CÖLÖPÖK PRÓBATERHELÉSE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "CÖLÖPÖK PRÓBATERHELÉSE"

Átírás

1 ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI MÛSZAKI IRÁNYELV MI CÖLÖPÖK PRÓBATERHELÉSE ÉPÍTÉSÜGYI TÁJÉKOZATÁSI KÖZPONT BUDAPEST, 1984

2 Felvilágosítást ad: 1 6. fejezet vonatkozásában G. VARGA MÁRTON 7. fejezet vonatkozásában Dr. PAJER IMRE Földmérõ és Talajvizsgáló Vállalat Telefon: NAGY ENDRE Építésügyi Szabványosítási Központ Telefon:

3 ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI MÛSZAKI IRÁNYELVEK CÖLÖPÖK PRÓBATERHELÉSE MI MI Az ME és az MI helyett G 02 Trial-loading of piles ÉPÍTÉSÜGYI SZABVÁNYOSÍTÁSI KÖZPONT Ez a Mûszaki Irányelv * (a következõkben: Irányelv) ajánlásokat tartalmaz a kivitelezõi gyakorlatban használt mindenfajta függõleges cölöpön tengelyirányban vagy a tengelyre merõlegesen ható statikus erõvel végrehajtott próbaterhelés elõkészítéséhez, végrehajtásához és értékeléséhez. Az irányelv nem vonatkozik különleges talajviszonyok (pl. roskadó, térfogatváltozó talajok) esetére és kutatási céllal végzett cölöp próbaterhelésekre. TARTALOMJEGYZÉK 1. Általános elõírások A próbaterhelés végrehajtásához és értékeléséhez szükséges adatok A próbaterhelés végrehajtásához szükséges felszerelés A próbaterhelés elõkészítése A próbaterhelés végrehajtása Biztonságtechnikai elõírások A próbaterhelési eredmények kiértékelése Függelék Vonatkozó szabályozási kiadványok * A mûszaki irányelvekre a 19/1976. (VI. 12.) MT számú rendelet 15. -a vonatkozik. A rendelet szerint a mûszaki irányelvek a szerzõdõ felek egymás között történt megállapodása esetén irányadók. A jóváhagyás idopontja: március A megjelenés idopontja: szeptember 1.

4 MI

5 5 MI ÁLTALÁNOS ELÕÍRÁSOK 1.1 A cölöp próbaterhelésének (továbbiakban próbaterhelésnek) célja a cölöp terhelés-elmozdulás görbéjének meghatározása és ebbõl a cölöp MSZ szerinti törõterhének, határteherbírásának, a tervezett igénybevétellel azonos nagyságú terhelés hatására várható elmozdulásának meghatározása. 1.2 Próbaterhelést az MSZ ben elõírt esetekben kell végezni. 1.3 A próbaterhelést a végleges kivitelezés helyéhez minél közelebb, a végleges kivitelezés helyével azonos talajviszonyú helyen kell végrehajtani. A próbaterhelésnek alávetett cölöp (továbbiakban próbacölöp) mindenben (készítési módban, méretben, anyagban stb.) azonos legyen a végleges szerkezeti cölöppel, s vert cölöp esetén a cölöpverõ berendezés típusa, ütésenkénti ütõmunkája, a mûködés módja és elve azonos legyen a szerkezeti cölöpök leverésénél használt cölöpverõ berendezéssel. 1.4 A próbaterhelés jellege szerint lehet elõzetes, vagy ellenõrzõ Elõzetes próbaterhelés a tervezési munka folyamatában készül. Eredménye alapján tervezik meg a cölöpök igénybevételét, ezért szükséges azt lehetõleg talajtörésig folytatni. Ha függõleges irányú próbaterhelésnél a terheléssüllyedés görbéhez függõleges érintõ nem húzható, úgy a terhelést lehetõleg a cölöpátmérõ (vagy a kisebb oldalhossz) 2%-ának megfelelõ süllyedésig kell végezni. Abban az esetben ha ez sem biztosítható, akkor a terhelést addig kell folytatni, amíg annak alapján megbízhatóan lehet extrapolálni a cölöpátmérõ 2%-ának megfelelõ süllyedésnél érvényes teherre. Megengedett, hogy a cölöpátmérõ 1%ának megfelelõ süllyedésnél mért teher másfélszeresét tekintsék vizsgálati végtehernek. Indokolt a próbaterhelést az építményre megengedett abszolút süllyedés 20%-áig végezni.

6 MI A vízszintes irányú próbaterhelést legalább addig kell folytatni, amíg az erõ irányával párhuzamos elmozdulás eléri az épületre az alapozás síkjában (csatlakozási szint) megengedett vízszintes eltolódás másfélszeresét. Ha a cölöp törõterhe a próbaterhelés abbahagyása vagy a meghatározott süllyedési, illetve eltolódási határ el nem érése miatt nem állapítható meg, akkor csak az elért eredményeket kell rögzíteni; indoklással, hogy miért nem lehetett a kívánt határig a próbaterhelést elvégezni Ellenõrzõ próbaterhelésre a cölöpalapozási terv elkészülte után kerül sor. Eredménye alapján állapítható meg, hogy a szerkezeti cölöpök teherbírása és várható süllyedése a tervezés során alapul vett értékeknek megfelel-e. Ha cölöp törõterhe az pontban megadott süllyedési határok el nem érése miatt nem állapítható meg, akkor az elért legnagyobb teher és a mért süllyedések alapján a törõteher, illetve a határteherbírás megadása helyett csak azt kell rögzíteni, hogy a cölöp a tervezett igénybevételnek megfelele. Szerkezeti cölöpök próbaterhelését lehetõleg kerülni kell. Ilyen próbaterhelést csak abban az esetben lehet a felelõs alapozástervezõ engedélyével végezni, ha biztosítják, hogy ez károsan nem befolyásolja sem a megterhelt, sem a környezetében levõ cölöpök teherbírását és nem hat vissza károsan a felszerkezetre. Ha a tervezõ másképpen nem rendelkezik, akkor a próbaterhelés során átadott maximális terhelés a tervezett igénybevétel másfélszerese legyen. 1.5 Az egyedi cölöpökön végrehajtott próbaterhelés egyedi cölöpökre szolgáltat adatokat.

7 7 MI A PRÓBATERHELÉS VÉGREHAJTÁSÁHOZ ÉS ÉRTÉKELÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ADATOK 2.1 A próbacölöptõl legfeljebb 6 m-re talajmechanikai feltárás szükséges. Amennyiben a feltárás a próbacölöpözés után készül, úgy az a próbacölöptõl kb. 3 m távolságra helyezendõ el. Amennyiben a fúrások elvégzése ebben a távolságban nem lehetséges a tervezõ utasítása alapján ettõl el lehet térni A terhelt talajtartományban a rétegzõdést és a talajok állapotát talajfeltárással és laboratóriumi vizsgálatokkal kell megállapítani. Egyéb tervezõi utasítás hiányában a talajfeltárást a cölöpcsúcs alá legalább 3 m-re vagy a csúcsátmérõ ötszörösére terjedjen. A két érték közül a nagyobb mélység az irányadó A talajfizikai jellemzõk közül a talajazonosításhoz szükséges jellemzõkön kívül szükséges a térfogatsûrûség, a kohézió és a súrlódási szög minden egyes talajrétegre. Lehetõleg in situ vizsgálattal meg kell határozni a fajlagos csúcs és palástellenállást, az összenyomódási modulust. Vízszintes irányú próbaterheléshez a vízszintes irányú összenyomódási modulus ismerete is szükséges. * Ismerni kell a talajvízszint fúráskori és becs. max. értékét, valamint a talajvíz minõségét. 2.2 A tervezett létesítmény adatai közül szükséges a helyszínrajzi, az alaprajzi és a magassági elrendezésen, valamint a megengedett süllyedésen kívül elõzetes próbaterheléshez a teherhordó szerkezet elrendezése és a terhelési adatok (pillér- vagy falterhelés), a terhek támadási pontja, ellenõrzõ próbaterheléshez a cölöpök tervezett legnagyobb igénybevétele. * A vízszintes irányú összenyomódási modulus meghatározható helyszíni kísérlettel, laboratóriumi vizsgálattal vagy irodalmi adatok alapján.

8 MI A próbacölöpözés szükséges jellemzõ adatai: Elõregyártott vert vasbeton cölöp esetén a cölöp megnevezése az MSZ szerint (a cölöp hossz- és keresztmetszeti méretei, a cölöpsaru anyaga és kialakítása), a cölöp anyagának minõsége (próbaterhelésre való alkalmasság vizsgálata szemrevételezéssel) a cölöpverõ típusa, a verõkos tömege és ejtési magassága, Diesel-rendszerû berendezésnél egy ütés ütõmunkája, ütéssorozatonként az ütések száma és a cölöp behatolása a talajba, a verés kezdetének és befejezésének idõpontja, az indító szint tengerszint feletti magassága, a cölöp bevert hossza, Kónikus cölöp esetén az MSZ szerinti megnevezés elmarad. Injektor cölöp esetén a felsoroltakon túlmenõen az alkalmazott szilárdító folyadék mennyisége és jellemzõ adatai, az alkalmazott nyomás értéke, az injektálás kezdetének és befejezésének idõpontja Helyben készített fúrt cölöp esetén a furat kezdetének és talpának, továbbá a fúrással átmetszett különbözõ talajrétegek határainak, valamint a talajvíz szintjének és a beton felsõ síkjának tengerszint feletti magassági adata, a fúrással kitermelt föld mennyisége vagy a furat tényleges átmérõje, talpkiszélesítés esetén annak méretei, a teherbíró talajrétegbe való behatolás mértéke, a beton keverési aránya, bedolgozásának módja és a ténylegesen beépített mennyisége, az acélbetétek mérete és helyzete, a fúrás és betonozás kezdetének és befejezésének idõpontja, béléscsõ használata esetén annak hossza, külsõ és belsõ átmérõje, résiszap használata esetén annak jellemzõ adatai, légnyomásos betonozás esetén a légnyomás értéke Helyben készített vert cölöp esetén a béléscsõ külsõ és belsõ átmérõje, a verõkos tömege és ejtési magassága, ütéssorozatonként az ütések száma és a béléscsõ behatolása a talajba,

9 9 MI a verés és a betonozás kezdetének és befejezésének idõpontja, az indító szint tengerszint feletti magassága, a béléscsõ bevert hossza, a cölöptalpba bedolgozott beton mennyisége, a talpkészítés közbeni csõvisszahúzás mértéke, az acélbetétek méretei és helyzete, a törzsbe bedolgozott beton mennyisége, a beton keverési aránya, konzisztenciája, minõségi elõírása Helyben készített mikrocölöp esetén a fúrás technológiája (száraz, vízöblítéses), béléscsõ használata esetén annak hossza, külsõ és belsõ átmérõje, résiszap használata esetén annak jellemzõ adatai, a furat kezdõ szintje, mélysége és átmérõje, az acélbetétek méretei és helyzete, az ágyazóhabarcs mennyisége és jellemzõ adatai, az injektálóhabarcs mennyisége és jellemzõ adatai Bármely típusú próbacölöp esetén szükséges még helyszínrajzi elrendezése, (a környezõ építmények feltüntetésével), a cölöpözés során esetleg felmerült különleges körülmények, amennyiben a próbacölöpre utólag rábetonoztak, vagy kiegyenlítõ habarcsréteget helyeztek, akkor ismerni annak méreteit, minõségét és a készítés idõpontját, amennyiben a próbacölöp készítésének, illetve talajba juttatásának idõpontja és a próbaterhelés végrehajtása közötti idõben a cölöp talajjal érintkezõ hossza megváltozott (pl. talajfeltöltés, talajeltávolítás), akkor ismerni kell a változás mértékét Cölöpcsoport esetén a cölöpöket összekötõ fejgerenda, fejlemezméretei, a fejgerenda, illetve fejlemez beton minõsítési adatai, a beépített acélbetétek adatai, a cölöpcsoportban lévõ cölöpök adatai (a pontok szerint), a cölöpök egymáshoz viszonyított helyzete, a cölöpök készítésének, illetve talajbajuttatásának sorrendje.

10 MI A próbacölöpözés során biztosítani kell, hogy a próbacölöpre kerülõ fejtömb szimmetrikus elhelyezésû legyen. A több cölöpöt összefogó fejlemezt úgy kell kialakítani, hogy az alatta levõ talajra ne feküdjön rá. 2.4 A vizsgált hely környékén, esetleg korábban végrehajtott próbaterhelések adatai.

11 11 MI A PRÓBATERHELÉS VÉGREHAJTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉS 3.1 A terhelés próbacölöpökre juttatása történhet nyomással vagy húzással Nyomóerõ kifejtésére jól használható a kézi mûködtetésû hidraulikus emelõ, de törekedni kell a gépi mûködtetésû hidraulikus emelõk alkalmazására. Olyan sajtót célszerû alkalmazni, amelynek teljesítõképessége meghaladja a próbaterhelésre elõirányzott legnagyobb igénybevételt. Szükség esetén egyidejûleg több sajtó is alkalmazható, de ebben az esetben biztosítani kell a sajtók célnak megfelelõ mérvû együttdolgozását (pl. a sajtók munkahengerének összekapcsolását nyomáskiegyenlítés céljából). A hidraulikus sajtó által kifejtett erõ mérésére szolgáló monométer skálabeosztásának legkisebb osztásköze az alkalmazandó legnagyobb teher 5%-án belül kell lennie. A sajtót a próbaterhelésnél használt manométerrel együtt a vizsgálat elõtt kalibráltatni kell. Hat hónapnál régebbi kalibrálás adatai nem használhatók, de célszerû a kalibrálást két havonta végeztetni. A sajtó nem megfelelõ mûködése esetén, annak javítása után újra el kell végeztetni a kalibrálást Húzóerõ kifejtésére bármely, a célnak megfelelõ olyan berendezés használható, amellyel a ható erõt folyamatosan és egyenletesen lehet növelni és csökkenteni. Ez esetben is érvényesek a pontban elõírtak. 3.2 A sajtó által kifejtett erõ megbízható és pontos mérése, továbbá a hidraulikus emelõ gyakori kalibráltatásának elkerülése érdekében, célszerû erõmérõ mûszer (pl. erõmérõ cella) alkalmazása. * Célszerû olyan erõmérõ mûszer használata, amelynél a skálabeosztás legkisebb osztásköre legfeljebb 2%-a a próbaterhelésnél alkalmazott legnagyobb tehernek. * Az eroméro cella megfelelo befogószerkezettel húzóero mérésére is alkalmas.

12 MI A központos teherátadás érdekében erõközpontosító berendezést (golyós gömbcsuklós terhelõlapot, sarut vagy a célnak megfelelõ egyéb szerkezetet) célszerû alkalmazni. 3.4 A cölöp mozgását mérõ mûszer mérési határa legalább 50 mm, a skálabeosztás legkisebb osztásköze legalább 0,05 mm legyen. Használhatók a mechanikus elmozdulását mérõ órák, az elektromos elmozdulásmérõk, valamint a szabatos szintezés. (Szintezésre csak legalább 0,05 mm leolvasási képességû szintezõ-mûszer használható). Vízszintes irányú terhelés esetén a cölöp felsõ véglapjának elfordulása mérhetõ klinométerrel is. (Elmozdulást mérõ mûszerrel csak abban az esetben mérhetõ, ha a cölöpfej vízszintes irányú elmozdulása nem haladja meg az 1 cm-t.) A cölöptengely elhajlása inklinométerrel mérhetõ. 3.5 Függõleges irányú terhelés esetén a hidraulikus sajtó ellenterhelése lehet talajhoz horgonyzott tartószerkezet vagy terhelõszekrény Horgonyzás céljára alkalmazhatók a próbacölöppel azonos típusú cölöpök vagy a célnak megfelelõ bármely horgonyzás. A tartószerkezetet az alkalmazható legnagyobb terhelésre kell méretezni. Célszerûen használhatók a gerinclemezes, rácsos vagy hengerelt I szelvényû tartók A próbaterhelõ szekrények közül a hazai gyakorlatban legismertebb és leghasználatosabb az 1000 kn teherbírású szekrény. A szekrény földdel vagy homokos kaviccsal tölthetõ fel, de alváza leterhelhetõ téglával, vb. cölöppel vagy a célnak megfelelõ bármely anyaggal. 3.6 Vízszintes irányú terhelés esetén a terhelést biztosító berendezésnél fellépõ reakcióerõ felvétele többféleképpen oldható meg: Legcélszerûbb megoldás mind húzó, mind nyomóerõ esetén két azonos próbacölöp készítése. Ebben az esetben két cölöprõl kapható értékelhetõ eredmény Nyomóerõ esetén amennyiben csak egy próbacölöp készül úgy a próbacölöp köré létesítendõ akna földfala is biztosíthatja az ellenterhet. Ebben az esetben támlapra (támfalra) van szükség, melynek anyaga lehet vasbeton, fa vagy acél.

13 13 MI Fentieken kívül a hatóerõ felvételére használható meglevõ vagy újonnan készített létesítmény (pl. épület, lehorgonyzott vagy kihorgonyzott szerkezet). 3.7 Helyben készült cölöp esetén a cölöp anyagának egyenetlenségébõl származó mérési pontatlanságok kiküszöbölése céljából a cölöp anyagába a mérõórákkal érintkezõ helyeken fém- vagy üveglapot kell beépíteni, vagy utólag gipszkötéssel felerõsíteni. Elõregyártott vb. cölöpöknél célszerûen használható olyan szorító bilincs, amire laposvasat hegesztenek azokra a helyekre, ahova az elmozdulásmérõ mûszerek érzékelõ feje kerül. 3.8 Az idõjárás káros hatása elleni védekezés céljából gondoskodni kell a próbaterhelés mérõhelyének lefedésérõl. (Hideg idõ esetén a mérõhelyen fagypont feletti hõmérsékletet kell biztosítani.)

14 MI A PRÓBETERHELÉS ELÕKÉSZÍTÉSE 4.1 Függõleges irányú terhelés horgonyzócölöpök alkalmazásával A horgonyzócölöpök számát a várható maximális terhelésbõl és a cölöpök húzó teherbírásának becsült értékébõl lehet megállapítani, de négynél kevesebb lehetõleg ne legyen. Szükség esetén a horgonyzócölöpöket a tervezõ próbacölöpnek minõsítheti A horgonyzócölöpök csúcsa nem lehet mélyebben, mint a próbaterhelt cölöpök csúcsa. Tervezõ próbaterhelésenként egy egy horgonyzócölöpnél kivételt tehet, de a próbaterhelt cölöp és a horgonyzócölöp csúcsát összekötõ egyenes és a vízszintes irány által bezárt szög ezen egy cölöp esetében sem lehet 30 -nál nagyobb. Ugyancsak tervezõi hozzájárulás kell szerkezeti cölöp horgonyzócölöpkénti felhasználáshoz, de ez esetben mérni kell a szerkezeti cölöp esetleges megmozdulását A horgonyzócölöpök és a próbaterhelt cölöp tengelytávolsága vert és fúrt cölöpöknél legalább 6 d, légnyomással készülõ cölöpöknél legalább 4 d legyen, ahol d a körkeresztmetszetû cölöp átmérõje vagy a négyszög keresztmetszetû cölöp nagyobbik oldalhossza. Ha a cölöp átmérõje 80 cmnél nagyobb, akkor indokolt esetben ez a távolság csökkenthetõ, de 3 d-nél kisebb nem lehet A horgonyzócölöpöket az elõirányzott legnagyobb terhelés figyelembevételével húzásra kell méretezni. Az acélbetétek méretezésénél számításba kell venni, hogy elõre nem látható pontatlan elhelyezés esetén a horgonyzócölöpökre a külpontosság miatt különbözõ értékû húzóerõk jutnak, tehát a horgonyzócölöpök számával osztott maximális terhelésnél nagyobb értékkel célszerûen 150%-kal kell számolni A horgonyzócölöpökrõl is cölöpözési jegyzõkönyvet kell készíteni.

15 15 MI Szekrényes terheléshez a tervezõ által elõírt teherbírású terhelõszekrény szükséges A szekrény elhelyezésekor gondosan ügyelni kell arra, hogy súlypontja a próbacölöp tengelyvonalába (cölöpcsoport esetén a tengelyvonalak eredõjére) kerüljön Gondoskodni kell olyan alátámasztásról, amely megakadályozza a szekrénynek a talajba való besüllyedését, vagy a szekrény magassági elhelyezése olyan legyen, hogy a várható süllyedés lezajlása után is maradjon szabad tér a cölöpfej felett a szükséges felszerelések (hidraulikus sajtó, erõmérõ cella stb.) elhelyezésére. (A próbaterhelés értékelésekor szükség esetén figyelembe kell venni a szekrény alátámasztásánál a talajba fellépõ feszültségtöbbletet.) A próbacölöp két szemben levõ oldala mellett a sajtó és a leolvasóberendezés megközelítése érdekében célszerû legalább cm szabad nyílást hagyni. 4.3 A 4.1 és 4.2 pontokban foglaltakon túlmenõen mind a horgonyzásos, mind a szekrényes próbaterheléshez biztosítani kell a következõket: A próbacölöp tetejét a hidraulikus sajtó egyenletes felfekvése érdekében vízszintes síkra kell kiképezni, szükség esetén cementhabarcs-simítással és egy legalább 1,5 cm vastag acéllemez lezárással. A lemez oldalmérete a cölöpfej méreteitõl és a hidraulikus emelõk számától függ A hidraulikus sajtót csak közvetlenül a próbaterhelés megkezdése elõtt szabad elhelyezni. Az elhelyezésnél gondosan ügyelni kell arra, hogy az erõátadás a cölöptengelyhez képest központos legyen. Az elhelyezett sajtó felett szabad hézagot kell hagyni, s a próbaterhelés megkezdése elõtt a dugattyúra nyomás nem hathat Az erõmérõ cella tengelyvonala a hidraulikus dugattyújának tengelyével egy egyenesbe kerüljön A központos teherátadást adó gömbcsuklót a tartószerkezethez csatlakoztatva kell elhelyezni.

16 MI Vízszintes irányú próbaterhelés elõkészítési szempontjai Amennyiben a reakcióerõ felvétele a ben foglaltak alapján történik, úgy külön méretezés nem szükséges (a vb. cölöpöket a szerkezeti cölöpökbe tervezett vasalással kell ellátni). A cölöpök felsõ 0,5-1,0 m-es szakaszát a terhelõ berendezésnek megfelelõ cölöpfejként kell kialakítani. Szögletes cölöpfejek esetén azok két párhuzamos oldallapja a két cölöp tengelyén átfektethetõ képzeletbeli síkra merõleges legyen. Célszerû szögacélból tüskéket betonozni a cölöpfejbe. Elõregyártott cölöpnél használható a cölöpre mereven kapcsolódó acélbilincs. A tüskék vagy bilincsek helyzete olyan legyen, hogy a mérõórák a 4.5 szerint elhelyezhetõk legyenek A ben ismertetett megoldástól eltérõ esetben elõre meg kell határozni a próbaterhelés során kifejthetõ legnagyobb erõt, s ennek az erõnek a figyelembevételével kell a reakcióerõ felvételére használt szerkezetet méretezni, illetve teherbírást ellenõrizni Ha a reakcióerõ felvételét a próbacölöp mellett létesített aknának a földfala biztosítja, akkor gondosan ügyelni kell arra, hogy a beépített támfal síkja merõleges legyen az erõre. Az akna feneke sima és vízszintes legyen, s tegye lehetõvé a berendezések biztonságos elhelyezését. A teherátadó berendezéseket oldalirányú elmozdulás ellen az akna oldalfalához való keresztirányú merevítéssel kell biztosítani. Az aknát víztõl is védeni kell A ban ismertetett megoldások bármelyikének alkalmazásánál gondosan ügyelni kell arra, hogy a kifejtett erõ hatásvonala és a próbacölöp tengelye egymást derékszögbe messe. Az erõt kifejtõ berendezés tengelyéhez képest központosan kell elhelyezni mindazon felszerelést, amely az erõ közvetítésében részt vesz (pl. gömbcsukló, erõmérõ) Gondoskodni kell az alkalmazott berendezések felszerelések olyan formában való rögzítésérõl (pl. alátámasztással, felfüggesztéssel), hogy azok a munkát ne zavarják.

17 17 MI A berendezéseket vagy felszereléseket úgy kell elhelyezni, hogy a sajtó (illetve az erõ kifejtésére használt berendezés) a próbaterhelés megkezdése elõtt, tehermentes állapotban legyen. 4.5 A próbacölöp mozgását mérõ mûszereket úgy kell elhelyezni, hogy a cölöp és a terhelõszerkezet mozgása ne befolyásolja a mérés pontosságát. A mûszerek rögzítésére pl. lapjával facövekhez szegelt palló vagy vascövekhez kapcsolt csõrúd használható célszerûen. A talajba vert cövek és a cölöpök (próbacölöp, horgonyzócölöp) közötti távolság legalább 2 m legyen. Ez a távolság indokolt esetben másfél méterig csökkenthetõ. A mûszerek mozgószára a kifejtett erõ hatásvonalával párhuzamos állásban legyen, a csúcsa teljesen sima felülettel (pl. üveglappal) érintkezzen. A cölöp mozgását kis átmérõjû (Χ < 60 cm) cölöp esetén legalább 2 db, nagyátmérõjû (Χ > 60 cm) cölöp esetén legalább 3 db mûszerrel kell mérni. A mûszerek elhelyezésekor ügyelni kell arra, hogy azok függõleges irányú terhelésnél mind a cölöp tengelyétõl, mind egymástól közel egyenlõ távolságra kerüljenek, illetve vízszintes irányú terhelésnél az erõ hatásvonalát és a próbacölöp tengelyvonalát tartalmazó képzeletbeli síkban, vagy az erõ hatásvonalától egyenlõ távolságra, de azonos magassági helyzetben legyenek. A mûszerek tényleges helyzetét a próbaterhelési jegyzõkönyvben ábrázolni kell. Ha a cölöp felsõ véglapjának az elfordulását is elmozdulásmérõ mûszerrel mérik, akkor erre a célra négy órát célszerû használni. A mûszerek mozgószára függõleges legyen. Ügyelni kell arra, hogy a mérési pontok olyan derékszögû négyszöget alkossanak, amelynek egyik oldalfelezõ egyenesére fektetett képzeletbeli függõleges sík tartalmazza az erõ hatásvonalát. Három mûszer használata esetében a mérési pontok olyan egyenlõ oldalú háromszöget kell alkossanak, amelynek egyik magasságvonalára fektetett képzeletbeli függõleges sík tartalmazza az erõ hatásvonalát. Mindkét esetben a mérési pontok által alkotott síkidom mértani középpontja a cölöp tengelyébe kell kerüljön. Ha a véglapelfordulást klinométerrel mérik, akkor azt a cölöp tengelyében elmozdulásmentesen kell rögzíteni. Ha a cölöptengely elhajlását inklinométerrel mérik, akkor a mérést biztosító csövet a cölöp készítése során annak tengelyében kell elhelyezni. 4.6 Az idõjárás káros hatása ellen védelmet nyújtó felszerelést úgy kell elhelyezni, hogy az a próbaterhelés végrehajtásánál ne okozzon nehézséget.

18 MI Ha a talaj a próbaterhelés megkezdésekor a cölöp közelében 20 cm-nél mélyebben fagyott, akkor a próbaterhelés nem hajtható végre. Ha a fagyott talajvastagsága 20 cm-nél kisebb, a próbaterhelés csak a fagyott réteg eltávolítása után kezdõdhet meg.

19 19 MI A PRÓBATERHELÉS VÉGREHAJTÁSA 5.1 A próbaterhelést akkor szabad elkezdeni, ha az elõkészítés szakszerûen megtörtént és az összes szükséges felszerelés a célnak megfelelõen használható állapotban van. A terhelõszerkezet összeállítása ellenõrizendõ munkavédelmi szempontból is. Az ellenõrzést a próbaterhelést elõkészítõ vállalat felelõs megbízottja végzi, és a próbaterhelés szakszerû elõkészítését naplóbejegyzéssel igazolja A helyszínen készített beton- és vasbeton cölöpök próbaterhelése csak akkor végezhetõ, ha a beton a szükséges szilárdságot elérte (lásd: MI-04.19) Ugyanez vonatkozik az elõregyártott cölöpökre is, ha azokat helyben készült cölöpfejjel látták el, vagy a meglévõ fejre kiegyenlítõ betonréteg került Elõregyártott vert cölöpök próbaterhelését a verés befejezése után, homokvagy kavicstalajban álló cölöp esetében legalább két nap, egyéb talaj esetében pedig legalább egy hét elteltével szabad végrehajtani. 5.2 A próbaterhelés idejére meg kell szüntetni minden olyan hatást, amely a cölöpmozgás megfigyelésének pontosságát befolyásolja. Ilyen hatás pl. a cölöpverés, földmozgatás, talajtömörítés stb. 5.3 A próbaterhelés megkezdésekor meg kell gyõzõdni arról, hogy a próbacölöp tehermentes állapotban van-e (erõmérõ, manométer állása zérus.) Ha a próbaterhelés megkezdése elõtt a próbacölöp a süllyedés mérése nélkül elõterhet kapott, akkor a próbaterhelés eredménye süllyedés szempontjából nem értékelhetõ. A cölöp mozgását mérõ mûszerek állását a cölöp tehermentes állapotában kell leolvasni és feljegyezni (kezdõ érték) s a továbbiakban a mûszerek mozgását ehhez az értékhez kell viszonyítani. 5.4 A terhelést egyenletesen, rázkódásmentesen, lökések nélkül, lépcsõkben kell átadni a cölöpre. Minden terhelési lépcsõnél fel kell jegyezni az összes mérõ-

20 MI felszerelés (erõ-, elmozdulás-, elõfordulás-, elhajlás-mérnök) állását és az idõpontot. Megkülönböztetünk konszolidált és konszolidálaltan terhelési lépcsõt. Az elsõnél a terhelést azonos értéken tartva, a süllyedés idõbeli megfigyelését addig kell folytatni, amíg a süllyedés sebessége 0,2 mm/h érték alá csökken, legalább 15 perc idõtartamig. Konszolidálatlan terhelési lépcsõnél a várakozási idõ csak az elmozdulást mérõ mûszerek állásának leolvasásáig tart. Függõleges irányú próbaterhelésnél konszolidált terhelési lépcsõt nagy teherbírású (P h > 800 kn) cölöpöknél 400 kn-ként, közepes teherbírású (300 kn < P h < 800 kn) cölöpöknél 100 kn-ként, kis teherbírású (P h < 300 kn) cölöpök esetén 50 kn-ként kell alkalmazni, s minden terhelési lépcsõ után lehetõleg teljes tehermentesítést kell végrehajtani. Vízszintes irányú próbaterhelésnél abban az esetben, ha a cölöp vízszintes törõterhe vagy a próbaterhelés során alkalmazandó legnagyobb igénybevétel várhatóan 500 kn-nál kisebb, akkor 50 kn-ként, ha nagyobb, akkor 100 kn-ként kell konszolidált terhelési lépcsõt alkalmazni, s minden egyes terhelési lépcsõnél tehermentesítést kell végrehajtani. A tehermentesítések és újraterhelések során a közbensõ lépcsõknél a konszolidációt nem kell kivárni, csak a mûszerek állását kell feljegyezni. Ha a teljes tehermentesítés a mérés megbízhatóságát vagy pontosságát károsan befolyásolja, (pl. a terhelõ szerkezet labilissá válás következtében) akkor a terhet csak addig az értékig kell csökkenteni, amíg ez a káros hatás még nem lép fel. A konszolidálatlan terhelési lépcsõk nagysága legfeljebb fele, de célszerûen harmada vagy negyede legyen a konszolidált terhelési lépcsõnek. Megjegyzések: A cölöp határteherbírása a próbaterhelés kezdetén nem ismert, ezért a cölöppróbaterhelési gyûjtemény segítségével illetve a területen esetleg már végzett próbaterhelés alapján becsült P h -t kell felvenni. Ha a próbaterhelés során az erõt manométer segítségével határozzák meg, akkor az elõzõekben megadott terhelési lépcsõket a hozzájuk legközelebb esõ skálabeosztásnak megfelelõen kell megválasztani. 5.5 A cölöp mozgását mérõ mûszerek állását és az erõ értékét mindegyik terhelési lépcsõ elérésekor azonnal fel kell jegyezni. (Kézi feljegyzés esetén célszerûen alkalmazható a Függelék szerinti ûrlap). Konszolidáció kivárásánál az adatok rögzítését az adott terhelés elérésétõl számított 10 perc alatt percenként, majd 2 óráig 5 percenként, 2 órán túl legalább 1/4 óránként kell rögzíteni.

21 21 MI Ha a mûszerek által mutatott süllyedések és az átlagsüllyedés közötti különbség meghaladja 0,5-1 mm átlagsüllyedésig annak 50%-át, 1-5 mm átlagsüllyedésig annak 30%-át, 5 mm-nél nagyobb átlagsüllyedésig annak 20%-át, akkor a próbaterhelést abba kell hagyni, s csak abban az esetben szabad folytatni, ha a mért süllyedéskülönbség okát megszüntették. Ugyancsak abba kell hagyni a próbaterhelést ha a mért elmozdulásokból arra lehet következtetni, hogy a cölöpfej az erõ hatásvonalával nem párhuzamosan mozog vagy csavarodik, s csak abban az esetben szabad folytatni, ha a rendellenességet megszüntették, 5.6 A próbaterhelés eredményeit nem szabad értékelni, ha a teher átadása közben az erõ nagyságát mérõ berendezés elromlik, vagy a próbacölöp mozgását mérõ mûszerek közül csak egy mûködik. 5.7 A prócacölöp mozgását a megbízó kívánsága esetén szintezéssel ellenõrizni kell. 5.8 Ha a próbaterhelés során a horgonyzócölöpök valamelyike a talajból kezd kihúzódni, akkor a kihúzódás megkezdésekor a próbacölöpre kifejtett erõ értékét fel kell jegyezni. Szükség esetén a horgonyzócölöpök mozgása is mérhetõ elmozdulásmérõ mûszerekkel. Szerkezeti cölöp horgonyzócölöpként való használása esetén azok esetleges kihúzódását feltétlenül mérni kell. 5.9 A próbaterhelés során fel kell jegyezni a használt felszerelés számát (jelzését) és minden, az eredmények értékelésére hatással bíró észrevételt. Ha a próbaterhelés eredménye a várható értéktõl (ami a cölöppróbaterhelési gyûjtemény segítségével becsülhetõ) nagymértékben eltér, akkor az eltérés okát vizsgálni kell.

22 MI BIZTONSÁGTECHNIKAI ELÕÍRÁSOK A cölöp próbaterhelése közben a vonatkozó elõírások szerint kell eljárni. * A munkák végzésére vonatkozóan a kivitelezõ vállalatnak Vállalati Munkavédelmi Szabályzattal ** kell rendelkeznie. * MSZ sorozat, ill. az MSZ KGST 1728 ** 47/1979. (XI. 30.) MT számú rendelet, illetve a 31/1981. (XII. 28.) ÉVM számú rendelet

23 23 MI PRÓBATERHELÉSI EREDMÉNYEK KIÉRTÉKELÉSE 7.1 Törõteher (P t ) meghatározása tengelyirányú terhelés esetén Ha a terhelés-süllyedési görbe függõleges érintõbe megy át, akkor a törõteher megfelel annak a tehernek, amelynél a függõleges érintõ metszi a teher koordináta tengelyét Ha a terhelés-süllyedési görbén függõleges szakasz nincs, akkor a törõterhet az a pont jelölheti ki, ahol a terhelés-süllyedési görbe egyenesbe megy át vagyis a görbéhez illesztett érintõ iránytangense azonos a terhelés-süllyedés görbe iránytangensével Azokban az esetekben, ha a terhelés-süllyedési görbén függõleges szakasz vagy a pontnak megfelelõ görbe szakasz nincs a törõteher meghatározása a) Ha nem ismeretes az építmény megengedhetõ átlagos süllyedés (s m ) felsõ határa, akkor a törõteher a névleges átmérõ vagy a kisebb oldalhossz 2%-ának megfelelõ süllyedésnél mért teher. Helyben készülõ cölöpök névleges átmérõi: Franki cölöp: 0,6 m Benoto cölöp: A csõvágóél külsõ átmérõje Közönséges fúrt cölöp: a béléscsõ külsõ átmérõje Vibrálással, légnyomással tömörített cölöp: A béléscsõ külsõ átmérõje növelve az átmérõ 10%-val. Zaggyal készülõ cölöp: a béléscsõ külsõ átmérõje. Csõ nélkül fúrt cölöp: a fúrófej átmérõje. Injektor cölöp: a névleges átmérõ az elõregyártott cölöp kisebb oldalhosszával egyenlõ. b) Ha a tervezõ a tervezõi adatszolgáltatásban közli az építményre megengedhetõ átlagos süllyedés (s m ) felsõ határát, akkor a törõterhet ennek alapján is meg lehet határozni. A törõteher ez esetben egyenlõ az építményre megengedett átlagos

24 MI süllyedés felsõ határa 15%-ánál mért teherrel. Ez a süllyedés azonban nem lehet nagyobb mint 40 mm. 7.2 Vízszintes terhelésre való próbaterhelésnél törõtehernek tekintendõ az épületre az alapozás síkjában megengedett vízszintes eltolódás 1,5- szörösénél mért vízszintes teher. 7.3 Ha a függõleges (tengelyirányú) terhelés esetén a terhelést nem folytatják a 7.1 pontokban meghatározott süllyedésig, akkor a terhelés-süllyedési görbét a cölöpátmérõ (kisebbik oldalhossz) 2%-ának megfelelõ süllyedésig extrapolálni szükséges. Az extrapolálással meghatározott törõteher azonban nem lehet nagyobb mint a cölöpátmérõ (kisebbik oldalhossz) 1%-ának megfelelõ süllyedésnél mért (meghatározott) teher 1,5-szöröse Extrapolálás terhelés-süllyedési görbe alapján a meglevõ görbébõl kiindulva matematikai analízis (pl. hiperbólikus megközelítés) útján meglévõ görbe és hasonló viszonyok között végzett, próbaterhelési gyûjteményben szereplõ próbaterhelési adatokból A törõteher meghatározására való közelítéshez felhasználhatók a megfelelõen választott statikus szondázások eredménye, vagy összehasonlításra alkalmas kisebb átmérõjû cölöpökön végzett próbaterhelések adatai Az extrapolált görbe szakaszt a ténylegesen mért szakasztól eltérõ módon (szaggatott vonal) kell jelölni. 7.4 Próbaterhelés kiértékeléséhez vizsgálatokat szükséges végezni, ha a cölöpök próbaterhelése során a mért eredmények a függõleges érintõvel kimetszett teher, vagy a cölöpátmérõ, illetve kisebbik oldalhossz 2%-ánál mutatkozó teher cm elõregyártott vert cölöpnél tömör szemcsés talajban 500 kn-nél, cm elõregyártott cölöpnél nem szemcsés talajban 400 kn-nél, cm elõregyártott injektor cölöpnél 60 kn-nél, cm elõregyártott vert cölöpnél 900 kn-nél, cm elõregyártott injektor cölöpnél 1100 kn-nél, Franki cölöpnél 2000 kn-nél kisebb. Egyéb cölöpnél a névleges átmérõ 1,5%-ának megfelelõ a próbaterhelési gyûjteménybõl vett átlagos teherbírásnál az adott cölöp törõterhe kisebb.

25 25 MI E vizsgálatokra a próbaterhelés során javaslatot kell tenni. Elõregyártott vert cölöpnél vizsgálni kell a cölöpfej sérültségét, a terhelés centrikusságát, statikus szondázással célszerû megállapítani, hogy a cölöp milyen ellenállású talajban áll. Franki cölöpnél vizsgálni kell a cölöpök geometriai méreteit, visszaszámolva a bedolgozott betonmennyiségbõl, melyhez a kivitelezõ vállalat dokumentációjából ismertek a csõ bevert hossza, a cölöpfejbe bedolgozott beton, és a törzsbe bedolgozott beton. A beton tömörödési tényezõjét az MI irányelv szerinti kisebbre kell venni, mint 0.7. az acélbetét szimmterikus elhelyezését a kerület mentén való egyenletes eloszlását lehetõleg ellenõrizni kell. statikus szondázással célszerû vizsgálni, hogy a cölöp megfelelõ ellenállású talajban áll-e. Helyben készült fúrt cölöpnél vizsgálni kell a cölöp geometriai méreteit a kivitelezõ által bizonylatolt betonmennyiség alapján. A földnedves beton (FN) esetén 0,75, a kissé képlékeny betonnál (KK) 0,85 tömörödési tényezõvel kell számolni. Öntött Franki cölöpnél a fejbe jutó betonnál a tömörödési tényezõ max. 0,7. A cölöptörzsnél a tömörödési tényezõ a helyben készült fúrt cölöpnél leírtakkal azonos. Ha a cölöp hibás, akkor a cölöpre törõterhet és ebbõl következõen határteherbírást megállapítani, nem lehet, helyette csak a terhelés-süllyedési görbét kell közölni, felhívva a figyelmet a cölöp hiányosságaira. A próbacölöpök helyét talajfeltárási (lehetõleg szondázási) pontokban kell kijelölni. 7.5 A cölöpözés mint kivitelezési termék ellenõrzése az MSZ /3-81 elõírásai szerint történjék. 7.6 A próbaterhelések eredményét népgazdasági érdekbõl a Földmérõ és Talajvizsgáló Vállalat (Budapest, VIII. Reviczky u. 4.) gyûjti össze és rendszeresen kiadja.

26 MI FÜGGELÉK

27 Megjegyzés Cölöp típusa... Cölöp készítõje:... Sajtó szám:... Manométer szám:... Kelt:... Jegyzõkönyvet felvette: MI FÜGGELÉK Cölöppróbaterhelési jegyzõkönyv Tsz:... Munkahely:... Cölöp jele:... MPa att kn Idõ Leolvasás Süllyedés Mp Absz. Rel átlag

28 MI MSZ MSZ MSZ MI MI MI MI MI MI VONATKOZÓ SZABÁLYOZÁSI KIADVÁNYOK Elõregyártott vasbeton és feszített beton vertcölöpök Cölöpalapozás Munkavédelem. Építõipari munkák általános biztonságtechnikai követelményei. Beton és vasbeton készítése Cölöprács szerkezetek. Tervezési és számítási irányelvek Kónikus cölöpök alkalmazásának irányelvei Talajfeltárás és cölöpök méretezése tervezési és számítási irányelvei Helyben készülõ mikrocölöpök tervezési és számítási irányelvei Irányelvek a helyben készülõ fúrt és különleges cölöpök alkalmazására MI Elõregyártott vasbeton cölöprács alkalmazása panelos épületeknél

29 Kiadja az Építésügyi és Tájékoztatási Központ felelõs kiadó: Hamvay Péter igazgató. Készült az Építésügyi és Tájékoztatási Központ Nyomdaüzemében (840354), Budapest, Felelõs vezetõ: Raffay Rusztem. Mûszaki szerkesztõ: Bernhardt Pál. Azonossági szám: 146/84. Megjelent: B/5 alakban, 2,8 A/5 ív terjedelemben

Cölöpalapozási alapismeretek

Cölöpalapozási alapismeretek Cölöpalapozás Cölöpalapozási alapismeretek A cölöpök definiciója teherátadás a mélyebben levő talajrétegekre a cölöptalpon és a cölöppaláston függőleges méretére általában H 5 D jellemző a teherbíró réteg

Részletesebben

Cölöpalapozások - bemutató

Cölöpalapozások - bemutató 12. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. április Cölöpalapozások - bemutató Ennek a mérnöki kézikönyvnek célja, hogy bemutassa a GEO 5 cölöpalapozás számításra használható programjainak gyakorlati

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON HELCOR HULLÁMACÉL CSŐÁTERESZEK 2040 Budaörs, 1 www.viaconhungary.hu 1. BEÉPÍTÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK: A beépítés betartandó fő fázisai: - kitűzés - ágyazat- készítés -

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés 2010. szeptember X. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Geotechnikai Tanszék Alapozás Rajzfeladatok Hallgató Bálint részére Megtervezendő egy 30 m 18 m alapterületű épület síkalapozása és a

Részletesebben

Szabványok, mûszaki elõírások

Szabványok, mûszaki elõírások NORM.DOK GEOTECHNIKA Szabványok, mûszaki elõírások MSZ 1228-15:1986 Építési tervek. Tereprendezés ábrázolása és jelölése MSZ 1397:1998 Lejtõs területek vízerózió elleni védelme Általános irányelvek MSZ

Részletesebben

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés Épület alapozása síkalappal (1. rajz feladat) Minden építmény az önsúlyát és a rájutó terheléseket az altalajnak adja át, s állékonysága, valamint tartóssága attól függ, hogy sikerült-e az építmény és

Részletesebben

Autópályahidak mélyalapozásának fejlődése Varsányi Tamás főmérnök. Visegrád, június 11.

Autópályahidak mélyalapozásának fejlődése Varsányi Tamás főmérnök. Visegrád, június 11. Autópályahidak mélyalapozásának fejlődése Varsányi Tamás főmérnök Az előadás tartalma Magyarország autópálya hálózata Cölöpözési technológiák az autópálya hidak alapozásának kivitelezésében: Franki cölöp

Részletesebben

Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése

Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése 18. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. április Cölöpcsoport elmozdulásai és méretezése Program: Fájl: Cölöpcsoport Demo_manual_18.gsp A fejezet célja egy cölöpcsoport fejtömbjének elfordulásának,

Részletesebben

Tervezés katalógusokkal kisfeladat

Tervezés katalógusokkal kisfeladat BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Számítógépes tervezés, méretezés és gyártás (BME KOJHM401) Tervezés katalógusokkal kisfeladat Járműelemek és Járműszerkezetanalízis Tanszék Ssz.:...... Név:.........................................

Részletesebben

TALAJFELTÁRÁS ÉS CÖLÖPÖK MÉRETEZÉSE STATIKUS SZONDÁVAL

TALAJFELTÁRÁS ÉS CÖLÖPÖK MÉRETEZÉSE STATIKUS SZONDÁVAL ÉPÍTÉSÜGYI SZABVÁNYOSÍTÁSI KÖZPONT MÛSZAKI IRÁNYELV MI 04.148 78 TALAJFELTÁRÁS ÉS CÖLÖPÖK MÉRETEZÉSE STATIKUS SZONDÁVAL ÉPÍTÉSÜGYI TÁJÉKOZATÁSI KÖZPONT BUDAPEST, 1979 Készült az ÉVM Mûszaki Fejlesztési

Részletesebben

ELÔREGYÁRTOTT VASBETON CÖLÖPRÁCS ALKALMAZÁSA PANELOS ÉPÜLETEKNÉL

ELÔREGYÁRTOTT VASBETON CÖLÖPRÁCS ALKALMAZÁSA PANELOS ÉPÜLETEKNÉL ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI MÛSZAKI IRÁNYELV MI 04.195 80 ELÔREGYÁRTOTT VASBETON CÖLÖPRÁCS ALKALMAZÁSA PANELOS ÉPÜLETEKNÉL ÉPÍTÉSÜGYI TÁJÉKOZATÁSI KÖZPONT BUDAPEST, 1980 Készült az ÉVM Mûszaki Fejlesztési Fôosztálya

Részletesebben

Vasbeton tartók méretezése hajlításra

Vasbeton tartók méretezése hajlításra Vasbeton tartók méretezése hajlításra Képlékenység-tani méretezés: A vasbeton keresztmetszet teherbírásának számításánál a III. feszültségi állapotot vesszük alapul, amelyre az jellemző, hogy a hajlításból

Részletesebben

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ Négyzet keresztmetsz etű cölöp Típusválaszték Előregyártott cölöpök előnyei Teherbírási adatok Geometriai méretek Minőség Emelés, tárolás, szállítás Társaságunk

Részletesebben

Cölöpalapozási alapismeretek

Cölöpalapozási alapismeretek Cölöpalapozás Cölöpalapozási alapismeretek A cölöpök definiciója teherátadás a mélyebben levő talajrétegekre a cölöpcsúcson és a cölöpköpenyen függőleges méretére általában H 5.D jellemző a teherbíró réteg

Részletesebben

SÍKALAPOK TERVEZÉSE. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés

SÍKALAPOK TERVEZÉSE. BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés SÍKALAPOK TERVEZÉSE SÍKALAPOK TERVEZÉSE síkalap mélyalap mélyített síkalap Síkalap, ha: - megfelelő teherbírású és vastagságú talajréteg van a felszín közelében; - a térszín közeli talajréteg teherbírása

Részletesebben

Mély és magasépítési feladatok geodéziai munkái

Mély és magasépítési feladatok geodéziai munkái Mély és magasépítési feladatok geodéziai munkái Ágfalvi: Mérnökgeodézia 7. modul M2 tervezési segédlet: 6. Kitűzések (5. modul), 7. Kivitelezett állapotot ellenőrző mérések Detrekői-Ódor: Ipari geodézia

Részletesebben

M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás WOLF ÁKOS

M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás WOLF ÁKOS 1 M0 autópálya szélesítése az Anna-hegyi csúszás térségében WOLF ÁKOS 2 HELYSZÍN HELYSZÍN 3 TÖRÖKBÁLINT ANNA-HEGYI PIHENŐ ÉRD DIÓSD ELŐZMÉNY, KORÁBBI CSÚSZÁS 4 1993. október 5. ELŐZMÉNY, KORÁBBI CSÚSZÁS

Részletesebben

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya, Culmann-szerkesztés, Ritter-számítás

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya, Culmann-szerkesztés, Ritter-számítás ZÉHENYI ITVÁN EGYETE GÉPZERKEZETTN É EHNIK TNZÉK 6. EHNIK-TTIK GYKORLT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya ulmann-szerkesztés Ritter-számítás 6.. Példa Egy létrát egy verembe letámasztunk

Részletesebben

DINAMIKUS CÖLÖP PRÓBATERHELÉS 25 ÉV TAPASZTALATAI. Berzi Péter. Dynatest Group Kft.

DINAMIKUS CÖLÖP PRÓBATERHELÉS 25 ÉV TAPASZTALATAI. Berzi Péter. Dynatest Group Kft. ÖSSZEFOGLALÁS DINAMIKUS CÖLÖP PRÓBATERHELÉS 25 ÉV TAPASZTALATAI Berzi Péter Dynatest Group Kft. 1991 őszén, 25 éve végeztük el az első dinamikus cölöp próbaterhelést Magyarországon a tiszaújvárosi római

Részletesebben

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be.

Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk be. 2. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. Február Szögtámfal tervezése Program: Szögtámfal File: Demo_manual_02.guz Feladat: Ebben a fejezetben egy szögtámfal tervezését, és annak teljes számítását mutatjuk

Részletesebben

AUDI CSARNOK CÖLÖPALAPOZÁSI MUNKÁI

AUDI CSARNOK CÖLÖPALAPOZÁSI MUNKÁI AUDI CSARNOK CÖLÖPALAPOZÁSI MUNKÁI KALTENBACHER TAMÁS 2011. SZEPTEMBER BEMUTATKOZÁS HÍDÉPÍTŐ SOLETANCHE BACHY MÉLYALAPOZÓ Kft. w w w. h b m. h u 2 SOLETANCHE BACHY 3 4 BEMUTATÁS Munka: AUDI G50-G80 csarnokok

Részletesebben

KÓNIKUS CÖLÖPÖK ALKALMAZÁSÁNAK IRÁNYELVEI

KÓNIKUS CÖLÖPÖK ALKALMAZÁSÁNAK IRÁNYELVEI ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI MŰSZAKI IRÁNYELV ÉSZKMI 146 75 KÓNIKUS CÖLÖPÖK ALKALMAZÁSÁNAK IRÁNYELVEI ÉPÍTÉSÜGYI TÁJÉKOZATÁSI KÖZPONT BUDAPEST, 1975 Kidolgozta SZABÓ GYULA Közreműködött PÁLFY IMRE DR. PAYER IMRE

Részletesebben

Mikrocölöp alapozás ellenőrzése

Mikrocölöp alapozás ellenőrzése 36. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2017. június Mikrocölöp alapozás ellenőrzése Program: Fájl: Cölöpcsoport Demo_manual_en_36.gsp Ennek a mérnöki kézikönyvnek a célja, egy mikrocölöp alapozás ellenőrzésének

Részletesebben

ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI M ÛSZAKI IRÁNYELV MI CÖLÖPRÁCS-SZERKEZETEK TERVEZÉSI ÉS SZÁMÍTÁSI IRÁNYELVEI

ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI M ÛSZAKI IRÁNYELV MI CÖLÖPRÁCS-SZERKEZETEK TERVEZÉSI ÉS SZÁMÍTÁSI IRÁNYELVEI ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI M ÛSZAKI IRÁNYELV MI 04.145 82 CÖLÖPRÁCS-SZERKEZETEK TERVEZÉSI ÉS SZÁMÍTÁSI IRÁNYELVEI ÉPÍTÉSÜGYI TÁJÉKOZATÁSI KÖZPONT BUDAPEST, 1983 Felvilágosítást ad: MESTER JÁNOS Építésügyi Minõségellenõrzõ

Részletesebben

Cölöp függőleges teherbírásának és süllyedésének CPT alapú számítása

Cölöp függőleges teherbírásának és süllyedésének CPT alapú számítása 15. számú mérnöki kézikönyv Frissítve: 2017. március Cölöp függőleges teherbírásának és süllyedésének CPT alapú számítása Program: Cölöp CPT Fájl: Demo_manual_15.gpn Ennek a mérnöki kézikönyvnek célja,

Részletesebben

Alapozások (folytatás)

Alapozások (folytatás) Alapozások (folytatás) Horváth Tamás PhD építész, egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék 1 Szerkezetváltozatok Sávalapok Helyszíni pontalapok Pontalapok

Részletesebben

Schöck Isokorb Q, Q-VV

Schöck Isokorb Q, Q-VV Schöck Isokorb, -VV Schöck Isokorb típus Alátámasztott erkélyekhez alkalmas. Pozitív nyíróerők felvételére. Schöck Isokorb -VV típus Alátámasztott erkélyekhez alkalmas. Pozitív és negatív nyíróerők felvételére.

Részletesebben

AZ M0 DÉLI SZEKTOR BŐVÍTÉSÉNEK SPECIÁLIS MÉLYALAPOZÁSI MUNKÁI

AZ M0 DÉLI SZEKTOR BŐVÍTÉSÉNEK SPECIÁLIS MÉLYALAPOZÁSI MUNKÁI AZ M0 DÉLI SZEKTOR BŐVÍTÉSÉNEK SPECIÁLIS MÉLYALAPOZÁSI MUNKÁI Varsányi Tamás főmérnök / HBM Kft. BEVEZETÉS A meglévő M0 körgyűrű 2x2 szűk forgalmi sávról 2x3+leálló sávra bővül az 51 sz. főút és az M6

Részletesebben

A kivitelezés geodéziai munkái II. Magasépítés

A kivitelezés geodéziai munkái II. Magasépítés A kivitelezés geodéziai munkái II. Magasépítés Építésirányítási feladatok Kitűzési terv: a tervezési térkép másolatán Az elkészítése a tervező felelőssége Nehézségek: Gyakorlatban a geodéta bogarássza

Részletesebben

A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint

A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint A geotechnikai tervezés alapjai az Eurocode 7 szerint Tartószerkezeti Eurocode-ok EN 1990 EC-0 A tartószerkezeti tervezés alapjai EN 1991 EC-1: A tartószerkezeteket érő hatások EN 1992 EC-2: Betonszerkezetek

Részletesebben

GEOTECHNIKA II. NGB-SE CÖLÖPALAPOZÁS II-III.

GEOTECHNIKA II. NGB-SE CÖLÖPALAPOZÁS II-III. GEOTECHNIKA II. NGB-SE005-02 CÖLÖPALAPOZÁS II-III. 2014-15 1. félév Tartalom 2 Cölöpalapozási alapismeretek Cölöpalapok tervezése Cölöpözési technológiák 3 Cölöpözési technológiák Cölöpözési technológiák

Részletesebben

Tipikus fa kapcsolatok

Tipikus fa kapcsolatok Tipikus fa kapcsolatok Dr. Koris Kálmán, Dr. Bódi István BME Hidak és Szerkezetek Tanszék 1 Gerenda fal kapcsolatok Gerenda feltámaszkodás 1 Vízszintes és (lefelé vagy fölfelé irányuló) függőleges terhek

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON SUPERCOR

BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON SUPERCOR BEÉPÍTÉSI SEGÉDLET VIACON SUPERCOR 2040 Budaörs, 1 www.viaconhungary.hu 1. BEÉPÍTÉSSEL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK: A beépítés betartandó fő fázisai: - kitűzés - ágyazat- vagy alapgerenda készítés - csőelemek

Részletesebben

STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat keretében a

STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázat keretében a Kardos László okl. építőmérnök 4431 Nyíregyháza, Szivárvány u. 26. Tel: 20 340 8717 STATIKAI SZÁMÍTÁS (KIVONAT) A TOP-6.1.4.-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című

Részletesebben

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés

DICHTOMATIK. Beépítési tér és konstrukciós javaslatok. Statikus tömítés Beépítési tér és konstrukciós javaslatok Az O-gyűrűk beépítési terét (hornyot) lehetőség szerint merőlegesen beszúrva kell kialakítani. A szükséges horonymélység és horonyszélesség méretei a mindenkori

Részletesebben

TERVEZÉS KATALÓGUSOKKAL KISFELADAT

TERVEZÉS KATALÓGUSOKKAL KISFELADAT Dr. Nyitrai János Dr. Nyolcas Mihály TERVEZÉS KATALÓGUSOKKAL KISFELADAT Segédlet a Jármű- és hajtáselemek III. tantárgyhoz Kézirat 2012 TERVEZÉS KATALÓGUSOKKAL KISFELADAT "A" típusú feladat: Pneumatikus

Részletesebben

Schöck Isokorb V SCHÖCK ISOKORB. Példák az elemek elhelyezésére metszetekkel Méretezési táblázat/alaprajzok Alkalmazási példák...

Schöck Isokorb V SCHÖCK ISOKORB. Példák az elemek elhelyezésére metszetekkel Méretezési táblázat/alaprajzok Alkalmazási példák... Schöck Isokorb SCHÖCK ISOKORB Schöck Isokorb 6/6 Tartalom oldal Példák az elemek elhelyezésére metszetekkel......................................................... 46 Méretezési táblázat/alaprajzok..................................................................

Részletesebben

STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ. Bencs Villa átalakítás és felújítás. Nyíregyháza, Sóstói út 54.

STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ. Bencs Villa átalakítás és felújítás. Nyíregyháza, Sóstói út 54. K21 Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató KFT 4431 Nyíregyháza, Szivárvány u. 26. Tel: 20 340 8717 STATIKAI TERVDOKUMENTÁCIÓ Bencs Villa átalakítás és felújítás (Építtető: Nyíregyháza MJV Önkormányzata,

Részletesebben

Építészeti tartószerkezetek II.

Építészeti tartószerkezetek II. Építészeti tartószerkezetek II. Vasbeton szerkezetek Dr. Szép János Egyetemi docens 2019. 05. 03. Vasbeton szerkezetek I. rész o Előadás: Vasbeton lemezek o Gyakorlat: Súlyelemzés, modellfelvétel (AxisVM)

Részletesebben

Schöck Tronsole T típus SCHÖCK TRONSOLE

Schöck Tronsole T típus SCHÖCK TRONSOLE Schöck ronsole típus SCHÖCK RONSOLE Lépcsőkar és pihenő akusztikai elválasztása Schöck ronsole 6 típus Lépcsőkar: Monolit beton vagy előregyártott Lépcsőpihenő: Monolit beton vagy félig előregyártott Egyszerű

Részletesebben

A nyomás. IV. fejezet Összefoglalás

A nyomás. IV. fejezet Összefoglalás A nyomás IV. fejezet Összefoglalás Mit nevezünk nyomott felületnek? Amikor a testek egymásra erőhatást gyakorolnak, felületeik egy része egymáshoz nyomódik. Az egymásra erőhatást kifejtő testek érintkező

Részletesebben

Szerkezetek szerelési sorrendje

Szerkezetek szerelési sorrendje Az elemeire bontott szerkezetek - foleg a magasépületek - többféle sorrendben is összeszerelhetoek. Egyszintes, többhajós épületek esetén a szerelés végezheto a hosszanti tengelyre merolegesen és azzal

Részletesebben

IRÁNYELVEK ELÔREGYÁRTOTT CÖLÖPRÁCS ALKALMAZÁSÁRA ALAGÚTZSALUS ÉPÜLETEKNÉL

IRÁNYELVEK ELÔREGYÁRTOTT CÖLÖPRÁCS ALKALMAZÁSÁRA ALAGÚTZSALUS ÉPÜLETEKNÉL ÉPÍTÉSÜGYI ÁGAZATI MÛSZAKI IRÁNYELV MI 04.199 82 IRÁNYELVEK ELÔREGYÁRTOTT CÖLÖPRÁCS ALKALMAZÁSÁRA ALAGÚTZSALUS ÉPÜLETEKNÉL ÉPÍTÉSÜGYI TÁJÉKOZATÁSI KÖZPONT BUDAPEST, 1982 Készült az ÉVM Mûszaki Fejlesztési

Részletesebben

Schöck Isokorb D típus

Schöck Isokorb D típus Schöck Isokorb típus Schöck Isokorb típus Többtámaszú födémmezőknél alkalmazható. Pozítív és negatív nyomatékot és nyíróerőt képes felvenni. 89 Elemek elhelyezése Beépítési részletek típus 1 -CV50 típus

Részletesebben

HÁLÓZATI SZINTŰ DINAMIKUS BEHAJLÁSMÉRÉS MÚLTJA JELENE II.

HÁLÓZATI SZINTŰ DINAMIKUS BEHAJLÁSMÉRÉS MÚLTJA JELENE II. HÁLÓZATI SZINTŰ DINAMIKUS BEHAJLÁSMÉRÉS MÚLTJA JELENE II. MÉTA-Q Kft. Baksay János 2007. 06. 12. MAÚT ÚTÉPÍTÉSI AKADÉMIA 11. 1. FOGALOM: Teherbírás. Teherbíráson általában határ-igénybevételt értünk 2.

Részletesebben

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK

PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK PÖRGETETT BETON CÖLÖPÖK CÖLÖPÖK Típusválaszték: - Kúpos cölöp Max. 22 m Nagy teherbírás - Hengeres cölöp Max. 20 m - Cölöp és pillér egy szerkezetben - Egyedi tervezésű cölöpök - Minőségbiztosítás - Minden

Részletesebben

MSZ EN 1610. Zárt csatornák fektetése és vizsgálata. Dr.Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens. Dulovics Dezsőné dr főiskolai tanár

MSZ EN 1610. Zárt csatornák fektetése és vizsgálata. Dr.Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens. Dulovics Dezsőné dr főiskolai tanár MSZ EN 1610 Zárt csatornák fektetése és vizsgálata Dr. Dulovics Dezső Ph.D. egyetemi docens, Dulovics Dezsőné dr. főiskolai tanár, Az előadás témakörei: -alkalmazási terület, fogalom meghatározások, általános

Részletesebben

Függőleges és vízszintes vasalás hatása a téglafalazat nyírási ellenállására

Függőleges és vízszintes vasalás hatása a téglafalazat nyírási ellenállására Függőleges és vízszintes vasalás hatása a téglafalazat nyírási ellenállására FÓDI ANITA Témavezető: Dr. Bódi István Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki kar Hidak és Szerkezetek

Részletesebben

Schöck Tronsole V típus SCHÖCK TRONSOLE

Schöck Tronsole V típus SCHÖCK TRONSOLE Schöck Tronsole típus Monolit vasbeton pihenő és falazott lépcsőházi fal közötti lépéshangszigetelés Schöck Tronsole 4 típus Lépcsőpihenő: Monolit vasbeton Lépcsőházi fal: Falazat Egyszerű rendszer: csatlakozó

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6.

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. statikai számítás Tsz.: 51.89/506 TARTALOMJEGYZÉK 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1. Anyagminőségek 6.. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. 3. A VASBETON LEMEZ VIZSGÁLATA 7. 3.1 Terhek 7. 3. Igénybevételek

Részletesebben

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek 2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek Falazott szerkezetek: MSZ EN 1996 (Eurocode 6) 1-1. rész: Az épületekre vonatkozó általános szabályok. Falazott szerkezetek vasalással és vasalás nélkül 1-2. rész:

Részletesebben

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT (kidolgozta: Triesz Péter, egy. ts.; Tarnai Gábor, mérnöktanár)

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT (kidolgozta: Triesz Péter, egy. ts.; Tarnai Gábor, mérnöktanár) SZÉHNYI ISTVÁN GYT LKLZOTT HNIK TNSZÉK 6. HNIK-STTIK GYKORLT (kidolgozta: Triesz Péter egy. ts.; Tarnai Gábor mérnöktanár) Négy erő egyensúlya ulmann-szerkesztés Ritter-számítás 6.. Példa gy létrát egy

Részletesebben

1. számú ábra. Kísérleti kályha járattal

1. számú ábra. Kísérleti kályha járattal Kísérleti kályha tesztelése A tesztsorozat célja egy járatos, egy kitöltött harang és egy üres harang hőtároló összehasonlítása. A lehető legkisebb méretű, élére állított téglából épített héjba hagyományos,

Részletesebben

Acélszerkezetek. 3. előadás 2012.02.24.

Acélszerkezetek. 3. előadás 2012.02.24. Acélszerkezetek 3. előadás 2012.02.24. Kapcsolatok méretezése Kapcsolatok típusai Mechanikus kapcsolatok: Szegecsek Csavarok Csapok Hegesztett kapcsolatok Tompavarrat Sarokvarrat Coalbrookdale, 1781 Eiffel

Részletesebben

ELSÕ BETON. Csarnok építési elemek óta az építõipar szolgálatában

ELSÕ BETON. Csarnok építési elemek óta az építõipar szolgálatában ELSÕ BETON Csarnok építési elemek ELSÕ BETON Cégünk 2004. óta gyárt különféle csarnoképítési elemeket. Mára statikus tervezõk bevonásával a tartószerkezeti tervezést is, továbbá a komplett helyszíni szerkezetépítési

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

ALAPOZÁSOK TERVEZÉSE. A cölöpalapozás tervezési elõírásai

ALAPOZÁSOK TERVEZÉSE. A cölöpalapozás tervezési elõírásai Magyar Népköztársaság Országos Szabvány ALAPOZÁSOK TERVEZÉSE A cölöpalapozás tervezési elõírásai MSZ 15005/1 1989 Az MSZ 15005 1964 helyett G 31 624.154 Design of foundations. Design requirements of pile

Részletesebben

Hídműtárgyak háttöltése alatt az altalaj konszolidációs süllyedésének mérése mágneses extenzométer segítségével

Hídműtárgyak háttöltése alatt az altalaj konszolidációs süllyedésének mérése mágneses extenzométer segítségével Hídműtárgyak háttöltése alatt az altalaj konszolidációs süllyedésének mérése mágneses extenzométer segítségével Hidász napok Siófok, 2018. június 6-7-8. Frigyik Árpád A-Híd Zrt. M4 autópálya Berettyóújfalu

Részletesebben

Schöck Isokorb W. Schöck Isokorb W

Schöck Isokorb W. Schöck Isokorb W Schöck Isokorb Schöck Isokorb Schöck Isokorb típus Konzolos faltárcsákhoz alkalmazható. Negatív nyomaték és pozitív nyíróerő mellett kétirányú horizontális erőt tud felvenni. 115 Schöck Isokorb Elemek

Részletesebben

e-ut 07.02.11:2011 (ÚT 2-3.402)

e-ut 07.02.11:2011 (ÚT 2-3.402) (ÚT 2-3.402) Közúti hidak építése I. Beton, vasbeton és feszített vasbeton hídszerkezetek Tóth Emília VIA-PONTIS Kft. Útügyi Szabályozási Napok, Sopron, 2011. május 3-4. Az Eurocode-nak megfelelő tervezés

Részletesebben

Műszaki leírás Napelemes rendszer telepítése Itt-Hon Nyírparasznyán Egyesület, Közösségi Házába (4822 Nyírparasznya, Rákóczi u. 110. Hrsz.: 245.) épületvillamossági kiviteli tervéhez Előzmények: Megbízó:

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS. Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017.

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS. Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017. TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS ÉS TANÁCSADÁS Kunfehértó, Rákóczi u. 13. sz.-ú telken épülő piactér tervezéséhez 2017. 1 I. Tervezési, kiindulási adatok A talajvizsgálati jelentés a Fehértó Non-profit Kft. megbízásából

Részletesebben

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE 2.9.1 Tabletták és kapszulák szétesése Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:20901 2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE A szétesésvizsgálattal azt határozzuk meg, hogy az alábbiakban leírt kísérleti körülmények

Részletesebben

GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1. multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve

GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1. multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve GYŐR ARÉNA, Győr-Kiskút liget, Tóth László utca 4. Hrsz.:5764/1 multifunkcionális csarnok kialakításának építési engedélyezési terve STATIKAI SZÁMÍTÁSOK Tervezők: Róth Ernő, okl. építőmérnök TT-08-0105

Részletesebben

TENDER TERVTŐL AZ ALAPOZÁS MEGÉPÍTÉSÉIG Előadó: Illy István Főmérnök. Győr, november 24.

TENDER TERVTŐL AZ ALAPOZÁS MEGÉPÍTÉSÉIG Előadó: Illy István Főmérnök. Győr, november 24. TENDER TERVTŐL AZ ALAPOZÁS MEGÉPÍTÉSÉIG Előadó: Illy István Főmérnök Nyíregyháza, LEGO zöldmezős beruházás LEGO - Az Építtető 2011 The LEGO Group 1932-1950 Fa játékok 1958 - A LEGO KOCKA piacra kerül A

Részletesebben

A BP. XIV. ker., KOLOSVÁRY út 48. sz. ALATT (hrsz. 1956/23) ÉPÜLŐ RAKTÁRÉPÜLET FÖDÉMSZERKEZETÉNEK STATIKAI SZÁMÍTÁSA

A BP. XIV. ker., KOLOSVÁRY út 48. sz. ALATT (hrsz. 1956/23) ÉPÜLŐ RAKTÁRÉPÜLET FÖDÉMSZERKEZETÉNEK STATIKAI SZÁMÍTÁSA A BP. XIV. ker., KOLOSVÁRY út 48. sz. ALATT (hrsz. 1956/23) ÉPÜLŐ RAKTÁRÉPÜLET FÖDÉMSZERKEZETÉNEK STATIKAI SZÁMÍTÁSA A FÖDÉMSZERKEZET: helyszíni vasbeton gerendákkal alátámasztott PK pallók. STATIKAI VÁZ:

Részletesebben

STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY

STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZERKEZET és FORMA MÉRNÖKI IRODA Kft. 6725 SZEGED, GALAMB UTCA 11/b. Tel.:20/9235061 mail:szerfor@gmail.com STATIKAI SZAKVÉLEMÉNY a Szeged 6720, Szőkefalvi Nagy Béla u. 4/b. sz. alatti SZTE ÁOK Dialízis

Részletesebben

Schöck Tronsole QW típus SCHÖCK TRONSOLE

Schöck Tronsole QW típus SCHÖCK TRONSOLE Schöck Tronsole típus Húzott karú, előregyártott lépcső fokai és lépcsőházi fal közötti lépéshangszigetelés Schöck Tronsole típus Lépcsőkar: Húzott karú, előregyártott lépcsőkar Lépcsőházi fal: Falazat

Részletesebben

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező Statika méretezés Húzás nyomás: Amennyiben a keresztmetszetre húzó-, vagy nyomóerő hat, akkor normálfeszültség (húzó-, vagy nyomó feszültség) keletkezik. Jele: σ. A feszültség: = ɣ Fajlagos alakváltozás:

Részletesebben

Wolf Ákos. Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány

Wolf Ákos. Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány Wolf Ákos Királyegyháza, cementgyár - esettanulmány Királyegyháza, cementgyár - esettanulmányok Tartalom Bevezetés Projekt ismertetés, helyszín bemutatása bb m tárgyak, létesítmények Talajadottságok bemutatása

Részletesebben

TERVEZŐI NYILATKOZAT. Budapest és Pest Megyei Mérnök kamara: T (tartószerkezeti tervező)

TERVEZŐI NYILATKOZAT. Budapest és Pest Megyei Mérnök kamara: T (tartószerkezeti tervező) TERVEZŐI NYILATKOZAT 1 Építtető: Balatonboglár Városi Önkormányzat 8630 Balatonboglár, Erzsébet u.11. Építés helye: 8630 Balatonboglár, Attila u. Hrsz 423 Tervezett szerkezet: Ravatalozó épület Vezető

Részletesebben

Földstatikai feladatok megoldási módszerei

Földstatikai feladatok megoldási módszerei Földstatikai feladatok megoldási módszerei Földstatikai alapfeladatok Földnyomások számítása Általános állékonyság vizsgálata Alaptörés parciális terhelés alatt Süllyedésszámítások Komplex terhelési esetek

Részletesebben

PFEIFER - MoFi 16 Ferdetámaszok rögzítő rendszere. 2015.05.22 1.oldal

PFEIFER - MoFi 16 Ferdetámaszok rögzítő rendszere. 2015.05.22 1.oldal PFEIFER - Ferdetámaszok rögzítő rendszere 2015.05.22 1.oldal Felhasználás Mire használjuk? A PFEIFER típusú ferde támaszok rögzítő rendszere ideiglenesen rögzíti a ferdetámaszokat a fejrésznél. Ferde támasztó

Részletesebben

ALAPOK KIVITELEZÉSE

ALAPOK KIVITELEZÉSE ALAPOK KIVITELEZÉSE 2018.11.26. 1 A) Alapozás B) Síkalapok kivitelezése C) Süllyesztett alapok kivitelezése D) Cölöpalapok kivitelezése E) Résfalak kivitelezése F) Kihorgonyzások 2018.11.26. 2 1 A) ALAPOZÁS

Részletesebben

Vasbetonszerkezetek II. Vasbeton lemezek Rugalmas lemezelmélet

Vasbetonszerkezetek II. Vasbeton lemezek Rugalmas lemezelmélet Vasbetonszerkezetek II. Vasbeton lemezek Rugalmas lemezelmélet 2. előadás A rugalmas lemezelmélet alapfeltevései A lemez anyaga homogén, izotróp, lineárisan rugalmas (Hooke törvény); A terheletlen állapotban

Részletesebben

ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓ

ALKALMAZÁSTECHNIKAI ÚTMUTATÓ Építőipari és Szolgáltató Kft. H-1015 Budapest, Csalogány u. 6. Raktár: H-2045 Törökbálint, Kinizsi u. 16. Tel: 23/332-119 Fax: 23/332-118 E-mail: info@bau-haus.hu Honlap: www.bau-haus.hu ALKALMAZÁSTECHNIKAI

Részletesebben

Központosan nyomott vasbeton oszlop méretezése:

Központosan nyomott vasbeton oszlop méretezése: Központosan nyomott vasbeton oszlop méretezése: Központosan nyomott oszlopok ellenőrzése: A beton által felvehető nyomóerő: N cd = A ctot f cd Az acélbetétek által felvehető nyomóerő: N sd = A s f yd -

Részletesebben

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT

TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY SZÚRÓPONT TALAJVIZSGÁLATI JELENTÉS TALAJMECHANIKAI SZAKVÉLEMÉNY Besenyszög, Jászladányi út 503/3 hrsz. SZÚRÓPONT tervezéséhez Nagykörű 2013 december 07. Horváth Ferenc okl. építőmérnök okl. geotechnikai szakmérnök

Részletesebben

Schöck Isokorb QP, QP-VV

Schöck Isokorb QP, QP-VV Schöck Isokorb, -VV Schöck Isokorb típus (Nyíróerő esetén) Megtámasztott erkélyek feszültségcsúcsaihoz, pozitív nyíróerők felvételére. Schöck Isokorb -VV típus (Nyíróerő esetén) Megtámasztott erkélyek

Részletesebben

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 05. Méretezéselméleti kérdések TERVEZÉSE II. Dr. Szép János Egyetemi docens

TARTÓ(SZERKEZETE)K. 05. Méretezéselméleti kérdések TERVEZÉSE II. Dr. Szép János Egyetemi docens TARTÓ(SZERKEZETE)K TERVEZÉSE II. 05. Méretezéselméleti kérdések Dr. Szép János Egyetemi docens 2018. 10. 15. Az előadás tartalma Az igénybevételek jellege A támaszköz szerepe Igénybevételek változása A

Részletesebben

ALAPOZÁSOK MEGERŐSÍTÉSE

ALAPOZÁSOK MEGERŐSÍTÉSE 6. előadás ALAPOZÁSOK MEGERŐSÍTÉSE 2. 1. ALAPTEST ANYAGÁNAK MEGERŐSÍTÉSE, JAVÍTÁSA 2. FELSZERKEZET MEREVÍTÉSE, MEGERŐSÍTÉSE 3. ALAPTEST ANYAGÁNAK RÉSZLEGES CSERÉJE 4. ALÁTÁMASZTÁSI FELÜLET NÖVELÉSE, ALAPSZÉLESÍTÉS

Részletesebben

Tartószerkezeti tervdokumentáció

Tartószerkezeti tervdokumentáció Tartószerkezeti tervdokumentáció a Balatonkenese 4447/1. hrsz. alatti ingatlanon tervezett kerékpár pihenő kiszolgáló épülethez Építtető: Balatonkenese Város Önkormányzata 8174 Balatonkenese, Béri Balogh

Részletesebben

vagy 0,1 tömeg%-nál (feszített vb. esetén) nagyobb;

vagy 0,1 tömeg%-nál (feszített vb. esetén) nagyobb; A beton jele 1 A beton jele Magyarországon, az MSZ 4798-1:2004 szabvány szerint a következőket tartalmazza: a beton nyomószilárdsági osztályának jelét; a nehézbetonok jelölésére a HC (heavy concrete) betűjelet;

Részletesebben

Cölöpcsoport ellenőrzése Adatbev.

Cölöpcsoport ellenőrzése Adatbev. Cölöpcsoport ellenőrzése Adatbev. Projekt Leírás Szerző Dátu : : : Skupina pilot - Vzorový příklad 3 Ing. Jiří Vaněček 6.12.2012 Név : Skupina pilot - Vzorový příklad 3 Leírás : Statické schéa skupiny

Részletesebben

Határfeszültségek alapanyag: σ H = 200 N/mm 2, σ ph = 350 N/mm 2 ; szegecs: τ H = 160 N/mm 2, σ ph = 350 N/mm 2. Egy szegecs teherbírása:

Határfeszültségek alapanyag: σ H = 200 N/mm 2, σ ph = 350 N/mm 2 ; szegecs: τ H = 160 N/mm 2, σ ph = 350 N/mm 2. Egy szegecs teherbírása: ervezze meg az L10.10.1-es szögacélpár eltolt illesztését L100.100.1-es hevederekkel és Ø1 mm-es szegecsekkel. nyagminőség: 8, szegecs: SZ. atárfeszültségek alapanyag: 00 /mm, p 50 /mm szegecs: τ 160 /mm,

Részletesebben

A STATIKUS ÉS GEOTECHNIKUS MÉRNÖKÖK EGYMÁSRA UTALTSÁGA EGY SZEGEDI PÉLDÁN KERESZTÜL. Wolf Ákos

A STATIKUS ÉS GEOTECHNIKUS MÉRNÖKÖK EGYMÁSRA UTALTSÁGA EGY SZEGEDI PÉLDÁN KERESZTÜL. Wolf Ákos A STATIKUS ÉS GEOTECHNIKUS MÉRNÖKÖK EGYMÁSRA UTALTSÁGA EGY SZEGEDI PÉLDÁN KERESZTÜL Wolf Ákos Bevezetés 2 Miért fontos a geotechnikus és statikus mérnök együttm ködése? Milyen esetben kap nagy hangsúlyt

Részletesebben

3. Az alábbi adatsor egy rugó hosszát ábrázolja a rá ható húzóerő függvényében:

3. Az alábbi adatsor egy rugó hosszát ábrázolja a rá ható húzóerő függvényében: 1. A mellékelt táblázat a Naphoz legközelebbi 4 bolygó keringési időit és pályagörbéik félnagytengelyeinek hosszát (a) mutatja. (A félnagytengelyek Nap- Föld távolságegységben vannak megadva.) a) Ábrázolja

Részletesebben

MUNKAANYAG. Forrai Jánosné. Előkészítő munka. A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I.

MUNKAANYAG. Forrai Jánosné. Előkészítő munka. A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I. Forrai Jánosné Előkészítő munka A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I. A követelménymodul száma: 0482-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-002-30 ELŐKÉSZÍTŐMUNKA

Részletesebben

2016.02.16. Villámvédelem

2016.02.16. Villámvédelem Magyar Mérnöki Kamara LKTROTCHNIKAI TAGOZAT Kötelező szakmai továbbképzés 2015 Villámvédelem #3. Az MSZ N 62305 szabványkiadások közötti fontosabb eltérések MSZ N 62305-3:2011 Építmények fizikai károsodása

Részletesebben

Mérési hibák 2006.10.04. 1

Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérés jel- és rendszerelméleti modellje Mérési hibák_labor/2 Mérési hibák mérési hiba: a meghatározandó értékre a mérés során kapott eredmény és ideális értéke közötti különbség

Részletesebben

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev.

Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Szádfal szerkezet ellenőrzés Adatbev. Projekt Dátum : 8.0.05 Beállítások (bevitel az aktuális feladathoz) Anyagok és szabványok Beton szerkezetek : Acél szerkezetek : Acél keresztmetszet teherbírásának

Részletesebben

ÜVEGEZETT FELVONÓ AKNABURKOLATOK MÉRETEZÉSE

ÜVEGEZETT FELVONÓ AKNABURKOLATOK MÉRETEZÉSE ÜVEGEZETT FELVONÓ AKNABURKOLATOK MÉRETEZÉSE EGYSZERŰSÍTETT SZÁMÍTÁS AZ MSZ EN81-0:014 SZABVÁNY ELŐÍRÁSAINAK FIGYELEMBEVÉTELÉVEL. MAKOVSKY ZSOLT. Üvegszerkezetek .Követelmények: MSZ EN81-0:014.1 A felvonóakna

Részletesebben

Vasalttalaj hídfők. Tóth Gergő. Gradex Mérnöki és Szolgáltató Kft Budapest, Bécsi út 120. Telefon: +36-1/

Vasalttalaj hídfők. Tóth Gergő. Gradex Mérnöki és Szolgáltató Kft Budapest, Bécsi út 120. Telefon: +36-1/ Vasalttalaj hídfők Tóth Gergő Gradex Mérnöki és Szolgáltató Kft. 1034 Budapest, Bécsi út 120. Telefon: +36-1/436-0990 www.gradex.hu Az előadás 1. Hagyományos hídfő kialakítások régen és most 2. Első hazai

Részletesebben

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs

BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék. Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakmérnöki Képzés. Dr. Móczár Balázs Dr. Móczár Balázs 1 Az előadás célja MSZ EN 1997 1 szabvány 6. fejezetében és egyes mellékleteiben leírt síkalapozással kapcsolatos előírások lényegesebb elemeinek, a szabvány elveinek bemutatása Az eddig

Részletesebben

építtető: Kurucsai Péter, tervező: Márton Bt. - Csiszár Teréz - okl. építészmérnök É19-00/16

építtető: Kurucsai Péter, tervező: Márton Bt. - Csiszár Teréz - okl. építészmérnök É19-00/16 a Budapest VIII., Stáhly u. 5., hrsz : 36451 társasház földszinti Gyulai Pál utcai iroda helyiségek homlokzati nyílászáróinak cseréje, ill. új ablakok nyításának építési engedélyezési tervéhez - tervtanácsi

Részletesebben