A felhasznált energia mennyiségének csökkentése. 1) műszaki tényező: energiahatékonyság. 2) emberi tényező: mértékletesség

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A felhasznált energia mennyiségének csökkentése. 1) műszaki tényező: energiahatékonyság. 2) emberi tényező: mértékletesség"

Átírás

1 A felhasznált energia mennyiségének csökkentése 1) műszaki tényező: energiahatékonyság 2) emberi tényező: mértékletesség

2 Hatásfok a munkavégzés hatékonyságát jellemzi A hatásfok a rendelkezésre álló energia felhasználásának vagy átalakításának mértéke. A hatásfok számítása: ahol: η a hatásfok, E h a hasznos energia, E b a befektetett (összes) energia. A befektetett energia és a hasznos energia különbsége a veszteség (amely hőként, hangként vagy egyéb formában a környezetbe távozik):

3 A termodinamika törvényei szerint nem lehet az energiát maradéktalanul átalakítani, mindig van veszteség perpetuum mobile Energetikai aspektus -Energetikai hatékonyság (energy efficiency): - az energiafelhasználás/átalakítás eredményessége -Termelési és felhasználási oldalon is értelmezhető o Megújuló energiaforrások esetében kisebb probléma, mert a készletek megújulnak o Amiért a megújulóknál is fontos: EROEI (energy return of energy invested): Kinyert/befektetett energia o Nem megújulók esetében nagyobb probléma, mert a készletek erősen korlátosak és fogyók

4 Gazdasági aspektus Energiaigényesség (energy intensity): egységnyi gazdasági eredmény előállításához szükséges primer energia mennyisége

5 Energiaigényesség - más mutatók tükrében (globális kitekintés)

6 Néhány országra jellemző energiaigényesség és felhasználás adatok

7 Az energiahatékonyság szektoronkénti bontásban az EU-ban

8 Rendszerveszteségek az energialáncban

9 Energialánc és hatékonyság

10

11 Belsőégésű Otto-motorok hatásfoka (optimális feltételek között)

12 Folyamat Tüzelés kazánban Áramtermelés hőerőműben Kapcsolt energiatermelés Gépjármű hajtás Hajtás villamos motorral Főzés gáztűzhelyen Melegítés mikrosütőben Főzés szabad tűzön Világítás izzólámpával Világítás fénycsővel Világítás LED-del Hasznos energia Gőz vagy forró víz Villamos energia Villamos energia és hő Mozgási energia Mozgási energia Étel felmelegedése Étel felmelegedése Étel felmelegedése Fényenergia Fényenergia Fényenergia Hatásfok (%) (benzin), (gázolaj), 40 (hibrid) (mai gyakorlat) 90 (elvi)

13 A hatékonyság problematikája az energiatermelésben Villamos- és hőenergia-termelés Együtt vagy külön áramtermelés hőerőműben: 25-50% hő- és villamosenergia-termelés: 60-92% Tüzelőanyag előkészítettsége nedvességtartalom méret (hasábfa, pellet, faapríték) A rendszer centralizáltsága (szállítási veszteség)

14

15

16 Újsághír júl. 30. Cogeneration & On-site Power Production 250m saved through energy efficiency in the UK The UK economy saved nearly 250m in fuel costs last year by generating its energy more efficiently, according to figures released by the government. This saving is equivalent to the gas bills of more than 350,000 homes in Britain. The Digest of UK Energy Statistics, published annually by DECC, reported today an increase in combined heat and power plants, with 54 new schemes built in The opportunity is much greater.

17 Hatékonyság az energiafogyasztásban

18 SZABÁLYOZÁS legfontosabb EU Direktívák (irányelvek) 2005/32/EK irányelv a környezetbarát tervezésről (ÖKODIZÁJN) 2010/30/EU: az energiával kapcsolatos termékek energia- és egyéb erőforrás-fogyasztásának címkézéssel és szabványos termékismertetővel történő jelöléséről; 2009/28/EK irányelv a megújuló forrásokból előállított energia támogatásáról (kötelező cél Magyarországnak: 13%) 2010/31/EU irányelv az épületek energiahatékonyságáról (ennek elődje az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv [2002/91/EK])

19 szabványok Műszaki szabályozás Ökodizájn és energiahatékonysági címkék Műszaki cikkek Épületek Passzív házak: Az épület passzív, vagyis fűtő (illetve nyáron hűtő)-rendszer alkalmazása nélkül, többletenergia befektetése nélkül, de mesterséges szellőztetéssel, a természetes adottságokat kihasználva működk. Ehhez a lakás éves energiaigénye kevesebb kell legyen, mint 15 kwh/m 2 /év. Németországban az új házak átlagosan négyszer ennyit fogyasztanak (Mo-on szor ennyit)

20 Energiafelhasználás átlagos megoszlása (%) Energiaköltségek átlagosan (Ft) Átlagos háztartási energiafelhasználás 120 m 2 -es családi ház

21 Épületenergetika az EU teljes energiafelhasználásának 40%-a az épületek használatával kapcsolatos

22 Az Európai Parlament és a Tanács 2002/91/EC számú irányelve az épületek energia-hatékonyságáról 2009 január 1-től kötelező elkészíttetni épületeink energetikai tanúsítását az értékesítést megelőzően. Az új épületeknek eleget kell tenniük a helyi éghajlathoz szabott minimális energiateljesítmény-követelményeknek. Az Európai Parlament es a Tanács 2010/31/EU irányelve december 31. után a hatóságok által használt vagy tulajdonukban lévő új épületek közel nulla energiaigényű épületek kell legyenek; december 31 után valamennyi új épület közel nulla energiaigényű kell legyen.

23 Közel nulla energiaigényű lakóépületek primerenergia-felhasználási követelménye (forrás: Magyar Épületgépészet 2015/1-2. )

24 2002/91/EC és 2010/31/EU DIREKTÍVA (irányelv) Az épületek építésekor a tulajdonos, eladásakor a leendő vásárló vagy bérlő megkapja az adott épület vagy lakás energiatanúsítványát. A tanúsítvány elkészítéséről az építtető vagy a tulajdonos gondoskodik, és azt a szerződés megkötését megelőzően, de legkésőbb a szerződéskötésig a vevőnek átadja, a bérlőnek bemutatja. %

25 A 2016-tól érvényes ÚJ kategóriák 100 kwh/m 2 év Korábban a C energiaosztály jelentette a referenciaértéket, amihez képest a többi energiaosztályt meghatározták. Ez lakóházaknál kwh/m 2 év értéket jelentett tól a referenciaérték 100 kwh/m 2 év. Az ennél alacsonyabb energiaigényű házak BB, vagy annál jobb, míg a többet fogyasztók CC, vagy annál rosszabb besorolásba esnek majd.

26

27 Előnyei beavatkozási javaslatokat tartalmaz: egyedi, lakásra szabott javaslatok segítik a tulajdonosokat ingatlanjuk energetikai korszerűsítésében; Piactisztító hatás: visszaszorítja a vevők esetleges félretájékoztatását; Érdeklődést generál a jobb paraméterekkel rendelkező lakások iránt; Növeli a lakosság érdeklődését az energiahatékonysági szolgáltatások, termékek illetve a megújuló energiák felhasználása iránt, ezáltal élénkíti a piacot. Munkahelyteremtő hatás.

28 Épületelemekre bontott (hővezetés mértéke [W/m2K]) ill. összesített energetikai követelményérték (felhasznált fűtési energia [kwh/m2/év]) Néhány példa a szigorodó hőátbocsátási tényezőkre (U-érték, W/m 2 K) Épületelem Régi U-érték Új U-érték Külső fal 0,45 0,24 Lapostető 0,25 0,17 Padlásfödém 0,3 0,17 Homlokzati nyílászáró (fa, műanyag) 1,6 1,15 Talajon fekvő padló 0,5 0,3 Az összesített energetikai követelményérték (vagyis az épületek elvi energiaigényét mutató szám): korábban egy új lakóház akár 230 kwh/m 2 /év értékkel megkaphatta a használatbavételi engedélyt, 2016-tól ez legfeljebb 140 kwh/m 2 /év lehet + az éves energiaigényünk 25%-át megújuló energiával állítják elő!

29 Újsághír (Világgazdaság ): június Az eredeti tervekkel ellentétben csak azokra a középületekre lesz érvényes az uniós energiahatékonysági irányelv 3%-os felújítási kötelezettsége, amelyeket a kormány használ ez a korábbi elképzelés szerint minden középületre vonatkozott volna. Az eddig becsült évi 200 milliárd helyett így nagyságrendekkel kisebb összeget kell majd a költségvetésből erre a célra biztosítani Várhelyi Olivér (EU melletti állandó magyar képviselet helyettes vezetője) kiemelte azt is, hogy az enyhítés Magyarország és több új tagállam lobbijának köszönhető.

30 Magyar valóság február 18. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség alig két nappal a pályázati ablak megnyitása után felfüggesztette a KEOP energiahatékonysági pályázatait, mert elfogytak a források. Ezen keresztül vállalkozások és önkormányzatok épületenergetikai korszerűsítésre pályázhattak volna vissza nem térítendő támogatásra.

31 Újsághír ( ) Napi 4,6 milliós kötelezettségszegési bírság jöhet Az Európai Bizottság a Bíróságához fordul, mivel Magyarország elmulasztotta az energiahatékonyságáról szóló irányelv nemzeti jogba való átültetését. Az irányelv meghatározott mértékű energiamegtakarítási célkitűzések elérését írja elő az EU tagállamai számára a január 1. és december 31. közötti időszakra. Ezt energiahatékonyságra vonatkozó kötelezettségvállalások előírása vagy egyéb, célzott szakpolitikai intézkedések révén kell elérniük, melyek célja az energiahatékonyság javítása a háztartásokban, az épületek tekintetében, az iparban és a közlekedésben.

32 Magyar valóság 2015 Lázár János bejelentette, hogy a 2020-ig terjedő időszakban háztartások számára nem írnak ki épületenergetikai felújítást támogató pályázatokat.

33 Mennyire reálisak műszaki értelemben az EU elvárásai?

34 SOLANOVA-projekt (Dunaújváros, Lajos király körút ) A fűtésienergia-felhasználás: kwh/m 2 /év kwh/m 2 /év. A fűtésszámla átlagosan 6300 Ft/hó!!! (rezsicsökkentés előtt ) Beruházási költség ~3 millió Ft/lakás (átlagosan) megtérülés azonnali!!

35

36

37 Faluházzal összevetve

38 Utána Előtte

39 Az egész épület fűtési hőfelhasználása havi bontásban ( )

40 Az emberi tényező fontossága!!

41 A Solanova projekt eredményessége

42 EU Ecodesign szabályozásának gyakorlati haszna 2013-ban TIZENHÁROM Ecodesign and energy labelling szabályozási dokumentum volt életben 2012-ben számuk egy év alatt megduplázódott. Ezek révén EU-szinten 1550 PJ/év energiamegtakarítást várnak 2020-ig. A ben tervezett újabb szabályzókkal ehhez még hozzáadódhat 1300 PJ/év megtakarítás.

43 A direktívák mellett rendeletek is születtek, így pl.: 1275/2008/EK RENDELET* Az elektromos készülékek fogyasztásának csökkentése készenléti üzemmódban A háztartási és irodai berendezések készenléti üzemmódban mért energiafogyasztásának csökkentésére irányul A termék rendeltetésétől függően 2010-re 1-2 watt legmagasabb megengedett energiafogyasztást ír elő készenléti üzemmódban tól az energiafogyasztás megengedett szintje 0,5-1 wattra csökkent. A rendelet hatására a készenléti üzemmódban mért uniós villamosenergiafogyasztás szintje 2020-ra 73%-kal fog csökkenni. Ez a megtakarítás megfelel Dánia éves áramfogyasztásának, és évente körülbelül 14 millió tonnával kevesebb CO2-kibocsátást jelent. *Regulation: Minden változtatás nélkül kötelező az alkalmazása!

44 Elektromos berendezések hozzájárulnak az épületekhez kapcsolódó fogyasztáshoz

45 Energiacímke-köteles termékek: EURÓPA Mosógépek, szárítógépek, kombinált mosó-szárítógépek Mosogatógépek Hűtők, fagyasztók, kombinált hűtőfagyasztógépek Légkondícionálók Villamos sütők Fényforrások Televíziók Az A energiaosztályú készülékek piaci részesedésének gyors növekedése miatt az A osztályon belül megjelent az A+ és az A++ megjelölés.

46 Fagyasztószekrény címke Mosógép címke december 20-tól évi 220 mosási ciklusra

47

48 Hőszivattyú energiahatékonysági címke

49 Mosógép eladások

50 Hűtőszekrény eladások

51 A rendszer eredményessége a mosógépek esetében

52 A háztartások egykori nagyfogyasztója: a hűtőszekrény 2000: 500 kwh/év (100%) 2014: 185 kwh/év (37%)

53

54 Világítástechnológia - Jogi szabályozás EU számításai szerint 2020-ig 80 TWh energia spórolható meg, ami 23 millió háztartás fogyasztásának felel meg! 244/2009/EK rendelete szeptember 1-től fokozatosan kivonják a kevéssé energiahatékony fényforrásokat. A hagyományos villanykörtéket felváltják az energiatakarékos izzók.

55 A világítóberendezések hatékonyságának mérőszáma: Lumen/Watt Izzólámpa: 1200 Ln/100 Watt = 12 Ln/W Kompakt fénycső : 800 Ln/18 Watt = 44 Ln/W LED : 1521 Ln/13,5 Watt = 113 Ln/W 9,5-szeres hatékonyságjavulás a hagyományos izzóhoz képest

56 Energia-LCA (gyártás szállítás használat) fénymennyiségre vetített energiafelhasználásban vizsgálva (MJ/20 millió Ln-óra) Forrás: Navigant Consulting 2012

57 P X

58 Buenos Aires (2013): Százezer utcai világítótestben az eddigi hagyományos izzót LED-fényforrásra cserélik, ezzel 50%-kal csökkentik a közvilágítás rezsijét miközben jobb látási viszonyokat biztosítanak.

59 2008 Etiópia Ötmillió energiatakarékos fényforrást osztanak ki az etiópiak között, miután a szárazság miatt az etióp vízerőművek nem tudnak elegendő energiát termelni. 55%-os csökkenés az érintett családok áramfelhasználásában december Samsung - Corporate Social Responsibility Hope for Children kampány 1000 etióp család kapott LED-lámpákat

60 Környezeti hatások szerint csökkenő sorrendben: PDP (Plasma Display Panel) CRT (Cathode Ray Tube) LCD (Liquid-Crystal Display)

61

62 Háztartási energiafelhasználás H u n g a r y

63 A fogyasztást befolyásoló faktorok az EU-ban

64 Közlekedési energiahatékonyság 1999 The 'car labelling Directive' (Directive 1999/94/EC) /2009/EK RENDELET a könnyű haszongépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére irányuló közösségi integrált megközelítés keretében az új személygépkocsikra vonatkozó kibocsátási követelmények meghatározásáról

65 o A motor jellemzői Az üzemanyag-fogyasztást meghatározó tényezők o Belsőégésű (internal combustion engine ICE) o Elektromos o Az autó egészének jellemzői o A gépjármű tömege o Karosszéria aerodinamikai tulajdonságai o Gumik állapota, típusa o Az Aés B közötti út kiválasztása (navigáció) o A vezetési stílus o A forgalmi helyzet

66 Különféle közlekedési módok energiahatékonysága csak az üzemeltetési életciklusban 140,0 120,0 kwh/100 utaskm 100,0 80,0 60,0 40,0 20,0 0,0 kerékpár séta londoni villamos londoni metró elektromos autó 1 fővel londoni busz hagyományos autó 1 fővel városi terepjáró 1 fővel MacKay, D alapján

67

68

69 1 liter üzemanyaggal

70 Regulation (EC) No 1222/2009 of the European Parliament and of the Council on the labelling of tyres with respect to fuel efficiency and other essential parameters 2012-től. Az A és G kategória között 7,5%- os üzemanyag-fogyasztási különbség: 7,0 liter helyett 6,4 liter/100 km.

71 A gépjárművek esetében a hatékonyságot mértékét a CO 2 -kibocsátás alapján határozzák meg ös célérték: 130 g CO2/km vagyis 5,6 l/100 km benzin 4,9 l/100 km dízel 2021-es célérték: 95 g CO2/km vagyis 4,1 l/100 km benzin 3,6 l/100 km dízel

72 CO 2 -kibocsátás 2007-ben az autóipar átlagértéke: 158,7 g/km D kategória; a legalacsonyabb átlagérték: Fiat: 137,3 g/km B-kategória ben az EU-ban forgalmazott autóknál: 135,7 g/km B-kat a legalacsonyabb értéket elérő cég a Fiat: 118 g/km A-kat ben 123,4 g/km EU átlag Prius 1,8: 101 g/km Prius Plug-in hybrid: 49 g/km Az elektromos autók CO2-kibocsátás hazánkban a jelenlegi energiaszektor adataival számolva: g/km!

73 Személygépjárművek tömege - típusonkénti átlag (2006)

74 Szerepe a gazdasági szabályozásban nem nálunk: UK

75 a brit gyakorlatban

76 REGULATION (EC) No 443/ setting emission performance standards for new passenger cars as part of the Community s integrated approach to reduce CO2 emissions from light-duty vehicles az Európai Unió 2015-re az új gépkocsik átlagos CO 2 -kibocsátásának átl. 130 g/km-re való leszorítását irányozta elő, 2020-ra 95 g/km a cél (de növekvő össztömeggel a határérték is nő): 1. a légkondicionáló rendszerek hatékonysági minimumkövetelményeinek előírásával; 2. kellően pontos gumiabroncsnyomás-ellenőrző rendszerek beszerelésének kötelezővé tételével; 3. a gumiabroncsok gördülési ellenállására vonatkozó felső határérték meghatározásával; 4. a sebességváltó-visszajelző használatának bevezetésével; 5. LED világítással; 6. a bioüzemanyagok használatának fokozásával

77 A probléma: méretnövekedés 1200 kg 650 kg 1000 kg 500 kg

78 Rövid távon megoldás: hibrid üzem Toyota Auris: Hibrid üzem: 84 g/km CO2-kibocsátás Dízel üzem 99 g/km CO2-kibocsátás Toyota Prius: Plug-in hibrid: 49 g/km CO2-kibocsátás

79 Hosszú távon megoldás: elektromos hajtás

80 Nissan Leaf 24 kwh lithium-ion akkumulátorokkal (átlag: 18 kwh/100km ~ 1.8 L/100 km) Az akku több mint 95%-ban újrahasznosítható.

81 Nissan Leaf hivatalos weboldal

82 Nagyobb gépjárműveknél

83 Kisebb zaj és kevesebb szennyezés hibridüzemmel (Lüneburg, 2012)

84 BYD ebus-12 A jármű 12 méter hosszú, mint egy Ikarus szóló busz. Hatótávolsága 250 kilométer, legnagyobb sebessége óránként 70 kilométer. A legkorszerűbb típusú, lítiumvasfoszfát akkumulátorait négy óra alatt lehet feltölteni.

Hatásfok - Hatékonyság

Hatásfok - Hatékonyság Hatásfok - Hatékonyság A hatásfok a rendelkezésre álló energia felhasználásának, átalakításának mértéke. A hatásfok számítása: ahol: η a hatásfok, E h a hasznos energia, E b a befektetett (összes) energia.

Részletesebben

Megoldás falazatra. Hogyan építhetünk közel zéró energiafogyasztású családi házakat téglából? Bartók László - műszaki szaktanácsadó

Megoldás falazatra. Hogyan építhetünk közel zéró energiafogyasztású családi házakat téglából? Bartók László - műszaki szaktanácsadó Megoldás falazatra Hogyan építhetünk közel zéró energiafogyasztású családi házakat téglából? Bartók László - műszaki szaktanácsadó TARTALOM 2020-as energetikai követelmények irányelvei A közel zéró fogalma

Részletesebben

Energiatudatos építészet Szikra Csaba, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetem Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék

Energiatudatos építészet Szikra Csaba, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetem Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Energiatudatos építészet Szikra Csaba, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetem Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék Az épületgépészeti rendszerek hatásosságának növelése

Részletesebben

KORSZAKVÁLTÁS RÉSZESEI VAGYUNK AZ ÉPÜLETENERGETIKÁBAN. Vidóczi Árpád építészmérnök

KORSZAKVÁLTÁS RÉSZESEI VAGYUNK AZ ÉPÜLETENERGETIKÁBAN. Vidóczi Árpád építészmérnök KORSZAKVÁLTÁS RÉSZESEI VAGYUNK AZ ÉPÜLETENERGETIKÁBAN Vidóczi Árpád építészmérnök 4/15/2014 Szabályozás Közel nulla energiaigényű épület: az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló kormányrendelet

Részletesebben

enerátor és otor a jövőbe mutat A Volt és Amper(a) mechatronikája

enerátor és otor a jövőbe mutat A Volt és Amper(a) mechatronikája enerátor és otor a jövőbe mutat A Volt és Amper(a) mechatronikája Kóstolgatjuk a jövőt, a jövő kóstolgat minket valahogy így van ez mostanság. Ott, valahol fent, már tudják, talán hosszabb távra is, hogy

Részletesebben

KEOP 4.3 Ecoflotta-ház Nógrád Zöldáram Közbeszerzési Programrégió

KEOP 4.3 Ecoflotta-ház Nógrád Zöldáram Közbeszerzési Programrégió ECOFLOTTA-HÁZ PELLET MIKROERŐMŰ KLASZTER MOTTÓ: EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN (GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN 1791-1860) Ecoflotta-ház klímabarát épület és jármű mikroerőmű klaszter és Magyar

Részletesebben

A KÖZÚTI ÁRUSZÁLLÍTÁS KÁROSANYAG- KIBOCSÁTÁSA, MINT NEGATÍV EXTERNÁLIA

A KÖZÚTI ÁRUSZÁLLÍTÁS KÁROSANYAG- KIBOCSÁTÁSA, MINT NEGATÍV EXTERNÁLIA ACTA CAROLUS ROBERTUS 1 (2) A KÖZÚTI ÁRUSZÁLLÍTÁS KÁROSANYAG- KIBOCSÁTÁSA, MINT NEGATÍV EXTERNÁLIA Összefoglalás MIHÁLY LÁSZLÓ MILLER GYÖRGY A fuvarozók szervezik a közúti szállítást, a gépjárművezetők

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY HÁROM ELEKTROMOS FORD MODELL ÉRKEZIK EURÓPÁBA 2014-IG!

SAJTÓKÖZLEMÉNY HÁROM ELEKTROMOS FORD MODELL ÉRKEZIK EURÓPÁBA 2014-IG! SAJTÓKÖZLEMÉNY HÁROM ELEKTROMOS FORD MODELL ÉRKEZIK EURÓPÁBA 2014-IG! Egy, a Ford által támogatott felmérés szerint az európai autósok többsége aggódik a környezetszennyezés miatt, ám sokuk nem tudja pontosan,

Részletesebben

1,6 literes Valvematic 6 M/M

1,6 literes Valvematic 6 M/M Auris Műszaki adatok KÖRNYEZETI TELJESÍTMÉNY 1,33 literes Dual VVT-i 6 M/M CCO (DPF)* 6 M/M CCO (DPF)* 2,0 literes DPF Fogyasztás (utoljára a 2004/3/EC rendelettel módosított 80/1268/EEC (Euro 4), valamint

Részletesebben

A BMW speciálisan felkészített járműflottája biztosítja az FIA Forma-E versenysorozat 2015/2016-os szezonját

A BMW speciálisan felkészített járműflottája biztosítja az FIA Forma-E versenysorozat 2015/2016-os szezonját A BMW speciálisan felkészített járműflottája biztosítja az FIA Forma-E versenysorozat 2015/2016-os szezonját 2015. október 17-én rajtol el Pekingben az FIA Forma-E versenyszéria második, 2015/2016-os szezonja,

Részletesebben

Fenntarthatóság, éghajlatvédelem, építésgazdaság

Fenntarthatóság, éghajlatvédelem, építésgazdaság Fenntarthatóság, éghajlatvédelem, építésgazdaság Dr. Pálvölgyi Tamás egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszék Komplex kihívások az épületek tervezése

Részletesebben

Energetikai gazdaságtan 1. gyakorlat Alapfogalmak

Energetikai gazdaságtan 1. gyakorlat Alapfogalmak nergetikai gazdaságtan 1. gyakorlat Alapfogalmak NRGIA, TLJSÍTMÉNY, NRGTIKAI TCHNOLÓGIÁK A gyakorlat célja, hogy a hallgatók A. elsajátítsák az energia és teljesítmény, ár és költség fogalmak pontos használatát;

Részletesebben

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra Készítette: Galambos Csaba KX40JF A jelenlegi energetikai helyzet Napjainkban egyre nagyobb gondot jelent

Részletesebben

Energiaigény; előrejelzése. Várható fogyasztás modellezése

Energiaigény; előrejelzése. Várható fogyasztás modellezése Energetika 67 6. Energiaigény; előrejelzése. Várható fogyasztás modellezése. Energiafogyasztás menedzselése: fogyasztásmérés fogyasztó ki- és bekapcsolása. Statikus és dinamikus árazás Minden emberi tevékenység

Részletesebben

Életünk az energia 2.

Életünk az energia 2. Életünk az energia 2. Livo László okl. bányamérnök, ügyvezet, MARKETINFO Bt. Volt id hogy nem számított mire, milyen és mennyi energiát használunk fel. Aztán egyre többen lettünk a Földön, s rá kellett

Részletesebben

ENERGIA MŰHELY 5. rendezvény. Körkép a légkondicionáló és szellőző berendezésekről

ENERGIA MŰHELY 5. rendezvény. Körkép a légkondicionáló és szellőző berendezésekről Magyar Energetikai Társaság ENERGIA MŰHELY 5. rendezvény 2012. június 5. Körkép a légkondicionáló és szellőző berendezésekről Magyar Zoltán 1 TARTALOM 1. KOMFORT ÉPÜLETENERGETIKA 2. A JELENLEGI NEMZETKÖZI

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.5.21. COM(2014) 285 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK A nehéz gépjárművek üzemanyag-fogyasztásának és CO2-kibocsátásának csökkentésére

Részletesebben

Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 2015. tavasz

Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 2015. tavasz Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 0. tavasz Napenergia hasznosítása Egy un. kw-os napelemes rendszer nyári időszakban, nap alatt átlagosan,4 kwh/nap elektromos energiát termel

Részletesebben

az e-mobilitás hazai kihívásai

az e-mobilitás hazai kihívásai az e-mobilitás hazai kihívásai avagy mikor lesz végre zöld rendszám az utakon?! Pethő József / JÁK Ügyvezető 2015.09.10. Jedlik Ányos Klaszter (JÁK) bemutatkozás Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a

Részletesebben

14. Energiamenedzsment rendszerek a közlekedésben I.

14. Energiamenedzsment rendszerek a közlekedésben I. Energetika 167 14. Energiamenedzsment rendszerek a közlekedésben I. Az energiamenedzsment 1 értelmezésünk szerint az energiákkal való gazdálkodás irányítása. Ez vonatkozhat a prímér és a feldolgozott energiákra

Részletesebben

Peugeot 3008 HYbrid4. Dízel-elektromos hibrid

Peugeot 3008 HYbrid4. Dízel-elektromos hibrid Peugeot 3008 HYbrid4 Dízel-elektromos hibrid A HYbrid4 technikájú Peugeot 3008 világszerte az első sorozatban gyártott, kereskedelmi forgalomba kerülő, dízel-elektromos hibrid személyautó. A HYbrid4, a

Részletesebben

20-ra 20-at! Kiáltvány Európa épületeinek energiatakarékossági felújításáért

20-ra 20-at! Kiáltvány Európa épületeinek energiatakarékossági felújításáért 20-ra 20-at! Kiáltvány Európa épületeinek energiatakarékossági felújításáért Tíz nagy nemzetközi környezetvédő civil szervezet közös kampányt 1 indított az európai energiatakarékossági célok teljesítésének

Részletesebben

NAPELEMES ALKALMAZÁSOK fotovillamos rendszerek Villamos energia előállítása környezetbarát módon

NAPELEMES ALKALMAZÁSOK fotovillamos rendszerek Villamos energia előállítása környezetbarát módon NAPELEMES ALKALMAZÁSOK fotovillamos rendszerek Villamos energia előállítása környezetbarát módon 1.) BEVEZETŐ A fotoelektromos napenergia-technológia fejlődése és terjedése miatt, ma már egyre szélesebb

Részletesebben

Elektromos árammal fűtött ablakok: kényelmes és jó hatásfokú megoldás a hideg ellen

Elektromos árammal fűtött ablakok: kényelmes és jó hatásfokú megoldás a hideg ellen KORSZERÛ ENERGETIKAI BERENDEZÉSEK 4.4 Elektromos árammal fűtött ablakok: kényelmes és jó hatásfokú megoldás a hideg ellen Tárgyszavak: ablakfűtés; fűtés; hatásfok. A lakások ablakainak fűtése az utóbbi

Részletesebben

Rebound effect - visszapattanó hatás

Rebound effect - visszapattanó hatás Rebound effect - visszapattanó hatás mindazon jelenségek, amelyek csökkentik az energiahatékonyságnövekedés okozta energiamegtakarítást. 4 típusa: Direkt: árcsökkenésből eredő hatás ez meghaladhatja a

Részletesebben

Passzívházak, alapfogalmak, tervezés, energetika, PHPP

Passzívházak, alapfogalmak, tervezés, energetika, PHPP Passzívházak, alapfogalmak, tervezés, energetika, PHPP Benécs József oklgépészmérnök épületgépész szakmérnök energetikai szakértő Passzívház Kft Gödöllő wwwpasszivhazinfohu TARTALOM Energia Hőenergia Passzívházak,

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.1.24. COM(2013) 17 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK Tiszta energiák

Részletesebben

MAGYARORSZÁG NEMZETI ENERGIAHATÉKONYSÁGI CSELEKVÉSI TERVE

MAGYARORSZÁG NEMZETI ENERGIAHATÉKONYSÁGI CSELEKVÉSI TERVE GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM MAGYARORSZÁG NEMZETI ENERGIAHATÉKONYSÁGI CSELEKVÉSI TERVE Összeállította: GKM EK Kht. Budapest, 2008. február 13. 1 Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. Cselekvési

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2015.5.5.)

A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2015.5.5.) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.5.5. C(2015) 2874 final A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2015.5.5.) a 2010/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a professzionális hűtőbútorok

Részletesebben

Korszerű szénerőművek a jövőben

Korszerű szénerőművek a jövőben ENERGIATERMELÉS, -ÁTALAKÍTÁS, -SZÁLLÍTÁS ÉS -SZOLGÁLTATÁS 2.5 2.1 Korszerű szénerőművek a jövőben Tárgyszavak: erőmű; barnaszén; kőszén; hatásfok; CO 2 -emisszió. A világon 1998-ban a villamos energia

Részletesebben

Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 2014. tavasz

Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 2014. tavasz Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 04. tavasz Szilárd biomassza, centralizált rendszerekben, tüzelés útján történő energetikai felhasználása A Pannonpower Holding Zrt. faapríték tüzelésű

Részletesebben

Közlekedési Program a H2020-ban

Közlekedési Program a H2020-ban 1 Közlekedési Program a H2020-ban Bajdor Gyöngy Katalin Horizon 2020 Transport NCP Nemzeti Innovációs Hivatal Győr 2014. március 25 2 3 4 H2020 Transport program fő célkitűzései a) Erőforrás-hatékony közlekedés,

Részletesebben

ÖKOINDUSTRIA 2013. III. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és. Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás. 2013. Szeptember 25-27.

ÖKOINDUSTRIA 2013. III. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és. Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás. 2013. Szeptember 25-27. ÖKOINDUSTRIA 2013 III. Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállítás 2013. Szeptember 25-27. SYMA Rendezvényközpont 1146 Budapest, Dózsa György út 1. www.okoindustria.hu

Részletesebben

Banki kisokos KKV-knak

Banki kisokos KKV-knak Banki kisokos KKV-knak Kérdések és válaszok kis és középvállalkozásnak bankválasztásról, számlavezetésről, vállalati hitelezésről és költséghatékony működésről Befektetés az energetikába Bővülő lehetőségek

Részletesebben

Akcióterv a Dél-Alföld hulladékgazdálkodásának fenntartható fejlődése érdekében

Akcióterv a Dél-Alföld hulladékgazdálkodásának fenntartható fejlődése érdekében Akcióterv a Dél-Alföld hulladékgazdálkodásának fenntartható fejlődése érdekében Az Európai Unió INTERREG IVC program Waste to Energy elnevezésű projektjének keretében a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési

Részletesebben

Közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése Tab Városban

Közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése Tab Városban Közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése Tab Városban A projekt bruttó összköltsége: 81.757.139 Ft, 100%-os támogatási intenzitás mellett. Megvalósítási időszak: 2015.02.02.-2015.05.29. Projektazonosító:

Részletesebben

www.electromega.eu A HULLADÉK SZÁLLÍTÁS ELEKTROMOS JÖVŐJE

www.electromega.eu A HULLADÉK SZÁLLÍTÁS ELEKTROMOS JÖVŐJE www.electromega.eu A HULLADÉK SZÁLLÍTÁS ELEKTROMOS JÖVŐJE A FEJLESZTÉS TARTALMA A Debreceni Egyetemmel kötött megállapodás alapján, az Electromega vásárolta meg ennek a szabadalomnak a hasznosítási jogát.

Részletesebben

Budapest, 2009. december TÁVFÛTÖTT TELEPÜLÉSEK ENERGIATUDATOS FOGYASZTÓK

Budapest, 2009. december TÁVFÛTÖTT TELEPÜLÉSEK ENERGIATUDATOS FOGYASZTÓK Budapest, 2009. december TÁVFÛTÖTT TELEPÜLÉSEK ENERGIATUDATOS FOGYASZTÓK TÁVFÛTÖTT TELEPÜLÉSEK ENERGIATUDATOS FOGYASZTÓK A Levegô Munkacsoport tanulmánya Írta: Beliczay Erzsébet Közremûködött: Pavics Lázár

Részletesebben

Érkező járműtechnológiák a közlekedési szektorokban, versenyképességi kérdések alakulása

Érkező járműtechnológiák a közlekedési szektorokban, versenyképességi kérdések alakulása Érkező járműtechnológiák a közlekedési szektorokban, versenyképességi kérdések alakulása (1.1 fejezet) IV. CNG és LNG szakmai konferencia 2016.06.03. Közúti járművekkel szemben támasztott követelmények

Részletesebben

MICHELIN ENERGY SAVER

MICHELIN ENERGY SAVER MICHELIN ENERGY SAVER MICHELIN ENERGY SAVER, KÖZLEKEDJÜNK TÖBBET KEVESEBBÉRT Takarítsunk meg közel 0,2 l üzemanyagot 100 km-enként*... Ennek eredményeként csökkentsük a CO 2 kibocsátást kilométerenként

Részletesebben

Az EU energia- és klíma politikája az energiaintenzív ágazatok szempontjából

Az EU energia- és klíma politikája az energiaintenzív ágazatok szempontjából MTA Metallurgiai Bizottsága Bicske, 2013 november 25. Az EU energia- és klíma politikája az energiaintenzív ágazatok szempontjából Dr. Tardy Pál Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés Alaphelyzet 1. 50 % körüli

Részletesebben

XL1 csak természetesen

XL1 csak természetesen XL1 csak természetesen Lehetséges, hogy az egyik legmagasabban fekvő alpesi utat a világ legtakarékosabb szériagyártású autójával küzdjük le, és még élvezzük is az utat? Természetesen. Képzeljük el, hogy

Részletesebben

A lakóépületek energiatakarékossági megoldásainak gazdaságossága

A lakóépületek energiatakarékossági megoldásainak gazdaságossága BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 44. k. 12. sz. 2005. p. 44 62. Racionális energiafelhasználás, energiatakarékosság A lakóépületek energiatakarékossági megoldásainak gazdaságossága

Részletesebben

HV AKKUMULÁTOR BONTÁSI ÚTMUTATÓ

HV AKKUMULÁTOR BONTÁSI ÚTMUTATÓ Benzines-Elektromos Hybrid Synergy Drive HV AKKUMULÁTOR BONTÁSI ÚTMUTATÓ NHW20 Sorozat Előszó Ez a kézikönyv azért készült, hogy felkészítse és segítse a szakembereket a Toyota Prius benzines-elektromos

Részletesebben

A SZÉN-DIOXID-ADÓ TORZÍTÓ HATÁSA AZ ENERGETIKÁBAN

A SZÉN-DIOXID-ADÓ TORZÍTÓ HATÁSA AZ ENERGETIKÁBAN A SZÉN-DIOXID-ADÓ TORZÍTÓ HATÁSA AZ ENERGETIKÁBAN Reményi Károly az MTA rendes tagja remeni1@freemail.hu Bevezetés Az üvegházhatású gázok klímaváltozásban betöltött szerepe széles körben, mind a tudományban,

Részletesebben

BIO-VONAL KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ BETÉTI TÁRSASÁG

BIO-VONAL KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ BETÉTI TÁRSASÁG BIO-VONAL KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ BETÉTI TÁRSASÁG 4400 Nyíregyháza, Keleti M. u. 2/c. Mobil telefon: 06-20-540-6301 E-mail cím: bio.vonal@gmail.com Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

Üzleti lehetőségek a fenntartható építés terén

Üzleti lehetőségek a fenntartható építés terén (HUSK/1001/1.1.2/0046) Üzleti lehetőségek a fenntartható építés terén Ez a dokumentum az EUROPÉER Európai Fejlődésért és Együttműködésért Közhasznú Alapítvány (www.europeer.eu) és a Regionálna rozvojová

Részletesebben

1 A hibrid egy olyan járműhajtómű, amelyben két eltérő módon működő (pl. eltérő energiafajtát felhasználó) motor szolgáltatja (szolgáltathatja) a mechanikai energiát. Fő célok: - tüzelőanyag takarékosság

Részletesebben

Megváltoztatni. Átalakítani. Megszépíteni.

Megváltoztatni. Átalakítani. Megszépíteni. Magasnyomású mosók Megváltoztatni. Átalakítani. Megszépíteni. Akár gyengéd ápolás, akár erőteljes tisztítás a Kärcher tökéletes megoldást kínál minden tisztítási feladathoz. Ahol korábban a kosz uralkodott,

Részletesebben

A fafeldolgozás energiaszerkezetének vizsgálata és energiafelhasználási összefüggései

A fafeldolgozás energiaszerkezetének vizsgálata és energiafelhasználási összefüggései Pályázati azonosító: FAENERGH (REG-ND-09-2009-0023) A fafeldolgozás energiaszerkezetének vizsgálata és energiafelhasználási összefüggései VARGA Mihály 1, NÉMETH Gábor 1, KOCSIS Zoltán 1, BAKKI-NAGY Imre

Részletesebben

MICHELIN HUNGÁRIA ABRONCSGYÁRTÓ KFT. - 2012. 10. - HU

MICHELIN HUNGÁRIA ABRONCSGYÁRTÓ KFT. - 2012. 10. - HU MICHELIN HUNGÁRIA ABRONCSGYÁRTÓ KFT. - 2012. 10. - HU Igaz vagy hamis? A teherabroncsokkal és az üzemanyag-megtakarítással kapcsolatos tévhitek eloszlatása ''Alacsony gördülési ellenállás''... Mirôl is

Részletesebben

A Suzuki Környezeti Koncepciója

A Suzuki Környezeti Koncepciója A Suzuki Környezeti Koncepciója Környezeti filozófiánknak megfelelően azon dolgozunk, hogy csökkentsük termékeink környezetünket terhelő hatását, valamint kutatási és fejlesztési tevékenységet végzünk

Részletesebben

A LEGTISZTÁBB ENERGIÁVAL MA, A HOLNAPÉRT

A LEGTISZTÁBB ENERGIÁVAL MA, A HOLNAPÉRT A LEGTISZTÁBB ENERGIÁVAL MA, A HOLNAPÉRT A LEGKORSZERŰBB NÉMET TECHNOLÓGIA A SCHÜCOTÓL DÉKÁNY ISTVÁN CALLENS KFT. 2011. 04. 14. SCHÜCO A legtisztább energiával ma, a holnapért A SCHÜCO vezető technológiai

Részletesebben

Medgyasszay Péter PhD: Számok bűvöletében

Medgyasszay Péter PhD: Számok bűvöletében Medgyasszay Péter PhD: Számok bűvöletében Az egyre magasabb gázárak miatt mind többen érdeklődnek az energiahatékony építési technológiák iránt. Különös érdeklődés övezi a passzív ház technológiát, amelynek

Részletesebben

A bolygónknak szüksége van a közreműködésünkre

A bolygónknak szüksége van a közreműködésünkre ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK 1.4 1.3 2.1 A bolygónknak szüksége van a közreműködésünkre Tárgyszavak: globális felmelegedés; klímaváltozás; kibocsátás; életmód. A Kormányközi Klímaváltozási Bizottság (IPCC) tizenegy

Részletesebben

A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE 2010.9.28.

A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE 2010.9.28. HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.9.28. C(2010) 6481 végleges A BIZOTTSÁG.../.../EU FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE 2010.9.28. a 2010/30/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek a háztartási

Részletesebben

TNM 3. melléklet (követelmények) fogalmazványa szeptember 14

TNM 3. melléklet (követelmények) fogalmazványa szeptember 14 A..TNM rendelete az épületenergetikai követelményekről, az épületek energiatanúsítványáról és a légkondicionáló rendszerek időszakos felülvizsgálatáról 3.sz Melléklet Követelményértékek 1 1. A határoló-és

Részletesebben

ENERGIAHATÉKONYSÁGI POLITIKÁK ÉS INTÉZKEDÉSEK MAGYARORSZÁGON

ENERGIAHATÉKONYSÁGI POLITIKÁK ÉS INTÉZKEDÉSEK MAGYARORSZÁGON ENERGIAHATÉKONYSÁGI POLITIKÁK ÉS INTÉZKEDÉSEK MAGYARORSZÁGON Az energiahatékonyság monitoringja az EU-27-ben című projekt Magyarországra vonatkozó zárótanulmánya Budapest, 2009. október Szerző: dr. Elek

Részletesebben

Mi gondoskodtunk arról, hogy ez a lehetőség az Ön számára kényelmesen hozzáférhető és elérhető legyen.

Mi gondoskodtunk arról, hogy ez a lehetőség az Ön számára kényelmesen hozzáférhető és elérhető legyen. Színválaszték A Suzuki Környezeti Koncepciója Környezeti filozófiánknak megfelelően azon dolgozunk, hogy csökkentsük termékeink környezetünket terhelő hatását, valamint kutatási és fejlesztési tevékenységet

Részletesebben

Kerékpár elektromos segédhajtása

Kerékpár elektromos segédhajtása 5/1 Kerékpár elektromos segédhajtása A hazai közlekedésrendészeti szabályok szerint jelenleg 300watt = 0, 408LE teljesítményű motor alkalmazása felett a kerékpár, segéd-motorkerékpárnak minősül, ha azzal

Részletesebben

Állami feladatok az épületenergetikai és klímavédelmi támogatási rendszerek kialakításában és működtetésében

Állami feladatok az épületenergetikai és klímavédelmi támogatási rendszerek kialakításában és működtetésében Állami feladatok az épületenergetikai és klímavédelmi támogatási rendszerek kialakításában és működtetésében Tanulmány Készült az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság megbízásából Megbízott: Pro-Conf

Részletesebben

Tanúsítási módszer kidolgozása meglévı épületekre TANULMÁNY

Tanúsítási módszer kidolgozása meglévı épületekre TANULMÁNY COMFORT CONSULTING Mérnöki Tanácsadó Kft TANULMÁNY A meglévı épületek energetikai jellemzıinek energiafogyasztás alapján történı tanúsítási módszere Megbízó: VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai

Részletesebben

Hozzájárulás a virtuális erőmű építéséhez: Tartályos PB gáz felhasználás teljes kiváltása az ASA Gyáli telephelyén

Hozzájárulás a virtuális erőmű építéséhez: Tartályos PB gáz felhasználás teljes kiváltása az ASA Gyáli telephelyén Service for the Future Hozzájárulás a virtuális erőmű építéséhez: 13,33 kw Tartályos PB gáz felhasználás teljes kiváltása az ASA Gyáli telephelyén Kőfalusi Viktor ASA Magyarország, László Tamás AEE Magyar

Részletesebben

Ami igazán fontos, az a szemnek láthatatlan

Ami igazán fontos, az a szemnek láthatatlan 1 Ami igazán fontos, az a szemnek láthatatlan Első pillantásra leginkább az tűnik fel, hogy az új Swift tervezői mennyi mindent megőriztek a korábbi verzióból. De ha jobban megnézi az ember, hogy mit rejtenek

Részletesebben

08-8/965-3/2012. 12.sz.melléklet. Tervezési program az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújításához.

08-8/965-3/2012. 12.sz.melléklet. Tervezési program az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújításához. Tervezési program az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújításához. 1. A tervezési terület ismertetése A pécsi 23891/68 helyrajzi számú ingatlanon (Pécs, Aidinger J. u. 41.) található a Megyervárosi

Részletesebben

Vetőné Mózner Zsófia Fogyasztási szokások és trendek vizsgálata Európában és az USA-ban

Vetőné Mózner Zsófia Fogyasztási szokások és trendek vizsgálata Európában és az USA-ban Vetőné Mózner Zsófia Fogyasztási szokások és trendek vizsgálata Európában és az USA-ban Bevezetés A tanulmány célja, hogy bemutassa milyen fogyasztási szerkezettel rendelkeznek a európai kontinens országai,

Részletesebben

Élvezd az utazást. Érezd az utat

Élvezd az utazást. Érezd az utat Élvezd az utazást. Érezd az utat Az elmúlt évtizedben ez a kiváló motorkerékpár motorosok ezreinek kínált lehetőséget arra, hogy megtapasztalják a kiemelkedő kényelemmel párosuló szupersport-teljesítményt.

Részletesebben

A közel nulla közelr l és távolról. az energiaigényt nagyon jelent s mértékben megújuló energiaforrásokból kell fedezni

A közel nulla közelr l és távolról. az energiaigényt nagyon jelent s mértékben megújuló energiaforrásokból kell fedezni Nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn Nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn Nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

Részletesebben

A zöld fogyasztás nem megoldás az éghajlatváltozásra

A zöld fogyasztás nem megoldás az éghajlatváltozásra AZ ENERGIAGAZDÁLKODÁS ALAPJAI 1.6 A zöld fogyasztás nem megoldás az éghajlatváltozásra Tárgyszavak: CO 2 -kibocsátás; energiaigény; energiatakarékosság; előrejelzés. Bevezetés A Rio de Janeiroi ENSZ konferencián

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a VOLVO 7700 HYBRID alacsonypadlós városi autóbuszról

Összefoglaló jelentés a VOLVO 7700 HYBRID alacsonypadlós városi autóbuszról Összefoglaló jelentés a VOLVO 7700 HYBRID alacsonypadlós városi autóbuszról A járművet 2011. augusztus 4-én a VOLVO Hungária Kft. részéről Szűcs Árpád Értékesítési Vezető és Lossó Erika Marketing Vezető

Részletesebben

A probléma A PROBLÉMA

A probléma A PROBLÉMA A probléma A PROBLÉMA Egy gyakorlati példán keresztül bemutatjuk a hagyományos lapradiátor gyenge pontjait, azaz működési problémákat normál üzemmódban. Lakószoba új épületben, vagy korszerűsített régi

Részletesebben

A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kompetenciaméréseken elért eredményei

A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kompetenciaméréseken elért eredményei A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kompetenciaméréseken elért eredményei Az országos kompetenciamérésen minden tanévben iskolánk 10. évfolyamos diákjai vesznek részt. A 2013. évi mérésen

Részletesebben

20 db elektromos midi autóbusz és az üzemeltetéshez szükséges töltőoszlopok beszerzése

20 db elektromos midi autóbusz és az üzemeltetéshez szükséges töltőoszlopok beszerzése 20 db elektromos midi autóbusz és az üzemeltetéshez szükséges töltőoszlopok beszerzése (Eljárás száma: TB-78/15) AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ I. KÖTET AZ AJÁNLAT ÖSSZEÁLLÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK, DOKUMENTUMMINTÁK

Részletesebben

Átgondoltabban, tisztábban. Fenntartható fogyasztás és termelés

Átgondoltabban, tisztábban. Fenntartható fogyasztás és termelés Átgondoltabban, tisztábban Fenntartható fogyasztás és termelés 1 A Europe Direct szolgáltatás segítségével választ kaphat az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseire. Ingyenesen hívható telefonszám (*) :

Részletesebben

A jövő gépjárműhajtása - alacsonyabb károsanyag-kibocsátás, alternatív hajtások. és regeneratív üzemanyagok. Dr. Rolf Leonhard (a Robert Bosch GmbH

A jövő gépjárműhajtása - alacsonyabb károsanyag-kibocsátás, alternatív hajtások. és regeneratív üzemanyagok. Dr. Rolf Leonhard (a Robert Bosch GmbH 2007. június RF 70406-d Kl A jövő gépjárműhajtása - alacsonyabb károsanyag-kibocsátás, alternatív hajtások és regeneratív üzemanyagok Dr. Rolf Leonhard (a Robert Bosch GmbH dízel rendszerek fejlesztése

Részletesebben

OLAJOS Péter Európai parlamenti képviselõ (EPP-ED / MDF) Uniós Energiapolitika, közvetlen támogatások a geotermikus energia

OLAJOS Péter Európai parlamenti képviselõ (EPP-ED / MDF) Uniós Energiapolitika, közvetlen támogatások a geotermikus energia OLAJOS Péter Európai parlamenti képviselõ (EPP-ED / MDF) Környezetvédelmi Bizottság / Költségvetési Bizottság Éghajlatváltozással foglalkozó Bizottság Fenntartható Fejlõdés Intergroup Energia- és Közlekedési

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Elektromos gép- és készülékszerelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 522 02 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Állandó hűtés egész nap PULSOR

Állandó hűtés egész nap PULSOR Állandó hűtés egész nap PULSOR Feszített tempójú városi szállítások, szigorú követelményeket támasztó igények Az állandó hűtés fenntartása a feszített tempójú szállítási terv végrehajtása során mindennapos

Részletesebben

tiszteletbeli klímanagykövet

tiszteletbeli klímanagykövet : Miért is? Elmondja: Prof. Dr. Mika János Prof. Dr. Mika János tiszteletbeli klímanagykövet Vázlat A Kapcsold ki! kampány Éghajlatunk változása A változás kártételei A változás mérséklése Magad is része

Részletesebben

Szakirodalmi összefoglaló az energia- és alternatív energiafogyasztás Magyarországon témakörében

Szakirodalmi összefoglaló az energia- és alternatív energiafogyasztás Magyarországon témakörében TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0058 Energiatermelési, energiafelhasználási és hulladékgazdálkodási technológiák vállalati versenyképességi, városi és regionális hatásainak komplex vizsgálata és modellezése

Részletesebben

MINISZTERELNÖKSÉG MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG KÖRNYEZETVÉDELMI NYILATKOZATA 2014. VERZIÓ: 1.0 2015.11.24.

MINISZTERELNÖKSÉG MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG KÖRNYEZETVÉDELMI NYILATKOZATA 2014. VERZIÓ: 1.0 2015.11.24. MINISZTERELNÖKSÉG MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG VERZIÓ: 1.0 2015.11.24. TARTALOM 1. BEVEZETŐ... 3 2. A MINISZTERELNÖKSÉG EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSEKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG

Részletesebben

A fékezési energiát hasznosító hibrid hajtás dízelmotoros vasúti kocsikban

A fékezési energiát hasznosító hibrid hajtás dízelmotoros vasúti kocsikban RACIONÁLIS ENERGIAFELHASZNÁLÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG 3.8 4.9 A fékezési energiát hasznosító hibrid hajtás dízelmotoros vasúti kocsikban Tárgyszavak: hibrid hajtás; üzemanyag-megtakarítás; dízelmotor; fékezési

Részletesebben

Villamosenergia költségek csökkentése, gyors megtérülésű projektekkel a nyomdaiparban. Szebeni Márton ügyvezető, CYEB csoport

Villamosenergia költségek csökkentése, gyors megtérülésű projektekkel a nyomdaiparban. Szebeni Márton ügyvezető, CYEB csoport Villamosenergia költségek csökkentése, gyors megtérülésű projektekkel a nyomdaiparban Szebeni Márton ügyvezető, CYEB csoport CYEB Energetikai Megoldások Kft. CYEB Energiakereskedő Kft. 2 Villamosenergia

Részletesebben

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatály: 2016.I.1. 2017.XII.31. A jelek a bekezdések múltbeli és

Részletesebben

Tüzelıanyag cellák befektetıi piaca. Magyar Energetikai Társaság Hidrogén Tagozat www.met.mtesz.hu Dr. Kovács Antal Ferenc 2009. Március 3.

Tüzelıanyag cellák befektetıi piaca. Magyar Energetikai Társaság Hidrogén Tagozat www.met.mtesz.hu Dr. Kovács Antal Ferenc 2009. Március 3. Tüzelıanyag cellák befektetıi piaca Magyar Energetikai Társaság Hidrogén Tagozat www.met.mtesz.hu Dr. Kovács Antal Ferenc 2009. Március 3. Az elıadás témái 1 Napi hír bevezetı gondolatok 2 3 4 5 Piaci

Részletesebben

Közlekedési emissziók időbeli változása nagy forgalmú ausztriai alagútban végzett mérések alapján

Közlekedési emissziók időbeli változása nagy forgalmú ausztriai alagútban végzett mérések alapján LEVEGÕTISZTASÁG-VÉDELEM. Közlekedési emissziók időbeli változása nagy forgalmú ausztriai alagútban végzett mérések alapján Tárgyszavak: levegőszennyezés; közúti alagút; benzol; nemmetán-szénhidrogének;

Részletesebben

Hóbagoly Szezonnyitó Szakmai Nap Kompakt folyadékhűtők ammónia hűtőközeggel komfort és technológiai alkalmazásokra

Hóbagoly Szezonnyitó Szakmai Nap Kompakt folyadékhűtők ammónia hűtőközeggel komfort és technológiai alkalmazásokra Hóbagoly Szezonnyitó Szakmai Nap Kompakt folyadékhűtők ammónia hűtőközeggel komfort és technológiai alkalmazásokra Q P L A N R E F R I G E R AT I O N Előadó: Tasnádi Gábor gabor.tasnadi@qplan.hu A kihívás:

Részletesebben

Zalaegerszeg, 2014.10.29. Innotech konferencia

Zalaegerszeg, 2014.10.29. Innotech konferencia Funded by Angster Tamás, innovációs menedzser - Pannon Novum Nonprofit Kft. Zalaegerszeg, 2014.10.29. Innotech konferencia Electromobility Solutions for Cities and Regions E-mobility projektjeink (www.pannonnovum.hu)

Részletesebben

NISSAN LEAF. Bevezetés Külső megjelenés Belső megjelenés Technológia és Teljesítmény Tartozékok Műszaki adatok Nyomtatás Bezárás

NISSAN LEAF. Bevezetés Külső megjelenés Belső megjelenés Technológia és Teljesítmény Tartozékok Műszaki adatok Nyomtatás Bezárás NISSAN LEAF UTAK POLGÁRAI, EGYESÜLJETEK! Csatlakozzon Ön is a világ útjait járó több mint kétszázezer 100%-ban elektromos Nissan LEAF tulajdonosához. Bízzon minden idők legkeresettebb elektromos járművében.

Részletesebben

Hidrogén előállítás megújuló szélenergiával a közlekedésért

Hidrogén előállítás megújuló szélenergiával a közlekedésért Hidrogén előállítás megújuló szélenergiával a közlekedésért Molnár László Quantum Energia Kft. Kádár Péter BMF KVK VEI A QUANTUM ENERGY missziója, hogy szélerőművek engedélyeztetésével, építésével, valamint

Részletesebben

2-CSÖVES MINI ECOi LE1 SOROZAT HŰTŐ ÉS FŰTŐ TÍPUS, 1 FÁZISÚ HŰTŐ ÉS FŰTŐ TÍPUS, 3 FÁZISÚ

2-CSÖVES MINI ECOi LE1 SOROZAT HŰTŐ ÉS FŰTŐ TÍPUS, 1 FÁZISÚ HŰTŐ ÉS FŰTŐ TÍPUS, 3 FÁZISÚ 2-CSÖVES MINI ECOi LE1 SOROZAT HŰTŐ ÉS FŰTŐ TÍPUS, 1 FÁZISÚ HŰTŐ ÉS FŰTŐ TÍPUS, 3 FÁZISÚ KISEBB KERESKEDELMI EGYSÉGEKBEN ÉS LAKOSSÁGI CÉLOKRA Internet Control Ready OPTIONAL INTERNET CONTROL Energy saving

Részletesebben

A mosonmagyaróvári Kékcinke Óvoda, Őzikés Óvoda és Ostermayer Óvoda energetikai korszerűsítése (tájékoztató az eljárás eredményéről)

A mosonmagyaróvári Kékcinke Óvoda, Őzikés Óvoda és Ostermayer Óvoda energetikai korszerűsítése (tájékoztató az eljárás eredményéről) A mosonmagyaróvári Kékcinke Óvoda, Őzikés Óvoda és Ostermayer Óvoda energetikai korszerűsítése (tájékoztató az eljárás eredményéről) Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/69 Beszerzés tárgya: Építési beruházás

Részletesebben

2 Mennyit fizetünk az áramért? Elemzés a villamosenergia-ár csökkentésének társadalmi hatásairól

2 Mennyit fizetünk az áramért? Elemzés a villamosenergia-ár csökkentésének társadalmi hatásairól Policy Agenda: a felső húsz százaléknak kedvezett a rezsicsökkentés Elemzés a villamosenergia-ár csökkentésének társadalmi hatásairól 1 Bevezetés A kormány döntése alapján 201 3. január 1 -től 1 0%-kal

Részletesebben

Légkezelő berendezések energetikai auditja Matuz Géza, értékesítési vezető Rosenberg Hungária Lég- és Klímatechnikai Kft.

Légkezelő berendezések energetikai auditja Matuz Géza, értékesítési vezető Rosenberg Hungária Lég- és Klímatechnikai Kft. Légkezelő berendezések energetikai auditja Matuz Géza, értékesítési vezető Rosenberg Hungária Lég- és Klímatechnikai Kft. 2532 Tokodaltáró, József Attila út. 34. web: www.rosenberg.hu e-mail: info@rosenberg.hu

Részletesebben

szén-monoxid érzékelő optimális helye szén-monoxid források a lakásban

szén-monoxid érzékelő optimális helye szén-monoxid források a lakásban 24 25 szén-monoxid érzékelő optimális helye szén-monoxid források a lakásban Forrás: Bripel 26 Mi az a fabrikett? A fabrikett környezetbarát, természetes alapanyagból - fűrészpor - magas nyomáson préseléssel

Részletesebben

Renault MÉGANE. Grandtour. 4 490 000 Ft-tól*

Renault MÉGANE. Grandtour. 4 490 000 Ft-tól* Renault MÉGANE Grandtour 4 490 000 Ft-tól* Renault MÉGANE Grandtour LISTAÁR Motor Business Limited Bose Energy TCe 115 4 990 000 5 090 000 Energy dci 95 5 450 000 Energy dci 110 5 700 000 5 800 000 Energy

Részletesebben

MEMO: Közlekedés 2050 A főbb kihívások és intézkedések

MEMO: Közlekedés 2050 A főbb kihívások és intézkedések MEMO/11/197 Brüsszel, 2011. március 28. MEMO: Közlekedés 2050 A főbb kihívások és intézkedések A téma jelentősége A közlekedés alapvetően fontos gazdaságunk és társadalmunk számára, a mobilitás pedig nélkülözhetetlen

Részletesebben

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS FENNTARTHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS FENNTARTHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE 2016 március KISÚJSZÁLLÁS VÁROS FENNTARTHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE Szerző: Kray Zsuzsanna Szakmai vezető: Sáfián Fanni ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ IMPRESSZUM Kisújszállás város

Részletesebben

AZ IPSO LEGÚJABB SZÁRÍTÓGÉP VEZÉRLÉSE A TÚLSZÁRÍTÁSGÁTLÓ TECHNOLÓGIÁN (OVER-DRY PREVENTION TECHNOLOGY) ALAPSZIK

AZ IPSO LEGÚJABB SZÁRÍTÓGÉP VEZÉRLÉSE A TÚLSZÁRÍTÁSGÁTLÓ TECHNOLÓGIÁN (OVER-DRY PREVENTION TECHNOLOGY) ALAPSZIK AZ IPSO LEGÚJABB SZÁRÍTÓGÉP VEZÉRLÉSE A TÚLSZÁRÍTÁSGÁTLÓ TECHNOLÓGIÁN (OVER-DRY PREVENTION TECHNOLOGY) ALAPSZIK ÉRJEN EL VALÓDI HATÉKONYSÁGOT ÉS VALÓDI MEGTAKARÍTÁST A szárítási hatékonyságot gyakran olyan

Részletesebben

Számítási példák. Baumann Mihály, Dr. Szalay Zsuzsa, Dr. Csoknyai Tamás

Számítási példák. Baumann Mihály, Dr. Szalay Zsuzsa, Dr. Csoknyai Tamás Számítási példák Baumann Mihály, Dr. Szalay Zsuzsa, Dr. Csoknyai Tamás HMV primer energiaigény számítása Határozza meg egyszerűsített számítással az adott A N =143 m 2 alapterületű lakóépület (családi

Részletesebben