SOMSSICH Harsogó DIÁKLAP 2016

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SOMSSICH Harsogó DIÁKLAP 2016"

Átírás

1 SOMSSICH Harsogó DIÁKLAP 2016

2 Az idei tanévben is elkészült az iskolaújság, melyben az iskolával kapcsolatos eseményekről, érdekességekről és egymás munkáiról olvashattok. Az újságot az iskola honlapján( somssichsuli.hu) olvashatjátok.reméljük, mindenki talál önmaga számára érdekességet a lapban. Ha további kívánságotok, ötletetek van az újsággal kapcsolatban, juttassátok el hozzánk,hogy a következő számunk még színesebb, ötletesebb legyen, és persze a ti munkátok is szerepeljen benne. Szerkesztők: Ballér Krisztina, Tánczos Krisztina Jó Olvasgatást!

3 Iskolánk II. korcsoportos tanulói a diákolimpia Játékos sportverseny körzeti döntőjén elért 2. helyezésükkel tovább jutottak a diákolimpia megyei döntőjére. A verseny Marcaliban került megrendezésre. Mi 17 fővel utaztunk a megmérettetésre, és a gyerekek remekül szerepeltek, az előkelő 5. helyezést érték el. Mindenki a legjobb tudása szerint versenyzett, a versenybírók is nagyon megdicsérték őket ügyességükért, fegyelmezettségükért. Gratulálunk minden résztvevőnek, jövőre a még jobb eredmény elérése a cél.

4 Sportdélután Pintér Miklós és Czebei Gyula tanár úr vezetésével sportdélutánt szerveztünk. Íme, néhány kép a versenyről.

5 Színházban voltunk Iskolásaink ebben a tanévben is színházban voltak. A kisebbek a Szivárvány Kultúrpalotában tekintették meg a Jancsi és Juliska című darabot. A 7-8. osztályosok pedig a Jézus Krisztus Szupersztár rockoperát tekintették meg a Csiky Gergely Színházban. Mindkét társaságnak nagyon tetszett a számukra kiválasztott darab, jól érezték magukat.

6 Mese - Játék vetélkedő Szenna november 23-án a szennai Fekete László Általános Iskola által rendezett Mese - Játék vetélkedőn vett részt iskolánk csapata. A versenyre osztályos tanulókból álló 4 fős csapatok jelentkezhettek. Hetekkel előtte készültünk: megismertünk somogyi népmeséket és mondákat, illusztrációkat készítettünk mesékhez és egy választott mese dramatizálása volt a feladat. A felkészülés sok örömöt, a verseny nagy-nagy izgalmat jelentett számunkra. Nagyon boldogok voltunk, hogy a mezőny legifjabb csapataként az előkelő 2. helyen végeztünk. A csapat lelkes tagjai: Haris Máté Dominik (3. osztály) Osztopáni Anna (3. osztály) Papp Levente (3. osztály) Szalaki Dominik Attila (3. osztály) Felkészítő tanáruk: Kissné Lang Mária tanító néni Gratulálunk Hírös Hetös Csapatának!

7 Halloween Intézményünkben november 2-6 között az eredetileg pogány-kelta hagyományt felidéző Halloween - napokat szerveztünk. Ennek keretében november 5-én, a reggeli sorakozónál iskolánk tanulói a 7. osztályosok előadásában meghallgatták a töklámpás történetét, illusztrálásképpen különlegesen kifaragott töklámpásokat láthattak a kivetítőn. Még aznap délután a napközi keretében minden osztály kifaragta a másnapi kiállításra a tökeit. November 6-án reggel az iskolai sorakozónál a hetedikesek előadták a Halloween kialakulásának történetét és felelevenítették a különböző országok ezzel kapcsolatos jelenlegi szokásait is. Közben a kivetítőn érdekes, ötletes jelmezeket láthattunk. Az előző nap elkészített töklámpásokat kiállítottuk az iskola aulájában. 13:00 órakor elkezdődött a jelmezes felvonulás, melynek nagy sikere volt. Utána a zsűri értékelte a produkciókat, - jelmezeket és tököket is -. Mind a két versenyt a 7. osztály nyerte! A programok közben majszolgathattuk a sült tököket és a Szülői Tanács által a büfében árult finomságokat is. A nagysikerű program táncházzal zárult. Dr. Albertné Vancsura Andrea

8 Papírgyűjtés Ősszel megrendezésre került a papírgyűjtés melyben majdnem 3500 kg papírt sikerült gyűjtenetek. A Legtöbbet gyűjtötteket idén is jutalmaztuk. 1. helyezett 3. osztály 977,5kg 2. helyezett 1. osztály 852kg 3. helyezett 5. osztály 724kg Egyéni papírgyűjtésben: 1. helyezett Szalaki Dominik 3. osztály 418kg 2. helyezett Fehér Benjamin 5. osztály 325kg 3. helyezett Hardi Flóra 1. osztály 230kg Köszönjük mindenkinek a részvételt! Angol szép kiejtési verseny Mezőcsokonya Diákjaink novemberben angolból mérették össze tudásukat Mezőcsokonyán. A szép kiejtési versenyek eredményesen szerepeltek diákjaink. Három harmadik helyezéssel büszkélkedhetünk. Nagy Stella, Papp Levente és Bézsenyi Dominik ért el kiemelkedő teljesítményt. Büszkék vagyunk rátok!

9 Könyvtári pályázat nyertesei Rajz: 1. Csontos Alexa 2. Fenyvesi Petra 3. Herman Melinda Meseírás: 1. Vajay István Ákos 2. Zalivadnij Kitti 3. Ugrina Zsanett Barbara és Nagy Stella Könyvajánló: 1. Nagy Stella 2. Kiss Ferenc Roland és Bézsenyi Dominik 3. Zalivadnij Kitti

10 Rendezvények, ünnepek Vikár-ünnepség februárjában alakult a hagyományőrző csoport azzal a szándékkal, hogy Vikár Béla szülőfalujaként szeptember között megemlékező rendezvénysorozatot tartsunk az etnográfus halála 70. évfordulójának tiszteletére. A falu apraja-nagyja megmozdult a felhívásra. Az óvodások az óvó nénikkel népi gyermekjátékot tanultak. A hagyományőrzők - az iskola diákjai, volt diákok, felnőttek, nyugdíjasok- részvételével hetesi gyűjtéseket adtak elő. A narrátorok: Jaksa Tamara és Zvelihár Mátyás dicséretesen helyt álltak a házigazdai és gazdasszonyi szerepben. Vendégül láttuk a Vikár Béla Vegyeskart Ludmány Géza karnagyúr vezetésével és a dunavecsei Kék-Duna népdalkört, akik szintén Vikár Béla dalgyűjtéseit szólaltatták meg. A rendezvénysorozat szeptember 22-én az emlékműsorral kezdődött, majd szeptember 25-én koszorúzással folytatódott. Szeptember 26-án facsemetéket ültetett a falu lakossága, délután szüreti felvonulás, majd szüreti bál zárta a programot. Köszönet minden résztvevőnek a lelkes munkáért!

11 Karácsony A falukarácsonyt ismét a hagyományőrzők nyitották, az óvódások műsora után az iskolások zenés- táncos-verses összeállítása következett. Címe: A téli csillag meséje. Közös éneklés zárta az ünnepséget. Szenteste napján a református templomban 16 órakor dicséretesen szerepeltek a zenészek, versmondók, táncosok. Köszönet a lelkes munkátokért! Bradánovicsné Csere Ildikó Zene A zenei élmény A zene a befogadás aktusával válik rendezett vagy rendezetlen hangok sorozatából muzsikává. E szónikus képződmények hatása az emberi pszichére hozza létre a zenei élményt. (A zene kapcsolata a tudattalannal tehát fölöttébb intenzív, annak egyéni, kollektív és univerzális válfajával egyaránt.) Mire jó a zene? A verbális IQ-d nőni fog tőle, és az epilepsziás rohamokat is mérsékeli. Aki hidegrázósan szereti a zenét, sokkal nyitottabb a világra. Az aktív zenehallgatás erősíti a boldogságérzetet. A közös éneklés közösségeket kovácsol össze. A megfelelő zene jótékony hatással van a szívbetegségekre is. Még a szomorú zenének is van pozitív hatása. Boldogabbnak látod tőle a másikat. A zenének van színe is!

12 A zene visszaadhatja a látást is? Még a babák is táncolnak rá. A zene hallgatás és siketség A zenehallgatás élménye még a siketek számára is adott. Hanghullámok rezgésének érzékelésével kaphatnak információkat arról, milyen zenét is élvezhetnek éppen. A legismertebb példa a siketek és a zene kapcsolatára Ludwig van Beethoven volt, aki azután írta számos remekművét, hogy teljesen elvesztette hallását. Evelyn Glennie 12 éves kora óta siket, mégis gyakran foglalkoztatott ütőhangszeres. Kizárólag a megfigyelő nézőpontján múlik, hogy mit tekint zajnak vagy zenének. A két fogalom nem zárja ki egymást: bizonyos körülmények között a zene is lehet zaj (például rockzenei koncert átszűrődő hangjai, amikor aludni szeretnénk), máskor a hétköznapi értelemben vett zajt is zeneként értelmezhetjük (vonat ritmikusan zakatoló hangjai, patadobogás). Mindkét csoportba tartozhatnak a természet hangjai, de bizonyosan az emberi beszéd is. Papp Lolita Mostani slágerek Ellie Goulding- Love Me Like You Do Név: Elena Jane Goulding Születési hely, idő: december 30. Foglalkozás: Énekes Kor: 29 Elég közismert ez a dal, mivel a Szürke ötven árnyalat című film egyik háttérzenéje. Ezt a dalt tizenéves kortól ajánlom mindenki figyelmébe. Halott pénz- Darabokra törted a szívem Halott pénz együttesről: A Halott Pénz 2004 óta működő, többszörös Fonogram díjas magyar hip-hop formáció. Eredetileg a Halott Pénz Marsalkó Dávid szólóprojektje volt, 2013-ban lett belőle egy hétfős zenekar. Tagok: Marsalkó Dávid - zene, szöveg Járai Márk - vokál Boros Venom Gábor - DJ Prifer Barnabás - gitár, vokál

13 Papp Samu billentyűk Péter Tamás basszusgitár Varga Mátyás dob Ezt a dalt azért ajánlom mindenki figyelmébe, mert szerintem nagyon jó dal és fülbemászó. Hallgassátok sokan! Horváth Tamás feat. Raul-Náláná é Név: Horváth Tamás Születési hely, idő: Dunaújváros, március 21. Kor: 23 Foglalkozás: énekes, dalszerző Név: Dajka Raul Születési hely, idő: (Nem publikus) Kor: (Nem publikus) Foglalkozás: rapper Ez a zene a fiatalok körében igencsak népszerű, főleg a lányoknál. Ajánlom mindenki figyelmébe, nekem nagyon tetszett. Adele Adele Laurie Blue Adkins, ismertebb nevén Adele (London, május 5.) Oscar-díjas és Golden Globe díjas, tízszeres Grammy díjas angol énekesnő, zenész-dalszerző. Adele azon kevés művészek közé tartozik, aki énekesként, már 25 évesen rendelkezett Oscar-, Golden Globe- és Grammy-díjjal, valamint a Brit Birodalom lovagrendjének tagja (MBE) címmel is. Adele debütáló dala, a Hometown Glory 2007 októberében jelent meg. Ez a dal meghozta neki a várva várt áttörést: megkapta a BRIT Awardson a Kritikusok díját, és elnyerte a BBC szavazásán a 2008 hangja címet. Második dala, a Chasing Pavements pedig olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a brit kislemezlistán a második helyig jutott. Díjak és elismerések 10 Grammy-díj 2009: Legjobb új előadó, Legjobb női pop vokális előadás

14 2012: Az év Albuma (21), Az év felvétele (Rolling in the Deep), Az év dala (Rolling in the Deep), Legjobb szóló popelőadás (Someone Like You), Legjobb vokális popalbum (21), Legjobb rövid formátumú videoklip (Rolling in the Deep) 2013: Legjobb pop szóló előadás (Set Fire to the Rain) 2014: Legjobb filmhez írt dal (Skyfall) Golden Globe-díj 2013: A legjobb betétdal (Skyfall) Oscar-díj 2013: A legjobb betétdal (Skyfall) 4 Brit Awards-díj 2007: Kritikusok díja 2012: Legjobb brit női előadó, Az év brit albuma (21) 2013: Legjobb brit kislemez (Skyfall) 4 American Music Awards-díj 2011: Kedvenc pop/rock női előadó, Kedvenc pop/rock album (21), Kedvenc felnőtt kortárs előadó 2012: Kedvenc felnőtt kortárs előadó Brit Birodalom Tagja (2013)[22 Papp Lolita 1.OMI - Hula Hoop 2. Justin Bieber - Love Yourself (feat. Ed Sheeran) 3. Naughty Boy Feat Beyoncé & Arrow Benjamin - Runnin 4. Adele - Hello 5. Robin Schulz - Show Me Love (& Judge) 6. Coldplay - Adventure Of A Lifetime 7. Drake - Hotline Bling 8. Elle King - Ex's & Oh's 9. David Guetta - Bang My Head 10. Felix Jaehn - Book of Love 11. Zara Larsson - Lush Life 12. Kelvin Jones - Call You Home 13. Louane - Avenir 14. Madcon - Keep My Cool 15. Justin Bieber - Sorry 16. Matt Simons - Catch & Release 17. Lotfi Begi feat. Mező Misi - Egy Szó Miatt 18. Adam Lambert - Another Lonely Night 19. X Ambassadors - Renegades 20. Lost Frequencies feat. Janieck Devy - Reality 21. Years & Years - Eyes Shut 22. Kygo - Here For You 23. Jason Derulo - Try Me 24. Avicii - For A Better Day 25. Armin Van Buuren - Heading Up High

15 26. Klingande Feat. Broken Back - Riva 27. Rudimental - Lay It Al lon Me 28. Sam Feldt - Show Me Love 29. Taylor Swift - Wildest Dreams 30. Ellie Goulding - On My Mind 31. Justin Bieber - What Do You Mean 32. Shawn Mendes - Stitches 33. Lukas Graham - 7 Years (ÚJ) 34. Oliver Heldens & Shaun Frank ft. Delaney Jane - Shades Of Grey 35. Major Lazer & DJ Snake - Lean On 36. Alvaro Soler - El Mismo Sol 37. R. City feat. Adam Levine - Locked Away 38. Anna Naklab feat. Alle Farben & YOUNOTUS - Supergirl 39. The Weeknd - Can't Feel My Face 40. Years & Years - Shine 41. Sigma & Rita Ora - Coming Home 42. Robin Schulz - Sugar 43. Pink - Today's The Day 44. Calvin Harris & Disciples - How Deep Is Your Love 45. Kensington - Riddles 46. Major Lazer - Light It Up (ÚJ) 47. Kygo feat. Parson James - Stole The Show 48. John Newman - Come & Get It 49. Fleur East - Sax (ÚJ) 50. Gregory Porter - Liquid Spirit A kis könyvmoly Irodalom Egyszer volt, hol nem volt, a Nagy Könyvrakáson túl, volt egyszer egy hatalmas könyvespolc. Ezen a könyvespolcon laktak a könyvmolyok, megannyi könyv-házban. A legkisebb könyvmoly folyton csak unatkozott. Nem érezte igazán jól magát társai közt, talán nem is igazán érezte magát könyvmolynak. Telt-múlt az idő, mígnem egyszer csak úgy érezte, nincs tovább maradása, és elindult, hogy felfedezze a világot. Hamuban sült betűket csomagolt magának, és vitt magával egy olvasólámpát is. Ment-mendegélt, és egyszer csak egy tisztásra ért, és ott találkozott a könyvjelzővel. Kedves könyvjelző! Nem találom a helyem a világban, nem tudom, hol lehetnék hasznos. Meg tudnád mondani, merre menjek? kérdezte a könyvmoly. Menj el az iskolába, ott sok tennivalód lesz! tanácsolta a könyvjelző. Könyvmoly el is indult az iskolába. Mikor odaért, csodálkozott, milyen rengeteg gyerek zsibong a folyosón. Elsétált a könyvtár felé, de ott senkit sem talált. Beszédbe elegyedett a könyvekkel. Azok nagy szomorúan mesélték, hogy senki sem olvassa őket. A kis könyvmoly úgy döntött, beköltözik a könyvtárba. Hamarosan jöttek a gyerekek, de egyik sem akart olvasni. Csak leszórták a könyveket a földre, rohangáltak, verekedtek. A kis könyvmoly érezte, itt komoly feladata lesz, és végre hasznosnak érezheti magát Folytasd a mesét! (A folytatást a könyvtárba vagy a hetesikonyvtar@gmail.com e- mail címre várjuk!

16 Versek, idézetek, szösszenetek " Nem az számít, ki mit gondol - rólad... Az számít, ki szeret - téged. Nem az a fontos, aki arcával mosolyog csak Rád, az a fontos, aki lelkével teszi. Nem az számít, aki mindent tud rólad, az számít, aki szívedet ismeri. Nem az a fontos, aki szemével néz téged, csak az, aki szívével lát. Ne törődj azzal, aki csak kapni akar tőled, azzal foglalkozz, aki adni is akar. Nem az a fontos, aki a hiányt nézi benned, csak az, aki kincseidet látja. Ne azzal foglalkozz, aki saját képére akar formálni... csak azzal, aki a sajátodra." Csitáry-Hock Tamás Légy önmagad, ne akarj másokra hasonlítani! Ami számodra fura, nekem normális lehet. Ki tudja? A legnagyobb ajándék, amit valaki másnak adhatsz, az a saját boldogságod. A legrosszabb perc is jobb veled, mint a legjobb perc valaki mással. Aki megismer, soha sem felejt el. Aki elfelejt, soha sem ismert meg Leszek egy emlék, amíg gondolsz rám, Leszek egy akadály a feledés útján. Tarts meg vagy dobj el, ahogy csak akarod Én csak egy emlék vagyok, tűrök és hallgatok. Tudom, hogy meg kéne bocsájtani, De van olyan, amikor egyszerűen nem tudsz. Soha nem késő kimondani: Szeretlek. Soha nincs késő bocsánatot kérni, Ha úgy érzed: Van miért! És, hogy ne kövessük el ugyanazt. Minden éjjel azt álmodom, hogy mellettem állsz, Szerelmes szavakra s forró csókra vársz. Simogató pillantásod érzem ajkadon, Olyan ez, mint a valóság, csak kár hogy álmodom. Sötét éjjel édes álom hamar tovaszáll, Felébredek, és szívem vadul kalapál. Körül nézek és te nem vagy sehol se ettől szenvedek,

17 Mert szeretném, ha velem lennél mindig csak velem! Mikor megláttalak téged, Úgy megszerettelek, Mint még senki mást! Gyönyörű szemeiddel elvarázsoltál, Mosolyod olyan volt nekem, mint nyári napsugár, s boldogság költözött, Szerte széttépett szívembe! Mégis féltem, féltem a csalódástól, Mert úgy szerettelek, mint még senki mást! Az első érintésed, az első csókod, Számomra olyan volt, mint a mennyország. Készült: Zóka Mercédesz, Kondér Barbara, Papp Lolita segítségével Tudomány Tudod-e, hogy a Föld nem teljesen gömbölyű? Az É-D sarkáról lapított, a közepénél, az Egyenlítőnél pedig kidomborodik. 40 ezer km-t kell megtennünk, ha körbe akarjuk járni. Az űrhajósoknak egy nap háromszor kell edzeni, mert elgyengülnek és megritkul a csontjuk. Tudod-e, hogy a magyarok második bátor vezére volt Lehel! 955-ben Augsburgnál vereséget szenvedtek, az ellenség császára elítélte őket. Lehel utolsó kívánsága az volt, hogy hadd fújjon egyet kedves kürtjébe. Tudod-e, hogy írtak őseink? Jobbról balra olvastak. A nagy betűket úgy írták, hogy az

18 első betűt megnagyobbították. Rovásírással írtak! Tudtad, hogy a 15. század derekán déli határainkat új ellenség, a török fenyegette? A magyarok kiváló hadvezére, Hunyadi János sok győztes csatában verte vissza a törökök meg-megújuló támadásait. Rubik Ernő kockája Az 1980-as évek legnagyobb sikerű játékából több, mint ötszáz millió darabot adtak el. A Rubik-kocka meghódította a világot. Ez egy nagyszerű magyar játék. Haris Mira, Haris Máté, Szalaki Dominik Focis Tapasztalataink Sziasztok! El szeretnénk mondani a tapasztalatainkat a focival kapcsolatban. Edzésekre járunk a Rákócziba, gyakran szoktunk meccsekre is menni. Hetente minimum 2-szer, max. 2 és fél órát edzünk. Elsősorban azt szeretnénk elmondani, hogy miképpen válhattok eredményes focistává. Legyetek szorgalmasak, ne féljetek kimenni a szabadba! Edzőtökkel kapcsolatban az a tanácsunk, hogy legyetek türelmes tanítványok, ha valamit mond az edző, akkor fogadjátok meg a tanácsát. Ronaldo is így vált eredményes focistává, hogy megfogatta az edzője tanácsait. Szigorú edzőnk van. Mindenképp megéri eljárni. Az edzőnk is így kezdte, ahogy mi. Az edzések egyébként játékosan telnek el. Csapattársainkra is figyelnünk kell, és ne legyünk önzők, az edzőnk nagyon mérges szokott lenni miatta. Példaképeink: Ronaldo, Neymar, Inieasta, Totti, Suarez, Lawandowski. Torres. Köszönjük, hogy elolvastátok: Kiss Ferenc Roland, Sike József

19 Milyen cuccok illenek a személyiségedhez? Hogyan viseled a ruháidat? a) Mindig összeöltözöm. b) A ruháimban csak néhány dolog illik össze. c) Látszólag össze nem illő rucikat viselek, ami szerintem menő. Milyen kiegészítőidből van a legtöbb? a) Bizsuból:karkötő,nyaklánc,fülbevaló... b) Sapiból: baseball sapka, kalap... c) Táskából vagy övből. Milyen ruhákat szeretsz viselni? a) Mindenképpen divatos és feltűnő darabokat. b) Normál rucikat, egy kis extrával. c) Kényelmes cuccokat. Mikor viseled a divatos ruháidat?

20 a) Mindig,hiszen csak az van. b) Hétköznap, a suliba+randira. c) Buliba/suliba Milyen színű ruháidból van a legtöbb? a) Lila,fekete,pink,vagy fehér. b) Fekete, meg amilyen megy a szememhez... c) Mindenféle. Melyik színek tetszenek? a) Lila,vagy rózsaszín. b) Sárgás árnyalatok. c) Vegyes. Legtöbb válasz a): Divatdiktátor Nagyon jól öltözködsz, és ezt a barátnőid is észrevették már. Kizárólag divatos cuccokban jársz. A tanács: A te esetedben egy egyéni stílusra lenne szükséged, hogy megtartsd a divatdiktátor címet. Ha egyéni stílusod van, máris könnyebb két ruci között dönteni.(pl. Ha nem tudsz két ruci közt dönteni, képzeld el, melyik rucit tudnád feldobni jobban a bizsuiddal, és melyik az a ruci, amelyik legjobban illik a ruhatáradba.) Fontos: Ne legyen két hasonló cuccod. A legtöbb válasz b): Csini csaj Jó ruciaid vannak, és jól is viseled őket. Képes lennél bármelyik fiú fejét elcsavarni. A tanács: Fontos, hogy ne öltözz túl cifrán, és ha azt szeretnéd, hogy megdicsérjék a cuccaidat, mindig olyan ruhát vegyél fel,ami hasonló fazonú,mint a többieké,ráadásul lophatsz egy kis ötletet a tini magazinokból. (Tini magazinajánló: Tippek/Tini magazinok...)ha abszolút divatos kéne:trendi a kockás, és az élénk színek. Fontos: Ne várd azt, hogy amikor csak kiöltözöl, mindenképp megdicsérjenek,mert ha mégis elvárnád,és nem dicsérnek meg,halálosan megsértődnél. A legtöbb válasz c): Egyedi Nincs még egy olyan ember, aki úgy öltözködik, mint te, de ha ez nem lenne igaz rád, vezesd be a divatosabb ruhákat. A tanács: Ha mindenképpen tartani akarod az egyéni stílust, akkor szükséged lesz egy kis önbizalomra. Ha eddig mindig megdicsérték, vagy nem szólták le a ruháidat, akkor most sem lesz baj. Mindig légy biztos abban, hogy jól öltözködsz. Ja, és ha elkeserednél, mert valakinek ugyanolyan felsője van, mint neked, biztosan nem lesz nehéz egy kicsit felturbózni, hogy észre se vegyék: a két blúz ugyanolyan. Tipp: Ideje változtatni!

21 Szórakozás Interjú a Star Wars-ról - A Star Wars filmet hány éves kortól ajánlod? - Szerintem nincs nagyon meghatározott korhatár, szerintem bárki megnézheti. De talán kb. 10 éves kor alatt nem biztos, hogy értik. Nekik viszont ott van az animációs sorozat. - Miért érdemes megnézni? - Sci-fi rajongóknak kötelező, izgalmas, fordulatos. - Szerinted jók benne az újítások? - Szerintem abszolút méltó folytatása az előzményeknek. Örültem az új karaktereknek is.

22 - Mi tetszett benne? - Az egész film tetszett jó volt, hogy a régi színészeket be tudták vonni a filmbe, hiszen őket is nagyon sokan szeretik. - Fordulatos, illetve izgalmas az új rész? - Számomra mindenképp, persze volt benne olyan fordulat, aminek annyira nem örültem - Volt olyan rész, ami nem tetszett? Ha volt, miért nem tetszett? - Volt, mint az előbb említettem, de ezt nem árulom el, mivel lehet, hogy valaki még nem látta. Viszont az egyik karakter kiteljesedése miatt szükséges volt ez a jelenet is. -A színészek munkájával meg vagy elégedve? - Nagyon, a régiek hozták a szokásos formájukat. Az új színészekre nagyon kíváncsi voltam, mivel őket még nem ismertem. Mindegyikükkel nagyon elégedett vagyok, különösen a negatív karakter nyerte el a tetszésemet. - Az egész sorozatot egy szóval próbáld meg értékelni. - Űrha-JÓ-s. :D - Értékeld a sorozatot egy 10-es skálán A többi részt is meg fogod majd nézni? - Egyértelműen igen. Az eddigieket is mind láttam és a következőket is megfogom nézni. Már alig várom a következő részt.

23 Készítette: Nagy Stella 5. osztály Interjú alany: Tánczos Krisztina könyvtáros Asztrológiai előrejelzés februárra Jelenleg a Nap a Vízöntő jegyében jár (február közepéig). A következő dolgok kerülhetnek előtérbe: nyitottság az új dolgok iránt, szabadság, egyenlőség, testvériség. Az egymás iránti tiszteletet talán ideje lenne megtanulni! A Merkúr és a Vénusz a Bakban van, ezért óvatosabbak leszünk, pesszimistábbak, kerülnénk az újdonságokat. A gondolatok, a társalgások és az érzelmek visszafogottabbak lesznek. Ez talán nem is baj, kicsit nyugodtabb légkör ráfér a sulira! Február közepétől a Merkúr és a Vénusz is átlép a Vízöntőbe, így annak hatása erősebben fog érvényesülni! Bátran lépjünk rá az új ösvényekre, hogy azokon végighaladva új tapasztalatokkal és megoldások lehetőségeivel gazdagodjunk! A Vénusz a Bakban megtanítja, hogy uralkodhatunk, de nem partnerünkön, hanem saját magunkon. Csakis azok a társkapcsolatok maradnak stabilak, amelyekben őszinte, tiszta érzésekkel kapcsolódunk egymáshoz. A kapcsolatokban szerephez jut az alázat, amelyet ha a szerelemért, a társunkért hozunk, többszörösen térül meg a későbbiekben. Február a Vénusz és a Merkúr egymás hatását erősítik, talán kicsit nagyobb kedvvel állunk a dolgokhoz, akár a tanuláshoz is. Kedvesebbek lehetünk kommunikációnkban, több érzelmet vihetünk kapcsolatainkba. Február 21-től a Nap a Halakba lép. Itt a feltétel nélküli szeretet, egymás elfogadása jön elő. Számítógépes játékok Dragon Age: RPG (szerepjáték). Mintha a középkorban lennénk. Számtalan kaland vár ránk az elfek, törpék és emberek világában. Miközben megvívjuk csatáinkat, a

24 karakter fejlődik. Rengeteg párbeszéd is van benne. Vannak csapattársaink, akik közül mindig kettőt vihetünk magunkkal küldetéseinkre. Karakterünk választható, lehet férfi nő, elf, törpe, ember, mágus, szerencsevadász, harcos. Karakterünket mindenféle felszerelésbe öltöztethetjük és felfegyverezhetjük. Ezeket küldetéseink során találjuk vagy árusoknál vásároljuk. Eddig 3 része van ennek a játéknak. Ezeket egymástól függetlenül is játszhatjuk. Mass Effect: egy akció-szerepjáték, és szintén 3 részes. Sci-fi. A játékos a Shepard nevű elit katona szerepét alakítja, aki a hajójával az SSV Normandiával indul felfedezni a galaxist. Shepard lehet férfi és nő, kialakíthatjuk kinézetét is.

25 Arcane Legends: egy MMORPG (online szerepjáték), a lényege az, hogy fejleszd a karaktered, és te legyél a legjobb. Lehet más emberek ellen is harcolni (PVP-zni), de lehet ellenségek ellen is harcolni, (PVE-zni), ahol tudsz fejlődni. Három féle kaszt van, a harcos, az íjász és a varázsló. A harcos erőssége, hogy sok élete van, a hátrány az, hogy gyenge, az íjásznak az az erőssége, hogy közepes gyengeségű, de sok élete sincs, a varázsló erőssége, hogy erős, viszont kevés élettel rendelkezik. Különféle állatok is vannak a játékban, különféle erősségűek, vannak gyengébbek, de vannak nagyon erősebbek is. Clash of Clans: Ez egy stratégiai játék a SUPERCELL gyártótól. Lényege hogy fejleszd a faludat és fejleszd a katonáidat is. Vannak olyan katonák, akiket elixírért lehet csinálni, és vannak olyanok is, akiket dark elixírért. Van Barbar, ennek erőssége, hogy nagyon sokat sebez. Aztán van Archer, erőssége, hogy gyors és távolra lő. Van Giant, az a támadó egységekre megy, és van Goblin, az pedig a pénzre. Van még Wallbreaker, ami az ellenséges falakat robbantja ki, és a kedvencem, Wizard, az nagyon erős támadó. A Healer életben tartja az egységedet, a Sárkány légi támadó, a P.E.K.K.A pedig közelharcos és ő a legerősebb. Tánczos Krisztina, Sike József, Kiss Ferenc Roland Könyvajánló

26 Alsósoknak: Egy ropi naplója Az Egy ropi naplóját fiúk ás lányok is egyaránt olvashatják. Vicces történet, képes könyv. Ha unatkozol, kezdj neki, mert nem fogod megbánni! (Több részes) Tea Stilton sorozat Ezt a sorozatot lányoknak írták. Több részes, képes könyv. Izgalmas történeteket olvashatsz! Én ezeket a könyveket olvastam először és megszeretette velem az olvasást! Próbáld ki te is! Geronimo Stilton sorozat Több részes izgalmas történet. Képes könyv. Izgalmas kalandokkal kísérhetjük Geronimót és aranyos egér barátait. Felsősöknek:

27 LOL könyvek A LOL sorozatnak több írója van (Értsd. a sorozaton belül több író ír könyveket, amik bekerülnek a sorozatba) Vicces, vidám, olykor szomorú, mérges hangulatú szereplőkkel találkozunk a könyvben. A sorozat 1. része a Segítség YouTube sztár lettem!- című könyv. De a sorozat részeit nem kell úgy olvasni, ahogy azokat megírták. Szórakoztató történet, olvasd el te is! Hűvösvölgyi suli: Ez egy igazán szórakoztató sorozat, ezt garantálom! Egy ikerpár szörnyen nehéz tini időszakát kísérhetjük figyelemmel. Néha együtt sírsz, nevetsz, gyanakodsz a szereplőkkel. Csak ajánlani tudom. Az immáron 7 részes sorozat hatalmas sikert aratott. Nézd meg te is, mennyire jó. B-épület:

28 Ez szintén a Hűvösvölgyi suliban játszódik, csak más szereplőkkel és teljesen más történettel. Itt egy színdarab próbáiba pillanthatunk bele és, hogy egy észrevehetetlen lányból, hogy lett színésznő. Ha érdekel a színészet, akkor olvasd el! Erre a számra ennyi lett volna a könyvajánló. Ha már olvastad valamelyiket, akkor ajánld te is ismerőseidnek. Jó olvasást! Nagy Stella Nagy Magyar Csaták Képes Atlasza Aki szereti a történelmet, a nagy magyar hadvezérek tetteit, az olvassa el ezt a könyvet! Megismerheti belőle a legfontosabb csaták, ütközetek hátterét, részleteit. 21 ütközet leírását olvashatjuk el itt, az Augsburgi csatától egészen az I. világháború kezdetéig. Papp Levente Rejtvények

29 1. Egy fehér madár 2. Ahova minden gyerek jár 3. Egy ország 4. A templomban van 5. Egy ismert állat 6. A sebhelyen keletkezik 7. Vörös borszőlőfajta 8. Tejből készülő finom ital 9. Tárolóeszköz 1. Egy mozgásforma 2. Repülő, szárnyas állat

30 3. Fényes égitest 4. Rövid ujjú ruhadarab 5. Ollós állat 6. Időmérő eszköz Vajay István Ákos, Zóka Mercédesz

31

A ZENEI PIAC 2015-BEN, RÖVIDEN, SZÁMOKBAN

A ZENEI PIAC 2015-BEN, RÖVIDEN, SZÁMOKBAN 1 A ZENEI PIAC 2015-BEN, RÖVIDEN, SZÁMOKBAN A zeneipar összbevétele (fizikai és digitális értékesítések + kiadói és előadói jogdíjbevételek) 2015-ben nemzetközi szinten 2,5%-kal, Magyarországon 12,5%-

Részletesebben

Juhász Gyula: Húsvétra

Juhász Gyula: Húsvétra Röjtökmuzsaj Önkormányzatának lapja IX. évfolyam 1. szám 2016. március Juhász Gyula: Húsvétra Köszönt e vers, te váltig visszatérő Föltámadás a földi tájakon, Mezők smaragdja, nap tüzében égő, Te zsendülő

Részletesebben

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk?

Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? Dénes Viktor: De akkor miért harcolunk? 2013. február 6., 11:00 Sorozatunkban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben az évadban végzősöket, Novák Eszter és Selmeczi György zenés szakirányú osztályának

Részletesebben

Palatábla 2016. március 11. Így láttuk mi - ünnepi kiadás. Palatábla VELÜNK TÖRTÉNT RÓLUNK SZÓL! Ünnepi különkiadás. 2016. március11.

Palatábla 2016. március 11. Így láttuk mi - ünnepi kiadás. Palatábla VELÜNK TÖRTÉNT RÓLUNK SZÓL! Ünnepi különkiadás. 2016. március11. Palatábla VELÜNK TÖRTÉNT RÓLUNK SZÓL! Ünnepi különkiadás 2016. március11. Projektnap 1 Tisztelt Olvasóink! Önök most iskolaújságunk rendkívüli ünnepi kiadását olvassák. Ebben a számban 1848. március 15-e

Részletesebben

GR tanfolyam vélemények

GR tanfolyam vélemények GR tanfolyam vélemények (amiket, ha te is csatlakozol, a zárt oldalon élesben olvashatsz majd) A véleményeket rendhagyó módon nem a végén, hanem a 13. leckénél, egy szusszanásnyi időt adva kérem remélem,

Részletesebben

E.ON Áramszolgáltató (0-24) : 06-80/205-020 E.ON Gázszolgáltató (0-24) : 06-80/424-242 ERÖV Vízszolgáltató (0-24) : 06-30/997-4275

E.ON Áramszolgáltató (0-24) : 06-80/205-020 E.ON Gázszolgáltató (0-24) : 06-80/424-242 ERÖV Vízszolgáltató (0-24) : 06-30/997-4275 2016. JANUÁR Címlapsztori főcíme A tartalomból: Önkormányzati hírek 1-2. oldal Óvodai hírek 2. oldal Iskolai hírek 3. oldal Visszatekintő 4-5. oldal Felhívások 6. oldal Közelgő események: Iskolás farsang

Részletesebben

Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának Dadi Tagintézményei

Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának Dadi Tagintézményei Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának Dadi Tagintézményei Tanulói kérdőívek értékelése, 2012 Az értékelés során a tavalyi évhez hasonlóan különválasztottam az alsó

Részletesebben

Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti

Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti Cziczó Attila: ANDREA életjáték szereplők: Andrea Gabi Jutka Eszti Fredi Ates Peti 1. JELENET - ANDREA SZOBÁJA Andrea ül elkeseredetten a tükör előtt. Néha közelebb hajol, vizsgálgatja arcának hibáit.

Részletesebben

PROGRAMOK. Óperencián innen és túl A mese rólad szól. 2016. április 6. szerda 18:00 24:00. Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár

PROGRAMOK. Óperencián innen és túl A mese rólad szól. 2016. április 6. szerda 18:00 24:00. Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár PROGRAMOK Óperencián innen és túl A mese rólad szól 2016. április 6. szerda Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár Szeged, Ady tér 10. ww2.bibl.u-szeged.hu/ejszaka_2016 www.facebook.com/klebelsbergkonyvtar/

Részletesebben

Kedves Bánkis! Bánki HÖK

Kedves Bánkis! Bánki HÖK Kedves Bánkis! Mindenek előtt engedd meg, hogy gratuláljunk a sikeres felvételidhez iskolánkba! Ezzel akaratodon kívül is csatlakoztál egy olyan közösséghez, amely csak a javadra válhat tanulmányaidban

Részletesebben

Búcsú a téltől. Mai számunk tartalmából. A DÖK hírei: Diáknapi előzetes Rólunk van szó, velünk történt Reagálás írásunkra Fókuszban A pályaválasztás

Búcsú a téltől. Mai számunk tartalmából. A DÖK hírei: Diáknapi előzetes Rólunk van szó, velünk történt Reagálás írásunkra Fókuszban A pályaválasztás 2014. február XXVI. évfolyam 2. szám Búcsú a téltől Igazi Hollywood volt Kauzli József tornateremben az idei farsangon! 2014. január 31-én a második évfolyam rendezésében Oscar gála címmel színes, hangulatos

Részletesebben

I. díjas Károlyi Pályázatok Alsó tagozat 2015/16.

I. díjas Károlyi Pályázatok Alsó tagozat 2015/16. 1 I. díjas Károlyi Pályázatok Alsó tagozat 2015/16. A VERSFARAGÁS kategóriában kétféle módszerrel lehetett verset alkotni. Szabályos, kötött formában vagy rímek nélkül, szabadon. Magyar Emma 4.b Emma két

Részletesebben

A Ki mit tud számomra egyik legmeglep bb résztvev jével beszélgetek, Kator Bálint 9/ A. osztályos tanulóval.

A Ki mit tud számomra egyik legmeglep bb résztvev jével beszélgetek, Kator Bálint 9/ A. osztályos tanulóval. A Ki mit tud számomra egyik legmeglep bb résztvev jével beszélgetek, Kator Bálint 9/ A osztályos tanulóval. Bevallom, nem sokat tudtam rólad, meglep dve láttam, hogy két számban is indultál a vetélked

Részletesebben

2015. december: A meddőség kezelése a szociológus szemével - Vicsek Lilla

2015. december: A meddőség kezelése a szociológus szemével - Vicsek Lilla 2015. december: A meddőség kezelése a szociológus szemével - Vicsek Lilla Vicsek Lilla a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének docense. Az utóbbi években elsősorban a

Részletesebben

P E V I. Szemünk fényei. Színkeveréses virágültetés. Színes tojások Pilvax Színes 48. 2015. 1. szám

P E V I. Szemünk fényei. Színkeveréses virágültetés. Színes tojások Pilvax Színes 48. 2015. 1. szám P E V I 2015. 1. szám 2 0 1 5. A N E M Z E T K Ö Z I F É N Y É V E Fé n y e s e r e d m é n y e k Ve r s e n y e k Szemünk fényei Fa r s a n g Színkeveréses virágültetés Színes tojások Pilvax Színes 48

Részletesebben

A Bálint Márton Általános- és Középiskola Újsága

A Bálint Márton Általános- és Középiskola Újsága II. évfolyam 10. szám 2007. JÚNIUS A Bálint Márton Általános- és Középiskola Újsága Előszó Itt az év vége! Mindannyian elfáradtunk. A vizsgák, küzdelmek a jobb jegyért lekötötték minden energiánkat. Ezért

Részletesebben

Tartalom. Szellemi Diákolimpia versbe szedve. ECDL vizsga. Március 15. Sport az iskolában. Mi is voltunk versenyen és sikereket értünk el

Tartalom. Szellemi Diákolimpia versbe szedve. ECDL vizsga. Március 15. Sport az iskolában. Mi is voltunk versenyen és sikereket értünk el 2013. március-április II. évfolyam 7-8. szám Tartalom Szellemi Diákolimpia versbe szedve ECDL vizsga Március 15. Sport az iskolában Mi is voltunk versenyen és sikereket értünk el Természetismereti vetélked

Részletesebben

szépségének törvényszerűsége mindenhol ugyanaz. (Az idő is csak azoknak létezik, akik érzékelik az elmúlást, részekre tudják osztani.

szépségének törvényszerűsége mindenhol ugyanaz. (Az idő is csak azoknak létezik, akik érzékelik az elmúlást, részekre tudják osztani. A Szép Misztériuma Ha van a szépnek misztériuma, mintha a logika határán kívül lenne, az érzelem javára. Magyarázatát viszont mindenki a filozófiától várja. Elő is kerül az Igazság reális fényében... Akárhogy

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A 2013/14 NEVELÉSI ÉV TAPASZTALATAIRÓL

BESZÁMOLÓ A 2013/14 NEVELÉSI ÉV TAPASZTALATAIRÓL Budapest Főváros XXIII. Ker. Soroksár Önkormányzat, II. sz. Napsugár Óvoda 1239 Budapest, Grassalkovich út 297 1. Személyi feltételek BESZÁMOLÓ A 2013/14 NEVELÉSI ÉV TAPASZTALATAIRÓL A 2013/2014- es nevelési

Részletesebben

******************************************************************

****************************************************************** Els évfolyam 1. szám 2015. szeptember-október ****************************************************************** Ismét itt az iskolaújság! Újból létrejött a Lila Suli diáklapja! A közremköd fszerkesztk,

Részletesebben

Tátyi Tibor. Az alapszervezet története

Tátyi Tibor. Az alapszervezet története 217 Tátyi Tibor Az alapszervezet története Párkányban 1949. április 24-én alakult meg a CSEMADOK városi alapszervezete. Elsősorban lelkes, tenni akaró a magyar kultúra ápolásáért kész emberek fogtak össze,

Részletesebben

Dr. Vágó Béla: A különböző pszichológiai hatások érvényesülése egy Európa-csúcs kapcsán

Dr. Vágó Béla: A különböző pszichológiai hatások érvényesülése egy Európa-csúcs kapcsán Dr. Vágó Béla: A különböző pszichológiai hatások érvényesülése egy Európa-csúcs kapcsán Bevezető Azon szerencsés emberek közé tartozom, akik sikeres versenyzői és edzői pályafutást mondhatnak magukénak.

Részletesebben

Deborah Hedstrom: Gábriel vagyok Fedezzük fel újra a karácsonyi történetet! Uram, kérlek, tedd újra elevenné történetedet!" Amikor először tanítottam

Deborah Hedstrom: Gábriel vagyok Fedezzük fel újra a karácsonyi történetet! Uram, kérlek, tedd újra elevenné történetedet! Amikor először tanítottam Deborah Hedstrom: Gábriel vagyok Fedezzük fel újra a karácsonyi történetet! Uram, kérlek, tedd újra elevenné történetedet!" Amikor először tanítottam a karácsonyi történetet, tágas tornácunkon álltam,

Részletesebben

KI-KICSODA? MÁRK EVANGÉLIUMA 8:27;29

KI-KICSODA? MÁRK EVANGÉLIUMA 8:27;29 MÁRK EVANGÉLIUMA 8:27;29 2011. március 6. 10 00 Mályinka 1. Gyülekező ének: 489. d. 1. v.: Örök élet reggele, fény a véghetetlen fényből 2. Köszöntés: Kegyelem néktek és békesség Istentől, a mi Atyánktól,

Részletesebben

Bálint-házban, a Szabad Zsidó Tanház előadássorozat keretében elhangzott: Kárpáti Ildikó, Példák a zsidóság ábrázolására az amerikai filmtörténetben

Bálint-házban, a Szabad Zsidó Tanház előadássorozat keretében elhangzott: Kárpáti Ildikó, Példák a zsidóság ábrázolására az amerikai filmtörténetben Azonosító: ART18 2011 10 31 Lelkednek sem Art egy kis táplálék 2011. 10. 05. szerda Bálint-házban, a Szabad Zsidó Tanház előadássorozat keretében elhangzott: Kárpáti Ildikó, Példák a zsidóság ábrázolására

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. 3. A kedvezményezett neve: Szent László Határrendész Közhasznú Sportegyesület

B E S Z Á M O L Ó. 3. A kedvezményezett neve: Szent László Határrendész Közhasznú Sportegyesület B E S Z Á M O L Ó 1. A támogatási szerződés száma: 1527-5/2015/NAKVI 2. A projekt címe: ÉRTÉKre fel! 3. A kedvezményezett neve: Szent László Határrendész Közhasznú Sportegyesület 4. A kedvezményezett címe:

Részletesebben

BANDÓ, AZ ÖRÖK GYEREK

BANDÓ, AZ ÖRÖK GYEREK BANDÓ, AZ ÖRÖK GYEREK Sok mindent kipróbált már: volt karikaturista, humorista, faszobrász, fotós, írt 45 könyvet, regényeket, meséket és verseket a gyerekeknek. Hallatlan termékeny író, egyszer azt írták

Részletesebben

Kedves Iskola! A vetélkedı menete

Kedves Iskola! A vetélkedı menete Kedves Iskola! A Közép- magyarországi Zöld Kör KLÍMAİRJÁRAT címmel 2 fordulós vetélkedıt hirdet 10-14 éves diákoknak, amely 2010. április 19 -tıl 2010. május 31-ig tart. A 2010. évi KLÍMAİRJÁRAT program

Részletesebben

Közzétételi lista. A nevelő és oktató munkát segítők száma, feladatköre, iskolai végzettsége és szakképzettsége

Közzétételi lista. A nevelő és oktató munkát segítők száma, feladatköre, iskolai végzettsége és szakképzettsége Közzétételi lista A nevelő és oktató munkát segítők száma, feladatköre, iskolai végzettsége és szakképzettsége Sorszám Beosztás Végzettség Szakképzettség Tanított tárgyak 1. tanító főiskola tanító, technika

Részletesebben

Kedves KONTRASZTBAN X-FAKTOR GIRLZ

Kedves KONTRASZTBAN X-FAKTOR GIRLZ A csodás fotók Borzi Viviennek köszönhetően születtek, aki arra törekszik, hogy fiatalos, élettel teli képeket tárjon a szemünk elé. Vivien 16 éves kora óta fotóz, s először víz alatti munkáival vált ismertté.

Részletesebben

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM tanulás egész SZK_106_29 é n é s a v i l á g életen át modul szerzője: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYM 418 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

A környék legjobb sulija

A környék legjobb sulija A környék legjobb sulija Szerintem minden diák egyetért velem, ha azt mondom, hogy egy jó suliban rengeteg a program. Persze az még jobb lenne, ha a gyerekeknek kellene tanítania a tanárokat, de ezt sajnos

Részletesebben

8. c. Osztályfőnök: Kutrovácz László

8. c. Osztályfőnök: Kutrovácz László 114 osztályok 8. c Osztályfőnök: Kutrovácz László 1. Andrási Sebestyén 17. Kovács Dorina 2. Barta Andrea 18. Máder Jennifer 3. Briski Edit 19. Majoros Viktória 4. Csáthy Barnabás 20. Márton Simon 5. Cziráky

Részletesebben

2. oldal 2015. április. Énekkari sikerek

2. oldal 2015. április. Énekkari sikerek 2. oldal 2015. április sok gyakorlás, a fellépés előtti drukk! Hatalmas sikert arattunk az új fellépő ruhával is: a hölgyek fehér alapon halvány színű hímzett blúzban, az urak fekete hímzett nyakkendőben

Részletesebben

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken)

Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) Barossosok az Európai Parlamentben (és egyéb helyeken) A tények: Időpont: 2012. október 10 13. Helyszínek, látnivalók, programok: Dachau: koncentrációs tábor megtekintése Strasbourg: angolosok: részvétel

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Aranyi Ágota Vikár Béla Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, dr. Pándi Ottó a Dr. Kolozs Gergely Egészségügyi Centrum intézményvezetője

JEGYZŐKÖNYV. Aranyi Ágota Vikár Béla Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, dr. Pándi Ottó a Dr. Kolozs Gergely Egészségügyi Centrum intézményvezetője Dunavecse Város Önkormányzati Képviselő Testület Oktatási és Szociális Bizottsága 55-13/2012 JEGYZŐKÖNYV Készült: az Oktatási és Szociális Bizottság 2012. december 19-én, 14 30 órakor kezdődő ülésén. Az

Részletesebben

NEMZETKÖZI UP. VERSENYEK - 2009

NEMZETKÖZI UP. VERSENYEK - 2009 NEMZETKÖZI UP. VERSENYEK - 2009 Új helyszínen pályacsúcs - Schwechat ifi verseny 2009. május 31. - A szokás hatalom! kezdte rövid beszámolóját a schwecháti utánpótlás versenyrıl Lengyák György. - Anélkül,

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV

EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV EGÉSZSÉGNAP 3. Alsó tagozat PROGRAMTERV Balatonszabadi, 2014. június 12. Pedagógiai célok Célunk a környezettudatos nevelés: a tudatos szelektív hulladékgyűjtés jelentőségére való figyelemfelkeltés. Hisz

Részletesebben

2014. március Suli21 Diáklap Március 15. Ovisok az Diák vers a iskolánkban tavaszról

2014. március Suli21 Diáklap Március 15. Ovisok az Diák vers a iskolánkban tavaszról 2014. március S Suullii2 211 D Diiáákkllaapp M á r c i us 1 5. Ovis o k a z i s ko l á n kb a n D iá k ve r s a t a v a s zr ó l Nők napja A nők napja március 8.-án van. Ilyenkor a fiúk és férfiak ajándékot

Részletesebben

2016 április 3.-án NT. FOGARASI ANITA Deák Lehel

2016 április 3.-án NT. FOGARASI ANITA Deák Lehel NEW YORK-i ELSŐ MAGYAR REFORMÁTUS EGYHÁZ First Hungarian Reformed Church of New York City 344 East 69 th Street New York, NY 10021 : (212) 734-5252 www.elsoreformat.us NT. Fogarasi Anita Deák Lehel Főgondnok:

Részletesebben

Egy lépéssel a kortársak előtt

Egy lépéssel a kortársak előtt Egy lépéssel a kortársak előtt A nagy feltalálók mindig megelőzik saját korukat. A BÁNKUTI MotorSport 12 éves tehetsége, Vaskó Dominik egy nap versenymérnök, vagy feltaláló szeretne lenni. Ezt az álmát

Részletesebben

Zene nélkül mit érek én?

Zene nélkül mit érek én? Zene nélkül mit érek én? A következőekben a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium egyik tehetséges diákjával készített interjút olvashatjátok, aki a lemezlovasok között igen elismert, és ez a

Részletesebben

IFELORE Hírlevél 2012. április.30

IFELORE Hírlevél 2012. április.30 0 Előszó-Visszaemlékezés 2008-ban, majdnem pontosan négy éve az alábbi sorokkal búcsúzott a hírlevél akkori szerkesztője, Netti. Azóta szunnyadt a toll, várta, hogy valaki újra elővegye. Úgy gondolom,

Részletesebben

Rövidített sportágvezetői értékelések:

Rövidített sportágvezetői értékelések: Szakmai értékelés: A csapat összetétele atlétika 14 fő judo 8 fő műugrás 1 fő Rg. 6 fő sportlövészet 10 fő taekwondo 1 fő tenisz 3 fő torna 5 fő úszás 8 fő vívás 16 fő vízilabda 13 fő Összesen 85 fő A

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TÖrTéNET: A fiatal álomlátó Bibliaismereti Feladatlap

bibliai felfedező 1. TÖrTéNET: A fiatal álomlátó Bibliaismereti Feladatlap Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. TÖrTéNET: A fiatal álomlátó Olvasd el: 1. Mózes

Részletesebben

Játszótér és sportpálya iskolánk udvarán

Játszótér és sportpálya iskolánk udvarán Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola beiskolázási tájékoztató a pedagógiai programunk alapján Játszótér és sportpálya iskolánk udvarán 2 Iskolánk adatai: Neve: Bálint Márton Általános Iskola és

Részletesebben

Átlépni vagy maradni? Nyugdíjdilemma Az összeállítást Fekete Emese készítette. Figyelı

Átlépni vagy maradni? Nyugdíjdilemma Az összeállítást Fekete Emese készítette. Figyelı Élete egyik igen fontos kérdése elıtt áll mintegy 3 millió ember, amikor az elkövetkezı hetekben saját idıskori sorsáról, azaz a majdani nyugdíjáról kénytelen dönteni. A friss nyugdíjtörvények teremtette

Részletesebben

Ő is móriczos diák volt

Ő is móriczos diák volt Ő is móriczos diák volt 107 Az idei évben rendhagyó beszélgetésre került sor az Ő is móriczos diák volt interjú keretében. Az íróként, költőként, illetve műfordítóként tevékenykedő Mezey Katalint s lányát,

Részletesebben

Visszaemlékezés. Gulyás Sarolta Aranka

Visszaemlékezés. Gulyás Sarolta Aranka IX. ÉVFOLYAM 2.SZÁM A KULTURÁLIS EGYESÜLET KIADVÁNYA 2015. december Visszaemlékezés Gulyás Sarolta Aranka Folyvást rohanunk, soha meg nem állunk. Még arra sincs időnk néhanap, hogy a tenyerünkbe rejtsük

Részletesebben

MAYA HOROSZKÓP József Attila 1905 április 11. nap-jegy jegy: 6-GYÍK (Kan Kan) év: KELET-10 13-napos ciklus: 1-ESŐ (Cauac Cauac) éjszakai uralkodó: 3 Vénusz-fázis: ESTI CSILLAG 2 BEVEZETÉS Mezoamerika ókori

Részletesebben

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker 194 1. Melléklet Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Ez itt a Dobbantó! Was is das? Ez nem gáz! Kriszbá az osztályfőnökünk Vele cool az egyéni fejlődési tervünk Edit nénit se felejtsük el hozzá fordulunk, ha

Részletesebben

A Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Herendi Általános Iskola és AMI keretében

A Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Herendi Általános Iskola és AMI keretében A Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Herendi Általános Iskola és AMI keretében A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. ÚMFT

Részletesebben

ÁSZÁRI HÍREK 2 0 0 9. M Á R C I U S - Á P R I L I S

ÁSZÁRI HÍREK 2 0 0 9. M Á R C I U S - Á P R I L I S ÁSZÁRI HÍREK 2 0 0 9. M Á R C I U S - Á P R I L I S POLGÁRMESTERI HIVATAL HÍREI Tájékoztató a képvisel-testület 2009.03.17.-i ülésérl Március 17.-én kedden 15.00-kor tartott ülést a képvisel-testület,

Részletesebben

Polgármesteri Hírek 2010. május 14.

Polgármesteri Hírek 2010. május 14. Polgármesteri Hírek 2010. május 14. Önkormányzati hírek - Pályázatok Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér A falu közösségi életében jelentős minőségi változást hoz majd, ha 2011. december végére elkészül

Részletesebben

TARTALOM BEVEZET I. A HÁZASSÁG VÁLSÁGA AZ EGYÜTTM KÖDÉS ALAPELVEI FEMININ ÉS MASZKULIN ALAPTÖRVÉNYEK EGYSEJT FÉRFI MULTIFUNKCIONÁLIS N

TARTALOM BEVEZET I. A HÁZASSÁG VÁLSÁGA AZ EGYÜTTM KÖDÉS ALAPELVEI FEMININ ÉS MASZKULIN ALAPTÖRVÉNYEK EGYSEJT FÉRFI MULTIFUNKCIONÁLIS N TARTALOM BEVEZET I. A HÁZASSÁG VÁLSÁGA II. AZ EGYÜTTM KÖDÉS ALAPELVEI III. FEMININ ÉS MASZKULIN ALAPTÖRVÉNYEK IV. EGYSEJT FÉRFI MULTIFUNKCIONÁLIS N V. A FÉRFIAK PÁRKAPCSOLATI IGÉNYEI VI. A N K PÁRKAPCSOLATI

Részletesebben

BUDAPESTEN VERSENYEZTÜNK SIKER

BUDAPESTEN VERSENYEZTÜNK SIKER Á G F A L V I K R Ó N I K A X. évfolyam 6. szám Ágfalva Önkormányzatának tájékoztatója 2009. június SIKER Iskolánk Patakugró Néptánc Csoportja 2009. május 15-16.-án Solymáron rendezett Német Nemzetiségi

Részletesebben

III. Testi fejlıdés. Szeptember 25., péntek, 20 óra

III. Testi fejlıdés. Szeptember 25., péntek, 20 óra III. Testi fejlıdés Szeptember 25., péntek, 20 óra László lépett be utoljára a közösségi terembe, amely hatalmas boltíves helyiség volt, bútorzatául pedig egy nagy asztal szolgált, körülötte néhány paddal

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Április 1. MŰVÉSZETI SZEMLE GÁLAMŰSORA

Április 1. MŰVÉSZETI SZEMLE GÁLAMŰSORA Április 1. Czina Sándor Tagintézmény MŰVÉSZETI SZEMLE GÁLAMŰSORA A Művészeti Szemle után évente gálaműsort rendezünk a legjobb produkciókból, ez is motiválja tanulóinkat a felkészülés során. A zsűri és

Részletesebben

http://divany.hu/stilfuresz/2013/06/14/egy_korszak_hangja_interju_erd os_viraggal/ "Jelentem, se rákos, se terhes nem vagyok"

http://divany.hu/stilfuresz/2013/06/14/egy_korszak_hangja_interju_erd os_viraggal/ Jelentem, se rákos, se terhes nem vagyok http://divany.hu/stilfuresz/2013/06/14/egy_korszak_hangja_interju_erd os_viraggal/ "Jelentem, se rákos, se terhes nem vagyok" Erdős Virágból az utóbbi években nincs erre jobb szó igazi költőceleb lett:

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Békés Város Képviselő-testületének 2014. szeptember 30-án, a Városháza Nagytermében (Békés, Petőfi u. 2. sz.) megtartott rendkívüli nyílt üléséről. Jelen vannak: Izsó Gábor

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. képviselő. Javasolja, hogy a meghívóban szereplő napirendeket tárgyalja meg a testület.

JEGYZŐKÖNYV. képviselő. Javasolja, hogy a meghívóban szereplő napirendeket tárgyalja meg a testület. JEGYZŐKÖNYV Készült: Bodrog Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. augusztus 19-én 18:00 órakor az önkormányzat hivatalos helyiségében tartott soros nyilvános ülésén. Jelen vannak: Szentgróti

Részletesebben

13 megdönthetetlen tény a magyarokról

13 megdönthetetlen tény a magyarokról 13 megdönthetetlen tény a magyarokról Egy olyan írásra akadtunk, ami nagyon megdobogtatta szívünket, és ráadásul pont olyan szándék vezérli íróját, mint minket. Ugyanezért dolgozunk mi is, hogy végre elhiggyük:

Részletesebben

5. A kiscsoport a rajzolt bábok segítségével közösen kialakít egy jelenetet, nagy vonalakban elpróbálja.

5. A kiscsoport a rajzolt bábok segítségével közösen kialakít egy jelenetet, nagy vonalakban elpróbálja. MÉDIAISMERETI FOGLALKOZÁSOK KÖNYVTÁRI KÖRNYEZETBEN Alsó tagozatos (3-4 osztályos) gyerekek részvételével Max csoportlétszám: 18 fő Moderátorok száma: 3 fő (készítette Nagy Krisztina - Televele Médiapedagógiai

Részletesebben

IV. FOGLALKOZÁSVÁZLATOK A. ELSŐ ÉV

IV. FOGLALKOZÁSVÁZLATOK A. ELSŐ ÉV IV. FOGLALKOZÁSVÁZLATOK A. ELSŐ ÉV I. Témakör: Köszönés, bemutatkozás Good morning!, Good afternoon!, What s your name?, My name is szócsoport (kifejezés-csoport), Good morning to you c. dal 1. foglalkozás.

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

Szeretettel Hargitai Ágnes

Szeretettel Hargitai Ágnes Minden korszakunk lezárása egy számvetéssel ér véget. Bármilyen nehéz időszakot is éltünk meg, jól esik visszatekinteni az elmúlt pillanatokra, hiszen a nehézségek ellenére szebbé is tették életünket.

Részletesebben

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt,

mondott, és nem kimondott gondolataival. Még senki sem tudta így elmondani ezeket, akár burkoltan is, bizony ezek a dalok gyakran kimondják azt, II. fejezet [...] Legyél az esernyőm, Óvj a széltől, és ha mégis elázom, Te legyél az égen a Nap, Te melegíts át, ha néha fázom! Én meg olyan leszek hozzád, mint a gazdájához a véreb Amikor először láttam

Részletesebben

Tehetséggondozás a képzőművészet és a zene területén

Tehetséggondozás a képzőművészet és a zene területén 2. oldal Értesítő Gólyatábor Én idén kezdtem az első évemet a Szent Imrében. Előző iskolámban is részt vettem különböző táborokban, de olyan eseményeket, mint a szandavári gólyatáborban, még nem éltem

Részletesebben

Földtan, őslénytan, flóra, fauna, természetvédelem. www.mecsek.gportal.hu 2012.12.03. Volt egyszer Komlón egy mélyfúró vállalat.

Földtan, őslénytan, flóra, fauna, természetvédelem. www.mecsek.gportal.hu 2012.12.03. Volt egyszer Komlón egy mélyfúró vállalat. Mecsek Sopianicum Földtan, őslénytan, flóra, fauna, természetvédelem www.mecsek.gportal.hu 2012.12.03. Szerkesztő: Fazekas Imre E-mail: fazekas.hu@gmail.com Volt egyszer Komlón egy mélyfúró vállalat Soós

Részletesebben

MÁS SZÓVAL ÉLETPÁLYÁM

MÁS SZÓVAL ÉLETPÁLYÁM MÁS SZÓVAL A rovat azokat igyekszik bemutatni, akiknek erre, szakterületükön belül, nem lenne szükségük: gondolkodásukat, alkotásaikat a szakma határainkon túl is ismeri. Mi azonban a be nem avatottakhoz

Részletesebben

A ~ You're adorable. W, X, Y, Z... It's fun to wander through, The alphabet with you, 1. To tell you what you mean to me

A ~ You're adorable. W, X, Y, Z... It's fun to wander through, The alphabet with you, 1. To tell you what you mean to me A ~ You're adorable 1949 by Jo Stafford and Gordon MacRae YouTube link: http://www.youtube.com/watch?v=aam8t2yococ 1. Hallgasd meg a dalt néhányszor! Tanuld meg a mellékneveket! A ~ You're adorable...

Részletesebben

Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület Alapítva: 1912-ben, újjáalapítva: 2000-ben

Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület Alapítva: 1912-ben, újjáalapítva: 2000-ben Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület Alapítva: 1912-ben, újjáalapítva: 2000-ben 1038 Budapest, Valéria u. 4-6. Tel.: 240-9065 Számlaszám: 11703006 20036249 Közhasznú szervezet Főv. Bíróság nyt. szám: 9236

Részletesebben

KÖSZÖNTŐ. Kedves Természetbarátok!

KÖSZÖNTŐ. Kedves Természetbarátok! VERSENYKIÍRÁS KÖSZÖNTŐ Kedves Természetbarátok! Engedjétek meg, hogy egy kicsit saját szemszögemből ajánljam nektek az idei rendezvényt. Elolvastam az előző évek köszöntőit és mindegyikben megtaláltam,

Részletesebben

GAUDIOHÍREK. 2013. január,2. évfolyam 1.szám

GAUDIOHÍREK. 2013. január,2. évfolyam 1.szám GAUDIOHÍREK 2013. január,2. évfolyam 1.szám 1 Tartalomjegyzék Bevezető 3.o. Vízkereszt.. 4.o. Legyen minden nap a magyar kultúra napja!...5.o. Mit szeretnél elérni 2013-ban?...6.o. Tanárinterjú 7-8.o.

Részletesebben

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Írnod kell kislányom, erre születtél! Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Tudom Édes, írnom kellene, de bajban vagyok. Talán azt a témát kéne papírra vetnem, amit

Részletesebben

A) Nevelési program 3 1. Iskolánk bemutatása 3. 2. Az iskola nevelési programja 6

A) Nevelési program 3 1. Iskolánk bemutatása 3. 2. Az iskola nevelési programja 6 A) Nevelési program 3 1. Iskolánk bemutatása 3 1.1. Az iskola adatai 3 1.2. Az iskola rövid története 4 1.3. Az oktató-nevelő munka személyi feltételei a 2008/2009. tanévben 5 1.4. Az oktató-nevelő munka

Részletesebben

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére.

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére. Idegesített, hogy nem tudják diagnosztizálni. Hát az orvostudomány nem tud semmit?" Egy család, amelynek tagjai megszakadnak a munkában, elviselik az elviselhetetlent, küzdenek a fogyatékkal, és közben

Részletesebben

Otthon segítenek. Èva magazin 2008.

Otthon segítenek. Èva magazin 2008. Èva magazin 2008. Otthon segítenek A parkettán két egy év körüli fiúcska ücsörög, mindegyiknek az a keksz kell, ami a másik kezében van. Sírva fakad mind a kettő. Az ikrek édesanyja, Borbála, ha Fülöpöt

Részletesebben

Kislőd Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2015. május 26-i. nyilvános ülésének anyaga

Kislőd Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2015. május 26-i. nyilvános ülésének anyaga 20 Kislőd Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. május 26-i nyilvános ülésének anyaga Kislőd Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete 8446 Kislőd, Hősök tere 2. Szám: 3/2015.

Részletesebben

Pedagógiai Programja. A Hevesi Körzeti Általános Iskola 2004.

Pedagógiai Programja. A Hevesi Körzeti Általános Iskola 2004. A Hevesi Körzeti Általános Iskola Pedagógiai Programja A legjobb terv is csak terv, vagyis jó szándék. Elkötelezettség nélkül arra, hogy ezt végre is akarod hajtani csak ígéreteid és reményeid vannak,

Részletesebben

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com. a Képviselő-testülethez

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com. a Képviselő-testülethez FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 4103-9/2010. 33. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez a Jobbik

Részletesebben

VÁROSTROM. avagy Fogd a nőt és fuss! Közepes szintű partinak (3-6. TSz)

VÁROSTROM. avagy Fogd a nőt és fuss! Közepes szintű partinak (3-6. TSz) VÁROSTROM avagy Fogd a nőt és fuss! Közepes szintű partinak (3-6. TSz) Előtörténet A játékosok (bárhol is tartózkodnak éppen) ugyanazt az ajánlatot kapják: Felkérik őket - mint bátor kalandozókat - egy

Részletesebben

A NEMZETI MÉDIA- ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK. 646/2016. (VI. 14.) sz. HATÁROZATA

A NEMZETI MÉDIA- ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK. 646/2016. (VI. 14.) sz. HATÁROZATA Ügyiratszám: MN/12197-8/2016. Tárgy: a vállalt műsorszerkezettől történő eltérések és a közösségi médiaszolgáltatókkal szemben előírt törvényi követelmények megsértése Ügyintéző: személyes adat Telefonszám:

Részletesebben

Hallássérültek Felelős kiadó Kiadja a Siketek és Nagyothallók

Hallássérültek Felelős kiadó Kiadja a Siketek és Nagyothallók . Si Rö la da Világ ajno ság N m mu a ozha a si Óvodás O szágos lnö ségi lés... 32 6 Si Világna ja 4 14 Mi ll udni a ha ili áci s á yá l? Ella ici u ya, d iási s g ség 10 15 Baja Vá osi Sz v z év s 20

Részletesebben

Gyerekszoba - pszichológus szemmel

Gyerekszoba - pszichológus szemmel Gyerekszoba - pszichológus szemmel A babaváró családok egyik legfontosabb problémája, hogy milyen legyen a gyerekszoba, hogyan, milyen bútorokat válasszanak, milyen tapétát, függönyt vagy kiságyat vásároljanak.

Részletesebben

Igó Norbert Krisztián. Csillaghullás

Igó Norbert Krisztián. Csillaghullás Igó Norbert Krisztián Csillaghullás 1. Fejezet: Amikor testet ölt a fájdalom Az iskolakezdéssel együtt, szeptemberben kezdetét vette a másodosztályú Labdarúgó Liga, melynek az első fordulójában a Cegléd

Részletesebben

Varga Borbála 2011.01.18. VABPABB.ELTE. Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben

Varga Borbála 2011.01.18. VABPABB.ELTE. Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben Sámántárgyak motívumai a magyar fazekasművészetben A Kárpát-medence fazekasművészetét egyedülálló változatosság jellemzi: a XVIII. századra kialakult az egyes központokra jellemző sajátos formavilág és

Részletesebben

Azért vagyunk a világon, hol valahol otthon legyünk benne. fotópályázat eredményhirdetése, a pályamunkákból rendezett kiállítás. megnyitója.

Azért vagyunk a világon, hol valahol otthon legyünk benne. fotópályázat eredményhirdetése, a pályamunkákból rendezett kiállítás. megnyitója. 1 Azért vagyunk a világon, hol valahol otthon legyünk benne. fotópályázat eredményhirdetése, a pályamunkákból rendezett kiállítás megnyitója Sióagárd (Elhangzott:a Sióagárdi Művelődési Házban, 2010. május

Részletesebben

1) Egy a korodnak megfelelő chatszobában vagy, valaki elkéri a telefonszámodat és a címedet. Mit teszel?

1) Egy a korodnak megfelelő chatszobában vagy, valaki elkéri a telefonszámodat és a címedet. Mit teszel? Mobilsuli-kérdőív 1) Egy a korodnak megfelelő chatszobában vagy, valaki elkéri a telefonszámodat és a címedet. Mit teszel? a) Természetesen megadom. b) Csak a telefonszámomat adom meg. c) Nem adom meg

Részletesebben

Herencsár Viktória: Cimbalomoktatás Pekingben

Herencsár Viktória: Cimbalomoktatás Pekingben Herencsár Viktória: Cimbalomoktatás Pekingben A Pekingi Kínai Zeneakadémia 2005-ben a Cimbalom Világszövetség 8. kongresszusán Pekingben abban a tiszteletben részesített, hogy vendégprofesszorukká neveztek

Részletesebben

Fogalomtár és Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) a Demokráciajátékhoz

Fogalomtár és Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) a Demokráciajátékhoz Fogalomtár és Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) a Demokráciajátékhoz Fogalomtár A törvényalkotás folyamata: az Alaptörvény szerint a köztársasági elnök, a kormány, minden országgyűlési bizottság és bármely

Részletesebben

WRC autó is ott száguld majd az évzárón

WRC autó is ott száguld majd az évzárón A felújítás kezdete óta az idei Szilveszter Rallye lesz az első verseny a Hungaroringen WRC autó is ott száguld majd az évzárón Hivatalosan még csak nemrég van lehetőség az idei, 17. alkalommal megrendezendő

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. november 12-i ülésére Tárgy: Tájékoztató a Zirci BULI, a Bakonyi Betyárnapok és a Bakonyi Vágta jövőjével kapcsolatos egyeztetésekről

Részletesebben

A Budapesti Vízilabda Szövetség 2015/2016. évi bajnokságainak versenykiírása

A Budapesti Vízilabda Szövetség 2015/2016. évi bajnokságainak versenykiírása A Budapesti Vízilabda Szövetség 2015/2016. évi bajnokságainak versenykiírása 1. Általános rendelkezések: A bajnokságok kiírója és kiírásának alapja: A Budapesti Vízilabda Szövetség (BVLSZ), és alapja a

Részletesebben

Líthas! Elérhetőségek: mithrillszovetseg@gmail.com http://mithrillszovetseg.lapunk.hu http://www.facebook.com/mithrillalliance

Líthas! Elérhetőségek: mithrillszovetseg@gmail.com http://mithrillszovetseg.lapunk.hu http://www.facebook.com/mithrillalliance A kérdőív kiértékelése Líthas! Az elmúlt egy hónapban több mint 300-an válaszoltatok az általunk feltett kérdésekre, melyért ezúton szeretnék köszönetet mondani! A kérdőívezés célja elsősorban az volt,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV KISTELEK KÉPVISELŐTESTÜLETE 2014. január 13. NAPJÁN MEGTARTOTT 1. SZÁMÚ NYÍLT ÜLÉSÉRŐL

JEGYZŐKÖNYV KISTELEK KÉPVISELŐTESTÜLETE 2014. január 13. NAPJÁN MEGTARTOTT 1. SZÁMÚ NYÍLT ÜLÉSÉRŐL JEGYZŐKÖNYV KISTELEK KÉPVISELŐTESTÜLETE 2014. január 13. NAPJÁN MEGTARTOTT 1. SZÁMÚ NYÍLT ÜLÉSÉRŐL Határozatok száma TARTALOMJEGYZÉK a Kistelek Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. Január 13-án

Részletesebben

JANUARY FEBRUARY MARCH APRIL MAY JUNE JULY AUGUST SEPTEMBER OCTOBER NOVEMBER DECEMBER Minden hónapra egy angolos kihívás! Az idei naptárral minden egyes hónapban egy angolos kihívás elé állítalak Titeket!

Részletesebben

Budai Református Egyházközség. Advent

Budai Református Egyházközség. Advent Budai Református Egyházközség 2013 Advent ...meglátogat minket a felkelő fény a magasságból, hogy világítson azoknak, akik sötétségben s a halál árnyékában lakoznak, hogy ráigazítsa lábunkat a békesség

Részletesebben