A bolygónknak szüksége van a közreműködésünkre

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A bolygónknak szüksége van a közreműködésünkre"

Átírás

1 ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK A bolygónknak szüksége van a közreműködésünkre Tárgyszavak: globális felmelegedés; klímaváltozás; kibocsátás; életmód. A Kormányközi Klímaváltozási Bizottság (IPCC) tizenegy évvel ezelőtt tette közé azt az irányadó beszámolóját, amely szerint nagyon valószínű, hogy az emberi tevékenység befolyásolja a globális időjárást. Kilenc évvel ezelőtt a világ vezetői megfogalmazták a kyotói jegyzőkönyvet, amely a fejlett világ számára kötelező határt szabott az üvegházgázkibocsátásnak. Öt évvel ezelőtt G. W. Bush amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok nem írja alá a dokumentumot februárjában a jegyzőkönyv életbe lépett. Az Egyesült Államok és Ausztrália nem csatlakozott, de azóta Kínával, Indiával, Japánnal és Dél-Koreával szövetkeztek tisztább és gazdaságosabb technológiák kifejlesztésére és egymással való megosztására. A tiszta fejlődés és a klíma érdekében létrejött Ázsiai Csendesóceáni Együttműködés aligha fog bármilyen korlátot szabni az üvegházgáz kibocsátásnak. Még abban az esetben is, ha mindenki betartja a kyotói célkitűzéseket, a globális kibocsátás 2012-re csupán 5,2%-kal fog csökkenni az évi alapszinthez képest. Hosszabb távon, ha az éghajlat stabilizálása és a katasztrofális hatások elkerülése a cél, az IPCC utolsó becslése szerint 2050-re a kibocsátás 60%-os csökkentésére van szükség. Ijesztő? Ha ez így megy tovább, és a dolgok a politikusokra maradnak, nem állja semmi útját a katasztrófa bekövetkeztének. Közben a helyzet az egyes emberek és a felnövekvő nemzedékek számára is egyre romlik. Milyen alternatíva létezik? Sokan borúlátóak a kérdést illetően. De nem kell szükségszerűen tétlenül nézni az üzleti világ és a kormányzati politika ez irányú magatartását.

2 Elegendő áttekinteni, ki felelős az üvegházgáz kibocsátásért a fejlett országokban, és kiderül, mit lehet tenni. Az Egyesült Államokban és Ausztráliában minden személyre, beleértve a gyerekeket is, évi 20 tonna üvegházgáz-kibocsátás jut (ennek döntő része szén-dioxid, de tartalmaz metánt és némi dinitrogén-oxidot is). Nagy-Britanniában az egy főre jutó kibocsátás évi 11 tonna. E kibocsátás nagy része személyes döntés következménye: negyede a közlekedésből, negyede az otthoni tevékenységből ered, de még a munkahelyi tevékenységből származó 50%-ra is hatással van az egyéni döntés (1. táblázat). 1. táblázat Személyes üvegházgáz-kibocsátás Az Egyesült Királyságban az egy főre jutó évi üvegházgáz-kibocsátás kb. 10 tonna, az Egyesült Államokban és Ausztráliában ennek a kétszerese. A kibocsátás fele a munkahelyi tevékenységből származik, a fennmaradó rész százalékos megoszlása a következő: Autók 40% Háztartás 36% Élelmiszer 12% Szemét 6% Repülőutak 6% Ideje átgondolni, miként válhat az egyén a probléma okozójából a megoldás részesévé. Kanadában kezdeményezés született, amely megpróbálja rávenni az embereket az üvegházgáz-kibocsátásának csökkentésére. Dicséretes, amennyiben sikerül. Azonban az IPCC 60%-os csökkentést tűzött ki célul. Így az Egyesült Államok vagy Ausztrália esetében egyénenként 12 tonnás csökkentésre, minden más ország esetében pedig 7 tonnásra van szükség. Minden borúlátás ellenére a személyes kibocsátás csökkentése jobban megvalósítható, mint ahogy első hallásra gondolni lehetne. Az életmód továbbiakban javasolt megváltoztatásával a globális felmelegedéshez hozzájáruló üvegházgáz-kibocsátás az emberi élet során 1000 tonnával csökkenthető. A közlekedésben és az otthoni tevékenységben a kibocsátás 60%-os csökkentése elérhető, és a lehetőségek még nagyobbak, ha a munkahelyi viselkedés megújul. A felelősségtudat növelése és az egyéni tevékenység révén a kyotói jegyzőkönyvben megfogalmazott kibocsátáscsökkentés hatszorosa is elérhető. Mindez

3 megtehető, mielőtt a politikusok döntenének a klímaváltozásra vonatkozó legközelebbi összejövetelük részleteiről. Tíz lépés a Föld megmentése érdekében 1. Öltözködjünk az időjárásnak megfelelően! Ez a leggyorsabb és a legolcsóbb módja az otthoni energiafogyasztás csökkentésének. Az Egyesült Államokban és Ausztráliában egy átlagos háztartás 11 tonna, az Egyesült Királyságban 6 tonna üvegházgázt bocsát ki évenként. Ennek legnagyobb összetevője, 40%-a a fűtésre és léghűtésre megy el. Az otthoni tevékenységek közül a hőszabályozás veszélyezteti legjobban a globális éghajlatot. A megoldás a lehető legegyszerűbb. Otthon is öltözködjünk az időjárásnak megfelelően. Télen a termosztát alacsonyabb hőfokra állítása megfelelő otthoni öltözet mellett a hőszabályozás okozta kibocsátást harmadával csökkentheti. A fejlett világ egy átlagos háztartásában a fűtés 1 C-kal való csökkentése télen és a légkondicionáló berendezés 1 C-kal magasabb értékre állítása nyáron évi 1 tonnával csökkenti a CO 2 -kibocsátást. Ha nem akarunk otthonunkban az évszaknak megfelelően öltözködni, legalább gondoskodjunk a megfelelő szigetelésről; ez önmagában a belső hőmérséklettől függetlenül mintegy felezi a fűtésre és hűtésre fordított energiát. Az egy háztartásra jutó évi megtakarítás 0,33 és 2 tonna között van (2. táblázat). 2. táblázat A kibocsátás csökkentésének otthoni lehetőségei és hatásuk Az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésének módjai a háztartásban A csökkenés %-ban kifejezve A fűtési szokások elérheti a 30%-ot Gazdaságos háztartási eszközök 15 20% A nem működő berendezések kikapcsolása 5 10% Gazdaságos világítás 5 10% Jobb hőszigetelés elérheti a 40%-ot 2. Kerüljük el az autó használatát! Ha lehet, használjuk a tömegközlekedést. Gépkocsi helyett az autóbusz vagy a vasút használata 60%-kal csökkenti az üvegházgáz-

4 kibocsátást. Egy ingázó, akinek a munkahelye a lakóhelyétől 30 km-re van, és ötajtós gépkocsi helyett vonattal jár munkába, évi 1,5 tonnával csökkenti üvegházgáz-kibocsátását. Ha terepjáró gépkocsi helyett járunk vonattal, a megtakarítás kétszer ekkora lesz. Abban az esetben, ha rövid útról van szó, még jobb a kerékpár- vagy gyalogos közlekedés. Ez persze veszélyesnek tűnhet az autók uralta városi környezetben, ahol többségünk él, de ne engedjük át a még meglévő gyalogjárókat és kerékpárutakat az autósoknak. Világossá tehető a politikusok és várostervezők számára, hogy az autó használatán kívül más lehetőségre is igényt tartunk. Ha nem hallgatnak meg, még mindig ott van a szavazófülke. (Akik nem tudják az autót helyettesíteni, figyelmesen olvassák el az 5. pontot). Az egy háztartásra jutó lehetséges üvegházgáz-kibocsátáscsökkentés a közlekedés terén 1,5 és 12 tonna között van (3. táblázat). Kibocsátáscsökkentés a közlekedésben 3. táblázat Az autók üvegházgáz-kibocsátása csökkentésének módjai A csökkenés %-ban kifejezve (4-literes benzinmotoros autó) Kisebb motor elérheti a 75%-ot Kétféle üzemanyaggal működő autó 20 30% Hibrid autó 20 40% Bioüzemanyaggal működő autó elérheti a 100%-ot Vezetési szokások elérheti az 50%-ot 3. Kezdjünk el komposztálni! Egy átlagos személy évente saját súlyának tízszeresét dobja ki szemétként. Az összegyűjtött szemét 60%-a a szemétlerakókba kerül, ahol levegőszegény rothadó masszává tömörítik. Ez tökéletes táptalaj a szerves szemetet igen hatékony üvegházgázzá metánná alakító baktériumok számára. E baktériumok minden kilogramm krumplihéjból, teászacskóból és levágott fűből kb. 2 kg metánt állítanak elő. Egy átlagos háztartás 3,5 kg ételmaradékot dob ki naponta. Ennek kétharmada komposztálható. A komposztálással nemcsak az üvegházgáz-kibocsátást csökkenthető, de a növényi élelmiszer csodálatos forrása állítható elő. A kibocsátás egy háztartásra jutó évi csökkenése 1 tonna.

5 4. Kevesebbet repüljünk, kerüljük el a rövid repülőutakat! A repülőutak okozzák az üvegházgáz-kibocsátás 6%-át, ami egy átlagos brit esetében kétharmad tonna, de egy amerikai vagy ausztrál esetében meghaladja az 1 tonnát. Az olcsó repülőutak elősegítették az üvegházgáz-kibocsátás meredek növekedését, és e növekedés még messze nem fejeződött be. Az IPCC előrejelzése szerint a légi forgalom hozzájárulása a globális felmelegedéshez 2050-ig megnégyszereződik. Rövidebb út esetében a vasút igénybevétele repülő helyett a személyre eső üvegház-kibocsátás 75%-os csökkenését eredményezheti. Nemzetközi konferencia szervezésénél érdemes alaposan meggondolni a helyszín megválasztását óriási mennyiségű CO 2 -kibocsátás kerülhető el. A legjobb a számítógépeken keresztül megvalósított virtuális konferencia, ez egyáltalán nem igényel repülést. Az egy háztartásra jutó évi megtakarítás 1 3 tonna. 5. Változtassuk meg vezetési szokásainkat vagy ami még jobb cseréljük le autónkat! Az összes energiahabzsoló tevékenység közül az autóvezetés a legtékozlóbb, ez felelős az átlagos személy munkán kívül okozott üvegházgáz-kibocsátása 40%-áért. A vezetés módjának megváltoztatásával ez az érték lényegesen változhat. Ha valaki a megengedett sebességnél 8 km/h-val lassabb hajt, ahelyett, hogy ennyivel túllépné a sebességkorlátozás határát, ez hosszú távon komoly megtakarítást eredményezhet az üzemanyagszámlán. Az üvegházgáz-kibocsátás a felére csökkenthető, ha a lakó- és a munkahely minél közelebb van egymáshoz, és az emberek elkerülik a szükségtelen rövid utazásokat, megosztják az autóhasználatot, megfelelően karbantartják gépkocsijukat. Terepjáró autó esetében drasztikusabb lépésekre van szükség. Egy nagy négykerék-meghajtású autó évi kibocsátása elérheti a 12 tonnát. Egy ilyen monstrum kisebb (legfeljebb 1,3 literes) motorú autóra való cseréje a kibocsátást legalábbis felezi. Ha már a cserét elhatároztuk, vegyük tekintetbe, hogy a dízelmotoros autó kibocsátása 10%-kal kisebb mint a megfelelő benzinmotorosé. Ha azonban aggódunk a dízelmotor által kibocsátott szennyező részecskék miatt, dönthetünk a kettős üzemanyagú autók mellett (benzin és cseppfolyós propángáz vagy sűrített földgáz) vagy bioüzemanyagú gépkocsi mellett; ez esetben az autó üvegházgáz-kibocsátását %-kal csökkenthetjük. Az üvegházgázkibocsátás évi csökkenése 2 12 tonna.

6 6. Használjuk okosan háztartási gépeinket! A fűtés és légkondicionálás után a háztartásban a legnagyobb energiafogyasztók a háztartási elektromos készülékek és a világítás; ezek együttesen 4 tonna üvegházgáz kibocsátását idézik elő az Egyesült Államok és Ausztrália, valamint két tonna kibocsátását az Egyesült Királyság háztartásaiban. A legújabb típusú plazmatévé és a házimozi rendszerek, szokottnál nagyobb méretű hűtőszekrények és divatos elektronikus készüléket iránt megnőtt igény virágzóvá tette az e készülékeket előállító szektort. A leggazdaságosabb modellek és az energiatakarékos villanyégők választása a kibocsátást akár 30%-kal is csökkentheti. De ez mégsem ilyen egyszerű. A háztartási gépek előállítása nagymennyiségű műanyagot és fémet igényel. Az ezekbe fektetett energia elvész, ha a meglévő modellt a legújabbra váltják. Érvényes a következő tapasztalati szabály: ha az eszköz legfeljebb ötéves, és jól működik, érdemes megtartani. Meg kell győződnünk, hogy olyan hatékonyan működik, ahogy csak lehetséges: a hűtőkígyók és az ajtótömítés tisztántartásával az üvegházgáz-kibocsátás évi 200 kg-mal csökkenthető. Végül, ne felejtkezzünk meg a használaton kívüli eszközök kikapcsolásáról. Csak az Egyesült Államokban a készenléti energia 30 millió tonna üvegházgáz kibocsátásáért felelős. A használaton kívüli elektromos háztartási eszközök kikapcsolásával a háztartási energiafelhasználásból eredő kibocsátás 10%-kal csökkenthető. Az üvegházgáz kibocsátásának évi csökkenése 0,5 1,6 tonna. 7. Kerüljük az olyan élelmiszereket, amelyek előállítása gázképződéssel jár, vagy távoli vidékekről származnak! Az élelmiszer az előállítása és szállítása során jelentősen hozzájárulhat a globális felmelegedéshez. Egy fejlett országbeli család által elfogyasztott élelmiszer hozzájárulása a kibocsátáshoz meghaladhatja az évi 4 tonnát. Az erdők kivágása, a talaj felszántása és a növények elültetése jelentős üvegházgáz-kibocsátással jár. A mezőgazdasági tevékenység két hatékony üvegházgáz kibocsátásához vezet: a metánéhoz és a dinitrogén-oxidéhoz. Az étel megválasztása sokat számíthat. Kevesebb hús és tejtermék fogyasztása kevesebb metánt felbüfögő kérődzőt jelent havonta csak kettővel kevesebb szarvasmarha eredetű étkezés a család évi üvegházgáz kibocsátását egyharmad tonnával csökkenti.

7 Még ennél is fontosabb, honnan származik az elfogyasztott táplálék. Érdemes megnézni az élelmiszer címkéje alapján a származási helyüket. Az Egyesült Királyságban egy vizsgálat kiderítette: a bevásárlókosárban lévő 26 fajta szerves élelmiszer összesen csaknem kilométert utazott, ami 80 kg üvegházgáz-kibocsátással járt. Helyi termékek vásárlásával az élelmiszerfogyasztáshoz kapcsolódó üvegházgázkibocsátás 90%-kal csökkenthető (4. táblázat). Az egy háztartás kibocsátásának évi csökkenése 0,33 3,6 tonna. 4. táblázat Üvegházgáz-kibocsátás csökkentése tudatos táplálkozással Az élelmiszer-fogyasztáshoz kapcsolódó üvegházgázkibocsátás A csökkenés %-ban kifejezve csökkentésének lehetőségei Kevesebb hús és tejtermék elérheti a 30%-ot Kevesebb élelmiszer-kilométer elérheti a 90%-ot Autóút a bevásárlásokhoz 5 10% Házhoz szállítás 5 10% Otthoni termesztés elérheti a 100%-ot 8. A hármas jelszó: csökkentés, újrafelhasználás, újrafeldolgozás A csökkentésnek, újrafelhasználásnak, újrafeldolgozásnak alapelvnek kell lennei mindazok számára, akik komolyan akarják a bolygónk megmentését. A három szó közül a csökkentés a legfontosabb. Különleges csomagolás, a reklámcélú levelek sokasága, a vásárlás üres szenvedélye azt eredményezi, hogy házunk, tárolóink olyan gyorsan megtelnek új kacatokkal, ahogy erre a pénzt meg tudjuk keresni. El kell utasítanunk e hasznavehetetlen tárgyakat, a csomagolásukat és a hozzájuk kapcsolódó kibocsátást. Ha a csökkentés nem lehetséges, újrafelhasználás mellet kell dönteni. Ez nem mindig lehetséges, de óriási megtakarítást jelenthet. Ha pl. az Egyesült Királyságban mindenki kétszer használná a műanyag szatyrot, 4 milliárd műanyag szatyor gyártásához szükséges energiát lehetne megtakarítani. A harmadik lehetőség az újrafeldolgozás. Ez nem takarítja meg a fém, üveg vagy műanyag átalakításához szükséges energiát, de legalább megtakarítja az alapanyag előállításához szükségeset (5. táblázat). Az egy háztartásra jutó évi megtakarítás: 1 tonna.

8 5. táblázat Kibocsátáscsökkentési módok és megtakarítási lehetőségek A szemétből származó üvegházgáz-kibocsátás csökkentésének lehetőségei Csökkentés Újrahasznosítás Újrafeldolgozás Komposztálás A csökkenés %-ban kifejezve elérheti a 70%-ot elérheti a 30%-ot elérheti a 30%-ot elérheti az 50%-ot 9. Javítsuk a munkahelyi etikát! A globális felmelegedés elleni küzdelem otthon kezdődhet, de nem szabad ott is végződnie. A szükségtelenül égő lámpa leoltása a munkahelyen és otthon egyaránt hozzájárulhat a Föld megmentéséhez. Ugyanez vonatkozik az energiatakarékos berendezések kiválasztására és energiatakarékos használatukra is. 1 kg megtakarított papír 2,5 kgmal kevesebb üvegházgáz-kibocsátást jelent. A papír megtakarítható, ha nyomtatásra mindkét oldalát használják, érdemes gondoskodni a szükségtelenné vált papír újrafeldolgozásáról. Az évi megtakarítás: határ a csillagos ég. 10. Legyünk zöldek a végső kijelentkezésnél! A halál mindnyájunkat utolér; a mai divatnak megfelelő légmentes bronzurna és földrengésbiztos sírbolt rendelése azt jelenti, hogy testünkkel együtt hatalmas mennyiségű betont, acélt, rezet és bronzot temetünk el ez csak az Egyesült Államokban évenként 1,5 millió tonna betont és tonna acélt tesz ki. Egy ilyen igényt tartalmazó végrendelet teljesítése további tonna üvegházgáz-kibocsátását igényli. Válasszuk a természetes temetést, így elkerülhető, hogy végrendeletünkkel hozzájáruljunk a felmelegedéshez. A megtakarítás elérheti az 1 tonnát. Összeállította: Schultz György Reay, D.: Your planet needs you. = New Scientist, 187. k sz p Boykoff, M. T.; Boykoff, J. M.: Balance as bias: global warming and the US prestige press. = Global Environmental Change, 14. k. 2. sz júl. p

MINISZTERELNÖKSÉG MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG KÖRNYEZETVÉDELMI NYILATKOZATA 2014. VERZIÓ: 1.0 2015.11.24.

MINISZTERELNÖKSÉG MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG KÖRNYEZETVÉDELMI NYILATKOZATA 2014. VERZIÓ: 1.0 2015.11.24. MINISZTERELNÖKSÉG MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG VERZIÓ: 1.0 2015.11.24. TARTALOM 1. BEVEZETŐ... 3 2. A MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG

Részletesebben

3. változat. Tartalmazza az alábbi dokumentumok érvényes szövegezését:

3. változat. Tartalmazza az alábbi dokumentumok érvényes szövegezését: Az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottságának 83. számú előírása (UN/ECE) Egységes rendelkezések járművek jóváhagyására vonatkozóan a kibocsátott szennyezőanyagok tekintetében a motor üzemanyagigénye

Részletesebben

A zöld fogyasztás nem megoldás az éghajlatváltozásra

A zöld fogyasztás nem megoldás az éghajlatváltozásra AZ ENERGIAGAZDÁLKODÁS ALAPJAI 1.6 A zöld fogyasztás nem megoldás az éghajlatváltozásra Tárgyszavak: CO 2 -kibocsátás; energiaigény; energiatakarékosság; előrejelzés. Bevezetés A Rio de Janeiroi ENSZ konferencián

Részletesebben

A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara

A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara DR. VAHID YOUSEFI, DR. VAHIDNÉ KÓBORI JUDIT A világ erdôgazdálkodása, fatermelése és faipara Az erdõ szerepe a gazdaságban és a társadalomban Az erdõ és a társadalom kapcsolata a legõsibb. Fennállott már

Részletesebben

tiszteletbeli klímanagykövet

tiszteletbeli klímanagykövet : Miért is? Elmondja: Prof. Dr. Mika János Prof. Dr. Mika János tiszteletbeli klímanagykövet Vázlat A Kapcsold ki! kampány Éghajlatunk változása A változás kártételei A változás mérséklése Magad is része

Részletesebben

Vélemény a BKV menetdíjainak 2008. évi tervezett emeléséről Bevezetés

Vélemény a BKV menetdíjainak 2008. évi tervezett emeléséről Bevezetés Vélemény a BKV menetdíjainak 2008. évi tervezett emeléséről Bevezetés A Fővárosi Önkormányzat ismét jelentősen, 13 százalékkal tervezi emelni a BKV menetdíjait. Amint az elmúlt évek tapasztalatai bebizonyították,

Részletesebben

Tárgyszavak: munkaerőpiac; minimálbér; betegbiztosítás; globalizáció; szakszervezet; jövedelempolitika

Tárgyszavak: munkaerőpiac; minimálbér; betegbiztosítás; globalizáció; szakszervezet; jövedelempolitika BÉR- ÉS JÖVEDELEMPOLITIKA Akik a szegénységért dolgoznak Az Egyesült Államokban a jelenlegi munkaerő-piaci túlkínálat következtében nagyon sok dolgozónak esélye sincs arra, hogy a legalacsonyabb bérkategóriánál

Részletesebben

Megszüntethető a szén-dioxid-kibocsátás Nagy-Britanniában

Megszüntethető a szén-dioxid-kibocsátás Nagy-Britanniában Megszüntethető a szén-dioxid-kibocsátás Nagy-Britanniában Bevezetés A mind gyorsabb ütemben zajló, ma már a nemzetközi tudomány által is elismert éghajlatváltozás kezelése egyre sürgetőbb probléma, hiszen

Részletesebben

KOZJAVAK.HU. Az MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport blogja ENERGIAUNIÓ MEGSZILÁRDÍTÁSÁHOZ VEZETŐ ÚT. Lovas Dóra

KOZJAVAK.HU. Az MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport blogja ENERGIAUNIÓ MEGSZILÁRDÍTÁSÁHOZ VEZETŐ ÚT. Lovas Dóra ENERGIAUNIÓ MEGSZILÁRDÍTÁSÁHOZ VEZETŐ ÚT Lovas Dóra Az energia területén túl sokáig nem érvényesültek az Unió alapvető szabadságai. A jelenlegi események rávilágítottak ennek magas tétjére: az európaiak

Részletesebben

A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA. Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK

A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA. Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK I. Bevezetés Ha a mai módon és ütemben folytatjuk az energiafelhasználást, 30-40 éven belül visszafordíthatatlanul

Részletesebben

Schenau, S.: A holland klímavédelmi politika értékelése a szatellit számla alapján

Schenau, S.: A holland klímavédelmi politika értékelése a szatellit számla alapján 1145 Schenau, S.: A holland klímavédelmi politika értékelése a szatellit számla alapján (SEEA as a Framework for Assessing Policy Responses to Climate Change.) Fifth Meeting of the UN Committee of Experts

Részletesebben

Jelentés az ipar 2012. évi teljesítményéről

Jelentés az ipar 2012. évi teljesítményéről Jelentés az ipar 2012. évi teljesítményéről Központi Statisztikai Hivatal 2013. július Tartalom 1. Az ipar helye a nemzetgazdaságban és a nemzetközi gazdasági környezetben...2 2. Az ipar szervezeti keretei...5

Részletesebben

Kínában a fenntarthatóság retorikája és gyakorlata közötti szakadék áthidalása

Kínában a fenntarthatóság retorikája és gyakorlata közötti szakadék áthidalása A TERMÉSZETES ÉS ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME 6.1 1.4 Ökológiai földművelés Kínában a fenntarthatóság retorikája és gyakorlata közötti szakadék áthidalása Tárgyszavak: öko-mezőgazdaság; Kína; hagyományos

Részletesebben

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT ÖSSZEFOGLALÁSA. amely az alábbi dokumentumot kíséri:

BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT ÖSSZEFOGLALÁSA. amely az alábbi dokumentumot kíséri: HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.3.8. SEC(2011) 289 végleges BIZOTTSÁGI SZOLGÁLATI MUNKADOKUMENTUM A HATÁSVIZSGÁLAT ÖSSZEFOGLALÁSA amely az alábbi dokumentumot kíséri: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ

Részletesebben

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság JELENTÉSTERVEZET

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság JELENTÉSTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 2013/2113(INI) 9.9.2013 JELENTÉSTERVEZET a környezetben található műanyaghulladékokkal kapcsolatos európai

Részletesebben

Az emberi tevékenység lenyomata: A nitrogén és a szén-dioxid lábnyom számítása

Az emberi tevékenység lenyomata: A nitrogén és a szén-dioxid lábnyom számítása Az emberi tevékenység lenyomata: A nitrogén és a szén-dioxid lábnyom számítása Varga Attila Környezettudomány MSc. Témavezető: Dr. Weidinger Tamás Konzulens: Dr. Grosz Balázs 2013. június. 11. Előadás

Részletesebben

ű Ö ű ű Ú Ú ű

ű Ö ű ű Ú Ú ű ű Ö ű ű Ú Ú ű Á Á Ö Ö Ö Ö Ö Ö Á Ö Á Á Á Ú Á Á Á Á Ö ű ű Á ű ű ű Ö Ö Á Á Á Á Á ű Ú Ö ű Ú Ú ű Ú Á Á ű ű ű ű ű ű Á ű ű Á Á Ő Á Á Á Á Á Á Ö Á ű ű Ö Ö ű Ú Ö Ú ű Ú ű ű ű ű ű Ö Á Ú ű Á Ö Á Ú Á Á Á Á Á Á Ö Ö Á

Részletesebben

Környezeti kárértékelés. Környezeti kárértékelés. Mutatók KÖRNYEZETÉRTÉKELÉS ÉS KOCKÁZATKEZELÉS. Környezeti kárértékelés emberi egészség

Környezeti kárértékelés. Környezeti kárértékelés. Mutatók KÖRNYEZETÉRTÉKELÉS ÉS KOCKÁZATKEZELÉS. Környezeti kárértékelés emberi egészség Környezeti kárértékelés KÖRNYEZETÉRTÉKELÉS ÉS KOCKÁZATKEZELÉS emberi egészségre gyakorolt hatás élő természetben okozott károk Dr. Csete Mária Az előadás egy része Dr. Szlávik János és Csigéné Dr. Nagypál

Részletesebben

E U R Ó PA I O T T H O N T E R E M T É S I P R O G R A M IV.

E U R Ó PA I O T T H O N T E R E M T É S I P R O G R A M IV. E U R Ó PA I O T T H O N T E R E M T É S I P R O G R A M Kutatási zárótanulmány IV. Budapest, 2005. január 2 A tanulmányt a Növekedéskutató Intézet munkacsoportja készítette A kutatást koordinálta: Matolcsy

Részletesebben

Európai Bizottság. áltoztass a szokásaidon! Igenek és nemek egy zöldebb világért

Európai Bizottság. áltoztass a szokásaidon! Igenek és nemek egy zöldebb világért Európai Bizottság áltoztass a szokásaidon! Igenek és nemek egy zöldebb világért Változtass a szokásaidon! 1 > Bevezetés 3 > Energia 8 > Levegő 12 > Víz 16 > Föld i történik? A modern világban az emberi

Részletesebben

MICHELIN ENERGY SAVER

MICHELIN ENERGY SAVER MICHELIN ENERGY SAVER MICHELIN ENERGY SAVER, KÖZLEKEDJÜNK TÖBBET KEVESEBBÉRT Takarítsunk meg közel 0,2 l üzemanyagot 100 km-enként*... Ennek eredményeként csökkentsük a CO 2 kibocsátást kilométerenként

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Ökointelligens termékek és feldolgozógépek Az energia árának emelkedése szükségessé teszi a műanyagtermékek és a műanyagfeldolgozó gépek előállításához felhasznált energia jobb hasznosítását.

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Térgeometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Térgeometria MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Térgeometria A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

A DERECSKE-LÉTAVÉRTESI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS

A DERECSKE-LÉTAVÉRTESI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS A DERECSKE-LÉTAVÉRTESI KISTÉRSÉG FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS PROGRAMJA Koncepció Derecske 2009. november Tartalom 1. Bevezetés... 2 2. A külső környezet elemzése... 4 3. A Belső környezet jellemzői... 10

Részletesebben

Átgondoltabban, tisztábban. Fenntartható fogyasztás és termelés

Átgondoltabban, tisztábban. Fenntartható fogyasztás és termelés Átgondoltabban, tisztábban Fenntartható fogyasztás és termelés 1 A Europe Direct szolgáltatás segítségével választ kaphat az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire. Ingyenesen hívható telefonszám (*) :

Részletesebben

CSONGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA. Helyzetértékelés 2007.

CSONGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA. Helyzetértékelés 2007. CSONGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Helyzetértékelés 2007. Csongrád Megye Területfejlesztési Koncepciója I.kötet Helyzetértékelés Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács megbízásából készítette

Részletesebben

Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégia 2011 2020

Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégia 2011 2020 Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégia 2011 2020 1 Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégia 2011 2020 Budapest 2012 Kiadja: Vidékfejlesztési Minisztérium

Részletesebben

CIB Csoport Fenntarthatósági jelentés 2011

CIB Csoport Fenntarthatósági jelentés 2011 CIB Csoport Fenntarthatósági jelentés 2011 értékeink Értékeink Tisztesség Céljainkat tisztességesen, korrektül és felelôsségteljesen kívánjuk elérni, teljes mértékben tiszteletben tartva a jogszabályokat,

Részletesebben

www.csgstandard.com The Carbon Solutions Global Standard 1.1

www.csgstandard.com The Carbon Solutions Global Standard 1.1 The Carbon Solutions Global Standard 1.1 1 TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ... 3 RÖVIDÍTÉSEK JEGYZÉKE... 3 1. FOGALMAK... 3 2. ALAPELVEK... 6 3. PROJEKT KÖVETELMÉNYEK... 6 3.1. A PROJEKT TÍPUSA... 6 3.2. A PROJEKT

Részletesebben

ü ű ö Á ö Ü Ú Ö Á Á ö ő ö ö ö ű ű ö ő ő ö ő ü Ú ú ü ö ö ő Ö ö ő ö ő ő ö ú ö ő ő ö ö ú ö ő ö ö ő ö ö ő ö ő ö Ö ö ö ö ő ö ő ö ö ö ü ű ö ö ő ö ö ű ö ő ö ö ű ö ü ö ö ö ő ö ö ő ű ö ö ü ű ö ö ő ö ö ü ő ő ő ő

Részletesebben

Dr. Szikla Zoltán 2013. október 10.

Dr. Szikla Zoltán 2013. október 10. A papíripar imázsa Dr. Szikla Zoltán 2013. október 10. Tévhitek: 1. Ha kevesebb papírt használunk, azzal az erdőt védjük 2. A papír károsítja a környezetet 3. A papírtermelés káros hatással van a klímára

Részletesebben

A csatlakozási okmány 24. cikkében hivatkozott lista: Szlovákia

A csatlakozási okmány 24. cikkében hivatkozott lista: Szlovákia XIV. MELLÉKLET A csatlakozási okmány 24. cikkében hivatkozott lista: Szlovákia 1. A SZEMÉLYEK SZABAD MOZGÁSA Az Európai Közösséget létrehozó szerződés. 31968 L 0360: A Tanács 1968. október 15-i 68/360/EGK

Részletesebben

Bogyiszló Község Önkormányzatának. 13/2007. (XII.29.) számú. r e n d e l e t e. Hulladék gazdálkodásról

Bogyiszló Község Önkormányzatának. 13/2007. (XII.29.) számú. r e n d e l e t e. Hulladék gazdálkodásról Bogyiszló Község Önkormányzatának 13/2007. (XII.29.) számú r e n d e l e t e Hulladék gazdálkodásról Bogyiszló 1 Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a továbbiakban: Önkormányzat - a hulladékgazdálkodásról

Részletesebben

RÁKOSMENTE KERÜLETKÖZPONT FEJLESZTÉSE

RÁKOSMENTE KERÜLETKÖZPONT FEJLESZTÉSE 1 TELJES AKCIÓTERÜLETI TERV RÁKOSMENTE KERÜLETKÖZPONT FEJLESZTÉSE TELJES AKCIÓTERÜLETI TERV 2 TELJES AKCIÓTERÜLETI TERV TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezetés... 3 2 A fejlesztés integrált városfejlesztési stratégiához

Részletesebben

Akcióterv a Dél-Alföld hulladékgazdálkodásának fenntartható fejlődése érdekében

Akcióterv a Dél-Alföld hulladékgazdálkodásának fenntartható fejlődése érdekében Akcióterv a Dél-Alföld hulladékgazdálkodásának fenntartható fejlődése érdekében Az Európai Unió INTERREG IVC program Waste to Energy elnevezésű projektjének keretében a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési

Részletesebben

A hulladék útja a Keszthelyi Városüzemeltetõ Kft.-n keresztül

A hulladék útja a Keszthelyi Városüzemeltetõ Kft.-n keresztül A hulladék útja a Keszthelyi Városüzemeltetõ Kft.-n keresztül Köszöntõ Tisztelt Keszthelyi Polgárok! 2003-ban, amikor a városban elkezdtük kiépíteni a szelektív hulladékgyûjtés rendszerét, megteremtettük

Részletesebben

Helyzetkép 2013. augusztus - szeptember

Helyzetkép 2013. augusztus - szeptember Helyzetkép 2013. augusztus - szeptember Gazdasági növekedés Ez év közepén részben váratlan események következtek be a világgazdaságban. Az a korábbi helyzet, mely szerint a globális gazdaság növekedése

Részletesebben

Milyen lenne a klímatudatos lakás- és várospolitika? Beleznay Éva építész-várostervező HuGBC Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete, alelnök

Milyen lenne a klímatudatos lakás- és várospolitika? Beleznay Éva építész-várostervező HuGBC Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete, alelnök Milyen lenne a klímatudatos lakás- és várospolitika? Beleznay Éva építész-várostervező HuGBC Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete, alelnök Problémák kiemelt témakörök Területhasználat Termőterületek,

Részletesebben

Németország környezetpolitikája célok, eredmények, kihívások

Németország környezetpolitikája célok, eredmények, kihívások DR. POMÁZI ISTVÁN Németország környezetpolitikája célok, eredmények, kihívások Egy adott ország környezetállapotát és környezetpolitikáját számos természeti, társadalmi, gazdasági és kulturális tényező

Részletesebben

Egyszerűen közelebb. EcoSolar BSK gáz-kondenzációs-szolárkazán

Egyszerűen közelebb. EcoSolar BSK gáz-kondenzációs-szolárkazán Egyszerűen közelebb EcoSolar BSK gáz-kondenzációs-szolárkazán BRÖTJE A közelség az erősségünk 02 Miért? Mert a közelség számunkra támogatást, fejlődést és egyéniséget jelent. Mivel mi minden energiafajtához

Részletesebben

Radioaktív. Hulladékokat. Feldolgozó. és Tároló Kft.

Radioaktív. Hulladékokat. Feldolgozó. és Tároló Kft. Radioaktív Hulladékokat Feldolgozó és Tároló Kft. Tisztelt Olvasó! Az intézményi radioaktív hulladékok kezelését és tárolását végző RHFT - jelen szakmai kiadványunk tárgya társaságunk megalakulásakor került

Részletesebben

Stratégiai Főosztály 3. sz. melléklet. A KAP 2014-2020 időszakot felölelő holland jövőképe

Stratégiai Főosztály 3. sz. melléklet. A KAP 2014-2020 időszakot felölelő holland jövőképe Stratégiai Főosztály 3. sz. melléklet A KAP 2014-2020 időszakot felölelő holland jövőképe A.) Vezetői összefoglaló Tájékoztatónk a holland kormányzat koalíciós egyezménye alapján összeállított angol nyelvű,

Részletesebben

HYUNDAI ASZTALI KÖSZÖRŰGÉP

HYUNDAI ASZTALI KÖSZÖRŰGÉP HYUNDAI ASZTALI KÖSZÖRŰGÉP HYD-78M Eredeti használati útmutató Hálózati feszültség 230 V Hálózati frekvencia 50 Hz Motor teljesítmény 200W A motor sebességeinek száma 1 fokozat Amotor üresjárati sebessége

Részletesebben

Tárgyszavak: statisztika; jövedelmezőség; jövőbeni kilátások; fejlődő országok; ellátás; vezetékrendszer élettartama.

Tárgyszavak: statisztika; jövedelmezőség; jövőbeni kilátások; fejlődő országok; ellátás; vezetékrendszer élettartama. A MÛANYAGOK FELHASZNÁLÁSA PE-HD csövek a vízellátásban Tárgyszavak: statisztika; jövedelmezőség; jövőbeni kilátások; fejlődő országok; ellátás; vezetékrendszer élettartama. Európában ma már a csövek többségét

Részletesebben

Az Igazgatóság jelentése

Az Igazgatóság jelentése Az Igazgatóság jelentése Áttekintés 2004 fordulópontot jelentett a NABI Autóbuszipari Részvénytársaság ( NABI, Társaság ) részére. Az amerikai-magyar külkereskedelmi cserearány romlásával, illetve az USA

Részletesebben

Technológiai Elôretekintési Program EMBERI ERÔFORRÁSOK

Technológiai Elôretekintési Program EMBERI ERÔFORRÁSOK Technológiai Elôretekintési Program EMBERI ERÔFORRÁSOK Az Országos Mûszaki Fejlesztési Bizottság döntése alapján 1998-ban átfogó elemzés kezdôdött Technológiai Elôretekintési Program (TEP) néven. A program

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Smart City Jövőkép és Koncepció

Szeged Megyei Jogú Város Smart City Jövőkép és Koncepció Szeged Megyei Jogú Város Smart City Jövőkép és Koncepció Verzió: 2.0 Készítette: Clarity Consulting Kft. Készült: 2016. február 17. 1/172 Tartalomjegyzék VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 5 1. BEVEZETÉS... 7 1.1.

Részletesebben

Városi hulladékkezelési logisztika

Városi hulladékkezelési logisztika BME OMIKK LOGISZTIKA 11. k. 6. sz. 2006. november december. p. 36 46. Tanulmánytár * Szállítási logisztika Városi hulladékkezelési logisztika Kiss Diána okleveles közlekedésmérnök, környezetvédelmi jogi

Részletesebben

12. Hét 2010. március 21. Hétfő

12. Hét 2010. március 21. Hétfő Hettii Ellemzéss 12. Hét 2010. március 21. Hétfő Összegzés Némi korrekció indult el a héten, bár számos index tudott még emelkedni. Mégis ez az első hét, hogy a korábban vezető kisebb kapitalizációjú részvények

Részletesebben

Farkas József. Magyar Tudomány 2011/1. Farkas Szeitzné Szabó Bánáti nemzeti élelmiszer-biztonsági politika

Farkas József. Magyar Tudomány 2011/1. Farkas Szeitzné Szabó Bánáti nemzeti élelmiszer-biztonsági politika A NEMZETI ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI POLITIKA ÉS PROGRAM ALAPVONALAI Farkas József az MTA rendes tagja, professor emeritus, Központi Élelmiszer-tudományi Kutató Intézet, Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszer-tudományi

Részletesebben

Öko és/vagy fenntartható turizmus

Öko és/vagy fenntartható turizmus Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter Öko és/vagy fenntartható turizmus Kaposvár, 2014. április 9. Tartalom Miért kell a változás? Turizmus és fenntarthatóság A mi eszközeink a fenntarthatóságért Miért

Részletesebben

1. Halandósági arányok a rák előfordulási helye és foglalkozás szerint Fehér férfiak, VSA, 1950 Férfiak és nők, Anglia és Wales, 1959 63

1. Halandósági arányok a rák előfordulási helye és foglalkozás szerint Fehér férfiak, VSA, 1950 Férfiak és nők, Anglia és Wales, 1959 63 KÖZLEMÉNYEK 121 r á k h a l a n d ó s á g t á r s a d a l m i-g a z d a s á g i STÁTUSZ s z e r i n t * A társadalmi-gazdasági státusz szerinti halandósági vizsgálatok azt mutatták, hogy a legmagasabb

Részletesebben

MINI SEGWAY. Üzemeltetési útmutató. Forgalmazó, importőr: Anico Kft.

MINI SEGWAY. Üzemeltetési útmutató. Forgalmazó, importőr: Anico Kft. MINI SEGWAY Üzemeltetési útmutató Forgalmazó, importőr: Anico Kft. Tartalom 1. A mini segway biztonságos használata.... 3 1.1 A biztonságos használatról...3 1.2 A vezető testsúlyának korlátai...4 1.3 A

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Csongrád megye, 2013/4

Statisztikai tájékoztató Csongrád megye, 2013/4 2014. március Statisztikai tájékoztató Csongrád megye, 2013/4 Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 4 Beruházás... 5 Mezőgazdaság... 7 Ipar...

Részletesebben

Közúti biztonsági program

Közúti biztonsági program Közúti biztonsági program 2012-2013 Politidisz György +36 70 319 5442 politidisz.gyorgy@gmail.com az emberi természet és a közlekedés Nem kétséges, mikor vette kezdetét az autóversenyzés. Aznap, mikor

Részletesebben

Vetőné Mózner Zsófia Fogyasztási szokások és trendek vizsgálata Európában és az USA-ban

Vetőné Mózner Zsófia Fogyasztási szokások és trendek vizsgálata Európában és az USA-ban Vetőné Mózner Zsófia Fogyasztási szokások és trendek vizsgálata Európában és az USA-ban Bevezetés A tanulmány célja, hogy bemutassa milyen fogyasztási szerkezettel rendelkeznek a európai kontinens országai,

Részletesebben

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra Készítette: Galambos Csaba KX40JF A jelenlegi energetikai helyzet Napjainkban egyre nagyobb gondot jelent

Részletesebben

Mi a HORIZONT Rendszer?

Mi a HORIZONT Rendszer? Mi a HORIZONT Rendszer? A HORIZONT technológia - Megoldás a gyors és költséghatékony építkezésre! Az idők folyamán új technológiák kerülnek kifejlesztésre, és egyre nagyobb figyelmet kap életünkben a biztonságos

Részletesebben

2.. 1 Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

2.. 1 Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik. i Önkormányzat 26/2004. (IX.25.) számú Ö.K. rendelete egységes szerkezetben a módosító 37/2008. (XII.27.) sz. Ö.K. rendelettel a helyi hulladékgazdálkodási tervről Üllő Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestülete

Részletesebben

Szerkesztette és összeállította: Kardos Péter, Fodor Zoltán

Szerkesztette és összeállította: Kardos Péter, Fodor Zoltán Civil Szakértői Tanulmány a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiához Összefoglaló Szerkesztette és összeállította: Kardos Péter, Fodor Zoltán Közreműködtek: Beliczay Erzsébet, Lukács András, Pavics Lázár,

Részletesebben

Hogyan működik az üvegházhatás?

Hogyan működik az üvegházhatás? Hogyan működik az üvegházhatás? Az atmoszférában lévő üvegházgázok elnyelik a Föld felszínéről visszaverődő sugarakat, ezáltal visszatartják a hőt. Normális esetben egyfajta természetes takaróként működnek,

Részletesebben

MEZŐKÖVESD VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA

MEZŐKÖVESD VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA MEZŐKÖVESD VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA Mezőkövesd Város Önkormányzata a települési környezet védelme, ezen keresztül az emberek életminőségének javítása érdekében a település szabályozási

Részletesebben

Budapest, 2009. december TÁVFÛTÖTT TELEPÜLÉSEK ENERGIATUDATOS FOGYASZTÓK

Budapest, 2009. december TÁVFÛTÖTT TELEPÜLÉSEK ENERGIATUDATOS FOGYASZTÓK Budapest, 2009. december TÁVFÛTÖTT TELEPÜLÉSEK ENERGIATUDATOS FOGYASZTÓK TÁVFÛTÖTT TELEPÜLÉSEK ENERGIATUDATOS FOGYASZTÓK A Levegô Munkacsoport tanulmánya Írta: Beliczay Erzsébet Közremûködött: Pavics Lázár

Részletesebben

EURÓPA AZ ERICSSON MOBILITÁSI JELENTÉSE (FÜGGELÉK) 2014. június

EURÓPA AZ ERICSSON MOBILITÁSI JELENTÉSE (FÜGGELÉK) 2014. június EURÓP Z ERICSSON MOILITÁSI JELENTÉSE (FÜGGELÉK) 214. június PICI ÖSSZEFOGLLÓ Európán belül igen változó az IKT ágazat érettségi szintje. nagyon fejlett piacok pl. Svédország mellett megtalálhatók a fejlődési

Részletesebben

Az Európai Unió követelményei zöld közbeszerzéshez: melegvíz-üzemű fűtőberendezések

Az Európai Unió követelményei zöld közbeszerzéshez: melegvíz-üzemű fűtőberendezések Az Európai Unió követelményei zöld közbeszerzéshez: melegvíz-üzemű Az Európai Unió által a zöld közbeszerzés területén közzétett követelmények (EU GPP követelmények) célja, hogy segítse a közszektorbeli

Részletesebben

Az agrárgazdaság szereplôi. A mezôgazdaság eredményei. Vadgazdálkodás és halászat. az élelmiszergazdaságban

Az agrárgazdaság szereplôi. A mezôgazdaság eredményei. Vadgazdálkodás és halászat. az élelmiszergazdaságban TARTALOM 3 Elôszó 4 6 10 Az agrárgazdaság szereplôi A magyar mezôgazdaság adottságai A mezôgazdaság eredményei 14 Erdôgazdálkodás 15 Vadgazdálkodás és halászat 16 Agrár-vidékfejlesztési intézkedések 20

Részletesebben

A zavaró fényeket azok létrejötte szerint egy kicsit másként is megmagyarázhatjuk: zavaró fénynek

A zavaró fényeket azok létrejötte szerint egy kicsit másként is megmagyarázhatjuk: zavaró fénynek Látnak-e még csillagot utódaink? Kolláth Zoltán Száz évvel ezelőtt a címben feltett kérdés értelmét nem igazán értették volna eleink. Pedig akkor már elindult az a folyamat, amely az éjszakai égbolt folytonos

Részletesebben

Magyar Építésügyi Technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terv Megvalósítási Tervének Melléklete

Magyar Építésügyi Technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terv Megvalósítási Tervének Melléklete Magyar Építésügyi Technológiai Platform Stratégiai Kutatási Terv Megvalósítási Tervének Melléklete Megrendelő: Magyar Építésügyi Technológiai Platform Készült: Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Fóliagyártás versenyképesen Az öntött és a fújt fóliák közül is jelenleg a 3-rétegűek a legnépszerűbbek mind a gyártók, mind a felhasználók körében. Megkezdődött azonban az átrendeződés

Részletesebben

MEMORANDUM. az Európai Parlament és a Magyar Országgyûlés képviselõihez. Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület

MEMORANDUM. az Európai Parlament és a Magyar Országgyûlés képviselõihez. Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület MEMORANDUM az Európai Parlament és a Magyar Országgyûlés képviselõihez Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület által a 13. Európai Bányász Kohász Találkozó alkalmával 2010. május 28-án Pécsett

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 22.9.2006 COM(2006)231 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

Munkaerőpiaci helyzetkép az Észak-alföldi régióban

Munkaerőpiaci helyzetkép az Észak-alföldi régióban 1 TÁMOP 5.5.1/A-10/1-2010-0024 Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért Munkaerőpiaci helyzetkép az Észak-alföldi régióban Disszeminációs

Részletesebben

Biológiai Sokféleség Védelme 1972-2012

Biológiai Sokféleség Védelme 1972-2012 Biológiai Sokféleség Védelme 1972-2012 Dr. Rodics Katalin A helyi-és tájfajták jelentõsége, elterjedésük elõsegítése 2012.augusztus 11 EGYEZMÉNY A BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉGRŐL, a földi élet védelméről A Biológiai

Részletesebben

PTE Fizikai Intézet; Környezetfizika I. 12. Energiahatékonyság, társadalom; 2011-12, NB

PTE Fizikai Intézet; Környezetfizika I. 12. Energiahatékonyság, társadalom; 2011-12, NB 12. Előadás: Energiahatékonyság, energiatakarékosság a társadalom szintjén. 12.1. Társadalom feladata. 12.2. Energiahatékonyság, energiatakarékosság a közlekedés, szállítás terén 12.3. Energiahatékonyság,

Részletesebben

Révkomárom után. Európai utas OTTHON LENNI

Révkomárom után. Európai utas OTTHON LENNI OTTHON LENNI Révkomárom után Pomogáts Bélával, az Anyanyelvi Konferencia elnökével, Sárközy Péter római, Péntek János kolozsvári és Bányai János újvidéki egyetemi tanárral, valamint Göncz Lászlóval, a

Részletesebben

Környezeti fizika II; Kérdések, 2013. november

Környezeti fizika II; Kérdések, 2013. november Környezeti fizika II; Kérdések, 2013. november K-II-2.1. Mit ért a globalizáció alatt? K-II-2.2. Milyen következményeivel találkozunk a globalizációnak? K-II-2.3. Ismertesse a globalizáció ellentmondásait!

Részletesebben

származó ammóniaemisszió kezelése

származó ammóniaemisszió kezelése LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM 2.1 6.3 Mezőgazdasági tevékenységekből származó ammóniaemisszió kezelése Tárgyszavak: mezőgazdaság; ammónia; emisszió. Az ammónia (NH 3 ) és az ammónium-ion (NH 4 + ) fontos szerepet

Részletesebben

A hajlékonyfalú csomagolóanyagok aktuális kihívásai és fejlődési irányai

A hajlékonyfalú csomagolóanyagok aktuális kihívásai és fejlődési irányai A hajlékonyfalú csomagolóanyagok aktuális kihívásai és fejlődési irányai Magyar Csomagol á si É vköny v 2014 Dr. Madai Gyula A hajlékonyfalú csomagolóanyagokat sem kerülik el a globális kihívások, miközben

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Globális környezeti problémák.

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Globális környezeti problémák. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Globális környezeti problémák. Dr. Géczi Gábor egyetemi docens Környezetgazdálkodás előadás sorozat A környezet gazdálkodás kialakulása, világkonferenciák Az ember és környezete (bioszféra,

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

ÉPÍTŐANYAG-IPAR. Szén-dioxid-kibocsátás engedélyezése és jelentés az első hitelesítési időszak tapasztalatai alapján *

ÉPÍTŐANYAG-IPAR. Szén-dioxid-kibocsátás engedélyezése és jelentés az első hitelesítési időszak tapasztalatai alapján * ÉPÍTŐANYAG-IPAR Szén-dioxid-kibocsátás engedélyezése és jelentés az első hitelesítési időszak tapasztalatai alapján * Tóthné Kiss Klára, ÉMI-TÜV Bayern Kft. tothosan@chello.hu Licensing Carbon-dioxide

Részletesebben

Low Energy Asphalt (LEA) innovatív technológia az útépítésben

Low Energy Asphalt (LEA) innovatív technológia az útépítésben Low Energy Asphalt (LEA) innovatív technológia az útépítésben Céginformációk A Duna Aszfalt Kft. piaci pozíciója - Az 500 legnagyobb árbevételű hazai céglistán 256. helyen áll a vállalat (2012-es adatok

Részletesebben

ENERGIAHATÉKONYSÁGI POLITIKÁK ÉS INTÉZKEDÉSEK MAGYARORSZÁGON

ENERGIAHATÉKONYSÁGI POLITIKÁK ÉS INTÉZKEDÉSEK MAGYARORSZÁGON ENERGIAHATÉKONYSÁGI POLITIKÁK ÉS INTÉZKEDÉSEK MAGYARORSZÁGON Az energiahatékonyság monitoringja az EU-27-ben című projekt Magyarországra vonatkozó zárótanulmánya Budapest, 2009. október Szerző: dr. Elek

Részletesebben

Dr. Varga Imre Kertész László

Dr. Varga Imre Kertész László Dr. Varga Imre Kertész László A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ KATASZTRÓFAVÉDELMI TAKTIKAI MÓDSZER KIDOLGOZÁSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SEVESO BESOROLÁSÚ IPARI LÉTESÍTMÉNYEKRE Az Európai Bizottság

Részletesebben

NEMZETKZÖI GAZDASÁGTAN

NEMZETKZÖI GAZDASÁGTAN Nemzetközi kereskedelempolitika: Protekcionizmus vs. szabadkereskedelem NEMZETKZÖI GAZDASÁGTAN Forrás: Krugman-Obstfeld-Melitz: International Economics Theory & Policy, 9th ed., Addison-Wesley, 2012 10-1

Részletesebben

Helyzetkép 2012. május - június

Helyzetkép 2012. május - június Helyzetkép 2012. május - június Gazdasági növekedés A világgazdaság kilátásait illetően megoszlik az elemzők véleménye. Változatlanul dominál a pesszimizmus, ennek fő oka ugyanakkor az eurózóna válságának

Részletesebben

Ökológiai földhasználat

Ökológiai földhasználat Ökológiai földhasználat Ökológia Az ökológia élőlények és a környezetük közötti kapcsolatot vizsgálja A kapcsolat színtere háromdimenziós környezeti rendszer: ökoszisztéma Ökoszisztéma: a biotóp (élethely)

Részletesebben

Országos Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv 2015

Országos Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv 2015 Országos Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv 2015 környezeti vizsgálatának jelentése Vizsgált tervváltozat (VGT) munkadokumentumainak készítési dátuma 2015.08.30-ig bezárólag 2015. szeptember 19.. TARTALOM BEVEZETŐ...

Részletesebben

MPE 50. H Bőrkeményedés-eltávolító. Használati útmutató

MPE 50. H Bőrkeményedés-eltávolító. Használati útmutató MPE 50 H H Bőrkeményedés-eltávolító Használati útmutató Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm (Németország) Tel. +49 (0) 731 / 39 89-144 Fax: +49 (0) 731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer.de

Részletesebben

A hulladékgazdálkodás helyzete néhány új és leendő EU-tagországban

A hulladékgazdálkodás helyzete néhány új és leendő EU-tagországban KÖRNYZETGAZDÁLKODÁS A hulladékgazdálkodás helyzete néhány új és leendő EU-tagországban Tárgyszavak: hulladékgazdálkodás; rendszer; Kelet-Közép-Európa; Bulgária; Litvánia; Lengyelország; Szlovákia; Románia.

Részletesebben

Záró energianyomozási jelentés Zöld Bajnokok Program. Petőfi Sándor Általános Iskola 2013. május

Záró energianyomozási jelentés Zöld Bajnokok Program. Petőfi Sándor Általános Iskola 2013. május Záró energianyomozási jelentés Zöld Bajnokok Program Petőfi Sándor Általános Iskola 2013. május A Petőfi Sándor Általános Iskola a 2012-2013-as tanévben részt vett az E.ON Zöld Bajnokok iskolai programjában,

Részletesebben

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK (felhasználási engedély) Ez a dokumentum a Budapesti Gazdasági

Részletesebben

Csibrák községi Önkormányzat. 9/2004. (IX.30.) sz. Rendelete. a helyi hulladékgazdálkodási tervről

Csibrák községi Önkormányzat. 9/2004. (IX.30.) sz. Rendelete. a helyi hulladékgazdálkodási tervről Csibrák községi 9/2004. (IX.30.) sz. Rendelete a helyi hulladékgazdálkodási tervről Csibrák Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 48. alapján a hulladékgazdálkodási

Részletesebben

Szociális párbeszéd a helyi és regionális önkormányzati ágazatban: áttekintés

Szociális párbeszéd a helyi és regionális önkormányzati ágazatban: áttekintés Szociális párbeszéd a helyi és regionális önkormányzati ágazatban: áttekintés Az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával 2009. április TARTALOMJEGYZÉK 1) Bevezetés... 1 2) A szociális párbeszéd definíciója...

Részletesebben

MICHELIN HUNGÁRIA ABRONCSGYÁRTÓ KFT. - 2012. 10. - HU

MICHELIN HUNGÁRIA ABRONCSGYÁRTÓ KFT. - 2012. 10. - HU MICHELIN HUNGÁRIA ABRONCSGYÁRTÓ KFT. - 2012. 10. - HU Igaz vagy hamis? A teherabroncsokkal és az üzemanyag-megtakarítással kapcsolatos tévhitek eloszlatása ''Alacsony gördülési ellenállás''... Mirôl is

Részletesebben

Független könyvvizsgálói jelentés. A MARKETPROG Asset Management Befektetési Alapkezelő Zrt. részére

Független könyvvizsgálói jelentés. A MARKETPROG Asset Management Befektetési Alapkezelő Zrt. részére Független könyvvizsgálói jelentés A MARKETPROG Asset Management Befektetési Alapkezelő Zrt. részére Elvégeztük a MARKETPROG Esernyőalap Bond Derivatív Kötvény Részalap (továbbiakban az Alap ) mellékelt

Részletesebben

(Jogalkotási aktusok) IRÁNYELVEK

(Jogalkotási aktusok) IRÁNYELVEK 2013.6.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 179/1 I (Jogalkotási aktusok) IRÁNYELVEK AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2013/35/EU IRÁNYELVE (2013. június 26.) a munkavállalók fizikai tényezők (elektromágneses

Részletesebben

Tárgyszavak: műanyaghulladék; gyűjtési rendszer; Norvégia; másodnyersanyag; energia-visszanyerés.

Tárgyszavak: műanyaghulladék; gyűjtési rendszer; Norvégia; másodnyersanyag; energia-visszanyerés. HULLADÉKOK ÉS KEZELÉSÜK 4.3 Norvégia újrafeldolgozza a műanyaghulladékot Tárgyszavak: műanyaghulladék; gyűjtési rendszer; Norvégia; másodnyersanyag; energia-visszanyerés. Norvégia évente mintegy 100 000

Részletesebben