HŐTERMELŐKRŐL KAZÁNOKRÓL BŐVEBBEN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HŐTERMELŐKRŐL KAZÁNOKRÓL BŐVEBBEN"

Átírás

1 HŐTERMELŐKRŐL KAZÁNOKRÓL BŐVEBBEN

2 HŐTERMELŐK Közvetlen hőtermelők olyan berendezések, amelyekben fosszilis vagy nukleáris tüzelőanyagok kötött energiájából használható hőt állítanak elő a hőfogyasztók számára. Ezek a berendezések lehetnek kályhák, kazánok és atomreaktorok. Tágabb értelemben vett hőtermelők csoportjához tartoznak még a: Hőszivattyúk, napkollektorok, hőcserélők.

3 Atomreaktorok maghasadás elvén működő, nukleáris hőtermelők, amelyek elsősorban gáz és vízhűtésűek. A Paksi atomreaktor könnyűvizes reaktor, amely azt jelenti a moderátor és a hűtés szerepét könnyű víz (H2O) tölti be, ezen belül is nyomottvízes reaktor, amelyben a víz mindvégig folyadékfázisban marad. Kályhák olyan berendezések, amelyek alkalmazásakor a hőtermelés ott történik ahol a hő hasznosítás. Ide soroljuk az egy és kétaknás kályhákat, cserépkályhákat, kandallókat, tűzhelykazánokat, villanykályhákat, gázkonvektorokat. A kazánok kialakítását nagymértékben befolyásolja a tüzelő berendezések nagysága, és az alkalmazott tüzelőanyag fajtája. A berendezésekkel szemben támasztott követelmények a minél jobb tüzelési hatásfok és a minél kisebb szennyezés kibocsátás.

4 KAZÁN

5 HŐSZIVATTYÚ

6 NAPKOLLEKTOR

7 Kazánok csoportosítása A kazánok csoportosítása többféle szempont szerint történhet. A felhasznált tüzelőanyag szerint: -szilárd (fa, szén koksz, hulladék..) -olaj -gáz (földgáz, kémiai folyamatok során keletkezett gázok) -különleges tüzelőanyagok (biomassza) -villamosenergiával működő berendezések Alkalmazott hőhordozó közeg szerint: -forróvíz -melegvíz -gőz -olaj melegítésre alkalmas készülékek

8 A kazántest alapanyaga szerint: -öntöttvas -acél -nemesacél -alumínium ötvözet -rézötvözet -egyéb ötvözetek Üzemi túlnyomás szerint: -kisnyomású (1 bar túlnyomásig, 120 Co-ig) -nagynyomású (1 bar nyomás és 120 Co feletti)

9 Teljesítményük alapján: -kis (50 kw-ig), háztartási kazánok -közepes(500 kw-ig), ipari és kommunális létesítményi kazánok -nagy(500 kw felett), fűtőművi, erőművi kazánok A tűztérnyomás alapján: -atmoszférikus -túlnyomásos Füstgáz terelés szerint: -kettős huzamú -hármas huzamú -részáramú és ezek kombinációja

10

11

12 Jellegzetes szerkezeti kialakítás bemutatása egyszerű ábrákkal. függőleges vízcsöves vízszintes vízcsöves bordázott vízcsöves

13 rézből készült csőkígyós füstcsöves kondenzációs

14

15 Öntöttvas kazánok Öntöttvas tagos kazánok jellemzői: ig uralkodó típus volt. Jelenleg ismét reneszánszát éli. A kazán üreges öntvényekből tagokból áll, amelyeket kúpos közhüvelyekkel kapcsolják össze. Ezek a közhüvelyek biztosítják a hidraulikai és erőtani kapcsolatot az egyes tagok között. Létezik elő utó és változtatható számú köztag. Az elő és utó tagot kivéve minden tag egyforma és tartalmazza a nagy kazán valamennyi elemét: töltőgarat, rostély, füstjárat, (a szilárd tüzelésűnél) víztér, füstcsatorna. -csekély huzatigényű, -korrózióálló kazánanyag, -fűtőfelület a tagok számával változtatható.

16 Forgórostélyos szilárdtüzelésű Automatikus üzemű, begyújtása az előremenő víz hőmérsékletéről, vagy a helyiség hőmérsékletéről vezérelt.

17

18 Pellet kazán Kompakt pellet kazánok: egy készülékegységben foglalják magukba a kazántestet, a pellet tároló tartályt és az adagoló csigát. A különálló tároló-szerkezetű pellet kazánok, ahogy a neve is mutatja két különálló részből áll és egymáshoz képest önállóan elhelyezhető. Ettől eltérő pellet kazán típus a tárolóegység nélküli, ahol a pellet tárolására általában egy külön épülethelyiség, vagy tároló szolgál, ahonnan adagoló csigával juttatják el a kazánhoz a tüzelőanyagokat.

19 Faelgázosító kazán A VIGAS kazánok nagymértékben különböznek az átlagos szilárd tüzelésű kazánoktól. Az égési folyamat az úgynevezett elgázosítás elvén működik. Az elgázosítási eljárás a szerves és szervetlen anyagok zárt kamrában történő hőbomlásán alapul, amely a befúvóventilátor által létrehozott elsődleges levegő kismértékű túlnyomásánál megy végbe. Az faelgázosítás a hőálló betonfúvóka felett, a kazán tüzelőanyag terében történik. Az első fázisban a tüzelőanyag szárítása és a nedvesség kivonása történik. A keletkező gázok összekeverednek az előfűtött szekunder levegővel és ezek alkotják az égési gázok elegyét a második fázisban. A gázok elégetése a kazán égésterében megy végbe és a harmadik fázisban az égéstermék a hőcserélő csövön keresztül távozik a kéménybe

20 Stirling-motorral kibővített kazán A stirling motor nem belsőégésű motorként működik (mint az Otto- vagy diesel motorok), hanem külső hőátadóként. A fa égésekor képződő hő egy részét a stirling motorhoz vezetik. Ott kívülről felhevíti a henger egyik felét, melyben a munkagázt kitágítja és egy dugattyút eltol. Eközben a munkagáz a henger egy hűvösebb részébe kerül, ahol lehűl és összehúzódik. A dugattyú így visszakerül a kiindulási helyzetében és az egész folyamat ismétlődik. A dugattyú mozgását egy forgattyús tengely forgó mozgásúvá alakítja, ami egy generátort hajt meg és áramot termel.

21

22

23

24

25 A csonkagúla szerű tüskék között áramló füstgázból ha időszakosan vízgőz csapódik le az intenzívebb hőelvonású felületrészeken, az a magasabb hőmérsékletű tüskéken elgő- zölög.

26

27

28

29 Acéllemez kazánok Nagyobb hőmérsékletű, mennyiségű és nyomású fűtőközeg előállítására alkalmas. Fajlagos terhelhetőségük nagyobb az ÖV kazánokhoz képest. A hagyományos acéllemez kazánok kevésbé korrózióállóak, a tápvíz minőséggel szemben támasztott követelmény nagyobb.

30

31

32

33

34 Kishőmérsékletű acéllemez ill. speciális öntvényacéllemez kazánok Kazánon belül két vízkör van. A két kör hihraulikai viszonyainak függvényében alakulnak ki az üzemi viszonyok. A tűztérrel érintkező primer, kis vízkörből injektoron keresztül áramlik a szekunder, nagy vízkörbe a tulajdonképpeni fűtőkörbe a víz. A primer körben a víz 100 sec elteltével a harmatponti hőmérséklet fölé emelkedik, így a füstgázban lévő vízgőz nem tud kondenzálódni.

35

36

37 Két csövet egymásba tolnak és a hővezetés javítása érdekében egymásnak préselnek. A belső cső hajtogatással bordázott acél, mely 2,5-ször nagyobb hőátadó felületet ad, mint egy sima falú cső. A préselési ill. sajtolási helyek különböző távolságra vannak elhelyezve,ezzel a hőátbocsátást befolyásolják,ahol az alacsonyabb hőmérsékletű füstgáz áramlik kevesebb hő adódik át, és így magasabb hőmérsékleten tud távozni a füstgáz, így a kondenzáció megakadályozása biztosított.

38

39 A kombinált két rétegű fűtőfelület radiális bordákkal ellátott gyűrű alakú öntvényt, acél veszi körül, ez érintkezik a víztérrel. Az öntöttvas a füstgáz oldalon magasabb hőmérsékletű lesz, mint a kazánvízzel körülvett acélhenger, a két különböző anyag eltérő hővezető képessége miatt. A füstgázban lévő vízgőz kondenzációjának megakadályozását célozza a speciális kialakítású kazántest.

40 A nagy teljesítményű modern acéllemez három huzamú kazán, nagy hőátadó felületét a speciális, szabadalommal védett bemélyedésekkel ellátott füstcsövek biztosítják.

41 Kondenzációs kazánok A füstgáz harmatponti hőmérséklet alatti hőfokon hagyja el a berendezést, amelynek következtében a füstgázban lévő vízgőz lekondenzálódik leadva kondenzációs hőjét. Az alacsony távozó füstgázhőmérséklet és hasznosuló kondenzációs hő miatt jelentős hatásfok javulás jön létre. Az utóbbi a füstgázban lévő vízgőz mennyiségétől (tüzelőanyag fajtájától, légcsereszámtól, égéslevegő nedvességtartalmától) és a kondenzáció mértékétől függ. H minőségű 1 Nm3 gáz elégetésekor több mint 1 kg vízgőz keletkezik. A vízgőz rejtett hője 2500 kj/kg. A gáz fűtőértékének 11 %-t teszi ki a vízgőz hőtartalma. Az olaj tüzelőanyag fűtőértékének közel 6 %-t teszi ki a vízgőz hőtartalma.

42 A hatásfok javulás feltételei: -Alacsony, 60 Co alatti fűtővíz hőmérséklettel tudjuk kihasználni a berendezés előnyös tulajdonságait. -A kazán anyagának rozsdamentes acélból, vagy korrúzióálló ötvözetből kell lennie. -A keletkező kondenzátum elvezetéséről gondoskodni kell. -A füstgáz gravitációsan a berendezésből az alacsony hőmérséklete miatt nem tud távozni, gépi úton történő elvezetéséről gondoskodni kell. A kondenzációs kazánok lehetnek: -égésterméket egy lépcsőben lehűtő berendezés, -kazán után kapcsolható kondenzációs hőcserélő

43 Kondenzációs kazán tűztér kialakítása szerint: -Száraz tűzterű, amelyben a füstgázt szakaszosan hűtik le, több különálló hőcserélővel. Az első hőcserélő a tűzteret veszi körül és harmatponti hőmérséklet felett dolgozik, míg a második esetleg a harmadik hőcserélő a harmatponti hőmérséklet alá hűti a füstgázt. -Nedves tűzterű, amelyben a füstgáz vízgőz tartalmának jelentős része lekondenzálódik. A tűztér alján gyűlik össze a kondenzátum, amelynek elvezetéséről gondoskodni kell. Az égőt a tűztér felső részén kell elhelyezni, hogy a forró égőre ne csöpögjön a kondenzátum.

44 Nedves tűzterű kondenzációs kazán

45 Száraz tűzterű kondenzációs kazán

46 Kondenzáció a kazán után kapcsolt füstgáz-víz hőcserélőben történik meg

47 Fali kondenzációs kazán

48 Vízgőz harmatponti hőmérséklete- széndioxid tartalom tf %-ban

49 Rendszer hőmérséklete, és annak részaránya a fűtési idényben a külső hőmérséklet függvényében

50 Az előző ábrával megegyező, más fűtőközeg hőfokkal.

51 Kazánhatásfok

52 Füstgáz veszteség R m 3 /kg c Kj/m 3 o C

53 12644 kj/m 3 Szénmonoxid fűtőértéke R m 3 /kg (CO) kg/m 3

54

55 P Q sug sug Sugárzási veszteség Qsug = Ai αi i = Q Q i sug névh [ ] ( t t ) [ W] int burkolaton keresztüli hőveszteség [W] A i i-ik felületelemének mérete [m 2 ] α i i-ik felületelem hőátadási tényezője [W/m 2 K] t i t int i-ik felületelem felületi hőmérséklete [ C] kazánház belső hőmérséklete [ C] P sug burkolaton keresztüli fajlagos hőveszteség [-] Q névh kazán névleges hőterhelése [W]

56

57

58

59

60

61 Kazánhatásfok és keletkezett kondenzátum mennyisége a visszatérő fűtővíz hőmérséklet függvényében

62 Tüzeléstechnikai hatásfok a kazánvízhőmérséklet függvényében

63

64 Összes készenléti veszteség P = Psug + kémény 0 P [ ] P 0 az összes készenléti veszteség [-] P kémény az égéstermék rendszeren keresztüli veszteség [-] P sug a burkolaton keresztüli fajlagos hőveszteség [-] Mérési módszerek: Kazán készenléti állapotban való üzemeltetése Segédfűtés módszere

65 Készenléti veszteség a kazánvíz-hőmérséklet függvényében

66 Kazánterhelés és túlméretezés ( th tk ) Qnévt ϕ = [ ] L = ( t t ) [ ] ϕ kor h ϕ = L km [ ] Q éphő t h a helyiséghőmérséklet [ C] t k a pillanatnyi külső hőmérséklet [ C] t km a méretezési külső hőmérséklet [ C] φ a kazánterhelés [-] Q névt a kazán névleges teljesítménye [W] Q éphő az épület méretezési hővesztesége [W] φ kor a korrigált kazánterhelés [-]

67 Kazánhatásfok részterhelésen η g, x = 1 ϕ kor η100 1 P t + 1 [%] η g,x a kazán hatásfoka φ kor részterhelésen [-] η 100 a kazán hatásfoka teljes terhelésen [-] φ kor a korrigált kazánterhelés [-] P t a kazán fajlagos készenléti vesztesége a φ kazánterheléshez tartozó t köz kazánvíz hőmérsékleten [-]

68 Fűtővíz szabályozása t t e v = = ( ) 1+ M t t ϕ + ( t t ) viz, m h 1 1 ϕ 2 ϕ 2 ( ) 1+ M tviz, m th ϕ ( tem tvm ) + th em t h a helyiséghőmérséklet [ C] t k a pillanatnyi külső hőmérséklet [ C] t km a méretezési külső hőmérséklet [ C] φ a kazánterhelés [-] t em a fűtővíz előremenő hőm. méretezési állapotban [ C] t vm a fűtővíz visszatérő hőm. méretezési állapotban [ C] t viz,m a átlagos hőmérséklete méretezési állapotban [ C] t e a fűtővíz előremenő hőmérséklete [ C] t v a fűtővíz visszatérő hőmérséklete [ C] M a radiátor hőmérséklet kitevője [-] vm + t h

69

70 η B = 1 b 1 b a vh q B + 1 ahol b a /b vh hányados nem más mint a kazán kiterhelésének (φ-nek) reciproka. q = B hõleadás üzemszüneti állapotban teljes terhelésû kazán teljesítmény A q B értékét kísérletekkel határozzák meg. Modern nagy kazánoknál az értéke 0,001-0,01; kis kazánoknál 0, ; tárolós kazánoknál 0,02-0,03; nagyon öreg kazánoknál 0,06-0,09.

71

72

73

74 Hőtermelők elhelyezése

75

76

77

78

79

80

81

82

83 Hőszivattyúk teljesítménytényezője

84 Carnot körfolyamat Q c = T c s P v =W v = (T c -T o ) s Teljesítmény mutató: Q c / W v = T c / (T c -T o )

85 Hűtés fajlagos teljesítménytényezője ε hg T = T h T 0 h = 1 T 1 T 0 h ahol T o a környezeti hőmérséklet T h a hűtési hőmérséklet EER (Energy Efficiency Ratio) = Hűtés energetikai hatékonysága Hasznos hűtőteljesítmény / Előállításához szükséges gépi effektív teljesítményfelvétel Gép teljes (100 %) terhelésén, szabványosított paraméterek mellett ε hsz Hőszivattyú fajlagos teljesítménytényezője T = 1 T c = T c T T c a hőelvezetés hőmérséklete 0 1 T 0 c COP(Coefficient of Performance)=Hőszivattyúzás energetikai hatékonysága Hasznos fűtőteljesítmény / Előállításához szükséges gépi effektív teljesítményfelvétel Gép teljes (100 %) terhelésén, szabványosított paraméterek mellett

86 Valóságos hőszivattyú körfolyamat a lgp-h diagram

87 Villamos hajtású hőszivattyú hőtermelése ε y Q eff HS f = = Q P = Q f HS 1 ε a f = η = + P HS hsz P Q HS f T f T f T 0 η hsz = 0,5 0,6 y HS a fajlagos villamosenergia felhasználás

88 Gázmotoros hőszivattyú hőtermelése f ü HS GM HS f ü GM m GM ü m GM ü GM f GM f HS Q Q q Q Q Q Q W Q Q Q W Q = + = = = = = ) ( µ η η µ ε ε Fajlagos tüzelőhőfelhasználás

1. feladat Összesen 20 pont

1. feladat Összesen 20 pont É 047-06/1/D 1. feladat Összesen 0 pont Csőköteges hőcserélőben óránként 1,5 m anyagot melegítenek 0 C-ról 95 C-ra bar nyomású telített vízgőz rejtett hője segítségével. Az anyag sűrűsége 985 kg/m, fajhője,0

Részletesebben

Kazánok energetikai kérdései

Kazánok energetikai kérdései Kazánok energetikai kérdései Baumann Mihály óraadó PTE PMMK Épületgépészeti Tsz. Épületenergetika konferencia 1 2002/91/EK direktíva Szabályozás kidolgozása új épületek tervezéséhez (felújításokra is kiterjedő

Részletesebben

Hőtechnikai berendezések 2015/16. II. félév Minimum kérdéssor.

Hőtechnikai berendezések 2015/16. II. félév Minimum kérdéssor. 1. Biomassza (szilárd) esetében miért veszélyes a 16 % feletti nedvességtartalom? Mert biológiai folyamatok kiváltója lehet, öngyulladásra hajlamos, fűtőértéke csökken. 2. Folyékony tüzelőanyagok tulajdonságai

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR ENERGETIKAI GÉPEK ÉS RENDSZEREK TANSZÉK KALORIKUS GÉPEK

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR ENERGETIKAI GÉPEK ÉS RENDSZEREK TANSZÉK KALORIKUS GÉPEK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR ENERGETIKAI GÉPEK ÉS RENDSZEREK TANSZÉK KALORIKUS GÉPEK Gyakorlati feladatok gyűjteménye Összeállította: Kun-Balog Attila Budapest 2014

Részletesebben

Kazánok. Hőigények csoportosítása és jellemzőik. Hőhordozó közegek, jellemzőik és főbb alkalmazási területeik

Kazánok. Hőigények csoportosítása és jellemzőik. Hőhordozó közegek, jellemzőik és főbb alkalmazási területeik Kazánok Kazánnak nevezzük azt a berendezést, amely tüzelőanyag oxidációjával, vagyis elégetésével felszabadítja a tüzelőanyag kötött kémiai energiáját, és a keletkezett hőt hőhordozó közeg felmelegítésével

Részletesebben

A CSOPORT. 1. Ábrázolja a fázisváltozási diagramon a 40 C elpárologtatási és +30 C

A CSOPORT. 1. Ábrázolja a fázisváltozási diagramon a 40 C elpárologtatási és +30 C SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM SZEGEDI ÉLELMISZERIPARI FŐISKOLAI KAR ÉLELMISZERIPARI MŰVELETEK ÉS KÖRNYEZETTECHNIKA TANSZÉK A CSOPORT Név:.. Alkalmazott műszaki hőtan, Csoport:. Hűtés Dátum: 2005.10.25. Adott

Részletesebben

Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR

Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR Alternatív ENERGIAFORRÁSOK Új Termék +10% hatásfok -25% ár NAPKOLLEKTOR Környezetbarát energia, tiszta és fenntartható minőségű élet Az új jövő víziója? Igen! Az életet adó napsugárral - napkollektoraink

Részletesebben

A munkaközeg melegítési igényének kielégítése kazán alkalmazásával.

A munkaközeg melegítési igényének kielégítése kazán alkalmazásával. I. KAZÁNOK A kazán tüzelõberendezésbõl és a füstgázzal (égéstermékkel) munkaközeget (vízet) melegítő hõcserélõbõl áll. A tüzelési folyamatot jelenleg csak az anyag és energiamérleg meghatározása céljából

Részletesebben

10/2003. (VII. 11.) KvVM rendelet

10/2003. (VII. 11.) KvVM rendelet Lezárva: 0. január 5. Hatály: 0.I.5. - nline - 0/003. (VII..) vvm rendelet - az 50 MW és annál nagyobb névleg. oldal 0/003. (VII..) vvm rendelet az 50 MW és annál nagyobb névleges bemenő hőteljesítményű

Részletesebben

TÜZELÉSTECHNIKA A gyakorlat célja:

TÜZELÉSTECHNIKA A gyakorlat célja: TÜZELÉSTECHNIKA A gyakorlat célja: Gáztüzelésű háztartási kombinált fűtő-melegvizet és használati melegvizet szolgáltató berendezés tüzeléstechnikai jellemzőinek vizsgálata: A tüzelőberendezés energetikai

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései az Épületgépészeti munkabiztonsági és környezetvédelmi feladatok, valamint a Kisteljesítményű kazán fűtői

Részletesebben

Az olcsó olaj korában készült épületektől a passzív házon át, az intelligens, zéró energiafelhasználású

Az olcsó olaj korában készült épületektől a passzív házon át, az intelligens, zéró energiafelhasználású Az olcsó olaj korában készült épületektől a passzív házon át, az intelligens, zéró energiafelhasználású épületekig. Nagy István Épületenergetikai szakértő Nagy Adaptív Kft +36-20-9519904; info@nagy-adaptiv.hu

Részletesebben

A városi energiaellátás sajátosságai

A városi energiaellátás sajátosságai V. Energetikai Konferencia 2010 Budapest, 2010. november 25. A városi energiaellátás sajátosságai Dr. Kádár Péter Óbudai Egyetem KVK Villamosenergetikai Intézet kadar.peter@kvk.uni-obuda.hu Bevezetés Az

Részletesebben

Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 2015. tavasz

Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 2015. tavasz Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 0. tavasz Napenergia hasznosítása Egy un. kw-os napelemes rendszer nyári időszakban, nap alatt átlagosan,4 kwh/nap elektromos energiát termel

Részletesebben

légt g echn h i n kai rend n s d zerne n k

légt g echn h i n kai rend n s d zerne n k Légtechnikai rendszerek Mindazokat a rendszereket, amelyek működésük során megváltoztatják a bennük áramló levegő paramétereit, azzal a céllal, hogy biztosítsák az ember/technológia számára a megfelelő

Részletesebben

A TISZTA SZÉN TECHNOLÓGIA ÉS AZ ENERGIATÁROLÁS EGYÜTTES LEHETŐSÉGE AZ ENERGETIKAI SZÉN-DIOXID KIBOCSÁTÁS CSÖKKENTÉSÉRE

A TISZTA SZÉN TECHNOLÓGIA ÉS AZ ENERGIATÁROLÁS EGYÜTTES LEHETŐSÉGE AZ ENERGETIKAI SZÉN-DIOXID KIBOCSÁTÁS CSÖKKENTÉSÉRE A TISZTA SZÉN TECHNOLÓGIA ÉS AZ ENERGIATÁROLÁS EGYÜTTES LEHETŐSÉGE AZ ENERGETIKAI SZÉN-DIOXID KIBOCSÁTÁS CSÖKKENTÉSÉRE dr. habil. Raisz Iván Vizsgáljuk meg, hogy e négy szereplőcsoportból összeállt rendszer

Részletesebben

1/A. sz. függelék. Melegvizes távhőrendszer esetében a hőközponti berendezések hőmérséklettűrése szempontjából meghatározó hőmérsékletérték

1/A. sz. függelék. Melegvizes távhőrendszer esetében a hőközponti berendezések hőmérséklettűrése szempontjából meghatározó hőmérsékletérték Bevezetés A FŐTÁV Zrt. Budapest területén több hőforráshoz kapcsolódóan üzemeltet távhőellátó rendszereket. E rendszerek hőhordozó közege jellemzően forróvíz, illetve egyes körzetekben melegvíz. A hőhordozó

Részletesebben

Tehát a 2. lecke tanításához a villamos gépek szerkezetét, működési elvét és jellemzőit ismerni kell.

Tehát a 2. lecke tanításához a villamos gépek szerkezetét, működési elvét és jellemzőit ismerni kell. 4. M. 2.L. 1. Bevezetés 4. M. 2.L. 1.1, A téma szerepe, kapcsolódási pontjai Az emberiség nagy kihívása, hogy hogyan tud megküzdeni a növekvő energiaigény kielégítésével és a környezeti károk csökkentésével.

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Energetikai minőségtanúsítvány 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület Megrendelő Tanúsító Patkó iskola Kál Nagyközség Önkormányzat 335. Kál, Szent István tér 2. Vereb János 3368. Boconád, Lenin

Részletesebben

A gázkészülékek csoportosítása

A gázkészülékek csoportosítása A gázkészülékek csoportosítása A Gáz- és Olajipari Műszaki Biztonsági Szabályzat (GOMBSZ) a gázkészülékeket egységteljesítmény szerint: 58 kw egységteljesítményt meg nem haladó és 58 kw egység- és 116

Részletesebben

A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA. Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK

A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA. Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK I. Bevezetés Ha a mai módon és ütemben folytatjuk az energiafelhasználást, 30-40 éven belül visszafordíthatatlanul

Részletesebben

Tapasztalatok a fűtés és a hűtés összekapcsolásával az élelmiszeriparban

Tapasztalatok a fűtés és a hűtés összekapcsolásával az élelmiszeriparban RACIONÁLIS ENERGIAFELHASZNÁLÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG 3.6 Tapasztalatok a fűtés és a hűtés összekapcsolásával az élelmiszeriparban Tárgyszavak: kapcsolt termelés; fűtés; hűtés; tömbfűtő-erőművek; abszorpciós

Részletesebben

Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 2014. tavasz

Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 2014. tavasz Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 04. tavasz Szilárd biomassza, centralizált rendszerekben, tüzelés útján történő energetikai felhasználása A Pannonpower Holding Zrt. faapríték tüzelésű

Részletesebben

JELENTÉS A TÁVHŐTERMELŐK ÉS TÁVHŐSZOLGÁLTATÓK 2012. évi adatairól

JELENTÉS A TÁVHŐTERMELŐK ÉS TÁVHŐSZOLGÁLTATÓK 2012. évi adatairól Magyar Energia Hivatal Telefon: (1) 459-7777 Internet: www.eh.gov.hu előlap Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény 8. (2) bekezdése alapján és a módosított, 2013. I. 1-től hatályos

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Földvár Terv Kft Energetikai minőségtanúsítvány 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület: Megrendelő: Tanúsító: 5 lakásos társasház Paks, Kossuth Lajos utca 4. Hrsz.: 864. Viczai János GT/17-0469

Részletesebben

1. A berendezés ismertetése

1. A berendezés ismertetése 1. A berendezés ismertetése 1.1. Mûszaki leírás A CALOR-450 fahulladék-tüzelésû melegvíz-kazán lakás vagy ipari, ill. mezõgazdasági tevékenység céljára szolgáló épületek fûtésére használható. A berendezés

Részletesebben

Megújuló energiák hasznosítása a hő- és villamosenergia-termelésben (ellátásban)

Megújuló energiák hasznosítása a hő- és villamosenergia-termelésben (ellátásban) Megújuló energiák hasznosítása a hő- és villamosenergia-termelésben (ellátásban) Büki Gergely Orbán Tibor A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁNAK METEOROLÓGIAI VONATKOZÁSAI c. konferencia 41. Meteorológiai

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Energetikai minőségtanúsítvány 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület: 1019 OTP Társasház Budapest, XI. Regős utca 14-15-16. Megrendelő: 1019 OTP TÁRSASHÁZ Budapest, XI. Regős utca 14-15-16.

Részletesebben

Az Európai Unió követelményei zöld közbeszerzéshez: melegvíz-üzemű fűtőberendezések

Az Európai Unió követelményei zöld közbeszerzéshez: melegvíz-üzemű fűtőberendezések Az Európai Unió követelményei zöld közbeszerzéshez: melegvíz-üzemű Az Európai Unió által a zöld közbeszerzés területén közzétett követelmények (EU GPP követelmények) célja, hogy segítse a közszektorbeli

Részletesebben

KAZÁNOK ÉS TÜZELŐBERENDEZÉSEK

KAZÁNOK ÉS TÜZELŐBERENDEZÉSEK Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék KAZÁNOK ÉS TÜZELŐBERENDEZÉSEK Oktatási segédanyag írta: Dr. Lezsovits Ferenc szerkesztette: Rieth Ágnes BUDAPEST,

Részletesebben

A hıtermelı berendezések hatásfoka és fejlesztésének szempontjai. Hőtés és hıtermelés 2012. október 31.

A hıtermelı berendezések hatásfoka és fejlesztésének szempontjai. Hőtés és hıtermelés 2012. október 31. A hıtermelı berendezések hatásfoka és fejlesztésének szempontjai Hőtés és hıtermelés 2012. október 31. 1. rész. A hıtermelı berendezéseket jellemzı hatásfokok 2 Az éppen üzemelı hıtermelı berendezés veszteségei

Részletesebben

Hóbagoly Szezonnyitó Szakmai Nap Kompakt folyadékhűtők ammónia hűtőközeggel komfort és technológiai alkalmazásokra

Hóbagoly Szezonnyitó Szakmai Nap Kompakt folyadékhűtők ammónia hűtőközeggel komfort és technológiai alkalmazásokra Hóbagoly Szezonnyitó Szakmai Nap Kompakt folyadékhűtők ammónia hűtőközeggel komfort és technológiai alkalmazásokra Q P L A N R E F R I G E R AT I O N Előadó: Tasnádi Gábor gabor.tasnadi@qplan.hu A kihívás:

Részletesebben

Fűtsünk pellettel, téli költségcsökkentés új kazánnal.

Fűtsünk pellettel, téli költségcsökkentés új kazánnal. Energiahatékonyság és költségmegtakarítás az épületek üzemeltetésben. Debrecen 2010. október 15. Fűtsünk pellettel, téli költségcsökkentés új kazánnal. Pannon Pellet Kft. Molnár Milán épületgépész mérnök

Részletesebben

Fizika 2. Feladatsor

Fizika 2. Feladatsor Fizika 2. Felaatsor 1. Egy Q1 és egy Q2 =4Q1 töltésű részecske egymástól 1m-re van rögzítve. Hol vannak azok a pontok amelyekben a két töltéstől származó ereő térerősség nulla? ( Q 1 töltéstől 1/3 méterre

Részletesebben

Épületgépész rendszerek

Épületgépész rendszerek Épületgépész rendszerek Hőmennyiség Q, Energia E, Munka W Nm=J 1 cal = 4,1868 J 1 Wh = 3600 J Munka:fizikai értelemben munkavégzésről beszélünk, ha erő hatására elmozdulás történik. Energia az anyag különböző

Részletesebben

Épületenergetikai számítások

Épületenergetikai számítások Épületenergetikai számítások A számításokat az EPBD előírásaival összhangban lévő 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet [1] előírásai szerint végeztük el. Az alkalmazásra magyarországon kerül sor, illetve amennyiben

Részletesebben

A gázkészülékek csoportosítása

A gázkészülékek csoportosítása A gázkészülékek csoportosítása A Gáz- és Olajipari Műszaki Biztonsági Szabályzat (GOMBSZ) a gázkészülékeket egységteljesítmény szerint: 58 kw egységteljesítményt meg nem haladó és 58 kw egység- és 116

Részletesebben

Megújuló energiaforrások alkalmazása korszerű fűtési rendszerekben (II. rész)

Megújuló energiaforrások alkalmazása korszerű fűtési rendszerekben (II. rész) Megújuló energiaforrások alkalmazása korszerű fűtési rendszerekben (II. rész) A fa, mint megújuló energiaforrás 1 A Fa, mint megújuló energiaforrás Nagy megújuló energia potenciál Természetes, újra termelődő

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Energetikai minőségtanúsítvány 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület: Épületrész (lakás): Megrendelő: Tanúsító: 6. emelet 25. lakás Vértesy Mónika TÉ-01-63747 Az épület(rész) fajlagos primer

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR. TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT 3515 MISKOLC Egyetemváros

MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR. TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT 3515 MISKOLC Egyetemváros MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT 3515 MISKOLC Egyetemváros Szilárd tüzelésű kazán felügyeleti rendszerének alapjai Készítette: Csordás Bernadett Konzulensek: Woperáné

Részletesebben

9. Radioaktív sugárzás mérése Geiger-Müller-csővel. Preparátum helyének meghatározása. Aktivitás mérés.

9. Radioaktív sugárzás mérése Geiger-Müller-csővel. Preparátum helyének meghatározása. Aktivitás mérés. 9. Radioaktív sugárzás mérése Geiger-Müller-csővel. Preparátum helyének meghatározása. ktivitás mérés. MÉRÉS CÉLJ: Megismerkedni a radioaktív sugárzás jellemzésére szolgáló mértékegységekkel, és a sugárzás

Részletesebben

Kazánok és Tüzelőberendezések

Kazánok és Tüzelőberendezések Kazánok és Tüzelőberendezések Irodalom Az ftp://ftp.energia.bme.hu/pub/kazanok_es_tuzeloberendezesek/ szerveren Az előadások és gyakorlati példák pdf formátumban Jegyzet (ugyancsak az ftp-n): Dr. Lezsovits

Részletesebben

Melléktermékek hasznosítása

Melléktermékek hasznosítása Melléktermékek hasznosítása Dr. Gerencsér Kinga 1 A fa energia hordozó Dr. Gerencsér Kinga 2 Széntárolás Dr. Gerencsér Kinga 3 Fűtésre használt anyagok Magyarországon Dr. Gerencsér Kinga 4 A hőerőművek

Részletesebben

Vízgyűrűs vákuumszivattyú (Vi)

Vízgyűrűs vákuumszivattyú (Vi) Vízgyűrűs vákuumszivattyú (Vi) 1. Melyek a vákuumszivattyúk leggyakrabban alkalmazott jelleggörbéi? Ismertessen hármat! Az izotermikus teljesítmény a relatív vákuum függvényében: P izot = f 1 ( p ) A térfogatáram

Részletesebben

Kiegészítő jövedelem. karbantartási munkálat és a karbantartási ráfordítás. Hozzájárulás a környezetvédelemhez

Kiegészítő jövedelem. karbantartási munkálat és a karbantartási ráfordítás. Hozzájárulás a környezetvédelemhez A TRÁGYÁJA SOKAT ÉR! Egyetlen tehén trágyájából 1000 kilowattóra villamos energia nyerhető évente. Amennyiben ezt az energiát felhasználja, úgy emellett közel 600 kilogramm üvegházhatású gázt is megtakaríthat.

Részletesebben

Tóvári Péter VM MGI energetikai osztályvezető

Tóvári Péter VM MGI energetikai osztályvezető Két, Magyarországon már működő, mezőgazdasági melléktermékre alapozott, egy kistelepülés ellátására is alkalmas bioenergetikai technológia bemutatása. Tóvári Péter VM MGI energetikai osztályvezető Tartalom

Részletesebben

Biogáz-földgáz vegyestüzelés égési folyamatának vizsgálata, különös tekintettel a légszennyező gázalkotókra

Biogáz-földgáz vegyestüzelés égési folyamatának vizsgálata, különös tekintettel a légszennyező gázalkotókra Biogáz-földgáz vegyestüzelés égési folyamatának vizsgálata, különös tekintettel a légszennyező gázalkotókra OTKA T 46471 (24 jan. 27 jún.) Témavezető: Woperáné dr. Serédi Ágnes, egyetemi docens Kutatók

Részletesebben

Hogy egy országban az egyes erőműfajták

Hogy egy országban az egyes erőműfajták Iskolakultúra 1998/9 Hagyományos erőművek környezeti hatásai Szemle Hagyományos erőműveknek nevezzük a szén, olaj- és gáztüzelésű erőműveket. A szén fogalomkörébe tartozik a lignit is, de nem értjük ide

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK, VEGYIPARI GÉPEK II.

MŰSZAKI ISMERETEK, VEGYIPARI GÉPEK II. MŰSZAKI ISMERETEK, VEGYIPARI GÉPEK II. Vegyipari szakmacsoportos alapozásban résztvevő tanulók részére Ez a tankönyvpótló jegyzet a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai

Részletesebben

PELLETKAZÁNOK HŐCSERÉLŐJÉNEK OPTIMALIZÁLÁSA

PELLETKAZÁNOK HŐCSERÉLŐJÉNEK OPTIMALIZÁLÁSA MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar Áramlás- és Hőtechnikai Gépek Tanszéke PELLETKAZÁNOK HŐCSERÉLŐJÉNEK OPTIMALIZÁLÁSA ZÁRÓDOLGOZAT Energetikai mérnök szak, gépészeti szakirány. Készítette:

Részletesebben

Környezeti fizika II; Kérdések, 2013. november

Környezeti fizika II; Kérdések, 2013. november Környezeti fizika II; Kérdések, 2013. november K-II-2.1. Mit ért a globalizáció alatt? K-II-2.2. Milyen következményeivel találkozunk a globalizációnak? K-II-2.3. Ismertesse a globalizáció ellentmondásait!

Részletesebben

HŐFELHASZNÁLÓK MŰSZAKI CSATLAKOZÁSI FELTÉTELEI. a kazincbarcikai távhőellátó rendszerre

HŐFELHASZNÁLÓK MŰSZAKI CSATLAKOZÁSI FELTÉTELEI. a kazincbarcikai távhőellátó rendszerre 2. sz. melléklet HŐFELHASZNÁLÓK MŰSZAKI CSATLAKOZÁSI FELTÉTELEI a kazincbarcikai távhőellátó rendszerre 1. Általános rész Jelen műszaki csatlakozási feltételek (továbbiakban: MCSF) érvényesek a Kazincbarcika

Részletesebben

ENVIROVID Biomassza tüzelőanyagok termokémiai hasznosíthatóságának vizsgálata

ENVIROVID Biomassza tüzelőanyagok termokémiai hasznosíthatóságának vizsgálata ENVIROVID Biomassza tüzelőanyagok termokémiai hasznosíthatóságának vizsgálata NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet Tóvári P. Bácskai I. Csitári M. Madár V. Bemutatás A program címe: Kistelepülések mezőgazdasági

Részletesebben

54 850 01 0010 54 01 Energetikai környezetvédő Környezetvédelmi technikus

54 850 01 0010 54 01 Energetikai környezetvédő Környezetvédelmi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Környezettechnika. 1. A környezettechnika alapjai és jelentősége. Energiaforrások és felhasználásuk.

Környezettechnika. 1. A környezettechnika alapjai és jelentősége. Energiaforrások és felhasználásuk. Fodor Béla Környezettechnika 1. A környezettechnika alapjai és jelentősége. Energiaforrások és felhasználásuk. Megj.: - A napenergia, biomassza s geotermikus energia tématerületén részben a Nimfea Természetvédelmi

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 01 Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

A tételsor a 12/2013. (III. 28.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/43

A tételsor a 12/2013. (III. 28.) NGM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/43 A vizsgafeladat ismertetése: Vegyipari technikus és vegyianyaggyártó szakképesítést szerzőknek Ismerteti a vegyipari technológiák anyag és energia ellátását. Bemutatja a vegyiparban szükséges fontosabb

Részletesebben

2 1.a) Milyen tűzelőanyagokat ismer? Sorolja fel azok legfontosabb jellemzőit! Melyek a szén éghető és nem éghető alkotórészei? b) Hogyan működik a mérőperem? Milyen mérőeszközökkel mérhetjük az áramló

Részletesebben

Légköri vízzel kapcsolatos mérések TGBL1116 Meteorológiai műszerek

Légköri vízzel kapcsolatos mérések TGBL1116 Meteorológiai műszerek Légköri vízzel kapcsolatos mérések TGBL1116 Meteorológiai műszerek Bíróné Dr. Kircsi Andrea Egyetemi adjunktus DE Meteorológiai Tanszék Debrecen, 2009/2010 I. félév Levegő vízgőztartalma légnedvesség Kondenzálódott

Részletesebben

A legfontosabb fizikai törvények. Fenntartható fejlıdés és atomenergia. A legfontosabb fizikai törvények. A legfontosabb fizikai törvények

A legfontosabb fizikai törvények. Fenntartható fejlıdés és atomenergia. A legfontosabb fizikai törvények. A legfontosabb fizikai törvények Fenntartható fejlıdés és atomenergia 6. elıadás Energiatermelési módok részletes ismertetése: a fosszilis energiahordozók Dr. Aszódi Attila egyetemi docens A legfontosabb fizikai törvények A termodinamika

Részletesebben

Komfortos fűtés fával - a fa mint megújuló energiahordozó

Komfortos fűtés fával - a fa mint megújuló energiahordozó Energetikusok klubja Győr Vorlage 1 2012.10.15. Komfortos fűtés fával - a fa mint megújuló energiahordozó 2015. 03.05. Előadó: Gazda-Pusztai Gyula 2012.10.15. Energetikusok klubja Győr Vorlage 2 minden

Részletesebben

52 522 06 0000 00 00 Erőművi kazángépész Erőművi kazángépész

52 522 06 0000 00 00 Erőművi kazángépész Erőművi kazángépész A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

54 850 01 0010 54 05 Nukleáris energetikus Környezetvédelmi technikus

54 850 01 0010 54 05 Nukleáris energetikus Környezetvédelmi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Áll l a l ti i hu h l u l l a l dé d kok o ene n rge g tik i ai h szno n s o ít í ásána n k krit i ériu i m u ai

Áll l a l ti i hu h l u l l a l dé d kok o ene n rge g tik i ai h szno n s o ít í ásána n k krit i ériu i m u ai Állati hulladékok energetikai hasznosításának kritériumai DR. KISS JENŐ ATEV ZRT. RABI BÉLA ATEVSZOLG ZRT. RENEXPO 2008 BIOMASSZA KONFERENCIA A biogáz előállítás és a komposztálás kapcsolata az ATEVSZOLG

Részletesebben

08-8/965-3/2012. 12.sz.melléklet. Tervezési program az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújításához.

08-8/965-3/2012. 12.sz.melléklet. Tervezési program az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújításához. Tervezési program az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújításához. 1. A tervezési terület ismertetése A pécsi 23891/68 helyrajzi számú ingatlanon (Pécs, Aidinger J. u. 41.) található a Megyervárosi

Részletesebben

Tárgy: H A T Á R O Z A T

Tárgy: H A T Á R O Z A T Ügyszám: Ügyintéző: mellék: 226/154 589-23/2015. Székelyhidi Ferenc/dr. Szeifert László Tárgy: Melléklet: A Nyírbátor, 0207/5 hrsz. alatt lévő regionális biogáz üzem egységes környezethasználati engedélye

Részletesebben

Alternatív motorhajtóanyagok alkalmazása belsőégésű motorban Doktori (Ph.D.) disszertáció

Alternatív motorhajtóanyagok alkalmazása belsőégésű motorban Doktori (Ph.D.) disszertáció Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kandó Kálmán Gépészeti Tudományok Doktori Iskola Alternatív motorhajtóanyagok alkalmazása belsőégésű motorban Doktori (Ph.D.) disszertáció okleveles gépészmérnök

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Energetikai minőségtanúsítvány 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület Megrendelő Szociális Szolg. Közp. 16db apartmanja Kál Nagyközség Önkormányzata 335 Kál, Szent István tér 2. Tanúsító Vereb

Részletesebben

Első lépések kandalló vásárlásnál:

Első lépések kandalló vásárlásnál: Első lépések kandalló vásárlásnál: Kémény A kémény a lakásnak az a meghatározó szerkezeti eleme, ahonnan el kell indulnunk, amikor kandallót szeretnénk vásárolni. Alapvetően a kémény mérete (keresztmetszete

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Energetikai minőségtanúsítvány 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület: Megrendelő: Tanúsító: Kovács Pál és Társa. Kft. 06-1-388-9793 (munkaidőben) 06-20-565-8778 (munkaidőben) Az épület(rész)

Részletesebben

P a r c iá lis v í z g ő z n y o m á s [ P a ]

P a r c iá lis v í z g ő z n y o m á s [ P a ] Energetikai minőségtanúsítvány 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület: Védőnői szolgálat épülete, Kál Főút alsó 6. Hrsz 1228 Megrendelő: Kál Nagyközség Önkormányzata Tanúsító: Vereb János 3368.

Részletesebben

9. Előadás: Földgáztermelés, felhasználás fizikája.

9. Előadás: Földgáztermelés, felhasználás fizikája. 9. Előadás: Földgáztermelés, felhasználás fizikája. 9.1. Földgáz kitermelés. Földgáz összetevői. 9.2. Földgázszállítás, tárolás. 9.3. Földgáz feldolgozás termékei, felhasználásuk. 9.4. Nagyfogyasztó: Elektromos

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Energetikai minőségtanúsítvány 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület: Épületrész (lakás): 1 emelet 4. Megrendelő: Tanúsító: Vértesy Mónika TÉ-01-63747 Az épület(rész) fajlagos primer energiafogyasztása:

Részletesebben

Fémöntészeti berendezések energetikai értékelésének tapasztalatai

Fémöntészeti berendezések energetikai értékelésének tapasztalatai RACIONÁLIS ENERGIAFELHASZNÁLÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG 3.1 4.1 4.6 Fémöntészeti berendezések energetikai értékelésének tapasztalatai Tárgyszavak: hőveszteségek csökkentése; termikus hatásfok; rekuperátor;

Részletesebben

8. Energia és környezet

8. Energia és környezet Környezetvédelem (NGB_KM002_1) 8. Energia és környezet 2008/2009. tanév I. félév Buruzs Adrienn egyetemi tanársegéd buruzs@sze.hu SZE MTK BGÉKI Környezetmérnöki Tanszék 1 Az energetika felelőssége, a világ

Részletesebben

Szakmai ismeret A V Í Z

Szakmai ismeret A V Í Z A V Í Z A hidrogén oxidja (H 2 O). A Földön 1 az egyik legelterjedtebb vegyület, molekula (2H 2 O). Színtelen, szagtalan folyadék, légköri (1013 mbar ~ 1013 hpa) nyomáson 0 o C-on megfagy, 100 o C-on forr,

Részletesebben

Középtávú távhőfejlesztési koncepció és előterv készítése. Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. II. rész: A fejlesztés (projekt) előterve.

Középtávú távhőfejlesztési koncepció és előterv készítése. Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. II. rész: A fejlesztés (projekt) előterve. Középtávú távhőfejlesztési koncepció és előterv készítése Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. II. rész: A fejlesztés (projekt) előterve készítette: HCSEnergia Kft. 2016. 03. 03. HCSENERGIA KFT. 1 Vezetői

Részletesebben

ISO 50001. Energiairányítási rendszer. energiahatékonyság eszköze. mint az. Békés Tamás TMS vezető auditor. , Magyar Minőség Társaság

ISO 50001. Energiairányítási rendszer. energiahatékonyság eszköze. mint az. Békés Tamás TMS vezető auditor. , Magyar Minőség Társaság ISO 50001 Energiairányítási rendszer mint az energiahatékonyság eszköze TMS vezető auditor 16-02-20, Magyar Minőség Társaság TÜV SÜD Budapest, 2016.02.19 ISO 50001:2011 ISO 50001 Energia irányítási rendszer

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÉRTÉKNÖVELÉSE ÉS ERŐFORRÁS-HATÉKONYSÁGÁNAK ELŐSEGÍTÉSE A FELDOLGOZÁSBAN (VP-3-4.2.1-15)

MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÉRTÉKNÖVELÉSE ÉS ERŐFORRÁS-HATÉKONYSÁGÁNAK ELŐSEGÍTÉSE A FELDOLGOZÁSBAN (VP-3-4.2.1-15) MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÉRTÉKNÖVELÉSE ÉS ERŐFORRÁS-HATÉKONYSÁGÁNAK ELŐSEGÍTÉSE A FELDOLGOZÁSBAN (VP-3-4.2.1-15) Keretösszeg: 151 milliárd Ft Támogatható tevékenységek: I. Önállóan támogatható tevékenységek:

Részletesebben

Siccus felület fűtés/hűtés - száraz technológia

Siccus felület fűtés/hűtés - száraz technológia Siccus felület fűtés/hűtés - száraz technológia Rendszerismertető Általánosan Az Uponor Siccus fűtés/hűtés rendszerek lakó- és idoraépületekben alkalmazható, alacsony hőmérsékletű hőleadó rendszerek. A

Részletesebben

5. témakör. Megújuló energiaforrások

5. témakör. Megújuló energiaforrások 5. témakör Megújuló energiaforrások Tartalom 1. A világ energiapotenciálja 2. Magyarország energiapotenciálja 3. Energiatermelés megújuló energiaforrásokból 3.1. Vízer m 3.2. Széler m 3.3. Napenergia 3.4.

Részletesebben

Döntéshozói tréning. This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF.

Döntéshozói tréning. This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF. Döntéshozói tréning Az energiafelhasználásról általában Kyoto protokoll Kötelezettség az üvegház gázok csökkentésére 2008-2013. periódus Ipari 2008-2012 országok- 5,2% EU -8% Németország -21% Mennyibe

Részletesebben

5. előadás. Földhő, kőzethő hasznosítás.

5. előadás. Földhő, kőzethő hasznosítás. 5. előadás. Földhő, kőzethő hasznosítás. 5.1. Fizikai, technikai alapok, részletek. Geotermia. 5.2. Termálvíz hasznosításának helyzete, feltételei, hulladékgazdálkodása. 5.3. Hőszivattyú (5-100 méter mélység)

Részletesebben

Talaj/víz víz/víz hőszivattyú

Talaj/víz víz/víz hőszivattyú Talaj/víz víz/víz hőszivattyú Thermalia Energianyereség föld vagy talajvíz hőforrással. Környezeti energia hasznosítása a legmagasabb szintű hatékonysággal. Thermalia talaj/víz és víz/víz hőszivattyú előnyeiről

Részletesebben

egyetemi tanár Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai

egyetemi tanár Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Székesfehérvár, 2010. november 18. Fejér Megyei Mérnök Kamara Környezetvédelmi Szakcsoportja Szakmai Ülése Települési éi szilárd iá hulladék mechanikai előkezelése másodlagos tüzelőanyaggá történő felhasználáshoz

Részletesebben

PUBLIC AZEURÓPAIUNIÓ TANÁCSA. Brüszel,2013.december13. (OR.en) 17849/13 LIMITE STATIS138 ENER586 COMPET927 FEDŐLAP

PUBLIC AZEURÓPAIUNIÓ TANÁCSA. Brüszel,2013.december13. (OR.en) 17849/13 LIMITE STATIS138 ENER586 COMPET927 FEDŐLAP ConseilUE AZEURÓPAIUNIÓ TANÁCSA Brüszel,2013.december13. (OR.en) PUBLIC 17849/13 LIMITE STATIS138 ENER586 COMPET927 FEDŐLAP Küldi: Azátvételdátuma: Címzet: azeurópaibizotság 2013.december2. atanácsfőtitkársága

Részletesebben

K özponti klím atechnikai rendszerek

K özponti klím atechnikai rendszerek K L Í M A T I Z Á L Á S Klímaberendezés feladata: a szellőztetés mellett a helyiség hőmérséklet és páratartalom bizonyos határok között tartása az egész év folyamán. Klímatizálás célja: a klímatizált térben

Részletesebben

EF 40-350 kw lapos hőcserélős, nagyteljesítményű HMV-termelő www.ecotherm.com

EF 40-350 kw lapos hőcserélős, nagyteljesítményű HMV-termelő www.ecotherm.com Kezelési és karbantartási útmutató EF 40-350 kw lapos hőcserélős, nagyteljesítményű HMV-termelő www.ecotherm.com Bevezetés 1. Bevezetés Tisztelt Partnerünk! A nagyteljesítményű használati melegvíz termelő

Részletesebben

A tételsor a szakmai és vizsgakövetelményeket módosító 12/2013. (III. 28.) NGM rendelet, alapján készült. 2/35

A tételsor a szakmai és vizsgakövetelményeket módosító 12/2013. (III. 28.) NGM rendelet, alapján készült. 2/35 A vizsgafeladat ismertetése: Égéstermék elvezető rendszerek csoportosítása, valamint szabványok, technológiai utasítás szerinti vezetési, kitorkollási és tűzvédelmi előírások A tételekhez segédeszköz nem

Részletesebben

Kőhegyi Antal cserépkályha és kandallóépítő mester 8440, Herend, Kossuth Lajos u.64/a 06-30-972-9937, 88/261-009. Használati útmutató.

Kőhegyi Antal cserépkályha és kandallóépítő mester 8440, Herend, Kossuth Lajos u.64/a 06-30-972-9937, 88/261-009. Használati útmutató. Használati útmutató Előszó Figyelem: mielőtt használatba veszi a kandallót, kérjük, olvassa el a használati útmutatót! A kandalló lelke a tűztér, rendkívül fontos, hogy a célnak megfelelőt válaszuk ki:

Részletesebben

Tervezési segédlet. Fűtési hőszivattyúk. 1. kiadás. 1 / 264. oldal Másolni, sokszorosítani a tulajdonos engedélye nélkül tilos!

Tervezési segédlet. Fűtési hőszivattyúk. 1. kiadás. 1 / 264. oldal Másolni, sokszorosítani a tulajdonos engedélye nélkül tilos! Tervezési segédlet Fűtési hőszivattyúk Vaillant Saunier Duval Kft. 1 / 264. oldal Vaillant hőszivattyúk általános tervezési segédlete Vaillant Saunier Duval Kft. 2 / 264. oldal Vaillant hőszivattyúk általános

Részletesebben

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mint I. fokú hatóság 5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. Tel.:(06 56) 523-423 Fax: (06 56) 343-768 Postacím: 5002 Szolnok, Pf. 25

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Energetikai minőségtanúsítvány Meglévő állapot 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület: Orvosi renelő 2081 Pilissaba Bajsy Zsilinszky út 37. Hrsz: 276 Megrenelő: Polgármesteri Hivatal, Pilissaba

Részletesebben

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2005.(XII.31.) ÖR rendelete a távhőszolgáltatásról

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2005.(XII.31.) ÖR rendelete a távhőszolgáltatásról Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2005.(XII.31.) ÖR rendelete a távhőszolgáltatásról Módosította: 22/2006. (X.01.), 38/2006. (XII.30.), 13/2008. (VI.01.), 21/2008. (X.31.) Az árak megállapításáról

Részletesebben

PTE Fizikai Intézet; Környezetfizika I. 12. Energiahatékonyság, társadalom; 2011-12, NB

PTE Fizikai Intézet; Környezetfizika I. 12. Energiahatékonyság, társadalom; 2011-12, NB 12. Előadás: Energiahatékonyság, energiatakarékosság a társadalom szintjén. 12.1. Társadalom feladata. 12.2. Energiahatékonyság, energiatakarékosság a közlekedés, szállítás terén 12.3. Energiahatékonyság,

Részletesebben

Agripellet kazán Kezelési utasítás 8154 Polgárdi, Bálintmajor; T T e e l l.. : : 06 30/ 9 561 891, 06 30/ 6 036 105

Agripellet kazán Kezelési utasítás     8154 Polgárdi, Bálintmajor; T T e e l l.. : : 06 30/ 9 561 891, 06 30/ 6 036 105 Agripellet kazán Kezelési utasítás KKaazzáánn ggyyáárrt t ááss KKaann ddaa lll llóó gg yyáár rt ttááss FFéém ss zzeer rkkeezzeet tteekk ggyyáár rt ttááss aa 88115544 Polgáárrdi i,, Báál linttmaaj jorr;;

Részletesebben

MCFC ALKALMAZÁSOK: William Robert Grove KITEKINTÉS A MINDENNAPOK VILÁGÁBA

MCFC ALKALMAZÁSOK: William Robert Grove KITEKINTÉS A MINDENNAPOK VILÁGÁBA AVAGY Christian Friedrich Schoenbein és MCFC ALKALMAZÁSOK: William Robert Grove TÜZELİANYAG-FLEXIBILIS (1839-1868), KISERİMŐVEK, továbbá KITEKINTÉS A MINDENNAPOK Oláh György professzor úr VILÁGÁBA nyomában

Részletesebben

2016 / 17. ESTIA CLASSIC / ESTIA HI POWER Levegő-víz hőszivattyú» COMMITTED TO PEOPLE; COMMITTED TO THE FUTURE «

2016 / 17. ESTIA CLASSIC / ESTIA HI POWER Levegő-víz hőszivattyú» COMMITTED TO PEOPLE; COMMITTED TO THE FUTURE « 2016 / 17 ESTIA CLASSIC / ESTIA HI POWER Levegő-víz hőszivattyú» COMMITTED TO PEOPLE; COMMITTED TO THE FUTURE « ESTIA Hozzájárulásunk a környezetvédelemhez Amikor manapság megújuló energiáról beszélünk,

Részletesebben

Ter vezési segédlet SD ÖNTÖTTVAS TAGOS ÁLLÓKAZÁNOK, HŐKÖZPONTOK

Ter vezési segédlet SD ÖNTÖTTVAS TAGOS ÁLLÓKAZÁNOK, HŐKÖZPONTOK A S O H A K I N E M H U L O K A P C S O L A T Ter vezési segédlet SD ÖNTÖTTVAS TAGOS ÁLLÓKAZÁNOK, HŐKÖZPONTOK Tervezési segédlet SD ÖNTÖTTVAS TAGOS ÁLLÓKAZÁNOK, HŐKÖZPONTOK Forgalmazó: Vaillant Saunier

Részletesebben

11. Előadás: A napsugárzás és a földhő energetikai hasznosítása, hulladékgazdálkodása. (kimeríthetetlen energiaforrások)

11. Előadás: A napsugárzás és a földhő energetikai hasznosítása, hulladékgazdálkodása. (kimeríthetetlen energiaforrások) 11. Előadás: A napsugárzás és a földhő energetikai hasznosítása, hulladékgazdálkodása. (kimeríthetetlen energiaforrások) 11.1. A Nap sugárzásának és a Föld közethőjének fizikája, technikai alapok. 11.2.

Részletesebben