Államháztartási számvitelt érintő jogszabályváltozások és aktuális kérdések

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Államháztartási számvitelt érintő jogszabályváltozások és aktuális kérdések"

Átírás

1 Államháztartási számvitelt érintő jogszabályváltozások és aktuális kérdések Sarecz Emese Nemzetgazdasági Minisztérium Államháztartási Szabályozási Főosztály

2 Az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet évre vonatkozó módosítása Módosító jogszabály: Az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet módosításáról szóló Korm. rendelet Hatályba lépése: a kihirdetést követő napon az alábbi kivételekkel A 7. (1) bekezdés 3. pontja december 31-én Az 1., a 4., az 5. (1) bekezdése, az 5. (2) bekezdés 3. és 5. pontja, a 6. 1., 2. és 14. pontja, a 7. (1) bekezdés 1. és 2. valamint pontja, a 7. (2) bekezdése, az 1. melléklet, a 4. melléklet és a 6. melléklet január 1-jén

3 Az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet évre vonatkozó módosítása A rendelet módosításának okai A behajthatatlan követelésekre vonatkozóan a számvitelről szóló évi C. törvény (továbbiakban: Szt.) szerinti fogalmának teljes körű alkalmazása. A jövedéki adóról szóló évi LXVIII. törvény jétől történő hatályba lépése miatt egyes adójogcímek módosítása. A korengedményes nyugdíjazásról szóló 181/1996. (XII.6.) Korm. rendelet 1. (2) bekezdése alapján kifutó rendszerű a munkáltató által megfizetett hozzájárulás kiadási jogcíme hatályon kívül helyezését foglalja magában. Gyakorlati tapasztalatok alapján korrekciók, javítások.

4 2017. évtől alkalmazandó változások A tulajdonosi joggyakorló szervezet elkészített és a KGR-K11 rendszerbe feltöltött éves költségvetési beszámolóját a fejezetet irányító szerv a feladási határidőt követő 10 napon belül felülvizsgálja és annak javításának, kiegészítésének szükség szerinti elrendelését követően jóváhagyja. A Kincstár általi felülvizsgálat során jóváhagyott éves költségvetési beszámolót harminc napon belül meg kell küldeni az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszternek is. (Áhsz. 33. (3) bekezdés)

5 2017. évtől alkalmazandó változások Ha a tulajdonos illetve tulajdonosi joggyakorló szervezet államháztartáson belüli szervezettel vagyonkezelői jogot létesít ideértve az Nvt. 8. (7) bekezdése szerinti megbízáson alapuló tulajdonosi joggyakorlást is a vagyonkezelésbe adott tárgyi eszközök, részesedések bruttó értékét és elszámolt értékcsökkenését, értékvesztését a vagyonkezelésbe adáskor köteles a könyveiből kivezetni, és azok bruttó értékét a 0. számlaosztály befektetett eszközei között nyilvántartani. (Áhsz. 47. (3) bekezdés)

6 2017. évtől alkalmazandó változások Az Elemi költségvetés adatszolgáltatást a KGR-K11 rendszerben oly módon kell teljesíteni, hogy az megfeleljen a január 1-jén hatályba lépett módosítások szerinti új rovatrendnek. (Áhsz. 26. alcím 56. ) Az Áhsz. 2. mellékletének 4. pontja módosul. (analitikus nyilvántartó helyek módosítása)

7 2017. évtől alkalmazandó változások Az Áhsz. 2. mellékletében foglalt táblázat 9. sora módosul, az adatszolgáltatás köre bővül, kiegészül a vállalkozások folyó támogatásához kapcsolódó követelések és kötelezettségvállalások adataival. Az Áhsz. 2. mellékletében foglalt táblázat 14. sorában az EXIM Export Bank Biztosító szöveg helyébe a Magyar Exporthitelt Biztosító Zrt. szöveg kerül. Az Áhsz. 3. mellékletének F9) pontjában, vagyis a Maradványkimutatásban a vállalkozási tevékenységet terhelő befizetési kötelezettség 10%-ról 9%-ra csökken (B*0,1 szövegrész helyébe B*0,09 szövegrész kerül).

8 2017. évtől alkalmazandó változások Az Áhsz. 6. mellékletében, az Eredménykimutatás táblában a 21. Pénzügyi műveletek egyéb eredményszemléletű bevételei között az egyéb pénzeszközök mellett a sajátos elszámolások mérlegfordulónapi értékelése során megállapított árfolyamnyereség illetve a 26. Pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai között az egyéb pénzeszközök mellett a sajátos elszámolások mérlegfordulónapi értékelése során megállapított árfolyamveszteség is kimutatásra kerül.

9 2017. évtől alkalmazandó változások Fentiekkel összefüggésben az Áhsz. 16. melléklete, vagyis a Számlatükör is módosul. A Pénzügyi műveletek eredményszemléletű bevételei között a főkönyvi szám megnevezése és tartalma változik: Egyéb pénzeszközök és sajátos elszámolások mérlegfordulónapi értékelése során megállapított (nem realizált) árfolyamnyeresége. A Pénzügyi műveletek ráfordításai között a főkönyvi szám megnevezése és tartalma változik: Egyéb pénzeszközök és sajátos elszámolások mérlegfordulónapi értékelése során megállapított (nem realizált) árfolyamvesztesége.

10 2017. évtől alkalmazandó változások Egyéb korrekciók, javítások Az Áhsz. 12. melléklete szerint a konszolidálás során elvégzendő feladatok között a 4.9. alpontban a Kapott (járó) kamatok és kamatjellegű eredményszemléletű bevételek megnevezés helyett a hatályos Számlatükörnek megfelelően Egyéb kapott (járó) kamatok és kamatjellegű bevételek megnevezés szerepel. A Számlatükörben a 6. számlaosztály megnevezésében az Általános költségek helyébe Költséghelyek, általános költségek megnevezés lép, illetve a Szakfeladatok szövegrész helyébe a Tevékenységek szövegrész kerül.

11 2017. évtől alkalmazandó változások Az Áhsz. 4. mellékletének 5. és 6. pontjában átvezetésre kerültek az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III.3.) Korm. rendelet módosításai. Egyrészt a jogszabályváltozásnak megfelelően új jogcímek bevezetésre, régi jogcímek módosításra kerültek, másrészt a jogcímek sorrendje a kormányrendelet mellékletében foglaltak szerint került igazításra. Változik az 5. pont január 1-től is (egészségügyi dolgozók és évi béremelésének fedezete külön kerül kimutatásra). A módosítások hatással vannak a évi elemi költségvetés űrlapokra is, ezek átdolgozása a KGR-K11 rendszerben megtörtént.

12 2017. évtől alkalmazandó változások Az Áhsz. 15. mellékletét, a Rovatrendet érintő módosítások: K502. Elvonások és befizetések rovat új ponttal egészül ki, a központi költségvetésről szóló törvény szerinti egyéb befizetési kötelezettségeket is ezen a rovaton kell elszámolni K341 Kiküldetések kiadásai rovat leírásának b) pontja pontosításra kerül (kikerül a szövegből a zárójeles rész) K42. Családi támogatások rovat leírásának i) pontjából kikerül a jogszabályi hivatkozás (már nem hatályos) és a szerinti támogatás kivételével szövegrész K48 Egyéb nem intézményi ellátások rovat elszámolható kiadások körébe bekerül a művészjáradék, új fogalomként K501 Nemzetközi kötelezettségek rovat leírásának b) pontjában apró módosítás (Uniós helyett Unió szöveg kerül)

13 2017. évtől alkalmazandó változások Az Áhsz. 17. mellékletében a költségvetési számvitelben nyilvántartott végleges kötelezettségvállalások, más fizetési kötelezettségek és a pénzügyi számvitelben elszámolt kötelezettségek azonossága tekintetében (3. pont c) alpont) a főkönyvi számlaszámok és a mérlegben az elnevezések felcserélődtek. (kötelezettségek belföldi kötvények beváltására és éven túli lejáratú belföldi értékpapírok beváltására)

14 Áhsz. 56. Kihirdetést követően lép hatályba: az Elemi költségvetés adatszolgáltatást a KGR-K11 rendszerben oly módon kell teljesíteni, hogy az megfeleljen a január 1-jén hatályba lépett módosítások szerinti új rovatrendnek. Ez a rendelkezés december 31-én hatályát veszti január 1-től lép hatályba: a könyvviteli számlák évi nyitása során a Pénzeszközön kívüli egyéb eszközök induláskori értéke és változásai könyvviteli számla december 31-i záró egyenlegét a 413. Egyéb eszközök induláskori értéke és változásai számlán kell megnyitni.

15 2018. január 1-jétől hatályba lépő rendelkezések Az Áhsz. 1. (1) bekezdés 1. Behajthatatlan követelésekre vonatkozóan beépül az Szt. 3. (4) bekezdés alkalmazása, de azzal az eltéréssel, hogy nem tekinthető behajthatatlannak a követelés ha a végrehajtás közvetlenül nem vezetett eredményre és a végrehajtást szüneteltetik. Az Szt. 45. (2) bekezdésének módosítása beépül az Áhsz. 14. (14) bekezdésébe is: kiegészül a leírás azzal, hogy a halasztott eredményszemléletű bevételt meg kell szüntetni a támogatás visszafizetésének elszámolásakor is.

16 2018. január 1-jétől hatályba lépő rendelkezések Az Áhsz. 44. (2) bekezdés b) pontjából kikerül a korengedményes nyugdíjazásról szóló 181/1996. (XII.6.) Korm. Rendelet 1. (2) bekezdése alapján a munkáltató által a Nyugdíjbiztosítási Alapnak megfizetett hozzájárulás. A kormányrendelet ugyanis január 1. óta hatálytalan, azonban a korábban befizetett hozzájárulásokat értelemszerűen ki kellett mutatni a nyugdíjfolyósítás végéig. Tekintettel arra, hogy ezen a jogcímen már kiadás nem keletkezhet, január 1-jétől az Áhsz.-ben hatályon kívül kerültek a hivatkozások is. Ezzel összefüggésben hatályát veszti az Áhsz. 48. (10) bekezdés g) pontja is.

17 2018. január 1-jétől hatályba lépő rendelkezések Az egységes Számlatükörben és a mérlegben is megszűnt az alábontása a 413. Egyéb eszközök induláskori értéke és változásai könyvviteli számlának. ( Áhsz. 5. és 16. mellékletek) Az egységes Számlatükörben és a mérlegben a kötelezettségjellegű sajátos elszámolásokon belül megszűnik a munkáltató által korengedményes nyugdíjhoz megfizetett hozzájárulás elszámolása (Áhsz. 5. és 16. melléklet) és ezzel összefüggésben a rovatrendben megszűnik a K45. Foglalkoztatással, munkanélküliséggel kapcsolatos ellátások rovat c) pontja, valamint a pénzeszköz egyeztető is módosításra kerül (megszűnik az egyeztetésben a 3677 könyvviteli számla).

18 2018. január 1-jétől hatályba lépő rendelkezések Átdolgozásra került az Áhsz. 1. melléklete a Kincstár beszámolási és könyvvezetési körébe tartozó központi kezelésű előirányzatokról a központi költségvetésről szóló törvénnyel összhangban. Áhsz. 4. mellékletének 3. pontja kibővül, az Egészségbiztosítási Alapból kifizetett támogatások között új fogalomként jelenik meg az indikátorrendszer finanszírozása. Rovatrendet érintő módosítások: K44. Betegséggel kapcsolatos (nem társadalombiztosítási) ellátások rovat leírása kiegészül a kivételes rokkantsági ellátás fogalmával (2011. évi CXCI. tv. 13/A -a).

19 2018. január 1-jétől hatályba lépő rendelkezések Rovatrendet érintő módosítások: A B34. Vagyoni típusú adók rovat leírásából kikerül az épület után fizetett idegenforgalmi adó fogalma A B352. Fogyasztási adók rovat leírásában megszűnik az energiaadó és bekerül a turizmusfejlesztési hozzájárulás A B36. Egyéb közhatalmi bevételek rovat leírása kiegészül az önkormányzat által beszedett talajterhelési díj és az előrehozott helyi adó fogalmával A K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó rovaton belül megszűnik a korkedvezmény-biztosítási járulék A K46. Lakhatással kapcsolatos ellátások rovaton belül megszűnik a lakásfenntartási támogatás és az adósságcsökkentési támogatás

20 38/2013. (IX.19.) NGM rendelet évtől hatályba lépő módosításai Rovatot érintő módosítások: 1. melléklet III. Immateriális javakkal, tárgyi eszközökkel kapcsolatos egyéb elszámolások Fejezet, Növekedések K) Bérbe adott, használatba adott eszközön a bérlő, használó által ingyenesen végzett felújítás elszámolása alcímében a K67 szövegrész helyébe a K74 szöveg lép. 1. melléklet III. Immateriális javakkal, tárgyi eszközökkel kapcsolatos egyéb elszámolások Fejezet, Növekedések H) Tárgyi eszközök idegen kivitelezővel végzett felújítása elszámolása alcím alatti leírás az alábbiak szerint módosul: A II. Fejezet A) Vásárlás elszámolása cím szerint, azzal az eltéréssel, hogy a 151. könyvviteli számla helyett a 152. könyvviteli számlát, a K rovatok helyett a K rovatokhoz kapcsolódó nyilvántartási számlákat, az általános forgalmi adó elszámolására a K74. rovathoz kapcsolódó nyilvántartási számlákat kell használni.

21 38/2013. (IX.19.) NGM rendelet évtől hatályba lépő módosításai Rovatot érintő módosítások: 1. melléklet III. Immateriális javakkal, tárgyi eszközökkel kapcsolatos egyéb elszámolások Fejezet, Csökkenések K) Vagyonkezelésbe adás elszámolása államháztartáson belüli szervezetnek (tulajdonosnál, tulajdonosi joggyakorló szervezetnél) alcím 3. pontja az alábbiak szerint módosul: 3. Bruttó érték kivezetése a pénzügyi számvitel szerint T412 K11/ / melléklet XII. Egyéb gazdasági események elszámolásai Fejezet L) Származékos ügyletek (fedezeti célú ügyletek) elszámolása alcím 7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép: 7. Mérlegforduló napjáig le nem zárt fedezeti célú kamat swap ügyletnek nem minősülő fedezeti ügylet Szt. 32. (5) bekezdés a) pontja szerinti értékének, és e) pontja szerint nyereségének elszámolása a pénzügyi számvitel szerint T371 K9353

22 38/2013. (IX.19.) NGM rendelet évtől hatályba lépő módosításai Korrekciók, javítások a rendelet szövegében Szervezeti változások miatti módosítások 1. melléklet VIII. Személyi juttatásokkal kapcsolatos elszámolások Fejezet, C) Megelőlegezett társadalombiztosítási és családtámogatási ellátások elszámolása alcím 2. pontjában a Pénztártól elszámolás szövegrész helyébe az Alap kezelő szervének elszámolása szöveg lép. 1. melléklet IX. Önkormányzati nettó finanszírozással kapcsolatos elszámolások Fejezet, B) alcím címében az OEP nettó kör szövegrész helyébe az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott költségvetési szervek szöveg lép.

23 38/2013. (IX.19.) NGM rendelet évtől hatályba lépő módosításai 1. melléklet I. Követelésekkel, kötelezettségvállalásokkal, más fizetési kötelezettségekkel kapcsolatos általános szabályok, magyarázatok Fejezet A) A költségvetési és a pénzügyi számvitelben alkalmazott nyilvántartási és könyvviteli számlák használata összefoglalóan: kiegészül a 413-as számlával. 1. melléklet IX. Önkormányzati nettó finanszírozással kapcsolatos elszámolások Fejezet C) Nettó finanszírozás elszámolása alcím átdolgozásra került. A lebonyolítási számla elnevezés helyett a rendeletben a forgótőke elszámolási számla elnevezés került; illetve a megyei igazgatóságok helyett a Kincstárhoz kerültek feladatok. 1. melléklet IX. Önkormányzati nettó finanszírozással kapcsolatos elszámolások Fejezet D) Nettó finanszírozáshoz kapcsolódó forgótőke elszámolása alcím átdolgozásra került.

24 38/2013. (IX.19.) NGM rendelet január 1-től hatályba lépő módosításai 1. melléklet XV. A megszűnés, címrendi módosítások könyvviteli feladatai Fejezet, B) Beolvadás illetve jogutód nélküli megszűnés esetén a jogutód, illetve az Áht. 11. (5) bekezdése szerinti szervnél alcím 12. és 13. pontjaiban, valamint a 1. melléklet XV. A megszűnés, címrendi módosítások könyvviteli feladatai Fejezet, C) Összeolvadás, illetve különválás esetén a jogutód szervnél alcím 12. és 13. pontjaiban A Pénzeszközön kívüli egyéb eszközök induláskori értéke és változásai főkönyvi számla megszűnik, helyette a 413. Egyéb eszközök induláskori értéke és változásai főkönyvi számlát alkalmazzuk.

25 Külföldi pénzértékre szóló eszközök és kötelezettségek év végi értékelése Külföldi pénzértékre szóló részesedések, értékpapírok, valutapénztárban lévő valutakészlet, a devizaszámlán lévő deviza, követelések és kötelezettségek Mérleg fordulónapjára vonatkozó az MNB által közzétett, hivatalos devizaárfolyamon vagy az Sztv. 60. (5) bekezdése szerinti átszámított forintérték (Áhsz. 20. (3) és (4) bekezdése)

26 Külföldi pénzértékre szóló eszközök és kötelezettségek év végi értékelése Az év végi értékelésbe nem csak a pénzeszközöket, hanem a követeléseket, kötelezettségeket és az egyéb sajátos elszámolások számlák egyenlegeit is be kell vonni, amennyiben külföldi pénzértékre szól vagy a fedezete külföldi deviza (pl. Uniós pénzeszközök esetén a Nemzetközi támogatási programok pénzeszközei számla egyenlege).

27 Külföldi pénzértékre szóló eszközök és kötelezettségek év végi értékelése Az Áhsz. 27. (4) bekezdés f) pontja, valamint (8) bekezdés h) pontja előírásai alapján a mérlegfordulónapi értékelésből adódó összevont árfolyamkülönbözetet a pénzügyi számvitelben jellegétől függően a pénzügyi műveletek egyéb eredményszemléletű bevételei vagy a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai között kell elszámolni elszámolása a 494. Árfolyam-különbözet elszámolási számla közbeiktatásával történik és az összevont árfolyamkülönbözet innen kerül átvezetésre a megfelelő eredményszámlára

28 Külföldi pénzértékre szóló eszközök és kötelezettségek év végi értékelése Külföldi pénznemben meglévő pénzeszközök év végi értékelésének számviteli elszámolása az NGMr. alapján 1. Árfolyamnyereség a pénzügyi számvitel szerint T31-33 K Árfolyamveszteség a pénzügyi számvitel szerint T494 K Árfolyamnyereség a pénzügyi számvitel szerint, ha az 1-2. pontot követően a pénzeszközökre a 494. számla egyenlege nyereség jellegű T494 K Árfolyamveszteség a pénzügyi számvitel szerint, ha az 1-2. pontot követően a pénzeszközökre a 494. számla egyenlege nyereség jellegű T8551/8552 K494

29 Külföldi pénzértékre szóló eszközök és kötelezettségek év végi értékelése Az Áhsz. 43. (1) és (5) bekezdése alapján az árfolyamváltozások hatását Külföldi pénznemre szóló végleges kötelezettségvállalás és követelés nyilvántartási számláin is el kell számolni 1. Év végi átértékelésből adódó árfolyamnyereség szállítói számla esetén (év végi árfolyam alacsonyabb): költségvetési számvitelben pénzügyi számvitelben T05(2) K0022 T421 K Év végi átértékelésből adódó árfolyamveszteség szállítói számla esetén (év végi árfolyam magasabb): költségvetési számvitelben pénzügyi számvitelben T0022 K05(2) T494 K421

30 Külföldi pénzértékre szóló eszközök és kötelezettségek év végi értékelése 1. Év végi átértékelésből adódó árfolyamnyereség vevő számla esetén (év végi árfolyam magasabb): költségvetési számvitelben pénzügyi számvitelben T09(2) K0041 T351 K Év végi átértékelésből adódó árfolyamveszteség vevő számla esetén (év végi árfolyam alacsonyabb): költségvetési számvitelben pénzügyi számvitelben T0041 K09(2) T494 K351 A fentiek elszámolása után a pénzügyi számvitelben a 494. Árfolyamkülönbözet elszámolási számla egyenlegétől függően: T494 K9352 vagy T8552 K494

31 Külföldi pénzértékre szóló eszközök és kötelezettségek év végi értékelése Kötelezettségvállalás esetén az árfolyamromlás miatti növekmény előirányzati fedezetét a költségvetési évre meg kell teremteni, erre az Áhsz. 39. (1a) bekezdés a) pontja alapján a költségvetési évet követő év január 31-ig van lehetőség (a kötelezettségvállalással terhelt maradvány összegébe ez utóbbi érték fog beszámítani) A K354. Egyéb pénzügyi műveletek kiadásai és a B409. Egyéb pénzügyi műveletek bevételei rovatokon csak az Áhsz.-ben meghatározott realizált árfolyam-különbözeteket lehet elszámolni

32 Pályázati előlegek év végi kezelése A pályázati rendszerű támogatásokra vonatkozó gazdálkodási szabályokat az államháztartásról szóló évi CXCV. törvény VI. fejezete tartalmazza. A bevétel számviteli elszámolása annak függvényében történik, hogy az államháztartáson belülről vagy közvetlenül nemzetközi szervezettől kapott, illetve működési vagy felhalmozási célú támogatási előlegnek minősül-e. A hazai közreműködő szervezet által folyósított támogatások esetében a támogatási előleg az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 87. (1) bekezdése szerint költségvetési támogatásnak minősül, így a számviteli nyilvántartásokban végleges bevételként kell elszámolni.

33 Pályázati előlegek év végi kezelése A felhalmozási vagy működési bevételként történő könyvelés mindig a támogatási szerződésben foglaltaktól, illetve a felhasználás céljától függ, amely a pályázathoz kapcsolódó dokumentációkban szerepel. A kapott támogatási előleget a B25. Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről vagy a B16. Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről rovaton kell elszámolni. A támogatási előleget az azzal történő elszámolásig a 0. számlaosztályban a 044. Támogatási célú előlegekkel kapcsolatos elszámolási kötelezettségek számlán is nyilván kell tartani.

34 Pályázati előlegek év végi kezelése Az Áhsz. 14. (12) bekezdése alapján a mérlegben az eredményszemléletű bevételek passzív időbeli elhatárolása között kell kimutatni a B16. Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről rovaton nyilvántartott bevételek tárgyévben költséggel, ráfordítással nem ellentételezett összegét. Az Áhsz. 14. (14) bekezdése alapján azonosan a számvitelről szóló évi C. törvény 45. (1) és (2) bekezdésével a felhalmozási célú támogatások eredményszemléletű bevételeit halasztott eredményszemléletű bevételként el kell elhatárolni.

35 Pályázati előlegek év végi kezelése A halasztott eredményszemléletű bevételt a fejlesztés során megvalósított eszköz bekerülési értékének, illetve bekerülési értéke arányos részének költségkénti, illetve ráfordításkénti elszámolásakor kell megszüntetni A kapott támogatás könyvelését a 38/2013. NGMr. 1. melléklet X. fejezet B) Államháztartáson belüli vissza nem térítendő támogatások fogadása elszámolásai cím 1-4. pontjai alapján kell elvégezni. Ennek 1. pontja a gazdálkodási szabályokkal és az Ávr. 34/A. -ával összhangban rögzíti, hogy a támogatói okirat vagy a támogatási szerződés aláírását követően (legkésőbb a támogatott tevékenységgel kapcsolatos kötelezettségek vállalása előtt) a bevételi és a kiadási előirányzatokat a tárgyévre járó összeggel meg lehet emelni

36 Pályázati előlegek év végi kezelése A kapott támogatásokhoz kapcsolódó követelést a támogatói okirat/támogatási szerződés aláírásakor kell nyilvántartásban venni, függetlenül a finanszírozás módjától. A kedvezményezettnél a támogatási szerződés szerinti cél megvalósítása érdekében felmerült kiadásokat a felmerüléskor kell költségvetési kiadásként elszámolni, azaz az általános kötelezettségvállalási és kiadás teljesítési szabályok szerint. A tárgyévben fel nem használt előleg összege kötelezettségvállalással terhelt maradványnak minősül.

37 Pályázati előlegek év végi kezelése Amennyiben az uniós támogatás (támogatási előleg) folyósítása közvetlenül az Európai Unió valamely intézménye és nem valamely hazai közreműködő szervezet által történik, az előlegként megkapott összeget nem lehet a pénzforgalommal együtt végleges bevételként elszámolni. Ezeket a támogatásokat az Áht. 20. (1) bekezdése alapján, az Áhsz. 48. (10) bekezdés i) pont ia) alpontjával összhangban a Nemzetközi támogatási programok pénzeszközei között kell elszámolni és kimutatni annak felhasználásáig. A támogatási előleg költségvetési bevételként történő elszámolása (bevételi teljesítés) a felmerült kiadási tételek költségvetési kiadásként történő elszámolásával (kiadási teljesítés) egyidejűleg, és azonos értékben történhet, pénzforgalom nélküli tételként a könyvviteli számlával szemben.

38 Pályázati előlegek év végi kezelése A Nemzetközi támogatási programok pénzeszközei könyvviteli számla egyenlege mindig a támogatásból (előlegből) még fel nem használt pénzeszközök értékével egyezik meg. Az összegek felhasználásának számviteli elszámolását a 38/2013. NGMr. X. fejezet H) Az Európai Unió vagy más nemzetközi szervezettől közvetlenül kapott támogatás elszámolása [Áht. 20. (1) bek.] cím előírásai szerint kell elvégezni. A 0. számlaosztályban történő nyilvántartás nem értelmezhető. A felhalmozási célú támogatások eredményszemléletű bevételeinek halasztott bevételként történő elszámolását a fent említett szabályok szerint kell elvégezni.

Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája

Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája Nemzetgazdasági Minisztérium Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája Államháztartási szakterület 2018. A tematika összeállítói Fütő Veronika (1. Fejezet) dr. Kokas Barbara (2. Fejezet)

Részletesebben

Aktuális államháztartási számvitelt érintő jogszabályváltozások

Aktuális államháztartási számvitelt érintő jogszabályváltozások Aktuális államháztartási számvitelt érintő jogszabályváltozások Sarecz Emese Pénzügyminisztérium Államháztartási Szabályozási Főosztály A gazdálkodási szabályokat érintő módosítások Deregulációs és egyszerűsítési

Részletesebben

Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája

Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája Nemzetgazdasági Minisztérium Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája Államháztartási szakterület 2017. A tematika összeállítói Hajdics Antónia Amália (1. Fejezet) dr. Kokas Barbara,

Részletesebben

2462 Martonvásár Jókai u. 16. 2015.

2462 Martonvásár Jókai u. 16. 2015. SZAMKÓ SZÁMVITELI BT 2462 Martonvásár Jókai u. 16. 2015. Jogszabályi alap: 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet (Áhsz.) 284/2014. (XI. 20.) Korm. rendelet (Áhsz. módosítása) 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelet

Részletesebben

Az államháztartási számvitel aktuális kérdései Osgyáni Judit Államháztartási Szabályozási Főosztály

Az államháztartási számvitel aktuális kérdései Osgyáni Judit Államháztartási Szabályozási Főosztály Az államháztartási számvitel aktuális kérdései Osgyáni Judit Államháztartási Szabályozási Főosztály 2018.11.30. Osgyáni Judit 1 Az államháztartási számviteli jogszabályok módosításai az államháztartás

Részletesebben

A TÁRSULÁS ÉVI BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI. A MŰKÖDÉSI ÉS FELHALMOZÁSI BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK MÉRLEGE Ezer Ft-ban BEVÉTELBŐL

A TÁRSULÁS ÉVI BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI. A MŰKÖDÉSI ÉS FELHALMOZÁSI BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK MÉRLEGE Ezer Ft-ban BEVÉTELBŐL Cím / szám 1.számú melléklete A MŰKÖDÉSI ÉS FELHALMOZÁSI BEVÉTELEK ÉS KIADÁSOK MÉRLEGE Cím megnevezése BEVÉTEL Ezer Ft-ban BEVÉTELBŐL KIADÁSBÓL KIADÁS Működési Felhalmozási Működési Felhalmozási 1 Kistérségi

Részletesebben

Új államháztartási számvitel Hajdics Antónia Államháztartási Szabályozási Főosztály Számviteli Osztály Nemzetgazdasági Minisztérium

Új államháztartási számvitel Hajdics Antónia Államháztartási Szabályozási Főosztály Számviteli Osztály Nemzetgazdasági Minisztérium Új államháztartási számvitel Hajdics Antónia Államháztartási Szabályozási Főosztály Számviteli Osztály Nemzetgazdasági Minisztérium Hajdics Antónia-NGM 1 1 Támogatások és ellátások számviteli elszámolása

Részletesebben

Változások. Szt. módosítása évi L. törvény

Változások. Szt. módosítása évi L. törvény Lilliné Fecz Ildikó 1/4/2018 2 Változások Szt. módosítása 2017. évi L. törvény - az Ákr. (2016. éci CL tv) és a Kp. (közig perrendtartásról 2017. évi I. tv) 2018. évi hatályba lépése miatt Könyvviteli

Részletesebben

Év végi zárás és beszámoló készítési feladatok

Év végi zárás és beszámoló készítési feladatok Év végi zárás és beszámoló készítési feladatok 2016. december SZAMKÓ SZÁMVITELI BT 2462 Martonvásár Jókai u. 16. Tanulni annyi, mint ár ellen evezni; mihelyt abbahagyja az ember, visszacsúszik. /Johannes

Részletesebben

V. Szakmai Konferencia Az államháztartási számvitel és a belső ellenőrzés kapcsolata Budapest, 2014. december 9.

V. Szakmai Konferencia Az államháztartási számvitel és a belső ellenőrzés kapcsolata Budapest, 2014. december 9. Belső Ellenőrök Társasága V. Szakmai Konferencia Az államháztartási számvitel és a belső ellenőrzés kapcsolata Budapest, 2014. december 9. Ma, amikor az üzleti kimutatások korát éljük, elengedhetetlen

Részletesebben

Aktuális gazdasági események

Aktuális gazdasági események Magyar Könyvvizsgáló Kamara Budapesti tagozata Nincs szükség arra, hogy az ember egy személyben tudjon mindent, de ismernie kell, hol és hogyan tudja bármelyik kérdésre megtalálni a választ. (Adam J. Jackson)

Részletesebben

Pénzügyi számvitel február 8. Győrffi Dezső Miskolci Egyetem

Pénzügyi számvitel február 8. Győrffi Dezső Miskolci Egyetem Pénzügyi számvitel 1 A pénzügyi számvitel fogalma A pénzügyi számvitel fogalma: a pénzügyi számvitel a vagyon és annak összetétele, a tevékenység eredménye valóságnak megfelelő, folyamatos, zárt rendszerű,

Részletesebben

Költségvetési számvitel, könyvvezetés szabályai

Költségvetési számvitel, könyvvezetés szabályai Költségvetési számvitel, könyvvezetés szabályai 1 JOGSZABÁLYI HÁTTÉR A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény Az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I.11.) Korm. rendelet (módosította: az államháztartás

Részletesebben

Egységes számlatükre

Egységes számlatükre Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola Egységes számlatükre Készült a 4/2013.(I.11.) Korm. rendelet 16. melléklet alapján Érvényes: 2016. január 01-től 1 1. Nemzeti vagyonba tartozó befektetett eszközök

Részletesebben

A könyvvitel csak akkor éri meg a ráfordított munkát, és a könyvviteli rendszer csak akkor érdemli meg a tudományos tekintélyt, ha alkalmas a gazdálkodás eredményeinek kimutatására. (Magyary Zoltán) AZ

Részletesebben

Az államháztartás új számviteli rendszeréről néhány gondolat. Az államháztartás új számvitele 2

Az államháztartás új számviteli rendszeréről néhány gondolat. Az államháztartás új számvitele 2 Az államháztartás új számviteli rendszeréről néhány gondolat Az államháztartás új számvitele 2 Jogszabályi háttere: A 307/2013. (VIII.14.) Kormányrendelettel módosított 4/2013. (I.11.) Kormányrendelet.

Részletesebben

Devizás ügyletek a. számvitelben

Devizás ügyletek a. számvitelben Devizás ügyletek a Devizás tételek számviteli kezelése számvitelben Devizás tételek számviteli kezelése Mérleghez kapcsolódó Eszközök Pénzeszközök Követelések Értékpapírok és részesedések Devizában adott

Részletesebben

A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATÓJA

A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATÓJA A NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÁJÉKOZTATÓJA a 2015. november és december havi újrafinanszírozásból adódó különbözetek 2016. szeptember havi önkormányzati nettó finanszírozásban történő elszámolásának

Részletesebben

Magyar joganyagok - 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelet - az államháztartásban felmerü 2. oldal 1. melléklet a 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelethez Az állam

Magyar joganyagok - 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelet - az államháztartásban felmerü 2. oldal 1. melléklet a 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelethez Az állam Magyar joganyagok - 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelet - az államháztartásban felmerü 1. oldal 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelet az államháztartásban felmerülő egyes gyakoribb gazdasági események kötelező elszámolási

Részletesebben

Készült: :36

Készült: :36 Tartalomjegyzék Szám Űrlap megnevezés 01 K1-K8. Költségvetési kiadások 02 Beszámoló a B1. - B7. költségvetési bevételek előirányzatának teljesítéséről 04 B8. Finanszírozási bevételek 05/A Teljesített kiadások

Részletesebben

Magyar joganyagok - 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelet - az államháztartásban felmerü 2. oldal 1. melléklet a 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelethez Az állam

Magyar joganyagok - 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelet - az államháztartásban felmerü 2. oldal 1. melléklet a 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelethez Az állam Magyar joganyagok - 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelet - az államháztartásban felmerü 1. oldal 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelet az államháztartásban felmerülő egyes gyakoribb gazdasági események kötelező elszámolási

Részletesebben

Mérleg adatok: ezer forintban

Mérleg adatok: ezer forintban 7. számú melléklet a 2/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelethez Mérleg adatok: ezer forintban Eszközök A) Nemzeti vagyonba tartozó befektetett eszközök Források I. Immateriális javak 335 1384 I. Nemzeti

Részletesebben

Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája. Államháztartási szakterület 4 kredit. készítette: Szentirmainé Holi Gabriella.

Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája. Államháztartási szakterület 4 kredit. készítette: Szentirmainé Holi Gabriella. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája Államháztartási szakterület 4 kredit 1 Tematika 1. Aktuális számviteli kérdések (2 kredit) 2. Számvitelt érintő egyéb jogszabályi környezet

Részletesebben

Számviteli változások és zárási feladatok az államháztartás szervezeteinél

Számviteli változások és zárási feladatok az államháztartás szervezeteinél Magyar Könyvvizsgálói Kamara Költségvetési Tagozata A természet mindig sikerültebb törvényeket szerkeszt, mint az emberek (Michel de Montaigne) Számviteli változások és zárási feladatok az államháztartás

Részletesebben

Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája

Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája Nemzetgazdasági Minisztérium Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája Államháztartási szakterület Nem költségvetési szervnél foglalkoztatott mérlegképes könyvelők számára 2013. 1 A

Részletesebben

Sorokpolány Önkormányzat évi zárszámadása

Sorokpolány Önkormányzat évi zárszámadása Sorokpolány Önkormányzat 214. évi zárszámadása Sorokpolány 1. melléklet a 6/215.(V.29.) önkormányzati rendelethez Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek

Részletesebben

1. melléklet: Nagybarca Községi Önkormányzat évi zárszámadásról szóló 5/2017. (V. 25.) önkormányzati rendeletéhez

1. melléklet: Nagybarca Községi Önkormányzat évi zárszámadásról szóló 5/2017. (V. 25.) önkormányzati rendeletéhez 1. melléklet: Nagybarca Község Önkormányzatának bevételei 2016. évi (Ft-ban) Megnevezés Ered. ei. Mód. ei. Teljesítés Telj. % Helyi önkormányzatok müködésének általános támogatása 14 608 248 15 191 790

Részletesebben

Az Alapfokú Köznevelési Intézményeket Működtető Központ SZÁMLARENDJE 2015.

Az Alapfokú Köznevelési Intézményeket Működtető Központ SZÁMLARENDJE 2015. Az Alapfokú Köznevelési Intézményeket Működtető Központ SZÁMLARENDJE 2015. Jóváhagyta : Bak Tibor intézményvezető Készült az államháztartás számviteléről szóló többször módosított 4/2013.(I.11.) Kormányrendelet

Részletesebben

Önkormányzat összevont bevételei és kiadásai évi évi eredeti módosított BEVÉTELEK MEGNEVEZÉSE előirányzat előirányzat

Önkormányzat összevont bevételei és kiadásai évi évi eredeti módosított BEVÉTELEK MEGNEVEZÉSE előirányzat előirányzat Önkormányzat összevont bevételei és kiadásai ezer Ft-ban 2015. évi 2015. évi eredeti módosított BEVÉTELEK MEGNEVEZÉSE ssz. 01 B111 Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása 98 433 98 433 02

Részletesebben

Pénzügyi előirányzatok mérlege

Pénzügyi előirányzatok mérlege Remeteszőlős Község Önkormányzat 1.1. melléklet a.../2015. (...) önkormányzati rendelethez Pénzügyi előirányzatok mérlege 1. sz. táblázat Bevételek Ezer forintban Bevételi jogcím Eredeti előirányzat Módosított

Részletesebben

ÁLLAMHÁZTARTÁSI SZÁMVITEL A GYAKORLATBAN 9.

ÁLLAMHÁZTARTÁSI SZÁMVITEL A GYAKORLATBAN 9. ÁLLAMHÁZTARTÁSI SZÁMVITEL A GYAKORLATBAN 9. 1 2015. Január 8. TÉMAKÖRÖK: 1. Számviteli változások 2014. évre - Áhsz. Módosítások - 38/2013. NGM rendeletet érint módosítások 2. Az egyes rlapok egyez ségei

Részletesebben

A könyvviteli elszámolások műveletei. Könyvviteli nyitás számviteli elszámolása

A könyvviteli elszámolások műveletei. Könyvviteli nyitás számviteli elszámolása A könyvviteli elszámolások műveletei 3. számú melléklet Könyvviteli nyitás számviteli elszámolása 1. A mérleg számlák nyitása T1-4/491 K491/1-4 2. Mérleg szerinti eredmény átvezetése (egyenlegtől függően)

Részletesebben

Államháztartási számvitel változásai Lilliné Fecz Ildikó könyvvizsgáló

Államháztartási számvitel változásai Lilliné Fecz Ildikó könyvvizsgáló Államháztartási számvitel változásai 2018. Lilliné Fecz Ildikó könyvvizsgáló JOGI SZABÁLYOZÁS A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vételéről szóló

Részletesebben

2014 Mérleg - IV. negyedév

2014 Mérleg - IV. negyedév A megye megnevezése, székhelye: Irányító szerv:.................. számjel 678081 1251 01 0003 851020 PIR-törzsszám Szektor Megye PÜK Szakágazat A költségvetési szerv megnevezése, székhelye: 1031 Budapest

Részletesebben

249/2000. (XII.24.) KORM. RENDELETET MÓDOSÍTÓ 369/2011. (XII.31.) KORM. RENDELET

249/2000. (XII.24.) KORM. RENDELETET MÓDOSÍTÓ 369/2011. (XII.31.) KORM. RENDELET 249/2000. (XII.24.) KORM. RENDELETET MÓDOSÍTÓ 369/2011. (XII.31.) KORM. RENDELET 2012. február 15. Pécs ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK Megnevezések pontosítása nemzetiségek miatt 1, 7 nemzeti vagyon 24 (1) Elemi

Részletesebben

AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS SZÁMVITELÉNEK AKTUALITÁSAI

AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS SZÁMVITELÉNEK AKTUALITÁSAI AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS SZÁMVITELÉNEK AKTUALITÁSAI 2018 Év végi zárással kapcsolatos teendők Leltározás - A beszámoló minden mérlegsora leltárral alátámasztott legyen - Leltározási ütemterv (hiányosságai), utasítás

Részletesebben

Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája

Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája Nemzetgazdasági Minisztérium Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája Államháztartási szakterület 2015. A tematika összeállítói Hajdics Antónia Amália (1. Fejezet) Dr. Vedres Attila

Részletesebben

A Somogy Megyei Közgyűlés. 6/2015.(V.8.) önkormányzati rendelete. a Somogy Megyei Önkormányzat 2014. évi zárszámadásáról

A Somogy Megyei Közgyűlés. 6/2015.(V.8.) önkormányzati rendelete. a Somogy Megyei Önkormányzat 2014. évi zárszámadásáról A Somogy Megyei Közgyűlés 6/2015.(V.8.) önkormányzati rendelete a Somogy Megyei Önkormányzat 2014. évi zárszámadásáról A Somogy Megyei Közgyűlés az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti

Részletesebben

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 01 0400 ${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A fejezet megnevezése, székhelye: A megye megnevezése, önkormányzat székhelye..................

Részletesebben

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 20 0500 ${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A fejezet megnevezése, székhelye: A megye megnevezése, önkormányzat székhelye..................

Részletesebben

Balatonszabadi Község Önkormányzata Az egyszerűsített mérleg előírt tagolása 2011.év. Előző év auditált egyszerűsített beszámoló záró adatai

Balatonszabadi Község Önkormányzata Az egyszerűsített mérleg előírt tagolása 2011.év. Előző év auditált egyszerűsített beszámoló záró adatai Az mérleg előírt tagolása ESZKÖZÖK Előző évi eltérések +- Tárgyévi beszámoló eltérések +- A) BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 2 114 617 2 114 617 1 953 461 1 953 461 I. Immateriális javak 731 731 1 193 1 193 II. Tárgyi

Részletesebben

Bevezető, információk a segédlet használatához

Bevezető, információk a segédlet használatához Bevezető, információk a segédlet használatához A segédlet az államháztartásban felmerülő egyes gyakoribb gazdasági események kötelező elszámolási módjáról szóló 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelet XV. fejezete

Részletesebben

Magyar joganyagok - 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelet - az államháztartásban felmerü 2. oldal 1. melléklet a 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelethez Az állam

Magyar joganyagok - 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelet - az államháztartásban felmerü 2. oldal 1. melléklet a 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelethez Az állam Magyar joganyagok - 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelet - az államháztartásban felmerü 1. oldal 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelet az államháztartásban felmerülő egyes gyakoribb gazdasági események kötelező elszámolási

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. A rendelet hatálya kiterjed a Baranya Megyei Önkormányzatra, a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatalra. 2. Címrend és létszám

1. A rendelet hatálya. A rendelet hatálya kiterjed a Baranya Megyei Önkormányzatra, a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatalra. 2. Címrend és létszám A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 6/2015. (V. 18.) önkormányzati rendelete a Baranya Megyei Önkormányzat 2014. évi költségvetésének teljesítéséről A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése az

Részletesebben

A főkönyvi könyvelés és az analitikus nyilvántartás kapcsolata

A főkönyvi könyvelés és az analitikus nyilvántartás kapcsolata VI. Fejezet A főkönyvi könyvelés és az analitikus nyilvántartás kapcsolata Az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Kormányrendelet (továbbiakban Kormányrendelet) több helyen is hivatkozik

Részletesebben

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 01 ${pukorzet} 0012 27 fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A fejezet megnevezése, székhelye: A megye megnevezése, önkormányzat

Részletesebben

Bevezető, információk a segédlet használatához

Bevezető, információk a segédlet használatához Bevezető, információk a segédlet használatához A segédlet az államháztartásban felmerülő egyes gyakoribb gazdasági események kötelező elszámolási módjáról szóló 38/2013. (IX. 19.) NGM rendelet XV. fejezete

Részletesebben

2006. január 1-jétől a szolgáltatások költségeinek elszámolása elsődlegesen költségviselőkre, költséghelyekre történő könyvelés esetén

2006. január 1-jétől a szolgáltatások költségeinek elszámolása elsődlegesen költségviselőkre, költséghelyekre történő könyvelés esetén 2006. január 1-jétől a szolgáltatások költségeinek elszámolása elsődlegesen költségviselőkre, költséghelyekre történő könyvelés esetén 71. Szolgáltatás költségei 1/231. 4. 81 82. Belföldi értékesítés közvetlen

Részletesebben

EGYSÉGES számla és ROVATREND

EGYSÉGES számla és ROVATREND 2017.10.092018. 02. 01. EGYSÉGES számla és ROVATREND SZMSZ formázott: Betűtípus: Nem Félkövér formázott: Balra zárt, Térköz Utána: 0 pt, Nincs együtt a következővel formázott: Betűtípus: Nem Félkövér formázott:

Részletesebben

Éves költségvetési beszámoló

Éves költségvetési beszámoló Adatellenőrző kód: 0-7b371-6e29e2d-6f-61-3b322a-4c13-a-40-1f9-4 Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 01 0400 ${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A fejezet

Részletesebben

Teljesítés Telj.% ssz. 01 B111 Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása ,00%

Teljesítés Telj.% ssz. 01 B111 Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása ,00% Önkormányzat összevont bevételei és kiadásai ezer Ft-ban BEVÉTELEK MEGNEVEZÉSE Eredeti Módosított előirányzat lőirányzat Teljesítés Telj.% ssz. 01 B111 Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

Részletesebben

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 88 0003 00 fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A fejezet megnevezése, székhelye: A megye megnevezése, önkormányzat székhelye..................

Részletesebben

V. Fejezet. A könyvvezetési kötelezettség és a főkönyvi számlaosztályok fő tartalmi elemei

V. Fejezet. A könyvvezetési kötelezettség és a főkönyvi számlaosztályok fő tartalmi elemei V. Fejezet A könyvvezetési kötelezettség és a főkönyvi számlaosztályok fő tartalmi elemei 1. Az V. Fejezet 8. számlaosztály cím alatti része a következőre változik: "8. számlaosztály A 8. számlaosztályban

Részletesebben

2014 Mérleg - III. negyedév

2014 Mérleg - III. negyedév A fejezet megnevezése, székhelye:......... Irányító szerv:......... Számjel 722854 1051 14 12/00 230858 PIR-törzsszám Szektor Fejezet Címrend ÁHT A költségvetési szerv megnevezése, székhelye: 6721 Szeged

Részletesebben

B1-B7. Költségvetési bevételek

B1-B7. Költségvetési bevételek B1-B7. Költségvetési bevételek 1. melléklet a 7/215. (V. 4.) önkormányzati rendelethez Nyim Község Önkormányzatának 214. évi bevételi ai Sorszá Rovat megnevezése Rovat Eredeti száma m 1. 2. 3. 4. 1 Helyi

Részletesebben

OME Tagi kölcsön OME1224

OME Tagi kölcsön OME1224 73OME MÉRLEG-Eszközök Előző évi beszámoló záró Megállapított Előző évi felülvizsgált Tárgyévi beszámoló Megállapított Tárgyévi felülvizsgált adatai eltérések (+, -) beszámoló záró adatai záró adatai eltérések

Részletesebben

Richter Gedeon Rt. mellett működő Nyugdíjpénztár évi Éves beszámolója

Richter Gedeon Rt. mellett működő Nyugdíjpénztár évi Éves beszámolója Mérleg - Eszközök Eszközök (akítvák) összesen 9 112 702 9 321 848 Befektetett eszközök 5 633 784 3 169 541 I. Immateriális javak 32 128 1. Vagyoni értékű jogok 0 0 2. Szellemi termékek 32 128 3. Immateriális

Részletesebben

2014 Mérleg - IV. negyedév

2014 Mérleg - IV. negyedév A megye megnevezése, székhelye: Irányító szerv:.................. számjel 460947 1251 09 0200 900100 PIR-törzsszám Szektor Megye PÜK Szakágazat A költségvetési szerv megnevezése, székhelye: 4024 Debrecen

Részletesebben

ÁLLAMHÁZTARTÁSI SZÁMVITEL

ÁLLAMHÁZTARTÁSI SZÁMVITEL ÁLLAMHÁZTARTÁSI SZÁMVITEL 2014 ÚJ JOGI SZABÁLYOZÁS!! Módosításuk 75/2013. NGM rend Az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. Rendelet Új Áhsz. Módosult: 307/2013. Korm. Rendelettel (VIII.

Részletesebben

Egységes rovat azonosító kódok

Egységes rovat azonosító kódok 2. függelék Egységes Rovat Azonosító kódok Az Áhsz. 16. számú mellékletében közzétett Egységes Számlatükör főkönyvi számláinak és az NGM Tájékoztatóban közzétett 2013. évi intézményi költségvetés összeállítására

Részletesebben

Tartalomjegyzék 1. Aktuális számviteli kérdések

Tartalomjegyzék 1. Aktuális számviteli kérdések Tartalomjegyzék 1. Aktuális számviteli kérdések 1.1 Az államháztartás számviteléről szóló kormányrendelet 2016. évtől hatályos változásai 1.1.1. Beszámolási kötelezettség változása 1.1.2. Eredménykimutatás

Részletesebben

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 88 0003 00 fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A fejezet megnevezése, székhelye: A megye megnevezése, önkormányzat székhelye..................

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének../2015. ( ) önkormányzati rendelete

Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének../2015. ( ) önkormányzati rendelete Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének../2015. ( ) önkormányzati rendelete Kerekegyháza Város Önkormányzata 2014. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló 10/2015. (V. 29.) önkormányzati

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INTÉZMÉNYMŰKÖDTETŐ ÉS FENNTARTÓ KÖZPONT 1139 Budapest, XIII., Béke tér 1. SZÁMLAREND

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INTÉZMÉNYMŰKÖDTETŐ ÉS FENNTARTÓ KÖZPONT 1139 Budapest, XIII., Béke tér 1. SZÁMLAREND BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INTÉZMÉNYMŰKÖDTETŐ ÉS FENNTARTÓ KÖZPONT 1139 Budapest, XIII., Béke tér 1. SZÁMLAREND HATÁLYBA LÉPÉSE: 2015.03.31. KÉSZÍTETTE: JÓVÁHAGYTA: Fülöpné Nagy Andrea

Részletesebben

Készült: 2014.09.10 09:09. Számjel. Fejezet MERLEG_R. 2014 Rendező mérleg ... a beszámoló elkészítéséért kijelölt felelős személy. ... (név)...

Készült: 2014.09.10 09:09. Számjel. Fejezet MERLEG_R. 2014 Rendező mérleg ... a beszámoló elkészítéséért kijelölt felelős személy. ... (név)... A fejezet megnevezése, székhelye:......... Irányító szerv:......... Számjel 597584 1051 01 02/00 246356 PIR-törzsszám Szektor Fejezet Címrend ÁHT A költségvetési szerv megnevezése, székhelye: 1067 Budapest

Részletesebben

Könyvviteli szolgáltatók továbbképzése államháztartási szakterület

Könyvviteli szolgáltatók továbbképzése államháztartási szakterület Könyvviteli szolgáltatók továbbképzése államháztartási szakterület 4 kreditpont 2016. év Előadó: Szentirmainé Holi Gabriella A felvétel 2016. június 6-án készült. Szentirmainé Holi Gabriella 1 1. Rész

Részletesebben

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 20 1600 ${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A fejezet megnevezése, székhelye: A megye megnevezése, önkormányzat székhelye..................

Részletesebben

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 20 1600 ${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A fejezet megnevezése, székhelye: A megye megnevezése, önkormányzat székhelye..................

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. 01-R űrlap-garnitúra: IDŐKÖZI MÉRLEGJELENTÉS 2014.

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. 01-R űrlap-garnitúra: IDŐKÖZI MÉRLEGJELENTÉS 2014. KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ 01-R űrlap-garnitúra: IDŐKÖZI MÉRLEGJELENTÉS 2014. 01-R-A űrlap: Mérleg-jelentés: Az eszközök és a források alakulása 01-R-B űrlap: A részesedések és a részesedések utáni osztalékok

Részletesebben

Csabdi Község Önkormányzat évi zárszámadása. A helyi önkormányzat költségvetési mérlege közgazdasági tagolásban (E Ft)

Csabdi Község Önkormányzat évi zárszámadása. A helyi önkormányzat költségvetési mérlege közgazdasági tagolásban (E Ft) A zárszámadási rendelettervezet előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul az előterjesztlésben kell bemutatni-nem a rendelet része Csabdi Község Önkormányzat zárszámadása A helyi önkormányzat

Részletesebben

2017. évi éves beszámoló kiegészítő melléklete

2017. évi éves beszámoló kiegészítő melléklete 2017. évi éves beszámoló kiegészítő melléklete Elek-Ágh Állatmenhely Közhasznú Alapítvány I. Általános kiegészítések 1.A gazdálkodó bemutatása 1.1. A gazdálkodó főbb adatai - székhely: 2316 Tököl, Fő u.129.

Részletesebben

Főkönyvi kivonat - nem részletezett

Főkönyvi kivonat - nem részletezett 1. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 11 IMMATERIÁLIS JAVAK 12 INGATLANOK ÉSINGATLANOKHOZ KAPCSOLÓDÓ VAGYONI JOGOK 13 MŰSZAKI BERENDEZÉSEK, GÉPEK, JÁRMŰVEK 14 EGYÉB BERENDEZÉSEK, FELSZERELÉSEK 95821154,00 6287982 32941334,00

Részletesebben

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete tölti ki! Végelszámolás, beolvadás, összeolvadás esetén benyújtott éves beszámoló. Pannónia Nyugdíjpénztár

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete tölti ki! Végelszámolás, beolvadás, összeolvadás esetén benyújtott éves beszámoló. Pannónia Nyugdíjpénztár 73K PÉNZÜGYI SZERVEZETEK ÁLLAMI FELÜGYELETE Vonatkozási idő : 2 0 1 3 0 1 0 1 -tól (év / hónap / nap) 2 0 1 3 0 6 3 0 -ig (év / hónap / nap) Kitöltés dátuma: 2 0 1 3 0 7 3 0 (év / hónap / nap) Bizonylat

Részletesebben

I. A évi zárszámadás bevételei és kiadásai

I. A évi zárszámadás bevételei és kiadásai Jegyzőkönyvi kivonat a Székesfehérvár Tác Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsa 2016. május 19. napján 8.30 órai kezdettel megtartott nyílt rendes ülése jegyzőkönyvéből A Székesfehérvár Tác Önkormányzati

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ AZ IDŐKÖZI KÖLTSÉGVETÉSI JELENTÉS AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS KÖZPONTI ALRENDSZERÉBEN ŰRLAPOKHOZ

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ AZ IDŐKÖZI KÖLTSÉGVETÉSI JELENTÉS AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS KÖZPONTI ALRENDSZERÉBEN ŰRLAPOKHOZ KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ AZ IDŐKÖZI KÖLTSÉGVETÉSI JELENTÉS AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS KÖZPONTI ALRENDSZERÉBEN ŰRLAPOKHOZ I. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK Az időközi költségvetési jelentés készítését az államháztartásról szóló

Részletesebben

Aszód Város Önkormányzatának 2017.évi összevont költségvetési összesítője Forintban!

Aszód Város Önkormányzatának 2017.évi összevont költségvetési összesítője Forintban! Aszód Város Önkormányzat Képviselő-Testületének 8/218.(V18.) önkormányzati rendelete a 217. évi költségvetés végrehajtásáról, valamint a zárszámadásról és a maradvány elszámolásáról 1. melléklet Aszód

Részletesebben

K i v o n a t a Hajdú-Bihar Megyei Cigány Területi Nemzetiségi Önkormányzat május 18-ai ülésén hozott határozataiból:

K i v o n a t a Hajdú-Bihar Megyei Cigány Területi Nemzetiségi Önkormányzat május 18-ai ülésén hozott határozataiból: K i v o n a t a Hajdú-Bihar Megyei Cigány Területi Nemzetiségi Önkormányzat 2015. május 18-ai ülésén hozott határozataiból: 12/2015. (V. 18.) CTNÖ határozat A Hajdú-Bihar Megyei Cigány Területi Nemzetiségi

Részletesebben

SZÁMVITELI KÉZIKÖNYVEK KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK KONTÍROZÁSA A-TÓL Z-IG

SZÁMVITELI KÉZIKÖNYVEK KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK KONTÍROZÁSA A-TÓL Z-IG SZÁMVITELI KÉZIKÖNYVEK KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK KONTÍROZÁSA A-TÓL Z-IG Budapest, 219 Szerző: Szamkó Józsefné Sorozatszerkesztő: Kökényesiné Pintér Ilona ISBN 978-963-638-571-2 ISSN 2416-231 (Tanácsadói könyvek)

Részletesebben

73OME MÉRLEG-Eszközök

73OME MÉRLEG-Eszközök 73OME MÉRLEG-Eszközök eltérések (+, -) eltérések (+, -) Nagyságrend: ezer forint c d e f g h z 001 73OME1 ESZKÖZÖK (AKTÍVÁK) ÖSSZESEN 18 825 028 0 18 825 028 21 129 682 0 21 129 682 002 73OME11 A) Befektetett

Részletesebben

73OME MÉRLEG-Eszközök

73OME MÉRLEG-Eszközök 73OME MÉRLEG-Eszközök eltérések (+, -) beszámoló záró eltérések (+, -) Nagyságrend: ezer forint c d e f g h z 001 73OME1 ESZKÖZÖK (AKTÍVÁK) ÖSSZESEN 14 427 94 14 427 940 18 825 028 0 18 825 028 002 73OME11

Részletesebben

2015. évi beszámoló Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat költségvetési bevételei és kiadásai alakulásáról

2015. évi beszámoló Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat költségvetési bevételei és kiadásai alakulásáról Előterjesztés 2015. évi beszámoló Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat költségvetési bevételei és kiadásai alakulásáról Előterjesztés 01 - K1-K8. Költségvetési kiadások # Megnevezés Eredeti

Részletesebben

K/5/2017. (II. 23.) számú határozata a Számviteli Politikáról szóló szabályzat módosításáról szóló előterjesztésről

K/5/2017. (II. 23.) számú határozata a Számviteli Politikáról szóló szabályzat módosításáról szóló előterjesztésről A Semmelweis Egyetem Kancellárjának K/5/2017. (II. 23.) számú határozata a Számviteli Politikáról szóló szabályzat módosításáról szóló előterjesztésről Az SZMSZ 3/A. (8) bekezdés a) pontjában foglalt hatáskörében

Részletesebben

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 14 ${pukorzet} 3600 75 fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A fejezet megnevezése, székhelye: A megye megnevezése, önkormányzat

Részletesebben

1 / 6 oldal Költségvetési főkönyvi számlák Nyitó Forgalom Egyenleg Főkönyvi szám Megnevezés Tartozik Követel Tartozik Követel Tartozik Követel 001 Előirányzat nyilvántartási ellenszámla 0 0 26 369 000

Részletesebben

1. melléklet a évi CI. törvényhez 1. számú melléklet a évi C. törvényhez A mérleg előírt tagolása A változat

1. melléklet a évi CI. törvényhez 1. számú melléklet a évi C. törvényhez A mérleg előírt tagolása A változat 1. melléklet a 2015. évi CI. törvényhez 1. számú melléklet a 2000. évi C. törvényhez A mérleg előírt tagolása A változat Eszközök (aktívák) A. Befektetett eszközök I. Immateriális javak 1. Alapítás-átszervezés

Részletesebben

Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája

Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája Nemzetgazdasági Minisztérium Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének tematikája (nem költségvetési szervnél dolgozó mérlegképes könyvelők részére) Államháztartási szakterület 2014. (4X45 perc)

Részletesebben

Mánfa Község Önkormányzat kiadási és bevételi előirányzatai rovat szerinti bontásban

Mánfa Község Önkormányzat kiadási és bevételi előirányzatai rovat szerinti bontásban megnevezése 01 Törvény szerinti illetmények, munkabérek K1101 6 230 000 02 Normatív jutalmak K1102 03 Céljuttatás, projektprémium K1103 04 Készenléti, ügyeleti, helyettesítési díj, túlóra, túlszolgálat

Részletesebben

Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései:

Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: Költségvetési rendelet űrlapjainak összefüggései: 2016. évi eredeti BEVÉTELEK 1. sz. melléklet Bevételek táblázat C. oszlop 9 sora = 2.1. számú melléklet C. oszlop 13. sor + 2.2. számú melléklet C. oszlop

Részletesebben

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 06 0100 ${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A fejezet megnevezése, székhelye: A megye megnevezése, önkormányzat székhelye..................

Részletesebben

Példa az egyszerűsített éves beszámolót készítők részére

Példa az egyszerűsített éves beszámolót készítők részére 1. Az egyszerűsített éves beszámoló készítése lehetőségének meghatározása: A vállalkozás 2006. október 1-jével kezdte meg előtársaságként működését, a társaságot a cégbíróság október 31.-vel jegyezte be,

Részletesebben

VII. Fejezet. Könyvviteli zárlat. 1. A könyvviteli zárási feladatok

VII. Fejezet. Könyvviteli zárlat. 1. A könyvviteli zárási feladatok VII. Fejezet Könyvviteli zárlat Az Intézménynél a könyvviteli zárlat meghatározott időszakonként, illetve a költségvetési év végén a folyamatos könyvelés teljessé tétele érdekében végzett: - kiegészítő,

Részletesebben

73OME MÉRLEG-Eszközök

73OME MÉRLEG-Eszközök Időszak: 2015.01.01.-2015.12.31. Allianz Hungária Nyugdíjpénztár (18080966) Sorszám Sorkód Megnevezés Előző évi 73OME MÉRLEG-Eszközök Megállapított eltérések (+, -) Előző évi felülvizsgált Tárgyévi Megállapított

Részletesebben

2015 Összevont (konszolidált) beszámoló

2015 Összevont (konszolidált) beszámoló A megye megnevezése, székhelye: Irányító szerv:.................. számjel 736415 1252 88 0003 841108 PIR-törzsszám Szektor Megye PÜK Szakágazat A költségvetési szerv megnevezése, székhelye: 1054 Budapest

Részletesebben

9. Év végén leltározás alapján kell a követelések állományát megállapítani, majd értékelni.

9. Év végén leltározás alapján kell a követelések állományát megállapítani, majd értékelni. 5. Amennyiben a szerv nem rendelkezik olyan nyilvántartási rendszerrel, melynek használatával egyegy gazdasági esemény hatása egyszerre jelenhet meg mind a főkönyvi, mind az analitikus nyilvántartásban,

Részletesebben

Számlarend. Alkalmazási kör: Füzesgyarmat Város Önkormányzata valamennyi költségvetési szerve

Számlarend. Alkalmazási kör: Füzesgyarmat Város Önkormányzata valamennyi költségvetési szerve Számlarend Alkalmazási kör: Füzesgyarmat Város Önkormányzata valamennyi költségvetési szerve Számlarend Tartalomjegyzék I. Általános rész... 1 1. A Számlarend célja... 1 2. A Számlarenddel szembeni követelmények...

Részletesebben

A SZÁMVITELI TÖRVÉNY ÁLLAMHÁZTARTÁSI VONATKOZÁSAI. Kézdi Árpád

A SZÁMVITELI TÖRVÉNY ÁLLAMHÁZTARTÁSI VONATKOZÁSAI. Kézdi Árpád A SZÁMVITELI TÖRVÉNY ÁLLAMHÁZTARTÁSI VONATKOZÁSAI Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály Államháztartási Számviteli Osztály Nemzetgazdasági Minisztérium Számviteli törvény 5. Az államháztartás

Részletesebben

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 13 ${pukorzet} 1300 fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet 76 településtípus A fejezet megnevezése, székhelye: A megye megnevezése, önkormányzat

Részletesebben

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 01 9100 10 fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A fejezet megnevezése, székhelye: A megye megnevezése, önkormányzat székhelye..................

Részletesebben

Összevont (konszolidált) beszámoló

Összevont (konszolidált) beszámoló Adatellenőrző kód: -f-545c-15852696e2d-6f4a28-c-396b-18-111b65-52 Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 08 ${pukorzet} 0428 74 fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A

Részletesebben

- ÉVES JELENTÉS (Önkéntes nyugdíjpénztár) A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete tölti ki!

- ÉVES JELENTÉS (Önkéntes nyugdíjpénztár) A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete tölti ki! 73O PÉNZÜGYI SZERVEZETEK ÁLLAMI FELÜGYELETE - ÉVES JELENTÉS (Önkéntes nyugdíjpénztár) Vonatkozási idő : 2 0 0 6 0 1 0 1 -tól (év / hónap / nap) 2 0 0 6 1 2 3 1 -ig (év / hónap / nap) Kitöltés dátuma: 2

Részletesebben