9. Jelzőlámpás csomópontok forgalomszabályozása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "9. Jelzőlámpás csomópontok forgalomszabályozása"

Átírás

1 9. JELZŐLÁMPÁS CSOMÓPONTOK FORGALOMSZABÁLYOZÁSA ALAPFOGALMAK Elnevezések A forgalomirányítással összefüggő alapfogalmak Működtetési módok JELZŐLÁMPÁS FORGALOMIRÁNYÍTÁS TERVEZÉSE Tervezési szempontok Jelzőlámpák telepítésének szükségessége A tervezési forgalom A TERVEZÉS LÉPÉSEI Közelítő geometriai tervezés A forgalmi áramlatok fázisba rendezése, a fázisszám meghatározása Fázisonként mértékadó forgalom és közelítő kapacitásszámítás Részletesebb geometriai tervezés, jelzőlámpa-elhelyezés Fázissorrend meghatározása Periódusidő felvétele Zöldidők meghatározása Kapacitásszámítás Fázisidőterv szerkesztése Felállási hosszak számítása, geometriai elrendezés finomítása KERÉKPÁROS FORGALOM ÉS A KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS ÁTVEZETÉSE ÖSSZEHANGOLÁS...16 IRODALOM Jelzőlámpás csomópontok forgalomszabályozása 9.1. Alapfogalmak A jelzőlámpás forgalomirányítás helyes alkalmazása jelentősen növeli egy csomópont kapacitását és forgalombiztonságát, valamint csökkenti a járművezetők időveszteségét, ha a forgalom nagysága indokolja a jelzőlámpa alkalmazását Elnevezések A forgalomirányítás kényszerítően befolyásolja a forgalom lebonyolódását, ezért körültekintően, a szabályok betartásával kell megtervezni. Nem elegendő a járművek forgalmát ismerni, a gyalogosok és kerékpárosok igényei mellett a nappali forgalom ingadozását is figyelembe kell venni. A jelzőlámpás irányítás szükségességét számos tényező indokolttá teheti (pl. forgalom nagysága, sebesség, túlzott várakozási idők a mellékirányból vagy a gyalogosoknál, balesetek, helyi adottságok, látási viszonyok) Ez a forgalomtechnika egyik legszigorúbban szabályozott területe. A legfontosabb előírásokat az irodalomjegyzék tartalmazza. Tervezéskor minden előírás érvényességét és a számadatokat tételesen ellenőrizni kell, mert a szabályok gyakran változnak! A jelzőlámpás forgalomirányítás alapvető eleme a fényjelző készülék. Felépítése, elemeinek elnevezése a 9.1. ábrán látható.

2 9.1. ábra a fényjelző készülék felépítése A csomópont területén számos jelzőfajta kerül elhelyezésre a forgalmi szituációtól, a résztvevő járművektől függően. A csomópontban található jelzők nevét foglalja össze a 9.2. ábra ábra a jelzőlámpák elrendezése A forgalomirányítással összefüggő alapfogalmak A jelzőlámpás irányítás alkalmazása, tervezése során számos jól definiálható fogalom merül fel. Ezek közül néhány kiemelkedő fontosságú alapfogalmat határoz meg ez a pont, a többi fontos elem definícióját a fogalommal közös a fejezetben tárgyaljuk.

3 fázis: Az egyidejűleg megengedett csomóponti mozgások - az egyidejű szabad (zöld) jelzések - csoportja. Egy négyágú csomópontban 12 forgalmi irány lehet. fázisidőterv: A periódusidő felosztása közbenső időkre és a fázisok zöld időire. Jelzőcsoportonként - az egy időben azonos jelzést adó lámpákra - egy sora van. Az egyezményes jelkulccsal ábrázolt tervet nevezik fázistervnek is. (Tervezésének lépéseit külön pontban tárgyaljuk.) periódusidő, (P): A jelzésképek egyszeri ismétlődése közötti idő. Szokásos periódusidők: s. közbenső idő (tk):a keresztező, vagy fonódó mozgásokat tartalmazó fázisok esetén a kihaladó fázis zöldidejének vége és a behaladó fázis zöldidejének eleje közötti biztonsági idő; másodpercre felfelé kerekítve. (Számítása külön pontban.) ürítési idő (tü): a helyzetjelző vonalon áthaladó utolsó járműnek a helyzetjelző vonal és a keresztező forgalmi irány útpályájának legtávolabbi széle, továbbá egy járműhossz (6m) távolság megtételéhez szükséges idő. behaladási idő (tb): a szabadjelzés elején behaladó első járműnek a helyzetjelző vonaltól, az előző fázisban keresztező irányban haladó jármű útpályájának legközelebbi széléig terjedő távolság megtételéhez szükséges idő Működtetési módok A forgalom folyamatosan változik. Ezt a változást számos tényező befolyásolja (napszak, évszak, időjárás, hálózat stb.), és minden forgalmi helyzetre létezik egy optimális fázisidőterv. A különböző vezérlések célja, hogy a jelzőlámpa programja minél jobban kiszolgálja a forgalom pillanatnyi igényeit. Elvileg háromféle vezérlési alapelv létezik, de a magyar gyakorlatban csak az első kettő terjedt el. a) Állandó időtervű (fix programos) vezérlés. Az egyes napszakokra - pl. reggeli csúcs (RECS) - normál program (N) - délutáni csúcs (DUCS) - külön programokat (fázisterveket) tartalmaz. A programokat időmérő óra (órajel) váltja. b) Forgalomfüggő vezérlés. Összehangolásban a napszakok fix programjait néhány forgalomszámláló stratégiai detektor váltja. Egyedi (szinguláris) csomópontban fázisonként 2-2 detektor szükséges: az egyik a helyzetjelző vonaltól 4...5, a másik m-re. Ebben az esetben a fix programok váltásán kívül fázisnyújtás és/vagy fáziskihagyás is lehetséges. c) Forgalom által szabályozott vezérlés. A fázisonként 2-2 detektoron mért adatokból egy mikroszámítógép periódusonként új - akár összehangolt - fázistervet készít. A fix programos vezérlés elavult. Új vezérlés csak forgalomfüggő lehet. Az egyes jelzőlámpák vezérlőszekrényei rendszerbe - hálózatba - is köthetők. Ez a forgalomirányító központ.

4 9.2. Jelzőlámpás forgalomirányítás tervezése Tervezési szempontok A jelzőlámpás forgalomirányítás tervezése során több szempontot kell figyelembe venni. A forgalomirányítás indokoltságát megszabó és a tervezést befolyásoló legfontosabb csomóponti jellemzők: a forgalom nagysága és járműfajták szerinti megoszlása; időbeli ingadozása sebesség a helyi adottságok, látási akadályok, túlzott várakozási idők (például gyalogosoknál) balesetek adatai, helyi eloszlásuk Meglévő csomópont jelzőlámpás forgalomirányításának áttervezése előtt meg kell vizsgálni, hogy a jelenlegi geometriai kialakítás alkalmas-e, vagy áttervezés szükséges. A figyelembe veendő tervezési és forgalombiztonsági szempontok meglévő és építés előtti csomópont tervezésénél: a megállások száma és/vagy a várakozási idők összege minimális legyen az irányítás lehetőleg forgalomfüggő és összehangolt legyen a programváltási időpontok a forgalom időbeni lefolyását kövessék a kerékpáros átvezetések csak jelzőlámpával lehetségesek ha a járművek kisíves kanyarodása külön sávba történik, a jelzőlámpa elhagyható a forgalmi rend kikapcsolt jelzőlámpánál is egyértelmű legyen a közös fázisban haladó gyalogosokra sárga villogó figyelmeztessen kimaradó piros jelzés vagy összeférhetetlen zöld jelzések esetén az irányítás villogó sárgára kapcsoljon a csomópontban sáv nem fogyhat el: a bemenő sávnak ki is kell jönnie Jelzőlámpák telepítésének szükségessége Általánosságban megállapíthatjuk, hogy akkor van szükség jelzőlámpás forgalomirányításra, ha az összegzett veszteségidő a jelzőlámpánál kevesebb, mint anélkül. Jelzőlámpás irányítás csak akkor alkalmazható, ha az úton a megengedett sebesség legfeljebb 70 km/óra. Ezért külső útszakaszokon a csomópontok előtt a sebesség korlátozása szükséges. A jelzőlámpás forgalomirányítás bevezetését indokolhatják forgalombiztonsági szempontok, a forgalom nagysága, vagy a forgalmi körülmények. a/ Forgalombiztonsági okból jelzőlámpás forgalomirányítás kell, ha a csomóponttól 125 men belül 1 évben 3; vagy 3 évben 6 baleset történt. (Ha gyalogos vagy kerékpáros baleset történt, az esetszámtól függetlenül ajánlott.) b/ A forgalom nagysága miatt jelzőlámpás forgalomirányítás kell: kijelölt gyalogos átkelő helyeken nagy járműforgalom, nagy gyalogos forgalom, és széles úttest esetében

5 kerékpáros átvezetés esetén, nagy járműforgalom és széles úttest esetében. A határértékek az UT :2003 útügyi műszaki előírásban vannak. c/ A forgalmi körülmények miatt jelzőlámpás forgalomirányítás kell: összehangolásban levő önálló gyalogos átkelőhelynél ha kerékpáros átvezetés 60 km/óránál nagyobb sebességű forgalmat keresztez vasúti átjáróhoz 30 m-nél közelebb. (A határértékek a 20/1984 Kormányrendelet mellékletében (FISZ) vannak.) A tervezési forgalom A forgalom napi lefolyását irányonként és 15 percenként [E/15 perc] ajánlott felvenni. (Egységjármű szorzók: szgk:1,0; szóló tgk: 2,0; szerelvények: 3,0; kerékpárok: 0,5.) A forgalom-lefolyási ábra alapján jelöljük ki az egyes jellemző napszakokat. Állandó időtervű (fix programos) vezérléseknél a mértékadó forgalmat egy-egy napszakra (pl. reggeli csúcs - normál program - délutáni csúcs) irányonként a legnagyobb negyedóra forgalmát 4-el szorozva állapítsuk meg! (Csúcsnegyedórás csomóponti forgalmi mátrix.) Mértékegysége [E/óra]. Mivel ilyen nagy forgalom a valóságban nincs - mert a csúcsnegyedórák nem esnek egybe - a fix programos vezérlés mindig pazarló; de a csomóponton a legnagyobb negyedórás forgalomnak is át kell haladnia egy periódus alatt. A tervezési forgalmat irányonként sávos forgalomáramlási ábrán (9.3. ábra) adjuk meg.

6 9.3. ábra egy csomópont sávos forgalomáramlási ábrája a csúcsórákban és általános forgalom mellett

7 9.3. A tervezés lépései A jelzőlámpás forgalomirányítás tervezését a következő lépésekben célszerű elvégezni: 1. közelítő geometriai tervezés 2. forgalmi áramlatok fázisokba rendezése, a fázisszám meghatározása 3. fázisonként mértékadó forgalom és közelítő kapacitásszámítás 4. részletesebb geometriai tervezés, jelzőlámpa-elhelyezés 5. közbenső idők meghatározása 6. fázissorrend meghatározása 7. periódusidő felvétele 8. zöldidők meghatározása 9. kapacitásszámítás 10. fázisidőterv szerkesztése 11. felállási hosszak számítása, geometriai elrendezés finomítása Közelítő geometriai tervezés közelítő geometriai tervezés: az általános csomóponttervezési szempontokon túl figyelembe veendő, hogy a jelzőberendezésnek a csomópont valamennyi irányára ki kell terjedni, szabályozatlan forgalmi irányok nem maradhatnak. A csomóponton áthaladás idejét (ürítési idő), így az áthaladási hosszakat a legkisebbre kell szorítani úgy, hogy a kanyarodó járművek számára megfelelő fordulási sugarak maradjanak. E lépésben kell meghatározni a csomópont egyes ágaiban a felállási szakasz forgalmi sávjainak számát és azt, hogy melyik irányból melyik irányba lehet továbbhaladni A forgalmi áramlatok fázisba rendezése, a fázisszám meghatározása Ebben a lépésben a csomópontba behaladó áramlatokat rendezzük fázisokba, és meghatározzuk, az összes irány átengedéséhez szükséges fázisok számát. E lépés során használt fogalmak: fázisszám: A fázisok száma. (Törekedni kell a három fázisú irányításra). fázisosztás: A csomóponti irányok fázisokba rendezése. Az egyirányúsítás, vagy a balra kanyarodó irányok páros kitiltása a 3 fázisú irányítást segíti. a fázisosztás jellege; az irányítási mód: az irányok csoportba rendezésének alapelve, kétféle lehet: 1/ védett irányítási mód: Konfliktusmentes fázisosztás. Az egymással összeférhetetlen (konfliktusban levő) mozgások egyidejűleg nem kaphatnak szabad jelzést. (Kivéve a jobbra kanyarodó járművek gyalogosok közé engedését.) A zöld lámpában nyíl csak ilyen fázisosztásnál lehet. 2/ részlegesen védett irányítási mód: Konfliktusos (telezöld) fázisosztás. A szemből érkező, de különböző irányú (egyenes, jobbra, balra kanyarodó) irányok, és a velük párhuzamos gyalogosok egyidejű szabad jelzést kaphatnak. Az áthaladásra a kanyarodási szabályok érvényesek. A zöld lámpában nem lehet nyíl. (Ezért hívják "tele" zöldnek.)

8 A konfliktusos fázisosztás kevesebb sávon elfér. Kapacitása viszont kisebb, ha nincsenek irányonkénti felálló sávok, mert pl. egy elsőbbséget adó balra kanyarodó az egész irányt feltartja. A két elv közötti különbséget szemlélteti a 9.4. ábra ábra a konfliktusmentes (A) és konfliktusos (B) forgalomirányítás közötti különbség A nagy fázisszám biztonságosan bonyolítja minden irány forgalmát, de a fázisváltások miatti veszteségidők a kapacitást csökkentik. A kis fázisszám növeli ugyan a kapacitást, de a biztonsági szempontok miatt egyes (balra kanyarodó) irányokat ki kell tiltani a csomópontból, melyek kerülőútra kényszerülnek. E szempontokat figyelembe véve 2,3 vagy 4 fázisú kialakítást választhatunk. Az egyes fázisokban lebonyolódó forgalmi irányok meghatározásakor törekedni kell, hogy egyidejűleg minél több mozgás bonyolódjék le. (Egyidejűleg haladhatnak gyalogosok, az őket jobbra kisíves mozgással keresztező járművekkel, bár ez a megoldás nagy gyalogosforgalomnál kerülendő.) A fázisosztás során a legkisebb időveszteséget és legnagyobb biztonságot nyújtó, háromfázisú, védett forgalomirányításra kell törekedni. A geometriai tervvel összhangban kell kialakítani a fázisokat, a vegyessávok forgalma nem haladhat két különböző fázisban. Egy négyágú csomópont irányainak lehetséges fázisokba rendezését mutatja a 9.5. ábra. Az I. és II. változat 4 fázisú konfliktusmentes, a III. változat 3 fázisú és konfliktusos kialakítású.

9 9.5. ábra példák a négyágú csomópont fázisainak kialakítására Fázisonként mértékadó forgalom és közelítő kapacitásszámítás A fázisonkénti mértékadó forgalom meghatározása során az adott fázisban haladó sávok óraforgalmai közül kiválasztjuk a legnagyobbat. A közelítő kapacitásszámítás során ezen fázisonként mértékadó forgalmak összegét vetjük össze a megadott határértékekkel. Ennek értelmében 2 fázis esetén a fázisonkénti mértékadó forgalmak összege E/ó-nál, 3 fázis esetén E/ó-nál; 4 fázisban E/ó-nál ne legyen több. Ellenkező esetben a fázisonkénti mértékadó forgalmat a sávok számának növelésével csökkenteni kell. (Ilyenkor általában a főirányban több egyenes sávot vezetnek át.) Részletesebb geometriai tervezés, jelzőlámpa-elhelyezés Az eddigiek ismeretében a csomópont különböző elemei (forgalmi sávok, szegélyek, szigetek, gyalogátkelőhelyek stb.) megtervezhetők. A jelzőlámpák elhelyezésének tervezésénél legfőbb cél, hogy a közlekedők jól látható és egyértelmű jelzést kapjanak. A járművezetők a csomópont megközelítésekor kellő távolságból és a felállási szakasz teljes hosszából láthassák a számukra jelzést adó jelzőlámpát. (A forgalmi sávok felett elhelyezett jelzők a pályaszint felett 4,5 m magasságra helyezendők. A jelzőlámpák függőleges vetülete és a helyzetjelző vonal között a jó láthatóság érdekében 9,0 (7,0) m távolságnak kell lennie (9.6. ábra). A forgalmi sávok felett elhelyezett jelzők

10 lehetnek a keresztezés közepén és a keresztezés túloldalán is, amennyiben távolságuk a helyzetjelző vonaltól nem nagyobb 16,0 m-nél és jelzésük nem válik félreérthetővé ábra - a fényjelző készülék és a helyzetjelző vonal egymáshoz viszonyított helyzete A gyalogosok számára szolgáló piros és zöld jelzést adó jelzőlámpákat lehetőleg az átkelőhely szélétől 1,0 m távolságon belül ajánlatos elhelyezni, a járdaszegélytől 0,5-2,0 m-re. Ha az út osztottpályás, vagy szigettel ketté van választva, a gyalogoslámpát a szigeten is célszerű elhelyezni A közbenső idők meghatározása. A közbenső idő járműveknél és gyalogosoknál egyaránt a (folyamatos) zöld jelzés vége és a következő zöld jelzés eleje közötti idő. A közbenső időt minden lehetséges kihaladó-behaladó mozgáspárra ki kell számolni, az eredményeket a közbenső idő mátrixában kell feltüntetni. E munkarész különös fontosságú, mert a közbenső idők a csomópont forgalombiztonságát alapvetően befolyásolják. A közbenső idők mátrixát a csomópont konfliktusmátrixának felhasználásával készítjük. Ebben a mátrixban jelöljük az egymással konfliktusba kerülő irányokat. A közbenső idők számításánál, a távolságok megadásánál szerepet kapnak a fázisonként mértékadó konfliktuszónák. konfliktus zóna: A csomópont magjának az a területrésze, amelyen a közlekedők összeütközhetnek. (A közbenső idők számításához a konfliktus zóna mind a négy sarkát meg kell jelölni.) A szükséges közbenső idő értékét úgy számíthatjuk, hogy a sárga idő, az ürítési idő és 3 s biztonsági idő összegéből a behaladási időt kivonjuk. Kihaladási (ürítési) idő: A kihaladási (ürítési) távolság osztva a kihaladási sebességgel. Kihaladási távolság: járműveknél: a helyzetjelző vonaltól a konfliktus-zóna túlsó széléig + 6 m

11 kerékpárosoknál: a helyzetjelző vonaltól a konfliktus-zóna túlsó széléig + 2 m gyalogosoknál: a gyalogos átkelőhely tengelyben mért hossza. Kihaladási sebesség: járműveknél: [m]) kerékpárosoknál: gyalogosoknál: 10,0 m/s egyenesen, ívben a sugárral azonos (v [km/h] = R 4,0 m/s 1,0 m/s Behaladási idő: A behaladási távolság osztva a behaladási sebességgel. Behaladási távolság: járműveknél: kerékpárosoknál: gyalogosoknál: helyzetjelző vonaltól a konfliktus-zóna közelebbi széléig mint a járműveknél általában 0 m Behaladási sebesség: járműveknél: 14,0 m/s egyenesen, ívben a sugárral azonos (v [km/h] = R [m]) kerékpárosoknál: 6,0 m/s gyalogosoknál: 1,5 m/s Átmeneti (sárga) idő járműveknél 50 km/óráig: 50 km/ó felett: kerékpárosoknál: gyalogosoknál: Előkészítő (piros-sárga) idő járműveknél: kerékpárosoknál: gyalogosoknál: 3s 5s 3s kihaladáskor a közbenső idő első 5 s-a villog! 2s 2s 0s A villamosokra vonatkozó számadatok az Ut :2003 sz. útügyi műszaki előírásban vannak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezek az értékek országonként változhatnak Fázissorrend meghatározása A fázissorrend meghatározása során a megállapított fázisokat rendezzük olyan sorba, hogy a közbenső idők összege a legkisebb legyen ha csak a sorrendet más szempont, például összehangolás nem befolyásolja. (A fázisok azonosítóját és sorszámát nem szabad összekeverni!) (A fázisok különféle sorrendben követhetik egymást. Két fázis csak 1, három fázis már kétféleképpen, és négy fázis esetén már 6 a lehetséges fázissorendek száma.)

12 Periódusidő felvétele A periódusidő felvételénél törekedni kell a forgalom szempontjából optimális időtartam kiválasztására, vagyis a járművek összidővesztesége minimális legyen a csomóponton áthaladáskor. A periódusidő értékei: 2 fázis esetén s; 3 fázis esetén s; 4 fázis esetén s. periódus: A jelzésképek egyszeri ismétlődése. optimális periódusidő: A forgalom számára legkisebb akadályoztatást jelentő kialakítás. A forgalomnagyság ismeretében megadott módszerrel kiszámítható, de általában az összehangolás (a "zöldhullám") határozza meg, mert összehangolni csak azonos periódusidejű csomópontokat lehet. Hosszú periódusidő: nagyobb kapacitás - mert egy órában kevesebb közbenső idő van, de több várakozás. Rövid periódusidő: kisebb kapacitás, de rövidebb felálló sorok és kevesebb várakozási idő. (A számításokhoz szükséges képleteket az előírások tartalmazzák.) Zöldidők meghatározása A periódusidő nem más, mint a fázisok közötti közbenső idők és a fázisok zöldidejeinek összege. Így a tiszta zöldidő - a periódusidőből a közbenső idők összegét levonva szétosztása az egyes fázisok között a mértékadó forgalmak arányában meghatározható. Az ily módon kapott zöldidők értékét össze kell vetni a minimális zöldidőkkel, és a kapacitásszámítás eredményével is. minimális zöldidők: Járművekre és kerékpárosokra 8 s; gyalogosokra 5 s, de a gyalogos az átkelőhely hosszának 2/3-át 1,0 m/s sebességgel legyen képes megtenni Kapacitásszámítás Ebben a lépésben leellenőrizzük, hogy a kapott zöldidő alatt képes-e a fázis mértékadó forgalma áthaladni, és kiszámítjuk a csomópont kihasználtságát. teljesítőképesség (kapacitás, C): Az egy óra alatt áthaladni képes járműszám E/órában. Számítása: egy fázisra a zöldidő osztva 2,0 s-al és szorozva az egy óra alatti periódusok számával. (3600/P) A 2 s az egységjárművek elméleti követési időköze a helyzetjelző vonalon. Pontosabb képleteket a szabványok adnak. A csomópont teljesítőképessége a fázisok kapacitásának összege. teljesítőképesség kihasználtság: Fázisonként számítjuk. Az F/C a fázisonkénti mértékadó forgalom (F) osztva a kapacitással (C). Ha összehangolunk egymást követő csomópontokat, az összehangolandó irányok fázisaiban legyen az F/C értéke 0,75...0,80 körül, mert az összehangoláshoz kapacitástartalék szükséges. A többi fázisban 1,0-hoz (100%-hoz) alulról közelítő érték a megfelelő. Ha a számítás szerint a kapacitás kisebb a forgalmi igénynél (F/C>1), a tervezés előző döntéseit kell módosítani. A túlzott kapacitástartalék (F/C <<1) esetén is indokolt a módosítás,

13 ilyenkor a várakozási időveszteségek csökkentése érdekében rövidebb periódusidejű program alkalmazandó Fázisidőterv szerkesztése program: Valamennyi jelző összes jelzésképének vezérlési terve. Forgalomtechnikai megjelenése a fázisidőterv. Az egyes fázisokra meghatározott jelzések időbeni lefolyását fázisidőterven (9.7. ábra) ábrázoljuk. Ennek vízszintes tengelye az idő, egy-egy sora pedig egy-egy jelzőlámpa jelzésképeit mutatja. Egy sor több, egymással mindig egyező jelzésképet mutató jelzőlámpára (jelzőcsoportra) is vonatkozhat ábra fázisidőterv (J: jármű, GY:gyalogos) Elkészítése során elsőként az egyes sávokhoz tartozó zöldidőket rajzoljuk fel úgy, hogy az egymást követő fázisok zöldidői között maradjon a közbenső idő értékének megfelelő időköz. A zöldjelzés megelőző átmeneti idő (piros-sárga) és a zöldjelzést követő előkészítő idő (sárga) jelzésképei a közbenső idő időtartama alatt villannak fel (9.10. ábra).

14 9.10. ábra a közbenső idő tartalma Felállási hosszak számítása, geometriai elrendezés finomítása A tényleges felállási hosszak számítására a csomópont végleges geometriai kialakításához, járműosztályozó méretezésénél van szükség. Előfordulhat, hogy a felállási hely a csúcsórában néhány periódusban nem elegendő, de az hibás méretezés eredményeként kialakuló visszaduzzasztás más forgalmi sávok, szomszédos csomópontok forgalmát akadályozza. a várakozó (felálló) sorhosszak: Az egy periódusban sávonként megálló járművek száma. Erősen közelítő, de biztonságos számítása: a periódusidő és a zöldidő különbségét osztjuk 2 mp-el és szorozzuk 6 m-rel. A szükséges felállási hossz ismeretében a szegélyek, burkolati jelek, jelzőtáblák megtervezhetők (9.11. ábra) ábra méretezett csomóponti ág.

15 9.4. Kerékpáros forgalom és a közösségi közlekedés átvezetése. A kerékpáros forgalom átvezetésére két alapelv szerint van lehetőség. A 9.12.a ábrán kerékpárosokat a járművekkel együtt, a 9.12.b ábrán pedig a gyalogosokkal közös fázisban vezethetjük át kerékpáros átvezetések Megjegyzés: a bemutatott ábrák csak példajellegűek, nem tartalmazzák a csomópont összes fényjelző készülékét, jelzőtábláját és útburkolati jelét. A közösségi közlekedést a jelzőlámpáknál is előnyben részesíthetjük. A külön buszsávon vezetett forgalom mellett lehetőségünk van buszzsilipek kialakítására is (9.13. ábra) ábra autóbusz-zsilip

16 További speciális jelzőlámpa alkalmazások: a villamos vasúti fedező jelzők az útszűkületek (alternatív) jelzőlámpás forgalomirányítása az irányváltó jelzőlámpák (Magyarországon nem terjedt el.) a sebességjelző tölcsérek. A speciális jelzőlámpa alkalmazásokra vonatkozó szabályok a rendeletben és a műszaki előírásban vannak. (41/2003. (VI.20.) GKM rendelet és az UT :2003 útügyi műszaki előírás.) Ide sorolhatjuk a jelzőlámpák egy speciális programját is. intelligens éjszakai program. Mivel a villogó sárga üzemmód veszélyes, a forgalomfüggő vezérlésű jelzőlámpák éjszakai programja az általános piros. Ez azt jelenti, hogy az összes irány lámpája pirosat mutat. Zöld jelzést a távolabbi detektoron bejelentkező jármű kap Összehangolás Útvonalon vagy úthálózaton belül csomópontok jelzőlámpáinak összehangolt működtetése azt célozza, hogy a kényszerű megállások és várakozások kiküszöbölésével az utazási sebesség növekedjen. Egy útvonalon az a legkedvezőbb helyzet, ha az első csomópont szabad jelzésén belépő járművek az összes többi csomóponton zöldjelzést kapnak, így megállás nélkül haladhatnak át ( zöldhullám ). Ez azonban csak célkitűzés lehet, teljes mértékben nem lehet elérni. Kétirányú forgalmú utakon, adott távolságra lévő keresztező utak esetén ez az állapot csak megközelíthető, megkeresése a tervező feladata. Az összehangolás tervezéséhez figyelembe kell venni az összehangolni kívánt csomópontok távolságát a forgalom nagyságát, időbeli lefolyását (főirányban és keresztező irányban egyaránt) a járművek mozgási jellemzőit (sebesség, lassítás, gyorsítás)

17 a tömegközlekedési eszközöknél a megállóhelyen az utascseréhez szükséges tartózkodási időt, a járművek forgalmának adatait a gyalogosforgalom által igényelt fázishosszakat. Az összehangolás tervezésének lépései: az útvonal csomópontjain szükséges leghosszabb periódusidő, mint mértékadó érték, (megállapítása kapacitás-igény alapján) a megállás nélkül haladó járművek út-idő vonalának felrajzolása mindkét irányban (figyelembe véve a tilos jelzés alatt becsatlakozó és a jelzőlámpa előtt felálló járművek miatt szükséges időeltolást) keresztezésenként meg kell határozni mindkét irányban a zöldidő eltolást, azaz a zöld jelzések kezdete közötti időkülönbséget. Az összehangolás alapjául szolgáló út-idő sávokat (9.14. ábra) az összehangolt útszakaszra, mint út-idő diagramra, irányhelyesen, a zöldidő tartamának megfelelő vastagságú sávok adják ábra út-idő sáv. Ennek alapján minden keresztezésnél felrajzolható a fázisokat feltüntető oszlop-ábra (a fázisidőket a kapacitás-igények alapján határozva meg), a két ellenkező irány folyamatos forgalmát biztosító zöld-idő eltolásának megfelelően. Ha az ellenkező irányokból felrakott oszlop-ábrák minden keresztezésben egybeesnének, mindkét irányban akadálytalan lenne a haladás. Ez azonban nem jön létre és módosítás szükséges, vagy az út-idő vonal hajlásának (tehát a jármű sebességének) változtatásával, teljes hosszban vagy szakaszonként, egyik vagy mindkét irányban, vagy a periódusidő (minden keresztezésnél), vagy a fázisosztás változtatásával. Többszöri módosítással megkereshető a viszonylag legkedvezőbb megoldás. Erre mutat példát a ábra ábra csomópontok összehangolási terve

18 Az összehangolás megvalósítható egy útszakaszon (vonali), vagy egy nagyobb, összefüggő területen. A forgalomirányítás osztályozását mutatja be a ábra ábra A forgalomirányítás osztályozása az összehangolás módja szerint

19 Irodalom GKM (2003) 41/2003. (VI.20.) GKM rendelet a forgalomirányító követelményeiről, tervezési, telepítési és üzemeltetési előírásairól. jelzőlámpák MAUT UT :2003 Útügyi műszaki előírás: A jelzőlámpás forgalomirányítás tervezése, telepítése és üzemeltetése MAUT UT :2003 Útügyi műszaki előírás: Közúti forgalomirányító berendezések. Fényjelző készülékek.

9. Jelzőlámpás forgalomirányítás

9. Jelzőlámpás forgalomirányítás SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI TANSZÉK KÖZÚTI FORGALOMTECHNIKA 1. Tantárgykód: NGB_ET009_1 9. Jelzőlámpás forgalomirányítás Dr. Kálmán László egyetemi adjunktus Győr,

Részletesebben

JELZŐLÁMPÁK ÉS KERÉKPÁROSOK: FORGALOMTECHNIKÁRÓL ZÖLD MEGKÖZELÍTÉSBEN JELZŐLÁMPÁS MUNKACSOPORT ÜLÉSE, 2012. december 6. Kunhalmi Zoltán elnök

JELZŐLÁMPÁK ÉS KERÉKPÁROSOK: FORGALOMTECHNIKÁRÓL ZÖLD MEGKÖZELÍTÉSBEN JELZŐLÁMPÁS MUNKACSOPORT ÜLÉSE, 2012. december 6. Kunhalmi Zoltán elnök JELZŐLÁMPÁK ÉS KERÉKPÁROSOK: FORGALOMTECHNIKÁRÓL ZÖLD MEGKÖZELÍTÉSBEN JELZŐLÁMPÁS MUNKACSOPORT ÜLÉSE, 2012. december 6. Kunhalmi Zoltán elnök 1. A Villanyrendőr A csomópont múltbeli szerepe: a város meghatározó

Részletesebben

Melléklet a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelethez

Melléklet a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelethez 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. -a (3) bekezdése b) pontjának

Részletesebben

Csomópontok és üzemi létesítmények

Csomópontok és üzemi létesítmények Csomópontok és üzemi létesítmények Az utak egyes szakaszain lévő útbecsatlakozásokat, útkereszteződéseket és útelágazásokat csomópontoknak nevezzük. A csomópontok feladata a csatlakozó, keresztező és elágazó

Részletesebben

1) A projekt keretében - jelen dokumentumban meghatározott módszertan szerint - fel kell tárni, és elemezni kell a kerékpáros forgalom kibocsátó és

1) A projekt keretében - jelen dokumentumban meghatározott módszertan szerint - fel kell tárni, és elemezni kell a kerékpáros forgalom kibocsátó és Melléklet a KözOP-2008-3.2. Kerékpárút hálózat fejlesztés c. pályázati útmutatóhoz C11. A projekt tartalmára vonatkozó speciális előírások 1. Általános előírások 1) A projekt keretében - jelen dokumentumban

Részletesebben

A egyéb járművekre vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól

A egyéb járművekre vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A egyéb járművekre vonatkozó 2011-ben hatályos közlekedési szabályok 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi

Részletesebben

ÚTMUTATÓ a külterületi közúthálózati fejlesztések költség-haszon vizsgálatához

ÚTMUTATÓ a külterületi közúthálózati fejlesztések költség-haszon vizsgálatához Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Közúti Főosztály ÚTMUTATÓ a külterületi közúthálózati fejlesztések költség-haszon vizsgálatához I. 2002. december 2002. december 2. Útmutató a külterületi közúthálózati

Részletesebben

Közúti csomópontok áteresztőképességének növelése a konfliktuspontok áthelyezésével

Közúti csomópontok áteresztőképességének növelése a konfliktuspontok áthelyezésével Közúti csomópontok áteresztőképességének növelése a konfliktuspontok áthelyezésével Sukupčák Marián 2014. október 27. Tartalom 1. A csomópontok forgalomirányításának módjai... 2 2. A lámpaprogramok fázisszámának

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2012-067-5 vasúti baleset Budapest, Nagykőrösi út 2012. február 1. 3-as viszonylatú villamos

ZÁRÓJELENTÉS. 2012-067-5 vasúti baleset Budapest, Nagykőrösi út 2012. február 1. 3-as viszonylatú villamos ZÁRÓJELENTÉS 2012-067-5 vasúti baleset Budapest, Nagykőrösi út 2012. február 1. 3-as viszonylatú villamos A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események

Részletesebben

KÖZÚTI JELZÉSEK. A forgalom IRÁNYÍTÁSÁHOZa járművezetőhöz információkatkell eljuttatni 2010.11.09.

KÖZÚTI JELZÉSEK. A forgalom IRÁNYÍTÁSÁHOZa járművezetőhöz információkatkell eljuttatni 2010.11.09. UTAK KÖZÚTI JELZÉSEK 8. ELŐADÁS A forgalom IRÁNYÍTÁSÁHOZa járművezeőhöz információkakell eljuani A fedélzei inelligens eszközök SZEMÉLYRE SZABOTT információka szolgálanak jellemzően ájékozaás köelező érvényű

Részletesebben

1 A jelzőlámpás irányítás

1 A jelzőlámpás irányítás 1 A jelzőlámpás irányítás 21 A jelzőlámpák egyezményes jelrendszer segítségével időben választják szét a csomópontban azonos területen haladni kívánó járműveket, gyalogosokat. (e-ut 03.03.31 A jelzőlámpás

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. A jogszabály mai napon hatályos állapota 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS 2014-1361-5 vasúti baleset Budapest, Könyves Kálmán körút 2014. december 17.

ZÁRÓJELENTÉS 2014-1361-5 vasúti baleset Budapest, Könyves Kálmán körút 2014. december 17. ZÁRÓJELENTÉS 2014-1361-5 vasúti baleset Budapest, Könyves Kálmán körút 2014. december 17. A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak,

Részletesebben

Változások a körforgalmak tervezési előírásaiban

Változások a körforgalmak tervezési előírásaiban Változások a körforgalmak tervezési előírásaiban Hóz Erzsébet KTI Tóthné Temesi Kinga KTI Napok Sopron, 2011 május 3-4. 1 Hazai környezet Német KRESZ, Közlekedési, Jelzési Egyezményhez való csatlakozás,

Részletesebben

n y i l a t k o z z u k,

n y i l a t k o z z u k, 1 KORLÁTOZOTT TEHERFORGALMÚ ÖVEZETEK KIALAKÍTÁSA SZEGED BELVÁROSÁBAN KIVITELI TERV SZEGED, 2011. MÁRCIUS 2 TARTALOMJEGYZÉK I./ CÍMLAP... 1 II./TARTALOMJEGYZÉK... 2 III./TERVEZŐI JOGOSULTSÁG IGAZOLÁSA...

Részletesebben

Jogszabályi (jelzőtáblás) csomópontok teljesítményviszonyai

Jogszabályi (jelzőtáblás) csomópontok teljesítményviszonyai 1 Jogszabályi (jelzőtáblás) csomópontok teljesítményviszonyai 18 A mellékirányú jármű forgalmi műveletéhez szükséges legkisebb időt határidőköznek nevezzük. Az alárendelt áramlatból egy meghatározott forgalmi

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

www.tanulovezeto.eu T ANULÓVEZETŐ Az autósiskolák szakmai-módszertani kiadványa Mi az Új a KRESZ-ben? Különszám 2010/1

www.tanulovezeto.eu T ANULÓVEZETŐ Az autósiskolák szakmai-módszertani kiadványa Mi az Új a KRESZ-ben? Különszám 2010/1 www.tanulovezeto.eu T ANULÓVEZETŐ Az autósiskolák szakmai-módszertani kiadványa Mi az Új a KRESZ-ben? Különszám 2010/1 A vezetési karton már a múlté, a jövõ az elektronikus ügyvitelé! Eddig nem tapasztalt,

Részletesebben

Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011.

Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011. Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól II. RÉSZ Közúti jelzések A rendőr

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. november 24-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. november 24-i rendes ülésére 13. számú előterjesztés - 1 - ELŐTERJESZTÉS Egyszerű többség Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. november 24-i rendes ülésére Tárgy: Belterületi közutak forgalmi rend felülvizsgálata

Részletesebben

12. Útüzemeltetés: munkaterületek ideiglenes forgalomkorlátozása, téli útüzemeltetés

12. Útüzemeltetés: munkaterületek ideiglenes forgalomkorlátozása, téli útüzemeltetés Útépítés és fenntartás 12. 12. Útüzemeltetés: munkaterületek ideiglenes forgalomkorlátozása, téli útüzemeltetés Útépítés és fenntartás 12. 12.2. Az előadás végén Az előadás végére a hallgatók tisztában

Részletesebben

KÖZMŰVEK ELHELYEZÉSE KÖZTERÜLETEN

KÖZMŰVEK ELHELYEZÉSE KÖZTERÜLETEN KÖZMŰVEK ELHELYEZÉSE KÖZTERÜLETEN Dr. Petőcz Mária Dr. Schváb János TARTALOM Az útügyi előírások készítői Előírások Alapfogalmak Szabványok, igények Kapcsolat a területi tervezéssel Közművek elhelyezése

Részletesebben

UTASÍTÁS a digitális modulon történő közlekedéshez

UTASÍTÁS a digitális modulon történő közlekedéshez FM1 Utasítás a digitális modulon történő közlekedéshez 1/37 LAGYESZ UTASÍTÁS a digitális modulon történő közlekedéshez Hatálybalépés időpontja: 2009 év hó..nap FM1 Utasítás a digitális modulon történő

Részletesebben

A Magyar Kerékpárosklub javaslatai a KRESZ módosítására

A Magyar Kerékpárosklub javaslatai a KRESZ módosítására A Magyar Kerékpárosklub javaslatai a KRESZ módosítására Magyar Kerékpárosklub 2007. december 1 1. Elıszó A közúti közlekedés szabályairól szóló, többször módosított 1/1975. KPM-BM együttes rendelet jelenleg

Részletesebben

SGS-48 FORGALOMTECHNIKAI SEGÉDLET

SGS-48 FORGALOMTECHNIKAI SEGÉDLET SWARCO TRAFFIC HUNGARIA KFT. Vilati, Signelit együtt. SGS-48 FORGALOMTECHNIKAI SEGÉDLET V 2.0 SWARCO First in Traffic Solution. Tartalomjegyzék 1. Bevezető...1 2. Jelzésképek...1 3. A berendezés működési

Részletesebben

20/1984. (XII. 21.) KM rendelet. az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről

20/1984. (XII. 21.) KM rendelet. az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről A belügyminiszterrel, valamint a Minisztertanács Tanácsi Hivatalának elnökével egyetértésben a következıket

Részletesebben

Nyergesújfalu. Belterületi utjainak forgalomtechnikai felülvizsgálata. 2009. Nyergesújfalu

Nyergesújfalu. Belterületi utjainak forgalomtechnikai felülvizsgálata. 2009. Nyergesújfalu Belterületi utjainak forgalomtechnikai felülvizsgálata. 2009. 1 Műszaki leírás a önkormányzati úthálózatának forgalomtechnikai felülvizsgálatához I. Bevezető: A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I.

Részletesebben

Úttartozékoknak nevezzük a padkán, a járdán és az út mentén elhelyezett elemeket.

Úttartozékoknak nevezzük a padkán, a járdán és az út mentén elhelyezett elemeket. 4. tétel Forgalomtechnikai eszközök, úttartozékok Sorolja fel az úttartozékokat (padkán, járdán, út mentén)! Jellemezze a vezetőoszlop és a vezetőkorlát korszerű kialakításának szempontjait! Beszéljen

Részletesebben

Dr. Fi István Úttervezés MSc. Zajvédelmi létesítmények 12. előadás

Dr. Fi István Úttervezés MSc. Zajvédelmi létesítmények 12. előadás Dr. Fi István Úttervezés MSc. Zajvédelmi létesítmények 12. előadás A közlekedési zajról általánosságban A zaj egészségkárosító hatása mára már elfogadott tény. Egy felmérés szerint, az Európai Unió lakosságának

Részletesebben

1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez

1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez Tartalomjegyzék 1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez... 2 I. Az úttal kapcsolatos fogalmak... 2 II. A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak... 3 III. A közúti forgalommal

Részletesebben

Közutak tervezése (KTSZ) és a csatlakozó előírások Útügyi napok Békéscsaba, 2004 szeptember 8., előadás

Közutak tervezése (KTSZ) és a csatlakozó előírások Útügyi napok Békéscsaba, 2004 szeptember 8., előadás Közutak tervezése (KTSZ) és a csatlakozó előírások Útügyi napok Békéscsaba, 2004 szeptember 8., előadás Számtalanszor elhangzik, hogy azért drágák az autópályák, mert szigorúak a tervezés alapjául szolgáló

Részletesebben

Szeged kerékpárforgalmi hálózati terve

Szeged kerékpárforgalmi hálózati terve Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Szeged kerékpárforgalmi hálózati terve 2015. október Készítette: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Szeged kerékpárforgalmi hálózati terve 2015. október Tervszám:

Részletesebben

VASÚTI ÁTJÁRÓBAN TILOS!!!

VASÚTI ÁTJÁRÓBAN TILOS!!! TILALMAK!!! VASÚTI ÁTJÁRÓBAN TILOS!!! MEGFORDULNI, HÁTRAMENETET VÉGEZNI, ELŐZNI, KIVÉVE:(GÉPJÁRMŰVEL A HÁROM EGYNYOMON HALADÓT.) MEGÁLLNI, ELŐTTE ÉS UTÁNA 30 M-EN BELÜL, TILOS HÁTRAMENETET ÉS MEGFORDULÁST

Részletesebben

Kerékpár és kerékpáros kötelező és ajánlott felszerelése

Kerékpár és kerékpáros kötelező és ajánlott felszerelése Kerékpár és kerékpáros kötelező és ajánlott felszerelése Kötelező felszerelés Fehér színű első lámpa Piros színű hátsó lámpa Egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2013-035-5 VASÚTI BALESET Budapest, Bécsi út végállomás 2013. január 14. 17 sz. villamos

ZÁRÓJELENTÉS. 2013-035-5 VASÚTI BALESET Budapest, Bécsi út végállomás 2013. január 14. 17 sz. villamos ZÁRÓJELENTÉS 2013-035-5 VASÚTI BALESET Budapest, Bécsi út végállomás 2013. január 14. 17 sz. villamos A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események

Részletesebben

83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet. a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről

83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet. a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről A közúti közlekedésrıl szóló 1988. évi I. törvény 48. -a (3) bekezdése b) pontjának

Részletesebben

Kerékpárosok sebességének műszeres mérése. Kerékpáros. Közlekedésbiztonsági Nap 2011.02.23. 2011.02.23 Biztonságkutató Mérnöki Iroda

Kerékpárosok sebességének műszeres mérése. Kerékpáros. Közlekedésbiztonsági Nap 2011.02.23. 2011.02.23 Biztonságkutató Mérnöki Iroda Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap 2011.02.23 1 Kerékpárosok sebességére vonatkozó KRESZ előírások Kerékpárosok megengedett legnagyobb sebessége (km/óra) KRESZ Közlekedés helye 50 26. lakott területen

Részletesebben

Forgalomirányító fényjelző készülék Az úton járművek forgalmát irányító fényjelző készülék van. Veszélyes útkanyarulat jobbra

Forgalomirányító fényjelző készülék Az úton járművek forgalmát irányító fényjelző készülék van. Veszélyes útkanyarulat jobbra A közúti jelzőtáblák A közúti jelzőtáblák értelemszerűen nemcsak a járművezetők, hanem a forgalom minden résztvevője részére adnak jelzést. A jelzőtábla alatti kiegészítő tábla útmutatást adhat a jelzőtábla

Részletesebben

3/2001. (I. 31.) KöViM rendelet. a közutakon végzett munkák elkorlátozási és forgalombiztonsági követelményeirıl

3/2001. (I. 31.) KöViM rendelet. a közutakon végzett munkák elkorlátozási és forgalombiztonsági követelményeirıl A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 3/2001. (I. 31.) KöViM rendelet a közutakon végzett munkák elkorlátozási és forgalombiztonsági követelményeirıl A közúti közlekedésrıl szóló 1988.

Részletesebben

xxx József úr Miskolc, 2014. augusztus 23. rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos főosztályvezető részére

xxx József úr Miskolc, 2014. augusztus 23. rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos főosztályvezető részére xxx József úr Miskolc, 2014. augusztus 23. rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos főosztályvezető részére Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály Budapest xxxxx@orfk.police.hu Tárgy:

Részletesebben

2/1998. (I. 16.) MüM rendelet

2/1998. (I. 16.) MüM rendelet 2/1998. (I. 16.) MüM rendelet 2004.05.01-től hatályos szöveg! a munkahelyen alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzésekről A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.)

Részletesebben

79/2005. (X. 11.) GKM rendelet

79/2005. (X. 11.) GKM rendelet 79/2005. (X. 11.) GKM rendelet a szénhidrogén szállítóvezetékek biztonsági követelményeiről és a Szénhidrogén Szállítóvezetékek Biztonsági Szabályzata közzétételéről KIVONAT Lezárva 2014. június 29. Fontos:

Részletesebben

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya.

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet. a közúti közlekedés szabályairól I. RÉSZ. Bevezető rendelkezések. A rendelet hatálya. 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól A közúti közlekedés biztonsága és zavartalansága fontos társadalmi érdek. A biztonságos és zavartalan közlekedés alapvető feltétele,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Tsz.: 4800. KÖZLEKEDÉS Fővárosi Tervező Iroda Kft.

TARTALOMJEGYZÉK. Tsz.: 4800. KÖZLEKEDÉS Fővárosi Tervező Iroda Kft. Útépítés engedélyezési terv TARTALOMJEGYZÉK 1 Megbízás tárgya, előzmények... 2 1.1 Megbízás tárgya... 2 1.2 Előzmények... 2 2 Jelenlegi állapot... 4 3 Tervezett állapot... 6 3.1 Végleges állapot... 6 3.2

Részletesebben

Budakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2007. (IV. 24.) rendelet a közúti forgalmi rend változtatásáról

Budakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2007. (IV. 24.) rendelet a közúti forgalmi rend változtatásáról Budakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2007. (IV. 24.) rendelet a közúti forgalmi rend változtatásáról (Egységes szerkezetben a 24/2015. (VIII.05.) 20, 17/2015. (VII.09.) 19, 33/2014.(IX.30.)

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2008-302-5 VASÚTI BALESET Budapest-Ferencváros pályaudvar 2008. július 14.

ZÁRÓJELENTÉS. 2008-302-5 VASÚTI BALESET Budapest-Ferencváros pályaudvar 2008. július 14. ZÁRÓJELENTÉS 2008-302-5 VASÚTI BALESET Budapest-Ferencváros pályaudvar 2008. július 14. A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak, körülményeinek

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2009-583-5 vasúti baleset Enese és Ikrény 2009. november 19. 999 sz. vonat

ZÁRÓJELENTÉS. 2009-583-5 vasúti baleset Enese és Ikrény 2009. november 19. 999 sz. vonat ZÁRÓJELENTÉS 2009-583-5 vasúti baleset Enese és Ikrény 2009. november 19. 999 sz. vonat A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak, körülményeinek

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2013-649-5 VASÚTI BALESET Kápolnásnyék és Gárdony állomások között 2013. augusztus 12. 902 sz. vonat

ZÁRÓJELENTÉS. 2013-649-5 VASÚTI BALESET Kápolnásnyék és Gárdony állomások között 2013. augusztus 12. 902 sz. vonat ZÁRÓJELENTÉS 2013-649-5 VASÚTI BALESET Kápolnásnyék és Gárdony állomások között 2013. augusztus 12. 902 sz. vonat A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, vasúti balesetek és váratlan vasúti

Részletesebben

Lakóterületi sebességszabályozás forgalomtechnikai tervezése

Lakóterületi sebességszabályozás forgalomtechnikai tervezése Lakóterületi sebességszabályozás forgalomtechnikai tervezése Tartalmi összefoglaló Berta Tamás (1), Bécsi Tamás (2) (1) Közlekedéstudományi Intézet Kht., 1119, Bp. Thán K. u. 3-5. E-mail: berta@kti.hu

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2010-303-5 VASÚTI BALESET Szombathely és Kőszeg állomások között 2010. július 16. 39932 sz. vonat

ZÁRÓJELENTÉS. 2010-303-5 VASÚTI BALESET Szombathely és Kőszeg állomások között 2010. július 16. 39932 sz. vonat ZÁRÓJELENTÉS 2010-303-5 VASÚTI BALESET Szombathely és Kőszeg állomások között 2010. július 16. 39932 sz. vonat A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti

Részletesebben

Nó 2922 MŰSZAKI LEÍRÁS

Nó 2922 MŰSZAKI LEÍRÁS Nó 2922 MŰSZAKI LEÍRÁS Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése (ÉMOP-2009-5.1.3. pályázat) Tervezett kelet-nyugati nyomvonal Tiszai pu. Diósgyőr kerékpárút Kiviteli Terv 1. Megbízó, engedélyes Jelen tervet

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2010-0190-5 VASÚTI BALESET Makó és Apátfalva állomások között 2010. április 29. 37015

ZÁRÓJELENTÉS. 2010-0190-5 VASÚTI BALESET Makó és Apátfalva állomások között 2010. április 29. 37015 ZÁRÓJELENTÉS 2010-0190-5 VASÚTI BALESET Makó és Apátfalva állomások között 2010. április 29. 37015 A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események

Részletesebben

Az emelt szintű főút jellemzői és alkalmazási lehetőségei a hazai közúthálózaton

Az emelt szintű főút jellemzői és alkalmazási lehetőségei a hazai közúthálózaton Az emelt szintű főút jellemzői és alkalmazási lehetőségei a hazai közúthálózaton Dr. Vörös Attila (Via Kárpátia Kft.) A bevezetés, illetve az alkalmazás indokai Gazdaságossági, Műszaki, Forgalmi, Hálózatszerkezeti,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Oldal 1 / 60 TITEL Kft ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Kábeltelevíziós szolgáltatás nyújtására Szolgáltatási terület: Budapest VIII. kerület (Tisztviselőtelep), Orczy út Vajda Péter u. Könyves Kálmán krt.

Részletesebben

KRESZ módosítás 2010

KRESZ módosítás 2010 KRESZ módosítás 2010 A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet módosításáról 1. A rendszámmal kapcsolatos rendelkezések pontosítása (A rendelet 5. változásai) (1)

Részletesebben

Fogalom-meghatározások

Fogalom-meghatározások Egy kis kitérőt szeretnék tenni, hogy szó szerint megvilágosodjunk. Mondhatnám azt is, hogy ez a cikk azért hasznos nekünk, villamos matrózoknak, nehogy a csúnya áltengerészek zátonyra futtassák hajónkat

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS GÉPJÁRMŰ MENETÍRÓK HE 23-2000

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS GÉPJÁRMŰ MENETÍRÓK HE 23-2000 HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HE 23-2000 Az adatbázisban lévő elektronikus változat az érvényes! A nyomtatott forma kizárólag tájékoztató anyag! TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ELŐÍRÁS HATÁLYA... 4 2. MÉRTÉKEGYSÉGEK, JELÖLÉSEK...

Részletesebben

A városi úthálózat (belterületi közutak) a város jellegével és szerkezetével szoros összefüggésben alakul ki, annak alakítója és formálója.

A városi úthálózat (belterületi közutak) a város jellegével és szerkezetével szoros összefüggésben alakul ki, annak alakítója és formálója. 18. tétel Városi utak kialakítása, építése Mutassa be a forgalomtechnika követelményeit és a keresztszelvény elemeit! Ismertesse a víztelenítés és a közművek elhelyezésének megoldásait! Beszéljen a gyalogosok

Részletesebben

Mérnökgeodézia 5. Mérnökgeodéziai kitűzési munkák. Dr. Ágfalvi, Mihály

Mérnökgeodézia 5. Mérnökgeodéziai kitűzési munkák. Dr. Ágfalvi, Mihály Mérnökgeodézia 5. Mérnökgeodéziai kitűzési munkák. Dr. Ágfalvi, Mihály Mérnökgeodézia 5.: Mérnökgeodéziai kitűzési munkák. Dr. Ágfalvi, Mihály Lektor: Dr. Ottófi, Rudolf Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027

Részletesebben

T P KÖRNYE TT1 08-0066. K1d-1/08-513 TK 08-0373

T P KÖRNYE TT1 08-0066. K1d-1/08-513 TK 08-0373 T P T A L E N T P L A N Tervezõ, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 9023 Gyõr, Richter János u. 11. Tel: 96 418 373 Fa: 96 418 699 email: talent_plan@arrabonet.hu Előlap KÖRNYE Településrendezési eszközök

Részletesebben

Békéscsabaiak! Figyeljünk egymásra közlekedés közben is!

Békéscsabaiak! Figyeljünk egymásra közlekedés közben is! Békéscsabaiak! Figyeljünk egymásra közlekedés közben is! Közlekedési kisokos nem csak kerékpárosoknak Jó hír, hogy újabb kerékpárutak épültek Békéscsabán, így a város egyre több pontja érhető el biciklivel

Részletesebben

2011. március 16., szerda 14-17 h

2011. március 16., szerda 14-17 h A közösségi közlekedés és a kerékpározás kapcsolata Budapesti Városvédő Egyesület Város az autón túl: Budapest-alternatívák című kiállítás 2011. március 16., szerda 14-17 h KerékpárosTervezőiFórum Kerékpár

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS V E S Z P R É M, B E MJÓZSEF UTCA. Munkaszám: 877/4-08 TARTALOMJEGYZÉK

MŰSZAKI LEÍRÁS V E S Z P R É M, B E MJÓZSEF UTCA. Munkaszám: 877/4-08 TARTALOMJEGYZÉK MŰSZAKI LEÍRÁS Munkaszám: 877/4-08 A V E S Z P R É M, B E MJÓZSEF UTCA Ú T É P Í T É S I ENGE D É L Y E Z É S I TER V É H E Z TARTALOMJEGYZÉK ELŐZMÉNYEK...2 MEGLÉVŐ ÁLLAPOTOK...2 TERVEZETT BURKOLATOK ÉS

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS KÖZÚTI KERÉK- ÉS TENGELYTERHELÉS MÉRŐK HE 11-2009

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS KÖZÚTI KERÉK- ÉS TENGELYTERHELÉS MÉRŐK HE 11-2009 HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS KÖZÚTI KERÉK- ÉS TENGELYTERHELÉS MÉRŐK HE 11-2009 TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ELŐÍRÁS HATÁLYA... 4 2. MÉRTÉKEGYSÉGEK, JELÖLÉSEK... 4 3. ALAPFOGALMAK és MEGHATÁROZÁSOK... 4 3.1 Kerékterhelésmérő...

Részletesebben

A Kerékpáros Tárcaközi Bizottság kerékpáros-közlekedést érint KRESZ módosítási javaslatai

A Kerékpáros Tárcaközi Bizottság kerékpáros-közlekedést érint KRESZ módosítási javaslatai A Kerékpáros Tárcaközi Bizottság kerékpáros-közlekedést érint KRESZ módosítási javaslatai Jelen voltak a következ 1-1 szavazati joggal rendelkez szervezetek képviseli: 1. KHEM 2. IRM, ORFK 3. KVVM 4. NFGM

Részletesebben

A stratégia kapcsolódása a SWOT elemzéshez:

A stratégia kapcsolódása a SWOT elemzéshez: A FIZIKAI ELÉRHETŐSÉG ÉS VIRTUÁLIS HOZZÁFÉRÉS JAVÍTÁSA A fizikai elérhetőség javítása A stratégiai cél indoklása, leírása A települések, létesítmények fizikai elérhetőségét a közlekedési infrastruktúra

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek vezetékes műsorelosztási szolgáltatásra

Általános Szerződési Feltételek vezetékes műsorelosztási szolgáltatásra Általános Szerződési Feltételek vezetékes műsorelosztási szolgáltatásra N-Telekom Kft Hatályba lépés: 2015.10.01. készítés ideje:2004/10 utolsó mód:2015-08-26 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. SZOLGÁLTATÓ NEVE, CÍME...

Részletesebben

i) Szélességkorlátozás (35. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úton a táblán megjelöltnél a rakományával együtt szélesebb járművel közlekedni tilos;

i) Szélességkorlátozás (35. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úton a táblán megjelöltnél a rakományával együtt szélesebb járművel közlekedni tilos; 3. (2) A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben ideértve a forgalmi okból

Részletesebben

(A végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelettel egységes szerkezetben.)

(A végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelettel egységes szerkezetben.) 1988. évi I. TÖRVÉNY a közúti közlekedésről (A végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelettel egységes szerkezetben.) [A vastag betűs szöveg az 1988: I. törvény (a továbbiakban Tv.), a vékony

Részletesebben

Dr. Fi István Úttervezés MSc. Belterületi úttervezési kérdések 13. előadás

Dr. Fi István Úttervezés MSc. Belterületi úttervezési kérdések 13. előadás Dr. Fi István Úttervezés MSc. Belterületi úttervezési kérdések 13. előadás I. Belterületi úthálózati rendszerek A belterületi főúthálózat kialakítása Jellegzetes úthálózat-szerkezetek A belterületi úthálózatok

Részletesebben

ProKálló-Sec Kft. 4075 Görbeháza, Csegei út 11. ProKálló-Sec Kft. Biztonsági igazgató -1-

ProKálló-Sec Kft. 4075 Görbeháza, Csegei út 11. ProKálló-Sec Kft. Biztonsági igazgató -1- Készítette: Kálló Csaba ProKálló-Sec Kft. Biztonsági igazgató -1- A rendezvény megnevezése: A rendezvény helyszíne: Közgáz Évzáró Fesztivál 8251,Zánka, Erzsébet üdülőközpont és tábor hrsz 030/13 A rendezvény

Részletesebben

KÖZÚTI BIZTONSÁGI AUDIT JELENTÉS

KÖZÚTI BIZTONSÁGI AUDIT JELENTÉS KÖZÚTI BIZTONSÁGI AUDIT JELENTÉS 4603 J. GYÖMRŐ ÜLLŐ ÓCSA ÖSSZEKÖTŐ ÚT 19+650 20+650 KM SZELVÉNYEK KÖZÖTTI SZAKASZA Készítették: Kovács Ákos Zámbó Zsolt - 2012. március - TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés,

Részletesebben

4. A gázfogyasztó készülékek elhelyezésének tervezési követelményei. 4.1. Általános előírások

4. A gázfogyasztó készülékek elhelyezésének tervezési követelményei. 4.1. Általános előírások 44 j) A szivattyúház kibocsátó forrás, a forgó tömítések miatt 2-es zóna. Erre, és az egység egyéb csőcsatlakozásaira, valamint hőtágulási lefúvatóira (HLF) a tervezőnek együttes zónahatárt kell meghatároznia.

Részletesebben

1.3./B. sz. Forgalmi vizsga tesztkérdések F. 1. sz. Jelzési Utasítás

1.3./B. sz. Forgalmi vizsga tesztkérdések F. 1. sz. Jelzési Utasítás 1.3./B. sz. Forgalmi vizsga tesztkérdések F. 1. sz. Jelzési Utasítás 1. Mit nevezünk alakjelzőnek? a) Vonatforgalmat vagy tolatási mozgást szabályozó, a vasúti pálya mellett elhelyezett, helyhezkötött

Részletesebben

1. Az ábrán a pontok a szabályos háromszögrács 10 pontját jelentik (tehát az ABC háromszög egyenlőoldalú, a BDE háromszög egyenlőoldalú, a CEF

1. Az ábrán a pontok a szabályos háromszögrács 10 pontját jelentik (tehát az ABC háromszög egyenlőoldalú, a BDE háromszög egyenlőoldalú, a CEF 1. Az ábrán a pontok a szabályos háromszögrács 10 pontját jelentik (tehát az ABC háromszög egyenlőoldalú, a BDE háromszög egyenlőoldalú, a CEF háromszög egyenlőoldalú, stb ). A 10 pont közül ki kell választani

Részletesebben

11/2013. (III. 21.) NGM rendelet

11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról

Részletesebben

ORSZÁGOS KÖZLEKEDÉSI SZAKMAI TÁRSASÁG VIZSGÁLATI ANYAG SZIGETSZENTMIKLÓS-GYÁRTELEP HÉV ÁLLOMÁS SR1 JELZÉSŰ ÚTSOROMPÓJÁNAK FEJESZTÉSÉRE

ORSZÁGOS KÖZLEKEDÉSI SZAKMAI TÁRSASÁG VIZSGÁLATI ANYAG SZIGETSZENTMIKLÓS-GYÁRTELEP HÉV ÁLLOMÁS SR1 JELZÉSŰ ÚTSOROMPÓJÁNAK FEJESZTÉSÉRE ORSZÁGOS KÖZLEKEDÉSI SZAKMAI TÁRSASÁG VIZSGÁLATI ANYAG SZIGETSZENTMIKLÓS-GYÁRTELEP HÉV ÁLLOMÁS SR1 JELZÉSŰ ÚTSOROMPÓJÁNAK FEJESZTÉSÉRE Budapest, 2011 Urbán István, Blanár Bertalan, Csippán András Kiadásért

Részletesebben

MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ T-431/14 Tímár utcai megálló támfal és szegély megerősítésének kivitelezése tárgyú közbeszerzési eljárásban

MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ T-431/14 Tímár utcai megálló támfal és szegély megerősítésének kivitelezése tárgyú közbeszerzési eljárásban MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ T-431/14 Tímár utcai megálló támfal és szegély megerősítésének kivitelezése tárgyú közbeszerzési eljárásban Diszpozíció: H5 szentendrei HÉV vonal árvízi károk helyreállítása a 29+02-32+50

Részletesebben

Autópályák, autóutak. Autópálya és autóutak tervezése

Autópályák, autóutak. Autópálya és autóutak tervezése Autópályák, autóutak Az autópályák és autóutak jelentősége A magyarországi közúthálózatra vonatkozó hosszadatok európai tekintetben megfelelőek, viszont gyorsforgalmi hálózatunk sűrűsége messze alatta

Részletesebben

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére

Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központtal képzési szerződésben álló vasútvállalatok munkavállalói részére Készült a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. OKTATÁSI SEGÉDLET A Magyar Államvasutak Zrt. F. 1. sz. JELZÉSI UTASÍTÁS 3. számú módosításának F. 2. sz. FORGALMI UTASÍTÁS 4. számú módosításának F.2. sz. FORGALMI

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2015-0729-5 Vasúti baleset Csorna 2015. július 23.

ZÁRÓJELENTÉS. 2015-0729-5 Vasúti baleset Csorna 2015. július 23. ZÁRÓJELENTÉS 2015-0729-5 Vasúti baleset Csorna 2015. július 23. A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak, körülményeinek feltárása,

Részletesebben

BBBZ kódex --------------------------------------------------------------------------------------------------------- 3.6 Hadihajók és tengeralattjárók

BBBZ kódex --------------------------------------------------------------------------------------------------------- 3.6 Hadihajók és tengeralattjárók 3.6 Hadihajók és tengeralattjárók 3.6.1 Hadihajók A hadihajókat szokás felosztani harci járművekre és segédjárművekre, vannak azonban olyan különleges feladatokra szolgáló hajók is közöttük, amelyeket

Részletesebben

ESZTERGOM VÁROS ÚJ FORGALMI RENDJÉNEK SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNYEZÉSE

ESZTERGOM VÁROS ÚJ FORGALMI RENDJÉNEK SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNYEZÉSE VIA KÁRPÁTIA KFT ESZTERGOM VÁROS ÚJ FORGALMI RENDJÉNEK SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNYEZÉSE Készítette: Dr. Vörös Attila a közlekedéstudomány kandidátusa, ügyvezető igazgató Megbízó: Esztergom Város Polgármesteri Hivatal

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS VÍZMÉRŐ HITELESÍTŐ BERENDEZÉS HE 111-2003

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS VÍZMÉRŐ HITELESÍTŐ BERENDEZÉS HE 111-2003 1/oldal HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS VÍZMÉRŐ HITELESÍTŐ BERENDEZÉS HE 111-2003 FIGYELEM! Az előírás kinyomtatott formája tájékoztató jellegű. Érvényes változata Az OMH minőségirányítási rendszerének elektronikus

Részletesebben

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. (IV. 22.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. (IV. 22.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. (IV. 22.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

20 db elektromos midi autóbusz és az üzemeltetéshez szükséges töltőoszlopok beszerzése

20 db elektromos midi autóbusz és az üzemeltetéshez szükséges töltőoszlopok beszerzése 20 db elektromos midi autóbusz és az üzemeltetéshez szükséges töltőoszlopok beszerzése (Eljárás száma: TB-78/15) AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ I. KÖTET AZ AJÁNLAT ÖSSZEÁLLÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK, DOKUMENTUMMINTÁK

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2009-392-5 vasúti baleset Dunaföldvár Paks állomások között 2009. augusztus 13. 34890

ZÁRÓJELENTÉS. 2009-392-5 vasúti baleset Dunaföldvár Paks állomások között 2009. augusztus 13. 34890 ZÁRÓJELENTÉS 2009-392-5 vasúti baleset Dunaföldvár Paks állomások között 2009. augusztus 13. 34890 A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események

Részletesebben

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból

3. sz. módosítás kérdései az F.1. sz. Jelzési Utasításból Villamos fűtési lakatos forgalmi vizsga ellenőrző kérdései az F.1. Jelzési Utasításhoz, az F.2. Forgalmi Utasításhoz, és az F.2. Forgalmi Utasítás Függelékeihez az Országos közforgalmú, térségi és saját

Részletesebben

BIATORBÁGY FORGALOMTECHNIKAI TERVE

BIATORBÁGY FORGALOMTECHNIKAI TERVE BIATORBÁGY FORGALOMTECHNIKAI TERVE BIATORBÁGY FORGALOMTECHNIKAI TERVE KÉSZÍTETTE: Mezey András okl. mérnök Saár Szabolcs okl. közlekedésmérnök 2005. DECEMBER MEZEY MÉRNÖKIRODA CSOMÓPONT MÉRNÖKI IRODA 2100

Részletesebben

20/1994.(07.04.) Kgy. sz. rendelet 1. A közterület használatáról és a közterülethasználati díjról egységes szerkezetben

20/1994.(07.04.) Kgy. sz. rendelet 1. A közterület használatáról és a közterülethasználati díjról egységes szerkezetben 20/1994.(07.04.) Kgy. sz. rendelet 1 A közterület használatáról és a közterülethasználati díjról egységes szerkezetben A rendelet hatálya 1.. 2 E rendelet hatálya kiterjed a./ a közhasználatra szolgáló

Részletesebben

Műszaki Leírás. Diósd, Kocsis u. Zöldfa ÓVODA környezete KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI FEJLESZTÉSEK

Műszaki Leírás. Diósd, Kocsis u. Zöldfa ÓVODA környezete KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI FEJLESZTÉSEK 1 / 11 Műszaki Leírás Megbízó: Tervező: Felelős tervező: Diósd, Kocsis u. Zöldfa ÓVODA környezete KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI FEJLESZTÉSEK GYALOGJÁRDA ÁTÉPÍTÉSE ÉS REKONSTRUKCIÓ VALAMINT MENETDINAMIKAI KÜSZÖB

Részletesebben

1.3/C. és 1.3./D. Forgalmi vizsga tesztkérdései F. 1. sz. Jelzési Utasítás

1.3/C. és 1.3./D. Forgalmi vizsga tesztkérdései F. 1. sz. Jelzési Utasítás 1.3/C. és 1.3./D. Forgalmi vizsga tesztkérdései F. 1. sz. Jelzési Utasítás 1. Mi a fázishatár? a) A villamos vontatási vonalakon az állomási és a vonali szakaszolók között, illetve transzformátorok felsővezetéki

Részletesebben

A kerékpársáv problémája

A kerékpársáv problémája A kerékpársáv problémája A 2010-es KRESZ módosítás, elsősorban a kerékpárosok biztonságának fokozása okán olyan új elemmel bővült, amelyek értelmezése, illetve a valóságban történő megvalósítása több problémát

Részletesebben

file://c:\coeditor\data\local\course410\tmp.xml

file://c:\coeditor\data\local\course410\tmp.xml 1. oldal, összesen: 16 Tanulási célok: A lecke feldolgozása után Ön képes lesz: saját szavaival meghatározni a menetrend fogalmát; saját szavaival meghatározni a menetrend tartalmának kötelező részeit;

Részletesebben

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. (IV. 22.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. (IV. 22.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. (IV. 22.) önkormányzati rendelete a közterületek használatáról Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések. Kocsirendezők részére

SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések. Kocsirendezők részére SCVP Szolgálati Utasítás és az ISZU közötti eltérések TESZT kérdések Kocsirendezők részére Milyen esetben kell alkalmazni a Sajátcélú Vasúti Pályahálózatok Szolgálati Utasításának vonatkozó előírásait?

Részletesebben

V.2. GRAFIKONOK. A feladatsor jellemzői

V.2. GRAFIKONOK. A feladatsor jellemzői V.2. GRAFIKONOK Tárgy, téma Grafikonok, diagramok. Előzmények A feladatsor jellemzői Egyenes vonalú egyenletes mozgás, sebesség út idő összefüggésének ismerete. Átlagsebesség. Cél Különböző grafikonok,

Részletesebben

Hajdú-Via Kft. 4033 Debrecen, Sámsoni út 141/a sz. Tervszám: 040/11 TARTALOMJEGYZÉK

Hajdú-Via Kft. 4033 Debrecen, Sámsoni út 141/a sz. Tervszám: 040/11 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK az "Önkormányzati tulajdonú utak fejlesztése" tárgyú pályázat keretében a 4080 Hajdúnánás, Széchenyi u., Ady Endre krt., Bethlen G. krt. gyűjtőút engedélyes tervdokumentációjához. 1.1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc, 2016. május 17. Polgármesteri Hivatala Lévai István főtanácsos úr

Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc, 2016. május 17. Polgármesteri Hivatala Lévai István főtanácsos úr Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc, 2016. május 17. Polgármesteri Hivatala Lévai István főtanácsos úr levaii@miskolcph.hu Tárgy: sétálóutca forgalomtechnikai tervének véleményezése Tisztelt Főtanácsos Úr!

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS TERVEZÉSI ELŐÍRÁSOK

1. ÁLTALÁNOS TERVEZÉSI ELŐÍRÁSOK 1. ÁLTALÁNOS TERVEZÉSI ELŐÍRÁSOK Az országos és a helyi közutak hálózatot alkotnak. A közúti fejlesztési javaslatok a különböző szintű, az ötévenként, valamint a területrendezési tervek felülvizsgálatakor

Részletesebben