Mérőlombik kalibrálás. Mérőlombik kalibrálás. Név: Dátum: Név: Dátum: 2016.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mérőlombik kalibrálás. Mérőlombik kalibrálás. Név: Dátum: Név: Dátum: 2016."

Átírás

1 Név: Dátum: Név: Dátum: Mérőlombik kalibrálás Mérőlombik kalibrálás A mérőlombik névleges térfogata: Mérési adatok cm 3. Jele: A víz hőmérséklete: ⁰C, sűrűsége g/cm 3. A tiszta, SZÁRAZ, üres lombik tömege: g. A jelre állított lombik tömege (legalább 3 mérés): 1. g 2. g 3. g 4. g 5. g 6. g 7. g 8. g 9. g A kifolyatott, de nedves lombik tömege: g. Számolások átlag: g szórás (s): g. Az átlagból számított tényleges térfogat: cm 3. A megbízhatósági tartománya 95%-os szinten: cm 3. t s (Képlet: x ± ) n A tényleges érték eltérése a névlegestől: cm 3, %. A betöltött és a kifolyó térfogat eltérése: cm 3, %. A szórást és a megbízhatóságot 2, az eltéréseket 3 értékes jegyre adom meg. A t-eloszlás (Student) értékei 95%-os szinten: n t 12,706 4,303 3,182 2,776 2,571 2,447 2,365 2,306 A mérőlombik névleges térfogata: Mérési adatok cm 3. Jele: A víz hőmérséklete: ⁰C, sűrűsége g/cm 3. A tiszta, SZÁRAZ, üres lombik tömege: g. A jelre állított lombik tömege (legalább 3 mérés): 1. g 2. g 3. g 4. g 5. g 6. g 7. g 8. g 9. g A kifolyatott, de nedves lombik tömege: g. Számolások átlag: g szórás (s): g. Az átlagból számított tényleges térfogat: cm 3. A megbízhatósági tartománya 95%-os szinten: cm 3. t s (Képlet: x ± ) n A tényleges érték eltérése a névlegestől: cm 3, %. A betöltött és a kifolyó térfogat eltérése: cm 3, %. A szórást és a megbízhatóságot 2, az eltéréseket 3 értékes jegyre adom meg. A t-eloszlás (Student) értékei 95%-os szinten: n t 12,706 4,303 3,182 2,776 2,571 2,447 2,365 2,306

2 Cukortartalom meghatározás refraktometriásan A mérés elve: az oldatok törésmutatója szűk tartományban az összetétel lineáris függvénye, tágabb tartományban másodfokú polinom szerint változik. Eszközök: 5 db 50 cm 3 -es főzőpohár, üvegbot, precíziós mérleg, ioncserélt vizes flakon, cseppentő, kis kémcsövek és kémcsőállvány a mintáknak, refraktométerek. Anyagok: ioncserélt víz, cukor, törlő papír, címkék. A mérés menete Standard oldatok készítése Készítsen g 10, 20, 30, 40 illetve 50 w%-os cukoroldatot főzőpoharakba, azokat címkézze fel. Minták előkészítése A tanártól kérjen vizsgálandó anyagokat, azokból kis kémcsövekbe töltsön át néhány cm 3 -nyi mennyiséget, ezeket is címkézze fel. Standard oldatok és minták mérése A tanár által megnevezett refraktométerrel mérje meg, és jegyezze fel az ioncserélt víz, a standard oldatok és a minták törésmutatóit 4 tizedesre. Minden anyagot háromszor cseppentsen fel, és mérjen meg. Minden mérés után tisztítsa meg a prizmákat. A mérés kiértékelése Az egyes párhuzamosokból számoljon átlagot, szórást. A standard oldatokra a refraktométerrel kapott adatokból készítsen analitikai mérőgörbét (kalibrációs diagramot). A pontokhoz illesszen egyenest, illetve másodfokú polinomot, írassa rá az egyenletet és az R 2 értéket is. A mintákra 2-2 eredményt számoljon: a 2 függvény alapján. A számoláshoz a másodfokú polinom függvényt célszerű fordítva ábrázolni: a törésmutató függvényében az összetételt. Jegyzőkönyv készítése A mérésről készítsen jegyzőkönyvet. A jegyzőkönyv készülhet kézzel írva füzetbe vagy számítógéppel nyomtatva, illetve pdf fájlként küldhető a tanár címére. A jegyzőkönyvben sorban legyenek benne a következők: a mérés elve, a szükséges eszközök, anyagok, az anyagok veszélyességi kódjai, a mérés menete, a mérési adatok, számítások táblázatosan, az analitikai mérőgörbék és egyenleteik, a mintákra kapott eredmények táblázatba foglalva. Ha nem füzetbe készül a jegyzőkönyv, természetesen minden külön darabon (lapon) legyen név, osztály.

3 Réz(II)-ion spektrofotometriás meghatározása ammóniás közegben A meghatározás elve A réz(ii)-ion ammóniával sötétlila komplexet ad, ami az elnyelési maximum hullámhosszán mennyiségi mérésre alkalmas: Cu NH 3 [Cu(NH 3 ) 4 ] 2+. Készülék SHIMADZU UV-mini vagy Helios spektrofotométer. Eszközök 100 cm 3 -es mérőlombikok, büretták. Anyagok: réz(ii)-szulfát oldat 0,5 mol/dm 3 -es oldata, 25 w%-os ammónia; ioncserélt víz. Kalibráló oldatok készítése: a 0,5 mol/dm 3 -es oldatból készítsen öt tagú sorozatot, a legtöményebb 0,01 mol/dm 3 -es legyen. A réz(ii)-szulfát kimérése után mindegyik lombik tartalmához adjon 5,0 cm 3 25 w%-os ammónia oldatot, csak utána töltse jelig. Minta: a bürettába töltött törzsoldatot névre szólóan felcímkézett 100 cm 3 -es mérőlombik(ok)kal adja be. A visszakapott lombikhoz adjon hozzá 5,0 cm 3 25 w%-os ammónia oldatot, majd ioncserélt vízzel állítsa jelre, homogenizálja. A mérés menete A kezelési útmutatóban leírtak szerint kapcsolja be a műszert, spektrum üzemmódban ioncserélt vízre vegyen fel alapvonalat (500 és 850 nm között), az oldatsorozat legtöményebb tagjával vegyen fel spektrumot; mennyiségi üzemmódban mérje az oldatsorozat tagjait, a műszerrel elkészíttesse el az analitikai mérőgörbét, végezze el a minta mennyiségi mérését és készítsen dokumentációt (nyomtasson ki mindent vagy nyomtatási fájlt [pdf] készítsen), végül kapcsolja ki a műszert (és a számítógépet, ha az is volt). Beadandó: a szokásos jegyzőkönyvi elemeken kívül az analitikai mérőgörbe és a réz(ii)-ion tartalom mol/dm 3 -ben.

4 Nitrit-ion spektrofotometriás meghatározása A módszer elve A nitritionok és a p-amino-benzolszulfonsav (szulfanilsav) reakciójából savas közegben diazónium-vegyület keletkezik, amely az -naftil-aminnal piros színű azoszínezékké alakul. Az oldat színintenzitása meghatározott ph-értéken arányos a nitritionkoncentrációval. Reakció-egyenlet: NH 3 +NO 2 - H + N N + H 2 O SO 3 H NH 2 + N N SO 3 H diazóniumsó H 2 N N N SO 3 H SO 3 H A szükséges anyagok Nátrium-nitrit törzsoldat: mérjen be nátrium-nitritből 0,015 g-ot, majd oldja fel desztillált vízben és töltse fel 1000 cm 3 -re. A törzsoldat koncentrációja így 0,01 mg nitrit/cm 3. Szulfanilsav oldat: 5 g szulfanilsavat 50 cm 3 tömény sósav és kb. 300 cm 3 nitritmentes desztillált víz elegyében oldunk és 500 cm 3 -re kiegészítjük. Az oldat néhány hónapig eltartható (hűtőben tárolva). -naftil-amin oldat: 0,5 g -naftil-amint 300 cm 3 nitritmentes desztillált víz és 5 cm 3 tömény sósav elegyében oldunk, úgy, hogy az anyagot oldódásig melegítjük. Lehűtve 500 cm 3 -re egészítjük ki. Az oldat sötét üvegben tárolva kb. 1 hónapig használható (hűtőben tárolva). A vizsgálat menete Minta: névvel ellátott 50 cm 3 -es mérőlombikot és a nitrit törzsoldatot tartalmazó bürettát adjon be. Összehasonlító oldatsorozat készítése Mérjen bürettával cm 3 nitrit törzsoldatot 50 cm 3 -es mérőlombikokba, majd mindegyiket egészítse ki ioncserélt vízzel kb. 25 cm 3 -re. Minta-előkészítés: a visszakapott lombik tartalmát ioncserélt vízzel töltse kb. 25 cm 3 -re. Színképzés adjon a standard oldatokhoz és a mintá(k)hoz is 1 1 cm 3 szulfanilsav oldatot, rázza össze, 2-2 cm 3 sósavat, majd 2 8 perc múlva adjon hozzá 1 1 cm 3 -naftil-amin oldatot; rázza össze az oldatokat, majd töltse jelig ioncserélt vízzel. Az oldatok koncentrációja 0,4 0,8 1,2 1,6 2 mg nitrit/dm 3. Spektrofotometriás mérés 20 perc után, de 2 órán belül a spektrofotométer kezelési útmutatója szerint vegyen fel alapvonalat, határozza meg az abszorpciós maximumot az oldatsorozat legtöményebb tagjával nm-es tartományban, mennyiségi üzemmódban mérje végig a standard oldatokat, készítse el az analitikai mérőgörbét határozza meg a minta nitrit-ion tartalmát. Beadandó: a kinyomtatott analitikai mérőgörbe és az eredmény két tizedesre kerek ítve.

5 Vas(3)-ionok meghatározása szulfoszalicilsavval, fotometriásan Mérési elv: a háromértékű vasion, savas közegben (ph=1 körül), a szulfoszalicilsavval színes komplexet képez. A komplex fényelnyelését szulfoszalicilsav felesleg alkalmazása esetén 500 nm-en mérve, a vas koncentrációja meghatározható. Anyagok 1. Törzsoldat: 0,01 mol/l-es vas(3)-ion tartalmú oldat (vas-triklorid-hexahidrátból, 0,05 mol/l-es kénsavban oldva). 2. Reagens: 0,01 mol/l-es szulfoszalicilsav oldat, 0,05 mol/l-es kénsavban oldva. 3. Oldószer: 0,05 mol/l-es kénsav oldat. Eszközök: 50 ml-es mérőlombikok, 25 ml-es büretta, 100 cm 3 -es főzőpohár, küvetta, fotométer. Minta: személyenként beadandó egy felcímkézett 50 ml-es mérőlombik és a bürettába töltött törzsoldat. A mérés menete: 1. Minta: a bürettába töltött törzsoldat, felcímkézett 50 ml-es mérőlombikkal beadandó. A visszakapott lombik tartalmát a kalibrációs oldatsorozathoz hasonlóan, a 2. ponttól haladva készíti elő. 2. Kalibráló oldatsorozat: 50 ml-es mérőlombikokba bemér: 0,0(vak) - 2,0-4,0-6,0-8,0-10,0 ml törzsoldatot, hozzámér 30,0 ml reagenst, 0,05 mol/l-es kénsav oldattal jelre állítja a lombikokat. 3. Fotometrálás: a mintát és az oldatsorozatot 20 perc várakozás után, 500 nm hullámhosszúságon, a vakmintával szemben, fotometrálja. 4. Kalibrációs egyenest készít táblázatkezelővel (Excel). Beadandó: a szokásos jegyzőkönyvi elemeken kívül, a vasion koncentrációja mg/l koncentrációban kifejezve, az Excelben készített kalibrációs egyenes.

6 Szalicilsav meghatározása vas(3)-ionokkal, fotometriásan Mérési elv: a háromértékű vasion, savas közegben (ph=1 körül), a szalicilsavval színes komplexet képez. Vas(III)-ion felesleg alkalmazása esetén a komplex fényelnyelését az elnyelési maximum hullámhosszán mérve, a szalicilsav koncentrációja meghatározható. Anyagok 1. Szalicilsav törzsoldat: 1,0 mg/cm 3 koncentrációjú standard szalicilsavoldat 1:10 metanol:víz elegyben oldva. 2. Reagens: 10 g/dm 3 -es FeCl 3 oldat 0,1 mol/dm 3 -es savban oldva. Eszközök: 50 cm 3 -es mérőlombikok, 10 vagy 25 cm 3 -es büretta, küvetta, fotométer. Minta: személyenként beadandó egy felcímkézett 50 cm 3 -es mérőlombik és a bürettába töltött törzsoldat. A mérés menete: 1. Kalibráló oldatsorozat: 50 ml-es mérőlombikokba bemér: 0,0(vak) 0,5-1,0 1,5 2,5 3,5 cm 3 szalicilsav törzsoldatot, hozzámér 5,0 cm 3 reagenst, és jelre állítja ioncserélt vízzel. 2. Minta: a visszakapott lombik tartalmához hozzáad kb. 5 cm 3 FeCl 3 oldatot, és jelre állítja ioncserélt vízzel. 3. A fotométeren alapvonalat vesz fel a vakpróbára, majd felveszi a legtöményebb oldat spektrumát, meghatározza az elnyelési maximum hullámhosszát. 4 Az elnyelési maximum hullámhosszán végigméri az oldatsorozat tagjainak és a mintának az abszorbanciáit. 5. Kalibrációs egyenes alapján (műszer vagy Excel) meghatározza a minta koncentrációját mg/dm 3 mértékegységben.

7 Szalicilsav-tartalom meghatározása UV-tartományban spektrofotometriás módszerrel Eszközök 100 cm 3 -es mérőlombikok, büretta, spektrofotométer, kvarcüveg küvetta. Anyagok: szalicilsav, NaOH, ioncserélt víz. 1. Összehasonlító oldatsorozat készítése 0,005 mol/dm 3 koncentrációjú szalicilsav törzsoldatból Készítsen 100,0 cm 3 0,005 mol/dm 3 koncentrációjú szalicilsav törzsoldatot. Az oldószer 0,1 mol/dm 3 koncentrációjú NaOH oldat. M(szalicilsav) = 138 g/mol. Mérjen be büretta segítségével 100 cm 3 -es mérőlombikokba a 0,005 mol/dm 3 törzsoldatból 0,4; 0,8; 1,2, 1,6 és 2 cm 3 szalicilsav törzsoldatot, majd töltse jelig 0,1 mol/dm 3 koncentrációjú NaOH oldattal. Az oldat készítésénél gumikesztyű és védőszemüveg használata kötelező! Számolja ki az oldatsorozat tagjainak koncentrációját! 2. A szalicilsav spektrumának meghatározása Referencia oldatként a 0,1 mol/dm 3 koncentrációjú NaOH oldatot használja, ezzel állítsa be a készülék alapvonalát. Határozza meg a fenol abszorpció-maximumát az oldatsorozat legtöményebb tagjával nm-es tartományban. A méréshez kvarcküvettát használjon. 3. Kalibrációs egyenes felvétele Állítsa be a fényelnyelés maximumát. Ezen a hullámhosszon dolgozzon a továbbiakban. (max) hullámhosszon mérje végig a leghígabbtól a legtöményebb tag felé haladva az oldatsorozat tagjainak abszorbanciáit. 4. Az ismeretlen minta abszorbanciájának mérése. Töltse jelre 0,1 mol/dm 3 koncentrációjú NaOH-oldattal az 100 cm 3 -es mérőlombikban kapott mintát, majd homogenizálja az oldatot. Helyezze a fény útjába a mintát tartalmazó küvettát. Mérje a minta abszorbanciáját. Nyomtassa ki a kalibrációs görbét, ill. a mért adatokat. 5. Az ismeretlen minta összetételének meghatározása Adja meg a minta összetételét szalicilsav mg/dm 3 értékben.

8 Fluorid mérése A meghatározás elve: a fluorid-ion a vas(iii)ionokkal erős komplexet alkot: Fe F = [FeF 6 ] 3 A vas(iii)-ionok rodaniddal vérvörös színt adnak. A fluorid-ionok a rodanidos komplexet megbontják, így a fluorid-ion koncentrációval arányban halványabb lesz a szín. Anyagok, oldatok: Vas(III)-oldat: feloldunk 5,0 g kristályos vas(iii)-kloridot oldunk kb. 200 cm 3 0,05 mol/dm 3 koncentrációjú kénsav oldatban, átmossuk 1000 cm 3 -es mérőlombikba, jelig töltjük és homogenizáljuk. Rodanid oldat: 6 g KSCN 250 cm 3 -es mérőlombikban jelre töltve. Fluorid törzsoldat: 2,21 g NaF 1000 cm 3 -re feltöltve. 1 mg F /cm 3. Munkaoldat: A törzsoldatból 10 cm 3 -t kimérve 100 cm 3 -re hígítjuk (0,1 mg F /cm 3 ). A mérés menete Minta: a munkaoldatot bürettában, jelig töltve személyenként egy mérőlombikkal beadjuk. Oldatsorozat elkészítése: 100 cm 3 -es mérőlombikokba 2, 4, 6, 8, 10 cm 3 munkaoldatot mérünk, és ioncserélt vízzel kb. félig töltjük. A mérőlombikokba 1,00 cm 3 vas(iii)-oldatot, majd 5 cm 3 rodanid-oldatot adunk, összerázzuk, jelig töltjük és homogenizáljuk. A minta kezelése: ioncserélt vízzel kb. félig töltjük. A mérőlombikba 1,00 cm 3 vas(iii)- oldatot, majd 5 cm 3 rodanid-oldatot mérünk, összerázzuk, jelig töltjük és homogenizáljuk. Mérés: 60 percen belül, az abszorpció-maximum (kb. 500 nm) hullámhosszán. Kiértékelés: számítógépen, Excellel. Beadandó: A kapott minta fluorid-ion tartalma F mg/dm 3 -ben kifejezve. Megjegyzés: az igazi minták vizsgálata úgy történik, hogy abból 50 cm 3 -t mérünk a 100 cm 3 -es mérőlombikokba, hozzáadjuk az 1,00 cm 3 vas(iii)-oldatot, majd 5 cm 3 rodanid-oldatot adunk, összerázzuk, jelig töltjük és homogenizáljuk. Ebben az esetben az eredmény számításánál figyelembe kell venni, hogy ténylegesen csak 50 cm 3 mintát mértünk, viszont a lombik 100 cm 3 -es.

9 Ivóvíz foszfáttartalmának meghatározása fotometriás módszerrel Mérési tartomány: 0,1-20 mg/liter A módszer elve: A foszfát ammónium-molibdenáttal savas közegben foszformolibdénsavat képez. A foszfor-molibdénsavban a Mo(VI)-t Mo(V)-é redukáljuk metolszulfittal (esetleg aszkorbinsavval). Kék színű komplex képződik, melyet 680 nm-en mérünk fotometriásan. A komplexet a puffer oldat stabilizálja. A citromsav a természetes vizekben jelenlevő szilikátok maszkolására szolgál. 3 PO H 2 MoO 4 [P(Mo 3 3 O10) 4] + 12 H 2 O kék színű molibdén-komplex Eszközök: főzőpohár, 100 cm 3 -es mérőlombikok, büretta, pipetták, fotométer műanyag küvettával. Oldatok, reagensek (az első 4 általában készen van): citromsav oldat (100 g/liter) metolszulfit oldat (1 g metol, 10 g Na 2 SO 3. 7H 2 O és 135 g Na 2 S 2 O 5 (nátriumdiszulfit) egy literre kiegészítve) ammónium-molibdenát oldat (50 g ammónium-molibdenát és 500 ml 5 mol/dm 3 kénsav egy literre kiegészítve) puffer oldat (340 g nátrium-acetát 1 literre feltöltve) foszfát törzsoldat (0,1917 g KH 2 PO 4 -ot 1000 cm 3 -re ioncserélt vízzel feltöltjük. Az oldat 1 cm 3 -re 0,1 mg P 2 O 5 -nek felel meg) oldatsorozat ( mg/dm 3 P 2 O 5 -re, 100 cm 3 -es mérőlombikokban) A minta előkészítése és mérése: Beadandó az ismeretlenhez a bürettába töltött törzsoldat és egy 100 cm 3 -es mérőlombik. Mielőtt a kalibráló oldatsorozatot és az ismeretlen mintát jelig töltenénk, adjunk mindegyikhez: 1 cm 3 citromsav oldatot 10 cm 3 metol-szulfit oldatot és 10 cm 3 ammónium-molibdenát oldatot (minden adagolás után homogenizálunk) 20 perces várakozás után hozzáadunk még 20 cm 3 puffer oldatot mindegyik mintához. Feltöltjük a mérőlombikokat jelig. 40 percen belül mérjük. Mérés: a spektrofotométer kezelési útmutatója szerint bekapcsoljuk a készüléket mennyiségi üzemmódban 680 nm-en a vak mintára nullázunk, megmérjük a standard oldatok abszorbanciáját, elkészíttetjük az analitikai mérőgörbét, megmérjük a minta abszorbanciáját, elkészítjük a dokumentációt (nyomtatás vagy pdf fájl), kikapcsoljuk a készüléket (és a számítógépet, ha az is volt). Beadandó: a minta foszfáttartalma mg/dm 3 -ben P 2 O 5 -ben megadva.

10 Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása Mérési elv: a sav-bázis indikátorok savas és lúgos formájának spektruma metszi egymást. Ez az izobesztikus pont. Ezen a hullámhosszon a fényelnyelés független az oldat ph-jától, alkalmas az indikátor koncentráció meghatározására. Eszközök: 100 cm 3 -es mérőlombikok, 25 cm 3 -es büretta, küvetta, fotométer. Anyagok Indikátor törzsoldat: kb. 1 g/dm 3 -es indikátor tartalmú oldat (pl. metilvörös = MV, brómkrezolzöld = BKZ, brómkrezolvörös = BKV ioncserélt vízben oldva). Készen van. Indikátor munkaoldat: a törzsoldat 10 cm 3 -ét 100 cm 3 -re hígítja. Indikátor oldatsorozat: 100 cm 3 -es mérőlombikokba enged bürettából 2,0; 4,0; 6,0; 8,0 és 10,0 cm 3 munkaoldatot, hozzáad kb. 5 cm 3 pufferoldatot (MV-höz és BKZ-höz ph = 5, BKV-höz ph = 8), és jelre állítja ioncserélt vízzel. Híg sav-, lúg- és pufferoldatok, ioncserélt víz. Minta: személyenként beadandó egy felcímkézett 100 cm 3 -es mérőlombik és a bürettába töltött munkaoldat. A visszakapott lombik tartalmához hozzáad kb. 5 cm 3 pufferoldatot, és jelre állítja ioncserélt vízzel. Az izobesztikus pont meghatározása 1. 3 db 100 cm 3 -es mérőlombikba pipettáz 5-5 cm 3 indikátor munkaoldatot. Az egyiket 0,1 mol/dm 3 -es savval, a másikat 0,1 mol/dm 3 -es lúggal, a harmadikat megfelelő pufferoldattal kb. kétszeresre hígítja. 2. A 100 cm 3 -es mérőlombikokat jelre állítja ioncserélt vízzel. 3. A fotométert bekapcsolja és beállítja a spektrumfelvételnél a BKZ-höz és BKV-höz , MV-höz nm hullámhossz-tartományt, a BKZ-höz a 0..0,50, a MV-höz és BKV-höz a 0..1 abszorbancia tartományt és az overlay üzemmódot cm-es műanyag küvettával alapvonalat vesz fel ioncserélt vízzel. Felveszi egymás után a három oldat spektrumát. A kurzormozgatóval pontosan a metszéspontra húzza a függőleges vonalat, majd ezt kinyomtatja. Koncentráció meghatározása 1. A fotométerrel az izobesztikus hullámhosszon megméri az öttagú oldatsorozat és a minta (minták) abszorbanciáit. 2. Az oldatsorozat abszorbanciáit az összetétel függvényében ábrázolja. 3. Kiszámítja a minta indikátor koncentrációját. A brómkrezolzöld indikátor spektruma (sárga vonallal a savas közegű, kékkel a lúgos, a többi szín az átmeneti tartomány)

11 Üdítő minősítése refraktometriás és spektrofotometriás méréssel Feladat: egy vendéglátó-ipari egységben az üdítő a Málnás Mackó szörp hígításával készül. Az üdítő minta minőségét kell ellenőriznie a következő szempontok alapján: származhat-e az üdítő minta a szörp hígításából (spektrumuk azonos-e), az előírásos (1+9) arányban hígították-e (abszorbancia és törésmutató). Anyagok: üdítő minta, szörp, csapvíz. Eszközök: 50 cm 3 -es mérőlombikok, büretta, refraktométer, spektrofotométer, küvetta. Minta: számozott edényekben. A mérés menete 1. Összehasonlító oldatsorozatot készítéséhez 50 cm 3 -es mérőlombikokba, bürettából rendre 1,0-2,5-4,0-5,5 és 7,0 cm 3 -nyi szörpöt mérjen. A lombikokat állítsa jelre csapvízzel és homogenizálja. 2. Refraktométerrel mérje meg az oldatsorozat tagjainak és a saját mintájának a törésmutatóját. 3. Készítse el az analitikai mérőgörbét, a törésmutatót a szörp v/v%-ban ábrázolja. Határozza meg a minta szörptartalmát v/v %-ban, illetve a hígítási arányt. 4. A spektrofotométeren a teljes látható tartományban csapvízre vegyen fel alapvonalat, majd a legtöményebb összehasonlító oldatra a spektrumot. 5. Vegye fel a minta spektrumát is, és hasonlítsa össze az elnyelési maximum hullámhosszát és a félérték-szélesség hullámhosszait. 6. Az elnyelési maximum hullámhosszán nullázzon csapvízre, majd mérje az összehasonlító oldatok, illetve a minta abszorbanciáját. 7. Készítse el az analitikai mérőgörbét, az abszorbanciáját a szörp v/v%-ban ábrázolja. Határozza meg a minta szörptartalmát v/v %-ban, illetve a hígítási arányt. Beadandó: a szokásos jegyzőkönyvi elemeken kívül a spektrumok (legtöményebb összehasonlító oldat és minta), a spektrumok ugyanolyan színező anyagtól származnak-e, az analitikai mérőgörbék, a minta szörp tartalma v/v %-ban, illetve a tényleges hígítási arány mindkét módszerrel, az üdítő minősítése a három szempont alapján (spektrum, hígítási arány a cukorés a színező anyag tartalom méréséből).

12 Műtrágya ammónium-nitrát tartalmának mérése spektrofotometriásan Feladat: Ön egy műtrágya üzem ellenőrző laboratóriumában dolgozik. Munkájához tartozik a késztermékek vizsgálata. Az összetétel alapján döntenek a termék megfelelőségéről, felhasználásáról. Határozza meg a kapott mintában lévő ammóniumnitrát tartalmat, adja meg w%-ban! Eszközök: automata pipetta (1-5 cm 3 ), 250 és 50 cm 3 -es mérőlombikok, bemosótölcsér, műanyag poharak. Anyagok: ammónium-klorid, mészammonsalétrom műtrágya, ioncserélt víz és az ammónium-ion mérés vegyszerei (ld. ott). Készülékek: spektrofotométer, analitikai mérleg. Minta-előkészítés 1. A mészammonsalétrom műtrágyából főzőpohárba mérjen be analitikai mérlegen kb. 0,5 g-ot, öntsön rá kb. 100 cm 3 ioncserélt vizet, és kevertesse mágneses keverővel 15 percig. 2. Az oldatot analitikailag mossa át 250 cm 3 -es mérőlombikba, töltse jelig ioncserélt vízzel, homogenizálja. 3. Az oldatból 50 cm 3 -t szűrjön egy 50 cm 3 -es mérőlombikba, és azt névvel ellátva adja be kivételre. 4. A visszakapott lombik tartalmát ioncserélt vízzel egészítse ki, homogenizálja. Ez a minta törzsoldat. 5. A minta törzsoldat hígítását a méréshez annak ismeretében végezze, hogy a szilárd minta névleges NH 4 NO 3 tartalma >50 w%; az ammónium-ion mérési tartománya 2,0 mg/dm 3 ; szeretnénk, ha a minta mérési adatai a mérési tartomány %-a közé esnének. Az oldatot a hígításkor NE töltse jelig. Ammónium-törzsoldat: 0,2972 g előzetesen kiszárított NH 4 Cl-ot 500 cm 3 -es mérőlombikban feloldunk és ioncserélt vízzel jelig töltjük. 1 cm 3 törzsoldat 0,2 mg NH4 -ot tartalmaz. Ammónium-munkaoldat: az ammónium törzsoldat 25 cm 3 -ét ioncserélt vízzel 500 cm 3 -re egészítjük ki. A munkaoldatot mindig frissen készítjük. 1 cm 3 munkaoldat 10 g NH4 -ot tartalmaz Oldatsorozat: bürettával mérjen ki 100 cm 3 -es mérőlombikokba 0, 4, 8, 12, 16, illetve 20 cm 3 munkaoldatot, NE töltse jelig. Minta-előkészítés: az oldatsorozat minden tagjához és a minta oldat(ok)hoz adjon hozzá 5 cm 3 szalicilát reagenst és 5 cm 3 oxidáló reagenst, töltse jelig. Az oldatsorozat 0(vak), 0,4; 0,8; 1,2; 1,6; 2,0 mg NH /dm 3 koncentrációjú. 4 Vizsgálat: a műszer kezelési útmutatójának megfelelően mennyiségi üzemmódban 680 nm-en nullázzon, mérje a standard oldatokat, a műszerrel készíttesse el az analitikai mérőgörbét, mérje a mintá(ka)t és a műszerrel értékeltesse ki, készítsen dokumentációt (nyomtasson ki mindent vagy készítsen nyomtatási fájlt [pdf]), Kiértékelés: az eredményt (ammónium-nitrátra számolva) a bemért minta w%-ában, egy tizedesre kerekítve adja meg. A munka és a jegyzőkönyv elkészítése során vegye figyelembe az alábbi értékelési szempontokat: Mérés menetének rövid leírása, eszközök, vegyszerek a vonatkozó H és P számok; Szabályos munkavégzés, munkavédelmi szabályok betartása munka közben; Mérési adatok megadása és pontossága; Számítások elvégzése és helyessége, eredmény megadása és pontossága. Tartsa be a munka- és balesetvédelmi előírásokat!

13

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás 4. ciklus: 2012. március 08. Optikai mérések elmélet. A ciklus mérései: 1. nitrit, 2. ammónium, 3. refraktometriax2, mérőbőrönd. Forgatási terv: Csoport

Részletesebben

Mérőlombik kalibrálás. Mérőlombik kalibrálás. Név: Dátum: Név: Dátum: 2017.

Mérőlombik kalibrálás. Mérőlombik kalibrálás. Név: Dátum: Név: Dátum: 2017. Név: Dátum: 2017. Név: Dátum: 2017. Mérőlombik kalibrálás Mérőlombik kalibrálás A mérőlombik névleges térfogata: Mérési adatok cm 3. Jele: A víz hőmérséklete: ⁰C, sűrűsége g/cm 3. A tiszta, SZÁRAZ, üres

Részletesebben

Beadandó A kalibrációs diagram az ismeretlen oldat százalékos összetételével (az eredeti 20 g bemérésre vonatkoztatva).

Beadandó A kalibrációs diagram az ismeretlen oldat százalékos összetételével (az eredeti 20 g bemérésre vonatkoztatva). Anyagtartalom meghatározás Abbe-féle refraktométerrel Eszközök: Refraktométer, 2 db 100 cm 3 -es mérőlombik, kis főzőpohár minta beméréshez, üvegbot, vizsgálati anyag (NaNO 3, NaCl, NH 4 -acetát stb.)

Részletesebben

Anyagtartalom meghatározás Abbe-féle refraktométerrel

Anyagtartalom meghatározás Abbe-féle refraktométerrel Anyagtartalom meghatározás Abbe-féle refraktométerrel Eszközök: Refraktométer, 2 db 100 cm 3 -es mérőlombik, kis főzőpohár minta beméréshez, üvegbot, vizsgálati anyag (NaNO 3, NaCl, NH 4 -acetát stb.)

Részletesebben

Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása

Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása Mérési elv: a sav-bázis indikátorok savas és lúgos formájának spektruma metszi egymást. Ez az izobesztikus pont. Ezen a hullámhosszon

Részletesebben

Mérőlombik kalibrálás. Mérőlombik kalibrálás. Név: Dátum: 2015. Név: Dátum: 2015.

Mérőlombik kalibrálás. Mérőlombik kalibrálás. Név: Dátum: 2015. Név: Dátum: 2015. Név: Dátum: 2015. Név: Dátum: 2015. Mérőlombik kalibrálás Mérőlombik kalibrálás A mérőlombik névleges térfogata: Mérési adatok cm 3. Jele: A víz hőmérséklete: ⁰C, sűrűsége g/cm 3. A tiszta, SZÁRAZ, üres

Részletesebben

2 O 5 /dm 3 (Hurrá, ehhez sem kellett

2 O 5 /dm 3 (Hurrá, ehhez sem kellett Számítási feladatok foszfát-meghatározáshoz 1.(Mintafeladat) a) Hány gramm KH PO -ot kell bemérni 50 cm törzsoldat készítéséhez ahhoz, hogy a törzsoldat koncentrációja P O 5 -re nézve 0,1 mg/cm legyen?

Részletesebben

Üdítőital kinintartalmának fluorometriás meghatározása

Üdítőital kinintartalmának fluorometriás meghatározása Üdítőital kinintartalmának fluorometriás meghatározása A módszer elve: a kinin aromás gyűrűje, ultraibolya fény hatására (450 nm környékén), intenzíven fluoreszkál. Az emittált fluoreszcens fény erőssége,

Részletesebben

23. Indikátorok disszociációs állandójának meghatározása spektrofotometriásan

23. Indikátorok disszociációs állandójának meghatározása spektrofotometriásan 23. Indikátorok disszociációs állandójának meghatározása spektrofotometriásan 1. Bevezetés Sav-bázis titrálások végpontjelzésére (a mőszeres indikáció mellett) ma is gyakran alkalmazunk festék indikátorokat.

Részletesebben

Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása

Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása Indikátor izobesztikus pontjának és koncentrációjának meghatározása Mérési elv: a sav-bázis indikátorok savas és lúgos formájának spektruma metszi egymást. Ez az izobesztikus pont. Ezen a hullámhosszon

Részletesebben

Ivóvíz savasságának meghatározása sav-bázis titrálással (SGM)

Ivóvíz savasságának meghatározása sav-bázis titrálással (SGM) Ivóvíz savasságának meghatározása sav-bázis titrálással (SGM) I. Elméleti alapok: A vizek savasságát a savasan hidrolizáló sók és savak okozzák. A savasságot a semlegesítéshez szükséges erős bázis mennyiségével

Részletesebben

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Név: Neptun kód: _ mérőhely: _ Labor előzetes feladatok 20 C-on különböző töménységű ecetsav-oldatok sűrűségét megmérve az

Részletesebben

Oldatkészítés, ph- és sűrűségmérés

Oldatkészítés, ph- és sűrűségmérés Oldatkészítés, ph- és sűrűségmérés A laboratóriumi gyakorlat során elvégzendő feladat: Oldatok hígítása, adott ph-jú pufferoldat készítése és vizsgálata, valamint egy oldat sűrűségének mérése. Felkészülés

Részletesebben

Hulladékos csoport tervezett időbeosztás

Hulladékos csoport tervezett időbeosztás Hulladékos csoport tervezett időbeosztás 3. ciklus: 2012. január 16 február 27. január 16. titrimetria elmélet (ismétlés) A ciklus mérései: sav bázis, komplexometriás, csapadékos és redoxi titrálások.

Részletesebben

1. feladat Összesen: 7 pont. 2. feladat Összesen: 16 pont

1. feladat Összesen: 7 pont. 2. feladat Összesen: 16 pont 1. feladat Összesen: 7 pont Gyógyszergyártás során képződött oldatból 7 mintát vettünk. Egy analitikai mérés kiértékelésének eredményeként a következő tömegkoncentrációkat határoztuk meg: A minta sorszáma:

Részletesebben

100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 50%.

100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 50%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Labor elızetes feladatok

Labor elızetes feladatok Oldatkészítés szilárd anyagból és folyadékok hígítása. Tömegmérés. Eszközök és mérések pontosságának vizsgálata. Név: Neptun kód: mérıhely: Labor elızetes feladatok 101 102 103 104 105 konyhasó nátrium-acetát

Részletesebben

1.1. Reakciósebességet befolyásoló tényezők, a tioszulfát bomlása

1.1. Reakciósebességet befolyásoló tényezők, a tioszulfát bomlása 2. Laboratóriumi gyakorlat A laborgyakorlatok anyagát összeállította: dr. Pasinszki Tibor egyetemi tanár 1.1. Reakciósebességet befolyásoló tényezők, a tioszulfát bomlása A reakciósebesség növelhető a

Részletesebben

Ecetsav koncentrációjának meghatározása titrálással

Ecetsav koncentrációjának meghatározása titrálással Ecetsav koncentrációjának meghatározása titrálással A titrálás lényege, hogy a meghatározandó komponenst tartalmazó oldathoz olyan ismert koncentrációjú oldatot adagolunk, amely a reakcióegyenlet szerint

Részletesebben

9 gyak. Acél mangán tartalmának meghatározása UV-látható spektrofotometriás módszerrel

9 gyak. Acél mangán tartalmának meghatározása UV-látható spektrofotometriás módszerrel 9 gyak. Acél mangán tartalmának meghatározása UV-látható spektrofotometriás módszerrel A gyakorlat célja: Megismerkedni az UV-látható spektrofotometria elvével, alkalmazásával a kationok, anionok analízisére.

Részletesebben

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG BUDAPESTI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM PETRIK LAJOS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: A gyakorlati vizsga B) vizsgarészhez

Részletesebben

Víztechnológiai mérőgyakorlat 2. Klórferőtlenítés törésponti görbe felvétele. Jegyzőkönyv

Víztechnológiai mérőgyakorlat 2. Klórferőtlenítés törésponti görbe felvétele. Jegyzőkönyv A mérést végezte: NEPTUNkód: Víztechnológiai mérőgyakorlat 2. Klórferőtlenítés törésponti görbe felvétele Jegyzőkönyv Név: Szak: Tagozat: Évfolyam, tankör: AABB11 D. Miklós Környezetmérnöki Levlező III.,

Részletesebben

Drog- és toxikológus 2. csoport tervezett időbeosztás

Drog- és toxikológus 2. csoport tervezett időbeosztás Drog- és toxikológus 2. csoport tervezett időbeosztás 1. ciklus: 2013. szeptember 05 2013. október 24. 09. 05. bevezetés, elmélet 10. 03. 3-4. gyakorlat 09. 12. elektro-analitika elmélet 09. 19. 1-2. gyakorlat

Részletesebben

Környezeti analitika laboratóriumi gyakorlat Számolási feladatok áttekintése

Környezeti analitika laboratóriumi gyakorlat Számolási feladatok áttekintése örnyezeti analitika laboratóriumi gyakorlat Számolási feladatok áttekintése I. A számolási feladatok megoldása során az oldatok koncentrációjának számításához alapvetıen a következı ismeretekre van szükség:

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola A versenyző kódja:... VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola Budapest, Thököly út 48-54. XV. KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI

Részletesebben

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás 3. ciklus: 2012. január 05. Elektro-analitika elmélet. 2012. január 12. Titrimetria elmélet 2012. január 19. március 01. A ciklus mérései: 1. ph-mérés,

Részletesebben

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás. A ciklus mérései: lángfotometria, AAS, Ca + Ök, lúgosság

Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás. A ciklus mérései: lángfotometria, AAS, Ca + Ök, lúgosság Természetvédő 1., 3. csoport tervezett időbeosztás 1. ciklus: 2011. október 06 november 27. A ciklus mérései: lángfotometria, AAS, Ca + Ök, lúgosság Forgatási terv: 10. 06. 10. 13. 10. 20. 10. 27. 1. csoport

Részletesebben

Beadandó: A szacharóz fajlagos forgatóképessége és az ismeretlen minta százalékos szacharóz-tartalma.

Beadandó: A szacharóz fajlagos forgatóképessége és az ismeretlen minta százalékos szacharóz-tartalma. Szacharóztartalom meghatározása Lippich féle (félárnyék) polariméterrel Eszközök: 2 db 100 cm 3 -es mérőlombik, kis tölcsér, beméréshez főzőpohár, gyorsmérleg, polariméter, szacharóz 1. Gyorsmérlegen lemérünk

Részletesebben

Az oldatok összetétele

Az oldatok összetétele Az oldatok összetétele Az oldatok összetételét (töménységét) többféleképpen fejezhetjük ki. Ezek közül itt a tömegszázalék, vegyes százalék és a mólos oldat fogalmát tárgyaljuk. a.) Tömegszázalék (jele:

Részletesebben

ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra :

ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra : ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra : H 2 O H + + OH -, (2 H 2 O H 3 O + + 2 OH - ). Semleges oldatban a hidrogén-ion

Részletesebben

5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével

5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével 5. Az adszorpciós folyamat mennyiségi leírása a Langmuir-izoterma segítségével 5.1. Átismétlendő anyag 1. Adszorpció (előadás) 2. Langmuir-izoterma (előadás) 3. Spektrofotometria és Lambert Beer-törvény

Részletesebben

Oldatkészítés, ph- és sűrűségmérés

Oldatkészítés, ph- és sűrűségmérés Oldatkészítés, ph- és sűrűségmérés A laboratóriumi gyakorlat során elvégzendő feladat: Oldatok hígítása, adott ph-jú pufferoldat készítése és vizsgálata, valamint egy oldat sűrűségének mérése. Felkészülés

Részletesebben

ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra :

ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra : ph-számítás A víz gyenge elektrolit. Kismértékben disszociál hidrogénionokra (helyesebben hidroxónium-ionokra) és hidroxid-ionokra : H 2 O H + + OH -, (2 H 2 O H 3 O + + 2 OH - ). Semleges oldatban a hidrogén-ion

Részletesebben

Moduláris korszerű szakmai gyakorlatok vegyipari területre. Műszeres analitika TÁMOP /1-2F Műszeres analitika. II/14.

Moduláris korszerű szakmai gyakorlatok vegyipari területre. Műszeres analitika TÁMOP /1-2F Műszeres analitika. II/14. Moduláris korszerű szakmai gyakorlatok vegyipari területre Műszeres analitika TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Műszeres analitika II/14. évfolyam tanulói jegyzet MuSz14_tj.indd 1 2010.01.04. 19:36:08 A kiadvány

Részletesebben

1. feladat Összesen: 7 pont. 2. feladat Összesen: 8 pont

1. feladat Összesen: 7 pont. 2. feladat Összesen: 8 pont 1. feladat Összesen: 7 pont Hét egymást követő titrálás fogyásai a következők: Sorszám: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Fogyások (cm 3 ) 20,25 20,30 20,40 20,35 20,80 20,30 20,20 A) Keresse meg és húzza át a szemmel

Részletesebben

1) Standard hidrogénelektród készülhet sósavból vagy kénsavoldatból is. Ezt a savat 100-szorosára hígítva, mekkora ph-jú oldatot nyerünk?

1) Standard hidrogénelektród készülhet sósavból vagy kénsavoldatból is. Ezt a savat 100-szorosára hígítva, mekkora ph-jú oldatot nyerünk? Számítások ph-val kombinálva 1) Standard hidrogénelektród készülhet sósavból vagy kénsavoldatból is. Ezt a savat 100-szorosára hígítva, mekkora ph-jú oldatot nyerünk? Mekkora az eredeti oldatok anyagmennyiség-koncentrációja?

Részletesebben

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG BUDAPESTI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM PETRIK LAJOS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: A gyakorlati vizsga B) vizsgarészhez

Részletesebben

1. Bevezetés 2. Kémiai oxigénigény meghatározása feltárt iszapmintákból vagy centrifugátumokból 2.1. A módszer elve

1. Bevezetés 2. Kémiai oxigénigény meghatározása feltárt iszapmintákból vagy centrifugátumokból 2.1. A módszer elve 1. Bevezetés A természetes vizekben található rendkívül sokféle anyag az egyes komponensek kvantitatív meghatározását nehéz analitikai feladattá teszi. A teljes analízis azonban az esetek többségében nem

Részletesebben

Vizes oldatok ph-jának mérése

Vizes oldatok ph-jának mérése Vizes oldatok ph-jának mérése Név: Neptun-kód: Labor elızetes feladat Mennyi lesz annak a hangyasav oldatnak a ph-ja, amelynek koncentrációja 0,330 mol/dm 3? (K s = 1,77 10-4 mol/dm 3 ) Mekkora a disszociációfok?

Részletesebben

Drog- és toxikológus 2. csoport tervezett időbeosztás

Drog- és toxikológus 2. csoport tervezett időbeosztás Drog- és toxikológus 2. csoport tervezett időbeosztás 2. ciklus: 2013. november 07 2013. november 28. 11. 07. 11. 14. 11. 21. 11. 28. Fazekas Márk citrompótló cukor KMnO 4 c p + Fe 2+ kávé Kerekes Adrienn

Részletesebben

Az oldatok összetétele

Az oldatok összetétele Az oldatok összetétele Az oldatok összetételét (töménységét) többféleképpen fejezhetjük ki. Ezek közül itt a tömegszázalék, vegyesszázalék és a mólos oldat fogalmát tárgyaljuk. a.) Tömegszázalék (jele:

Részletesebben

6 Ionszelektív elektródok. elektródokat kiterjedten alkalmazzák a klinikai gyakorlatban: az automata analizátorokban

6 Ionszelektív elektródok. elektródokat kiterjedten alkalmazzák a klinikai gyakorlatban: az automata analizátorokban 6. Szelektivitási együttható meghatározása 6.1. Bevezetés Az ionszelektív elektródok olyan potenciometriás érzékelők, melyek valamely ion aktivitásának többé-kevésbé szelektív meghatározását teszik lehetővé.

Részletesebben

V átlag = (V 1 + V 2 +V 3 )/3. A szórás V = ((V átlag -V 1 ) 2 + ((V átlag -V 2 ) 2 ((V átlag -V 3 ) 2 ) 0,5 / 3

V átlag = (V 1 + V 2 +V 3 )/3. A szórás V = ((V átlag -V 1 ) 2 + ((V átlag -V 2 ) 2 ((V átlag -V 3 ) 2 ) 0,5 / 3 5. gyakorlat. Tömegmérés, térfogatmérés, pipettázás gyakorlása tömegméréssel kombinálva. A mérési eredmények megadása. Sóoldat sőrőségének meghatározása, koncentrációjának megadása a mért sőrőség alapján.

Részletesebben

Számítások ph-val kombinálva

Számítások ph-val kombinálva Bemelegítő, gondolkodtató kérdések Igaz-e? Indoklással válaszolj! A A semleges oldat ph-ja mindig éppen 7. B A tömény kénsav ph-ja 0 vagy annál is kisebb. C A 0,1 mol/dm 3 koncentrációjú sósav ph-ja azonos

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM. Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola Budapest, Thököly út 48-54. XV. KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI ORSZÁGOS SZAKMAI TANULMÁNYI

Részletesebben

Általános Kémia GY 3.tantermi gyakorlat

Általános Kémia GY 3.tantermi gyakorlat Általános Kémia GY 3.tantermi gyakorlat ph számítás: Erős savak, erős bázisok Gyenge savak, gyenge bázisok Pufferek, pufferkapacitás Honlap: http://harmatv.web.elte.hu Példatárak: Villányi Attila: Ötösöm

Részletesebben

O k ta t á si Hivatal

O k ta t á si Hivatal O k ta t á si Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia I. kategória 3. forduló 1. feladat Budapest, 2017. március 18. Ismeretlen gyenge sav moláris tömegének meghatározása, valamint disszociációállandójának

Részletesebben

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA SPF UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA A GYAKORLAT CÉLJA: AZ UV-látható abszorpciós spektrofotométer működésének megismerése és a Lambert-Beer törvény alkalmazása. Szalicilsav meghatározása egy vizes

Részletesebben

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása 2014/2015. B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A kísérleti tálcán lévő sorszámozott eken három fehér port talál. Ezek: cukor, ammónium-klorid, ill. nátrium-karbonát

Részletesebben

Titrimetria - Térfogatos kémiai analízis -

Titrimetria - Térfogatos kémiai analízis - Titrimetria - Térfogatos kémiai analízis - Alapfogalmak Elv (ismert térfogatú anyag oldatához annyi ismert konc. oldatot adnak, amely azzal maradéktalanul reagál) Titrálás végpontja (egyenértékpont) Törzsoldat,

Részletesebben

Pufferrendszerek vizsgálata

Pufferrendszerek vizsgálata Pufferrendszerek vizsgálata Ecetsav/nátrium-acetát pufferoldat, ammonia/ammonium-klorid, ill. (nátrium/kálium) dihidrogénfoszfát/hidrogénfoszfát pufferrendszerek vizsgálata. Oldatkészítés: a gyakorlatvezető

Részletesebben

2. Fotometriás mérések I.

2. Fotometriás mérések I. 2. Fotometriás mérések I. 2008 október 17. 1. Szín mérése Pt-Co skálán[5] 1.1. Háttér A platina-kobalt színskála közel színtelen folyadékok sárga árnyalatainak meghatározására alkalmas. Eredetileg szennyvizek

Részletesebben

Moduláris korszerű szakmai gyakorlatok vegyipari területre

Moduláris korszerű szakmai gyakorlatok vegyipari területre Moduláris korszerű szakmai gyakorlatok vegyipari területre Műszeres analitika II/14. évfolyam tanulói jegyzet A TISZK rendszer továbbfejlesztése Petrik TISZK TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011 A projekt az

Részletesebben

AQUA AD DILUTIONEM SOLUTIONUM CONCENTRATARUM AD HAEMODIALYSIM. Tömény hemodializáló oldatok hígítására szánt víz

AQUA AD DILUTIONEM SOLUTIONUM CONCENTRATARUM AD HAEMODIALYSIM. Tömény hemodializáló oldatok hígítására szánt víz concentratarum ad haemodialysim Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2008:1167 javított 6.3 AQUA AD DILUTIONEM SOLUTIONUM CONCENTRATARUM AD HAEMODIALYSIM Tömény hemodializáló oldatok hígítására szánt víz Az alábbi

Részletesebben

Minta feladatsor. Az ion neve. Az ion képlete O 4. Szulfátion O 3. Alumíniumion S 2 CHH 3 COO. Króm(III)ion

Minta feladatsor. Az ion neve. Az ion képlete O 4. Szulfátion O 3. Alumíniumion S 2 CHH 3 COO. Króm(III)ion Minta feladatsor A feladatok megoldására 90 perc áll rendelkezésére. A megoldáshoz zsebszámológépet használhat. 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (8 pont) Az ion neve.. Szulfátion

Részletesebben

A gyakorlat leírása. A mérési feladat

A gyakorlat leírása. A mérési feladat A gyakorlat leírása Szükséges anyagok: 0,00 mol dm -3 koncentrációjú AgNO 3 oldat 0,00 mol dm -3 koncentrációjú KCl oldat 0,5 mol dm -3 koncentrációjú KNO 3 oldat 0,05 mol dm -3 koncentrációjú Ca(NO 3

Részletesebben

2. Fotometriás mérések II.

2. Fotometriás mérések II. 2. Fotometriás mérések II. 2008 október 31. 1. Ammónia-nitrogén mérése alacsony mérési tartományban és szabad ammónia becslése 1.1. Háttér A módszer alkalmas kis ammónia-nitrogén koncentrációk meghatározására;

Részletesebben

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG PETRIK LAJOS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA A Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: A gyakorlati vizsga A) vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése:

Részletesebben

Kémiai technológia laboratóriumi gyakorlatok M É R É S I J E G Y Z Ő K Ö N Y V. című gyakorlathoz

Kémiai technológia laboratóriumi gyakorlatok M É R É S I J E G Y Z Ő K Ö N Y V. című gyakorlathoz Kémiai technológia laboratóriumi gyakorlatok M É R É S I J E G Y Z Ő K Ö N Y V a A KEMÉNYÍTŐ IZOLÁLÁSA ÉS ENZIMATIKUS HIDROLÍZISÉNEK VIZSGÁLATA I-II. című gyakorlathoz Nevek: Mérés helye: Mérés ideje Gyakorlatvezető:

Részletesebben

4.Gyakorlat Oldatkészítés szilárd sóból, komplexometriás titrálás. Oldatkészítés szilárd anyagokból

4.Gyakorlat Oldatkészítés szilárd sóból, komplexometriás titrálás. Oldatkészítés szilárd anyagokból 4.Gyakorlat Oldatkészítés szilárd sóból, komplexometriás titrálás Szükséges anyagok: A gyakorlatvezető által kiadott szilárd sók Oldatkészítés szilárd anyagokból Szükséges eszközök: 1 db 100 cm 3 -es mérőlombik,

Részletesebben

Kémia fogorvostan hallgatóknak Munkafüzet 9. hét

Kémia fogorvostan hallgatóknak Munkafüzet 9. hét Kémia fogorvostan hallgatóknak Munkafüzet 9. hét Potenciometriás ph-mérés, pufferoldatok vizsgálata (154-163. oldal) Írták: Berente Zoltán, Nagy Veronika, Takátsy Anikó Szerkesztette: Nagy Veronika Név:

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia II. kategória 3. forduló Budapest, 2016. március 19. 1. feladat Egy reverzibilis redoxireakció 3 óra tiszta munkaidő áll rendelkezésére,

Részletesebben

Főzőpoharak. Desztillált víz. Vegyszeres kanál Üvegbot Analitikai mérleg Fűthető mágneses keverő

Főzőpoharak. Desztillált víz. Vegyszeres kanál Üvegbot Analitikai mérleg Fűthető mágneses keverő KÉMIA TÉMAHÉT 2015 Előzetes feladatok A projekt napokat megelőzően két alkalommal ült össze hat fős csoportunk. Az első alkalommal (márc.02.) Likerné Pucsek Rózsa tanárnő kiosztotta az elkészítendő feladatokat.

Részletesebben

laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus

laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus laboratóriumi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÉMIA. 2) b) Gázfejlődéses reakciók (Nem elvégzendő feladat)

KÉMIA. 2) b) Gázfejlődéses reakciók (Nem elvégzendő feladat) KÉMIA 1) b) Szén-dioxid vizes oldatának kémhatása, forralása. (Elvégzendő) Két kémcső mindegyikébe öntsön kb. félig szénsavas ásványvizet. Mind a kettőbe tegyen néhány csepp metilvörös-indikátort! Ezután

Részletesebben

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből 2011/2012. B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A kémcsőben levő túróra öntsön tömény nátrium-hidroxid oldatot. Melegítse enyhén! Jellegzetes szagú gáz keletkezik. Tartson megnedvesített indikátor

Részletesebben

a) 4,9 g kénsavat, b) 48 g nikkel(ii)-szulfátot, c) 0,24 g salétromsavat, d) 65 g vas(iii)-kloridot?

a) 4,9 g kénsavat, b) 48 g nikkel(ii)-szulfátot, c) 0,24 g salétromsavat, d) 65 g vas(iii)-kloridot? 2.2. Anyagmennyiség-koncentráció 1. Hány mol/dm 3 koncentrációjú az az oldat, amelynek 200 cm 3 -ében 0,116 mol az oldott anyag? 2. 2,5 g nátrium-karbonátból 500 cm 3 oldatot készítettünk. Számítsuk ki

Részletesebben

g-os mintájának vizes oldatát 8.79 cm M KOH-oldat közömbösíti?

g-os mintájának vizes oldatát 8.79 cm M KOH-oldat közömbösíti? H1 H2 H3 H4 H5 1. Ismeretlen koncentrációjú kénsavoldat 10.0 cm 3 -éből 100.0 cm 3 törzsoldatot készítünk. A törzsoldat 5.00-5.00 cm 3 -es részleteit 0.1020 mol/dm 3 koncentrációjú KOH-oldattal titrálva

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia I. kategória 3. forduló 1. feladat Budapest, 2017. március 18. Ismeretlen gyenge sav moláris tömegének meghatározása, valamint disszociációállandójának

Részletesebben

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG

GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG BUDAPESTI MŰSZAKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM PETRIK LAJOS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG Szakképesítés azonosító száma, megnevezése:

Részletesebben

ELTE TTK Analitikai Kémiai Tanszék Műszeres analitika gyakorlat. Készülék: Perkin-Elmer Lambda 15 spektrofotométer.

ELTE TTK Analitikai Kémiai Tanszék Műszeres analitika gyakorlat. Készülék: Perkin-Elmer Lambda 15 spektrofotométer. MOLEKULA SPEKTROFOTOMETRIA Spektrofotometriás gyakorlatok során spektrumok felvétele, majd ezek segítségével, illetőleg figyelembevételével mennyiségi meghatározás képezi a feladatokat. A mérésekhez az

Részletesebben

Általános Kémia GY, 2. tantermi gyakorlat

Általános Kémia GY, 2. tantermi gyakorlat Általános Kémia GY, 2. tantermi gyakorlat Sztöchiometriai számítások -titrálás: ld. : a 2. laborgyakorlat leírásánál Gáztörvények A kémhatás fogalma -ld.: a 2. laborgyakorlat leírásánál Honlap: http://harmatv.web.elte.hu

Részletesebben

UV-VIS spektrofotometriás tartomány. Analitikai célokra: nm

UV-VIS spektrofotometriás tartomány. Analitikai célokra: nm UV-VIS spektrofotometriás tartomány nalitikai célokra: 00-800 nm Elektron átmenetek és az atomok spektruma E h h c Molekulák elektron átmenetei és UVlátható spektruma Elektron átmenetek formaldehidben

Részletesebben

MEGOLDÁS. 4. D 8. C 12. E 16. B 16 pont

MEGOLDÁS. 4. D 8. C 12. E 16. B 16 pont A 2004/2005. tanévi rszágos Középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatmegoldásai KÉMIA (I-II. kategóri MEGLDÁS I. feladatsor 1. A 5. E 9. A 13. E 2. C 6. A 10. E 14. D 3. A 7. B 11. B

Részletesebben

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA A környezetvédelem analitikája SPP UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA A GYAKORLAT CÉLJA: AZ UV-látható abszorpciós spektrofotométer működésének megismerése és a Lambert-Beer törvény alkalmazása.

Részletesebben

Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban

Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban Disszociációs egyensúlyi állandó HAc H + + Ac - ecetsav disszociációja [H + ] [Ac - ] K sav = [HAc] NH 4 OH NH 4 + + OH - [NH + 4 ] [OH - ] K bázis = [ NH 4 OH] Ammóniumhidroxid

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal KÓDSZÁM: Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia II. kategória 1. feladat Budapest, 014. március 9. A trijodidion képződési (stabilitási) állandójának meghatározása Ebben

Részletesebben

Általános Kémia. Sav-bázis egyensúlyok. Ecetsav és sósav elegye. Gyenge sav és erős sav keveréke. Példa8-1. Példa 8-1

Általános Kémia. Sav-bázis egyensúlyok. Ecetsav és sósav elegye. Gyenge sav és erős sav keveréke. Példa8-1. Példa 8-1 Sav-bázis egyensúlyok 8-1 A közös ion effektus 8-1 A közös ion effektus 8-2 ek 8-3 Indikátorok 8- Semlegesítési reakció, titrálási görbe 8-5 Poliprotikus savak oldatai 8-6 Sav-bázis egyensúlyi számítások,

Részletesebben

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA SPP UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA A GYAKORLAT CÉLJA: AZ UV-látható abszorpciós spektrofotométer működésének megismerése és a Lambert-Beer törvény alkalmazása. Foszfátionok meghatározása vizes

Részletesebben

EGYÉB GYAKORLÓ FELADATOK Összetétel számítás

EGYÉB GYAKORLÓ FELADATOK Összetétel számítás EGYÉB GYAKORLÓ FELADATOK Összetétel számítás 1. Mekkora tömegű NaOH-ot kell bemérni 50 cm 3 1,00 mol/dm 3 koncentrációjú NaOH-oldat elkészítéséhez? M r (NaCl) = 40,0. 2. Mekkora tömegű KHCO 3 -ot kell

Részletesebben

Kémiai tantárgy középszintű érettségi témakörei

Kémiai tantárgy középszintű érettségi témakörei Kémiai tantárgy középszintű érettségi témakörei Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Összeállította: Baricsné Kapus Éva, Tábori Levente 1) témakör Mendgyelejev féle periódusos

Részletesebben

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 11 pont. 3. feladat Összesen: 7 pont. 4. feladat Összesen: 14 pont

1. feladat Összesen: 8 pont. 2. feladat Összesen: 11 pont. 3. feladat Összesen: 7 pont. 4. feladat Összesen: 14 pont 1. feladat Összesen: 8 pont 150 gramm vízmentes nátrium-karbonátból 30 dm 3 standard nyomású, és 25 C hőmérsékletű szén-dioxid gáz fejlődött 1800 cm 3 sósav hatására. A) Írja fel a lejátszódó folyamat

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VEGYÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VEGYÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ VEGYÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MINTAFELADATOKHOZ 1. feladat Összesen 17 pont A) 2-klór-2-metilpropán B) m(tercbutil-alkohol) = 0,775 10 = 7,75 g n(tercbutil-alkohol)

Részletesebben

ROMAVERSITAS 2017/2018. tanév. Kémia. Számítási feladatok (oldatok összetétele) 4. alkalom. Összeállította: Balázs Katalin kémia vezetőtanár

ROMAVERSITAS 2017/2018. tanév. Kémia. Számítási feladatok (oldatok összetétele) 4. alkalom. Összeállította: Balázs Katalin kémia vezetőtanár ROMAVERSITAS 2017/2018. tanév Kémia Számítási feladatok (oldatok összetétele) 4. alkalom Összeállította: Balázs Katalin kémia vezetőtanár 1 Számítási feladatok OLDATOK ÖSSZETÉTELE Összeállította: Balázs

Részletesebben

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA

UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA A környezetvédelem analitikája SPP UV-LÁTHATÓ ABSZORPCIÓS SPEKTROFOTOMETRIA A GYAKORLAT CÉLJA: AZ UV-látható abszorpciós spektrofotométer működésének megismerése és a Lambert-Beer törvény alkalmazása.

Részletesebben

OKTATÁSI SEGÉDLET Környezeti analízis II. c.

OKTATÁSI SEGÉDLET Környezeti analízis II. c. OKTATÁSI SEGÉDLET a Környezeti analízis II. c. tantárgyhoz kapcsolódó laboratóriumi gyakorlat feladataihoz Nappali és levelező tagozatos környezetmérnök (BSc) szakos hallgatók számára Készítette: Dr. Bodnár

Részletesebben

NATRII AUROTHIOMALAS. Nátrium-aurotiomalát

NATRII AUROTHIOMALAS. Nátrium-aurotiomalát Natrii aurothiomalas Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.5.8-1 07/2007:1994 NATRII AUROTHIOMALAS Nátrium-aurotiomalát DEFINÍCIÓ A (2RS)-2-(auroszulfanil)butándisav mononátrium és dinátrium sóinak keveréke. Tartalom: arany

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia II. kategória 3. forduló 1. feladat Budapest, 2018. március 24. Nátrium-perkarbonát összetételének meghatározása A feladat elvégzésére

Részletesebben

Szent-Györgyi Albert kémiavetélkedő Kód

Szent-Györgyi Albert kémiavetélkedő Kód Szent-Györgyi Albert kémiavetélkedő 11. osztály Kedves Versenyző! A jobb felső sarokban található mezőbe a verseny lebonyolításáért felelős személy írja be a kódot a feladatlap minden oldalára a verseny

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal KÓDSZÁM: Kémia OKTV döntő I. kategória, 1. feladat Budapest, 2013. április 6. Réz(II)-ionok vizsgálata komplexometriával A komplexometria reagenseként használt EDTA (az etilén-diamin-tetraecetsav

Részletesebben

SZABVÁNYMŰVELETI ELŐÍRÁS

SZABVÁNYMŰVELETI ELŐÍRÁS SEMMELWEIS EGYETEM Orvosi Biokémiai Intézet 1094 Budapest, Tű zoltó u. 37-47. SZABVÁNYMŰVELETI ELŐÍRÁS Készítette: 2009.02.04. A dokumentáció kódja: SE-OBI-OKT-MU- 05 Dr. Komorowicz Erzsébet adjunktus

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Orvosi laboratóriumi technikai asszisztens szakképesítés. 2446-06 Műszer és méréstechnika modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Orvosi laboratóriumi technikai asszisztens szakképesítés. 2446-06 Műszer és méréstechnika modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

1. feladat. Aminosavak mennyiségi meghatározása

1. feladat. Aminosavak mennyiségi meghatározása 1. feladat Aminosavak mennyiségi meghatározása Az aminosavak mennyiségének meghatározása lényeges analitikai feladat, amit manapság általában automatizált műszerekkel végeznek. Mindazonáltal van olyan

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógyszertári asszisztens szakképesítés

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógyszertári asszisztens szakképesítés Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató-helyettes

Részletesebben

Oldatkészítés, koncentráció fotometriás meghatározása.

Oldatkészítés, koncentráció fotometriás meghatározása. Oldatkészítés, koncentráció fotometriás meghatározása. A laboratóriumban nélkülözhetetlen a pontos oldatok készítése, felhasználása. Pontos oldat készíthetı beméréssel tiszta, nem illékony, pontosan ismert

Részletesebben

Élelmiszeripari szennyvíz nitrition-tartalmának meghatározása spektrofotometriás módszerrel

Élelmiszeripari szennyvíz nitrition-tartalmának meghatározása spektrofotometriás módszerrel Élelmiszeripari szennyvíz nitrition-tartalmának meghatározása spektrofotometriás módszerrel 1. A módszer elve A nitritionok és a p-amino-benzolszulfonsav (szulfanilsav) reakciójából savas közegben diazónium-vegyület

Részletesebben

Minta feladatsor. Az ion képlete. Az ion neve O 4. Foszfátion. Szulfátion CO 3. Karbonátion. Hidrogénkarbonátion O 3. Alumíniumion. Al 3+ + Szulfidion

Minta feladatsor. Az ion képlete. Az ion neve O 4. Foszfátion. Szulfátion CO 3. Karbonátion. Hidrogénkarbonátion O 3. Alumíniumion. Al 3+ + Szulfidion Minta feladatsor A feladatok megoldására 90 perc áll rendelkezésére. A megoldáshoz zsebszámológépet használhat. 1. Adja meg a következő ionok nevét, illetve képletét! (8 pont) Az ion neve Foszfátion Szulfátion

Részletesebben

(Kémiai alapok) és

(Kémiai alapok) és 01/013 tavaszi félév 6. óra ph-számítás (I) Vízionszorzat, Erős savak és bázisok ph-ja Erős savak és bázisok nagyon híg oldatának ph-ja (pl. 10 7 M HCl) Gyenge savak és bázisok ph-ja (töményebb, illetve

Részletesebben

EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE

EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE 2007) 1. Írjuk a mérési adatokat az x-szel és y-nal jelzett oszlopokba. Ügyeljünk arra, hogy az első oszlopba a független, a második oszlopba a függő változó kerüljön! 2. Függvény

Részletesebben