1.1 A KÜLÖNSZINTŰ CSOMÓPONTOK ELEMEINEK TERVEZÉSI ELŐÍRÁSAI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1.1 A KÜLÖNSZINTŰ CSOMÓPONTOK ELEMEINEK TERVEZÉSI ELŐÍRÁSAI"

Átírás

1 1 1.1 A KÜLÖNSZINTŰ CSOMÓPONTOK ELEMEINEK TERVEZÉSI ELŐÍRÁSAI A különszintű csomóponti elemek tervezési sebességét a magasabb tervezési osztályba sorolt út tervezési sebességétől függően az 5-1. táblázat tartalmazza táblázat: A különszintű csomóponti ágak tervezési sebessége a magasabb rendű átmenő főpálya tervezési sebessége függvényében Csomóponti elemek Főpálya Tervezési sebesség, V t [km/h] Közvetlen (direkt) összekötő pálya, V t [km/h] (60) (legrövidebb út a két főpálya között) Félig közvetlen (féldirekt) összekötő pálya, V t [km/h] (60) 60 (a pálya egy, vagy két főpályát keresztez) Gyűjtő-elosztópálya, V t [km/h] (50) Közvetlen (direkt) összekötő ág, V t [km/h] (50) 50 (30) Félig közvetlen (féldirekt összekötő ág, V t [km/h] Közvetett (indirekt) összekötő ág (hurok)*, V t [km/h] (30) 30 Megjegyzés: a zárójeles értékek csak belterületi utaknál megengedettek * az indirekt összekötő ággal párhuzamosan vezetett féldirekt ág esetében is. A különszintű csomópontokra vonatkozó előírásokat az alábbiakban foglaljuk össze Átmenő folyópálya A csomópontokban az átmenő folyópálya kialakítása (tervezési sebesség, műszaki jellemzők, teljesítőképesség, stb.) legyen azonos a csomópontot megelőző és a követő folyópályáéval. Fonódásos útszakaszt az autópályák és autóutak csomópontjaiban folyópályán nem szabad kialakítani. A fonódások lebonyolítására gyűjtő-elosztó pályát, de legalább gyűjtő-elosztó sávot kell tervezni. Egyéb közutakon a közlekedésbiztonság szem előtt tartásával, a fonódás méretezésének ellenőrzései után a fonódás megengedhető Összekötő pálya Az összekötő pályák vonalvezetését az 5-1. táblázatban előírt tervezési sebességek alapján kell tervezni. Az összekötő pályát két forgalmi sávosra kell kialakítani, de ha a forgalma 1000 E/h-nál kisebb, akkor a kiválás és a becsatlakozás térségében burkolatfestéssel egy forgalmi sávosra szűkíthető. Mintakeresztszelvénye az ábra szerinti. Az összekötőpálya vonalvezetése direkt vagy féldirekt lehet (emelkedője lehetőleg ne haladja meg a 4 %-ot). Az összekötő pályán csak egyirányú forgalom engedhető meg, ezért az esetleg vele ellenkező irányban, de párhuzamosan haladó forgalmat legalább 3,0 m széles elválasztósávval (amely teljes szélességben is burkolható) és vezetőkorláttal, vagy más vezető- és védőberendezéssel kell elkülöníteni.

2 Összekötő ág ábra: Az összekötő pálya keresztszelvénye és forgalomtechnikai méretei Az összekötő ágak vonalvezetését az 5-1. táblázatban előírt tervezési sebességek alapján kell tervezni. Az összekötő ágat a forgalom által igényelt keresztmetszettel kell kialakítani (általában egy vagy két forgalmi sávos), egységesen az ábra szerint. a.) Egy forgalmi sáv esetén (jele Ö1): Útkorona 8,00 m Padka Forgalmi sáv szélesítés Padka 1,25 Biztonsági sáv 5,50 1,25 Biztonsági sáv 0,25 m 2,5% vagy q% 0,25 m b.) Két forgalmi sáv esetén (jele Ö2 ill. Ö4 ): Útkorona 10,00 m, Padka Forgalmi sávok Padka 1,25 7,00 1,25 Biztonsági sáv Biztonsági sáv 0,25 m 2,5% vagy q% 0,25 m ábra: Az összekötő ág keresztszelvénye és forgalomtechnikai méretei Ha középső elválasztó sáv készül (amely teljesen burkolt is lehet), akkor ez már magában foglalja belső biztonsági sávot is. Az összekötő ágak vonalvezetését célszerű úgy megtervezni, hogy az alacsonyabb rangú úthoz való csatlakozásnál az úttengelyek 60 o -90 o közötti szöget zárjanak be. Az összekötő ágak hossz-szelvénye az alárendelt úthoz való csatlakozás előtt m hosszban legfeljebb 3 %-os emelkedőjű vagy esésű legyen.

3 Gyűjtő-elosztó pálya, ill. sáv A gyűjtő-elosztó pályát minden esetben két forgalmi sávosra kell tervezni, az 5-1. táblázatban szereplő tervezési sebességek és az 5-2. táblázatban előírt szélességi méretek szerint. A kialakítást az ábra mutatja be. Egy forgalmi sávosra útburkolati jellel csak a kiválás és a csatlakozás térségében szűkíthetők le. Forgalmat csak egy irányban vezethetnek. A gyűjtő-elosztó pálya szerviz út (kiszolgáló út) helyett nem alkalmazható. A fonódó forgalmak rendeződésére megfelelő hosszúságú fonódási szakaszt kell biztosítani. Elválasztó sáv Leállósáv a főpályától Forgalmi sávok Padka 3,00 7,00 1,25 0,50 0,25 Belső biztonsági sáv Külső biztonsági sáv 2,5% vagy q% ábra: A gyűjtő-elosztó pálya keresztszelvénye és forgalomtechnikai méretei 5-2. táblázat: A gyűjtő-elosztó pálya elemeinek méretei Megnevezés v l = 60 km/h v l = 50 km/h 2 x 2 2 x 2 Forgalmi sáv 3,50 3,50 Elválasztó sáv 3,00 3,00 Középső elválasztás Belső biztonsági sáv 0,50 0,50 (az elválasztó sávon belül) Szélső sávok Külső biztonsági sáv 0,25 0,25 (a padkán belül) Padka leálló sáv nélkül * 1,25 1,25 * - Leállásra alkalmas burkolt vagy nemesített padka. A gyűjtő-elosztó sáv az átmenő forgalmi sávok mellé többlet forgalmi sávként tervezendő. Szélessége megegyezik az átmenő forgalmi sávok szélességével. A gyűjtő-elosztó sávot az átmenő forgalmi sávoktól vastag (0,5 m szélességű) szaggatott útburkolati jel választja el. A gyűjtő elosztó sáv hosszát méretezni kell. A padka szélessége 1,25 m, amely tartalmazza a 0,25 m széles külső biztonsági sávot (5-31. ábra). Gyűjtő-elosztó Középső Forgalmi sávok sáv Padka elválasztó sáv 2x3,75 = 7,50 3,75 1,25 3,00/2 0,50 Belső biztonsági sáv 2,5% vagy q% Külső biztonsági sáv 0, ábra: A gyűjtő-elosztó sáv keresztszelvénye és forgalomtechnikai méretei 1.2 KÜLÖNSZINTŰ CSOMÓPONTOK ELEMEINEK KAPCSOLATA KÜLTERÜLETI UTAKON Általános elvek Keresztmetszet-tervezés A keresztmetszetek hozzárendelése a csomóponti ágakhoz Az összekötő pályákhoz és ágakhoz felhasználandó keresztmetszeteket és alkalmazási határaikat a gyakorlati tapasztalatok alapján összeállított 5-3. táblázat tartalmazza. a-1) típushoz tartozó pályák és ágak (Autópálya-autópálya csomópont) Az Ö1 keresztmetszetet kell alkalmazni, ha egy összekötő ág rövidebb, mint a 5-3. táblázatban meghatározott határhossz. Az egyedi csomópontokban (pl. lóherében) függetlenül a határhosszaktól az indirekt ágak kivéve háromágú autópálya-csomópontokat mindig Ö1 keresztmetszetűek. Az összekötő ág hossza a kijárat

4 4 szigetcsúcsa (ill. a sávszűkítés kezdete) és a vizsgált forgalmat befogadó bejárat (ill. a sávbővítés kezdete) között értelmezendő. Összekötő ágaknak akkor kell Ö2 keresztmetszetűnek lenniük, ha a hosszuk az 5-3. táblázat szerinti határhosszakat túllépi. Ha egy összekötő ágon a forgalom túllépi a 1200 J/h terhelést, akkor az Ö3 keresztmetszetet kell alkalmazni. Háromágú csomópontoknál Ö2, ill. Ö3 keresztmetszetek helyett irányonként elválasztott útpályát kell kialakítani, amely autópályában folytatódik. A bejáróterületen az Ö1 és Ö2 keresztmetszeteknél a megkívánt keresztmetszet-szűkítések útburkolatjelekkel végezhetők el táblázat: Az összekötőágak, -pályák keresztmetszeti kialakítása Jele Keresztszelvény Elnevezés Méretek [m] Alkalmazási terület Ö1 egysávos keresztszelvény forgalmi sáv szélesítéssel lásd 5-29/a. ábra Ö2 kétsávos keresztszelvény lásd 5-29/b. ábra Ö3 kétsávos keresztszelvény leállósávval lásd ábra Ö4 kétsávos kétirányú útpálya lásd 5-29/b. ábra A kétirányú forgalommal rendelkező úthossz 125 m R 135 m esetén sávszélesítés szükséges a-2) típushoz tartozó ágak (Autópálya-főút kapcsolat) Az a-2 típushoz tartozó ágak esetén az Ö1, Ö2 és Ö4 keresztmetszetek használhatóak fel. A fel- és lehajtó ágak különböző keresztmetszetűek lehetnek, ha közöttük elválasztás létesül. Az Ö2-es keresztmetszetet akkor kell alkalmazni, ha a forgalmi igények az alárendelt úthoz való csatlakozásnál nagyobb hosszban több sávot igényelnek. Ha az Ö2 keresztmetszet nem szükséges, akkor a fel- és lehajtó ágak egymás melletti vezetése esetén az Ö1 vagy az Ö4 keresztmetszetek alkalmazhatók. Gazdasági okokból az Ö4 keresztmetszet akkor alkalmazható, ha a kétirányú forgalommal járt terület (háromszögsziget szigetcsúcsától a cseppsziget szigetcsúcsáig) a 125 m-es hosszat túllépi. Az összekötő ágak keresztmetszetében a szélső sáv mérete egységesen 0,25 m. Ha egy összekötő ág közvetlenül folyópályában folytatódik mint pl. a háromszög alakú csomópontban, akkor keresztmetszete a folyópálya keresztmetszetével egyezik meg. Keresztirányú esés Az összekötő pályák és ágak mindig tartalmaznak túlemelést az ívekben, amely a leállósávon is végighalad. Víztelenítési okokból szükséges legkisebb keresztirányú esés értéke 2,5 %, a legnagyobb túlemelés az ívekben 7 % (indokolt kivételes esetekben 8%; ábra). A különböző sugárnagyságú íveknél a szükséges túlemelések tervezési sebességtől függően a ábrában találhatóak. A főpálya legnagyobb keresztirányú esése ívekben 7 %. A gyűjtő-elosztó pálya keresztesése az ellenívben 2,5 % kifelé irányuló esés is lehet, amennyiben az ellenív R 1000 m sugarú. Elleníves indirekt ágakon az útpályaszél helyzete optikai szempontból javítható az egyenesek területén 2,5 %-osnál nagyobb keresztesés alkalmazásával. Az összekötő ágak keresztmetszeteinek biztonsági sávjai egységesen 0,25 m-es szélességűek (5-32. ábra).

5 ábra: Oldalesés ívben A túlemelés-átmenet Különböző keresztesésű ágak között az útpályaszéleket ki kell futtatni. Az útpályafelület átfordításának alapvonala rendszerint a menetirány jobb burkolatszéle. A víztelenítési okokból szükséges legkisebb relatív burkolatszél-esés %-ban kifejezve a burkolatszél és a forgástengely távolságának 0,1-szerese. A 0,5 %-nál nagyobb relatív burkolatszél-esésnél a töréspontokat le kell kerekíteni. A burkolatszél átforgatását az átmeneti íven belül kell megvalósítani. Eltérően az általános szabálytól, mely szerint egy kiválósávnak ugyanakkora a keresztirányú esése, mint az átmenő főpályának, a kiváló útpályán a keresztmetszetben egy él engedélyezett, ha az átforgatás elhelyezése ezt megengedi. A törésvonal az átmenő főpálya és a kiváló útpálya között azonban a forgalom elől elzárt területen legyen és a két felület hajlásszöge 5 %-ot ne lépje túl. Szükség esetén a forgalom elől elzárt területet záróvonallal meg kell hosszabbítani. A keresztmetszet átfordítási szakasza a szükség esetén olyannyira előrehúzható, hogy a kiváló sávban már a q = 0 %-os keresztlejtés is kialakulhasson. Ezek az állítások értelemszerűen a bejáratokra is érvényesek. Útpályaszélesítés ívben Az Ö1, Ö2, Ö3 keresztmetszeteknél szükségtelen az útpálya kiszélesítése. Az Ö4 keresztmetszet esetén, ha a sugarak 130 m, pályaszélesítés szükséges. A szélesítést az ív belső szélén kell elvégezni. Burkolatszél-elhúzás A burkolatszél-elhúzásokat az összekötő ágakon belül olyan röviden kell megvalósítani, ahogyan csak lehetséges. Az Ö1 és Ö4 keresztmetszetek közötti átmenetnél lehetőség szerint az elhúzást ellenív nélkül kell megoldani. Ez a követelmény általában teljesíthető, ha az adott R nagyságú tengelysugár a 2 Le R < 4 i feltételt betartja, ahol: L e : elhúzási hossz [m], i : szélesítés mérete [m]. A burkolatszélek vonalvezetésének elhúzása az 5-4. táblázat szerinti koordinátákkal, másodfokú parabolavonallal javasolt.

6 táblázat: Sávelhúzások geometriai kialakítása (másodfokú parabola) Ln a = e n L e en Ln a = e n L e en 0,00 0,000 0,50 0,500 0,005 0,095 0,05 0,005 0,55 0,595 0,015 0,085 0,10 0,020 0,60 0,680 0,025 0,075 0,15 0,045 0,65 0,755 0,035 0,065 0,20 0,080 0,70 0,820 0,045 0,055 0,25 0,125 0,75 0,875 0,055 0,045 0,30 0,180 0,80 0,920 0,065 0,035 0,35 0,245 0,85 0,955 0,075 0,025 0,40 0,320 0,90 0,980 0,085 0,015 0,45 0,400 0,95 0,995 0,50 0,500 0,095 1,00 1,000 0,005 Hossz-szelvény A legnagyobb hosszirányú emelkedés 5 %-os, a lejtés 6 %-os lehet a csomóponti ágakban Kiválások megoldási módjai A kiválások kialakítása Általános elvek A kiválások kiépítésének a megfelelősége abban áll, hogy egyrészt a helye jól felismerhető legyen, másrészt, hogy elegendő teljesítőképességgel rendelkezzen. A kiválásokat ezért rendszerint párhuzamos lassítósávokkal kell kivezetni. A leállósáv sávszélességét a lassítósáv mellett csak akkor kell továbbvezetni, ha a kapcsolódó ágban egy összekötő pálya keresztmetszete van végigvezetve (5-33. ábra). Minden más esetben elegendő a lassítósáv mellett a vezetőkorlátot csak olyan messzire helyezni, hogy kényszerű megállás a vezetőoszlopok között lehetséges legyen (a nem felfestett oldalsáv szélessége ekkor 2,00 m). A kijárat területén állandó burkolatfelfestés nélkülözhetetlen. A kijárat kezdete világosan megjelenítendő. A főirányból érkező, a csomóponti összekötőágra letérő jármű számára lehetővé kell tenni a biztonságos, a követő járművek akadályoztatása nélküli kiválást. Ezt a feladatot a főpálya mellett kialakított lassító sáv látja el. Szélessége azonos a főpálya szélességével esetleg kissé szélesebb annál. A hossza közlekedésdinamikai számítás alapján és forgalmi megfigyelések figyelembevételével határozható meg. Közlekedésdinamikai számítás: A lassító sáv (l k ) hossza a sávváltáshoz (l átm ) és a sebességcsökkentéshez (l f ) szükséges hosszak összege. A kiválási sebesség (v k ) a tervezési sebesség %-a, egyébként 80 km/h, amellyel a jármű a sávváltási szakaszt megteszi. A fékezési szakaszon a jármű v k sebességről v 0 sebességre lassul

7 7 le (b f 1,5 m/s 2 fékezési lassulással számolva), amely sebességi értéket a csatlakozó összekötőág, -pálya R sugara határoz meg az alábbi összefüggés szerint. q% v0 = 11, 3 f 2 + R [km/h]. 100 Az 5-5. táblázatban láthatók az R sugárhoz tartozó v 0 értékek. A zárójeles értékek új, 2003 után épülő, a zárójel nélküli értékek pedig meglévő autópályákra vonatkoznak táblázat: Összekötő ágak (pályák) kezdetén kifejthető sebesség (v 0 ) értéke R (m) v 0 (km/h) 50 (55) 45 (50) 40 (~45) 35 (~40) 30 (~33) A sávváltási szakasz hosszának (l átm ) meghatározásánál a szomszédos forgalmi sávra történő sávváltás oldalirányú mozgás végrehajtásához feltételezett idő 3-4 s. Az átmeneti szakasz hosszának meghatározása a fentiek alapján, 3,6 s átlagos sávváltási idő feltételezésével: vk (s) vk l átm = s t = t = 3, 6 = v 3, 6 3, 6 k [m], (v k = 80 km/h esetén l átm = 80 m). A fékezési szakasz hosszát (l f ) a fent említett b f fékezési lassulás, ill. az esésviszonyok határozzák meg. A teljes lassító sáv hossza: 2 2 ( v v ) lk = látm + l f = vk +. e% 26 b f ± 100 k 0 A közlekedésdinamikai számítás szerint tehát a sávváltáshoz és fékezéshez vízszintes úton együttesen = 180 m és = 240 m közötti szükséges hossz adódik. A számítás helyességét támasztják alá azok a német forgalomfigyelési eredmények is, amely szerint a kiváló járművek %-a már az első 70 méteren, kb. 33 %-a a következő 70 méteren, a maradék 3-17 % a harmadik 70 méteren tér le. Ezért az alábbiakban ismertetett értékeket lehet alkalmazni. Kiválások típusai A kiválás kialakítását az előírt keresztmetszetek alaptípusai alapján a ábra szemlélteti. Az egysávos kiválás egyszerű lassítósávval (K1 típus) a kiválások leggyakoribb módja. A kétsávos kiválás egyszerű lassítósávval (K2 típus) használandó, ha az összekötő ághoz az Ö2 keresztmetszetet választják. Ez a kialakítási forma növeli a kijárat teljesítőképességét különösen akkor, ha a megoldást a kijárati területen megfelelő táblázással és burkolati jelekkel jelezzük. Az erős lassulások az autópálya külső sávján mérsékelhetők, ha a kijárat ágát közvetlenül a szigetcsúcs mögött nem túl kis sugarú ív vezeti tovább. A kétsávos kijáratot az irányrendeződési sávval és lassítósávval (K3 típus), akkor kell alkalmazni, ha forgalmi okokból kétsávos keresztmetszetet (Ö3) kell választani az összekötő ágon vagy pályán, és a továbbhaladó sávok számának meg kell maradnia. Ez a kijárattípus portáltáblákon történő útirányjelzést igényel. A két sávos kiválást sávkiválással (K4 típus), akkor kell választani, ha forgalmi okok miatt kétsávos keresztmetszet (Ö3) szükséges az összekötő ágon vagy pályán, és a továbbvezető egyenes forgalmi sávok száma eggyel csökkenthető (a csúcsterhelés az átmenő főpályán és a kiváló ágán rendszerint egyidejű). A kiváló sávot ennél a megoldásnál az összekötő ág bal sávjába kell vezetni, az összekötő ág jobb sávja egy lassítósávval jobboldalt ehhez kapcsolódik. Sávkiválásnál portáltáblák és burkolati jelek szükségesek. A K2, K3 és K4 típusoknál az Ö2, ill. Ö3 keresztmetszetek helyett irányonként elválasztott keresztmetszetet kell alkalmazni, ha az összekötő ág egy másik autópályába megy át. Kiválások a csomóponti ágakon A csomóponti ágakon belül történő kiválások kialakításához az elválási pont előtt és mögött szükséges keresztmetszetek a mértékadók. A csomóponti ágon belüli kiváláshoz szükséges távolság az autópályából történt kiválástól mérve (megelőző szigetcsúcs és követő forgalomtól elzárt terület csúcsa közötti távolság) K1 és K2 típusú kiválás után 180 m (jelzés és sávváltás) K3 és K4 típusú kiválás után 260 m (jelzés és fonódás). Az csomóponti ágakon belül az általánosan használt kiválások a ábrán láthatóak.

8 8 Az egysávos kiválást egysávos összekötő ágból (KR1 típus), akkor kell alkalmazni, ha mindkét összekötő ág egysávosan (Ö1 keresztmeszet) továbbvezethető. A lassítósáv területén az Ö2 keresztmetszet is alkalmazható, ha emellett a szükséges útpályaszélesítés optikai hátrányok nélkül lehetséges (pl. ívekben). Az egyszerű elágazás (KR2 típus) akkor alkalmazható, ha az összekötő ág további vonalvezetése alapján az elágazás értelemszerű (pl. szétváló elosztópálya). Az egysávos kiválást kétsávos összekötő ágból (KR3 típus) akkor kell alkalmazni, ha egy hosszú (Ö2 keresztmetszet) vagy nagy forgalmú (Ö3 keresztmetszet) összekötő ágból egy kisforgalmú rövid összekötő ág (Ö1 keresztmetszet) ágazik le. A két sávos kijáratot (KR4 típus) egy kétsávos összekötő ágból történő kiváláshoz akkor kell alkalmazni, ha az erősen terhelt összekötő ág jobbra ágazik le. A KR2, KR4 és KR3 típusokhoz (Ö3 keresztmetszet esetén) rendszerint portáltáblákat kell alkalmazni. A KR2 és KR4-es típuson útburkolati nyilakat is fel kell festeni. A KR1 és KR3 típusokhoz (Ö2 keresztmetszet esetén) útirányjelző-táblák is használhatóak.

9 ábra: A főpályáról történő kiválás típusai

10 ábra: Az összekötőpályák és az-ágak szétválása A K4 kijárattípus variációjaként a K5 kijárattípust, mint egy sávhozzáadással rendelkező kijárat kiépítésének további lehetőségét szemlélteti a ábra. Ennek a kijárattípusnak az alkalmazása tartós, erős lekanyarodó forgalmi áramlatoknál ajánlott azért, hogy a kijárat előtt a külső sáv túlterhelését el lehessen kerülni. A K5 kijárattípus hátránya a K4 kijárattípussal szemben, hogy különösen rossz látási viszonyok mellett nehéz a

11 11 tájékozódás. Ezért a portálokon elhelyezett táblákat a jobb felismerhetőség és érthetőség érdekében erősen ki kell világítani ábra: A K5 kijárattípus A szélesítés L 1 hossza a helyi vonalvezetéshez alkalmazkodjon, és 200 m-nél nem lehet rövidebb. A széles vonalfelfestés hossza 150 m-nél ne legyen rövidebb, hogy a rosszul besorolt járművek részére még lehetővé tegyen egy sávváltást, és ott kezdődjön, ahol a középső forgalmi sáv szélesítése az 5,50 m-t elérte. A kiválások geometriája A méretek a kiváló sávok hosszára és szélességére a és ábrákon követhetőek. A K1 és K2 kiválásoknál a kiválási sávok általában 250 m hosszúságúak. Az 500 m-nél nagyobb hosszak egy kiválásnál se kerüljenek alkalmazásra, kivéve, ha a főpálya 2 sávosnál szélesebb, és különösen nagy a nehézjármű arány. Az elválási szakasz műtárgyak területén 30, ill. 60 m-ig (K3 típus) lerövidíthető, ha így a műtárgy méretekben előnyök adódnak. A lassítósávok ugyanakkora a szélességűek, mint a főpályán végighaladó sávok. A szigetcsúcs kialakítása A kiválásoknál a felismerhetőség és a közlekedésbiztonság határozza meg a szigetcsúcs célszerű kiépítését. A felismerhetőség miatt a szigetcsúcsot éjszaka is látható jelzőoszloppal (60 cm széles, 120 cm hosszú, 50 cm talaj feletti/szabad magasság) kell megjelölni. A kapcsolódó kis sugarakat az ív külső szélén irányjelző táblákkal vagy szorosan felállított vezetőoszlopokkal (10-től 20 m-ig) kell egyértelművé tenni. A szigetcsúcs előtt a forgalom elől elzárt területen burkolati jelet kell felfesteni, amelynek hatása fényvisszaverő prizmákkal erősíthető. A szigetcsúcs 1,50 m-es szélességű. Ezt csak akkor kell lekerekíteni (r = 0,75 m), ha kivételesen szegély határolja. A szigetcsúcs mögötti felület lehetőség szerint az útpálya magasságában helyezkedjék el, és jelzőtáblákat, egyéb úttartozékokat nem tartalmazhat Becsatlakozások megoldási módjai Kapcsolódási területek Általános elvek Az átmenő főpályán lévő és összekötő ágakon belüli becsatlakozási terület kialakításakor arra kell törekedni, hogy a sebességkülönbségek a behaladó és a főpályán közlekedő gépkocsik között lehetőleg kicsik legyenek, továbbá hogy fokozott biztonság és nagy teljesítőképesség legyen elérhető. Minden bejáratban ezért gyorsítósávok elhelyezése vagy sávok bővítése előirányzott. Ha egy átmenő főpályán kivételesen nincs leállósáv, akkor a gyorsítósávhoz csatlakozva egy kb. 150 m hosszú leállósáv építése szükséges.

12 12 Becsatlakozások típusai átmenő főpályákon A becsatlakozás kialakításánál fontos az ágban meglévő keresztmetszet. Becsatlakozások szabványtípusait a ábra szemlélteti. Az alkalmazási határokat a ábra tartalmazza a B1 B5 bejárattípusoknál. Az egy- és kétsávos összekötő ágak esetében a forgalomterhelési határérték 1200 J/h. Az egysávos bejáratokban megengedhető forgalomnagyságot a ábra mutatja be. (Az ábrák jó közelítő ellenőrzésre alkalmasak a német gyakorlat alapján. A részletesebb forgalmi ellenőrzés a következő fejezetben leírt amerikai gyakorlat szerint javasolt.) Az átmenő főpályán a három forgalmi sávú főpályáknál a forgalomnagyság a és ábrákon láthatónál 1800 J/h-val magasabbra emelhető. Az egysávos becsatlakozás egyszerű gyorsítósávval (B1 típus) a becsatlakozások legáltalánosabb megoldása. Az egysávos összekötő ág (Ö1 keresztmetszet) a forgalom elől elzárt terület szigetcsúcsának elérése előtt felfestéssel 5,00 m-ről 3,45 m-re (3,20 m) szűkül le. A leszűkített becsatlakozást egyszerű gyorsítósávval (B2 típus) akkor kell alkalmazni, ha az összekötő ág Ö2 keresztmetszetű. A két sávos keresztmetszetet a szigetcsúcs elérése előtt a bal sávban elhelyezett forgalom elől elzárt területtel kell szűkíteni, hogy egysávos becsatlakozást lehessen kiépíteni. Az ág végénél a szűkítési területet annyira kell hátrahúzni, hogy az elhúzás időben felismerhető legyen. Szükség esetén az Ö2 keresztmetszetet egy jobboldali forgalom elől elzárt területtel is el szabad húzni. Az egysávos becsatlakozás sávhozzáadással (B3 típus) akkor tervezendő, ha a felhajtó ágban az Ö1 vagy Ö2 keresztmetszet elegendő, a belépő forgalom azonban a B1 vagy B2 típus szerinti becsatlakozással már nem bonyolítható le zavarmentesen. A két sávos becsatlakozást irányrendeződési sávval, belépő- és gyorsítósávval (B4 típus) ill. sávhozzáadással (B5 típus) akkor kell alkalmazni, ha az összekötő ágon forgalmi okok miatt kétsávos keresztmetszetet (Ö3) kell választani. A bal sáv ennél a megoldásnál hozzáadódik a főpályához, a jobb pedig egy gyorsítósávban végződik. Ha a háromsávos főpálya továbbvezetése forgalmi okokkal nem indokolható, akkor az irányrendeződési sáv leghamarabb 500 m-rel a gyorsítósáv vége mögött fejezhető be (B4 típus). A sáv végét a távolsági útmutatást tartalmazó jelzőtáblákkal jelezni kell. A B2, B4 és B5 típusoknál az Ö2 és Ö3 keresztmetszetek helyett irányonként elválasztott keresztmetszetet kell alkalmazni, ha a főpálya egy másik autópályában folytatódik. Ha az egyes ágakat különleges esetekben külön-külön vezetik be az átmenő főpályába, akkor a ábrán vázolt típusok alkalmazhatóak az egyes ágakon.

13 ábra: A főpályához történő becsatlakozás típusai A BB 1 típust akkor kell alkalmazni, ha mindkét becsatlakozás Ö1 vagy Ö2 keresztmetszetű és a teljesítőképesség ellenőrzése a ábra szerint megfelelő eredményt ad. A BB 2 és BB 3 típusokat akkor kell alkalmazni, ha a két ág forgalmi okokból Ö3 keresztmetszetű.

14 A felhajtó pálya vagy ág forgalma F (J/h) b B4 B1 + B2 B5 F 2 a 2. forgalmi sáv F 1 az 1. forgalmi sáv F b B Az átmenő főpálya forgalma F f = F 1 + F 2 (J/h) ábra: Átmenő főpályák bejáratainak alkalmazási határértékei A felhajtó pálya vagy ág forglama F (J/h) b v /v = 60/90 km/h m f v /v = 80/100 km/h m f v /v = 100/120 km/h m f v m = átlagos sebesség a felhajtó pályán vagy ágon v f = átlagos sebesség az átmenő főpálya 1. forgalmi sávján Az átmenő főpálya forgalma F f (J/h) ábra: A különböző forgalomlefolyások esetén megengedett forgalomnagyságok egysávos bejáratoknál

15 ábra: Egymást követő, a főpályához külön csatlakoztatott felhajtó típusok Becsatlakozások az összekötő ágakon belül Becsatlakozások kiépítésénél az összekötő ágakon belül a becsatlakozási pont előtt és után szükséges keresztmetszetek a mértékadóak. Az egymást követő becsatlakozások távolsága összekötő ágakon minimálisan a ábrán megadott értékű legyen. A típusokat az ábra sorolja fel. Az egysávos becsatlakozást egysávos összekötő ágba (BR1 típus) akkor lehet alkalmazni, ha a forgalmi terhelés a becsatlakozás után a B1 főpálya kapcsolathoz tartozó forgalomnagyságot nem lépi túl. Két Ö1 és Ö2 keresztmetszettel rendelkező összekötő ág összekapcsolása akkor alkalmazható, ha a találkozási pont előtt az Ö1 és Ö2 keresztmetszetek elegendőek, az összekapcsolódás után azonban két sávos keresztmetszet válik szükségessé (BR2). Ha egy kétsávos összekötő ágba (Ö2 vagy Ö3 keresztmetszet) egy Ö1 vagy Ö2 keresztmetszetű összekötő ág kapcsolódik, és a betorkolló forgalmi áramlatnak kisebb jelentősége van, mint amelyikbe kapcsolódik, akkor a kialakítás a BR 3 típus szerint történik. A BR1 és BR3 bejáratok kialakításukban csak kis mértékben változnak, ha az egysávos Ö1 keresztmetszet helyett burkolati jelekkel szűkített két sávos Ö2 keresztmetszetet alkalmazunk. Ha a jobbról becsatlakozó összekötő ág Ö3 keresztmetszet szerinti kiépítést követel meg, akkor azt a ábra szerint külön - elválasztva kell az átmenő főpályába bevezetni (BB2 típus).

16 16 Becsatlakozó sávok geometriája ábra: Összekötő pályák és ágak csatlakozása A javasolt méretek a becsatlakozó sávok geometriai elrendezéséhez az 5-36., és 540. ábrákon láthatóak. Ugyanezek az ábrák tartalmazzák az egyes bejáratok hosszait is. Az alkalmazandó elhúzásokat az 5-4. táblázat szerint kell megtervezni. A szigetcsúcs kialakítása A becsatlakozásoknál a szigetcsúcsot a jobb áttekinthetőség érdekében a látást korlátozó úttartozékoktól (növényzettől) mentesen kell tartani. A szigetperemek és a forgalom elől elzárt terület vezetésével, a behaladó gépkocsik számára egy lehetőleg rövid úton elérhető párhuzamos vezetést kell biztosítani. Fényvisszaverő prizmák alkalmazásával vezetés hatékonysága fokozható. A szigetcsúcs 1,50 m-es szélességű. Ezt csak akkor kell lekerekíteni (r = 0,75 m), ha az kivételesen szegéllyel határolt.

17 17 Külön szintű csomópont forgalomtechnikai megoldását a Függelékben látható ábra mutatja.

8. Külön szintű csomópontok

8. Külön szintű csomópontok SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI TANSZÉK KÖZÚTI FORGALOMTECHNIKA 1. Tantárgykód: NGB_ET009_1 8. Külön szintű csomópontok Dr. Kálmán László egyetemi adjunktus Győr, 2014.

Részletesebben

Utak és környezetük tervezése

Utak és környezetük tervezése Dr. Fi István Utak és környezetük tervezése 2 A. előadás: Külterületi csomópontok forgalomtechnikai kialakításai Alapelvek Beépített területen kívül az alkalmazási formákra az alábbi alapelvek érvényesek:

Részletesebben

Utak és környezetük tervezése

Utak és környezetük tervezése Dr. Fi István Utak és környezetük tervezése 7A. előadás: Rámpák és rámpakapcsolatok a HCM '94 alapján A rámpa elemei A rámpa olyan útszakaszként definiálható, melynek két út közötti kapcsolat létrehozása

Részletesebben

Keresztmetszeti kialakítás, átmeneti szakaszok, fizikai elválasztás

Keresztmetszeti kialakítás, átmeneti szakaszok, fizikai elválasztás Keresztmetszeti kialakítás, átmeneti szakaszok, fizikai elválasztás dr. Csorja Zsuzsanna és társai: Felméri Béla, Hóz Erzsébet, Jákli Zoltán, Dr. Koren Csaba, Püski Ottó, Tóthné Temesi Kinga, Siska Tamás

Részletesebben

Infrastruktúra tervezési gyakorlat

Infrastruktúra tervezési gyakorlat Infrastruktúra tervezési gyakorlat Közúti munkarész 2. rész 1 Alapadatok BELTERÜLETI I. RENDŰ FŐÚT TERVEZÉSI OSZTÁLY: B.III. HÁLÓZATI FUNKCIÓ: b KÖRNYEZETI KÖRÜLMÉNY: B TERVEZÉSI SEBESSÉG: 60 KM/H TERVEZÉSI

Részletesebben

Kerékpárforgalmi létesítmények tervezése

Kerékpárforgalmi létesítmények tervezése ÚT 2-1.203:2006 Kerékpárforgalmi létesítmények tervezése 13. Útépítési Akadémia 2007-12-06 Kerékpárforgalmi létesítmények: Kerékpárút Gyalog és, Kerékpársáv (közösségi közlekedéssel közös sávok is) Kisforgalmi

Részletesebben

Hossz-szelvény tervezés

Hossz-szelvény tervezés Hossz-szelvény tervezés Hossz-szelvény terepvonala Keresztszelvények terepvonala Magassági vonalvezetés tervezése Keresztszelvények megtekintése Földtömegeloszlás Vonalvezetés ellenőrzése 1 Hossz-szelvény

Részletesebben

T-01/2015. Tel: 30/677-6080. Kelt:

T-01/2015. Tel: 30/677-6080. Kelt: Terv megnevezése: Celica 2004 Mérnöki Szolgáltató Kft. Tervszám: T-01/2015 Kiskőrös-Kalocsa 153 sz. vasútvonal 98+13 vkm, 5309 sz. út 0+893 km terelőút kiépítésének engedélyezési terve és a vasúti átjáró

Részletesebben

A MŰSZAKI SZABÁLYOZÁS HATÁSA A TERVEK MINŐSÉGÉRE

A MŰSZAKI SZABÁLYOZÁS HATÁSA A TERVEK MINŐSÉGÉRE A MŰSZAKI SZABÁLYOZÁS HATÁSA A TERVEK MINŐSÉGÉRE Keresztes László Eger, 2017. október 19. Tervezés: Jogszabály: NFM rendelet a közutak tervezéséről (KTSZ-rendelet) UME: - KTSZ-UME - Kerékpárforgalmi létesítmények

Részletesebben

Javaslatok a Mogyoródi út kerékpárosbarát felújításához

Javaslatok a Mogyoródi út kerékpárosbarát felújításához Javaslatok a Mogyoródi út kerékpárosbarát felújításához Meglévő helyzet A Mogyoródi út tradicionálisan Budapest forgalmas kerékpáros útvonalai közé tartozik. A Hungária körút és Róna utca közötti szakasza

Részletesebben

Utak és környezetük tervezése

Utak és környezetük tervezése Dr. Fi István Utak és környezetük tervezése 3 A. előadás: Szintbeli csomópontok kapacitása Szintbeli jelzőtáblával szabályozott csomópontok méretezési kérdései A csomópontok az úthálózatok kritikus pontjai.

Részletesebben

Forgalomtechnikai beruházások 1. Korlátok 2. Körforgalmak

Forgalomtechnikai beruházások 1. Korlátok 2. Körforgalmak Forgalomtechnikai beruházások 1. Korlátok 2. Körforgalmak Dr. Lányi Péter Közlekedési Infrastruktúra Főosztály 2009. október 16. 1 www.maut.hu 2 www.maut.hu 3 www.maut.hu 4 www.maut.hu 5 www.maut.hu 6

Részletesebben

1.1 A CSOMÓPONTI ALAPESETEK GEOMETRIAI ELRENDEZÉSE

1.1 A CSOMÓPONTI ALAPESETEK GEOMETRIAI ELRENDEZÉSE 1 1.1 A CSOMÓPONTI ALAPESETEK GEOMETRIAI ELRENDEZÉSE 1.1.1 Külterületi csomópontok Alapvető megállapítások Külterületi csomópontok esetén a nagyobb sebességek miatt megkívánt forgalomtechnikai egységesség

Részletesebben

LÉTESÍTMÉNYTÍPUSOK ALAPELVEK. Kerékpárosbarát közlekedéstervezés

LÉTESÍTMÉNYTÍPUSOK ALAPELVEK. Kerékpárosbarát közlekedéstervezés LÉTESÍTMÉNYTÍPUSOK 1 ALAPELVEK Kerékpárforgalmi hálózat: minden felület, ahol nem tilos kerékpározni Ezen belül: kerékpárforgalmi létesítmények Beavatkozás sorrendje: 2. Konfliktuspontok kezelése 4. Elválasztott

Részletesebben

A Magyarországon használatos illetve itt kifejlesztett kapacitásszámítási eljárások

A Magyarországon használatos illetve itt kifejlesztett kapacitásszámítási eljárások 28. Szintbeni csomópontok kapacitása A Magyarországon használatos illetve itt kifejlesztett kapacitásszámítási eljárások 28. 1. Szintbeli jelzőtáblával szabályozott csomópontok méretezési kérdései, bevezetés

Részletesebben

7. Szintbeni csomópontok

7. Szintbeni csomópontok SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI TANSZÉK KÖZÚTI FORGALOMTECHNIKA 1. Tantárgykód: NGB_ET009_1 7. Szintbeni csomópontok Dr. Kálmán László egyetemi adjunktus Győr, 2014. január

Részletesebben

A tervezési sebesség nagyságát a következő tényezők befolyásolják:

A tervezési sebesség nagyságát a következő tényezők befolyásolják: A vonalvezetés és a tervezési sebesség kapcsolata A tervezési sebesség (vt) befolyásolja a vonalvezetés általános jellegét, megszabja a vonalvezetés minimális és maximális határértékeit. határértékeit

Részletesebben

ÚJFEHÉRTÓ 0357 ÉS 0348 KÜLTERÜLETI UTAK ÚTEFLÚJÍTÁSA. Műszaki leírás

ÚJFEHÉRTÓ 0357 ÉS 0348 KÜLTERÜLETI UTAK ÚTEFLÚJÍTÁSA. Műszaki leírás Székhely: 4400 Nyíregyháza, Bujtos utca 17. Tel/fax: +36-42-784-485 +36-30-743-0130 E-mail: iroda@aquak-kft.hu Műszaki leírás Megrendelő: Újfehértó Város Önkormányzata 4244 Újfehértó, Szent István út 10.

Részletesebben

16. Veszélyt jelző táblák

16. Veszélyt jelző táblák 16. Veszélyt jelző táblák (1) A veszélyt jelző táblák: a) Veszélyes útkanyarulat balra (64. ábra), Veszélyes útkanyarulat jobbra (65. ábra); 64. ábra 65. ábra b) Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok ;

Részletesebben

Közlekedési áramlatok MSc. A közúti áramlatok levezetésére szolgáló infrastruktúra jellemzése, fázisidőtervezés, hangolás

Közlekedési áramlatok MSc. A közúti áramlatok levezetésére szolgáló infrastruktúra jellemzése, fázisidőtervezés, hangolás Közlekedési áramlatok MSc A közúti áramlatok levezetésére szolgáló infrastruktúra jellemzése, fázisidőtervezés, hangolás A csomópontok és útvonalak minősítésének szükségessége A csomópontok és útvonalak

Részletesebben

Önmagukat magyarázó utak tervezési szempontjai

Önmagukat magyarázó utak tervezési szempontjai Önmagukat magyarázó utak tervezési szempontjai Dr. Koren Csaba Önmagát magyarázó az az út, amelyen az út kialakításából egyértelmű a járművezető számára, hogy hogyan kell viselkednie (pl. melyik sávon,

Részletesebben

A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata

A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata 1 A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata 6 Az áramlatsűrűség (forgalomsűrűség) a követési távolsággal ad egyértelmű összefüggést: a sűrűség reciprok értéke a(z) (átlagos) követési távolság.

Részletesebben

A gyorsutak bevezetése és kivezetése, az új autóúti keresztmetszet

A gyorsutak bevezetése és kivezetése, az új autóúti keresztmetszet A gyorsutak bevezetése és kivezetése, az új autóúti keresztmetszet Előzmények 2011 Gyorsút 2016-2017(?) Folyamatok, célok, megoldások infrastrukturális beruházások volumenének növekedése Költséghatékonyság

Részletesebben

Az úttervezés munkája három, szinte mindig párhuzamosan készítendő, egymással állandóan. elkészítéséből áll: (helyszínrajz),

Az úttervezés munkája három, szinte mindig párhuzamosan készítendő, egymással állandóan. elkészítéséből áll: (helyszínrajz), FELTÁRÓUTAK UTAK TERVEZÉSE 1 Az úttervezés három fő tervcsoportja 2 Feltáróutak utak tervezése Az úttervezés munkája három, szinte mindig párhuzamosan készítendő, egymással állandóan kölcsönhatásban álló

Részletesebben

sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon

sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon KözOP-3.5.0-09-11-2012-0018 2+1 1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon 2. pont. Folyamatos 3 sávos (2+1 / 1+2) utak hálózati alkalmazási lehetőségei távlati gyorsforgalmi (

Részletesebben

Utak és környezetük tervezése

Utak és környezetük tervezése Dr. Fi István Utak és környezetük tervezése Autópályák szolgáltató létesítményei 1 Autópályák szolgáltató létesítményei Az európai gyakorlattal összhangban a magyar autópályák és autóutak mellé telepítendő

Részletesebben

18. Útburkolati jelek

18. Útburkolati jelek 18. Útburkolati jelek (1) Az útburkolati jelek: a) úttest szélét jelző vonal: hosszirányú folytonos az útkereszteződésnél szaggatott vonal; b) 146 terelővonal: hosszirányú egy vagy [olyan útszakaszon,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Maglód Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottságának október 24-ei ülésére 5. napirend

ELŐTERJESZTÉS. Maglód Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottságának október 24-ei ülésére 5. napirend ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottságának 2016. október 24-ei ülésére 5. napirend Napirend tárgya: Lakossági kezdeményezés lakó-pihenő övezet kialakítására

Részletesebben

2+1-1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon

2+1-1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon Közlekedési Tagozat 2+1-1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon 1 5. Közlekedési magatartás a 2+1 sávos utakon Siska Tamás és társai: Tóthné Temesi Kinga, dr. Csorja Zsuzsanna,

Részletesebben

AZ M0 DÉLI SZEKTOR KAPACITÁSBŐVÍTŐ REKONSTRUKCIÓJÁNAK TERVEZÉSE

AZ M0 DÉLI SZEKTOR KAPACITÁSBŐVÍTŐ REKONSTRUKCIÓJÁNAK TERVEZÉSE AZ M0 DÉLI SZEKTOR KAPACITÁSBŐVÍTŐ REKONSTRUKCIÓJÁNAK TERVEZÉSE PANKOTAI CSABA UNITEF 83 Zrt. Konferencia a betonburkolat építés 2011. évi eseményeiről Budapest, 2011 szeptember 29. Tartalom 1. Az M0 útgyűrű

Részletesebben

sávos utak forgalomlefolyása

sávos utak forgalomlefolyása KözOP-3.5.0-09-11-2012-0018 2+1 1+2 sávos utak forgalomlefolyása A 2+1 1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon Kiegészítő kutatási és elemzési feladatok végzése ajánlatkérő részére

Részletesebben

13. Gyalogos közlekedés

13. Gyalogos közlekedés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI TANSZÉK KÖZÚTI FORGALOMTECHNIKA 1. Tantárgykód: NGB_ET009_1 13. Gyalogos közlekedés Dr. Kálmán László egyetemi adjunktus Győr, 2014. január

Részletesebben

Nemzetközi aktualitások, hazai vizsgálatok és mérések tapasztalatai

Nemzetközi aktualitások, hazai vizsgálatok és mérések tapasztalatai Nemzetközi aktualitások, hazai vizsgálatok és mérések tapasztalatai Hóz Erzsébet és társai (Dr. Csorja Zsuzsanna, Felméri Béla, Jákli Zoltán, Dr. Koren Csaba, Püski Ottó, Tóthné Temesi Kinga, Siska Tamás)

Részletesebben

Beton pályaburkolatok tervezése és építése. Vörös Zoltán UTIBER Kft 2008. november

Beton pályaburkolatok tervezése és építése. Vörös Zoltán UTIBER Kft 2008. november Beton pályaburkolatok tervezése és építése Vörös Zoltán UTIBER Kft 2008. november Általános előírások Betonburkolatok - Hézagaiban vasalt betonburkolatok (hossz- és kereszthézagok) - Hézag nélküli betonburkolatok

Részletesebben

KÖZÚTI VISSZATARTÓ RENDSZEREK UTAKON ÉS HIDAKON. SOPRON 2011. MÁJUS 3-4. Dr. Csorja Zsuzsa Kolozsi Gyula

KÖZÚTI VISSZATARTÓ RENDSZEREK UTAKON ÉS HIDAKON. SOPRON 2011. MÁJUS 3-4. Dr. Csorja Zsuzsa Kolozsi Gyula KÖZÚTI VISSZATARTÓ RENDSZEREK UTAKON ÉS HIDAKON SOPRON 2011. MÁJUS 3-4. Dr. Csorja Zsuzsa Kolozsi Gyula KORLÁT FELADATA VÉDI A JÁRMŰVET ÉS A JÁRMŰBEN ÜLŐKET A PÁLYÁRÓL LETÉRÉSTŐL, ÜTKÖZÉSTŐL, ILLETVE AZ

Részletesebben

Csomópontok és üzemi létesítmények

Csomópontok és üzemi létesítmények Csomópontok és üzemi létesítmények Az utak egyes szakaszain lévő útbecsatlakozásokat, útkereszteződéseket és útelágazásokat csomópontoknak nevezzük. A csomópontok feladata a csatlakozó, keresztező és elágazó

Részletesebben

1 Egyszintű csomópont fejlesztési fokozatok

1 Egyszintű csomópont fejlesztési fokozatok 1 Egyszintű csomópont fejlesztési fokozatok 16 Az általános irányelveknek való megfelelés érdekében szükséges lehet a meglévő vagy kialakításra kerülő egyszintű csomópontokat fejleszteni, melynek a lehetséges

Részletesebben

Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre

Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre KRESZ-módosítási javaslatok a városi közútkezelő szempontjából Lendvai Gábor Forgalomtechnikai munkatárs Budapesti

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS. Üllő, Árvácska utca burkolatfelújítás kiviteli terve

MŰSZAKI LEÍRÁS. Üllő, Árvácska utca burkolatfelújítás kiviteli terve 1 MŰSZAKI LEÍRÁS Üllő, Árvácska utca burkolatfelújítás kiviteli terve 1. Előzmények: Üllő Város Önkormányzata az Árvácska utcában burkolatrekonstrukciót és útpálya szélesítést kíván végezni. A felújítás

Részletesebben

A tényekhez igazodó úthálózat-fejlesztésért III. dr. Rigó Mihály okl. erdımérnök okl. építımérnök

A tényekhez igazodó úthálózat-fejlesztésért III. dr. Rigó Mihály okl. erdımérnök okl. építımérnök A tényekhez igazodó úthálózat-fejlesztésért III. dr. Rigó Mihály okl. erdımérnök okl. építımérnök A mostani összeállításommal kiegészítem a korábbi írásomat: http://www.mernokkapu.hu/fileok/2/a_tenyekhez_igazodo_uthalozat.pdf

Részletesebben

Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor

Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor 1 Előzmények A lehetőség: KRESZ (2010.01.01) A módosítás előtt: (3) Ha az Egyirányú forgalmú út jelzőtáblák (104. és 105.

Részletesebben

Utak és környezetük tervezése

Utak és környezetük tervezése Dr. Fi István Utak és környezetük tervezése 3A előadás: Vonalvezetési elvek Vonalvezetési elvek Vonalvezetés az útvonalat alkotó egyenesek és ívek elrendezése. A vonalvezetés ismérve az ívesség (I) (lásd

Részletesebben

A hídnyilvántartás múltja és jelene

A hídnyilvántartás múltja és jelene A hídnyilvántartás múltja és jelene Dr. Träger Herbert tanácsadó, KKK Sopron, 2011. november 29. 2016.09.01. 1 Tartalom A hídnyilvántartás fogalma A hídnyilvántartás története A hídnyilvántartás jelentősége

Részletesebben

FELTÁRÓUTAK UTAK TERVEZÉSE

FELTÁRÓUTAK UTAK TERVEZÉSE FELTÁRÓUTAK UTAK TERVEZÉSE 1 Az úttervezés három fő tervcsoportja 2 Feltáróutak utak tervezése Az úttervezés munkája három, szinte mindig párhuzamosan készítendő, egymással állandóan kölcsönhatásban álló

Részletesebben

Kerékpársáv emelt szinten tervezési útmutató a koppenhágai típusú kerékpársávra

Kerékpársáv emelt szinten tervezési útmutató a koppenhágai típusú kerékpársávra Kerékpársáv emelt szinten tervezési útmutató a koppenhágai típusú kerékpársávra Kovács Gergely - Vincze Tibor TRENECON COWI Kft. 2 Kerékpárút Elválasztott megelőzi a nagy sebesség-különbségből, rossz látási

Részletesebben

A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében

A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a 2011. július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében (Tájékoztató jogszabálykivonat) Az A. Függelék A/20. számú melléklete

Részletesebben

sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon

sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon KözOP-3.5.0-09-11-2012-0018 2+1 1+2 sávos problémakör a hazai gyorsforgalmi utakon és autópályákon 5. munkarész: Közúti biztonsági felülvizsgálatok (M15, M2, M70, 4. sz. főút Abony elkerülője) Hamza Zsolt,

Részletesebben

Az M0 útgyűrű keleti szektor M5 autópálya új 4. sz. főút közötti szakaszának tervezése beton burkolattal

Az M0 útgyűrű keleti szektor M5 autópálya új 4. sz. főút közötti szakaszának tervezése beton burkolattal Az M0 útgyűrű keleti szektor M5 autópálya új 4. sz. főút közötti szakaszának tervezése beton burkolattal Előadás az Útépítési akadémia 5. sz. szimpóziumára 2006. május 16. Az előadást készítette: Fekete

Részletesebben

KIEGÉSZÍTÉS TANULMÁNY D O M B Ó V Á R. város. belterületén a Dombó Pál és a Bezerédj utcák forgalmi rend megváltoztatási lehetőségéről. 2015.

KIEGÉSZÍTÉS TANULMÁNY D O M B Ó V Á R. város. belterületén a Dombó Pál és a Bezerédj utcák forgalmi rend megváltoztatási lehetőségéről. 2015. KIEGÉSZÍTÉS TANULMÁNY D O M B Ó V Á R város belterületén a Dombó Pál és a Bezerédj utcák forgalmi rend megváltoztatási lehetőségéről 2015. május 17 A Kiegészítés a tanulmány szerves része, attól el nem

Részletesebben

Gyorsutak jellemzői, tervezése, előnyök-hátrányok

Gyorsutak jellemzői, tervezése, előnyök-hátrányok Gyorsutak jellemzői, tervezése, előnyök-hátrányok Gyorsút tervezésének bemutatása konkrét példákon keresztül Horváth Anikó Kiemelt projektvezető UTIBER Kft. 1 Bemutatásra kerülő gyorsutak R67 gyorsút Kaposfüred

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV KÖZLEKEDÉSI ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ VIZSGÁLAT ÉS TERV

MÓDOSÍTOTT TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV KÖZLEKEDÉSI ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ VIZSGÁLAT ÉS TERV 2. DOMASZÉK KÖZSÉG MÓDOSÍTOTT TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV KÖZLEKEDÉSI ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ VIZSGÁLAT ÉS TERV - 2 - TARTALOMJEGYZÉK KÖZLEKEDÉSI ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZ Közlekedési Felügyelet levele 2002. 03.

Részletesebben

KERESZTMETSZETI TERVEZÉS. Három fő feladatcsoport megoldását jelenti: Koncepcionális tervezés Geometriai tervezés Szerkezeti tervezés

KERESZTMETSZETI TERVEZÉS. Három fő feladatcsoport megoldását jelenti: Koncepcionális tervezés Geometriai tervezés Szerkezeti tervezés KERESZTMETSZETI TERVEZÉS Három fő feladatcsoport megoldását jelenti: Koncepcionális tervezés Geometriai tervezés Szerkezeti tervezés 1 Az útkeresztmetszet koncepcionális tervezése A koncepcionális vagy

Részletesebben

Melléklet a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelethez

Melléklet a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelethez 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet a közúti jelzőtáblák megtervezésének, alkalmazásának és elhelyezésének követelményeiről A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. -a (3) bekezdése b) pontjának

Részletesebben

Közúti infrastruktúra közlekedésbiztonsági kezelésének (KBHV, KBA) tapasztalatai beruházói szemszögből. Balatonföldvár, Egyházy Zita - NIF Zrt.

Közúti infrastruktúra közlekedésbiztonsági kezelésének (KBHV, KBA) tapasztalatai beruházói szemszögből. Balatonföldvár, Egyházy Zita - NIF Zrt. Közúti infrastruktúra közlekedésbiztonsági kezelésének (KBHV, KBA) tapasztalatai beruházói szemszögből Balatonföldvár, Egyházy Zita - NIF Zrt. - Közúti biztonsági hatásvizsgálatok szerepe a közúti projektek

Részletesebben

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák Autópálya Autópálya Autópálya. kilométerre...km...km...km Autóút Autóút. Kilométerre Autóút Autóút. Kilométerre Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák

Részletesebben

5. FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK (ezen előírás alkalmazásában)

5. FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK (ezen előírás alkalmazásában) 5. FOGALOMMEGHATÁROZÁSOK (ezen előírás alkalmazásában) Akadálymentes: az épített környezet akkor, ha annak kényelmes, biztonságos, önálló használata minden ember számára biztosított, ideértve azokat az

Részletesebben

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok Munkabizottsági anyag (Deák János, Dr. Fülöp Ágnes, Hóz Erzsébet, Dr. Major Róbert, Siska Tamás) KTI,

Részletesebben

/2016-NFM. számú előterjesztéshez

/2016-NFM. számú előterjesztéshez 1 Melléklet a JEF/ /2016-NFM. számú előterjesztéshez A nemzeti fejlesztési miniszter./2016. ( ) NFM rendelete a közutak tervezéséről A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdés b)

Részletesebben

Érettségi feladatok: Trigonometria 1 /6

Érettségi feladatok: Trigonometria 1 /6 Érettségi feladatok: Trigonometria 1 /6 2003. Próba 14. Egy hajó a Csendes-óceán egy szigetéről elindulva 40 perc alatt 24 km-t haladt észak felé, majd az eredeti haladási irányhoz képest 65 -ot nyugat

Részletesebben

ÚTHÁLÓZAT Mérnök Iroda Kft. 2800 Tatabánya, Szent Borbála tér 6. II.em. 6. Tel.: 34/309-399; Tel/Fax: 34/309-400 E-mail: tracktor@axelero.

ÚTHÁLÓZAT Mérnök Iroda Kft. 2800 Tatabánya, Szent Borbála tér 6. II.em. 6. Tel.: 34/309-399; Tel/Fax: 34/309-400 E-mail: tracktor@axelero. Tata város ( térsége) Szerkezeti- és szabályozási tervének módosítása Közlekedési vizsgálat és javaslat A tervezési területet közlekedési szempontból délről az, északról a 1363/18 hrsz.-ú út (Fényes fürdő

Részletesebben

ISM S É M T É LŐ TL Ő KÉ K R É D R É D S É E S K

ISM S É M T É LŐ TL Ő KÉ K R É D R É D S É E S K ISMÉTLŐ KÉRDÉSEK Fényjelző készülékek 1 lencsés? 2 lencsés? 3 lencsés? Gyalogos fényjelző készülék? Mi a különbség a nyíl alakú zöld és a tele zöld fény között? Rendőri jelzések Fő jelzés? Kiegészítő karjelzés?

Részletesebben

Biztonságos infrastruktúra menedzsment-támogató rendszer. A 82.sz. főút vizsgálata

Biztonságos infrastruktúra menedzsment-támogató rendszer. A 82.sz. főút vizsgálata Biztonságos infrastruktúra menedzsment-támogató rendszer A 82.sz. főút vizsgálata Kutatási feladat Biztonságos infrastruktúra menedzsmenttámogató rendszer kialakítása Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2013.

Részletesebben

Tiszaújváros, út-járda kapcsolatok akadálymentesítésének kiviteli terve RTP-3/2015

Tiszaújváros, út-járda kapcsolatok akadálymentesítésének kiviteli terve RTP-3/2015 Tiszaújváros, út-járda kapcsolatok akadálymentesítésének kiviteli terve Tervezte: RT-PLAN Kft. 3519 Miskolc Iglói u. 3. 1/1. Tel: (46)450-527 (70) 317-2112 Email:reko@rt-plan.com Tervszám: RTP-3/2015 www.rt-plan.com

Részletesebben

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák 17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák (1) A tájékoztatást adó jelzőtáblák a következők: a) 113 Kijelölt gyalogos-átkelőhely (103. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úttestet a táblánál útburkolati jellel kijelölt

Részletesebben

A 8. sz. főút és térségének fejlesztési elképzelései Veszprém megye vonatkozásában április 18.

A 8. sz. főút és térségének fejlesztési elképzelései Veszprém megye vonatkozásában április 18. A 8. sz. főút és térségének fejlesztési elképzelései Veszprém megye vonatkozásában 2013. április 18. Országos Területrendezési Terv kivágat 8. sz. főút térsége A gyorsforgalmi- és főúthálózat nagytávú

Részletesebben

Feladatok MATEMATIKÁBÓL II.

Feladatok MATEMATIKÁBÓL II. Feladatok MATEMATIKÁBÓL a 12. évfolyam számára II. 1. Alakítsuk át a következő kifejezéseket úgy, hogy teljes négyzetek jelenjenek meg: a) x 2 2x + b) x 2 6x + 10 c) x 2 + x + 1 d) x 2 12x + 11 e) 2x 2

Részletesebben

Mozgás köríves útpályán

Mozgás köríves útpályán Mozgás köríves útpályán Az úttervezés számára alapvető fontosságú annak ismerete, hogy egy R sugarú körívben v sebességgel haladó gépkocsi biztonsága hogyan alakul, ezt milyen mértékben befolyásolja a

Részletesebben

MAGYAR KERÉKPÁROSKLUB www.kerekparosklub.hu

MAGYAR KERÉKPÁROSKLUB www.kerekparosklub.hu MAGYAR KERÉKPÁROSKLUB www.kerekparosklub.hu ÉRDEKVÉDELEM KÉPVISELET JOGSEGÉLY- SZOLGÁLAT BIZTOSÍTÁS KERÉKÁROS INFORMÁCIÓK Cím: BFFF Közlekedési Ügyosztály részére V. kerület, VII. kerület és XIII. kerület

Részletesebben

ÚTHÁLÓZAT Mérnök Iroda Kft Tatabánya, Szent Borbála tér 6. II.em. 6. Tel.: 34/ ; Tel/Fax: 34/

ÚTHÁLÓZAT Mérnök Iroda Kft Tatabánya, Szent Borbála tér 6. II.em. 6. Tel.: 34/ ; Tel/Fax: 34/ Tartalomjegyzék Tata Város Kőkúti tömb szabályozási terv Közlekedési alátámasztó munkarész UK 001. UK 003. UK 004. Műszaki leírás Helyszínrajz Mintakeresztszelvények Munkaszám: 675/2017. Tatabánya, 2017.

Részletesebben

KIÜRÍTÉS SZÁMÍTÁS (Szabadtéri rendezvényre)

KIÜRÍTÉS SZÁMÍTÁS (Szabadtéri rendezvényre) VIDOR FESZTIVÁL 2018 Nyíregyháza, Kossuth tér Nagyszínpad KIÜRÍTÉS SZÁMÍTÁS (Szabadtéri rendezvényre) VIDOR FESZTIVÁL 2017 2018. augusztus 24-szeptember 1. Nyíregyháza, 2018. 07. 22. Készítette: Tempó-Loki

Részletesebben

1656/2017. (IX. 13.) Korm. határozat Magyarország rövidés középtávú közútfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások összehangolásával és

1656/2017. (IX. 13.) Korm. határozat Magyarország rövidés középtávú közútfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások összehangolásával és 1656/2017. (IX. 13.) Korm. határozat Magyarország rövidés középtávú közútfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások összehangolásával és azok 2022-ig történő megvalósításával összefüggő egyes

Részletesebben

Törökbálinti útról nyitandó, Budapest felé irányuló autópálya kapcsolat

Törökbálinti útról nyitandó, Budapest felé irányuló autópálya kapcsolat ~. MÚEGYETEM 17 82 BME Út és Vasútépítési Tanszék Törökbálinti útról nyitandó, Budapest felé irányuló autópálya kapcsolat '" 1..,/ I Készült az Érd és Térsége Szcnnyvízclvczctési- és Szennyvíztisztítási

Részletesebben

Mezőgazdasági infrastruktúra alapjai 4.

Mezőgazdasági infrastruktúra alapjai 4. Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr Kosztka Miklós Mezőgazdasági infrastruktúra alapjai 4. MGIN4 modul A mezőgazdasági utak keresztmetszete SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi terméket

Részletesebben

Utak és környezetük tervezése

Utak és környezetük tervezése Dr. Fi István Utak és környezetük tervezése 11A. előadás: Az úttervezés tárgya Az úthálózat felépítése Az úttervezés tárgya: új közutak létesítése és a meglévők korszerűsítése. Közutakon állami és önkormányzati

Részletesebben

Kerékpárút építése Nagycenk és Pereszteg községek között TOP GM

Kerékpárút építése Nagycenk és Pereszteg községek között TOP GM Kerékpárút építése Nagycenk és Pereszteg községek között TOP-3.1.1-15-GM1-2016-00016 Kedvezményezett: Nagycenk Nagyközség Önkormányzata 9485 Nagycenk, Gyár u. 2. A projekt megvalósítási időszaka: 2017.06.01.

Részletesebben

Kerékpáros forgalomtechnika és biztonság néhány összefüggése

Kerékpáros forgalomtechnika és biztonság néhány összefüggése Forgalmász napok Sopron, 2013. június 12-13. Kerékpáros forgalomtechnika és biztonság néhány összefüggése Vincze Tibor vin@trenecon.hu 1 2013.06.24. Tartalom 1. Miként látjuk a kerékpárost? 2. Kívánatos

Részletesebben

Vágánykapcsolások. Szabványos vágánykapcsolások

Vágánykapcsolások. Szabványos vágánykapcsolások Gyakorlati segédlet 003 3. óra (v1.) 10/1 Vágánykacsolások A vágányok kitérőkkel, illetve átszelésekkel történő összekacsolását nevezzük vágánykacsolásnak vagy vágánykacsolatnak. A vágánykacsolatok éítőelemei

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS TERVEZÉSI ELŐÍRÁSOK

1. ÁLTALÁNOS TERVEZÉSI ELŐÍRÁSOK 1. ÁLTALÁNOS TERVEZÉSI ELŐÍRÁSOK Az országos és a helyi közutak hálózatot alkotnak. A közúti fejlesztési javaslatok a különböző szintű, az ötévenként, valamint a területrendezési tervek felülvizsgálatakor

Részletesebben

A 2x1 sávos autóutak baleseti helyzetét vizsgáló szakértői munkacsoport ÁLLÁSFOGLALÁSA

A 2x1 sávos autóutak baleseti helyzetét vizsgáló szakértői munkacsoport ÁLLÁSFOGLALÁSA A 2x1 sávos autóutak baleseti helyzetét vizsgáló szakértői munkacsoport ÁLLÁSFOGLALÁSA Előzmények Az M15 és M70 autóutakon 2011. júniusban történt tragikus közlekedési balesetek kapcsán a 2x1 sávos autóutak

Részletesebben

Utak tervezése, és s fenntartása. és útburkolati jelek. Dr. Timár András, professor emeritus Dr. Lindenbach Ágnes, egyetemi tanár PTE MIK

Utak tervezése, és s fenntartása. és útburkolati jelek. Dr. Timár András, professor emeritus Dr. Lindenbach Ágnes, egyetemi tanár PTE MIK BSc. - KÖZLEKEDÉSTERVEZÉS S I. Utak tervezése, építése és s fenntartása 5. előadás: A közúti k jelzések: közúti jelzőtábl blák,, jelzőlámp mpák és útburkolati jelek Dr. Timár András, professor emeritus

Részletesebben

Utak és környezetük tervezése

Utak és környezetük tervezése Dr. Fi István Utak és környezetük tervezése 17A. előadás: A hossz-szelvény tervezési elemei A hosszesés Az útpálya hosszirányú esését lehetőleg alacsonyan kell tartani. Előnyös, ha a hosszesés 4,0 %-nál

Részletesebben

GEOplaner Építőipari Tervező KFT

GEOplaner Építőipari Tervező KFT P É T F Ü R D Ő PÉTFÜRDŐ, BERHIDAI ÚT ISKOLA UTCA CSATLAKOZÁSÁBAN ÁTERESZ MEGHOSSZABBÍTÁS TERVE TERVSZÁM: 718/15 MEGRENDELŐ: PÉTFÜRDŐ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 8105 PÉTFÜRDŐ, BERHIDAI ÚT 6. KÉSZÍTETTE:

Részletesebben

A kerékpárforgalmi hálózatfejlesztés lépései

A kerékpárforgalmi hálózatfejlesztés lépései TANDEM MÉRNÖKIRODA Kft. Postacím: 1300 Bp. Pf. 4. / Iroda: 1033 Budapest Polgár u. 12. Tel.: (1) 368-83-43; Tel./Fax: (1) 453-24-49 pej.kalman@tandemkft.hu www.tandemkft.hu Mobile2020- Kerékpárbarát közlekedéstervezés

Részletesebben

A Magyar Kerékpárosklub közlekedési munkacsoportja az alábbi észrevételeket teszi a tárgyi tervvel kapcsolatban:

A Magyar Kerékpárosklub közlekedési munkacsoportja az alábbi észrevételeket teszi a tárgyi tervvel kapcsolatban: Címzett: Tárgy: Tőkés Balázs Innovációs munkatárs, BKK Kerepesi út útfelújítás javaslatok Tisztelt Tőkés Balázs! A Magyar Kerékpárosklub közlekedési munkacsoportja az alábbi észrevételeket teszi a tárgyi

Részletesebben

1. TÉRSÉGI KAPCSOLATOK 2. TELEPÜLÉSI ÚTHÁLÓZAT

1. TÉRSÉGI KAPCSOLATOK 2. TELEPÜLÉSI ÚTHÁLÓZAT KÖZLEKEDÉSI MUNKARÉSZ 1. TÉRSÉGI KAPCSOLATOK Kemeneshőgyész a 8405. jelű Nyárád- Kemeneshőgyész és a 8412. jelű Várkesző- Vönöck összekötő utak csomópontjában található. A település a térség kistérségi

Részletesebben

Egy háromszintes irodaépület kiürítése

Egy háromszintes irodaépület kiürítése Egy háromszintes irodaépület kiürítése Az épület kialakítása, a geometriai viszonyok, a jelenlévők száma mind meghatározza az épület, tűzszakasz elhagyásához szükséges időtartamot. A kiürítési számításnál

Részletesebben

Megrendelő: Budakalászi völgyhíd tervezése az M0 autóút északi szektorának továbbépítése kapcsán

Megrendelő: Budakalászi völgyhíd tervezése az M0 autóút északi szektorának továbbépítése kapcsán Megrendelő: Budakalászi völgyhíd tervezése az M0 autóút északi szektorának továbbépítése kapcsán Előadók: Baranovszky Ádám Kővári Ákos Az előadás tartalma: Projekt és az M0 autóút rövid bemutatása M0 északi

Részletesebben

1.2 Általános közlekedési kapcsolatok, közlekedés-földrajzi helyzet

1.2 Általános közlekedési kapcsolatok, közlekedés-földrajzi helyzet Tsz.: VV-T 2014 05 VONALVEZETŐ Mérnöki és Gazdaságfejlesztő Kft. 6000 Kecskemét, Katona József tér 6. II./8A Tel.: 76/486-610, Fax: 76/506-199 www.vonalvezeto.hu, vonalvezeto@vonalvezeto.hu Tsz.: VV-T

Részletesebben

11. A KÖZÚTI FORGALOM OKOZTA ZAJ (az MSz 07 3720-1990 alapján)

11. A KÖZÚTI FORGALOM OKOZTA ZAJ (az MSz 07 3720-1990 alapján) 11. A KÖZÚTI FORGALOM OKOZTA ZAJ (az MSz 07 3720-1990 alapján) A számítás elve A számítás a közút forgalomból származó, a terhelés pontban várható, az előírásokkal összevethető mértékadó hangnyomásszntet

Részletesebben

SIÓAGÁRD KÖZLEKEDÉS. 1. Előzmények

SIÓAGÁRD KÖZLEKEDÉS. 1. Előzmények SIÓAGÁRD KÖZLEKEDÉS 1. Előzmények Közlekedési szempontból az alábbi tervelőzményeket vettük figyelembe: Országos területrendezési terv (2003. évi XXVI. Tv.) Tolna M. területrendezési terve (VÁTI) Tolna

Részletesebben

47 sz. főút - 4415 j. út Hódmezővásárhely, Kálvin János tér, jelzőlámpás csomópont átépítése kétsávos turbó típusú körforgalmú csomóponttá 2009. A Kálvin János téri csomópont Hódmezővásárhelyen, a 47 sz.

Részletesebben

Város Polgármestere. A Szabadság úti forgalomtechnikai tervvel összefüggő kérdésekről

Város Polgármestere. A Szabadság úti forgalomtechnikai tervvel összefüggő kérdésekről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174 Fax: 06 23 310-135 E-mail: beruhazas@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu T Á J É K O Z T A T Ó A Szabadság úti forgalomtechnikai

Részletesebben

Dr. Fi István Úttervezés MSc. Belterületi úttervezési kérdések 13. előadás

Dr. Fi István Úttervezés MSc. Belterületi úttervezési kérdések 13. előadás Dr. Fi István Úttervezés MSc. Belterületi úttervezési kérdések 13. előadás I. Belterületi úthálózati rendszerek A belterületi főúthálózat kialakítása Jellegzetes úthálózat-szerkezetek A belterületi úthálózatok

Részletesebben

FÜVES PÁLYÁK TERVEZÉSE. Juhász Zsoltné, Nagy Éva FŐMTERV ZRT. 2013. április Szeged

FÜVES PÁLYÁK TERVEZÉSE. Juhász Zsoltné, Nagy Éva FŐMTERV ZRT. 2013. április Szeged FÜVES PÁLYÁK TERVEZÉSE Juhász Zsoltné, Nagy Éva FŐMTERV ZRT. 2013. április Szeged TÁRSASÁGUNK A FŐMTERV ZRT. A közlekedés minden szakterületében részt veszünk Kötöttpályás tervezési tevékenységeink Közúti

Részletesebben

Kerékpárforgalmi létesítmények

Kerékpárforgalmi létesítmények Mobile 2020 Kerékpárosbarát közlekedés és infrastruktúra 2013.05.09. REC Szentendre Kerékpárforgalmi létesítmények Sztaniszláv Tamás nyugalmazott építőmérnök A kerékpáros közlekedés előnye a települések

Részletesebben

kerékpáros nyom (pl: Iszák utca) kerékpáros nyom (pl: Sportcsarnok))

kerékpáros nyom (pl: Iszák utca) kerékpáros nyom (pl: Sportcsarnok)) 2012. 12.10. A biztonságos közlekedésért I. - Hol szabad kerékpározni? Kaposváron elkészült 7 kilométer hosszú kerékpárforgalmi úthálózat. Mivel a városban közlekedőknek több, Kaposváron eddig ismeretlen

Részletesebben

A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében

A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében Általános Közlekedési Tagozat, Közlekedésjogi és Igazgatási Szakosztály Szakmai találkozó Nemzeti Közszolgálati Egyetem, 2019. február 19. A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében Autóbuszok közlekedése

Részletesebben

KÖZÚTI BIZTONSÁGI AUDITJELENTÉS

KÖZÚTI BIZTONSÁGI AUDITJELENTÉS Közúti Biztonsági Audit Jelentés KÖZÚTI BIZTONSÁGI AUDITJELENTÉS A VEKOP-5.3.2-15-2016-00034 JELŰ ÉSZAKI VÁLLALKOZÓI TERÜLETET ÉS MUNKAHELYET MEGKÖZELÍTŐ ÖNÁLLÓ VONALVEZETÉSŰ KERÉKPÁRÚT KIALAKÍTÁSA CÍMŰ

Részletesebben

www.rt-plan.com Tiszaújváros, Bethlen Gábor utca járdafelújítás kiviteli terve RTP-1/2015

www.rt-plan.com Tiszaújváros, Bethlen Gábor utca járdafelújítás kiviteli terve RTP-1/2015 Tiszaújváros, Bethlen Gábor utca járdafelújítás kiviteli terve Tervezte: RT-PLAN Kft. 3519 Miskolc Iglói u. 3. 1/1. Tel: (46)450-527 (70) 317-2112 Email:reko@rt-plan.com Tervszám: RTP-1/2015 www.rt-plan.com

Részletesebben

Gyır MJV Kerékpáros 2010.11.22. 1

Gyır MJV Kerékpáros 2010.11.22. 1 Gyır MJV Kerékpáros Hálózatfejlesztési Koncepciója és Tanulmányterve 2010.11.22. 1 Tervezı konzorcium bemutatása: K o n z o r c i u m v e z e t õ : J E L - K Ö Z M é r n ö k i Ir o d a K ft. U N IV E R

Részletesebben