Kedves Iskola! A vetélkedı menete

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kedves Iskola! A vetélkedı menete"

Átírás

1 Kedves Iskola! A Közép- magyarországi Zöld Kör KLÍMAİRJÁRAT címmel 2 fordulós vetélkedıt hirdet éves diákoknak, amely április 19 -tıl május 31-ig tart. A évi KLÍMAİRJÁRAT program célja, hogy játékos formában növelje a diákok ismereteit és aktivitását az éghajlatváltozásról, annak magyarországi hatásairól. A vetélkedı feladatai gondolkodásra ösztönöznek az éghajlatváltozás okairól, hatásairól és felkészülési lehetıségekrıl, és rávezeti a diákokat arra, hogy ık mit tehetnek a probléma mérséklésére saját lakóhelyükön és az iskolában. A vetélkedı menete A vetélkedı két fordulóból áll; mindkét forduló anyagát jelen levél melléklete tartalmazza alább. A vetélkedıre 3-5 fıs diákcsapatok jelentkezését várjuk, csapat fantázianévvel, az iskola megnevezésével, a csapat kapcsolattartó - címével és telefonszámával, melyeket mindkét forduló anyagán kötelezıen fel kell tüntetni! Az elsı forduló anyagának beküldése automatikus regisztrációt jelent a vetélkedıre, a beérkezett és elfogadott pályamővekrıl értesítést küldünk valamennyi csapat kapcsolattartójának. A feladatlap továbbadható, sokszorosítható, valamint letölthetı a program oldalról! A fordulók ütemezése május 7.- Az elsı forduló beérkezési határideje május 25. A második forduló beérkezési határideje május 31. A vetélkedı eredményének kihirdetése Az egyes fordulókra készített pályamőveket, a fent megadott határidıig kell beküldeni postai vagy elektronikus úton. Postacím: 1450 Budapest, Pf.: 123. címre (jelige a borítékon: Klímaırjárat 2010) elektronikus cím: zsofia.klara.kis@gmail.com, az anyagot az csatolmányaként várjuk. A megadott határidık a pályamővek postai/ es beérkezésének idejét jelentik, a határidın túl beérkezett munkákat sajnos nem áll módunkban elfogadni! Az anyag megérkezésérıl es értesítést küldünk, a részeredmények és a vetélkedı végsı eredménye május 31 -én kerül kihirdetésre. Értékelés, jutalom Az értékelést szakmai zsőri - a Közép- magyarországi Zöld Kör környezeti nevelıi - végzi mindkét forduló után. A vetélkedıt sikeresen teljesítı valamennyi csapat oklevelet kap, a legjobb 10 csapat értékes és praktikus ajándékcsomagban részesül (környezetvédelmi társasjáték, érdekes kiadványok stb.). Bıvebb információ kérhetı Kis Klára programfelelıstıl a zsofia.klara.kis@gmail.com címen vagy telefonon a es irodai számon.

2 Iskola neve: Kapcsolattartó telefonszáma: Kapcsolattartó e- mail címe: I. Forduló Járj utána! Tudásfelmérés Beérkezési határidı: május 7. Nagyon örülünk, hogy belevágtatok a vetélkedıbe! Bizonyára sokat hallottatok már az éghajlatváltozásról; most az lesz a feladat, hogy kitöltsétek ezt a feladatlapot, amely hat feladaton keresztül végigvezet benneteket az éghajlatváltozás okain, összefüggésein, hatásain és magyarországi vonatkozásain. Ehhez sok segítséget találtok a oldalon és ha figyelmesen elolvassátok a feladatokat és a válaszoknak utánanéztek könyvekben, kiadványokban vagy az Interneten, biztosan sikerrel jártok! Hát akkor vágjunk bele! 1. feladat Mit is jelent az éghajlatváltozás? Írjátok le saját szavaitokkal az éghajlatváltozás definícióját, majd keressetek rá szinonimát! A jó válasz 3 pontot ér! Az éghajlatváltozás szinonimája:. és..

3 2. feladat Mi az az üvegházhatás? Most már tudjátok, hogy mi az éghajlatváltozás. Vajon mi okozza? Mi az összefüggés az éghajlatváltozás és az üvegházhatás között? Mik azok az üvegházhatású gázok? Megtudhatjátok, ha kitöltitek az üres mezıket! Minden jól kitöltött mezı 1 pontot ér! 1. A Naprendszer központi csillaga, melynek energiája nélkülözhetetlen a legtöbb földi élılény számára: fénye a növények fotoszintézisét, hıje pedig az elviselhetı hımérsékletet biztosítja. 2. A Napból érkezı energia ilyen sugárzások formájában éri el a légkör külsı határát, majd könnyedén áthalad rajta és felmelegíti a felszíni anyagokat. 3. A melegedı felszín ilyen hısugárzást bocsát ki, s ennek jelentıs része visszaverıdik az üvegházhatású gázok (fıként szén-dioxid, metán, vízgız) molekuláiról, vagyis a Föld energiarendszerében reked. 4. A Föld légkörének azon rétege, ahol az ózonréteg található, és amelyben a magasabb hımérséklető légrétegek feljebb, az alacsonyabb hımérsékletőek pedig lejjebb helyezkednek el. 5. A Föld légkörének legalsó rétege, ahol az idıjárási jelenségek nagy része lejátszódik. Az üvegházhatás szintén itt jelentkezik. 6. Üvegházgáz, mely többek között a közlekedés miatt kerül a légtérbe - ezzel jelentısen hozzájárulva az éghajlatváltozáshoz. 7. Az egyedüli olyan üvegházhatású gázok összefoglaló neve, amelyek nem fordulnak elı a természetben, hanem az ember fejlesztette ki ıket ipari célokra. 8. A szén-dioxidnál több mint 300-szor erısebb üvegházgáz, amely természetes úton is a légkörbe kerül, valamint a mőtrágyázás során a mőanyagiparban a salétromsavgyártás során és a fosszilis üzemanyagok és mezıgazdasági hulladék égetése során kerül a légtérbe. 9. Üvegházhatású gáz, mely leginkább hulladéklerakókból, rizstermesztésbıl, a kérıdzı állatok emésztése során, valamint szennyvízkezelés és fosszilis tüzelıanyagok égetése során szabadul fel.

4 3. feladat Ki tehet róla? Utánajártatok, hogy mi az éghajlatváltozás és annak is, hogy az üvegházhatású gázok jelentısen megnövekedett kibocsátása által az ember igencsak hozzájárul a folyamathoz. Azonban az embereket kiszolgáló különféle gazdasági tevékenységek, ágazatok eltérı mértékben befolyásolják a globális klímaváltozást. Ebben a feladatban ezeket a különbözı mértékeket kell megtippelnetek. Színezzétek ki az egyes ágazatokhoz tartozó négyzeteket és a színnek megfelelıen osszátok cikkelyekre a kört, mintha egy tortát szeletelnétek. Akkora cikkelyt színezzetek ki az adott színnel, amekkorának az adott ágazat üvegházgáz kibocsátását gondoljátok százalékban kifejezve. Írjátok a százalékot a szektorok mellé! A jó tippek 1-1 pontot érnek! 4. feladat Az éghajlatváltozás hatása az emberiségre Most már látjátok, hogy hogyan járul hozzá az emberiség az éghajlat változásához. Most azt nézzük meg, hogy az éghajlatváltozásnak milyen várható hatásai vannak az emberiségre nézve! A következı oldalon állításokat találtok. Nézzetek utána, hogy az állítások igazak-e vagy hamisak. Az igaz állításokat I betővel, a hamis állításokat H betővel jelöljétek! Minden helyes válasz 1 pontot ér!

5 Az elsivatagosodás csak a már most is sivatagos területeket veszélyezteti; ahol most nincs sivatag, az éghajlatváltozás hatására sem lesz. Az éghajlatváltozás hatására egyre kevesebb kórokozó és kártevı lesz a Földön, mert azok nem szeretik a nagy meleget. Az éghajlatváltozás hatására egyre több lesz az éghajlati menekült, akik a megváltozott életfeltételek miatt el kell hagyják majd otthonaikat. Az éghajlatváltozás hatására mindenki békében fog élni, mert az emberek szeretik a meleget és a felmelegedés miatt mindenkinek jobb kedve lesz. Az éghajlatváltozás azt jelenti, hogy az egész Földön melegebb lesz és nem lesz sehol sem tél. Magyarországot el fogja önteni az óceán, hiszen a felmelegedés a tengerszint megemelkedését eredményezi. 5. feladat Éghajlatváltozás a Mi környezetünkben Láthattátok, hogy az éghajlatváltozás mindenkit érint a Földön. Most azt vizsgáljuk meg, hogy Magyarországon milyen hatásokra számíthatunk. Ehhez dolgozzatok közösen és győjtsetek össze 5 olyan hatást, ami Magyarországon az éghajlatváltozás miatt várható. Amikor megvannak az ötletek, alakuljatok át kis riporterekké és készítsetek interjút felnıttekkel, pl. szülıkkel vagy tanárokkal. Kérdezzétek meg ıket, hogy észrevettek-e valami változást Magyarországon az utóbbi években, amit az éghajlatváltozásnak tulajdonítanak. A hallott válaszokat vezessétek fel az alábbi táblázatba! Minden jó válasz 1-1 pontot ér! Szerintünk ez fog változni Magyarországon az éghajlatváltozás hatására A megkérdezettek ezekrıl a már eddig tapasztalt magyarországi változásokról számoltak be

6 6. feladat Vajon a suliban mi a helyzet? Sok információt szereztetek az éghajlatváltozásról, most nézzük meg, mit tudtok tenni a gyakorlatban. Ideje körbenézni az iskolátokban! Mérjétek fel, hogy mennyire környezetbarát helyre jártok, és hogy az iskola mit tudna tenni azért, hogy kevesebb energia vesszen el! A feladat megoldásához járjátok végig az iskolát és javasoljatok az alábbi 5 területen változtatásokat, azokat írjátok be a táblázatba! Nem kell feltétlenül drága beruházásokra gondolni: az apróbb, szinte ingyen kivitelezhetı változtatások is sokat számítanak. Sok kicsi sokra megy! (Össz. max. 25 pont) Világítás Közlekedés az iskolába és haza Étkezés a büfében és a menzán Vízfogyasztás Főtés-hőtés Elkészültetek? Gratulálunk! Már csak egyetlen feladat maradt hátra: ellenırizzétek, hogy mindent kitöltöttetek- e hiánytalanul, a feladatlapon feltüntettétek-e a csapatotok adatait! Küldjétek be a feladatlapot a zsofia.klara.kis@gmail.com címre, vagy 1450 Budapest, Pf.: 123. címre, a borítékra pedig írjátok rá, hogy Klímaırjárat ben fogunk nektek visszajelezni arról, hogy az elsı forduló maximális 60 pontjából mennyit értetek el! Ügyeljetek arra, hogy a feladatlap május 7-ig beérkezzen hozzánk! Most pedig jöhet a második forduló! Sok sikert kívánunk!

7 Iskola neve: Kapcsolattartó telefonszáma: Kapcsolattartó e- mail címe: II. Forduló Rajzold le! Képregény pályázat Beérkezési határidı: május 25. Az 1. fordulóban megszerzett ismereteket felhasználva, rajzoljatok egy izgalmas, színes képregényt, ami bemutatja, hogy Ti mit gondoltok az éghajlatváltozás hazai vonatkozásairól és hogy Ti mit tennétek ellene, a saját eszközeitekkel! A képregény formája Ötleteiteket képregény formában kell bemutatni 9-15 kockán keresztül. A terjedelemtıl csak igen indokolt esetben és kis mértékben szabad eltérni. (Néhány kockányi eltérés nem jelent akadályt, ha az indokolt a tartalom pontos megjelenítéséhez!). Az alkalmazott technika szabadon választható: lehet szabadkézi rajz, grafika, festmény és dolgozhattok számítógéppel is. Ha számítógéppel rajzoljátok meg, valamilyen egyszerően megjeleníthetı fájlként mentsétek le (pdf, jpg, doc vagy bmp). Ha papíron dolgoztok, a lapméretet szabadon választhatjátok meg, azonban érdemes olyan méretet választani (A4 vagy A3), amit azután postán sértetlenül be tudtok küldeni! A képregény tartalma A képregény elbírálásakor a kivitelezésen kívül a tartalmát is értékeljük. Ezért fontos, hogy tömör, ötletes és egyértelmő üzenetet hordozzon; jól bemutassa az éghajlatváltozás hazai hatásait, valamint ötleteket arra nézve, hogy Ti mit tennétek - vagy kitalált személy(ek), saját képregényhıs(ök) mit tennének - az éghajlatváltozás mérséklése érdekében a mindennapokban, Magyarországon. A képregénynek legyen rövid, tömör kifejezı címe, története és csattanós befejezése.

8 A képregény beküldése Ha papíron dolgoztatok: Amikor elkészültetek a mővetekkel, akkor vágjátok le a lap tetején a napocskát, valamint a csapatra vonatkozó adatokat és azt kitöltve ragasszátok fel a rajzotok hátoldalára. Az elkészült képregényt ezután postai úton kell elküldeni az 1450 Budapest, Pf.: 123. címre. A borítékra feltétlenül írjátok rá, hogy Klímaırjárat 2. forduló. Ha számítógépen dolgoztatok: A pdf, jpg, doc, bmp kiterjesztéső fájlt egy csatolmányaként küldjétek el a zsofia.klara.kis@gmail.com címre. A fájl neve lehetıleg a csapatnév legyen. szóköz és ékezetek nélkül. Az tárgyában szerepeljen a csapatotok neve és hogy 2. forduló. Akár papíros formában, akár számítógéppel készült a képregény, ne felejtsétek, hogy postai/ es beérkezésének végsı határideje május 25! Mi történik a képregényekkel? A legjobb képregényeket felrakjuk a honlapra és a szerzık feltüntetésével szakmai kiadványainkban is helyet kapnak. Mit tegyetek, ha kérdésetek van? Bármilyen kérdéssel forduljatok nyugodtan Kis Klára programfelelıshöz a zsofia.klara.kis@gmail.com címen vagy keressétek telefonon a es telefonszámon. Ki lesz a gyıztes? Ezt is megtudjátok május 31-én, hiszen akkor hirdetjük ki végeredményt és a legjobb 10 csapatot! Az elért pontjaitokat is ekkor tudjátok meg, hiszen az eredményeket mindenkinek elküldjük az címére. A legjobb csapatokat postai úton is értesítjük és telefonon egyeztetünk az ajándékok átadásáról!

HALLGATÓI ÖTLETBÖRZE. RESTART ÉS START UP Az Y-Z generáció irodái rozsdaövezetben rehabilitáció a Déli pályaudvarnál PÁLYÁZATI KIÍRÁS. 2016. május 31.

HALLGATÓI ÖTLETBÖRZE. RESTART ÉS START UP Az Y-Z generáció irodái rozsdaövezetben rehabilitáció a Déli pályaudvarnál PÁLYÁZATI KIÍRÁS. 2016. május 31. HALLGATÓI ÖTLETBÖRZE RESTART ÉS START UP Az Y-Z generáció irodái rozsdaövezetben rehabilitáció a Déli pályaudvarnál PÁLYÁZATI KIÍRÁS 2016. május 31. 1 1. TÁJÉKOZTATÓ ADATOK 1.1. A PÁLYÁZAT KIÍRÓJA, LEBONYOLÍTÓJA

Részletesebben

A Telekom Festivalbuddy promóciós játék részvételi és játékszabályzata

A Telekom Festivalbuddy promóciós játék részvételi és játékszabályzata A Telekom Festivalbuddy promóciós játék részvételi és játékszabályzata 1. A játék szervezője A Telekom Festivalbuddy játék (a továbbiakban: Játék ) szervezője a Magyar Telekom Nyrt. (székhelye: 1013 Budapest,

Részletesebben

KI A BARÁTOD? ÖRÖKÍTSÉTEK MEG BARÁTSÁGOTOK EGY PILLANATÁT!

KI A BARÁTOD? ÖRÖKÍTSÉTEK MEG BARÁTSÁGOTOK EGY PILLANATÁT! 3. GYEREK ARC PÁLYÁZATI KIÍRÁS (Leadási határidő: 2010. május 14. péntek) KI A BARÁTOD? ÖRÖKÍTSÉTEK MEG BARÁTSÁGOTOK EGY PILLANATÁT! Kedves Földlakó Gyerekek! Itt újra Biox beszél a Xenor bolygóról. Most

Részletesebben

MATEMATIKA C 8. évfolyam 10. modul ÁTLAGOS?

MATEMATIKA C 8. évfolyam 10. modul ÁTLAGOS? MATEMATIKA C 8. évfolyam 10. modul ÁTLAGOS? Készítette: Surányi Szabolcs MATEMATIKA C 8. ÉVFOLYAM 10. MODUL: ÁTLAGOS? TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁS A GOOD IMPACTBEN VALÓ RÉSZVÉTELRE

PÁLYÁZATI KIÍRÁS A GOOD IMPACTBEN VALÓ RÉSZVÉTELRE PÁLYÁZATI KIÍRÁS A GOOD IMPACTBEN VALÓ RÉSZVÉTELRE Pályázat kiírója, a program megálmodója A Civil Impact Nonprofit Kft-nél partnerségeket hozunk létre: gyümölcsöző, felelős, etikus partnerségeket a fenntarthatóság

Részletesebben

Kedves Bánkis! Bánki HÖK

Kedves Bánkis! Bánki HÖK Kedves Bánkis! Mindenek előtt engedd meg, hogy gratuláljunk a sikeres felvételidhez iskolánkba! Ezzel akaratodon kívül is csatlakoztál egy olyan közösséghez, amely csak a javadra válhat tanulmányaidban

Részletesebben

KELE NAPJA Fekete István Általános Iskolák Országos Találkozója 2014. április 12. BUDAPEST KŐBÁNYA

KELE NAPJA Fekete István Általános Iskolák Országos Találkozója 2014. április 12. BUDAPEST KŐBÁNYA KELE NAPJA Fekete István Általános Iskolák Országos Találkozója 2014. április 12. BUDAPEST KŐBÁNYA A fantázia vágtató csikóit el nem veheti senki, és álmaim tobzódásába senki bele nem szólhat. Fekete István

Részletesebben

Tanári kézikönyv az Informatika az 1. és 2. évfolyam számára című munkafüzetekhez és a PC Peti oktatóprogramokhoz TANMENETJAVASLAT 2.

Tanári kézikönyv az Informatika az 1. és 2. évfolyam számára című munkafüzetekhez és a PC Peti oktatóprogramokhoz TANMENETJAVASLAT 2. Tanári kézi az Informatika az 1. és 2. évfolyam számára című munkafüzetekhez és a PC Peti oktatóprogramokhoz 31 1. Szabályok a számítógépteremben 2. Év eleji ismétlés I. 3. Év eleji ismétlés II. 4. Jel

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁS AZ ÉV LAKBERENDEZŐ TEAMJE 2014 cím elnyerésére a Lakberendezők Országos Szövetsége nyílt pályázata

PÁLYÁZATI KIÍRÁS AZ ÉV LAKBERENDEZŐ TEAMJE 2014 cím elnyerésére a Lakberendezők Országos Szövetsége nyílt pályázata PÁLYÁZATI KIÍRÁS AZ ÉV LAKBERENDEZŐ TEAMJE 2014 cím elnyerésére a Lakberendezők Országos Szövetsége nyílt pályázata Pályázati feltételek: Pályázhatnak olyan csoportok, akiknek tagjai között legalább egy

Részletesebben

E.ON Áramszolgáltató (0-24) : 06-80/205-020 E.ON Gázszolgáltató (0-24) : 06-80/424-242 ERÖV Vízszolgáltató (0-24) : 06-30/997-4275

E.ON Áramszolgáltató (0-24) : 06-80/205-020 E.ON Gázszolgáltató (0-24) : 06-80/424-242 ERÖV Vízszolgáltató (0-24) : 06-30/997-4275 2016. JANUÁR Címlapsztori főcíme A tartalomból: Önkormányzati hírek 1-2. oldal Óvodai hírek 2. oldal Iskolai hírek 3. oldal Visszatekintő 4-5. oldal Felhívások 6. oldal Közelgő események: Iskolás farsang

Részletesebben

A MAGYAR POLITIKAI FOGLYOK SZÖVETSÉGE. 1956-os HAGYOMÁNYŐRZŐI

A MAGYAR POLITIKAI FOGLYOK SZÖVETSÉGE. 1956-os HAGYOMÁNYŐRZŐI 1956-os Hagyományőrzők 1149 Budapest, Nagy Lajos király u. 155. Telefon: +36-1-789-1466 1956-os hagyományőrzők Mobil: +36-70-553-0240 POFOSZ Web: www.pofosz.inf.hu E-mail: pofosz@upcmail.hu A MAGYAR POLITIKAI

Részletesebben

A szoftverrel kapcsolatos elvárásaikat a cég fontos emberei így fogalmazták meg:

A szoftverrel kapcsolatos elvárásaikat a cég fontos emberei így fogalmazták meg: 1. forduló 2016. március 18. 12 00-2016 március 20. 24 00 Feladat: Egy televíziós műsorokat interneten szolgáltató vállalat a műsorainak minősítésével vállalkozó kedvű nézőket bíz meg, ezért a munkáért

Részletesebben

A Telekom Telekom Buddy promóciós játék részvételi- és játékszabályzata

A Telekom Telekom Buddy promóciós játék részvételi- és játékszabályzata A Telekom Telekom Buddy promóciós játék részvételi- és játékszabályzata 2015.06.09. 1. A játék üzemeltetői A Magyar Telekom Nyrt. (székhelye: 1013 Budapest, Krisztina krt. 55.), mint szervező és adatkezelő

Részletesebben

Richter Témapályázat 2016 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Richter Témapályázat 2016 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Richter Témapályázat 2016 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Richter Gedeon Nyrt. (a továbbiakban: Társaság vagy kiíró) kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni

Részletesebben

A Vidékfejlesztési Minisztérium felhívása a minisztérium hatáskörébe tartozó szakmai tanulmányi versenyekre a 2012/2013- as tanévben

A Vidékfejlesztési Minisztérium felhívása a minisztérium hatáskörébe tartozó szakmai tanulmányi versenyekre a 2012/2013- as tanévben A Vidékfejlesztési Minisztérium felhívása a minisztérium hatáskörébe tartozó szakmai tanulmányi versenyekre a 2012/2013- as tanévben I. Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek (OSZTV) A Vidékfejlesztési

Részletesebben

VASS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE

VASS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE VASS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE 2013. Tartalomjegyzék: 2. A VASS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE... 3 2.1. A választott kerettanterv... 3 2.1.1. Iskolánk helyi tanterve az emberi erőforrások

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 2007. szeptember 24-i 1330/2007/EK RENDELETE

A BIZOTTSÁG 2007. szeptember 24-i 1330/2007/EK RENDELETE 1. oldal A BIZOTTSÁG 2007. szeptember 24-i 1330/2007/EK RENDELETE a polgári légiközlekedési eseményekre vonatkozó információnak az érdekelt felekkel történı, a 2003/42/EK irányelv 7. cikkének (2) bekezdése

Részletesebben

PÁLYÁZAT KAZINCBARCIKAI LAKÓ- ÉS KÖZÉPÜLETEKRE MŰALKOTÁSOK TERVEZÉSÉRE

PÁLYÁZAT KAZINCBARCIKAI LAKÓ- ÉS KÖZÉPÜLETEKRE MŰALKOTÁSOK TERVEZÉSÉRE PÁLYÁZAT KAZINCBARCIKAI LAKÓ- ÉS KÖZÉPÜLETEKRE MŰALKOTÁSOK TERVEZÉSÉRE A Barcika Park Városüzemeltetési Nonprofit Kft. pályázatot hirdet Kazincbarcikán található lakó- és középületeken tartós műalkotások

Részletesebben

EZERJÓ FAKANÁLFORGATÓ BORRAL KÉSZÜLŐ ÉTELEK ORSZÁGOS FŐZŐVERSENYE

EZERJÓ FAKANÁLFORGATÓ BORRAL KÉSZÜLŐ ÉTELEK ORSZÁGOS FŐZŐVERSENYE BORRAL KÉSZÜLŐ ÉTELEK ORSZÁGOS FŐZŐVERSENYE MÓR, 2016. április 23. (szombat) F E L H Í V Á S A Móri Borbarát Hölgyek Egyesülete a Lamberg-kastély Kulturális Központ és Mór Város Önkormányzatának támogatásával

Részletesebben

A DimSQL programrendszer 2016. évi nyitási teendői

A DimSQL programrendszer 2016. évi nyitási teendői A DimSQL programrendszer 2016. évi nyitási teendői FIGYELEM! A nyitási műveleteket 4.94, vagy annál magasabb számú programverzióval kell végrehajtani! Amennyiben a 4.94 verziónál alacsonyabb verziószámú

Részletesebben

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére. 2014. február 18.

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére. 2014. február 18. BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTI POLGÁRMESTERI HIVATAL POLGÁRMESTERI IRODA EU PROGRAMIRODA Pályázati lehetőségek civil szervezetek részére 2014. február 18. 1173 Budapest, Pesti út 165.; Levélcím:

Részletesebben

P ÁLY ÁZAT I K IÍR ÁS. A C oncrete by G iacotti kétfordulós nyílt pályázatot hirdet Önts d formába! címmel

P ÁLY ÁZAT I K IÍR ÁS. A C oncrete by G iacotti kétfordulós nyílt pályázatot hirdet Önts d formába! címmel P ÁLY ÁZAT I K IÍR ÁS A C oncrete by G iacotti kétfordulós nyílt pályázatot hirdet Önts d formába! címmel A Concrete by Giacotti a Mc- Bauchemie Construction Chemicals szakmai támogatásával formatervezôi

Részletesebben

2016.06.11. Preambulum:

2016.06.11. Preambulum: KŐSZEGI NŐI SERDÜLŐ, JUNIOR, IFJÚSÁGI ÉS ELIT ORSZÁGOS ÖKÖLVÍVÓ VÁLOGATÓ VERSENY ÉS POFONPARTI VERSENYKIÍRÁSA Preambulum: A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) az Emberi Erőforrások Minisztériumával mint

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. a Nemzeti Civil Alapprogram 2009. évi pályázatainak szakmai és pénzügyi elszámolásához

ÚTMUTATÓ. a Nemzeti Civil Alapprogram 2009. évi pályázatainak szakmai és pénzügyi elszámolásához ÚTMUTATÓ a Nemzeti Civil Alapprogram 2009. évi pályázatainak szakmai és pénzügyi elszámolásához Kiadás dátuma: 2010. február 23. Utolsó módosítás dátuma: 2010. április 12. Készítette: ESZA Társadalmi Szolgáltató

Részletesebben

FÉRFI KÉZILABDA DÖNTŐ A

FÉRFI KÉZILABDA DÖNTŐ A MAGYAR EGYETEMI-FŐISKOLAI ORSZÁGOS BAJNOKSÁG FÉRFI KÉZILABDA DÖNTŐ A KUPÁÉRT NŐI KÉZILABDA DÖNTŐ A KUPÁÉRT Széchenyi István Egyetem Győr 2014. május 19-20. 1 A BAJNOKSÁG DÖNTŐJÉT A MAGYAR EGYETEMI-FŐISKOLAI

Részletesebben

LAY S HUNGARY RAJONGÓI OLDALON SZERVEZETT JÁTÉKOK ÁLTALÁNOS RÉSZVÉTELI ÉS JÁTÉKSZABÁLYZATA

LAY S HUNGARY RAJONGÓI OLDALON SZERVEZETT JÁTÉKOK ÁLTALÁNOS RÉSZVÉTELI ÉS JÁTÉKSZABÁLYZATA LAY S HUNGARY RAJONGÓI OLDALON SZERVEZETT JÁTÉKOK ÁLTALÁNOS RÉSZVÉTELI ÉS JÁTÉKSZABÁLYZATA 1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK ÉS RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK 1.1 A Lay s Hungary Facebook rajongói oldalon ( Rajongói oldal

Részletesebben

Pályázati felhívás I. A Csányi Alapítvány a Gyermekekért Közhasznú Alapítvány pályázatot hirdet 15 fő nagybajomi

Pályázati felhívás I. A Csányi Alapítvány a Gyermekekért Közhasznú Alapítvány pályázatot hirdet 15 fő nagybajomi Pályázati felhívás I. A Csányi Alapítvány a Gyermekekért Közhasznú Alapítvány pályázatot hirdet 15 fő nagybajomi az általános iskola negyedik osztályát a 2012/13-es tanévben befejező tehetséges hátrányos

Részletesebben

Tájékozódás egyenesen; a negatív szám fogalmának előkészítése irányított mennyiségekhez kapcsolva (út, hőmérséklet, idő)

Tájékozódás egyenesen; a negatív szám fogalmának előkészítése irányított mennyiségekhez kapcsolva (út, hőmérséklet, idő) Matematika A 2. évfolyam Tájékozódás egyenesen; a negatív szám fogalmának előkészítése irányított mennyiségekhez kapcsolva (út, hőmérséklet, idő) 24. modul Készítette: Szili Judit Szitányi Judit 2 matematika

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁS. Jelen pályázat kiírásának fő célkitűzése a Borfesztivál jubileumi arculatának megtervezése.

PÁLYÁZATI KIÍRÁS. Jelen pályázat kiírásának fő célkitűzése a Borfesztivál jubileumi arculatának megtervezése. PÁLYÁZATI KIÍRÁS. A PÁLYÁZAT CÉLJA Jelen pályázat kiírásának fő célkitűzése a Borfesztivál jubileumi arculatának megtervezése. A Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. (a továbbiakban a Kiíró) a MOME

Részletesebben

Metro-Vodafone Nyereményjáték

Metro-Vodafone Nyereményjáték Metro-Vodafone Nyereményjáték I. A Szervező és Lebonyolító: Bradford Hill Business Solutions Kft (a továbbiakban: Szervező) telephelye: 1138 Budapest, Népfürdő u. 22. cégjegyzékszáma: 01-09-195069 INTREN

Részletesebben

MAGYAR ATHENAS 250 SZÉKELYFÖLDI KÖZÉPISKOLÁSOK VETÉLKEDŐJE (2015 2016)

MAGYAR ATHENAS 250 SZÉKELYFÖLDI KÖZÉPISKOLÁSOK VETÉLKEDŐJE (2015 2016) MAGYAR ATHENAS 250 SZÉKELYFÖLDI KÖZÉPISKOLÁSOK VETÉLKEDŐJE (2015 2016) ELSŐ FORDULÓ 1. KIK A SZÉKELYEK? Nyugati újságíró azt kérdi tőlem: igaz-e, hogy a székely nem magyar? Hanem egy másik nemzetiség Romániában?

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2015. december 16-i ülésére. A napirendet tárgyaló ülés dátuma: 2015. december 16.

ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2015. december 16-i ülésére. A napirendet tárgyaló ülés dátuma: 2015. december 16. ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2015. december 16-i ülésére A napirendet tárgyaló ülés dátuma: 2015. december 16. A napirendet tárgyaló ülés: Képviselő-testület Előterjesztő: Kmetty Károly polgármester

Részletesebben

K i v o n a t Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. október 27-én megtartott zárt ülésének jegyzőkönyvéből

K i v o n a t Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. október 27-én megtartott zárt ülésének jegyzőkönyvéből K i v o n a t Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. október 27-én megtartott zárt ülésének jegyzőkönyvéből Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő-testületének 217/2011. (10.27.)Öh.

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek VNTV Fesztivál

Általános Szerződési Feltételek VNTV Fesztivál Általános Szerződési Feltételek VNTV Fesztivál Hatályos: 2016. március 18-tól I. Általános rendelkezések 1. A Szolgáltató adatai: A Szolgáltató neve: Viva Natura World Kft. Székhelye és postai címe: 2151

Részletesebben

a természetjáró turisták hivatalos lapja Természetjáró Turista magazin média ajánló íme: a megújult turista magazin

a természetjáró turisták hivatalos lapja Természetjáró Turista magazin média ajánló íme: a megújult turista magazin a természetjáró turisták hivatalos lapja Természetjáró Turista magazin média ajánló 2013 íme: a megújult turista magazin 1 www.turistamagazin.hu évszázados hagyomány A Turista Magazin a Magyar Természetjáró

Részletesebben

Kultúra Program (2007-2013)

Kultúra Program (2007-2013) Kultúra Program Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség Tudnivalók pályázóknak 1.3.5 terület Együttmőködési projektek harmadik országokkal Támogatható harmadik ország 2012-ben: Dél-afrikai

Részletesebben

Ősszel indulnak az első vidékfejlesztési pályázatok

Ősszel indulnak az első vidékfejlesztési pályázatok Ősszel indulnak az első vidékfejlesztési pályázatok Az Európai Bizottság 2015 08.11.-én hivatalosan elfogadta a Vidékfejlesztési Programot (VP), így közel 1300 milliárd forint áll majd rendelkezésre 2020-ig

Részletesebben

Térbútorok kerékpáros (csomagos) turisták számára

Térbútorok kerékpáros (csomagos) turisták számára Vas Megyei Kerékpáros Szövetség Térbútorok kerékpáros (csomagos) turisták számára ÖTLETPÁLYÁZATI DOKUMENTÁCIÓ Szombathely, 2014. december 15. 2 Tartalomjegyzék Az ötletpályázat célja... 3 Az ötletpályázat

Részletesebben

Mérei Ferenc Fıvárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet. Javítási, karbantartási és festési szolgáltatások. Ajánlati dokumentáció

Mérei Ferenc Fıvárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet. Javítási, karbantartási és festési szolgáltatások. Ajánlati dokumentáció AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ Mérei Ferenc Fıvárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet Javítási, karbantartási és festési szolgáltatások TÁRGYÁBAN INDÍTOTT KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSHOZ NYILVÁNTARTÁSI

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT C6-0040/2007 HU PART.1. Közös álláspont. Ülésdokumentum 2003/0153(COD); 29/11/2006

EURÓPAI PARLAMENT C6-0040/2007 HU PART.1. Közös álláspont. Ülésdokumentum 2003/0153(COD); 29/11/2006 EURÓPAI PARLAMENT 2004 ««««««««««««Ülésdokumentum 2009 C6-0040/2007 2003/0153(COD); PART.1 29/11/2006 Közös álláspont A Tanács 2006. december 11-i közös álláspontja a gépjárművek és pótkocsijaik, valamint

Részletesebben

PROJEKTMENEDZSMENT KÉZIKÖNYV

PROJEKTMENEDZSMENT KÉZIKÖNYV PROJEKTMENEDZSMENT KÉZIKÖNYV ERASMUS+ PROGRAM 2014-2020 KÖZOKTATÁSI MOBILITÁSI PROJEKTEK 2014. ÉVI PÁLYÁZATI FORDULÓ TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY 1. Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 4 1.1 Fogalommagyarázat... 4

Részletesebben

SZKB_104_02 É N É S A M Á S I K MIÉRT JÓ A BARÁTSÁG? A modul szerzője: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK B 4.

SZKB_104_02 É N É S A M Á S I K MIÉRT JÓ A BARÁTSÁG? A modul szerzője: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK B 4. SZK_104_02 É N É S M Á S I K MIÉRT JÓ RÁTSÁG? modul szerzője: Lissai Katalin SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 4. ÉVFOLYM 16 SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK TNÁRI MODULVÁZLT

Részletesebben

Ásotthalom Község Önkormányzata Gondozási Központ V e z e t ő j é t ő l

Ásotthalom Község Önkormányzata Gondozási Központ V e z e t ő j é t ő l Ásotthalom Község Önkormányzata Gondozási Központ V e z e t ő j é t ő l 6783 Ásotthalom, Felszabadulás u. 2-6. Telefonközpont: 62/291-556; Telefon/Fax: 62/291-085 13/2008 Témafelelős: Dr. Csúcs Áron Ikt.

Részletesebben

Az SMS-ben az alábbi módon kell Pályázatát elküldenie: AP kód*vásárlás dátuma és időpontja* név

Az SMS-ben az alábbi módon kell Pályázatát elküldenie: AP kód*vásárlás dátuma és időpontja* név A NYERNI FOGUNK! Játék hivatalos szabályzata 1. A MECOM GROUP s.r.o., mint az alábbi Játék szervezője (székhely: Szlovákia 06601 Homonna, Polna 4, cégjegyzékszám: 31 735 151 a továbbiakban: Szervező ).

Részletesebben

"PÉCSI SZALON TROLL FOCI EB" Játék hivatalos szabályzata

PÉCSI SZALON TROLL FOCI EB Játék hivatalos szabályzata "PÉCSI SZALON TROLL FOCI EB" Játék hivatalos szabályzata 1. A Pécsi Sörfőzde Részvénytársaság, mint az alábbi Játék szervezője (székhely: 7624 Pécs, Alkotmány u. 94., cégjegyzékszám: 02-10-060045 a továbbiakban:

Részletesebben

"ZEBEGÉNY, KÉPZŐMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZ

ZEBEGÉNY, KÉPZŐMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZ a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata "ZEBEGÉNY, KÉPZŐMŰVÉSZETI ALKOTÓHÁZ 2015" megnevezéssel, nyílt, építészeti tematikájú pályázatot hirdet meg. 1. A pályázat tárgya, célja A pályázat témáját

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. 3. A kedvezményezett neve: Szent László Határrendész Közhasznú Sportegyesület

B E S Z Á M O L Ó. 3. A kedvezményezett neve: Szent László Határrendész Közhasznú Sportegyesület B E S Z Á M O L Ó 1. A támogatási szerződés száma: 1527-5/2015/NAKVI 2. A projekt címe: ÉRTÉKre fel! 3. A kedvezményezett neve: Szent László Határrendész Közhasznú Sportegyesület 4. A kedvezményezett címe:

Részletesebben

Részvételi- és játékszabályzat

Részvételi- és játékszabályzat Részvételi- és játékszabályzat 1.) A METRO Kereskedelmi Kft. 2041 Budaörs, Budapark, Keleti 3. (továbbiakban: METRO vagy Szervez ) promóciós nyereményjátékot (a továbbiakban: Nyereményjáték) szervez. 2.)

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 14. FÖLDRAJZ EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 14. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Pályázati lehetőségek. Kis- és középvállalkozások számára. 2014. november 4.

Pályázati lehetőségek. Kis- és középvállalkozások számára. 2014. november 4. BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTI POLGÁRMESTERI HIVATAL POLGÁRMESTERI IRODA EU PROGRAMIRODA Pályázati lehetőségek Kis- és középvállalkozások számára 2014. november 4. 1173 Budapest, Pesti út 165.;

Részletesebben

KMÖT PhD felhívás 2011/2012 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

KMÖT PhD felhívás 2011/2012 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás Minisztériuma a Balassi Intézettel közösen nyílt pályázatot hirdet a 2011/2012-es tanévben a magyarországi felsőoktatási intézmények államilag

Részletesebben

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére. 2014. június 17.

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére. 2014. június 17. BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTI POLGÁRMESTERI HIVATAL POLGÁRMESTERI IRODA EU PROGRAMIRODA Pályázati lehetőségek civil szervezetek részére 2014. június 17. 1173 Budapest, Pesti út 165.; Levélcím:

Részletesebben

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére. 2014. május 20.

Pályázati lehetőségek. civil szervezetek részére. 2014. május 20. BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTI POLGÁRMESTERI HIVATAL POLGÁRMESTERI IRODA EU PROGRAMIRODA Pályázati lehetőségek civil szervezetek részére 2014. május 20. 1173 Budapest, Pesti út 165.; Levélcím:

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség Pest Megyei Igazgatóság

Magyar Labdarúgó Szövetség Pest Megyei Igazgatóság Magyar Labdarúgó Szövetség Pest Megyei Igazgatóság (Pest Megyei Labdarúgó Szövetség) PEST MEGYEI ÖREGFIÚ (,,U34 ) Pest megyei öregfiú (,,U34-es ) nagypályás labdarúgó- 2015/2016. Tartalom 1. A bajnokság

Részletesebben

Igazságügyi szakértők jogi oktatása

Igazságügyi szakértők jogi oktatása KÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM Igazságügyi szakértők jogi oktatása Tisztelt Érdeklődő! Az igazságügyi szakértői tevékenységről szóló 2005. évi XLVII. törvény (a továbbiakban: Szaktv.) 18. (1)

Részletesebben

Részvételi felhívás a 228/2004. (VII. 30.) Korm.rendelet 74/E. -a alapján lebonyolítandó meghívásos eljárásban

Részvételi felhívás a 228/2004. (VII. 30.) Korm.rendelet 74/E. -a alapján lebonyolítandó meghívásos eljárásban Szám: 30310/1574/2016. ált. Részvételi felhívás a 228/2004. (VII. 30.) Korm.rendelet 74/E. -a alapján lebonyolítandó meghívásos eljárásban 1. Az ajánlatkérő neve, címe, telefon- és telefaxszáma, e-mail

Részletesebben

SZABÁLYZAT Bakonyi Helyi Márka védjegy szabályzata az európai területi A vidék minősége védjegynek való megfeleltetés érdekében

SZABÁLYZAT Bakonyi Helyi Márka védjegy szabályzata az európai területi A vidék minősége védjegynek való megfeleltetés érdekében SZABÁLYZAT Bakonyi Helyi Márka védjegy szabályzata az európai területi A vidék minősége védjegynek való megfeleltetés érdekében Figyelem! Szerzői jogvédelem alatt álló dokumentum. Az anyag részben vagy

Részletesebben

Cím: Játszva tanulj! /Kooperatív technikák alkalmazása tehetséggondozáson/

Cím: Játszva tanulj! /Kooperatív technikák alkalmazása tehetséggondozáson/ Cím: Játszva tanulj! /Kooperatív technikák alkalmazása tehetséggondozáson/ Osztály: 2. osztály Eszközök: feladatlapok, értékelılap, szám- és szókártyák, filctoll, ragasztó Az óra menete: 1. A vendégek

Részletesebben

1. Támogatható képzések

1. Támogatható képzések A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ ajánlattételi felhívása a 2008. május 26-2009. május 31. közötti idıszakra vonatkozóan a Munkaerı-piaci Alap decentralizált Foglalkoztatási Alaprészébıl,

Részletesebben

nednim kidötö iapórue lekkegészéhen dzük a sétrégevözs nételüret

nednim kidötö iapórue lekkegészéhen dzük a sétrégevözs nételüret nednim kidötö iapórue lekkegészéhen dzük a sétrégevözs nételüret Minden ötödik európai nehézségekkel küzd a szövegértés területén AZ EU SZÖVEGÉRTÉSI KÉSZSÉGGEL FOGLALKOZÓ MAGAS SZINTŰ SZAKÉRTŐI CSOPORTJA

Részletesebben

Victor Vasarely Nemzetközi Mûvészeti Pályázat a Köztéri Mûvészetért

Victor Vasarely Nemzetközi Mûvészeti Pályázat a Köztéri Mûvészetért 5. PÁLYÁZATI ADATLAP A VICTOR VASARELY NEMZETKÖZI MÛVÉSZETI PÁLYÁZAT A KÖZTÉRI MÛVÉSZETÉRT PROGRAMHOZ Alulírott ezennel jelentkezem a pályázaton való részvételre. I. Adatok Személyes adatok Családnév:

Részletesebben

Újrapapír termékek használatára ösztönzés a közszféra működtetésében. dr. Szilágyi Szilvia EMLA Egyesület 2012.09.19.

Újrapapír termékek használatára ösztönzés a közszféra működtetésében. dr. Szilágyi Szilvia EMLA Egyesület 2012.09.19. Újrapapír termékek használatára ösztönzés a közszféra működtetésében dr. Szilágyi Szilvia EMLA Egyesület 2012.09.19. Újrahasznosított papír és közbeszerzés - Az újrahasznosított papírtermékek nagyobb arányú

Részletesebben

Ficánkoló óvoda - Oviújság, 2011, tél

Ficánkoló óvoda - Oviújság, 2011, tél Gyermekeitek nem a ti gyermekeitek. Ők az Élet önmaga iránti vágyakozásának fiai és leányai. Általatok érkeznek, de nem belőletek. És bár véletek vannak, nem birtokaitok. Adhattok nekik szeretetet, de

Részletesebben

Budapesti Diáksport Szövetség 2014/2015. TANÉVI ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ III. KORCSOPORT LEÁNY. Vajda Péter Ének-Zenei Általános és Sportiskola 2014.12.03.

Budapesti Diáksport Szövetség 2014/2015. TANÉVI ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ III. KORCSOPORT LEÁNY. Vajda Péter Ének-Zenei Általános és Sportiskola 2014.12.03. Budapesti Diáksport Szövetség 2014/2015. TANÉVI ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ III. KORCSOPORT LEÁNY Vajda Péter Ének-Zenei Általános és Sportiskola 2014.12.03. 1 Kedves Fiatalok! Tisztelt Testnevelők, Felkészítők!

Részletesebben

Kedves Tanulók! Tisztelt Szülők! Tisztelt Pedagógusok!

Kedves Tanulók! Tisztelt Szülők! Tisztelt Pedagógusok! Kedves Tanulók! Tisztelt Szülők! Tisztelt Pedagógusok! Előszó A Vas megyei pályaválasztási tájékoztató részletesen bemutatja, hogy a megyében milyen továbbtanulási lehetőségek közül választhatnak a tanulók,

Részletesebben

SIMfóbia. Irodalmi pályázat. MIG-Ráció Kft 1/3/2011

SIMfóbia. Irodalmi pályázat. MIG-Ráció Kft 1/3/2011 2011 SIMfóbia Irodalmi pályázat MIG-Ráció Kft 1/3/2011 1 Tartalomjegyzék 2 Kiíró... 2 3 Téma meghatározása... 2 4 Pályázat alapadatai:... 2 5 Benyújtandó Mű... 3 6 Díjazás... 3 7 Zsűri... 4 7.1 Zsűri tagjai...

Részletesebben

Felvételi eljárásrend

Felvételi eljárásrend Türr István Gimnázium és Kollégium 8500 Pápa, Fő u. 10. Postacím: 8500 Pápa, Pf. 101. Tel/fax: 89/324-394 Igazgató: Németh Zsolt E-mail: igazgato@turrgimnazium.hu Felvételi eljárásrend a Türr István Gimnázium

Részletesebben

AZ ÉPÍTŐMŰVÉSZET ÉS ÖRÖKSÉGVÉDELEM KOLLÉGIUMA NYÍLT PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA online-módon történő pályázat benyújtására

AZ ÉPÍTŐMŰVÉSZET ÉS ÖRÖKSÉGVÉDELEM KOLLÉGIUMA NYÍLT PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA online-módon történő pályázat benyújtására AZ ÉPÍTŐMŰVÉSZET ÉS ÖRÖKSÉGVÉDELEM KOLLÉGIUMA NYÍLT PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA online-módon történő pályázat benyújtására Téma/cél: hazai és nemzetközi építészeti (város-, táj-, kert-, belsőépítészeti), valamint

Részletesebben

326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet. a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról

326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet. a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról Magyar joganyagok - 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet - a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési 1. oldalokmányok kiad 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Készült Szarvaskő Község Képviselő Testületének 2007. szeptember 04-én megtartott testületi üléséről.

JEGYZŐKÖNYV. Készült Szarvaskő Község Képviselő Testületének 2007. szeptember 04-én megtartott testületi üléséről. JEGYZŐKÖNYV Készült Szarvaskő Község Képviselő Testületének 2007. szeptember 04-én megtartott testületi üléséről. Jelen vannak: Barta Győző, Benkó Dániel, Fodor Istvánné, Lőrincz József, Mizsei Attila,

Részletesebben

AZ EU KÖZÖS ÁRUSZÁLLÍTÁSI LOGISZTIKAI POLITIKÁJA

AZ EU KÖZÖS ÁRUSZÁLLÍTÁSI LOGISZTIKAI POLITIKÁJA DR. RIXER ATTILA * DR. TÓTH LAJOS ** AZ EU KÖZÖS ÁRUSZÁLLÍTÁSI LOGISZTIKAI POLITIKÁJA 1. BEVEZETÉS Az EU közös áruszállítási logisztikai politikája önállóan nem létezik, de az EU közös közlekedéspolitikájának

Részletesebben

A JÁSZBERÉNYI FELSŐFOKÉ TANÍTÓKÉPZŐ INTÉZET TÁJÉKOZTATÓJA JÁSZBERÉNY, 1961. Jászberényi nyomda 61-9o lm

A JÁSZBERÉNYI FELSŐFOKÉ TANÍTÓKÉPZŐ INTÉZET TÁJÉKOZTATÓJA JÁSZBERÉNY, 1961. Jászberényi nyomda 61-9o lm A JÁSZBERÉNYI FELSŐFOKÉ TANÍTÓKÉPZŐ INTÉZET TÁJÉKOZTATÓJA JÁSZBERÉNY, 1961. Jászberényi nyomda 61-9o lm tudnioalók Magyarországon az 1958. évi 26. sz. törvényerejű rendelet a tanítóképzés régi rendjét

Részletesebben

Molnár Katalin. Egy sikertörténet a rendészeti képzés területéről Országos Rendészeti Középiskolai Tanulmányi Verseny (I.

Molnár Katalin. Egy sikertörténet a rendészeti képzés területéről Országos Rendészeti Középiskolai Tanulmányi Verseny (I. Molnár Katalin Egy sikertörténet a rendészeti képzés területéről Országos Rendészeti Középiskolai Tanulmányi Verseny (I. kategória) Bevezető gondolatok Amikor 2009 januárjában felkérést kaptam az Országos

Részletesebben

A mőszaki menedzser (egyetemi) és mőszaki menedzser/gazdálkodási mérnök (BSc) szakokkal kapcsolatos szakspecifikus tudnivalók

A mőszaki menedzser (egyetemi) és mőszaki menedzser/gazdálkodási mérnök (BSc) szakokkal kapcsolatos szakspecifikus tudnivalók Tervezet v. 0,12 A mőszaki menedzser (egyetemi) és mőszaki menedzser/gazdálkodási mérnök (BSc) szakokkal kapcsolatos szakspecifikus tudnivalók Kovács Zoltán, egyetemi tanár, szakvezetı Pató Gáborné Szőcs

Részletesebben

A VERSENY IDŐTARTAMA:

A VERSENY IDŐTARTAMA: CUKROM.HU RECEPTVERSENY Receptverseny- és részvételi szabályzat I. A RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI: A receptverseny szervezője és adatkezelője az Advertisz Reklám Iroda-Stúdió Kft. (továbbiakban Szervező), mely

Részletesebben

Nyíregyháza Város 2013 2014. évi Kispályás Labdarúgó Bajnokság Versenykiírása

Nyíregyháza Város 2013 2014. évi Kispályás Labdarúgó Bajnokság Versenykiírása Nyíregyháza Város 2013 2014. évi Kispályás Labdarúgó Bajnokság Versenykiírása Nyíregyháza, Sóstói út 24. 4400 l./ A bajnokság célja: Nyíregyháza Város 2013-2014. évi Kispályás Labdarúgó Bajnokság Versenykiírása

Részletesebben

SZÖVETSÉG AZ IFJÚSÁGÉRT 2012. A FIATALOK ÉS A CSALÁD ÉVE FELHÍVÁS IFJÚSÁGI CIVIL SZERVEZETEK TÁMOGATÁSÁRA

SZÖVETSÉG AZ IFJÚSÁGÉRT 2012. A FIATALOK ÉS A CSALÁD ÉVE FELHÍVÁS IFJÚSÁGI CIVIL SZERVEZETEK TÁMOGATÁSÁRA SZÖVETSÉG AZ IFJÚSÁGÉRT 2012. A FIATALOK ÉS A CSALÁD ÉVE FELHÍVÁS IFJÚSÁGI CIVIL SZERVEZETEK TÁMOGATÁSÁRA Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. (2051 Biatorbágy, Mészárosok útja 2.) megbízásából az NCSSZI

Részletesebben

Kiss Krisztina: Közösségi tartalomszolgáltatás a Pécsi Tudományegyetem Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtárában

Kiss Krisztina: Közösségi tartalomszolgáltatás a Pécsi Tudományegyetem Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtárában Kiss Krisztina: Közösségi tartalomszolgáltatás a Pécsi Tudományegyetem Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtárában Az előadás röviden áttekinti a közösségi média elemeit, jellemzőit,

Részletesebben

SEGÉDLET A TANÓRÁK MEGTARTÁSÁHOZ

SEGÉDLET A TANÓRÁK MEGTARTÁSÁHOZ SEGÉDLET A TANÓRÁK MEGTARTÁSÁHOZ óratervek, útmutatók, feladatok és megoldások Középiskola Pénzügyi tervezés, megtakarítás Kedves Pedagógus! Ön a Magyarországon 2016-ban második alkalommal megvalósuló

Részletesebben

KÖSZÖNTŐ. Kedves Természetbarátok!

KÖSZÖNTŐ. Kedves Természetbarátok! VERSENYKIÍRÁS KÖSZÖNTŐ Kedves Természetbarátok! Engedjétek meg, hogy egy kicsit saját szemszögemből ajánljam nektek az idei rendezvényt. Elolvastam az előző évek köszöntőit és mindegyikben megtaláltam,

Részletesebben

Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével

Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével Az építési műszaki ellenőrzés területének, ezen belül elsősorban a képzési rendszernek a kutatására az EU finanszírozású Leonardo da Vinci

Részletesebben

TISZAALPÁR NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2010. DECEMBER 15-ÉN TARTOTT ÜLÉSÉNEK J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

TISZAALPÁR NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2010. DECEMBER 15-ÉN TARTOTT ÜLÉSÉNEK J E G Y Z Ő K Ö N Y V E TISZAALPÁR NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2010. DECEMBER 15-ÉN TARTOTT ÜLÉSÉNEK J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Határozatszám: 195-213. - 2 - Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal T i

Részletesebben

T A R T A L O M M U T A T Ó

T A R T A L O M M U T A T Ó T A R T A L O M M U T A T Ó 1. Beszámoló Szentgotthárd Város Önkormányzata 2011. évi költségvetésének I- III negyedéves teljesítéséről 2. Pályázat a Szentgotthárd és Kistérsége Oktatási Intézmény magasabb

Részletesebben

Tájékoztató tanévnyitó kiadvány a 2008/2009 tanévhez 1

Tájékoztató tanévnyitó kiadvány a 2008/2009 tanévhez 1 Tájékoztató tanévnyitó kiadvány a 2008/2009 tanévhez 1 Készítette: OKM Közoktatási Főosztály 1 Az elektronikus kiadvány a közoktatás szereplő számára a szakmai munka segítése céljából készült, alkalmazása

Részletesebben

Általános szerződési feltételek Üzletszabályzat

Általános szerződési feltételek Üzletszabályzat Általános szerződési feltételek Üzletszabályzat Jelen dokumentum elektronikus formában kerül megkötésre, nem minősül írásbeli szerződésnek, magyar nyelven íródik. Amennyiben a webáruház működésével kapcsolatban

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Lakossági Tájékoztatási és Tanácsadási Osztály J E L E N T É S

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Lakossági Tájékoztatási és Tanácsadási Osztály J E L E N T É S SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Lakossági Tájékoztatási és Tanácsadási Osztály J E L E N T É S A Lakossági Tájékoztatási és Tanácsadási Osztály 2009. első negyedévében végzett munkájáról és tapasztalatairól

Részletesebben

BACARDÍ LEGACY GLOBAL COCKTAIL COMPETITION 2016 VERSENYSZABÁLYZAT

BACARDÍ LEGACY GLOBAL COCKTAIL COMPETITION 2016 VERSENYSZABÁLYZAT BACARDÍ LEGACY GLOBAL COCKTAIL COMPETITION 2016 VERSENYSZABÁLYZAT Köszönjük, hogy részt kíván venni a BACARDÍ Legacy Cocktail Competition 2016 versenyén. A versenyben való részvétel előfeltétele a jelen

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Pénzügyi és Gazdasági Bizottságának Ü G Y R E N D J E 2014.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Pénzügyi és Gazdasági Bizottságának Ü G Y R E N D J E 2014. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Pénzügyi és Gazdasági Bizottságának Ü G Y R E N D J E 2014. I. Általános rendelkezések Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága

Részletesebben

JÁSZAPÁTI VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE

JÁSZAPÁTI VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE JÁSZAPÁTI VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE az ÁROP-1.A.5-2013-2013-0004 kódszámú projekt szakmai tevékenységeinek megvalósulása, az eredménytermékek létrehozása TÁMOGATÓ INFRASTRUKTÚRA ÉS A

Részletesebben

Végelszámolási időszak első üzleti éve 2013. augusztus 01. - 2014. július 31.

Végelszámolási időszak első üzleti éve 2013. augusztus 01. - 2014. július 31. 1 3 2 3 5 2 9 5 3 7 0 0 1 1 3 0 1 Statisztikai számjel 0 1-0 9-1 7 7 2 9 3 Cégjegyzék száma A vállalkozás megnevezése: Pilisvörösvári Vízművek Kft. v.a. A vállalkozás címe, telefonszáma: 1134 Budapest,

Részletesebben

Tej. Szívvel-lélekkel! Gyűjts össze 100 tejszívet és nyerj egy játszóteret!

Tej. Szívvel-lélekkel! Gyűjts össze 100 tejszívet és nyerj egy játszóteret! Tej. Szívvel-lélekkel! Gyűjts össze 100 tejszívet és nyerj egy játszóteret! M E G N E V E Z É S Ű N Y E R E M É N Y J Á T É K R É S Z V É T E L I -, É S J Á T É K S Z A B Á L Y Z A T A 1. A JÁTÉK SZERVEZŐJE

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség Pest Megyei Igazgatóság

Magyar Labdarúgó Szövetség Pest Megyei Igazgatóság Magyar Labdarúgó Szövetség Pest Megyei Igazgatóság (Pest Megyei Labdarúgó Szövetség) PEST MEGYEI I. OSZTÁLY Pest megyei I. osztályú férfi felnőtt nagypályás labdarúgóbajnokság versenykiírása 2014/2015.

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek Általános szerződési feltételek Jelen ÁSZF tartalmazza az ezustos.hu webáruház használatának feltételeit az alábbiak szerint: I. A Webáruház címe: www.ezustos.hu II. A webáruház üzemeltetőjének adatai:

Részletesebben

Jegyzıkönyv. Napirend: Készült Tatárszentgyörgy Község Képviselı-testülete 2008. május 27-én tartott ülésérıl.

Jegyzıkönyv. Napirend: Készült Tatárszentgyörgy Község Képviselı-testülete 2008. május 27-én tartott ülésérıl. Jegyzıkönyv Készült Tatárszentgyörgy Község Képviselı-testülete 2008. május 27-én tartott ülésérıl. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal tanácskozó terme. Jelen vannak: Berente Imréné polgármester, Dori

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. 1.4 tevékenység. Dieter Schindlauer és Barbara Liegl. 2007 június

ÚTMUTATÓ. 1.4 tevékenység. Dieter Schindlauer és Barbara Liegl. 2007 június MUNKAANYAG, KÉRELMEZŐ ELSŐ INTERJÚ ÚTMUTATÓ A HU2004/IB/SO01-TL számú Egyenlő bánásmód elvének érvényesítése és az anti-diszkriminációs törvény végrehajtásának elősegítése Twinning Light projekt összesített

Részletesebben

A Nyerj a #birnifogod pillanatoddal! online nyereményjáték hivatalos részvételi- és játékszabályzata

A Nyerj a #birnifogod pillanatoddal! online nyereményjáték hivatalos részvételi- és játékszabályzata A Nyerj a #birnifogod pillanatoddal! online nyereményjáték hivatalos részvételi- és játékszabályzata A Danone Kft. Nyerj a #birnifogod pillanatoddal! néven online nyereményjátékot szervez. A nyereményjáték

Részletesebben

A Metropol PIMP MY RACK! elnevezésű online nyereményjátékának részvételi- és játékszabályzata

A Metropol PIMP MY RACK! elnevezésű online nyereményjátékának részvételi- és játékszabályzata A Metropol PIMP MY RACK! elnevezésű online nyereményjátékának részvételi- és játékszabályzata 1. A JÁTÉK SZERVEZŐJE A PIMP MY RACK! elnevezésű online nyereményjáték (a továbbiakban: Játék ) szervezője

Részletesebben

A hazai termőföldforgalom aktuális kérdései Dr. Simon Attila István közigazgatási államtitkár Földművelésügyi Minisztérium

A hazai termőföldforgalom aktuális kérdései Dr. Simon Attila István közigazgatási államtitkár Földművelésügyi Minisztérium A hazai termőföldforgalom aktuális kérdései Dr. Simon Attila István közigazgatási államtitkár Földművelésügyi Minisztérium 2015. Szeptember 04. 1 17/2015. (VI. 5.) AB határozat Az Alkotmánybíróság megerősítette

Részletesebben

Vizsgálódás a szorzótáblákban Összefüggések keresése, indoklása

Vizsgálódás a szorzótáblákban Összefüggések keresése, indoklása Matematika A 2. évfolyam Vizsgálódás a szorzótáblákban Összefüggések keresése, indoklása 46. modul Készítette: Szitányi Judit 2 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

ÖNKÖLTSÉG-SZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT

ÖNKÖLTSÉG-SZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA 2014. Dunaújváros 2. kiadás 0. módosítás 2(21) oldal Dunaújvárosi Főiskola Szenátusa 49-2013/2014.(2014.04.01.) számú határozatával 2014.04.01. napján fogadta el. Hatályos:2014.április

Részletesebben