TERMÉK TERVEZÉSE. Tervezés: Minden termelésre vonatkozó tudatos tevékenység. A tervezés minden termelési tevékenységre jellemző.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TERMÉK TERVEZÉSE. Tervezés: Minden termelésre vonatkozó tudatos tevékenység. A tervezés minden termelési tevékenységre jellemző."

Átírás

1 TERMÉK TERVEZÉSE A termék fogalma: Tevékenységek, vagy folyamatok eredménye /folyamat szemlélet /. (Minden terméknek értelmezhető, amely gazdasági potenciált közvetít /közgazdász szemlélet /.) Az ISO 8402 szerinti megközelítésben : Minden, ami szándékosan (nem akaratlanul) jön létre. A termékek fajtái: Materiális javak. Inmateriális javak: - szolgáltatások, - szellemi termékek, - információ (előállítása). Tervezés: Minden termelésre vonatkozó tudatos tevékenység. A tervezés minden termelési tevékenységre jellemző. A tervezés fajtái: marketing tervezés, költség tervezés, kapacitás tervezés, gyártmány tervezés, gyártás tervezés, beruházás tervezés, karbantartás tervezés, szoftver tervezés. (ISO pont vonatkozik e tevékenységre.) Helyesbítő tevékenységek: 20% -a MEO hatáskörbe tartozik 80% -a MEO-n kívüli hatáskörbe tartozik. / Gépiparban mondás: a termékbe a minőséget bele kell gyártani./ Szoftver: a kimerítő tesztelés sem pótolja a rossz koncepció (tervezés) okozta károkat. Technológia (gyártás): - koncepció terv, - adat modell, - moduláris tervezés technológia Változatok követése: A különböző verziók a vevő igényeinek, elvárásainak megfelelő formálás eredménye. Speciálisan szoftver probléma: - azt a verziót kell tesztelni, amelyiket a VEVŐ kapja, - a tesztelést a VEVŐI környezetben kell végrehajtani.

2 Tervezés a minőség hurokban: Piac kutatás Tervezés Használat Megvalósítás, kódolás Tervezési folyamat A tervezési munka előfeltétele: a kiinduló adatok összegyűjtése (esetek többségében marketing tevékenység /kivét. Holdjármű pl./: kérdőív, vevői megkeresések ), meghatározások, rögzítés, szükséges paraméterek kiválasztása, egyértelműség biztosítása (definiálni, hogy mi alatt mit értünk, mértékegységeket rögzíteni pl: méter - láb), ellentmondások feloldása (ellentétes követelmények kezelése: vagy több félét gyártunk, vagy valamelyik követelményt töröljük pl.: Jaguár - Volvo autó). A tervezés eredményeinek rögzítése: A kiinduló adatokat oly módon kell rögzíteni, hogy a megfelelőség eldönthető legyen. A követelményeket oly módon kell rögzíteni, hogy azok az eredetivel összevethetőek legyenek, a megfelelőség ezáltal eldönthető legyen. Rögzíteni kell az elfogadási kritériumokat. Ki kell jelölni azokat a jellemzőket, amelyek szükségesek a biztonságos működéshez. A tervezési dokumentumokat kiadás előtt át kell vizsgálni: Tervezte, Ellenőrizte, Engedélyezte. A tervezési dokumentum ellenőrzés végrehajtásának ütemezése: Ellenőrző műveletek kijelölése, Ellenőrzési pontok kijelölése, Előre rögzítendőek a fázisok sikerességi kritériumai (Mikor sikeres a fázis tervezése.) A műszaki terv igazoló ellenőrzése: az ISO pont szerint: a műszaki terv eredménye feleljen meg a kiindulási követelményeknek (alternatív számítási módszerek) korábbi hasonló termékkel való összevetés, a konkurencia termékével történő összevetés,

3 prototípus tervezés (szoftverre is létezik) a funkciók vizsgálatára terjedjen ki. A műszaki terv érvényesítő ellenőrzése: Az ellenőrzés alapvető célja, annak a megállapítása, hogy a terv, a koncepció kielégíti-e a felhasználói igényeket. Előfeltétele ennek a vizsgálatnak, hogy a megelőző "igazoló ellenőrzés" sikeres eredménnyel előzőleg végrehajtásra került. Az érvényesítő ellenőrzést (tesztelést) a legegyszerűbb esetekben is a felhasználói körülmények között kell elvégezni. Az érvényesítő ellenőrzést lehetőség szerint a végterméken kell elvégezni. Ez igaz akkor is, amikor a termék alkatrészeit egyedenként már a folyamatban korábban ugyan ellenőrizték. A sokrétű felhasználásra tervezett termékeket valamennyi felhasználási területre kell ellenőrizni. (A ládát ellenőrizni kell a trópusi, sarki stb..környezetben is.) A módosítások kezelése A módosítások bevezetését megelőzően szükséges a módosításokat az előírt szervezetekkel, szervekkel jóváhagyatni. Befolyásolási lehetőségek Minőség költség Idő MARKETING TERVEZÉS TERMELÉS KISZÁLLÍT. ÜZEMBEHELY A termék tervezés hozzájárulása a termék minőségéhez, megfelelőségéhez: A minőség, a megfelelőség nem magától jön létre, meg kell tervezni a hozzávezető "utat". Eljárásokat kell kidolgozni, amely segítségével a termék létező tulajdonságaira nézve a minőség biztosítható. Minőségbiztosítási eszközök, (a nem minőségi termékek kijutásának megakadályozása). Minőségszabályozás eszközök. (a minőség elérése normatív eszközökkel befolyásolható feltétel rendszer kialakításával). A tulajdonság létrehozása Minőségi tulajdonságok létrehozása: A minőségalkotás olyan tervezési, kreatív tevékenység együttes, amely célja a termék minőségi tulajdonságainak meghatározása. Minőségalkotó stratégia!! A minőség jellemzőket a termékbe bele kell tervezni. A minőségi jellemzők kitalálása jelentős kreativitást igényel.

4 A minőségi tulajdonságokat ki kell találni, majd ezeket a tulajdonságokat érvényesíteni kell a konstrukcióban. Műszaki tulajdonságok: Funkció terjedelemnek a bővítése. (autó hátsó 5. ajtó funkciói: pohártartó, térhatároló ) Funkció teljesítésnek a biztonsága. (a fékpedál lenyomása fékhatás megvalósulása) Környezettel való optimalizálás a teljes életciklus során. A termék megítélését döntően befolyásolja. (Csomagoló doboz: újra hasznosítható anyagból, a gyártónak nem szűnik meg a kapcsolata a termékkel pl.: akkumulátor, Atomerőmű kivitelezése lebontása költség!!!). Előállítási, üzemeltetési, karbantartási költségek minimalizálása. (autó pl.: drágább autó ritkábban kell szervízelni, kisebb költség, szoftver: beruházási, képzési, gazd.károk SAP!!). Az egyediség kielégítésének a lehetősége. Az árversenyben a pozíciók elérése. Újszerű termelési koncepció. Az életciklus minden szakaszára az adaptációs képesség megvalósítható legyen. Tervezéskor nem mindig beláthatók a követelmények. Például olyan követelmény tervezésénél, ahol nincs előzmény, nincs múltja. Nagyszámú követelmény esetén: Ki kell válogatni a fontosnak tartottakat, de a válogatásnál nem szabad, hogy a technológiai megoldások befolyásoljanak bennünket. Minőségérték: Műszaki minőségérték. } Használati minőségérték. Gazdasági minőségérték. Egységben kell lenniük A piaci szegmensek különböző minőségértékeket részesítenek előnyben. A használati min.értéket általában a vásárlók részesítik előnyben. A gazdasági min.értéket a gyártók helyezik előnyben. A minőségértékekkel kapcsolatos megfontolásokat dinamikusan (rugalmasan) kell kezelni, nem meghatározó egyik sem. A költség / ár: A költség és az ár szorosan nem feltétlenül tartoznak össze. A kettő közötti rés feltölthető piac által elfogadott tartalommal megfelelően betervezett minőségtulajdonságokkal extraprofit. Piaci helyzet megtartása: A piaci helyzet megtartásának egyik módja a költségek csökkentése. A piaci versenyben: Árleszorító tendencia - alternatív beszállítók keresés,

5 anyag választás, - minőség romlás következhet be! - csökken a profit, - új terméket kell létrehozni helyettesítő termék. A piac a legfejlettebb technológiát várja el, még akkor is, ha feltehetően erre semmi szükség nincs. A fogyasztó nem használ ki minden lehetőséget, de szereti, ha rendelkezésére állnak a lehetőségek (pl.: TV csatornák). Szigorú megkötések vannak egy egy terméknél. (Pl.: a Skót viszki évszázados recept alapján készül). Piackutatást követően: Piaci információk feldolgozása a feldolgozás eredményeinek megfelelően műszaki paraméterekre történő transzformálás. Marketinggel szembeni elvárás, hogy - szolgáltasson műszaki fejlesztési alap információkat, - informáljon a piaci árszintről. A marketing lépései tervezés szempontjából: 1. A vásárlói igények megállapítása. 2. A versenytársak helyzetének elemzése. 3. Termék fejlesztési terv elkészítése. 4. Általános termékkoncepció kialakítása. 5. Speciális termékkoncepció kialakítása (Mivel akarok kiemelkedni a piacon?). 6. Előzetes megvalósíthatósági terv (ütközik-e valami). 7. Előzetes költségelemzés. 8. Műszaki követelmények véglegesítése. 9. Termékfejlesztési koncepció projekt indítása. Az információ feldolgozó (marketing) rendszer, elvárások: A termékfejlesztés tényleges támogatása. Műszaki és fogyasztói igényeket tükröző projekt jöjjön létre. Elvárás, hogy a marketing a látens igényeket is közvetítse a gyártók felé. Biztosítson példát a termékkoncepció igazolására. Időrendi nyilvántartás legyen, tükrözze a felmerülő követelmények helyét és okát. Határozza meg a követelmények súlyát, ellentmondó követelmények feloldása. Segítse elő a fejlesztési csoport tagjainak egységes szemléletét. Üzemeltetőktől beszerzett adatokkal támogassa a termék élettartama alatt szükségessé váló alkatrészek biztosítását.

6 Vásárlói igény megállapítása Vetélytársak tanulmányozása Műszaki specifikáció kidolgozása Gazdasági elemzés Termékkoncepció Megvalósítási koncepció kiválasztása Műszaki specifikáció Fejlesztési projekt megfogalmazása QFD: A QFD technika - amely a vevőkkel való állandó kapcsolattartást helyezi előtérbe - alkalmazása lehetővé teszi a vevői elvárásoknak, tervezői alapértékké, végül pedig a gyártás során betartandó paraméterekké, tűrésekké történő transzformálására, leképezésére. A QFD technika két alapkérdésre mit (vevői elvárások) és hogyan (gyakorlati megvalósítás) keresi a választ. A termék minőségét, illetve minőségi jellemzőit a vevői elvárásokkal azonosítja a technika. A QFD technika módszere minőség ház: 1. A vevői követelmények összegyűjtése, súlyozása. 2. A vevői követelmények műszaki paraméterei és a konkurens termékek műszaki paramétereinek számbavétele. 3. A vevői követelmények kielégítéséhez rendelhető termék műszaki paraméterek (mértékegységeikkel) összerendezése = kapcsolat mátrix. A mátrix soraiban a vevői igények, az oszlopaiban pedig a műszaki tervező csoport által meghatározott műszaki jellemzők vannak. Bármelyik műszaki jellemző befolyásolhat több vevői elvárás pontot is. A két tényező közötti összefüggés erősségét a sor-oszlop kereszteződésekhez rendelt számérték, vagy szimbólum fejezi ki. A kapcsolati mátrix az alapja a jövőbeni tervezésnek. 4. Saját termékünk megítélése a piacon a versenytársak termékeivel való összevetésben.(mátrix jobb oldala.) Ennek az értékelésnek megfelelően elkészíthető a termékre vonatkozó stratégiai terv. 5. Műszaki paraméterek egymásra hatásának vizsgálata. (A minőség ház tetőmátrixa.) Segítségével bemutatható egyes műszaki jellemzők egymás közötti kapcsolata. A tetőmátrixból megállapítható, hogy a műszaki jellemzők nem függetlenek egymástól, felismerhetők, hogy mely paraméterek gyengítik és melyek erősítik egymást. A paraméterek közötti korrelációt számokkal, vagy jelekkel ábrázolják.

7 Súlyozás: - erős kapcsolat: 9 pont, - közepes kapcsolat: 6 pont, gyenge kapcsolat: 3 pont. A korreláció iránya szerint: - Erős negatív kapcsolat: 1 pont, - Negatív kapcsolat: 2 pont, - Pozitív kapcsolat: 4 pont, - Erős pozitív kapcsolat: 5 pont. Az egyes műszaki jellemzők fontossági mutatója az alábbi összefüggéssel számítható: Kapcsolat mátrix Hierarch.list. HOGYAN MIT F i k = S i= 1 i ( k 3) ( 5 V ) i, j i 6. Minden egyes műszaki paraméterre kiszámítva "F i " értékét, megkapjuk a műszaki paraméterek fontossági sorrendjét, a termék jellemző és a vevői elvárás kapcsolatát. 7. A célérték meghatározása: az elvégzett elemzések és fontossági sorrendek meghatározása alapján a termék paraméterek (gyártási méretek) előzetes meghatározása.

TERMÉK FEJLESZTÉS PANDUR BÉLA TERMÉK TERVEZÉSE

TERMÉK FEJLESZTÉS PANDUR BÉLA TERMÉK TERVEZÉSE TERMÉK TERVEZÉSE A termék fogalma: Tevékenységek, vagy folyamatok eredménye /folyamat szemlélet /. (Minden terméknek értelmezhető, amely gazdasági potenciált közvetít /közgazdász szemlélet /.) Az ISO 8402

Részletesebben

II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program

II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program Bentlakásos intézmények kiváltása, című pályázati felhívás B Gyermekvédelmi komponenséhez Kódszám: TIOP-3.4.1.B-11/1 1 Felhívjuk a tisztelt

Részletesebben

21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet. a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról. Általános rendelkezések

21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet. a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról. Általános rendelkezések 21/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 56. -ának a) pontjában kapott felhatalmazás alapján

Részletesebben

ELEKTRONIKUS SZÁMLA JOGI KÖRNYEZET:

ELEKTRONIKUS SZÁMLA JOGI KÖRNYEZET: ELEKTRONIKUS SZÁMLA JOGI KÖRNYEZET: 2001.XXXV.trv. az elektronikus aláírásról 2.1 b) Fokozott biztonságú elektronikus aláírás Ez olyan elektronikus aláírás, amely alkalmas az aláíró azonosítására és egyedülállóan

Részletesebben

A TÖRÖK-MAGYAR KULTURÁLIS, INFORMÁCIÓS MŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY BIZONYLATI RENDJE

A TÖRÖK-MAGYAR KULTURÁLIS, INFORMÁCIÓS MŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY BIZONYLATI RENDJE A TÖRÖK-MAGYAR KULTURÁLIS, INFORMÁCIÓS ÉS MŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY BIZONYLATI RENDJE Készítette: Kücükcoban-Tengeri Dalma kuratóriumi tag Hatályos: 2015. szeptember 5. Jóváhagyta: Demirkan Mehmet Tarik sk.

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. feltételhez kötöm: A termék dobozán kerüljön feltüntetésre a gyártó neve. kötelezem

H A T Á R O Z A T. feltételhez kötöm: A termék dobozán kerüljön feltüntetésre a gyártó neve. kötelezem Iktatószám: Tárgy: KEO/001/00582-0008/2015 Elsőfokú kötelezést kiszabó határozat H A T Á R O Z A T A Túra-Truck Kft. (székhely: 2840 Oroszlány, Vasút utca 2., adószám: 11195258-2-11) által forgalmazott

Részletesebben

2.1.A SZOFTVERFEJLESZTÉS STRUKTÚRÁJA

2.1.A SZOFTVERFEJLESZTÉS STRUKTÚRÁJA 2.Szoftverfejlesztés 2.1.A SZOFTVERFEJLESZTÉS STRUKTÚRÁJA Szoftverfejlesztés: magában foglalja mindazon elveket, módszereket és eszközöket, amelyek célja a programok megbízható és hatékony elkészítésének

Részletesebben

Paragon Decision Technology BV

Paragon Decision Technology BV 1 Költségcsökkentés és kapacitásnövekedés a gyártásban Előadó: Dimény Imre 2 JÁTÉK Egyszerű ütemezési feladat 3 Ta rta lom Autóipari ütemezés Gyártási környezet Technológia Modellkészítés Padlógyári ütemezés

Részletesebben

52 522 06 0000 00 00 Erőművi kazángépész Erőművi kazángépész

52 522 06 0000 00 00 Erőművi kazángépész Erőművi kazángépész A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Leltározási és leltárkészítési szabályzat

Leltározási és leltárkészítési szabályzat Leltározási és leltárkészítési szabályzat 2014 Beosztás Név Aláírás L E L T Á R O Z Á S I É S S z a b á l y z a t Oldal: 2/34 Készítette Ellenőrizte Jóváhagyta mb. gazdasági Szenátus nevében: kancellár

Részletesebben

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 5. Melléklet: 2. Változat : 2. ME-821 BELSŐ AUDITOK

Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS. Oldalszám: 5. Melléklet: 2. Változat : 2. ME-821 BELSŐ AUDITOK Magyar Repülőszövetség Siklórepülő szakág ELJÁRÁSI UTASÍTÁS Oldalszám: 5 Melléklet: 2 Változat : 2. ME821 BELSŐ AUDITOK Hatálybalépés dátuma: 2003. november 1 Készítette: 1 / 8 Kerekes László minőségirányítási

Részletesebben

1047 Budapest, Baross u. 91.-95. tel: (1) 399-5500 fax: (1) 399-5599 GYORSJELENTÉS

1047 Budapest, Baross u. 91.-95. tel: (1) 399-5500 fax: (1) 399-5599 GYORSJELENTÉS GYORSJELENTÉS A Synergon Informatika Rt. 2005. január 1-jétől június 30-ig tartó 6 hónap pénzügyi eredményei Nem auditált, konszolidált Nemzetközi Pénzügyi Jelentés/ Beszámolói Szabályok szerint összeállított

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék ÁTALAKULÁS

MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék ÁTALAKULÁS MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Tanszék ÁTALAKULÁS VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK 2013. évi CLXXVI. törvény egyes jogi személyek átalakulásáról,

Részletesebben

3.1. Alapelvek. Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés

3.1. Alapelvek. Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés 3. A GYÁRTERVEZÉS ALAPJAI A gyártervezési folyamat bemutatását fontosnak tartottuk, mert a gyártórendszer-tervezés (amely folyamattervezés) része a gyártervezési feladatkörnek (objektumorientált tervezés),

Részletesebben

A logisztikai rendszer tervezésének alapesetei

A logisztikai rendszer tervezésének alapesetei A logisztikai rendszer tervezésének alapesetei a meglévő rendszer korszerűsítését kell elvégezni, gyenge pontjait, szűk keresztmetszeteit kell megszűntetni, adott gyártórendszernek kell megtervezni a logisztikai

Részletesebben

Tervezői felelősségbiztosítás Kiegészítő biztosítási feltételek

Tervezői felelősségbiztosítás Kiegészítő biztosítási feltételek Tervezői felelősségbiztosítás Kiegészítő biztosítási feltételek A jelen kiegészítő biztosítási feltételek azokat a rendelkezéseket tartalmazzák, amelyeket az Allianz Hungária Zrt. Cg. 01-10-041356, székhely:

Részletesebben

A kerti-butor.hu elektronikus termékrendelési weboldalának Általános Szerződési Feltételei / Vásárlói Tájékoztatója

A kerti-butor.hu elektronikus termékrendelési weboldalának Általános Szerződési Feltételei / Vásárlói Tájékoztatója A kerti-butor.hu elektronikus termékrendelési weboldalának Általános Szerződési Feltételei / Vásárlói Tájékoztatója Verziószám: 1.0; Érvényes 2016. január 01-től Tartalomjegyzék: 1. Bevezető 2. Általános

Részletesebben

Kormányrendeletek. 1. Általános rendelkezések. 2. Értelmező rendelkezések

Kormányrendeletek. 1. Általános rendelkezések. 2. Értelmező rendelkezések M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 122. szám 64373 III. Kormányrendeletek A Kormány 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelete az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során

Részletesebben

Lukovich Gábor logisztikai tanácsadó

Lukovich Gábor logisztikai tanácsadó LOGISZTIKAI KIHÍVÁSOK ÉS VÁLASZOK DISZTRIBÚCIÓS LOGISZTIKAI RENDSZEREK TERVEZÉSE SORÁN Lukovich Gábor logisztikai tanácsadó KÉRDÉSEK Mi az optimális megoldás? Fejlesztés céljai? Versenyképesség növelés,

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Innovatív iskolák fejlesztése c. pályázati felhívásához. Kódszám: TÁMOP- 3.1.

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Innovatív iskolák fejlesztése c. pályázati felhívásához. Kódszám: TÁMOP- 3.1. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése c. pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP- 3.1.4-12/2 1 Tartalom A. A TÁMOGATÁS CÉLJA ÉS HÁTTERE...4 A1. Alapvető

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek. a nyílt kiválasztási eljárással támogatásban részesített kedvezményezettekkel kötendő támogatási megállapodásokhoz

Általános Szerződési Feltételek. a nyílt kiválasztási eljárással támogatásban részesített kedvezményezettekkel kötendő támogatási megállapodásokhoz Általános Szerződési Feltételek a nyílt kiválasztási eljárással támogatásban részesített kedvezményezettekkel kötendő támogatási megállapodásokhoz 1. Általános rendelkezések 1.1.Jelen Általános Szerződési

Részletesebben

A.14. Oldalirányban megtámasztott gerendák

A.14. Oldalirányban megtámasztott gerendák A.14. Oldalirányban megtámasztott gerendák A.14.1. Bevezetés A gerendák talán a legalapvetőbb szerkezeti elemek. A gerendák különböző típusúak lehetnek és sokféle alakú keresztmetszettel rendelkezhetnek

Részletesebben

Tanulmány az elektronikus számlázás szélesebb körben való elterjesztéséről

Tanulmány az elektronikus számlázás szélesebb körben való elterjesztéséről Tanulmány az elektronikus számlázás szélesebb körben való elterjesztéséről ELTERJESZTÉSÉRŐL 2/47 Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló... 4 2. Dokumentum célja és háttere... 7 3. Fogalomtár... 8 4. Az

Részletesebben

Dr. Piskóti István intézetigazgató MARKETING

Dr. Piskóti István intézetigazgató MARKETING Ellenség, partner, kartell? a harc avagy versenyelemzés, a saját vállalkozás auditja Te kit választanál? Az udvarlás szabályai - avagy piacszegmentálás,célpiac, pozícionálás Dr. Piskóti István intézetigazgató

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Paleoelet.hu Általános Szerződési Feltételek Jelen dokumentum nem kerül iktatásra, kizárólag elektronikus formában kerül megkötésre, nem minősül írásbeli szerződésnek, magyar nyelven íródik, magatartási

Részletesebben

Az ÁSZF letölthető az alábbi linkről: http://www.selectel.hu/doc/aszf A webáruház címe: http://www.selectel.hu, http://www.selectel.

Az ÁSZF letölthető az alábbi linkről: http://www.selectel.hu/doc/aszf A webáruház címe: http://www.selectel.hu, http://www.selectel. ÁSZF Általános szerződési feltételek Jelen dokumentum tartalmazza Szögi Balázs e.v. (Székhely: 6791 Szeged, Majális u. 7., adószám: 66341727-1-26), mint szolgáltató (továbbiakban : Szolgáltató) által üzemeltetett

Részletesebben

NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség

NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató. Magyar Diáksport Szövetség NETFIT modul Tanári felület Felhasználói útmutató Magyar Diáksport Szövetség 2014 2 Tartalom 1 Alap működési jellemzők... 4 1.1 Dátum kitöltés... 4 1.2 Irányítószám / Település kitöltése... 4 1.3 Belföldi

Részletesebben

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai. I. (alkalmazói) kategória

A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai. I. (alkalmazói) kategória Oktatási Hivatal A 2014/2015 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő fordulójának feladatai I. (alkalmazói) kategória Alapbeállítások: ahol a feladat szövege nem mond mást, ott a lapméret

Részletesebben

Általános Szerződési feltételek

Általános Szerződési feltételek Általános Szerződési feltételek Általános Szerződési feltételek A jelen feltételek tartalmazzák a www.zsibizoo.hu (Herman Richárd E.V.) webáruházban (a továbbiakban: webáruház/weboldal) forgalomba hozott

Részletesebben

JELENTES. a helyi nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK. 14211 2014. október

JELENTES. a helyi nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK. 14211 2014. október ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK / JELENTES a helyi nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának ellenőrzéséről Ferencvárosi Román Nemzetiségi Önkormányzat 14211 2014. október Állami Számvevőszék Iktatószám: V-0277-013/2014.

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek A jelen Általános Felhasználási Feltételek (a továbbiakban: Általános Felhasználási Feltételek, ÁFF. vagy Dokumentum.) a Surin Zsuzsanna E.V. (9821, Hegyhátszentpéter Táncsics

Részletesebben

A vezetést szolgáló személyügyi controlling

A vezetést szolgáló személyügyi controlling LINDNER SÁNDOR DIHEN LAJOSNÉ A vezetést szolgáló személyügyi controlling A piacgazdaság teljesítményre, rugalmasságra készteti a nemzetgazdaság szereplőit, köztük is elsődlegesen a vállalkozásokat. Az

Részletesebben

HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point Kockázat Elemzés, Kritikus Ellenőrzési Pontok)

HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point Kockázat Elemzés, Kritikus Ellenőrzési Pontok) HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point Kockázat Elemzés, Kritikus Ellenőrzési Pontok) Dr. Fehér Ágnes OÉTI Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar közegészségügyi-járványügyi felügyelők élelmiszerbiztonsági

Részletesebben

Projekt: Költséghely: Oldalszám: 1/10 TARTALOM

Projekt: Költséghely: Oldalszám: 1/10 TARTALOM Projekt: Költséghely: Oldalszám: 1/10 TARTALOM 1. A projekt adatai 2. Minőségcélok 3. A projektszervezet 4. Felelősségek és hatáskörök (Felelősségi mátrix) 5. Érvényes kiviteli tervdokumentáció jegyzéke

Részletesebben

FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA

FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA FAUR KRISZTINA BEÁTA, SZAbÓ IMRE, GEOTECHNIkA 7 VII. A földművek, lejtők ÁLLÉkONYSÁgA 1. Földművek, lejtők ÁLLÉkONYSÁgA Valamely földművet, feltöltést vagy bevágást építve, annak határoló felületei nem

Részletesebben

FELHÍVÁS. A Felhívás címe: A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése. A Felhívás kódszáma: VP2-4.1.4-16

FELHÍVÁS. A Felhívás címe: A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése. A Felhívás kódszáma: VP2-4.1.4-16 FELHÍVÁS A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására és a mezőgazdaság általi vízfelhasználás hatékonyságának fokozására A Felhívás címe: A mezőgazdasági vízgazdálkodási

Részletesebben

Követelmények a megbízható működés terén. Információbiztonsági osztályozás a megbízható működés szempontjából. T - T üz T

Követelmények a megbízható működés terén. Információbiztonsági osztályozás a megbízható működés szempontjából. T - T üz T Követelmények a megbízható működés terén Információbiztonsági osztályozás a megbízható működés szempontjából Megbízható működés Az informatikai rendszerek megbízható működését úgy értelmezzük, hogy az

Részletesebben

Mit kell és mit célszerű szabályozni a vállalkozáson belül?

Mit kell és mit célszerű szabályozni a vállalkozáson belül? Jó, ha tudod! Mit kell és mit célszerű szabályozni a vállalkozáson belül? A számviteli törvény előírásai szerint a számviteli politikában kell szabályozni azokat a gazdálkodóra jellemző szabályokat, előírásokat,

Részletesebben

KÉPZÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ 2014-2015

KÉPZÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ 2014-2015 KÉPZÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ 2014-2015 Szolnok 2014. TARTALOM 1. A KÉPZÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ KIALAKÍTÁSÁNAK KÖRÜLMÉNYEI.. 3 1.1. Az Európa 2020, a kapcsolódó hazai vállalások, a 2014-2020-as programozási

Részletesebben

Tevékenységadminisztrációs pillér

Tevékenységadminisztrációs pillér Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet TÁMOP 5.4.1. kiemelt projekt Szociális szolgáltatások modernizációja, központi és területi stratégiai tervezési kapacitások megerősítése, szociálpolitikai döntések

Részletesebben

Szerelési útmutató. Szakemberek részére. Szerelési útmutató. calormatic 470 VRC 470

Szerelési útmutató. Szakemberek részére. Szerelési útmutató. calormatic 470 VRC 470 Szerelési útmutató Szakemberek részére Szerelési útmutató calormatic 470 VRC 470 HU Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Megjegyzések a szerelési útmutatóhoz...4 1.1 Kapcsolódó dokumentumok...4 1.2 A dokumentumok

Részletesebben

MAGYAR RENDVÉDELMI KAR ADATVÉDELMI ÉS ADATBIZTONSÁGI SZABÁLYZAT 2013.

MAGYAR RENDVÉDELMI KAR ADATVÉDELMI ÉS ADATBIZTONSÁGI SZABÁLYZAT 2013. MAGYAR RENDVÉDELMI KAR ADATVÉDELMI ÉS ADATBIZTONSÁGI SZABÁLYZAT 2013. Tartalomjegyzék 1. A szabályzat célja és hatálya... 3 1.1 A szabályzat célja... 3 1.2 Személyi hatály... 3 1.3 Tárgyi hatály... 3 1.4

Részletesebben

Általános Javítószolgáltatási Feltételek

Általános Javítószolgáltatási Feltételek Általános Javítószolgáltatási Feltételek Az ALBACOMP Services Kft. (székhely: 8000 Székesfehérvár, Mártírok útja 9. a továbbiakban: az "ALBACOMP") a jelen Általános Javítószolgáltatási Feltételekben (a

Részletesebben

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW)

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) 1 Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) levelező rendszer 8. verziójának alap szolgáltatásait

Részletesebben

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA CSILLAGÁSZATI ÉS FÖLDTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT SOPRON BIZONYLATI REND 2012.

MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA CSILLAGÁSZATI ÉS FÖLDTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT SOPRON BIZONYLATI REND 2012. MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA CSILLAGÁSZATI ÉS FÖLDTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT SOPRON BIZONYLATI REND 2012. 1 Jogszabályi alap: Az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól

Részletesebben

Tevékenységadminisztrációs pillér

Tevékenységadminisztrációs pillér Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet TÁMOP 5.4.1. kiemelt projekt Szociális szolgáltatások modernizációja, központi és területi stratégiai tervezési kapacitások megerősítése, szociálpolitikai döntések

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program A pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése c. pályázati felhívásához Tanulói laptop program Kódszám:

Részletesebben

Foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás- Tájékoztató a szerződés módosításáról

Foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás- Tájékoztató a szerződés módosításáról Foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás- Tájékoztató a szerződés módosításáról Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/118 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Innovatív iskolák fejlesztése c. pályázati felhívásához. Kódszám: TÁMOP- 3.1.

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Innovatív iskolák fejlesztése c. pályázati felhívásához. Kódszám: TÁMOP- 3.1. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése c. pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP- 3.1.4-12/1 1 Tartalom A. A TÁMOGATÁS CÉLJA ÉS HÁTTERE... 4 A1. Alapvető

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS SZERENCSEJÁTÉK ESZKÖZÖK PÉNZNYERŐ AUTOMATÁK HE 77/8-2014

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS SZERENCSEJÁTÉK ESZKÖZÖK PÉNZNYERŐ AUTOMATÁK HE 77/8-2014 HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS SZERENCSEJÁTÉK ESZKÖZÖK HE 77/8-2014 TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ELŐÍRÁS HATÁLYA... 3 2. MÉRTÉKEGYSÉGEK, JELÖLÉSEK... 3 3. ALAPFOGALMAK... 3 4. MEGHATÁROZÁSOK... 4 5. MEGJELÖLÉS, FELIRATOK...

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalkozások számára a konvergencia régióban c. pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP-2.1.3.C-12/1 1 Tartalom

Részletesebben

Speditőr naptár. Speditőr és plakátnaptár. Egyediesítési lehetőségek. Egyedi fejrész és hátkarton. Egyedi csúszka. Csomagolás

Speditőr naptár. Speditőr és plakátnaptár. Egyediesítési lehetőségek. Egyedi fejrész és hátkarton. Egyedi csúszka. Csomagolás Az elmúlt években számos partnerünk élt a lehetőséggel, melyet az egyedi ajándékozása jelent. A egyedi és valóban hasznos társ a mindennapokban. Egyedi, hiszen teljes mértékben személyre szabható, ennek

Részletesebben

Földgáz nagykereskedelmi modell alternatívák 2015 után Magyarországon

Földgáz nagykereskedelmi modell alternatívák 2015 után Magyarországon Földgáz nagykereskedelmi modell alternatívák 2015 után Magyarországon A FŐGÁZ Zrt. észrevételei a Nemzetei Fejlesztési Minisztérium által kezdeményezett vitaindító anyaghoz 2012. november 30. Jelen dokumentum

Részletesebben

Teljesítménytúrázók Társasága. Számviteli politika

Teljesítménytúrázók Társasága. Számviteli politika Teljesítménytúrázók Társasága Számviteli politika Készítette: Mészáros Gabriella Hatályos: 2015. február 22. Jóváhagyta: az egyesület közgyűlése A Teljesítménytúrázók Társasága számviteli politikája a

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére Közigazgatási és Igazságügyi Miniszter VIII/ /2013. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 27. (5)-(7) bekezdése szerint NEM NYILVÁNOS. Készült

Részletesebben

PROJEKT ELŐREHALADÁSI JELENTÉS

PROJEKT ELŐREHALADÁSI JELENTÉS PROJEKT ELŐREHALADÁSI JELENTÉS K I T Ö L T É S I Ú T M U T A T Ó Az Európai Szociális Alap támogatásával A monitoring célja a megvalósuló projektek folyamatos nyomon követése. Ez több okból szükséges.

Részletesebben

GENERÁLKIVITELEZŐI SZERZŐDÉS

GENERÁLKIVITELEZŐI SZERZŐDÉS GENERÁLKIVITELEZŐI SZERZŐDÉS Amely létrejött egyrészről, Leányvár Község Önkormányzata, 2518 Leányvár Erzsébet utca 88. adószám: 15729772-1-11, bankszámlaszám: ( képviseli: Hanzelik Gábor polgármester)

Részletesebben

Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net. 1 of 67

Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net. 1 of 67 SZOFTVERTECHNOLÓGIA Bánsághi Anna anna.bansaghi@mamikon.net 5. ELŐADÁS - RENDSZERTERVEZÉS 1 1 of 67 TEMATIKA I. SZOFTVERTECHNOLÓGIA ALTERÜLETEI II. KÖVETELMÉNY MENEDZSMENT III. RENDSZERMODELLEK IV. RENDSZERARCHITEKTÚRÁK

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek 1 Szanex.hu - ÁSZF - 2015. Szanex.hu Általános Szerződési Feltételek Jelen dokumentum nem kerül iktatásra, kizárólag elektronikus formában kerül megkötésre, nem minősül írásbeli szerződésnek, magyar nyelven

Részletesebben

Tevékenységadminisztrációs pillér

Tevékenységadminisztrációs pillér Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet TÁMOP 5.4.1. kiemelt projekt Szociális szolgáltatások modernizációja, központi és területi stratégiai tervezési kapacitások megerősítése, szociálpolitikai döntések

Részletesebben

A könyvtári minőségirányítás bevezetésére

A könyvtári minőségirányítás bevezetésére AJÁNLÁS A könyvtári minőségirányítás bevezetésére készült az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kultúráért Felelős Államtitkárságának megbízásából 1. Bevezető Már a szakfelügyeletről szóló 2001. évi rendeletben

Részletesebben

T/ számú törvényjavaslat. a Magyar Nemzeti Bankról

T/ számú törvényjavaslat. a Magyar Nemzeti Bankról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/ számú törvényjavaslat a Magyar Nemzeti Bankról Előadó: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapest, 2013. június 0 2013. évi törvény a Magyar Nemzeti Bankról Az Országgyűlés

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabó László. Szilárdságtan. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szabó László. Szilárdságtan. A követelménymodul megnevezése: Szabó László Szilárdságtan A követelménymodul megnevezése: Kőolaj- és vegyipari géprendszer üzemeltetője és vegyipari technikus feladatok A követelménymodul száma: 047-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

Matematikai statisztikai elemzések 1.

Matematikai statisztikai elemzések 1. Matematikai statisztikai elemzések 1. A statisztika alapfogalmai, feladatai, Prof. Dr. Závoti, József Matematikai statisztikai elemzések 1.: A statisztika alapfogalmai, feladatai, statisztika, osztályozás,

Részletesebben

79/2005. (X. 11.) GKM rendelet

79/2005. (X. 11.) GKM rendelet 79/2005. (X. 11.) GKM rendelet a szénhidrogén szállítóvezetékek biztonsági követelményeiről és a Szénhidrogén Szállítóvezetékek Biztonsági Szabályzata közzétételéről KIVONAT Lezárva 2014. június 29. Fontos:

Részletesebben

Tanterv a hagyományos gyümölcsösökkel foglalkozó szakemberek képzéséhez

Tanterv a hagyományos gyümölcsösökkel foglalkozó szakemberek képzéséhez Tanterv a hagyományos gyümölcsösökkel foglalkozó szakemberek képzéséhez Projektazonosító: 517667-LLP-1-2011-1-DE-LEONARDO-LMP Projektcím: ESTO European Specialist in Traditional Orchards Nyelv: angol,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK NETB@NK SZOLGÁLTATÁSHOZ

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK NETB@NK SZOLGÁLTATÁSHOZ ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK NETB@NK SZOLGÁLTATÁSHOZ Fogalom meghatározások: Fizetési számla: a Pannon Takarék Bank Zrt. (a továbbiakban: Bank) által a Számlatulajdonos részére vezetett, a Szerződésben

Részletesebben

P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S a helyi vállalkozások munkahelyteremtő támogatására JÁSZDÓZSÁN

P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S a helyi vállalkozások munkahelyteremtő támogatására JÁSZDÓZSÁN P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S a helyi vállalkozások munkahelyteremtő támogatására JÁSZDÓZSÁN Jászdózsa Község Önkormányzata célul tűzte ki, hogy támogatja új munkahelyek létrehozását és ezáltal a Község

Részletesebben

b)6 Magyarország területén rendezett gépjárműversenyen (edzésen) részt vevő gépjárművekre kötött felelősségbiztosítási szerződésekre;

b)6 Magyarország területén rendezett gépjárműversenyen (edzésen) részt vevő gépjárművekre kötött felelősségbiztosítási szerződésekre; 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról1 Az Országgyűlés a károsultak fokozott védelme, a gépjárművel okozott károk következtében a biztosítottakkal szemben támasztott megalapozott

Részletesebben

Pénztárgép Projektfeladat specifikáció

Pénztárgép Projektfeladat specifikáció Pénztárgép Projektfeladat specifikáció 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 2.1 A feladat címe... 3 2.2 A feladat rövid ismertetése... 3 3 Elvárások a feladattal kapcsolatban... 4

Részletesebben

Minőségérték. A modellezés céljának meghat. Rendszer elemzés. Módszer kiválasztása. Modell megfelelőség elemzés. Működés szimuláció

Minőségérték. A modellezés céljának meghat. Rendszer elemzés. Módszer kiválasztása. Modell megfelelőség elemzés. Működés szimuláció Minőségérték. Műszaki minőségérték növelésére alkalmas módszerek: Cél: a termék teljes életciklusa során az előre látható, vagy feltételezett követelmények, teljes körű és kiegyensúlyozott kielégítése.

Részletesebben

AJANLATI DOKUMENTACIO ÉPÍTÉSI MUNKÁKHOZ

AJANLATI DOKUMENTACIO ÉPÍTÉSI MUNKÁKHOZ ~.. ~-~,. \. " Ajánlatkérö: Bogád, Romonya, Nagykozár, Kozármisleny Önkormányzati TemletfeJlesztési Társulás 7742 Bogád, Kossuth Lajos u. 86 Magyarország Tel: 36-721473-457 Fax: +36-721473-390 E-mail:

Részletesebben

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére. 4. számú melléklet

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére. 4. számú melléklet Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Általános Szerződési Feltételei e-matricát értékesítő viszonteladók részére 4. számú melléklet Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. e-matrica értékesítésére vonatkozó együttműködési

Részletesebben

Árképzési sablon A Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft. megbízásából Készítette: Laki Ferenc Szombathely 2011

Árképzési sablon A Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft. megbízásából Készítette: Laki Ferenc Szombathely 2011 Árképzési sablon A Regionális Humán Innováció Nonprofit Kft. megbízásából Készítette: Laki Ferenc Szombathely 2011 BEVEZETÉS Miért is fontos nekünk az árképzés? Amennyiben a célunk, hogy intézményünk képes

Részletesebben

Elektronikus Tanulmányi Nyilvántartás

Elektronikus Tanulmányi Nyilvántartás 1/7 Elektronikus Tanulmányi Nyilvántartás 2001 2008 KODASOFT Tartalomjegyzék Új ETN v3.1...1 Általános információk...1 Keret...1 Autentikáció...2 ETN azonosítószám...2 Csoportok...3 Törzsadatok...3 Információk

Részletesebben

AJÁNLÁS. a veszélyhelyzeti (tűzvédelmi és polgári védelmi) nevelő-oktató munka tervezéséhez

AJÁNLÁS. a veszélyhelyzeti (tűzvédelmi és polgári védelmi) nevelő-oktató munka tervezéséhez AJÁNLÁS a veszélyhelyzeti (tűzvédelmi és polgári védelmi) nevelő-oktató munka tervezéséhez Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2005 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető. 3 1.1 Az Ajánlásban

Részletesebben

Minőségirányítás az építőiparban. Földessyné Nagy Márta okl. építőmérnök 2013.

Minőségirányítás az építőiparban. Földessyné Nagy Márta okl. építőmérnök 2013. Minőségirányítás az építőiparban Földessyné Nagy Márta okl. építőmérnök 2013. Minőség és megfelelőség A dolgok minőségét azok a tulajdonságaik és jellemzőik adják, amelyek képessé teszik arra, hogy igényeket,

Részletesebben

Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban ( K képzés)

Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban ( K képzés) Budapesti Műszaki Főiskola Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban ( K képzés) 4. előadás Közepes és nagy nyomdaüzemek karbantartásának

Részletesebben

Tisztelt Hallgatónk! A szakmai gyakorlattal kapcsolatos leadandó dokumentumok

Tisztelt Hallgatónk! A szakmai gyakorlattal kapcsolatos leadandó dokumentumok Tisztelt Hallgatónk! A szakmai gyakorlattal kapcsolatos leadandó dokumentumok Összefüggő külső szakmai gyakorlat 4. Gyakorlat időtartama: 2015. augusztus 31-től szeptember 11-ig Leadandó dokumentum Leadás

Részletesebben

Egyetemi oktatás. Minőség. Álatlános áttekintés. egyetemi oktatás - 2006

Egyetemi oktatás. Minőség. Álatlános áttekintés. egyetemi oktatás - 2006 Egyetemi oktatás 2006 Álatlános áttekintés Egyetemi oktatás. 1 Minőség A célnak való megfelelőség (a vevői követelmények, előírások teljes kielégítése, mindig) Hozzáférhetőség A minőség a vevő igényeinek

Részletesebben

KAPUVÁR VÁROS POLGÁRMESTERE 9330 KAPUVÁR, Fő tér 1. GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE : 96/596-001, Fax: 96/596-005 E-mail: polgarmester@kapuvar.

KAPUVÁR VÁROS POLGÁRMESTERE 9330 KAPUVÁR, Fő tér 1. GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE : 96/596-001, Fax: 96/596-005 E-mail: polgarmester@kapuvar. KAPUVÁR VÁROS POLGÁRMESTERE 9330 KAPUVÁR, Fő tér 1. GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE : 96/596-001, Fax: 96/596-005 E-mail: polgarmester@kapuvar.hu. napirendi pont Tárgyalja: Gazdasági Bizottság Egészségügyi és

Részletesebben

Kitöltési útmutató. Tartalomjegyzék

Kitöltési útmutató. Tartalomjegyzék Kitöltési útmutató Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a turisztikai tevékenységek ösztönzésére a LEADER Helyi Akciócsoportok közreműködésével 2012-ben nyújtandó támogatások jogcímhez kapcsolódó

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL BEVEZETŐ ÉS KEZDŐ SZAKASZ (1 4. évfolyam) BEVEZETŐ Az Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségterületre készült Technika és életvitel tantárgy kerettantervének célja és feladata

Részletesebben

Az EuroProt készülékcsalád

Az EuroProt készülékcsalád EuroProt rendszerismertető Az EuroProt készülékcsalád A Protecta Elektronikai Kft. EuroProt készülékcsaládja azzal a céllal készült, hogy tagjai a villamosenergia rendszer valamennyi védelmi és automatika

Részletesebben

Dunaújvárosi Főiskola

Dunaújvárosi Főiskola Dunaújvárosi Főiskola Bizonylati szabályzat Dunaújvárosi Főiskola Szenátusa 4-2010/2011. (2010.11.30.) számú határozatával 2010.11.30-án elfogadta, hatályos 2010. 12. 01. napjától 2010. Dunaújváros 1.

Részletesebben

Az alap kockajáték kellékei

Az alap kockajáték kellékei Egy játék Dirk Henn-től 2-6 játékos számára Ez a játék két játszási lehetőséget is kínál! Az Alap Kockajáték, és az Alcazaba Variáns. Az alapjáték az Alhambra családba tartozó, teljesen önálló játék, amely

Részletesebben

40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről 2014.03.26 2016.12.31 4 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről

40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről 2014.03.26 2016.12.31 4 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről 2014.03.26 2016.12.31 4 40/2013. (II. 14.) Korm. rendelet az állatkísérletekről A Kormány az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII.

Részletesebben

Váll.gazd: Kidolgozott tételek: 1. Értelmezze az (üzleti) vállalkozást, nevezze meg szerepét a gazdasági fejlődésben!

Váll.gazd: Kidolgozott tételek: 1. Értelmezze az (üzleti) vállalkozást, nevezze meg szerepét a gazdasági fejlődésben! Váll.gazd: Kidolgozott tételek: 1. Értelmezze az (üzleti) vállalkozást, nevezze meg szerepét a gazdasági fejlődésben! Információtartalom vázlata: A vállalkozás fogalma o Az üzleti vállalkozás célja, érdekeltjei,

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a 2006. évi éves pénztári beszámolóhoz

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a 2006. évi éves pénztári beszámolóhoz TEMPO EGÉSZSÉGPÉNZTÁR 1025-Budapest, Nagybányai út 92. KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a 2006. évi éves pénztári beszámolóhoz Budapest, 2007. március 16.... cégszerű aláírás I. ÁLTALÁNOS KIEGÉSZÍTÉSEK 1. A pénztár

Részletesebben

4. Fejezet : Az egész számok (integer) ábrázolása

4. Fejezet : Az egész számok (integer) ábrázolása 4. Fejezet : Az egész számok (integer) ábrázolása The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An InformationTechnology Approach 3. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 Wilson

Részletesebben

AutoN cr. Automatikus Kihajlási Hossz számítás AxisVM-ben. elméleti háttér és szemléltető példák. 2016. február

AutoN cr. Automatikus Kihajlási Hossz számítás AxisVM-ben. elméleti háttér és szemléltető példák. 2016. február AutoN cr Automatikus Kihajlási Hossz számítás AxisVM-ben elméleti háttér és szemléltető példák 2016. február Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 3 2 Célkitűzések és alkalmazási korlátok... 4 3 Módszertan...

Részletesebben

ALAPKÖVEK A JÓ STRATÉGIÁHOZ

ALAPKÖVEK A JÓ STRATÉGIÁHOZ Varsányi Judit: ALAPKÖVEK A JÓ STRATÉGIÁHOZ Megjelent a Marketing folyóirat 1990/2. számában A cikk szerzője a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem adjunktusa. Technológusként és fejlesztő mérnökként

Részletesebben

Lean szemléletű folyamatfejlesztés és reorganizáció a gyakorlatban. Dr. Németh Balázs 2009. November 2.

Lean szemléletű folyamatfejlesztés és reorganizáció a gyakorlatban. Dr. Németh Balázs 2009. November 2. Lean szemléletű folyamatfejlesztés és reorganizáció a gyakorlatban Dr. Németh Balázs 2009. November 2. Válság Egyensúlyvesztés Megfelelő beavatkozás szükséges Kínálat Költségek Erőforrások Rövid lejáratú

Részletesebben

MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT

MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT Aki házat épített vagy felújított úgy, hogy nem lépte túl a tervezett költségeket, időben elkészült, ráadásul az elképzelt minőségben, az átesett első projektmenedzseri munkáján.

Részletesebben

Lovász Tibor 1. Hogyan érintik a vasúti, vasútgépészeti szakképesítéseket a szakképzés változásai?

Lovász Tibor 1. Hogyan érintik a vasúti, vasútgépészeti szakképesítéseket a szakképzés változásai? Lovász Tibor 1 Hogyan érintik a vasúti, vasútgépészeti szakképesítéseket a szakképzés változásai? Bevezető Mottó: Moduláris képzéssel a képzett szakemberekért Az utóbbi közel másfél évtized szakképzést

Részletesebben

Weboldal készítője, karbantartója, tárhelyszolgáltató: DBI Szoftver Kft. 4026 Debrecen, Csap utca 13.

Weboldal készítője, karbantartója, tárhelyszolgáltató: DBI Szoftver Kft. 4026 Debrecen, Csap utca 13. Üzletszabályzat és általános szerződési feltételek A webáruház üzemeltetője: Berczédi Gergő egyéni vállalkozó 4531 Nyírpazony Blaha Lujza utca 16. Adószám: 66686437-1-35 etok.hu@gmail.com Weboldal készítője,

Részletesebben

ÜZLETI JELENTÉS 2015.12.31.

ÜZLETI JELENTÉS 2015.12.31. MAGYAR SZÁMVITELI SZABÁLYOK SZERINTI ÉVES BESZÁMOLÓ ÜZLETI JELENTÉS 2015.12.31. ÜZLETI JELENTÉS 2015.12.31. Dátum: Beled, 2016. május 27. Kis-Rába menti Takarékszövetkezet Szarkáné Horváth Valéria Kozma

Részletesebben