Tűz- és robbanásvédelem az élelmiszeriparban és a közlekedésben

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tűz- és robbanásvédelem az élelmiszeriparban és a közlekedésben"

Átírás

1 MUNKABIZTONSÁG 2.5 Tűz- és robbanásvédelem az élelmiszeriparban és a közlekedésben Tárgyszavak: tűzvédelem; robbanásvédelem; malomipar; közlekedésbiztonság. Tűzvédelmi intézkedések a malomiparban A tűzkárbiztosítás az egyik legfontosabb biztosítási fajta. A biztosítási szerződést az adott terület specialitásait figyelembevéve körültekintően és különös gondossággal kell összeállítani. A malomiparban számos intézkedéssel csökkenthető a tűzesetek bekövetkezésének valószínűsége, elsőként a tűzbiztos lépcsőház, vízcsővezeték és tűzcsap létesítése említhető. A malom helyiségei közötti tűzbiztos nyílászárókat csukva kell tartani, illetve önműködő típust kell alkalmazni. Tűz és robbanásveszélyes anyagok, pl. üzemanyag, oldószer, gázpalack nem tárolhatók a malom épületében. Porrobbanás csak por jelenlétében következik be, vagyis a legjobb védelem a tiszta, pormentes környezet. A pormentesítést célszerű porszívóval végezni, különös tekintettel a sarkokra. Fontos a jó szakmai kapcsolat a területileg illetékes tűzoltósággal. Ehhez hozzátartozik a tűzjelző rendszer kiépítése, rendszeres ellenőrzése, amit célszerű elektromos szakemberrel megterveztetni és felülvizsgáltatni. A malomban csak tűz- és robbanásbiztos kivitelű gépek és berendezések működhetnek. Elengedhetetlen a tárolótér és a munkahengerek hőmérsékletének távfelügyelete, így azonnal észlelhető a rendellenes működés, pl. helyi túlmelegedés, az elégtelen kenés miatti szikraképződés veszélye, és az óvintézkedéseket időben meg lehet tenni. Az őrléssel előállított termékeket tűzveszélyességi szempontból ellenőrizni kell. Az anyagpályák nyomásálló zsiliprendszerrel szakaszolhatók, és szükség esetén a rendszer a másodperc törtrésze alatt működésbe hozható. A malom vészüzemmódra állítja át magát, a rendszer a tisztítást azonnal leállítja és megszólalnak a vészjelzők. Akusztikus és optikai vészjelzőket telepítettek a rakodóterekbe, az irodákba, a pihenő helyiségbe, sőt a mosdókba is.

2 A riasztás telefonon automatikusan megtörténik. Amennyiben a helyileg illetékes személyek nem reagálnak, akkor a jelzést a rendszer a területen kívüli felelőshöz továbbítja. Tűz esetén a tetőn elhelyezett szirénát kézi úton működésbe hozzák, a riasztás után a tűzoltóság az előre kidolgozott tervet és a szélirányt figyelembe véve megkezdi az oltást. Addig, amíg a tűzoltóság meg nem érkezik a helyszínre, a szirénát nem kapcsolják ki. Nagyobb tűz esetén a sziréna bekapcsolása után előre kidolgozott terv szerint kikapcsolják az elektromos hálózatot, a turbinákat és a transzformátort. Az üzemi területen tartózkodó valamennyi teherautót és személyautót a kijelölt parkolóba viszik, amelynek kulcsa minden vezető számára hozzáférhető. A bejárati ajtókat a tűzoltóság részére kinyitják. A tűz tovaterjedésének megakadályozás érdekében a szomszédos épületek ajtajait és ablakait bezárják. A tűzoltóság szükség esetén értesíti a rendőrséget és a mentőket. A legfontosabb tűzvédelmi teendőket az alábbiakban lehet összefoglalni: portalanítás porszívóval; becsukott ajtók; menekülési útvonal feltüntetése; emeletenként tűzoltó készülékek elhelyezése; tisztítószerek, benzin, petróleum, dízel üzemanyag, gázpalack, nyomás alatti tartályok tárolása robbanásbiztos helyiségben; vízvezetékek, vízvételi és csatlakozási hely kiépítése, fecskendő készenlétben tartása; intézkedési terv összeállítása, ismertetése a munkatársakkal, tűzvédelmi gyakorlatok tartása; a hőmérsékletmérő berendezések ellenőrzése naponta, ill. hetente, elektromos kapcsolószekrények kiépítése emeletenként, az elektromos vezetékek rendszeres ellenőrzése; a hengerszékek hőmérsékletének ellenőrzése, adatgyűjtés; a gyorsjárású gépek hőmérsékletének ellenőrzése; a gabona- és liszttároló kamrákban, a szállítórendszerben enyhe vákuum létesítése és állandó ellenőrzése; a poremisszió ellenőrzése takarítás alatt; a nyomóvezetékekre túlnyomást lefúvató fejek felszerelése ellenőrzőegységgel; a pneumatikus szűrők poremissziójának mérése; hasadó tárcsa beépítése a túlnyomás lefúvató vezetékekbe;

3 decibelellenőrző- és riasztóberendezés kiépítése emeletenként; a tisztítás és a malomleállás előzetes jelzése; a zsákoló, előrakodó és mérőhelyiség poremissziójának megemelkedésekor a malom és a tisztítás azonnali leállítása. A biztonságos és zavartalan üzemmenet előnyt jelent a biztosítás szempontjából is, mert ez a biztosítási díjban érvényesíthető. Alagutak tűzbiztonsága Az alagutakban bekövetkezett sorozatos balesetek, pl. Franciaországban, Ausztriában, Svájcban az alagútépítés hiányosságaira és biztonságára irányította a szakma figyelmét. Az alagutakban bekövetkező balesetek nemcsak súlyos személyi sérüléssel járhatnak, hanem komoly károkat okozhatnak magában az építményben, és közlekedési fennakadást idézhetnek elő. A veszélyek és a következmények többszörösen meghaladják a nyílt vasúti pályán vagy közúton bekövetkező balesetekét. A korszerű követelményeknek megfelelő biztonsági rendszer legfontosabb elemei: a rendkívüli események észlelése és jelzése, a közlekedés résztvevőinek tájékoztatása, személyi védelem és a biztonságos evakuálás feltételeinek megteremtése, hatékonyan működő mentőszolgálat. A korszerű alagútberendezésekkel szemben elsődleges követelmény, hogy a mentéshez szükséges minimális ideig megőrizzék működőképességüket még tűz esetén is. Ez kiemelten fontos az elektromos berendezések esetén. Közlekedési balesetnél keletkező tűzben igen rövid idő alatt tetemes hőmennyiség szabadul fel. Például személyautóknál 2 5 MW, megrakott teherjárműveknél MW, amihez rendszerint nagy 1200 C hőmérséklet társul. Összehasonlításképpen egy családi ház fűtéséhez 0,01 0,02 MW energia szükséges. A környezetet a hőhatáson kívül korom és különböző mérgező égéstermékek is terhelik. A balesetek megelőzését célzó intézkedések után sorrendben rögtön a mentés, elsősorban az önmentés feltételeit kell biztosítani az üzemeltetőnek. Elengedhetetlen az alagutak építésére és üzemeltetésére vonatkozó irányelvek felülvizsgálata és korszerűsítése. A tűzvédelmi szakemberek együttműködése határokon átívelő feladat. A DIN 4102 német szabvány például előírja, hogy a tűzoltóság megjelenése előtt a közlekedés résztvevőinek önmentése maximum 10 percen belül történjen meg.

4 Az alagútbalesetek oka rendszerint emberi mulasztás. Tűzesetnél a résztvevők viselkedése és önmentése nagymértékben függ az érintetteknek nyújtott információktól és a helyben felszerelt biztonsági berendezésektől. A berendezések működőképességének biztosítása az üzemeltető talán legfontosabb kötelessége. A balesetekből azt a következteépületek elektromos szerelvényeit, ahol szűk menekülési útvonal áll ren- tést vonták le, hogy a jövőben az alagutak és egyéb olyan nagy-forgalmú delkezésre, tűzálló kivitelben készítik el. Az elektromos rendszer kábelből, elosztó dobozokból, csatlakozókból és a kábel felfüggesztéséből áll. Katasztrófa esetén a teljes rendszertől megkövetelik, hogy a működőképességet megőrizze 950 C-on percen át. A szigetelés sértetlenségének megőrzése 750 C-on 180 percig csak a kábelre vonatkozik. A működőképesség ennél szélesebb kört ölel fel, amibe értelemszerűen beletartoznak a tűzbiztos szerelés biztonsági szempontjai, valamint egyéb anyagi jellemzők teljesítése is (1. táblázat). 1. táblázat A tűzálló szereléssel szembeni követelmények Követelmény A korrozív gázok által okozott személyi és tárgyi sérülések elkerülése Tűz- és lángállóság A helyi tűz tovaterjedésének megelőzése A menekülési útvonal és a mentés biztosítása Eljárás halogénmentes szerkezeti anyagok felhasználása nehezen gyulladó anyagok alkalmazása a tűz terjedését megakadályozó technológia minimális füstképződéssel járó anyagok felhasználása Az atomerőművekben és más magas kockázatú környezetekben már a 70-es évek elején tűzálló kábel alkalmazását írták elő. Elsőként a Dätwyler kábelt alkalmazták, amelynél a rézvezetékre közvetlenül extrudálták a szigetelőréteget, majd kerámiabevonattal láttak el. Nem szükséges bővebben indokolni, hogy a rendszer működőképessége szempontjából nem elegendő, ha csak a kábel rendelkezik kimagaslóan jó tűz- és lángállósággal, ugyanakkor az elosztódobozok, és a helyi berendezések (lámpatestek) igen rövid idő alatt tönkremennek. Az utóbbi években sikerült halogénmentes, tűzálló anyagból a teljes rendszert kifejleszteni. A szerkezeti anyagot külön-külön minősíttette az építtető, tervező és kivitelező cég. Az új közúti, vasúti alagutak elektromos szerelései már ebből a tűzálló elosztóból és kábelből készülnek.

5 A svájci vasúttársaság (SBB) megbízásából kockázatelemzést végeztek a korábban épült vasúti alagutakban. A vizsgálat célja a berendezések működési biztonságának és az önmentést megkönnyítő lehetőségeknek felmérése volt abban az esetben, ha káresemény következne be végéig a már korszerűsített alagutakon kívül további 23 vasúti alagutat szerelnek fel önmentést segítő berendezésekkel 45 M svájci frank értékben. A cél nem kevesebb, mint maximális biztonság elérése kompromiszszum nélküli technológiatranszferrel a vészvilágítás kiépítésében. A fejlesztés a meglevő és az ezután épülő alagutakat egyaránt érinti. A Rothrist-Märstetten vasútvonalon épülő alagútban 600 db világítótestet szereltek fel, amelyhez 6 x 4 mm 2 halogénmentes kábelt használtak (szigetelő tulajdonságát 180 percig megőrzi). A továbbiakban olyan elosztódobozok felszerelését tervezik, amely a kábellel együtt biztosítja az előírt rendszer garanciát. Az SBB követelményrendszere vasúti alagútra a következőket tartalmazza: a földalatti építkezés rendkívüli körülményeinek megfelelő anyagok alkalmazása; halogénmentes anyagok alkalmazása; IP 65 védelmi osztályba tartozó anyagok alkalmazása; E30 előírás szerinti működőképesség megtartása. A zürichi főpályaudvar és Thalwil között 200 km/ó sebességgel közlekedő vonatok két nyomtávú vasúti alagútban haladnak, ezzel a Gotthard/Graubünden irányába vezető hegyszorosban már a második két nyomtávú alagutat adták át a forgalomnak. A vészkijárat világítását az 50 m-enként elhelyezett 2 x 40 wattos lámpatestek biztosítják. A világítótesteket összekötő kábel egyúttal korlátként szolgál a menekülőknek. Az elosztódobozokat közvetlenül a kábel alatt helyezték el. A vészvilágítás áramellátását két központ biztosítja. A hosszú kábelszakaszok miatt az alagút teljes hosszán kapcsolókkal ellátott transzformátorkamrákat helyeztek el (üzemi feszültség 980 V). A rendszerhez még egy 2 x 60 KVA-es szünetmentes áramforrás is tartozik. Svájc 2002-ben megkezdte az autópályák alagútjainak korszerűsítését is. Elsőként az 1750 m hosszú arisdorfi alagút munkálataira került sor 4,2 M svájci frank értékben. Az autópályák elektromos hálózatát tervező LBP AG (Zürich) már a 80-as évek végétől szorgalmazta, hogy az alagutakba csak tűzálló szerelvényeket szereljenek fel. Az alagútban a terveknek megfelelően 5,5 km hosszú kábelt fektettek le, 1220 db fénycsövet, 92 nagynyomású nátrium világítótestet, és 12 kap-

6 csolószekrényt helyeztek el. A világítást olyan 50 m-ként elhelyezett lámpatestek biztosítják, amelyek tűz esetén 30 percig működőképesek. Az elosztódobozok is tűzálló anyagból készülnek, áramszünet esetén pedig a világítás 1/3 része szünetmentes áramforrásról 1 órán át működtethető. A lámpacsoportok elhelyezésénél biztonsági szempontból az egymás után felszerelt egységeket 50 m-ként másik fázisra kötötték, a működőképességet két elosztódobozzal biztosították. Az egyik az alagút teljes hosszában a normál világítását szolgálja, a másik az egyedi világítótestekhez csatlakozik. A szerelés egyik fő célkitűzése az volt, hogy amennyiben tűzeset miatt a tűzfészek berendezései működésképtelenné válnának, maga a rendszer biztosíthassa a közlekedés résztvevőinek az önmentés feltételeit. A kábelfelfüggesztés és -rögzítés működőképességét külön-külön úgy kellett megoldani, hogy a berendezések még nagy hőmérsékleten se veszítsék el eredeti szilárdságukat. A rögzítések nem szakadhatnak ki a betonból. Az egész rendszer biztonsága az egyes elemek megbízhatóságából adódik össze. Kiemelt szerepet játszik a metszéspontok, mint pl. az elosztódobozok igényes kialakítása. Összeállította: Haidekker Borbála Gräf, D.-O.: Brandschutzmaßnahmen in Mühlenbetrieben zur Optimierung der Versicherungsprämie. =Mühle + Mischfutter, 140. k. 25. k dec. p Haltiner, E. W.: Brandfeste Installationen in Tunnels. = Bulletin SEV/AES, 94. k. 18. sz szept. p

T Ű Z V É D E L M I H A S Z N Á L A T I S Z A B Á L Y O K

T Ű Z V É D E L M I H A S Z N Á L A T I S Z A B Á L Y O K Budapest XVIII.-ker. Lakatos úti 2. sz. Lakásszövetkezet 1184 Budapest, Lakatos út 32. Tel.: +36 1 295 12 77 vezetoseg2szlakszov@digikabel.hu www.lakatosszovetkezet.hu. T Ű Z V É D E L M I H A S Z N Á

Részletesebben

PP CENTER Ingatlan Kft.

PP CENTER Ingatlan Kft. PP CENTER Ingatlan Kft. készítette: PP CENTER Ingatlan Kft. - 1 - TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Bevezető rendelkezések A szabályzat kiadásának jogi alapja, indokolása: A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről

Részletesebben

Faluház és Karikó János Könyvtár Biatorbágy TŰZRIADÓ TERV 2015. Készítette: Bacskai László tűzvédelmi előadó. Tel: 0620/5565-977

Faluház és Karikó János Könyvtár Biatorbágy TŰZRIADÓ TERV 2015. Készítette: Bacskai László tűzvédelmi előadó. Tel: 0620/5565-977 Faluház és Karikó János Könyvtár Biatorbágy TŰZRIADÓ TERV 2015. Készítette: Bacskai László tűzvédelmi előadó Tel: 0620/5565-977 1 Faluház és Karikó János Könyvtár Biatorbágy Baross G.u.1. székhelyére A

Részletesebben

Karikó János Könyvtár Biatorbágy TŰZRIADÓ TERV 2015. Készítette: Bacskai László tűzvédelmi előadó. Tel: 0620/5565-977

Karikó János Könyvtár Biatorbágy TŰZRIADÓ TERV 2015. Készítette: Bacskai László tűzvédelmi előadó. Tel: 0620/5565-977 Karikó János Könyvtár Biatorbágy TŰZRIADÓ TERV 2015. Készítette: Bacskai László tűzvédelmi előadó Tel: 0620/5565-977 1 Karikó János Könyvtár Biatorbágy Szabadság u.3. székhelyére A tűzriadó terv a Tűzvédelmi

Részletesebben

Hőszigeteléssel a tűz ellen

Hőszigeteléssel a tűz ellen Hőszigeteléssel a tűz ellen Égető problémák Életünk legnagyobb részét zárt helységekben töltjük, ami a közérzetünket is nagyban befolyásolja. Rendeltetésszerű használat és a kényelem biztosítása mellett

Részletesebben

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosítása. 2012. november 21. Összeállította: Gáti Csaba tű. szds. HBM KI Hatósági Osztály

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosítása. 2012. november 21. Összeállította: Gáti Csaba tű. szds. HBM KI Hatósági Osztály Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosítása 2012. november 21. Összeállította: Gáti Csaba tű. szds. HBM KI Hatósági Osztály Az 55/2012. (X. 29.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI, IDEGENFORGALMI KAR Lengyel Gyula Kollégium

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI, IDEGENFORGALMI KAR Lengyel Gyula Kollégium BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI, IDEGENFORGALMI KAR TŰZRIADÓ TERV A KVIK Tűzvédelmi Szabályzat melléklete 2015 TŰZRIADÓ TERV Jelen tűzriadó terv a BGF KVIK tűzvédelmi Szabályzat

Részletesebben

Új OTSZ és TvMI gyakorlati alkalmazása. Készítette: Roboz József tű. alezredes szolgálatvezető

Új OTSZ és TvMI gyakorlati alkalmazása. Készítette: Roboz József tű. alezredes szolgálatvezető Új OTSZ és TvMI gyakorlati alkalmazása Készítette: Roboz József tű. alezredes szolgálatvezető 54/2014. (XII.5) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról Új szerkezet Jogszabály Hatályos 2015. 03.

Részletesebben

Sávfelülvilágító termékcsalád BITTERMANN DAYLIGHT

Sávfelülvilágító termékcsalád BITTERMANN DAYLIGHT Hő- és füstelvezetés Napi szellőzés Természetes bevilágítás EN 12101-2 : 2003-09 szerint bevizsgálva és tanúsítva Természetes bevilágítás E sávfelülvilágító rendszer teljes mértékig megfelel az ügyfél,

Részletesebben

Telepítési útmutató. Otthoni hálózati rendszer Smart Plug KX-HNA101FX. Típus. Köszönjük, hogy Panasonic terméket vásárolt.

Telepítési útmutató. Otthoni hálózati rendszer Smart Plug KX-HNA101FX. Típus. Köszönjük, hogy Panasonic terméket vásárolt. Típus Telepítési útmutató Otthoni hálózati rendszer Smart Plug KX-HNA101FX Köszönjük, hogy Panasonic terméket vásárolt. Ez a dokumentum azt ismerteti, hogy a smart plug-ot hogyan kell megfelelően felszerelni.

Részletesebben

SSANGYONG MOTOR HUNGARY

SSANGYONG MOTOR HUNGARY SSANGYONG MOTOR HUNGARY SSANGYONG ASSISTANCE SZOLGÁLTATÁS Tel.: (+36)-1-458-44-95 Kérjük, figyelmesen olvassa el az Assistance használatáról szóló tájékoztató füzetünket - mielôtt szolgáltatásainkat igénybe

Részletesebben

KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI, IDEGENFORGALMI KAR

KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI, IDEGENFORGALMI KAR BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓIPARI, IDEGENFORGALMI KAR Budapest, 1054 Alkotmány u. 9-11 TŰZRIADÓ TERV A KVIK Tűzvédelmi Szabályzat melléklete 2015 TŰZRIADÓ TERV Jelen tűzriadó terv

Részletesebben

Orosz Ádám. Tűzvédelmi Szabályzat

Orosz Ádám. Tűzvédelmi Szabályzat Orosz Ádám Tűzvédelmi Szabályzat A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. számú Tűzvédelmi Törvény 19. (1.) bekezdése, a 30/1996. (XII.6.) számú BM rendeletének

Részletesebben

Használati útmutató. Fali fűtő gázkazán

Használati útmutató. Fali fűtő gázkazán Használati útmutató Fali fűtő gázkazán C 12 F 12 TARTALOMJEGYZÉK KÉRJÜK, HASZNÁLAT ELŐTT OLVASSA EL FIGYELMESEN! 1 Kérjük elolvasni... 3 1.1 Üdvözöljük... 3 1.2 Rövid használati útmutató... 3 1.3 Jótállás

Részletesebben

Tűzeset a fodrászatban - avagy mit is kell időszakosan ellenőrizni?

Tűzeset a fodrászatban - avagy mit is kell időszakosan ellenőrizni? Tűzeset a fodrászatban - avagy mit is kell időszakosan ellenőrizni? A vizsgálati dokumentum anyagának hitelességi ellenőrzése Az igazságügyi szakértő a vizsgálatot a helyszín megtekintésével kezdte. Ezután

Részletesebben

Tűzoltói beavatkozás kórházban - "tűzoltástan" tervezőknek

Tűzoltói beavatkozás kórházban - tűzoltástan tervezőknek Tűzoltói beavatkozás kórházban - "tűzoltástan" tervezőknek III. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok 2014. szeptember 10-11. Dobai Gergely tű. hdgy. tűzoltósági felügyelő 1996. évi XXXI. a tűz elleni védekezésről,

Részletesebben

SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK ÉS FESZTIVÁLSZERVEZÖ NONPROFIT KFT. DÓM TÉRI SZABADTÉRI SZÍNPAD MENTÉSI TERVE

SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK ÉS FESZTIVÁLSZERVEZÖ NONPROFIT KFT. DÓM TÉRI SZABADTÉRI SZÍNPAD MENTÉSI TERVE SZEGEDI SZABADTÉRI JÁTÉKOK ÉS FESZTIVÁLSZERVEZÖ NONPROFIT KFT. DÓM TÉRI SZABADTÉRI SZÍNPAD MENTÉSI TERVE BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSI TERV RENDKÍVÜLI ESEMÉNYEKRE ÉRVÉNYES: 2014. június 15.-től. ******* DÓM TÉRI

Részletesebben

Újpalotai 16. sz. Lakásfenntartó Szövetkezet 1156 Budapest Páskomliget u. 2-10. Tűzvédelmi Szabályzat

Újpalotai 16. sz. Lakásfenntartó Szövetkezet 1156 Budapest Páskomliget u. 2-10. Tűzvédelmi Szabályzat Újpalotai 16. sz. Lakásfenntartó Szövetkezet 1156 Budapest Páskomliget u. 2-10. Tűzvédelmi Szabályzat Tűzvédelmi Szabályzat hatályba lép Budapest, 2016. március 31. napján 1 Bevezetés TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

Részletesebben

Kisvárdai Járási Hivatala HATÁROZAT

Kisvárdai Járási Hivatala HATÁROZAT Kisvárdai Járási Hivatala Ügyiratszám: SZ-06/64/00127-21/2016 ÉTDR azonosító: 20160014951 ÉTDR iratazonosító: IR-000166095/2016 Ügyintéző: Bíró Viktor Telefon: 0645/795-021 e-mail cím: biro.viktor@szabolcs.gov.hu

Részletesebben

Bajai Szent Rókus Kórház hotelépület TMMK Az épületgépészet vizsgálata és bemutatása

Bajai Szent Rókus Kórház hotelépület TMMK Az épületgépészet vizsgálata és bemutatása Balatonföldvár 2015. február 4-5. Bajai Szent Rókus Kórház hotelépület TMMK Az épületgépészet vizsgálata és bemutatása Fenyvesi Zsolt Tűzvédelmi mérnök Tűzvédelmi tervező szakmérnök Feltételezés A Bajai

Részletesebben

Gépek biztonsági berendezéseinek csoportosítása, a kialakítás szabályai. A védőburkolatok fajtái, biztonságtechnikai követelményei.

Gépek biztonsági berendezéseinek csoportosítása, a kialakítás szabályai. A védőburkolatok fajtái, biztonságtechnikai követelményei. A munkaeszköz és a gép (mint technikai rendszer) definíciója, osztályozása az átalakítás jellege és az átalakítandó közeg szerint. A gép fogalma és jellegzetes veszélyforrásainak csoportosítása. A gép,

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Vegyészeti Múzeum 8100 Várpalota, Hunyadi Mátyás tér 1. Tűzvédelmi Szabályzat Orosz Ádám 2015 A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló

Részletesebben

Kelenföldi Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet

Kelenföldi Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet Kelenföldi Egyesült Lakásfenntartó Szövetkezet 1119 Budapest, Etele út 65. Készítette: Csizmadia László tűzvédelmi előadó (IV-265/2006.) Novo Pyro-Controll Kft. 2013. május 22. A tűz elleni védekezésről,

Részletesebben

Sagemcom F@ST3686AC digitális elosztó Rövid felhasználói útmutató

Sagemcom F@ST3686AC digitális elosztó Rövid felhasználói útmutató Sagemcom F@ST3686AC digitális elosztó Rövid felhasználói útmutató Sagemcom Broadband SAS Minden jog fenntartva 1 Bevezetés A F@st3686AC egy olyan digitális elosztó és multimédia terminál, ami megfelel

Részletesebben

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. KODÁLY KÖZPONT 7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4.

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. KODÁLY KÖZPONT 7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4. ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. KODÁLY KÖZPONT 7622 Pécs, Breuer Marcell sétány 4. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2015. április 16. BEVEZETÉS A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft.

ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. ZSOLNAY Örökségkezelő Nonprofit Kft. ZSOLNAY KULTURÁLIS NEGYED 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 37. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2015. április 20. BEVEZETÉS A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

Tiszavárkony Község Önkormányzat. Tűzvédelmi szabályzata

Tiszavárkony Község Önkormányzat. Tűzvédelmi szabályzata Tiszavárkony Község Önkormányzat Tűzvédelmi szabályzata A tűzvédelmi szabályzat meghatározására a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. Törvény 18, valamint

Részletesebben

Hírlevél 15. hét. Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga figyelmeztetést adott ki április 8-ára talajmenti fagy miatt.

Hírlevél 15. hét. Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga figyelmeztetést adott ki április 8-ára talajmenti fagy miatt. Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2800 Tatabánya, Ságvári Endre út 18. Tel: 06 (34)/512-070 www.komarom.katasztrofavedelem.hu e-mail: komarom.szovivo@katved.gov.hu Figyelmeztető előrejelzés

Részletesebben

173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről

173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről A Kormány a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény 22. (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

Tűzvédelmi Szabályzat

Tűzvédelmi Szabályzat Neszmély Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Tűzvédelmi Szabályzat 2011. december 20. Elfogadásra került a /2011. (XII. 19.) Kt. sz. határozattal HATÁLYBALÉPÉS SZABÁLYAI A tűz elleni védekezésről,

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 33 2015. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT a Munkácsy Mihály Szakközépiskola és Szakiskola SZMSZ-e tartalmazza az intézmény működésére, belső és külső kapcsolataira vonatkozó rendelkezéseket Zalaegerszegi

Részletesebben

A garanciális javításokat eredeti Hyundai alkatrészek felhasználásával végzik el.

A garanciális javításokat eredeti Hyundai alkatrészek felhasználásával végzik el. Garancia A Hyundai minőségjavítást célzó folyamatos és töretlen elkötelezettségének és világszínvonalú gyártási technológiájának köszönhetően a Hyundai személygépkocsikra az alábbi garanciák érvényesek:

Részletesebben

Záradékok Szerelés (EAR-04) Biztosításhoz

Záradékok Szerelés (EAR-04) Biztosításhoz Záradékok Szerelés (EAR-04) Biztosításhoz 001 Sztrájk, felkelés, belső zavargások 002 Keresztfelelősség 003 Szavatossági munkák 004 Szavatossági munkák kiterjesztett fedezete 005 Építési- és/vagy szerelési

Részletesebben

BS FIRE SYSTEM KFT. 7637 Pécs Marx u. 81/1. Tel: +36-20-3913317 Web: www.bsfire.hu E-mail: bsfirekft@gmail.com

BS FIRE SYSTEM KFT. 7637 Pécs Marx u. 81/1. Tel: +36-20-3913317 Web: www.bsfire.hu E-mail: bsfirekft@gmail.com Web: E-mail: bsfirekft@gmail.com Beépített automatikus tűzjelző berendezések üzemeltetési előírások A tűzjelző központ kezelése az Üzemeltető feladata. A kezelést csak az arra kioktatott személy végezheti!

Részletesebben

www.allianz.hu Tájékoztatás a casco biztosításról a BeeRides Ügyfelei részére

www.allianz.hu Tájékoztatás a casco biztosításról a BeeRides Ügyfelei részére www.allianz.hu Tájékoztatás a casco biztosításról a BeeRides Ügyfelei részére Érvényes: 2015. augusztus 7. napjától Tartalomjegyzék Tájékoztatás a casco biztosításról a BeeRides Ügyfelei részére szerződés

Részletesebben

Babits Mihály Kulturális Központ

Babits Mihály Kulturális Központ Babits Mihály Kulturális Központ Piactér F pavilon Készítette: Árendás László tűzvédelmi szaktanácsadó Dátum: 2015. november 30. 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 I. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT HATÁLYA...

Részletesebben

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. ELŐTERJESZTÉS a képviselő-testület 2011. február 25-i ülésére

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE. ELŐTERJESZTÉS a képviselő-testület 2011. február 25-i ülésére RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Tárgyalja: PVB Képviselő-testület nyílt ülés minősített többség ELŐTERJESZTÉS a képviselő-testület 2011. február 25-i ülésére NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA GÉPÉSZETI

Részletesebben

Fireray 2000 vonali füstérzékelő

Fireray 2000 vonali füstérzékelő Tűzjelző rendszerek Fireray 2000 vonali füstérzékelő Fireray 2000 vonali füstérzékelő Bővített megfigyelési terület A szabályozott erősítésnek köszönhetően nagyobb a téves riasztásokkal szembeni védelem

Részletesebben

E-tűzvédelem. Elektronikus szak mai folyóirat. Tartalom. 2015. április VII. évfolyam 4. szám

E-tűzvédelem. Elektronikus szak mai folyóirat. Tartalom. 2015. április VII. évfolyam 4. szám 2015. április VII. évfolyam 4. szám E-tűzvédelem Elektronikus szak mai folyóirat Tartalom A hónap témája Folytatjuk az új OTSZ ismertetését Éghető folyadékok és gázok használati szabályai Ellenőrzés, karbantartás,

Részletesebben

Tűzvédelmi MINTA Szabályzat Lakásszövetkezet/Társasház/Garázsszövetkezet/Üdülőszövetkezet neve, címe:.

Tűzvédelmi MINTA Szabályzat Lakásszövetkezet/Társasház/Garázsszövetkezet/Üdülőszövetkezet neve, címe:. Tűzvédelmi MINTA Szabályzat Lakásszövetkezet/Társasház/Garázsszövetkezet/Üdülőszövetkezet neve, címe:. (lakás-, garázs-, üdülőszövetkezet továbbiakban lakásszövetkezet esetében a megszólítás:) Tisztelt

Részletesebben

AJÁNLÁS. a veszélyhelyzeti (tűzvédelmi és polgári védelmi) nevelő-oktató munka tervezéséhez

AJÁNLÁS. a veszélyhelyzeti (tűzvédelmi és polgári védelmi) nevelő-oktató munka tervezéséhez AJÁNLÁS a veszélyhelyzeti (tűzvédelmi és polgári védelmi) nevelő-oktató munka tervezéséhez Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2005 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető. 3 1.1 Az Ajánlásban

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2010-529-5 Vasúti baleset Rómaifürdő megállóhely 2010. november 19. 4788 sz. vonat

ZÁRÓJELENTÉS. 2010-529-5 Vasúti baleset Rómaifürdő megállóhely 2010. november 19. 4788 sz. vonat ZÁRÓJELENTÉS 2010-529-5 Vasúti baleset Rómaifürdő megállóhely 2010. november 19. 4788 sz. vonat A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak,

Részletesebben

Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata 1.) melléklete 10.) függeléke CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALA

Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata 1.) melléklete 10.) függeléke CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALA Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata 1.) melléklete 10.) függeléke CSANYTELEK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALA FALUHÁZ ÉS AZ ORVOSI RENDELŐBEN MŰKÖDTETETT VÉDŐNŐI SZOLGÁLAT

Részletesebben

Beépítési útmutató. ENREGIS/Controlbox szikkasztó rendszer

Beépítési útmutató. ENREGIS/Controlbox szikkasztó rendszer Beépítési útmutató ENREGIS/Controlbox szikkasztó rendszer Tartalom: I. Termékleírás / Műszaki adatok II. A rendszer elemei III. Általános útmutató a munka előkészítéséhez IV. A munkagödör elkészítése V.

Részletesebben

Villámvédelmi kockázatelemzés

Villámvédelmi kockázatelemzés Dátum: 2015.06.22. Projekt sz.: 2015-59 Villámvédelmi kockázatelemzés készült a(z) IEC 62305-2:2010-12 nemzetközi szabvány alapján a(z) MSZ EN 62305-2:2012 szabvány nemzeti függelékeinek figyelembe vételével

Részletesebben

Telepítési útmutató. Otthoni hálózati rendszer Tartalék akkumulátor KX-HNP100FX. Típus

Telepítési útmutató. Otthoni hálózati rendszer Tartalék akkumulátor KX-HNP100FX. Típus Típus Telepítési útmutató Otthoni hálózati rendszer Tartalék akkumulátor KX-HNP100FX Köszönjük, hogy Panasonic terméket vásárolt. Ez a dokumentum a tartalék akkumulátor megfelelő felszerelését ismerteti.

Részletesebben

Előírások robbanásveszélyes helyek készülékeire és védőrendszereire

Előírások robbanásveszélyes helyek készülékeire és védőrendszereire MUNKAVÉDELEM 1.5 2.5 Előírások robbanásveszélyes helyek készülékeire és védőrendszereire Tárgyszavak: robbanásveszély; robbanásveszélyes atmoszféra; villamos berendezés; jogszabály; irányelv; robbanásvédelem.

Részletesebben

DEBRECENI CAMPUS Nonprofit Közhasznú KFT.

DEBRECENI CAMPUS Nonprofit Közhasznú KFT. DEBRECENI CAMPUS Nonprofit Közhasznú KFT. D e b r e c e n Kassai út 26. Tűzvédelmi Szabályzat 2015 Rendelkező rész A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI.

Részletesebben

Műszaki könyv Pneumatikus tolózárhoz Típus: 450

Műszaki könyv Pneumatikus tolózárhoz Típus: 450 Műszaki könyv Pneumatikus tolózárhoz Típus: 450 1 Műszaki könyv Pneumatikus tolózárhoz 1. Műszaki leírás A berendezés feladata: a tolózáron keresztül darabos szilárd anyagok kiömlesztése. 2 3 A berendezés

Részletesebben

55/2012. (X. 29.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet módosításáról

55/2012. (X. 29.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet módosításáról OptiJus Opten Kft. I. 55/2012. (X. 29.) BM rendelet 55/2012. (X. 29.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet módosításáról A 2012.11.13. és 2013.1.1. között

Részletesebben

6301 8048 2000/12 HU Szakemberek számára. Szerelési utasítás. Logamatic 4313 szabályozókészülék. A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni

6301 8048 2000/12 HU Szakemberek számára. Szerelési utasítás. Logamatic 4313 szabályozókészülék. A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni 6301 8048 2000/12 HU Szakemberek számára Szerelési utasítás Logamatic 4313 szabályozókészülék A szerelés előtt kérjük gondosan átolvasni Impresszum A készülék megfelel a rá vonatkozó szabványok és irányelvek

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 30%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 30%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2011. (VII. 18.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Tűzvédelmi műszaki leírás

Tűzvédelmi műszaki leírás KA-TML-39/2015 1 Tűzvédelmi műszaki leírás Tárgy: a 6600 Szentes, Csongrádi út 2. hrsz: 7934/1 alatti ingatlanon meglévő épület átalakításával és bővítésével kialakítandó Labdarúgó Klubház építési engedély

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT TŰZRIADÓ TERV. ÜVEGIPARI MUNKÁSOK Lakásfenntartó Szövetkezete 3100. Salgótarján Ybl Miklós út 47. Fnyt.:

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT TŰZRIADÓ TERV. ÜVEGIPARI MUNKÁSOK Lakásfenntartó Szövetkezete 3100. Salgótarján Ybl Miklós út 47. Fnyt.: ÜVEGIPARI MUNKÁSOK Lakásfenntartó Szövetkezete 3100. Salgótarján Ybl Miklós út 47. Fnyt.: J Ó V Á H A G Y O M! Salgótarján, 2012. szeptember 15. Bobrovics Árpád Ig. Elnök TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT ÉS TŰZRIADÓ

Részletesebben

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A nemzetgazdasági miniszter 10/2016. (IV. 5.) NGM rendelete a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény

Részletesebben

5. Útszelepek ábrázolása, jelölése szimbólumokkal

5. Útszelepek ábrázolása, jelölése szimbólumokkal 5. Útszelepek ábrázolása, jelölése szimbólumokkal Útszelepek ábrázolása Az útszelepek egységes ábrázolását a DIN ISO 1219 szabványban rögzítették. A szabvány célja az egységes ábrázolásmód, amely alapján

Részletesebben

ALL RISKS VAGYONBIZTOSÍTÁS BIZTOSÍTÁSI SZABÁLYZATA (MJK: ARV 001-2004)

ALL RISKS VAGYONBIZTOSÍTÁS BIZTOSÍTÁSI SZABÁLYZATA (MJK: ARV 001-2004) (MJK: ARV 001-2004) A QBE Atlasz Biztosító Rt. (továbbiakban: Biztosító) jelen szabálzat alapján arra vállal kötelezettséget, hogy a biztosítási díj megfizetése ellenében a jelen feltételben foglaltak

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 1 TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT E L Ő S Z Ó A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény, valamint a tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII.6.)

Részletesebben

2016.02.16. Villámvédelem

2016.02.16. Villámvédelem Magyar Mérnöki Kamara LKTROTCHNIKAI TAGOZAT Kötelező szakmai továbbképzés 2015 Villámvédelem #3. Az MSZ N 62305 szabványkiadások közötti fontosabb eltérések MSZ N 62305-3:2011 Építmények fizikai károsodása

Részletesebben

Összefoglaló jelentés

Összefoglaló jelentés MUNKAFELÜGYELETI FŐOSZTÁLY Összefoglaló jelentés a faipari tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatáról (2015. május 11. június 30.) Összeállította: Földházi Ákos Nédó Ferenc 2 I. A vizsgálat elrendelésének

Részletesebben

ForceNOW! Cross- funkcionális edzőterem HÁZIREND

ForceNOW! Cross- funkcionális edzőterem HÁZIREND ForceNOW! Cross- funkcionális edzőterem HÁZIREND Edzőterem elnevezése: ForceNOW! Cross-funkcionális edzőterem Rövid megnevezés: ForceNOW! Gym Címe: 1146 Budapest 14. kerület Thököly út 164. Telefonszám:

Részletesebben

BIZTONSÁGI JELENTÉS ÚJUDVARI TÖLT

BIZTONSÁGI JELENTÉS ÚJUDVARI TÖLT BIZTONSÁGI JELENTÉS ÚJUDVARI TÖLTŐÜZEM TOTAL HUNGARIA Kft. 2005.11.15 4. számú revízió Ujudvar-TOTAL HUNGARIA Kft. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 3 1. ÖSSZEFOGLALÁS... 9 2.1 SÚLYOS BALESET MEGELŐZÉSÉVEL

Részletesebben

I. fejezet Közterületek használata

I. fejezet Közterületek használata Sásd Város Önkormányzata 4/2009.(III.27.) önkormányzati rendelete a közterületek rendjéről és a köztisztaságról 1 Sásd Város Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.

Részletesebben

33 582 02 0000 00 00 Belsőépítési szerkezet- és burkolatszerelő

33 582 02 0000 00 00 Belsőépítési szerkezet- és burkolatszerelő A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

2 1.a) Milyen tűzelőanyagokat ismer? Sorolja fel azok legfontosabb jellemzőit! Melyek a szén éghető és nem éghető alkotórészei? b) Hogyan működik a mérőperem? Milyen mérőeszközökkel mérhetjük az áramló

Részletesebben

PROJEKT: AZ ANGOL NYELVET EMELT SZINTEN OKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA projekt ÉPÍTTETŐ:

PROJEKT: AZ ANGOL NYELVET EMELT SZINTEN OKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA projekt ÉPÍTTETŐ: Az Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola épületenergetikai felújítása 1046 Budapest, Fóti út 66. és 75214/4 helyrajzi szám alatti ingatlan PROJEKT: AZ ANGOL NYELVET EMELT SZINTEN OKTATÓ ÁLTALÁNOS

Részletesebben

A KOCKÁZÁTÉRTÉKELÉS rendkívüli országos célvizsgálata

A KOCKÁZÁTÉRTÉKELÉS rendkívüli országos célvizsgálata Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség A KOCKÁZÁTÉRTÉKELÉS rendkívüli országos célvizsgálata 2003 február 1 - március 10. CÉL A rendkívüli országos vizsgálat célja annak felmérése volt, hogy

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A központilag összeállított szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott követelménymodulok témaköreit tartalmazzák. A tételhez segédeszköz nem használható.

Részletesebben

19 A 2008. évi Éves Továbbképzési Terv végrehajtása és a 2009. évi tervezett képzések _ 19

19 A 2008. évi Éves Továbbképzési Terv végrehajtása és a 2009. évi tervezett képzések _ 19 III. évfolyam 2 3 Az Alkotmánybíróság 2008. év folyamán hozott döntéseinek tematikus összefoglalója _ 3 A fás szárú növények védelméről 4 Az Alkotmánybíróság 611/B/2000. AB számú határozata és a közterület-felügyelet

Részletesebben

A kiírás szerint megbízó BKK Zrt két változat kidolgozását kérte

A kiírás szerint megbízó BKK Zrt két változat kidolgozását kérte Tartalom 1. VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 2 1.1. BEVEZETÉS... 2 1.2. A PROJEKT CÉLJA... 2 1.3. VIZSGÁLT, KÉRDÉSEK... 3 1.4. KÖVETKEZTETÉSEK... 3 2. VÁLTOZAT ELEMZÉS... 6 2.1. ELŐZMÉNY... 6 2.2. JELENLEGI ÁLLAPOT

Részletesebben

RT típusú elektromos hőlégfúvók

RT típusú elektromos hőlégfúvók RT típusú elektromos hőlégfúvók SZERELÉSI ÉS KEZELÉSI ÚTMUTATÓ 2013.09.02. SOLARONICS Central Europe Kft. 1116 Budapest, Építész u. 8-12. Tel.: 203-112, Fax: 206-2719, Szerviz Tel.: (20) 49-700, E-mail:

Részletesebben

ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT 2012.11.13-tól hatályos szöveg! 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet ORSZÁGOS TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Hatályos: 2011. október 06 - T A R T A L O M J E G Y Z É K ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK... 11 1. Éghető folyadékok

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek Utolsó frissítés / Hatályos: 2016. március 30. I. Általános rendelkezések A Szolgáltató adatai: A Szolgáltató neve: Koszta Regina Egyéni Vállalkozó Székhelye és postai címe:

Részletesebben

Tervezési, szerelési és használati útmutató. Klímakonvektorok (fan-coil)

Tervezési, szerelési és használati útmutató. Klímakonvektorok (fan-coil) Tervezési, szerelési és használati útmutató SV Klímakonvektorok (fan-coil) Burkolat nélküli - burkolattal ellátott - légcsatornázható kivitel 2012.12.20. SOLARONICS Central Europe Kereskedelmi Kft. 1116

Részletesebben

Kiállítási Tájékoztató

Kiállítási Tájékoztató Kiállítási Tájékoztató Üdvözöljük kiállítóink körében, reméljük rendezvényünk hozzájárul üzleti elképzeléseik megvalósításához. Összeállításunkban a kiállítással kapcsolatos fontosabb információkat gyűjtöttük

Részletesebben

Wagner Károly tű. alez. BM OKF Tűzvédelmi Főosztály

Wagner Károly tű. alez. BM OKF Tűzvédelmi Főosztály Wagner Károly tű. alez. BM OKF Tűzvédelmi Főosztály Kivitelezés és használatbavétel a tűzvédelmi hatóság szemével 2 ALAPANYAGOK KIVITELEZÉS HASZNÁLATBA- VÉTEL SZANKCIÓK 3 ALAPANYAGOK 4 Tervdokumentáció

Részletesebben

ÉPÍTÉSZ TŰZVÉDELMI MUNKARÉSZ

ÉPÍTÉSZ TŰZVÉDELMI MUNKARÉSZ ÉPÍTÉSZ TŰZVÉDELMI MUNKARÉSZ GYŐR VÁROS ÚJ SPORTKOMPLEXUMA ATLÉTIKAI ÉPÜLET MÓDOSÍTOTT ENGEDÉLYEZÉSI TERVDOKUMENTÁIÓJÁHOZ Tűzvédelmi tervező: OPTOMM Mérnöki Iroda Kft. 1143 Bp Zászlós u. 56. suba Bendegúz

Részletesebben

Őrmester Nyrt Távfelügyeleti Általános Szerződési Feltételek

Őrmester Nyrt Távfelügyeleti Általános Szerződési Feltételek Távfelügyeleti Általános Szerződési Feltételek Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt. I. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 1.1. Az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) hatálya: Az Általános Szerződési Feltételek tartalmazza

Részletesebben

FELHÍVÁS. a városi barnamezős területek megújítására. A felhívás címe: Barnamezős területek rehabilitációja A felhívás kódszáma: TOP-2.1.

FELHÍVÁS. a városi barnamezős területek megújítására. A felhívás címe: Barnamezős területek rehabilitációja A felhívás kódszáma: TOP-2.1. FELHÍVÁS a városi barnamezős területek megújítására A felhívás címe: Barnamezős területek rehabilitációja A felhívás kódszáma: TOP-2.1.1-15 Magyarország Kormányának felhívása a helyi önkormányzatok részére

Részletesebben

Tisztelt Ajánlattevő!

Tisztelt Ajánlattevő! A Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Integrált szociális városrehabilitáció Zsókavár utcai akcióterület részfeladatai tenderdokumentációjának elkészítése tárgyú általános egyszerű közbeszerzési

Részletesebben

3. Az útüzemeltetés feladatköre

3. Az útüzemeltetés feladatköre 3. Az útüzemeltetés feladatköre 3.1. A közútkezelés 3.2. Az útellenőrzés 3.3. Az általános üzemeltetés, tisztítás 3.4. A téli útüzemeltetés Az útfenntartás adatfelvétel és nyilvántartás útellenőrzés útüzemeltetés

Részletesebben

D.5. PÁLYAFELÜGYELETI UTASÍTÁS

D.5. PÁLYAFELÜGYELETI UTASÍTÁS Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság D.5. PÁLYAFELÜGYELETI UTASÍTÁS Hatályba lépés időpontja: 2006. év december hó 31. nap Pótlékok és módosítások előjegyzése Tételszám A módosítás száma

Részletesebben

ergodisc mini I25 I24 I23 I22 I21 I20 I19 I18 I17 tr se ro pt no nl it hu hr fr fi en el de da cz *12089-39* V001 / 12089-39 0714

ergodisc mini I25 I24 I23 I22 I21 I20 I19 I18 I17 tr se ro pt no nl it hu hr fr fi en el de da cz *12089-39* V001 / 12089-39 0714 *12089-9* V001 / 12089-9 0714 ergodisc mini I25 I24 I2 I22 I21 I20 I19 I18 I17 tr se ro pt no nl it hu hr fr fi en el de da cz Használati utasítás Szimbólumok FIGYELEM! A készüléket mindaddig nem szabad

Részletesebben

200-0373 200-0375 200-0376 200-0377 200-0381

200-0373 200-0375 200-0376 200-0377 200-0381 HU Üzemeltetési utasítás Automatikus szóróautomata A 20 T-Dok-657-HU-Rev. 0 200-0373 200-0375 200-0376 200-0377 200-0381 Az eredeti üzemeltetési útmutató fordítása Köszönjük, hogy Ön a Krautzberger termékének

Részletesebben

1996. évi XXXI. törvény. a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról 1

1996. évi XXXI. törvény. a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról 1 Hatály: 2010.I.1. - 2010.XII.31. 1. oldal 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról 1 Az Országgyűlés az Alkotmányból és a nemzetközi szerződésekből eredő

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának 47./ 2001.(06.21.) sz. önkormányzati rendelete

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának 47./ 2001.(06.21.) sz. önkormányzati rendelete Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának 47./ 2001.(06.21.) sz. önkormányzati rendelete az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos felújításának támogatásáról. Pécs Megyei Jogú Város

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2015-0729-5 Vasúti baleset Csorna 2015. július 23.

ZÁRÓJELENTÉS. 2015-0729-5 Vasúti baleset Csorna 2015. július 23. ZÁRÓJELENTÉS 2015-0729-5 Vasúti baleset Csorna 2015. július 23. A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események okainak, körülményeinek feltárása,

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: Környezetvédelemmel, biztonságtechnikával, tűzvédelemmel, egészségvédelemmel, kel kapcsolatos legfontosabb jogszabályok, utasítások alapfogalmak, dokumentációk és eljárások

Részletesebben

Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe 1146 Budapest, Hermina út 17. Telefon: (06 40) 200 521, fax: (06 1) 461 0624 Adószám: 22157629-1-42

Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe 1146 Budapest, Hermina út 17. Telefon: (06 40) 200 521, fax: (06 1) 461 0624 Adószám: 22157629-1-42 Mapfre Asistencia S.A. Magyarországi Fióktelepe 1146 Budapest, Hermina út 17. Telefon: (06 40) 200 521, fax: (06 1) 461 0624 Adószám: 22157629-1-42 CSOPORTOS VÁLLALATI UTASBIZTOSÍTÁS ÉVES BÉRLET ÉS KERETNAPOS

Részletesebben

PP CENTER Ingatlan Kft. PP CENTER ÉS GOLIPARK. készítette:

PP CENTER Ingatlan Kft. PP CENTER ÉS GOLIPARK. készítette: PP CENTER Ingatlan Kft. PP CENTER ÉS GOLIPARK készítette: PP CENTER Ingatlan Kft. - 1 - TŰZRIADÓ TERV TŰZRIADÓ TERV A tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet a PP CENTER

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/3 Építési beruházás Tervezés és kivitelezés

Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/3 Építési beruházás Tervezés és kivitelezés Vállalkozási szerződés a Gyula-Elek Ivóvízminőség-javító Program tárgyú projekt (KEOP-1.3.0/09-11-2011-0017) kiviteli terv készítési és kivitelezési munkáira -egyösszegű, rögzített áras, átalánydíjas-

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek vezetékes műsorelosztási szolgáltatásra

Általános Szerződési Feltételek vezetékes műsorelosztási szolgáltatásra Általános Szerződési Feltételek vezetékes műsorelosztási szolgáltatásra N-Telekom Kft Hatályba lépés: 2015.10.01. készítés ideje:2004/10 utolsó mód:2015-08-26 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. SZOLGÁLTATÓ NEVE, CÍME...

Részletesebben

IF-91. Original-Gebrauchsanleitung V1/1115

IF-91. Original-Gebrauchsanleitung V1/1115 IF-91 300324 Original-Gebrauchsanleitung V1/1115 H MAGYAR Tartalom 1. Biztonság... 184 1.1 Biztonsági előírások... 184 1.2 A szimbólumok magyarázata... 187 1.3 Rendeltetésszerű használat... 188 2. Általános

Részletesebben

ÜZEMELTETŐ ADATAI JOGI SZEMÉLY, JOGI SZEMÉLYISÉGGEL NEM RENDELKEZŐ SZERVEZET ESETÉN: A *-gal jelölt adatok megadása kötelező.

ÜZEMELTETŐ ADATAI JOGI SZEMÉLY, JOGI SZEMÉLYISÉGGEL NEM RENDELKEZŐ SZERVEZET ESETÉN: A *-gal jelölt adatok megadása kötelező. TÁVFELÜGYELETI SZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS TŰZJELZŐ RENDSZEREKRE BA 07-91 1.4. Érvényes: 2015. 11. 25. AZONOSÍTÓ: ÉRKEZETT: IKTATVA: ÜZEMELTETŐ ADATAI JOGI SZEMÉLY, JOGI SZEMÉLYISÉGGEL NEM RENDELKEZŐ SZERVEZET

Részletesebben

Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT. Hatályos: 2014. április 1.

Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT. Hatályos: 2014. április 1. Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT Hatályos: 2014. április 1. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT A Pécs Városi Költségvetési

Részletesebben

Faipari gépek és berendezések biztonsága célvizsgálat

Faipari gépek és berendezések biztonsága célvizsgálat Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség Faipari gépek és berendezések biztonsága célvizsgálat 2003. május 15. - július 15. Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség 2003. május

Részletesebben

Beszerzési és Anyaggazdálkodási Szabályzat. Anyaggazdálkodás Működési Szabályzata

Beszerzési és Anyaggazdálkodási Szabályzat. Anyaggazdálkodás Működési Szabályzata Borsodvíz Zrt.. 3527 Miskolc, Tömösi u. 2. Ügyirat szám: Beszerzési és Anyaggazdálkodási Szabályzat Anyaggazdálkodás Működési Szabályzata A beszerzési és anyagellátási tevékenységnek meghatározott szabályok

Részletesebben

ISONAL 2000. Villamosipari VEZETÉKCSATORNA. rendszer. Termékismertető és alkalmazási útmutató

ISONAL 2000. Villamosipari VEZETÉKCSATORNA. rendszer. Termékismertető és alkalmazási útmutató ISONAL 2000 Villamosipari VEZETÉKCSATORNA rendszer Termékismertető és alkalmazási útmutató Csatorna család Méret és idomválaszték Kábelcsatornák Belső és külső könyökök Végelzárók Kábelrögzítők és toldó

Részletesebben

A TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT HATÁLYA

A TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT HATÁLYA A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma dolgozói és tanulói tűzvédelmi feladataikat a tűz elleni védekezésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI.

Részletesebben

Kaposvári Bajcsy-Zsilinszky Utcai Központi Óvoda Szervezeti és Működési Szabályzata

Kaposvári Bajcsy-Zsilinszky Utcai Központi Óvoda Szervezeti és Működési Szabályzata KAPOSVÁRI BAJCSY- ZSILINSZKY UTCAI KÖZPONTI ÓVODA 7400 KAPOSVÁR, BAJCSY- ZS. U. 20. OM: 033742 bajcsy.ovoda@cbn.hu Tel. Fax.: 0682/526-764 Kaposvári Bajcsy-Zsilinszky Utcai Központi Óvoda Szervezeti és

Részletesebben