Felejtsd el, amit a szervezetésről tudsz

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Felejtsd el, amit a szervezetésről tudsz"

Átírás

1 Szerzői jogi jogivédelem A szerzőszámára minden mindenjog jogfenntartva! Jelen Jelenszellemi szellemiterméket, illetve illetveannak annakrészleteit részleteittilos tilosreprodukálni, adatrendszerben tárolni, tárolni, bármilyen formában részben részbenvagy vagyegészben egészbena szerzőengedélye nélkül nélkülközölni. közölni. A szerzőáltal jelen jelenformában közzétett közzétett szellemi szellemitermékben termékbenszereplőtartalom, tördelési tördelésiforma, grafikai grafikai jelzésrendszer, színezés, színezés, elrendezés és ésminden mindenmás másolyan olyanjellemző, amely amely ebben ebbenaz azajánlatban jelent jelentmeg megelőször először Magyarországon, a szerző szerző jogtulajdona, annak annaka szerzőengedélye nélkül nélkülbármilyen átvétele, átvétele, másolása, felhasználása jogellenes, jogellenes, és ésa felhasználót felelősség terheli. terheli. Ez Ezaa szellemi szellemitermék termékaa szerzői szerzői jogról jogrólszóló szóló1999. évi évilxxxvi. törvény törvény rendelkezései alapján alapjántörvényi törvényivédelem védelemalatt alattáll. áll. Bármely Bármelyjog jogmegsértése esetén eseténa aszerzőanyagi követeléssel és ésegyéb egyébjogi igénnyel igénnyelléphet léphetfel. fel. Berkes Péter szellemi tulajdona minden jog fenntartva!

2 Felejtsd el, amit a szervezetésről tudsz Menedzserportrék a FŐSODORBAN

3 Ahhoz, hogy igazi bajnok légy, hinned kell abban, hogy te vagy a legjobb. Ha nem vagy az, akkor tégyt úgy, mintha az lennél Muhammad Ali

4 Egészs szséges verseny Mi kell ahhoz, hogy vezetőmaradhass a 21. században? zadban? Destruktív v rivalizálás

5 Legyél Legyél versengő! Ismerd Ismerd fel fel az azúj új lehetőségeket! Legyél Legyél fair! fair! Tartsd Tartsd frissen frissen a csapatod! Használd a akreatív erődet! erődet! Gondolkozz Gondolkozz stratégi stratégiában!

6 New Leadership Competences Teszt A világ számos pontján használt NLC teszt a vezetői kompetenciákat vizsgálja. Alapjait évtizedek óta használják a világ vezetőtanácsadó cégei. A teszt 6 vezetői képességet mér: 1) Mennyire hiszel a versenyben? 2) Hogyan implementálsz innovatív eszközöket a saját területeden? 3) Fair vagy-e a csapatoddal és a környezeteddel szemben? 4) Hogyan motiválod a körülötted dolgozókat? 5) Hagyod-e szárnyalni a kreativitásod? 6) Mennyire gondolkodsz stratégiában?

7 Avagy mit tudnak a NAGYKUTYÁK

8 Ha a topmenedzser emblematikus figura, az a vállalat (sportág) népszerűségének is jótj t tesz!

9

10 Tulajdonságelméleti közelítés Stogdill, 1948, Fiedler, Yukl, 1981

11 A vezetők kívánatos tulajdonságai Fayol szerint Testi egészség és életerő; Intelligencia és szellemi frissesség; Erkölcsi vonások - (akaraterő, elszántság, aktivitás, energikusság, kötelességtudás, közérdek iránti elkötelezettség); Magas fokú általános műveltség - (kulturáltság); Vezetési készség (előrelátás, tervezés, szervezés, parancsolás, koordinálás, ellenőrzés); Általános ismeretek valamennyi lényeges funkcióra; Szakmai kompetencia a vállalat tevékenységi körére nézve;

12 Empirikus kutatások: sok száz vezetői tulajdonság, mindössze 5% volt közös a vizsgálatokban; Főfaktorok: Intelligencia; Kezdeményezőkészség; Önbizalom; Madártávlat; KOGNITÍV ERŐFORRÁS-ELMÉLET ha hanincs stressz, akkor a teljesítmény negatívan korrelál a vezetőtapasztalatával; erős erős stresszhelyzetben viszont a teljesítmény az az intelligenciával korrelál negatívan;

13 A sikeres vezetéshez kapcsolódó attributomok (Yukl, 1981) együttműködő eredményességre törekvő domináns (törekszik mások befolyásolására) kitartó Tulajdonságok alkalmazkodóképes helyzetekhez teljesítményorientált különböző Fizikai jellemzők Magas aktivitási szint magasság súly megjelenés Képességek intelligens koncepció alkotás készsége erős kreatív diplomatikus, tapintatos rendelkezik ismeretekkel csoport feladatokról jó szervező döntésképes meggyőző magabiztos jártas a kapcsolatok ápolásában stressztűrő jól kommunikál érzékeny a környezet változásira szívesen vállal felelősséget

14 Tulajdonságelméleti közelítés 1. Intellektuális készségek logikus gondolkodás integrálás elvonatkoztatás 2. Vállalkozói készségek teljesítmény motiváció cselekvőkészség kezdeményezőkészség 3. Szocio-emocionális készségek önkontroll önállóság objektivitás,stabilitás alkalmazkodás 4. Interperszonális készségek önbizalom, bizalom hatóképesség szocializációs k. kommunikációs k.

15 GLOBE (Global Leadership and Organizational Behavior Effectiveness) 59 ország 61 kultúrájában azonos kérdőív kitöltésére kértek középvezetőket, ország 61 kultúrájában azonos kérdőív kitöltésére kértek középvezetőket,2001

16 Vezetői kompetenciák újító tárgyaló termelési vezető célkijelölő koordináló ellenőrző facilitátor mentor (Quinn és társai)

17 Ha egy kis- vagy középvállalkozás nem növekszik, akkor a versenytársak előbb-utóbb biztosan felfalják. Mi a jó stratégia? Kockázatvállalás; Vevőorientáltság; Piacszerzés; Termékbővítés;

18 A magyarországi kkv szektor termelékenységének nagyvállalatokéhoz viszonyított lemaradása jelentős, Lényegesen nagyobb az Európai Unióban tapasztalhatónál: a hazai kisvállalkozások nagyvállalatokhoz viszonyított termelékenysége a fele, a közepes vállalatoké pedig kétharmada a hasonló európai uniós adatoknak.

19 Magyarország csak nagyon kevés modernizált középvállalkozással büszkélkedhet (többnyire beszállítók), amelyek felvehetik a versenyt e tekintetben a nagyvállalatokkal. A többi nem felel meg a versenykihívásoknak. Ennek következtében az 1995-ben indult vállalkozásoknak mindössze 32 százaléka, az 1997-ben alapított vállalkozásoknak is csak 52 százaléka működött még 2001 végén is, régiós összehasonlításban ez a legalacsonyabb arány.

20 Az alacsony termelékenységi mutatók oka azonban nemcsak a tőkehiány és a rendelkezésre álló technológiák elavultsága. A kisvállalkozók többségének nincsenek megfelelő gazdasági ismeretei saját cége menedzseléséhez. A nagyvállalatokkal szemben a kicsiknél dolgozóknak mindenhez érteniük kell, életben maradásuk érdekében mégsem hanyagolhatják el, hogy kijelöljék növekedési irányukat. Ha nem így tesznek, versenytársaik rsaik felfalják őket ket!

21 A Roland Berger legutóbbi felmérése szerint a kockázatv zatvállalás és a vevőorient orientáltság a legfontosabb növekedési tényező. Ezt támasztja alá, a nemzetközi Bain & Company tanácsadó cég 2600 vállalat stratégiáját tizennégy éven át követővizsgálata is. Az ezt összegzőtanulmány szerint a vállalkozásoknak a sikeres növekedés érdekében mindezek mellett már meglévő ügyfeleikre és kulcstevékenységükre kell elsősorban koncentrálniuk. A kockázatos kísérletezés helyett a legtöbb profitot ugyanis az ígéri, ha vevőik igényeinek minél innovatívabb kiszolgálására törekszenek, vagyis az ügyfél-elégedettség növelését célozzák meg az új és vonzó piacokra való betörés vagy az új ügyfelek megszerzése helyett.

22 A leggyakoribb növekedn vekedési stratégi giák: AA terméksk kskála kibővítése A már meglévőügyfeleknek kínált új termékek és szolgáltatások jelentik a legsikeresebb növekedési stratégiákat. Folyamatos alkalmazkodással az ügyfelek igényeihez, valamint az ügyfélelégedettség növelésével lehet a legtöbb nyereséget jelentő növekedést elérni. Külföldildi piacok meghódítása A földrajzi terjeszkedéssel járó növekedés komplexitását ugyan lebecsülik a vállalatok, de még így is a második legsikeresebb terjeszkedési stratégiának számít a külföldi piacok meghódítása. Forrás: Bain & Company stratégiai tanácsadó cég 2600 tőzsdére bevezetett vállalatinak alapuló felmérése.

23 A leggyakoribb növekedési stratégiák: Ügyfélszám-növel velés A vállalatok meglévőtermékeinek átalakítása és átpozícionálása a harmadik legsikeresebb expanziós stratégia. A BMW például az új Minivel olyan ügyfeleket szerzett magának, akiket klasszikus termékeivel sohasem ért volna el. (pl.: Toyota - Lexus) Új értékesítésisi csatornák használata Az új értékesítési csatornák igénybevétele ugyan hatalmas nyereségpotenciált rejt magában, de ha a vállalatnak nem sikerül ezeken keresztül sikeresen értékesítenie, akár saját létezését is kockára teheti. Forrás: Bain & Company stratégiai tanácsadó cég 2600 tőzsdére bevezetett vállalatinak alapuló felmérése.

24 A leggyakoribb növekedési stratégiák: Értékteremtési expanzió Az értékesítési láncban lefelé vagy felfelé történőelmozdulás a kockázatos növekedési stratégiák közé tartozik. Új üzletág kiépítése A legnagyobb kihívásokat a tevékenységi kör kibővítése, az új üzletág kiépítése rejti magában, éppen ezért általában ez a növekedési útvonal számít a legkockázatosabbnak a várt nyereség szempontjából. Forrás: Bain & Company stratégiai tanácsadó cég 2600 tőzsdére bevezetett vállalatinak alapuló felmérése.

25 A forrásbiztosítás kérdésén túl is számos tipikus növekedési csapda várja a vállalkozókat: aa legtöbben a forgalomnövekedésre sre; aa gyors piacszerzésre sre koncentrálnak; Pedig az nem jelenti a nyereség szintjének tényleges emelkedését. Sok cég például az országos lefedettséget hajszolja, eléréséért gyakran a profitot is feláldozzák. Így a cég látszólagos sikerei ellenére halálra van ítélve.

26 A leggyakoribb növekedn vekedési stratégi giák: A kis- és középvállalatok sokkal szerencsésebb helyzetben vannak a tőkeerős, ám hozzájuk képest mamutnak számító nagyoknál; A kicsik gyorsan képesek reagálni a változó igényekre, így innovatívak tudnak maradni; Nagyon fontos, hogy a kisvállalkozások ne feladataik standardizálására fókuszáljanak elsősorban, hanem tartsák fenn a vállalkozó-szellemet, hiszen méretükből adódóan ők képesek a leggyorsabban változni;

27 Miből l lesz a CSEREBOGÁR?

28 A magyar menedzserek nemzetközi környezetben olykor kisebbrendűségi érzéssel küzdenek, ugyanakkor saját képességeikről talán túlságosan is jó véleménnyel vannak; Kevéssé szabálykövetők, szervezettek, viszont kreatívak, rugalmasak; Egyéni készségeik jók, ám a csapatjátékban még van hová fejlődniük;

29

30 Roland Berger Stratégiai Tanácsadó Kft. ügyvezetőigazgatója, akinek cége közelmúltban végzett egy kiterjedt vezetői kutatást 17 magyarországi, 70 kelet-közép- európai és 25 nyugateurópai vállalatvezetőt megkérdezve:. A magyar vezetők ugyanakkor felülbecsülik versenyképességüket (különösen európai uniós összehasonlításban), ráadásul alábecsülik az EU-csatlakozás által várható kihívásokat, s a vezetést inkább egyfajta mennyiségi, semmint minőségi kérdésként kezelik.

31 A magyar menedzserek alapvetően angolszász stílust képviselnek. Vagyis általában rugalmasak, sok területen bevethetőek, fogékonyak az újdonságok iránt, kockázatvállalóak, udvariasak, nyitottak, érdeklődők. Nem olyan lojálisak, mint mondjuk a japán vagy koreai vállalatvezetők, nem olyan precízek, mint a német menedzserek, viszont utóbbiaknál kevésbé merevek. Ugyanakkor talán kevésbé céltudatosak is, mint német kollégáik: az egyszer eldöntött dolgok számukra nem feltétlenül számítanak kőbe vésettnek

32 A magyar cégvezetők így a britekhez talán valamivel közelebb állnak, de a problémák megoldásának módjában Antal Katalin szerint teljesen mások, mint előbbiek. A főkülönbség abban áll, hogy a magyar vezetők többsége nem tud kilépni a hazai viszonyrendszerekből, képtelen globálisan gondolkodni, feladatokat delegálni, információkat megosztani a beosztottakkal, sőt: kifejezetten törekszik az információk visszatartására, nehogy azzal a beosztottak visszaéljenek.

33 A magyar menedzsmentképességek nem rosszabbak, mint bárhol máshol. Ráadásul az elmúlt év alatt sok fiatal ért be, ők már a piacgazdaság modern világában nőttek fel, sokszor szinte modernebbek a fejlett világbéli társaiknál abban, ahogyan a modern informatikai és kommunikációs eszközöket használják. A nyelvtudás is lényegesen javult, a magyarok európai viszonylatban a mezőny közepén helyezkednek el.

34 A stílusban is vannak különbségek, de hangsúlyozta, hogy ezek immár valóban különbségek, és nem feltétlenül lemaradások. A rendszerváltozás idején, elsősorban a nagyobb cégeknél volt érezhető, hogy nem voltak merészek a vezetők, a felelősséget igyekeztek áthárítani, nem könnyen születtek érdemi döntések.

35 A térségünkbeli országokban megkérdezett cégvezetők maguk is úgy tartották, hogy őket nyugati kollégáiknál kevesebb piaci ismeret, kisebb piac- és ügyfél-orientáltság, kisebb dinamizmus, a részvényesi érdekek kevésbé hangsúlyos képviselete jellemzi. Ehhez képest saját bevallásuk szerint is nagyobb figyelmet szentelnek a politikai kapcsolattartásnak, mint a nyugati vezetők, gondolkodásmódjuk pedig hierarchikusabb azokénál

36 Az előzőpolitikai rendszer tehát nem múlt el nyomtalanul: a térség cégvezetőinek gondolkodásában változatlanul fontosabb az állammal, az állami szervekkel kialakított jó kapcsolat, mint akár az ügyfelek, akár pedig az alkalmazottak kezelése s a legtöbb megkérdezett hazai cégvezetőszerint előbbiben jobb teljesítményt is nyújt, mint utóbbiakban.

37 A Roland Berger által készített tanulmány szerint a hazai, illetve a térségbeli cégvezetők nem megfelelően koncentrálják a fejlesztési törekvéseiket sem. Ezt talán az is mutatja, hogy miközben egy magyar cégnél az utóbbi tíz évben átlagosan ugyanannyi (szám szerint három) átszervezés történt, mint egy Európai Unióban működővállalatnál, addig a es években tehát az uniós csatlakozást közvetlenül megelőző időszakban itthon csak a cégek 46 százalékánál került sor átszervezésre, szemben az uniós cégeknél tapasztalt 65 százalékkal.

38 Modernizálódásra lenne szükség a vezetők kiválasztásában: annak ellenére ugyanis, hogy a magyar cégvezetők egyik legfőbb problémáját ez jelenti (88 százalék gondolja úgy, hogy a cégen kívül nagyon nehéz megtalálni a megfelelővezetőket, de még a cégen belülről is 60 százalék gondolja ezt nehéznek), 20 százalékuk továbbra sem alkalmaz fejvadászcéget a kiválasztásra. A vezetőképzésnek is modernebbnek kellene lennie, hiszen a felmérés készítői szerint a hazai vezetők tárgyi tudásban sokkal jobbak, mint vezetői-emberi képességek terén.

39 Akiknek SIKERÜLT

40 Chikán Attila Születési év: 1944 Jelenlegi munkahely: Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Pozíció: egyetemi tanár, rektor Vezetői ars poetica A vezetés csapatmunka, a legfontosabb a megfelelő munkatársak kiválasztása (a vezetőminősége a munkatársak minőségével mérhető) és a vezetői közösség (ami persze nem mindig barátság) fenntartása. Bármely szervezet vagy testület vezetőjének ugyanakkor kell saját kreativitásra épülő vízióval rendelkeznie a hozzá tartozó egység jövőjéről, s ezt a határozottság és a rugalmasság megfelelőkeverésével képviselni kell tudni. Mindkét mondatban szerepel egy "megfelelő" szó - ennek tartalmát azonosítani, ez a vezetés művészete. Ja, és sokat kell dolgozni!

41 Csanádi Péter Születési év: 1959 Jelenlegi munkahely: Szervezetfejlesztők Magyarországi Társasága (MCS Management & Controlling-Service Vezetési Tanácsadó Kft.) Honlapjának a címe: ( Jelenlegi pozíció: elnök (ügyvezetőigazgató) Vezetői ars poetica A vállalatvezetőelsődleges feladata, hogy különbözővezetői szerepeiben jól működve sikerre vezesse a vállalatot. Ennek során az adott cég fejlődjön, érje el céljait, a tulajdonosok, a menedzsment és az alkalmazottak elégedettek legyenek. A jó vezetőhatározottan dönt, fejleszti, motiválja, mozgósítja munkatársait, sikerorientált. Figyel a környezetre, a lehetőségekre, számba veszi a vállalat adottságait, értékrendszerét, a vállalati kultúrát. Előrelátó, van jövőképe. Rendszerben, folyamatokban gondolkodik, átlátja a helyzetet, nem veszik el a részletekben. Reális célokat tűz ki, megvalósítható stratégiát vázol fel, ezeket hitelesen közvetíti. Képes másokat lelkesíteni, különböző emberekkel együttműködni. Világos iránymutatást ad, támogatja, fejleszti munkatársait. Lehetőségeket biztosít nekik elképzeléseik megvalósításához. Következetes, rugalmas, megújulni képes. Örömét leli munkájában.

42 Demján Sándor Születési év: Jelenlegi munkahely: TriGránit Fejlesztési Rt. Honlapjának a címe: Jelenlegi pozíció: igazgatósági elnök Vezetői ars poetica Hogyan foglalná össze a vállalatvezetésre vonatkozó ars poeticáját? "Az időtöbb, mint pénz!" (Széchenyi) Milyen a jó vezető? Kockázatvállaló, határozott, emberséges, és szerencsés. Milyen tulajdonságok emelnek ki egy jó vezetőt? Merészség és vállalkozó kedv. Mi volt a legjelentősebb siker? Mire a legbüszkébb? Mit tart a legkiemelkedőbbnek eddigi szakmai életútjában? A szakmában a WestEnd City Center-re, a magánéletben gyermekem, unokáim szeretetére, és barátaim bizalmára vagyok a legbüszkébb. Mi volt a legnagyobb kudarc karrierje során? Labdarúgás. Miért jó a beosztottjának lenni? Csak annak jó, aki a kemény, hozzáértőés lojális munkát vállalja, de ha teljesít, akkor feljebb juthat.

43 Eppel János Jelenlegi munkahely: Porsche Hungaria Honlapjának címe: Jelenlegi pozíció: ügyvezetőigazgató Vezetői ars poetica Következetes, kiszámítható, fejlesztőés támogató vezetővagyok.

44 Erdei Tamás Születési év: 1954 Jelenlegi munkahely: MKB Rt. Honlapjának címe: Jelenlegi pozíció: elnök-vezérigazgató Vezetői ars poetica Közéleti szerepvállalás: 1997-től a Magyar Bankszövetség elnöke (1999- ben, majd 2001-ben e tisztségre újabb 2 éves periódusra választották)

45 Ferling József Születési év: 1958 Jelenlegi munkahely: Ferling PR & Communications Kft. Honlapjának címe: Jelenlegi pozíció: cégvezető, kreatív igazgató Vezetői ars poetica Tudományos munkák: Public affairs - Natural affairs (PR-mappa, Geomédia, 2002.) Közéleti szerepvállalás: Magyar Public Relations Szövetség elnök (2002- ), alelnök ( ) Zöld Gondolat Lovagrend alapító (2000- ) Junior Achievement Magyarország Regionális Tanácsadó Testület tagság (2003- )

46 Jaksity György Születési év: 1967 Tisztség: a BÉT igazgatóságának elnöke Concorde Értékpapír Rt. (Igazgatóság elnöke, ügyvezetőigazgató) Honlapjának címe: Vezetői ars poetica Hogyan foglalná össze a vállalatvezetésre vonatkozó ars poeticáját? A vállalat a természet és a társadalom, illetve gazdaság törvényeit követő szuperorganizmus, amelynek keretét az a filozófia, illetve elv jelenti, amelynek mentén szerveződik. A vállalatvezetőezt a szükségszerűséget hivatott a leghatékonyabban és a legsikeresebben megvalósítani. Egyszer egy nagy európai bank vezetője megkérdezte miért dolgoznék egy "külföldi rabszolgájaként" (ha elvállalnám a magyar érdekeltségük vezetését), amire azt válaszoltam, hogy mind a ketten ugyanannak vagyunk a rabszolgái: a vállalat optimális működési logikájának.

47 Jaksity György Születési év: 1967 Tisztség: a BÉT igazgatóságának elnöke Concorde Értékpapír Rt. (Igazgatóság elnöke, ügyvezetőigazgató) Honlapjának címe: Vezetői ars poetica Milyen a jó vezető? Nagyon hasonlít egy expedició vezetéséhez: megkérdőjelezhetetlen konszenzus eredménye, hogy ővezet és irányítja a többieket, egy közösen megfogalmazott uticél, általa legjobbnak tartott úton és eszközökkel történőelérésében, és mind a célok, mind az elérését biztosító eszközök vonatkozásában a csapat tagjainak képességeit azokkal kölcsönösen harmonizálja. Milyen tulajdonságok emelnek ki egy jó vezetőt? A jó vezetőt kiemeli: a stratégiai és vizión alapuló gondolkodás képessége, amelynek keretében célok és eszközök optimális egymáshoz rendelésére képes, egyszerre elfogadtatva vezetői döntéseit, illetve figyelembe véve a környezete (ügyfelek, részvényesek, munkavállalók)véleményét és elvárásait konszenzust teremtve ebben a meglehetősen komplex játékban, megfelelően informált és informál, döntéseiben egyszerre empatikus és határozott.

48 Jaksity György Születési év: 1967 Tisztség: a BÉT igazgatóságának elnöke Concorde Értékpapír Rt. (Igazgatóság elnöke, ügyvezetőigazgató) Honlapjának címe: Vezetői ars poetica Mi volt a legjelentősebb sikere? Mire a legbüszkébb? legkiemelkedőbbnek eddigi szakmai életútjában? Mit tart a A legfontosabbnak azt tartom, hogy egyszerre tudtunk egy üzletileg sikeres és erkölcsileg kikezdhetetlen, a környezetével minden ponton harmónikusan együttműködőcéget fejleszteni, amely úgy működött a nyereség és a tulajdonosi vagyon maximalizálásának az elvét követve, hogy közben ezzel együtt nyitottan és érzékenyen reagált a környezetében zajló társadalmi változásokra és megpróbált a lehetőségeihez mérten a non-profit szférának minden fontos területén (kultúra, sport, egészségügy, szociális problémák) jelen lenni.

49 Jan Mulder Születési év: 1963 Jelenlegi munkahely: PanTel Távközlési és Kommunikációs Rt Honlapjának a címe: Jelenlegi pozíció: vezérigazgató Vezetői ars poetica Tiszteld a beosztottaidat, legyél döntésképes vezető, mondd meg, mit fogsz tenni, és tedd, amit mondasz. Milyen a jó vezető? Képes erőt adni a munkatársainak és motiválni őket, felismeri és maga köré gyűjti a tehetséges embereket, megadja nekik a lehetőséget, hogy sikeresek legyenek. Világos céljai vannak, ismeri és megérti a siker üzleti összetevőit és képes gyors döntéseket hozni.

50 Dr. Kandikó József Születési év: 1947 Jelenlegi munkahely: Modern Üzleti Tudományok Főiskolája Honlapjának a címe: Jelenlegi pozíció: főigazgató Vezetői ars poetica Elvárom a kezdeményezést, önállóságot és pontosságot, ezen kívül óriási szabadságot hagyok a munkatársaimnak. Milyen a jó vezető? Kreatív, előrelátó, programadó, megbízható, sikerorientált. Miért jó a beosztottjának lenni? Érdekes feladatokat adok, önállóságot és nagy szabadságot biztosítok, nem macerálom a beosztottaimat. De csak azok vállalkozzanak erre, akik nem várják el az állandó dicsérgetést és felismerik, hogy munkájuk meg van becsülve, és nem kell a lelki állapotukkal foglalkoznom.

51 Kiss Péter Születési év: 1954 Jelenlegi munkahely: Chinoin Gyógyszer és Vegyészeti Termékek Gyára Rt. Honlapjának címe: Jelenlegi pozíció: logisztikai főmérnök Vezetői ars poetica A legzseniálisabb kapitány sem lehet sikeres egy irányban húzó, motivált és elégedett evezősök nélkül Milyen a jó vezető? Sosem szabad azt hinnie, hogy az adott területen mindent őtud a legjobban, de azt tudnia kell, hogyan és mikor tud a legjobban segíteni. Milyen tulajdonságok emelnek ki egy jó vezetőt? Nyitottság, empátia, határozottság, következetesség, vitakészség és döntési képesség

52 Molnár József Jelenlegi munkahely: TVK Rt. Honlapjának címe: Jelenlegi pozíció: vezérigazgató Vezetői ars poetica Kiemelt fontosságú a rugalmas szervezet kialakítása és a hatékony csapatmunka megvalósítása. Milyen a jó vezető? Szakmailag hiteles, megérti, hogy mi motiválja a beosztottait, és ennek megfelelően tud bánni velük. Milyen tulajdonságok emelnek ki egy jó vezetőt? Következetesség, higgadtság, szigorú, de méltányos magatartás. Nyitottság és komplex gondolkodásmód, amelyek nélkül a 21. században lehetetlen helytállni.

53 Nemesdy Ervin Születési év: 1951 Jelenlegi munkahely: Pannonplast Műanyagipari Rt Honlapjának a címe: Pozíció: vezérigazgató-helyettes Vezetői ars poetica A vállalatvezetés a stratégia kialakításának, a célok kitűzésének, az azok eléréséhez vezetőutak kijelölésének, a megvalósítás vezénylésének és mindezek sikere érdekében a megfelelő csapat kialakításának és a csapatmunka feltételei megteremtésének a "művészete". Harmónia a célok, a szervezet és az egyének között. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor kiegyensúlyozott és sikeres a vezetés. Milyen a jó vezető? Az, aki képes az ars poeticában megfogalmazottak megvalósítására. Az ilyen vezető kétségkívül rendelkezik lényéből fakadóan a megfelelő személyiségjegyekkel, de ugyanakkor lételeme a tanulás és a tapasztalás, a múlt eredményeinek és kudarcainak hatékony beépítése a döntéseibe. Tisztában van saját és az általa irányított szervezet és egyének értékeivel és gyengeségeivel és tudja, hogyan kell ezeket kezelnie. Az általa vezetett szervezet érdekeit mind a szervezeten belül, mind külsőkapcsolataiban képes megjeleníteni, és érvényre juttatni.

54 Nemesdy Ervin Születési év: 1951 Jelenlegi munkahely: Pannonplast Műanyagipari Rt Honlapjának a címe: Pozíció: vezérigazgató-helyettes Vezetői ars poetica Milyen tulajdonságok emelnek ki egy jó vezetőt? Döntésképes, határozott, karizmatikus, gyors, kockázatvállaló és csapatban gondolkozik. Képes és tudatosan törekszik olyan csapat építésére, melynek tagjai saját területükön maguk is sikerorientált, magasan képzett szakemberek, kimagasló vezetői képességekkel. Az ilyen vezetőtársakkal meri és kész megosztani a vezetés feladatát és hatalmát.

55 Nyúl Sándor Születési év: Jelenlegi munkahely: TriGránit Fejlesztési Rt. Honlapjának a címe: Jelenlegi pozíció: operatív vezérigazgató Vezetői ars poetica Szenzitív tárgyalókészség, vállalkozó kedv, kreativitás, kitartás. Milyen a jó vezető? Ügyel a részletekre is, vállalkozó kedvű, következetes, jó motivátor, és csapatépítő. Milyen tulajdonságok emelnek ki egy jó vezetőt? Ötletek, megbízhatóság a végrehajtásban (gólt kell rúgni).

56 Simó György Név: Simó György Születési év: 1967 Jelenlegi munkahely: T-Online Honlapjának a címe: Jelenlegi pozíció: vezérigazgató Vezetői ars poetica Közéleti szerepvállalás és fontosabb publikációk: "Mindent szabad, ami nem Tilos?". In: Az alternatív média Magyarországon 1993/11 Mozgó Világ Televízió és választások - Szerkesztő nov. Magyar Narancs "Média és a kisebbségek" - Szerkesztő- műsorvezető márc. A Mediamix speciális kiadása "Magánbűnök, közerkölcsök" - Az országos frekvenciák magánosítása jún. 8. Magyar Narancs Hová tűnt az olvasó? - Elemzés a magyar lappiac helyzetéről Community radio stations and the legislation of the nonprofit radios in the Hungarian media law (A közösségi rádiózás és a non-profit rádiók jogi szabályozása) New York, New York Választás '94. A Képnarancs produkció filmje máj. Megrendelésre Előadás - Szabad Rádiók Nemzetközi Találkozója, Varsó Forgatókönyv a Magyar Televízió 12 órás, élőadásához Harmincperces kisfilm az 1994-es választások két fordulójáról.

57 Straub Elek Születési év: 1944 Jelenlegi munkahely: Matáv Rt. Magyar Telekom Zrt. Honlapjának címe: Jelenlegi pozíció: elnök-vezérigazgató Vezetői ars poetica Közéleti szerepvállalás: ban az ETNO (European Public Network Operators' Association, az európai nyilvános hálózatüzemeltetők szövetsége) Közgyűlésének elnöki tisztségét töltötte be. Tagság és aktív tevékenység számos szakmai és társadalmi szervezetben (Joint Venture Szövetség, AmCham, Magyar Vitorlás Szövetség stb.). Rendszeres médiaszereplések (sajtó, televízió, rádió, internetes fórumok) májusában két évre a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnökévé választották meg.

58 Sugár András Születési év: 1944 Jelenlegi munkahely: Westel, T-Mobile. Honlapjának címe: Jelenlegi pozíció: elnök-vezérigazgató Vezetői ars poetica Közéleti szerepvállalások: a Joint Venture Szövetségnek elnöke a Magyar Business Leaders Forumnak elnöke, 2000-től pedig tiszteletbeli elnöke ig az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke ig az ICC Magyar Tagozatának alelnöke 2002-től az FTC Labdarúgó Rt. Igazgatótanácsának az elnöke Jelenlegi közéleti szerepvállalások: Magyar Befektetői Tanács társelnöke Infokom elnöke Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnökségi tagja Budapesti Műszaki Egyetem Szenátusának tagja Magyar Vitorlás Szövetség társelnöke Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja Budapesti Gazdasági Főiskola Társadalmi Szenátusának tagja Harvard Business Manager védnöke

59 Dr. Beck György Születési év: Jelenlegi munkahely: Honlapjának címe: Jelenlegi pozíció: Vodafone, vezérigazgató Vezetői ars poetica A Vodafone Magyarország Zrt. Vezérigazgatója csaknem három évtizedet töltött el az informatika szektorban, olyan vállalatok vezetőjeként, mint a Compaq, majd az egyesülés után a HP Magyarország. A HP az őirányítása alatt vált vezetőinformatikai vállalatként meghatározó gazdasági tényezővé hazánkban. A 2000-es évben az év menedzserének választott vezetővégzettsége szerint matematikus, számos társadalmi szerepkörében az információs társadalom fejlődésének felgyorsulásáért felelősséget vállaló személyiség. Az egykori vízilabda játékos verseny iránti elkötelezettségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy az egyik legversengőbb piac (mobilkommunikáció) harmadik szereplőjéhez igazolt.

60 Szabó András Születési év: 1947 Jelenlegi munkahely: GYSEV - elnök, (Resonator Kft) Honlapjának a címe: ( Jelenlegi pozíció: Resonator Kft- ügyvezető, tulajdonos Vezetői ars poetica Csapatmunka, markáns egyszemélyi vezetés és döntés mellett. Milyen a jó vezető? Megfelelőcsapat kiválasztása, kialakítása, ösztönzi a munkatársak önálló gondolkozását, megköveteli az elhatározott feladatok következetes végrehajtását. A feltételek megteremtését, az ellenőrzést végzi. Milyen tulajdonságok emelnek ki egy jó vezetőt? Jó vezetői tulajdonságok, egyszerre több irányú feladatok irányítása, koordinálása (polihisztorikus képesség) továbbá döntésképesség, empátia.

61 Széles Gábor Születési év: 1945 Jelenlegi munkahely: Videoton Holding Rt. Honlapjának a címe: Jelenlegi pozíció: elnök-vezérigazgató Vezetői ars poetica Csak csapatmunkában lehet hosszabb távon sikeresnek és eredményesnek lenni. Milyen a jó vezető? Az, aki vállalja az ésszerűkockázatot úgy, hogy a munkatársaitól is megköveteli a felelősségteljes munkavégzést.

62 Szili Márta Születési év: 1948 Jelenlegi munkahely: Joint Venture Szövetség Honlapjának a címe: Jelenlegi pozíció: ügyvezetőigazgató Vezetői ars poetica Látni kell a célt, és meg kell találni azt az utat, amelyen át a célhoz eljuthatunk. A vállalatvezetés rugalmas együttgondolkodást, problémaérzékeny mentalitást, szakmai naprakészséget igényel. Milyen a jó vezető? Aki munkatársait állandó továbbképzésre készteti, inspirálni tudja. Milyen tulajdonságok emelnek ki egy jó vezetőt? Empátia, határozottság, kezdeményezőkészség.

63 Takács Ildkó Jelenlegi munkahely: TriGránit Fejlesztési Rt. Honlapjának a címe: Jelenlegi pozíció: vállalati kommunikációs igazgató Vezetői ars poetica Tisztesség, emberség, következetesség. Milyen a jó vezető? Elsősorban jó az empatikus készsége, és emberséges, érdeklődő, érzékeny, kitartó, vállalkozó kedvű. Milyen tulajdonságok emelnek ki egy jó vezetőt? A vállalkozókézség.

Szerzői jogi jogivédelem

Szerzői jogi jogivédelem Szerzői jogi jogivédelem A szerzőszámára minden mindenjog jogfenntartva! Jelen Jelenszellemi szellemiterméket, illetve illetveannak annakrészleteit részleteittilos tilosreprodukálni, adatrendszerben tárolni,

Részletesebben

SZERVEZETI VISELKEDÉS Vezetési stílus

SZERVEZETI VISELKEDÉS Vezetési stílus SZERVEZETI VISELKEDÉS Vezetési stílus Dr. Gyökér Irén egyetemi docens BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék 2014 ősz - Vezetési stílus Hogyan lesz Ön hatékony vezető? leadership 27 Mi a vezetési

Részletesebben

Szerzői jogi jogivédelem

Szerzői jogi jogivédelem Szerzői jogi jogivédelem A szerzőszámára minden mindenjog jogfenntartva! Jelen Jelenszellemi szellemiterméket, illetve illetveannak annakrészleteit részleteittilos tilosreprodukálni, adatrendszerben tárolni,

Részletesebben

Szerzői jogi védelem

Szerzői jogi védelem Szerzői jogi védelem A szerző számára minden jog fenntartva! Jelen szellemi terméket, illetve annak részleteit tilos reprodukálni, adatrendszerben tárolni, bármilyen formában részben vagy egészben a szerző

Részletesebben

Elsőa piacon, elsőa Legjobb Munkahelyek között 2004.

Elsőa piacon, elsőa Legjobb Munkahelyek között 2004. Elsőa piacon, elsőa Legjobb Munkahelyek között 2004. T-Mobile Magyarország - a piacvezető mobil szolgáltató 19.38% 47.19% TMM Pannon Vodafone 33.43% 2004.október 2 Életutunk a technológiai kiválóságtól

Részletesebben

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI

A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI A SIKA ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI SIKA EGY VILÁGSZINTŰ BESZÁLLÍTÓ ALAPELVEI ÉS HAGYOMÁNYAI Több mint 100 évvel ezelőtt a jövőbe látó feltaláló, Kaspar Winkler megalapította Svájcban a Sikát, mely mára sikeres

Részletesebben

Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai

Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai Veszprém, 6. szeptember Vezetői értékelő lap Kérjük, a megfelelő oszlopban lévő szám aláhúzásával vagy bekarikázásával

Részletesebben

Az üzleti versenyképességünk növelésének lehetőségei az ERASMUS programmal

Az üzleti versenyképességünk növelésének lehetőségei az ERASMUS programmal Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület Szakmai Nap 2011. szeptember 1. Az üzleti versenyképességünk növelésének lehetőségei az ERASMUS programmal Nemeslaki András Infokommunikációs Tanszék Informatikai Intézet

Részletesebben

VÁLLALKOZÓVÁ VÁLÁS MINT REÁLIS (?) ALTERNATÍVA. Előadó: Dr. Imreh Szabolcs Egyetemi docens SZTE GTK ÜTI Vállalkozásfejlesztési Divízióvezető SZTE GVK

VÁLLALKOZÓVÁ VÁLÁS MINT REÁLIS (?) ALTERNATÍVA. Előadó: Dr. Imreh Szabolcs Egyetemi docens SZTE GTK ÜTI Vállalkozásfejlesztési Divízióvezető SZTE GVK VÁLLALKOZÓVÁ VÁLÁS MINT REÁLIS (?) ALTERNATÍVA Előadó: Dr. Imreh Szabolcs Egyetemi docens SZTE GTK ÜTI Vállalkozásfejlesztési Divízióvezető SZTE GVK A MENÜ Vállalkozási alapok: ötlettől a vállalkozóvá

Részletesebben

A vállalkozás vezérelvei

A vállalkozás vezérelvei A vállalkozás vezérelvei Developing the future. Magunkról: Raiffeisen evolution project development Cégünk egy Ausztriában, Közép- és Kelet-Európában működő, bécsi székhelyű ingatlanvállalkozás. Sikerünk

Részletesebben

Gondolatok a PM módszertan korlátairól, lehetőségeiről amit a felsővezetőknek tudniuk kell! dr. Prónay Gábor

Gondolatok a PM módszertan korlátairól, lehetőségeiről amit a felsővezetőknek tudniuk kell! dr. Prónay Gábor Gondolatok a PM módszertan korlátairól, lehetőségeiről amit a felsővezetőknek tudniuk kell! dr. Prónay Gábor 5. Távközlési és Informatikai Projekt Menedzsment Fórum 2002. április 18. AZ ELŐADÁS CÉLJA néhány

Részletesebben

LOGISZTIKA/ELLÁTÁSI LÁNC MENEDZSMENT BODA & PARTNERS SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁSOK

LOGISZTIKA/ELLÁTÁSI LÁNC MENEDZSMENT BODA & PARTNERS SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁSOK LOGISZTIKA/ELLÁTÁSI LÁNC MENEDZSMENT BODA & PARTNERS SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁSOK BEMUTATKOZÁS Iparágtól függetlenül három egymással szorosan összefüggő terület játszik komoly szerepet a vállalatok sikerességében:az

Részletesebben

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez.

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. 2 l Schindler Útmutató Kötelezettségvállalásunk Kedves Kollégák,

Részletesebben

Hosszabb távra tervező és innovatívabb családi vállalkozások? Egy empirikus vizsgálat tapasztalatai

Hosszabb távra tervező és innovatívabb családi vállalkozások? Egy empirikus vizsgálat tapasztalatai Hosszabb távra tervező és innovatívabb családi vállalkozások? Egy empirikus vizsgálat tapasztalatai Dr. Dőry Tibor Tanszékvezető, egyetemi docens XXV. Nemzeti Minőségügyi Konferencia Balatonalmádi, 2018.

Részletesebben

VÁLLALATI ESZMÉNYKÉP ÉS ÉRTÉKEK

VÁLLALATI ESZMÉNYKÉP ÉS ÉRTÉKEK VÁLLALATI ESZMÉNYKÉP ÉS ÉRTÉKEK Vállalati eszmémykép A sikerhez vezető utunk A vállalat eszményképe az EVVA önképét írja le és utat mutat a szervezet egészének. A vállalati kultúra és a vállalati azonosság

Részletesebben

The Leader for Exceptional Client Service SZERVEZETFEJLESZTÉS. Less Myths more Practice

The Leader for Exceptional Client Service SZERVEZETFEJLESZTÉS. Less Myths more Practice The Leader for Exceptional Client Service SZERVEZETFEJLESZTÉS Less Myths more Practice A BDO VILÁGSZERTE A BDO a világ ötödik legnagyobb könyvelő, könyvvizsgáló, profeszszionális tanácsadó hálózata. A

Részletesebben

Hallgatók és vállalkozók vállalkozói kompetenciája

Hallgatók és vállalkozók vállalkozói kompetenciája k és vállalkozók vállalkozói kompetenciája TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Dr. Imreh Szabolcs Dr. Imreh-Tóth Mónika SZTE GTK ÜTI Vállalkozói kompetencia címén azonosított tulajdonságok és készségek (Mihalkovné

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés

MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés Dr. Gyökér Irén egyetemi docens 2012 ősz Jegyzetek, diasorok - ÜTI honlap http://www.uti.bme.hu/cgibin/hallgato/tantargyak.cgi?detail=true&tantargy_id=15035 Folyamatos számonkérés:

Részletesebben

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés április 18, 2011 Végezte Innermetrix Hungary Copyright Innermetrix, Inc. 2008 1 IMX Szervezeti Egészség Felmérés Üdvözöljük az Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérésén!

Részletesebben

innovációra és nemzetközi együttműködések

innovációra és nemzetközi együttműködések Tények és adatok Alapítás 1993 Tulajdonosok 100%-ban magyar tulajdonosi kör Éves forgalom 300 millió Forint C é g p r o fi l A 1993-ban alapított vállalkozás, fő profilja üzleti informatikai megoldások

Részletesebben

KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak

KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak 1. A szakirányú továbbképzési szak megnevezése: Keresztény értékrendű vezetés szakirányú továbbképzési szak

Részletesebben

Szerzői jogi védelem

Szerzői jogi védelem Szerzői jogi védelem A szerző számára minden jog fenntartva! Jelen szellemi terméket, illetve annak részleteit tilos reprodukálni, adatrendszerben tárolni, bármilyen formában részben vagy egészben a szerző

Részletesebben

Agilis vezető, eredményes csapat. 2015. április 16.

Agilis vezető, eredményes csapat. 2015. április 16. MEGHÍVÓ LEAN Office Konferencia Agilis vezető, eredményes csapat 2015. április 16. MEGHÍVÓ Vezetőként az a legfőbb dolgom, hogy a csapatban mindenkit jobbá tegyek. (Kemény Dénes) A vállalat, akár az emberi

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ A Hotel Boscolóbantartott DEVELOR rendezvényről

ÖSSZEFOGLALÓ A Hotel Boscolóbantartott DEVELOR rendezvényről AZ ÜGYFÉLÉLMÉNY SZEREPE AZ AUTÓKERESKEDELEMBEN ÖSSZEFOGLALÓ A Hotel Boscolóbantartott DEVELOR rendezvényről KIHÍVÁS #1 JELENTŐS VÁLTOZÁS A VÁSÁRLÁSI SZOKÁSOKBAN! 7,8 1,3 83% NISSAN EUROPE STUDY 2013, WWW.MASHABLE.COM

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar KREATÍV IPARI SZAKEMBER szakirányú továbbképzési szak 1 Napjainkban a vállalatok, vállalkozások, illetve a munkaerőpiac részéről egyre jelentősebb igény mutatkozik

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

A HAZAI KÖZÉPVÁLLALATI SZEKTOR JÖVŐKÉPE HÁROM VÁROSTÉRSÉGBEN. Horeczki Réka. Dualitások a regionális tudományban XV.

A HAZAI KÖZÉPVÁLLALATI SZEKTOR JÖVŐKÉPE HÁROM VÁROSTÉRSÉGBEN. Horeczki Réka. Dualitások a regionális tudományban XV. Mosonmagyaróvár, 2017. október 19-20. Az előadás és a tanulmány elkészülését az NKFI-115577 A hazai középvállalati szektor szerepe az ipar területi versenyképességében kutatási projekt támogatja. A HAZAI

Részletesebben

I. CRM elmélete és gyakorlata. II. Stratégiai elemek. III. Strukturális megoldások

I. CRM elmélete és gyakorlata. II. Stratégiai elemek. III. Strukturális megoldások Transzformáció -CRM Értékesítési stratégiák I. CRM elmélete és gyakorlata II. Stratégiai elemek III. Strukturális megoldások 1 Customer Relationship Management egy filozófia Értékesítés Ügyfél Marketing

Részletesebben

SYNERGON ÜgymeNET TÉRSÉGFEJLESZTŐ HÁLÓZATI SZOLGÁLTATÁSOK

SYNERGON ÜgymeNET TÉRSÉGFEJLESZTŐ HÁLÓZATI SZOLGÁLTATÁSOK SYNERGON ÜgymeNET TÉRSÉGFEJLESZTŐ HÁLÓZATI SZOLGÁLTATÁSOK Szolgáltató önkormányzat, szolgáltató kistérség Az Európai Unióhoz való csatlakozás új teret nyitott hazánkban. Az önkormányzati testületek, kistérségi

Részletesebben

11.tétel. - A jó munkahely kritériumai, személyi és tárgyi feltételei

11.tétel. - A jó munkahely kritériumai, személyi és tárgyi feltételei 11.tétel 10. Ön egy utazásszervező irodában menedzserként dolgozik, ahol fontosnak tartják a munkatársak motiválását, jutalmazását. Önt bízzák meg azzal, hogy válassza ki a legjobban dolgozó munkatársakat,

Részletesebben

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében A Toyota alapítása óta folyamatosan arra törekszünk, hogy kiváló minõségû és úttörõ jelentõségû termékek elõállításával, valamint magas szintû szolgáltatásainkkal

Részletesebben

Pedagógusszerepek a tehetséggondozásban. c. egyetemi docens a MTT alelnöke a MATEHETSZ alelnöke

Pedagógusszerepek a tehetséggondozásban. c. egyetemi docens a MTT alelnöke a MATEHETSZ alelnöke Pedagógusszerepek a tehetséggondozásban Szolnok, 2016. ápr. 26. Dr. Polonkai Mária c. egyetemi docens a MTT alelnöke a MATEHETSZ alelnöke Személyiség és szerep közötti viszony Magszerepek - foglalkozási

Részletesebben

Navigációs megoldások. www.newscoaching.hu

Navigációs megoldások. www.newscoaching.hu Navigációs megoldások www.newscoaching.hu Kik vagyunk? A modellt 2001 óta fejlesztjük sikeresen világszerte. A Coaching & Training Ltd. 2006-ban alakult, székhelye Lausanne-ban (Svájc) van és kirendeltségei

Részletesebben

Képzés > Hatékonyság > Versenyelőny!

Képzés > Hatékonyság > Versenyelőny! Képzés > Hatékonyság > Versenyelőny! Avagy mit, hogyan és miből képezzünk, hogy a 21. század kihívásai közepette is megőrizzük versenyképességünket A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szak- és Felnőttképzési Igazgatósága

Részletesebben

Logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatása a kis- és középvállalkozások versenyképességére

Logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatása a kis- és középvállalkozások versenyképességére Logisztikai információs rendszerek alkalmazásának hatása a kis- és középvállalkozások versenyképességére Egy magyar empirikus kutatás eredményei Fodor Zita 2005. október 27. Bevezetés Általános tendencia,

Részletesebben

Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01 0103 07

Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01 0103 07 Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01 0103 07 Beszélni és beszélgetni önmagában nem nehéz, viszont kevésbé sikert eredményező folyamat. Megértetni magunkat pontosan úgy, ahogy azt mi gondoljuk, illetve

Részletesebben

Tudatosság, fenntarthatóság, növekedés: a családi vállalkozások gazdaságélénkítő és foglalkoztatási potenciálja

Tudatosság, fenntarthatóság, növekedés: a családi vállalkozások gazdaságélénkítő és foglalkoztatási potenciálja : a családi vállalkozások gazdaságélénkítő és foglalkoztatási potenciálja Horváth Anna, SEED Alapítvány 2008. szeptember 11., Budapest Komplex képzés a családi vállalkozások növekedéséért, versenyképességéért

Részletesebben

Legjobb Munkahely Felmérés 2014. Trendek és tanulságok

Legjobb Munkahely Felmérés 2014. Trendek és tanulságok Legjobb Munkahely Felmérés 2014 Trendek és tanulságok A vállalatokat egyre gyakrabban állítják kihívás elé a következő trendek, amelyek a munkaerőpiac teljes átalakulását eredményezik Idősödő társadalom

Részletesebben

A MAGYAR PUBLIC RELATIONS SZÖVETSÉG SZAKMAFEJLESZTŐ BIZOTTSÁGÁNAK I. számú ÚTMUTATÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA.

A MAGYAR PUBLIC RELATIONS SZÖVETSÉG SZAKMAFEJLESZTŐ BIZOTTSÁGÁNAK I. számú ÚTMUTATÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA. A MAGYAR PUBLIC RELATIONS SZÖVETSÉG SZAKMAFEJLESZTŐ BIZOTTSÁGÁNAK I. számú ÚTMUTATÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA. A public relations tevékenység struktúrájával kapcsolatos szakmai kifejezések tartalmának értelmezése:

Részletesebben

A XXI. század módszerei a könyvvizsgálók oktatásában avagy a digitális kompetenciák és digitális tanulás fejlesztése

A XXI. század módszerei a könyvvizsgálók oktatásában avagy a digitális kompetenciák és digitális tanulás fejlesztése XXV. ORSZÁGOS KÖNYVVIZSGÁLÓI KONFERENCIA 2017. SZEPTEMBER 7-8. A XXI. század módszerei a könyvvizsgálók oktatásában avagy a digitális kompetenciák és digitális tanulás fejlesztése Madarasiné Dr. Szirmai

Részletesebben

I. helyezett. Legjobb Munkahely felmérés 2004. Debreceni Hőszolgáltató EEM. Hewitt Inside EEM LEGJOBB MUNKAHELY KONFERENCIA 2004.

I. helyezett. Legjobb Munkahely felmérés 2004. Debreceni Hőszolgáltató EEM. Hewitt Inside EEM LEGJOBB MUNKAHELY KONFERENCIA 2004. Legjobb Munkahely felmérés 2004. Kis- és középvállalati kategória I. helyezett Debreceni Hőszolgáltató Részvénytársaság Hewitt Inside I. 1 A NAGY MENETELÉS 1994.04.01.-től A padlón lévő önkormányzati vállalatból

Részletesebben

AZ EDZŐ SZEREPE, PEDAGÓGIAI FUNKCIÓI

AZ EDZŐ SZEREPE, PEDAGÓGIAI FUNKCIÓI AZ EDZŐ SZEREPE, PEDAGÓGIAI FUNKCIÓI AZ EDZŐ-SPORTOLÓ INTERAKCIÓI Budainé dr. Csepela Yvette egyetemi docens, Testnevelési Egyetem Pedagógia és Módszertani Tanszék Szeretnék én is olyan példakép lenni

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Kar Nemzetközi Gazdálkodás. Gulyásné Dr. Csekő Katalin egyetemi docens tanszékvezető

Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Kar Nemzetközi Gazdálkodás. Gulyásné Dr. Csekő Katalin egyetemi docens tanszékvezető Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Kar Nemzetközi Gazdálkodás Gulyásné Dr. Csekő Katalin egyetemi docens tanszékvezető NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS (BA) A Duális Képzésbe bevont specializációk: Külgazdasági

Részletesebben

+36 20 316 6766 mail@adatkezelo.hu www.adatkezelo.hu 2015 Első Hazai Adatkezelő Kft. All Rights Reserved.

+36 20 316 6766 mail@adatkezelo.hu www.adatkezelo.hu 2015 Első Hazai Adatkezelő Kft. All Rights Reserved. Rólunk Az Első Hazai Adatkezelő Kft. contact center, HR és tréning, munkaerő-kölcsönzés valamint facility management szolgáltatások nyújtásával áll Megbízói rendelkezésére. A rábízott feladatokat 2002

Részletesebben

A modern menedzsment problémáiról

A modern menedzsment problémáiról Takáts Péter A modern menedzsment problémáiról Ma a vezetők jelentős része két nagy problémával küzd, és ezekre még a modern a természettudományos gondolkodáson alapuló - menedzsment és HR elméletek sem

Részletesebben

Kérdőív. 1. Milyen szolgáltatásokat nyújt a vállalat, ahol dolgozik? ... ... 4. Jelenleg milyen feladatokat lát el az intézményben? ...

Kérdőív. 1. Milyen szolgáltatásokat nyújt a vállalat, ahol dolgozik? ... ... 4. Jelenleg milyen feladatokat lát el az intézményben? ... KÉRDŐÍV SZÁMA... Kérdőív A nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan Romániában is általánossá vált, hogy egyes üzleti problémával a vállalatok Önökhöz fordulnak. A tanácsadás a professzionális szolgáltató piac

Részletesebben

A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés

A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés Sajtótájékoztató Budapest, 2009. október 29. Ez a dokumentum a sajtótájékoztatóra meghívott résztvevők használatára készült. A dokumentumban szereplő összes

Részletesebben

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK

SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK SZAKDOLGOZATI TÉMAKÖRÖK GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA 2013 Figyelem!!! A szakdolgozat készítésére vonatkozó szabályokat a hallgatónak a témát kijelölő kari sajátosságok figyelembe

Részletesebben

A bennem rejlő vezető. Eredményes iskolai kultúra kialakítása pedagógusok és diákok életvezetési kompetenciáinak fejlesztésével

A bennem rejlő vezető. Eredményes iskolai kultúra kialakítása pedagógusok és diákok életvezetési kompetenciáinak fejlesztésével A bennem rejlő vezető Eredményes iskolai kultúra kialakítása pedagógusok és diákok életvezetési kompetenciáinak fejlesztésével Mit jelent a vezetés? A vezetés azt jelenti, hogy olyan világosan kommunikáljuk

Részletesebben

Szomolányi Katalin. Csoport Környezetvédelmi Koordinációs Osztály. VII. Környezetvédelmi kerekasztal-beszélgetés Budapest, 2004. március 30.

Szomolányi Katalin. Csoport Környezetvédelmi Koordinációs Osztály. VII. Környezetvédelmi kerekasztal-beszélgetés Budapest, 2004. március 30. Szomolányi Katalin Csoport Környezetvédelmi Koordinációs Osztály Tartalom Csoport Működés Környezetvédelmi Stratégiai eredmények Csoport Környezetvédelmi Politika Csoport Környezetvédelmi Stratégia Csoport

Részletesebben

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal 24 SÁNDOR Jenő 3 + 1 SZEMPONT A COACH-KÉPZÉS KIVÁLASZTÁSÁHOZ Először is lépjünk egyet hátra: mi a coaching? E gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal foglalkozna, világos

Részletesebben

Szerzői jogi védelem

Szerzői jogi védelem Szerzői jogi védelem A szerző számára minden jog fenntartva! Jelen szellemi terméket, illetve annak részleteit tilos reprodukálni, adatrendszerben tárolni, bármilyen formában részben vagy egészben a szerző

Részletesebben

Szerzői jogi védelem

Szerzői jogi védelem Szerzői jogi védelem A szerző számára minden jog fenntartva! Jelen szellemi terméket, illetve annak részleteit tilos reprodukálni, adatrendszerben tárolni, bármilyen formában részben vagy egészben a szerző

Részletesebben

SZERVEZETI VISELKEDÉS Vezetési stílus

SZERVEZETI VISELKEDÉS Vezetési stílus SZERVEZETI VISELKEDÉS Vezetési stílus Dr. Finna Henrietta egyetemi adjunktus BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék 2014 ősz 2014.11.04. 1 A nap kérdései Mi a vezetés? Milyen a sikeres vezető?

Részletesebben

Export húzza a gazdaságot

Export húzza a gazdaságot Export húzza a gazdaságot - vállalati elvárások Gödri István Bosch Rexroth Pneumatika kft 1 A nagy kép amit most látunk Elvárások vállalati szinten Globális kihívások rövid és közép távon 2 3 Export húzza

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Desztinációs Menedzsment Nemzetközi Konferencia Budapest, 2007. Február 7-9. Desztinációs Menedzsment Koncepció és Magyarország esete Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Koncepció Desztinációs

Részletesebben

PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI

PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI Dr. Prónay Gábor 2. Távközlési és Informatikai PM Fórum PM DEFINÍCIÓ Költség - minőség - idő - méret C = f (P,T,S ) Rendszer - szervezet - emberek rendszertechnikai

Részletesebben

14.15.-15:00 dr. Mészáros Tamás, Budapesti Corvinus Egyetem rektora: Miből induljon ki a stratégiai gondolkodás?

14.15.-15:00 dr. Mészáros Tamás, Budapesti Corvinus Egyetem rektora: Miből induljon ki a stratégiai gondolkodás? Program 14.00-14.15 Megnyitó 14.15.-15:00 dr. Mészáros Tamás, Budapesti Corvinus Egyetem rektora: Miből induljon ki a stratégiai gondolkodás? 15:00-15.30 Komócsin Laura International Coach Federation Magyar

Részletesebben

Segíthetek? Hogyan őrizzük meg munkatársaink

Segíthetek? Hogyan őrizzük meg munkatársaink Segíthetek? Hogyan őrizzük meg munkatársaink lojalitását a pénzügyi szektorban? R. Kovács Dániel, Front Page Communications, ügyvezető igazgató KREATÍV PR Nap Konferencia 2011. november 17. Miről lesz

Részletesebben

Szerzői jogi jogivédelem

Szerzői jogi jogivédelem Szerzői jogi jogivédelem A szerzőszámára minden mindenjog jogfenntartva! Jelen Jelenszellemi szellemiterméket, illetve illetveannak annakrészleteit részleteittilos tilosreprodukálni, adatrendszerben tárolni,

Részletesebben

A kompetenstől, az elkötelező vezetésig

A kompetenstől, az elkötelező vezetésig A kompetenstől, az elkötelező vezetésig Gondoljon egy eseményre az elmúlt időszakból, ami pozitív érzéseket keltett Önben! Megvan? Mi az a pozitív érzés? Ízlelgesse raktározza el! Miről fogunk beszélgetni?

Részletesebben

Szerzői jogi védelem

Szerzői jogi védelem Szerzői jogi védelem A szerző számára minden jog fenntartva! Jelen szellemi terméket, illetve annak részleteit tilos reprodukálni, adatrendszerben tárolni, bármilyen formában részben vagy egészben a szerző

Részletesebben

Bizalmas 360 fokos visszajelzés Riport

Bizalmas 360 fokos visszajelzés Riport Bizalmas 360 fokos visszajelzés Riport Iksz Ipszilon részére üzletági vezető Készítette: OD Partner Kft. Válaszok száma: 10 : 1 Beosztott: 3 : 3 : 1 : 1 Ügyfél: 1 2008 A visszajelző riport értelmezése

Részletesebben

Milyen kihívásokat kell a logisztikának kezelni, magas szinten megoldani a globalizált világban?

Milyen kihívásokat kell a logisztikának kezelni, magas szinten megoldani a globalizált világban? 1 fólia Milyen kihívásokat kell a logisztikának kezelni, magas szinten megoldani a globalizált világban? A termelés globalizációja következtében teljesen átalakul a termelő vállalatok struktúrálódása.

Részletesebben

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda Küldetésünk: A gyermek személyiségének fejlesztése családias környezetben Alapítás: 2012-ben az Audi Hungaria Iskola Intézményegységeként Két, 25-25 fős vegyes korosztályú csoport Egész napos felügyelet

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar EU PROJEKTMENEDZSER. szakirányú továbbképzési szak

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar EU PROJEKTMENEDZSER. szakirányú továbbképzési szak Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar EU PROJEKTMENEDZSER szakirányú továbbképzési szak Az EU projektmenedzser képzés a projektek sikeres előkészítésével, menedzselésével, végrehajtásával, és

Részletesebben

A Nat 2007. évi felülvizsgálata, a gazdasági és pénzügyi ismeretek beemelése a Nat-ba.

A Nat 2007. évi felülvizsgálata, a gazdasági és pénzügyi ismeretek beemelése a Nat-ba. A Nat 2007. évi felülvizsgálata, a gazdasági és pénzügyi ismeretek beemelése a Nat-ba. Brassói Sándor főosztályvezető-helyettes Közoktatási Főosztály Oktatási és Kulturális Minisztérium 1. Az iskolai nevelés-oktatás

Részletesebben

Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai. 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök

Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai. 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök Gazdaság és felsőoktatás Egymásrautaltság együttműködés lehetőségei, távlatai 2013. Április 18-19. Bihall Tamás MKIK alelnök Életszínvonal, életminőség Magyarország versenypozícióját a magyar gazdaság

Részletesebben

Folyamatvezérelt szervezeti változások az SBS Kft-nél

Folyamatvezérelt szervezeti változások az SBS Kft-nél Folyamatvezérelt szervezeti változások az SBS Kft-nél ISOFÓRUM XXIII. NMK Vezetéstudományi Intézet Vezetés és stratégia tanszék 1093 Budapest, Fővám tér 8.; 1828 Budapest, Pf. 489. Tel.: (1)4825377, (1)4825263;

Részletesebben

Az egészségturizmus munkaerőigénye, az ágazatban dolgozók humán fejlesztése egy országos kutatás eredményei alapján

Az egészségturizmus munkaerőigénye, az ágazatban dolgozók humán fejlesztése egy országos kutatás eredményei alapján Turizmus 2.0 Humán fejlesztések a kiemelt ágazatban BKF, BUDAPEST, 2010. XI. 4. Az egészségturizmus munkaerőigénye, az ágazatban dolgozók humán fejlesztése egy országos kutatás eredményei alapján DR. RUSZINKÓ

Részletesebben

TUDATOS VEZETÉS vezetőfejlesztő program

TUDATOS VEZETÉS vezetőfejlesztő program TUDATOS VEZETÉS vezetőfejlesztő program Valódi partner, valódi megoldások. TUDATOS VEZETÉS VEZETŐFEJLESZTŐ PROGRAM 60 ÓRÁS COACHINGGAL KOMBINÁLT MODULÁRIS TRÉNINGSOROZAT A Tudatos Vezetés Program tréningsorozat

Részletesebben

A sikeres vállalatirányítás X+I parancsolata

A sikeres vállalatirányítás X+I parancsolata A sikeres vállalatirányítás X+I parancsolata A sikeres vállalkozás vezetéséről és irányításáról szóló intelmek Budapest, 2014. Április Az AKC az MCS Kft. saját márkája! MCS Management & Controlling-Service

Részletesebben

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban Ország: Vállalat: SPANYOLORSZÁG FONDO FORMACIÓN EUSKADI Képesítés: Az innováció fejlesztői és elősegítői a fémipari KKV-k munkacsoportjaiban EQF szint:

Részletesebben

Fiatal tehetségek beépítése a profi csapatba

Fiatal tehetségek beépítése a profi csapatba Fiatal tehetségek beépítése a profi csapatba Mönks tehetségmodellje Kreativitás ISKOLA TÁRSAK Feladat iránti elkötelezettség Átlagon felüli képességek CSALÁD Játékossá válás GENETIKA EDZŐ KÉPZÉS CSALÁD

Részletesebben

É R T É K E L É S. a program szóbeli interjúján résztvevő személyről. K é p e s s é g e k, f e j l e s z t h e tőségek, készségek

É R T É K E L É S. a program szóbeli interjúján résztvevő személyről. K é p e s s é g e k, f e j l e s z t h e tőségek, készségek É R T É K E L É S a program szóbeli interjúján résztvevő személyről K é p e s s é g e k, f e j l e s z t h e tőségek, készségek Értékelés: A terület pontozása 1-5 tartó skálán, ahol az egyes pontszám a

Részletesebben

Stratégiai projekt súlyponti kérdései a közigazgatásban

Stratégiai projekt súlyponti kérdései a közigazgatásban 1 Stratégiai projekt súlyponti kérdései a közigazgatásban Kovács Endre Projekt Koordinációs Főosztály főosztályvezető / projektvezető Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság PM Fórum Budapest, 2015. április

Részletesebben

A visegrádi országok vállalati információs rendszerek használati szokásainak elemzése és értékelése

A visegrádi országok vállalati információs rendszerek használati szokásainak elemzése és értékelése A visegrádi országok vállalati információs rendszerek használati szokásainak elemzése és értékelése KRIDLOVÁ Anita Miskolci Egyetem, Miskolc anitacska84@freemail.hu A vállalkozások számára ahhoz, hogy

Részletesebben

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ

COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban TANULÁSI KIMENET DEFINÍCIÓ COMINN Innovációs Kompetencia a fémipari szektorban Ország: Vállalat: Magyarország TREBAG kft Képesítés: Az innováció fejlesztői és elősegítői a fémipari KKV-k munkacsoportjaiban EQF Szint: Kimenet: A

Részletesebben

Dr. FEHÉR PÉTER Magyarországi szervezetek digitális transzformációja számokban - Tények és 1trendek

Dr. FEHÉR PÉTER Magyarországi szervezetek digitális transzformációja számokban - Tények és 1trendek Dr. FEHÉR PÉTER Magyarországi szervezetek digitális transzformációja számokban - Tények és 1trendek 2 Változás sebessége A gazdasági átalakulás nehezen követi a technológiai fejlődést Technológiai változás

Részletesebben

Vezetésfejlesztés, kultúraváltás a HR működési átalakulásához kapcsolódóan

Vezetésfejlesztés, kultúraváltás a HR működési átalakulásához kapcsolódóan Vezetésfejlesztés, kultúraváltás a HR működési átalakulásához kapcsolódóan Milyen mértékben jellemző, hogy a HR BP szerepkör, illetve az új HR szervezeti modell bevezetését Vezetőfejlesztési programok

Részletesebben

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja?

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja? ÉLETMŰHELY Mi a program célja? A kreatív gondolkodás és a kreatív cselekvés fejlesztése, a személyes hatékonyság növelése a fiatalok és fiatal felnőttek körében, hogy megtalálják helyüket a világban, életük

Részletesebben

Folyamatok és módszerek Mitől függ az egyes modellek gyakorlati alkalmazhatósága? Dr. (Ph.D) Kópházi Andrea NYME egyetemi docens, egyéni

Folyamatok és módszerek Mitől függ az egyes modellek gyakorlati alkalmazhatósága? Dr. (Ph.D) Kópházi Andrea NYME egyetemi docens, egyéni Folyamatok és módszerek Mitől függ az egyes modellek gyakorlati alkalmazhatósága? Dr. (Ph.D) Kópházi Andrea NYME egyetemi docens, egyéni tanácsadó-partner 2014. December 2. Kérdésfelvetések 1. A téma aktualitása,

Részletesebben

MIR. Kompetenciák. Dr. Finna Henrietta

MIR. Kompetenciák. Dr. Finna Henrietta MIR Kompetenciák Dr. Finna Henrietta A kompetenciák jelentősége Kiválasztás alapja Munkaköri leírás Munkaköri térkép A kompetencia a szakképzett dolgozótól elvárt ismeretek, személyiségjegyek (készségek,

Részletesebben

A Digitális jövő munkaerőpiaci kihívásai

A Digitális jövő munkaerőpiaci kihívásai A Digitális jövő munkaerőpiaci kihívásai 4 ipari forradalom Gépek és algoritmusok Ma kezdő diákok 67% olyan munkát végez majd, ami ma még nem is létezik. A társadalom közel fele nem tudja követni a digitális

Részletesebben

Etikai kódex. ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Etikai Kódex. 1102 Budapest, Halom utca 5. www.any.hu Telefon: 431 1200 info@any.hu

Etikai kódex. ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Etikai Kódex. 1102 Budapest, Halom utca 5. www.any.hu Telefon: 431 1200 info@any.hu ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. Etikai Kódex Tartalom 1. Bevezető... 3 2. Az ANY Biztonsági Nyomda Etikai Kódexe... 4 2.1. Az Etikai Kódex alapelvei... 4 2.2. Az Etikai Kódex hatálya... 4 3. Az ANY Biztonsági

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II.

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek II. Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Szervezeti kommunikáció I. 85. lecke Szervezeti kommunikáció

Részletesebben

Jogi és menedzsment ismeretek

Jogi és menedzsment ismeretek Jogi és menedzsment ismeretek Értékesítési politika Célja: A marketingcsatorna kiválasztására és alkalmazására vonatkozó elvek és módszerek meghatározása Lépései: a) a lehetséges értékesítési csatornák

Részletesebben

A TOP EDZŐ PROFILJA /THE PROFILE OF THE TOP COACH/

A TOP EDZŐ PROFILJA /THE PROFILE OF THE TOP COACH/ A TOP EDZŐ PROFILJA /THE PROFILE OF THE TOP COACH/ Készült: Jacques Crevoisier előadása alapján (UEFA, Nyon, 2013) A labdarúgás környezete megváltozott Európában Új befektetők Új tulajdonosok A költségvetés

Részletesebben

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015. 1. Nevelési program 1.1 Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai A Nyíregyházi Szakképző

Részletesebben

Használja a Yammert közösségi munkaterületként, amely lehetőséget ad az együttműködésre, az innovációra és a részvétel ösztönzésére.

Használja a Yammert közösségi munkaterületként, amely lehetőséget ad az együttműködésre, az innovációra és a részvétel ösztönzésére. HASZNÁLATI ESETEK KATALÓGUSA Használja a Yammert közösségi munkaterületként, amely lehetőséget ad az együttműködésre, az innovációra és a részvétel ösztönzésére. A Yammer használati eseteinek katalógusa

Részletesebben

MARKETINGVEZETŐ szakirányú továbbképzés

MARKETINGVEZETŐ szakirányú továbbképzés MARKETINGVEZETŐ szakirányú továbbképzés Edutus Főiskola 2015 A továbbképzés célja a folyton változó piaci körülmények között működő gazdálkodó szervezetek sikeres tevékenységéhez szükséges vezetői készségek

Részletesebben

Más szektorok (múltik, hazai nagyvállalatok és KKV-ék) HR trendjei és a közszolgálati emberi erıforrás menedzsment 2010

Más szektorok (múltik, hazai nagyvállalatok és KKV-ék) HR trendjei és a közszolgálati emberi erıforrás menedzsment 2010 Humán Szakemberek Országos Szövetsége Budapest, 2010. március 24. Más szektorok (múltik, hazai nagyvállalatok és KKV-ék) HR trendjei és a közszolgálati emberi erıforrás menedzsment 2010 Dr. Poór József

Részletesebben

dr. Eisingerné dr. Balassa Boglárka PhD Gyémántcsiszolás felsőfokon

dr. Eisingerné dr. Balassa Boglárka PhD Gyémántcsiszolás felsőfokon dr. Eisingerné dr. Balassa Boglárka PhD Gyémántcsiszolás felsőfokon A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája a felsőoktatás kihívásai a XXI. században Tartalom.Mentorálás 2.Kezdeti lépések

Részletesebben

A fenntarthatóság útján 2011-ben??

A fenntarthatóság útján 2011-ben?? A fenntarthatóság útján 2011-ben?? Válogatás a Fenntartható Fejlődés Évkönyv 2011 legfontosabb megállapításaiból Az összefoglalót a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Tiszai Vegyi Kombinát együttműködésében

Részletesebben

Danks Emese

Danks Emese Danks Emese +3630-4996358 danksmse@gmail.com Szakmai tapasztalat 2013 november UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgató A világ legnagyobb, gyermekekkel foglalkozó humanitárius szervezetének

Részletesebben

Miért válaszd az E-business menedzsment szakirányt?

Miért válaszd az E-business menedzsment szakirányt? Miért válaszd az E-business menedzsment szakirányt? Az e-business menedzsment több, mint egy újabb oktatás az elektronikus kereskedelemr l. Ha meg akarunk felelni az elektronikus üzletvitel kihívásainak,

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Bakacsi Gyula

Oktatói önéletrajz Dr. Bakacsi Gyula egyetemi tanár Gazdálkodástudományi Kar Szervezeti Magatartás Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1979-1983 Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem, Ipar szak Tudományos fokozatok, címek:: 1994, kandidátus

Részletesebben

Kiemelt Fejlesztési Központok lehetőségei között

Kiemelt Fejlesztési Központok lehetőségei között Kiemelt Fejlesztési Központok lehetőségei 2014-2020 között Tartalom A helyszín Miskolc Megyei Jogú Város kiemelt fejlesztési központ Eredményeink - röviden Mit várunk a rendezvénytől? Miskolci jövőkép

Részletesebben