EGYSÉGES JAVASLA T. zárószavazásáho z

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EGYSÉGES JAVASLA T. zárószavazásáho z"

Átírás

1 ORSZÁGGY ŰLÉSI KÉPVISEL Ő Ellenjegyezte: cet : 2012 FESR ~ : 3 e EGYSÉGES JAVASLA T a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohányterméke k kiskereskedelmér ől szóló T/5281. számú törvényjavasla t zárószavazásáho z El őterjesztő : Lázár János (Fidesz) Dr. Kovács József (Fidesz) Dr. Heintz Tamás (Fidesz ) Dr. HöresikRichárd (Fidesz) Koszorús László (Fidesz ) Czunyiné Dr. Bertalan Judit (Fidesz) Rogán Antal (Fidesz ) Dr. Kupcsok Lajos (Fidesz) Dr. Mengyi Roland (Fidesz) Wintermantel Zsolt (Fidesz) Gyopáros Alpár (Fidesz) Budapest, február 8.

2 2012. évi.... törvény a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelmér ő l Az Országgyűlés - elsősorban annak érdekében, hogy Magyarországon minél kevesebb fiatalkorú dohányozzon, mely kiemelt közegészségügyi cél eléréséhez az els ő lépés a dohánytermékek széleskörű kiskereskedelmi beszerezhet őségének, illetve a dohánytetiuékek megjelenésének korlátok közé szorítása; - annak érdekében, hogy a dohányzásnak a fiatalkorúak körében történő visszaszorításával közép- és hosszútávon az egész magyar társadalom közegészségügy i állapota is jelentős mértékben javuljon; - annak érdekében, hogy a fiatalkorúak fokozottabb védelmét hívatott cél eléréséhe z szükséges lépéseket az állam a leghatékonyabban végre tudja hajtani ; - továbbá annak érdekében, hogy a dohányzók dohánytermékekkel való ellátás a szakszerű és kielégítő, a fogyasztóvédelmi szempontokat hatékonyan érvényre juttató legyen ; a kiskereskedelmi tevékenység megfeleljen a hatályos európai közösségi jogszabályoknak az Országgyűlés a dohánytermék-kiskereskedelem állami monopóliummá tételéről és az annak gyakorlásával kapcsolatos feladatokról, az engedély nélküli dohánytermék - kiskereskedelem megel őzéséről, visszaszorításáról, valamint a dohánytermék-kiskereskedelm i tevékenység ellen őrzésér ől, és az e tevékenységekb ől származó bevételek közcélra fordításáról a következő törvényt alkotja : I. fejezet Általános és értelmez ő rendelkezések 1. cím Alapvet ő rendelkezések 1. (1) Dohánytermékek kiskereskedelme Magyarországon kizárólag e törvény rendelkezéseinek betartásával folytatható. (2) A dohányteimék-kiskereskedelem folytatásakor mindenkor arra kell törekedni, hogy dohánytermék értékesítése a fiatalkorúak el ől elzárt módon történjék, illetv e dohánytermék a fiatalkorúak számára ne legyen hozzáférhető. 2. Dohánytermékek kiskereskedelme Magyarországon kizárólagosan az állam hatáskörébe utalt tevékenység, melynek gyakorlását az állam a koncesszióról szóló évi XVI. törvény (a továbbiakban : Ktv."), és e törvény rendelkezéseinek megfelelően megkötött koncessziós szerz ődéssel meghatározott id őre átengedheti.

3 2 2. cím Értelmez ő rendelkezések 3. E törvény alkalmazásában 1. dohánytermék(ek): cigaretta, szivar, szivarka, pipadohány és más fogyasztás i dohány, vagy egyéb, külön jogszabály szerint dohányzásra szánt, dohány alapanyagú tennék ; 2. dohányterméket kiegészítő termék: olyan áru, amely a dohánytermék fogyasztását közvetlen módon el ősegíti, így különösen cigarettahüvely, cigarettapapír, gyújtóeszköz, pipa, dohánylevél-tölt ő ; 3. dohánytermékek kiskereskedelme (a továbbiakban : dohánytermék - kiskereskedelem): üzletszerű gazdasági tevékenység keretében dohánytermék forgalmazása, értékesítése és az ezzel közvetlenül összefügg ő szolgáltatások nyújtása a fogyasztók részére ; ide nem értve egyrészt a dohánytermék-nagykeresked ők egymás közötti jogügyleteit, másrészt a dohánytermék-nagykereskedő, illetve a dohánytermék-kiskeresked ő között i szerződéses jogviszonyokat; 4. dohánytermék-kiskereskedő: az a jogosult, aki koncessziós szerz ődés alapján a dohánytermékek kiskereskedelmét e törvény rendelkezéseinek megfelel ően végezheti ; 5. elkülönített hely: az üzletben fenntartott olyan, térben leválasztott helyiségrész, amely a dohányterméknek az üzletben kötött egyéb jogügyletekt ől elkülönített módon történ ő értékesítését teszi lehetővé úgy, hogy a dohánytermék az üzletben megforduló fiatalkor ú számára sem a dohánytermék fogyasztó számára történ ő értékesítésekor, sem azt megelöz ően, illetve az követően ne legyen látható ; 6. fiatalkorú: minden természetes személy, aki a 18. életévét nem töltötte be ; 7. fogyasztó : minden természetes személy, függetlenül attól, hogy saját, vagy má s nevében jár el, illetve más természetes, vagy jogi személyt, vagy jogi személyiség nélkül i szervezetet képvisel ; 8. dohánybolt: olyan nem mozgó (és részekre bontás nélkül nem is mozgatható ) üzlethelyiség, amelyben kizárólag dohánytermék, illetve dohányterméket kiegészít ő termék, vagy jogszabály által meghatározott termék forgalmazható, és amely üzlethelyiség küls ő felületére tekintve dohánytermék nem látható, csak az üzlethelyiségbe belépve ; 9. üzlet: kereskedelmi tevékenység folytatása céljából létesített vagy használt épület, illetve önálló rendeltetési egységet képez ő épületrész, helyiség, ideértve az els ődlegesen raktározás, tárolás célját szolgáló olyan épületet vagy épületrészt is, amelyben kereskedelm i tevékenységet folytatnak ; 10. dohánytermék-nagykeresked ő(k): a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló évi CXXVII. törvényben (a továbbiakban : Jöt.) meghatározott dohánytermék adóraktár engedélyese (gyártója), a dohánytermé k importálója, a bejegyzett keresked ő és a dohánytermék jövedéki engedélyes kereskedője.

4 II. fejezet A dohánytermék-kiskereskedelemmel kapcsolatos alapvet ő állami feladatok 1. cím A miniszter jogai és feladatai 4. (1) A kereskedelemért felelős miniszter (a továbbiakban : miniszter) ellátja a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység szervezésének szakmai irányítását, melyne k során mindenkor e törvény alapvet ő céljának a fiatalkorúak védelmének els ődlegessége alapján kell tevékenykednie. (2) A dohánytermék-kiskereskedelem szervezésének el őmozdítására a miniszter 100%-os állami tulajdonban lévő zártkörűen működő részvénytársaságot alapíthat. 5. Az állam nevében a dohánytermék-kiskereskedelem. átengedéséről szóló pályáza t kiírására, elbírálására, továbbá a koncessziós szerz ődés megkötésére a miniszter jogosult. 2. cím A nyilvános pályázat 6. (1) Az állam a dohánytermék-kiskereskedelem átengedésére nyilvános pályázatot ír ki. (2) A pályázatokat úgy kell kiírni, hogy a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenysé g minden magyarországi településen folytatható legyen azzal, hogy a dohánytermék - kiskereskedelmi tevékenységet olyan településen, ahol az állandó lakosok száma a a) kétezer főt nem haladja meg, legfeljebb egy, b) kétezer főt meghaladja, legalább egy, és minden kétezer fő lakos után további egy jogosult végezhesse. (3) A fentiektől eltérően, ha egy város e törvény elfogadásának napján kerülettel i s rendelkezik, úgy a (2) bekezdés alkalmazásakor településen a város kerületét kell érteni. (4) Minden egyes dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedésére külön nyilvános pályázatot kell kiírni. 7. (1) A dohánytermék-kiskereskedelmi koncesszió nyilvános pályázatára a Ktv-be n előírt szabályokat az e törvényben foglalt eltéréssel kell alkalmazni.

5 4 (2) A nyilvános pályázati felhívást legalább két országos napilapban, illetve a pályáza t szerinti településre illetékes megyei (fővárosi) kormányhivatal honlapján is meg kell hirdetn i a pályázatok benyújtására nyitva álló id őtartam kezdő napját legalább harminc nappa l megelőzően. (3) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell a pályázat elbírálásának szempontjait. A szempontok között érvényt kell szerezni a 14. (5) bekezdésében foglaltaknak, tovább á el őnyben kell részesíteni azt a pályázót, ak i a) csökkent munkaképességű, b) legalább 3 hónapja igazoltan munkanélküli, c) szülési szabadságról vagy gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságról munkába visszatérni kívánó, d) az a)-c) pontokban írtaknak megfelel ő személyt foglalkoztat, vagy olyan gazdaság i társaság, amelyben az a)-c) pontok szerinti személy tagsági jogviszonnyal rendelkezik. (4) A pályázatot ágy kell kiírni, hogy a koncesszió átengedésének id őtartama legaláb b húsz, legfeljebb harminc év legyen. A miniszter a dohánytermék-kiskeresked ő kérehnére, külön pályázat kiírása nélkül a koncessziós szerz ődést egy alkalommal eredet i id őtartamának legfeljebb felével meghosszabbíthatja. (5) A koncessziós tevékenység a 6. (2) és (3) bekezdésében meghatározott településen belül e törvény és az egyéb jogszabályok által lehetővé tett módon bárhol folytatható. (6) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell a) a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység gyakorlásához szükséges gazdasági követelményeket, jogi, személyi és tárgyi feltételeket, b) a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységgel összefüggő azon tevékenységek felsorolását, amelyek a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység mellett gyakorolhatók, c) a pályázat benyújtásának határidejét és helyét, d) a miniszteri rendeletben meghatározott további követelményt, szempontot é s információt. (7) A pályázatok eredményhirdetése a benyújtási határid őt követő 30 nappal történik. 8. (1) A miniszter, illetve a miniszter által megbízott és a nevében eljáró természete s személy a pályázat nyertesével köti meg a koncessziós szerződést a pályázat eredményéne k kihirdetését követ ő 30 napon belül.

6 5 (2) A koncessziós díj összegér ől, megfizetésének módjáról, illetőleg a z ellentételezésről a koncessziós szerződésben rendelkezni kell. A koncessziós díjat évente ké t részletben (a tárgyév április 1. és október 1. napjáig) meg kell fizetni, annak éves összege a z előző évben fizetendő összeghez képest minimum a Központi Statisztikai Hivatal álta l meghatározott fogyasztói- űremelkedés mértékével változik. (3) Egy személlyel egy id őpontban legfeljebb kilenc megkötött koncessziós szerz ődé s lehet hatályban. Azoknál az egy közigazgatási egységet képez ő településeknél, ahol egyné l több koncesszió kerül kiadásra, egy személy nem birtokolhatja az összes koncesszió s szerz ődés több mint kétharmadát. (4) A koncessziós szerződést aláírónak a tevékenység folytatására nem kell saját részvételével belföldi székhely ű gazdasági társaságot alapítania. 9. (1) A koncessziós szerződés lejártát megel őző 6 hónappal a dohánytermék - kiskereskedelmi jogosultságra vonatkozó új pályázatot ki kell írni. (2) Ha a koncessziós szerz ődés az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően sz űnt meg, abban az esetben az új pályázatot a koncessziós szerződés megszűnését követő 45 napon belül ki kell írni A" változat T/5281/45. sz. ajánlás 26. pontja alapján : (1) Ha a nyilvános pályázat eredménytelen, a dohánytermékek kiskereskedelmér e vonatkozó jogosultságot az állam a 4. (2) bekezdése szerint alapított, 100%-os állami tulajdonú zártkör űen m űköd ő részvénytársaság útján is gyakorolhatja az új, eredménye s pályázat alapján megkötend ő koncessziós szerz ődés aláírásáig. B változat T/5281/45. sz. ajánlás 27. pontja alapján : (1) Ha a nyilvános pályázat eredménytelen, abban az esetben a dohányteiméke k kiskereskedelmére vonatkozó jogosultságot az állam, az általa alapított zártkör űen m űköd ő részvénytársaság útján akként is gyakorolhatja az új, eredményes pályázat alapjá n megkötendő koncessziós szerződés aláírásáig, hogy az ellátást saját maga vagy az általa a hatályos jogszabályoknak megfelelően kiválasztott szolgáltató útján biztosítja. (2) A pályázat eredménytelensége esetén legkés őbb az eredménytelenség kihirdetésé t követő 6 hónapon belül új pályázatot kell kiírni és annak eredményér ől a határidőn belü l határozni is kell. 11. A dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos pályázati eljárásr a vonatkozó törvényben nem szabályozott részletes szabályokat külön jogszabály állapítj a meg.

7 III. fejeze t A dohánytermék-kiskereskedelem folytatás a 1. cím A dohánytermékek értékesítési hely e 12. (1) Dohánytermék-kiskereskedelem nem folytatható : a) április 1. napjától szórakoztató, vendéglátó szolgáltatást nyújtó közforgalm ú intézményekben ; b) szeptember I. napjától kétezer négyzetméternél nagyobb eladóter ű kiskereskedelmi létesítményekben. (2) Ha e törvény kivételt nem tesz, dohánytermék-kiskereskedelem kizáróla g dohányboltban folytatható. (3) Az (2) bekezdésben foglaltaktól eltér ően dohánytermék-kiskereskedelem má s üzletben is folytatható, a) ha a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet az állam az e törvény 10. (1 ) bekezdésében foglalt esetben maga gyakorolja, vag y meg b) az olyan településen, amelyen az állandó lakosok száma a kétezer f őt nem haladja feltéve, hogy az üzlet egyébként megfelel a dohánytermékek értékesítésére vonatkoz ó egyéb jogszabályi előírásoknak (1) A dohánybolc külső felületén mindössze a következőket lehet és kell jól láthatóa n megjeleníteni : a) Dohánybolt felirat ; b) olyan kör alakú jelzés, melynek átmérője legalább 40 centiméter, és amelyen fehér alapon fekete nyomtatással megjelenítésre kerül a következ ő szám: 18, azzal, hogy a kö r alakú jelzés küls ő kerületén legalább egy 4 cm vastagságú küls ő, piros gyűr ű látszik ( a továbbiakban: kör alakú jelzés") ; c) a dohánybolt nyitva tartására és üzemeltetőjére vonatkozó, jogszabályban meghatározott adatok. (2) A dohányboly küls ő felületén semmilyen olyan kép, látvány nem jeleníthet ő meg, amely dohánytermékre, dohányzásra utal.

8 7 (3) Abban az esetben, ha a dohánytermék-kiskereskedelmet e törvény a dohánybolto n kívül is lehetővé teszi, úgy az ilyen üzletben a dohánytermékek értékesítését csak elkülönített helyen lehet folytatni. Ilyen esetben a 13. (1) a) és b) pontjaiban el őírtakat az elkülönített helyen kell jól láthatóan megjeleníteni. 2. cím A dohánytermék-kiskereskedelemre való jogosultság 14. (1) Dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet az Európai Unió területén székhellyel rendelkező egyéni vállalkozó, vagy olyan gazdasági társaság folytathat, amelyne k legalább egy teuiiészctes személy tagja korlátlan felel ősséggel tartozik a társasá g kötelezettségeiért. (2) A dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység folytatásához a dohányterméke k jövedéki ügyében hatáskörrel rendelkez ő illetékes hatóság (a továbbiakban: vámhatóság ) engedélye szükséges. (3) A vámhatóság az engedélyt annak adja ki, aki a jogszabályban meghatározot t feltételeknek megfelel és így a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység biztonságos. szakszer ű lebonyolításához szükséges személyi, tárgyi és gazdasági feltételekkel rendelkezik, továbbá a 10. -ban foglaltak kivételével az e törvény II. fejezetében írt nyilváno s koncessziós pályázaton át a kiíró nyertesnek nyilvánította. (4) Dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet 18 éven aluli személy nem folytathat. (5) Nem adható meg az engedély, ha a) a kérelem benyújtását megel őző 5 éven belül a kérelmezővel szemben az illetéke s hatóság jogerősen 1 millió forintot meghaladó vám- vagy adóbírságot, vagy 500 ezer forinto t meghaladó mértékű mulasztási bírságot szabott ki, b) a kérelem benyújtását megelőző 1 éven belül a kérelmez őnek 30 napon túli lejáratú köztartozása vagy adótartozása van, illetve ilyen köztartozása vagy adótartozása volt, c) a kérelmező a jogszabályban meghatározott feltételeknek nem felel meg. (6) A dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység folytatására vonatkozó engedél y kizárólag az engedélyben meghatározott jogosultra, az ott meghatározott id őtartamra, a z abban foglalt feltételekkel és az engedélyben meghatározott dohányboltra vagy iizletr e (elkülönített helyre) vonatkozik. Az engedély ha a törvény másként nem rendelkezik másra át nem ruházható. Ha az engedély jogosultja a dohánytermékek értékesítésére munkavállalót (megbízottat) alkalmaz, akkor biztosítania kell és felel azért, hogy a munkavállaló (megbízott) az engedélyben foglaltaknak megfelel ően jár el. (7) Az engedély jogosultja a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység köréb e tartozó, az engedély kiadásánál figyelembe vett tény, vagy körülmény változásáról a vámhatóságot tizenöt napon belül köteles értesíteni.

9 S (8) Ha a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet egyéni vállalkozó végzi, úg y annak örököse, erre irányuló igénye esetén feltéve, hogy a jogszabályban írt egyé b feltételeknek megfelel, és maga is egyéni vállalkozói tevékenységet folytat, illetve az err e irányuló kérelmét benyújtotta a koncessziós szerződésb ől ered ő jogok gyakorlására és kötelezettségek teljesítésére jogosulttá, illetve kötelezetté válik. Több örökös esetén tovább i feltétel, hogy az örökösök a jogok gyakorlásáról és a kötelezettségek teljesítéséről előzetes írásbeli megállapodást kössenek, és az állam felé a kötelezettségek teljesítésére egyetemlege s felel ősséget vállaljanak. A tevékenység folytatására vonatkozó igényt az egyéni vállalkoz ó halálát követő 30 napon belül be kell jelenteni a vámhatósághoz, mely esetben a koncesszió s szerz ő dés hatálya fennmarad. 15. (1) A dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság megszűnik, és új koncesszió s pályázatot kell kiírni : a) a koncessziós szerz ődés megszűnésével ; b) ha e törvény másként nem rendelkezik, az egyéni vállalkozó halálát követ ő 30 nap elteltével ; c) a betéti társaság, vagy közkereseti társaság jogutód nélküli megsz űnésével ; d) ha a koncessziós szerz ődés aláírása a pályázat nyertesének felróható okból a pályázat eredményhirdetését követ ő legkés őbb 90 napon belül nem történik meg ; e) ha a koncesszió jogosultja nem kezdi meg tevékenységét a koncessziós szerz ődé s aláírásától számított hat hónapon belül. (2) Ha a vámhatóság a dohánytermék-kiskereskedelmi engedélyt visszavonja, az csa k akkor szünteti meg a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultságot, ha a koncesszió jogosultj a a visszavonásról szóló határozat jogerőre emelkedését követő hat hónapon belül nem kap újabb vámhatósági engedélyt. 3. cím A dohánytermékek értékesítési módj a 16. (1) A dohánytermék-kiskereskedő a fogyasztó kérdésére köteles a dohányzá s ártalmairól az alapvet ő tényekre vonatkozó felvilágosítást adni. (2) A dohánytermék-kiskereskedő köteles a külön jogszabályban írt nyilvántartás - vezetési kötelezettségének eleget tenni. (3) A dohánytermék-kiskeresked ő a dohánytermék-nagykeresked őt ől, illetve bármely más személytől a dohánytermék részére történő értékesítése során, vagy a dohánytermékkiskereskedelmi tevékenységével összefüggésben közvetve, vagy közvetlenül ajándékot, árengedményt, kedvezményt, vagy egyéb más juttatást nem fogadhat el, ide nem értve a szokásos kereskedelmi án-és biztosítását a dohánytermék-kiskeresked ő részére.

10 9 (4) A dohánytermék-kiskeresked ő a dohánytermék-nagykeresked ővel kizárólago s értékesítési szerződést dohánytermék-nagykeresked ő termékeinek forgalmazására nem köthet és olyan helyzetet sem teremthet, amely a dohánytermék értékesítési helyén egye s dohánytermék-nagykereskedők termékeinek értékesítését a többi piaci szereplő rovására súlyosan hátrányosan lényeges mértékben el őnyben részesíti. A dohánytermék-kiskeresked ő köteles valamennyi általa forgalmazott dohánytermékb ől típusonként, márkajelzésenként, illetve ha ilyen van a márkajelzések minden alfajtája után legalább egyet-egyet a dohányboltban a pultvonal felett, illetve az elkülönített helyen belül a fogyasztók számára jól láthatóan a csomagolás előlapjával megjeleníteni. A dohány kiskereskedelmi egységben a dohánytermékeket láthatóan, a kiszolgáló pulttal egy magasságban kezd ődő területen, felfel é lehet elhelyezni. (5) A dohánytermék-nagykereskedő köteles a dohánytermék-kiskeresked ők számár a általános szerződési feltételeket biztosítani a dohánytermékek beszerzésére (megvásárlására), mely szerződéses feltételeket mindenkor hatályos állapotukban a vámhatóságnál eg y példányban letétbe kell helyezni. Az általános szerződési feltételek változását megel őző legalább 30 nappal a vámhatóságot írásban, az új egységes szerkezet ű általános szerz ődés i feltételek megküldésével értesíteni kell. Az általános szerződési feltételeknek a z ügyletkötéshez szükséges minden lényeges kérdésr ől rendelkezniük kell. (6) A dohánytermék-kiskereskedő köteles valamennyi általa forgalmazott dohánytermékből típusonként, márkajelzésenként, illetve ha ilyen van a márkajelzése k minden alfajtája után legalább egyet-egyet a dohányboltban a pultvonal felett, illetve az elkülönített helyen belül a fogyasztók számára jól láthatóan a csomagolás el őlapjával megjeleníteni. 4. cím A fiatalkorúak különös védelme 17. (1) A dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység folytatása során törekedni kell arra, hogy fiatalkorú dohánytermékhez ne juthasson. (2) Amennyiben annak gyanúja merül fel, hogy a dohányterméket fiatalkorú kívánj a megvásárolni, a dohánytermék-kiskeresked ő köteles a fogyasztót életkora hitelt érdeml ő igazolására felhívni. (3) Amennyiben a fogyasztó az életkorát a (2) bekezdésben foglaltak szerint ne m igazolja, vagy bebizonyosodik, hogy a fogyasztó fiatalkorú, részére dohánytermék ne m értékesíthető, és azonnal fel kell szólítani őt arra, hogy a dohánytermék értékesítési helyé t hagyja el. (4) Ameddig a (3) bekezdés rendelkezései szerint felszólított fogyasztó a dohánytermék értékesítési helyét nem hagyja el, a dohánytermék értékesítés nem folytatható még az arra jogosult fogyasztó részére sem.

11 1 0 A változa t T/5281/66. sz. ajánlás I. pontja alapján : (5) A dohánytermék-kiskereskedővel szemben az e -ban szabályozott rendelkezések be nem tartásáért a vámhatóság bírságot szabhat ki. B változat T/5281/64. sz. ajánlás 14. pontja alapján : (5) Abban az esetben, ha a (3) bekezdés rendelkezései szerint felhívott fogyasztó a felhívás ellenére nem hagyja el a dohánytermék értékesítésének helyét, a dohánytermék - kiskeresked ő a rendőrhatóság intézkedését kérheti. IV. fejezet A dohánytermék-kiskereskedelem felügyelete és ellen őrzése 18. (1) A vámhatóság a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a dohánytermék - kiskereskedelem hatósági felügyeletét látja el, tevékenységének célja a dohánytermék - kiskereskedelmi piac zavartalan és eredményes m űködésének, a fiatalkorúak védelmének, továbbá a dohánytermék-kiskereskedelemmel szembeni bizalom er ősítésének érdekében a dohánytermék-kiskereskedelmi piac folyamatos felügyelete. (2) Az 1. (2) bekezdése, a 12., a 13., a 16. (1) bekezdése, valamint a 17. a fogyasztóvédelemről szóló törvény alkalmazásában fogyasztóvédelmi rendelkezés. (3) A fogyasztóvédelmi hatóság a dohánytermék-kereskedelmi tevékenységge l összefüggő szabályok megsértése miatt hozott jogerős határozatát megküldi a vámhatóságnak. 19. (1) A vámhatóság dohánytermék-kiskereskedelmi ügyben az e törvényben meghatározott eltérésekkel a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általáno s szabályairól szóló évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) szerint jár el azzal, hogy újrafelvételi eljárásnak, valamint fizetési kedvezmény engedélyezésének nincs helye. A bírsá g végrehajtására az adózás rendjér ől szóló jogszabályok az irányadóak azzal, hogy fizetés i halasztásnak, részletfizetés engedélyezésének, valamint méltányosság alapján mérséklésnek, illetve elengedésnek nincs helye. (2) A vámhatóság dohánytermék-kiskereskedelemi ügyben hozott határozatai ellen a bírságot kiszabó határozat kivételével fellebbezésnek nincs helye. A dohánytermékkiskereskedelmi ügyben hozott határozat (végzés) ellen a bírságot kiszabó határoza t (végzés) kivételével benyújtott keresetlevélnek a végrehajtásra halasztó hatálya van. (3) A vámhatóság a kérelem elbírálásához el őírhatja a kérelem egyes adatainak részletezését, kiegészítését. Hiányosan benyújtott kérelem esetén, annak beérkezését ő l számított 15 napon belül a vámhatóság intézkedik a hiánypótlási felhívás kibocsátásáról.

12 (1) A vámhatóság a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység folytatásána k engedélyezése iránti kérelem elbírálásáról, a kérelemnek a vámhatósághoz történ t beérkezését ől számított 30 napon belül dönt. E törvény hatálya alá tartozó hatósági engedélyezési, ellenőrzési és bírságolási eljárások megindítása az ügyfél erről szóló értesítésének mell őzésével történik. A határozott időtartamra szóló engedély lejárati id őpontja el őtt ugyanarra a tevékenységre vonatkozó új engedélykérelem legkorábban az engedél y lejárata előtt 100 nappal nyújtható be. (2) A vámhatóság a törvényben felsorolt feladatai ellátása érdekében jogosult a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet folytató személyes adatainak kezelésére é s feldolgozására. 21. (1) A dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység engedélyezéséért, a vámhatóság által végzett egyes igazgatási szolgáltatások igénybevételéért igazgatási-szolgáltatási díjat kel l fizetni. (2) Az engedély iránti kérelemre indult eljárásokban az eljárás megszüntetése, vagy a kérelem elutasítása esetén az igazgatási-szolgáltatási díjat nem kell visszatéríteni. 22. (1) A vámhatóság vezetője és helyettesei, közeli hozzátartozói valamin t dohánytermék-kiskereskedelem tárgyában felügyeleti feladatkörében eljáró alkalmazotta i dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet nem végezhetnek. A változat T/5281/45. sz. ajánlás 54. pontja alapján : (2) Az (1) bekezdésben felsoroltak a vámhatóságnál fennálló foglalkoztatás i jogviszonyuk megsz űnését követ ő két évig dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet nem folytathatnak. B változa t T/5281/45. sz. ajánlás 55. pontja alapján : (2) Az (1) bekezdésben felsorolt személy a munkaviszonyának a vámhatóságná l történő megszűnését követő két évig dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet nem folytathat. 23. (1) A vámhatóság az e törvény hatálya alá tartozó tevékenységet folytató személyt a (2) bekezdésekben foglaltak szerinti esetekben az ott írt mértékű bírság megfizetésére kötelezi.

13 1 2 (2) A bírság összege a dohánytermék-kiskeresked ővel szemben 200 ezer forinttól 1 0 millió forintig terjedhet, fia a dohánytermék-kiskereskedő a) az engedélyben foglaltaktól eltér, vagy jelen törvény rendelkezéseit megsérti, b) az állammal szembeni kötelezettségét nem teljesíti, c) a számára el őírt nyilvántartási, könyvvezetési előírásoknak nem tesz eleget, vagy hamis adatot tüntet fel. (3) Ha valaki az e törvényben foglaltak ellenére koncessziós jogosultság vagy engedély nélkül folytat dohányáru üzletszer ű értékesítésére vonatkozó tevékenységet, úgy őt a vámhatóság 5 milliótól 500 millió forintig terjedő bírsággal sújthatja. (4) Nem lehet búságot kiszabni a mulasztásnak vagy a kötelezettségszegésnek a vámhatóság tudomására jutásától számított hat hónapon túl. (5) A bírság együttesen, illetve a 24. foglalt intézkedés mellett is kiszabható. 24. (1) A vámhatóság a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység folytatására vonatkozó engedélyt visszavonhatja, h a a) az engedély kiadása után merül fel olyan tény, adat vagy körülmény, amely miatt az engedélykérelem elutasításának lett volna helye ; h) a dohánytermék-kískeresked ő 1 éven belül legalább három különböz ő alkalommal a dohánytermék-kereskedelmi tevékenységgel összefüggő szabályokat megsértette, mel y jogsértés tényéről a vámhatóság vagy a fogyasztóvédelmi hatóság határozatot hozott ; c) a dohánytermék-kiskeresked ő a vámhatóság hatósági intézkedése ellenére a jogszabálysértő állapotot nem szünteti meg ; d) a dohánytermék-kiskeresked ő a vámhatóság felhívása ellenére sem közli a tevékenységével összefüggő adatokat; e) a dohánytermék-kiskereskedő a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet a z engedély kézhezvételét ől számított 90 napon belül nem kezdi meg, továbbá ha n tevékenységet engedély nélkül szünetelteti ; I) dohánytermék-kiskeresked ő az e törvény 16. -ában meghatározott, a tisztessége s piaci verseny körülményeit biztosító értékesítési követelményeket megszegi. (2) Amennyiben a dohánytermék-nagykeresked ő, illetve más személy közvetve, vag y közvetlenül e törvény által tiltott ajándékot, árengedményt vagy juttatást nyújt a dohánytermék-kiskereskedőnek, úgy az ajándékot, árengedményt, illetve juttatást nyújtót a vámhatóság a fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény (a továbbiakban: Fgytv.) 47/C. -ában meghatározott mérték ű bírsággal sújthatja.

14 1 3 V. fejezet Hatályba léptet ő és átmeneti rendelkezések 25. A változa t T/5281/45. sz. ajánlás 62. pontja alapján : (1) E törvény - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a kihirdetését követ ő 15. napon lép hatályba. (2)Az1.,a2.,a12.,a13.,a15-18.,a23.,a24. ésa január l- j én lép hatályba. (3) január 1-jéig dohánytermék-kískereskedelmi tevékenység az e törvénybe n meghatározott feltételek hiányában is folytatható. E bekezdés január 1-jén hatályát veszti. B változat T/5281/45. sz. ajánlás 63. pontja alapján : (1) E törvény - a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel január 1-én lé p hatályba. (2) E törvény 3. -a, 4. (2) bekezdése, ai, a 26. (1)-(2), és (6) bekezdése, valamint a 27. a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba. (3) E törvény 14. -a és ai július 1. napján lépnek hatályba azzal, hog y az e törvény alapján kiadott dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység folytatásár a vonatkozó engedély érvr,nyességének legkorábbi kezdőnapja január 1-e lehet. C" változa t T/5281/64. sz. ajánlás 18. pontja alapján: (1) E törvény - a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel január 1-én lép hatályba. (2) E törvény ai, a 26. (1)-(2) bekezdése, valamint a 27. a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba. (3) A 26. (5) és (6) bekezdése január 2-án lép hatályba. VI. fejezet Záró rendelkezések 26. (1) A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló év i XLVIII. törvény (a továbbiakban: Grtv.) 19. (4) bekezdésének helyébe a következ ő rendelkezés lép :

15 14 ;(4) Nem kell alkalmazni az (1) bekezdésben foglalt tilalma t a) a kizárólag a dohánytermék forgalmazóinak szóló szakmai célú reklámra, b) arra a sajtótermékre, amelyet nem az Európai Gazdasági Térségr ől szóló megállapodásban részes államok (a továbbiakban: az Európai Gazdasági Térség államai ) területén nyomtattak és adtak ki, és els ődlegesen nem az Európai Gazdasági Térsé g államainak területén való forgalmazásra állítottak el ő." (2) Hatályát veszti a Grty. 19. (5) és (6) bekezdése. (3) Hatályát veszti az Nvt. 2. (3) bekezdés a) pontja és 6. (6) bekezdése. (4) A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásána k egyes szabályairól szóló évi XL1I. törvény (a továbbiakban: Nvt.) 5. -a helyébe a következ ő rendelkezés lép : 5. (1) Dohánytermék-kiskereskedelemre irányuló tevékenység nem végezhet ő közoktatási intézményben, személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményben, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben, valamint egészségügyi intézményben. (2) Dohánytermék árumintaként nem forgalmazható. (3) Dohánytermék árusítása automatából nem megengedett. (4) E alkalmazásában dohánytermékek-kiskereskedelem alatt a fiatalkorúa k dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényben ekként meghatározott fogalmat kell érteni. (5) Az e törvényben írtaktól eltér ően a miniszter köteles a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultságra vonatkozó pályázatokat els ő alkalommal legkés őbb június L napjái g kiírni, és eredményeit legkés őbb augusztus 1. napjáig kihirdetni. 27. (1) Felhatalmazást kap a Kormány, hogy a dohányboltokban forgalomba hozható termékek, valamint dohánytermékek kiskereskedelmével közvetlenül összefüggő szolgáltatások körét rendeletben meghatározza. (2) Felhatalmazást kap a miniszter, hogy a) a dohányteiuiék-kiskereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos koncessziós eljárásr a vonatkozó, b) a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység biztonságos, szakszer ű lebonyolításához szükséges személyi, tárgyi és gazdasági feltételekre vonatkozó, c) a dohánytennék-kiskereskedő által vezetend ő nyilvántartásokra vonatkozó,

16 1 5 d) a vámhatóság által nyújtott szolgáltatások, az eljárások igénybevételéért fizetend ő díjak körét és mértékét, illetve a megfizetésének rendjével kapcsolato s részletes szabályokat jogszabályban határozza meg. VII. fejezet Az EurópaiUnió jogának való megfelelé s 28. Ez a törvény a belső piaci szolgáltatásokról szóló december 12-i 2006/123/EK. európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja. A törvény tervezetének Bejelentés az Európai Unió részére 29. a) a m űszaki szabványok és szabályok, valamint az információs társadalo m szolgáltatásaira vonatkozó szabályok terén információszolgáltatási eljárás megállapításáró l szóló - a 98/48/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvvel módosított június 22- i 98/34/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv cikke, b) a bels ő piaci. szolgáltatásokról szóló december 12-i 2006/123/EK európa i parlamenti és tanácsi iráayely 15. cikk (7) bekezdés e szerinti előzetes bejelentése megtörtént.

A pályázat kiírása és annak feltételei:

A pályázat kiírása és annak feltételei: Az Országgyűlés a 2012. szeptember 11-i ülésnapján fogadta el a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvényt A törvény célja: -

Részletesebben

2012. évi CXXXIV. törvény a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről**

2012. évi CXXXIV. törvény a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről** 2012. évi CXXXIV. törvény a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről** Az Országgyűlés elsősorban annak érdekében, hogy Magyarországon minél kevesebb fiatalkorú

Részletesebben

I. A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló évi CXXXIV. (a továbbiakban: Fdvtv.

I. A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló évi CXXXIV. (a továbbiakban: Fdvtv. I. A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. (a továbbiakban: Fdvtv. ) A jogszabály mai napon (2012.XII.16.) hatályos állapota Az Országgyűlés

Részletesebben

El őterjesztő : (a Kormány által az Európai Bizottsághoz egyeztetési eljárás céljából megküldött normaszöveg) ÍrGrr:án} 3iáC E S Z ó^ ) -

El őterjesztő : (a Kormány által az Európai Bizottsághoz egyeztetési eljárás céljából megküldött normaszöveg) ÍrGrr:án} 3iáC E S Z ó^ ) - ÍrGrr:án} 3iáC E S Z ó^ ) - A ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISEL Ő Érkezet:: 2012 S Q a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohányterméke k kiskereskedelmér ől szóló T/5281/68. számú egységes javaslat

Részletesebben

EGYSÉGES JAVASLA T. zárószavazásáho z

EGYSÉGES JAVASLA T. zárószavazásáho z air Ellenjegyezte :7) ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ OF t 1d1.éi Hivalala Tp(odcr.( ((fi 2013 51M 1 ó. EGYSÉGES JAVASLA T a dohányzással összefügg ő egyes törvények módosításáról szól ó T/10881. sz. törvényjavaslat

Részletesebben

Ll.~.,Je~r. Tisztelt Elnök Úr!

Ll.~.,Je~r. Tisztelt Elnök Úr! Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Ll.~.,Je~r 12 es C) 4 4 L~ ~k E2vséges javasla t Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! Az egyes házszabályi rendelkezésekr ől szóló

Részletesebben

2012. évi CXXXIV. törvény a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről 1

2012. évi CXXXIV. törvény a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről 1 2012. évi CXXXIV. törvény a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről 1 Az Országgyűlés elsősorban annak érdekében, hogy Magyarországon minél kevesebb fiatalkorú

Részletesebben

2012. évi CXXXIV. törvény. a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről

2012. évi CXXXIV. törvény. a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről A jogszabály (2014.I.13.) napon hatályos állapota 2012. évi CXXXIV. törvény a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről Az Országgyűlés - elsősorban annak érdekében,

Részletesebben

2015. évi törvény a dohánytermék-kereskedelem állami monopóliumának megszüntetésér ő l

2015. évi törvény a dohánytermék-kereskedelem állami monopóliumának megszüntetésér ő l ()j'szaggy: ; 1 )rom á 6-7 4 Érkezcr : 2015 MÁJ rt O4. 2015. évi törvény a dohánytermék-kereskedelem állami monopóliumának megszüntetésér ő l 1. (1) A magyar államnak a dohánytermék-kiskereskedelmi, illetve

Részletesebben

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye CompLex (http://www.complex.hu/) Jogtár (http://www.jogtar.hu/) Céginfo (http://www.complex.hu/ceginfo.php) Termékeink (http://www.complex.hu/termekek.php) Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható

Részletesebben

zárószavazás el őtti módosító javaslato t

zárószavazás el őtti módosító javaslato t ^ A`A ttonaánysza tn : (Jrszá, yáés Hivatala Étkezett 2012/FfUR 1 /9, I ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Zárószavazás előtti módosító javaslat Kövér László az Országgyűlés elnöke részére Helyben Tisztelt Elnök

Részletesebben

zlcexett ; 201,,2 NOV évi... törvény

zlcexett ; 201,,2 NOV évi... törvény é; T?ívatala. 19,(6 5 zlcexett ; 201,,2 NOV 16. ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Képviselői önálló indítvány 2012. évi... törvény A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohányterméke k kiskereskedelméről

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A DOHÁNYTERMÉK-KISKERESKEDELEMI TEVÉKENYSÉGET KIJELÖLÉS ÚTJÁN FOLYTATÓK RÉSZÉRE

TÁJÉKOZTATÓ A DOHÁNYTERMÉK-KISKERESKEDELEMI TEVÉKENYSÉGET KIJELÖLÉS ÚTJÁN FOLYTATÓK RÉSZÉRE TÁJÉKOZTATÓ A DOHÁNYTERMÉK-KISKERESKEDELEMI TEVÉKENYSÉGET KIJELÖLÉS ÚTJÁN FOLYTATÓK RÉSZÉRE 2014. január 23. Tisztelt Kijelöltek! Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy jelen általános tájékoztató célja a

Részletesebben

A Gazdasági bizottság jelentés e

A Gazdasági bizottság jelentés e Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága Érkezett: 2c 14 ; Q 2. Kijelölt bizottság A Gazdasági bizottság jelentés e a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló

Részletesebben

a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelmér ől

a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelmér ől 2015. évi....törvény 2015 JAN. 1 6 a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelmér ől Az Országgyűlés - annak érdekében, hogy Magyarországon minél kevesebb fiatalkorú

Részletesebben

2011. évi... törvény. a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelmér ő l

2011. évi... törvény. a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelmér ő l Érkezett : 2011 'DEC 1 3. ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Képvisel ői önálló indítvány 2011. évi.... törvény a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelmér ő l Az Országgyűlés

Részletesebben

Tisztelt Koncesszió Jogosult és Gyakorló!

Tisztelt Koncesszió Jogosult és Gyakorló! Tisztelt Koncesszió Jogosult és Gyakorló! Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: ND Nonprofit Zrt.) mindig is kiemelt figyelmet fordított a Nemzeti

Részletesebben

T/2080. számú. törvényjavaslat

T/2080. számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/2080. számú törvényjavaslat a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény módosításáról Előadó: Dr. Seszták

Részletesebben

2. cím Értelmező rendelkezések

2. cím Értelmező rendelkezések A jogszabály 2017.07.06. napon hatályos állapota 2012. évi CXXXIV. törvény a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről Az Országgyűlés - elsősorban annak érdekében,

Részletesebben

T/6768/18. szám. Az Országgyűlés. Alkotmányügyi, igazságügy i és ügyrendi bizottságána k. ajánlás a

T/6768/18. szám. Az Országgyűlés. Alkotmányügyi, igazságügy i és ügyrendi bizottságána k. ajánlás a T/6768/18. szám ORSZÁCG Y 1J lyé 7 _ 1 Tr l. Érkezett: 2008 DEC 1 5. Az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügy i és ügyrendi bizottságána k ajánlás a a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya A jogszabály 2016.05.18. napon hatályos állapota. 244/2013. (VI. 30.) Korm. rendelet a dohánytermék-kiskereskedők által vezetendő nyilvántartásokról, valamint a dohányboltban forgalmazott egyes termékekre

Részletesebben

Dohánytermék forgalmazás fogyasztóvédelemi szemszögből

Dohánytermék forgalmazás fogyasztóvédelemi szemszögből Dohánytermék forgalmazás fogyasztóvédelemi szemszögből (A fiatalkorúak különös védelmére vonatkozó szabályok, a rendelkezések betartásának ellenőrzése) Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal 2015. Május

Részletesebben

2012. évi CXXXIV. törvény a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről 1

2012. évi CXXXIV. törvény a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről 1 Jelen szövegállapot hatálya: 2017. január 1. - 2017. március 31. 2012. évi CXXXIV. törvény a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről 1 Az Országgyűlés - elsősorban

Részletesebben

Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottság a. A Törvényalkotási bizottság összegző jelentése. Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére

Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottság a. A Törvényalkotási bizottság összegző jelentése. Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére É, á. : 20 1.4 DEC 1 2 Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottság a A Törvényalkotási bizottság összegző jelentése a dohánytermék-kiskereskedelem integrált ellátásához szükséges egyes törvények módosításáról

Részletesebben

(^ O. Érkezett: 2015 NOV 3 0. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javasla t. Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére

(^ O. Érkezett: 2015 NOV 3 0. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javasla t. Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére irumanyszóm- 71 Sti $ C. (^ O Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Érkezett: 2015 NOV 3 0. Egységes javasla t Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! Az egyes házszabályi

Részletesebben

Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.02.) Kt. számú R E N D E L E T E. A helyi iparűzési adóról

Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.02.) Kt. számú R E N D E L E T E. A helyi iparűzési adóról 1 Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.02.) Kt. számú R E N D E L E T E A helyi iparűzési adóról Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testülete a a Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

A dohánytermékek kiskereskedelmét érintő aktualitások 2015. május

A dohánytermékek kiskereskedelmét érintő aktualitások 2015. május A dohánytermékek kiskereskedelmét érintő aktualitások 2015. május Szabó József pénzügyőr százados osztályvezető Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatala Jövedéki Főosztály Az előadás felépítés 1. Dohánybolt

Részletesebben

2013. évi... törvény

2013. évi... törvény ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Ce13 APR 2 5, Képviselői önálló indítvány 2013. évi... törvény a dohányzással összefügg ő egyes törvények módosításáró l 1. A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a

Részletesebben

A Fenntartható fejl ődés bizottsága jelentése

A Fenntartható fejl ődés bizottsága jelentése Az Országgy űlés Fenntartható fejlődés bizottsága Kapcsolódó bizottság A Fenntartható fejl ődés bizottsága jelentése az épített környezet alakításáról és védelmér ől szóló 1997. évi LxXVIII. törvénynek

Részletesebben

k xk tt : 2011 GKT 2 C. Tisztelt Elnök Úr! módosító javaslato t

k xk tt : 2011 GKT 2 C. Tisztelt Elnök Úr! módosító javaslato t ORSZÁGGY ŰLÉSI KÉPVISELŐ Módosító javaslat Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Helyben k xk tt : 2011 GKT 2 C. Tisztelt Elnök Úr! Az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények

Részletesebben

Tájékoztatás a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény változásáról

Tájékoztatás a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény változásáról Tájékoztatás a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény változásáról Tisztelt Koncesszió Jogosult, Koncessziót Gyakorló! Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Jelen szövegállapot hatálya: 2017. január 5. - 2017. március 31. 406/2016. (XII. 10.) Korm. rendelet a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet folytatók nyilvántartás-vezetési és adatszolgáltatási kötelezettségéről,

Részletesebben

SZABÁLYZAT A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL

SZABÁLYZAT A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL SZABÁLYZAT A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL Hatályos: 2012. január 01. A szabályzattal az intézmény saját hatáskörében figyelembe véve a vonatkozó jogszabályi előírásokat az 1999. évi XLII. törvényt, valamint

Részletesebben

20;2 2 6, Bizottsági módosító javaslat. Kövér László úr az Országgyűlés elnöke részér e. Helyben. Tisztelt Elnök Úr!

20;2 2 6, Bizottsági módosító javaslat. Kövér László úr az Országgyűlés elnöke részér e. Helyben. Tisztelt Elnök Úr! Az Országgyűlé s Gazdasági és informatikai bizottsága. 11-4k /1 (0(24 20;2 2 6, Bizottsági módosító javaslat Kövér László úr az Országgyűlés elnöke részér e Helyben Tisztelt Elnök Úr! Az egyes házszabályi

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések

1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2015.(V.26.) sz. rendelete a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről Budapest Főváros IX. kerület Ferencvárosi

Részletesebben

Iromány száma : T/12899/ A 3 Benyújtás dátuma: december., Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Érkezctr 201E DEC v 2.

Iromány száma : T/12899/ A 3 Benyújtás dátuma: december., Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Érkezctr 201E DEC v 2. Iromány száma : T/12899/ A 3 Benyújtás dátuma: 2016. december., Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága r\- SI, GG Y 1JL k ;:, Érkezctr 201E DEC v 2. Címzett: Kövér László, az Országgy űlés elnöke Tárgy

Részletesebben

Országgyűlés Hivatal a Irományszám : -'~ 14 p O n0 9g/ Érkezett -

Országgyűlés Hivatal a Irományszám : -'~ 14 p O n0 9g/ Érkezett - Az Országgyűlés Népjóléti bizottsága Országgyűlés Hivatal a Irományszám : -'~ 14 p O n0 9g/ Érkezett - 2016 ÁPR 2 0. Kijelölt bizottság fit +»í,t"~iú.k`~ r~, A Napjóléti bizottság jelentésé egyes egészségügyet

Részletesebben

1# +atala 2010OKT évi... törvény. a nyugdíjpénztár-választás szabadságáró l

1# +atala 2010OKT évi... törvény. a nyugdíjpénztár-választás szabadságáró l 1# +atala ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Érkoett : 2010OKT22 Képvisel ői önálló indítvány 2010. évi... törvény a nyugdíjpénztár-választás szabadságáró l 1. A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra

Részletesebben

A nemzeti dohányboltokra vonatkozó, fogyasztóvédelmi hatáskörbe tartozó szabályok, és azok betartásának ellenőrzése

A nemzeti dohányboltokra vonatkozó, fogyasztóvédelmi hatáskörbe tartozó szabályok, és azok betartásának ellenőrzése A nemzeti dohányboltokra vonatkozó, fogyasztóvédelmi hatáskörbe tartozó szabályok, és azok betartásának ellenőrzése dr. Kassai Barbara 2015. Szeptember 16-17. Áttekintés Bevezetés, jogszabályi háttér A

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL A határozat jogerős: 2016. december 13. Iktatószám: 14456-2/2016. Tárgy: Huszár Viktor Ikrény, Ószhely puszta Hulladékgazdálkodási kötelezés Ügyintéző: dr. Kuller

Részletesebben

Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete

Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete Rákóczifalva Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről Rákóczifalva Város Önkormányzatának

Részletesebben

KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS GIMNÁZIUM ÉS EGÉSZSÉGÜGYI SZAKKÖZÉPISKOLA BELSŐ SZABÁLYZAT A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL 2013.

KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS GIMNÁZIUM ÉS EGÉSZSÉGÜGYI SZAKKÖZÉPISKOLA BELSŐ SZABÁLYZAT A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL 2013. KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS GIMNÁZIUM ÉS EGÉSZSÉGÜGYI SZAKKÖZÉPISKOLA BELSŐ SZABÁLYZAT A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL 2013. Készítette: Juhászné Zsadányi Erzsébet igazgató Hatálybalépés ideje: 2013. szeptember

Részletesebben

Zsámbék Város Képviselő-testületének 22/2008. (VII.01.) számú R E N D E L E T E

Zsámbék Város Képviselő-testületének 22/2008. (VII.01.) számú R E N D E L E T E Zsámbék Város Képviselő-testületének 22/2008. (VII.01.) számú R E N D E L E T E Zsámbék Város közigazgatási területén működő üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről Zsámbék Város Képviselő-testülete

Részletesebben

181/2013. (VI. 7.) Korm. rendelet a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységhez kapcsolódó engedélyezési eljárás egyes szabályairól

181/2013. (VI. 7.) Korm. rendelet a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységhez kapcsolódó engedélyezési eljárás egyes szabályairól 181/2013. (VI. 7.) Korm. rendelet a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységhez kapcsolódó engedélyezési eljárás egyes szabályairól A Kormány a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek

Részletesebben

1.1. PÁ' ulyás Gergely elnök. Országgy űlés Hivatal a Irományszám: T ( g3 Érkezett: Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javasla t

1.1. PÁ' ulyás Gergely elnök. Országgy űlés Hivatal a Irományszám: T ( g3 Érkezett: Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. Egységes javasla t Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Országgy űlés Hivatal a Irományszám: T ( g3 Érkezett: 20161 ÁPR. 2 5 t Egységes javasla t Kövér László úr, az Országgyűlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! Az

Részletesebben

I 1' 2 11 '1. Tisztelt Elnök Úr!

I 1' 2 11 '1. Tisztelt Elnök Úr! I 1' 2 11 '1 2.08 1 Az Országgyűlés 1. 1 Törvényalkotási bizottsága Egységes javaslat Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére Tisztelt Elnök Úr! Az egyes házszabályi rendelkezésekr ől szóló 10/2014.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ KIJELÖLÉS ÚTJÁN FOLYTATOTT DOHÁNY-KISKEREKEDELMI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁHOZ JANUÁR 1.

TÁJÉKOZTATÓ KIJELÖLÉS ÚTJÁN FOLYTATOTT DOHÁNY-KISKEREKEDELMI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁHOZ JANUÁR 1. TÁJÉKOZTATÓ KIJELÖLÉS ÚTJÁN FOLYTATOTT DOHÁNY-KISKEREKEDELMI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁHOZ 2017. JANUÁR 1. Köszöntő Tisztelt Kijelöltek! Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy jelen általános tájékoztató célja

Részletesebben

2013. évi... törvény

2013. évi... törvény t.jr,rád=y I :! l~ : t,ala Inrm yszáfn : / Áfl'14 5 Érkezett : 2013 JUN 0 7. 2013. évi... törvény a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény módosításáró l 1. (1) A kereskedelemről szóló 2005. évi

Részletesebben

Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2005.(XI.01.) rendelete a gyermekek támogatásáról. I.FEJEZET Általános rendelkezések

Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2005.(XI.01.) rendelete a gyermekek támogatásáról. I.FEJEZET Általános rendelkezések Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2005.(XI.01.) rendelete a gyermekek támogatásáról Dunapataj Nagyközség Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

Részletesebben

Celldömölk Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 2/2019 (II.14.) önkormányzati rendelete

Celldömölk Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 2/2019 (II.14.) önkormányzati rendelete Celldömölk Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019 (II.14.) önkormányzati rendelete az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről Celldömölk

Részletesebben

EGYÉNI VÁLLALKOZÁS. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS ÍGY JÁR JÓL:

EGYÉNI VÁLLALKOZÁS. EGYÉNI VÁLLALKOZÁS ÍGY JÁR JÓL: EGYÉNI VÁLLALKOZÁS EGYÉNI VÁLLALKOZÁS Az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységéből eredő kötelezettségeiért teljes vagyonával felel. Több tevékenységet folytathat, tevékenységét több telephelyen,

Részletesebben

Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2015. (VII. 31.) önkormányzati rendelete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról (egységes szerkezetben a 45/2015. (XII. 18.) a 30/2017. (XII.

Részletesebben

T/9863. számú. törvényjavaslat

T/9863. számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/9863. számú törvényjavaslat a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény, valamint a jövedéki adóról és

Részletesebben

Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység folytatásának kérelme

Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység folytatásának kérelme Bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység folytatásának kérelme Eljáró hatóság: Tiszaföldvár Város Önkormányzatának Jegyzője Ügyintézés helye: Igazgatási Osztály földszint 7-8 számú iroda Ügyintéző: Gál

Részletesebben

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről

354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet. a munkabiztonsági szakértői tevékenységről 354/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet a munkabiztonsági szakértői tevékenységről A Kormány a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 88. (2) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az

Részletesebben

Iromány száma: T/6576. Benyújtás dátuma: :14. Parlex azonosító: ZWZBNM0L0001

Iromány száma: T/6576. Benyújtás dátuma: :14. Parlex azonosító: ZWZBNM0L0001 Iromány száma: T/6576. Benyújtás dátuma: 2019-06-20 17:14 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: ZWZBNM0L0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

b.) az a.) pontban nem említett kereskedelmi tevékenységek esetében a kereskedelmi tevékenység helye szerinti települési önkormányzat jegyzője.

b.) az a.) pontban nem említett kereskedelmi tevékenységek esetében a kereskedelmi tevékenység helye szerinti települési önkormányzat jegyzője. V. Kereskedelmi igazgatás 1.1. Bejelentés köteles kereskedelmi tevékenység bejelentése A kereskedelmi hatóság és a szolgáltatás felügyeletét ellátó hatóság (a nemesfémből készült ékszekerek, díszműáruk

Részletesebben

Zsámbék Város Képviselő-testületének. 30/2011. (XII.16.) számú önkormányzati R E N D E L E T E. a telekadóról

Zsámbék Város Képviselő-testületének. 30/2011. (XII.16.) számú önkormányzati R E N D E L E T E. a telekadóról Zsámbék Város Képviselő-testületének 30/2011. (XII.16.) számú önkormányzati R E N D E L E T E a telekadóról A Helyi adókról szóló (továbbiakban: Htv.) többször módosított 1990. évi C. törvény 1.. (1) bekezdése,

Részletesebben

A NYÍRBOGDÁNYI KAZINCZY FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA, ÓVODA ÉS AMI OKTATÁSI NEVELÉSI INTÉZMÉNY SZABÁLYZATA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL

A NYÍRBOGDÁNYI KAZINCZY FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA, ÓVODA ÉS AMI OKTATÁSI NEVELÉSI INTÉZMÉNY SZABÁLYZATA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL A NYÍRBOGDÁNYI KAZINCZY FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA, ÓVODA ÉS AMI OKTATÁSI NEVELÉSI INTÉZMÉNY SZABÁLYZATA A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL Hatályba lépés ideje: 2012. március 02. A szabályzattal az intézmény saját

Részletesebben

Nyilvántartás a évben beérkező és elutasított közérdekű adatigénylésre vonatkozó kérelmekről

Nyilvántartás a évben beérkező és elutasított közérdekű adatigénylésre vonatkozó kérelmekről Nyilvántartás a 2014. évben beérkező és elutasított közérdekű adatigénylésre vonatkozó kérelmekről Sorszám 1. 2. 3. Közérdekű adatigénylésre vonatkozó kérelem tárgya A 025085 egyedi azonosítójú pályázattal

Részletesebben

20/2016.(V.31.) önkormányzati rendelete. a gyermekvédelem helyi rendszeréről

20/2016.(V.31.) önkormányzati rendelete. a gyermekvédelem helyi rendszeréről Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testületének 20/2016.(V.31.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete. a magánszemélyek kommunális adójáról

Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete. a magánszemélyek kommunális adójáról Lepsény Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete 19/2003. /XII.30./ számú R e n d e l e t e a magánszemélyek kommunális adójáról ( egységes szerkezetben a módosítására kiadott 11/2007.(XII.15.) számú

Részletesebben

Budapest, november 3. Tisztelettel :

Budapest, november 3. Tisztelettel : Benyújtás dátuma: 2016. november 1 Az Országgy űlé s Törvényalkotási bizottsága Országgy űlés Hivatala Irományszám : 42.344 Érkezett : 2016 NOV O 7. Címzett : Kövér László, az Országgy űlés elnöke Tárgy

Részletesebben

T/10238/14. Az Országgyűlé s. Alkotmányügyi, igazságügy i és ügyrendi bizottságának. ajánlás a

T/10238/14. Az Országgyűlé s. Alkotmányügyi, igazságügy i és ügyrendi bizottságának. ajánlás a ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA T/10238/14. Érkezett : 2013 ÁPR 0 O. Az Országgyűlé s Alkotmányügyi, igazságügy i és ügyrendi bizottságának ajánlás a az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolato s nemzetközi közigazgatási

Részletesebben

DOHÁNY-KISKEREKEDELMI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁHOZ JANUÁR 1.

DOHÁNY-KISKEREKEDELMI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁHOZ JANUÁR 1. TÁJÉKOZTATÓ KIJELÖLÉS ÚTJÁN FOLYTATOTT DOHÁNY-KISKEREKEDELMI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁHOZ 2017. JANUÁR 1. Köszöntő Tisztelt Kijelöltek! Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy jelen általános tájékoztató célja

Részletesebben

FARKASLYUK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 12/2015 (XI.23.) önkormányzati rendelete. a helyi iparűzési adóról

FARKASLYUK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 12/2015 (XI.23.) önkormányzati rendelete. a helyi iparűzési adóról FARKASLYUK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT 12/2015 (XI.23.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról Farkaslyuk Község Önkormányzata Képviselő-Testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott

Részletesebben

Véleményezési határidő: 2013. 02. 26. 16.00 óra Véleményezési cím: ifjusag@ujpest.hu

Véleményezési határidő: 2013. 02. 26. 16.00 óra Véleményezési cím: ifjusag@ujpest.hu Véleményezési határidő: 2013. 02. 26. 16.00 óra Véleményezési cím: ifjusag@ujpest.hu Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata Képviselő-testületének /2013. (...) önkormányzati rendelete az újpesti

Részletesebben

Rákóczifalva Nagyközség Képviselő-testületének 19/2007.(VII. 25.) a 23/2007.(XI.28.) a 11/2008.(VI.27.) a 3/2009.(II. 13.) a 15/2009.(IX.04.

Rákóczifalva Nagyközség Képviselő-testületének 19/2007.(VII. 25.) a 23/2007.(XI.28.) a 11/2008.(VI.27.) a 3/2009.(II. 13.) a 15/2009.(IX.04. Rákóczifalva Nagyközség Képviselő-testületének 19/2007.(VII. 25.) a 23/2007.(XI.28.) a 11/2008.(VI.27.) a 3/2009.(II. 13.) a 15/2009.(IX.04.) a 17/2009.(XI.27.) a 4/2010.(II. 12.) a 5/2011. (IV. 1.) a

Részletesebben

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2010. (.) FVM rendelete. 1. Értelmező rendelkezések

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2010. (.) FVM rendelete. 1. Értelmező rendelkezések A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter /2010. (.) FVM rendelete az erdőgazdálkodás szakszerűségének biztosítása érdekében végzett erdészeti szakirányítási tevékenységhez nyújtott csekély összegű

Részletesebben

AZ EMBERI ERÕFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA HIVATALOS LAPJA

AZ EMBERI ERÕFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA HIVATALOS LAPJA LXII. ÉVFOLYAM 18. SZÁM 6129 6376. OLDAL 2012. október 25. AZ EMBERI ERÕFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA HIVATALOS LAPJA TARTALOM ÁRA: 2310 FT I. RÉSZ Személyi rész II. RÉSZ Törvények, országgyûlési határozatok,

Részletesebben

T/10979/17. Az Országgy űlé s. a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról szóló T/10979. sz. törvényjavaslat.

T/10979/17. Az Országgy űlé s. a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról szóló T/10979. sz. törvényjavaslat. ORSZÁGGVÜLÉS I1IVATAL.t- T/10979/17. Érkezett : 2009 NOV 4 8. Az Országgy űlé s Oktatási és tudományos bizottságának Önkormányzati és területfejlesztés i bizottságának kiegészít ő ajánlás a a közoktatásról

Részletesebben

Prs ggyulés Hivatal a

Prs ggyulés Hivatal a ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Prs ggyulés Hivatal a tí, Yiyti. an : '96`311,,211 Módosító javasla t Dr. Szili Katalin az Országgyűlés Elnöke részér e kétastts 2009 MÁJ 1 8. Helyben Tisztelt Elnök Asszony! A

Részletesebben

III./ A Szoc. tv.-be bevezetésre került a szociális bírság. Erre vonatkozó rendelkezések az SZmr.-ben is megjelennek:

III./ A Szoc. tv.-be bevezetésre került a szociális bírság. Erre vonatkozó rendelkezések az SZmr.-ben is megjelennek: A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és falugondnoki szolgálat működésének engedélyezéséről, továbbá a szociális vállalkozás engedélyezéséről szóló 188/1999 (XII. 16.) Korm. Rendeletet (továbbiakban:

Részletesebben

NYILVÁNOS KONCESSZIÓS PÁLYÁZATI KIÍRÁS DOHÁNYTERMÉK KISKERESKEDELMI JOGOSULTSÁG ÁTENGEDÉSÉRE

NYILVÁNOS KONCESSZIÓS PÁLYÁZATI KIÍRÁS DOHÁNYTERMÉK KISKERESKEDELMI JOGOSULTSÁG ÁTENGEDÉSÉRE NYILVÁNOS KONCESSZIÓS PÁLYÁZATI KIÍRÁS DOHÁNYTERMÉK KISKERESKEDELMI JOGOSULTSÁG ÁTENGEDÉSÉRE MAGYARORSZÁG NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KONCESSZIÓS PÁLYÁZATI KIÍRÁSA DOHÁNYTERMÉK KISKERESKEDELEMI JOGOSULTSÁG

Részletesebben

Lőrinci Város Önkormányzata Képviselőtestületének. 8/2006. (V. 25.) önkormányzati RENDELETE. A gyermekek védelméről. Rendelet-módosítási javaslat

Lőrinci Város Önkormányzata Képviselőtestületének. 8/2006. (V. 25.) önkormányzati RENDELETE. A gyermekek védelméről. Rendelet-módosítási javaslat Jelenlegi szabályozás Lőrinci Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2006. (V. 25.) önkormányzati RENDELETE A gyermekek védelméről Lőrinci Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban:

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk. Rendelet tárgykódja:

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk. Rendelet tárgykódja: Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 16/2008.(XII.16.) Rendelet típusa: Módosító Rendelet címe: A helyi iparűzési adóról Módosított rendelet azonosítója:

Részletesebben

Kozármisleny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005.(IX.13. ) Ök. számú rendelete

Kozármisleny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005.(IX.13. ) Ök. számú rendelete Kozármisleny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005.(IX.13. ) Ök. számú rendelete a szociális igazgatásról és ellátásról, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 12/2003.

Részletesebben

2016. évi... törvén y a kistelepülések polgármestereinek javadalmazásával kapcsolatos egyes törvénye k módosításáró l

2016. évi... törvén y a kistelepülések polgármestereinek javadalmazásával kapcsolatos egyes törvénye k módosításáró l Országgy űlés Hivatala irományszám : 14/1 p,23 Érkezett : 2016 JÚN Q6. 2016. évi... törvén y a kistelepülések polgármestereinek javadalmazásával kapcsolatos egyes törvénye k módosításáró l 1. Magyarország

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések

1. A rendelet hatálya. 2. Értelmező rendelkezések Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2017. (V.30.) önkormányzati rendelete a vendéglátó üzletek éjszakai nyitvatartásának rendjéről Budapest Főváros IX. kerület

Részletesebben

forgalomból történő kivonását rendelem el.

forgalomból történő kivonását rendelem el. Iktatószám: Tárgy: BA/001/00754-0003/2016 Elsőfokú bírságot és kötelezést kiszabó határozat A fogyasztóvédelmi, illetve piacfelügyeleti hatáskörben eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal a QX-IMPEX Kft.

Részletesebben

NYILVÁNOS KONCESSZIÓS PÁLYÁZATI KIÍRÁS DOHÁNYTERMÉK KISKERESKEDELMI JOGOSULTSÁG ÁTENGEDÉSÉRE

NYILVÁNOS KONCESSZIÓS PÁLYÁZATI KIÍRÁS DOHÁNYTERMÉK KISKERESKEDELMI JOGOSULTSÁG ÁTENGEDÉSÉRE NYILVÁNOS KONCESSZIÓS PÁLYÁZATI KIÍRÁS DOHÁNYTERMÉK KISKERESKEDELMI JOGOSULTSÁG ÁTENGEDÉSÉRE MAGYARORSZÁG NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KONCESSZIÓS PÁLYÁZATI KIÍRÁSA DOHÁNYTERMÉK KISKERESKEDELEMI JOGOSULTSÁG

Részletesebben

A nappali ellátás igénybevételének módja

A nappali ellátás igénybevételének módja Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14 / 2018. (VI.1.) önkormányzati rendelete A Reménysugár Fogyatékosok Napközi Otthonában igénybe vehető nappali ellátásról és azok térítési díjáról Dabas

Részletesebben

Az Országgyűlés. egyes törvényeknek a rezsicsökkentés végrehajtásához szükséges módosításáró l szóló T/ számú törvényjavaslat.

Az Országgyűlés. egyes törvényeknek a rezsicsökkentés végrehajtásához szükséges módosításáró l szóló T/ számú törvényjavaslat. T/12491/11. ORSZÁGGY(iLLS HIVATAL A Érkezett : 2013 OKT 10. Az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának Fogyasztóvédelm i bizottságána k kiegészít ő ajánlás a egyes törvényeknek a rezsicsökkentés

Részletesebben

I. rész. Általános rendelkezések A rendelet célja. 1. A rendelet célja, hatálya

I. rész. Általános rendelkezések A rendelet célja. 1. A rendelet célja, hatálya Karancsalja község Önkormányzata Képviselő testületének 11/2013. (VIII.27.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról Karancsalja község Önkormányzatának

Részletesebben

Tiszakürt Község Önkormányzat Képviselő testületének 16/2013 (XII.06.) önkormányzati rendelete a vendéglátó üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről

Tiszakürt Község Önkormányzat Képviselő testületének 16/2013 (XII.06.) önkormányzati rendelete a vendéglátó üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről Tiszakürt Község Önkormányzat Képviselő testületének 16/2013 (XII.06.) önkormányzati rendelete a vendéglátó üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről Tiszakürt Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a

Részletesebben

Országgy űlés Hivatala Irományszám : Érkezett : 2016 JÚN 06.

Országgy űlés Hivatala Irományszám : Érkezett : 2016 JÚN 06. Országgy űlés Hivatala Irományszám : I(,o 39 01 Aj, Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Érkezett : 2016 JÚN 06. Egységes javasla t Kövér László úr, az Országgy űlés elnöke részére Tisztelt Elnök

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület szeptember 4-én tartandó ülésére.

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület szeptember 4-én tartandó ülésére. Izsák Város Polgármesterétől E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület 2018. szeptember 4-én tartandó ülésére. Tárgy: A települési támogatásokról és szociális ellátásokról szóló rendelet módosításához.

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI A határozat jogerős: 2016-04-01 GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI Iktatószám: 4004-2/2016. Tárgy: Ügyintéző: Dr. Kuller Gábor / Hajdu Judit Mellékletek: - Telefon: +36 (96) 524-000 Hiv. szám: - Almásfüzitői Iparfejlesztő

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet 78/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó részletes szabályokról 2005. november 1-jétől hatályos szöveg A védjegyek és a földrajzi

Részletesebben

Budapest, december

Budapest, december Ellenj egyezte : ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ ORSZÁGGYÜLÉS HIVATALA Érkezett : 2009 DEC 1 6. T/11332/6. szám ú EGYSÉGES JAVASLAT A polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. évi törvény módosításáról szóló

Részletesebben

113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről

113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről 113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről Az egészségügyi ellátási kötelezettségről és a területi finanszírozási normatívákról szóló 1996.

Részletesebben

GYÖNGYÖSTARJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 14/2004. (V. 1.) RENDELETE A HELYI IPARŰZÉSI ADÓRÓL (EGYSÉGES SZERKEZETBEN)

GYÖNGYÖSTARJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 14/2004. (V. 1.) RENDELETE A HELYI IPARŰZÉSI ADÓRÓL (EGYSÉGES SZERKEZETBEN) GYÖNGYÖSTARJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 14/2004. (V. 1.) RENDELETE A HELYI IPARŰZÉSI ADÓRÓL Egységes szerkezetben: 2010. december 13. A 2011. január 1-jétől hatályos szöveg. 2 GYÖNGYÖSTARJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK

Részletesebben

lrornányszám :TI C g 42 1 8 Érkezett: 2015 NOV 1 O. Tisztelt Elnök Úr!

lrornányszám :TI C g 42 1 8 Érkezett: 2015 NOV 1 O. Tisztelt Elnök Úr! uiés Hivatala Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága lrornányszám :TI C g 42 1 8 Érkezett: 2015 NOV 1 O. Részletes vitát lezáró bizottsági módosító javasla t benyújtás a Kövér László úr, az Országgy űlés

Részletesebben

BELSŐ SZABÁLYZAT A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL

BELSŐ SZABÁLYZAT A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL BELSŐ SZABÁLYZAT A NEMDOHÁNYZÓK VÉDELMÉRŐL KEM-i Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola Hatályba lépés ideje: 2012. január 30. A szabályzattal az intézmény saját hatáskörében figyelembe

Részletesebben

I 5 c0/5-3. i oínafiy : zarr. Érkezett : 2Q11 NOV 3 0. Tisztelt Elnök Úr!

I 5 c0/5-3. i oínafiy : zarr. Érkezett : 2Q11 NOV 3 0. Tisztelt Elnök Úr! dl& ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Kövér László az Országgyűlés elnöke részére Helyben i oínafiy : zarr I 5 c0/5-3 Érkezett : 2Q11 NOV 3 0. Módosító javaslat Tisztelt Elnök Úr! A Házszabály 94. -ának (1) bekezdése,

Részletesebben

Érkezett 2012 APR 16. 2012. évi... törvény a nem átlátható cégek állami finanszírozásának teljes tilalmáró l

Érkezett 2012 APR 16. 2012. évi... törvény a nem átlátható cégek állami finanszírozásának teljes tilalmáró l LA, :,-.dggyú'i,,s Hivatal a?rarttányrs if :1 \( o- N- Érkezett 2012 APR 16. 2012. évi... törvény a nem átlátható cégek állami finanszírozásának teljes tilalmáró l Az Országgyűlés a közpénzekkel való átlátható

Részletesebben

2015. évi... törvény. egyes törvényeknek a jövedéki biztosíték mértékévei összefügg ő módosításáró l

2015. évi... törvény. egyes törvényeknek a jövedéki biztosíték mértékévei összefügg ő módosításáró l 4, k :~B RS ~!Ai~.e Q Cs mányvz{ -~' {.~O`~V ^ / 2015. évi... törvény Képvisel ői önálló indítvány egyes törvényeknek a jövedéki biztosíték mértékévei összefügg ő módosításáró l (1) A jövedéki adóról és

Részletesebben

részben önállóan, részben más hazai és nemzetközi szervezetekkel közösen részt vegyen )

részben önállóan, részben más hazai és nemzetközi szervezetekkel közösen részt vegyen ) Országgyűlés Hivatala Irományszám : AQ1-2..,t Érkezett : 2016 máj 1 7. 2016. évi... törvény a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló 2001. évi XX. Hírvény módosításáról (1) A Magyar Fejlesztési

Részletesebben

BŐCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 1/2017. (I.16.) önkormányzati rendelete A SZOCIÁLIS CÉLÚ TŰZIFA TÁMOGATÁSI ELLÁTÁS HELYI SZABÁLYAIRÓL

BŐCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 1/2017. (I.16.) önkormányzati rendelete A SZOCIÁLIS CÉLÚ TŰZIFA TÁMOGATÁSI ELLÁTÁS HELYI SZABÁLYAIRÓL BŐCS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 1/2017. (I.16.) önkormányzati rendelete A SZOCIÁLIS CÉLÚ TŰZIFA TÁMOGATÁSI ELLÁTÁS HELYI SZABÁLYAIRÓL Bőcs Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény

Részletesebben

A rendelet célja. A rendelet hatálya

A rendelet célja. A rendelet hatálya Borsodnádasd Város Önkormányzatának 6/2009.(III.27.) számú rendelete A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény végrehajtásának helyi szabályairól, egységes szerkezetben

Részletesebben