléklet RÉSZKÉPZÉS TARTALOMJEGYZÉK Tartalom A L GÉ R I A... 2 A L B ÁNI A... 3 B E L ARUSZ... 3 C S E H ORSZÁG... 3 E G Y I P T OM... 4 É S Z T O R S Z

Részletesebben

A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁSOK

A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁSOK A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁSOK A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény pedagógiai programmal kapcsolatos rendelkezései, A nevelési-oktatási

Részletesebben

... Küzdeni, felragyogni, gyõzni a vízen! Ez az élet, nem az üldögélés a kikötõben!

... Küzdeni, felragyogni, gyõzni a vízen! Ez az élet, nem az üldögélés a kikötõben! A NYÍREGYHÁZI KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA... Küzdeni, felragyogni, gyõzni a vízen! Ez az élet, nem az üldögélés a kikötõben! Krúdy Gyula Tartalomjegyzék Bevezetés...4 1.Nevelési program...6

Részletesebben

MUNKATERV 2015/2016-os tanév. OM: 029113 KIK kód: 048061

MUNKATERV 2015/2016-os tanév. OM: 029113 KIK kód: 048061 Bükkaranyosi Általános Iskola 3554 Bükkaranyos Rákóczi F. u. 23. MUNKATERV 2015/2016-os tanév OM: 029113 KIK kód: 048061 Készítette: Váradi Józsefné igazgató A munkaterv összeállításánál az alábbi jogi

Részletesebben

BMPPL 1211 A nevelés-oktatás elméleti és gyakorlati alapjai Féléves óraszám: Kredit: N:

BMPPL 1211 A nevelés-oktatás elméleti és gyakorlati alapjai Féléves óraszám: Kredit: N: BMPPL 111 A nevelésoktatás elméleti és gyakorlati alapjai L:0+10 /tavasz Ajánlott félév:. Évközi jegy Munkaportfólió A kurzus célja a tanárképzés előkészítése azon hallgatók számára, akik tanárszakot szeretnének

Részletesebben

A KÜLÖNLEGES BÁNÁSMÓD DIAGNOSZTIKAI ÉS FEJLESZTÉSI CENTRUM KUTATÓMŰHELY BEMUTATÁSA

A KÜLÖNLEGES BÁNÁSMÓD DIAGNOSZTIKAI ÉS FEJLESZTÉSI CENTRUM KUTATÓMŰHELY BEMUTATÁSA A KÜLÖNLEGES BÁNÁSMÓD DIAGNOSZTIKAI ÉS FEJLESZTÉSI CENTRUM KUTATÓMŰHELY BEMUTATÁSA Szerzők: Mező Ferenc Mező Katalin Lektorok: Szabó Edina Szilágyi Barnabás Schréder Veronika Első szerző e-mail címe: mezo.ferenc@ped.unideb.hu

Részletesebben

Gyülekezet: Felsőiváncsa 1 2007.

Gyülekezet: Felsőiváncsa 1 2007. Hittanoktatás helyi tanterve Gyülekezeti hit- és erkölcstan oktatás Gyülekezet: Felsőiváncsa 1 2007. 1 Fiktív név. Készítette: Kiskunhalasi Mátyás, lelkipásztor, Felsőiváncsa Szilágyi-Domokos Sarolta,

Részletesebben

A tanári záróvizsga tételsorai 2015/2o16

A tanári záróvizsga tételsorai 2015/2o16 A tanári záróvizsga tételsorai 2015/2o16 Család- és gyermekvédő tanár szakképzettség Tanár szak tételei 1. A tanulói személyiség megismerésének és fejlesztésének pedagógiaipszichológiai lehetőségei és

Részletesebben

Pedagógiai Program. Petőfi Sándor Gimnázium, Kollégium és Közétkeztetési Központ OM:028375. 5650 Mezőberény Petőfi út 13-15.

Pedagógiai Program. Petőfi Sándor Gimnázium, Kollégium és Közétkeztetési Központ OM:028375. 5650 Mezőberény Petőfi út 13-15. Pedagógiai Program Petőfi Sándor Gimnázium, Kollégium és Közétkeztetési Központ OM:028375 5650 Mezőberény Petőfi út 13-15. Érvényes: 2009. szeptember 1-től Tartalomjegyzék I. Nevelési program 1. Bevezetés

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Klasszikus

Részletesebben

VASS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE

VASS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE VASS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE 2013. Tartalomjegyzék: 2. A VASS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE... 3 2.1. A választott kerettanterv... 3 2.1.1. Iskolánk helyi tanterve az emberi erőforrások

Részletesebben

Segítő hivatás segítő kapcsolat. Grezsa Ferenc

Segítő hivatás segítő kapcsolat. Grezsa Ferenc Segítő hivatás segítő kapcsolat Grezsa Ferenc Segítő hivatás foglalkozás, szakma versus hivatás? szolgáltatás versus szolgálat? Szakmaetika az értékközvetítés" kérdése kapcsolati etika Hivatásos segítők

Részletesebben

Sz. Varga Lajos PORTFÓLIÓ KALAUZ

Sz. Varga Lajos PORTFÓLIÓ KALAUZ Sz. Varga Lajos PORTFÓLIÓ KALAUZ Pécs 2011 2 Tartalom Tartalom 2 Bevezető 3 Első rész 1. A tanári szakdolgozat leírása 4 2. A portfólió elnevezése 6 3. A portfólió módszer elméleti alapjai 8 4. A portfólió

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma Központi Ügyfélszolgálati Iroda. Egészségpolitikai Szótár

Emberi Erőforrások Minisztériuma Központi Ügyfélszolgálati Iroda. Egészségpolitikai Szótár Emberi Erőforrások Minisztériuma Központi Ügyfélszolgálati Iroda Egészségpolitikai Szótár 2014 1 Emberi Erőforrások Minisztériuma Központi Ügyfélszolgálati Iroda Összeállították: Egészségügyért Felelős

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia Kar 1.3 Intézet Magyar Történeti Intézet 1.4 Szakterület Kulturális

Részletesebben

A SZÉCHENYI ZSIGMOND MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A SZÉCHENYI ZSIGMOND MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A SZÉCHENYI ZSIGMOND MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013 TARTALOM 1. BEVEZETŐ... 5 1.1. Az intézmény jogi státusza... 5 1.3. Az iskola története... 6 2. NEVELÉSI PROGRAM... 7 2.1.

Részletesebben

xkir Tesztintézmény Egészségügy..SZAKMACSOPORT Mentőápoló..SZAKMA OKJ SZÁMA: 52 723 01 0000 00 00

xkir Tesztintézmény Egészségügy..SZAKMACSOPORT Mentőápoló..SZAKMA OKJ SZÁMA: 52 723 01 0000 00 00 xkir Tesztintézmény 999999 HELYI TANTERV Egészségügy..SZAKMACSOPORT Mentőápoló..SZAKMA OKJ SZÁMA: 52 723 01 0000 00 00!TanterviProgram.ervenyesseg1!!TanterviProgram.ervenyesseg2! 1 / MENTŐÁPOLÓ SZAKMAI

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Az alábbi kerettanterv a hat évfolyamos gimnáziumok számára készült. A tanterv két fő részre osztható: a 7 8. évfolyam tematikai egységeiben elsősorban a fejlesztési célok és követelmények

Részletesebben

Egészségügyi, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium NYÍREGYHÁZA PEDAGÓGIAI PROGRAM

Egészségügyi, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium NYÍREGYHÁZA PEDAGÓGIAI PROGRAM Egészségügyi, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium NYÍREGYHÁZA PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 0 1 4 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ... 4 I. NEVELÉSI PROGRAM..5 I.1 Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai

Részletesebben

H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 9-1 2. É V F O L Y A M

H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 9-1 2. É V F O L Y A M H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 9-1 2. É V F O L Y A M H I T T A N 9. é v f o l y a m Célok és feladatok A tanuló életkorának megfelelően (nem elvont fejtegetésekkel, hanem bibliai szemelvények segítségével)

Részletesebben

Az MRE Hit- és erkölcstan kerettanterve és pedagógiai koncepciója az általános iskolás korosztály

Az MRE Hit- és erkölcstan kerettanterve és pedagógiai koncepciója az általános iskolás korosztály Az MRE Hit- és erkölcstan kerettanterve és pedagógiai koncepciója az általános iskolás korosztály számára Bevezető a tantervhez Az általános iskolás korosztály számára készült hit- és erkölcstan tanterv

Részletesebben

Ismertető. A Hajdú-Bihar Megyei és Debreceni Honismereti Egyesület tudományos és közművelődési tevékenysége

Ismertető. A Hajdú-Bihar Megyei és Debreceni Honismereti Egyesület tudományos és közművelődési tevékenysége Ismertető Brigovácz László Szendrei Ákos Török Péter 1 A Hajdú-Bihar Megyei és Debreceni Honismereti Egyesület tudományos és közművelődési tevékenysége Helyismeret/honismeret, honismereti tevékenység A

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET ÖNÉRTÉKELÉS 2014. JANUÁR

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET ÖNÉRTÉKELÉS 2014. JANUÁR SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET ÖNÉRTÉKELÉS INTÉZMÉNYAKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁSBAN 2014. január Készítette: Az Intézeti akkreditációt előkészítő bizottság: Dr. Nagy Sándor

Részletesebben

Nemzeti alaptanterv 2012 NEMZETI ALAPTANTERV I. RÉSZ AZ ISKOLAI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA TARTALMI SZABÁLYOZÁSA ÉS SZABÁLYOZÁSI SZINTJEI

Nemzeti alaptanterv 2012 NEMZETI ALAPTANTERV I. RÉSZ AZ ISKOLAI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA TARTALMI SZABÁLYOZÁSA ÉS SZABÁLYOZÁSI SZINTJEI NEMZETI ALAPTANTERV I. RÉSZ AZ ISKOLAI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA TARTALMI SZABÁLYOZÁSA ÉS SZABÁLYOZÁSI SZINTJEI 1. A KÖZNEVELÉS FELADATA ÉS ÉRTÉKEI A hazánk Alaptörvényében megfogalmazott feladatokat szem előtt

Részletesebben

5. évfolyam ERKÖLCSTAN

5. évfolyam ERKÖLCSTAN 5. évf. Erkölcstan 5. évfolyam ERKÖLCSTAN Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar THE UPS AND DOWNS OF MOTIVATION:

Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar THE UPS AND DOWNS OF MOTIVATION: Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar THE UPS AND DOWNS OF MOTIVATION: A LONGITUDINAL STUDY OF A GROUP OF SECONDARY-SCHOOL LEARNERS OF ENGLISH A MOTIVÁCIÓ VÁLTOZÁSÁNAK HOSSZÚ TÁVÚ

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12

TANTÁRGYI ADATLAP. Egyetem: Selye János Egyetem Kar: Tanárképző Kar Tantárgy kódja: KPD/ALT/SZ/12 KPD/ALT/SZ/12 Tantárgy megnevezése: Alternatív pedagógiai programok Oktatás formája: Előadás Hetente: 2 A tanulmányok ideje alatt: 26 Kreditszám: 1 Tanulmányi időszak javasolt szemesztere / trimesztere:

Részletesebben

KISS Zsolt SZOBOSZLAI Mihály KOVÁCS András. A civil szféra bevonása a települések fejlesztésének folyamatába Magyarországon

KISS Zsolt SZOBOSZLAI Mihály KOVÁCS András. A civil szféra bevonása a települések fejlesztésének folyamatába Magyarországon KISS Zsolt SZOBOSZLAI Mihály KOVÁCS András A civil szféra bevonása a települések fejlesztésének folyamatába Magyarországon 2 A civil szféra bevonása a települések fejlesztésének folyamatába Magyarországon...

Részletesebben

Tantárgy adatlap Szociológiai elméletek I.

Tantárgy adatlap Szociológiai elméletek I. A tantárgy kódja: 7SO30NAKL3M A tantárgy megnevezése (magyarul): A tantárgy neve (angolul): Sociological Theories I. A tanóra száma (Előadás + szeminárium + gyakorlat + egyéb): 2+2 óra előadás hetente

Részletesebben

INFORMATIKA OKTATÁS ISKOLÁNKBAN

INFORMATIKA OKTATÁS ISKOLÁNKBAN INFORMATIKA OKTATÁS ISKOLÁNKBAN Iskolánkban az idegen nyelv emelt szintű oktatása mellett az informatika oktatása is emelt szinten történik. Amit kínálunk: a Helyi Kerettanterv alapján megvalósuló emelt

Részletesebben

Az írásbeli záróvizsgára történő jelentkezés feltételei: A 2013/14. tanév záróvizsgák és avatások időpontjai:

Az írásbeli záróvizsgára történő jelentkezés feltételei: A 2013/14. tanév záróvizsgák és avatások időpontjai: SZTE ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR ZÁRÓVIZSGA TÁJÉKOZTATÓ 2014. Az írásbeli záróvizsgára történő jelentkezés feltételei: abszolutórium megszerzése (utolsó szigorlat abszolválása), leckekönyv, hiányzó kurzusteljesítési

Részletesebben

HÉTVÉGI HÁZI FELADAT SZABÁLYAI, ISKOLAI DOLGOZATOK

HÉTVÉGI HÁZI FELADAT SZABÁLYAI, ISKOLAI DOLGOZATOK HÉTVÉGI HÁZI FELADAT SZABÁLYAI, ISKOLAI DOLGOZATOK SZABÁLYAI AZ ISKOLAI BESZÁMOLTATÁS, AZ ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI 1 Magyar nyelv és irodalom Írásbeli beszámoltatások Rendszeres,

Részletesebben

Hallgatói tájékoztató a Sebészet és Szemészet c. Tantárgy oktatási rendjéről 2016.

Hallgatói tájékoztató a Sebészet és Szemészet c. Tantárgy oktatási rendjéről 2016. SEBÉSZETI ÉS SZEMÉSZETI TANSZÉK ÉS KLINIKA Cím: 1078 Budapest, István utca 2. Tel.: +36-1-478-41-95, Fax: +36-1-478-41-96 www.kisallatsebeszet.hu, www.univet.hu Hallgatói tájékoztató a Sebészet és Szemészet

Részletesebben

Ü É Í Í ű ű ű ű ű ű É Í Á Á Á Á É Á Á Á Á Á Á É Á Á Í Á Á Á ű É É Á Á Á Á Á Á É Á Á Á Á Í ű ű ű Í ű ű ű Í ű Í ű ű ű Í ű Í ű ű ű ű ű É Í ű ű Í ű Á ű ű ű ű ű ű ű É Í Á Á Í Í ű É ű ű ű ű ű Í Í ű É ű ű Í Í

Részletesebben

RÖVID ÁTTEKINTÉS PROF. EM. DR. KOVACSICS JÓZSEF SZAKIRODALMI MUNKÁSSÁGÁRÓL

RÖVID ÁTTEKINTÉS PROF. EM. DR. KOVACSICS JÓZSEF SZAKIRODALMI MUNKÁSSÁGÁRÓL FIGYELŐ RÖVID ÁTTEKINTÉS PROF. EM. DR. KOVACSICS JÓZSEF SZAKIRODALMI MUNKÁSSÁGÁRÓL Alkotás a társadalomtudományok határán e címmel jelent meg 2001-ben az a tanulmánykötet, melyben Dr. Kovacsics József

Részletesebben

2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1.

2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1. 2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: Karasszon Dezső: Ésaiás könyvének magyarázata,

Részletesebben

Útmutató szakdolgozatok készítéséhez Ez az útmutató a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Karán készülő szakdolgozatokkal

Útmutató szakdolgozatok készítéséhez Ez az útmutató a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Karán készülő szakdolgozatokkal Útmutató szakdolgozatok készítéséhez Ez az útmutató a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Karán készülő szakdolgozatokkal kapcsolatos formai követelményeket tartalmazza. A dolgozat

Részletesebben

DIGITAL ETERNITY: DATABASES AND APPLICATIONS ON CD-ROM IN OUR EDUCATIONAL PRACTICE

DIGITAL ETERNITY: DATABASES AND APPLICATIONS ON CD-ROM IN OUR EDUCATIONAL PRACTICE Szolnoki Tudományos Közlemények XV. Szolnok, 2011. Jávorszky Ferenc 1 DIGITÁLIS ÖRÖKLÉT: CD-ROM ADATBÁZISOK, ALKALMAZÁSOK OKTATÁSI GYAKORLATUNKBAN Az elmúlt másfél évtizedben hatalmas tudásanyagot halmoztunk

Részletesebben

Hajdúhadház Város Önkormányzata Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Bizottsága. Elnökétől

Hajdúhadház Város Önkormányzata Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Bizottsága. Elnökétől Hajdúhadház Város Önkormányzata Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Bizottsága Elnökétől és Hajdúhadház Város Önkormányzata Ügyrendi, Etikai és Közrendvédelmi Bizottsága Elnökétől 4242 Hajdúhadház,

Részletesebben