A kite deszka

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A kite deszka WWW.PROKITE.HU"

Átírás

1 KITESURF KEZDŐKNEK A kite deszka A kite ernyő Ernyő részei, bar, zsinorzat Összeszerelés, szétszerelés Trapéz és ruházat A szél A vízi közlekedés szabályai Biztonság 2011

2 A kite deszka A kite deszkák típusai: Manapság a kite deszkákat 2 nagy csoportra oszthatjuk. Vannak a twintip (más néven bi-direkcionális) és a direkcionális deszkák. Nézzük meg mi a különbség a két típus között. A twintip/bi-direkcionális típusúak az elterjedtebb kite deszkák. Ezeknek a jellemzője,hogy mindkét irányba ugyan úgy tudunk menni vele, teljesen szimmetrikus a kialakítása. Erre a tulajdonságra utal a bidirekcionális kifejezés is, vagyis a deszka kétirányú. Nincs szükségünk a deszka megfordítására ha menetirányt szeretnénk váltani.-ilyen típusúak például a freeride vagy freestyle deszkák. -- A direkcionális vagyis egyirányú deszkák a twintip deszkákkal ellentétben pozípióváltás nélkül csak egy irányba használhatóak. Ezeket úgy kell elképzelni mint a windszörf deszkákat. A deszkának van egy orra (menetirány szerinti első vége) és van egy farka (menetirány szerinti hátsó vége). Amennyiben fordulni (vagy perdülni) szeretnénk, meg kell fordítanunk magunk alatt a deszkát is úgy, hogy az új menetiránynak megfelelően ismét a deszka orra legyen előrefele. --Direkcionális típusúak például a wave deszkák.-- A kite deszka részei: Már ismerjük a deszkák típusait, most nézzük meg azok részeit. Egy twintip deszka négy sarkánál, az alsó oldalán vannak a szkegek. Ezek általában 4-7 cm körüli kis uszonyok, melyek segítenek abban hogy tudjuk a deszkánkat irányítani, tudjuk egyenesben tartani, illetve tudjunk vele fordulni. A deszka felső részén van a lábainknak a footpad és a lábtartó (footstrap). Ezekkel tudjuk a lábunkon tartani a deszkát. Található még egyes deszkákon egy fogantyú (handle) de ez nem feltétlenül szükséges számunkra (könnyebb vinni, esetleg pár oldscool freestyle trükknél szükséges). A direkcionális deszkák felépítése annyiban tér el a twintip deszkákétól, hogy ott csak a deszka farkánál vannak szkegek, illetve nem feltétlenül találunk rajta footpad+lábtartó párost.

3 A kite ernyő A kite ernyők típusai: Ha kiteozásra adjuk a fejünket, a deszkák ismerete mellett elengedhetetlen a kite ernyők ismerete is! Lássuk miről is van szó. Az ernyőket többféle szempont szerint is lehetne csoportosítani, de maradjunk annál a szemléletnél hogy két nagy csoportot különböztetünk meg. Ezek a csoportok a felfújható Tube ernyők illetve a Soft ernyők. Tube ernyők: A tube ernyőkre jellemző, hogy minden esetben fel kell pumpálnunk őket. Van mindig egy elülső front tube-ja, és több kereszt irányú tube-ja is. Típustól függően 4 vagy 5 zsinórral vannak szerelve. A tube ernyőket alakjuk szerint tovább csoportosíthatjuk a következőképpen: C ernyő: A C ernyő elnevezést ez a fajta kite az alakjáról kapta. Ha megnézzük szemből az ernyőt, a két oldalsó füle nagyon lenyúlik és kissé elvékonyodik.. A C kite-okat olyan helyeken használják ahol a szél egyenletes erősséggel fúj (tengeren termikus szél) illetve versenyeken a freestyle riderek tudják kihasználni előnyeiket. Kezdőknen nem ajánlott!

4 Bow ernyő: A bow ernyők valamikor a 2006-os évek körül alakultak ki a C kite-okból. Fejlesztésük közben a fő szempont a kezelhetőség, a nagy széltartomány és a biztonság volt. Ezekkel az irányvonalakkal próbáltak felhasználóbarátabb ernyőket gyártani. A bow ernyők nagyon laposak, a füleik nem nyúlnak le, ezért is nevezik őket néha flat (lapos) kite-oknak. Hybrid ernyő: A hybrid ernyők hasonlóan a bow ernyőkhöz laposabbak mint a C kite-ok, viszont egy picivel lejjebb nyúlik a fülük. A hybrid ernyőket valahol a bow és a C ernyők között lehetne elhelyezni, de néha nagyon nehéz bow és hybrid ernyő között különbséget tenni. Ezek a fajta ernyők napjainkban a legkelendőbbek, mivel a fejlesztések beértek és azt mondhatjuk hogy ezek a legbiztonságosabbak, és hihetetlen nagy széltartománnyal bírnak. Sikerült a fejlesztőknek a más típusú ernyők előnyeit egy ernyőbe zsúfolni. Sokrétűségét bizonyítja hogy egy ilyen ernyővel minden kezdő könnyedén elbánik, és egyes típusaikat még haladók és profik is használják.

5 Soft ernyők: A soft ernyő (foil kite) könnyedén megkülönböztethető az előbbi Tube ernyőktől. Legfontosabb eltérés, hogy ezeket nem kell felfújni. Hasonlítani talán az ejtőernyőkhöz, de inkább a siklóernyőkhöz lehetne. Mivel kite-ozáshoz szél szükséges, ezt kihasználja a soft ernyő. Ezt az ernyőt a szél fújja fel, majd tartja magában a levegőt. Ahol a C kite-ok elülső tube-ja van (belépő él), ott ezeknek az ernyőknek légbeömlői vannak és ott áramlik be a levegő. Az ernyő másik oldalán (kilépő él) pedig van egy kinyitható szelep mellyel, ki tudjuk engedni az ernyőből a levegőt. Miért is gyártanak ilyen ernyőt is ha a Hybrid ernyők annyira jók? A soft ernyőket elsősorban szárazföldre (landboard, kite buggy), illetve hóra és jégre (snowkite, icekite) gyártják. Vízen is használhatóak, de ha belegondolunk a légbeömlőkön a víz is bele tud kerülni az ernyőbe ha a vízre esik. Ennek a következménye hogy elázik, nehezebb lesz és nehezebben is fog egy kicsit repülni amíg nem távozik belőle a víz. Ez a szárazföldön nem történik meg, és kevésbé sérülékeny ilyen körülmények között mint felfújható tube-os társa.

6 Ernyő részei, bar, zsinórzat: A deszkák és az ernyők után meg kell ismerkednünk a bar-ral és a zsinórzattal. A bar (bumm) az amivel tudjuk irányítani az ernyőnket. A bar két oldalsó végére mindig van kötve 2 zsinór amik az irányításra szolgálnak. A bar közepén mindig van egy lyuk, melyen keresztül jön egy kötél és az ránk van kötve. A trapézunkra csatlakozó hurok az úgy nevezett chickenloop. A középső kötél összeköttetésben van az elülső (belépő) élhez csatlakozó zsinórokkal. A front zsinórok hosszának állításával tudjuk az ernyő erejét csökkenteni vagy növelni. Az húzóerő állítására használt rész a trimmelő (trimmer), ezt természetesen menet közben is tudjuk használni, így ha idő közben ránk erősödik a szél akkor el tudjuk venni az ernyőből az erőt. Az ernyő, a zsinórzat illetve a bar részeit nézzük meg az alábbi ábrák segítségével.

7 Összeszerelés, szétszerelés Összeszerelés Az ernyőnket bontsuk ki, és tekerjük szét. Figyeljünk hogy a szél a hátunk mögül fújjon, és az ernyő előttünk legyen. A pumpánkon található egy leash, amit az ernyőnkre tudunk csatlakoztatni. Ez azért van, hogy miközben az ernyőnket pumpáljuk fel, ne vigye el azt a szél. Megkeressük a szelepet és már pumpálhatunk is. Manapság az egész ernyőt egy szelepen keresztül kell felfújni, de típustól függően változhat. Az ernyőre rá van írva mekkora nyomásnak kell a tube-okban lennie, ennek mértékegysége a PSI. Ha felpumpáltunk, zárjuk le a kereszt tube-okat, és fordítsuk az ernyőt a másik oldalára! A front tube legyen a talajon, és az ernyő nézzen a szél felé. Mindig rakjunk valami súlyt az ernyőnkre, hogy ne tudjon a szél belekapni. Az ernyőnk összefújása után tekerjük le a zsinórokat. Mindig legyen elég hely a zsinóroknak! Miután letekertük, szedjük őket szét, hogy csomó ne legyen rajta, és ne is legyen keresztbe. Mindig legyen külön a két irányító zsinór (ezeket fogjuk az ernyő fülére kötni) és a két front zsinór (ezeket fogjuk az ernyő belépő éléhez kötni). A zsinórjaink vége meg van számozva, illetve az ernyőnkön lévő zsinórok is meg vannak számozva. Logikusan kössük össze az 1-est 1essel, 2-est 2-essel, stb A zsinórjaink végén mindig van egy hurok, vagy egy csomó. Rákötéskor mindig csak húzzuk meg szorosan a hurkot a csomó fölött. Ha nincs semelyik zsinór keresztbe a másikra akkor készen is vagyunk az összeszereléssel. Szétszerelés A szétszerelés logikusan pont fordított sorrendben történik az összeszerelésre. A zsinórzatunkat kössük le az ernyőnkről és tekerjük fel. Arra figyeljünk hogy amikor a bar-ra feltekerjük a zsinórokat mindig 8-as formában csináljuk. Ezzel a technikával elkerülhető hogy teljesen összegabalyodjanak a zsinórjaink. A bar-ral, zsinórzattal készen is vagyunk. Az ernyőnket fordítsuk meg, hogy felfele nézzen a két füle, és engedjük ki belőle a levegőt a szelepen keresztül. Nyissuk ki a kereszt tube szelepeit is, hogy azokból is távozzon a levegő. Ha már leengedtük az ernyőt, tekerjük össze, úgy hogy a két fülétől kezdve a közepe felé haladunk. Figyeljünk hogy ilyenkor az ernyő a széllel párhuzamosan legyen a talajon, így nem fog belekapni. Ha összetekertük, hajtsuk össze és el is pakolhatjuk.

8 Trapéz és ruházat Trapéz A megfelelő trapéz kiválasztása fontos dolog. Meg kell különböztetnünk a windsurf-ös és a kitesurf-ös trapézt. A windsurf-ös trapéz teljesen másra van kialakítva, így kitesurf-özni nem alkalmas! A kite-os trapéz hátulján általában van egy fogantyú, mely a tanuláskor nagyon fontos. Ezzel szokta az oktató megfogni a tanulót gyakorlás közben. A trapéz hátulján még található valamiféle csatlakozási lehetőség a biztonsági leash számára. Amennyiben ez a két dolog megtalálható rajta, biztos hogy az a trapéz megfelel nekünk kite-ozni. A trapézok között lehet választani derék, vagy ülő trapézt. Az ülő trapéz választása kezdők számára talán előnyösebb, mert (tanuláskor többet húzza őket az ernyő felfele,és így) kevésbé csúszik fel az ülő mint a derék trapéz. A trapéz választás azonban egyéni dolog, kinek melyik a kényelmesebb. Vásárlásnál figyeljünk mindenképp a megfelelő méret kiválasztására, és próbáljuk is fel a trapézt. Mindig bizonyosodjunk meg hogy a trapézt elég szorosra meg tudjuk húzni magunkon. Ruházat A ruházatunk választásánál elsődleges szempont a víz, és levegő hőmérséklete. Ahhoz hogy az év minél nagyobb részében tudjunk kite-ozni, elengedhetetlen több, különböző vastagságú és hosszú neoprene ruha. Egy megfelelő száraz/félszáraz ruhával, és megfelelő kiegészítőkkel akár kite-ozhatunk 5 fokos vízben is. Nézzünk meg párfajta szörfruházatot: -Lycra: Rövid vagy hosszú ujjú lycra anyagú felső. Elsődleges feladata a bőrünk UV védelme. Extrém melegben, és napsütésben használata javasolt a fürdőgatyánk mellett.-shorty: Rövid ujjú és lábú, kb 1-2mm vastag neoprene, a meleg vízhez. -Streamer: Rövid vagy hosszú ujjú, és hosszú lábú, kb 2-3mm vastag neoprene a hűvösebb időkre. -SemyDry: Teljesen hosszú, félszáraz ruha. Kb 3-5mm vastag (gumírozott) neoprene hideg időkre. -Dry: Teljesen hosszú ruha, kb 5-6mm vastag anyagból, száraz zipzárral. Extrém hideg időkre. -Kiegészítők: Neoprene cipő, neoprene kesztyű, neoprene sapka, csukja. Ha olyan helyen szörfözünk ahol sok a korall, vagy bizonytalan a talaj, ott javasolt neoprene ruha és cipő viselete. Inkább a ruházatot vágja el bármi is mint a bőrünket kaszaboljuk szét!

9 A szél Mint sok más vízi sporthoz elengedhetetlen a szél, és annak ismerete. Nézzük meg mit kell a szélről tudnunk. A szél iránya: A szél iránya nagyon fontos szempont ha kite-ozni szeretnénk. A szél égtáji meghatározásánál sokkal fontosabb számunkra a partvonalhoz viszonyított iránya. Az alábbi ábra tanulmányozásával nézzük meg miről is van szó. FONTOS! A parttól elfújó (offshore) szél kivételével minden irány alkalmas lesz számunkra kite-ozni, de az offshore szél rendkívül veszélyes, ne kísérletezzünk ebben tanulni! (part felé fújó szél: onshore, parttól elfújó szél: offshore, partvonallal párhuzamosan fújó: sideshore, srégen elfújó: side-offshore, srégen part felé fújó: sideonshore) A szél erőssége: Ahhoz hogy biztonságosan tudjunk kite-ozni fontos, hogy megfelelő szélerősséget válasszuk a gyakorláshoz. Kezdőként, az ajánlott szélerősség km/h. (Ha nem tudjuk felmérni a szél erősségét, legyen segítségünkre egy kézi szélmérő!!) Ehhez a szélerősséghez, és a súlyunkhoz kell a megfelelő ernyő méretet kiválasztanunk, hogy biztonságosan elsajátíthassuk az alapokat. Ha már gyakorlottabb kite-osok leszünk, akkor az ernyőméret csökkentésével akár km/h erősségű szélben is kite-ozhatunk. A szél erősségét több mértékegységben is mérhetjük (Beaufort, csomó, km/h, m/sec), az olvasmányunk végén tanulmányozzuk majd át a Beaufort skálát!

10 A kite reptetése Az ernyőnk reptetése előtt meg kell ismerkednünk egy nagyon fontos dologgal, és ez a szélablak. A szélablakot úgy kell elképzelni, mint egy negyed gömböt, ahol mi a vagyunk a gömb középpontja, és a szél a hátunk mögül fúj. FONTOS! A szélnek mindig a hátunk felől kell fújnia! Az ernyőnket, az előttünk lévő negyed gömbben tudjuk reptetni, de nagyon figyelnünk kell, hogy merre irányítjuk a kite-ot, mert nagy húzóerő lehet benne. A továbbiakban nézzük meg a szélablak részeit, és tanulmányozzuk át a szemléltető ábrákat. Szélablak részei: A negyed gömbünk felettünk és mellettünk lévő pereme lesz a szélablak széle. Ha egy óralapot képzelünk ide, akkor pontosan felettünk lesz a déli 12 óra (zenit ), innen balra indulva a 11, 10, 9 óra, illetve a zenitről jobbra indulva az 1, 2, 3 óra. A zeniten, illetve a szélablak szélén tartva az ernyőnket fog az a legkevésbé húzni. Ez az oka annak is, hogy amikor startolunk, vagy landoltatjuk az ernyőnket, a szélablak szélén kell azt szép lassan reptetnünk. Minél jobban magunk elé irányítjuk a későbbiekben az ernyőnket, annál több erő lesz benne. Ha a lehető legtöbb erőt szeretnénk kihozni az ernyőnkből akkor az előttünk lévő power zone-ba kell irányítanunk azt. Vigyázzunk a kezdeti ernyőreptetéskor ezen a területen, mert több erőt is produkálhat a kite, mint azt mi szeretnénk.

11 Menetirányok, és a vízi közlekedés szabályai: Menetirányok Nézzük meg az alábbi ábra segítségével, hogy milyen irányokba tudunk menni a kite-unkkal. A menetirányok meghatározásának az alapja a szél iránya. A szél mindig a hátunk mögül fúj, és ehhez viszonyítva tudjuk meghatározni az irányokat. Ha a szél irányára merőlegesen közlekedünk akkor azt mondjuk hogy fél szélben haladunk. Ha a fél széltől elkanyarodunk a szél felé, akkor negyed szélben haladunk (kicsit a szél felé). Ha a félszeles irányból a széltől kicsit elkanyarodva haladunk tovább akkor háromnegyed szélben haladunk. Ha a szél irányával megegyező irányba haladunk, akkor vagyunk hátszélben. (Kite-ozás hátszélben nagyon ritka, mivel ha belegondolunk, gyorsabban megyünk a deszkánkkal mint az ernyő ahogyan repül, így a zsinórjaink fellazulnak, és elsüllyedünk,megszűnik a húzóerő). Egyetlen menetirány maradt amit nem említettünk eddig. Széllel szembe természetesen nem tudunk menni, erre a megoldás a krajcolás (kreuz). A krajcolás azt jelenti hogy negyed szélben a szél felé haladva megyünk, majd irányt váltunk és ismét negyed szélbe fordulunk. Ezzel a technikával, cikkcakkozva tudunk a szél felé haladni.

12 A vízi közlekedés szabályai: Mielőtt elkezdenénk a szabályok tárgyalását tisztáznunk kell pár fogalmat, melyek a következők: Jobbcsapás : a jármű a menetiránya szerinti jobb oldalról kapja a szelet Balcsapás : a jármű a menetiránya szerinti bal oldalról kapja a szelet Luv oldal : egy adott vonal, vagy test szélhez közelebbi, szél felöli oldala Lee olda l : egy adott vonal, vagy test széltől távolabbi, szél alatti oldala Élesebb hajó : az a jármű mely élesebben megy a szél felé (pl: Ha valamelyik negyed szélben megy, és a másik fél szélben, akkor az az élesebb amelyik negyed szélben megy. Ha az egyik háromnegyed szélben megy, a másik hátszélben, akkor az az élesebb amely háromnegyed szélben megy. stb ) A fenti fogalmak ismeretében nézzük meg az elsőbbségadási szabályokat: - Alapvetően 4 csoportra lehet osztani a vízen közlekedő járműveket: 1. csoport: menetrendszerinti hajó, halászhajó, rendőrcsónak (mindenki aki a munkáját végzi a vízen) 2. csoport: szörfös, kite-os, vitorlás (széllel hajtott járművek) 3. csoport:kajak, kenu, evezős csónak (evezős járművek) 4. csoport:jetski, sportmotorcsónak (mindenki aki hobbiból van a vízen) Azt kell tudnunk hogy a vízen való elsőbbség a csoport sorszámával csökken. Ha kite-osok vagyunk (2. csoportba tartozunk), akkor elsőbbséget kell adnunk mindenkinek aki az 1. csoportba tartozik, de elvileg elsőbbséget kell adnia nekünk minden evezősnek, vagy hobbi motorosnak.a 4. csoporba tartozóknak elsőbbséget kell biztosítaniuk a 3.,2.,1. csoportba tartozó minden járműnek. stb,stb.. Figyeljünk arra, hogy ezek a szabályok nem mindenki számára ismertek, ezért a legjobb módja a balesetek elkerülésének, ha figyelünk egymásra, és kellő távolságot tartva kikerüljük egymást. A kitérésnek is megvannak a maga szabályai, nézzük meg ezeket. Amikor kettő, a 2. csoportba tartozó kite-os, vagy kite-os szörfös, vagy kite-os vitorlás találkozik, az alábbi szabályok szerint kell kitérni.

13 -Jobb csapás szabály: Egyik eset lehet, ha a két jármű egymással szembe halad. A két jármű fél szélben vitorlázik. Ilyenkor mindig annak a hajónak van elsőbbsége mely jobb csapáson halad. A bal csapáson közlekedő járműnek ki kell térnie a másik elől, ki kell kerülnie! Minden más eset is ide tartozik, amikor az egyik hajó bal, a másik jobb csapáson halad. -Élesebb hajó, Lee oldali: A másik szabályunk, hogy mindig a Lee oldali hajónak van elsőbbsége. Ezt úgy is szokták nevezni, hogy mindig az élesebb hajónak van elsőbbsége. Természetesen akinek elsőbbsége van, az elől ki kell térnie a másik hajónak. Nézzük meg ezeket az eseteket. Ezen szabályok ismeretében elmondhatjuk, hogy mindig a jobb csapáson haladó hajónak van elsőbbsége, ha azonos csapáson haladnak akkor pedig a szél alattinak. Végezetük nézzünk meg pár szabályt, és javaslatot melyeket érdemes betartani: -Tilos szörfözni csatornán, folyón, hajókikötőben, strand területén, hajózási útvonalon (hajózási útvonalat keresztezhetünk, de folyamatosan nem szörfözhetünk rajta)! -Tilos szörfözni ködben, és éjszaka! -Vegyük figyelembe mindig a viharjelzést, zivatart, vízmélységet, korall vagy homokzátonyt! -Idegen helyen szörfözve mindig tájékozódjunk a helyről. Ezt megtehetjük helyi szörfiskolánál, polgármesteri hivatalban, esetleg kérdezzük meg a helyi szörfösöket! -Ha egyedül megyünk el szörfözni, mindig szóljunk valakinek hogy hova megyünk, és mikor tervezzük a visszaérkezést. Ha bajba kerülünk, így tudnak segítséget küldeni. -Mindig ügyeljünk a saját felszerelésünk épségére, ellenőrizzük indulás előtt! -Mindig viseljük a körülményekhez megfelelő ruházatot!

14 Biztonság Az előbbi ábrán látható volt pár fontos része a zsinórzatunknak, mint például biztonsági zsinór, chicken loop leoldó. Mindezek a biztonságunkat szolgálják. Nézzük meg mire is jók ezek, illetve mire kell figyelnünk ha elindulunk kite-ozni. 1.Szél iránya Mint már tudjuk, hogy vízen, offshore szélben gyakorolni nem szabad! Ha szárazföldön próbálkozunk akkor is meg kell tartanunk kb 250m távolságot a fáktól és egyéb építményektől, hogy egyenletes szélben gyakorolhassunk. Ennek az oka hogy a fák, házak illetve más építmények turbulenssé teszik a szelet. 2.Ernyő mérete Mindig az adott szélerősséghez, tudásszinthez, és testsúlyhoz megfelelő ernyőt kell választanunk. Ha nem tudjuk felmérni a viszonyokat, mindenképp kérjük gyakorlott kite-osok segítségét! A megfelelő ernyőválasztáshoz segítségünkre van az ernyőhöz hivatalosan kiadott széltartomány táblázat, melyből megtekinthetünk egy példát az olvasmányunk végén. 3.Trimmelés Ha a szél iránya, és erőssége is megfelelő, akkor indulhatunk gyakorolni (kezdőként javasolt oktató, vagy gyakorlott kite-os segítsége!). A biztonságunk megvédésének legelső szintje a trimmelés. Mint már említettük (és a képen láttuk), a trimmerrel lehet az erőt elvenni az ernyőből ha a szél ránk erősödne. Ha a trimmerrel a középső zsinórokat rövidítjük (trimmert magunk felé húzzuk, de-powerelünk) akkor az ernyőben kevesebb erő lesz, ha visszaengedjük és növeljük a hosszát akkor pedig több erő lesz az ernyőnkben.

15 4. Chickenloop A chickenloop az a hurok amivel magunkra tudjuk akasztani az ernyőnket. Ezt mindig ki kell biztosítani, erre szolgál a biztonsági tű (safety pin), így biztosan nem tud kiakadni a chickenloop a trapézkampóból. 5.Leoldás 1.szint Amennyiben bajba kerülnénk kiteozás közben, mindenképp megoldást kell rá találnunk. Ilyen eset lehet ha túl erőssé válika szél, vagy valami technikai probléma történik. Előfordulhat, hogy bármennyire is le vagyunk trimmelve, nem bírunk az ernyővel. Ilyenkor a megoldás hogy leoldjuk a chicken loop-ot magunkról. Ezt a piros chicken loop leoldóval tudjuk megtenni. Amikor leoldunk az ernyőnk leesik a vízre és egy biztonsági zsinóron fog rajtunk maradni, ami a trapézunkra rögzített leashhez (póráz) van csatlakoztatva. Ennek előnye hogy az ernyőnk nem repül el, és esetleg később fel tudjuk venni a vízről, de erő nem lesz benne így nem fog húzni. 6.Leoldás 2.szint A leoldás első szintjén az ernyőnk leesett és egy zsinóron rajtunk maradt. Erő nincs az ernyőben, biztonságban vagyunk. Előfordulhat viszont hogy más okból kellett leoldanunk, például összeakadtunk másik kite-ossal. Ilyen esetben, vagy bármikor amikor még leoldva sem érezzük biztonságban magunkat, még azt a maradék egy zsinórt is el kell engednünk. Ez az utolsó zsinór a trapézunkra kötött leash-hez csatlakozik, mint már azt tárgyaltuk. Biztonságunk megóvása érdekében a leash-ünket is le tudjuk oldani. Mint láttuk a felszerelésünkön, minden biztonsági (safety) dolog piros színnel van jelölve. Ilyen ugye a trimmer, chicken loop leoldó, és a leash leoldó is. Ez mindig a leash, trapézunk felöli részén van, és a leoldó helyes irányú meghúzásával elengedhetjük a kite-ot. Ha leldottuk a leash-t is, már semmilyen kötődésünk nincs az ernyőnkhöz így 100% biztonságban vagyunk. Sajnos az ernyőnk elrepült, de a testi biztonságunk az elsődleges, ezt ne feledjük el!

16 Biztonsági tippek: -gyakorláskor tartsunk minimum 3 zsinórhossz (kb 75m) távolságot mindentől (vízpart, fák, stégek, épületek, villanyvezeték, stb) és 1 zsinórhosszon belül (kb25m) semmi és senki ne legyen! -kezdőként ne merészkedjünk be egyedül erős szélben ( 30km/h felett)! -vigyázzunk a zsinórjainkkal! A kite zsinórok kg ot is bírnak, ezért ne csavarjuk a kezünkre mert megégetheti, megvágja! Ne kite-ozzunk gyűrűben, fülbevalóban, nyakláncban mert könnyen beleakadhat a zsinór és letépi ékszereinket, rosszabb esetben testrészeinket! -mielőtt használnánk felszerelésünket, bizonyosodjunk meg annak épségéről és ismerkedjünk meg egy kicsit a leoldási lehetőségekkel, hogy ha arra kerülne sor akkor egyből tudjunk cselekedni!

17 2011-es Ozone Tube kite-ok hivatalos széltartománya: (A széltartományok 75kg-os kite-osra vannak megadva)

18 Beaufort fokozatok: Beaufort fokozat csomó km/h Megnevezés Hatása a vízen Szélcsend Tükörsima vízfelület Gyenge szél A vízen apró fodrok láthatók Gyenge szél Kis hullámok, de a vízfelület még sima Mérsékelt szél Barázdált vízfelület, határozott hullámvonalakkal Mérsékelt szél Hosszú, alacsony hullámok, fehér tarajjal Élénk szél Közepesen magas hullámok fehér tarajjal Erős szél Nagy hullámok néhol átbukó tarajjal Igen erős szél A tarajokon összefüggő fehér hab jelenik meg. A hullámok nagyok Viharos szél Hosszú hullámhegyek, sűrű, fodros hullámokkal. A habok a szélirányhoz igazodva csíkokba rendeződnek Vihar Magas hullámhegyek, az egész vízfelület porzik, evezni széllel szemben már nem lehet Erős vihar A vízfelület fehéren porzik, hosszú, átbukó tarajokkal, magas hullámokkal Orkánszerű vihar Háborgó tenger különösen nagy hullámokkal. A vizet vízszintesen fújja a szél, a látótávolság nagyon lecsökken >120 Orkán Az egész vízfelület fehéren porzik. A szél letépi és elfújja a hullámtarajokat. A látótávolság gyakorlatilag megszűnik.

Helikopter motorok beállítása

Helikopter motorok beállítása Helikopter motorok beállítása A heli motorjának helyes beállítása nem egyszerű feladat, mivel azt üzem közben nem lehet elvégezni a motoron. Ezért megpróbálok pár ötletet adni a helimotorok helyes beállításához.

Részletesebben

VBKMSE Etikai Kódex. 1.. A VBKMSE teljességgel független minden politikai párttól, mozgalomtól és társaságtól.

VBKMSE Etikai Kódex. 1.. A VBKMSE teljességgel független minden politikai párttól, mozgalomtól és társaságtól. VBKMSE Etikai Kódex 1.. A VBKMSE teljességgel független minden politikai párttól, mozgalomtól és társaságtól. 2.. Bárki, vallási, politikai vagy egyéb megkülönböztetés nélkül tagja lehet a baráti körnek.

Részletesebben

HUSQVARNA AUTOMOWER 210 C HASZNÁLATI UTASÍTÁS

HUSQVARNA AUTOMOWER 210 C HASZNÁLATI UTASÍTÁS HUSQVARNA AUTOMOWER 210 C HASZNÁLATI UTASÍTÁS TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés és biztonság... 5 1.1 Bevezetés... 5 1.2 Jelzések az Automower fûnyírón... 6 1.3 Jelzések a használati utasításban... 7 1.4 Biztonsági

Részletesebben

KULTIVÁTOR. WingMaster. 2012-től Eredeti kézikönyv, 2012.01. hó

KULTIVÁTOR. WingMaster. 2012-től Eredeti kézikönyv, 2012.01. hó ÜZEMELTETÉSI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV KULTIVÁTOR WingMaster 2012-től Eredeti kézikönyv, 2012.01. hó Tartalomjegyzék 1. ELŐSZÓ... 1 1.1. A gép rendeltetésszerű használata... 1 1.2. Műszaki adatok...

Részletesebben

Kedves Gyerekek! Miért jó kerékpározni, kerékpárral közlekedni?

Kedves Gyerekek! Miért jó kerékpározni, kerékpárral közlekedni? Kedves Gyerekek! Minél nagyobbak lesztek, annál hamarabb jön el az idő, amikor egyedül fogtok közlekedni az utcákon, viszont ehhez nagyon fontos, hogy jól ismerjétek a közlekedés szabályait! Ezeket először

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 17. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 17. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fizika

Részletesebben

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50 Újpest-Belsőváros 2008. 09. 07. Juhász Emília TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS Alapige (textus): Mk 6,50 Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52 Ezután azonnal megparancsolta tanítványainak, hogy szálljanak hajóba, és menjenek

Részletesebben

SolarHP 23 L 36 L 50 L MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK

SolarHP 23 L 36 L 50 L MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK SolarHP 23 L 36 L 50 L MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2015.09.21. - 2 - Tartalom 1. Bevezetés... 3 1.1. Általános tudnivalók... 3 1.1.1. A gyártó

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ LN50QT-4 LN50QT-6 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ LN50QT-4 LN50QT-6 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KEZELÉSI ÚTMUTATÓ VEZETŐ ÉS UTASA A LN50QT-4/6 motorkerékpár egy vezető és egy utas részére készült, de mindig csak a Magyarországon érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően lehet

Részletesebben

SZÉLEZŐGÉP 3708 3708F. Használati utasítás

SZÉLEZŐGÉP 3708 3708F. Használati utasítás MAKITA SZÉLEZŐGÉP 3708 3708F Használati utasítás A jelen használati útmutatóban szereplő tartozékok nem feltétlenül leszállított tartozékok! A leszállított tartozékokról kérem érdeklődjön viszonteladóinknál!

Részletesebben

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Item: 3287 Hunor: 20255 Szülők figyelmébe: Kérjük olvassa végig a használati útmutatót mielőtt gyermeke kezébe adná a játékot. A) Biztonsági előírások 1. Mielőtt munkához

Részletesebben

9. Jelzőlámpás csomópontok forgalomszabályozása

9. Jelzőlámpás csomópontok forgalomszabályozása 9. JELZŐLÁMPÁS CSOMÓPONTOK FORGALOMSZABÁLYOZÁSA...1 9.1. ALAPFOGALMAK...1 9.1.1. Elnevezések...1 9.1.2. A forgalomirányítással összefüggő alapfogalmak...2 9.1.3. Működtetési módok...3 9.2. JELZŐLÁMPÁS

Részletesebben

Fúrókalapács HR2230 HASZNÁLATI UTASÍTÁS

Fúrókalapács HR2230 HASZNÁLATI UTASÍTÁS HASZNÁLATI UTASÍTÁS Fúrókalapács HR2230 KETTOS SZIGETELÉS FIGYELEM! Saját biztonsága érdekében a gép használata elott OLVASSA EL és ALAPOSAN GONDOLJA ÁT, majd KÉSOBBI FELHASZNÁLÁSRA ORIZZE MEG EZT A HASZNÁLATI

Részletesebben

Thule Coaster XT. Útmutató. FONTOS Őrizze meg ezt az útmutatót. B 51100985

Thule Coaster XT. Útmutató. FONTOS Őrizze meg ezt az útmutatót. B 51100985 Thule Coaster XT Útmutató FONTOS Őrizze meg ezt az útmutatót. B 51100985 TARTALOM 1 BEVEZETÉS 1.1 A kézikönyv rendeltetése 04 1.2 Az utánfutó rendeltetése 04 1.3 Műszaki adatok 04 2 ALKATRÉSZEK LEÍRÁSA

Részletesebben

Cikk szám: 1238 Használati utasítások

Cikk szám: 1238 Használati utasítások Cikk szám: 1238 Használati utasítások FONTOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. Mielőtt ezt vagy bármilyen más edzést elkezdene, konzultáljon kezelő orvosával. Kérje orvosa segítségét annak meghatározásában, hogy

Részletesebben

husqvarna automower 210 C használati utasítás

husqvarna automower 210 C használati utasítás husqvarna AUTOMOWER 210 C HASZNÁLATI UTASÍTÁS TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés és biztonság... 5 1.1 Bevezetés... 5 1.2 Jelzések az Automower fűnyírón... 6 1.3 Jelzések a használati utasításban... 7 1.4 Biztonsági

Részletesebben

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK Ikt.szám: 818-5/2012. PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE HATÁROZATOK SZÁMA: 154, 155, 156, 157/2012. (IV. 18.) 2 Jegyzőkönyv

Részletesebben

SZÉLEZŐGÉP 3707 3707F. Használati utasítás

SZÉLEZŐGÉP 3707 3707F. Használati utasítás MAKITA SZÉLEZŐGÉP 3707 3707F Használati utasítás A jelen használati útmutatóban szereplő tartozékok nem feltétlenül leszállított tartozékok! A leszállított tartozékokról kérem érdeklődjön viszonteladóinknál!

Részletesebben

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK 3. osztály Egy asztal körül 24-en ülnek, mindannyian mindig igazat mondanak. Minden lány azt mondja, hogy a közvetlen szomszédjaim közül pontosan az egyik fiú, és minden fiú azt mondja, hogy mindkét közvetlen

Részletesebben

Technikai Mérések és Ellenőrzések Módszertana

Technikai Mérések és Ellenőrzések Módszertana Technikai Mérések és Ellenőrzések a Segédlet a mérések lefolytatásához Készítette: Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Technikai Bizottsága Jóváhagyta: Az MNASZ Intéző Bizottsága Közzétéve: 2013.október

Részletesebben

6720801526-00.1V. Tárolós vízmelegítő. Tronic 1000 T ES 030/050/080/100/120-4 M 0 WIV-B. Telepítési és kezelési kézikönyv 6 720 801 513 (2011/11) HU

6720801526-00.1V. Tárolós vízmelegítő. Tronic 1000 T ES 030/050/080/100/120-4 M 0 WIV-B. Telepítési és kezelési kézikönyv 6 720 801 513 (2011/11) HU 6720801526-00.1V Tárolós vízmelegítő ES 030/050/080/100/120-4 M 0 WIV-B Telepítési és kezelési kézikönyv HU 2 Tartalom Tartalom 1 A szimbólumok magyarázata és biztonsági utasítások..............................

Részletesebben

AKKUMULÁTOROS ÜTVE CSAVARBEHAJTÓ GÉP. Használati utasítás

AKKUMULÁTOROS ÜTVE CSAVARBEHAJTÓ GÉP. Használati utasítás AKKUMULÁTOROS ÜTVE CSAVARBEHAJTÓ GÉP Használati utasítás 6934FD A jelen használati útmutatóban szereplő tartozékok nem feltétlenül leszállított tartozékok! A leszállított tartozékokról kérem érdeklődjön

Részletesebben

FÉMVÁZAS KEREK MEDENCE 488 cm 549 cm modellek

FÉMVÁZAS KEREK MEDENCE 488 cm 549 cm modellek FONTOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK A medence felállítása és használata előtt gondosan olvassa el, értelmezze és tartsa be valamennyi utasítást FÉMVÁZAS KEREK MEDENCE 488 cm 549 cm modellek Csak illusztráció.

Részletesebben

HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ NÉHÁNY FONTOS INFORMÁCIÓ

HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ NÉHÁNY FONTOS INFORMÁCIÓ HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ Tisztelt Vásárló! A termékünk megvásárlásával Ön egy új termékcsalád modern gáztűzhely használója lett. Kívánjuk, hogy a készülék minél jobb szolgálatot tegyen Önnek.

Részletesebben

M típusú fokozatkapcsoló. Üzemeltetési utasítás

M típusú fokozatkapcsoló. Üzemeltetési utasítás M típusú fokozatkapcsoló Üzemeltetési utasítás 2 Tartalomjegyzék Tartalom 1 Általános elöírások 1.1 Biztonsági elöírások 5 1.2 Elöírásszerü használat 5 2 Felépítés/Kivitelek 6 3 Szállítás 7 4 A fokozatkapcsoló

Részletesebben

ATF FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

ATF FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ATF FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Üdvözöljük az TÖBB SZÓRAKOZÁS, KEVESEBB SÉRÜLÉS! TARTALOMJEGYZÉK Fejezet Tartalom Oldal 1 Bevezetés 5 2 Biztonsági előírások 6 3 Használati előírások 7 4 Összeállítás 8-10 5

Részletesebben

ATF FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

ATF FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ATF FELHASZNÁLÓI Üdvözöljük az AirTrack Factory Hungary-nál! TÖBB SZÓRAOZÁS, EESEBB SÉRÜLÉS! TARTALOMJEGYZÉ 1 Bevezetés Fejezet Tartalom Oldal Ez a kézikönyv az AirTrack Factory termékeinek használatával

Részletesebben

Használati utasítás Hinomoto E224 Traktorhoz

Használati utasítás Hinomoto E224 Traktorhoz Használati utasítás Hinomoto E224 Traktorhoz - 1 - Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 2. Biztonsági, környezetvédelmi és tűzbiztonsági rendszabályok 3. A traktor felépítése 3.1 Műszerfal és kezelő szervek 3.2

Részletesebben

HU BEÉPÍTHETŐ FŐZŐLAPOK Használati útmutató: Beszerelés Karbantartás Használat

HU BEÉPÍTHETŐ FŐZŐLAPOK Használati útmutató: Beszerelés Karbantartás Használat BEÉPÍTHETŐ FŐZŐLAPOK Használati útmutató: Beszerelés Karbantartás Használat LG 430/LGF 43 és 40 / LG 755 I Ezt a berendezést a gyárból való kikerülés előtt szakértő és hozzáértő személyzet tesztelte és

Részletesebben

Biztonsági instrukciók: Általános instrukciók:

Biztonsági instrukciók: Általános instrukciók: Aqua kézikönyv R308 Biztonsági instrukciók: Mielőtt bármilyen edzésprogramba belekezdene, konzultáljon szakorvossal és essen át minden szükséges orvosi vizsgálaton! Csak olyan edzésprogramot végezzen,

Részletesebben

Kerékpáros Kisokos 2009 A Nemzeti Közlekedési Hatóság tájékoztató kiadványa szülõknek a gyermekek kerékpáros ismereteihez

Kerékpáros Kisokos 2009 A Nemzeti Közlekedési Hatóság tájékoztató kiadványa szülõknek a gyermekek kerékpáros ismereteihez ... tanuló tulajdona Kerékpáros Kisokos 2009 A Nemzeti Közlekedési Hatóság tájékoztató kiadványa szülõknek a gyermekek kerékpáros ismereteihez 2 Kisokos a kerékpáros közlekedésrõl szülõknek A kétkerekû

Részletesebben

Térkövezés helyes kivitelezése!

Térkövezés helyes kivitelezése! 2013. Térkövezés helyes kivitelezése! Kiss Zoltán www.kissbau.com 2013. Térkövezés helyes kivitelezése! Az udvar tervezése először egy gondolattal kezdődik, hogy valamit kellene kezdeni az udvarral, mert

Részletesebben

STIGA PARK 92 M 107 M 8211-3036-06

STIGA PARK 92 M 107 M 8211-3036-06 STIGA PARK 92 M 107 M 8211-3036-06 1. Park -1993 5. 2. Park -1993 6. 3. Park -1993 7. 4. Park -1993 8. 9. 13. 10. 14. R 11. L 15. Z X A+5 A B+5 B Y W 12. 16. V L+R HU MAGYAR SZIMBÓLUMOK Az alábbi szimbólumok

Részletesebben

Hasznos tanácsok, mi a teendő földrengés előtt, a rengés alatt és utána

Hasznos tanácsok, mi a teendő földrengés előtt, a rengés alatt és utána A földrengés a Föld felszínének hirtelen rázkódása. A földrengések általában tektonikus eredetűek, de vulkánkitörések, föld alatti üregek beomlása stb. is okozhatnak földrengést. A földrengéskor felszabaduló

Részletesebben

Fúrókalapács HR4501C HR4510C HR4511C HASZNÁLATI UTASÍTÁS

Fúrókalapács HR4501C HR4510C HR4511C HASZNÁLATI UTASÍTÁS HASZNÁLATI UTASÍTÁS Fúrókalapács HR4501C HR4510C HR4511C KETTŐS SZIGETELÉS FIGYELEM! Saját biztonsága érdekében a gép használata előtt OLVASSA EL és ALAPOSAN GONDOLJA ÁT, majd KÉSŐBBI FELHASZNÁLÁSRA ŐRIZZE

Részletesebben

PROFITENT solution for you

PROFITENT solution for you PROFITENT solution for you Profitent Seria 40 Használati útmutató Köszönjük, hogy a magas minőségű Profitent sátorrendszert választotta! Forgalmazza: Global Party Trend Kft. 1157 Budapest Nyírpalota Út

Részletesebben

John Gardener G81061 benzines fűkasza. Használati útmutató

John Gardener G81061 benzines fűkasza. Használati útmutató John Gardener G81061 benzines fűkasza Használati útmutató Üzembe helyezés előtt olvassa el a kezelési útmutatót és a biztonsági előírásokat. Mindig tartsa be a vonatkozó utasításokat! 2 4 5 6 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Használati utasítás és Jótállási jegy. Nitroscooters elektromos rollerek

Használati utasítás és Jótállási jegy. Nitroscooters elektromos rollerek Használati utasítás és Jótállási jegy Nitroscooters elektromos rollerek Használati utasítás Verzió 20100601 Kedves roller tulajdonos! Köszönjük, hogy a Nitroscooters márka elektromos modelljét választotta.

Részletesebben

Gázfűtő készülék. Használati utasítás. Modellszám: MGH-01

Gázfűtő készülék. Használati utasítás. Modellszám: MGH-01 Gázfűtő készülék Használati utasítás Modellszám: MGH-01 1 BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK A fűtőkészüléket mindig az útmutatás szerint használja, és a készülékkel együtt őrizze meg azt. A gázmelegítőt NE helyezze

Részletesebben

STIGA VILLA 92 M 107 M 8211-3037-04

STIGA VILLA 92 M 107 M 8211-3037-04 STIGA VILLA 92 M 107 M 8211-3037-04 1. 2. A C B 3. 4. 5. 6. A+5 A B+5 B 7. 8. 9. R 10. L Z X Y W 11. 12. V L+R HU MAGYAR SZIMBÓLUMOK Az alábbi szimbólumok láthatók a gépen, hogy emlékeztessék Önt: használata

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ FPR-90-120-140DE-R. Mobil légkondicionáló berendezés infra távirányítóval

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ FPR-90-120-140DE-R. Mobil légkondicionáló berendezés infra távirányítóval KEZELÉSI ÚTMUTATÓ FPR-90-120-140DE-R Mobil légkondicionáló berendezés infra távirányítóval Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket. Kérjük, hogy használat előtt figyelmesen olvassa el a kezelési útmutatóban

Részletesebben

HORDOZHATÓ SZALAGFŰRÉSZ. Használati utasítás 2107F

HORDOZHATÓ SZALAGFŰRÉSZ. Használati utasítás 2107F HORDOZHATÓ SZALAGFŰRÉSZ Használati utasítás 2107F 2 Magyarázatok az ábrák számozott részleteihez 1. Rögzítőgomb 2. Kioldó kapcsoló 3. Sebességszabályozó gomb 4. Lámpakapcsoló 5. Meglazítás iránya 6. Meghúzás

Részletesebben

A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA P Q A B C D

A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA P Q A B C D A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA A termosztát gomb B időkapcsoló gomb C ellenőrző lámpa D funkcióválasztó gomb E üvegajtó F alsó fűtőszál G lapos sütőrács H zsírfelfogó tálca I íves sütőrács (egyes modelleknél) L morzsatálca

Részletesebben

XI. Kecskemét Kupa. Országos Ju-Jitsu Verseny Versenykiírás. 2005 november 26. Kecskemét, Városi Sportcsarnok, Olimpia u. 1.

XI. Kecskemét Kupa. Országos Ju-Jitsu Verseny Versenykiírás. 2005 november 26. Kecskemét, Városi Sportcsarnok, Olimpia u. 1. XI. Kecskemét Kupa Országos Ju-Jitsu Verseny Versenykiírás 2005 november 26. Kecskemét, Városi Sportcsarnok, Olimpia u. 1. XI. Kecskemét Kupa Országos Ju-Jitsu Verseny 2005 november 26. Kecskemét, Városi

Részletesebben

VLP-sorozatú lineáris labortápegység

VLP-sorozatú lineáris labortápegység Conrad Vevőszolgálat, 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: 319 0250 VLP-sorozatú lineáris labortápegység Rendelési szám: 51 14 06 VLP 2403 Pro 51 14 01 VLP 1303 Pro 51 14 02 VLP 1602 Pro 51 14 03 VLP 1405

Részletesebben

Tartalom. Környezetvédelem A melegítő fiók leírása Biztonsági tippek Bekötés Beépítés A melegítő fiók használata Tisztítás és karbantartás

Tartalom. Környezetvédelem A melegítő fiók leírása Biztonsági tippek Bekötés Beépítés A melegítő fiók használata Tisztítás és karbantartás HU Tartalom Környezetvédelem A melegítő fiók leírása Biztonsági tippek Bekötés Beépítés A melegítő fiók használata Tisztítás és karbantartás KÖRNYEZETVÉDELEM: A termékhez használt csomagolóanyagok újrahasznosíthatók.

Részletesebben

Virágtartó fa. OBI Csináld ma. Szükséges ismeretek: Gyakorlott. Tartalom. Az elkészítés idej. Méretek Átmérő Virágtartó: Lábazat: Teljes magasság:

Virágtartó fa. OBI Csináld ma. Szükséges ismeretek: Gyakorlott. Tartalom. Az elkészítés idej. Méretek Átmérő Virágtartó: Lábazat: Teljes magasság: OBI Csináld ma 1 Virágtartó fa Szükséges ismeretek: Gyakorlott Tartalom Az elkészítés idej Bevezetés/Ötletek & fortélyok 2. old. Bevásárlólista 3. old. Szerszámlista 4. old. Barkácsútmutató 5. 13. old.

Részletesebben

AKKUMULÁTOROS FÚRÓ- ÉS CSAVARBEHAJTÓ GÉP 6207D 6217D 6317D 6337D 6347D. Használati utasítás

AKKUMULÁTOROS FÚRÓ- ÉS CSAVARBEHAJTÓ GÉP 6207D 6217D 6317D 6337D 6347D. Használati utasítás MAKITA AKKUMULÁTOROS FÚRÓ- ÉS CSAVARBEHAJTÓ GÉP 6207D 6217D 6317D 6337D 6347D Használati utasítás A jelen használati útmutatóban szereplő tartozékok nem feltétlenül leszállított tartozékok! A leszállított

Részletesebben

Fizika 1i gyakorlat példáinak kidolgozása 2012. tavaszi félév

Fizika 1i gyakorlat példáinak kidolgozása 2012. tavaszi félév Fizika 1i gyakorlat példáinak kidolgozása 2012. tavaszi félév Köszönetnyilvánítás: Az órai példák kidolgozásáért, és az otthoni példákkal kapcsolatos kérdések készséges megválaszolásáért köszönet illeti

Részletesebben

Használati utasítás és Jótállási jegy. Nitroscooters elektromos tricikli

Használati utasítás és Jótállási jegy. Nitroscooters elektromos tricikli Használati utasítás és Jótállási jegy Nitroscooters elektromos tricikli Használati utasítás Verzió 20130401 Kedves roller tulajdonos! Köszönjük, hogy a Nitroscooters márka elektromos modelljét választotta.

Részletesebben

1/18. Használati utasítás OLAJSÜTŐK. line 1/18

1/18. Használati utasítás OLAJSÜTŐK. line 1/18 1/18 Használati utasítás OLAJSÜTŐK line 1/18 2/18 Fejezet TARTALOM oldal A.1 ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK...3 A.1.1 BEVEZETÉS...3 A.1.2 FIGYELMEZTETÉSEK...3 A.1.3 MOZGATÁS...4 A.1.4 KICSOMAGOLÁS...4 A.2 ÖKOLÓGIAI

Részletesebben

MIT KELL TENNI VÉSZHELYZETBEN

MIT KELL TENNI VÉSZHELYZETBEN MIT KELL TENNI VÉSZHELYZETBEN 6 o VÉSZVILLOGÓ 183 o HA A MOTOR TÚLMELEGEDET 183 o AZ AUTOMATA SEBESSÉGVÁLTÓ o TÚLMELEGEDÉSE 184 o A GÉPKOCSI MEGEMELÉSE ÉS A KEREKEK CSERÉJE 184 o Az emelõ helye 184 o Pótkerék

Részletesebben

KJ 60 HIDROPNEUMATIKUS SZEGECSANYAHÚZÓGÉP M3-M8 SZEGECSANYÁKHOZ HASZNÁLATI UTASÍTÁS KARBANTARTÁS FELJEGYZÉSEK

KJ 60 HIDROPNEUMATIKUS SZEGECSANYAHÚZÓGÉP M3-M8 SZEGECSANYÁKHOZ HASZNÁLATI UTASÍTÁS KARBANTARTÁS FELJEGYZÉSEK KJ 60 HIDROPNEUMATIKUS SZEGECSANYAHÚZÓGÉP M3-M8 SZEGECSANYÁKHOZ HASZNÁLATI UTASÍTÁS KARBANTARTÁS FELJEGYZÉSEK BIZTONSÁGI LÉPÉSEK ÉS ELŐÍRÁSOK FIGYELEM!!! Minden elvégzendő műveletet a biztonsági előírásnak

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Gráfelmélet II. Gráfok végigjárása

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Gráfelmélet II. Gráfok végigjárása Gráfelmélet II. Gráfok végigjárása DEFINÍCIÓ: (Séta) A G gráf egy olyan élsorozatát, amelyben a csúcsok és élek többször is szerepelhetnek, sétának nevezzük. Egy lehetséges séta: A; 1; B; 2; C; 3; D; 4;

Részletesebben

Mennyit termelhetünk a felszín alatti vízkészletekbıl? DR. VÖLGYESI ISTVÁN

Mennyit termelhetünk a felszín alatti vízkészletekbıl? DR. VÖLGYESI ISTVÁN 1 Mennyit termelhetünk a felszín alatti vízkészletekbıl? DR. VÖLGYESI ISTVÁN Kulcsszavak: hidrogeológia, kitermelhetı vízkészletek, víztermelés környezeti korlátai, utánpótlódás, parti szőrés, kolmatáció

Részletesebben

RAC 180 HIDROPNEUMATIKUS SZEGECSELŐGÉP. 2,4* 6,0** MM-ES SZEGECSEKHEZ (* Nem alumínium, **Csak alumínium)

RAC 180 HIDROPNEUMATIKUS SZEGECSELŐGÉP. 2,4* 6,0** MM-ES SZEGECSEKHEZ (* Nem alumínium, **Csak alumínium) RAC 180 HIDROPNEUMATIKUS SZEGECSELŐGÉP 2,4* 6,0** MM-ES SZEGECSEKHEZ (* Nem alumínium, **Csak alumínium) HASZNÁLATI UTASÍTÁS KARBANTARTÁS FELJEGYZÉSEK FIGYELEM!!! Minden elvégzendő műveletet a biztonsági

Részletesebben

Ritzelés körkéses ritzelőgépeken

Ritzelés körkéses ritzelőgépeken Ritzelés körkéses rizelőgépeken - 1 - Ritzelés körkéses ritzelőgépeken 1 Bevezető A ritzen német szó hasítást, karcolást jelent. Nyomdai körökben ritzelés (riccelés) alatt leginkább öntapadó anyagok öntapadó

Részletesebben

POWX152 HU 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK SZERSZÁMGÉPEKHEZ...

POWX152 HU 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK SZERSZÁMGÉPEKHEZ... 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK SZERSZÁMGÉPEKHEZ... 4 5.1 Munkakörnyezet... 4 5.2 Elektromos biztonsá... 4 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a.

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. TM Használati utasítás 2 Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. tulajdonában lévő védjegyek Olaszországban és más országokban. Szerzői jogok fenntartva Technogym s.p.a.,

Részletesebben

Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban

Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban Az Architectural Desktop program 2004-es változatáig kellett várni arra, hogy az AutoCAD alapú építész programban is megjelenjenek

Részletesebben

Szakköri segédlet. FIZIKA 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Bolykiné Katona Erzsébet

Szakköri segédlet. FIZIKA 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Bolykiné Katona Erzsébet Szakköri segédlet FIZIKA 7-8. évfolyam 2015. Összeállította: Bolykiné Katona Erzsébet 1 Tartalomjegyzék 1. Szakköri tematika. 2 2. Szakköri tanári segédlet... 8 2.1. Hosszúság, terület, idő, térfogat,

Részletesebben

Hatvani István fizikaverseny 2015-16. 3. forduló. 1. kategória

Hatvani István fizikaverseny 2015-16. 3. forduló. 1. kategória 1. kategória 1.3.1. Február 6-a a Magyar Rádiótechnikai Fegyvernem Napja. Arra emlékezünk ezen a napon, hogy 1947. február 6-án Bay Zoltán és kutatócsoportja radarral megmérte a Föld Hold távolságot. 0,06

Részletesebben

Először is szeretném megköszönni az ismételt jelölést! Óriási megtiszteltetésként ért!

Először is szeretném megköszönni az ismételt jelölést! Óriási megtiszteltetésként ért! Tisztelt Jelölő Bizottság, Tisztelt Elnökség, Kedves Kollégák! Először is szeretném megköszönni az ismételt jelölést! Óriási megtiszteltetésként ért! Átolvasva a kollégák által korábbi években leadott

Részletesebben

Főzőlap kapcsológomb 2. ábra Piezoelektromos gyújtó 4. ábra. Gázégőfúvóka 5. ábra 9. ábra

Főzőlap kapcsológomb 2. ábra Piezoelektromos gyújtó 4. ábra. Gázégőfúvóka 5. ábra 9. ábra Nyomáscsatlakozó Minimum (by-pass) fúvóka 1. ábra Főzőlap kapcsológomb 2. ábra Piezoelektromos gyújtó 4. ábra Gázégőfúvóka 5. ábra 9. ábra 6. ábra 02/2002 IV 5410.239.00 1. rész Beszerelés GÁZTŰZHELY -

Részletesebben

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban A kiadvány az elnyert TÁMOP-6.1.2/A-09/1-2009-0047 Egészségmegőrzés a Dunanett Kft-nél pályázat részeként készült 2 A Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

P 520D P 525D Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi.

P 520D P 525D Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. Használati utasítás P 520D P 525D Olvassa el figyelmesen a használati utasítást, és gyœzœdjön meg róla, hogy megértette azt, mielœtt a gépet használatba veszi. Hungarian A SZIMBÓLUMOK MAGYARÁZATA Egyezményes

Részletesebben

A becsomagolt berendezés felemelése és mozgatása...11. A helyszín megválasztása...12. Kicsomagolás...13. 1.3.1 Összeszerelés...15

A becsomagolt berendezés felemelése és mozgatása...11. A helyszín megválasztása...12. Kicsomagolás...13. 1.3.1 Összeszerelés...15 A Technogym, a Selection TM és az Ergo Multigrips TM a Technogym s.p.a. tulajdonában lévő védjegyek Olaszországban és más országokban. Szerzői jogok fenntartva Technogym s.p.a., 2003 május. A Technogym

Részletesebben

Mosogatógép DW12-EFM. Code 0120505536 - 1 -

Mosogatógép DW12-EFM. Code 0120505536 - 1 - Mosogatógép DW12-EFM Code 0120505536-1 - Biztonsági figyelmeztetések Gondosan olvassa el a kezelési útmutatóban szereplő utasításokat, mivel azok fontos információkat tartalmaznak a készülék biztonságos

Részletesebben

UTASÍTÁSOK AZ UNICLIC BURKOLÓANYAG LERAKÁSÁHOZ

UTASÍTÁSOK AZ UNICLIC BURKOLÓANYAG LERAKÁSÁHOZ UTASÍTÁSOK AZ UNICLIC BURKOLÓANYAG LERAKÁSÁHOZ 1) ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK Az UNICLIC olyan forradalmian új rendszer, amellyel ragasztó nélkül végezhető a laminált padlóburkolók lerakása. A padlólapok összeillesztéséhez

Részletesebben

BBBZ kódex -------------------------------------------------------------------------------------------------------

BBBZ kódex ------------------------------------------------------------------------------------------------------- 4.3.3 Különleges propulziós eszközök A hajócsavartól eltérő propulziós eszközök kialakulása A hajók mechanikus eszközökkel történő hajtása a legrégibb idők óta foglalkoztatta az embereket, és több-kevesebb

Részletesebben

MINI SEGWAY. Üzemeltetési útmutató. Forgalmazó, importőr: Anico Kft.

MINI SEGWAY. Üzemeltetési útmutató. Forgalmazó, importőr: Anico Kft. MINI SEGWAY Üzemeltetési útmutató Forgalmazó, importőr: Anico Kft. Tartalom 1. A mini segway biztonságos használata.... 3 1.1 A biztonságos használatról...3 1.2 A vezető testsúlyának korlátai...4 1.3 A

Részletesebben

ELEKTROMOS ÁTFOLYÓS VÍZMELEGÍTŐ

ELEKTROMOS ÁTFOLYÓS VÍZMELEGÍTŐ ELEKTROMOS ÁTFOLYÓS VÍZMELEGÍTŐ Az elhasznált terméket nem szabad kommunális hulladékként kezelni. A szétszerelt készüléket újrahasznosítás céljából elektromos és elektronikus készülékek gyűjtő helyére

Részletesebben

HÁZTARTÁSI VARRÓGÉP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

HÁZTARTÁSI VARRÓGÉP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SP100 sorozat HÁZTARTÁSI VARRÓGÉP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Mielőtt használatba venné a varrógépet, figyelmesen olvassa át ezt az útmutatót, és mindig tartsa be az utasításokat. Tartsa kéznél ezt az útmutatót,

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ DEHUMIDIFIER CFO-16E

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ DEHUMIDIFIER CFO-16E KEZELÉSI ÚTMUTATÓ DEHUMIDIFIER CFO-16E FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK Ne telepítse és ne használja a párátlanítót mielőtt elolvasta volna az összes utasítást. Ezek az utasítások a párátlanító üzemeltetésének

Részletesebben

Örömre ítélve. Már jön is egy hölgy, aki mint egy

Örömre ítélve. Már jön is egy hölgy, aki mint egy Örömre ítélve Fotók: Gál Efraim Ha a drog egy fallal körbezárt város, akkor ki engedélyezi vagy tiltja a kijárást? Vajon ha az embernek több száz kulcsa lenne az örömhöz, bárhova bezárhatnák? Nem tudom.

Részletesebben

Gyalugép HASZNÁLATI UTASÍTÁS KP0810 KP0810C

Gyalugép HASZNÁLATI UTASÍTÁS KP0810 KP0810C Gyalugép HASZNÁLATI UTASÍTÁS KP0810 KP0810C 2 3 4 Magyarázatok az ábrák számozott részleteihez 1) Forgatógomb 31) Gyaluforgács kiömlonyílása 2) Mutató 32) Bemélyedés 3) Rögzítogomb / biztonsági reteszelo

Részletesebben

KERÁMIALAPOS TŰZHELY CH-54 VB KEZELÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 08.2004 2430.29.WE1.01.00.0

KERÁMIALAPOS TŰZHELY CH-54 VB KEZELÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 08.2004 2430.29.WE1.01.00.0 KERÁMIALAPOS TŰZHELY CH-54 VB 4 8.4 4.9.WE... KEZELÉSI ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 6 HIBAELHÁRÍTÁS HIBAELHÁRÍTÁS FIGYELEM! Bármilyen javítás előtt a tűzhelyet le kell választani az elektromos hálózatról! Ha

Részletesebben

POWX07551T HU 1 BERENDEZÉS... 4 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 4 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 4 4 JELZÉSEK... 5 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POWX07551T HU 1 BERENDEZÉS... 4 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 4 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 4 4 JELZÉSEK... 5 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 BERENDEZÉS... 4 2 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 4 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 4 4 JELZÉSEK... 5 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 5 5.1 Munkakörnyezet... 5 5.2 Elektromos biztonság... 5 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

Szúrófurészgép HASZNÁLATI UTASÍTÁS

Szúrófurészgép HASZNÁLATI UTASÍTÁS HASZNÁLATI UTASÍTÁS Szúrófurészgép 4326 4327 4328 4329 KETTOS SZIGETELÉS FIGYELEM! Saját biztonsága érdekében a gép használata elott OLVASSA EL és ALAPOSAN GONDOLJA ÁT, majd KÉSOBBI FELHASZNÁLÁSRA ORIZZE

Részletesebben

Használati utasítás Kubota B1-14D, B1-15D, B1-16D, B1-17D Traktorokhoz

Használati utasítás Kubota B1-14D, B1-15D, B1-16D, B1-17D Traktorokhoz Használati utasítás Kubota B1-14D, B1-15D, B1-16D, B1-17D Traktorokhoz - 1 - I. Bevezetés A Kubota B1-14D, B1-15D, B1-16D és B1-17D olyan négy kerék meghajtású, többcélú kerti traktor, ami a kertészetek,

Részletesebben

Elektromágneses hullámok, a fény

Elektromágneses hullámok, a fény Elektromágneses hullámok, a fény Az elektromos töltéssel rendelkező testeknek a töltésük miatt fellépő kölcsönhatását az elektromos és mágneses tér segítségével írhatjuk le. A kölcsönhatás úgy működik,

Részletesebben

Orrfűrész. Használati utasítás JR1000FT

Orrfűrész. Használati utasítás JR1000FT Orrfűrész Használati utasítás JR1000FT 2 Szimbólumok Az alábbiakban a géppel kapcsolatosan használt szimbólumokat soroljuk fel. Gondoskodjon arról, hogy a gép használatba vétele előtt tisztában legyen

Részletesebben

MUNKAANYAG. Gombos József. Marógépek ellenőrzése, beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai

MUNKAANYAG. Gombos József. Marógépek ellenőrzése, beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai Gombos József Marógépek ellenőrzése, beállítása A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai A követelménymodul száma: 2273-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-012-30

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

MAKITA. GYALU KP312S Használati utasítás

MAKITA. GYALU KP312S Használati utasítás MAKITA GYALU KP312S Használati utasítás (1) Mélységállítógomb (2) Jelző lemez (3) Indítókapcsoló (4) Rögzítőgomb a kapcsolóhoz (5) Újraindító kapcsoló (6) Stift (7) Vezető lemez (8) Hátsó talp (9) Láb

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 28. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 28. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Biztonsági tudnivalók

Biztonsági tudnivalók Biztonsági tudnivalók Az ebben a kézikönyvben alkalmazott jelek Ezek a jelek fontos információkat szolgáltatnak. Teljes mértékben figyelembe kell venni ezeket az utasításokat. Veszély! Ezeknek az utasításoknak

Részletesebben

Használati utasítás és Jótállási jegy. Nitroscooters benzines rollerek

Használati utasítás és Jótállási jegy. Nitroscooters benzines rollerek Használati utasítás és Jótállási jegy Nitroscooters benzines rollerek Használati utasítás Verzió 20100601 Kedves roller tulajdonos! A rollert mindenki a saját felelőségére használhatja!! Köszönjük, hogy

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 15. FÖLDRAJZ KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 15. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Földrajz középszint

Részletesebben

Buzsáki Gábor: Az életed kiszámolható!

Buzsáki Gábor: Az életed kiszámolható! Minden jog fenntartva 2015 www.asztropatika.hu 1 Ha egy problémával sokat foglalkozol, előbb-utóbb rátalálsz a megoldásra! Pontosan úgy, ahogyan ez lassan már 20 éve velem is történt a személyes tanácsadásaim

Részletesebben

ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV. Vezeték nélküli távirányító készlet

ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV. Vezeték nélküli távirányító készlet ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV Vezeték nélküli távirányító készlet MODELLEK: BRC4C65 BRC4C66 Köszönjük, hogy Daikin gyártmányú klímaberendezést választott! Olvassa el figyelmesen ezt az üzemeltetési kézikönyvet,

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. Explorer 2T-4T

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. Explorer 2T-4T KEZELÉSI ÚTMUTATÓ VEZETŐ ÉS UTASA A motorkerékpár egy vezető és egy utas részére készült, de mindig csak a Magyarországon érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően lehet használni. A jármű össztömege

Részletesebben

Az egyes részletek bemutatása.

Az egyes részletek bemutatása. Az egyes részletek bemutatása. 1 Géptest 4 Rögzítő kar 2 Ki/Bekapcsoló és a biztonsági gomb 5 Plexi védőbúra (elszívó csatlakozó) 3 Fordulatszám szabályzó 6 Rögzítő csavar További részletek bemutatása.

Részletesebben

Haka mûanyag- és alumínium-betétes csõvezeték rendszer

Haka mûanyag- és alumínium-betétes csõvezeték rendszer Haka mûanyag- és alumínium-betétes csõvezeték rendszer Magyarországon forgalomba került Haka csõvezeték rendszert három fõ csoportra oszthatjuk: 5 rétegû alumíniumbetétes csõ (1. ábra) 5 rétegû padlófûtéscsõ

Részletesebben

KEZELÉSI ÉS SZERELÉSI UTASÍTÁS Vaillant VGH 130, 160, 190, 220/5 XZU típusú, gáztüzelésű, tároló rendszerű vízmelegítőkhöz

KEZELÉSI ÉS SZERELÉSI UTASÍTÁS Vaillant VGH 130, 160, 190, 220/5 XZU típusú, gáztüzelésű, tároló rendszerű vízmelegítőkhöz KEZELÉSI ÉS SZERELÉSI UTASÍTÁS Vaillant VGH 130, 160, 190, 220/5 XZU típusú, gáztüzelésű, tároló rendszerű vízmelegítőkhöz Kérjük, hogy a VGH típusú vízmelegítő védőanódját rendszeresen (legalább évente

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 40. Melléklet: 41. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 40. Melléklet: 41. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.40/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1994. május 30. ENSZ-EGB 41. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Geometriai optika. A fénytan (optika) a fényjelenségekkel és a fény terjedési törvényeivel foglalkozik.

Geometriai optika. A fénytan (optika) a fényjelenségekkel és a fény terjedési törvényeivel foglalkozik. Geometriai optika A fénytan (optika) a fényjelenségekkel és a fény terjedési törvényeivel foglalkozik. A geometriai optika egyszerű modell, amely a fény terjedését a fényforrásból minden irányba kilépő

Részletesebben

KÖRFŰRÉSZ. 190 mm 5704R. Használati utasítás

KÖRFŰRÉSZ. 190 mm 5704R. Használati utasítás MAKITA KÖRFŰRÉSZ 190 mm 5704R Használati utasítás A jelen használati útmutatóban szereplő tartozékok nem feltétlenül leszállított tartozékok! A leszállított tartozékokról kérem érdeklődjön viszonteladóinknál!

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GARANCIAKÁRTYA

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GARANCIAKÁRTYA Termék: GARANCIAKÁRTYA??? 1. A KH Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor

Részletesebben