Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása"

Átírás

1 Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása Mérési elv: a sav-bázis indikátorok savas és lúgos formájának spektruma metszi egymást. Ez az izobesztikus pont. Ezen a hullámhosszon a fényelnyelés független az oldat ph-jától, alkalmas az indikátor koncentráció meghatározására. Eszközök: 100 cm 3 -es mérőlombikok, 25 cm 3 -es büretta, küvetta, fotométer. Anyagok Indikátor törzsoldat: kb. 1 g/dm 3 -es indikátor tartalmú oldat (pl. metilvörös = MV, brómkrezolzöld = BKZ, brómkrezolvörös = BKV ioncserélt vízben oldva). Készen van. Indikátor munkaoldat: a törzsoldat 10 cm 3 -ét 100 cm 3 -re hígítja. Indikátor oldatsorozat: 100 cm 3 -es mérőlombikokba enged bürettából 2,0; 4,0; 6,0; 8,0 és 10,0 cm 3 munkaoldatot, hozzáad kb. 5 cm 3 pufferoldatot (MV-höz és BKZ-höz ph = 5, BKV-höz ph = 8), és jelre állítja ioncserélt vízzel. Híg sav-, lúg- és pufferoldatok, ioncserélt víz. Minta: személyenként beadandó egy felcímkézett 100 cm 3 -es mérőlombik és a bürettába töltött munkaoldat. A visszakapott lombik tartalmához hozzáad kb. 5 cm 3 pufferoldatot, és jelre állítja ioncserélt vízzel. Az izobesztikus pont meghatározása 1. 3 db 100 cm 3 -es mérőlombikba pipettáz 5-5 cm 3 indikátor munkaoldatot. Az egyiket 0,1 mol/dm 3 -es savval, a másikat 0,1 mol/dm 3 -es lúggal, a harmadikat megfelelő pufferoldattal kb. kétszeresre hígítja. 2. A 100 cm 3 -es mérőlombikokat jelre állítja ioncserélt vízzel. 3. A fotométert bekapcsolja és beállítja a spektrumfelvételnél a BKZ-höz és BKV-höz , MV-höz nm hullámhossz-tartományt, a BKZ-höz a 0..0,50, a MV-höz és BKV-höz a 0..1 abszorbancia tartományt és az overlay üzemmódot cm-es műanyag küvettával alapvonalat vesz fel ioncserélt vízzel. Felveszi egymás után a három oldat spektrumát. A kurzormozgatóval pontosan a metszéspontra húzza a függőleges vonalat, majd ezt kinyomtatja. Koncentráció meghatározása 1. A fotométerrel az izobesztikus hullámhosszon megméri az öttagú oldatsorozat és a minta (minták) abszorbanciáit. 2. Az oldatsorozat abszorbanciáit az összetétel függvényében ábrázolja. 3. Kiszámítja a minta indikátor koncentrációját. A brómkrezolzöld indikátor spektruma (sárga vonallal a savas közegű, kékkel a lúgos, a többi szín az átmeneti tartomány)

2 Színezékelegy spektrofotometriás meghatározása A meghatározás elve A két összetevő (komponens) ismert koncentrációjú oldatának fényelnyelését különkülön megmérjük két hullámhosszon, az egyik és a másik összetevő elnyelési maximumának hullámhosszán. Az elegyben az alkotók koncentrációja a két hullámhosszon mért fényelnyelésből a kalibrációra kapott abszorbanciák alapján számítható. Készülék SHIMADZU UV-mini vagy Helios spektrofotométer. Eszközök 50 cm 3 -es mérőlombikok, büretták. Anyagok: színezékek 0,1 g/dm 3 -es oldatai, amelyeket készíteni kell, ha nincsenek készen; ioncserélt víz. Kalibráló oldatok készítése: a 0,1 g/dm 3 -es törzsoldatok 10-szeres hígításával készítjük (5,0 cm 3 -t kimérünk bürettával egy 50 cm 3 -es mérőlombikba, és ioncserélt vízzel jelig töltjük, homogenizáljuk. A két törzsoldatból külön-külön készítjük a kalibráló oldatokat. Minta: a két bürettába töltött törzsoldatot névre szólóan felcímkézett 50 cm 3 -es mérőlombik(ok)kal beadjuk. A visszakapott lombikot ioncserélt vízzel jelre állítjuk, homogenizáljuk. A mérés menete A kalibráló oldatok mérése: Felvesszük az 1. kalibráló oldat spektrumát, az elnyelési maximum a hullámhosszat ( 1 ) és az abszorbanciát (A 11 ) leolvassuk, feljegyezzük. Ezután felvesszük a másik anyag spektrumát. Az előbbi módon megkeressük a legnagyobb elnyelést, feljegyezzük a hullámhosszát ( 2 ) és az abszorbanciát (A 22 ) is. Leolvassuk és feljegyezzük az 1. kalibráló oldat elnyelési maximumához tartozó hullámhosszon ( 1 ) is a 2. kalibráló oldat abszorbanciáját (A 21 ). Az 1. kalibráló oldat spektrumát ismét felvesszük, és kikeressük a 2. kalibráló oldat elnyelési maximumához tartozó hullámhosszon ( 2 ) az 1. kalibráló oldat abszorbanciáját (A 12 ). A saját (minta) oldat mérése: felvesszük a saját (minta) oldat spektrumát, leolvassuk a spektrumról mindkét hullámhosszon ( 1 és 2 ) az abszorbanciát (A m1 és A m2 ). A számítás alapjául a következő összefüggések szolgálnak: A m1 = V 1 A 11 /10 + V 2 A 21 /5, ahol A m2 = V 1 A 12 /10 + V 2 A 22 /5 V 1 az 1. törzsoldatból kapott térfogat cm 3 -ben, V 2 a 2. törzsoldatból kapott térfogat cm 3 -ben.

3 Galvániszap nikkel- és vastartalmának mérése AAS módszerrel Feladat: Ön egy galvánüzem laboratóriumában dolgozik. Munkájához tartozik a galvániszapok vizsgálata. Az összetétel alapján döntenek az iszap veszélyességéről, hasznosításáról, ártalmatlanításáról. Határozza meg a kapott mintában lévő vas és nikkeltartalmat, adja meg g/kg-ban! Eszközök: 50 és 100 cm 3 -es mérőlombikok, bemosótölcsér, 100-tól 1000 l-ig mérő automata pipetta, mintatartó edények, analitikai mérleg. Anyagok: ioncserélt víz, vas(ii)-ammónium-szulfát (Mohr-só), nikkel-szulfát, 1+1hígítású sósav (vegyifülkében), kálium-klorid, galvániszap minta, acetilén és sűrített levegő. Készülékek: UNICAM gyártmányú SOLAAR 969 atomabszorpciós spektrofotométer, számítógép, nyomtató, analitikai mérleg. Összehasonlító munkaoldatok készítése 1. Mohr-sóból és nikkel-szulfátból készítsen 100 cm 3, 0,5 mg/cm 3 fémion koncentrációjú közös törzsoldatot, a szükséges anyagok tömegét számítsa ki. A bemérés pontossága: ±0,01 g. Az anyagokat ioncserélt vízben oldja, vegyifülke alatt adjon hozzá kb. 5 cm HCl-at, és csak ezt követően töltse jelre a 100 cm 3 -es mérőlombikban. 2. A l-es automata pipettával, a törzsoldat hígításával készítsen 5 tagú oldatsorozatot. Ehhez a törzsoldatból 100, 200, 300, 400 és 500 l-t pipettázzon, 50 cm 3 -es mérőlombikokba, adjon hozzá 1 cm g/dm 3 -es KCl oldatot, csak ez után töltse jelre. Az oldatsorozat tagjainak koncentrációja a fémionokra: 1,0-2,0-3,0-4,0-5,0 mg/dm 3 lesz. Minta-előkészítés A galvániszap mintából mérjen ki 0,100 g-ot, kb. 5 cm 3 1:1 sósavat öntsön rá, egészítse ki kb. 50 cm 3 -re ioncserélt vízzel és tegye fel mágneses keverőre 20 percre. Az oldatot öntse át 100 cm 3 -es mérőlombikba, és ioncserélt vízzel töltse jelig, homogenizálja. Ez a minta törzsoldat. Ebből készítsen egy 10-szeres, 50-szeres és 250-szeres hígítást, mindegyiket 100 cm 3 -es mérőlombikban, feltöltés előtt mindegyikhez adjon hozzá 1 cm g/dm 3 -es KCl oldatot, csak ez után tölti jelre. A három hígított mintát kell majd mérni a legkisebbtől a nagyobbak felé haladva. Vizsgálat A készülék leírásának megfelelően végezze a mérést, készítse el a dokumentációt. Az eredmény számítása: a számítást a hígítást figyelembe véve végezze, az eredményeket g fémion/kg galvániszap-ban (w ) három értékes jegyre kerekítve adja meg. A munka és a jegyzőkönyv elkészítése során vegye figyelembe az alábbi értékelési szempontokat: Mérés menetének rövid leírása, eszközök, vegyszerek a vonatkozó H és P számok; Szabályos munkavégzés, fontosabb munkavédelmi szabályok betartása munka közben; Mérési adatok megadása és pontossága; Számítások elvégzése és helyessége, eredmény megadása és pontossága. Tartsa be a munka- és balesetvédelmi előírásokat!

4 Lítium mérése lángfotometriásan Eszközök: büretta, 100 cm 3 -es mérőlombikok, bemosó tölcsér, műanyag poharak. Anyagok: lítium-karbonát, 1+1 HCl, ioncserélt víz, cseppfolyós propán-bután és sűrített levegő. Készülékek: Sherwood 410-es lángemissziós fotométer, számítógép, analitikai mérleg. Törzsoldat és összehasonlító oldatok készítése 1. Törzsoldatok készítése: Készítsen 100 cm 3 0,5 mg/cm 3 koncentrációjú Li + tartalmú oldatot: mérje be a számított mennyiségű Li 2 CO 3 -ot, kevés ioncserélt vízzel nedvesítse meg, és apránként adjon hozzá a számítottnál 50 %-kal több 1+1 HCl oldatot (pezsgés!), végül ioncserélt vízzel egészítse ki a 100 cm 3 -es mérőlombikban. 2. Összehasonlító oldatsorozat készítése: 100 cm 3 térfogatokkal 5 tagú oldatsorozat: a törzsoldatból 5, 10, 15, 20, 25 mg/dm 3 lítiumra. Minta Adja be a bürettába töltött törzsoldatot névvel ellátott 100 cm 3 -es mérőlombikkal. A kapott oldatot töltse jelig ioncserélt vízzel és homogenizálja. Vizsgálat 1. A standard oldatokat és a mintá(ka)t készítse a műszer mellé. 2. A műszert a kezelési útmutatónak megfelelően kapcsolja be, állítsa be, majd végezze el a standard oldatok és a minták mérését, végül állítsa le a készüléket. Kiértékelés A mérési adatokból, Excel táblázatkezelő programmal készítsen analitikai mérőgörbét (nem egyenest!), amiből számítja a minta lítium-ion koncentrációját. Az eredményt mg/dm 3 -ben, egy tizedesre kerekítve adja meg. A munka és a jegyzőkönyv elkészítése során vegye figyelembe az alábbi értékelési szempontokat: Mérés menetének rövid leírása, szükséges eszközök, vegyszerek a vonatkozó H és P számok; Szabályos munkavégzés, fontosabb munkavédelmi szabályok betartása munka közben; Mérési adatok megadása és pontossága; Számítások elvégzése és helyessége, eredmény megadása és pontossága. Tartsa be a munka- és balesetvédelmi előírásokat!

5 Műtrágya kálium tartalmának mérése lángfotometriásan Feladat: Ön egy műtrágya üzem ellenőrző laboratóriumában dolgozik. Munkájához tartozik a késztermékek vizsgálata. Az összetétel alapján döntenek a termék megfelelőségéről, felhasználásáról. Határozza meg a kapott mintában lévő káliumtartalmat, adja meg w%-ban! Eszközök: automata pipetta (1-5 cm 3 ), 250 és 50 cm 3 -es mérőlombikok, bemosótölcsér, műanyag poharak. Anyagok: kálium-klorid, kálium műtrágya, ioncserélt víz, cseppfolyós propán-bután és sűrített levegő. Készülékek: Sherwood 410-es lángemissziós fotométer, számítógép, analitikai mérleg. KCl törzsoldat és munkaoldat készítése Törzsoldat: 250 cm 3 1,0 mg/cm 3 koncentrációjú kálium tartalmú oldatot (számolás szükséges!) készítsen. A KCl-ot analitikai mérlegen mérje be. Munkaoldat: 0,1 mg/cm 3 koncentrációjú K + ionra; a törzsoldat 10-szeres hígítása (pl. 5 cm 3 50 cm 3 -re hígítva). Minta-előkészítés 1. A kálium műtrágyából mérjen be analitikai mérlegen kb. 0,5 g-ot, mossa át 250 cm 3 -es mérőlombikba. 2. Rázógépen félig töltött lombikban rázassa 15 percig. 3. Az oldatot töltse jelig ioncserélt vízzel (250 cm 3 ). 4. Az oldatból 50 cm 3 -t szűrjön egy 50 cm 3 -es mérőlombikba, és azt névvel ellátva adja be kivételre. 5. A visszakapott lombik tartalmát ioncserélt vízzel egészítse ki, homogenizálja. Ez a minta törzsoldat. Minta és addicionált minta 1. A minta törzsoldatból 1-1 cm 3 -t pipettázzon 5 db 50 cm 3 -es mérőlombikba. 2. Adjon hozzá rendre 0 (nem ad hozzá), 1, 2, 3, illetve 4 cm 3 0,1 mg/cm 3 koncentrációjú kálium tartalmú munkaoldatot, ioncserélt vízzel töltse jelig és homogenizálja. Vizsgálat 1. A mintát és az addicionált mintákat készítse a műszer mellé. 2. A műszert a kezelési útmutatónak megfelelően kapcsolja be, állítsa be, majd végezze el a minta és az addicionált minták mérését, végül állítsa le a készüléket. Kiértékelés: A standard addíciós módszerrel értékelje ki a mérést, a pontokhoz egyenest illesszen. Az eredményt a bemért minta w%-ában adja meg egy tizedesre kerekítve. A munka és a jegyzőkönyv elkészítése során vegye figyelembe az alábbi értékelési szempontokat: Mérés menetének rövid leírása, eszközök, vegyszerek a vonatkozó H és P számok; Szabályos munkavégzés, munkavédelmi szabályok betartása munka közben; Mérési adatok megadása és pontossága; Számítások elvégzése és helyessége, eredmény megadása és pontossága. Tartsa be a munka- és balesetvédelmi előírásokat!

6 Műtrágya ammónium- és nitrát-nitrogén tartalmának mérése spektrofotometriásan Feladat: Ön egy műtrágya üzem ellenőrző laboratóriumában dolgozik. Munkájához tartozik a késztermékek vizsgálata. Az összetétel alapján döntenek a termék megfelelőségéről, felhasználásáról. Határozza meg a kapott mintában lévő ammóniumés nitrát-nitrogén tartalmat, adja meg w%-ban! Eszközök: automata pipetta (1-5 cm 3 ), 250 és 50 cm 3 -es mérőlombikok, bemosótölcsér, műanyag poharak. Anyagok: ammónium-klorid, kálium-nitrát, mészammonsalétrom műtrágya, ioncserélt víz, a nitrát és az ammónium-ion mérés vegyszerei (ld. ott). Készülékek: spektrofotométer, analitikai mérleg. Minta-előkészítés 1. A mészammonsalétrom műtrágyából mérjen be analitikai mérlegen kb. 0,5 g-ot, mossa át 250 cm 3 -es mérőlombikba. 2. Rázógépen félig töltött lombikban rázassa 15 percig. 3. Az oldatot töltse jelig ioncserélt vízzel (250 cm 3 ), homogenizálja. 4. Az oldatból 50 cm 3 -t szűrjön egy 50 cm 3 -es mérőlombikba, és azt névvel ellátva adja be kivételre. 5. A visszakapott lombik tartalmát ioncserélt vízzel egészítse ki, homogenizálja. Ez a minta törzsoldat. A minta törzsoldat hígítását a két méréshez (külön-külön) annak ismeretében végezze, hogy a szilárd minta névleges NH 4 NO 3 tartalma 50 w%; az ammónium-ion mérési tartománya 2,0 mg/dm 3 ; a nitrát-ion mérési tartománya 100 mg/dm 3 ; szeretnénk, ha a minta mérési adatai a mérési tartományok %-a közé esnének. Vizsgálat: a műszer kezelési útmutatójának megfelelően mennyiségi üzemmódban a megfelelő hullámhosszon mérje a standard oldatokat, a műszerrel készíttesse el az analitikai mérőgörbét, mérje a mintá(ka)t és a műszerrel értékeltesse ki, készítsen dokumentációt (nyomtasson ki mindent vagy készítsen nyomtatási fájlt [pdf]), Kiértékelés: mindkét mérés (ammónium-ion és nitrát-ion) alapján adja meg az eredményt a bemért minta w%-ában, egy tizedesre kerekítve. A munka és a jegyzőkönyv elkészítése során vegye figyelembe az alábbi értékelési szempontokat: Mérés menetének rövid leírása, eszközök, vegyszerek a vonatkozó H és P számok; Szabályos munkavégzés, munkavédelmi szabályok betartása munka közben; Mérési adatok megadása és pontossága; Számítások elvégzése és helyessége, eredmény megadása és pontossága. Tartsa be a munka- és balesetvédelmi előírásokat!

7 Ammónium- és nitrát-nitrogén tartalom mérése spektrofotometriásan Eszközök: automata pipetta (1-5 cm 3 ), 250, 100 és 50 cm 3 -es mérőlombikok, bemosótölcsér, bepárlócsészék. Készülékek: spektrofotométer, műanyag küvetta, analitikai mérleg, vízfürdő. Nitrát-ion mérése Anyagok: kálium-nitrát, minta, ioncserélt víz, nátrium-szalicilát oldat (5 g/dm 3 ), tömény kénsav, 40 g/100 cm 3 -es NaOH oldat. A mérés menete A vízfürdőt szükség szerint töltse fel csapvízzel! Kapcsolja be a vízfürdőt! Készítsen 100 cm 3 a kálium-nitrát törzsoldatot (1,63 g KNO 3 /dm 3 ). Az oldatsorozat tagjai: 0,0-1,0-2,0-3,0-4,0-5,0 cm 3 -nyi mennyiségeket engedjen bürettából az 50 cm 3 -es mérőlombikokba. A lombikokat állítsa jelre, és alaposan homogenizálja. Minta céljára adjon be felcímkézett 50 cm 3 -es mérőlombikot és törzsoldatot bürettába töltve. A visszakapott lombik tartalmát ioncserélt vízzel állítsa jelre, és homogenizálja. Minta-előkészítés Minden oldatból (vakpróba, oldatsorozat tagjai, minták) pipettával mérjen ki 5,0 cm 3 -t bepárló/kristályosító csészékbe. Adjon hozzájuk 2,0-2,0 cm 3 Na-szalicilát oldatot, majd (vízfürdőn) párolja szárazra. A maradékot 1,0 cm 3 kénsavval nedvesítse meg (az egész felületet!). 10 perc után 20,0 cm 3 vízzel hígítsa fel, majd mossa 50 cm 3 -es mérőlombikokba. A mérőlombikokba öntsön 7,0-7,0 cm 3 NaOH oldatot, lehűlés után töltse jelig a lombikot. Mérés: 20 perc elteltével, de 1 óránál nem később 410 nm körül, végezze el a fotometriás mérést a spektrofotométer kezelési útmutatójának megfelelően (nullázás a vakpróbára, oldatsorozat tagok mérése, analitikai mérőgörbe, minták mérése). Ammónium-ion mérése Anyagok: ammónium-klorid, minta, ioncserélt víz, szalicilát és oxidáló reagens. Ammónium-törzsoldat: 0,5944 g előzetesen kiszárított NH 4 Cl-ot 1 dm 3 -es mérőlombikban feloldunk és ioncserélt vízzel jelig töltjük. 1 cm 3 törzsoldat 0,2 mg NH -ot tartalmaz. Ammónium-munkaoldat: az ammónium törzsoldat 50 cm 3 -ét ioncserélt vízzel 1000 cm 3 - re egészítjük ki. A munkaoldatot mindig frissen készítjük. 1 cm 3 munkaoldat 10 g NH4 -ot tartalmaz Oldatsorozat: bürettával mérjen ki 100 cm 3 -es mérőlombikokba 0, 4, 8, 12, 16, illetve 20 cm 3 munkaoldatot, NE töltse jelig. Minta céljára adjon be felcímkézett 100 cm 3 -es mérőlombikot és a munkaoldatot bürettába töltve. A visszakapott lombik tartalmát ioncserélt vízzel állítsa jelre és homogenizálja. Minta-előkészítés: az oldatsorozat minden tagjához és a minta oldat(ok)hoz adjon hozzá 5 cm 3 szalicilát reagenst és 5 cm 3 oxidáló reagenst, töltse jelig. Az oldatsorozat 0(vak), 0,4; 0,8; 1,2; 1,6; 2,0 mg NH 4 /dm 3 koncentrációjú. A mérés: 30 perc állás után, de 60 percen belül a vakpróbára 680 nm-en nullázzon, és mérje a standard oldatok és minták fényelnyelését. 4

8 Üdítő minősítése refraktometriás és spektrofotometriás méréssel Feladat: egy vendéglátó-ipari egységben az üdítő a Málnás Mackó szörp hígításával készül. Az üdítő minta minőségét kell ellenőriznie a következő szempontok alapján: származhat-e az üdítő minta a szörp hígításából (spektrumuk azonos-e), az előírásos (1+9) arányban hígították-e (abszorbancia és törésmutató). Anyagok: üdítő minta, szörp, csapvíz. Eszközök: 50 cm 3 -es mérőlombikok, büretta, refraktométer, spektrofotométer, küvetta. Minta: számozott edényekben. A mérés menete 1. Összehasonlító oldatsorozatot készítéséhez 50 cm 3 -es mérőlombikokba, bürettából rendre 1,0-2,5-4,0-5,5 és 7,0 cm 3 -nyi szörpöt mérjen. A lombikokat állítsa jelre csapvízzel és homogenizálja. 2. Refraktométerrel mérje meg az oldatsorozat tagjainak és a saját mintájának a törésmutatóját. 3. Készítse el az analitikai mérőgörbét, a törésmutatót a szörp v/v%-ban ábrázolja. Határozza meg a minta szörptartalmát v/v %-ban, illetve a hígítási arányt. 4. A spektrofotométeren a teljes látható tartományban csapvízre vegyen fel alapvonalat, majd a legtöményebb összehasonlító oldatra a spektrumot. 5. Vegye fel a minta spektrumát is, és hasonlítsa össze az elnyelési maximum hullámhosszát és a félérték-szélesség hullámhosszait. 6. Az elnyelési maximum hullámhosszán nullázzon csapvízre, majd mérje az összehasonlító oldatok, illetve a minta abszorbanciáját. 7. Készítse el az analitikai mérőgörbét, az abszorbanciáját a szörp v/v%-ban ábrázolja. Határozza meg a minta szörptartalmát v/v %-ban, illetve a hígítási arányt. Beadandó: a szokásos jegyzőkönyvi elemeken kívül a spektrumok (legtöményebb összehasonlító oldat és minta), a spektrumok ugyanolyan színező anyagtól származnak-e, az analitikai mérőgörbék, a minta szörp tartalma v/v %-ban, illetve a tényleges hígítási arány mindkét módszerrel, az üdítő minősítése a három szempont alapján (spektrum, hígítási arány a cukorés a színező anyag tartalom méréséből). A munka és a jegyzőkönyv elkészítése során vegye figyelembe az alábbi értékelési szempontokat: Mérés menetének rövid leírása, eszközök, vegyszerek a vonatkozó H és P számok; Szabályos munkavégzés, munkavédelmi szabályok betartása munka közben; Mérési adatok megadása és pontossága; Számítások elvégzése és helyessége, eredmény megadása és pontossága. Tartsa be a munka- és balesetvédelmi előírásokat!

9 Kutya/macska száraztáp, illetve Actival Kid rágótabletta Zn-, Mn-, Ca- és Mg-tartalmának atom-spektrometriás meghatározása Készülékek: UNICAM 969 atomabszorpciós spektrofotométer, számítógép, nyomtató, analitikai mérleg. Anyagok, eszközök: ioncserélt víz, MnSO 4 H 2 O, CuSO 4 5 H 2 O, acetilén és sűrített levegő (gyakorlatvezető biztosítja), 100 cm 3 -es mérőlombikok, bemosótölcsér, l-es automata pipetta, mintatartó edények. Törzsoldatok, oldatsorozatok előkészítése 1. Nehézfém törzsoldat készítése: MnSO 4 H 2 O-ból és ZnO-ból, 100 cm 3, 1 mg/cm 3 fémion koncentrációjú törzsoldatot készítsen (számolás szükséges!). A bemérés pontossága: ±0,01 g. A ZnO-ot 5 cm sósavban oldja, csak oldódás után töltse jelre ioncserélt vízzel. 2. A l-es automata pipettával cm 3 térfogatú, 5 tagú, lombikonként mindkét fémiont tartalmazó oldatsorozatot készítsen a törzsoldatokból. Cinkre és mangánra 1, 2, 3, 4 és 5 mg/dm 3 koncentrációjúak legyenek (számolás szükséges!). 3. Ca-Mg törzsoldat készítése: MgCl 2 6 H 2 O-ból és CaCl 2 6 H 2 O-ból 100 cm 3, 1 mg/cm 3 fémion koncentrációjú törzsoldatot készítsen (számolás szükséges!). A bemérés pontossága: ±0,01 g. 4. Az 1-5 ml-es automata pipettával cm 3 térfogatú, 5 tagú, lombikonként mindkét fémiont tartalmazó oldatsorozatot készítsen a törzsoldatokból. Kalciumra és magnéziumra 20, 40, 60, 80 és 100 mg/dm 3 koncentrációjúak legyenek (számolás szükséges!). Minta-előkészítés A száraztápot szükség esetén aprítjuk, kimérünk belőle kb. 0,5 g-ot analitikai mérlegen. A rágótablettából lemérünk analitikai mérlegen 1 darabot, aprítjuk, kimérünk belőle kb. 0,5 g-ot analitikai mérlegen. A 0,5 g mintából salétromsavas (8 cm 3 HNO cm 3 H 2 O 2 ) feltárást végzünk mikrohullámú feltáróban a tanári utasításnak megfelelő program szerint. A feltárt anyagot 50 cm 3 -es műanyag mérőlombikban töltse jelig ioncserélt vízzel. A vizsgálati mintává hígításakor vegye figyelembe, hogy a módszer kalciumra, magnéziumra mg/dm 3, illetve mangánra, cinkre 1..5 mg/dm 3 között működik jól; a száraztáp, illetve rágótabletta névleges Ca, Mg, illetve Mn, Zn tartalma pedig a lap alján található. Vizsgálat A készülék leírásának megfelelően végezze a mérést, a Mn és Zn esetén AAS, a Ca és Mg esetén AES üzemmódban (lámpa nélkül); készítse el a dokumentációt. Beadandó: az eredeti kutya száraztáp minta Ca, Mg, Zn, Mn tartalma mg/kg, illetve a rágótabletta Ca, Mg, Zn, Mn tartalma mg/tabletta mértékegységben. A vizsgált termékek névleges összetétele Száraztápok: Actival Kid rágótabletta: 1. Cu 30, Zn 200, Mn 10; Cu 0,175; Zn 1,5; Mn 0,425; Fe 2,5 2. Cu 5, Zn 70, Mn 40, Ca 50, Mg 25 mg/tabletta. 3. Cu 30, Zn 200, Mn 10 mg/kg 4. Cu 16,5, Zn 93,5, Mg 10 mg/kg, Ca 2,01 w%

10 Minta kalcium-karbonát tartalmának meghatározása belső standard kalibrációval, infravörös spektroszkópiásan A mérés elve: a kétkomponensű keverék összetevőinek abszorbanciáját az infravörös spektrum felvételével, a megadott elnyelési helyeken mérjük. A meghatározandó kalcium-karbonát abszorbanciáját a belső standardnak használt, a mintában és a standardokban azonos mennyiségben jelenlévő kalcium-szulfát abszorbanciához viszonyítjuk. Ezzel a pasztillázás során fellépő különféle zavaró hatások kézben tarthatók. Készülék: Shimadzu FTIR 8400S interferométer, achát mozsár, pasztillázó eszközök a dobozkában (prés, alsó felső szerszámok, gyűrűk, kinyomók, pasztillatartó), spatula, száraz műanyag mintatartók. A mérés menete 1. Standardok: %-os CaCO 3 -tartalmú porkeverékek készen (200 mg±1 mg CaSO 4 2H 2 O belső standard tartalommal). Standardok hígítása: 0,250 g±5 mg KBr-ra rámérve 2,5 mg±1 mg standard, majd achát mozsárban eldörzsölve (2-3 perc intenzív dörzsöléssel és többszöri átkeveréssel). A mintákat a standardokkal azonos módon kell elkészíteni. 2. Minta: felcímkézett mintatartóba kiadott, a továbbiakban KBr-dal hígítandó porminta (belső standarddal)! 3. Pasztilla készítés: kivesszük a pasztillázó készlet dobozkájából az alsó présszerszámot (vastagabbik), ráhelyezünk egy pasztillagyűrűt. A betöltött mintát a spatula lapos végével lesimítjuk. Ha a minta mellészóródott, papírvattával letisztítjuk a gyűrűt. Felhelyezzük a felső szerszámot. Ügyeljünk arra, hogy a pasztillázó részei párhuzamosan kerüljenek a helyükre! Ellenkező esetben a készülék javíthatatlanul tönkremegy. A készüléket óvatosan a prés kijelölt helyére tesszük, a kart határozott erővel lenyomjuk. A felső részt lenyomjuk a villás kinyomóval, majd a pasztillatartó gyűrűt is kiszabadítjuk (használjuk a tartót). A pasztillát a hengeres tartóba illesztjük, és a menetes gyűrűvel rögzítjük. Az így előkészített minta spektrofotometrálható. 4. Mérés: az interferométert a homlok-lapi főkapcsolójával bekapcsoljuk. A készülék kb. egy perc elteltével üzemképes. Ezt követően bekapcsoljuk a számítógépet. IRsolution gombbal indítjuk a kezelő programot. Nyugtázzuk a háttérfelvételt. Tiszta KBr pasztillára felvesszük a hátteret: Measure BKG. Standardok és minták mérési adatainak kimentése a mérés előtt: Data file : a csoport alkönyvtárának megkeresése és fájlnév adás. A standardokat és a mintákat SAMPLE-ként mérjük. 5. Kiértékelés: Quant ablak választása, üres spektrum oszlopába áthúzzuk a standard fájlokat. Beírjuk a koncentrációkat ( ). A spektrumszerkesztő ablakban megnagyítjuk a két kijelölt elnyelési sávot. Ha szükséges növeljük, vagy szűkítjük a kijelöléseket. Karbonát a jobb oldali kijelölt csúcs ( /cm hullámszámok között): Evaluation (kiértékelés), szulfát (belső standard) /cm hullámszám között: Ratio. From To ( tól-ig ) a határok grafikus kijelölésének kapcsolói. Calibrate: a kalibráció elkészítése. MP Result: kalibráció megjelenítése. MP Analyse: áthúzzuk a minta fájlokat. 6. Dokumentálás: Print Form File Open Print Templat(könyvtár) tanulo.ptm fájl betöltés. File Print Prewiew Nyomtatás pdf-be

11 Szervetlen anionok azonosítása infravörös spektrum alapján A mérés elve: az összetett anionok egymástól eltérő spektrumuk, a spektrumban lévő, rájuk jellemző hullámszámú elnyelési maximum(ok) alapján azonosíthatók. Készülék: Shimadzu FTIR 8400S interferométer, achát mozsár, pasztillázó eszközök a dobozkában (prés, alsó felső szerszámok, gyűrűk, kinyomók, pasztillatartó), spatula, száraz műanyag mintatartók. A mérés menete 1. Standardok: ismert anionokat tartalmazó anyagok pl. dihidrogén-foszfát, diszulfit, hidrogénfoszfát, hidrogén-karbonát, karbonát, nitrát, nitrit, szulfát, szulfit, tetraborát. Standardok hígítása: 0,250 g±5 mg KBr-ra rámérve 2,5 mg±1 mg standard, majd achát mozsárban eldörzsölve (2-3 perc intenzív dörzsöléssel és többszöri átkeveréssel). A mintákat a standardokkal azonos módon kell elkészíteni. 2. Minta: felcímkézett mintatartóba (tiszta, száraz műanyag pohár) kiadott, a továbbiakban KBrdal hígítandó porminta! 3. Pasztilla készítés: kivesszük a pasztillázó készlet dobozkájából az alsó présszerszámot (vastagabbik), ráhelyezünk egy pasztillagyűrűt. A betöltött mintát a spatula lapos végével lesimítjuk. Ha a minta mellészóródott, papírvattával letisztítjuk a gyűrűt. Felhelyezzük a felső szerszámot. Ügyeljünk arra, hogy a pasztillázó részei párhuzamosan kerüljenek a helyükre! Ellenkező esetben a készülék javíthatatlanul tönkremegy. A készüléket óvatosan a prés kijelölt helyére tesszük, a kart határozott erővel lenyomjuk. A felső részt lenyomjuk a villás kinyomóval, majd a pasztillatartó gyűrűt is kiszabadítjuk (használjuk a tartót). A pasztillát a hengeres tartóba illesztjük, és a menetes gyűrűvel rögzítjük. Az így előkészített minta spektrofotometrálható. 4. Mérés: az interferométert a homlok-lapi főkapcsolójával bekapcsoljuk. A készülék kb. egy perc elteltével üzemképes. Ezt követően bekapcsoljuk a számítógépet. IRsolution gombbal indítjuk a kezelő programot. Nyugtázzuk a háttérfelvételt. Tiszta KBr pasztillára felvesszük a hátteret: Measure BKG. Standardok és minták mérési adatainak kimentése a mérés előtt: Data file : a csoport alkönyvtárának megkeresése és fájlnév adás. A standardokat és a mintákat SAMPLE-ként mérjük. 5. Kiértékelés: View ablak választása, Window Multi spectra Stack Spectra beállítás után a minta spektrum mellé áthúzzuk a standard fájlokat. A standard fájlok megjelenítésének kikapcsolása: a bal oldali kis ablakban a fájlnévre jobb egérgombbal kattintunk, a Display-re bal egérgombbal (a pipa és az adott spektrum eltűnik). 6. Dokumentálás: a számítógépen Print Screen lenyomása Paint (program indítás) beillesztés (ctrl V) a szükséges rész kijelölése (ctrl C) Microsoft Word indítása cím, dátum, név és eredmény (melyik ion volt) beírása, kép beillesztése nyomtatás pdf-be mentés pendrive-ra nyomtatás.

12 K- és Na-tartalom meghatározása Normolyt elektrolitpótló porkeverékben Szükséges anyagok: ioncserélt víz, törzsoldatok (Na + -ra készítendő 1 mg/cm 3, K + -ra 1 mg/cm 3 koncentrációjú) Normolyt-porkeverék, vagy annak vizes oldata. Eszközök: 2 db büretta, 8 db 100 cm 3 -es mérőlombik, analitikai mérleg, egyéni védőfelszerelés Készülékek: Sherwood 410-es lángfotométer, PB-palackkal, légsűrítővel Feladat 1. Törzsoldatok készítése 2. Közös oldatsorozat készítése összeméréssel: cm mg Na + /dm 3 és mg K + /dm A mintából számításainak megfelelő töménységű oldat készítése Na + -ra és K + -ra külön-külön. A számítás alapja az, hogy mindkét ismeretlen töménysége várhatóan az elkészített oldatsorozat közepe tájára essék. 4. Mérés Az oldatokat kis műanyag poharakba töltve a készülék mellé helyezi. Kiválasztja a mérendő elem színszűrőjét, attól függően, melyik anyaggal kezdi az elemzést. Bekapcsolja a kompresszorhoz és a lángfotométerhez csatlakozó elosztó kapcsolóját, (kompresszor indul). Ellenőrzi a folyadékzárat, szükség esetén vízzel utántölti. Bekapcsolja az elszívást (pillangószelepet ellenőrzi.) Nyitja a PB-palack főcsapját, majd a reduktor oldalsó tűszelepét. Bekapcsolja a lángfotométert. Ha nem gyullad be a láng, kikapcsolja majd újra bekapcsolva ismét megkísérli a gyújtást. Porlasztja a legtöményebb standard oldatot. A COARSE gomb forgatásával a kijelzőn legalább 3 számjegy legyen olvasható. Ha szükséges, a FINE-nal is állít. Ioncserélt vizet porlasztva a BLANK-kel nulláz. Végigméri az oldatsorozat elemeit és az ide tartozó ismeretlent. Az eredményeket jegyzi. Ugyanígy jár el a másik összetevő mennyiségének meghatározása érdekében is. Desztillált vízzel mossa a porlasztót. Kikapcsolja a műszert. Elzárja a PB-palack főcsapját, majd a tűszelepet is. Az elosztót kikapcsolja. Meghatározza a keresett koncentrációkat és véleményt ad a vizsgált porkeverék összetételéről a gyártó által megadott adatokat figyelembe véve. Normolyt por - A készítmény hatóanyagai: 0,30 g kálium-klorid, 0,35 g nátrium-klorid, 0,59 g trinátrium-citrát és 4,00 g vízmentes glükóz tasakonként. - Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, szacharin-nátrium, Golden aroma szirup, Tutti-frutti aroma.

13 Iszap mangán- és magnézium-tartalmának meghatározása atom-spektrometriásan Anyagok: iszap minta, 1 mol/dm 3 HNO 3 oldat, ioncserélt víz, mangán-szulfát, tömény HNO 3, magnézium-szulfát. Eszközök: mágneses keverő, 100 cm 3 -es főzőpoharak, 100 cm 3 -es mérőlombikok, automata pipetta, bemosótölcsér, 200 cm 3 -es mérőlombik, vízfürdő, spektrofotométer, üvegküvetta. Műszer: Unicam 969 AA spectrometer Minta-előkészítés A mangán tartalmú iszapból mérje be 1 g-ot főzőpohárba. Öntsön rá kb. 50 cm 3 1 mol/dm 3 es salétromsav oldatot. Teljes oldódásig keverje, vagy mágneses keverővel kevertesse. Az oldatot töltse 100 cm 3 -es mérőlombikba, és állítsa jelre ioncserélt vízzel, homogenizálja. Ez a minta törzsoldat. Oldatok készítése 1. Mangán-szulfátból (MnSO 4 H 2 O) ioncserélt vízzel készítsen 100 cm 3 törzsoldatot, mely mangánra nézve 1,0 mg/cm 3. Lombikba mossa át, és 1,5 cm 3 tömény salétromsavval savanyítsa meg (gumikesztyű és védőszemüveg használata kötelező, a salétromsavat dugattyús pipettával mérje!) A lombikot állítsa jelre, és alaposan homogenizálja. 3. Összehasonlító oldatsorozatot készítéséhez 100 cm 3 -es mérőlombikokba, automata pipettával rendre 0,1-0,2-0,3-0,4 és 0,5 cm 3 -nyi törzsoldatot mérjen. A lombikokat állítsa jelre és homogenizálja. A koncentráció tagonként mg Mn 2+ /dm 3 lesz. 4. Magnézium-szulfátból (MgSO 4 7 H 2 O) ioncserélt vízzel készítsen 100 cm 3 törzsoldatot, mely magnéziumra nézve 2,0 mg/cm Összehasonlító oldatsorozatot készítéséhez 50 cm 3 -es mérőlombikokba, automata pipettával rendre 1, 2, 3, 4 és 5 cm 3 -nyi törzsoldatot mérjen. A lombikokat állítsa jelre és homogenizálja. A koncentráció tagonként 20, 40, 60, 80, 100 mg Mg 2+ /dm 3 lesz. A mérés menete A minta törzsoldat hígításakor vegye figyelembe, hogy a szilárd anyag Mn tartalma 1,5 w, Mg tartalma 25 w% körüli, a mérendő oldat az analitikai mérőgörbe %-a között legyen. A műszer kezelési útmutatója szerint mérje AAS üzemmódban a mangán standard oldatokat majd a megfelelően hígított mintát, mérje AES üzemmódban (lámpa nélkül) a magnézium standard oldatokat majd a megfelelően hígított mintát. Beadandó: a szokásos jegyzőkönyvi elemeken kívül a számítógépes szoftverrel készült dokumentum és a minta mangán-tartalma w -ban, magnézium-tartalma w%-ban.

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG BUDAPESTI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM PETRIK LAJOS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG Szakképesítés azonosító száma, megnevezése:

Részletesebben

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA SPF UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA A GYAKORLAT CÉLJA: AZ UV-látható abszorpciós spektrofotométer működésének megismerése és a Lambert-Beer törvény alkalmazása. Szalicilsav meghatározása egy vizes

Részletesebben

Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása

Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása Mérési elv: a sav-bázis indikátorok savas és lúgos formájának spektruma metszi egymást. Ez az izobesztikus pont. Ezen a hullámhosszon

Részletesebben

v1.04 Analitika példatár

v1.04 Analitika példatár Bevezető A példatár azért készült, hogy segítséget kapjon az a tanuló, aki eredményesen akarja elsajátítatni az analitikai számítások alapjait. Minden feladat végén dőlt karakterekkel megtalálható az eredmény.

Részletesebben

Elektrolitok nem elektrolitok, vezetőképesség mérése

Elektrolitok nem elektrolitok, vezetőképesség mérése Elektrolitok nem elektrolitok, vezetőképesség mérése Név: Neptun-kód: mérőhely: Labor előzetes feladatok A vezetőképesség változása kémiai reakció közben 10,00 cm 3 ismeretlen koncentrációjú sósav oldatához

Részletesebben

OKTATÁSI SEGÉDLET Környezeti analízis II. c.

OKTATÁSI SEGÉDLET Környezeti analízis II. c. OKTATÁSI SEGÉDLET a Környezeti analízis II. c. tantárgyhoz kapcsolódó laboratóriumi gyakorlat feladataihoz Nappali és levelező tagozatos környezetmérnök (BSc) szakos hallgatók számára Készítette: Dr. Bodnár

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 13. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás 4. ciklus: 2012. március 08. Optikai mérések elmélet. A ciklus mérései: 1. nitrit, 2. ammónium, 3. refraktometriax2, mérőbőrönd. Forgatási terv: Csoport

Részletesebben

LÁNGATOMABSZORPCIÓS MÉRÉSEK

LÁNGATOMABSZORPCIÓS MÉRÉSEK AAS LÁNGATOMABSZORPCIÓS MÉRÉSEK A GYAKORLAT CÉLJA: A lángatomabszorpciós spektrometria (FAAS) módszerének tanulmányozása és alkalmazása fémek vizes közegű mintában való meghatározására. A MÉRÉSI MÓDSZER

Részletesebben

B. feladat elvégzendő és nem elvégzendő kísérletei, kísérletleírásai. 1. Cink reakciói

B. feladat elvégzendő és nem elvégzendő kísérletei, kísérletleírásai. 1. Cink reakciói B. feladat elvégzendő és nem elvégzendő kísérletei, kísérletleírásai 1. Cink reakciói Három kémcsőbe öntsön rendre 2cm 3-2cm 3 vizet, 2 mol/dm 3 koncentrációjú sósavat, rézszulfát-oldatot, és mindegyik

Részletesebben

1. feladat Összesen: 10 pont

1. feladat Összesen: 10 pont 1. feladat Összesen: 10 pont Minden feladatnál a betűjel bekarikázásával jelölje meg az egyetlen helyes, vagy az egyetlen helytelen választ! I. Melyik sorban szerepelnek olyan vegyületek, amelyek mindegyike

Részletesebben

Kémia OKTV döntő forduló II. kategória, 1. feladat Budapest, 2011. április 9.

Kémia OKTV döntő forduló II. kategória, 1. feladat Budapest, 2011. április 9. Oktatási Hivatal Kémia OKTV döntő forduló II. kategória, 1. feladat Budapest, 2011. április 9. A feladat elolvasására 15 perc áll rendelkezésre. A feladathoz csak a 15 perc letelte után szabad hozzákezdeni.

Részletesebben

KONDUKTOMETRIÁS MÉRÉSEK

KONDUKTOMETRIÁS MÉRÉSEK A környezetvédelem analitikája KON KONDUKTOMETRIÁS MÉRÉSEK A GYAKORLAT CÉLJA: A konduktometria alapjainak megismerése. Elektrolitoldatok vezetőképességének vizsgálata. Oxálsav titrálása N-metil-glükamin

Részletesebben

Felszíni vizek oldott oxigéntartalmának és kémiai oxigénigényének vizsgálata

Felszíni vizek oldott oxigéntartalmának és kémiai oxigénigényének vizsgálata 1. Gyakorlat Felszíni vizek oldott oxigéntartalmának és kémiai oxigénigényének vizsgálata 1. A gyakorlat célja A természetes vizek oldott oxigéntartalma jelentősen befolyásolhatja a vízben végbemenő folyamatokat.

Részletesebben

VÍZKEZELÉS Kazántápvíz előkészítés ioncserés sómentesítéssel

VÍZKEZELÉS Kazántápvíz előkészítés ioncserés sómentesítéssel A víz keménysége VÍZKEZELÉS Kazántápvíz előkészítés ioncserés sómentesítéssel A természetes vizek alkotóelemei között számos kation ( pl.: Na +, Ca ++, Mg ++, H +, K +, NH 4 +, Fe ++, stb) és anion (Cl

Részletesebben

A TITRÁLÁSOK GYAKORLATA

A TITRÁLÁSOK GYAKORLATA A TITRÁLÁSOK GYAKORLATA készült a DE és SZTE Szervetlen és Analitikai Kémiai tanszékeinek oktatási segédanyagai, illetve Lengyel B.: Általános és Szervetlen Kémiai Praktikum alapján Előkészületek a térfogatos

Részletesebben

FLUORESZCENCIA SPEKTROSZKÓPIA

FLUORESZCENCIA SPEKTROSZKÓPIA FLS FLUORESZCENCIA SPEKTROSZKÓPIA A GYAKORLAT CÉLJA: A fluoreszcencia spektroszkópia módszerének megismerése és alkalmazása kininszulfát meghatározására vizes közegű oldatmintákban. A MÉRÉSI MÓDSZER ELVE

Részletesebben

Anyag összetétel vizsgálata termogravimetriásan

Anyag összetétel vizsgálata termogravimetriásan Anyag összetétel vizsgálata termogravimetriásan A módszer elve: hevítés hatására az anyagok többségében hő- illetve tömegváltozással járó folyamatok mennek végbe. Ezek alapján információt kaphatunk az

Részletesebben

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás. A ciklus mérései: lángfotometria, AAS, Ca + Ök, lúgosság

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás. A ciklus mérései: lángfotometria, AAS, Ca + Ök, lúgosság Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás 1. ciklus: 2011. október 06 november 27. A ciklus mérései: lángfotometria, AAS, Ca + Ök, lúgosság Forgatási terv: 10. 06. 10. 13. 10. 20. 10. 27. 1. csoport

Részletesebben

3.1.14. VIZES INFÚZIÓS OLDATOK TARTÁLYAINAK ELŐÁLLÍTÁSÁHOZ HASZNÁLT LÁGYÍTOTT POLI(VINIL- KLORID)-ALAPÚ ANYAGOK

3.1.14. VIZES INFÚZIÓS OLDATOK TARTÁLYAINAK ELŐÁLLÍTÁSÁHOZ HASZNÁLT LÁGYÍTOTT POLI(VINIL- KLORID)-ALAPÚ ANYAGOK 3.1.14. Vizes infúziós oldatok tartályainak előállításához Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.7.5-1 01/2008:30114 javított 7.5 3.1.14. VIZES INFÚZIÓS OLDATOK TARTÁLYAINAK ELŐÁLLÍTÁSÁHOZ HASZNÁLT LÁGYÍTOTT POLI(VINIL-

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia I. kategória 3. forduló Budapest, 2015. március 21. A verseny döntője három mérési feladatból áll. Mindhárom feladat szövege, valamint

Részletesebben

1. Melyik az az elem, amelynek csak egy természetes izotópja van? 2. Melyik vegyület molekulájában van az összes atom egy síkban?

1. Melyik az az elem, amelynek csak egy természetes izotópja van? 2. Melyik vegyület molekulájában van az összes atom egy síkban? A 2004/2005. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatlapja KÉMIA (II. kategória) I. FELADATSOR 1. Melyik az az elem, amelynek csak egy természetes izotópja van? A) Na

Részletesebben

Mérőlombik kalibrálás. Mérőlombik kalibrálás. Név: Dátum: Név: Dátum: 2017.

Mérőlombik kalibrálás. Mérőlombik kalibrálás. Név: Dátum: Név: Dátum: 2017. Név: Dátum: 2017. Név: Dátum: 2017. Mérőlombik kalibrálás Mérőlombik kalibrálás A mérőlombik névleges térfogata: Mérési adatok cm 3. Jele: A víz hőmérséklete: ⁰C, sűrűsége g/cm 3. A tiszta, SZÁRAZ, üres

Részletesebben

A javításhoz kb. az érettségi feladatok javítása az útmutató irányelv. Részpontszámok adhatók. Más, de helyes gondolatmenetet is el kell fogadni!

A javításhoz kb. az érettségi feladatok javítása az útmutató irányelv. Részpontszámok adhatók. Más, de helyes gondolatmenetet is el kell fogadni! Megoldások A javításhoz kb. az érettségi feladatok javítása az útmutató irányelv. Részpontszámok adhatók. Más, de helyes gondolatmenetet is el kell fogadni! **********************************************

Részletesebben

Mérőlombik kalibrálás. Mérőlombik kalibrálás. Név: Dátum: Név: Dátum: 2016.

Mérőlombik kalibrálás. Mérőlombik kalibrálás. Név: Dátum: Név: Dátum: 2016. Név: Dátum: 2016. Név: Dátum: 2016. Mérőlombik kalibrálás Mérőlombik kalibrálás A mérőlombik névleges térfogata: Mérési adatok cm 3. Jele: A víz hőmérséklete: ⁰C, sűrűsége g/cm 3. A tiszta, SZÁRAZ, üres

Részletesebben

Gyógyszerhatóanyagok azonosítása és kioldódási vizsgálata tablettából

Gyógyszerhatóanyagok azonosítása és kioldódási vizsgálata tablettából Gyógyszerhatóanyagok azonosítása és kioldódási vizsgálata tablettából ELTE TTK Szerves Kémiai Tanszék 2015 1 I. Elméleti bevezető 1.1. Gyógyszerkönyv A Magyar gyógyszerkönyv (Pharmacopoea Hungarica) első

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

29. Sztöchiometriai feladatok

29. Sztöchiometriai feladatok 29. Sztöchiometriai feladatok 1 mól gáz térfogata normál állapotban (0 0 C, légköri nyomáson) 22,41 dm 3 1 mól gáz térfogata szobahőmérsékleten (20 0 C, légköri nyomáson) 24,0 dm 3 1 mól gáz térfogata

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal : Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia II. kategória 3. forduló Budapest, 2015. március 21. A verseny döntője három feladatból áll. Mindhárom feladat szövege, valamint

Részletesebben

g) 42 kg sót 2400 kg vízben oldottunk. Mennyi az oldatok tömegszázalékos összetétele?

g) 42 kg sót 2400 kg vízben oldottunk. Mennyi az oldatok tömegszázalékos összetétele? Tömegszázalékos összetétel A sűrűségét, ahol nincs megadva, 1,000 g/cm 3 -nek vegyük! 1. 300 g oldat 30 g oldott anyagot tartalmaz. Milyen tömegszázalékos összetételű oldat keletkezett? Hány gramm vizet

Részletesebben

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei

Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei Tudományos kutatásmódszertani, elemzési és közlési ismeretek modul Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdasá Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI

Részletesebben

OKTATÁSI SEGÉDLET. az Általános kémia III. tantárgy laboratóriumi gyakorlatához

OKTATÁSI SEGÉDLET. az Általános kémia III. tantárgy laboratóriumi gyakorlatához OKTATÁSI SEGÉDLET az Általános kémia III. tantárgy laboratóriumi gyakorlatához II. éves nappali tagozatos, környezetmérnök (BSc) szakos hallgatók számára Készítette: Dr. Bodnár Ildikó főiskolai tanár DE-MK,

Részletesebben

OTKA Nyilvántartási szám: T 043410 ZÁRÓJELENTÉS

OTKA Nyilvántartási szám: T 043410 ZÁRÓJELENTÉS OTKA Nyilvántartási szám: T 043410 ZÁRÓJELENTÉS Témavezető neve: Dr. Vágó Imre A téma címe: Talajok könnyen felvehető bórkészletének meghatározására alkalmas kivonószer kidolgozása, az egyes talajtulajdonságok

Részletesebben

Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás VI

Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás VI Általános és szervetlen kémia Laborelıkészítı elıadás VI Redoxiegyenletek rendezésének általános lépései Példák fémoldódási egyenletek rendezésére Halogénvegyületek reakciói A gyakorlaton vizsgált redoxireakciók

Részletesebben

A 2007/2008. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatlapja. KÉMIÁBÓL I. kategóriában ÚTMUTATÓ

A 2007/2008. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatlapja. KÉMIÁBÓL I. kategóriában ÚTMUTATÓ Oktatási ivatal A versenyző kódszáma: A 2007/2008. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatlapja Munkaidő: 300 perc Elérhető pontszám: 100 pont KÉMIÁBÓL I. kategóriában

Részletesebben

Az oldott oxigén mérés módszereinek, eszközeinek tanulmányozása

Az oldott oxigén mérés módszereinek, eszközeinek tanulmányozása Környezet minősítése gyakorlat 1 Az oldott oxigén mérés módszereinek, eszközeinek tanulmányozása Amint azt tudjuk az oldott oxigéntartalom (DO) nagy jelentőségű a felszíni vizek és néhány esetben a szennyvizek

Részletesebben

KÉMIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÉMIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kémia középszint 1112 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 25. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Az írásbeli feladatok értékelésének alapelvei

Részletesebben

- 2 db Erlenmeyer-lombik - 2 db mérőhenger - 2 db tölcsér - labormérleg - szűrőpapír

- 2 db Erlenmeyer-lombik - 2 db mérőhenger - 2 db tölcsér - labormérleg - szűrőpapír 1. A talaj vízmegkötő képességének vizsgálata Kötelező védőeszközök Szükséges eszközök - 2 db Erlenmeyer-lombik - 2 db mérőhenger - 2 db tölcsér - labormérleg - szűrőpapír Szükséges anyagok - talajminták

Részletesebben

NE FELEJTSÉTEK EL BEÍRNI AZ EREDMÉNYEKET A KIJELÖLT HELYEKRE! A feladatok megoldásához szükséges kerekített értékek a következők:

NE FELEJTSÉTEK EL BEÍRNI AZ EREDMÉNYEKET A KIJELÖLT HELYEKRE! A feladatok megoldásához szükséges kerekített értékek a következők: A Szerb Köztársaság Oktatási Minisztériuma Szerbiai Kémikusok Egyesülete Köztársasági verseny kémiából Kragujevac, 2008. 05. 24.. Teszt a középiskolák I. osztálya számára Név és utónév Helység és iskola

Részletesebben

KÉMIA 10. Osztály I. FORDULÓ

KÉMIA 10. Osztály I. FORDULÓ KÉMIA 10. Osztály I. FORDULÓ 1) A rejtvény egy híres ember nevét és halálának évszámát rejti. Nevét megtudod, ha a részmegoldások betűit a számozott négyzetekbe írod, halálának évszámát pedig pici számolással.

Részletesebben

1. Kolorimetriás mérések A sav-bázis indikátorok olyan "festékek", melyek színüket a ph függvényében

1. Kolorimetriás mérések A sav-bázis indikátorok olyan festékek, melyek színüket a ph függvényében ph-mérés Egy savat vagy lúgot tartalmazó vizes oldat savasságának vagy lúgosságának erősségét a H + vagy a OH - ion aktivitással lehet jellemezni. A víz ionszorzatának következtében a két ion aktivitása

Részletesebben

2 O 5 /dm 3 (Hurrá, ehhez sem kellett

2 O 5 /dm 3 (Hurrá, ehhez sem kellett Számítási feladatok foszfát-meghatározáshoz 1.(Mintafeladat) a) Hány gramm KH PO -ot kell bemérni 50 cm törzsoldat készítéséhez ahhoz, hogy a törzsoldat koncentrációja P O 5 -re nézve 0,1 mg/cm legyen?

Részletesebben

Általános kémia gyakorlat (TKBL0101)

Általános kémia gyakorlat (TKBL0101) Általános kémia gyakorlat (TKBL0101) A tantárgyfelelős neve: Várnagy Katalin A tárgy oktatójának neve/tanszéke: Várnagy Katalin, Lente Gábor, Sebestyén Annamária (Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék)

Részletesebben

Jellemző redoxi reakciók:

Jellemző redoxi reakciók: Kémia a elektronátmenettel járó reakciók, melynek során egyidejű elektron leadás és felvétel történik. Oxidáció - elektron leadás - oxidációs sám nő Redukció - elektron felvétel - oxidációs sám csökken

Részletesebben

Általános kémiai munkafüzet Kémia BSc és Gyógyszerész hallgatók számára

Általános kémiai munkafüzet Kémia BSc és Gyógyszerész hallgatók számára DEBRECENI EGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék Várnagy Katalin Általános kémiai munkafüzet Kémia BSc és Gyógyszerész hallgatók számára Oktatási segédanyag A munkafüzet

Részletesebben

6. A TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI. Dr. Varga Csaba

6. A TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI. Dr. Varga Csaba 6. A TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI Dr. Varga Csaba Oldódási és kicsapódási reakciók a talajban Fizikai oldódás (bepárlás után a teljes mennyiség visszanyerhető) NaCl Na + + Cl Kémiai oldódás Al(OH) 3 + 3H

Részletesebben

A kenyerek savfokának meghatározási problémái Dr. Szalai Lajos

A kenyerek savfokának meghatározási problémái Dr. Szalai Lajos SÜTİIPAROSOK, PÉKEK 50. évf. 2003. 6. sz. 55-56.o A kenyerek savfokának meghatározási problémái Dr. Szalai Lajos A gyakorló élelmiszerkémikusok az élelmiszerek savtartalmának, savasságának kifejezésére

Részletesebben

A VÍZ OLDOTT SZENNYEZŐANYAG-TARTALMÁNAK ELTÁVOLÍTÁSA IONCSERÉVEL

A VÍZ OLDOTT SZENNYEZŐANYAG-TARTALMÁNAK ELTÁVOLÍTÁSA IONCSERÉVEL A VÍZ OLDOTT SZENNYEZŐANYAG-TARTALMÁNAK ELTÁVOLÍTÁSA IONCSERÉVEL ELTE Szerves Kémiai Tanszék A VÍZ OLDOTT SZENNYEZŐANYAG -TARTALMÁNAK ELTÁVOLÍTÁSA IONCSERÉVEL Bevezetés A természetes vizeket (felszíni

Részletesebben

HEPARINA MASSAE MOLECULARIS MINORIS. Kis molekulatömegű heparinok

HEPARINA MASSAE MOLECULARIS MINORIS. Kis molekulatömegű heparinok 01/2014:0828 HEPARINA MASSAE MOLECULARIS MINORIS Kis molekulatömegű heparinok DEFINÍCIÓ A kis molekulatömegű heparinok olyan, 8000-nél kisebb átlagos relatív molekulatömegű szulfatált glükózaminoglikánok

Részletesebben

KÉMIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÉMIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kémia középszint 1512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 20. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Az írásbeli feladatok értékelésének alapelvei

Részletesebben

Javítókulcs (Kémia emelt szintű feladatsor)

Javítókulcs (Kémia emelt szintű feladatsor) Javítókulcs (Kémia emelt szintű feladatsor) I. feladat 1. A katalizátorok a kémiai reakciót gyorsítják azáltal, hogy az aktiválási energiát csökkentik, a reakció végén változatlanul megmaradnak. 2. Biológiai

Részletesebben

1. feladat Összesen: 10 pont. 2. feladat Összesen: 6 pont. 3. feladat Összesen: 18 pont

1. feladat Összesen: 10 pont. 2. feladat Összesen: 6 pont. 3. feladat Összesen: 18 pont 1. feladat Összesen: 10 pont Etil-acetátot állítunk elő 1 mol ecetsav és 1 mol etil-alkohol felhasználásával. Az egyensúlyi helyzet beálltakor a reakciót leállítjuk, és az elegyet 1 dm 3 -re töltjük fel.

Részletesebben

Redoxi reakciók Elektrokémiai alapok Műszaki kémia, Anyagtan I. 12-13. előadás

Redoxi reakciók Elektrokémiai alapok Műszaki kémia, Anyagtan I. 12-13. előadás Redoxi reakciók Elektrokémiai alapok Műszaki kémia, Anyagtan I. 12-13. előadás Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék Redoxi reakciók Például: 2Mg + O 2 = 2MgO Részfolyamatok:

Részletesebben

Aminosavak, peptidek, fehérjék

Aminosavak, peptidek, fehérjék Aminosavak, peptidek, fehérjék Az aminosavak a fehérjék építőkövei. A fehérjék felépítésében mindössze 20- féle aminosav vesz részt. Ezek általános képlete: Az aminosavakban, mint arra nevük is utal van

Részletesebben

ACIDUM ASCORBICUM. Aszkorbinsav

ACIDUM ASCORBICUM. Aszkorbinsav 01/2009:0253 javított 7.0 ACIDUM ASCORBICUM Aszkorbinsav C 6 H 8 O 6 M r 176,1 [50-81-7] DEFINÍCIÓ (5R)-5-[(1S)-1,2-Dihidroxietil]-3,4-dihidroxifurán-2(5H)-on. Tartalom: 99,0 100,5%. SAJÁTSÁGOK Küllem:

Részletesebben

Tápanyagfelvétel, tápelemek arányai. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V.

Tápanyagfelvétel, tápelemek arányai. Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V. Tápanyagfelvétel, tápelemek arányai Szőriné Zielinska Alicja Rockwool B.V. Vízfelvétel és mozgás a növényben Vízfelvételt befolyásolja: besugárzás (növény) hőmérséklete Páratartalom (% v. HD) EC (magas

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal KÓDSZÁM: Kémia OKTV döntő I. kategória, 1. feladat Budapest, 2013. április 6. Réz(II)-ionok vizsgálata komplexometriával A komplexometria reagenseként használt EDTA (az etilén-diamin-tetraecetsav

Részletesebben

TÁPANYAGGAZDÁLKODÁS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TÁPANYAGGAZDÁLKODÁS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TÁPANYAGGAZDÁLKODÁS Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése 6. A műtrágyák és kijuttatásuk agronómiai ill. agrokémiai szempontjai 6.1. A műtrágyák

Részletesebben

B TÉTEL Az étolaj vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása

B TÉTEL Az étolaj vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása 2013/2014. B TÉTEL Az étolaj vizsgálata Két kémcsőbe töltsön kb. 6 cm 3 -t a következő oldószerekből: víz, benzin. Mindegyikbe tegyen étolajat, rázza össze. Mit tapasztal? Indokolja a látottakat! víz benzin

Részletesebben

800-5000 Hz U. oldat. R κ=l/ra. 1.ábra Az oldatok vezetőképességének mérése

800-5000 Hz U. oldat. R κ=l/ra. 1.ábra Az oldatok vezetőképességének mérése 8 gyak. Konduktometria A gyakorlat célja: Az oldat ionos alkotóinak összegző, nem specifikus mérése (a víz tisztasága), a konduktometria felhasználása titrálás végpontjelzésére. A módszer elve Elektrolitok

Részletesebben

Csermák Mihály: Kémia 8. Panoráma sorozat

Csermák Mihály: Kémia 8. Panoráma sorozat Csermák Mihály: Kémia 8. Panoráma sorozat Kedves Kollégák! A Panoráma sorozat kiadványainak megalkotása során két fő szempontot tartottunk szem előtt. Egyrészt olyan tankönyvet szerettünk volna létrehozni,

Részletesebben

IRÁNYELVEK A BIZOTTSÁG 2008/84/EK IRÁNYELVE. (2008. augusztus 27.) (EGT-vonatkozású szöveg) (kodifikált változat)

IRÁNYELVEK A BIZOTTSÁG 2008/84/EK IRÁNYELVE. (2008. augusztus 27.) (EGT-vonatkozású szöveg) (kodifikált változat) 2008.9.20. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 253/1 I (Az EK-Szerződés/Euratom-Szerződés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelező) IRÁNYELVEK A BIZOTTSÁG 2008/84/EK IRÁNYELVE (2008.

Részletesebben

Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása

Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása Egy molekula nemcsak haladó mozgást végez, de az atomjai (atomcsoportjai) egymáshoz képest is állandó mozgásban vannak. Tételezzünk fel egy olyan mechanikai

Részletesebben

100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%.

100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 22. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 22. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás 2. ciklus: 2011. november 10. Kromatográfia elmélet. 2011. november 17. december 15. A ciklus mérései: GC, HPLC, kloridion meghat., NaOCl meghat. Forgatási

Részletesebben

Feladatok haladóknak

Feladatok haladóknak Feladatok haladóknak Szerkesztő: Magyarfalvi Gábor és Varga Szilárd (gmagyarf@chem.elte.hu, szilard.varga@bolyai.elte.hu) A formai követelményeknek megfelelő dolgozatokat a következő címen várjuk 2009.

Részletesebben

Kémia OKTV döntő forduló I. kategória, 1. feladat Budapest, 2011. április 9.

Kémia OKTV döntő forduló I. kategória, 1. feladat Budapest, 2011. április 9. Oktatási Hivatal Kémia OKTV döntő forduló I. kategória, 1. feladat Budapest, 2011. április 9. A feladathoz egy külön lapon kérdések társulnak, a válaszokat arra a lapra kérjük megadni. A feladat megkezdése

Részletesebben

ZINCI ACEXAMAS. Cink-acexamát

ZINCI ACEXAMAS. Cink-acexamát Zinci acexamas Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.8-1 07/2010:1279 ZINCI ACEXAMAS Cink-acexamát C 16 H 28 N 2 O 6 Zn M r 409,8 [70020-71-2] DEFINÍCIÓ Cink-bisz[6-(acetilamino)hexanoát]. Tartalom: 97,5 101,0% (szárított

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2001 (pótfeladatsor)

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2001 (pótfeladatsor) 2001 pótfeladatsor 1. oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2001 (pótfeladatsor) Útmutató! Ha most érettségizik, az I. feladat kidolgozását karbonlapon végezze el! Figyelem! A kidolgozáskor

Részletesebben

Környezeti kémia II. laborgyakorlat 1. Ivóvíz tisztítási arzénes vasiszap ártalmatlanítása és vizsgálata mobilanalitikai módszerekkel

Környezeti kémia II. laborgyakorlat 1. Ivóvíz tisztítási arzénes vasiszap ártalmatlanítása és vizsgálata mobilanalitikai módszerekkel Környezeti kémia II. laborgyakorlat 1. Ivóvíz tisztítási arzénes vasiszap ártalmatlanítása és vizsgálata mobilanalitikai módszerekkel Bevezetés Az ivóvíz tisztítása során nagy mennyiségű vas-mangán-oxohidroxo

Részletesebben

m n 3. Elem, vegyület, keverék, koncentráció, hígítás m M = n Mértékegysége: g / mol elem: azonos rendszámú atomokból épül fel

m n 3. Elem, vegyület, keverék, koncentráció, hígítás m M = n Mértékegysége: g / mol elem: azonos rendszámú atomokból épül fel 3. Elem, vegyület, keverék, koncentráció, hígítás elem: azonos rendszámú atomokból épül fel vegyület: olyan anyag, amelyet két vagy több különbözı kémiai elem meghatározott arányban alkot, az alkotóelemek

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 13. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

Középszintű érettségi témakörök

Középszintű érettségi témakörök Általános kémia Középszintű érettségi témakörök 1. Atomszerkezet 2. A periódusos rendszer 3. Kémiai kötések 4. Molekulák, összetett ionok 5. Anyagi halmazok 6. Egykomponensű anyagi rendszerek 7. Többkomponensű

Részletesebben

Komposztkezelések hatása az angolperje biomasszájára és a komposztok toxicitása

Komposztkezelések hatása az angolperje biomasszájára és a komposztok toxicitása KTIA_AIK_12-1-2013-0015 projekt Komposztkezelések hatása az angolperje biomasszájára és a komposztok toxicitása Szabó Anita Kamuti Mariann Mazsu Nikolett Sáringer-Kenyeres Dóra Ragályi Péter Rékási Márk

Részletesebben

A standardpotenciál meghatározása a cink példáján. A galváncella működése elektrolizáló cellaként Elektródreakciók standard- és formálpotenciálja

A standardpotenciál meghatározása a cink példáján. A galváncella működése elektrolizáló cellaként Elektródreakciók standard- és formálpotenciálja Általános és szervetlen kémia Laborelőkészítő előadás VII-VIII. (október 17.) Az elektródok típusai A standardpotenciál meghatározása a cink példáján Számítási példák galvánelemekre Koncentrációs elemek

Részletesebben

1. Laboratóriumi gyakorlat A laborgyakorlatok anyagát összeállította: dr. Pasinszki Tibor egyetemi tanár

1. Laboratóriumi gyakorlat A laborgyakorlatok anyagát összeállította: dr. Pasinszki Tibor egyetemi tanár 1. Laboratóriumi gyakorlat A laborgyakorlatok anyagát összeállította: dr. Pasinszki Tibor egyetemi tanár Laboratóriumi üvegedények A laboratóriumban többféle üvegedény található, melyek a felhasználás

Részletesebben

Kísérletek jóddal. S + Cl 2. , perklórsav: HClO 4. 1. Tanári bemutató kísérlet: Alumínium és jód reakciója. Elszívó fülke használata kötelező!

Kísérletek jóddal. S + Cl 2. , perklórsav: HClO 4. 1. Tanári bemutató kísérlet: Alumínium és jód reakciója. Elszívó fülke használata kötelező! Tanári segédlet Ajánlott évfolyam: 7. Időtartam: 45 Kísérletek jóddal KÉMIA LEVEGŐ VIZSGÁLATAI Balesetvédelmi rendszabályok megbeszélése. A kísérletek során felmerülő veszélyforrások megbeszélése. A tálcán

Részletesebben

KÉMIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÉMIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kémia középszint 0821 É RETTSÉGI VIZSGA 2009. október 28. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Az írásbeli feladatok értékelésének

Részletesebben

Kémia emelt szintű érettségi írásbeli vizsga ELEMZÉS (BARANYA) ÉS AJÁNLÁS KÉSZÍTETTE: NAGY MÁRIA

Kémia emelt szintű érettségi írásbeli vizsga ELEMZÉS (BARANYA) ÉS AJÁNLÁS KÉSZÍTETTE: NAGY MÁRIA Kémia emelt szintű érettségi írásbeli vizsga ELEMZÉS (BARANYA) ÉS AJÁNLÁS KÉSZÍTETTE: NAGY MÁRIA Idei gyorsjelentés http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2 015/7/16/Az_elmult_7_ev_legrosszab b_eredmenye_szulet_azozlb

Részletesebben

2 képzıdése. értelmezze Reakciók tanult nemfémekkel

2 képzıdése. értelmezze Reakciók tanult nemfémekkel Emelt szint: Az s mezı fémei 1. Az alkálifémek és alkáliföldfémek összehasonlító jellemzése (anyagszerkezet, kémiaiés fizikai jellemzık, elıfordulás, elıállítás, élettani hatás). Használja a periódusos

Részletesebben

2. változat. 6. Jelöld meg, hány párosítatlan elektronja van alapállapotban a 17-es rendszámú elemnek! A 1; Б 3; В 5; Г 7.

2. változat. 6. Jelöld meg, hány párosítatlan elektronja van alapállapotban a 17-es rendszámú elemnek! A 1; Б 3; В 5; Г 7. 2. változat 1-től 16-ig terjedő feladatokban négy válaszlehetőség van, amelyek közül csak egy helyes. Válaszd ki a helyes választ és jelöld be a válaszlapon! 1. Melyik sor fejezi be helyesen az állítást:

Részletesebben

CALCII STEARAS. Kalcium-sztearát

CALCII STEARAS. Kalcium-sztearát Calcii stearas Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 CALCII STEARAS Kalcium-sztearát 01/2009:0882 DEFINÍCIÓ Különböző zsírsavak kalciumsóinak keveréke; a savkomponenst főként sztearinsav (oktadekánsav) [(C 17 H 35

Részletesebben

a NAT-1-1054/2006 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1054/2006 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület MELLÉKLET a NAT-1-1054/2006 számú akkreditálási ügyirathoz A Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezõgazdaságtudományi Kar Agrármûszerközpont (4032 Debrecen, Böszörményi

Részletesebben

GYÓGYSZERTECHNOLÓGIA 1. MUNKAFÜZET

GYÓGYSZERTECHNOLÓGIA 1. MUNKAFÜZET GYÓGYSZERTECHNOLÓGIA 1. MUNKAFÜZET 0 TARTALOMJEGYZÉK FELADATLAPOK 1 Vizek paramétereinek vizsgálata és összehasonlítása 1 A ph befolyása az oldékonyságra 3 Hidrotróp és komplexképző anyagok oldásközvetítése

Részletesebben

A vér vizsgálata. 12. B. biológia fakultációsainak projektje 2015.03.30-31.

A vér vizsgálata. 12. B. biológia fakultációsainak projektje 2015.03.30-31. A vér vizsgálata 12. B. biológia fakultációsainak projektje 2015.03.30-31. Vérkenet készítése Menete: Alkoholos vattával letörölt ujjbegyünket szúrjuk meg steril tűvel.töröljük le az első vércseppet, majd

Részletesebben

Azonosító jel: KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. október 28. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc

Azonosító jel: KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2009. október 28. 14:00. Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc É RETTSÉGI VIZSGA 2009. október 28. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 28. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati KTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÉMIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

KÉMIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Kémia középszint 1412 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 14. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Az írásbeli feladatok értékelésének alapelvei

Részletesebben

Klasszikus analitikai módszerek:

Klasszikus analitikai módszerek: Klasszikus analitikai módszerek: Azok a módszerek, melyek kémiai reakciókon alapszanak, de az elemzéshez csupán a tömeg és térfogat pontos mérésére van szükség. A legfontosabb klasszikus analitikai módszerek

Részletesebben

(3) (3) (3) (3) (2) (2) (2) (2) (4) (2) (2) (3) (4) (3) (4) (2) (3) (2) (2) (2)

(3) (3) (3) (3) (2) (2) (2) (2) (4) (2) (2) (3) (4) (3) (4) (2) (3) (2) (2) (2) TAKÁCS CSABA KÉMIA EMLÉKVERSENY, IX. osztály, II. forduló - megoldás 2009 / 2010 es tanév, XV. évfolyam 1. a) Albertus, Magnus; német polihisztor (1250-ben) (0,5 p) b) Brandt, Georg; svéd kémikus (1735-ben)

Részletesebben

01/2008:40202 4.2.2. MÉRŐOLDATOK

01/2008:40202 4.2.2. MÉRŐOLDATOK Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.5.6-6.0-1 4.2.2. MÉRŐOLDATOK 01/2008:40202 A mérőoldatokat a szokásos kémiai analitikai eljárások szabályai szerint készítjük. A mérőoldatok előállításához használt eszközök megfelelő

Részletesebben

4. gyakorlat. Mosószóda nátrium-karbonát-tartalmának meghatározása potenciometrikus titrálással

4. gyakorlat. Mosószóda nátrium-karbonát-tartalmának meghatározása potenciometrikus titrálással 4. gyakorlat Mosószóda nátrium-karbonát-tartalmának meghatározása potenciometrikus titrálással Név, osztály:... Mérés dátuma:... Feladat Ön egy mosószóda kiszerelő üzemben dolgozik. A beérkezett nátrium-karbonátot

Részletesebben

Zöld Kémiai Laboratóriumi Gyakorlatok. A ciklohexén előállítása

Zöld Kémiai Laboratóriumi Gyakorlatok. A ciklohexén előállítása Zöld Kémiai Laboratóriumi Gyakorlatok A ciklohexén előállítása Budapesti Zöld Kémia Laboratórium Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kémiai Intézet Budapest 2009 (Utolsó mentés: 2009.02.09.) A gyakorlat célja

Részletesebben

ALPHA spektroszkópiai (ICP és AA) standard oldatok

ALPHA spektroszkópiai (ICP és AA) standard oldatok Jelen kiadvány megjelenése után történõ termékváltozásokról, új standardokról a katalógus internetes oldalán, a www.laboreszközkatalogus.hu-n tájékozódhat. ALPHA Az alábbi standard oldatok fémek, fém-sók

Részletesebben

Laboratóriumi gyakorlat kémia OKTV Budapest, 2009. április 18. I. kategória 1. feladat

Laboratóriumi gyakorlat kémia OKTV Budapest, 2009. április 18. I. kategória 1. feladat Oktatási Hivatal Laboratóriumi gyakorlat kémia OKTV Budapest, 2009. április 18. I. kategória 1. feladat A feladathoz kérdések társulnak, amelyek külön lapon vannak, a válaszokat erre a lapra kérjük megadni.

Részletesebben

1. feladat Összesen: 10 pont

1. feladat Összesen: 10 pont 1. feladat Összesen: 10 pont A következő feladatokban jelölje meg az egyetlen helyes választ! I. Az aromás szénhidrogénekben A) a gyűrűt alkotó szénatomok között delokalizált kötés is van. B) a hidrogének

Részletesebben

KÉMIA TANMENETEK 7-8-9-10 osztályoknak

KÉMIA TANMENETEK 7-8-9-10 osztályoknak KÉMIA TANMENETEK 7-8-9-10 osztályoknak Néhány gondolat a mellékletekhez: A tanterv nem tankönyvhöz készült, hanem témakörökre bontva mutatja be a minimumot és az optimumot. A felsőbb osztályba lépés alapja

Részletesebben

Témavezető neve Földiné dr. Polyák lára.. A téma címe Komplex vízkezelés természetbarát anyagokkal A kutatás időtartama: 2003-2006

Témavezető neve Földiné dr. Polyák lára.. A téma címe Komplex vízkezelés természetbarát anyagokkal A kutatás időtartama: 2003-2006 Témavezető neve Földiné dr. Polyák lára.. A téma címe Komplex vízkezelés természetbarát anyagokkal A kutatás időtartama: 2003-2006 A kutatás során laboratóriumi kísérletekben komplex ioncserés és adszorpciós

Részletesebben

Üdítőital kinintartalmának fluorometriás meghatározása

Üdítőital kinintartalmának fluorometriás meghatározása Üdítőital kinintartalmának fluorometriás meghatározása A módszer elve: a kinin aromás gyűrűje, ultraibolya fény hatására (450 nm környékén), intenzíven fluoreszkál. Az emittált fluoreszcens fény erőssége,

Részletesebben