Utak és környezetük tervezése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Utak és környezetük tervezése"

Átírás

1 Dr. Fi István Utak és környezetük tervezése 7A. előadás: Rámpák és rámpakapcsolatok a HCM '94 alapján

2 A rámpa elemei A rámpa olyan útszakaszként definiálható, melynek két út közötti kapcsolat létrehozása a feladata. A rámpa 3 fő geometriai elemből áll: 1. A rámpa-gyorsforgalmú út közötti csomópont; 2. A rámpa; 3. A rámpa-közút közötti csomópont.

3 A forgalomlebonyolódás jellemzői A gyorsforgalmú úton haladó és a rámpán a gyorsforgalmú útra igyekvő járművek ugyanazon helyre pályáznak a becsatlakozásnál. A becsatlakozási szakaszon a rámpáról érkező járművek próbálnak helyet találni maguknak szomszédos gyorsforgalmú úton lévő sáv forgalmi áramlatában. A szélső sávot 1-es sávként jelöljük. A sávokat pedig 1-től N-ig számozzuk, a szélső 1-es sávtól befelé nő a szám.

4 A forgalomlebonyolódás jellemzői Ahogy a gyorsforgalmú úton haladók közelednek a rámpabecsatlakozás felé, beljebb sorolnak, hogy elkerüljék a rámpáról besoroló járművek okozta zavart. Tanulmányok kimutatták, hogy a becsatlakozás az 1. és 2. sávban jár leginkább következményekkel (és persze a gyorsítósávban), méghozzá a becsatlakozási ponttól előre kb. 460 m-rel. Ez a becsatlakozó rámpa 'hatásterülete'.

5 Kiválás és becsatlakozás hatásövezetei

6 A forgalomlebonyolódás jellemzői A kiválásoknál a fő művelet a kiválás, így egy forgalmi áramlatból két különböző áramlat lesz. A kiváló járművek a rámpa melletti 1-es sávot kell hogy használják. Így a rámpa felé közeledve a kiválni szándékozó járművek jobbra tartanak, a gyorsforgalmú úton maradók elkerülendő a keveredést balra húzódnak. A hatásterület ebben az esetben a lassító sávban, valamint az 1-es és 2-es sávokban, a kiválási ponttól visszafelé kb. 460 m hosszan értendő.

7 A gyorsító- és lassítósávok hosszának méretezése A becsatlakozások és kiválások forgalomlebonyolódását befolyásoló mértékadó geometriai jellemző a gyorsítósáv (L A ) és lassítósáv (L D ) hossza.

8 Módszertan A modellnek 3 fő lépése van: 1. A forgalom felvétele az 1-es és a 2-es sávban, közvetlenül a becsatlakozás vagy a kiválás előtt. E forgalomnagyságot V 12 - vel jelöljük. 2. A mértékadó kapacitás számítandó, majd összehasonlítandó a forgalmi igényekkel. A kapacitást kétféleképpen becsüljük: (a) a becsatlakozási vagy kiválási terület legnagyobb teljes forgalomnagysága (V FO a becsatlakozásnál, V FO + V R a kiválásnál); (b) a legnagyobb forgalomnagyság, ami beléphet a becsatlakozási/kiválási hatásterületre (V R12 a becsatlakozásnál, V 12 a kiválásnál). Ha a forgalmi igény a két kapacitásérték bármelyikét meghaladja, akkor torlódás várható. 3. A sűrűség (D R ) és ennek alapján a szolgáltatási szint meghatározása a becsatlakozásnál/kiválásnál. Egyes esetekben a járművek becsatlakozási/kiválási területen belüli átlagsebessége becsülhető.

9 Módszertan A következő ábrán látható összes változó egységesen E/h dimenzióban kifejezett, a megfigyelt óra 15 perces csúcsidőszakára értelmezett. Az első feladat a gyorsforgalmú úti és a rámpán lévő forgalomnagyság átváltása E/h dimenzióba, a 15 perces csúcsidőszakra vonatkozóan. Az alábbi egyenletet használhatjuk erre: ahol: v pcph -a 15 perces csúcsidőszakhoz tartozó forgalomnagyság E/h-ban, ideális feltételek mellett; V vph - az egészórás forgalomnagyság j/h-ban, a fennálló viszonyok mellett; PHF - a csúcsóra tényező; f HV - a nehézjárművek kiegyenlítő tényezője; f W - a sávszélesség és az oldaltávolság kiegyenlítő tényezője; -a járművezetők összetétele miatt alkalmazott kiegyenlítő tényező. f P v pcph = PHF V f vph HV f W f P

10 A kiválás és becsatlakozás által befolyásolt értékek

11 Az 1-es és 2-es sávba belépő forgalmak becslése (V 12 ) Tanulmányok kimutatták, hogy a gyorsforgalmú úton, közvetlenül a becsatlakozási és kiválási területek előtt lévő járművei sávok közötti megoszlásában szerepet játszanak: V F V FO V R a gyorsforgalmú út teljes, a becsatlakozási, kiválási területet megközelítő és elhagyó forgalomnagysága [E/h]; a rámpa teljes forgalomnagysága [E/h]; L A vagy L D a gyorsító- vagy lassítósáv teljes hossza [m]; S FR a rámpa szabad áramlási sebessége a becsatlakozási vagy kiválási pontban [km/h]. A gyorsító- és lassítósávok hossza befolyásolja a sávok közötti forgalommegoszlást. A becsatlakozási területen a hosszabb gyorsítósávok következtében kisebb a keveredés és a sűrűség. A lassítósáv hosszának a hatása kevésbé hangsúlyos a kiválási hatásterületen.

12 Az 1-es és 2-es sávba belépő forgalmak becslése (V 12 ) Egy adott rámpánál lévő sávok közötti forgalommegoszlásra hatással lehet a szomszédos megelőző és követő rámpák forgalma.a befolyásoló tényezők: V U szomszédos megelőző rámpa forgalomnagysága [E/h]; V D szomszédos követő rámpa forgalomnagysága [E/h]; szomszédos megelőző rámpa távolsága [m]; D U D D szomszédos követő rámpa távolsága [m]. Az, hogy a szomszédos megelőző és követő rámpáknak jelentős hatásuk van-e a sávok közötti forgalommegoszlásra, függ a gyorsforgalmú út keresztmetszetétől, a követő és megelőző rámpák típusától, a távolságoktól és a forgalmaktól.

13 ( ) FD Az általános modellszerkezet A közvetlenül egy egysávos, jobboldali becsatlakozó-rámpa előtti forgalomnagyság (V 12 ) becslésére szolgáló képlet: V 12 = V F P FM ahol: P FM az 1-es és 2-es sávokban maradó gyorsforgalmú úti járművek aránya, közvetlenül a becsatlakozó rámpa előtt; V 12 és V F fogalmát az előzőekben már meghatároztuk. Az egysávos, jobboldali kiválási rámpák modelljénél egy másik képletet kell alkalmazni. Az eredmény az 1-es és 2-es sávokban maradó járművek aránya. Az e logikát kifejező képlet, ahol: P FD az 1-es és 2-es sávokban maradó gyorsforgalmú úti járművek aránya a kiváló rámpa előtt 12 R F R V = V + V V P

14 Egyedi modellek A következő táblázatokban az egysávos, jobboldali becsatlakozó és kiváló rámpákra vonatkozó modellek láthatóak, amelyek megadják, hogy egy adott kialakításra vonatkozóan mely képletek alkalmazandóak. A négysávos gyorsforgalmú úton V 12 becslését az 1. egyenlet adja. A 2. egyenlet a hatsávos gyorsforgalmú utak általános egyenlete. A 3. és 4. egyenletek a hatsávos gyorsforgalmú utakba való becsatlakozásokat elemzik, de számításba veszik a szomszédos megelőző, ill. követő kiváló rámpáknak a vizsgált rámpára kifejtett hatását. Ezen egyenletek csak akkor használatosak, amikor az összes változó a becsatlakozásra vonatkozó táblázatokban mutatott határokon belülre esik. Amikor a bemenő változók e határokon kívülre esnek, akkor a 2. egyenlet alkalmazandó. Az 5.egyenlet a nyolcsávos gyorsforgalmi utak becsatlakozó rámpájánál használatos.

15 Egyedi modellek A 6. egyenlet a négysávos gyorsforgalmi utak kiválásaira vonatkozik. A 7. egyenlet a hatsávos gyorsforgalmú utak általános kiválási egyenlete. A 8. egyenlet a hatsávos gyorsforgalmú utak kiváló rámpáira vonatkozik, ahol egy szomszédos megelőző becsatlakozó rámpa is müködik. A 9. egyenlet ott használandó, ahol egy követő kiválási rámpa van. Ezen egyenleteket csak akkor kell használni, amikor az összes változó a kiválási összefüggéseket tartalmazó táblázatokban jelzett határokon belül esik. Ha nem, akkor a 7. egyenlet használandó. A 10. egyenletet a nyolcsávos gyorsforgalmú utak egysávos jobboldali kiválási rámpáinál használjuk. Ez azt jelenti, hogy az 1-es és 2-es sávban maradó forgalom aránya állandó. Ennek következtében a V 12 -re csak a V F és V R van hatással.

16 Modellek V 12 becslésére becsatlakozásnál Egyenletek: V 12 = V F P FM 1. Egyenlet P FM = Egyenlet P FM = L A 3. Egyenlet P FM = (V F + V R ) S FR D U 4. Egyenlet P FM = V D /D D 5. Egyenlet P FM = V R L A /S FR

17 Modellek V 12 becslésére becsatlakozásnál Alkalmazandó statisztika: Statisztika 1. Egyenlet 2. Egyenlet 3. Egyenlet 4. Egyenlet 5. Egyenlet R SE V F tartomány V R tartomány L A tartomány ( ) ( ) S FR tartomány V D tartomány D D tartomány ( ) D U tartomány ( )

18 Modellek V 12 becslésére becsatlakozásnál Helyzet-mátrix: trix: Helyzet 4 sávos 6 sávos 8 sávos Elszigetelt 1. egyenlet 2. egyenlet 5. egyenlet Megelőző becsatlakozással 1. egyenlet 2. egyenlet 5. egyenlet Megelőző kiválással 1. egyenlet 3. vagy 2. egyenlet 5. egyenlet Követő becsatlakozással 1. egyenlet 2. egyenlet 5. egyenlet Követő kiválással 1. egyenlet 4 vagy 2. egyenlet 5. egyenlet

19 Modellek V 12 becslésére kiválásnál Egyenletek: V 12 = V R + ( V F -V R ) P FD 6. Egyenlet P FD = Egyenlet P FD = V F V R 8. Egyenlet P FD = V F V U /D U 9. Egyenlet P FD = V F V D /D D 10. Egyenlet P FD = 0.436

20 Modellek V 12 becslésére kiválásnál Alkalmazandó statisztika: Statisztika 6. Egyenlet 7. Egyenlet 8. Egyenlet 9. Egyenlet 10. Egyenlet R SE V F tartomány V R tartomány L D tartomány V U tartomány D U tartomány ( ) V D tartomány D D tartomány ( )

21 Modellek V 12 becslésére kiválásnál Helyzet-mátrix: trix: Helyzet 4 sávos 6 sávos 8 sávos Elszigetelt 6. egyenlet 7. egyenlet 10. egyenlet Megelőző becsatlakozással 6. egyenlet 7. vagy 8. egyenlet 10. egyenlet Megelőző kiválással 6. egyenlet 7. egyenlet 10. egyenlet Követő becsatlakozással 6. egyenlet 7. egyenlet 10. egyenlet Követő kiválással 6. egyenlet 9. vagy 7. egyenlet 10. egyenlet

22 Kapacitásértékek A becsatlakozási területek kapacitása két módon fejezhető ki. Az első a gyorsforgalmú úti keresztmetszetnek a becsatlakozási területen áthaladni képes legnagyobb forgalomnagyságát tekinti. Ez a teljesítőképesség 2200 E/h/sáv a négysávos és 2300 E/h/sáv a hatsávos gyorsforgalmú utaknál. A másik mód a hatásterületre belépni képes teljes forgalomnagyság. Ez a rámpa forgalmának, valamint az 1- es és 2-es sáv forgalomnagyságának összege (V R + V 12 ), amit V R12 -vel jelölünk. Ez a kapacitás 4400 E/h négysávos, 4600 E/h hatsávos vagy szélesebb gyorsforgalmú utak esetében.

23 Kapacitásértékek Az összefoglalt kapacitásértékek az alábbi táblázatban találhatóak, ideális körülmények között, E/h-ban kifejezve. Mindegyik értéket össze kell hasonlítani az ideális körülmények közötti E/h-ban kifejezett forgalmi igényekkel (lásd a korábbi egyenletet). Ha a két kapacitásérték közül az egyiket meghaladja várható igény, valószínű, hogy a szakasz torlódni fog, (azaz a szakaszon oszlopok képződnek). Ha ilyen torlódás jelentkezik, akkor a szolgáltatási szint F. Autópálya Becsatlakozásnál Kiválásnál szélessége (sáv) max V FO E/h max V R12 E/h max V FO +V R E/h max V 12 E/h >8 2300/sáv /sáv 4400

24 A szolgáltatási szint ismérvei A rámpa-gyorsforgalmú út csomópont 'A' - 'E' szolgáltatási szintjének ismérvei a hatáskörzetben lévő sűrűségen, valamint azon a feltételezésen alapulnak, hogy nem lesz torlódás. Az 'F' szolgáltatási szint azt fejezi ki, hogy a torlódás van vagy várható. Ha a forgalmi igények túllépik a korábbi táblázatban jelzett határokat, 'F' szolgáltatási szintről beszélünk. A szolgáltatási szint elsődleges jellemzője a sűrűség, amint az a következő táblázatban látható. A táblázat megadja a hatásterületen lévő átlagos sebességet is a szolgáltatási szint másodlagos jellemzőjeként.

25 A szolgáltatási szint kritériumai kiválásnál, becsatlakozásnál Szolgáltatási szint Max. járműsűrűség (elsődleges szempont) Min. sebesség (másodlagos szempont) E/km/sáv E/mérf/sáv km/h mérf/h A B C D E >22 > F a a A forgalom nagysága meghaladja a korábbi táblázatban megadott maximumot. a

26 A sűrűség becslése A következő táblázat ismerteti a becsatlakozási vagy kiválási hatásterületek járműsűrűségének becslésére szolgáló modelleket. A független változók a hatásterületre belépő forgalomnagyságokat, valamint a gyorsító- vagy lassító sávok hosszát tartalmazzák. A táblázat sűrűségmodellje csak akkor alkalmazható, ha nincs, vagy a forgalmi igények alapján nem várható torlódás. A V R, L A és L D értékek ismert bemenő adatok. A V 12 értékek, ahogy már azt korábban tárgyaltuk, a korábban bemutatott egyenletek segítségével becsülhetőek.

27 A fel- lehajtók hatáskörzetében a járműsűrűség előjelzése Tétel Egyenlet v érték Egysávos felhajtó, becsatlakozás Modell D R = V R V L A R Állandó hiba (E/h/s) 2.68 Adatsor (db) 167 Egysávos lehajtó, kiválás Modell D R = V L D R Állandó hiba (E/h/s) 1.75 Adatsor (db) 86

28 A sebesség becslése A modellek alkalmasak a rámpa hatásterületén belüli (térbeli átlag) sebességek becslésére. A következő táblázat ismerteti a járművek hatásterületen belüli átlagos sebességének becslésére szolgáló modelleket. Az egyenletek az állandó és a bizonytalan forgalomlebonyolódás mellett kialakuló legkisebb és legnagyobb sebességek elvén alapulnak.

29 A fel- lehajtók hatáskörzetében a járműsebesség előjelzése Tétel Egyenlet v érték Egysávos felhajtó, stabil állandó forgalom Modell S R = S FF - (S FF - 42) M S M S = e (V R12/1.000) (L A S FR /1.000) R Állandó hiba (m/h) 2.20 Adatsor (db) 132 Egysávos lehajtó, kiválás Modell S R = S FF - (S FF - 42) D S D S = V R S FR R Állandó hiba (m/h) 2.46 Adatsor (db) 73

30 Becsatlakozási és kiválási rámpapár nyolcsávos gyorsforgalmú úton 1. Leírás: Az alábbi ábrán látható a számítás során vizsgált szakasz. A nyolcsávos gyorsforgalmú út sík terepen fekszik, a forgalomnagyságok és az egyéb adatok az ábrán találhatóak. Mi lesz a szakasz forgalomlebonyolódásának várható szolgáltatási szintje?

31 Becsatlakozási és kiválási rámpapár nyolcsávos gyorsforgalmú úton 2. Megoldás: A feladat legfontosabb jellemzője, hogy a hatásterületek átfedik egymást. Ilyen esetekben a legrosszabb forgalomlebonyolódás lesz az egész szakaszra jellemző. A számítás első lépése ismét csak a forgalomnagyságok ideális körülmények melletti 15 perces csúcsidőszakhoz tartozó értékre [E/h] való átszámítása. A sávszélességek, az oldaltávolságok és a járművezetők összetétele szabványos, ezért f w és f p 1,00. Síkvidéken a tehergépjárművek egyenértékszorzója 1,5, így az f HV nehézgépjármű tényező: 1/[1 + 0,05 (1,5-1)] = 0,976; 5 %, 1/[1 + 0,10 (1,5-1)] = 0,952; 10 % tehergépjármű-arány esetében.

32 Becsatlakozási és kiválási rámpapár nyolcsávos gyorsforgalmú úton Ekkor: V V V F R1 R = = 6419 E/h 0,90 1,00 0,952 1, = = 455 E/h 0,90 1,00 0,976 1, = = 700 E/h 0,90 1,00 0,952 1,00 A gyorsforgalmú út második rámpa előtti forgalomnagysága: = 5900 j/h. A tehergépjárművek száma e forgalomban: 0, , = 570 j/h. Ez pedig: 570/ = 9,7 %. A kiegyenlítő tényező: 1/[1 + 0,097 (1,5-1)] = 0,954.

33 Becsatlakozási és kiválási rámpapár nyolcsávos gyorsforgalmú úton Az előzőek alapján: 5900 V F 1 = = 6872 E/h 0,90 1,00 0,954 1,00 A korábban bemutatott táblázatok 5. egyenlete használandó a becsatlakozási rámpa V 12 értékének meghatározására: V 12 = V F P FM P FM = 0,2718-0, , /30 = 0,254 V 12 = ,254 = 1630 E/h Ez az érték kisebb a vártnál. Ha 1630 E/h használja az 1-es és 2-es sávot, a 3-as és 4-es sáv forgalomnagysága = 4789 E/h lesz. Megjegyezük, hogy a gyorsítósáv hossza kívül esik az 5. egyenlet érvényességi tartományán. Mivel az 5. egyenlet erre az esetre vonatkozó általános egyenlet, ezt kell használni. Azonban ez némi magyarázatot ad arra, hogy a V 12 értéke miért ilyen alacsony.

34 Becsatlakozási és kiválási rámpapár nyolcsávos gyorsforgalmú úton A forgalmi igények összehasonlítandóak a korábbi táblázatban szereplő kapacitásértékekkel. A becsatlakozás utáni teljes forgalomnagyság = 6874 E/h. Ez kisebb a nyolcsávos gyorsforgalmú utakhoz tartozó 9200 E/h kapacitásnál. A hatásterületen áthaladó forgalomnagyság = 2085 E/h, ami kisebb a hatásterület 4600 E/h kapacitásánál. Így az első rámpánál a becslések szerint a forgalomlebonyolódás állandó lesz, sorképződés nem várható. A becsatlakozás hatásterületének sűrűsége a korábbi táblázat becsatlakozó rámpára vonatkozó egyenlete felhasználásával számítható. A távolságot mérföldben kell megadni: D R = 5, , , , = = 20 E/mérf/sáv

35 Becsatlakozási és kiválási rámpapár nyolcsávos gyorsforgalmú úton A korábbi táblázat alapján a szolgáltatási szint B. A hatásterületen belüli közelítő átlagos sebesség az egysávos, állandó forgalomlebonyolódású rámpára vonatkozó egyenlet segítségével becsülhető. Az eredmény 84 km/h. A számítási táblázat szerint a 10. egyenlet használandó a kiválási rámpa V 12 forgalomnagyságának számításához: V 12 = V R + (V F -V R ) P FD P FD = 0,436 V 12 = ( ) 0,436 = 3391 E/h A második rámpa forgalmi igényeit a táblázatban szereplő kapacitásértékekkel összehasonlítva nem találunk problémát. A kiválási szakaszra érkező forgalomnagyság 6872 E/h, ami kisebb a nyolcsávos gyorsforgalmú utakhoz tartozó 9200 E/h kapacitásnál. A V E/h értéke is a megfelelő 4400 E/h kapacitás alatt van.

36 Becsatlakozási és kiválási rámpapár nyolcsávos gyorsforgalmú úton A kiválási rámpákra vonatkozó táblázat egyenletét használva, a rámpa hatásterületének sűrűsége (a távolságot mérföldben kell megadni, majd km-re átváltani): D R = 4, , , = 31 E/mérf/sáv A szolgáltatási szint a megfelelő táblázat szerint D. A hatásterületen belüli átlagos sebesség a korábban bemutatott táblázat alapján közelítőleg számítható, értéke 80 km/h. Mint kezdetben állítottuk, a két rámpa hatásterülete fedi egymást. Az első rámpa elemzése alapján a forgalomlebonyolódás szolgáltatási szintje B, de a V 12 becslése során az alkalmazott egyenlet érvényességi tartományán kívül voltunk. A második rámpa elemzése D szolgáltatási szintű forgalomlebonyolódást határozott meg, ami várhatóan az egész szakaszra is jellemző lesz.

37 Vége az előadásnak

Utak és környezetük tervezése

Utak és környezetük tervezése Dr. Fi István Utak és környezetük tervezése 3 A. előadás: Szintbeli csomópontok kapacitása Szintbeli jelzőtáblával szabályozott csomópontok méretezési kérdései A csomópontok az úthálózatok kritikus pontjai.

Részletesebben

A Magyarországon használatos illetve itt kifejlesztett kapacitásszámítási eljárások

A Magyarországon használatos illetve itt kifejlesztett kapacitásszámítási eljárások 28. Szintbeni csomópontok kapacitása A Magyarországon használatos illetve itt kifejlesztett kapacitásszámítási eljárások 28. 1. Szintbeli jelzőtáblával szabályozott csomópontok méretezési kérdései, bevezetés

Részletesebben

Közlekedési áramlatok MSc. Csomóponti-, útvonali eljutási lehetőségek minősítése

Közlekedési áramlatok MSc. Csomóponti-, útvonali eljutási lehetőségek minősítése Közlekedési áramlatok MSc Csomóponti-, útvonali eljutási lehetőségek minősítése minősítése jogszabályi esetben Az alárendelt áramlatból egy meghatározott forgalmi művelet csak akkor végezhető el, ha a

Részletesebben

A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata

A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata 1 A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata 6 Az áramlatsűrűség (forgalomsűrűség) a követési távolsággal ad egyértelmű összefüggést: a sűrűség reciprok értéke a(z) (átlagos) követési távolság.

Részletesebben

Javaslat a jelen forgalmi körülményekhez illeszkedő új egységjárműszorzók bevezetésére

Javaslat a jelen forgalmi körülményekhez illeszkedő új egységjárműszorzók bevezetésére Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Út és Vasútépítési Tanszék Tézisfüzet Javaslat a jelen forgalmi körülményekhez illeszkedő új egységjárműszorzók bevezetésére című Ph.D. értekezéshez Készítette:

Részletesebben

8. Külön szintű csomópontok

8. Külön szintű csomópontok SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI TANSZÉK KÖZÚTI FORGALOMTECHNIKA 1. Tantárgykód: NGB_ET009_1 8. Külön szintű csomópontok Dr. Kálmán László egyetemi adjunktus Győr, 2014.

Részletesebben

Törökbálinti útról nyitandó, Budapest felé irányuló autópálya kapcsolat

Törökbálinti útról nyitandó, Budapest felé irányuló autópálya kapcsolat ~. MÚEGYETEM 17 82 BME Út és Vasútépítési Tanszék Törökbálinti útról nyitandó, Budapest felé irányuló autópálya kapcsolat '" 1..,/ I Készült az Érd és Térsége Szcnnyvízclvczctési- és Szennyvíztisztítási

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Matematikai geodéziai számítások 6. Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre Dr. Bácsatyai, László Matematikai geodéziai számítások 6.: Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre

Részletesebben

Utak és környezetük tervezése

Utak és környezetük tervezése Dr. Fi István Utak és környezetük tervezése 2 A. előadás: Külterületi csomópontok forgalomtechnikai kialakításai Alapelvek Beépített területen kívül az alkalmazási formákra az alábbi alapelvek érvényesek:

Részletesebben

FORGALOMSZABÁLYOZÁS. Dr. Kisgyörgy Lajos

FORGALOMSZABÁLYOZÁS. Dr. Kisgyörgy Lajos FORGALOMSZABÁLYOZÁS Dr. Kisgyörgy Lajos FORGALOM SZABÁLYOZÁSA Az úthálózat funkcióinak biztosítása Miért kell? Milyen eszközök vannak? Hogyan alakítsunk ki stratégiát? AZ ÚT SZABAD PIAC Kiszolgálás érkezési

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr. Bácsatyai László Matematikai geodéziai számítások 6. MGS6 modul Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi

Részletesebben

BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt.

BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. Makro- és mikroszimuláció készítése a budapesti közösségi közlekedés fejlesztése - haladási feltételek javítása a Budaörsi és a Hegyalja úton című KMOP projekthez

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 8 VIII. REGREssZIÓ 1. A REGREssZIÓs EGYENEs Két valószínűségi változó kapcsolatának leírására az eddigiek alapján vagy egy numerikus

Részletesebben

Keresztmetszeti kialakítás, átmeneti szakaszok, fizikai elválasztás

Keresztmetszeti kialakítás, átmeneti szakaszok, fizikai elválasztás Keresztmetszeti kialakítás, átmeneti szakaszok, fizikai elválasztás dr. Csorja Zsuzsanna és társai: Felméri Béla, Hóz Erzsébet, Jákli Zoltán, Dr. Koren Csaba, Püski Ottó, Tóthné Temesi Kinga, Siska Tamás

Részletesebben

Ütközések vizsgálatához alkalmazható számítási eljárások

Ütközések vizsgálatához alkalmazható számítási eljárások Ütközések vizsgálatához alkalmazható számítási eljárások Az eljárások a kiindulási adatoktól és a számítás menetétől függően két csoportba sorolhatók. Az egyik a visszafelé történő számítások csoportja,

Részletesebben

1.1 A KÜLÖNSZINTŰ CSOMÓPONTOK ELEMEINEK TERVEZÉSI ELŐÍRÁSAI

1.1 A KÜLÖNSZINTŰ CSOMÓPONTOK ELEMEINEK TERVEZÉSI ELŐÍRÁSAI 1 1.1 A KÜLÖNSZINTŰ CSOMÓPONTOK ELEMEINEK TERVEZÉSI ELŐÍRÁSAI A különszintű csomóponti elemek tervezési sebességét a magasabb tervezési osztályba sorolt út tervezési sebességétől függően az 5-1. táblázat

Részletesebben

BUDAÖRS, 1. SZ. FŐÚT (BUDAPESTI ÚT, SZABADSÁG ÚT)

BUDAÖRS, 1. SZ. FŐÚT (BUDAPESTI ÚT, SZABADSÁG ÚT) Pannon Engineering Kft. Tervszám: 1504 BUDAÖRS, 1. SZ. FŐÚT (BUDAPESTI ÚT, SZABADSÁG ÚT) FORGALOMSZÁMLÁLÁS Készült: 2015. február Megbízó: Budaörs Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2040 Budaörs,

Részletesebben

11. A KÖZÚTI FORGALOM OKOZTA ZAJ (az MSz 07 3720-1990 alapján)

11. A KÖZÚTI FORGALOM OKOZTA ZAJ (az MSz 07 3720-1990 alapján) 11. A KÖZÚTI FORGALOM OKOZTA ZAJ (az MSz 07 3720-1990 alapján) A számítás elve A számítás a közút forgalomból származó, a terhelés pontban várható, az előírásokkal összevethető mértékadó hangnyomásszntet

Részletesebben

Andó Mátyás Felületi érdesség matyi.misi.eu. Felületi érdesség. 1. ábra. Felületi érdességi jelek

Andó Mátyás Felületi érdesség matyi.misi.eu. Felületi érdesség. 1. ábra. Felületi érdességi jelek 1. Felületi érdesség használata Felületi érdesség A műszaki rajzokon a geometria méretek tűrése mellett a felületeket is jellemzik. A felületek jellemzésére leginkább a felületi érdességet használják.

Részletesebben

Áramköri elemek mérése ipari módszerekkel

Áramköri elemek mérése ipari módszerekkel 3. aboratóriumi gyakorlat Áramköri elemek mérése ipari módszerekkel. dolgozat célja oltmérők, ampermérők használata áramköri elemek mérésénél, mérési hibák megállapítása és azok függősége a használt mérőműszerek

Részletesebben

Nemzetközi aktualitások, hazai vizsgálatok és mérések tapasztalatai

Nemzetközi aktualitások, hazai vizsgálatok és mérések tapasztalatai Nemzetközi aktualitások, hazai vizsgálatok és mérések tapasztalatai Hóz Erzsébet és társai (Dr. Csorja Zsuzsanna, Felméri Béla, Jákli Zoltán, Dr. Koren Csaba, Püski Ottó, Tóthné Temesi Kinga, Siska Tamás)

Részletesebben

10. A KÖZÚTI FORGALOM KÖVETKEZTÉBEN KIALAKULÓ LEVEGŐSZENNYEZÉS

10. A KÖZÚTI FORGALOM KÖVETKEZTÉBEN KIALAKULÓ LEVEGŐSZENNYEZÉS 10. A KÖZÚTI FORGALOM KÖVETKEZTÉBEN KIALAKULÓ LEVEGŐSZENNYEZÉS A levegőszennyezést befolyásoló tényezők áttekintése A gépjárművek közepes és nagy forgalom esetén csaknem folyamatos oszloppá állnak össze,

Részletesebben

Normafa történelmi sportterület rehabilitációja

Normafa történelmi sportterület rehabilitációja Normafa történelmi sportterület rehabilitációja 4. Melléklet Részletes forgalomfelvételi eredmények, forgalomáramlási ábrák .00-11.00.15-11.15.30-11.30.45-11.45 11.00-12.00 11.15-12.15 11.30-12.30 11.45-12.45

Részletesebben

A VAQ légmennyiség szabályozók 15 méretben készülnek. Igény esetén a VAQ hangcsillapított kivitelben is kapható. Lásd a következő oldalon.

A VAQ légmennyiség szabályozók 15 méretben készülnek. Igény esetén a VAQ hangcsillapított kivitelben is kapható. Lásd a következő oldalon. légmennyiség szabályozó állítómotorral Alkalmazási terület A légmennyiségszabályozókat a légcsatorna-hálózatban átáramló légmennyiség pontos beállítására és a beállított érték állandó szinten tartására

Részletesebben

EASYWAY ESG2: európai léptékű hálózati forgalmi menedzsment és ko-modalitás munkacsoport. ITS Hungary Egyesület Szakmai programja 2011.07.11.

EASYWAY ESG2: európai léptékű hálózati forgalmi menedzsment és ko-modalitás munkacsoport. ITS Hungary Egyesület Szakmai programja 2011.07.11. EASYWAY ESG2: európai léptékű hálózati forgalmi menedzsment és ko-modalitás munkacsoport Nagy Ádám forgalomszabályozási mérnök ITS Hungary Egyesület Szakmai programja 2011.07.11. Általános információk

Részletesebben

Javaslat a jelen forgalmi körülményekhez illeszkedő új egységjárműszorzók bevezetésére

Javaslat a jelen forgalmi körülményekhez illeszkedő új egységjárműszorzók bevezetésére Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Út és Vasútépítési Tanszék Javaslat a jelen forgalmi körülményekhez illeszkedő új egységjárműszorzók bevezetésére Ph.D. értekezés Készítette: okleveles építőmérnök,

Részletesebben

4.13. Forgalmi mérések a 2+1 sávos utak hazai alkalmazásának előkészítéséhez

4.13. Forgalmi mérések a 2+1 sávos utak hazai alkalmazásának előkészítéséhez 4.13. Forgalmi mérések a 2+1 sávos utak hazai alkalmazásának előkészítéséhez 4.13.1. Bevezetés A hazai gyorsforgalmi és főúthálózat fejlesztése az elmúlt 15 20 évben gyorsult fel. A több évtizedes lemaradás

Részletesebben

T-01/2015. Tel: 30/677-6080. Kelt:

T-01/2015. Tel: 30/677-6080. Kelt: Terv megnevezése: Celica 2004 Mérnöki Szolgáltató Kft. Tervszám: T-01/2015 Kiskőrös-Kalocsa 153 sz. vasútvonal 98+13 vkm, 5309 sz. út 0+893 km terelőút kiépítésének engedélyezési terve és a vasúti átjáró

Részletesebben

A BUDAPESTI KÖZÖSSÉGI KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉSI RENDSZER (KKKR) BEVEZETÉSÉHEZ SZÜKSÉGES INFRASTRUKTÚRA INTÉZKEDÉSI JAVASLATOK

A BUDAPESTI KÖZÖSSÉGI KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉSI RENDSZER (KKKR) BEVEZETÉSÉHEZ SZÜKSÉGES INFRASTRUKTÚRA INTÉZKEDÉSI JAVASLATOK TANDEM MÉRNÖKIRODA Kft. Postacím: 1300 Bp. Pf. 4. / Iroda: 1033 Budapest Polgár u. 12. Tel.: (1) 368-83-43; Tel./Fax: (1) 453-24-49 pej.kalman@tandemkft.hu www.tandemkft.hu A BUDAPESTI KÖZÖSSÉGI KERÉKPÁROS

Részletesebben

Forgalomtechnikai beruházások 1. Korlátok 2. Körforgalmak

Forgalomtechnikai beruházások 1. Korlátok 2. Körforgalmak Forgalomtechnikai beruházások 1. Korlátok 2. Körforgalmak Dr. Lányi Péter Közlekedési Infrastruktúra Főosztály 2009. október 16. 1 www.maut.hu 2 www.maut.hu 3 www.maut.hu 4 www.maut.hu 5 www.maut.hu 6

Részletesebben

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan)

Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Tartószerkezetek I. (Vasbeton szilárdságtan) Szép János 2012.10.11. Vasbeton külpontos nyomása Az eső ágú σ-ε diagram miatt elvileg minden egyes esethez külön kell meghatározni a szélső szál összenyomódását.

Részletesebben

Forgalmi menedzsment tervek, elmélettől a gyakorlatig az M0 példáján

Forgalmi menedzsment tervek, elmélettől a gyakorlatig az M0 példáján Forgalmi menedzsment tervek, elmélettől a gyakorlatig az M0 példáján ITS Hungary Egyesület, 2018. december 3. Dr.-habil Lindenbach Ágnes egyetemi tanár A forgalmi menedzsment fogalma Előre meghatározott

Részletesebben

Mozgás köríves útpályán

Mozgás köríves útpályán Mozgás köríves útpályán Az úttervezés számára alapvető fontosságú annak ismerete, hogy egy R sugarú körívben v sebességgel haladó gépkocsi biztonsága hogyan alakul, ezt milyen mértékben befolyásolja a

Részletesebben

sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon

sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon KözOP-3.5.0-09-11-2012-0018 2+1 1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon 2. pont. Folyamatos 3 sávos (2+1 / 1+2) utak hálózati alkalmazási lehetőségei távlati gyorsforgalmi (

Részletesebben

A közlekedés összetevői közötti kapcsolat

A közlekedés összetevői közötti kapcsolat A közlekedés összetevői közötti kapcsolat a közlekedő ember a jármű a pálya és a környezet időjárás és más külső tényezők Dr. Debreczeni Gábor előadása Egyéb külső körülmények Jogszabályok (KRESZ, 1/1975.

Részletesebben

sávos utak forgalomlefolyása

sávos utak forgalomlefolyása KözOP-3.5.0-09-11-2012-0018 2+1 1+2 sávos utak forgalomlefolyása A 2+1 1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon Kiegészítő kutatási és elemzési feladatok végzése ajánlatkérő részére

Részletesebben

Változások a körforgalmak tervezési előírásaiban

Változások a körforgalmak tervezési előírásaiban Változások a körforgalmak tervezési előírásaiban Hóz Erzsébet KTI Tóthné Temesi Kinga KTI Napok Sopron, 2011 május 3-4. 1 Hazai környezet Német KRESZ, Közlekedési, Jelzési Egyezményhez való csatlakozás,

Részletesebben

2+1-1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon

2+1-1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon Közlekedési Tagozat 2+1-1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon 1 5. Közlekedési magatartás a 2+1 sávos utakon Siska Tamás és társai: Tóthné Temesi Kinga, dr. Csorja Zsuzsanna,

Részletesebben

Önmagukat magyarázó utak tervezési szempontjai

Önmagukat magyarázó utak tervezési szempontjai Önmagukat magyarázó utak tervezési szempontjai Dr. Koren Csaba Önmagát magyarázó az az út, amelyen az út kialakításából egyértelmű a járművezető számára, hogy hogyan kell viselkednie (pl. melyik sávon,

Részletesebben

PISA2000. Nyilvánosságra hozott feladatok matematikából

PISA2000. Nyilvánosságra hozott feladatok matematikából PISA2000 Nyilvánosságra hozott feladatok matematikából Tartalom Tartalom 3 Almafák 8 Földrész területe 12 Háromszögek 14 Házak 16 Versenyautó sebessége Almafák M136 ALMAFÁK Egy gazda kertjében négyzetrács

Részletesebben

Érettségi feladatok: Trigonometria 1 /6

Érettségi feladatok: Trigonometria 1 /6 Érettségi feladatok: Trigonometria 1 /6 2003. Próba 14. Egy hajó a Csendes-óceán egy szigetéről elindulva 40 perc alatt 24 km-t haladt észak felé, majd az eredeti haladási irányhoz képest 65 -ot nyugat

Részletesebben

1108. J. ÖSSZEKÖTŐ ÚT BUDAKALÁSZ ELKERÜLŐ SZAKASZ tárgyú tervhez kapcsolódó kiegészítő forgalmi mérések és vizsgálat

1108. J. ÖSSZEKÖTŐ ÚT BUDAKALÁSZ ELKERÜLŐ SZAKASZ tárgyú tervhez kapcsolódó kiegészítő forgalmi mérések és vizsgálat "TETTHELY - UTIBER" KONZORCIUM Tsz.: 42458 1108. J. ÖSSZEKÖTŐ ÚT BUDAKALÁSZ ELKERÜLŐ SZAKASZ tárgyú tervhez kapcsolódó kiegészítő forgalmi mérések és vizsgálat Megbízó: 2015. június Tartalom 1.1. Előzmények...

Részletesebben

ZAJVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

ZAJVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV UVATERV Zrt. M70 gyorsforgalmi út KHT 507 Környezetvédelmi szakosztály Alapállapot mérés ZAJVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV 8868 Murarátka, Kossuth Lajos út 31. lakóház zajterhelése M70-es gyorsforgalmi út forgalmából

Részletesebben

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák 17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák (1) A tájékoztatást adó jelzőtáblák a következők: a) 113 Kijelölt gyalogos-átkelőhely (103. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úttestet a táblánál útburkolati jellel kijelölt

Részletesebben

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen,

MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc. Debrecen, MINTA Írásbeli Záróvizsga Mechatronikai mérnök MSc Debrecen, 2017. 01. 03. Név: Neptun kód: Megjegyzések: A feladatok megoldásánál használja a géprajz szabályait, valamint a szabványos áramköri elemeket.

Részletesebben

Központosan nyomott vasbeton oszlop méretezése:

Központosan nyomott vasbeton oszlop méretezése: Központosan nyomott vasbeton oszlop méretezése: Központosan nyomott oszlopok ellenőrzése: A beton által felvehető nyomóerő: N cd = A ctot f cd Az acélbetétek által felvehető nyomóerő: N sd = A s f yd -

Részletesebben

SZÁMÍTÁSOK A TÁBLÁZATBAN

SZÁMÍTÁSOK A TÁBLÁZATBAN SZÁMÍTÁSOK A TÁBLÁZATBAN Az Excelben az egyszerű adatok bevitelén kívül számításokat is végezhetünk. Ezeket a cellákba beírt képletek segítségével oldjuk meg. A képlet: olyan egyenlet, amely a munkalapon

Részletesebben

HÍDTARTÓK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJE

HÍDTARTÓK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJE HÍDTARTÓK ELLENÁLLÁSTÉNYEZŐJE Csécs Ákos * - Dr. Lajos Tamás ** RÖVID KIVONAT A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszéke megbízta a BME Áramlástan Tanszékét az M8-as

Részletesebben

FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT

FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT Dr. Lovas László FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT Segédlet a Jármű- és hajtáselemek III. tantárgyhoz Kézirat 2013 FORGATTYÚS HAJTÓMŰ KISFELADAT 1. Adatválaszték p 2 [bar] V [cm3] s/d [-] λ [-] k f [%] k a

Részletesebben

Eloszlás-független módszerek (folytatás) 14. elıadás ( lecke) 27. lecke khí-négyzet eloszlású statisztikák esetszámtáblázatok

Eloszlás-független módszerek (folytatás) 14. elıadás ( lecke) 27. lecke khí-négyzet eloszlású statisztikák esetszámtáblázatok Eloszlás-független módszerek (folytatás) 14. elıadás (7-8. lecke) Illeszkedés-vizsgálat 7. lecke khí-négyzet eloszlású statisztikák esetszámtáblázatok elemzésére Illeszkedés-vizsgálat Gyakorisági sorok

Részletesebben

ZAJVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

ZAJVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV UVATERV Zrt. M70 gyorsforgalmi út KHT ZAJVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV 8877 Tornyiszentmiklós Petőfi Sándor út 85. lakóház zajterhelése M70-es gyorsforgalmi út forgalmából alapállapot mérés A mérést végezte és

Részletesebben

Autonóm - és hagyományos közúti járművek alkotta közlekedési rendszerek összehasonlító elemzése

Autonóm - és hagyományos közúti járművek alkotta közlekedési rendszerek összehasonlító elemzése Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék Záróvizsga 2017.06.20. Autonóm - és hagyományos közúti járművek alkotta közlekedési

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK. Acélszerkezetek II. VI. Előadás. Rácsos tartók hegesztett kapcsolatai.

DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK. Acélszerkezetek II. VI. Előadás. Rácsos tartók hegesztett kapcsolatai. DEBRECENI EGYETEM, MŰSZAKI KAR, ÉPÍTŐMÉRNÖKI TANSZÉK Acélszerkezetek II VI. Előadás Rácsos tartók hegesztett kapcsolatai. - Tönkremeneteli módok - Méretezési kérdések - Csomóponti kialakítások Összeállította:

Részletesebben

Az úthálózatvédelem új eleme a belső schengeni határon, a zalakomári iker mérőállomás pár

Az úthálózatvédelem új eleme a belső schengeni határon, a zalakomári iker mérőállomás pár Az úthálózatvédelem új eleme a belső schengeni határon, a zalakomári iker mérőállomás pár Magyarország közúthálózata Gyorsforgalmi hálózat: Autópálya: 1167,7 km Autóút: 262,5 km Egyéb (csomóponti ág):

Részletesebben

2.3.2.2.1.2.1 Visszatérítő nyomaték és visszatérítő kar

2.3.2.2.1.2.1 Visszatérítő nyomaték és visszatérítő kar 2.3.2.2.1.2 Keresztirányú stabilitás nagy dőlésszögeknél A keresztirányú stabilitás számszerűsítésénél, amint korábban láttuk, korlátozott a metacentrikus magasságra való támaszkodás lehetősége. Csak olyankor

Részletesebben

Előterjesztés. A forgalmi helyzet és a gyalogosok áthaladását megfigyelve az alábbi helyszíneken a legfontosabb az átkelés biztosítása:

Előterjesztés. A forgalmi helyzet és a gyalogosok áthaladását megfigyelve az alábbi helyszíneken a legfontosabb az átkelés biztosítása: Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113, 142 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés Gyalogátkelőhelyek

Részletesebben

Hazai közútkezelés során elért. eredmények

Hazai közútkezelés során elért. eredmények Hazai közútkezelés során elért Az úthálózatvédelem új eleme a belső eredmények schengeni határon, a zalakomári iker mérőállomás pár Szerencsi Gábor Szerencsi Gábor közúti szolgáltató igazgató zúti Magyar

Részletesebben

Körforgalmak élettartama a tervezés és kivitelezés függvényében

Körforgalmak élettartama a tervezés és kivitelezés függvényében 41. Útügyi Napok Balatonfüred 2016. szeptember 21-22. Körforgalmak élettartama a tervezés és kivitelezés függvényében Bencze Zsolt Tudományos munkatárs A körforgalom elmélete 1. A főirány sebességcsökkentése

Részletesebben

b) Ábrázolja ugyanabban a koordinátarendszerben a g függvényt! (2 pont) c) Oldja meg az ( x ) 2

b) Ábrázolja ugyanabban a koordinátarendszerben a g függvényt! (2 pont) c) Oldja meg az ( x ) 2 1) Az ábrán egy ; intervallumon értelmezett függvény grafikonja látható. Válassza ki a felsoroltakból a függvény hozzárendelési szabályát! a) b) c) ( ) ) Határozza meg az 1. feladatban megadott, ; intervallumon

Részletesebben

A.11. Nyomott rudak. A.11.1. Bevezetés

A.11. Nyomott rudak. A.11.1. Bevezetés A.. Nyomott rudak A... Bevezetés A nyomott szerkezeti elem fogalmat általában olyan szerkezeti elemek jelölésére használjuk, amelyekre csak tengelyirányú nyomóerő hat. Ez lehet speciális terhelésű oszlop,

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

Mérési adatok illesztése, korreláció, regresszió

Mérési adatok illesztése, korreláció, regresszió Mérési adatok illesztése, korreláció, regresszió Korreláció, regresszió Két változó mennyiség közötti kapcsolatot vizsgálunk. Kérdés: van-e kapcsolat két, ugyanabban az egyénben, állatban, kísérleti mintában,

Részletesebben

FIT-jelentés :: Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola 1064 Budapest, Szondy utca 41. OM azonosító:

FIT-jelentés :: Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola 1064 Budapest, Szondy utca 41. OM azonosító: FIT-jelentés :: 2014 Összefoglalás Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola 1064 Budapest, Szondy utca 41. Összefoglalás Az intézmény létszámadatai Tanulók száma Évfolyam

Részletesebben

A gyorsutak bevezetése és kivezetése, az új autóúti keresztmetszet

A gyorsutak bevezetése és kivezetése, az új autóúti keresztmetszet A gyorsutak bevezetése és kivezetése, az új autóúti keresztmetszet Előzmények 2011 Gyorsút 2016-2017(?) Folyamatok, célok, megoldások infrastrukturális beruházások volumenének növekedése Költséghatékonyság

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉP SZINT Függvények ) Az ábrán egy ; intervallumon értelmezett függvény grafikonja látható. Válassza ki a felsoroltakból a függvény hozzárendelési szabályát! a) x

Részletesebben

TERÉZVÁROSI KERESKEDELMI ÉS KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS

TERÉZVÁROSI KERESKEDELMI ÉS KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS FIT-jelentés :: 2013 Összefoglalás TERÉZVÁROSI KERESKEDELMI ÉS KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1064 Budapest, Szondi u. 41. Összefoglalás Az intézmény létszámadatai Tanulók száma Évfolyam Képzési

Részletesebben

Brockhauser Barbara, Deme Sándor, Hoffmann Lilla, Pázmándi Tamás, Szántó Péter MTA EK, SVL 2015/04/22

Brockhauser Barbara, Deme Sándor, Hoffmann Lilla, Pázmándi Tamás, Szántó Péter MTA EK, SVL 2015/04/22 Brockhauser Barbara, Deme Sándor, Hoffmann Lilla, Pázmándi Tamás, Szántó Péter MTA EK, SVL 2015/04/22 Fő feladat: radionuklidok aktivitáskoncentrációjának és az ebből származó dózisok számítása vízi terjedés

Részletesebben

X = 0 B x = 0. M B = A y 6 = 0. B x = 0 A y = 1000 B y = 400

X = 0 B x = 0. M B = A y 6 = 0. B x = 0 A y = 1000 B y = 400 1. feladat Számítsuk ki a bejelölt rúderőket! Az erők N-ban, a hosszak m-ben, a nyomatékok Nm-ben értendők Első lépésként határozzuk meg a kényszererőket. Az S 1 rúderő számítása: Egyensúlyi egyenletek:

Részletesebben

tápvezetékre jellemző, hogy csak a vezeték végén van terhelés, ahogy az 1. ábra mutatja.

tápvezetékre jellemző, hogy csak a vezeték végén van terhelés, ahogy az 1. ábra mutatja. Tápvezeték A fogyasztókat a tápponttal közvetlen összekötő vezetékeket tápvezetéknek nevezzük. A tápvezetékre jellemző, hogy csak a vezeték végén van terhelés, ahogy az 1. ábra mutatja. U T l 1. ábra.

Részletesebben

BUDAÖRS, M1-M7 AUTÓPÁLYA ÉS 1. SZ. FŐÚT

BUDAÖRS, M1-M7 AUTÓPÁLYA ÉS 1. SZ. FŐÚT Pannon Engineering Kft. Tervszám: 1217 BUDAÖRS, M1-M7 AUTÓPÁLYA ÉS 1. SZ. FŐÚT VÁROSHATÁRON BELÜLI SZAKASZAI ÖNKORMÁNYZATI KEZELÉSBE VÉTELÉNEK MEGVALÓSÍTÁSI- ÉS HATÁSVIZSGÁLATA Készült: 2012. augusztus

Részletesebben

Közlekedési áramlatok MSc. A közúti áramlatok levezetésére szolgáló infrastruktúra jellemzése, fázisidőtervezés, hangolás

Közlekedési áramlatok MSc. A közúti áramlatok levezetésére szolgáló infrastruktúra jellemzése, fázisidőtervezés, hangolás Közlekedési áramlatok MSc A közúti áramlatok levezetésére szolgáló infrastruktúra jellemzése, fázisidőtervezés, hangolás A csomópontok és útvonalak minősítésének szükségessége A csomópontok és útvonalak

Részletesebben

Rugalmas állandók mérése

Rugalmas állandók mérése Rugalmas állandók mérése (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. április 23. (hétfő délelőtti csoport) 1. Young-modulus mérése behajlásból 1.1. A mérés menete A mérés elméleti háttere megtalálható a jegyzetben

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 10.

Matematikai geodéziai számítások 10. Matematikai geodéziai számítások 10. Hibaellipszis, talpponti görbe és közepes ponthiba Dr. Bácsatyai, László Matematikai geodéziai számítások 10.: Hibaellipszis, talpponti görbe és Dr. Bácsatyai, László

Részletesebben

47 sz. főút - 4415 j. út Hódmezővásárhely, Kálvin János tér, jelzőlámpás csomópont átépítése kétsávos turbó típusú körforgalmú csomóponttá 2009. A Kálvin János téri csomópont Hódmezővásárhelyen, a 47 sz.

Részletesebben

ZAJVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

ZAJVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV UVATERV Zrt. M70 gyorsforgalmi út KHT ZAJVIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV 8877 Tornyiszentmiklós Petőfi Sándor út 87. lakóház zajterhelése M70-es gyorsforgalmi út forgalmából alapállapot mérés A mérést végezte és

Részletesebben

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. A 1. sz. főúton lévő ötágú körforgalommal összefüggő kérdésekről

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS. A 1. sz. főúton lévő ötágú körforgalommal összefüggő kérdésekről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/233 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: beruhazas@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előzmények ELŐTERJESZTÉS A 1. sz. főúton

Részletesebben

I. Internetes keresési feladatok (ajánlott idő: 20 perc)

I. Internetes keresési feladatok (ajánlott idő: 20 perc) I. Internetes keresési feladatok (ajánlott idő: 20 perc) A talált oldalak internet címét (URL) másold ki egy szöveges dokumentumba és mentsd Csapatnev_internet néven! A konkrét válaszokat ide a papírra

Részletesebben

11.2. A FESZÜLTSÉGLOGIKA

11.2. A FESZÜLTSÉGLOGIKA 11.2. A FESZÜLTSÉGLOGIKA Ma a feszültséglogika számít az uralkodó megoldásnak. Itt a logikai változó két lehetséges állapotát két feszültségérték képviseli. Elvileg a két érték minél távolabb kell, hogy

Részletesebben

A MŰSZAKI SZABÁLYOZÁS HATÁSA A TERVEK MINŐSÉGÉRE

A MŰSZAKI SZABÁLYOZÁS HATÁSA A TERVEK MINŐSÉGÉRE A MŰSZAKI SZABÁLYOZÁS HATÁSA A TERVEK MINŐSÉGÉRE Keresztes László Eger, 2017. október 19. Tervezés: Jogszabály: NFM rendelet a közutak tervezéséről (KTSZ-rendelet) UME: - KTSZ-UME - Kerékpárforgalmi létesítmények

Részletesebben

Utak és környezetük tervezése

Utak és környezetük tervezése Dr. Fi István Utak és környezetük tervezése Autópályák szolgáltató létesítményei 1 Autópályák szolgáltató létesítményei Az európai gyakorlattal összhangban a magyar autópályák és autóutak mellé telepítendő

Részletesebben

Használati meleg víz termelés

Használati meleg víz termelés Használati meleg víz termelés Alap ismeretek és alapelvek Méretezési szempontok 1. Optimum meghatározása (gazdasági szempont). Tároló tartály térfogatásnak meghatározása 0 v >0 3. Fűtő felület Méretezés

Részletesebben

1. ábra Modell tér I.

1. ábra Modell tér I. 1 Veres György Átbocsátó képesség vizsgálata számítógépes modell segítségével A kiürítés szimuláló számítógépes modellek egyes apró, de igen fontos részletek vizsgálatára is felhasználhatóak. Az átbocsátóképesség

Részletesebben

Az útügyi szakhatósági közreműködés sajátos szempontjai

Az útügyi szakhatósági közreműködés sajátos szempontjai Az útügyi szakhatósági közreműködés sajátos szempontjai II. Katonai Hatósági Konferencia Balatonkenese, 2014. április 15. Kovácsné Németh Klára főosztályvezető 1 Jogszabályi alap A sajátos építményfajták

Részletesebben

A Balaton szél keltette vízmozgásainak modellezése

A Balaton szél keltette vízmozgásainak modellezése Numerikus modellezési feladatok a Dunántúlon 2015. február 10. A Balaton szél keltette vízmozgásainak modellezése Torma Péter Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek hazai bevezetésének várható hatása az úthálózaton a torlódásos időszakok alakulására

Intelligens közlekedési rendszerek hazai bevezetésének várható hatása az úthálózaton a torlódásos időszakok alakulására Intelligens közlekedési rendszerek hazai bevezetésének várható hatása az úthálózaton a torlódásos időszakok alakulására ECALL WORK-SHOP 2013. NOVEMBER 12. Dr. Jankó Domokos Biztonságkutató Mérnöki Iroda

Részletesebben

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. május 7. (hétfő délelőtti csoport) 1. Bevezetés Ebben a mérésben a szilárdtestek rugalmas tulajdonságait vizsgáljuk

Részletesebben

Gyakorlati útmutató a Tartók statikája I. tárgyhoz. Fekete Ferenc. 5. gyakorlat. Széchenyi István Egyetem, 2015.

Gyakorlati útmutató a Tartók statikája I. tárgyhoz. Fekete Ferenc. 5. gyakorlat. Széchenyi István Egyetem, 2015. Gyakorlati útmutató a tárgyhoz Fekete Ferenc 5. gyakorlat Széchenyi István Egyetem, 015. 1. ásodrendű hatások közelítő számítása A következőkben egy, a statikai vizsgálatoknál másodrendű hatások közelítő

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek megoldásához!

Részletesebben

azonos sikban fekszik. A vezetőhurok ellenállása 2 Ω. Számítsuk ki a hurok teljes 4.1. ábra ábra

azonos sikban fekszik. A vezetőhurok ellenállása 2 Ω. Számítsuk ki a hurok teljes 4.1. ábra ábra 4. Gyakorlat 31B-9 A 31-15 ábrán látható, téglalap alakú vezetőhurok és a hosszúságú, egyenes vezető azonos sikban fekszik. A vezetőhurok ellenállása 2 Ω. Számítsuk ki a hurok teljes 4.1. ábra. 31-15 ábra

Részletesebben

1. tétel. 1. Egy derékszögű háromszög egyik szöge 50, a szög melletti befogója 7 cm. Mekkora a háromszög átfogója? (4 pont)

1. tétel. 1. Egy derékszögű háromszög egyik szöge 50, a szög melletti befogója 7 cm. Mekkora a háromszög átfogója? (4 pont) 1. tétel 1. Egy derékszögű háromszög egyik szöge 50, a szög melletti befogója cm. Mekkora a háromszög átfogója? (4 pont). Adott az ábrán két vektor. Rajzolja meg a b, a b és az a b vektorokat! (6 pont)

Részletesebben

FIT-jelentés :: Telephelyi jelentés. 10. évfolyam :: Szakiskola

FIT-jelentés :: Telephelyi jelentés. 10. évfolyam :: Szakiskola FIT-jelentés :: 2016 10. évfolyam :: Szakiskola Budapesti Gazdasági SZC Szász Ferenc Kereskedelmi Szakközépiskolája és Szakiskolája 1087 Budapest, Szörény utca 2-4 Létszámadatok A telephely létszámadatai

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES ADATFELDOLGOZÁS

SZÁMÍTÓGÉPES ADATFELDOLGOZÁS SZÁMÍTÓGÉPES ADATFELDOLGOZÁS A TÁBLÁZATKEZELŐK Irodai munka megkönnyítése Hatékony a nyilvántartások, gazdasági, pénzügyi elemzések, mérési kiértékelések, beszámolók stb. készítésében. Alkalmazható továbbá

Részletesebben

Kabos: Statisztika II. t-próba 9.1. Ha ismert a doboz szórása de nem ismerjük a

Kabos: Statisztika II. t-próba 9.1. Ha ismert a doboz szórása de nem ismerjük a Kabos: Statisztika II. t-próba 9.1 Egymintás z-próba Ha ismert a doboz szórása de nem ismerjük a doboz várhatóértékét, akkor a H 0 : a doboz várhatóértéke = egy rögzített érték hipotézisről úgy döntünk,

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 9 IX. ROBUsZTUs statisztika 1. ROBUsZTUssÁG Az eddig kidolgozott módszerek főleg olyanok voltak, amelyek valamilyen értelemben optimálisak,

Részletesebben

STATISZTIKA. A maradék független a kezelés és blokk hatástól. Maradékok leíró statisztikája. 4. A modell érvényességének ellenőrzése

STATISZTIKA. A maradék független a kezelés és blokk hatástól. Maradékok leíró statisztikája. 4. A modell érvényességének ellenőrzése 4. A modell érvényességének ellenőrzése STATISZTIKA 4. Előadás Variancia-analízis Lineáris modellek 1. Függetlenség 2. Normális eloszlás 3. Azonos varianciák A maradék független a kezelés és blokk hatástól

Részletesebben

FIT-jelentés :: Telephelyi jelentés. 10. évfolyam :: Szakiskola

FIT-jelentés :: Telephelyi jelentés. 10. évfolyam :: Szakiskola FIT-jelentés :: 2012 10. évfolyam :: Szakiskola Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Gimnázium Almádi u. 3-5. Telephelye 1148 Budapest, Almádi u. 3-5. Létszámadatok A telephely létszámadatai

Részletesebben

Jogszabályi (jelzőtáblás) csomópontok teljesítményviszonyai

Jogszabályi (jelzőtáblás) csomópontok teljesítményviszonyai 1 Jogszabályi (jelzőtáblás) csomópontok teljesítményviszonyai 18 A mellékirányú jármű forgalmi műveletéhez szükséges legkisebb időt határidőköznek nevezzük. Az alárendelt áramlatból egy meghatározott forgalmi

Részletesebben

VÁROSI CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁS A jelenlegi tervezési gyakorlat alkalmazhatóságának korlátozottsága az éghajlat változó körülményei között

VÁROSI CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁS A jelenlegi tervezési gyakorlat alkalmazhatóságának korlátozottsága az éghajlat változó körülményei között VÁROSI CSAPADÉKVÍZ GAZDÁLKODÁS A jelenlegi tervezési gyakorlat alkalmazhatóságának korlátozottsága az éghajlat változó körülményei között Dr. Buzás Kálmán címzetes egyetemi tanár BME, Vízi Közmű és Környezetmérnöki

Részletesebben

F. F, <I> F,, F, <I> F,, F, <J> F F, <I> F,,

F. F, <I> F,, F, <I> F,, F, <J> F F, <I> F,, F,=A4>, ahol A arányossági tényező: A= 0.06 ~, oszt as cl> a műszer kitérése. A F, = f(f,,) függvénykapcsolatot felrajzolva (a mérőpontok közé egyenes huzható) az egyenes iránytaogense a mozgó surlódási

Részletesebben

FIT-jelentés :: Telephelyi jelentés. 10. évfolyam :: Szakiskola

FIT-jelentés :: Telephelyi jelentés. 10. évfolyam :: Szakiskola FIT-jelentés :: 2014 10. évfolyam :: Szakiskola Kövessi Erzsébet Baptista Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium 1089 Budapest, Dugonics utca 17-21. Létszámadatok A telephely létszámadatai a szakiskolai

Részletesebben