Mérőlombik kalibrálás. Mérőlombik kalibrálás. Név: Dátum: Név: Dátum: 2017.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mérőlombik kalibrálás. Mérőlombik kalibrálás. Név: Dátum: Név: Dátum: 2017."

Átírás

1 Név: Dátum: Név: Dátum: Mérőlombik kalibrálás Mérőlombik kalibrálás A mérőlombik névleges térfogata: Mérési adatok cm 3. Jele: A víz hőmérséklete: ⁰C, sűrűsége g/cm 3. A tiszta, SZÁRAZ, üres lombik tömege: g. A jelre állított lombik tömege (legalább 3 mérés): 1. g 2. g 3. g 4. g 5. g 6. g 7. g 8. g 9. g A kifolyatott, de nedves lombik tömege: g. Számolások átlag: g szórás (s): g. Az átlagból számított tényleges térfogat: cm 3. A megbízhatósági tartománya 95%-os szinten: cm 3. t s (Képlet: x ± ) n A tényleges érték eltérése a névlegestől: cm 3, %. A betöltött és a kifolyó térfogat eltérése: cm 3, %. A szórást és a megbízhatóságot 2, az eltéréseket 3 értékes jegyre adom meg. A t-eloszlás (Student) értékei 95%-os szinten: n t 12,706 4,303 3,182 2,776 2,571 2,447 2,365 2,306 A mérőlombik névleges térfogata: Mérési adatok cm 3. Jele: A víz hőmérséklete: ⁰C, sűrűsége g/cm 3. A tiszta, SZÁRAZ, üres lombik tömege: g. A jelre állított lombik tömege (legalább 3 mérés): 1. g 2. g 3. g 4. g 5. g 6. g 7. g 8. g 9. g A kifolyatott, de nedves lombik tömege: g. Számolások átlag: g szórás (s): g. Az átlagból számított tényleges térfogat: cm 3. A megbízhatósági tartománya 95%-os szinten: cm 3. t s (Képlet: x ± ) n A tényleges érték eltérése a névlegestől: cm 3, %. A betöltött és a kifolyó térfogat eltérése: cm 3, %. A szórást és a megbízhatóságot 2, az eltéréseket 3 értékes jegyre adom meg. A t-eloszlás (Student) értékei 95%-os szinten: n t 12,706 4,303 3,182 2,776 2,571 2,447 2,365 2,306

2 Shimadzu 3100 spektrofotométer ellenőrzése Anyagok, eszközök: benzol, didímiumszűrő, kvarcüveg (UV) küvetta, spektrofotométer. 1. Hullámhosszúság-skála ellenőrzése D 2 -lámpára Fényutak szabadon, küvettatér lefedve. Főkapcsoló be. Önteszt kb. 6 perc. Majd SHIFT! és beírni: LOCK (enter). Választani NO FILTER, RETURN (billentyű lenyomás), beírni: SPECTRUM Képernyő átírása az alábbiak szerint: MEASURE ENERGY RANGE LOW = E% HIGH = E% s, e s = 660 nm e = 650 nm OVRLY/SEQ OVRLY SCAN SPEED MID REPEAT T = 0 sec N = 1 SLIT (nm) ,2 nm ENERGY COND (a képernyő alján látható kék téglalapok a billentyűzet F1, F2, F3, F4 és F5-ös billentyűit jelentik). LAMP D2 DETECTOR PM PM GAIN 2 PBS GAIN 0 RETURN, NEXT, START. Kiértékelés: a balra görgetővel megkeressük a csúcsmaximumhoz tartozó hullámhosszúságot, értéke 656,1 nm-től nem térhet el jobban, mint 0,4 nm. Felírandó a leolvasott érték és az eltérés nagysága! Majd és RETURN MEASURE ENERGY RANGE LOW= E HIGH= 50 E s, e s = 490 nm e = 480 nm OVRLY/SEQ OVRLY SCAN SPEED MID REPEAT T= 0 sec N= 1 SLIT (nm) ,2 nm NEXT és START Kiértékelés: maximumkeresés, a maximum 486,0 nm-től nem térhet el jobban, mint 0,4 nm. Felírandó a leolvasott érték és az eltérés nagysága! ESC, SHIFT!, beírni: LOCK, FILTER AUTO, RETURN, beírni: SPECTRUM 2. Hullámhosszúság-skála ellenőrzése didímium szűrőre, referencia: levegő MEASURE ABS üzemmód RANGE LOW = Abs HIGH = Abs abszorbancia tartománya s, e s = 760 nm e = 350 nm felvétel tartománya OVRLY/SEQ OVRLY SCAN SPEED MID felvétel sebessége: közepes REPEAT T = 0 sec N = 1 felvételek száma SLIT (nm) nm résszélesség NEXT és START. Abszorbancia-maximumok a táblázat szerinti helyeken, eltérések megadása nm-ben!

3 RETURN 3. Felbontás vizsgálata max. max , , , , , , , ,2 MEASURE T% RANGE LOW = -0.0% HIGH = 100% s, e s = 260 nm e = 240 nm OVRLY/SEQ OVRLY SCAN SPEED MID REPEAT T = 0 sec N = 1 SLIT (nm) ,1 nm NEXT, BASELINE. Kvarcüveg küvettába egy csepp benzol, fedővel lefedés, 15 másodperc várakozás, a referencia fényútba üres kvarcküvetta és START. Ha megfelelő a felbontóképesség, akkor 250 nm-nél hármas csúcs megjelenése látható. A középső csúcs minimumához 250,0 nm tartozik. Minősítés: megfelel, nem felel meg. és RETURN.

4 Név: Dátum: Shimadzu 3100 spektrofotométer ellenőrzése Az első csúcsmaximum értéke: nm. A helyes érték: 656,1 nm meg. Eltérés: nm. Max. eltérés: 0,4 nm. Minősítés: megfelel nem felel Az első csúcsmaximum értéke: nm. A helyes érték: 486,0 nm meg. Eltérés: nm. Max. eltérés: 0,4 nm. Minősítés: megfelel nem felel A didímium szűrőre kapott értékek: max. leolv. eltérés max. leolv. eltérés , , , , , , , ,2 A benzol középső csúcs minimuma: Minősítés: megfelel nem felel meg. nm. A helyes érték: 250,0 nm. A hullámhossz és eltérés értékek kitöltendőek, a minősítésnél a megfelel vagy a nem felel meg aláhúzandó. Név: Dátum: Shimadzu 3100 spektrofotométer ellenőrzése Az első csúcsmaximum értéke: nm. A helyes érték: 656,1 nm meg. Eltérés: nm. Max. eltérés: 0,4 nm. Minősítés: megfelel nem felel Az első csúcsmaximum értéke: nm. A helyes érték: 486,0 nm meg. Eltérés: nm. Max. eltérés: 0,4 nm. Minősítés: megfelel nem felel A didímium szűrőre kapott értékek: max. leolv. eltérés max. leolv. eltérés , , , , , , , ,2 A benzol középső csúcs minimuma: Minősítés: megfelel nem felel meg. nm. A helyes érték: 250,0 nm. A hullámhossz és eltérés értékek kitöltendőek, a minősítésnél a megfelel vagy a nem felel meg aláhúzandó.

5 Cukortartalom meghatározás refraktometriásan A mérés elve: az oldatok törésmutatója szűk tartományban az összetétel lineáris függvénye, tágabb tartományban másodfokú polinom szerint változik. Eszközök: 5 db 50 cm 3 -es főzőpohár, üvegbot, precíziós mérleg, ioncserélt vizes flakon, cseppentő, kis kémcsövek és kémcsőállvány a mintáknak, refraktométerek. Anyagok: ioncserélt víz, cukor, törlő papír, címkék. A mérés menete Standard oldatok készítése Készítsen g 10, 20, 30, 40 illetve 50 w%-os cukoroldatot főzőpoharakba, azokat címkézze fel. Minták előkészítése A tanártól kérjen vizsgálandó anyagokat, azokból kis kémcsövekbe töltsön át néhány cm 3 -nyi mennyiséget, ezeket is címkézze fel. Standard oldatok és minták mérése A tanár által megnevezett refraktométerrel mérje meg, és jegyezze fel az ioncserélt víz, a standard oldatok és a minták törésmutatóit 4 tizedesre. Minden anyagot háromszor cseppentsen fel, és mérjen meg. Minden mérés után tisztítsa meg a prizmákat. A mérés kiértékelése Az egyes párhuzamosokból számoljon átlagot, szórást. A standard oldatokra a refraktométerrel kapott adatokból készítsen analitikai mérőgörbét (kalibrációs diagramot). A pontokhoz illesszen egyenest, illetve másodfokú polinomot, írassa rá az egyenletet és az R 2 értéket is. A mintákra 2-2 eredményt számoljon: a 2 függvény alapján. A számoláshoz a másodfokú polinom függvényt célszerű fordítva ábrázolni: a törésmutató függvényében az összetételt. Jegyzőkönyv készítése A mérésről készítsen jegyzőkönyvet. A jegyzőkönyv készülhet kézzel írva füzetbe vagy számítógéppel nyomtatva, illetve pdf fájlként küldhető a tanár címére. A jegyzőkönyvben sorban legyenek benne a következők: a mérés elve, a szükséges eszközök, anyagok, az anyagok veszélyességi kódjai, a mérés menete, a mérési adatok, számítások táblázatosan, az analitikai mérőgörbék és egyenleteik, a mintákra kapott eredmények táblázatba foglalva. Ha nem füzetbe készül a jegyzőkönyv, természetesen minden külön darabon (lapon) legyen név, osztály.

6 Lítium mérése lángfotometriásan Eszközök: büretták, 100 cm 3 -es mérőlombikok, bemosótölcsér, műanyag poharak. Anyagok: lítium-karbonát, 1+1 HCl, ioncserélt víz, cseppfolyós propán-bután és sűrített levegő. Készülékek: Sherwood 410-es lángfotométer, számítógép, analitikai mérleg, kompresszor. Törzsoldat és összehasonlító oldatok készítése 1. Törzsoldatok készítése: Készítsen 100 cm 3 0,5 mg/cm 3 koncentrációjú Li + tartalmú oldatot: mérje be a számított mennyiségű Li 2 CO 3 -ot, kevés ioncserélt vízzel nedvesítse meg, és apránként adjon hozzá a számítottnál 50 %-kal több 1+1 HCl oldatot (pezsgés!), végül ioncserélt vízzel egészítse ki a 100 cm 3 -es mérőlombikban. 2. Összehasonlító oldatsorozat készítése: 100 cm 3 térfogatokkal 5 tagú oldatsorozat: a törzsoldatból 5, 10, 15, 20, 25 mg/dm 3 lítiumra. Minta Adja be a bürettába töltött törzsoldatot névvel ellátott 100 cm 3 -es mérőlombikkal. A kapott oldatot töltse jelig ioncserélt vízzel és homogenizálja. Vizsgálat A műszert a kezelési útmutatónak megfelelően kapcsolja be, állítsa be, majd végezze el a standard és a minta oldatok mérését, jegyezze fel az adatokat, végül állítsa le a készüléket. Kiértékelés A mérési adatokból, Excel táblázatkezelő programmal készítse el az analitikai mérőgörbét (nem egyenest!), az egyenletből számítsa ki a minta lítium-ion koncentrációját. A munka és a jegyzőkönyv elkészítése során vegye figyelembe az alábbi értékelési szempontokat: Mérés menetének rövid leírása, eszközök, vegyszerek a vonatkozó H és P számok; Szabályos munkavégzés, munkavédelmi szabályok betartása munka közben; Mérési adatok megadása és pontossága; Számítások elvégzése és helyessége, eredmény megadása és pontossága. Tartsa be a munka- és balesetvédelmi előírásokat!

7 Műtrágya kálium tartalmának mérése lángfotometriásan Feladat: Ön egy műtrágya üzem ellenőrző laboratóriumában dolgozik. Munkájához tartozik a késztermékek vizsgálata. Az összetétel alapján döntenek a termék megfelelőségéről, felhasználásáról. Határozza meg a kapott mintában lévő káliumtartalmat, adja meg w%-ban! Eszközök: automata pipetta (1-5 cm 3 ), 250 és 50 cm 3 -es mérőlombikok, bemosótölcsér, műanyag poharak. Anyagok: kálium-klorid, kálium műtrágya, ioncserélt víz, cseppfolyós propán-bután és sűrített levegő. Készülékek: Sherwood 410-es lángemissziós fotométer, számítógép, analitikai mérleg. KCl törzsoldat és munkaoldat készítése Törzsoldat: 250 cm 3 1,0 mg/cm 3 koncentrációjú kálium tartalmú oldatot (számolás szükséges!) készítsen. A KCl-ot analitikai mérlegen mérje be. Munkaoldat: 0,1 mg/cm 3 koncentrációjú K + ionra; a törzsoldat 10-szeres hígítása (pl. 5 cm 3 50 cm 3 -re hígítva). Minta-előkészítés 1. A kálium műtrágyából mérjen be analitikai mérlegen kb. 0,5 g-ot, mossa át 250 cm 3 -es mérőlombikba. 2. Rázógépen félig töltött lombikban rázassa 15 percig. 3. Az oldatot töltse jelig ioncserélt vízzel (250 cm 3 ). 4. Az oldatból 50 cm 3 -t szűrjön egy 50 cm 3 -es mérőlombikba, és azt névvel ellátva adja be kivételre. 5. A visszakapott lombik tartalmát ioncserélt vízzel egészítse ki, homogenizálja. Ez a minta törzsoldat. Minta és addicionált minta 1. A minta törzsoldatból 1-1 cm 3 -t pipettázzon 5 db 50 cm 3 -es mérőlombikba. 2. Adjon hozzá rendre 0 (nem ad hozzá), 1, 2, 3, illetve 4 cm 3 0,1 mg/cm 3 koncentrációjú kálium tartalmú munkaoldatot, ioncserélt vízzel töltse jelig és homogenizálja. Vizsgálat 1. A mintát és az addicionált mintákat készítse a műszer mellé. 2. A műszert a kezelési útmutatónak megfelelően kapcsolja be, állítsa be, majd végezze el a minta és az addicionált minták mérését, végül állítsa le a készüléket. Kiértékelés: A standard addíciós módszerrel értékelje ki a mérést, a pontokhoz egyenest illesszen. Az eredményt a bemért minta w%-ában adja meg egy tizedesre kerekítve. A munka és a jegyzőkönyv elkészítése során vegye figyelembe az alábbi értékelési szempontokat: Mérés menetének rövid leírása, eszközök, vegyszerek a vonatkozó H és P számok; Szabályos munkavégzés, munkavédelmi szabályok betartása munka közben; Mérési adatok megadása és pontossága; Számítások elvégzése és helyessége, eredmény megadása és pontossága. Tartsa be a munka- és balesetvédelmi előírásokat!

8 Fémötvözet réz- és cinktartalmának mérése AAS módszerrel Feladat: Ön egy laboratóriumában dolgozik. Munkájához tartozik a fémötvözetek vizsgálata. Az összetétel alapján döntenek az anyag megfelelőségéről, használhatóságáról. Határozza meg a kapott mintában lévő réz és cink-tartalmat, adja meg w%-ban! Eszközök: 50, 100 és 200 cm 3 -es mérőlombikok, bemosótölcsér, 100-tól 1000 l-ig mérő automata pipetta, mintatartó edények, analitikai mérleg. Anyagok: ioncserélt víz, réz(ii)-szulfát, cink-oxid, 1+1 hígítású sósav (vegyifülkében), fémötvözet minta, acetilén és sűrített levegő. Készülékek: UNICAM gyártmányú SOLAAR 969 atomabszorpciós spektrofotométer, számítógép, nyomtató, analitikai mérleg. Összehasonlító munkaoldatok készítése 1. A réz-szulfátból készítsen 100 cm 3, 1,0 mg/cm 3 fémion koncentrációjú törzsoldatot, a szükséges anyag tömegét számítsa ki. A bemérés pontossága: ±0,01 g. Az anyagot ioncserélt vízben oldja, majd töltse jelre a 100 cm 3 -es mérőlombikban. 2. A számított mennyiségű cink-oxidból 5 cm HCl-ban oldva készítsen 100 cm 3, 0,5 mg/cm 3 fémion koncentrációjú törzsoldatot. 3. A l-es automata pipettával, a törzsoldatok hígításával készítsen 5 tagú oldatsorozatot. Ehhez a törzsoldatokból 100, 200, 300, 400 és 500 l-t pipettázzon, 50 cm 3 -es mérőlombikokba, töltse jelre. Az oldatsorozat tagjainak koncentrációja a cinkionokra: 1,0-2,0-3,0-4,0-5,0 mg/dm 3, a rézre 2,0-4,0-6,0-8,0-10,0 mg/dm 3 lesz. Minta-előkészítés A fémötvözet mintából kis főzőpohárba mérjen ki mg-ot. Fülke alatt kb. 5 cm 3 1:1 sósavat öntsön rá, majd néhány csepp salétromsavat. Teljes oldódás után az oldatot öntse át 200 cm 3 -es mérőlombikba, és ioncserélt vízzel töltse jelig, homogenizálja. Ez a minta törzsoldat. Ebből készítsen megfelelő hígítást, 100 cm 3 -es mérőlombikban, a lap alján található körülbelüli összetétel ismeretében, hogy a mérés lehetőleg a mérési tartomány közepére essék. Vizsgálat A készülék leírásának megfelelően végezze a mérést, készítse el a dokumentációt. Az eredmény számítása: a számítást a hígítást figyelembe véve végezze, az eredményeket w%-ban három értékes jegyre kerekítve adja meg. A munka és a jegyzőkönyv elkészítése során vegye figyelembe az alábbi értékelési szempontokat: Mérés menetének rövid leírása, eszközök, vegyszerek a vonatkozó H és P számok; Szabályos munkavégzés, fontosabb munkavédelmi szabályok betartása munka közben; Mérési adatok megadása és pontossága; Számítások elvégzése és helyessége, eredmény megadása és pontossága. Tartsa be a munka- és balesetvédelmi előírásokat! 1. ötvözet Cu 50 %, Zn 5 %, 2. ötvözet Cu %, Zn %,

9 Galvániszap nikkel- és vastartalmának mérése AAS módszerrel Feladat: Ön egy galvánüzem laboratóriumában dolgozik. Munkájához tartozik a galvániszapok vizsgálata. Az összetétel alapján döntenek az iszap veszélyességéről, hasznosításáról, ártalmatlanításáról. Határozza meg a kapott mintában lévő vas és nikkeltartalmat, adja meg g/kg-ban! Eszközök: 50 és 100 cm 3 -es mérőlombikok, bemosótölcsér, 100-tól 1000 l-ig mérő automata pipetta, mintatartó edények, analitikai mérleg. Anyagok: ioncserélt víz, vas(ii)-ammónium-szulfát (Mohr-só), nikkel-szulfát, 1+1 hígítású sósav (vegyifülkében), kálium-klorid, galvániszap minta, acetilén és sűrített levegő. Készülékek: UNICAM gyártmányú SOLAAR 969 atomabszorpciós spektrofotométer, számítógép, nyomtató, analitikai mérleg. Összehasonlító munkaoldatok készítése 1. Mohr-sóból és nikkel-szulfátból készítsen 100 cm 3, 0,5 mg/cm 3 fémion koncentrációjú közös törzsoldatot, a szükséges anyagok tömegét számítsa ki. A bemérés pontossága: ±0,01 g. Az anyagokat ioncserélt vízben oldja, vegyifülke alatt adjon hozzá kb. 5 cm HCl-at, és csak ezt követően töltse jelre a 100 cm 3 -es mérőlombikban. 2. A l-es automata pipettával, a törzsoldat hígításával készítsen 5 tagú oldatsorozatot. Ehhez a törzsoldatból 100, 200, 300, 400 és 500 l-t pipettázzon, 50 cm 3 -es mérőlombikokba, adjon hozzá 1 cm g/dm 3 -es KCl oldatot, csak ez után töltse jelre. Az oldatsorozat tagjainak koncentrációja a fémionokra: 1,0-2,0-3,0-4,0-5,0 mg/dm 3 lesz. Minta-előkészítés A galvániszap mintából mérjen ki 0,100 g-ot, kb. 5 cm 3 1:1 sósavat öntsön rá, egészítse ki kb. 50 cm 3 -re ioncserélt vízzel és tegye fel mágneses keverőre 20 percre. Az oldatot öntse át 100 cm 3 -es mérőlombikba, és ioncserélt vízzel töltse jelig, homogenizálja. Ez a minta törzsoldat. Ebből készítsen egy 10-szeres, 50-szeres és 250-szeres hígítást, mindegyiket 100 cm 3 -es mérőlombikban, feltöltés előtt mindegyikhez adjon hozzá 1 cm g/dm 3 -es KCl oldatot, csak ez után tölti jelre. A három hígított mintát kell majd mérni a legkisebbtől a nagyobbak felé haladva. Vizsgálat A készülék leírásának megfelelően végezze a mérést, készítse el a dokumentációt. Az eredmény számítása: a számítást a hígítást figyelembe véve végezze, az eredményeket g fémion/kg galvániszap-ban (w ) három értékes jegyre kerekítve adja meg. A munka és a jegyzőkönyv elkészítése során vegye figyelembe az alábbi értékelési szempontokat: Mérés menetének rövid leírása, eszközök, vegyszerek a vonatkozó H és P számok; Szabályos munkavégzés, fontosabb munkavédelmi szabályok betartása munka közben; Mérési adatok megadása és pontossága; Számítások elvégzése és helyessége, eredmény megadása és pontossága. Tartsa be a munka- és balesetvédelmi előírásokat!

10 Műtrágya foszfor tartalmának mérése spektrofotometriásan A módszer elve: az ammónium-metavanadáttal stabilizált sárga színű foszfor-molibdenát komplexet nm-en fotometrálva az oldatok fényelnyelése arányos lesz a foszfátkoncentrációkkal. Reakció-egyenlet: PO {Mo 3 O 10 } H 3 O + = {P(Mo 3 O 10 ) 4 } H 2 O Vegyszerek, oldatok Törzsoldat: 100 ml, 4 mg P 2 O 5 /cm 3 -rel egyenértékű KH 2 PO 4 -ot tartalmazó oldat. Munkaoldat: a törzsoldat 20-szoros hígítása, 0,2 mg P 2 O 5 /cm 3 koncentrációval. A oldat (0,25 %-os ammónium-metavanadát), B oldat, (5 %-os ammónium-molibdenát), C oldat (1+2 hígítású salétromsav-oldat), D oldat: a három oldat térfogatarányban elegyítve. Ha nincs(enek) oldat(ok), készíteni kell. Eszközök, műszer: mérőlombikok, büretta, spektrofotométer, műanyag küvetta. Minta-előkészítés: Kapcsolja be a vízfürdőt. Az elporított műtrágyából mérjen ki 1 g mintát analitikai pontossággal, és mossa át egy 250 cm 3 -es Stohmann-lombikba. Kb cm 3 -re egészítse ki a térfogatát és ledugaszolva rázza össze. 30 percen át rázassa rázógéppel. Ioncserélt vízzel töltse jelig, homogenizálja, majd ülepedés után dekantálva szűrje. A szűrlet elejét (kb.: cm 3 -t) engedje el, majd egy 100 cm 3 -es mérőlombikot a szűrlettel töltsön meg. A lombikot névvel ellátva adja be! A visszakapott lombikot állítsa jelre, homogenizálja, majd hígítsa 10-szeresére. A hígításból 25,0 cm 3 -t mérjen ki egy 100-cm 3 -es mérőlombikba, 5 cm 3 cc. HNO 3 -val savanyítsa meg és 10 percig tartsa 95 o C- on, majd hűtse le. A mérés menete A kalibráló oldatokhoz bürettából a munkaoldat 5, 10, 15, 20, 25 cm 3 -eit 100-cm 3 -es mérőlombikba töltjük, a térfogatukat ioncserélt vízzel kb. 25 cm 3 -re kiegészítjük. Ezekhez az oldatokhoz és a fentiek szerint előkészített mintához is hozzáadjuk a cm 3 -nyi D oldatot. Az oldatokat jelre állítjuk. 15 perc eltelte után, de egy órán belül végezze el a mérést. A kezelési útmutatóban leírtak szerint bekapcsolja a műszert, 440 nm hullámhosszon a leghígabb oldatra (nem ioncserélt vízre) nulláz, a további oldatsorozat tagok mérésével elkészíti az analitikai mérőgörbét, elvégzi a minta mennyiségi mérését és dokumentációt készít, végül kikapcsolja a műszert (és a számítógépet, ha az is volt). Nyomtassa ki a műszeren készített dokumentációt, azt a jegyzőkönyvhöz mellékelve adja be. Az eredmény (P 2 O 5 w%) megadásakor vegye figyelembe a minta-előkészítés lépéseit!

11 Színezékelegy spektrofotometriás meghatározása A meghatározás elve A két összetevő (komponens) ismert koncentrációjú oldatának fényelnyelését különkülön megmérjük két hullámhosszon, az egyik és a másik összetevő elnyelési maximumának hullámhosszán. Az elegyben az alkotók koncentrációja a két hullámhosszon mért fényelnyelésből a kalibrációra kapott abszorbanciák alapján számítható. Készülék SHIMADZU UV-mini vagy Helios spektrofotométer. Eszközök 50 cm 3 -es mérőlombikok, büretták. Anyagok: színezékek 0,1 g/dm 3 -es oldatai, amelyeket készíteni kell, ha nincsenek készen; ioncserélt víz. Kalibráló oldatok készítése: a 0,1 g/dm 3 -es törzsoldatok 10-szeres hígításával készítjük (5,0 cm 3 -t kimérünk bürettával egy 50 cm 3 -es mérőlombikba, és ioncserélt vízzel jelig töltjük, homogenizáljuk. A két törzsoldatból külön-külön készítjük a kalibráló oldatokat. Minta: a két bürettába töltött törzsoldatot névre szólóan felcímkézett 50 cm 3 -es mérőlombik(ok)kal beadjuk. A visszakapott lombikot ioncserélt vízzel jelre állítjuk, homogenizáljuk. A mérés menete A kalibráló oldatok mérése: Vegyen fel alapvonalat a látható tartományra ( nm). Vegye fel az 1. kalibráló oldat spektrumát, az elnyelési maximum a hullámhosszát ( 1 ) és az abszorbanciáját (A 11 ) olvassa le, jegyezze fel. Ezután vegye fel a másik anyag spektrumát. Az előbbi módon keresse meg a legnagyobb elnyelést, jegyezze fel a hullámhosszát ( 2 ) és az abszorbanciát (A 22 ) is. Olvassa le és jegyezze fel az 1. kalibráló oldat elnyelési maximumához tartozó hullámhosszon ( 1 ) is a 2. kalibráló oldat abszorbanciáját (A 21 ). Az 1. kalibráló oldat spektrumát ismét vegye fel, és keresse ki a 2. kalibráló oldat elnyelési maximumához tartozó hullámhosszon ( 2 ) az 1. kalibráló oldat abszorbanciáját (A 12 ). A saját (minta) oldat mérése: vegye fel a saját (minta) oldat spektrumát, olvassa le a spektrumról mindkét hullámhosszon ( 1 és 2 ) az abszorbanciát (A m1 és A m2 ). A számítás alapjául a következő összefüggések szolgálnak: A m1 = V 1 A 11 /5 + V 2 A 21 /5, ahol V 1 az 1. törzsoldatból kapott térfogat cm 3 -ben, A m2 = V 1 A 12 /5 + V 2 A 22 /5 V 2 a 2. törzsoldatból kapott térfogat cm 3 -ben.

12 Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása Mérési elv: a sav-bázis indikátorok savas és lúgos formájának spektruma metszi egymást. Ez az izobesztikus pont. Ezen a hullámhosszon a fényelnyelés független az oldat ph-jától, alkalmas az indikátor koncentráció meghatározására. Eszközök: 100 cm 3 -es mérőlombikok, 25 cm 3 -es büretta, küvetta, spektrofotométer. Anyagok Indikátor törzsoldat: kb. 1 g/dm 3 -es indikátor tartalmú oldat (pl. metilvörös = MV, brómkrezolzöld = BKZ, brómkrezolvörös = BKV ioncserélt vízben oldva). Készen van. Indikátor munkaoldat: a törzsoldat 10 cm 3 -ét hígítsa 100 cm 3 -re. Indikátor oldatsorozat: 100 cm 3 -es mérőlombikokba engedjen bürettából 2,0; 4,0; 6,0; 8,0 és 10,0 cm 3 munkaoldatot, adjon hozzá kb. 5 cm 3 pufferoldatot (MV-höz és BKZ-höz ph = 5, BKV-höz ph = 8), és állítsa jelre ioncserélt vízzel. Híg sav-, lúg- és pufferoldatok, ioncserélt víz. Minta: személyenként beadandó egy felcímkézett 100 cm 3 -es mérőlombik és a bürettába töltött munkaoldat. A visszakapott lombik tartalmához adjon hozzá kb. 5 cm 3 pufferoldatot, és állítsa jelre ioncserélt vízzel. Az izobesztikus pont meghatározása 1. 3 db 100 cm 3 -es mérőlombikba pipettázzon 5-5 cm 3 indikátor munkaoldatot. Az egyiket 0,1 mol/dm 3 -es savval, a másikat 0,1 mol/dm 3 -es lúggal, a harmadikat megfelelő pufferoldattal kb. kétszeresre hígítsa. 2. A 100 cm 3 -es mérőlombikokat állítsa jelre ioncserélt vízzel. 3. A spektrofotométert bekapcsolja és beállítja a spektrumfelvételnél a BKZ-höz és BKV-höz , MV-höz nm hullámhossz-tartományt, a BKZ-höz a 0..0,50, a MV-höz és BKV-höz a 0..1 abszorbancia tartományt és az overlay üzemmódot cm-es műanyag küvettával alapvonalat vesz fel ioncserélt vízzel. Felveszi egymás után a három oldat spektrumát. A kurzormozgatóval húzza pontosan a metszéspontra a függőleges vonalat, majd ezt nyomtassa ki. Koncentráció meghatározása 1. A spektrofotométerrel az izobesztikus hullámhosszon mérje meg az öttagú oldatsorozat és a minta (minták) abszorbanciáit. 2. Az oldatsorozat abszorbanciáit ábrázolja az összetétel függvényében. 3. Számítsa ki a minta indikátor koncentrációját. A brómkrezolzöld indikátor spektruma (sárga vonallal a savas közegű, kékkel a lúgos, a többi szín az átmeneti tartomány)

Üdítőital kinintartalmának fluorometriás meghatározása

Üdítőital kinintartalmának fluorometriás meghatározása Üdítőital kinintartalmának fluorometriás meghatározása A módszer elve: a kinin aromás gyűrűje, ultraibolya fény hatására (450 nm környékén), intenzíven fluoreszkál. Az emittált fluoreszcens fény erőssége,

Részletesebben

Mérőlombik kalibrálás. Mérőlombik kalibrálás. Név: Dátum: Név: Dátum: 2016.

Mérőlombik kalibrálás. Mérőlombik kalibrálás. Név: Dátum: Név: Dátum: 2016. Név: Dátum: 2016. Név: Dátum: 2016. Mérőlombik kalibrálás Mérőlombik kalibrálás A mérőlombik névleges térfogata: Mérési adatok cm 3. Jele: A víz hőmérséklete: ⁰C, sűrűsége g/cm 3. A tiszta, SZÁRAZ, üres

Részletesebben

Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása

Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása Mérési elv: a sav-bázis indikátorok savas és lúgos formájának spektruma metszi egymást. Ez az izobesztikus pont. Ezen a hullámhosszon

Részletesebben

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás 4. ciklus: 2012. március 08. Optikai mérések elmélet. A ciklus mérései: 1. nitrit, 2. ammónium, 3. refraktometriax2, mérőbőrönd. Forgatási terv: Csoport

Részletesebben

Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása

Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása Mérési elv: a sav-bázis indikátorok savas és lúgos formájának spektruma metszi egymást. Ez az izobesztikus pont. Ezen a hullámhosszon

Részletesebben

Mérőlombik kalibrálás. Mérőlombik kalibrálás. Név: Dátum: 2015. Név: Dátum: 2015.

Mérőlombik kalibrálás. Mérőlombik kalibrálás. Név: Dátum: 2015. Név: Dátum: 2015. Név: Dátum: 2015. Név: Dátum: 2015. Mérőlombik kalibrálás Mérőlombik kalibrálás A mérőlombik névleges térfogata: Mérési adatok cm 3. Jele: A víz hőmérséklete: ⁰C, sűrűsége g/cm 3. A tiszta, SZÁRAZ, üres

Részletesebben

Anyagtartalom meghatározás Abbe-féle refraktométerrel

Anyagtartalom meghatározás Abbe-féle refraktométerrel Anyagtartalom meghatározás Abbe-féle refraktométerrel Eszközök: Refraktométer, 2 db 100 cm 3 -es mérőlombik, kis főzőpohár minta beméréshez, üvegbot, vizsgálati anyag (NaNO 3, NaCl, NH 4 -acetát stb.)

Részletesebben

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás. A ciklus mérései: lángfotometria, AAS, Ca + Ök, lúgosság

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás. A ciklus mérései: lángfotometria, AAS, Ca + Ök, lúgosság Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás 1. ciklus: 2011. október 06 november 27. A ciklus mérései: lángfotometria, AAS, Ca + Ök, lúgosság Forgatási terv: 10. 06. 10. 13. 10. 20. 10. 27. 1. csoport

Részletesebben

Beadandó A kalibrációs diagram az ismeretlen oldat százalékos összetételével (az eredeti 20 g bemérésre vonatkoztatva).

Beadandó A kalibrációs diagram az ismeretlen oldat százalékos összetételével (az eredeti 20 g bemérésre vonatkoztatva). Anyagtartalom meghatározás Abbe-féle refraktométerrel Eszközök: Refraktométer, 2 db 100 cm 3 -es mérőlombik, kis főzőpohár minta beméréshez, üvegbot, vizsgálati anyag (NaNO 3, NaCl, NH 4 -acetát stb.)

Részletesebben

23. Indikátorok disszociációs állandójának meghatározása spektrofotometriásan

23. Indikátorok disszociációs állandójának meghatározása spektrofotometriásan 23. Indikátorok disszociációs állandójának meghatározása spektrofotometriásan 1. Bevezetés Sav-bázis titrálások végpontjelzésére (a mőszeres indikáció mellett) ma is gyakran alkalmazunk festék indikátorokat.

Részletesebben

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Név: Neptun kód: _ mérőhely: _ Labor előzetes feladatok 20 C-on különböző töménységű ecetsav-oldatok sűrűségét megmérve az

Részletesebben

Hulladékos csoport tervezett időbeosztás

Hulladékos csoport tervezett időbeosztás Hulladékos csoport tervezett időbeosztás 3. ciklus: 2012. január 16 február 27. január 16. titrimetria elmélet (ismétlés) A ciklus mérései: sav bázis, komplexometriás, csapadékos és redoxi titrálások.

Részletesebben

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás 3. ciklus: 2012. január 05. Elektro-analitika elmélet. 2012. január 12. Titrimetria elmélet 2012. január 19. március 01. A ciklus mérései: 1. ph-mérés,

Részletesebben

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG BUDAPESTI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM PETRIK LAJOS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: A gyakorlati vizsga B) vizsgarészhez

Részletesebben

Ivóvíz savasságának meghatározása sav-bázis titrálással (SGM)

Ivóvíz savasságának meghatározása sav-bázis titrálással (SGM) Ivóvíz savasságának meghatározása sav-bázis titrálással (SGM) I. Elméleti alapok: A vizek savasságát a savasan hidrolizáló sók és savak okozzák. A savasságot a semlegesítéshez szükséges erős bázis mennyiségével

Részletesebben

2 O 5 /dm 3 (Hurrá, ehhez sem kellett

2 O 5 /dm 3 (Hurrá, ehhez sem kellett Számítási feladatok foszfát-meghatározáshoz 1.(Mintafeladat) a) Hány gramm KH PO -ot kell bemérni 50 cm törzsoldat készítéséhez ahhoz, hogy a törzsoldat koncentrációja P O 5 -re nézve 0,1 mg/cm legyen?

Részletesebben

Labor elızetes feladatok

Labor elızetes feladatok Oldatkészítés szilárd anyagból és folyadékok hígítása. Tömegmérés. Eszközök és mérések pontosságának vizsgálata. Név: Neptun kód: mérıhely: Labor elızetes feladatok 101 102 103 104 105 konyhasó nátrium-acetát

Részletesebben

Anyag összetétel vizsgálata termogravimetriásan

Anyag összetétel vizsgálata termogravimetriásan Anyag összetétel vizsgálata termogravimetriásan A módszer elve: hevítés hatására az anyagok többségében hő- illetve tömegváltozással járó folyamatok mennek végbe. Ezek alapján információt kaphatunk az

Részletesebben

1. feladat Összesen: 7 pont. 2. feladat Összesen: 16 pont

1. feladat Összesen: 7 pont. 2. feladat Összesen: 16 pont 1. feladat Összesen: 7 pont Gyógyszergyártás során képződött oldatból 7 mintát vettünk. Egy analitikai mérés kiértékelésének eredményeként a következő tömegkoncentrációkat határoztuk meg: A minta sorszáma:

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola A versenyző kódja:... VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola Budapest, Thököly út 48-54. XV. KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI

Részletesebben

9 gyak. Acél mangán tartalmának meghatározása UV-látható spektrofotometriás módszerrel

9 gyak. Acél mangán tartalmának meghatározása UV-látható spektrofotometriás módszerrel 9 gyak. Acél mangán tartalmának meghatározása UV-látható spektrofotometriás módszerrel A gyakorlat célja: Megismerkedni az UV-látható spektrofotometria elvével, alkalmazásával a kationok, anionok analízisére.

Részletesebben

V átlag = (V 1 + V 2 +V 3 )/3. A szórás V = ((V átlag -V 1 ) 2 + ((V átlag -V 2 ) 2 ((V átlag -V 3 ) 2 ) 0,5 / 3

V átlag = (V 1 + V 2 +V 3 )/3. A szórás V = ((V átlag -V 1 ) 2 + ((V átlag -V 2 ) 2 ((V átlag -V 3 ) 2 ) 0,5 / 3 5. gyakorlat. Tömegmérés, térfogatmérés, pipettázás gyakorlása tömegméréssel kombinálva. A mérési eredmények megadása. Sóoldat sőrőségének meghatározása, koncentrációjának megadása a mért sőrőség alapján.

Részletesebben

5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével

5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével 5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével 5.1. Átismétlendő anyag 1. Adszorpció (előadás) 2. Langmuir-izoterma (előadás) 3. Spektrofotometria és Lambert Beer-törvény

Részletesebben

1.1. Reakciósebességet befolyásoló tényezők, a tioszulfát bomlása

1.1. Reakciósebességet befolyásoló tényezők, a tioszulfát bomlása 2. Laboratóriumi gyakorlat A laborgyakorlatok anyagát összeállította: dr. Pasinszki Tibor egyetemi tanár 1.1. Reakciósebességet befolyásoló tényezők, a tioszulfát bomlása A reakciósebesség növelhető a

Részletesebben

Oldatkészítés, ph- és sűrűségmérés

Oldatkészítés, ph- és sűrűségmérés Oldatkészítés, ph- és sűrűségmérés A laboratóriumi gyakorlat során elvégzendő feladat: Oldatok hígítása, adott ph-jú pufferoldat készítése és vizsgálata, valamint egy oldat sűrűségének mérése. Felkészülés

Részletesebben

Hulladékos csoport tervezett időbeosztás

Hulladékos csoport tervezett időbeosztás Hulladékos csoport tervezett időbeosztás 4. ciklus: 2012. március 05 április 23. március 05 atomspektrometria elmélet március 26 kromatográfia elmélet A ciklus mérései: lángfotometria, atomabszorpció,

Részletesebben

Drog- és toxikológus 2. csoport tervezett időbeosztás

Drog- és toxikológus 2. csoport tervezett időbeosztás Drog- és toxikológus 2. csoport tervezett időbeosztás 1. ciklus: 2013. szeptember 05 2013. október 24. 09. 05. bevezetés, elmélet 10. 03. 3-4. gyakorlat 09. 12. elektro-analitika elmélet 09. 19. 1-2. gyakorlat

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola Budapest, Thököly út 48-54. XV. KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI ORSZÁGOS SZAKMAI TANULMÁNYI

Részletesebben

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG BUDAPESTI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM PETRIK LAJOS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: A gyakorlati vizsga B) vizsgarészhez

Részletesebben

Vizes oldatok ph-jának mérése

Vizes oldatok ph-jának mérése Vizes oldatok ph-jának mérése Név: Neptun-kód: Labor elızetes feladat Mennyi lesz annak a hangyasav oldatnak a ph-ja, amelynek koncentrációja 0,330 mol/dm 3? (K s = 1,77 10-4 mol/dm 3 ) Mekkora a disszociációfok?

Részletesebben

Ecetsav koncentrációjának meghatározása titrálással

Ecetsav koncentrációjának meghatározása titrálással Ecetsav koncentrációjának meghatározása titrálással A titrálás lényege, hogy a meghatározandó komponenst tartalmazó oldathoz olyan ismert koncentrációjú oldatot adagolunk, amely a reakcióegyenlet szerint

Részletesebben

6 Ionszelektív elektródok. elektródokat kiterjedten alkalmazzák a klinikai gyakorlatban: az automata analizátorokban

6 Ionszelektív elektródok. elektródokat kiterjedten alkalmazzák a klinikai gyakorlatban: az automata analizátorokban 6. Szelektivitási együttható meghatározása 6.1. Bevezetés Az ionszelektív elektródok olyan potenciometriás érzékelők, melyek valamely ion aktivitásának többé-kevésbé szelektív meghatározását teszik lehetővé.

Részletesebben

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG PETRIK LAJOS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: A gyakorlati vizsga A) vizsgarészhez

Részletesebben

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG BUDAPESTI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM PETRIK LAJOS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG Szakképesítés azonosító száma, megnevezése:

Részletesebben

Az oldatok összetétele

Az oldatok összetétele Az oldatok összetétele Az oldatok összetételét (töménységét) többféleképpen fejezhetjük ki. Ezek közül itt a tömegszázalék, vegyes százalék és a mólos oldat fogalmát tárgyaljuk. a.) Tömegszázalék (jele:

Részletesebben

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG PETRIK LAJOS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA A Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: A gyakorlati vizsga A) vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése:

Részletesebben

Oldatkészítés, ph- és sűrűségmérés

Oldatkészítés, ph- és sűrűségmérés Oldatkészítés, ph- és sűrűségmérés A laboratóriumi gyakorlat során elvégzendő feladat: Oldatok hígítása, adott ph-jú pufferoldat készítése és vizsgálata, valamint egy oldat sűrűségének mérése. Felkészülés

Részletesebben

Beadandó: A szacharóz fajlagos forgatóképessége és az ismeretlen minta százalékos szacharóz-tartalma.

Beadandó: A szacharóz fajlagos forgatóképessége és az ismeretlen minta százalékos szacharóz-tartalma. Szacharóztartalom meghatározása Lippich féle (félárnyék) polariméterrel Eszközök: 2 db 100 cm 3 -es mérőlombik, kis tölcsér, beméréshez főzőpohár, gyorsmérleg, polariméter, szacharóz 1. Gyorsmérlegen lemérünk

Részletesebben

Környezeti analitika laboratóriumi gyakorlat Számolási feladatok áttekintése

Környezeti analitika laboratóriumi gyakorlat Számolási feladatok áttekintése örnyezeti analitika laboratóriumi gyakorlat Számolási feladatok áttekintése I. A számolási feladatok megoldása során az oldatok koncentrációjának számításához alapvetıen a következı ismeretekre van szükség:

Részletesebben

100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 50%.

100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 50%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Drog- és toxikológus 2. csoport tervezett időbeosztás

Drog- és toxikológus 2. csoport tervezett időbeosztás Drog- és toxikológus 2. csoport tervezett időbeosztás 2. ciklus: 2013. november 07 2013. november 28. 11. 07. 11. 14. 11. 21. 11. 28. Fazekas Márk citrompótló cukor KMnO 4 c p + Fe 2+ kávé Kerekes Adrienn

Részletesebben

Titrimetria - Térfogatos kémiai analízis -

Titrimetria - Térfogatos kémiai analízis - Titrimetria - Térfogatos kémiai analízis - Alapfogalmak Elv (ismert térfogatú anyag oldatához annyi ismert konc. oldatot adnak, amely azzal maradéktalanul reagál) Titrálás végpontja (egyenértékpont) Törzsoldat,

Részletesebben

Minta feladatsor. Az ion neve. Az ion képlete O 4. Szulfátion O 3. Alumíniumion S 2 CHH 3 COO. Króm(III)ion

Minta feladatsor. Az ion neve. Az ion képlete O 4. Szulfátion O 3. Alumíniumion S 2 CHH 3 COO. Króm(III)ion Minta feladatsor A feladatok megoldására 90 perc áll rendelkezésére. A megoldáshoz zsebszámológépet használhat. 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (8 pont) Az ion neve.. Szulfátion

Részletesebben

A gyakorlat leírása. A mérési feladat

A gyakorlat leírása. A mérési feladat A gyakorlat leírása Szükséges anyagok: 0,00 mol dm -3 koncentrációjú AgNO 3 oldat 0,00 mol dm -3 koncentrációjú KCl oldat 0,5 mol dm -3 koncentrációjú KNO 3 oldat 0,05 mol dm -3 koncentrációjú Ca(NO 3

Részletesebben

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása 2014/2015. B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A kísérleti tálcán lévő sorszámozott eken három fehér port talál. Ezek: cukor, ammónium-klorid, ill. nátrium-karbonát

Részletesebben

ROMAVERSITAS 2017/2018. tanév. Kémia. Számítási feladatok (oldatok összetétele) 4. alkalom. Összeállította: Balázs Katalin kémia vezetőtanár

ROMAVERSITAS 2017/2018. tanév. Kémia. Számítási feladatok (oldatok összetétele) 4. alkalom. Összeállította: Balázs Katalin kémia vezetőtanár ROMAVERSITAS 2017/2018. tanév Kémia Számítási feladatok (oldatok összetétele) 4. alkalom Összeállította: Balázs Katalin kémia vezetőtanár 1 Számítási feladatok OLDATOK ÖSSZETÉTELE Összeállította: Balázs

Részletesebben

1. feladat Összesen: 7 pont. 2. feladat Összesen: 8 pont

1. feladat Összesen: 7 pont. 2. feladat Összesen: 8 pont 1. feladat Összesen: 7 pont Hét egymást követő titrálás fogyásai a következők: Sorszám: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Fogyások (cm 3 ) 20,25 20,30 20,40 20,35 20,80 20,30 20,20 A) Keresse meg és húzza át a szemmel

Részletesebben

Az oldatok összetétele

Az oldatok összetétele Az oldatok összetétele Az oldatok összetételét (töménységét) többféleképpen fejezhetjük ki. Ezek közül itt a tömegszázalék, vegyesszázalék és a mólos oldat fogalmát tárgyaljuk. a.) Tömegszázalék (jele:

Részletesebben

ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra :

ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra : ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra : H 2 O H + + OH -, (2 H 2 O H 3 O + + 2 OH - ). Semleges oldatban a hidrogén-ion

Részletesebben

Élelmiszeripari szennyvíz nitrition-tartalmának meghatározása spektrofotometriás módszerrel

Élelmiszeripari szennyvíz nitrition-tartalmának meghatározása spektrofotometriás módszerrel Élelmiszeripari szennyvíz nitrition-tartalmának meghatározása spektrofotometriás módszerrel 1. A módszer elve A nitritionok és a p-amino-benzolszulfonsav (szulfanilsav) reakciójából savas közegben diazónium-vegyület

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés azonosítószáma és megnevezése 54 524 03 Vegyész technikus Tájékoztató

Részletesebben

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG BUDAPESTI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM PETRIK LAJOS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG Szakképesítés azonosító száma, megnevezése:

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VEGYÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VEGYÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ VEGYÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1. feladat Összesen 17 pont A) 2-klór-2-metilpropán B) m(tercbutil-alkohol) = 0,775 10 = 7,75 g n(tercbutil-alkohol)

Részletesebben

O k ta t á si Hivatal

O k ta t á si Hivatal O k ta t á si Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia I. kategória 3. forduló 1. feladat Budapest, 2017. március 18. Ismeretlen gyenge sav moláris tömegének meghatározása, valamint disszociációállandójának

Részletesebben

1) Standard hidrogénelektród készülhet sósavból vagy kénsavoldatból is. Ezt a savat 100-szorosára hígítva, mekkora ph-jú oldatot nyerünk?

1) Standard hidrogénelektród készülhet sósavból vagy kénsavoldatból is. Ezt a savat 100-szorosára hígítva, mekkora ph-jú oldatot nyerünk? Számítások ph-val kombinálva 1) Standard hidrogénelektród készülhet sósavból vagy kénsavoldatból is. Ezt a savat 100-szorosára hígítva, mekkora ph-jú oldatot nyerünk? Mekkora az eredeti oldatok anyagmennyiség-koncentrációja?

Részletesebben

ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra :

ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra : ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra : H 2 O H + + OH -, (2 H 2 O H 3 O + + 2 OH - ). Semleges oldatban a hidrogén-ion

Részletesebben

Víztechnológiai mérőgyakorlat 2. Klórferőtlenítés törésponti görbe felvétele. Jegyzőkönyv

Víztechnológiai mérőgyakorlat 2. Klórferőtlenítés törésponti görbe felvétele. Jegyzőkönyv A mérést végezte: NEPTUNkód: Víztechnológiai mérőgyakorlat 2. Klórferőtlenítés törésponti görbe felvétele Jegyzőkönyv Név: Szak: Tagozat: Évfolyam, tankör: AABB11 D. Miklós Környezetmérnöki Levlező III.,

Részletesebben

Szent-Györgyi Albert kémiavetélkedő Kód

Szent-Györgyi Albert kémiavetélkedő Kód Szent-Györgyi Albert kémiavetélkedő 11. osztály Kedves Versenyző! A jobb felső sarokban található mezőbe a verseny lebonyolításáért felelős személy írja be a kódot a feladatlap minden oldalára a verseny

Részletesebben

a) 4,9 g kénsavat, b) 48 g nikkel(ii)-szulfátot, c) 0,24 g salétromsavat, d) 65 g vas(iii)-kloridot?

a) 4,9 g kénsavat, b) 48 g nikkel(ii)-szulfátot, c) 0,24 g salétromsavat, d) 65 g vas(iii)-kloridot? 2.2. Anyagmennyiség-koncentráció 1. Hány mol/dm 3 koncentrációjú az az oldat, amelynek 200 cm 3 -ében 0,116 mol az oldott anyag? 2. 2,5 g nátrium-karbonátból 500 cm 3 oldatot készítettünk. Számítsuk ki

Részletesebben

AQUA AD DILUTIONEM SOLUTIONUM CONCENTRATARUM AD HAEMODIALYSIM. Tömény hemodializáló oldatok hígítására szánt víz

AQUA AD DILUTIONEM SOLUTIONUM CONCENTRATARUM AD HAEMODIALYSIM. Tömény hemodializáló oldatok hígítására szánt víz concentratarum ad haemodialysim Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2008:1167 javított 6.3 AQUA AD DILUTIONEM SOLUTIONUM CONCENTRATARUM AD HAEMODIALYSIM Tömény hemodializáló oldatok hígítására szánt víz Az alábbi

Részletesebben

Moduláris korszerű szakmai gyakorlatok vegyipari területre. Műszeres analitika TÁMOP /1-2F Műszeres analitika. II/14.

Moduláris korszerű szakmai gyakorlatok vegyipari területre. Műszeres analitika TÁMOP /1-2F Műszeres analitika. II/14. Moduláris korszerű szakmai gyakorlatok vegyipari területre Műszeres analitika TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Műszeres analitika II/14. évfolyam tanulói jegyzet MuSz14_tj.indd 1 2010.01.04. 19:36:08 A kiadvány

Részletesebben

5. Laboratóriumi gyakorlat

5. Laboratóriumi gyakorlat 5. Laboratóriumi gyakorlat HETEROGÉN KÉMIAI REAKCIÓ SEBESSÉGÉNEK VIZSGÁLATA A CO 2 -nak vízben történő oldódása és az azt követő egyensúlyra vezető kémiai reakció az alábbi reakcióegyenlettel írható le:

Részletesebben

KÉMIA. 2) b) Gázfejlődéses reakciók (Nem elvégzendő feladat)

KÉMIA. 2) b) Gázfejlődéses reakciók (Nem elvégzendő feladat) KÉMIA 1) b) Szén-dioxid vizes oldatának kémhatása, forralása. (Elvégzendő) Két kémcső mindegyikébe öntsön kb. félig szénsavas ásványvizet. Mind a kettőbe tegyen néhány csepp metilvörös-indikátort! Ezután

Részletesebben

Számítások ph-val kombinálva

Számítások ph-val kombinálva Bemelegítő, gondolkodtató kérdések Igaz-e? Indoklással válaszolj! A A semleges oldat ph-ja mindig éppen 7. B A tömény kénsav ph-ja 0 vagy annál is kisebb. C A 0,1 mol/dm 3 koncentrációjú sósav ph-ja azonos

Részletesebben

Kémiai technológia laboratóriumi gyakorlatok M É R É S I J E G Y Z Ő K Ö N Y V. című gyakorlathoz

Kémiai technológia laboratóriumi gyakorlatok M É R É S I J E G Y Z Ő K Ö N Y V. című gyakorlathoz Kémiai technológia laboratóriumi gyakorlatok M É R É S I J E G Y Z Ő K Ö N Y V a A KEMÉNYÍTŐ IZOLÁLÁSA ÉS ENZIMATIKUS HIDROLÍZISÉNEK VIZSGÁLATA I-II. című gyakorlathoz Nevek: Mérés helye: Mérés ideje Gyakorlatvezető:

Részletesebben

Pufferrendszerek vizsgálata

Pufferrendszerek vizsgálata Pufferrendszerek vizsgálata Ecetsav/nátrium-acetát pufferoldat, ammonia/ammonium-klorid, ill. (nátrium/kálium) dihidrogénfoszfát/hidrogénfoszfát pufferrendszerek vizsgálata. Oldatkészítés: a gyakorlatvezető

Részletesebben

2.4.27. VIZSGÁLAT NEHÉZFÉMEKRE NÖVÉNYI DROGOKBAN ÉS NÖVÉNYI DROGKÉSZÍTMÉNYEKBEN

2.4.27. VIZSGÁLAT NEHÉZFÉMEKRE NÖVÉNYI DROGOKBAN ÉS NÖVÉNYI DROGKÉSZÍTMÉNYEKBEN Ph.Hg.VIII. - Ph.Eur.8.2.-1 07/2014:20427 2.4.27. VIZSGÁLAT NEHÉZFÉMEKRE NÖVÉNYI DROGOKBAN ÉS NÖVÉNYI DROGKÉSZÍTMÉNYEKBEN Figyelmeztetés: a zárt, nagynyomású roncsolóedények és a mikrohullámú laboratóriumi

Részletesebben

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2000

KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 2000 Megoldás 000. oldal KÉMIA ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI FELADATOK 000 JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ I. A NITROGÉN ÉS SZERVES VEGYÜLETEI s s p 3 molekulák között gyenge kölcsönhatás van, ezért alacsony olvadás- és

Részletesebben

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből 2011/2012. B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A kémcsőben levő túróra öntsön tömény nátrium-hidroxid oldatot. Melegítse enyhén! Jellegzetes szagú gáz keletkezik. Tartson megnedvesített indikátor

Részletesebben

7. gyak. Szilárd minta S tartalmának meghatározása égetést követően jodometriásan

7. gyak. Szilárd minta S tartalmának meghatározása égetést követően jodometriásan 7. gyak. Szilárd minta S tartalmának meghatározása égetést követően jodometriásan A gyakorlat célja: Megismerkedni az analízis azon eljárásaival, amelyik adott komponens meghatározását a minta elégetése

Részletesebben

4.Gyakorlat Oldatkészítés szilárd sóból, komplexometriás titrálás. Oldatkészítés szilárd anyagokból

4.Gyakorlat Oldatkészítés szilárd sóból, komplexometriás titrálás. Oldatkészítés szilárd anyagokból 4.Gyakorlat Oldatkészítés szilárd sóból, komplexometriás titrálás Szükséges anyagok: A gyakorlatvezető által kiadott szilárd sók Oldatkészítés szilárd anyagokból Szükséges eszközök: 1 db 100 cm 3 -es mérőlombik,

Részletesebben

FLUORESZCENCIA SPEKTROSZKÓPIA

FLUORESZCENCIA SPEKTROSZKÓPIA FLS FLUORESZCENCIA SPEKTROSZKÓPIA A GYAKORLAT CÉLJA: A fluoreszcencia spektroszkópia módszerének megismerése és alkalmazása kininszulfát meghatározására vizes közegű oldatmintákban. A MÉRÉSI MÓDSZER ELVE

Részletesebben

A kálium-permanganát és az oxálsav közötti reakció vizsgálata 9a. mérés B4.9

A kálium-permanganát és az oxálsav közötti reakció vizsgálata 9a. mérés B4.9 A kálium-permanganát és az oxálsav közötti reakció vizsgálata 9a. mérés B4.9 Név: Pitlik László Mérés dátuma: 2014.12.04. Mérőtársak neve: Menkó Orsolya Adatsorok: M24120411 Halmy Réka M14120412 Sárosi

Részletesebben

(Kémiai alapok) és

(Kémiai alapok) és 01/013 tavaszi félév 6. óra ph-számítás (I) Vízionszorzat, Erős savak és bázisok ph-ja Erős savak és bázisok nagyon híg oldatának ph-ja (pl. 10 7 M HCl) Gyenge savak és bázisok ph-ja (töményebb, illetve

Részletesebben

Moduláris korszerű szakmai gyakorlatok vegyipari területre

Moduláris korszerű szakmai gyakorlatok vegyipari területre Moduláris korszerű szakmai gyakorlatok vegyipari területre Műszeres analitika II/14. évfolyam tanulói jegyzet A TISZK rendszer továbbfejlesztése Petrik TISZK TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011 A projekt az

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia II. kategória 3. forduló Budapest, 2016. március 19. 1. feladat Egy reverzibilis redoxireakció 3 óra tiszta munkaidő áll rendelkezésére,

Részletesebben

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA A környezetvédelem analitikája SPP UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA A GYAKORLAT CÉLJA: AZ UV-látható abszorpciós spektrofotométer működésének megismerése és a Lambert-Beer törvény alkalmazása.

Részletesebben

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 12 pont. 3. feladat Összesen: 14 pont. 4. feladat Összesen: 15 pont

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 12 pont. 3. feladat Összesen: 14 pont. 4. feladat Összesen: 15 pont 1. feladat Összesen: 8 pont Az autók légzsákját ütközéskor a nátrium-azid bomlásakor keletkező nitrogéngáz tölti fel. A folyamat a következő reakcióegyenlet szerint játszódik le: 2 NaN 3(s) 2 Na (s) +

Részletesebben

Elektro-analitikai számítási feladatok 1. Potenciometria

Elektro-analitikai számítási feladatok 1. Potenciometria Elektro-analitikai számítási feladatok 1. Potenciometria 1. Vas-só részlegesen oxidált oldatába Pt elektródot merítettünk. Ennek az elektródnak a potenciálját egy telített kalomel elektródhoz képest mérjük

Részletesebben

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA SPF UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA A GYAKORLAT CÉLJA: AZ UV-látható abszorpciós spektrofotométer működésének megismerése és a Lambert-Beer törvény alkalmazása. Szalicilsav meghatározása egy vizes

Részletesebben

3.1.15. NEM PARENTERÁLIS KÉSZÍTMÉNYEK TARTÁLYAINAK ELŐÁLLÍTÁSÁHOZ HASZNÁLT POLI(ETILÉN-TEREFTALÁT)

3.1.15. NEM PARENTERÁLIS KÉSZÍTMÉNYEK TARTÁLYAINAK ELŐÁLLÍTÁSÁHOZ HASZNÁLT POLI(ETILÉN-TEREFTALÁT) előállításához használt anyagok Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.0 3.1.15.-1 3.1.15. NEM PARENTERÁLIS KÉSZÍTMÉNYEK TARTÁLYAINAK ELŐÁLLÍTÁSÁHOZ HASZNÁLT POLI(ETILÉN-TEREFTALÁT) n=100-200 DEFINÍCIÓ Poli(etilén-tereftalát)

Részletesebben

19. Sav-bázis indikátorok disszociáció állandójának spektrofotometriás meghatározása. Előkészítő előadás Módosított változat

19. Sav-bázis indikátorok disszociáció állandójának spektrofotometriás meghatározása. Előkészítő előadás Módosított változat 19. Sav-bázis indikátorok disszociáció állandójának spektrofotometriás meghatározása Előkészítő előadás 2018.03.19. Módosított változat mérési feladat Egy sav-bázis indikátor abszorpciós spektrumának felvétele

Részletesebben

19. Sav-bázis indikátorok disszociáció állandójának spektrofotometriás meghatározása. Előkészítő előadás

19. Sav-bázis indikátorok disszociáció állandójának spektrofotometriás meghatározása. Előkészítő előadás 19. Sav-bázis indikátorok disszociáció állandójának spektrofotometriás meghatározása Előkészítő előadás 2019.03.11. mérési feladat Egy sav-bázis indikátor abszorpciós spektrumának felvétele különböző ph-jú

Részletesebben

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 11 pont. 3. feladat Összesen: 7 pont. 4. feladat Összesen: 14 pont

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 11 pont. 3. feladat Összesen: 7 pont. 4. feladat Összesen: 14 pont 1. feladat Összesen: 8 pont 150 gramm vízmentes nátrium-karbonátból 30 dm 3 standard nyomású, és 25 C hőmérsékletű szén-dioxid gáz fejlődött 1800 cm 3 sósav hatására. A) Írja fel a lejátszódó folyamat

Részletesebben

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA SPP UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA A GYAKORLAT CÉLJA: AZ UV-látható abszorpciós spektrofotométer működésének megismerése és a Lambert-Beer törvény alkalmazása. Foszfátionok meghatározása vizes

Részletesebben

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát!

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát! Konduktometriás titrálás kiértékelése Excel program segítségével (Office 2007) Alapszint 1. A mérési adatokat írjuk be a táblázat egymás melletti oszlopaiba. Az első oszlopba kerül a fogyás, a másodikba

Részletesebben

Kémia fogorvostan hallgatóknak Munkafüzet 9. hét

Kémia fogorvostan hallgatóknak Munkafüzet 9. hét Kémia fogorvostan hallgatóknak Munkafüzet 9. hét Potenciometriás ph-mérés, pufferoldatok vizsgálata (154-163. oldal) Írták: Berente Zoltán, Nagy Veronika, Takátsy Anikó Szerkesztette: Nagy Veronika Név:

Részletesebben

EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE

EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE 2007) 1. Írjuk a mérési adatokat az x-szel és y-nal jelzett oszlopokba. Ügyeljünk arra, hogy az első oszlopba a független, a második oszlopba a függő változó kerüljön! 2. Függvény

Részletesebben

Fizikai tulajdonságai: Tapasztalat: Magyarázat: Kémiai tulajdonságai: Előállítása: 1. laboratóriumban: 2. iparban:

Fizikai tulajdonságai: Tapasztalat: Magyarázat: Kémiai tulajdonságai: Előállítása: 1. laboratóriumban: 2. iparban: 1. Kísérlet : Hidrogén kimutatása, égése Szükséges anyagok: egy darab cink, sósav Szükséges eszközök: kémcső, cseppentő, gyújtópálca Végrehajtás: a, A kémcsőbe tedd bele a cinkdarabot, majd csepegtess

Részletesebben

ELTE TTK Analitikai Kémiai Tanszék Műszeres analitika gyakorlat. Készülék: Perkin-Elmer Lambda 15 spektrofotométer.

ELTE TTK Analitikai Kémiai Tanszék Műszeres analitika gyakorlat. Készülék: Perkin-Elmer Lambda 15 spektrofotométer. MOLEKULA SPEKTROFOTOMETRIA Spektrofotometriás gyakorlatok során spektrumok felvétele, majd ezek segítségével, illetőleg figyelembevételével mennyiségi meghatározás képezi a feladatokat. A mérésekhez az

Részletesebben

Általános Kémia. Sav-bázis egyensúlyok. Ecetsav és sósav elegye. Gyenge sav és erős sav keveréke. Példa8-1. Példa 8-1

Általános Kémia. Sav-bázis egyensúlyok. Ecetsav és sósav elegye. Gyenge sav és erős sav keveréke. Példa8-1. Példa 8-1 Sav-bázis egyensúlyok 8-1 A közös ion effektus 8-1 A közös ion effektus 8-2 ek 8-3 Indikátorok 8- Semlegesítési reakció, titrálási görbe 8-5 Poliprotikus savak oldatai 8-6 Sav-bázis egyensúlyi számítások,

Részletesebben

1. feladat Összesen: 15 pont. 2. feladat Összesen: 10 pont

1. feladat Összesen: 15 pont. 2. feladat Összesen: 10 pont 1. feladat Összesen: 15 pont Vizsgálja meg a hidrogén-klorid (vagy vizes oldata) reakciót különböző szervetlen és szerves anyagokkal! Ha nem játszódik le reakció, akkor ezt írja be! protonátmenettel járó

Részletesebben

Általános Kémia GY, 2. tantermi gyakorlat

Általános Kémia GY, 2. tantermi gyakorlat Általános Kémia GY, 2. tantermi gyakorlat Sztöchiometriai számítások -titrálás: ld. : a 2. laborgyakorlat leírásánál Gáztörvények A kémhatás fogalma -ld.: a 2. laborgyakorlat leírásánál Honlap: http://harmatv.web.elte.hu

Részletesebben

2011/2012 tavaszi félév 3. óra

2011/2012 tavaszi félév 3. óra 2011/2012 tavaszi félév 3. óra Redoxegyenletek rendezése (diszproporció, szinproporció, stb.); Sztöchiometria Vegyületek sztöchiometriai együtthatóinak meghatározása elemösszetétel alapján Adott rendezendő

Részletesebben

laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus

laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA A környezetvédelem analitikája SPP UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA A GYAKORLAT CÉLJA: AZ UV-látható abszorpciós spektrofotométer működésének megismerése és a Lambert-Beer törvény alkalmazása.

Részletesebben

MINTAJEGYZŐKÖNYV A VÉRALVADÁS VIZSGÁLATA BIOKÉMIA GYAKORLATHOZ

MINTAJEGYZŐKÖNYV A VÉRALVADÁS VIZSGÁLATA BIOKÉMIA GYAKORLATHOZ MINTAJEGYZŐKÖNYV A VÉRALVADÁS VIZSGÁLATA BIOKÉMIA GYAKORLATHOZ Feladatok 1. Teljes vér megalvasztása rekalcifikálással 1.1 Gyakorlat kivitelezése 1.2 Minta jegyzőkönyv 2. Referenciasor készítése fehérjeméréshez

Részletesebben

Kémiai tantárgy középszintű érettségi témakörei

Kémiai tantárgy középszintű érettségi témakörei Kémiai tantárgy középszintű érettségi témakörei Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Összeállította: Baricsné Kapus Éva, Tábori Levente 1) témakör Mendgyelejev féle periódusos

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia II. kategória 3. forduló Budapest, 2016. március 19. 1. feladat Egy reverzibilis redoxireakció 3 óra tiszta munkaidő áll rendelkezésére,

Részletesebben

EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE

EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE 2007) 1. Írjuk a mérési adatokat az x-szel és y-nal jelzett oszlopokba. Ügyeljünk arra, hogy az első oszlopba a független, a második oszlopba a függő változó kerüljön! 2. Függvény

Részletesebben