Szakmai Protokollok rövid összefoglalás. Dr Böcskei Gyöngyi laborvezető főorvos

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szakmai Protokollok rövid összefoglalás. Dr Böcskei Gyöngyi laborvezető főorvos"

Átírás

1 Szakmai Protokollok rövid összefoglalás Dr Böcskei Gyöngyi laborvezető főorvos

2 Az Egészségügyi Minisztérium érvényben lévő szakmai protokolljai a labordiagnosztikára vonatkozóan Protokollok célja: I. A pajzsmirigy megbetegedések laboratóriumi diagnosztikája II. Az acut coronária szindróma laboratóriumi diagnosztikája III. IV. Az V. véralvadási faktor Leiden mutációjának laboratóriumi diagnosztikája A betegágy melletti (point-of-care, POC) laboratóriumi diagnosztika fekvőbeteg intézmények sürgős és intenzív terápiás betegellátásban való alkalmazására. V. Ajánlás a számított egfr használatáról

3 A pajzsmirigy betegségek laboratóriumi diagnoszt ikája Készítette : Az Orvosi laboratóriumi vizsgálatok Szakmai Kollégiuma betegség/betegségcsoport: pajzsmirigy diszfunkciók (manifeszt és szubklinikus hyperthreosis, hypothyreosis) pajzsmirigy karcinóma,golyva Tartalmazza: A pajzsmirigy funkcionális állapotának definícióit: Euthyreosis- normofunkció : TSH, ft4, ft3 a referencia tartományon belül van. Szubnormális TSH szint : ha a mért érték a referencia tart.alsó határa alá esik.(0,27) Szupprimált TSH szint : ha a hormon szint a módszer funkcionális szenzitivitás alatt van. Ennek értéke módszerfüggően a 0,1 mu/l TSH érték alatt van. Szubklinikus vagy latens hyperthyreosi s: A TSH szubnormális vagy szupprimált de a ft4, ft3 szintek a referencia tartományon belül vannak. Manifeszt hyperthyreosis : TSH szupprimált v. szubnormális, emelkedett ft4 ill. ft3 mellett. T3 hyperthyreosis: a manifeszt hyperthyreosisnak az a fajtája, amikor szubnormális v. szupprimált TSH mellett a beteg ft4 szintje normális, míg a ft3 (2,0-4,4pg/ml) magas.

4 Szubklinikus v. latens hypothyreosis: TSH szint a referencia tartomány felső határa felett, (4,2 mu/l) de a ft4 szint a referencia tartományon belül van.(0,93-1,71ng/dl) Manifeszt hypothyreosis : TSH a referencia tartomány felső határa felett, referencia tartomány alatti ft4 érték. Centrális hypothyreosis,szekunder hypothyreosis : 35% -ban csökkent, 40%-ban normál, 25%-ban emelkedett, de biológiailag inaktív TSH szekrécióval, de minden esetben csökkent ft4 szinttel járó állapot.(hátterében a hypothalamo-hypophysealis tengely érintettség) Non thyreoidal illness : pajzsmirigy megbetegedést nem okozó, egyéb súlyos acut állapot. Familiáris disalbuminaemia : a szérumban keringő albumin fokozott affinitást mutat a pajzsmirigy hormonok iránt, kóros szintek mérhetők, annak ellenére, hogy a páciens euthyreotikus.

5 A protokoll alkalmazási / érvényességi területe: alapellátás (házi orvosok egyéb rendelők) belgyógyászati és belgyógyászati szakra ráépített szakmák szakrendelői endokrin profilú szakrendelések gyermekosztályok ( kivéve : a congenitális hypothyreosis szűrést) pajzsmirigy irányú vizsgálatokat végző laboratóriumok A protokollok bevezetésének alapfeltétele: A pajzsmirigy betegségek dg. és terápia monitorozásának egységes szemlélete A szakmai kompetenciáknak megfelelő gyógyító megelőző ellátás. Pontosan definiált szakmai kompetenciák a betegek gondozása kapcsán, mind a ritkábban felmerülő lab.vizsg. terén. A ritka vizsgálatok szervezett,beteg -érdekű központosítása. Megfelelő kapcsolat a diagnosztika és a társszakmák között.

6 Diagnosztikai algoritmusok: Pajzsmirigy funkciók in vitro laboratóriumi algoritmusa : Az algoritmus alkalmazásának előfeltétele : A pajzsmirigy vizsgálat ma már rutin vizsgálat, de olyan laboratórium végezze, ahol adottak: a felkészült szakemberek technikai feltételek, hogy minél rövidebb idő alatt kész leletek korszerű,szenzitív és specifikus immuno-assay módszerek alkalmazása(ref) a laboratórium hűtő kapacitása a betegekről az algoritmus érvényesítéséhez szükséges adatok ismerete. Szakembernek ismernie kell kivételes eseteket amikor az algoritmus nem érvényes. Együttműködés másik laboratóriummal Az algoritmus alkalmazási területe : Elsősorban ambuláns betegek, életkortól függetlenül, ha a klinikai kép felveti a p.m. Diszfunkciót, ill. a rizikocsoportok Kórházban fekvő betegek: csak akkor indokolt, ha az alapbetegségen túl a klinika kép felveti a diszfunkció gyanúját.

7

8 A kivizsgálási stratégia kulcsa 2-4 generációs TSH -assay, amelynek funkcionális szenzitivitása kisebb mint 0,02 mu/l Első lépésben TSH meghatározás történjen, amelynek eredménye dönti el a további vizsgálatok szükségességét. A referencia tartományba eső betegek biokémiai szempontból euthyreotikusak. Magas TSH értékeknél már thyroxinnal kezelt esetekben nem szükséges további vizsgálat, mert a helyes L-thyroxin dozírozást a TSH eredményhez igazítjuk. Először vizsgált esetben mindenkor meghatározzuk a ft4 értékét is. ft3-at nem érdemes meghatározni. Alacsony TSH szintű betegeknél minden esetben elvégezzük az ft4 meghatározást Ha magas az ft4 hyperthyreosis. Amennyiben a szubnormális TSH mellett ft4 normális,vagy csak enyhén emelkedett, az ft3 meghatározás segíti T3 hyperthyreosis felismerését.

9 Esetek, amikor a TSH-ra alapozott algoritmus félrevezető lehet: centrális hypothyreosis ( biológiailag inaktív TSH) instabil p.m. Status ( elsősorban ft4 monitorozás) thyreostatikus kezelés megkezdése után 2-3 hónap dózisváltás után 6-12 hét thyreoditis, basedow kór bizonyos epizódjában rossz compliance esetén súlyos betegségek (TSH ref.tartomány kiszélesedik 0,05-10,0 mu/l) gyógyszerhatás ( glykocorticoidok,dopamin,- nem szelektív béta-blokkolók) pajzsmirigy hormonrezisztencia (előfordulás 1:50 000) TSH szekretáló pituiter tumor (ritka)(technikai hibákat ki kell zárni) inadekvát magas TSH szintű esetek oka: interferenciák: heterophyl antitestek, rheuma faktor, autoantitestek, vált. szérum proteinben téves információk a betegről

10 Kötelezően (minimálisan)diagnosztikai eljárások : Pajzsmirigy betegségek tünetei átfedést mutatnak, ezért a biokémiai vizsgálatoknak hangsúlyozott szerepük van. Rutin vizsgálatok: TSH, ft4,ft3, thyreoidea peroxidase antitest (TPO-Ab) Ritkábban szükséges vizsg.:tg (thyreoglobulin),calcitonin, Tg-Ab(thyreoglobulin antitest,trak(thyreoidea receptor elleni antitestek) Ezeket regionális laboratóriumban kell végezni. Pajzsmirigy működés biokémiai módszerekkel történő megítésése szükséges : a klinikai állapot dg. v. diff.dg.okokból rizikó csoportok: autoimmun bet.,p.m. Műtét, radiojód besugárzás, amiodaron kezelés,bipoláris vált. pszichiátriai kórképeknél, Jelenleg szűrés nincs.(kivétel újszülöttkori hypothyreosis

11 TSH thyreotrop stimuláló hormon elvárások: funkcionális szenzitivitás 0,02 mu/l alatt. Kellően specifikus monoklonális antitest szükséges Előnyei a többi pajzsmirigy teszttel szemben : ép hypothalamo-hypophysealis tengely esetén ritkán félrevezető korábban jelzi a diszfunkciót,mint az ft4 (log/lineáris TSH/fT4összefüggésből adódóan) primer hypothyreosisban (jobban titrálható vele szubsztitúció szint) DTC -nél egyedüli módszer a neoplasma szuppressziós kezelés megítélésében. Non thyroidal illness(nti): ez a megbizhatóbb teszt, ha kiszélesített referencia tartományt vesszük figyelembe. Értéke segít a hyperthyreosis és a hormont kötő protein abnormalitás diff. Terhességben is biztonságosabban alkalmazható, mint a szabad hormonszintek.

12 Nem használható a TSH érték, a módszert zavaró praeanalitikai faktorok jelenlétekor.(ilyenkor a klinikai képbe nem illő TSH eredményt kapunk) Eltérő TSH isoform( TSH szekretáló pituiter tumor) a TSH szokásostól eltérő glykáltsági foka(centrális hypothyreosis) heterophyl antitestek jelenléte. Gyógyszerhatások: szupprimálja az értéket nagy dózisú glycocorticoid huzamosabb dopamin terápia - növelik az értéket non szelektív béta -blokkolók az amiodaron kezelés A TSH mérés gyakoriságának szükségessége kezelt betegeknél: L-thyroxin kezeltek: - dózisváltás esetén 6-12 hét múlva - stabilizálódott állapotokban évente egyszer - nehezebben beállitható esetekben gyakrabban - DTC -ben a monitorozás a beteg állapotától függ,vált.adag esetén évente 1-2- szer szükséges. Thyreostatikus terápiában: - a gyógyszer megkezdését követően havonta,majd remisszió esetén 2-3 havonta elégséges. - stabilizált állapotokban évenként 2-szer

13 Pajzsmirigy hormonok, hormonszállító fehérjék total pajzsmirigy hormonok :TT4, TT3 Mivel értéküket a szállító fehérjék koncentrációja is befolyásolja ezért diagnosztikus megbízhatóságuk nem elégséges. Szabad pajzsmirigy hormon paraméterek: ft4,ft3 - csak komparatív módszerek állnak rendelkezésre,direkt szabad hormon meghatározás(korábban alkalmazott index módszerek már nem korszerűek) - egylépéses antitest jelölésű kompetitív szekvenciális telítési analízisű technikák A közvetlen szabad hormonmérés korlátai: csak komparatívak,nem függetlenek a szérum kötőkapacitásától, referencia tartományuk erősen módszerfüggő autoantitestek jelenléte zavarja a módszer pontosságát gyógyszerek leszorítják a kötőfehérjéről, ezért magas szabad hormonszintek mérhetők (Phenitoin,Carbamazepine,Furosemid) in vitro okoz szabad hormonszint emelkedést a heparin. Ez is a TSH fontosságát erősíti.

14 Az ft4 mérése nélkülözhetetlen: a TSH mérést követően a manifeszt v.szubklinikus hyperthyreosis a centrális hypothyreosisos beteg L-thyroxin kezelésének monitorozása (cél: a szérum ft4 szint a ref.tart.felső harmadában)vérvétel napján ne szedje be a gyógyszerét.( bevétel után 9 órával emelkedik meg) a thyreostatikus kezelés megkezdését követően,4-12 hétben nehezen beállítható instabil állapotokban. Az ft3 mérés szükségessége, klinikai hasznossága: a szérum ft3 nem kórjelző marker hypothyreosisban viszont hyperthyreosisban a T3 -hyperthyreosis diagnosztikájához magas ft3 szintek mérhetők TSH szekretáló pituiter adenomában és p.m. Hormonrezisztenciában.

15 Pajzsmirigy specifikus autoantitestek: Follikularis lumen felől hatók: TPO-Ab, Tg-Ab TSH receptor elleni antitestek: TRAK Általában a pajzsmirigy ellen képződő antitestekről megállapítható: meghatározásuk klinikai jelentősége csak az autoimmun p.m. Megbetegedések esetében van,az immun aetiológia igazolására. Mérsékelt emelkedés kevéssé kórjelző, mert az egészséges populációban is előfordul 5-10 %-ban. Positivitása emelkedik az életkorral és egyéb autoimmun betegségekben ne mérjünk specifikus autoantitestet bakteriális vagy vírus infekciót követően 4-6 hétig mert álpositív értékek lehetnek. Negatívitása nem zárja ki a p.m. Autoimmun megbetegedést. A rutinban alkalmazott módszerek specificitása, szenzitivitása eltérő.

16

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A pajzsmirigy megbetegedések laboratóriumi diagnosztikája

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A pajzsmirigy megbetegedések laboratóriumi diagnosztikája Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A pajzsmirigy megbetegedések laboratóriumi diagnosztikája Készítette: Az Orvosi laboratóriumi vizsgálatok Szakmai Kollégiuma I. Alapvető megfontolások Betegség/betegségcsoport:

Részletesebben

Baross utcai Szülészeti Esték (52)

Baross utcai Szülészeti Esték (52) Baross utcai Szülészeti Esték (52) A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szakmai továbbképző sorozata Pajzsmirigy és terhesség Előadók: Dr. Balázs

Részletesebben

Első eset. Második eset tanulsága

Első eset. Második eset tanulsága 1 5 endokrinológiai esettanulmány Dr. Toldy Erzsébet PhD PTE, ETK, Gyakorlati Diagnosztikai Tanszék, Szombathely és Vas Megyei Markusovszky Kórház Központi Laboratórium Szombathely Első eset 68 éves gondozott

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve PAJZSMIRIGYBETEGSÉGEK Pajzsmirigybetegségek kezeléséről 131-jód izotóppal

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve PAJZSMIRIGYBETEGSÉGEK Pajzsmirigybetegségek kezeléséről 131-jód izotóppal Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve PAJZSMIRIGYBETEGSÉGEK Pajzsmirigybetegségek kezeléséről 131-jód izotóppal Készítette: A Nukleáris Medicina Szakmai Kollégium I. alapvető megfontolások I.1

Részletesebben

Allergológiai krízis állapotok. Az anafilaxia, rovarméreg allergia és herediter angioneuroticus oedema diagnosztikája és kezelése

Allergológiai krízis állapotok. Az anafilaxia, rovarméreg allergia és herediter angioneuroticus oedema diagnosztikája és kezelése Allergológiai krízis állapotok Az anafilaxia, rovarméreg allergia és herediter angioneuroticus oedema diagnosztikája és kezelése A Klinikai Immunológiai és Allergológiai Szakmai Kollégium (KIASZK) Ajánlása

Részletesebben

a hipertónia betegség kezeléséhez

a hipertónia betegség kezeléséhez Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve a hipertónia betegség kezeléséhez 2002 1. AZ IRÁNYELV CÉLJA Összefoglalja és rendszeresen aktualizálja a hipertónia kezelésének szakmai irányelveit és ezzel

Részletesebben

Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság. Szolnok, 2012. május 17-19. Előadás és poszter Absztraktok

Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság. Szolnok, 2012. május 17-19. Előadás és poszter Absztraktok Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság XXIV. Kongresszusa Szolnok, 202. május 7-9. Előadás és poszter Absztraktok Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság XXIV. Kongresszusa SZABAD ELŐADÁSOK

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Unipoláris depressziók. Készítette: A Pszichiátriai Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Unipoláris depressziók. Készítette: A Pszichiátriai Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Unipoláris depressziók Készítette: A Pszichiátriai Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások 1. A protokollok alkalmazási/érvényességi területe Enyhe

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Felnőttkori hypertonia betegség háziorvosi ellátása. Készítette: A Háziorvostani Szakmai Kollégium

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Felnőttkori hypertonia betegség háziorvosi ellátása. Készítette: A Háziorvostani Szakmai Kollégium Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Felnőttkori hypertonia betegség háziorvosi ellátása Készítette: A Háziorvostani Szakmai Kollégium I. Alapvető megfontolások 1. A protokoll alkalmazási /

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A Hepatitis C vírus okozta krónikus májgyulladás diagnosztikája és terápiájának finanszírozási protokollja

Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A Hepatitis C vírus okozta krónikus májgyulladás diagnosztikája és terápiájának finanszírozási protokollja diagnosztikája és terápiájának finanszírozási protokollja 2013.05. 01. Országos Egészségbiztosítási Pénztár Egészség, biztonság! 1. Azonosítószám: a 32/2013. (IV. 30.) EMMI rendelet 1. melléklete 2. Az

Részletesebben

MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL?

MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL? MIT KELL TUDNI A PAJZSMIRIGY BETEGSÉGEIRÕL? A KIVIZSGÁLÁS, A KEZELÉS ÉS A MEGELÕZÉS LEHETÕSÉGEI Betegtájékoztató Írta: Dr. Solymosi Tamás 2003 2 A KIVIZSGÁLÁS, A KEZELÉS ÉS A... 1 BEVEZETÉS... 5 A pajzsmirigyhormonok

Részletesebben

A Magyar Epilepszia Liga szakmai ajánlása

A Magyar Epilepszia Liga szakmai ajánlása A Magyar Epilepszia Liga szakmai ajánlása Epilepszia betegségek szakmai protokollja Jelen szakmai protokoll az epilepszia ellátás kereteit, feltételrendszerét és általános ajánlásait tartalmazza a korszerű

Részletesebben

A heparin-indukálta thrombocytopenia új aspektusai

A heparin-indukálta thrombocytopenia új aspektusai EGYETEMI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS A heparin-indukálta thrombocytopenia új aspektusai Dr. Oláh Zsolt Témavezető: Dr. Boda Zoltán DEBRECENI EGYETEM LAKI KÁLMÁN DOKTORI ISKOLA Debrecen, 2012 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve A hypertoniabetegség kezelése

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve A hypertoniabetegség kezelése Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve A hypertoniabetegség kezelése Készítette: A Belgyógyászati Szakmai Kollégium és a Magyar Hypertonia Társaság A szakmai irányelveket a Magyar Hypertonia Társaság

Részletesebben

A HYPERTONIABETEGSÉG FELNÕTTKORI ÉS GYERMEKKORI KEZELÉSÉNEK SZAKMAI ÉS SZERVEZETI IRÁNYELVEI

A HYPERTONIABETEGSÉG FELNÕTTKORI ÉS GYERMEKKORI KEZELÉSÉNEK SZAKMAI ÉS SZERVEZETI IRÁNYELVEI A HYPERTONIABETEGSÉG FELNÕTTKORI ÉS GYERMEKKORI KEZELÉSÉNEK SZAKMAI ÉS SZERVEZETI IRÁNYELVEI A Magyar Hypertonia Társaság állásfoglalása és ajánlása Szerkesztette: Dr. habil. Kiss István Nyolcadik kiadás

Részletesebben

Autoimmun. 7. szám 2014/2. A Debreceni Egyetem Klinikai Immunológia Tanszékének és az Autoimmun Betegegyesület kiadványa

Autoimmun. 7. szám 2014/2. A Debreceni Egyetem Klinikai Immunológia Tanszékének és az Autoimmun Betegegyesület kiadványa Autoimmun A Debreceni Egyetem Klinikai Immunológia Tanszékének és az Autoimmun Betegegyesület kiadványa 7. szám 2014/2 Milyen tünetek esetén kell immunhiányos állapotra gondolni Az immunhiányos állapotok

Részletesebben

Nemzeti Rákellenes Program

Nemzeti Rákellenes Program ... Az Élet él és élni akar... Nemzeti Rákellenes Program 2006. FEBRUÁR Kiadta az Egészségügyi Minisztérium megbízásából az Egészségügyi Szakképzõ és Továbbképzõ Intézet Felelõs kiadó: Dr. Rácz Jenõ egészségügyi

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A gyomor daganatok ellátásáról

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A gyomor daganatok ellátásáról Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A gyomor daganatok ellátásáról Készítette: A Sugárterápiás és Onkológiai Szakmai Kollégium, a témában érintett Gasztroenterológiai, Nucleáris Medicina,

Részletesebben

A HYPERTONIABETEGSÉG KEZELÉSÉNEK SZAKMAI IRÁNYELVEI

A HYPERTONIABETEGSÉG KEZELÉSÉNEK SZAKMAI IRÁNYELVEI A HYPERTONIABETEGSÉG KEZELÉSÉNEK SZAKMAI IRÁNYELVEI a Magyar Hypertonia Társaság állásfoglalása és ajánlása szerkesztette: Kiss István Hetedik, módosított és kiegészített kiadás A szakmai irányelveket

Részletesebben

A hepatitis B vírus okozta krónikus májgyulladás diagnosztikája és terápiájának finanszírozási protokollja

A hepatitis B vírus okozta krónikus májgyulladás diagnosztikája és terápiájának finanszírozási protokollja A hepatitis B vírus okozta krónikus májgyulladás diagnosztikája és terápiájának finanszírozási protokollja (finanszírozási eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és

Részletesebben

AZ ASTHMA DIAGNOSZTIZÁLÁSÁNAK, KEZELÉSÉNEK ÉS GONDOZÁSÁNAK SZAKMAI IRÁNYELVEI Tüdőgyógyászati Szakmai Kollégium

AZ ASTHMA DIAGNOSZTIZÁLÁSÁNAK, KEZELÉSÉNEK ÉS GONDOZÁSÁNAK SZAKMAI IRÁNYELVEI Tüdőgyógyászati Szakmai Kollégium AZ ASTHMA DIAGNOSZTIZÁLÁSÁNAK, KEZELÉSÉNEK ÉS GONDOZÁSÁNAK SZAKMAI IRÁNYELVEI Tüdőgyógyászati Szakmai Kollégium Bauknecht Éva, Böszörményi Nagy György, Gyurkovits Kálmán, Herjavecz Irén, Horváth Ildikó,

Részletesebben

A HYPERTONIABETEGSÉG FELNÕTTKORI ÉS GYERMEKKORI KEZELÉSÉNEK SZAKMAI ÉS SZERVEZETI IRÁNYELVEI

A HYPERTONIABETEGSÉG FELNÕTTKORI ÉS GYERMEKKORI KEZELÉSÉNEK SZAKMAI ÉS SZERVEZETI IRÁNYELVEI A HYPERTONIABETEGSÉG FELNÕTTKORI ÉS GYERMEKKORI KEZELÉSÉNEK SZAKMAI ÉS SZERVEZETI IRÁNYELVEI A MAGYAR HYPERTONIA TÁRSASÁG ÁLLÁSFOGLALÁSA ÉS AJÁNLÁSA Az MHT Szakmai Irányelveit a Magyar Hypertonia Társaság

Részletesebben

BÔRGYÓGYÁSZATI ÉS VENEROLÓGIAI SZEMLE

BÔRGYÓGYÁSZATI ÉS VENEROLÓGIAI SZEMLE BÔRGYÓGYÁSZATI ÉS VENEROLÓGIAI SZEMLE DERMATOLÓGIAI TÁRSULAT HIVATALOS KÖZLEMÉNYE OFFICIAL JOURNAL OF THE HUNGARIAN DERMATOLOGICAL SOCIETY Szerkesztôbizottság elnöke: Dobozy Attila dr. Fôszerkesztô: Temesvári

Részletesebben

EüM szakmai irányelve

EüM szakmai irányelve 1. oldal Készült az EAU Guideline 2009 alapján Készítette: az Urológiai Szakmai Kollégium EüM szakmai irányelve a kőbetegség kezeléséről 1 I. Alapvető megfontolások I.1. A tevékenység alkalmazási/érvényességi

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve A thromboemboliák megelőzése és kezelése

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve A thromboemboliák megelőzése és kezelése 1 Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve A thromboemboliák megelőzése és kezelése Készítette: a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság, felkért szakértők, és a Transzfúziológiai és Hematológiai

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja 3. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 1249 TARTALOMJEGYZÉK Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja a cerebrovascularis betegségekről Készítette: a Magyar Stroke Társaság Vezetősége I. Alapvető megfontolások

Részletesebben

Információk. A kongresszus ideje: 2012. február 3-4. Helyszíne: NOVOTEL Hotel 8000 Székesfehérvár, Ady Endre utca 19-21.

Információk. A kongresszus ideje: 2012. február 3-4. Helyszíne: NOVOTEL Hotel 8000 Székesfehérvár, Ady Endre utca 19-21. Információk A kongresszus ideje: 2012. február 3-4. Helyszíne: NOVOTEL Hotel 8000 Székesfehérvár, Ady Endre utca 19-21. A tudományos program szervezője: Dr. Tóth László Osztályvezető főorvos II. sz. Belgyógyászat/Kardiológia

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések magyarországi epidemiológiája

A szív- és érrendszeri megbetegedések magyarországi epidemiológiája A szív- és érrendszeri megbetegedések magyarországi epidemiológiája Populációs kardiovaszkuláris vizsgálatoktól a személyre szabott kardiológiáig A Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának stratégiai

Részletesebben

A C-vírus hepatitis diagnosztikája, antivirális kezelése, kezelés utáni gondozása

A C-vírus hepatitis diagnosztikája, antivirális kezelése, kezelés utáni gondozása A C-vírus hepatitis diagnosztikája, antivirális kezelése, kezelés utáni gondozása Magyar konszenzusajánlás Hunyady Béla dr. 1, 5 Gervain Judit dr. 2 Horváth Gábor dr. 3 Makara Mihály dr. 4 Pár Alajos dr.

Részletesebben

HYPERTONIA ÉS NEPHROLOGIA

HYPERTONIA ÉS NEPHROLOGIA 2007; 11 (5):215 286. Alapító elnök: FARSANG CSABA, NAGY JUDIT Szerkesztõbizottság társelnökei: DE CHÂTEL RUDOLF, TÚRI SÁNDOR Nemzetközi szerkesztõbizottság: Detlev Ganten (Berlin), Gavril Hercz (Toronto),

Részletesebben