Jellemző kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 2016

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jellemző kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 2016"

Átírás

1 Jellemző kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 0 Alkalmazott jelölések Szociális hozzájárulási adó (7%) ESZJ Egészségügyi szolgáltatási járulék (700 Ft/hó) Személyi jövedelemadó ( vagy kivételesen 0%) Természetbeni egészségbizt. jár. () V Vállalkozói személyi jövedelemadó (0%, 9%) Pénzbeli egészségbizt. járulék (%) TAO Társasági adó (0%, 9%) Munkaerő-piaci járulék () EHO Egészségügyi hozzájárulás (7%, vagy %,, kivételesen, 0%) EB Egészségbiztosítási járulék (7%) EKHO Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (0%+ vagy 0%+,%) Nyugdíjjárulék (0% borravaló esetén ) KATA Kisvállalkozások adója (tételes: 000 Ft /hó, Ft/hó vagy Ft/hó, százalékos: 0%) Szakképzési hozzájárulás () KIVA Kisvállalati adó (%) EVA Egyszerűsített vállalkozási adó 7% kivételesen 0% A kötelezettség jelölésének módja: X jelöli azokat a kötelezettségeket, amelyek az adott juttatásnál feltétel nélkül fennállnak. Pl. munkabérnél a 7% kötelezettség. X(NY) jelöli azt a kötelezettséget, amely csak akkor áll fenn, ha a kifizetés járulékköteles és nem nyugdíjas kapja. (Pl. A betegszabadság díjazása aktív és nyugdíjas keresőnél egyaránt előfordulhat, azonban a és kötelezettség nyugdíjas munkavállalóknál nem áll fenn. a jelölés, ha a személyi jövedelemadó mértéke. 0% a jelölés, ha a vállalkozói jövedelemadózást választó egyéni vállalkozót a 0% szja terheli. EK a jelölés, ha elismert költség a TAO illetve a V alapjának megállapításánál. AN a jelölés, ha nem elismert költség vagy ráfordítás a TAO alapjánál. AE a jelölés, ha az adózás utáni eredményből fizethető. 7% a jelölés, ha a kifizetőnek vagy a magánszemélynek 7% adót, vagy hozzájárulást kell fizetnie. % a jelölés, ha a magánszemélyt vagy a kifizetőt % EHO terheli. a jelölés, ha a EHO mértéke. a jelölés, ha a magánszemélyt vagy a kifizetőt EHO terheli. 78% a jelölés, ha a szocho vagy az eho fizetésére a magánszemély kötelezett (kivéve, ha az költségként elszámolható, vagy azt számára megtérítik), a megállapított jövedelem 78%-át kell jövedelemnek tekinteni az adóalap meghatározásakor. 00% a jelölés, ha az adóalap, járulékalap, eho-alap a kifizetett, juttatott jövedelem. 8% a jelölés, ha az adóalap a juttatás 8%-a. 9% a jelölés, ha az adóalap és az eho-alap a juttatás 9%-a. 90% a jelölés, ha a kötelezettség alapja a bevétel 90%-a 8% a jelölés, ha a kötelezettség alapja a jövedelem 8%-a 90%-KTA a jelölés, ha az egészségügyi hozzájárulás alapja a bevétel 90%-a, csökkentve a szociális hozzájárulás alapjával, illetve a járulékalap összegével. kötelezettség felső határa 0-tól megszűnt. 0

2 Munkáltatói juttatások. Munkabér, prémium, jutalom EHO 7% 7% TAO EB és Aktív munkavállaló x x EK x x x x x Bedolgozói munkaviszony x x EK x X(NY) X(NY) x x Nappali tagozatos tanulók, hallgatók x x EK x x x x x Korhatár előtti ellátásban részesülő x x EK x x x x x Rehabilitációs ellátásban részesülő x x EK x x x x x Rokkantsági ellátásban részesülő x x EK x x x x x Nyugdíjas (Tbj. szerint saját jogú) x x EK x x x Rehabilitációs járadékban részesülő x x EK x x x Nyugdíjas (Tbj. szerinti saját jogú) nyugdíj szünetelésének ideje alatt X X EK X X X X Hallgatói munkadíj hallgatói munkaszerződés alapján 000 Ft/hó-ig EK 000 Ft/hó felett x EK X Távmunkát végzők Munkadíja x x EK x X(NY) X(NY) x X Költségtérítése EK Betegszabadság x x EK x X(NY) X(NY) x X Szabadságmegváltás x x EK x X(NY) X(NY) x X Jubileumi jutalom (jogszabály alapján kötelezően, vagy egyéb megállapodás alapján juttatott) x x EK x X(NY) X(NY) x X Munkaszüneti nap díjazás x x EK x X(NY) X(NY) x X Végkielégítés Törvényben meghatározott x x EK x X(NY) X(NY) x X Egyéb esetben x x EK x X(NY) X(NY) x X Gyermek születése esetén az apát megillető munkaidő-kedvezmény idejére fizetett díj (apaszabadság) 7 x x EK x X(NY) X(NY) x X Érdekképviseleti tagdíj x x EK x X(NY) X(NY) x % 0% Munkaszerződésben rendszeresen fizetett x x EK x x(ny) X(Ny) X x Versenytilalmi megállapodás 8 Munkaviszony megszűnésekor fizetett X EK X 0. évi CXCI. tv..., Figyelem az ellátás mellett heti 0 órás munkaviszonyban dolgozhat, ellátás mellett egymást követő hónapon át a minimálbér 0%-át nem haladhatja meg a kereset. 0. évi CXCI. tv évi LXXX. törvény. f) pontja,. () a), c) pontja alapján nyugdíjas. Szja. törvény. sz. melléklet.. pontja szerint havonta minimálbérig adómentes. A 0. évi I. törvény 9. alapján foglalkoztatott esetén az Szja. tv.. sz. melléklet I/. pontja értelmében a magánszemély nyilatkozata szerinti költségtérítés adómentes. Nyilatkozattal nem fedezett költségtérítés munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül. 0. évi I. tv. (Mt) 77. alapján juttatott, és egyéb megállapodáson alapuló évi I. tv. 8. () bekezdés alapján évi I. tv. 8. -a alapján.

3 Munkáltatói juttatások. Munkabér-előleg kamatkedvezménye (mindenkori jegybanki alapkamat százalékponttal növelt összege) Elszámolásra kiadott összeg kamatkedvezménye (mindenkori jegybanki alapkamat százalékponttal növelt összege) Munkáltatói lakáscélú kölcsön Egyéb kölcsön Munkáltató által NAV-nak befizetett, de a munkavállalótól le nem vont adóelőleg, járulék követelés kamatkedvezménye Utólag fizetett munkabér Kedvezményes 7% EHO EB és alapja mértéke alapja TAO Nem kedvezményes 8% 7% 8% x EK 0 napon belül elszámolt 0 napon túli elszámolás esetén 8% 7% 8% x EK Kedvezményes Nem kedvezményes 8% 7% 8% x EK ei között szabály x x EK x X(NY) X(NY) X x kötött szerződés esetén a kifizető választása én szerint hatályos szabály 8% 7% 8% x EK után kötött szerződés esetén 8% 7% 8% x EK Kedvezményes Nem kedvezményes 8% 7% 8% x EK hónapon belüli magánszemély által történő megfizetés esetén hónapon túli magánszemély által történő megfizetés esetén 7 8% 7% 8% x EK Bírósági munkabér 8 X X EK X X(NY) X(NY) X X ítélet alapján sérelemdíj 9 EK fizetett jövedelmet pótló kártérítés 00% 7% EK X % 0% Elmaradt munkabér 8 X X EK X X(NY) X(NY) X X Kedvezményes az Szja. törvény. 7. () bek. g) pontja alapján, maximum a kölcsön nyújtásának időpontjában érvényes minimálbér -szöröse (0-ben maximum 000 Ft) legfeljebb hónapra. Nem kedvezményes, az előleg összege, vagy visszafizetési kötelezettség időtartama nem felel meg az Szja. törvény. 7. () bek. g) pontjában előírt feltételeknek. Kedvezményes az Szja. törvény 7. () bek. f) pontja alapján, ha azt hitelintézeten keresztül nyújtják, és a lakás nem haladja meg a /00. (I..) Korm. rendelet szerinti méltányolható lakásszükségletet. Amennyiben a kölcsön nyújtás nem felel meg az Szja. törvény 7. () bek. f) pontja szerinti bármely feltételnek. Ha a kamatláb kisebb a mindenkori jegybanki alapkamat százalékponttal növelt mértékénél. A kifizető ezen választásáról éig értesítette a magánszemélyt [009. évi CXVI. tv.. () bek.]. Ha a kamatláb kisebb a mindenkori jegybanki alapkamat százalékponttal növelt összegénél, a meg nem fizetett kamat után. 7 Az Szja. törvény 7. () bekezdés e) pontja alapján. 8 A Tbj. 8. () bekezdése alapján a járulékokat a kifizetéskor irányadó járulékmértékek szerint kell megfizetni. ATbj.vhr. /A alapján a biztosítással járó jogviszony megszűnését követően a jogviszony alapján kifizetett járulékalapot képező jövedelmet úgy kell figyelembe venni, mintha annak kifizetésére a jogviszony megszűnése napján került volna sor. 0. január -ét megelőző időszakra fizetett járulékalapot képező jövedelmekre alkalmazni kell a Tbj.vhr. /A. 0..-én hatályos rendelkezését is (nyugdíjjárulék felső határt arra az évre kell figyelembe venni, amelyre a kifizetés történik). 9 Szja. törvény.sz. melléklet.. c) pontja alapján.

4 Munkáltatói juttatások. Költségtérítés Saját személygépkocsi hivatali célú használatának költségtérítése Nem saját személygépkocsi hivatali célú használatának költségtérítése Belföldi kiküldetés napidíja Külföldi kiküldetés napidíja 7% TAO EB és Kedvezményes EK Nem kedvezményes x x EK x X(NY) X(NY) x X Üzemanyag + 9 Ft/km összegig EK Üzemanyag + 9 Ft/km összeget meghaladó rész X X EK X X(NY) X(NY) x x Üzemanyag EK Üzemanyag összegét meghaladó rész X X EK X X(NY) X(NY) x x Belföldi közúti 000 Ft/nap összegig EK árufuvarozásban (gépkocsivezető és Fölötte x x EK x X(NY) X(NY) x X árukísérő) Egyéb esetben x x EK x X(NY) X(NY) x X Nemzetközi árufuvarozók és személyszállítók gépkocsivezetőjénél és kísérőjénél Más munkavállalók esetében % 0 Euró/nap összegig 7 EK Fölötte x x EK x X(NY) X(NY) x X 0%, de legfeljebb Euró/nap összegig 7 EK Fölötte x x EK x X(NY) X(NY) x X 0% Ft/hó összegig EK Üzemanyag megtakarítás 9 Fölötte x x EK x X(NY) X(NY) x X Kedvezményes, ha kormányrendelet vagy törvény határozza meg a költségtérítés összegét. A jogszabály szerinti összeg igazolás nélkül levonható, elszámolható, az Szja. törvény. sz. melléklet II. pontja alapján. A 0/99. (IV..) Korm. rendelet szerinti norma és a NAV által közzétett üzemanyagár figyelembevételével meghatározott összeg. Az Szja. törvény.. sz. melléklet II/. pontja alapján fizetett összeg. Alapját az Szja. törvény szerinti költségnyilatkozat határozza meg. Nyilatkozat hiányában az üzemanyag és a 9 Ft/km együttes összegét meghaladó teljes kifizetés jövedelemnek minősül. Alapját az Szja. törvény szerinti költségnyilatkozat határozza meg. Nyilatkozat hiányában az üzemanyag összegét meghaladó teljes kifizetés jövedelemnek minősül. A 7/0 (XII. 8) Korm. rendelet. -a szerint a belföldi árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezető és árukísérő napidíja 000 Ft-ig az Szja tv.. sz. mellékletének II. fejezet. pontja szerint adómentes. 7 A 8/0. Korm. rendelet. -a szerinti összeg az Szja. törvény. sz. melléklet II/7. pontja alapján. 8 A 8/0. Korm. rendelet. -a szerinti összeg az Szja. törvény.. sz. melléklet II/7. b) pontja alapján. 9 Az Szja. törvény 7. () bek. b) pontja és a () bek. szerinti kifizetés.

5 Munkáltatói juttatások. EHO 7% 7% Közteher TAO Ft/fő/nap EB és Bizonylattal történő Utazási jeggyel, bérlettel történő elszámolás EK elszámolás Munkáltató nevére szóló számla alapján EK 9 Ft/km összegig Gépjármú használatakor EK Felette x x EK x X(NY) X(NY) x x Költségtérítés Egyéb módon történő munkába 9 Ft/km összegig EK járás (pl. kerékpárral) Felette X x EK x X(NY) X(NY) x x Helyi közlekedési bérlet munkába járáshoz, kizárólag átutazás céljából EK Csoportos személyszállítás EK Munkáltató Temetési EK által adott Elemi kár, katasztrófa esetén EK segély Egyéb (pl. szociális) X x EK x X(NY) X(NY) x x Késedelmi kamat x 7 EK x % 0% Egyszerűsített foglalkoztatás 8 Munkába járás Mezőgazdasági és turisztikai idénymunka Alkalmi munka Filmipari statiszta alkalmi munka 0 Ft/fő/nap munkabérig (vagy 90 Ft/fő/nap) 9 EK 00 Ft 0 Ft/fő/nap (vagy 0 0 Ft/fő/nap bérig EK 00 Ft X 90 Ft/fő/nap) összeget 0 0 Ft/fő/nap bért maghaladó meghaladó munkabér 9 esetben AN 0 00 Ft X 0 Ft/fő/nap munkabérig (vagy 90 Ft/fő/nap) 9 ek 000 Ft 0 Ft/fő/nap (vagy 90 Ft/fő/nap) összeget meghaladó munkabér Ft/fő/nap bérig EK 000 Ft X 0 0 Ft/fő/nap bért maghaladó esetben AN Ft X 000 Ft/fő/nap munkabérig EK Ft 000 Ft/fő/nap összeget meghaladó munkabér AN Ft Prémiumévek program különleges foglalkoztatási állomány keretében járó díj x x x x x x Iskolaszövetkezet nappali Munkaviszony esetén EK x tagozatos hallgató, tanuló tagi jogviszonyának díjazása Tagi jogviszony esetén EK x A 9/00. (II..) Korm. rendelet szerinti munkába járás. A munkáltató köteles megtéríteni a közigazgatási határon túlról történő munkába járást, bérlettel vagy jeggyel való elszámolás ellenében azok díjának legalább 8%-át, azonban a jövedelemszámításánál nem kell figyelembe venni (azaz adómentes), ha a térítés a bérlet, menetjegy 00%-ában történik. A munkavállaló részére a munkában töltött napokra 9 Ft/km költségtérítés fizethető, a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye közötti távolságra. Az Szja. törvény.. pontja szerinti csoportos személyszállítás. Az Szja. törvény. sz. melléklet.. pontja szerint a munkavállaló részére az elhunyt házastársára vagy egyeneságbeli rokonára tekintettel. Az Szja. törvény. sz. melléklet.. pontja alapján történő juttatás. 7 Késedelmes teljesítésre tekintettel fizetett kamat, kötbér, az EHO alapja a jövedelem 00%-a. 8 A 00. évi LXXV. törvény szerinti. A díjazás napi összege legalább Ft/nap, középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén 8 Ft/nap. 9 A 00. évi LXXV. törvény 9. () bekezdése alapján az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmet csak akkor kell a magánszemélynek bevallani, ha e tevékenységből származó díjazása az adóévben meghaladja a mentesített keretösszeget (munkanap 0 Ft/nap vagy garantált bér kötelező alkalmazása esetén a 90 Ft/fő/nap). 0 A Tao-törvény. sz. melléklet. pontja alapján, és az Szja. törvény. melléklet IV.. pontja alapján az egyszerűsített foglalkoztatás keretében a minimálbér napi összegének kétszeresét meghaladó kifizetés nem a vállalkozás érdekében felmerülő költség (0 0 Ft/fő/nap felett). 00. évi LXXV. törvény 9. () bekezdése alapján összegtől függetlenül adómentes. A 00. évi CXXII. törvény alapján juttatott.

6 Munkáltatói juttatások. Béren kívüli juttatás jogcíme 7% EHO EB és Alapja Mértéke Alapja TAO 0% Mértéke Saját üdülőben történő üdülési szolgáltatás 000 Ft/fő/év-ig 9% 9% X EK Munkahelyi étkeztetés 00 Ft/fő/hó-ig 9% 9% X EK Erzsébet utalvány Ft/fő/hó-ig 9% 9% X EK Iskolakezdési támogatás 00 Ft/fő/év-ig 9% 9% X EK Helyi utazási bérlet (munkáltató nevére szóló számlával) 9% 9% X EK Iskolarendszerű képzés 9% 9% X EK Önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári tagdíjhozzájárulás 00 Ft/fő/hó-ig % Ft/fő/év rekreációs keretösszegig Ft/fő/év keretösszegig Önkéntes kölcsönös egészség és/vagy önsegélyező pénztári tagdíj-hozzájárulás 00 Ft/fő/hó-ig Foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézményi hozzájárulás 00 Ft/fő/hó-ig 9% 9% X EK 9% 9% X EK 9% 9% X EK SZÉP kártya szálláshely szolgáltatás alszámlára 000 Ft/fő/év-ig 9% 9% X EK SZÉP kártya vendéglátás alszámlára Ft/fő/év-ig 9% 9% X EK SZÉP kártya szabadidő alszámlára Ft/fő/év-ig 9% 9% X EK Az Szja. törvény 70. (b) bekezdése értelmében éves Ft/fő rekreációs keretösszeget arányosítani kell a munkaviszonyban eltöltött napok arányában, ha a munkaviszony nem egész évben áll fenn. Az Szja. törvény 70. (a) bekezdése értelmében éves Ft/fő keretösszeget arányosítani kell a munkaviszonyban eltöltött napok arányában, ha a munkaviszony nem egész évben áll fenn. Az Szja. törvény 7. () bekezdés a) pontja és a 70. (a) bekezdése alapján a Ft-os keretösszeg részét képezi a munkavállalóra tekintettel más magánszemélynek biztosított béren kívüli juttatás. Az Szja. tv. 7. () bekezdés ba) pontja értelmében munkahelyi étkeztetés akkor valósul meg, ha a munkáltató telephelyén működő étkezőhelyen történik a munkavállalók étkezése. A helyi utazási bérlet csak akkor minősül béren kívüli juttatásnak, ha az nem a munkavégzés feltétele, és nem a munkába járás átutazását szolgálja.

7 Munkáltatói juttatások. Béren kívüli juttatás jogcíme Szálláshely szolgáltatás alszámlára Vendéglátás alszámlára EHO EB és 7% TAO 0% alapja mértéke alapja % Ft rekreációs keretig 000 Ft/év/fő-ig 9% 9% x EK Rekreációs kereten felül 9% 7% 9% x EK fölötte 9% 7% 9% x EK Ft rekreációs keretig 9% 9% x EK Ft/év/fő-ig Rekreációs kereten felül 9% 7% 9% x EK Fölötte 9% 7% 9% x EK SZÉP Kártya juttatása Szabadidő alszámlára Ft rekreációs keretig Ft/év/fő-ig 9% 9% x EK Rekreációs kereten felül 9% 7% 9% x EK Fölötte 9% 7% 9% x EK Erzsébet-utalvány Ft/hó/fő-ig Ft keretig 9% 9% x EK Kereten felül 9% 7% 9% x EK Fölötte 9% 7% 9% x EK Ft keretig 9% 9% x EK Saját 000 Ft/év/fő-ig üdülőben Kereten felül 9% 7% 9% X EK Fölötte 9% 7% 9% x EK Üdülési szolgáltatás Más Minden munkavállalónak azonos feltétellel, v. cafetéria keretében 9% 7% 9% x EK üdülőben Más módon x x EK x X(NY) X(NY) x x Munkavégzéshez szükséges EK Helyi utazási bérlet Egyéb esetben Ft keretig 9% 9% x EK (pl. cafetéria keretében) Kereten felül 9% 7% 9% x EK Munkába járáshoz kizárólag átutazás céljára EK Pénzben x x EK x X(NY) X(NY) x x Ft keretig 9% 9% x EK Kereten felül 9% 7% 9% x EK utalványban 7 00 Ft/év/fő-ig Fölötte 9% 7% 9% x EK Iskolakezdési támogatás Az Szja. törvény 70. (b) bekezdése értelmében a rekreációs keretösszeg éves Ft/fő, amelyet arányosítani kell a munkaviszonyban eltöltött napok arányában, ha a munkaviszony nem egész évben áll fenn. E keretbe be kell számítani valamennyi 7. szerinti béren kívüli juttatást. A Nemzeti Üdülési Alapítvány által papír vagy elektronikus formában kibocsátott utalvány az Szja. törvény. 87. pontja alapján. Az Szja. törvény 70. (a) bekezdése értelmében a (szűkebb) keretösszeg éves Ft/fő, amelyet arányosítani kell a munkaviszonyban eltöltött napok arányában, ha a munkaviszony nem egész évben áll fenn. E keretbe tartozó juttatások részletesen megtalálhatóak a Munkáltatói juttatások. lapon. Az Szja. törvény 7. () bek. d) pontja alapján a munkáltató tulajdonában, vagyonkezelésében lévő üdülőben. Amennyiben a munkaszerződés, illetve munkaköri leírás alapján a munkavégzés jellege helyi utazást igényel, úgy a bérlet juttatása nem keletkeztet a magánszemélynél bevételt az Szja. törvény. (a) bekezdése szerint. A 9/00. (II..) Korm. rendelet szerinti munkába járás. 7 Az Szja.tv. 7. () bekezdés e) pontja szerint.

8 Munkáltatói juttatások 7. Béren kívüli juttatás jogcíme 7% EHO EB és alapja mértéke alapja TAO Utalvány ellenében Ft keretig 9% 9% x EK 00 Ft/hó/fő-ig (munkáltató v. étkezőhely Kereten felül 9% 7% 9% x EK által kibocsátott) Fölötte 9% 7% 9% x EK Ft keretig 9% 9% x EK Munkáltató nevére szóló 00 Ft/hó/fő-ig bizonylat, számla alapján Kereten felül 9% 7% 9% x EK Fölötte 9% 7% 9% x EK Ft keretig 9% 9% x EK Erzsébet-utalvánnyal Kereten felül 9% 7% 9% x EK Ft/hó/fő-ig Fölötte 9% 7% 9% x EK Ft rekreációs keretig 9% 9% x EK SZÉP Kártya vendéglátás Ft/év/fő-ig alszámláról Rekreációs kereten felül 9% 7% 9% x EK Fölötte 9% 7% 9% x EK Más módon( pl. bármely étel vásárlására jogosító utalvány) x x EK x X(NY) X(NY) x x % 0% Oktatás, továbbképzés Iskalarendszerű 7 Munkahelyi (üzemi) étkeztetés Munkakörhöz, vagy a munkáltatói tevékenységhez szükséges jét követően megkezdett 8 Minden munkavállalónak azonos feltétellel, v. cafetéria keretében (nem munkakörhöz szükséges) Ft keretig 9% 9% x EK Kereten felül 9% 7% 9% x EK 9% 7% 9% x EK Más esetben x x EK x X(NY) X(NY) x x Munkakörhöz, vagy a munkáltatói tevékenységhez szükséges EK Egyéb esetben Minden munkavállalónak azonos feltétellel, v. cafetéria keretében 9% 7% 9% x EK Más módon x x EK x X(NY) X(NY) x x Nem iskola rendszerű Munkahelyi étkeztetés akkor valósul meg, ha a munkáltató telephelyén működő étkezőhelyen történik a munkavállalók étkezése [Szja. tv. 7. () bek. ba) pont]. Az Szja. törvény 70. (a) bekezdése értelmében a (szűkebb) keretösszeg éves Ft/fő, amelyet arányosítani kell a munkaviszonyban eltöltött napok arányában, ha a munkaviszony nem egész évben áll fenn. E keretbe tartozó juttatások részletesen megtalálhatóak a Munkáltatói juttatások. lapon. Szja. törvény. 7. () bekezdés bb) pontja szerint, a Nemzeti Üdülési Alapítvány által papír vagy elektronikus formában kibocsátott utalvány az Szja. törvény. 87. pontja alapján. Széchenyi pihenőkártya Szja. tv. 7. () bek. cb) pontja. Az Szja. törvény 70. (b) bekezdése értelmében a rekreációs keretösszeg éves Ft/fő, amelyet arányosítani kell a munkaviszonyban eltöltött napok arányában, ha a munkaviszony nem egész évben áll fenn. E keretbe be kell számítani valamennyi 7. szerinti béren kívüli juttatást. Szja. törvény. 70. (a) bekezdés ac) pontja. 7 Amennyiben a magánszemély és az intézmény között hallgatói, tanulói jogviszony jön létre. 8 A 00. évet megelőzően elkezdett képzésekkel összefüggő átmeneti rendelkezéseket az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló 008. évi LXXXI. törvény 7. () bekezdése, a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló 009. évi LXXVII. törvény 0. ()() bekezdései tartalmazzák. 7

9 Munkáltatói Juttatások 8. Béren kívüli juttatás jogcíme 7% EHO EHO TAO alapja mértéke alapja alapja mértéke alap 00 Ft/fő/hó Ft keretig 9% 9% x EK Önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári tagdíjhozzájárulás összegig Kereten felül 9% 7% 9% x EK Fölötte 9% 7% 9% x EK 00 Ft/fő/hó Ft keretig 9% 9% x EK Önkéntes kölcsönös egészség és/vagy összegig Kereten felül 9% 7% 9% x EK önsegélyező pénztári tagdíj-hozzájárulás Fölötte 9% 7% 9% x EK Önkéntes kölcsönös biztosító pénztári adomány jóváírás EK 78% 7% 78% x hozzájárulás 00 Ft/fő/hó Ft keretig 9% 9% x EK Foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézményi összegig Kereten felül 9% 7% 9% x EK Fölötte 9% 7% 9% x EK Önkéntes kölcsönös biztosító Pénztártag létszáma 000 Ft/év összegig 9% 9% X EK pénztári célzott szolgáltatásra befizetett összeg Fölötte 9% 7% 9% X EK Munkáltatói juttatások 9. 7% EHO EB és alapja mértéke alapja TAO Sporteseményre szóló belépőjegy, bérlet juttatás értékhatár nélkül EK % 0% Ft/fő/év értékig EK Ft/fő/év felett Kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet, könyvtári beiratkozási díj minden munkavállalónak v. cafeteria keretében 9% 7% 9% x EK biztosítottnak x x EK x x(ny) x(ny) x x nem biztosítottnak 00% 7% EK x egyéb esetben Az Szja. törvény 70. (a) bekezdése értelmében a (szűkebb) keretösszeg éves Ft/fő, amelyet arányosítani kell a munkaviszonyban eltöltött napok arányában, ha a munkaviszony nem egész évben áll fenn. E keretbe tartozó juttatások részletesen megtalálhatóak a Munkáltatói juttatások. lapon. A Tao-törvény.. sz. melléklet A/. pontja értelmében a munkáltató által történő adományozás abban az esetben minősül a vállalkozás érdekében felmerülő ráfordításnak, ha az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár nyilatkozik a támogató felé, hogy az adóévben a tevékenysége az adott juttatás nélkül sem veszteséges. A 007. évi CXVII. törvény szerinti juttatás. Szja. tv.. sz. melléklet 8.8. a) pontja szerinti. Szja. tv.. sz. melléklet 8.8. b) pontja szerinti. Ilyen lehet például a hallgatói munkaszerződés alapján gyakorlati képzésen résztvevő, hallgató vagy iskolaszövetkezet munkavállaló tagja. 8

10 Munkáltatói juttatások 0. 7% alapja EHO mértéke alapja TAO EB és % 0% Legfeljebb évi alkalommal 9% 7% 9% x EK Harmadik alkalmat követően Minden munkavállalónak azonos feltétellel, v. cafetéria keretében 9% 7% 9% x EK Rendezvénnyel összefüggésben 9% 7% 9% x EK Más módon x x EK x X(NY) X(NY) x x Ajándék 00 Ft egyedi érték feletti Fölötte 00 Ft egyedi érték alatti Rendezvénnyel, eseménnyel összefüggésben adott Egyéb esetben 7 70 Ft/fő egyedi érték alatti 9% 7% 9% x EK Minden munkavállalónak azonos feltétellel, 9% 7% 9% x EK v. cafetéria keretében Más módon x x EK x X(NY) X(NY) x x Minden munkavállalónak azonos feltétellel, v. cafetéria keretében 9% 7% 9% x EK Más módon x x EK x X(NY) X(NY) x x Tételesen elkülönített magánbeszélgetések magánszemély által meg nem térített összege Tételes számla hiányában a számla 0%-ából a magánszemély által meg nem térített összeg 9% 7% 9% x EK 9% 7% 9% x EK Telefonszolgáltatás Lakáscélú vissza nem térítendő támogatás, hiteltörlesztéshez nyújtott támogatás Kedvezményes ek Nem kedvezményes x x ek x X(NY) X(NY) x x Szja. törvény 70. () bekezdésének a) pontja szerint. Szja. törvény 70. () bekezdésének b) pontja szerint. Szja. törvény 70. () bekezdésének c) pontja szerint. Az Szja. törvény. sz. melléklet.7. és a 9.. pontja alapján történő juttatás legfeljebb millió forintig adómentes, ha megfelel a /00 (I..) Korm. rendelet. -a szerinti méltányolható lakásigénynek. 9

11 Munkáltatói juttatások. 7% EHO TAO alapja mértéke alapja EB és % 0% Munkavégzéshez szükséges EK Egyéb esetben Minden munkavállalónak azonos feltétellel, v. cafetéria keretében 9% 7% 9% x EK Internet Más módon x x EK x X(NY) X(NY) x x Természetben (utalvány, v. munkáltató nevére szóló számla alapján) Pénzben (pl. magánszemély nevére szóló számla alapján) x x EK x X(NY) X(NY) x x Munkásszállás, szolgálati lakás EK Minden munkavállalónak azonos feltétellel, v. cafetéria keretében 9% 7% 9% x EK Más módon x x EK x X(NY) X(NY) x x Fegyveres testület tagjának Lakhatás biztosítása Természetben Pénzben Egyéb esetben x x EK x X(NY) X(NY) x x Munkaruházat EK Egyéb esetben Minden munkavállalónak azonos feltétellel, v. cafetéria keretében 9% 7% 9% x EK Más módon x x EK x X(NY) X(NY) x x Munkaruha Természetben Pénzben (pl. magánszemély nevére szóló számla alapján) x x EK x X(NY) X(NY) x x Amennyiben a munkaszerződés, illetve munkaköri leírás alapján a munkavégzés jellegéből adódóan a munkahelyen kívül is szükséges az internet kapcsolat [Szja. tv.. (a) bekezdése]. Amennyiben a juttatás megfelel az Szja. törvény. sz. m. 8.. f) pontjában foglalt feltételeknek. A 9/009. (XII. 9.) HM rendelet 8. alapján folyósított lakhatási költségtérítés adómentes. Szja. törvény. sz. melléklet 9.. pontja szerinti juttatás. 0

12 Munkáltatói juttatások. EB és EHO TAO alapja mértéke alapja % 0% Kockázat elhárítására kötött felelősségbiztosítás EK 00 Ft/fő/hó-ig EK Lejárat nélküli életbiztosítás 00 Ft/fő/hó-felett 9% 7% 9% X EK 00 Ft/fő/hó-ig EK Baleset biztosítás 00 Ft/fő/hó-felett 9% 7% 9% X EK Munkáltató által fizetett személybiztosítások Betegségbiztosítás 00 Ft/fő/hó-ig EK 00 Ft/fő/hó-felett 9% 7% 9% X EK Kizárólag halál esetére szóló életbiztosítás EK Határozott idejű életbiztosítás 9% 7% 9% X EK Befektetési egységhez kötött határozott idejű életbiztosítás 9% 7% 9% X EK Nyugdíjbiztosítás 9% 7% 9% X EK Járadékbiztosítás 9% 7% 9% X EK Határozatlan idejű, egész életre szóló befektetési egységhez kötött életbiztosítás rendszeres díj EK nem rendszeres díj 9% 7% 9% X EK Lejárati szolgáltatással visszavásárlási értékkel rendelkező, munkáltató által fizetett megtakarítási biztosítások Szja. törvény. 9. pontja szerinti biztosítás. Szja. törvény. 9. pontja szerinti biztosítás. Szja. törvény. 9. pontja szerinti biztosítás. Szja. törvény. sz. melléklet.9 pontja alapján. Szja. törvény. 9. pontja szerinti biztosítás. Szja. törvény. 9. pontja szerinti biztosítás.

13 Munkáltatói juttatások. 7% Felmondási idő munkavégzési kötelezettséggel járó időszakára fizetett munkabér X X X X X X Felmentési időre fizetett távolléti díj X X X X X X Végkielégítés X X X X X X Közös megegyezéssel megszűnt jogviszony megállapodás alapján fizetett járandóság X X X X X X Munkaszerződésben, megbízási szerződésben kikötött megszűnésre tekintettel fizetett díj EHO 7% % 0% X X X X X X Versenytilalmi megállapodás díja X X X X X X Hallgatási díj X X X X X X Tárgyévi szabadságmegváltás X X X X X X Korábbi évek szabadságának megváltása X X X X X X Jubileumi jutalom X X X X X X Bármely más formában juttatott bevétel X X X X X X Különadó 7% Költségvetési szervnél, állami, önkormányzati, közalapítványi forrásból alapított, fenntartott vagy működési támogatásban részesített más szervezetnél foglalkoztatott magánszemély jogviszonyának megszűnésére tekintettel fizetett díj Jogviszony megszűnését követő naptól nem részesül saját jogú nyugellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti életjáradékban, átmeneti bányászjáradékban összeghatártól függetlenül Jogviszony megszűnését követő naptól saját jogú nyugellátást, korhatár előtti ellátást, szolg. járandóságot, balettműv. életjáradékot, átmeneti bányászjáradékot állapítanak meg, rehabilitációs/rokkantsági ellátásban részesül Felmondási idő munkavégzési kötelezettséggel járó időszakára fizetett munkabér nem csoportos létszám csökkentés esetén X X X X X X Felmondási időre járó juttatás teljes összege csoportos létszámcsökkentés esetén X X X X X X Tárgyévi szabadságmegváltás X X X X X X Végkielégítés teljes összege csoportos létszámcsökkentés esetén X X X X X X Jubileumi jutalom X X X X X X Felmentési időre fizetett távolléti díj nem csoportos Ft-ig X X X X X X létszámcsökkentés Fölötte X X Végkielégítés nem csoportos létszámcsökkentés Ft-ig X X X X X X esetén Fölötte X X Közös megegyezéssel megszűnt jogviszony Ft-ig X X X X X X megállapodás alapján fizetett járandóság Fölötte X X Munkaszerződésben, megbízási szerződésben Ft-ig X X X X X X kikötött megszűnésre tekintettel fizetett díj Fölötte X X Versenytilalmi megállapodás díja Ft-ig X X X X X X Fölötte X X Hallgatási díj Ft-ig X X X X X X Fölötte X X Korábbi évek szabadságának megváltása Ft-ig X X X X X X Fölötte X X Bármely más formában juttatott bevétel Ft-ig X X X X X X Fölötte X X összeghatártól függően Csak a köztulajdonban álló gazdasági társaságok kötelezettek szakképzési hozzájárulás fizetésére a 0. évi CLV. tv.. () bekezdésének a) pontja értelmében.

14 Munkáltatói juttatások. 7% Felmondási idő munkavégzési kötelezettséggel járó időszakára fizetett munkabér X X X X X X Felmentési időre fizetett távolléti díj X X X X X X Végkielégítés X X X X X X Közös megegyezéssel megszűnt jogviszony megállapodás alapján fizetett járandóság X X X X X X Munkaszerződésben, megbízási szerződésben kikötött megszűnésre tekintettel fizetett díj X X X X X X Versenytilalmi megállapodás díja X X X X X X Hallgatási díj X X X X X X Tárgyévi szabadságmegváltás X X X X X X Korábbi évek szabadságának megváltása X X X X X X Jubileumi jutalom X X X X X X Bármely más formában juttatott bevétel X X X X X X EHO 7% % 0% Különadó 7% Állami vezető, országgyűlési képviselők, polgármesterek, főpolgármester, főpolgármester helyettes, alpolgármesterek, európai parlamenti képviselők, megyei közgyűlés elnöke, megyei közgyűlés alelnöke, főjegyzők, köztulajdonban álló gazdasági társaságok vezető tisztségviselői és felügyelő bizottságának tagjai Jogviszony megszűnését követő naptól nem részesül saját jogú nyugellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti életjáradékban, átmeneti bányászjáradékban összeghatártól függetlenül Jogviszony megszűnését követő naptól saját jogú nyugellátást, korhatár előtti ellátást, szolg. járandóságot, balettműv. életjáradékot, átmeneti bányászjáradékot állapítanak meg, rehabilitációs/rokkantsági ellátásban részesül Felmondási idő munkavégzési kötelezettséggel járó időszakára fizetett munkabér nem csoportos létszámcsökkentés esetén X X X X X X Felmondási időre járó juttatás teljes összege csoportos létszámcsökkentés esetén X X X X X X Tárgyévi szabadságmegváltás X X X X X X Végkielégítés teljes összege csoportos létszámcsökkentés esetén Jubileumi jutalom X X X X X X Felmentési időre fizetett távolléti díj nem csoportos Ft-ig X X X X X X létszámcsökkentés esetén Fölötte X X Végkielégítés nem csoportos létszámcsökkentés Ft-ig X X X X X X esetén Fölötte X X Közös megegyezéssel megszűnt jogviszony Ft-ig X X X X X X megállapodás alapján fizetett járandóság Fölötte X X Munkaszerződésben, megbízási szerződésben Ft-ig X X X X X X kikötött megszűnésre tekintettel fizetett díj Fölötte X X Versenytilalmi megállapodás díja Ft-ig X X X X X X Fölötte X X Hallgatási díj Ft-ig X X X X X X Fölötte X X Korábbi évek szabadságának megváltása Ft-ig X X X X X X Fölötte X X Bármely más formában juttatott bevétel Ft-ig X X X X X X Fölötte X X összeghatártól függően Csak a köztulajdonban álló gazdasági társaságok kötelezettek szakképzési hozzájárulás fizetésére a 0. évi CLV. tv.. () bekezdésének a) pontja értelmében.

15 Egyéb kifizetői juttatások. Kifizetés és juttatás jogcíme 7% EB és EHO mértéke TAO 00 Ft/hó alatt Választott tisztségviselő tiszteletdíja X X EK X 00 Ft/hó felett X X EK X X(NY) X X Gazdasági társaság vezető Munkaviszony X X EK X X(NY) X(NY) X X tisztségviselő díja (nem 00 Ft/hó alatt társas vállalkozó) Megbízási jogviszony X X EK X 00 Ft/hó felett X X EK X X(NY) X X 00 Ft/hó alatt Megbízási, nem egyéni vállalkozónak fizetett vállalkozási díj X X EK X 00 Ft/hó felett X X EK X X(NY) X X % 0% Felhasználói szerződés alapján Személyes munkavégzés 00 Ft/hó alatt X X EK X 00 Ft/hó felett X X EK X X(NY) X X Vagyoni jog felhasználásának ellenértéke 7% EK X Találmányi díj, újítási díj Külföldi kiküldetés napi díja nem munkaviszonyban 00 Ft/hó alatt személyes munkavégzés X X EK X 00 Ft/hó felett X X EK X X(NY) X X vagyoni jog felhasználásának ellenértéke 7% EK X 0%, de legfeljebb EUR / nap összegig EK felette biztosítottnak X X EK X X(NY) X X nem biztosítottnak X X EK X A Tbj.. () bekezdés g) pontja és () bekezdése alapján akkor biztosított, ha az e tevékenységéből származó tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér 0%-át, illetőleg naptári naponként annak harmincad részét. Alapja az adóelőleg számításnál figyelembe vett jövedelem, költségnyilatkozat max. 0%, nyilatkozat hiányában 0% [Szja. tv. 7. ()]. 9/997. (XI..) Korm. rendelet (Tbj. vhr.). szerint. A Tbj.. d) pontja alapján. A 8/0. Korm rendelet és az Szja. tv. sz. melléklet II. 7. pontja alapján.

16 Egyéb kifizetői juttatások. Kifizetés és juttatás jogcíme Kifizető (nem munkáltató) által adott segély nem a Tao.. sz. melléklet B/ szerinti körnek Érdekvédelmi szervezettől elhunyt házastársa, egyeneságbeli rokona részére nyújtott temetési segély 7% alapja EHO mértéke alap TAO EB és Temetési 00% 7% AN X Szociális 00% 7% AN X Egyéb 00% 7% AN X % 0% Önsegélyező feladatot is vállaló egyesület, önsegélyező egyesület által nyújtott szociális segély Üzemanyag megtakarítás társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjának Más magánszemélynek Ft/hó-ig EK Ft/hó felett X X EK X X(NY) X(NY) X X biztosítottnak X X EK X X(NY) X(NY) X X nem biztosítottnak 7% EK X Ingóság bérbeadás 7 7% EK X Felszolgálási díj, szervízdíj 8 X EK Borravaló vendégtől közvetlenül kapott X () 9 vendégtől közvetetten kapott 0 X X EK X X(NY) X(NY) X X Az Szja. tv.. sz. melléklet. pontja és a. pont. Alapja az adóelőleg számításnál figyelembe vett jövedelem, költségnyilatkozat max. 0%, nyilatkozat hiányában 0% [Szja. tv. 7. ()]. Szja. tv.. sz. melléklet. alapján. Szja. törvény 7. () b) és a () bekezdés szerint munkavállalónak és társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjának lehet ilyen jogcímen kifizetni adómentesen. Nem fizet munkaerőpiaci járulékot a Tbj. /A. alapján a társas vállalkozó, aki közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben nappali tagozaton tanul, vagy heti órát elérő munkaviszonnyal rendelkezik és nincs fizetés nélküli szabadságon. Tao-tv.. sz. melléklet B/ pontjában felsorolt alanyi kör részére történő juttatás a vállalkozói tevékenység érdekében felmerülő költségnek minősül. 7 Ingóság bérbeadása nem kfizetőnek lásd az egyéb kifizetői juttatások. táblán. 8 7/00 GKM rendelet alapján a vendéglátás keretében a kiszolgálásért felszámított külön díj, melyet a vendéglátásban közvetlenül közreműködőknek ki kell fizetni. Szja. tv..sz melléklet. pontja és a Tbj.. (7) bekezdése alapján. 9 Szja. tv.. sz. melléklet. pontja szerint, adómentes. A felszolgáló a Tbj.. (7) bekezdése alapján nyugdíjjárulékot fizethet, melyet a bevallásában kell bevallania és a bevallással egyidejűleg megfizetnie. 0 Nem közvetlenül a felszolgáló kezébe, hanem például bankkártyával, SZÉP kártyával történő fizetés esetén a kifizető számlájára beérkező a felszolgálót megillető borravaló.

17 Egyéb kifizetői juttatások. Kifizetés és juttatás jogcíme határozott időre határozatlan időre évnél rövidebb ideig Magánszemély terhei EHO EB és 0% alapja mértéke MFt-ot meg nem haladó jövedelemig X MFt-ot meghaladó jövedelem esetén X éves vagy annál hosszabb bérbeadás MFt-ot meg nem haladó jövedelemig X MFt-ot meghaladó jövedelem esetén X MFt-ot meg nem haladó jövedelemig X MFt-ot meghaladó jövedelem esetén 00% X MFt-ot meg nem haladó jövedelemig X % Termőföld bérbeadás Egyéb ingatlan bérbeadás határozott időre hónapnál rövidebb ideig MFt-ot meghaladó jövedelem esetén 00% X hónapos vagy annál hosszabb bérbeadás Önkormányzatnak történő lakásbérbeadás MFt-ot meg nem haladó jövedelemig X határozatlan időre MFt-ot meghaladó jövedelem esetén 00% X Vállalkozásból kivont jövedelem 00% X Értékpapír kölcsönzésből származó jövedelem 7 00% X 8 tőzsdei értékpapír osztaléka X Osztalék 8 egyéb osztalék 00% X Vállalkozói osztalékalapból származó jövedelem 9 00% X Árfolyam nyereségből származó jövedelem 0 00% X Ingóság bérbeadása nem kifizetőnek 00% 7% x Szja. tv... pontja alapján. Szja. tv.. sz. melléklet 9. pontja alapján. Önálló tevékenységből származó jövedelem, költségelszámolási lehetőség van az Szja. törvény szerint. A ehot a magánszemély részére kifizetett, az Eho-törvényben meghatározott jövedelmekből a kifizetőnek kell levonnia. Ha a jövedelem nem kifizetőtől származik, akkor a magánszemély köteles megfizetni. A belföldi magánszemély az adóévben a ehot mindaddig megfizeti, amíg biztosítási jogviszonyában a Tbj. 9. () bekezdése alapján megfizetett természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulék (7%), az ekho-törvény 9. () bekezdése alapján megfizetett egészségbiztosítási járulék (,%), a Tbj. 7. -a és a 9. () bekezdése alapján megfizetett egészségügyi szolgáltatási járulék (700 Ft) valamint a eho együttes összege nem éri el Ft-ot. A magánszemély nyilatkozhat arról, hogy az egészségbiztosítási járulék [Eho tv...() bek.] összege várhatóan eléri a Ft-ot. Nyilatkozat esetén a kifizetőnek nem kell levonni a ehot. Szja. tv. 7/A. ()() bekezdése és az Eho tv.. () bekezdése alapján. Szja. tv. 8. alapján. 7 Szja. tv. /A. alapján. 8 Szja. tv.. alapján. 9 Szja. tv. 9/C. alapján. 0 Szja. tv. 7. alapján.

18 Egyéb kifizetői juttatások. Kifizetés és juttatás jogcíme Személyszállítási szolgáltatás Szállás (nem üdülés) Sportszolgáltatás 7% EHO alapja mértéke alap TAO EB és 0% Hivatali üzleti célú EK Nem hivatali, cafetérián kívüli biztosítottnak X X EK X X(NY) X(NY) X X nem biztosítottnak 00% 7% EK X Hivatali üzleti célú EK Nem hivatali, cafetérián kívüli biztosítottnak X X EK X X(NY) X(NY) X X nem biztosítottnak 00% 7% EK X Kifizető által fenntartott intézményben EK Több magánszemélynek biztosítva, ha az egyedi jövedelem nem állapítható meg 9% 7% 9% X EK Egyéb esetben cafetérián kívüli biztosítottnak X X EK X X(NY) X(NY) X X nem biztosítottnak 00% 7% EK X Sporteseményre szóló jegy, bérlet, sporteseményt szervező által nyújtott EK Kifizető által juttatott sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet EK Kifizető (nem munkáltató) Ft/fő/év értékig EK által kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló biztosítottnak X X EK X X(NY) X(NY) X X belépőjegy, bérlet, könyvtári beiratkozási díj nem biztosítottnak 00% 7% EK X % Ft/fő/év felett Védőoltás 7 EK Kifizető által biztosított személygépkocsi magáncélú használata 8 EK Kifizető által biztosított személygépkocsi magáncélú használattal összegüggésben adott úthasználati jegy, bérlet 8 EK Tao-tv.. sz. melléklet B/ pontjában felsorolt alanyi kör részére történő juttatás a vállalkozói tevékenység érdekében felmerülő költségnek minősül. Nem fizet munkaerőpiaci járulékot a Tbj.. () bekezdésének b)d) és g)i) pontjaiban és a () bekezdésben meghatározott személy. Szja. tv.. sz. melléklet 8.7 pontja szerint. Szja. tv.. sz. melléklet 8.8 a) pontja szerint. Szja. tv.. sz. melléklet 8.8 a) pontja alapján. Szja. tv.. sz melléklet 8.8 b) pontja alapján (kiállítás, színház, tánc, cirkusz, zeneművészeti előadás, kulturális szolgáltatás belépőjegy, bérlet, könyvtári beiratkozási díj). 7 Szja. tv.. sz. melléklet 8.9 pontja szerint. 8 Szja. tv..sz. melléklet 8.7 pontja szerint. 7

19 Szociális szövetkezet Kifizetés és juttatás jogcíme ESZJ 7 00 Ft/hó 7% Szövetkezet terhei Magánszemély terhei EHO alapja mértéke alap TAO EB és Vezető tisztségviselők 00 Ft/fő/hóig X EK X tiszteletdíja 00 Ft/fő/ hó felett X EK X X(NY) X X Tagi munkavégzésre tekintettel fizetett díjak X EK X X Kizárólag termék, termény formájában 000 Ft/fő/hó-ig X EK Termék, termény és utalvány egyidejű juttatása 000 Ft/fő/ hó-ig Termék, termény és utalvány egyidejű juttatása 000Ft/fő/ hó felett Termék, termény 8 0 Ft/fő/hó-ig X EK Utalvány 7 70 Ft/fő/hó-ig X EK Termék, termény 8 0 Ft/fő/hó felett X 9% 7% 9% X EK Utalvány 7 70 Ft/fő/hó felett X 9% 7% 9% X EK % 0% Tagi munkavégzésre tekintettel nem pénzbeli juttatás Szövetkezet közösségi alapjából nem pénzben juttatott jövedelem 00 Ft/évig 9% 9% X EK 00Ft/év felett 9% 7% 9% X EK A szövetkezetekről szóló 00. évi X. tv. -9. A foglalkoztatás első évében nem kell megfizetni, második évben az ESZJ %-át, harmadik évben az ESZJ 0%-át, negyedik évben az ESZJ 7%-át, az ötödik évben az ESZJ 00%-át kell fizetni. Tagi jogviszony szüneteltetése alatt fizetési kötelezettség nem áll fenn. Szja. tv.. sz. melléklet.. pontja alapján. Szja. tv. 70. () bekezdés c) pontja alapján. Szja. tv. 7. () bekezdés d) pontja alapján. Szja. tv. 70. () bekezdése alapján. 8

20 Egyéni vállalakozás. Egyéni vállalkozónak számla ellenében történő kifizetés, ha a számlán szerepel az egyéni vállalkozói jogállását bizonyító közokirat száma (nyilvántartási szám) Egyéni vállalkozás terhei Egyéni vállalkozó terhei szocho 7% ESZJ 7 00 Ft/hó V EB és 0% % EHO mértéke főfoglalkozású heti órát elérő foglalkoztatás melletti jogviszonyban nappali tagozatos tanulói, hallgatói jogviszony mellett gyed és gyet mellett a tevékenységet személyesen folytató Minimálbér (garantált bérminimum) 0%-át elérő jövedelemkivét X EK X X X X Minimálbér (garantált bérminimum),%-át elérő jövedelemkivét X EK X X X X Minimálbérrel (garantált bérminimummal) megegyező jövedelemkivét X EK X X X X Minimálbért (garantált bérminimumot) el nem érő jövedelemkivét X EK X X X X Jövedelemkivét nélkül X EK X X X X Jövedelem kivét esetén X EK X X X Jövedelemkivét nélkül Jövedelem kivét esetén X EK X X X Jövedelemkivét nélkül Jövedelem kivét esetén X EK X X X X Egyéni vállalkozó gyes mellett a tevékenységet személyesen folytató Jövedelemkivét nélkül Jövedelemkivét esetén X EK X X X X Jövedelemkivét nélkül X EK X X X X kiegészítő tevékenységű Jövedelem kivét esetén X 7 EK X Jövedelemkivét nélkül X 7 EK 8 00 millió Ft-ig 0% Vállalkozói jövedelem 8 00 millió Ft felett 9% Vállalkozói osztalékalap 9 Szja. törvény. () bekezdés b) pontja alapján. A Tbj. 9. () bekezdése szerint alapja legalább a. s) pont szerinti minimálbér (garantált bérminimum) 0%-a. A Szocho. tv. 7. () bekezdés szerint alapja legalább a Tbj.. s) pontja szerinti minimálbér (garantált bérminimum),%-a. A Tbj. 9. () bekezdése szerint alapja legalább a.. pontja szerinti minimálbér (garantált bérminimum). Tbj. /A. b) pontja alapján nem fizet munkaerőpiaci járulékot, kivéve, ha fizetésnélküli szabadságon van a órát elérő jogviszonyában. Tbj. e)f) pontja alapján aki saját jogú nyugellátásban részesül, ide értve a 0 év jogosultsági idővel öregségi nyugdíjban részesülő nők, a rehabilitációs járadékban részesülők, valamint az özvegyi nyugdíjban részesülő, amennyiben betöltötte a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt. 7 Egyidejűleg fennálló jogviszonyok esetén választása szerint csak egy jogviszonyban kell megfizetni. A Tbj. 7/A. alapján nem kell megfizetni arra az időtartamra, amely alatt a vállalkozó keresőképtelen, gyesben részesül, tevékenysége szünetel vagy, ha foglalkoztatása munkaviszonyaiban együttesen elérik a heti órát. 8 Szja. törvény 9/B (9) bekezdése alapján. 9 Az egyéni vállalkozó az osztalék utáni eho kötelezettségét a tárgyévi bevallásában vallja be. Az adóévre a ehot mindaddig meg kell fizeti, amíg a biztosítási jogviszonyában a Tbj. 9. () bekezdése alapján megfizetett természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulék (7%), az Ekho törvény 9. () bekezdése alapján megfizetett egészségbiztosítási járulék (,%), a Tbj. 7. -a és a 9. () bekezdése alapján megfizetett egészségügyi szolgáltatási járulék (7 00 Ft) valamint a eho együttes összege nem éri el Ft-ot. 9

21 Egyéni vállalakozás. 7% Vállalkozó terhei Magánszemély (vállalkozó) terhei Tételes Ft/hó KATA ESZJ 7 00 Százalékos 0% Ft/hó EB és 0% főfoglalkozású X X X X X X gyes mellett X X X X X X gyed, gyet mellett X X X X X X heti órás foglalkoztatás mellett X X X X X nappali tagozatos tanulói, hallgatói jogviszony mellett X X X X X % Átalányadózó egyéni vállalkozó kiegészítő tevékenységű X 7 X X főfoglalkozású X 8 X 9 X 9 X 9 X 0 gyes, ápolási díj mellett X 8 X 9 X 9 X 9 X 0 gyed, gyet mellett társas vállalkozói jogviszony mellett X X X X X heti órás foglalkoztatás mellett X X X X nappali tagozatos tanulói, hallgatói jogviszony mellett X X X X kiegészítő tevékenységű X 7 X Katás egyéni vállalkozó Eva-s egyéni vállalkozó Katás egyéni vállalkozó főállású kizárólag egyéni vállalkozó gyed,gyes,gyet mellett többes jogviszonyú egyéni vállalkozó 000 legalább heti órás foglalkoztatással járó munkaviszony mellett 000 kiegészítő tevékenységű 000 uniós koordinációs rendelet alapján külföldön biztosított 000 kétoldalú szocpol, szociális biztonsági egyezmény alapján más államban biztosított 000 rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülő nem főfoglalkozású Szocho.tv.. () és 7. () bekezdése szerint alapja az átalányban megállapított jövedelem, de legalább a Tbj.. s). pontja szerinti minimálbér (garantált bérminimum),%-a. A Tbj. 9. () bekezdése szerint alapja az átalányban megállapított jövedelem, de legalább a. s) pontja. szerinti minimálbér (garantált bérminimum)0%-a. A Tbj. 9. () bekezdése szerint alapja az átalányban megállapított jövedelem, de legalább a. s) pontja. szerinti minimálbér (garantált bérminimum). Alapja az átalányban megállapított jövedelem. Tbj. /A. b) pontja alapján nem fizet munkaerőpiaci járulékot kivéve, ha fizetésnélküli szabadságon van a heti órás jogviszonyában. Tbj.. e)f) pontja alapján aki saját jogú nyugellátásban részesül, ide értve a 0 év jogosultsági idővel öregségi nyugdíjban részesülő nőket, a rehabilitációs járadékban részesülők, valamint az özvegyi nyugdíjban részesülő amennyiben betöltötte a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt. 7 Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség akkor is fennáll, ha az egyéni vállalkozónak nincs átalányban megállapított jövedelme vagy nem vesz ki jövedelmet. A Tbj. 7/A. alapján mentesül a járulékfizetési kötelezettség alól arra az időszakra, amely alatt keresőképtelen, gyesben részesül, tevékenysége szünetel vagy ha foglalkoztatása munkaviszonyaiban együttesen eléri a heti órát. 8 A Szocho. tv. 7. () bekezdése alapján alapja legalább a Tbj.. s) pontja szerinti minimálbér (garantált bérminimum),%-a, a Szocho tv.. () bekezdése szerint magasabb összeg vállalása esetén a vállalt összeg. 9 A Tbj. 9/A. szerint alapja legalább a. s) pontja. szerinti minimálbér (garantált bérminimum) 0%- a, magasabb összeg vállalása esetén a vállalt összeg. 0 A Tbj. 9/A. szerint alapja legalább a. b). pontja szerinti minimálbér (garantált bérminimum), magasabb összeg vállalása esetén a vállalt összeg. A Szocho tv. () bekezdése alapján az eva alap -a után kell megfizetni. A Tbj.. () bekezdése alapján az eva alap -a után kell megfizetni. A Tbj. 7. () bekezdése alapján az eva alap 0%-a után kell megfizetni. A főállású kisadózó a Kata tv. 8. (a) bekezdése alapján magasabb, havi Ft összegű tételes adót is választhat az Ft helyett, amennyiben azt a NAV-nak bejelenti. A vállalkozás naptári évben elért bevételének összegéből a millió forintot meghaladó része után 0%-os KATA-t fizet. Év közben választó vagy év közben KATA alól kijelentkezők esetében a tételes adó fizetési kötelezettséggel érintett hónapok száma és a havi forint szorzata feletti bevétel után kell megfizetni az adóévet követő év február -ig. A Kata tv.. 8 g) pontja alapján a többes jogviszonyú egyéni vállalkozó akkor nem minősül főállásúnak, ha egyidejűleg nem kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó vagy más kisadózó vállalkozásban főállású kisadózónak minősül. 7 A 0..-én a Tny. alapján megállapított I. II. III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra jogosultsága alapján megállapított rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülő vagy a rehabilitációs hatóság komplex vizsgálata alapján 0%-os vagy kisebb mértékű egészségi állapotú rokkantsági ellátásban részesülő. 0

22 Társas vállalkozás. Társas vállalkozás terhei 7% ESZJ 7 00 Ft/hó Magánszemély terhei TAO EHO EB és 0% Munkaviszonyban a munkabér X X EK X X(NY) X(NY) X X Társas vállalkozói jogviszonyban díjazásban részesül Minimálbér (garantált bérminimum) 0%-át elérő díjazás X X EK X X X X X Minimálbér (garantált bérminimum),%-át elérő díjazás X X EK X X X X X Minimálbérrel (garantált bérminimummal) megegyező díjazás X X EK X X X X X Minimálbért (garantált bérminimumot) el nem érő díjazás X X EK X X X X x Társas vállalkozói jogviszonyban díjazás nélkül X X EK X X X X munkaviszonyban a munkabér X X EK X X(NY) X(NY) X X társas vállalkozói jogviszonyban díjazással X X EK X X X X X társas vállalkozói jogviszonyban díjazás nélkül X X EK X X X X gyed, gyet mellett Heti órás munkaviszony mellett Közép vagy felsőfokú nappali tagozatos tanuló, hallgató munkaviszonyban a munkabér X X EK X X(NY) X(NY) X X társas vállalkozói jogviszonyban díjazással X X EK X X X X X társas vállalkozói jogviszonyban díjazás nélkül Munkaviszonyban a munkabér X X EK X X X X X Társas vállalkozói jogviszonyban díjazással X X EK X X X X Társas vállalkozói jogviszonyban díjazás nélkül % Társaság tagja Személyesen közreműködő tag gyes Főállású mellett Többes jogviszonnyal rendelkező (máshol főállású társas vállalkozó) Munkaviszonyban a munkabér X X EK X X X X X Társas vállalkozói jogviszonyban díjazással X X EK X X X X Társas vállalkozói jogviszonyban díjazás nélkül Munkaviszonyban a munkabér X X EK X X X X X Társas vállalkozói jogviszonyban díjazással X X EK X X X X X Társas vállalkozói jogviszonyban díjazás nélkül Társas vállalkozói jogviszonyban személyes közreműködés alapján kifizetett jövedelem Munkaviszonyban a munkabér X X EK X X X Kiegészítő tevékenységű 7 X 8 EK X X Társas vállalkozói jogviszonyban díjazás nélkül X 8 EK Osztalék előleg TAO alanytól X Osztalék TAO alanytól AE 9 X Osztalék előleg EVA alanytól Osztalék EVA alanytól AE Társas vállalkozónak minősül a Tbj.. d)/. pontja szerint a társas vállalkozás tagja, ideértve az EVA adóalany tagját is. A Tbj. 7. () bekezdése szerint alapja legalább a. s) /. pontja szerinti mimimálbér (garantált bérminimum) 0%-a. Szocho.tv. 7. () bekezdése szerint alapja legalább a Tbj.. s)/ pontja szerinti minimálbér (garantált bérminimum),%-a. A Tbj. 7. () bekezdése szerint alapja legalább a. s)/. pontja szerinti mimimálbér (garantált bérminimum). Tbj. /A. b) pontja alapján nem fizet munkaerőpiaci járulékot, kivéve, ha munkaviszonyában fizetés nélküli szabadságon van a magánszemély. A Tbj.. () bekezdése alapján ha a magánszemély több gazdasági társaságban biztosított társas vállalkozóként, a járulékfizetési alsó határ utáni járulékot valamint a Szocho.tv. 8. () bekezdése alapján a szociális hozzájárulást egy gazdasági társaságban fizeti meg. 7 Tbj. e)f) pontja alapján aki saját jogú nyugellátásban részesül, ide értve a 0 év jogosultsági idővel öregségi nyugdíjban részesülő nőket, a rehabilitációs járadékban részesülők, valamint az özvegyi nyugdíjban részesülő amennyiben betöltötte a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt. 8 Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség akkor is fennáll, ha a társas vállalkozó nem részesül jövedelemben. A Tbj. 7/A. alapján mentesül a járulékfizetési kötelezettség alól arra az időszakra, amely alatt keresőképtelen, gyesben részesül, tevékenysége szünetel vagy ha foglalkoztatása munkaviszonyaiban együttesen eléri a heti órát. 9 A eho-t a kifizetőnek kell levonnia. A belföldi magánszemély az adóévben a ehot mindaddig megfizeti, amíg biztosítási jogviszonyában a Tbj. 9. () bekezdése alapján megfizetett természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulék (7%), az ekho-törvény 9. () bekezdése alapján megfizetett egészségbiztosítási járulék (,%), a Tbj. 7. -a és a 9. () bekezdése alapján megfizetett egészségügyi szolgáltatási járulék (7 00 Ft) valamint a eho együttes összege nem éri el Ft-ot.

Jellemző kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 2015

Jellemző kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 2015 Jellemző kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 0 Alkalmazott jelölések Szociális hozzájárulási adó () ESZJ Egészségügyi szolgáltatási járulék (90 Ft/hó) Személyi jövedelemadó ( vagy kivételesen

Részletesebben

EK a jelölés, ha elismert költség a TAO illetve a VSZJA alapjának megállapításánál.

EK a jelölés, ha elismert költség a TAO illetve a VSZJA alapjának megállapításánál. Saldo Periodika 09/Különszám Jellemző kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 09 ALKALMAZOTT JELÖLÉSEK SZOCHO Szociális hozzájárulási adó (9,%) ESZJ Egészségügyi szolgáltatási járulék (700 Ft/hó;

Részletesebben

A SZJA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Mi változik 2019-ban? Készítette: Szűcs Krisztina

A SZJA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Mi változik 2019-ban? Készítette: Szűcs Krisztina A SZJA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Mi változik 2019-ban? Készítette: Szűcs Krisztina Adómentes juttatások 2019- ben MEGSZŰNIK az adómentes juttatások közül: - munkáltatói lakáscélú támogatás, - mobilitási célú

Részletesebben

ügyvezetésnek minősül vezető tisztségviselői Vezető tisztségviselő csak természetes személy lehet a társasággal, testületeivel,

ügyvezetésnek minősül vezető tisztségviselői Vezető tisztségviselő csak természetes személy lehet a társasággal, testületeivel, A gazdasági társaságokról szóló 2006. IV szerint nek minősül a társaság irányításával összefüggésben szükséges mindazon döntések meghozatala, amelyek vagy a társasági szerződés alapján nem tartoznak a

Részletesebben

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra 2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra Az 1952. október 10-én született 25 év szolgálati idővel rendelkező egyéni vállalkozó 2015. április 11-én öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelmet terjesztett

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI január 1-től

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI január 1-től VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2017. január 1-től Személyi jövedelem adókulcs: 15 % Minimálbér, bruttó: 127 500 forint Garantált bérminimum,

Részletesebben

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont]

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont] Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni - BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni. Ha Ön adószámos magánszemélyként végzi munkáját,

Részletesebben

Társadalombiztosítás

Társadalombiztosítás Társadalombiztosítás 2013 Járulékok Nyugdíjjárulék 10 % Egészségbiztosításiés munkaerő-piaci járulék Egészségügyi szolgáltatási járulék 8,5 % [3 + 4 + 1,5 ] 6660 (napi 222) Ft. [5 790 Ft.] 1 JÁRULÉKFIZETÉSI

Részletesebben

CAFETERIA Dr. Andrási Jánosné NAV KI ÜTF osztályvezető

CAFETERIA Dr. Andrási Jánosné NAV KI ÜTF osztályvezető CAFETERIA 2017 Dr. Andrási Jánosné NAV KI ÜTF osztályvezető A cafeteria szerepe a személyi jövedelemadóban A cafeteria adózás szempontjából nem önálló juttatási jogcím. Szerepe a személyi jövedelemadóban

Részletesebben

EGYES JUTTATÁSOK ADÓZÁSÁNAK SZABÁLYAI 2012.

EGYES JUTTATÁSOK ADÓZÁSÁNAK SZABÁLYAI 2012. EGYES JUTTATÁSOK ADÓZÁSÁNAK SZABÁLYAI 2012. Egyes juttatások adózásának szabályai 1. Az 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról, XIII. fejezet Az adó a kifizetőt terheli. [69. ] Az adó alapja:

Részletesebben

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I.

A különadó. Kire nem vonatkozik a minimum járulékalap. Új járulék kedvezmények július 1- jétől. A minimum járulék-alap II. A minimum járulék-alap I. A minimum járulék-alap I. A járulék és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség várható változásai 2007. január 1-jétől 2006. december 15. A munkaviszonyban álló biztosított foglalkoztatója a társadalombiztosítási

Részletesebben

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS december 12. Előadó: Lakiné Szkiba Judit

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS december 12. Előadó: Lakiné Szkiba Judit TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS 2014 2013. december 12. Előadó: Lakiné Szkiba Judit Családi járulékkedvezmény Jogosultak: Az Szja tv. szerinti családi kedvezmény érvényesítésére jogosult biztosított, és a családi

Részletesebben

Magán-nyugdíjpénztári nyugdíjpénztári tagság Tagságra kötelezett pályakezdő: 1. az a természetes személy, aki az július 1-je 1 és december

Magán-nyugdíjpénztári nyugdíjpénztári tagság Tagságra kötelezett pályakezdő: 1. az a természetes személy, aki az július 1-je 1 és december A járulékfizetési kötelezettséget érintő 2008. évi fontosabb változások Széll Zoltánné előadása Magán-nyugdíjpénztári nyugdíjpénztári tagság Tagságra kötelezett pályakezdő: 1. az a természetes személy,

Részletesebben

Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai

Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Társadalombiztosítás, szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás 2017-es változásai Dr. Kiss Mariann Bővül a biztosítottak köre a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról

Részletesebben

Kafetéria juttatások változása január 01-től

Kafetéria juttatások változása január 01-től Kafetéria juttatások változása 2017. január 01-től Az előző évekhez hasonlóan megmaradt a három csoport, ebben nincs változás. A kedvezményesebben adózó csoport neve a béren kívüli juttatások, a magasabb

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ ÉS IDEGENFORGALMI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2010. január 1-től

VENDÉGLÁTÓ ÉS IDEGENFORGALMI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2010. január 1-től VENDÉGLÁTÓ ÉS IDEGENFORGALMI SZAKSZERVEZET A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2010. január 1-től Adótábla: Új előírás: az adó alapját a munkából származó jövedelmeknél 27% adóalap

Részletesebben

Nem változik az állandó lakóhely, ha a magánszemély ideiglenes jelleggel huzamosabb ideig külföldön tartózkodik.

Nem változik az állandó lakóhely, ha a magánszemély ideiglenes jelleggel huzamosabb ideig külföldön tartózkodik. A személyi jövedelemadó változásai 2019-től Családi kedvezmény A családi kedvezmény - az eltartottak lélekszámától függően - kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként: -egy eltartott

Részletesebben

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia Társadalombiztosítás Járulékalapot képező jövedelem: / Tbj. 4. k) pont/ 1. a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás

Részletesebben

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése

Szociális hozzájárulási adó változás Egészségügyi hozzájárulás megszűnése Szociális hozzájárulási adó változás 2019. 2018.évi LII. törvény Egészségügyi hozzájárulás megszűnése 2019. január 1-jétől kibővül a szociális hozzájárulási adó kötelezettség és megszűnik az egészségügyi

Részletesebben

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva.

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Munkabér előleg Időállapot: 2017-01-01-2017-12-31 Szerző: Varga Ferenc, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2017-01-03 14:57:11 Tartalomjegyzék: 1. A munkabérelőleg elszámolásának gyakorlata 2. Adózás 3.

Részletesebben

CAFETERIA 2016. Béren kívüli és más juttatások

CAFETERIA 2016. Béren kívüli és más juttatások CAFETERIA 2016 Béren kívüli és más juttatások A cafeteria szerepe a személyi jövedelemadóban A cafeteria nem önálló juttatási jogcím. Szerepe a személyi jövedelemadóban csak annyi, hogy nem nevesített

Részletesebben

A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége. Matlné Kisari Erika

A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége. Matlné Kisari Erika A mezőgazdasági őstermelő és az egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége Matlné Kisari Erika A járulékfizetés feltételei Biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony Járulékalapot képező jövedelem

Részletesebben

Személyi jövedelemadó és a non-profit szervezetek. Dr. Orbán Ildikó

Személyi jövedelemadó és a non-profit szervezetek. Dr. Orbán Ildikó Személyi jövedelemadó és a non-profit szervezetek Dr. Orbán Ildikó Reprezentáció üzleti ajándék Nem pénzben adott vagyoni értéknek minősül Adófizetésre kötelezett: a kifizető Mentes reprezentáció, üzleti

Részletesebben

Béren kívüli juttatások (adó- és járulékteher összesen: 34,22%)

Béren kívüli juttatások (adó- és járulékteher összesen: 34,22%) Tisztelt Ügyfelünk! Az Országgyűlés elfogadta a 2017-re vonatkozó új cafeteria szabályokat. Az alábbiak szerint lehet tervezni a jövő évi juttatásokat. Cafeteria 2017. Adómentes juttatások( nincs adó-

Részletesebben

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben - ADÓBEVALLÁS 2014 - Adó 2014 - Adó 1 sz EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben, EHO (egészségügyi hozzájárulás) fizetési kötelezettség

Részletesebben

A Tbj. törvény 2010. évi változása

A Tbj. törvény 2010. évi változása A Tbj. törvény 2010. évi változása A 2010. január 1-jétıl megszerzett jövedelmekre és fizetési kötelezettségekre kell alkalmazni. A 19. (1) és (3) bekezdését a 2010. január 1-jétıl megszerzett jövedelmekre

Részletesebben

SZJA, Szocho 2015 Mérlegképes továbbképzés. Személyi jövedelemadó. Az első házasok kedvezménye. Családi kedvezmény 2015.03.19.

SZJA, Szocho 2015 Mérlegképes továbbképzés. Személyi jövedelemadó. Az első házasok kedvezménye. Családi kedvezmény 2015.03.19. SZJA, Szocho 2015 Mérlegképes továbbképzés Személyi jövedelemadó Szatmári László Főosztályvezető Családi kedvezmény Az első házasok kedvezménye Mértéke 2016-tól 4 év alatt a duplájára nő a két gyermekes

Részletesebben

Számvitel, pénzügy, adózás. saldo periodika 2013/Különszám. Alkalmazott jelölések

Számvitel, pénzügy, adózás. saldo periodika 2013/Különszám. Alkalmazott jelölések 8 Alkalmazott jelölések Szociális hozzájárulási adó () ESZJ Egészségügyi szolgáltatási járulék (0 Ft/hó) Személyi jövedelemadó ( vagy kivételesen 0%, 9%) TEBJ Természetbeni egészségbizt. jár. (%) V Vállalkozói

Részletesebben

Mi mennyi 2012-ben? Havi bér Ft/hó

Mi mennyi 2012-ben? Havi bér Ft/hó Munkabérek, illetmények 298/2011. (XII. 22.) Korm. rend. Havi bér Ft/hó Heti bér Ft/hét Napi bér Ft/nap Órabér Ft/óra Minimálbér 2. (1) bek. 93.000 21.400 4.280 535 Garantált bérminimum* 2. (2) bek. 108.000

Részletesebben

Cafetéria Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámla évente Ft-ig. - Széchenyi Pihenőkártya szálláshely alszámla évente 225.

Cafetéria Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámla évente Ft-ig. - Széchenyi Pihenőkártya szálláshely alszámla évente 225. Cafetéria 2019 Adómentes juttatások: A 2018-ban használt az óvoda, bölcsődei szolgáltatás térítése marad az adómentes kategóriában. Ennél a juttatásnál újdonság lesz 2019-re, hogy nem csak a munkáltató,

Részletesebben

A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07.

A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07. A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07. [Gt. 21., 22. (1)-(2) bekezdés, Tbj. 5. (1) bekezdés a) és g) pontja, Eho 3. (1)

Részletesebben

Számvitel, pénzügy, adózás

Számvitel, pénzügy, adózás 0. Energiaellátók adója A távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló 008. évi LXVII. törvény értelmében a energiaellátóknak az e tevékenységből elért jövedelem után 8% adót kell fizetnie. A fizetési

Részletesebben

Változó cafetéria szabályok 2017-ben

Változó cafetéria szabályok 2017-ben H - 1 0 3 7 B u d a p e s t M o n t e v i d e o u. 3 / A T e l. : + 3 6 1 4 3 0-3 4 0 0 F a x : + 3 6 1 4 3 0-3 4 0 2 a b t @ a b t. h u w w w. a b t. h u Budapest, 2016. december 21. Változó cafetéria

Részletesebben

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M 38M MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Az adózó adószáma adóazonosító jele neve (elnevezése)

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó!

Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó! 2011/3 Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó! Az adótörvényeket módosító T/4662 számú törvényjavaslatot a Parlament hosszas vita után, nagyon sok kiegészítés, benyújtott egyéni és bizottsági módosító indítvány

Részletesebben

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség január 1-jétől

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség január 1-jétől EHO 2011: egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2011-ben. Százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli a munkáltatót, kifizetőt az általa magánszemélynek juttatott

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2018.

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2018. Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2018. Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi

Részletesebben

Magyar joganyagok - 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet - a Nyugdíjbiztosítási Alap k 2. oldal h)1 a gyed, gyes, gyermeknevelési támogatás (gyet), ápo

Magyar joganyagok - 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet - a Nyugdíjbiztosítási Alap k 2. oldal h)1 a gyed, gyes, gyermeknevelési támogatás (gyet), ápo Magyar joganyagok - 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet - a Nyugdíjbiztosítási Alap k 1. oldal 424/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet a Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási szerv,

Részletesebben

Or«Ággyülés Hivatala. irornányszám :

Or«Ággyülés Hivatala. irornányszám : irornányszám : Or«Ággyülés Hivatala Érkezett : 2005 O KT 0 5. Országgyűlési Képviselő Módosító javaslat Dr. Szili Katalinnak az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök Asszony! A házszabály 94. (1)

Részletesebben

1. Kft. ügyvezető megbízásban, nem tag a) van díj de nem éri el a minimálbér 30 százalékát

1. Kft. ügyvezető megbízásban, nem tag a) van díj de nem éri el a minimálbér 30 százalékát 1. Kft. ügyvezető megbízásban, nem tag a) van díj de nem éri el a minimálbér 30 százalékát Szocho 27 %, Járulék 0 b) eléri a minimálbér 30 százalékát 10 % nyugdíjjárulék, 4 % természetbeni, 3 % pénzbeli,

Részletesebben

Termékértékesítés bevételeinek bizonylatolása, foglalkoztatás lehetőségei. Készítette: Beke Ibolya

Termékértékesítés bevételeinek bizonylatolása, foglalkoztatás lehetőségei. Készítette: Beke Ibolya Termékértékesítés bevételeinek bizonylatolása, foglalkoztatás lehetőségei Készítette: Beke Ibolya 1 Üzleti jellegű termékértékesítés adóköteles tevékenység A gazdasági tevékenység elemei: üzletszerűség;

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás

Részletesebben

VÁLTOZÁS A JÁRULÉK-, EHO-, SZOCHO KÖTELEZETTSÉGBEN

VÁLTOZÁS A JÁRULÉK-, EHO-, SZOCHO KÖTELEZETTSÉGBEN VÁLTOZÁS A JÁRULÉK-, EHO-, SZOCHO KÖTELEZETTSÉGBEN A BIZTOSÍTÁSI KÖTELEZETTSÉG ALÓL KIZÁRT SZEMÉLYI KÖR BŐVÜLÉSE 2015. január 1-jétől nem terjed ki a biztosítási kötelezettség az Szja tv. 1/B. hatálya

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2015. január 1-től

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2015. január 1-től VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2015. január 1-től Személyi jövedelem adókulcs: 16% Minimálbér, bruttó: 105 000 Garantált bérminimum, bruttó

Részletesebben

Járulékok 2012. Munkáltató/kifizető terhei. Járulékalapot képező jövedelem. Járulékfizetési felső határ. Járulékmérték II. 2012.05.15.

Járulékok 2012. Munkáltató/kifizető terhei. Járulékalapot képező jövedelem. Járulékfizetési felső határ. Járulékmérték II. 2012.05.15. Járulékok 2012 A fizetésről összefoglalás; Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. törvény EKF 2011/2012 Csorba László A fizetendő ok megoszlása 2012. január 1-jétől* Foglalkoztató

Részletesebben

A cafetéria juttatások 2015. évi változásai

A cafetéria juttatások 2015. évi változásai H - 1 0 3 7 B u d a p e s t M o n t e v i d e o u. 3 / A T e l. : + 3 6 1 4 3 0-3 4 0 0 F a x : + 3 6 1 4 3 0-3 4 0 2 a b t @ a b t. h u w w w. a b t. h u Budapest, 2014. november 25. A cafetéria juttatások

Részletesebben

Járulékok, biztosítási kötelezettség

Járulékok, biztosítási kötelezettség Járulékok, biztosítási kötelezettség 1. Kérdés: Egy Magyarországon bejegyzett betéti társaság beltagja - aki a társaság tevékenységében személyesen közreműködik - román állampolgár, Romániában van munkaviszonyból

Részletesebben

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet

Vállalkozási forma. A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Vállalkozási forma A tevékenység TEÁOR önálló vállalkozói tevékenységek jegyzéke KSH 36/2011(XII.23) KIM rendelet Bejelentés köteles telepengedély köteles tevékenységek 57/2013 (II.27.) Korm. rendelet

Részletesebben

Tájékoztató a közérdekű nyugdíjas szövetkezetről

Tájékoztató a közérdekű nyugdíjas szövetkezetről Tájékoztató a közérdekű nyugdíjas szövetkezetről A közérdekű nyugdíjas szövetkezet (a továbbiakban: nyugdíjas szövetkezet) a munkaerő piacon még aktív idősebb korosztály számára teremti meg a lehetőségét

Részletesebben

bizottsági módosító javaslato t

bizottsági módosító javaslato t i rw Irornáays.;i. 5/M 2 9 Érkezett : 2011 DE ' 1 5. Az Országgy ű lés Számvev ő széki és költségvetés i bizottsága Bizottsági módosító javasla t Kövér László úrnak az Országgyűlés elnökéne k Helyben Tisztelt

Részletesebben

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ 1308M 1308M MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Az adózó adószáma adóazonosító jele neve (elnevezése)

Részletesebben

Összehasonlító példák. 2016/2017 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I

Összehasonlító példák. 2016/2017 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I Összehasonlító példák Hol tartunk? Családi állapothoz igazodó kedvezmények Adójóváírások és hitelek Ki mennyit fizet? Kína Egyéni vállalkozók személyi jövedelemadózása Példa bér adójának kiszámítására

Részletesebben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK CAFETÉRIA Munkáltatói és kifizetői juttatások 2017-ben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK CAFETÉRIA Munkáltatói és kifizetői juttatások 2017-ben ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK CAFETÉRIA 2017 Munkáltatói és kifizetői juttatások 2017-ben Budapest, 2017 Szerző: Surányi Imréné ISBN 978-963-638-522-4 ISSN 2416-2310 (Tanácsadói könyvek) ISSN 1788-0165 (Adózási

Részletesebben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS JÁRULÉKAI ÉS PÉNZBELI ELLÁTÁSAI

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS JÁRULÉKAI ÉS PÉNZBELI ELLÁTÁSAI ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS JÁRULÉKAI ÉS PÉNZBELI ELLÁTÁSAI Budapest, 2008 Szerzők: A B fejezet dr. Jurányi Benedekné C fejezet Tóth Liboriuszné Lektorálta: Walchné Kremlicska Katalin Sorozatszerkesztő:

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1308A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az illetékes alsó fokú

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1508A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az állami adóhatósághoz

Részletesebben

2011.Évi CLVI. tv egyes adótörvények módosításáról Személyi jövedelemadó 2012

2011.Évi CLVI. tv egyes adótörvények módosításáról Személyi jövedelemadó 2012 2011.Évi CLVI. tv egyes adótörvények módosításáról Személyi jövedelemadó 2012 2011. december 8. 1 Összevont adóalap megállapítása Adóalap-kiegészítés (29 (3)) 2424 ezer forint éves jövedelemig 0% Éves

Részletesebben

Minden, amit tudni érdemes a béren kívüli juttatásokról

Minden, amit tudni érdemes a béren kívüli juttatásokról Minden, amit tudni érdemes a béren kívüli juttatásokról /Cafeteria/ 2014 A 2014. évi cafeteriát és az egyes meghatározott juttatásokat érintő legfontosabb adóváltozások nem sok újat hoztak a 2013. évi

Részletesebben

2016-tól Alkalmazott felvételéhez szükséges adatok: végzettség, szakképesítés,okirat kibocsájtó,okirat száma.

2016-tól Alkalmazott felvételéhez szükséges adatok: végzettség, szakképesítés,okirat kibocsájtó,okirat száma. Tisztelt Ügyfeleink! Változások 2018. január 1-től a teljesség igénye nélkül, Emlékeztetem Önöket, hogy SZJA: a bruttóbér 15%-a Adómentes juttatás: munkábajárás: óvodai vagy bölcsődés gyermek esetén adható

Részletesebben

Határozza meg a munkavállaló február havi nettó keresetét! (adatok forintban)

Határozza meg a munkavállaló február havi nettó keresetét! (adatok forintban) SZJA 1.példa Egy munkaviszonyban lévő elvált nő, havi rendszeres keresete 180 000 Ft. A munkáltatójától havi 8 000 Ft értékben kap élelmiszervásárlásra jogosító Erzsébet utalványt. Más juttatása az adott

Részletesebben

Személyi jövedelemadó 2013

Személyi jövedelemadó 2013 Összevont adóalap Személyi jövedelemadó 2013 Megszűnik az adóalap-kiegészítés, teljes egészében érvényesül a 16 százalékos adómérték. A kiszámított jövedelem 78 százaléka minősül adóalapnak akkor, ha a

Részletesebben

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra 2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó kivétje vagy átalányban megállapított jövedelme után fizetendő nyugdíjjárulékával szemben érvényesítheti a

Részletesebben

2019. évi legfontosabb adóváltozások

2019. évi legfontosabb adóváltozások 2019. évi legfontosabb adóváltozások 1) Legfontosabb bért terhelő adó változások 2019 január 1-től: Minimálbér összege: 149.000 Ft (az eddigi 138.000 helyett) Garantált bérminimum: 195.000 Ft (az eddigi

Részletesebben

Cafeteria 2015. Adómentes juttatások. Sportrendezvény

Cafeteria 2015. Adómentes juttatások. Sportrendezvény Cafeteria 2015 Adómentes juttatások Sportrendezvény 2015-től a sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet juttatása továbbra is korlátlan értékben lesz adómentes, amennyiben az adott sportrendezvény a

Részletesebben

A Személyi JövedelemadJ vedelemadó változásai 2013 Szatmári László Egykulcsos adórendszer Megszűnik az adóalap-kiegészítés Tényleges 16 %-os adókulcs Egyszerűbb adóelőleg, adónyilatkozat 2 Külföldiek ldiek

Részletesebben

Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó 2015.

Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó 2015. Járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó 2015. Járulékalapot képező jövedelem Az Szja tv. szerint összevont adóalapba tartozó önálló és nem önálló tevékenységből származó bevételből

Részletesebben

Adatlap Budapest, János utca 55. Budapest, Bíbor utca 22

Adatlap Budapest, János utca 55. Budapest, Bíbor utca 22 Adatlap 212 A munkáltatótól (társas vállalkozástól, polgári jogi társaságtól) származó jövedelemről, az adó és adóelőleg levonásáról a munkaviszony (tagsági viszony) megszűnésekor Felhívjuk szíves figyelmét

Részletesebben

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KÖZGYŰLÉS JEGYZŐJÉNEK 4/2013. (X.15.) MJ u t a s í t á s a

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KÖZGYŰLÉS JEGYZŐJÉNEK 4/2013. (X.15.) MJ u t a s í t á s a SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KÖZGYŰLÉS JEGYZŐJÉNEK 4/2013. (X.15.) MJ u t a s í t á s a a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Hivatal Cafetéria Szabályzatáról A közszolgálati tisztviselőkről szóló

Részletesebben

Jellemző kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 2011.

Jellemző kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 2011. Jellemző kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 0. Alkalmazott jelölések Társadalombiztosítási járulék (%) EBJ Egészségbiztosítási és munkaerő-piaci NYJ Nyugdíjjárulék (0%) ESZJ Egészségügyi

Részletesebben

A társadalombiztosítás fedezetére fizetendő járulékok, szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás szabályainak módosítása 2014.

A társadalombiztosítás fedezetére fizetendő járulékok, szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás szabályainak módosítása 2014. A társadalombiztosítás fedezetére fizetendő járulékok, szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás szabályainak módosítása 2014. Biztosítottak körben bekövetkező változás 1. 2014. január 1-jétől

Részletesebben

1. A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) összege: órabér alkalmazása esetén

1. A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) összege: órabér alkalmazása esetén Mi mennyi 2005-ben? 1. A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) összege: hetibér alkalmazása esetén napibér alkalmazása esetén órabér alkalmazása esetén 13.120,-Ft 2.624,-Ft 328,-Ft (a 327/2004. (XII.

Részletesebben

Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása

Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása 1. Rehabilitációs hozzájárulás A rehabilitációs hozzájárulást a megváltozott munkaképességű

Részletesebben

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról. Tamás Sándor.

MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról. Tamás Sándor. 1008M MAGÁNSZEMÉLYENKÉNTI ÖSSZESÍTŐ a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról Az adózó adószáma adóazonosító jele neve (elnevezése) Káta Parképítő Kft. A magánszemély

Részletesebben

Társadalombiztosítási változások 2011.

Társadalombiztosítási változások 2011. Társadalombiztosítási változások 2011. A./ Járulékmértékek Foglalkoztatói járulék Változatlanul 27 százalék, felső határ nélkül. Belső megoszlása továbbra is ugyanaz: 24 százalék a nyugdíjbiztosítási,

Részletesebben

Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás

Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás Munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony, egyéni és társas vállalkozás, szabadfoglalkozás Munkaviszony Közalkalmazotti jogviszony Egyéni vállalkozás Társas vállalkozás Megbízási szerződés: 1. Alapjogszabály

Részletesebben

Jogszabályok. A foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetést érintő évközi és évi változások

Jogszabályok. A foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetést érintő évközi és évi változások Jogszabályok 1997. évi LXXX. Törvény a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről A foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetést érintő 2017.

Részletesebben

Tájékoztató a 2011. évi Cafeteria rendszer lehetséges elemeirıl

Tájékoztató a 2011. évi Cafeteria rendszer lehetséges elemeirıl Tájékoztató a 2011. évi Cafeteria rendszer lehetséges elemeirıl 2011. január 1-jétıl megszőnik a természetbeni juttatás fogalma, és egy új a béren kívüli juttatásé lép hatályba. Számos, eddig ebbe a körbe

Részletesebben

Jellemző kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 2011.

Jellemző kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 2011. Jellemző kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 0. saldo periodika 0/Különszám Alkalmazott jelölések Társadalombiztosítási járulék (%) EBJ Egészségbiztosítási és munkaerő-piaci NYJ Nyugdíjjárulék

Részletesebben

A foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetést érintő évközi és évi változások

A foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetést érintő évközi és évi változások A foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteherfizetést érintő 2017. évközi és 2018. évi változások Kissné Horváth Mariann Saldo Zrt Greskóné Koller Krisztina Saldo Zrt www.adozasitanacsadas.hu Jogszabályok 1997.

Részletesebben

Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása jétől

Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása jétől Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása 2018.01.01-jétől Azon kockázati biztosításnak nem minősülő, határozatlan idejű, kizárólag halál esetére

Részletesebben

KEDVEZMÉNYESEN ADÓZÓ BÉREN KÍVÜLI ÉS EGYÉB JUTTATÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA 2010 2011.

KEDVEZMÉNYESEN ADÓZÓ BÉREN KÍVÜLI ÉS EGYÉB JUTTATÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA 2010 2011. KEDVEZMÉNYESEN ADÓZÓ BÉREN KÍVÜLI ÉS EGYÉB JUTTATÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA 2010 2011. 2010 2011 A kedvezményezett kategóriába tartozó pénzbeni és természetbeni juttatások után 25 %-os adót kellett (járulékot

Részletesebben

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról

HAVI BEVALLÁS. a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról 1508A HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról Nemzeti Adóés Vámhivatal Benyújtandó az állami adóhatósághoz

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az MKKSZ alapszervezetei részére,

TÁJÉKOZTATÓ az MKKSZ alapszervezetei részére, TÁJÉKOZTATÓ az MKKSZ alapszervezetei részére, a 2014. évi adó változásokról, a szakszervezet, és a munkahelyi szervezetek által nyújtható juttatásokról. A szakszervezetek létrejöttét, működését, a 2011.évi

Részletesebben

A béren kívüli juttatások, mint nyugdíj-kiegészítés és öngondoskodás saját cégünkből

A béren kívüli juttatások, mint nyugdíj-kiegészítés és öngondoskodás saját cégünkből A béren kívüli juttatások, mint nyugdíj-kiegészítés és öngondoskodás saját cégünkből Előadó: Puskelyné Király Ágnes Okleveles adószakértő Top Cafeteria Kft Cafeteria 2014 Adómentes juttatások Távolsági

Részletesebben

A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás előnyei

A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás előnyei A kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózás előnyei A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) egy olyan kedvező adózási módot jelent, amely a vállalkozások meghatározott köre számára összehasonlítva

Részletesebben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK CAFETÉRIA Munkáltatói, kifizetői juttatások 2019-ben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK CAFETÉRIA Munkáltatói, kifizetői juttatások 2019-ben ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK CAFETÉRIA 2019 Munkáltatói, kifizetői juttatások 2019-ben Budapest, 2019 Cafeteria_2019_tana_tordelt.indd 1 2019.01.07. 17:25:38 Szerző: Surányi Imréné Sorozatszerkesztő: Kökényesiné

Részletesebben

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény Dr. Andrási Jánosné NAV Központi hivatal

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény Dr. Andrási Jánosné NAV Központi hivatal Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014 Dr. Andrási Jánosné NAV Központi hivatal Nyugdíjbiztosítási szerződés utáni rendelkezési jogosultság A nyugdíjbiztosítási szerződés (fogalmát az Szja tv.

Részletesebben

A juttatás adhatóságának esetei:

A juttatás adhatóságának esetei: Cafetéria rendszer juttatási szabályzat ((Minta) A cafetéria rendszer a jelen szabályzatban meghatározott feltételekkel a következő szociális és jóléti juttatásokat tartalmazza: a) Erzsébet-utalvány (meleg

Részletesebben

BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK SZABÁLYZATA

BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK SZABÁLYZATA BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK SZABÁLYZATA Cím: Fővárosi Önkormányzat Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona Adószám: 15492526-1-42 Törzsszám: 492 522 BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK SZABÁLYZATA Hatályos: 2017. január 01-től

Részletesebben

Az egyéni vállalkozó saját járulék és egészségügyi hozzájárulása

Az egyéni vállalkozó saját járulék és egészségügyi hozzájárulása Az egyéni vállalkozó saját járulék és egészségügyi hozzájárulása (a 0543-02-es lap kitöltése) Ezt a bevallási lapot annak az egyéni vállalkozónak kell benyújtania, aki a 2005. évben az egyszerûsített vállalkozói

Részletesebben

Kitöltési útmutató a 2015. évre kiállítandó Adatlaphoz, a magánszemély munkaviszonyának (tagsági viszonyának) megszűnésekor

Kitöltési útmutató a 2015. évre kiállítandó Adatlaphoz, a magánszemély munkaviszonyának (tagsági viszonyának) megszűnésekor Kitöltési útmutató a 2015. évre kiállítandó Adatlaphoz, a magánszemély munkaviszonyának (tagsági viszonyának) megszűnésekor Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 46. (5)

Részletesebben

Adóalapba nem tartozó, illetőleg költségnek nem számító tételek. SZJA.tv. 7.(1) A jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni,

Adóalapba nem tartozó, illetőleg költségnek nem számító tételek. SZJA.tv. 7.(1) A jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni, TÁJÉKOZTATÓ az MKKSZ alapszervezetei részére, a 2017. évi adó változásokról, a szakszervezet, és a munkahelyi szervezetek által nyújtható juttatásokról. A szakszervezetek létrejöttét, működését, a 2011.évi

Részletesebben

Bér-cafeteria segédlet 2012 Eurotantusz kft.

Bér-cafeteria segédlet 2012 Eurotantusz kft. Bér-cafeteria segédlet 2012 Eurotantusz kft. Könyvelés- Bérszámfejtés www.eurotantusz.hu MINIMÁLBÉR SZAKKÉPZETTEK GARANTÁLT BÉRMINIMUMA M E G J E G Y Z É S Besorolási bér 2011 2012 2011 2012 78 000 93

Részletesebben

Milyen jogviszonyban látható el az ügyvezetés 2012-ben?

Milyen jogviszonyban látható el az ügyvezetés 2012-ben? Milyen jogviszonyban látható el az ügyvezetés 2012-ben? 2012. január 23. 19:52 Forrás: Önadózó Szerző: Dr. Szabó Tibor Kategória: Járulékok A gazdasági társaságok ügyvezető tagjai jogviszonyát érintően

Részletesebben

Változó cafetéria szabályok 2017-ben

Változó cafetéria szabályok 2017-ben H - 1 0 3 7 B u d a p e s t M o n t e v i d e o u. 3 / A T e l. : + 3 6 1 4 3 0-3 4 0 0 F a x : + 3 6 1 4 3 0-3 4 0 2 a b t @ a b t. h u w w w. a b t. h u Budapest, 2017. szeptember 6. Változó cafetéria

Részletesebben

Mérlegképes Továbbképzés

Mérlegképes Továbbképzés Bary- Gyenge- Joó- Lakatos Mérlegképes Továbbképzés Kisadózó vállalkozások tételes adója KATA 2013. július 1- jei állapot 1 Kisadózó vállalkozások tételes adója: KATA 2012. évi CXLVII. törvény A törvény

Részletesebben

Jellemzõ kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 2009

Jellemzõ kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 2009 8 saldo periodika t009/különszám Jellemzõ kifizetések és juttatások adó- és járulékvonzatai 009 Alkalmazott jelölések TBJ Társadalombiztosítási járulék (/9%) EBJ Egészségbiztosítási járulék (%) NYJ Nyugdíjjárulék

Részletesebben

KÉRELEM közlekedési kedvezmények iránt

KÉRELEM közlekedési kedvezmények iránt KÉRELEM közlekedési kedvezmények iránt Bősárkány Nagyközség J e g y z ő j é n e k A l u l í r o t t : Név:... Születési név:... Születési helye, ideje:.. Anyja neve:... Lakcíme:... Tartózkodási helye:...

Részletesebben