Szakmai Protokollok rövid összefoglalás. Dr Böcskei Gyöngyi laborvezető főorvos

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szakmai Protokollok rövid összefoglalás. Dr Böcskei Gyöngyi laborvezető főorvos"

Átírás

1 Szakmai Protokollok rövid összefoglalás Dr Böcskei Gyöngyi laborvezető főorvos

2 Az Egészségügyi Minisztérium érvényben lévő szakmai protokolljai a labordiagnosztikára vonatkozóan Protokollok célja: I. A pajzsmirigy megbetegedések laboratóriumi diagnosztikája II. Az acut coronária szindróma laboratóriumi diagnosztikája III. IV. Az V. véralvadási faktor Leiden mutációjának laboratóriumi diagnosztikája A betegágy melletti (point-of-care, POC) laboratóriumi diagnosztika fekvőbeteg intézmények sürgős és intenzív terápiás betegellátásban való alkalmazására. V. Ajánlás a számított egfr használatáról

3 A pajzsmirigy betegségek laboratóriumi diagnoszt ikája Készítette : Az Orvosi laboratóriumi vizsgálatok Szakmai Kollégiuma betegség/betegségcsoport: pajzsmirigy diszfunkciók (manifeszt és szubklinikus hyperthreosis, hypothyreosis) pajzsmirigy karcinóma,golyva Tartalmazza: A pajzsmirigy funkcionális állapotának definícióit: Euthyreosis- normofunkció : TSH, ft4, ft3 a referencia tartományon belül van. Szubnormális TSH szint : ha a mért érték a referencia tart.alsó határa alá esik.(0,27) Szupprimált TSH szint : ha a hormon szint a módszer funkcionális szenzitivitás alatt van. Ennek értéke módszerfüggően a 0,1 mu/l TSH érték alatt van. Szubklinikus vagy latens hyperthyreosi s: A TSH szubnormális vagy szupprimált de a ft4, ft3 szintek a referencia tartományon belül vannak. Manifeszt hyperthyreosis : TSH szupprimált v. szubnormális, emelkedett ft4 ill. ft3 mellett. T3 hyperthyreosis: a manifeszt hyperthyreosisnak az a fajtája, amikor szubnormális v. szupprimált TSH mellett a beteg ft4 szintje normális, míg a ft3 (2,0-4,4pg/ml) magas.

4 Szubklinikus v. latens hypothyreosis: TSH szint a referencia tartomány felső határa felett, (4,2 mu/l) de a ft4 szint a referencia tartományon belül van.(0,93-1,71ng/dl) Manifeszt hypothyreosis : TSH a referencia tartomány felső határa felett, referencia tartomány alatti ft4 érték. Centrális hypothyreosis,szekunder hypothyreosis : 35% -ban csökkent, 40%-ban normál, 25%-ban emelkedett, de biológiailag inaktív TSH szekrécióval, de minden esetben csökkent ft4 szinttel járó állapot.(hátterében a hypothalamo-hypophysealis tengely érintettség) Non thyreoidal illness : pajzsmirigy megbetegedést nem okozó, egyéb súlyos acut állapot. Familiáris disalbuminaemia : a szérumban keringő albumin fokozott affinitást mutat a pajzsmirigy hormonok iránt, kóros szintek mérhetők, annak ellenére, hogy a páciens euthyreotikus.

5 A protokoll alkalmazási / érvényességi területe: alapellátás (házi orvosok egyéb rendelők) belgyógyászati és belgyógyászati szakra ráépített szakmák szakrendelői endokrin profilú szakrendelések gyermekosztályok ( kivéve : a congenitális hypothyreosis szűrést) pajzsmirigy irányú vizsgálatokat végző laboratóriumok A protokollok bevezetésének alapfeltétele: A pajzsmirigy betegségek dg. és terápia monitorozásának egységes szemlélete A szakmai kompetenciáknak megfelelő gyógyító megelőző ellátás. Pontosan definiált szakmai kompetenciák a betegek gondozása kapcsán, mind a ritkábban felmerülő lab.vizsg. terén. A ritka vizsgálatok szervezett,beteg -érdekű központosítása. Megfelelő kapcsolat a diagnosztika és a társszakmák között.

6 Diagnosztikai algoritmusok: Pajzsmirigy funkciók in vitro laboratóriumi algoritmusa : Az algoritmus alkalmazásának előfeltétele : A pajzsmirigy vizsgálat ma már rutin vizsgálat, de olyan laboratórium végezze, ahol adottak: a felkészült szakemberek technikai feltételek, hogy minél rövidebb idő alatt kész leletek korszerű,szenzitív és specifikus immuno-assay módszerek alkalmazása(ref) a laboratórium hűtő kapacitása a betegekről az algoritmus érvényesítéséhez szükséges adatok ismerete. Szakembernek ismernie kell kivételes eseteket amikor az algoritmus nem érvényes. Együttműködés másik laboratóriummal Az algoritmus alkalmazási területe : Elsősorban ambuláns betegek, életkortól függetlenül, ha a klinikai kép felveti a p.m. Diszfunkciót, ill. a rizikocsoportok Kórházban fekvő betegek: csak akkor indokolt, ha az alapbetegségen túl a klinika kép felveti a diszfunkció gyanúját.

7

8 A kivizsgálási stratégia kulcsa 2-4 generációs TSH -assay, amelynek funkcionális szenzitivitása kisebb mint 0,02 mu/l Első lépésben TSH meghatározás történjen, amelynek eredménye dönti el a további vizsgálatok szükségességét. A referencia tartományba eső betegek biokémiai szempontból euthyreotikusak. Magas TSH értékeknél már thyroxinnal kezelt esetekben nem szükséges további vizsgálat, mert a helyes L-thyroxin dozírozást a TSH eredményhez igazítjuk. Először vizsgált esetben mindenkor meghatározzuk a ft4 értékét is. ft3-at nem érdemes meghatározni. Alacsony TSH szintű betegeknél minden esetben elvégezzük az ft4 meghatározást Ha magas az ft4 hyperthyreosis. Amennyiben a szubnormális TSH mellett ft4 normális,vagy csak enyhén emelkedett, az ft3 meghatározás segíti T3 hyperthyreosis felismerését.

9 Esetek, amikor a TSH-ra alapozott algoritmus félrevezető lehet: centrális hypothyreosis ( biológiailag inaktív TSH) instabil p.m. Status ( elsősorban ft4 monitorozás) thyreostatikus kezelés megkezdése után 2-3 hónap dózisváltás után 6-12 hét thyreoditis, basedow kór bizonyos epizódjában rossz compliance esetén súlyos betegségek (TSH ref.tartomány kiszélesedik 0,05-10,0 mu/l) gyógyszerhatás ( glykocorticoidok,dopamin,- nem szelektív béta-blokkolók) pajzsmirigy hormonrezisztencia (előfordulás 1:50 000) TSH szekretáló pituiter tumor (ritka)(technikai hibákat ki kell zárni) inadekvát magas TSH szintű esetek oka: interferenciák: heterophyl antitestek, rheuma faktor, autoantitestek, vált. szérum proteinben téves információk a betegről

10 Kötelezően (minimálisan)diagnosztikai eljárások : Pajzsmirigy betegségek tünetei átfedést mutatnak, ezért a biokémiai vizsgálatoknak hangsúlyozott szerepük van. Rutin vizsgálatok: TSH, ft4,ft3, thyreoidea peroxidase antitest (TPO-Ab) Ritkábban szükséges vizsg.:tg (thyreoglobulin),calcitonin, Tg-Ab(thyreoglobulin antitest,trak(thyreoidea receptor elleni antitestek) Ezeket regionális laboratóriumban kell végezni. Pajzsmirigy működés biokémiai módszerekkel történő megítésése szükséges : a klinikai állapot dg. v. diff.dg.okokból rizikó csoportok: autoimmun bet.,p.m. Műtét, radiojód besugárzás, amiodaron kezelés,bipoláris vált. pszichiátriai kórképeknél, Jelenleg szűrés nincs.(kivétel újszülöttkori hypothyreosis

11 TSH thyreotrop stimuláló hormon elvárások: funkcionális szenzitivitás 0,02 mu/l alatt. Kellően specifikus monoklonális antitest szükséges Előnyei a többi pajzsmirigy teszttel szemben : ép hypothalamo-hypophysealis tengely esetén ritkán félrevezető korábban jelzi a diszfunkciót,mint az ft4 (log/lineáris TSH/fT4összefüggésből adódóan) primer hypothyreosisban (jobban titrálható vele szubsztitúció szint) DTC -nél egyedüli módszer a neoplasma szuppressziós kezelés megítélésében. Non thyroidal illness(nti): ez a megbizhatóbb teszt, ha kiszélesített referencia tartományt vesszük figyelembe. Értéke segít a hyperthyreosis és a hormont kötő protein abnormalitás diff. Terhességben is biztonságosabban alkalmazható, mint a szabad hormonszintek.

12 Nem használható a TSH érték, a módszert zavaró praeanalitikai faktorok jelenlétekor.(ilyenkor a klinikai képbe nem illő TSH eredményt kapunk) Eltérő TSH isoform( TSH szekretáló pituiter tumor) a TSH szokásostól eltérő glykáltsági foka(centrális hypothyreosis) heterophyl antitestek jelenléte. Gyógyszerhatások: szupprimálja az értéket nagy dózisú glycocorticoid huzamosabb dopamin terápia - növelik az értéket non szelektív béta -blokkolók az amiodaron kezelés A TSH mérés gyakoriságának szükségessége kezelt betegeknél: L-thyroxin kezeltek: - dózisváltás esetén 6-12 hét múlva - stabilizálódott állapotokban évente egyszer - nehezebben beállitható esetekben gyakrabban - DTC -ben a monitorozás a beteg állapotától függ,vált.adag esetén évente 1-2- szer szükséges. Thyreostatikus terápiában: - a gyógyszer megkezdését követően havonta,majd remisszió esetén 2-3 havonta elégséges. - stabilizált állapotokban évenként 2-szer

13 Pajzsmirigy hormonok, hormonszállító fehérjék total pajzsmirigy hormonok :TT4, TT3 Mivel értéküket a szállító fehérjék koncentrációja is befolyásolja ezért diagnosztikus megbízhatóságuk nem elégséges. Szabad pajzsmirigy hormon paraméterek: ft4,ft3 - csak komparatív módszerek állnak rendelkezésre,direkt szabad hormon meghatározás(korábban alkalmazott index módszerek már nem korszerűek) - egylépéses antitest jelölésű kompetitív szekvenciális telítési analízisű technikák A közvetlen szabad hormonmérés korlátai: csak komparatívak,nem függetlenek a szérum kötőkapacitásától, referencia tartományuk erősen módszerfüggő autoantitestek jelenléte zavarja a módszer pontosságát gyógyszerek leszorítják a kötőfehérjéről, ezért magas szabad hormonszintek mérhetők (Phenitoin,Carbamazepine,Furosemid) in vitro okoz szabad hormonszint emelkedést a heparin. Ez is a TSH fontosságát erősíti.

14 Az ft4 mérése nélkülözhetetlen: a TSH mérést követően a manifeszt v.szubklinikus hyperthyreosis a centrális hypothyreosisos beteg L-thyroxin kezelésének monitorozása (cél: a szérum ft4 szint a ref.tart.felső harmadában)vérvétel napján ne szedje be a gyógyszerét.( bevétel után 9 órával emelkedik meg) a thyreostatikus kezelés megkezdését követően,4-12 hétben nehezen beállítható instabil állapotokban. Az ft3 mérés szükségessége, klinikai hasznossága: a szérum ft3 nem kórjelző marker hypothyreosisban viszont hyperthyreosisban a T3 -hyperthyreosis diagnosztikájához magas ft3 szintek mérhetők TSH szekretáló pituiter adenomában és p.m. Hormonrezisztenciában.

15 Pajzsmirigy specifikus autoantitestek: Follikularis lumen felől hatók: TPO-Ab, Tg-Ab TSH receptor elleni antitestek: TRAK Általában a pajzsmirigy ellen képződő antitestekről megállapítható: meghatározásuk klinikai jelentősége csak az autoimmun p.m. Megbetegedések esetében van,az immun aetiológia igazolására. Mérsékelt emelkedés kevéssé kórjelző, mert az egészséges populációban is előfordul 5-10 %-ban. Positivitása emelkedik az életkorral és egyéb autoimmun betegségekben ne mérjünk specifikus autoantitestet bakteriális vagy vírus infekciót követően 4-6 hétig mert álpositív értékek lehetnek. Negatívitása nem zárja ki a p.m. Autoimmun megbetegedést. A rutinban alkalmazott módszerek specificitása, szenzitivitása eltérő.

16

szerepe a pajzsmirigy betegségek gek diagnosztikájában

szerepe a pajzsmirigy betegségek gek diagnosztikájában Laboratóriumi riumi vizsgálatok szerepe a pajzsmirigy betegségek gek diagnosztikájában és gondozásában Lıcsei Zoltán Markusovszky Kórház, Szombathely A pajzsmirigy acinus Kolloid hormonok tárolása Vérerek

Részletesebben

Mindennapi pajzsmirigy diagnosztika: antitestek, hormonszintek

Mindennapi pajzsmirigy diagnosztika: antitestek, hormonszintek Mindennapi pajzsmirigy diagnosztika: antitestek, hormonszintek Nagy V. Endre Endokrinológia Tanszék Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Belgyógyászati Intézet, I. Belklinika A pajzsmirigybetegségek

Részletesebben

Intraoperatív és sürgıs endokrin vizsgálatok. Kıszegi Tamás Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézet

Intraoperatív és sürgıs endokrin vizsgálatok. Kıszegi Tamás Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézet Intraoperatív és sürgıs endokrin vizsgálatok Kıszegi Tamás Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézet Sürgıs vizsgálatok elérhetısége Elvben minden vizsgálat lehet sürgıs! Non-stop elérhetıség

Részletesebben

Az ophthalmopathia autoimmun kórfolyamatára utaló tényezôk Bizonyított: A celluláris és humorális autoimmun folyamatok szerepe.

Az ophthalmopathia autoimmun kórfolyamatára utaló tényezôk Bizonyított: A celluláris és humorális autoimmun folyamatok szerepe. Az ophthalmopathia autoimmun kórfolyamatára utaló tényezôk Bizonyított: A celluláris és humorális autoimmun folyamatok szerepe. szemizom, retrobulbaris kötôszövet, könnymirigy elleni autoantitestek exophthalmogen

Részletesebben

Pajzsmirigy specifikus Calcitonin Tg Tg-Ab? Általános

Pajzsmirigy specifikus Calcitonin Tg Tg-Ab? Általános 1 A pajzsmirigy carcinomák utánkövetésének laboratóriumi módszereiről, a thyreoglobulin meghatározás gondja Toldy Erzsébet, Szombathely Szeged, Orvostovábbképzés 2009. november Rutinban mérhető pajzsmirigy

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A pajzsmirigy megbetegedések laboratóriumi diagnosztikája

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A pajzsmirigy megbetegedések laboratóriumi diagnosztikája Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A pajzsmirigy megbetegedések laboratóriumi diagnosztikája Készítette: Az Orvosi laboratóriumi vizsgálatok Szakmai Kollégiuma I. Alapvető megfontolások Betegség/betegségcsoport:

Részletesebben

Amikor a kongenitális hypothyreosis kinőhető. A tranzitorikus primer hypothyreosis formái. Dr. Halász Zita egyetemi docens

Amikor a kongenitális hypothyreosis kinőhető. A tranzitorikus primer hypothyreosis formái. Dr. Halász Zita egyetemi docens Amikor a kongenitális hypothyreosis kinőhető. A tranzitorikus primer hypothyreosis formái Dr. Halász Zita egyetemi docens 2017.04. 06. Bókay délután A kongenitális hypothyreosis diagnózisának időpontja

Részletesebben

Kibővült laboratóriumi diagnosztikai lehetőségek a férfi infertilitás kivizsgálásában. Dr. Németh Julianna Laboratórium KFT, Budapest

Kibővült laboratóriumi diagnosztikai lehetőségek a férfi infertilitás kivizsgálásában. Dr. Németh Julianna Laboratórium KFT, Budapest Kibővült laboratóriumi diagnosztikai lehetőségek a férfi infertilitás kivizsgálásában Dr. Németh Julianna Laboratórium KFT, Budapest Infertilitás/subfertilitás Férfi infertilitás esetek 90%-ban spermium

Részletesebben

A pajzsmirigybetegségek diagnosztikája

A pajzsmirigybetegségek diagnosztikája A pajzsmirigybetegségek diagnosztikája A pajzsmirigy szabályozása A pajzsmirigy élettana T 4 felezési idő: 1 hét T 3 felezési idő: 1 nap, csak 15 20% a pajzsmirigyben Dejodináz [T 4 T 3 (3,5,3 )] 1-es

Részletesebben

Esetismertetés II. Dr. Bekő Gabriella Uzsoki Kórház Központi Laboratórium 2013.11.08.

Esetismertetés II. Dr. Bekő Gabriella Uzsoki Kórház Központi Laboratórium 2013.11.08. Esetismertetés II. Dr. Bekő Gabriella Uzsoki Kórház Központi Laboratórium 2013.11.08. Anamnézis K.Z-né 51 éves nőbeteg Egyéb irányú orvosi beavatkozás során osteoporosis szakrendelésen észlelték hypercalcaemiáját

Részletesebben

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A TM vizsgálatok alapkérdései A vizsgálatok célja, információértéke? Az alkalmazás területei? Hogyan válasszuk ki az alkalmazott

Részletesebben

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Dr. Donáth Judit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2012-2014 2015. ÁPRILIS 17.

Részletesebben

A MINTATÁROL ENDOKRIN PARAMÉTEREK EREDMÉNY. Vas Megyei Markusovszky Lajos Általános, Rehabilitáci. Központi Laboratórium, rium, Szombathely

A MINTATÁROL ENDOKRIN PARAMÉTEREK EREDMÉNY. Vas Megyei Markusovszky Lajos Általános, Rehabilitáci. Központi Laboratórium, rium, Szombathely A MINTATÁROL ROLÁSI KÖRÜLMÉNYEK HATÁSA EGYES ENDOKRIN PARAMÉTEREK EREDMÉNY NYÉRE Catomio Csilla, Mittli Ödönné és Szalay Sámuelné Vas Megyei Markusovszky Lajos Általános, Rehabilitáci ciós és s Gyógyf

Részletesebben

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Kegyes Lászlóné 1, Némethné Lesó Zita 1, Varga Sándor Attiláné 1, Barna T. Katalin 1, Rombauer Edit 2 Dunaújvárosi Prodia Központi

Részletesebben

Súlyos infekciók differenciálása a rendelőben. Dr. Fekete Ferenc Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekkórháza

Súlyos infekciók differenciálása a rendelőben. Dr. Fekete Ferenc Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekkórháza Súlyos infekciók differenciálása a rendelőben Dr. Fekete Ferenc Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekkórháza Miért probléma a lázas gyermek a rendelőben? nem beteg - súlyos beteg otthon ellátható

Részletesebben

Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában. Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr.

Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában. Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr. Billenőasztal teszt szerepe az ismeretlen eredetű syncope diagnosztikájában Dr. Pántlik Róbert Dr. Balogh Gábor Dr. Domokos Gabriella Syncope: hirtelen jelentkező, eszméletvesztés, amely során a beteg

Részletesebben

Endokrin betegségek diagnosztikájának alapjai. Dr. Rácz Károly Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika

Endokrin betegségek diagnosztikájának alapjai. Dr. Rácz Károly Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika Endokrin betegségek diagnosztikájának alapjai Dr. Rácz Károly Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika Diagnosztika alapjai - vázlat Endokrin betegség gyanúját felveti: Kórelőzmény - autoanamnézis,

Részletesebben

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07.

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás I. 26 éves férfi 6 héttel korábban bal oldali herében elváltozást észlelt,majd 3 héttel később haemoptoe miatt kereste fel orvosát antibiotikumos

Részletesebben

Pajzsmirigy betegségek

Pajzsmirigy betegségek Endokrinológia Pajzsmirigy betegségek Dr. Mészáros Katalin Dr. Patócs Attila Dr. Patócs Attila, PhD, DSc Laboratóriumi Medicina Intézet MTA-SE Lendület Örökletes Endokrin Daganatok Kutatócsoport HORMONÁLIS

Részletesebben

Anyai és magzati pajzsmirigy hormon kölcsönhatások. Congenitalis hypothyreosis

Anyai és magzati pajzsmirigy hormon kölcsönhatások. Congenitalis hypothyreosis Anyai és magzati pajzsmirigy hormon kölcsönhatások. Congenitalis hypothyreosis Dr.Szőts Péter Tibor Ph.D. Erzsébet Kórház Rendelőintézet Hódmezővásárhely, Gyermekosztály Vázlat o Magzati pajzsmirigy fejlődése

Részletesebben

Újabb ismeretek a Graves-ophthalmopathia kórisméjében

Újabb ismeretek a Graves-ophthalmopathia kórisméjében Újabb ismeretek a Graves-ophthalmopathia kórisméjében Dr. Molnár Ildikó 2004 Tézisek Az utóbbi 11 évben végzett tudományos munkám új eredményei 1. Graves-kórhoz társult infiltratív ophthalmopathia kialakulásában

Részletesebben

Új könnyűlánc diagnosztika. Dr. Németh Julianna Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály MLDT-MIT Továbbképzés 2006

Új könnyűlánc diagnosztika. Dr. Németh Julianna Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály MLDT-MIT Továbbképzés 2006 Új könnyűlánc diagnosztika Dr. Németh Julianna Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály MLDT-MIT Továbbképzés 2006 1845 Bence Jones Protein vizelet fehérje 1922 BJP I-II típus 1956 BJP

Részletesebben

Nanosomia A kivizsgálás indikációi, irányai. Dr. Halász Zita egyetemi docens Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika, Budapest

Nanosomia A kivizsgálás indikációi, irányai. Dr. Halász Zita egyetemi docens Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika, Budapest Nanosomia A kivizsgálás indikációi, irányai Dr. Halász Zita egyetemi docens Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika, Budapest Az ideális növekedés alapfeltétele adequat táplálkozás, energia bevitel krónikus

Részletesebben

LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK. Pulmonológiai Klinika

LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK. Pulmonológiai Klinika LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK PhD kurzus Prof. Dr. Magyar Pál Pulmonológiai Klinika GYORS REVERZIBILITÁS TESZT Milyen gyógyszerrel végezzük? 400 µg β2 agonista vagy 800 µg antikolinerg szer,

Részletesebben

Jurásné Lukovics Mónika, Dr. Bohaty Ilona, Dr. Kozma László PhD OVSz Debreceni RVK

Jurásné Lukovics Mónika, Dr. Bohaty Ilona, Dr. Kozma László PhD OVSz Debreceni RVK Jurásné Lukovics Mónika, Dr. Bohaty Ilona, Dr. Kozma László PhD OVSz Debreceni RVK Az újszülöttben kialakuló trombocitopénia (

Részletesebben

Laboratóriumi vizsgálatok összehasonlító elemzése 2010-2013

Laboratóriumi vizsgálatok összehasonlító elemzése 2010-2013 Laboratóriumi vizsgálatok összehasonlító elemzése 2010-2013 dr. Kramer Mihály tanácsadó Magyar Diagnosztikum Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (HIVDA) 2014.08.30 MLDT 57 Nyíregyháza 1 Célkitűzések Négy

Részletesebben

30 év tapasztalata a TTP-HUS kezelésében

30 év tapasztalata a TTP-HUS kezelésében 30 év tapasztalata a TTP-HUS kezelésében Dr.Réti Marienn Egyesített Szent István és Szent László Kórház Hematológia és Őssejt-transzplantációs Osztály Thrombotikus mikroangiopathiák ENDOTHEL INFEKCIÓK:

Részletesebben

PCOS-ES BETEG TERHESGONDOZÁSÁNAK SPECIÁLIS VONATKOZÁSAI

PCOS-ES BETEG TERHESGONDOZÁSÁNAK SPECIÁLIS VONATKOZÁSAI PCOS-ES BETEG TERHESGONDOZÁSÁNAK SPECIÁLIS VONATKOZÁSAI Orosz Mónika ÁOK VI. évfolyam Témavezető: Dr. Deli Tamás DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika POLYCYSTÁS OVARIUM SZINDRÓMA Rotterdami Kritériumok

Részletesebben

Mátrix effektus a 25(OH)D-vitamint és a parathormont mérő módszerekben valamint. a 2013-as QuliCont eredményekből levonható tanulságok

Mátrix effektus a 25(OH)D-vitamint és a parathormont mérő módszerekben valamint. a 2013-as QuliCont eredményekből levonható tanulságok Mátrix effektus a 25(OH)D-vitamint és a parathormont mérő módszerekben valamint a 2013-as QuliCont eredményekből levonható tanulságok Toldy Erzsébet, Kányási Mária, Walentin Szilvia QuliCont Fórum 2015.

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

A göbös pajzsmirigy kivizsgálása, ellátása. Mészáros Szilvia dr. Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika

A göbös pajzsmirigy kivizsgálása, ellátása. Mészáros Szilvia dr. Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika A göbös pajzsmirigy kivizsgálása, ellátása Mészáros Szilvia dr. Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika Pajzsmirigy göbök A lakosság 4-8%-ának van tapintható göbe. Ultrahanggal a lakosság közel

Részletesebben

Trombotikus mikroangiopátiák diagnosztikus megfontolása

Trombotikus mikroangiopátiák diagnosztikus megfontolása Trombotikus mikroangiopátiák diagnosztikus megfontolása Prohászka Zoltán III. Sz. Belgyógyászati Klinika, Semmelweis Egyetem, Budapest prohoz@kut.sote.hu I. Terápiás Aferezis Konferencia, 2012. nov. 10.

Részletesebben

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Definíció A prenatális diagnosztika a klinikai genetika azon

Részletesebben

Az endokrin rendszer laboratóriumi vizsgálata. Kőszegi Tamás PTE Laboratóriumi Medicina Intézet

Az endokrin rendszer laboratóriumi vizsgálata. Kőszegi Tamás PTE Laboratóriumi Medicina Intézet Az endokrin rendszer laboratóriumi vizsgálata Kőszegi Tamás PTE Laboratóriumi Medicina Intézet Karmester molekulák szekréciós sajátságai Endokrin szabályoszás sémásan Hormonszekréciós ritmusok Fontosabb

Részletesebben

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek Dr. Pikó Károly Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Kórháza

Részletesebben

GYORSTESZTEK ALKALMAZÁSA A

GYORSTESZTEK ALKALMAZÁSA A GYORSTESZTEK ALKALMAZÁSA A GYÓGYSZERTÁRAKBAN DR. MISETA ILDIKÓ GÖLLE, SZENT ISTVÁN GYÓGYSZERTÁR Rozsnyay Mátyás emlékverseny Debrecen, 2012. május 10-12. BEVEZETÉS - CÉLKITŰZÉS Miért kell a gyorstesztekkel

Részletesebben

Hormon-meghatározások: preanalitikai körülményekből adódó diagnosztikus tévedések Ph.D.értekezés. rövid értekezés + közlemények forma

Hormon-meghatározások: preanalitikai körülményekből adódó diagnosztikus tévedések Ph.D.értekezés. rövid értekezés + közlemények forma Hormon-meghatározások: preanalitikai körülményekből adódó diagnosztikus tévedések Ph.D.értekezés rövid értekezés + közlemények forma A Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Klinikai

Részletesebben

ció szerepe a pajzsmirigy peroxidáz elleni antitestek szintjében autoimmun pajzsmirigybetegségekben

ció szerepe a pajzsmirigy peroxidáz elleni antitestek szintjében autoimmun pajzsmirigybetegségekben Szója okozta allergiás szenzitizáci ció szerepe a pajzsmirigy peroxidáz elleni antitestek szintjében autoimmun pajzsmirigybetegségekben gekben Dr. Molnár r Ildikó Kenézy Kórház, III.Belgyógy gyászat, Debrecen

Részletesebben

Tájékoztatás a tanulmányi követelményekrôl a IV. évf. számára 2014/2015. tanév II. félév

Tájékoztatás a tanulmányi követelményekrôl a IV. évf. számára 2014/2015. tanév II. félév Tájékoztatás a tanulmányi követelményekrôl a IV. évf. számára 2014/2015. tanév II. félév 1. Az előadások témája: endokrinologia, nephrologia 2. Az előadások időpontja: 1-5. héten: Kedd: 9-10 h Szerda:

Részletesebben

Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP)

Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP) Humán genom variációk single nucleotide polymorphism (SNP) A genom ~ 97 %-a két különböző egyedben teljesen azonos ~ 1% különbség: SNP miatt ~2% különbség: kópiaszámbeli eltérés, deléciók miatt 11-12 millió

Részletesebben

HYPOPHYSIS APOPLEXIA ACROMEGALIABAN - OKOK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK. Dr. Mikolás Esztella Prof. Dr. Nagy Zsuzsanna PECH 2018 Siklós ECH 2018

HYPOPHYSIS APOPLEXIA ACROMEGALIABAN - OKOK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK. Dr. Mikolás Esztella Prof. Dr. Nagy Zsuzsanna PECH 2018 Siklós ECH 2018 HYPOPHYSIS APOPLEXIA ACROMEGALIABAN - OKOK ÉS KÖVETKEZMÉNYEK Dr. Mikolás Esztella Prof. Dr. Nagy Zsuzsanna P Siklós ESETBEMUTATÁS 54 éves nőbeteg 1998 forró göb miatt pajzsmirigyműtét 2012 recidív substernalis

Részletesebben

Pajzsmirigy betegségek

Pajzsmirigy betegségek Pajzsmirigy betegségek 1. A pajzsmirigy élettana 2. Hypothyreosis 3. Hyperthyreosis 4. Pajzsmirigy tumorok 5. Esettanulmányok 1-5 A pajzsmirigy fejlődéstana Amennyiben nem fejlődik ki - congenitalis hypothyreosis

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

A HÁZIORVOSI KOMPETENCIA LISTA

A HÁZIORVOSI KOMPETENCIA LISTA A HÁZIORVOSI KOMPETENCIA LISTA DEBRECEN 2015.05.28. Dr. Füredi Gyula háziorvos A RENDSZER ALAPJA A RENDSZERSZERŰ MŰKÖDÉS Az egészségügyi ellátórendszer hatékony működésének a sine qua non-ja, hogy az egyes

Részletesebben

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás

Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi Alapellátás Foglalkozás-egészségügyi alapellátás Szakmakód: 2501 Tevékenységek progresszivitási szint szerinti besorolása Foglalkozás-egészségügy Progresszivitási szint I. alapellátás

Részletesebben

Újszülöttkori görcsök. Dr Szabó Miklós PhD egyetemi docens Április 7. Bókay délután

Újszülöttkori görcsök. Dr Szabó Miklós PhD egyetemi docens Április 7. Bókay délután Újszülöttkori görcsök Dr Szabó Miklós PhD egyetemi docens 2016. Április 7. Bókay délután BNO-kód : P90H0 Hivatalos név: Újszülöttkori görcsök Csoport: Újszülöttkori görcsök, A perinatális szakban keletkező

Részletesebben

DOWN-KÓR INTRAUTERIN SZŰRÉSI LEHETŐSÉGEI. 2013 szeptemberi MLDT-tagozati ülésen elhangzottak

DOWN-KÓR INTRAUTERIN SZŰRÉSI LEHETŐSÉGEI. 2013 szeptemberi MLDT-tagozati ülésen elhangzottak DOWN-KÓR INTRAUTERIN SZŰRÉSI LEHETŐSÉGEI 2013 szeptemberi MLDT-tagozati ülésen elhangzottak 21-es triszómia: Mi az a Down kór Down-kór gyakorisága: 0,13% Anya életkora (év) 20 25 30 35 40 45 49 Down-kór

Részletesebben

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3,

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Rostás Tamás3, Ritter Zsombor4, Zámbó Katalin1 Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

1. Intracranialis monitorozás ápolói feladatai az intenzív terápiás osztályon

1. Intracranialis monitorozás ápolói feladatai az intenzív terápiás osztályon 1. Intracranialis monitorozás ápolói feladatai az intenzív terápiás osztályon 2. Intenzív ellátásra szoruló politraumatizált beteg ápolása 3. Immobilizációs szindróma megelőzése az intenzív terápiás osztályon

Részletesebben

PAJZSMIRIGY HORMONOK ÉS A TESTSÚLY KONTROLL

PAJZSMIRIGY HORMONOK ÉS A TESTSÚLY KONTROLL PAJZSMIRIGY HORMONOK ÉS A TESTSÚLY KONTROLL SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar Semmelweis Egyetem Energia bevitel Mozgás Nyugalmi energiafogyasztás Thermogenesis Spontán motoros aktivitás

Részletesebben

POCT megvalósulása a napi gyakorlatban: nehézségek, eredmények

POCT megvalósulása a napi gyakorlatban: nehézségek, eredmények POCT megvalósulása a napi gyakorlatban: nehézségek, eredmények Dr. Seres Erika SZTE ÁOK Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina Intézet Synlab Hungary Kft. továbbképzés Bevezetés A betegágy melletti Point-of-Care

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

A gyermekek növekedése és fejlődése

A gyermekek növekedése és fejlődése A gyermekek növekedése és fejlődése Körner Anna Gyermekpszichiáter rezidensképzés, 2006. Alacsonynövés Testmagasság a korspecifikus 3-as percentilis (-2 SD) alatt Lassú növekedés A növekedési sebesség

Részletesebben

Gyermekkori endokrin riumi diagnosztikája

Gyermekkori endokrin riumi diagnosztikája Gyermekkori endokrin betegségek gek laboratóriumi riumi diagnosztikája Dr.Sz Szőts PéterP Tibor Ph.D..D., c. egyetemi docens. Erzsébet KórhK rház z Gyermekosztály, Hódmezıvásárhely Veleszületett letett

Részletesebben

A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada. Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet

A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada. Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet 6/1992. (III. 31.) NM rendelet A háziorvosi szolgálat elsődleges, személyes

Részletesebben

A troponin módszerek m analitikai bizonytalansága a diagnosztikus

A troponin módszerek m analitikai bizonytalansága a diagnosztikus A troponin módszerek m analitikai bizonytalansága a diagnosztikus határért rtékek közelk zelében Hartman Judit, Dobos Imréné, Bárdos Éva, Mittli Ödönné Vas megyei Markusovszky Lajos Általános és Gyógyfürdı

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés. 2342-06 Intenzív betegellátás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés. 2342-06 Intenzív betegellátás modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Első eset. Második eset tanulsága

Első eset. Második eset tanulsága 1 5 endokrinológiai esettanulmány Dr. Toldy Erzsébet PhD PTE, ETK, Gyakorlati Diagnosztikai Tanszék, Szombathely és Vas Megyei Markusovszky Kórház Központi Laboratórium Szombathely Első eset 68 éves gondozott

Részletesebben

Szénhidrát-anyagcsere kontroll pajzsmirigy betegségekben

Szénhidrát-anyagcsere kontroll pajzsmirigy betegségekben Szénhidrát-anyagcsere kontroll pajzsmirigy Dr. Putz Zsuzsanna Újdonságok a pajzsmirigy betegségek gyakorlatában 2018. október 6. SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar Semmelweis Egyetem Pajzsmirigy

Részletesebben

Szili Balázs. Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika. Az endokrinológia modern gyakorlata nem csak endokrinológusoknak,

Szili Balázs. Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika. Az endokrinológia modern gyakorlata nem csak endokrinológusoknak, Szili Balázs Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika Az endokrinológia modern gyakorlata nem csak endokrinológusoknak, 2015.03.14 Tematika Prevalencia, tünettan Patofiziológia Diagnózis, differenciáldiagnosztika

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

Hypothyreosis és s terhesség. Anya, magzat,újsz

Hypothyreosis és s terhesség. Anya, magzat,újsz Hypothyreosis és s terhesség. Anya, magzat,újsz jszülött. Dr. Molnár Ildikó Immunendokrinológia, EndoMed, Debrecen Hypothyreosishoz vezet okok Nknél l 7.5%, férfiaknf rfiaknál l 2.8% (> 10 miu/ml TSH)

Részletesebben

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája Laborvizsgálatok célja diabetes mellitusban 1. Diagnózis 2. Monitorozás 3. Metabolikus komplikációk kimutatása és követése Laboratóriumi tesztek a diabetes

Részletesebben

szerzett tapasztalataink

szerzett tapasztalataink Anti-CCP mérése során szerzett tapasztalataink Geider Viola,Piros Alfrédn dné Baranya Megyei KórhK rház z Klinikai és Mikrobiológiai Laboratórium rium MOLSZE Kongresszus Pécs 2009 Bevezetı A rheumatoid

Részletesebben

Szédüléssel járó kórképek sürgősségi diagnosztikája

Szédüléssel járó kórképek sürgősségi diagnosztikája Szédüléssel járó kórképek sürgősségi diagnosztikája Dr. Mike Andrea 1, Dr. Tamás László 2, Dr. Tompos Tamás 2 1 Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Neurológiai Osztály 2 Petz Aladár Megyei Oktató Kórház,

Részletesebben

A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói

A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói A sürgősségi egészségügyi ellátás jelenlegi minőségi szabályozásának meghatározói Dr. Engelbrecht Imre főosztályvezető-helyettes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségpolitikai Főosztály A minőség egészségügyi

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS. origamigroup. www.origami.co.hu BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA I. RHEUMATOID ARTHRITIS origamigroup www.origami.co.hu I. Rheumatoid arthritis Sokat hallunk napjainkban az immunrendszernek az egészség

Részletesebben

2346-06 Radiofarmakológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2346-06 Radiofarmakológiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat: Munkabeosztása szerint hétfőtől Ön a meleglaboratóriumban fog dolgozni. Vegye át a meleglaboratóriumot a munkatársától! Az ellenőrzésnél térjen ki a dokumentációra és a radiofarmakonok leltározására

Részletesebben

Hormon-meghatározások: preanalitikai körülményekbol adódó diagnosztikus tévedések Ph.D. értekezés tézisei

Hormon-meghatározások: preanalitikai körülményekbol adódó diagnosztikus tévedések Ph.D. értekezés tézisei Hormon-meghatározások: preanalitikai körülményekbol adódó diagnosztikus tévedések Ph.D. értekezés tézisei Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola Klinikai endokrinológia és kísérletes

Részletesebben

ORVOSI LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKA

ORVOSI LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKA ORVOSI LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKA Általános Laboratóriumi Diagnosztika és Molekuláris Vizsgálatok 1. Referencia tartomány, terápiás tartomány, cut off értékek 2. Szenzitivitás, specificitás, prediktív

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Általános asszisztens szakképesítés. 2375-06 Diagnosztizálás - monitorozás - előkészítés modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Általános asszisztens szakképesítés. 2375-06 Diagnosztizálás - monitorozás - előkészítés modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Kónya Anikó XV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és X. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14.

Kónya Anikó XV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és X. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. A balatonfüredi Állami Szívkórház II/b., III. progresszivitású szintű Kardiológiai Szakambulanciájának szerepe a Nyugat-Dunántúli Nagytérség kardiológiai szakellátásában Kónya Anikó V. Országos Járóbeteg

Részletesebben

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai gyakorlatban. Például egy kísérletben növekvő mennyiségű

Részletesebben

Regionális onkológiai centrum fejlesztése a markusovszky kórházban

Regionális onkológiai centrum fejlesztése a markusovszky kórházban Regionális onkológiai centrum fejlesztése a markusovszky kórházban Regionális onkológiai centrum fejlesztése TIOp-2.2.6-12/1a-2013-0002 A megvalósult Fejlesztés célja: olyan komprehenzív Regionális Onkológiai

Részletesebben

A szív és vázizom megbetegedések laboratóriumi diagnózisa. Dr. Miseta Attila Laboratórimi Medicina Inézet, 4624 Pécs, Ifjúság u. 13.

A szív és vázizom megbetegedések laboratóriumi diagnózisa. Dr. Miseta Attila Laboratórimi Medicina Inézet, 4624 Pécs, Ifjúság u. 13. A szív és vázizom megbetegedések laboratóriumi diagnózisa Dr. Miseta Attila Laboratórimi Medicina Inézet, 4624 Pécs, Ifjúság u. 13. Bevezetés Tárgykörök: szív infarktus, szív elégtelenség, kockázati tényezők

Részletesebben

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Herjavecz Irén Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet Epidemiológia I. Prevalencia: - nagy helyi reakció: felnőtt 10-15 % - szisztémás reakció: gyerek 0.4-0.8

Részletesebben

A tumor-markerek alkalmazásának irányelvei BOKOR KÁROLY klinikai biokémikus Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény

A tumor-markerek alkalmazásának irányelvei BOKOR KÁROLY klinikai biokémikus Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény A tumor-markerek alkalmazásának irányelvei BOKOR KÁROLY klinikai biokémikus Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény 2016.10.17. 1 2016.10.17. 2 2016.10.17. 3 A TUMORMARKEREK TÖRTÉNETE I. ÉV FELFEDEZŐ

Részletesebben

PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score

PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score PrenaTest Újgenerációs szekvenálást és z-score számítást alkalmazó, nem-invazív prenatális molekuláris genetikai teszt a magzati 21-es triszómia észlelésére, anyai vérből végzett DNS izolálást követően

Részletesebben

Javaslat a Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Egészségügyi koncepciójára (2011-2015.) SWOT analízis

Javaslat a Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Egészségügyi koncepciójára (2011-2015.) SWOT analízis Javaslat a Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat Egészségügyi koncepciójára (2011-2015.) SWOT analízis Erősségek Eü. Szolgálat infrastruktúrája Járóbeteg szakrendelések szakterületeinek száma, összetétele

Részletesebben

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila Sav-bázis egyensúly Dr. Miseta Attila A szervezet és a ph A ph egyensúly szorosan kontrollált A vérben a referencia tartomány: ph = 7.35 7.45 (35-45 nmol/l) < 6.8 vagy > 8.0 halálozáshoz vezet Acidózis

Részletesebben

OPPONENSI VÉLEMÉNY. Dr. Lakatos Péter László köztestületi azonosító: 15893 az MTA Doktora cím elnyerése érdekében benyújtott,

OPPONENSI VÉLEMÉNY. Dr. Lakatos Péter László köztestületi azonosító: 15893 az MTA Doktora cím elnyerése érdekében benyújtott, OPPONENSI VÉLEMÉNY Dr. Lakatos Péter László köztestületi azonosító: 15893 az MTA Doktora cím elnyerése érdekében benyújtott, GENETIKAI, SZEROLÓGIAI ÉS KLINIKAI TÉNYEZŐK SZEREPE A GYULLADÁSOS BÉLBETEGSÉGEK

Részletesebben

Lehetıségek a thrombosis prophylaxis és kezelés hatékonyságának monitorozásában

Lehetıségek a thrombosis prophylaxis és kezelés hatékonyságának monitorozásában Lehetıségek a thrombosis prophylaxis és kezelés hatékonyságának monitorozásában Tıkés-Füzesi Margit PTE ÁOK Laboratóriumi Medicina Intézete, Pécs Aspirin(ASA) non responder betegek 30-40%a További kezelési

Részletesebben

ROSODÁS LABORATÓRIUMI RIUMI DIAGNOSZTIKAI FÓRIZS SZENTES LÁSZLL

ROSODÁS LABORATÓRIUMI RIUMI DIAGNOSZTIKAI FÓRIZS SZENTES LÁSZLL A HEVENY SZÍVIZOM KÁROSODK ROSODÁS LABORATÓRIUMI RIUMI DIAGNOSZTIKAI MEGÍTÉLÉSÉNEK JELLEMZİ VÁLTOZÁSAI FÓRIZS ÉVA, GRÍNYI ANIKÓ,, POLGÁR R BÉLÁNÉ, B SZENTES LÁSZLL SZLÓNÉ BEVEZETÉS A fejlett nyugati és

Részletesebben

Citopeniák. Vérszegénységek Neutropéniák Trombocitopeniák

Citopeniák. Vérszegénységek Neutropéniák Trombocitopeniák Citopeniák Vérszegénységek Neutropéniák Trombocitopeniák Anémia okai Fokozott pusztulás-vvt élettartam csökkenés (

Részletesebben

AUTOIMMUN PAJZSMIRIGYBETEGSÉGEK Dr. Telkes Mária

AUTOIMMUN PAJZSMIRIGYBETEGSÉGEK Dr. Telkes Mária AUTOIMMUN PAJZSMIRIGYBETEGSÉGEK 2017.05.18. Dr. Telkes Mária Mi is az az autoimmunitás? A kóros immunreguláció miatt az immunrendszer sejtjei idegennek ismerik fel saját sejtjeiket, illetve azoknak antigenitásban

Részletesebben

A BIOLÓGIAI GYÓGY- SZEREK FEJLESZTÉSÉNEK FINANSZÍROZÁSA ÉS TERÁPIÁS CÉLTERÜLETEI

A BIOLÓGIAI GYÓGY- SZEREK FEJLESZTÉSÉNEK FINANSZÍROZÁSA ÉS TERÁPIÁS CÉLTERÜLETEI Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére A BIOLÓGIAI GYÓGY- SZEREK FEJLESZTÉSÉNEK FINANSZÍROZÁSA

Részletesebben

A TARTÓS RHEOFEREZIS HATÁSA VAKSÁGHOZ VEZETŐ RETINA MIKROCIRKULÁCIÓS ZAVAR GYÓGYÍTÁSÁBAN

A TARTÓS RHEOFEREZIS HATÁSA VAKSÁGHOZ VEZETŐ RETINA MIKROCIRKULÁCIÓS ZAVAR GYÓGYÍTÁSÁBAN A TARTÓS RHEOFEREZIS HATÁSA VAKSÁGHOZ VEZETŐ RETINA MIKROCIRKULÁCIÓS ZAVAR GYÓGYÍTÁSÁBAN Bozóki-Beke Krisztina DE KK Belgyógyászati Intézet, Angiológiai Tanszék Intenzív osztály és Terápiás Aferezis részleg

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Általános asszisztens szakképesítés Betegmegfigyelés - tünetfelismerés modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Általános asszisztens szakképesítés Betegmegfigyelés - tünetfelismerés modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

A diagnosztikus pontosság és a terápiás megfelelőség: az eredményes és biztonságos ellátás alapvető dimenziói

A diagnosztikus pontosság és a terápiás megfelelőség: az eredményes és biztonságos ellátás alapvető dimenziói A diagnosztikus pontosság és a terápiás megfelelőség: az eredményes és biztonságos ellátás alapvető dimenziói Dr. Kulin László, főszerkesztő Betegbiztonsag.hu Debreceni Egészségügyi, Minőségügyi Napok

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Általános asszisztens szakképesítés Diagnosztizálás - monitorozás- előkészítés modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Általános asszisztens szakképesítés Diagnosztizálás - monitorozás- előkészítés modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

a legérzékenyebb markerkombináció emlôdaganatoknál

a legérzékenyebb markerkombináció emlôdaganatoknál TPA és CA 15-3 a legérzékenyebb markerkombináció emlôdaganatoknál Bevezetés Az emlôrák a leggyakoribb rosszindulatú betegség nôknél. Elôfordulásának gyakorisága 100.000 személybôl átlagosan 60 eset (1)

Részletesebben

Diagnózis és prognózis

Diagnózis és prognózis Diagnózis, prognózis Általános vizsgálat Diagnózis és prognózis Fizikális vizsgálat Endoszkópia Képalkotás Sebészi feltárás A kezelés megválasztása Specifikus elemzés Kórszövettan/citológia Klinikai kémia

Részletesebben

Max. inger. Fotopikus ERG. Szkotopikus ERG. Oscillatorikus potenciál Flicker (30Hz) ERG

Max. inger. Fotopikus ERG. Szkotopikus ERG. Oscillatorikus potenciál Flicker (30Hz) ERG ERG, VEP vizsgálatok. Elektrofiziológiai eto oógamódszerek e a látópálya funkcionális állapotának vizsgálatára Janáky Márta Jelentőségük nem invazív módszerek minimális kooperációt igényelnek objektív

Részletesebben

2010. évben 737 ellátottról gondoskodtunk, 364 férfi és 373 nő. férfi: 52 év legfiatalabb 19 év legidősebb 92 év

2010. évben 737 ellátottról gondoskodtunk, 364 férfi és 373 nő. férfi: 52 év legfiatalabb 19 év legidősebb 92 év Dr. Lakosi György: Háziorvosként azt a feladatot kaptam, hogy az intézet lakóinak szomatikus betegségeiről keresztmetszeti képet adjak, és bemutassam Önöknek az itt folyó gyógyító munkát, kiemelve ennek

Részletesebben

Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG

Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG Prof Dr. Pajor Attila Szülész-nőgyógyász, egyetemi tanár AUTOIMMUN BETEGSÉGEK ÉS TERHESSÉG Melyik autoimmun betegség érinti a szülőképes nőket? Izületi betegségek : RA, SLE Pajzsmirigy betegségek: Kevert

Részletesebben

Egészségügyi javak előállítása: termékek, anyagi szolgáltatások Nem anyagi szolgáltatások mellérendelt intézmények. szakfeladatok

Egészségügyi javak előállítása: termékek, anyagi szolgáltatások Nem anyagi szolgáltatások mellérendelt intézmények. szakfeladatok Egészségügyi ellátás -állami költségvetésre alapoz -állampolgárok hozzájárulása -területi elv fontos, de nem kizárólagos -különböző ellátási szintek és szolgáltatások Egészségügyi javak előállítása: termékek,

Részletesebben

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr.

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. Varga Csaba ESET 46 ÉVES FÉRFI Kórelőzmény kezelt hypertonia kivizsgálás

Részletesebben

2018. március 5. - hétfő. Dr. Losonczy György. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika 9:00-9:45. egyetemi tanár

2018. március 5. - hétfő. Dr. Losonczy György. Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika 9:00-9:45. egyetemi tanár Szakvizsga előkészítő kötelező tanfolyam Szervező: ÁOK -, Tanfolyam ideje: 2018. március 5 - március 20. A tanfolyam helye: ÁOK - Tanterem II. emelet 1125 Budapest, Diós árok 1/C. 1. nap 2018. március

Részletesebben

hyperprolactinaemiák és s a

hyperprolactinaemiák és s a Miként járul j hozzá a laboratórium rium a hyperprolactinaemiák és s a polycystás ovarium szindróma (PCOS) diagnosztikájához és s a terápia monitorozásához? Szabolcs István Semmelweis Egyetem és Állami

Részletesebben

TERHESSÉG ÉS HYPERTHYREOSIS

TERHESSÉG ÉS HYPERTHYREOSIS TERHESSÉG ÉS HYPERTHYREOSIS Dr. Mészáros Szilvia egyetemi adjunktus SEMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika http://bel1.semmelweis.hu Hyperthyreosis

Részletesebben