A HULLADÉK SZÁLLÍTÁS ELEKTROMOS JÖVŐJE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "www.electromega.eu A HULLADÉK SZÁLLÍTÁS ELEKTROMOS JÖVŐJE"

Átírás

1 A HULLADÉK SZÁLLÍTÁS ELEKTROMOS JÖVŐJE

2 A FEJLESZTÉS TARTALMA A Debreceni Egyetemmel kötött megállapodás alapján, az Electromega vásárolta meg ennek a szabadalomnak a hasznosítási jogát. ennek alapján fejlesztettünk egy 100% elektromos meghajtású, nehéz tehergépjárművet. Ennek továbbfejlesztésével, természetesen a jövőben is szorosan együttműködünk a Debreceni Egyetem Műszaki Karával. Az Electromega tagja a 2014-ben megalakult Jedlik Ányos Klaszternek, mely a Magyarországon működő, az elektromos autózásért tenni tudó és akaró cégeket tömöríti, aktívan segítve a

3 A TERV MEGVALÓSÍTÁSA AZ ELECTROMEGA egy 7 éves múltra visszatekintő cég, de hivatalosan kutatás-fejlesztéssel - fő tevékenységi körként ekkor került a cégjegyzékbe bejegyzésre, - csak 2014 november óta foglalkozik. Ugyanakkor, az együttműködés a Debreceni Egyetemmel jogelődünk viszonylatában immár 10 éves múltra tekint vissza. Jelenleg a fejlesztés egy kutató laboratóriumban folyik 800 négyzetméteren a Daniella Ipari Park területén. Ennek köszönhetően, szükség és igény esetén, az összeszerelő üzem számára, további 3000 négyzetméter, gyakorlatilag azonnal rendelkezésre áll. A további bővítés lehetősége is adott. Igyekszünk keresni a jövő tehetséges kutató mérnökeit, így a gyakorlati munkába a Debreceni Egyetem diákjai segítik kutatóink munkáját és ismerkednek folyamatosan a tevékenységünkkel. Természetesen ez nekünk is lehetőséget ad tehetségük megismerésére, hogy bővítés esetén azonnal alkalmazhassuk őket a megfelelő pozícióba. Középiskolákkal is van élő tanulmányi szerződésünk, mert nemcsak a mérnökök, de a szakmunkások képzése is legalább annyira fontos feladat.

4 EDDIGI TAPASZTALATOK, FEJLESZTÉSEK ELEKTROMOS KISTEHERAUTÓ Jelenleg egy 3,5 tonnás kisteherautó tesztelése is folyik. Az autó már több alkalommal vett részt a forgalomban, és megjelentünk vele a JÁK 2014 december 2-i konferenciáján is. Az autó 90km/h-ás végsebességre képes, hatótávolsága pedig 150 km 24kWh akkumulátor kapacitás mellett. Mindezt terhelt állapotban is teljesíti. Ezt az autót elsősorban kísérleti célból az új fejlesztéseink, ötleteink kipróbálására használjuk. Ugyanakkor, mint mindenes áruszállító, kipróbáltan alkalmas napi használatra.

5 EDDIGI TAPASZTALATOK, FEJLESZTÉSEK ELEKTROMOS TEHERAUTÓ HATÓTÁV NÖVELŐVEL A teherszállítás egy jelentős és igen sok költséget felemésztő üzletág. Az elektromos meghajtásnak a hatótávolság korlátozottsága vet gátat. A mi megoldásunk ebben az esetben egy hatótávnövelő generátor. Egy áruszállító esetén el kell érjük az 500 km-es hatótávot, ez csak akkumulátorokkal, nem teljesíthető. Az egyenletes haladáshoz szükséges áramot biztosítja egy kisméretű belső építésű motor. Méretezésétől függően, ez a generátor, nemcsak a haladáshoz szükséges energiát adja, hanem a töltést is végzi menet közben. Az eddigi kísérleteink alapján egy ilyen kis méretű motor fogyasztása 8-9 liter üzemóránként, szemben a kamion literes fogyasztásával. Az akkumulátorok biztosítják a gyorsításhoz szükséges plusz energiát és tárolják a fékezéskor keletkező visszatáplált áramot. Ugyanakkor, lehetővé teszik, hogy lakott területen az aggregátor működése nélkül teljes csendben haladhasson a teherautó. Természetesen az akkumulátorok hálózatról is tölthetőek.

6 EDDIGI TAPASZTALATOK, FEJLESZTÉSEK ELEKTROMOS HULLADÉKSZÁLLÍTÓ Kutatóink, Bartha István és Vitéz Attila évben a Debreceni Egyetem Műszaki Karának alkalmazottaiként tevékenyen vettek részt egy pályázat keretein belül, az ország eddigi egyetlen működő, 100%-ban elektromos meghajtású kukásautóján. Az autó jelenleg is szolgálatot teljesít Békéscsabán. Hatótávolsága kipróbáltan km 86 kwh akkumulátor teljesítmény mellett. Végsebessége eléri a 80km/h-t. Mindezek a tulajdonságok biztosítják a napi 8 órás munkavégzést egy feltöltéssel, aminek a költsége nagyjából 3000 Ft (10 liter gázolaj ára). Egy hagyományos gép fogyasztása napi liter gázolaj is lehet. Az elv, amivel meghajtottuk, tökéletesen működik, gyakorlatilag bármilyen méretben. A 200 kg-os gokarttól kezdve a 23 tonnás teherautóig. A már átalakított gép, eddig km-t teljesített nagyobb meghibásodás nélkül. A fogyasztása munka végzés közben Wh egyenletes országúti menetben Wh. Ezzel a munka végzés közbeni ható távolsága 90 km, míg országúton km.

7 EDDIGI TAPASZTALATOK, FEJLESZTÉSEK A SOROZATGYÁRTÁSRA ALKALMAS ELEKTROMOS HULLADÉKSZÁLLÍTÓ Laborunkban megépítettünk egy 100%-ban elektromos meghajtású kukásautót Scania alvázon. Ez egy működő tesztelhető prototípus. Az új fejlesztett Scania teljesítménye ezt másfélszeresen is meghaladja. Ennek hatótávolsága: munkavégzés közben 120km, országúton 180km. A motor teljesítménye 160kW (216LE), nyomatéka pedig 2500Nm. Ráadásul az akkumulátorok árának várható csökkenésével cseréjük már egyáltalán nem lesz akkora összeg, mint ma a beszerzésük. Így, a jármű többi részének állapotától függően, az üzemeltetési idő akár a 10 év duplája is lehet. Ráadásul nem számoltunk a rendkívüli meghibásodások nagyobb esélyével a dízel esetén. Az elektromos hajtásnál nincs kipufogó, katalizátorok, és hiányoznak az ehhez tartozó szenzorok. Nincs turbó, nagynyomású üzemanyag rendszer, kuplung, sebesség váltó, és még sorolhatnánk.

8 CÉLJAINK Meglévő járműpark elektromos hajtásúval történő cseréje, amelyhez rendelkezésre áll a hazai K+F háttér, valamint az összeszerelő üzem. Hazai K+F tevékenység eredményeinek kiterjesztése, sorozatgyártási kapacitások kialakítása. A projekt kiterjesztése nagyobb városokra országszerte. A projekt referenciamunkaként való alkalmazása a későbbiekben. Európai Uniós irányelvek teljesítése, nulla emissziós hulladékgyűjtés megvalósítása városi környezetben. KÖRNYEZETVÉDELEM Az Európai Uniós irányelveknek megfelelő szelektív hulladékgyűjtés és hulladékszállítás komoly logisztikai feladatot jelent, amihez egyre több célgépre van szükség. Üzemeltetési sajátosságaik miatt, a hulladékgyűjtő autók sok üzemanyagot fogyasztó, zajos járművek, amelyek fenntartási költségeinek csökkentése egyértelmű gazdasági cél, a városi környezetterhelés (zaj- és légszennyezés) csökkentése pedig közösségi érdek is. A projekt keretében javasolt elektromos hulladékszállító autó alkalmazása nem jár károsanyag-kibocsátással, emellett pedig a működési és fenntartási költségei is jelentősen alacsonyabbak, mint a dízel (konvencionális) hulladékgyűjtő járműveknek.

9 A dízel hulladékszállítók CO2 kibocsájtása 51,25 tonna/év. A teljes Magyarországi flotta elektromosra cserélése évi tonna CO2 kibocsájtás csökkenéssel járhat, amennyiben az energiaigényük megújuló, vagy atomenergiából kerül fedezésre. Depónia gáz, és/vagy naperőmű megléte esetén az energia költsége közel nulla. Országos igényeket szem előtt tartva, a töltésnél fölös erőművi kapacitásokat használhatunk az éjszakai időszakban. A teljes robbanómotoros flotta becsült Fogyasztás H) gázolaj szükséglete l/nap ezzel szemben ha autós elektromos flottát tekintünk annak a fogyasztás 100MWh/nap. Természetesen, ezek az autók lényegesen csendesebbek munkavégzés közben. Olajcsere hiányában autónként évente motorolajtól mentesülünk. MAGYAR HOZZÁADOTT ÉRTÉK ARÁNYA: Az autó elemei Adott elem értéke a teljes költséghez képest 120 liter fáradt Hazai arány az adott elemben Teherautó alváz 20% - Akkumulátor 29% 50% Felépítmény 18% 100% Meghajtó motor 3% 100% Vezérlés (Teljes jármű) 5% - Segédanyagok 6% 100% Összeszerelés (munkabér) 20% 100% Összesen 100% 61% Várható új Magyarországi munkahelyek száma az Electromegánál és beszállítóinál összesen: 100 fő. Évi 100 kukásautó készre szereléséhez szükséges munkaerő, ami a termelés növekedésével arányosan tovább nőhet. A munkahelyteremtés által befolyó közvetlen adók és járulékok mértéke évi Ft, mely nem tartalmazza a cégek nyeresége után fizetendő társasági adót, valamint az alkalmazottak jövedelmének elköltése után keletkező ÁFA bevételt.

10 A TERMÉK VÁRHATÓ MEGTÉRÜLÉSE: A várható élettartama egy ilyen autónak nagyjavítás nélkül 10 év. Ekkor az akkumulátorok várhatóan elérik a 2500 feltöltés-kisütési ciklusuk végét, vagyis kapacitásuk 80%-ra csökken. Ekkor még használhatóak, de év körül a cseréjük javasolt. A megtérülésnél a dízel vételárához, üzemanyag és szervizköltségeihez hasonlítunk. A VÉTELÁR: Egy dízel kukásautó bekerülési költsége millió közötti összeg. A vételár függ a terhelhetöségtöl, valamint a felépítmény tudásától. Tekintsünk ez esetben egy kerek, 50 MILLIÓS BEKERÜLÉSI KÖLTSÉGET. Az elektromos gép esetén A VÁRHATÓ BEKERÜLÉSI ÉRTÉK NAGYJÁBÓL MILLIÓ. Összességében, az elektromos hajtásnak nagyjából 50 milliós bekerülési plusz költséget kell ledolgoznia. ÜZEMANYAG KÖLTSÉGEK: DÍZEL A dízel üzemanyag fogyasztása egy nap (8-10 óra munkavégzés, két gyűjtési ciklusban) 80 liter gázolaj. Egy idősebb gép, (vannak városok ahol a legidősebb 19 éves) ennél fogyaszthat többet. ELEKTROMOS Elektromosan a hatótávunk km, vagyis a két műszak városon belül (egy kör 35-40km) könnyedén teljesíthető. Az akkumulátorok kapacitása kW, vagyis töltési költségük nagyjából 3000 Ft-ból garantálható. Saját erőmű esetén nulla. A különbség napi Ft (természetesen a gázolaj árától függően ez akár több is lehet). Vagyis, pusztán a fogyasztással számolva a megtérülésünk 6,5 év. Ez esetben még van 3,5 évünk az akkumulátorok várható cseréjéig, vagyis az elektromos összességében Ft hasznot termel.

11 A TERMÉK VÁRHATÓ MEGTÉRÜLÉSE: ÖSSZEGZÉS: Az elektromos hajtás egy 10 éves életciklusban Ft üzemanyag és Ft szervizköltség megtakarítást ér el a dízellel szemben. A vitathatatlan környezetvédelmi és marketing elönyök mellett. Ugyanakkor, a gyártás felfutásával, és a beszerzési árak csökkentésével (akkumulátor fejlődés), ez az előny még nagyobbra nőhet. A várhatóan alacsonyabb ár vagy semmi útdíj, tovább növeli az elektromos hajtás előnyét. Ráadásul, nem számítunk a rendkívüli meghibásodások nagyobb esélyével a dízel esetén. Az elektromos hajtásnál nincs kipufogó, katalizátor, az ezekhez tartozó szenzorok. Nincs turbó, üzemanyagrendszer, kuplung, sebességváltó és még sorolhatnánk szervizköltség üzemanyag költség Bekerülési érték dízel elektromos

12 TÖLTŐHÁLÓZAT: NEM ALKALMAZUNK SAJÁT EGYEDI SZABVÁNYOKAT! Nem kell töltőoszlop, vagy bármilyen más építési beruházás, a kocsik képesek felvenni a hálózati áramot. Az autóink a jelenleg használt ipari áram csatlakozókat használják. Semmilyen plusz beruházásra ez esetben nincs szükség. A töltés ideje, a hálózati áram erősségétől függ, de egy szabvány 32-64A áramerősséggel 6-7 óra alatt teljesen feltölthető lesz az akkumulátor. Mivel a töltés jellemzően munkaidő után éjszaka történik, plusz forrásokra sincs szükség, mert várhatóan a hálózat ezt kezelni tudja. Amennyiben gáz vagy solár erőművel rendelkezik a használó, akkor a teljes energia felhasználás ingyenes. Egy szabványos ipari áram csatlakozó alkalmas maximum 64A áramerősség kiadására. Ez egy 110kW teljesítményű akkumulátort képes 2 óra alatt feltölteni. Ugyanakkor éjszaka, amikor nem kell ennyire sietnünk, ráérünk 10 óra alatt is feltölteni a gépeket (12A/ autó, kb. egy otthoni elektromos sütő teljesítménye). Egy 50 darabos flotta éjszakai töltéséhez 1MW teljesítményű telephelyi betápra van szükség. Kicsi a valószínűsége, hogy egy hulladékgazdálkodó cég ne rendelkezzen ekkora teljesítményű áramhálózattal. Ráadásul éjszaka jellemzően nincs munkavégzés, vagyis a töltésen felül szinte semmi nem terheli a telephely hálózatát. Sőt, ha pontosan meg tudjuk mondani az áramszolgáltatónak, hogy mettől meddig milyen mennyiségű áramra van szükségünk, akkor a beszerzési ár lecsökken, és szerencsére ez esetben nagyon pontosan számolható az igény! Várhatóan semmilyen költséges átalakítást nem kell végezni az adott telephelyen, vagy ha igen, akkor is elenyésző költséget jelent 50 elektromos kukásautó beszerzéséhez képest. Természetesen, egy több százas flottánál a helyzet pontos tanulmányozására lesz szükség, felkészülve a bővítésre. 100% elektromos meghajtással Kapcsolat: Varga Imre - értékesítési és marketingvezető imre.varga@electromega.hu

SAJTÓKÖZLEMÉNY HÁROM ELEKTROMOS FORD MODELL ÉRKEZIK EURÓPÁBA 2014-IG!

SAJTÓKÖZLEMÉNY HÁROM ELEKTROMOS FORD MODELL ÉRKEZIK EURÓPÁBA 2014-IG! SAJTÓKÖZLEMÉNY HÁROM ELEKTROMOS FORD MODELL ÉRKEZIK EURÓPÁBA 2014-IG! Egy, a Ford által támogatott felmérés szerint az európai autósok többsége aggódik a környezetszennyezés miatt, ám sokuk nem tudja pontosan,

Részletesebben

KEOP 4.3 Ecoflotta-ház Nógrád Zöldáram Közbeszerzési Programrégió

KEOP 4.3 Ecoflotta-ház Nógrád Zöldáram Közbeszerzési Programrégió ECOFLOTTA-HÁZ PELLET MIKROERŐMŰ KLASZTER MOTTÓ: EGYNEK MINDEN NEHÉZ, SOKNAK SEMMI SEM LEHETETLEN (GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN 1791-1860) Ecoflotta-ház klímabarát épület és jármű mikroerőmű klaszter és Magyar

Részletesebben

Változások az autóbusz üzemeltetésben

Változások az autóbusz üzemeltetésben Változások az autóbusz üzemeltetésben Haszongépjármű Konferencia Saslics Elemér vezérigazgató VOLÁN Egyesülés Várgesztes, 2011. június 2. A magyarországi települések közforgalmú közlekedéssel való ellátottsága

Részletesebben

ENERGIAHATÉKONYSÁGI POLITIKÁK ÉS INTÉZKEDÉSEK MAGYARORSZÁGON

ENERGIAHATÉKONYSÁGI POLITIKÁK ÉS INTÉZKEDÉSEK MAGYARORSZÁGON ENERGIAHATÉKONYSÁGI POLITIKÁK ÉS INTÉZKEDÉSEK MAGYARORSZÁGON Az energiahatékonyság monitoringja az EU-27-ben című projekt Magyarországra vonatkozó zárótanulmánya Budapest, 2009. október Szerző: dr. Elek

Részletesebben

A TISZTA SZÉN TECHNOLÓGIA ÉS AZ ENERGIATÁROLÁS EGYÜTTES LEHETŐSÉGE AZ ENERGETIKAI SZÉN-DIOXID KIBOCSÁTÁS CSÖKKENTÉSÉRE

A TISZTA SZÉN TECHNOLÓGIA ÉS AZ ENERGIATÁROLÁS EGYÜTTES LEHETŐSÉGE AZ ENERGETIKAI SZÉN-DIOXID KIBOCSÁTÁS CSÖKKENTÉSÉRE A TISZTA SZÉN TECHNOLÓGIA ÉS AZ ENERGIATÁROLÁS EGYÜTTES LEHETŐSÉGE AZ ENERGETIKAI SZÉN-DIOXID KIBOCSÁTÁS CSÖKKENTÉSÉRE dr. habil. Raisz Iván Vizsgáljuk meg, hogy e négy szereplőcsoportból összeállt rendszer

Részletesebben

Elektromos kukásautó Út a jövőbe!

Elektromos kukásautó Út a jövőbe! Elektromos kukásautó Út a jövőbe! Előzmények Debreceni Egyetem Műszaki Kar 10 éves kutató munka Az Audi elől elhozott első díj Bartha István mestertanár Vitéz Attila tanár úr Egyetemi know-how, európai

Részletesebben

A napenergia hasznosítás lehetőségei

A napenergia hasznosítás lehetőségei A napenergia hasznosítás lehetőségei Energetikai szakmai nap Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal 2015. 09. 25. A Föld energiaforrása, a földi élet fenntartója a Nap Nap legfontosabb

Részletesebben

Mi gondoskodtunk arról, hogy ez a lehetőség az Ön számára kényelmesen hozzáférhető és elérhető legyen.

Mi gondoskodtunk arról, hogy ez a lehetőség az Ön számára kényelmesen hozzáférhető és elérhető legyen. Színválaszték A Suzuki Környezeti Koncepciója Környezeti filozófiánknak megfelelően azon dolgozunk, hogy csökkentsük termékeink környezetünket terhelő hatását, valamint kutatási és fejlesztési tevékenységet

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 1. Előzmények..1. 2. Vizsgálat 1. 1. Vizsgálat menete 2. 3. Méréseredmények 4. 4. Méréseredmények értékelése 6

Tartalomjegyzék. 1. Előzmények..1. 2. Vizsgálat 1. 1. Vizsgálat menete 2. 3. Méréseredmények 4. 4. Méréseredmények értékelése 6 Tartalomjegyzék 1. Előzmények..1 2. Vizsgálat 1 1. Vizsgálat menete 2 3. Méréseredmények 4 4. Méréseredmények értékelése 6 1 Benzinüzemű gépkocsi 6 1. Emissziómérés eredményei 6 2. Gyorsulásmérések eredményei

Részletesebben

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS

SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS SZERZ.: 187/2012. SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS mely létrejött egyrészről a BORSOD VOLÁN Személyszállítási Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhely: 3527 Miskolc, József Attila u. 70.; képviseli: Dr. Sárközi

Részletesebben

az e-mobilitás hazai kihívásai

az e-mobilitás hazai kihívásai az e-mobilitás hazai kihívásai avagy mikor lesz végre zöld rendszám az utakon?! Pethő József / JÁK Ügyvezető 2015.09.10. Jedlik Ányos Klaszter (JÁK) bemutatkozás Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a

Részletesebben

Budapest, 2009. december TÁVFÛTÖTT TELEPÜLÉSEK ENERGIATUDATOS FOGYASZTÓK

Budapest, 2009. december TÁVFÛTÖTT TELEPÜLÉSEK ENERGIATUDATOS FOGYASZTÓK Budapest, 2009. december TÁVFÛTÖTT TELEPÜLÉSEK ENERGIATUDATOS FOGYASZTÓK TÁVFÛTÖTT TELEPÜLÉSEK ENERGIATUDATOS FOGYASZTÓK A Levegô Munkacsoport tanulmánya Írta: Beliczay Erzsébet Közremûködött: Pavics Lázár

Részletesebben

A fékezési energiát hasznosító hibrid hajtás dízelmotoros vasúti kocsikban

A fékezési energiát hasznosító hibrid hajtás dízelmotoros vasúti kocsikban RACIONÁLIS ENERGIAFELHASZNÁLÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG 3.8 4.9 A fékezési energiát hasznosító hibrid hajtás dízelmotoros vasúti kocsikban Tárgyszavak: hibrid hajtás; üzemanyag-megtakarítás; dízelmotor; fékezési

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS VILLAMOS FOGYASZTÁSMÉRŐK MINTAVÉTELES IDŐSZAKOS HITELESÍTÉSE HE 19/3-2015

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS VILLAMOS FOGYASZTÁSMÉRŐK MINTAVÉTELES IDŐSZAKOS HITELESÍTÉSE HE 19/3-2015 HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS MINTAVÉTELES IDŐSZAKOS HITELESÍTÉSE HE 19/3-2015 TARTALOMJEGYZÉK AZ ELŐÍRÁS HATÁLYA... 4 1 Hatály... 4 2 A hitelesítés érvényességének az időtartama... 4 MÉRTÉKEGYSÉGEK, JELÖLÉSEK...

Részletesebben

EU 2014 2020. a K&H Bank segíti Önt a felkészülésben! 2015. október 6. Décsi András

EU 2014 2020. a K&H Bank segíti Önt a felkészülésben! 2015. október 6. Décsi András EU 2014 2020 a K&H Bank segíti Önt a felkészülésben! 2015. október 6. Décsi András EU 2020 prioritások MFF 2014-2020 az EU bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1 %-a EU átlag Magyarország induló érték vállalás

Részletesebben

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra Készítette: Galambos Csaba KX40JF A jelenlegi energetikai helyzet Napjainkban egyre nagyobb gondot jelent

Részletesebben

KÉZIKÖNYV ECONO-MIX. version 2015.11.02. 10:16:00. EcoSim Kft. Budapest

KÉZIKÖNYV ECONO-MIX. version 2015.11.02. 10:16:00. EcoSim Kft. Budapest version 2015.11.02. 10:16:00 KÉZIKÖNYV ECONO-MIX EcoSim Kft. Budapest No part of this edition may be multiplied and/or publicly notified by means of printing, photocopy, microfilm or in any other way,

Részletesebben

MICHELIN HUNGÁRIA ABRONCSGYÁRTÓ KFT. - 2012. 10. - HU

MICHELIN HUNGÁRIA ABRONCSGYÁRTÓ KFT. - 2012. 10. - HU MICHELIN HUNGÁRIA ABRONCSGYÁRTÓ KFT. - 2012. 10. - HU Igaz vagy hamis? A teherabroncsokkal és az üzemanyag-megtakarítással kapcsolatos tévhitek eloszlatása ''Alacsony gördülési ellenállás''... Mirôl is

Részletesebben

A Suzuki Környezeti Koncepciója

A Suzuki Környezeti Koncepciója A Suzuki Környezeti Koncepciója Környezeti filozófiánknak megfelelően azon dolgozunk, hogy csökkentsük termékeink környezetünket terhelő hatását, valamint kutatási és fejlesztési tevékenységet végzünk

Részletesebben

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Általános észrevételek, juh- és kecsketartás

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Általános észrevételek, juh- és kecsketartás SZENT ISTVÁN EGYETEM Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ Általános észrevételek, juh- és kecsketartás

Részletesebben

Elektromobilitás Debrecenben

Elektromobilitás Debrecenben Elektromobilitás Debrecenben Debrecen fejlődési stratégiája 2040-re az előirányzott lakosság 250 ezer Cél, hogy a város növekedése fenntartható módon menjen végbe, figyelembe véve: Munkahelyteremtés -

Részletesebben

A mi autónk. Egy igazi top modell A Swift hat hónap után már az eladási listák élén áll. nagyon nagyon

A mi autónk. Egy igazi top modell A Swift hat hónap után már az eladási listák élén áll. nagyon nagyon A mi autónk Egy igazi top modell A Swift hat hónap után már az eladási listák élén áll. nagyon nagyon a design kifejezetten friss, fiatalos, dinamikus 1 újdonságával még... luxuskörnyezetben is feltûnést

Részletesebben

Ami igazán fontos, az a szemnek láthatatlan

Ami igazán fontos, az a szemnek láthatatlan 1 Ami igazán fontos, az a szemnek láthatatlan Első pillantásra leginkább az tűnik fel, hogy az új Swift tervezői mennyi mindent megőriztek a korábbi verzióból. De ha jobban megnézi az ember, hogy mit rejtenek

Részletesebben

Kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő egységek Termékadatlap környezetvédelmi szemléletű közbeszerzéshez

Kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő egységek Termékadatlap környezetvédelmi szemléletű közbeszerzéshez Kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő egységek Termékadatlap környezetvédelmi szemléletű közbeszerzéshez A környezetvédelmi szemléletű közbeszerzés (GPP) önkéntesen alkalmazott eszköz. Ez a termékadatlap

Részletesebben

Tapasztalatok a fűtés és a hűtés összekapcsolásával az élelmiszeriparban

Tapasztalatok a fűtés és a hűtés összekapcsolásával az élelmiszeriparban RACIONÁLIS ENERGIAFELHASZNÁLÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG 3.6 Tapasztalatok a fűtés és a hűtés összekapcsolásával az élelmiszeriparban Tárgyszavak: kapcsolt termelés; fűtés; hűtés; tömbfűtő-erőművek; abszorpciós

Részletesebben

HELYI ÉS TÉRSÉGI FENNTARTHATÓ GAZDASÁGFEJLESZTÉS

HELYI ÉS TÉRSÉGI FENNTARTHATÓ GAZDASÁGFEJLESZTÉS ÖTLETADÓ MEGOLDÁSOK ÉS JÓ GYAKORLATOK BEMUTATÓ- ÉS KÉRDŐÍV A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) lehetőséget kíván teremteni az értékteremtő és hordozó helyi és térségi magyar gazdasági szereplők számára,

Részletesebben

Megoldások Kínálata!

Megoldások Kínálata! Üdvözöllek! Megoldások Kínálata! Megoldások kínálata a pénz- és egészségügyi helyzetnek javításához, megóvásához, fokozásához. Akár az egyik-, akár a másik érdekli, netán a kettő együtt; jó helyen jár.

Részletesebben

BIOGÁZ HÁZI DOLGOZAT. Kacz Károly részére. Készítette: Szabó Miklós Árpád

BIOGÁZ HÁZI DOLGOZAT. Kacz Károly részére. Készítette: Szabó Miklós Árpád BIOGÁZ HÁZI DOLGOZAT Kacz Károly részére Készítette: Szabó Miklós Árpád Gödöllő 2011 július 1. Bevezetés A dolgozatom célja, hogy egy konkrét példán keresztül megvizsgáljam a Sejtrobbantásos Economizer

Részletesebben

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS 2009. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI KONCEPCIÓJA A koncepciót az önkormányzat valamennyi szakbizottsága megtárgyalja 2 Az önkormányzat 2009. évi költségvetési koncepciója a Magyar Köztársaság 2009.

Részletesebben

20/2010. (XII. 31.) NGM rendelet

20/2010. (XII. 31.) NGM rendelet A jogszabály mai napon hatályos állapota (2011.01.01.) 20/2010. (XII. 31.) NGM rendelet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal műszaki biztonsági, valamint hatáskörébe utalt építésügyi hatósági eljárásokért

Részletesebben

9. Előadás: Földgáztermelés, felhasználás fizikája.

9. Előadás: Földgáztermelés, felhasználás fizikája. 9. Előadás: Földgáztermelés, felhasználás fizikája. 9.1. Földgáz kitermelés. Földgáz összetevői. 9.2. Földgázszállítás, tárolás. 9.3. Földgáz feldolgozás termékei, felhasználásuk. 9.4. Nagyfogyasztó: Elektromos

Részletesebben

Az elektromos autó elterjedésének várható hatása Budapest környezeti állapotára

Az elektromos autó elterjedésének várható hatása Budapest környezeti állapotára Az elektromos autó elterjedésének várható hatása Budapest környezeti állapotára Miklós György Környezettudományi hallgató Belső konzulens: Dr. Munkácsy Béla egyetemi adjunktus, ELTE Külső konzulens: Berndt

Részletesebben

Köszönjük a pozitív visszajelzéseket a

Köszönjük a pozitív visszajelzéseket a flottakezelés autótechnika hasznos tippek autósport KÉSZ&GO Kft. hírei Kö s z ö n t ő Kedves Partnereink! Köszönjük a pozitív visszajelzéseket a legutóbbi hírlevélről, hiszen ez azt jelenti, hogy szinte

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Az új Golf GTE. Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. Az új Golf GTE. Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Az új Golf GTE Das Auto. Motorok Motor, sebességváltó, elektromosság 204 LE (150 kw) TSI Plug-In-Hybrid Motortípus/szelepek hengerenként 4 hengeres benzinmotor/4

Részletesebben

Az MVM Csoport. Konszolidált Pénzügyi Kimutatása. 2012. év

Az MVM Csoport. Konszolidált Pénzügyi Kimutatása. 2012. év MVM Magyar Villamos Művek Zártkörűen Működő Részvénytársaság Az MVM Csoport EU által befogadott Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szerint készített Konszolidált Pénzügyi Kimutatása 2012. év Budapest,

Részletesebben

Tettye Forrásház Zrt. - Gépjárművek beszerzése zártvégű pénzügyi lízing keretében - Ajánlati felhívás

Tettye Forrásház Zrt. - Gépjárművek beszerzése zártvégű pénzügyi lízing keretében - Ajánlati felhívás Tettye Forrásház Zrt. - Gépjárművek beszerzése zártvégű pénzügyi lízing keretében - Ajánlati felhívás Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/67 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Hirdetmény típusa: Ajánlati felhívás/eu/2011.08.19.

Részletesebben

Új Mitsubishi Colt ClearTec. - 115 g/km -

Új Mitsubishi Colt ClearTec. - 115 g/km - Amszterdam, 2009. február 6. Új Mitsubishi Colt ClearTec - 115 g/km - A közvetlenül a teljesen új Lancer-család után bevezetett új generációs Colt tovább erősíti a Mitsubishi Motors stratégiai evolúcióját,

Részletesebben

Játékszabály DMB 2016

Játékszabály DMB 2016 DMB 2016 KEDVES JÁTÉKOSUNK! Az FMCG szektorba tartozik minden nem tartós és különleges jellegzetességgel nem bíró termék: pl. italok, cigaretták, higiéniai és kozmetikai termékek, nem alapvető élelmiszerek,

Részletesebben

A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA. Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK

A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA. Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK I. Bevezetés Ha a mai módon és ütemben folytatjuk az energiafelhasználást, 30-40 éven belül visszafordíthatatlanul

Részletesebben

2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban

2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban 2,6 millió magyar család életében 2015. szeptember 1-je fordulópontot jelent. Ekkortól lépett életbe az Európai Unió új szabálya, mely alapjaiban változtatja meg a magyarok által választható és vásárolható

Részletesebben

2016-ban változatlan cafetéria szabályok, csökkenő kifizetői közterhek

2016-ban változatlan cafetéria szabályok, csökkenő kifizetői közterhek H-1037 Budapest Montevideo u. 3/A Tel.: +36 1 430-3400 Fax: +36 1 430-3402 abt@abt.hu www.abt.hu Budapest, 2016. január 12. 2016-ban változatlan cafetéria szabályok, csökkenő kifizetői közterhek Tisztelt

Részletesebben

A gépkocsi-újrahasznosítás gazdaságosságának vizsgálata: a szétszerelő- és a shredder-üzemek bevételei és költségei

A gépkocsi-újrahasznosítás gazdaságosságának vizsgálata: a szétszerelő- és a shredder-üzemek bevételei és költségei EGYÉB HULLADÉKOK 6.8 A gépkocsi-újrahasznosítás gazdaságosságának vizsgálata: a szétszerelő- és a shredder-üzemek bevételei és költségei Tárgyszavak: bevétel; feldolgozás; gazdaságosság; költség; roncsautó;

Részletesebben

audit.labtech Audit-Labtech Könyvelőiroda Kft.

audit.labtech Audit-Labtech Könyvelőiroda Kft. Tisztelt Ügyfelünk! Audit-Labtech Könyvelőiroda Kft. Tárgy: 2016 évi adóváltozások Eddigi gyakorlatunknak megfelelően összefoglaljuk a legfontosabb 2016. évi adóváltozásokat. Előreláthatólag január közepén

Részletesebben

Scania Euro 6 az elsı motorok már készen állnak a piaci bevezetésre

Scania Euro 6 az elsı motorok már készen állnak a piaci bevezetésre Sajtóközlemény Világpremier: Scania Euro 6 az elsı motorok már készen állnak a piaci bevezetésre TECHNOLÓGIAI ÚJDONSÁGOK Euro 6 tehergépkocsi választék 440 és 480 lóerı A 440 és 480 lóerıs motorok a G-

Részletesebben

ENERGIATAKARÉKOSSÁG OTTHON

ENERGIATAKARÉKOSSÁG OTTHON ENERGIATAKARÉKOSSÁG OTTHON Bevezető gondolat A legolcsóbb energia az,amit nem használunk fel. Egyben ez környezeti szempontból is a legjobb megoldás. Időtartam 4 különálló feladat, egyenként 1-2 tanóra,

Részletesebben

Hibrid haszongépjárművek

Hibrid haszongépjárművek Alternatív hajtás Hibrid haszongépjárművek DR. NAGYSZOKOLYAI IVÁN Hibrid hajtástechnika nélkül nem lehet teljesíteni a szén-dioxid- és szennyezőanyag-határértékeket, csak a hibridekkel és tisztán villanyautókkal

Részletesebben

Zárójelentés. Az autonóm mobil eszközök felhasználási területei, irányítási módszerek

Zárójelentés. Az autonóm mobil eszközök felhasználási területei, irányítási módszerek Zárójelentés Az autonóm mobil eszközök felhasználási területei, irányítási módszerek Az autonóm mobil robotok elterjedése növekedést mutat napjainkban az egész hétköznapi felhasználástól kezdve az ember

Részletesebben

A kompakt szennyvíztisztító berendezések gyártója

A kompakt szennyvíztisztító berendezések gyártója A kompakt szennyvíztisztító berendezések gyártója BIOROCK? Alapítva: 1988 Magántulajdonban lévő cég Saját rotációs öntőüzem (2 gép, 15.000L kapacitásig) Saját összeszerelő üzem Luxemburgban Leányvállalatok

Részletesebben

A városi energiaellátás sajátosságai

A városi energiaellátás sajátosságai V. Energetikai Konferencia 2010 Budapest, 2010. november 25. A városi energiaellátás sajátosságai Dr. Kádár Péter Óbudai Egyetem KVK Villamosenergetikai Intézet kadar.peter@kvk.uni-obuda.hu Bevezetés Az

Részletesebben

Magyarország-Budapest: Gépjárművek 2015/S 123-224876. Ajánlati/részvételi felhívás. Árubeszerzés

Magyarország-Budapest: Gépjárművek 2015/S 123-224876. Ajánlati/részvételi felhívás. Árubeszerzés 1/26 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:224876-2015:text:hu:html Magyarország-Budapest: Gépjárművek 2015/S 123-224876 Ajánlati/részvételi felhívás Árubeszerzés 2004/18/EK

Részletesebben

megoldások hiteltörlesztési nehézségekre

megoldások hiteltörlesztési nehézségekre megoldások hiteltörlesztési nehézségekre Jegyzet Az Ön kapcsolattartója: 2 Tartalom Ha Ön rendelkezik az alábbi hitelek valamelyikével: a CIB Személyi Kölcsön, CIB Gyorskölcsön vagy egyéb ingatlanfedezet

Részletesebben

KÉZIKÖNYV. version 2015.11.16. 13:56:00. EcoSim Kft. Budapest

KÉZIKÖNYV. version 2015.11.16. 13:56:00. EcoSim Kft. Budapest version 2015.11.16. 13:56:00 KÉZIKÖNYV EcoSim Kft. Budapest No part of this edition may be multiplied and/or publicly notified by means of printing, photocopy, microfilm or in any other way, without preceding

Részletesebben

KÉZZEL FOGHATÓ TECHNOLÓGIAI MEGOLDÁSOK DANCSEVICS TIBOR

KÉZZEL FOGHATÓ TECHNOLÓGIAI MEGOLDÁSOK DANCSEVICS TIBOR KÉZZEL FOGHATÓ TECHNOLÓGIAI MEGOLDÁSOK DANCSEVICS TIBOR MI AZ ALAPVETŐ PROBLÉMA? FELÉPÍTÜNK MARKETING KAMPÁNYOKAT ALKALMAZUNK ADWORDS-ÖT, FACEBOOKOT, EGYÉB ONLINE ÉS OFFLINE MÉDIA MEGJELENÉST, WEBÁRUHÁZAT

Részletesebben

6000 Kecskemét, Kölcsey u. 7/a. Tel.: 76/508-750 Fax: 76/508-751

6000 Kecskemét, Kölcsey u. 7/a. Tel.: 76/508-750 Fax: 76/508-751 Az üzleti infrastruktúra és a befektetési környezet fejlesztése- ipari parkok és iparterületek támogatása (DAOP-1.1.1./A-13, ÉAOP-1.1.1/A-13) A pályázat célja 1. Ipari parknak minısülı területek infrastrukturális

Részletesebben

Településszerkezeti terv módosításának leírása I. ELŐZMÉNYEK, KIINDULÁSI ADATOK

Településszerkezeti terv módosításának leírása I. ELŐZMÉNYEK, KIINDULÁSI ADATOK Településszerkezeti terv módosításának leírása I. ELŐZMÉNYEK, KIINDULÁSI ADATOK 1.1. Tervi előzmények: 2010-ben kezdődött el Kocs község településrendezési tervének módosítása. A módosítás célja új területfelhasználások

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY AZ ÚJ FOCUS ECONETIC EURÓPA LEGTAKARÉKOSABB KOMPAKT AUTÓJA

SAJTÓKÖZLEMÉNY AZ ÚJ FOCUS ECONETIC EURÓPA LEGTAKARÉKOSABB KOMPAKT AUTÓJA SAJTÓKÖZLEMÉNY AZ ÚJ FOCUS ECONETIC EURÓPA LEGTAKARÉKOSABB KOMPAKT AUTÓJA A végső típusbizonyítványt az idei év végén megkapó új Focus ECOnetic, amely várhatóan a jövő év elején érkezik a hazai márkakereskedésekbe

Részletesebben

Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 2015. tavasz

Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 2015. tavasz Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 0. tavasz Napenergia hasznosítása Egy un. kw-os napelemes rendszer nyári időszakban, nap alatt átlagosan,4 kwh/nap elektromos energiát termel

Részletesebben

2013. július 1-től Típus rezsicsökkentéssel nettó

2013. július 1-től Típus rezsicsökkentéssel nettó 2.) Az alapdíj (rendelkezésre állási díj) önálló ingatlanonként, feltéve ha az ingatlanon felépítmény van, évente 52 hétre 4.) Az ürítési díjat a gyűjtőtartályok számának, a tartályok űrméretétől függő

Részletesebben

Adótörvény változások 2016.

Adótörvény változások 2016. 1 Adótörvény változások 2016. Alábbi hírlevelünkben foglaljuk össze a Parlament által 2015. november 17-én megszavazott, 2016-re vonatkozó legfontosabb adótörvény módosításokat. Minimálbér, garantált bérminimum

Részletesebben

Gépjármű Üzemeltetési Szabályzat

Gépjármű Üzemeltetési Szabályzat S z o l n o k i F ő i s k o l a SZF/../2015. S z o l n o k Gépjármű Üzemeltetési Szabályzat 2015. 1 1. A GÉPJÁRMŰHASZNÁLATTAL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK 1) A szabályzat hatálya kiterjed a Szolnoki

Részletesebben

Elektromos mobilitás E-mobility

Elektromos mobilitás E-mobility Elektromos mobilitás E-mobility Lehetőségek és feladatok az elosztóhálózati engedélyes számára Arnold Ákos - PÖYRY ERŐTERV ZRt. Bessenyei Tamás - ELMŰ Hálózati Kft. 1. OLDAL Témavázlat > Bevezetés, E-mobility

Részletesebben

A HÁLÓZATI GYÓGYSZERTÁRAK SZÖVETSÉGÉNEK RÉSZLETES JAVASLATA A GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELETI RENDSZER KIALAKÍTÁSÁRA

A HÁLÓZATI GYÓGYSZERTÁRAK SZÖVETSÉGÉNEK RÉSZLETES JAVASLATA A GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELETI RENDSZER KIALAKÍTÁSÁRA A HÁLÓZATI GYÓGYSZERTÁRAK SZÖVETSÉGÉNEK RÉSZLETES JAVASLATA A GYÓGYSZERTÁRI ÜGYELETI RENDSZER KIALAKÍTÁSÁRA 2015. december 1. Vezetői összefoglaló A gyógyszertári ügyelet működésének szabályozása során

Részletesebben

Az e-mobilitás fejlesztése a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Az e-mobilitás fejlesztése a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Az e-mobilitás fejlesztése a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Föbb járművek légi oldalon 200+ BUD üzemeltetésű jármű 200+ speciális jármű, vontató 530 Piros SRA jármű (partner cégek) 230 Zöld

Részletesebben

A Bátortrade Kft. 613/2006. számú határozattal kiadott kiserőművi összevont engedélyének 1. számú módosítása

A Bátortrade Kft. 613/2006. számú határozattal kiadott kiserőművi összevont engedélyének 1. számú módosítása 1081 BUDAPEST, KÖZTÁRSASÁG TÉR 7. ÜGYSZÁM: VEFO-426/ /2010 Ügyintéző: Slenker Endre, Bagi Attila Telefon: 06-1-459-7777; 06-1-459-7773, 06-1-459-7711 Telefax: 06-1-459-7766; 06-1-459-7764 E-mail: eh@eh.gov.hu;

Részletesebben

A tervezett beruházás megvalósításához az alábbi eszközök és berendezések beépítése szükséges:

A tervezett beruházás megvalósításához az alábbi eszközök és berendezések beépítése szükséges: PÜSPÖKLADÁNY HOLDING Vagyonkezelő KFT. 4150 Püspökladány, Kossuth u. 26. Tel./Fax. 06-54/514-024 E-mail : holdingkft@t-online.hu www.plholdingkft.hu ================================================= E

Részletesebben

Természetjáró modell

Természetjáró modell plusz egy dimenzió Kategóriák felett Olyan korban élünk, amelyben minden perc számít. Mindenhol. Az utazás sem kivétel. A Suzuki SX4 a gyors, hétköznapi utazást dinamikus, kirobbanó teljesítménnyel képes

Részletesebben

BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉG

BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉG BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉG 1174 Budapest, Orgoványi út 4. Befektetési ajánlat A HYPO Alpe Adria Leasing Zrt. befektetési lehetőséget kínál Budapest Ferihegyi repülőtér közvetlen vonzáskörzetében. A hasznosításra

Részletesebben

A prágai metrókocsik karbantartása a Siemens-féle Charter-Rail rendszerben

A prágai metrókocsik karbantartása a Siemens-féle Charter-Rail rendszerben JELLEGZETES ÜZEMFENNTARTÁSI OBJEKTUMOK ÉS SZAKTERÜLETEK 2.05 5.21 A prágai metrókocsik a a Siemens-féle Charter-Rail rendszerben Tárgyszavak: metrókocsi; ; -szervezés; kiszervezés. A prágai közlekedési

Részletesebben

Az erőművek bővítési lehetőségei közötti választás az exergia-analízis felhasználásával

Az erőművek bővítési lehetőségei közötti választás az exergia-analízis felhasználásával BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 44. k. 4. sz. 2005. p. 44 56. Energiatermelés, -átalakítás, -szállítás és -szolgáltatás Az erőművek bővítési lehetőségei közötti választás az exergia-analízis

Részletesebben

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE

www.electromega.hu AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ELŐNYEI, JÖVŐJE MI AZ AUTÓK LÉNYEGE? Rövid szabályozott robbanások sorozatán eljutni A -ból B -be. MI IS KELL EHHEZ? MOTOR melyben a robbanások erejéből adódó alternáló mozgást először

Részletesebben

Dr. Géczi Gábor egyetemi docens

Dr. Géczi Gábor egyetemi docens Dr. Géczi Gábor egyetemi docens A környezetterhelés: valamely anyag vagy energia közvetlen vagy közvetett kibocsátása a környezetbe. -dörzs-elektromos gépek áramfejlesztése -1799, az olasz Gróf Alessandro

Részletesebben

Az ERSTE Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. ERSTE LOJALITÁS Fix Életbiztosítási Programjának Különös Feltételei

Az ERSTE Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. ERSTE LOJALITÁS Fix Életbiztosítási Programjának Különös Feltételei Hatályos: 2015.01.01-től Az ERSTE Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. ERSTE LOJALITÁS Fix Életbiztosítási Programjának Különös Feltételei Jelen feltételek (jelzőszám: SV/02/2012/1) az ERSTE Vienna Insurance

Részletesebben

Vidékfejlesztés fenntarthatóan Az FT projekt Fenntartható település Készítette:

Vidékfejlesztés fenntarthatóan Az FT projekt Fenntartható település Készítette: Vidékfejlesztés fenntarthatóan Az FT projekt Fenntartható település Készítette: Juhász Zoltán 1 Tartalom A Faluprogram, avagy a Fenntartható település projekt....3 Átfogó cél...3 Fenntarthatósági alapelvek

Részletesebben

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjtarifakönyv. Hatályos: 2016. január 1. Nysz.: 18050

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjtarifakönyv. Hatályos: 2016. január 1. Nysz.: 18050 Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjtarifakönyv atályos: 2016. január 1. Nysz.: 18050 Tartalomjegyzék enerali iztosító Zrt. 2016. január 1-jétől alkalmazandó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási

Részletesebben

. Kiegészítő melléklet a 2009. évi számviteli törvény szerinti éves beszámolóhoz . 1 Tartalomjegyzék 1. Peremfeltételek, üzletpolitikai célok (általános kiegészítések) 1. oldal 1.1. A vállalkozás bemutatása

Részletesebben

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését.

KB: Jövőre lesz 60 éve, hogy üzembe állították a világ első atomerőművét, amely 1954-ben Obnyinszkban kezdte meg működését. Kossuth Rádió, Krónika, 2013.10.18. Közelről MV: Jó napot kívánok mindenkinek, azoknak is akik most kapcsolódnak be. Kedvükért is mondom, hogy mivel fogunk foglalkozunk ebben az órában itt a Kossuth Rádióban.

Részletesebben

Elektromos rásegítésû kerékpárok

Elektromos rásegítésû kerékpárok Elektromos rásegítésû kerékpárok Az elmúlt pár évben a pedelec kerékpárok jelentik a kerékpárpiac legdinamikusabban fejlõdõ ágát. Nemcsak a kiállításokon kapnak egyre nagyobb teret, de az utakon is egyre

Részletesebben

PRIMER. A PRIMER Ajkai Távhőszolgáltatási Kft 2014. ÉVI ÜZLETI TERVE

PRIMER. A PRIMER Ajkai Távhőszolgáltatási Kft 2014. ÉVI ÜZLETI TERVE PRIMER A PRIMER Ajkai Távhőszolgáltatási Kft 2014. ÉVI ÜZLETI TERVE 2 TARTALOMJEGYZÉK Pont oldal 1. Bevezető 3. 2. Városunk távhőszolgáltatása 4. 3. A távhőszolgáltató rendszer fejlesztésének feladatai

Részletesebben

HONDA PCX125-2017. Sajtóközlemény kiadásának dátuma: 2016. május 18.

HONDA PCX125-2017. Sajtóközlemény kiadásának dátuma: 2016. május 18. HONDA PCX125-2017 Sajtóközlemény kiadásának dátuma: 2016. május 18. A modellfrissítés főbb elemei: Európa kedvenc robogója immáron az EURO4-es környezetvédelmi előírásoknak is megfelel, így a 2016-os évtől

Részletesebben

BIHARKERESZTES VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. NOVEMBER 14-I KÖZMEGHALLGATÁSI ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

BIHARKERESZTES VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. NOVEMBER 14-I KÖZMEGHALLGATÁSI ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE BIHARKERESZTES VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. NOVEMBER 14-I KÖZMEGHALLGATÁSI ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE Határozat: 218/2013. (XI. 14.) BVKt határozat a közmeghallgatási tájékoztató elfogadásáról

Részletesebben

Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Rendkívüli nyilvános ülés 2010. augusztus 17.

Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Rendkívüli nyilvános ülés 2010. augusztus 17. Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete Rendkívüli nyilvános ülés 2010. augusztus 17. J E G Y Z Ő K Ö N Y V A Képviselő-testületi ülésekről hangfelvétel készül. A napirendi pontok tárgyalásával

Részletesebben

1 3. Főbb vonalaiban közös formavilág a PB-vel és Century-vel, a hátfal azonban teljesen más 4. Scania Irizar i4 választék

1 3. Főbb vonalaiban közös formavilág a PB-vel és Century-vel, a hátfal azonban teljesen más 4. Scania Irizar i4 választék 8 CAMION TRUCK&BUS 009/6 BUSZVILÁG AUTÓBUSZTESZT KÖZEPES HATÓTÁVOLSÁG Scania Irizar i L,9 méter hosszban SOKOLDALÚ ALKALMAZHATÓSÁG Nem egyszerű dolog röviden megfogalmazni azt, amit a 007-ben bemutatott

Részletesebben

2011. április 6. Herbert Ferenc AEE-Győr NAPELEMEK VILLAMOS RENDSZERBE ILLESZTÉSE

2011. április 6. Herbert Ferenc AEE-Győr NAPELEMEK VILLAMOS RENDSZERBE ILLESZTÉSE 2011. április 6. Herbert Ferenc AEE-Győr NAPELEMEK VILLAMOS RENDSZERBE ILLESZTÉSE NAPELEM TÁBLA TÍPUSOK Flexi Monokristályos Polikristályos Vékony film EGY TIPIKUS 200 Wp NAPELEM TÁBLA JELLEMZŐ KARAKTERISZTIKÁI

Részletesebben

MÉG ERŐSEBB, S ALUMÍNIUM MOTORJA RÉVÉN KÖNNYEBB LETT A VADONATÚJ FORD MUSTANG SHELBY GT500 TELJESÍTMÉNYE MÉG A LEGENDÁS FORD GT-JÉT IS MEGHALADJA

MÉG ERŐSEBB, S ALUMÍNIUM MOTORJA RÉVÉN KÖNNYEBB LETT A VADONATÚJ FORD MUSTANG SHELBY GT500 TELJESÍTMÉNYE MÉG A LEGENDÁS FORD GT-JÉT IS MEGHALADJA SAJTÓKÖZLEMÉNY MÉG ERŐSEBB, S ALUMÍNIUM MOTORJA RÉVÉN KÖNNYEBB LETT A VADONATÚJ FORD MUSTANG SHELBY GT500 TELJESÍTMÉNYE MÉG A LEGENDÁS FORD GT-JÉT IS MEGHALADJA 550 lóerő és 691 Nm nyomaték: a Ford globális

Részletesebben

H/17395. számú. országgyűlési határozati javaslat

H/17395. számú. országgyűlési határozati javaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA H/17395. számú országgyűlési határozati javaslat a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok tárolójának létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez szükséges előzetes,

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG JELENTÉSE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 7.7.2006 COM(2006) 371 végleges A BIZOTTSÁG JELENTÉSE a 2003/88/EK irányelv rendelkezéseinek működéséről (a menetrendszerű városi tömegközlekedésben a személyszállításért

Részletesebben

6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA

6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA 6. RADIOAKTIVITÁS ÉS GEOTERMIKA Radioaktivitás A tapasztalat szerint a természetben előforduló néhány elem bizonyos izotópjai nem stabilak, hanem minden külső beavatkozástól mentesen radioaktív sugárzás

Részletesebben

AJÁNLÁSOK ZÖLD FESZTIVÁLOK SZERVEZÉSÉHEZ

AJÁNLÁSOK ZÖLD FESZTIVÁLOK SZERVEZÉSÉHEZ AJÁNLÁSOK ZÖLD FESZTIVÁLOK SZERVEZÉSÉHEZ Készült 150 példányban a Független Ökológiai Központ Alapítvány(FÖK) Zöldek a völgyben - civil együttmûködés a fenntartható fesztiválért címû projektjének keretében

Részletesebben

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium javaslatai az adórendszer zöldítésére

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium javaslatai az adórendszer zöldítésére A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium javaslatai az adórendszer zöldítésére Dióssy Lászlónak, a KvVM államtitkárának előadása az Adózás a fenntartható fejlődésért konferencián 2008. május 9-én Tisztelt

Részletesebben

Környezeti kárértékelés. Környezeti kárértékelés. Mutatók KÖRNYEZETÉRTÉKELÉS ÉS KOCKÁZATKEZELÉS. Környezeti kárértékelés emberi egészség

Környezeti kárértékelés. Környezeti kárértékelés. Mutatók KÖRNYEZETÉRTÉKELÉS ÉS KOCKÁZATKEZELÉS. Környezeti kárértékelés emberi egészség Környezeti kárértékelés KÖRNYEZETÉRTÉKELÉS ÉS KOCKÁZATKEZELÉS emberi egészségre gyakorolt hatás élő természetben okozott károk Dr. Csete Mária Az előadás egy része Dr. Szlávik János és Csigéné Dr. Nagypál

Részletesebben

Szempontok a térítési. Mátraháza 2008.11.25.

Szempontok a térítési. Mátraháza 2008.11.25. Szempontok a térítési díj számításhoz Mátraháza 2008.11.25. Törvényi szabályozás Általános keretek meghatározása: 1993. évi III. Törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról Végrehajtás szabályozása:

Részletesebben

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. e-up! Das Auto.

Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre. e-up! Das Auto. Műszaki adatok Érvényes a 2016-os gyártási évre Das Auto. Motorok 82 LE (60 kw) Motor, sebességváltó Motortípus Állandó mágneses szinkrongép Max. teljesítmény LE (kw) 1/perc 82 (60) 2800-12000 Max. nyomaték

Részletesebben

Elektromos Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer EKKKR. Magyarországon egy új elektromos közbringa rendszer. Public Bike System Hungary Kft.

Elektromos Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer EKKKR. Magyarországon egy új elektromos közbringa rendszer. Public Bike System Hungary Kft. EKKKR Elektromos Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer Magyarországon egy új elektromos közbringa rendszer Public Bike System Hungary Kft. EKKKR bemutatása Alternatív megoldás a közösségi közlekedés

Részletesebben

Élvezd az utazást. Érezd az utat

Élvezd az utazást. Érezd az utat Élvezd az utazást. Érezd az utat Az elmúlt évtizedben ez a kiváló motorkerékpár motorosok ezreinek kínált lehetőséget arra, hogy megtapasztalják a kiemelkedő kényelemmel párosuló szupersport-teljesítményt.

Részletesebben

Balatonlelle Város Önkormányzata 1/2014. (I.31.) önkormányzati rendelete hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

Balatonlelle Város Önkormányzata 1/2014. (I.31.) önkormányzati rendelete hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról 1 Balatonlelle Város Önkormányzata 1/2014. (I.31.) önkormányzati rendelete hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról Balatonlelle Város Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, illetőleg

Részletesebben

Természeti tőke értékelése egy nagyerdei mintatterületen.

Természeti tőke értékelése egy nagyerdei mintatterületen. BEVEZETÉS Természeti tőke értékelése egy nagyerdei mintatterületen. Gál Balázs Sándor PhD hallagató Miskolci Egyetem Világ És Regionális Gazdaságtani Intézet reggabas@uni-miskolc.hu Számomra a környezet

Részletesebben

Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen

Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium megbízásából az ESZA Európai Szociális Alap Nemzeti Programirányító Iroda mint Szerződő Hatóság Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen

Részletesebben

Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 2014. tavasz

Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 2014. tavasz Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 04. tavasz Szilárd biomassza, centralizált rendszerekben, tüzelés útján történő energetikai felhasználása A Pannonpower Holding Zrt. faapríték tüzelésű

Részletesebben

enerátor és otor a jövőbe mutat A Volt és Amper(a) mechatronikája

enerátor és otor a jövőbe mutat A Volt és Amper(a) mechatronikája enerátor és otor a jövőbe mutat A Volt és Amper(a) mechatronikája Kóstolgatjuk a jövőt, a jövő kóstolgat minket valahogy így van ez mostanság. Ott, valahol fent, már tudják, talán hosszabb távra is, hogy

Részletesebben

CSONGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA. Helyzetértékelés 2007.

CSONGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA. Helyzetértékelés 2007. CSONGRÁD MEGYE TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Helyzetértékelés 2007. Csongrád Megye Területfejlesztési Koncepciója I.kötet Helyzetértékelés Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács megbízásából készítette

Részletesebben