Tárgyszavak: márkabővítés; márkahűség; márkatranszfer.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tárgyszavak: márkabővítés; márkahűség; márkatranszfer."

Átírás

1 A MARKETING ESZKÖZEI A márkabővítés elfogadottsága Miután számos korábbi kísérlet kudarcot vallott, időszerű újólag megvizsgálni, hogy mitől függ a márkabővítés sikere. Egy most lezárult felmérésben a kutatók a Knorr és a Barilla, a Nokia és a Sony, illetve a VW és a Honda márkabővítési stratégiáit elemezték. Az eredmények aláhúzzák a márkaépítés, márkavezetés és márkagondozás fontosságát. A gyakorlatban a márkabővítés elfogadottságát növeli az átgondolt előkészítés és a többlépcsős bevezetés. Tárgyszavak: márkabővítés; márkahűség; márkatranszfer. Kételyek és határok A márkák mindenütt jelen vannak. Az áruházak polcain és a reklámokon, de mi magunk is márkás holmikat viselünk és márkás használati tárgyak vesznek minket körül. Van közülük, amely társadalmi hovatartozásunkat fejezi ki, és van, ami ennél hangsúlyozottan több: státusszimbólum. Marketingszakértők szerint a márkák gazdagsága megkönnyíti a bevásárlást, de a valóságban gyakran éppen ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk. Lehet, hogy csökken az (erős) márkák iránti bizalmunk, ha ugyanaz a márkanév teljesen különböző árucsoportoknál bukkan fel? Meddig lehet kiterjeszteni egy márkát? Hol ütközik korlátokba ez a folyamat? A kérdés időszerűbb mint valaha, mert a vállalatok pontosan ezeket a márkakiterjesztési határokat keresik. Az új, növekedőképes piacokra lépés a márka számára sikertényező, a vállalat számára a túlélés eszköze. Az új piacok feltárása igen nagy kockázatokat rejt magában, ezért érthető, hogy sok vállalat inkább a már jó hírnevet szerzett márka kiterjesztése mellett dönt, a márkanevet egy új termékcsoportban vezeti be. Az USA-ban ma már a márkabővítés teszi ki az újonnan bevezetett termékek 90%-át, pedig 20 évvel ezelőtt ez az arány mindössze 40% volt.

2 Meglevő márkák és márkabővítési lehetőségek 1. táblázat Termékcsoport Élelmiszer Elektronika Személygépkocsi Márka Knorr Barilla Nokia Sony Honda VW Származási ország a vevő ismeretei bizonytalan (Németország, Ausztria) (Olaszország) bizonytalan (Finnország) (Japán) (Japán) (Németország) szerint Ismertség magas magas magas magas magas magas foka Termékválaszték széles szűk szűk széles szűk szűk Bonyolultsági alacsony alacsony magas magas magas magas fok Törzstermék csomagolt leves paszta (szósz) mobiltelefon szórakoztató elektronika autó autó Poteciális bővítés(ek) mélyhűtött pizza készételek mikrohullámú sütéshez önkiszolgáló étterem krémfagylalt mikrohullámú sütő szórakoztatóközpont (hi-fi) nyomtató üzenetrögzítő/fax játékkonzol digitális kamera autóút menti étterem autókölcsönzés utazásszervezés csomagküldő szolgálat A márkatranszfer és a márkabővítés nem elhanyagolható része kudarcot vall. Jogos tehát a kérdés: Melyek azok a tényezők, amelyektől egy márka elfogadottsága függ? Egy most lezárult tanulmány erre keresi a választ, az okokat a termék, a márka és a fogyasztó oldaláról (1. táblázat). A márkaválasztás szempontjai az alábbiak voltak: magas ismertségi fok, eltérő törzstermék-területek, eltérő termékválaszték, különböző mértékű hozzáilleszthetőség a származási országhoz, eltérő összetettség (bonyolultsági fok). A potenciális bővítési terület kiválasztásánál figyelembe vették a törzstermék változó közelségét és a márkatranszfer-kutatásban még alulreprezentált szolgáltatási területet. A felmérés során 330 interjúra került sor. A válaszadók bécsi és Bécs környéki lakosok voltak, fele-fele

3 arányban férfiak és nők, átlagéletkoruk 40 év, a legfiatalabb 18, a legidősebb 72 éves. 63%-uk a bevásárlást önállóan saját maga intézi. A modellszámítás eredményei A felmérést végző piackutatók és reklámszakemberek azonosították a befolyásoló tényezőket és kialakítottak egy modellt, amely a márkabővítés elfogadottságát tükrözi a márka, a termék és a fogyasztó szemszögéből. Az elfogadottság ellenőrzésére minden termék-márka kombinációnál megnövelték a vásárlási és a használati valószínűséget. A három mutató között erős korrelációt észleltek, kiderült, hogy mindegyik alkalmas az elfogadottsági szint mérésére. A beállítottság mérésére egy kilencfokozatú skálát használtak, mindegyikhez hat minősítéssel (magas fokú bizalom a márka iránt, kompetencia, megbízhatóság, vonzódás, rokonszenv, a többi ajánlat előnyben részesítése). A további értékeléshez kiszámították a számtani közepértéket. A 0,9239 0,9818 közötti Cronbach-alfa értékek igazolták a skála megbízhatóságát. Azoknak a termékeknek és szolgáltatásoknak a bővítési kategóriái ígérnek sikert, amelyek közel helyezkednek el a törzsmárkához. A közelség pszichológiai fogalom, jelen vizsgálat során a távolság mértéke a klaszteranalízis eredményeként (2. táblázat). A felmérés során a legnagyobb elfogadottságot (és ezáltal a legkisebb távolságértéket) a Barilla és a Knorr mélyhűtött pizzája érte el. A Sony márka kiterjesztése, a hi-fi szórakoztatóközpont és a mikrohullámú sütő elfogadottsága kétségesnek tűnik, mert mindkettőnél igen magas a távolságérték. A felmérés eredményei és módszerei értékes információkkal támogatják a stratégiai marketingdöntéseket. A Volswagen számára pl. világossá vált, hogy az autókölcsönzés elfogadottsága nagyobb mértékű, mint az autópálya melletti VW éttermeké. Megvizsgálható az is, hogy a gyártó többféle márkája közül melyiknél nagyobb a lehetőség a márka kiterjesztésére valamely újabb termékcsoportra. A táblázatból kiderül, hogy a Knorr márka kiterjesztése az önkiszolgáló éttermekre nagyobb elfogadottságot élvez mint a Barilla márkáé. A befolyásoló tényezők hatásának ellenőrzésére a kutatók regresszióelemzést végeztek. Az egyes jellemzőket előfordulási gyakoriságtól függően vették figyelembe a regressziós modellben.

4 A bővítés közelsége a törzsmárkához 2. táblázat Márka Potenciális bővítés Távolság mértéke Barilla mélyhűtött pizza 0,000 Knorr mélyhűtött pizza 0,127 Knorr önkiszolgáló étterem 0,192 Nokia mikrohullámú sütő 0,229 Honda autóút melletti étterem 0,567 Nokia szórakoztatóközpont (hi-fi) 0,627 Barilla önkiszolgáló étterem 0,790 Volkswagen autókölcsönzés 1,067 Honda autókölcsönzés 1,266 Sony mikrohullámú sütő 1,807 Volkswagen autóút melletti étterem 1,826 Sony szórakoztatóközpont (hi-fi) 2,653 A változók hatása a termékek csoportjából a megadott termék/márkakombinációkat nem befolyásolta lényegesen. A fogyasztói csoportból a vásárlási magatartás és a márkakép (imázs) különböző pszichografikus változói hatnak a legnagyobb mértékben a márkabővítés elfogadottságára. A márka kompetenciája csaknem minden esetben szignifikáns befolyásoló tényező. Ezt követi a beállítottság, azaz a márkához való viszony. Az eredmények alapján megállapítható, hogy az értékesítésben részt vevők (eladók, vevő- és ügyfélszolgálati munkatársak stb.) növelik a vásárlók vételi hajlandóságát, ha ők maguk is elkötelezettek a márka kiterjesztése iránt (erősebb márkapreferenciát mutatnak), és ha a márkakompetenciát (megfelelőségét) magasra értékelik. Mérleg Maga a márka a legfontosabb a márkabővítés elfogadottsága szempontjából. A márkaépítés, a márkavezetés és a márkagondozás ezért igényel kiemelt figyelmet. Nem csupán azért, mert a márka a vállalat értékes tőkéje, hanem mert az erős márka a siker központi eleme és a márkabővítés elfogadottságának záloga is. A modellvizsgálat eredményei szerint a márkabővítés sikere akkor sem kizárt, ha a kiterjesztett márka látszólag távol esik a törzsmárka-csoporttól.

5 A márkabővítés elfogadottságát növeli az óvatosság és a többlépcsős bevezetés. A Sony pl. így fedi le a szórakoztató elektronika távoli területeit. A Nivea is több lépésben terjesztette ki márkáját a hajsamponok és más kozmetikumok területére, amely kezdetben összeegyeztethetetlennek tűnt az eredeti törzstermékkel, a bőrápoló krémekkel. Irodalom: Összeállította: Hornyák Katalin [1] Mayerhofer, W.; Manik, N.: Akzeptanz von Markenerweiterungen. = Marketing Journal, 37. k. 11. sz p [2] Grewal, D.; Levy, M.; Lehmann, D.: Retail branding and customer loyalty: an overview = Journal of Retailing, 80. k. 4. sz p Röviden Egy feltörekvő ágazat: marketing az egészségügy területén Egy legutóbbi piaci felmérés szerint a német gyógyszerpiac 2003-ban 7%-kal nőtt, az éves forgalom elérte a 35 Mrd eurót. Az ágazat az egészségügyi reform miatt némi visszaesésre, a verseny erősödésére és a koncentráció növekedésére számít. Az exportból származó bevételek viszont akár 40%-kal is nőhetnek. Bővül az életmóddal (Lyfestyle) kapcsolatos készítmények, pl. a zsírégető, ránctalanító, élénkítő és potencianövelő szerek forgalma ig a vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmának évi 2 9%-os növekedése várható. Az élesedő verseny és a növekvő kereslet nyertesei: a gyógyászati segédeszközök kereskedői, akik kínálatukkal a célcsoportok igényeihez igazodnak; a gyógyszerforgalmazó e-kereskedők és csomagkülő szolgálatok; a márkacikkek előállítói, akik meggyőző koncepciókat alkalmaznak; a gyógyszertárak, amelyek láncokba szerveződnek és közös fedőmárka alatt lépnek fel. Az ágazat fellendülése az értékesítés és a marketing függvénye ban a gyógyszerreklámok költsége a klasszikus médiában meghaladta az 550 M eurót, a széles körű közönségnek szánt folyóiratokban több mint 40%-kal nőtt! A leggyakoribbak a köhögés és a megfázás elleni gyógyszerekkel kapcsolatos hirdetések, ezeket követik a fájdalomcsillapítók, a bőrápoló készítmények és a különböző vitaminok. A németországi gyártók növekvő összegeket fordítanak a diabetikus készítmények, az emésztési panaszok és az anyagcserezavarok elleni orvosságok, valamint a nyugató- és altatószerek reklámjaira.

6 Az egészségügyben a beteg gyógyulása, a marketingben a gyógyszerértékesítés növelése a legfontosabb. Az egészségügy és a marketing céljai azonban nem összeegyeztethetetlenek. A marketingszemlélet nem új, csak a piac szigorú szabályozása szorítja korlátok közé. A piac két részre válik szét, egy törvényi szabályozásnak és felügyeletnek alárendelt részre, és egy viszonylag kevésbé szabályozott területre. A marketing főleg a vény nélkül kapható gyógyszerek értékesítését segíti, emellett hozzájárul a gyógyszállók és a szépségklinikák forgalmának növeléséhez. A piac liberalizálása versenyt teremt, megnöveli az ügyfél szerepét, erősíti a vevőorientációt. A marketing célcsoportjai igen sokfélék. A gyógyszergyártók, és nagykereskedők, orvostechnikai cégek, a gyógyszertárak, egészségügyi intézmények, körzeti és kórházi orvosok, a betegbiztosítók és a felügyelő hatóságok érdekei nem mindenben azonosak. A betegek (az ügyfelek) szempontjából a helyzet kedvezőbb. Korábban a döntésekbe nem sok beleszólásuk volt. A szabad egészségpénztárválasztás bevezetése volt az első lépés. A páciensek ma már egyre tájékozottabbak. A németországi lakosság háromnegyede érdeklődik az orvosi kérdések iránt és kétharmada saját maga választ gyógyszert, ha betegnek érzi magát. A bizalom az egészségügyi szolgáltatások és termékek iránt ma még messze nem annyira általános mint pl. az élelmiszerek, a repülőtársaságok vagy a szállodaláncok esetében. Fokozatosan mégis megjelenik néhány márka, mint pl. a Dräger és a Siemens orvostechnikai termékek, a Hartmann ápolószerek vagy a berlini Charité klinika mint márkakórház. A jó hírnév (imázs) növeli a betegek bizalmát és ragaszkodását a gyógyszerhez vagy a kórházhoz. Korábban az egészségügyben a hatékonyság növelése és a költségek csökkentése volt a döntő szempont. Az ágazatnak most új (marketing)koncepcióra van szüksége, amellyel növelheti a forgalmat. Erre jó esélye van, még akkor is, ha tudjuk, hogy ebben az ágazatban nemcsak a piaci törvények, hanem etikai és társadalompolitikai szempontok is érvényesülnek. (Absatzwirtschaft különszám, nov. p )

Tárgyszavak: márkatranszfer; márkaimázs; márkastratégia.

Tárgyszavak: márkatranszfer; márkaimázs; márkastratégia. A MARKETING ESZKÖZEI Mitől függ a márkatranszfer sikere? Új termékek esetében a márkaismertség és a márkaimázs átvitele kockázatos, a kísérletek 80%-a kudarcba fullad. A márkatranszfer sikertényezőinek

Részletesebben

Tárgyszavak: többcsatornás értékesítés; marketing-mix; vásárlói elégedettség.

Tárgyszavak: többcsatornás értékesítés; marketing-mix; vásárlói elégedettség. A MARKETING TERÜLETEI Többcsatornás értékesítés Németországban A német vállalatok 40%-a négy vagy ennél is több értékesítési csatornát használ. A hagyományos értékesítési csatornák mellett a (helyhez kötött)

Részletesebben

Hazai fogyasztók, hazai élelmiszerek - a bizalom építésének lehetőségei

Hazai fogyasztók, hazai élelmiszerek - a bizalom építésének lehetőségei Hazai fogyasztók, hazai élelmiszerek - a bizalom építésének lehetőségei Dr. Polereczki Zsolt Dr. Szakály Zoltán Egyetemi adjunktus Egyetemi docens, Tanszékvezető KE-GTK, Marketing és Kereskedelem Tanszék

Részletesebben

Az Information Dynamics növeli a marketing hatékonyságát

Az Information Dynamics növeli a marketing hatékonyságát A MARKETING ESZKÖZEI Az Information Dynamics növeli a marketing hatékonyságát A marketing fontos feladata a vevők és a vállalatok közötti, valamint a vállalati hálózaton belüli információk kezelése. Az

Részletesebben

Tárgyszavak: márkatranszfer; márkacsalád; Sony.

Tárgyszavak: márkatranszfer; márkacsalád; Sony. A MARKETING ESZKÖZEI A márkatranszfer határai Akár trend, akár divatirányzat, de tény, hogy az erős márkákból márkacsaládokat építenek. Mindez azonban stratégiai kérdéseket is felvet: Hol húzódnak a márkaterjeszkedés

Részletesebben

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők körében az élelmiszer-biztonság szempontjából Németh Nikolett Szent István Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Bükfürdő, 2016. április 7-8.

Részletesebben

Média költések hatása a patikai értékesítésre Mire érdemes költenünk a büdzsét? kommunikációs vezetője

Média költések hatása a patikai értékesítésre Mire érdemes költenünk a büdzsét? kommunikációs vezetője Média költések hatása a patikai értékesítésre Mire érdemes költenünk a büdzsét? Mihálszki Zsuzsa Kantar Media kommunikációs vezetője Márkus Ádám IMS Health Magyarország OTC-vezető Tematika Kik vagyunk,

Részletesebben

Hajdú-Bihar megye külkereskedelme 2004.

Hajdú-Bihar megye külkereskedelme 2004. Hajdú-Bihar megye külkereskedelme 24. Elemzésünket a Központi Statisztikai Hivatal által rendelkezésre bocsátott, a hajdú-bihar megyei székhelyű vállalkozások összesített export-import adatai alapján készítettük

Részletesebben

Tárgyszavak: vásárlói elkötelezettség; marketingstratégia; mobiltelefon-piac; versenyképesség; márkaváltás.

Tárgyszavak: vásárlói elkötelezettség; marketingstratégia; mobiltelefon-piac; versenyképesség; márkaváltás. A MARKETING ESZKÖZEI A vevőelégedettség önmagában nem elég A vásárlói elkötelezettség áll a marketingstratégia középpontjában? A mobiltelefonok piaca elárulja, hogy kik számítanak hűséges vevőnek. Kiderül

Részletesebben

Márkakiterjesztés napi fogyasztási cikkek esetében, tekintettel a fogyasztók eltérő magatartására

Márkakiterjesztés napi fogyasztási cikkek esetében, tekintettel a fogyasztók eltérő magatartására A MARKETING ESZKÖZEI Márkakiterjesztés napi fogyasztási cikkek esetében, tekintettel a fogyasztók eltérő magatartására A márkakiterjesztés egy piacon bevezetett és sikeres márkanév, az anyamárka kiterjesztését

Részletesebben

minic studio VitaMed Pilula Weboldal és web-shop kivitelezés Vadasz Zoltán 2013.05.20.

minic studio VitaMed Pilula Weboldal és web-shop kivitelezés Vadasz Zoltán 2013.05.20. minic studio VitaMed Pilula Weboldal és web-shop kivitelezés Vadasz Zoltán 2013.05.20. Projekt rövid leírása Weboldal és shop magyar nyelven, szűk termékkínálattal, célzott marketinggel. A romániai piac

Részletesebben

Európai visszaélési és korrupciós felmérés. magyarországi eredmények május. Page 1

Európai visszaélési és korrupciós felmérés. magyarországi eredmények május. Page 1 i visszaélési és korrupciós felmérés magyarországi eredmények 2009 2009. május Page 1 A felmérésről és résztvevőkről 2009 január-februárban a kutatóink egy 2246 interjúból álló, telefonon vagy interneten

Részletesebben

Rohamosan terjed az online vásárlás Könyv, számítógép és ruházati cikk a magyar toplista élén

Rohamosan terjed az online vásárlás Könyv, számítógép és ruházati cikk a magyar toplista élén Rohamosan terjed az online vásárlás Könyv, számítógép és ruházati cikk a magyar toplista élén Budapest, 2008. január 29. A magyar internet-használók 82 százaléka vásárolt már valamit a világhálón. Legtöbben

Részletesebben

Vállalatok innovációs teljesítményének összehasonlító értékelése az innovációs folyamatok benchmarkingja

Vállalatok innovációs teljesítményének összehasonlító értékelése az innovációs folyamatok benchmarkingja INNOVÁCIÓMENEDZSMENT Vállalatok innovációs teljesítményének összehasonlító értékelése az innovációs folyamatok benchmarkingja Tárgyszavak: benchmarking; elemzés; innovációmenedzsment; innovatív szervezés;

Részletesebben

Bevezető milyen információkkal rendelkezik a magyar lakosság ezekről a termékkategóriákról Módszertan:

Bevezető milyen információkkal rendelkezik a magyar lakosság ezekről a termékkategóriákról Módszertan: Bevezető A Szinapszis Kft. a Magyar Gyógyszerészi Kamarával együttműködve piackutatást kezdeményezett, amelynek célja annak feltárása, milyen szerepe van a gyógyszernek illetve az egyéb, gyógyhatású, étrend-kiegészítő

Részletesebben

KLÍMASTRATÉGIA A FOGYASZTÓI SZOKÁSOK, ISMERETEK ÉS TERMELŐI LEHETŐSÉGEK FÉNYÉBEN

KLÍMASTRATÉGIA A FOGYASZTÓI SZOKÁSOK, ISMERETEK ÉS TERMELŐI LEHETŐSÉGEK FÉNYÉBEN KLÍMASTRATÉGIA A FOGYASZTÓI SZOKÁSOK, ISMERETEK ÉS TERMELŐI LEHETŐSÉGEK FÉNYÉBEN A KLÍMASTRATÉGIÁHOZ KAPCSOLÓDÓ KÉRDŐÍVES FELMÉRÉSEK EREDMÉNYEI Erdős Katalin Tudományos munkatárs, MTA-PTE Innováció és

Részletesebben

TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 AZ EGÉSZSÉGTUDATOS MAGATARTÁSRA VONATKOZÓ KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS EREDMÉNYE

TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 AZ EGÉSZSÉGTUDATOS MAGATARTÁSRA VONATKOZÓ KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS EREDMÉNYE TÁMOP-6.6-14/1-2015-0001 AZ EGÉSZSÉGTUDATOS MAGATARTÁSRA VONATKOZÓ KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS EREDMÉNYE Európai Szociális Alap A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) TÁMOP-6.6-14/1-2015-0001 azonosító számú,

Részletesebben

MagyarBrands kutatás 2017

MagyarBrands kutatás 2017 MagyarBrands kutatás 2017 A kutatási program leírása GfK, 2017. 1 A kutatás módszertana Lakossági Magyarbrands márkák mérése Módszertan: Online önkitöltős (CAWI) megkérdezés GfK Hungária online paneltagjainak

Részletesebben

A tára határa A gyógyszervásárlási döntéshozatal befolyásoló tényezői

A tára határa A gyógyszervásárlási döntéshozatal befolyásoló tényezői A tára határa A gyógyszervásárlási döntéshozatal befolyásoló tényezői Kvantitatív kutatási eredmények 2017. szeptember 14. A KUTATÁS HÁTTERE Korábbi patikai attitűd- és viselkedés-kutatásokból láttuk,

Részletesebben

professzionális e-mail kommunikáció

professzionális e-mail kommunikáció professzionális e-mail kommunikáció Kik vagyunk? A Targetmax 100% magyar tulajdonú vállalkozás, több mint 10 éves szakmai tapasztalattal az e-kommunikáció és online direkt marketing területén. Két területen

Részletesebben

Hogyan lehetne hatékonyabb a marketingkommunikáció?

Hogyan lehetne hatékonyabb a marketingkommunikáció? A MARKETING ESZKÖZEI Hogyan lehetne hatékonyabb a marketingkommunikáció? A hatékony marketingkommunikáció kérdései nem érnek véget a B2B ügyletekkel. Hol lehet megtakarítást elérni? Hogyan érhetünk el

Részletesebben

Közgazdasági elméletek. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet

Közgazdasági elméletek. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Közgazdasági elméletek Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti 3. Előadás A karakterisztikai elmélet Bizonytalan körülmények közötti választás A karakterisztikai elmélet Hagyományos modell a fogyasztó különböző

Részletesebben

Piaci átrendeződés, a hazai gyártók lehetőségei, esélyei Szeptember 28.

Piaci átrendeződés, a hazai gyártók lehetőségei, esélyei Szeptember 28. Piaci átrendeződés, a hazai gyártók lehetőségei, esélyei 2011. Szeptember 28. 1 A Teva Magyarországon A Teva mennyiségben első, árbevételt tekintve a harmadik legnagyobb vállalat a magyar gyógyszerpiacon

Részletesebben

MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA

MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK PIACI POTENCIÁLJÁNAK

Részletesebben

Kkv-beruházások: kitarthat még a cégek lendülete

Kkv-beruházások: kitarthat még a cégek lendülete Sajtóközlemény azonnal közölhető! Kkv-beruházások: kitarthat még a cégek lendülete Budapest, 2017. június 27. Minden ötödik 200 millió és 15 milliárd forint közötti árbevétellel rendelkező kis- és középvállalkozás

Részletesebben

Hogyan teremtenek a márkák értéket a fogyasztók és a vállalatok számára? Kolos Krisztina. Márkaépítés konferencia 2013 május 29.

Hogyan teremtenek a márkák értéket a fogyasztók és a vállalatok számára? Kolos Krisztina. Márkaépítés konferencia 2013 május 29. Hogyan teremtenek a márkák értéket a fogyasztók és a vállalatok számára? Kolos Krisztina Márkaépítés konferencia 2013 május 29. Témakörök Az elméleti keret: előzmények és következmények Mitől lesznek erősek

Részletesebben

S atisztika 1. előadás

S atisztika 1. előadás Statisztika 1. előadás A kutatás hatlépcsős folyamata 1. lépés: Problémameghatározás 2. lépés: A probléma megközelítésének kidolgozása 3. lépés: A kutatási terv meghatározása 4. lépés: Terepmunka vagy

Részletesebben

A BALATONI RÉGIÓBAN A SZÁLLODAPIAC FEJLŐDÉSE KÖZÖTT

A BALATONI RÉGIÓBAN A SZÁLLODAPIAC FEJLŐDÉSE KÖZÖTT A BALATONI RÉGIÓBAN A SZÁLLODAPIAC FEJLŐDÉSE 2008 2018 KÖZÖTT I. SZÁLLODAI KERESLET-KÍNÁLAT VÁLTOZÁSA A BALATONI RÉGIÓBAN 2008 2012 2013 2017 Szobaszám (db) 12 550 12 311 12 760 12 810 13 463 12 646 100,8%

Részletesebben

A marketing új koncepciói. Dr. Petruska Ildikó

A marketing új koncepciói. Dr. Petruska Ildikó A marketing új koncepciói Értékorientáció (értékvezérelt marketing) A vevő nem terméket akar vásárolni, hanem problémamegoldást Szükségletkielégítő hasznosság Gyakorlati Társadalmi Érzelmi 3 A vevő problémája

Részletesebben

Étrend kiegészítők, ahogy a gyakorló gyógyszerész látja

Étrend kiegészítők, ahogy a gyakorló gyógyszerész látja Étrend kiegészítők, ahogy a gyakorló gyógyszerész látja Dr Schlégelné dr Békefi Csilla 1 Gyógyhatású készítmények kereskedelmének átalakulása egyenetlen gyógyszerfogyasztás fejlett ipari országokra esik

Részletesebben

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA 11. Előadás Az üzleti terv tartalmi követelményei Az üzleti terv tartalmi követelményei

Részletesebben

A BUDAPESTI SZÁLLODAPIAC FEJLŐDÉSE KÖZÖTT

A BUDAPESTI SZÁLLODAPIAC FEJLŐDÉSE KÖZÖTT A BUDAPESTI SZÁLLODAPIAC FEJLŐDÉSE 2008 2018 KÖZÖTT I. SZÁLLODAI KERESLET-KÍNÁLAT VÁLTOZÁSA BUDAPESTEN 2008 2012 2013 2017 Szobaszám (db) 16 122 18 005 18 816 19 101 19 594 19 823 123,0% 105,4% 103,8%

Részletesebben

A visegrádi országok vállalati információs rendszerek használati szokásainak elemzése és értékelése

A visegrádi országok vállalati információs rendszerek használati szokásainak elemzése és értékelése A visegrádi országok vállalati információs rendszerek használati szokásainak elemzése és értékelése KRIDLOVÁ Anita Miskolci Egyetem, Miskolc anitacska84@freemail.hu A vállalkozások számára ahhoz, hogy

Részletesebben

Új módszertan a kerékpározás mérésében

Új módszertan a kerékpározás mérésében Új módszertan a kerékpározás mérésében Megváltoztattuk reprezentatív kutatásunk módszertanát, mely 21 márciusa óta méri rendszeresen a magyarországi kerékpárhasználati szokásokat. Ezáltal kiszűrhetővé

Részletesebben

Marketing a gyakorlatban I. előadás BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék

Marketing a gyakorlatban I. előadás BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék MARKETINGKUTATÁS Marketing a gyakorlatban I. előadás Kovács István BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Piac-, marketing- és közvélemény kutatás elhatárolása Kutatás: célja a problémamegoldás

Részletesebben

Az egyetem, az innováció és a társadalmi tőke kapcsolatáról a Pécsi Tudományegyetem példája és a déldunántúli vállalkozások véleménye alapján

Az egyetem, az innováció és a társadalmi tőke kapcsolatáról a Pécsi Tudományegyetem példája és a déldunántúli vállalkozások véleménye alapján Az egyetem, az innováció és a társadalmi tőke kapcsolatáról a Pécsi Tudományegyetem példája és a déldunántúli vállalkozások véleménye alapján SITÁNYI LÁSZLÓ Vállalkozói Innováció a Dunántúlon szakmai konferencia

Részletesebben

Ügyfél megelégedettségi kérdőív 2007. Összefoglaló. A kutatásról

Ügyfél megelégedettségi kérdőív 2007. Összefoglaló. A kutatásról Ügyfél megségi kérdőív 2007 Összefoglaló A kutatásról Az AGB Nielsen Media Research 2007 szeptemberében globális felmérést készített ügyfelei körében. A kutatást a londoni székhelyű Britsh Market Research

Részletesebben

Húsok, húskészítmények a fogyasztó szemszögéből Húsvéti sajtótájékoztató - Magyar Húsiparosok Szövetsége Kozák Ákos - 2010. március 16.

Húsok, húskészítmények a fogyasztó szemszögéből Húsvéti sajtótájékoztató - Magyar Húsiparosok Szövetsége Kozák Ákos - 2010. március 16. 1 Húsok, húskészítmények a fogyasztó szemszögéből Húsvéti sajtótájékoztató - Magyar Húsiparosok Szövetsége Kozák Ákos - 2010. március 16. 2009-ben az infláció az egyes kategóriák esetében eltérően alakult

Részletesebben

Emocionális és racionális elemek a vásárlási folyamatban

Emocionális és racionális elemek a vásárlási folyamatban MARKETINGELMÉLET Emocionális és racionális elemek a vásárlási folyamatban Milyen szerepet játszanak az érzelmek a vásárlási folyamatban? Egy most lezárult vizsgálat szerint az érzelmi tényezők hosszú távon

Részletesebben

Koncentráció és globalizáció a pénzügyi piacok szereplőinek szemszögéből Kerekasztal beszélgetés

Koncentráció és globalizáció a pénzügyi piacok szereplőinek szemszögéből Kerekasztal beszélgetés PSZÁF X. Jubileumi Pénztár-konferencia Siófok, 2007. 21. Koncentráció és globalizáció a pénzügyi piacok szereplőinek szemszögéből Kerekasztal beszélgetés Erdei Tamás elnök-vezérigazgató MKB Bank Zrt. A

Részletesebben

8. GYÓGYSZERTÁRI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT

8. GYÓGYSZERTÁRI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 8. GYÓGYSZERTÁRI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 8.1. Gyógyszerellátási szakasszisztens (egészségügyi szakasszisztens) (4) 8.2. Gyógyszergazdálkodó szakasszisztens 8.3. Gyógyszerkiadó szakasszisztens 8.4. Gyógyszerkiadó

Részletesebben

Nagy Webáruház Felmérés 2017

Nagy Webáruház Felmérés 2017 EREDMÉNYEK Nagy Webáruház Felmérés 2017 Folytatva a már 2008 óta meglévő hagyományunkat, idén is megrendeztük a Nagy Webáruház Felmérést. Ennek keretében 887 hazai webáruház tulajdonosa válaszolt, többek

Részletesebben

Kutatás a év közötti magyar lakosság körében. Megrendelő: Café PR

Kutatás a év közötti magyar lakosság körében. Megrendelő: Café PR Kutatás a 14-49 év közötti magyar lakosság körében Megrendelő: Café PR Tinédzserek médiahasználata (korábbi Pulzus-kutatás reprezentatív eredménye) TINIK ÉS AZ INTERNET 36% okostelefonfüggőnek tartja magát

Részletesebben

A magyarok közel fele kipróbálna új bankot Bemutatkozik a Budapest Bank Banki Mobilitási Indexe

A magyarok közel fele kipróbálna új bankot Bemutatkozik a Budapest Bank Banki Mobilitási Indexe A magyarok közel fele kipróbálna új bankot Bemutatkozik a Budapest Bank Banki Mobilitási Indexe Budapest, 2012. október 30. A Budapest Bank a lakossági ügyfelek bankhűségének feltérképezése céljából évente

Részletesebben

Közvélemény-kutatás egy lehetséges telekocsi-szolgáltatásról

Közvélemény-kutatás egy lehetséges telekocsi-szolgáltatásról Közvélemény-kutatás egy lehetséges telekocsi-szolgáltatásról 1200 fős országos reprezentatív felmérés a 18 éves és idősebb lakosság körében 2012. május 18-22. A Policy Solutions a Medián közvélemény-kutató

Részletesebben

Fejlődő technológiák alkalmazása a termék-nyomonkövetésre élelmiszerellátási

Fejlődő technológiák alkalmazása a termék-nyomonkövetésre élelmiszerellátási Fejlődő technológiák alkalmazása a termék-nyomonkövetésre élelmiszerellátási láncokban ÖSSZEFOGLALÓ K+F+I terület: nyílt élelmiszer ellátási láncok terméknyomonkövetési problémáinak megoldása. Kihívás:

Részletesebben

A BEVÁSÁRLÓTURIZMUS AKTUÁLIS TENDENCIÁI A ROMÁN-MAGYAR HATÁR MENTÉN

A BEVÁSÁRLÓTURIZMUS AKTUÁLIS TENDENCIÁI A ROMÁN-MAGYAR HATÁR MENTÉN A BEVÁSÁRLÓTURIZMUS AKTUÁLIS TENDENCIÁI A ROMÁN-MAGYAR HATÁR MENTÉN NAGY EGON BABEŞ-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM KOLOZSVÁR MAGYAR FÖLDRAJZI INTÉZET TÓTH JÓZSEF EMLÉKKONFERENCIA 214, MÁRCIUS 18, PÉCS Bevezető

Részletesebben

Sajtóközlemény 2018, december 10.

Sajtóközlemény 2018, december 10. Sajtóközlemény 2018, december 10. Újra nőtt a Black Friday-forgalom Európában, itthon is jelentős bővülés történt Sztupár Andrea Head of Market Insight Tel. + 36 30 970 6418 andrea.sztupar@gfk.com Mihók

Részletesebben

Az értékesítési rendszer szereplői, a közvetítők. Az értékesítési rendszer szereplői

Az értékesítési rendszer szereplői, a közvetítők. Az értékesítési rendszer szereplői Az értékesítési rendszer szereplői, a közvetítők Az értékesítési rendszer szereplői Készítette: Tóth Éva Tanársegéd Pannon Egyetem, Georgikon Kar Tóth É. - Kereskedelmi ismeretek 2 Az értékesítési rendszer

Részletesebben

Internethasználat a magyar kis- és középvállalkozások körében

Internethasználat a magyar kis- és középvállalkozások körében Internethasználat a magyar kis- és középvállalkozások körében Budapest, 2017. február Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott közgazdasági

Részletesebben

Brand a lelke mindennek avagy a márkázás, design, csomagolás

Brand a lelke mindennek avagy a márkázás, design, csomagolás Brand a lelke mindennek avagy a márkázás, design, csomagolás MÁRKA (brand, marque) A márka olyan szimbólumok összessége, melynek feladata termékek és szolgáltatások egy meghatározott gyártóval, forgalmazóval

Részletesebben

Nagy Webáruház Felmérés 2018

Nagy Webáruház Felmérés 2018 EREDMÉNYEK Nagy Webáruház Felmérés 2018 Folytatva a már 2008 óta meglévő hagyományunkat, idén is megrendeztük a Nagy Webáruház Felmérést, ezúttal már a ShopRenter támogatásával. A kutatás keretében 894

Részletesebben

Vélemények szerepe a hazai online vásárlásban

Vélemények szerepe a hazai online vásárlásban Vélemények szerepe a hazai online vásárlásban Kollaboratív Marketing Workshop 2016. október 13 www.gemius.hu Összegzés A válaszadók 75%-a vásárol online, több, mint ötödük rendszeres vásárló. Az online

Részletesebben

A fejezet tartalma. Marketing 5. fejezet: A termékfogalom. A termékkoncepció eltérı szintek. Termék és márka. Bauer András Berács József

A fejezet tartalma. Marketing 5. fejezet: A termékfogalom. A termékkoncepció eltérı szintek. Termék és márka. Bauer András Berács József A fejezet tartalma Marketing 5. fejezet: Termék és márka Bauer András Berács József A termékfogalom fejlıdése A szolgáltatások sajátosságai Márkázás és márkatípusok A márkaérték és a márkahőség Nemzetközi

Részletesebben

A hulladékgazdálkodás átláthatóbbá tétele környezeti kontrollinggal

A hulladékgazdálkodás átláthatóbbá tétele környezeti kontrollinggal A HULLADÉKHASZNOSÍTÁS ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEI 1.2 A hulladékgazdálkodás átláthatóbbá tétele környezeti kontrollinggal Tárgyszavak: benchmarking, elemzés; hulladékgazdálkodás; kontrolling; környezetvédelem.

Részletesebben

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár Tartalom 1. A hazai közúti

Részletesebben

Osztozni a sikerekben vezetői juttatások

Osztozni a sikerekben vezetői juttatások Osztozni a sikerekben vezetői juttatások 2004 A kutatás a Dimenzió Csoport megbízásából készült. Dr. Füzesi Zsuzsanna, Busa Csilla, Dr. Tistyán László, Brandmüller Teodóra fact@sfact.com www.sfact.com

Részletesebben

Lankadt a német befektetők optimizmusa

Lankadt a német befektetők optimizmusa www.duihk.hu Sajtóközlemény Kiadja: Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK), Budapest Kelt: 2018. október 25. Sajtókapcsolat: Dirk Wölfer, kommunikációs osztályvezető T: +36 (1) 345 76 24, Email:

Részletesebben

Tárgyszavak: fogyasztói szokások; értékrendszer; vállalati együttműködés; demográfiai mutatók.

Tárgyszavak: fogyasztói szokások; értékrendszer; vállalati együttműködés; demográfiai mutatók. A MARKETING ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEI Válaszra váró fogyasztási trendek Hosszú távú előrejelzésre vállalkozik a Prognos AG: a német fogyasztás szerkezetét elemzi a 2001-2020 közötti időszakra vonatkozóan. A technológiai

Részletesebben

Az egészségügyi szervezeti ajánlás megítélése a Gazdasági Versenyhivatal joggyakorlatában

Az egészségügyi szervezeti ajánlás megítélése a Gazdasági Versenyhivatal joggyakorlatában Az egészségügyi szervezeti ajánlás megítélése a Gazdasági Versenyhivatal joggyakorlatában dr. Dávid Barbara és dr. Szilágyi Dóra Bükfürdő 2018. március 22. Az előadásban közölt információk az előadók nézeteit

Részletesebben

Érdemes most magyar részvényt venni?

Érdemes most magyar részvényt venni? Érdemes most magyar részvényt venni? 2016. Április 7. 17:30 facebook.com/kbcequitas twitter.com/kbcequitas www.kbcequitas.hu Nagyot ment a BUX facebook.com/kbcequitas twitter.com/kbcequitas www.kbcequitas.hu

Részletesebben

Jelentés az egészségügyi magánszféráról 2004 II. negyedév

Jelentés az egészségügyi magánszféráról 2004 II. negyedév Jelentés az egészségügyi magánszféráról 2004 II. negyedév Budapest, 2004. október vállalkozások változatlan pesszimizmus A GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. 2002 óta végzi az egészségügyben működő

Részletesebben

A közvélemény a szintetikus anyagok egészségügyi hatásairól

A közvélemény a szintetikus anyagok egészségügyi hatásairól Budapest, 0. április 4. KÖZVÉLEMÉNY- ÉS PIACKUTATÓ INTÉZET POB, BUDAPEST, H- TELEFON: 0 4 FAX: 0 44 E MAIL: median@median.hu WEB: http://www.median.hu A közvélemény a szintetikus anyagok egészségügyi hatásairól

Részletesebben

Beke Zsuzsa PR és Kormányzati kapcsolatok vezető Richter Gedeon Nyrt.

Beke Zsuzsa PR és Kormányzati kapcsolatok vezető Richter Gedeon Nyrt. Erős vállalati márkára épülő gyógyszerbrand-kommunikáció Beke Zsuzsa PR és Kormányzati kapcsolatok vezető Richter Gedeon Nyrt. RICHTER GEDEON NYRT. Innováció-orientált, multinacionális specializált gyógyszercég

Részletesebben

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár A közlekedésbiztonság aktuális

Részletesebben

SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 2013 ÉS 2017 KÖZÖTT

SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 2013 ÉS 2017 KÖZÖTT SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 213 ÉS 217 KÖZÖTT A dokumentum a szervezeti önértékelés 217-es felmérési eredményeit veti össze a 213-as értékelés eredményeivel. 213-ban csak az oktató/kutató

Részletesebben

Zöld beszerzés a Buy Smart+ projekt tapasztalatai

Zöld beszerzés a Buy Smart+ projekt tapasztalatai Zöld beszerzés a Buy Smart+ projekt tapasztalatai Budapest, 2013. november 26. A Kbt. 2013. július 1-jei változásai nyomán felmerült egyes jogértelmezési kérdések konferencia Varga Katalin, Energiaklub

Részletesebben

de honnan és s hová? Hankó Zoltán alelnök Magyar Gyógyszerészi Kamara 2011.10.13. Napi 1

de honnan és s hová? Hankó Zoltán alelnök Magyar Gyógyszerészi Kamara 2011.10.13. Napi 1 Útközben de honnan és s hová? Hankó Zoltán alelnök Magyar Gyógyszerészi Kamara 2011.10.13. Napi 1 Mi lesz veletek patikák? k? Vázlat Modellkorrekció után Útközben Veszteséges gyógyszertári vállalkozások

Részletesebben

Tárgyszavak: vásárlói hűség; elégedettségi index; vállalati identitás; modell.

Tárgyszavak: vásárlói hűség; elégedettségi index; vállalati identitás; modell. MARKETINGELMÉLET A kommunikáció és a bizalom, mint a vásárlói hűség magyarázó tényezői A fogyasztói hűség mérésének több európai országban sikerrel alkalmazott módszere az ún. European Customer Satisfaction

Részletesebben

20 pontos akcióterv. Élelmiszeripari Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető

20 pontos akcióterv. Élelmiszeripari Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető 20 pontos akcióterv Élelmiszeripari Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető 2017.09.14. Az élelmiszeripar helyzete Az élelmiszeripart a Kormány stratégiai ágazattá nyilvánítja. 2015 20 pontos akcióterv

Részletesebben

GFK VÁSÁRLÓERŐ. GfK 2018 GfK Vásárlóerő-tanulmány 2018

GFK VÁSÁRLÓERŐ. GfK 2018 GfK Vásárlóerő-tanulmány 2018 GFK VÁSÁRLÓERŐ Módszertan A vásárlóerő az adólevonások utáni, egy főre jutó, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti (beleértve az összes állami juttatást is). A tanulmány megadja az éves vásárlóerő

Részletesebben

Piacszegmentálás - termékek Az ajánlat készítése

Piacszegmentálás - termékek Az ajánlat készítése Business marketing Piacszegmentálás - termékek Az ajánlat készítése Dr. Piskóti István Marketing Intézet A piacszegmentálás komponensei (integrált koncepció) Piacszegmentálás Információs-oldal: Piacmegragadás

Részletesebben

Az amerikai reklámipar kihasználja a média új lehetőségeit

Az amerikai reklámipar kihasználja a média új lehetőségeit A MARKETING GAZDASÁGOSSÁGA Az amerikai reklámipar kihasználja a média új lehetőségeit Az elmúlt évek hatalmas veszteségei után ma már óvatos optimizmussal tekint a jövőbe az USA reklámipara. A fellendülés

Részletesebben

BEJÖVŐ MOTIVÁCIÓS VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEINEK ALAKULÁSA 2013 ÉS 2017 KÖZÖTT INTÉZMÉNYI SZINT

BEJÖVŐ MOTIVÁCIÓS VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEINEK ALAKULÁSA 2013 ÉS 2017 KÖZÖTT INTÉZMÉNYI SZINT Fő BEJÖVŐ MOTIVÁCIÓS VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEINEK ALAKULÁSA 213 ÉS 217 KÖZÖTT INTÉZMÉNYI SZINT A bejövő motivációs felmérésekben résztvevők számának alakulása 213 és 217 között változatos képet mutat. A teljes

Részletesebben

VÁRÓTERMI KUTATÁS Kutatási jelentés az IDS Medical részére

VÁRÓTERMI KUTATÁS Kutatási jelentés az IDS Medical részére VÁRÓTERMI KUTATÁS Kutatási jelentés az IDS Medical részére 1 A váróteremben töltött idő A legutóbbi várótermi látogatás tapasztalatai % Plakátok 9% Reklámanyagok olvasása Szórólapok 44% 9% 44% Elolvasta

Részletesebben

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei XIII. Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetés Szomolányi Katalin Vállalati Fenntarthatósági Központ 2012.06.01. 1 Arthur

Részletesebben

Gazdasági válság és ciklikusság a felsıoktatásban Berács József Budapesti Corvinus Egyetem

Gazdasági válság és ciklikusság a felsıoktatásban Berács József Budapesti Corvinus Egyetem Gazdasági válság és ciklikusság a felsıoktatásban Berács József Budapesti Corvinus Egyetem A gazdasági válság hatása a szervezetek mőködésére és vezetésére Tudomány napi konferencia MTA Gazdálkodástudományi

Részletesebben

Az időtényező szerepe a cég logisztikai költségeiben

Az időtényező szerepe a cég logisztikai költségeiben Hogyan csökkentheti költségeit versenytársainál nagyobb mértékben? Dr. Szegedi Zoltán c. egyetemi tanár, Az MKT Logisztikai Szakosztályának elnöke Az időtényező szerepe a cég logisztikai költségeiben zoltan.szegedi@ameropa.hu

Részletesebben

GKIeNET T-Mobile. Egyre több webkosarat tol a magyar. Jelentés az internetgazdaságról Gyorsjelentés. 2012. május

GKIeNET T-Mobile. Egyre több webkosarat tol a magyar. Jelentés az internetgazdaságról Gyorsjelentés. 2012. május GKIeNET T-Mobile Egyre több webkosarat tol a magyar Jelentés az internetgazdaságról Gyorsjelentés GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. Postacím: 1092 Budapest,

Részletesebben

Dr. Szakály Zoltán. Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem Intézet. Tojás Világnapi Szakmai Konferencia

Dr. Szakály Zoltán. Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem Intézet. Tojás Világnapi Szakmai Konferencia Dr. Szakály Zoltán Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Marketing és Kereskedelem Intézet Tojás Világnapi Szakmai Konferencia Három Gúnár Rendezvényház Kecskemét, 2015. október 9. Háromlépcsős marketingkutatás

Részletesebben

PSZICHOLÓGIA és REKLÁM

PSZICHOLÓGIA és REKLÁM REKLÁMPSZICHOLÓGIA 1. PSZICHOLÓGIA és REKLÁM Feladatkörök, Elméletek, Módszertan A REKLÁMPSZICHOLÓGIA FELADATA Kotler: A marketing célja: a keresleti viszonyok megváltoztatása a piaci célcsoportok gazdasági

Részletesebben

Étrend-kiegészítő szegmenst érő piaci hatások és folyamatok Magyarországon

Étrend-kiegészítő szegmenst érő piaci hatások és folyamatok Magyarországon Étrend-kiegészítő szegmenst érő piaci hatások és folyamatok Magyarországon Márkus Ádám 2014.03.27. Ügyfeleink és Partnereink támogatása Információ forrása Információ kezelés Magas szintű elemzések Technológiai

Részletesebben

Helyzetkép 2013. november - december

Helyzetkép 2013. november - december Helyzetkép 2013. november - december Gazdasági növekedés Az elemzők az év elején valamivel optimistábbak a világgazdaság kilátásait illetően, mint az elmúlt néhány évben. A fejlett gazdaságok növekedési

Részletesebben

A marketingkörnyezet elemzése ősz Dr. Petruska Ildikó

A marketingkörnyezet elemzése ősz Dr. Petruska Ildikó 2. A marketingkörnyezet elemzése 2010. ősz A mai piacok vagy termékek alapján való következtetés képessége már nem jelent biztosítékot a holnapi túléléshez (Mroz) A piac fegyelmezett és módszeres megközelítése

Részletesebben

A könyvvizsgálat kihívásai a változó világgazdasági helyzetben

A könyvvizsgálat kihívásai a változó világgazdasági helyzetben A könyvvizsgálat kihívásai a változó világgazdasági helyzetben Gion Gábor, Deloitte vezérigazgató Balatonalmádi, 2012. szeptember 6. Könyvvizsgálói szakma kilátásai A jelen és jövő kihívásai Az auditált

Részletesebben

Tarts lépést a fogyasztói igényekkel!

Tarts lépést a fogyasztói igényekkel! Tarts lépést a fogyasztói igényekkel! KLIKKPATIKA CSOMAG Patika sorban állás nélkül A KlikkPatika Csomaggal olyan megoldást kínálunk, amellyel a mai fogyasztói igényeknek megfelelő kiszolgálást teszünk

Részletesebben

fogyasztóvédelmi szemmel

fogyasztóvédelmi szemmel Fogyasztói i tudatosság és s vásárlv rlói öntudat fogyasztóvédelmi szemmel dr. Kathi Attila főosztályvezető Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya A Magyar Fogyasztó 2007 Budapest,

Részletesebben

6A. SZERETETMÁRKÁK (emotional branding)

6A. SZERETETMÁRKÁK (emotional branding) 6A. SZERETETMÁRKÁK (emotional branding) A fosztogatók közül legtöbben a Heinekent vitték a Cathrina Hurrikán után... ...a velünk élő márkák... a Pepsi és Amerika ...a velünk élő márkák... VW és Kovácsúr

Részletesebben

Tárgyszavak: vásárlói hűség; válságkezelés; vevőkapcsolat; CRM.

Tárgyszavak: vásárlói hűség; válságkezelés; vevőkapcsolat; CRM. A MARKETING ESZKÖZEI A vevő a király továbbra is Ha egy vállalat válságba kerül, kezdetben a működési költségek csökkentésére összpontosít. A vevők megtartását célzó (vevőorientált) intézkedések gyakran

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGI SZÁLLODAIPAR FEJLŐDÉSE KÖZÖTT

A MAGYARORSZÁGI SZÁLLODAIPAR FEJLŐDÉSE KÖZÖTT A MAGYARORSZÁGI SZÁLLODAIPAR FEJLŐDÉSE 2008 2018 KÖZÖTT I. SZÁLLODAI KERESLET-KÍNÁLAT VÁLTOZÁSA ORSZÁGOSAN 2008 2010 2012 2013 2017 2018 2018/2008 2018/2012 2018/2013 2018/2017 Szobaszám (db) 50 669 54

Részletesebben

Összességében hogyan értékeli az igénybe vett szolgáltatás minőségét?

Összességében hogyan értékeli az igénybe vett szolgáltatás minőségét? Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. 2016. évi fogyasztói vizsgálat eredményei Elosztói szolgáltatások és vállalat specifikus kérdések ÉSZAKI és DÉLI régió A hat magyarországi földgázelosztó társaság fogyasztói

Részletesebben

Tárgyszavak: vállalategyesítés; felvásárlás; vevőkapcsolat; vásárlói hűség.

Tárgyszavak: vállalategyesítés; felvásárlás; vevőkapcsolat; vásárlói hűség. A MARKETING ESZKÖZEI A fúziók és felvásárlások hatása a vevőkapcsolatokra A vállalati tranzakciók kockázatát lényegesen csökkenteni lehet. A kritikus pont a kezdeti szakasz. Előfordulhat, hogy az egymást

Részletesebben

Oktatói munka hallgatói véleményezése es tanév I. félév. Oktatók

Oktatói munka hallgatói véleményezése es tanév I. félév. Oktatók 1. számú melléklet Oktatói munka hallgatói véleményezése 2016-2017-es tanév I. félév Oktatók A Nemzeti Közszolgálati Egyetem az ország legfiatalabb felsőoktatási intézményeként olyan örökséget hordoz,

Részletesebben

Elvárások és követelmények az e-piacterekkel szemben

Elvárások és követelmények az e-piacterekkel szemben A MARKETING ESZKÖZEI Elvárások és követelmények az e-piacterekkel szemben Az e-piacok úgy nőnek, mint eső után a gomba, habár időközben a kezdeti lelkesedés alábbhagyott és józanságba ment át. A Cell Consulting

Részletesebben

24 Magyarország 125 660

24 Magyarország 125 660 Helyezés Ország GDP (millió USD) Föld 74 699 258 Európai Unió 17 512 109 1 Amerikai Egyesült Államok 16 768 050 2 Kína 9 469 124 3 Japán 4 898 530 4 Németország 3 635 959 5 Franciaország 2 807 306 6 Egyesült

Részletesebben

Egészségügyi klaszterek szerepe a térségi gazdaságfejlesztésben

Egészségügyi klaszterek szerepe a térségi gazdaságfejlesztésben Kocziszky György Egészségügyi klaszterek szerepe a térségi gazdaságfejlesztésben Békéscsaba 2010. február 11. Tartalomjegyzék 1. Mitől egészséges a gazdaság? 2. Milyen gazdasági- és társadalmi súlya van

Részletesebben

A HÍR védjegyes termelők körében végzett felmérések tapasztalatai

A HÍR védjegyes termelők körében végzett felmérések tapasztalatai A HÍR védjegyes termelők körében végzett felmérések tapasztalatai Jankuné Dr. Kürthy Gyöngyi Agárgazdasági Kutató Intézet (AKI) Élelmiszerlánc-kutatási Osztály Osztályvezető HÍR védjegyes termelők éves

Részletesebben

DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK 2010..

DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK 2010.. DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK 2010.. Egészségpénztárak és AXA Piac 60 milliárd bevétel 50 milliárd szolgáltatási kiadás 50 milliárd vagyon Axa 77 milliárdbevétel 6 milliárd szolgáltatási kiadás

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 ÉLELMISZER-FELDOLGOZÁS NÉLKÜL NINCS ÉLETKÉPES MEZŐGAZDASÁG; MEZŐGAZDASÁG NÉLKÜL NINCS ÉLHETŐ VIDÉK Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 Dr. Bognár Lajos helyettes

Részletesebben