Köznevelési intézményekben folyó egészségfejlesztési programok szakmai ajánlása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Köznevelési intézményekben folyó egészségfejlesztési programok szakmai ajánlása"

Átírás

1 Köznevelési intézményekben folyó egészségfejlesztési programok szakmai ajánlása Csoportos konzultáció Február 15. Solymosy József Bonifácz

2 Csoportos konzultáció Február 15. Formanyomtatványok, kitöltésük, fogalomegyeztetés, típushibák, példák, indikátorok Programtervezési sablon, önellenőrzési lehetőségek

3 A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 128. (7) (9) bekezdése 45/2014. (X. 27.) EMMI rendelet Az R (7) (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (7) A nevelési-oktatási intézmény saját pedagógus-munkakörben foglalkoztatott alkalmazottján és az intézményben iskolaegészségügyi szolgálatot ellátó szakemberen kívül csak olyan, a nevelési-oktatási intézménnyel jogviszonyban nem álló szakembert vagy szervezet programját megvalósító személyt vonhat be tanórai vagy gyermek, tanuló részére szervezett egyéb foglalkozás vagy egyéb egészségfejlesztési és prevenciós tevékenység megszervezésébe, aki vagy amely rendelkezik az egészségügyért felelős miniszter által kijelölt intézmény szakmai ajánlásával.

4 A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 45/2014. (X. 27.) EMMI rendelet Az R (7) (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (7) A nevelési-oktatási intézmény saját pedagógus-munkakörben foglalkoztatott alkalmazottján és az intézményben iskola-egészségügyi szolgálatot ellátó szakemberen kívül csak olyan, a nevelési-oktatási intézménnyel jogviszonyban nem álló szakembert vagy szervezet programját megvalósító személyt vonhat be tanórai vagy gyermek, tanuló részére szervezett egyéb foglalkozás vagy egyéb egészségfejlesztési és prevenciós tevékenység megszervezésébe, aki vagy amely rendelkezik az egészségügyért felelős miniszter által kijelölt intézmény szakmai ajánlásával. (8) A nevelési-oktatási intézmény vezetője az egészségfejlesztési és prevenciós programok kiválasztásánál beszerzi a) az intézményben dolgozó óvoda- vagy iskolapszichológus, b) az iskola-egészségügyi szolgálat, továbbá c) amennyiben működik, a helyi vagy megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum véleményét. (9) A nevelési-oktatási intézményekben megvalósuló teljes körű egészségfejlesztés módszertani útmutatóját az egészségfejlesztésért felelős országos intézet dolgozza ki. NEFI kiemelt projektek TAMOP és Tudástár TIE Koncepció

5 Az egészségügyért felelős miniszter által kijelölt intézmény: (OEFI, jogutódja) NEFI ( /2012 NÜF) Szakmai Ajánlás pályázat akkreditáció Folyamat Kérelmező 1. 6.

6 Iskolai színtéren detektált probléma (prevencióval és/vagy egészséggel kapcsolatos) Kidolgoz(ott) egy programot, mely a 1. problémát kezeli A Program Adatlap kitöltése Kérelem beküldése Kérelmező(k)

7 Kérelem Formai befogadás Iskolai véleményezés Szakmai Ajánlás 4. Szakmai bírálat - Program kezdésének bejelentése NEFI-nek - Program megvalósítása (külsősként az iskolában)

8 Egészségfejlesztési Igazgatóság Közösségi, Egészségfejlesztési Módszertani Részleg feladatok Iskola Egészség Központ Minőségfejlesztési Iroda Eredmény o Az eljárásrendben meghatározott határidők betartása o Kérelmek folyamatos beadásának lehetősége o Konzultációs napok biztosítása?kihasználtság? o Akkreditációs rendszerre való szakmai felkészülés túlnyomó részt megtörtént (pl.: TÁMOP )? Forrás? Auditori hálózat? o Teljes-körű Iskolai Egészségfejlesztés koncepciója elkészült. (?szakmapolitikai befogadás?) o A programelemek (EPSZA-füzetek) bevezetésének modellezése (288 állami fenntartású intézmény ország szerte) megtörtént (pl.: TÁMOP ) -? Intézményesülés? Forrás? Tervezett o Értékelők további támogatása o Akkreditáció o Rendeleti pontosítások o Más színtéren is elindítani a szakmai ajánlás/akkreditáció rendszerét o Adatlap egyszerűsítése/átdolgozása o Eljárásrend egyszerűsítése, átdolgozása (környezetbarát, gyorsabb, átláthatóbb)

9 Iskolai színtéren detektált probléma (prevencióval és/vagy egészséggel kapcsolatos) Kidolgoz(ott) egy programot, mely a 1. problémát kezeli Iskolai véleményezés A Program Adatlap kitöltése, Szakmai Ajánlás Formai befogadás 4. Szakmai bírálat Kérelem beküldése - Program kezdésének bejelentése NEFI-nek - Program megvalósítása (külsősként az iskolában)

10 45/2014. (X. 27.) EMMI rendelet Az R (7) (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (7) A nevelési-oktatási intézmény saját pedagógus-munkakörben foglalkoztatott alkalmazottján és az intézményben iskola-egészségügyi szolgálatot ellátó szakemberen kívül csak olyan, a nevelési-oktatási intézménnyel jogviszonyban nem álló szakembert vagy szervezet programját megvalósító személyt vonhat be tanórai vagy gyermek, tanuló részére szervezett egyéb foglalkozás vagy egyéb egészségfejlesztési és prevenciós tevékenység megszervezésébe, aki vagy amely rendelkezik az egészségügyért felelős miniszter által kijelölt intézmény szakmai ajánlásával. (8) A nevelési-oktatási intézmény vezetője az egészségfejlesztési és prevenciós programok kiválasztásánál beszerzi a) az intézményben dolgozó óvoda- vagy iskolapszichológus, b) az iskola-egészségügyi szolgálat, továbbá c) amennyiben működik, a helyi vagy megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum véleményét Iskolai véleményezés

11 2. Kidolgoz(ott) egy programot, mely a problémát kezeli Program prezentálása a megadott szempontok szerint 3. A Program Adatlap kitöltése, Kérelem beküldése 1. Iskolai színtéren detektált probléma (prevencióval és/vagy egészséggel kapcsolatos)

12 2. Kidolgoz(ott) egy programot, mely a problémát kezeli Program prezentálása a megadott szempontok szerint 3. A Program Adatlap kitöltése, Kérelem beküldése 1. Iskolai színtéren detektált probléma (prevencióval és/vagy egészséggel kapcsolatos) Itt érhető el ez a diasor is.

13 3. Program Adatlap kitöltése Kérelem beküldése

14

15 Beküldés előtt!!!

16

17 Nyilatkozat 1. Alulírott Kérelmező kijelentem, hogy a program adatlapban foglalt adatok, információk és dokumentumok teljes körűek, valódiak és hitelesek, hozzájárulok ahhoz, hogy a program adatlapon szereplő adatokat - köztük személyes adataimat - a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet nyilvántartsa, kezelje, hozzájárulok, hogy az értékelést és a bírálatot végző személyek megismerhessék a program adatlapon szereplő személyes adataimat, tudomásul veszem és aktívan együttműködök abban, hogy a program megvalósulását a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet munkatársa, és/vagy a NEFI által területi auditálásra felkért szakember monitorozza, kijelentem, hogy a szakmai ajánlást nyert program tényleges megkezdése előtt a helyszíni monitorozás lehetőségének biztosítása érdekében, legalább 10 munkanappal korábban bejelentem Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Minőségfejlesztési Iroda címére (minosegfejlesztesi.iroda@oefi.antsz.hu) az alábbiakat: tanúsítvány száma program címe program megkezdésének pontos időpontja program megvalósításának pontos helyszíne(i) a nevelési- oktatási intézmény kapcsolattartójának elérhetőségei (név, telefonszám, cím) megvalósítani kívánt program ütemterve (dátum, óra -tól/-ig) a megvalósító(k) adatai (név, telefon, cím)

18 Nyilatkozat 2. hozzájárulok, hogy a program ajánlása esetén az oktatási intézmény vezetőjének tájékozódását segítendő céllal a kérelmet benyújtó neve, az ajánlott program címe, a tanúsítvány száma, érvényességi ideje, a program rövid leírása, a monitorozáshoz felhasználható indikátorok, a program megvalósításához szükséges humánerőforrás, és a megvalósítás során felhasznált kérdőívek, segédletek, demonstrációs eszközök stb. leírása, fotója a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet honlapján bármilyen ellenszolgáltatás nélkül megjelenjen. A benyújtott kérdőívek, segédletek és demonstrációs eszközök nyilvánosságra hozatalának célja a köznevelési intézmények felelős szakmai vezetőjének jogszabályban rögzített feladatához történő szakmai támogatás biztosítása, továbbá a tanulók szüleinek azon jogának biztosítása, hogy a gyermekük részvételével folytatott egészségfejlesztési munka alapvető tartalmát és felhasznált kellékeit előzetesen megismerhessék. tudomásul veszem, hogy minden benyújtott kérdőívhez, segédlethez, demonstrációs eszközhöz kapcsolódó, a személyiségi és szerzői jogokért (pl. fotók tulajdonjoga, szerzői joga) viselt felelősség Kérelmezőt terheli, a benyújtott kérdőívek, segédletek, demonstrációs eszközök nyilvánosságra hozatalával kapcsolatos ilyen jellegű felelősséget a NEFI nem vállal. Kijelentem, hogy a program során csak azokat a kérdőíveket, segédleteket, demonstrációs eszközöket, stb. használom, melyeket a program adatlap 4.5. pontjában felsoroltam, s melyeket jelen kérelem mellékleteként beküldtem. Dátum:..... Cégszerű aláírás és pecsét Érvényes nyilatkozat Beküldés: e-alapon másolt, papír alapon eredeti!

19

20 Az egészségügyért felelős miniszter által kijelölt intézmény : OEFI, jogutódja NEFI ( /2012 NÜF) Kérelem Program Adatlap Kérelmező(k) Nyilatkozat Mellékletek Szakmai Ajánlás

21 Program adatlap Kitöltött és beküldött Kérelem Az Adatlap minden kérdésére válasz van Az Adatlap végén a felsorolt melléletek megegyeznek a csatolt mellékletekkel Aláírt nyilatkozat

22 Az Adatlap formátuma, tartalma, szerkezete NEM módosítható (terjedelem/karakter szám korlátokat rugalmasan kezeljük)

23 Program adatlap Kitöltött és beküldött Kérelem Nyilatkozat Adatlap Mellékletek Minden példány formai és tartalmi egyezése az elvárás v. Postán (3 pld): 1519 Budapest, Pf.: 478. v Budapest, Pf. 777/2

24 Iskolai színtéren detektált probléma (prevencióval és/vagy egészséggel kapcsolatos) Kidolgoz(ott) egy programot, mely a 1. problémát kezeli A Program Adatlap kitöltése, beküldése Kérelem Formai befogadás Iskolai véleményezés Szakmai Ajánlás 4. Szakmai bírálat - Program kezdésének bejelentése NEFI-nek - Program megvalósítása (külsősként az iskolában)

25 A szakmai ajánlás menete Postai és e-alapon benyújtva Befogadás: formai megfelelőség Szakértői véleményezések 45 munkanap Bíráló bizottsági döntés Visszajelzés

26 A szakmai vélemény kialakításához szükséges információ Kérelem, mely az Adatlapban leírt program + mellékletek 4. Két független szakértői javaslat belső NEFI szakember Bizottsági döntés külső témaspecifikus intézmény szakembere (pl.: drog Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal Szociális Szakmafejlesztési Főosztály) Visszajelzés a Bizottság konszenzusos véleményét tükrözi

27 információ 4. Elutasítás háttere: az adatlapból nem jön ki a szükséges információ A szakmai vélemény kialakításához szükséges információ Miért? Kérelem, mely az Adatlap-ban leírt program + mellékletek Bele van írva a munkakörömbe, hogy egészségfejlesztő vagyok???esetleg nem került bele az információ?????

28 Elutasítás jellemző indokai Célrendszer Célokhoz rendelt indikátorok Monitorozás Értékelés Adatkezelés jogszabályi követelményeknek nem felelt meg (pl. szülői nyilatkozat írásos vagy képi adatrögzítés esetén 14 év alatt, ill között)

29 Iskolai színtéren detektált probléma (prevencióval és/vagy egészséggel kapcsolatos) Kidolgoz(ott) egy programot, mely a 1. problémát kezeli A Program Adatlap kitöltése, beküldése Kérelem Iskolai véleményezés Szakmai Ajánlás Formai befogadás 4. Szakmai bírálat - Program kezdésének bejelentése NEFI-nek - Program megvalósítása (külsősként az iskolában)

30 Kritikus pont: az adatlapból nem jön ki a szükséges információ A szakmai vélemény kialakításához szükséges információ Két független szakértői javaslat Kérelem, mely az Adatlapban leírt program + mellékletek Szakmai vélemény kialakítása, Bizottsági döntés

31 Előfeltétel Iskolai színtéren detektált probléma (egészséggel kapcsolatos) Kidolgoz(ott) egy programot, mely a problémát kezeli A szakmai vélemény kialakításához szükséges információk Pozicionálás Ki? Hogyan készíti elő? Hogyan valósítja meg? Hogyan biztosítja, hogy azt valósítja meg? Milyen dokumentumokkal támasztja mindezt alá? Kérelem 3. Bemutatás leírás, benyújtás Program adatlap információi

32 programelemek pl.:kormány pl.:alváz pl.:karosszéria program Az egészségfejlesztési program olyan, meghatározott időbeli, térbeli kiterjedéssel és körülhatárolt céllal, célcsoporttal, mérhető hatással szervezett komplex tevékenység (vagyis több összehangolt tevékenység összessége), amelynek során az egyes emberek és/vagy közösségek az egészség társadalmi, gazdasági, környezeti és életmódbeli meghatározóit az egészségük számára kedvező irányban alakítják, és ezen keresztül megelőzik a lehetséges megbetegedéseket és javítják egészségi állapotukat.

33 Az egészségfejlesztési program olyan, meghatározott időbeli, térbeli kiterjedéssel és körülhatárolt céllal, célcsoporttal, mérhető hatással szervezett komplex tevékenység (vagyis több összehangolt tevékenység összessége), amelynek során az egyes emberek és/vagy közösségek az egészség társadalmi, gazdasági, környezeti és életmódbeli meghatározóit az egészségük számára kedvező irányban alakítják, és ezen keresztül megelőzik a lehetséges megbetegedéseket és javítják egészségi állapotukat. programelem program komplex program pl.:kormány pl.:autó pl.: autópark (egy tevékenység) (tevékenységek rendszere) (több program együtt) Nem tárgya a szakmai ajánlásnak Szakmai ajánlás tárgya

34 1. 2. Kidolgozott program, mely a problémát kezeli

35 Előfeltétel Kérelmező(k) 1. Iskolai színtéren detektált probléma (prevencióval és/vagy egészséggel kapcsolatos) 2. Kidolgoz(ott) egy programot, mely a problémát kezeli Kérjük, adjon rövid összefoglalást a programról! (maximum 2000 karakter) (Közérthető, tömör összefoglalás, a lényegi (elvárt) eredmények és a tevékenység/beavatkozás kapcsolatának bemutatása.) A program (Többet is megjelölhet!) még nem került kipróbálásra kipróbálásra került: konkrét helyszín, célcsoport bemutatás és eddigi eredmények, indikátorok és ennek hasonló feltételrendszerű folytatásáról van szó kipróbálásra került: konkrét helyszín, célcsoport bemutatás és eddigi eredmények, indikátorok és ennek kibővített (helyszín, célcsoport, módszer bemutatása) feltételrendszerű folytatásáról van szó a programot független szakértő értékelte

36 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről Egészségfejlesztés 37. (1) 111 Az egészségfejlesztés az a folyamat, amely során az egyén növeli jártasságát saját egészségének javítása érdekében, képességet szerez az egészséges életvitel fenntartására és a változó környezethez való alkalmazkodásra. Az egészségfejlesztés a lakosság egészséggel kapcsolatos ismereteinek bővítésére, az egészséges magatartásra, az egészséget veszélyeztető ártalmak és megbetegedések megelőzésére irányuló tevékenység. (2) 112 Az egészségfejlesztés tevékenységi területei lefedik az egyéni képességek fejlesztését, a közösségi cselekvések erősítését, az egészséget támogató környezet kialakítását és fenntartását, az egészséget támogató szakmapolitikai irányelvek megfogalmazását és az egészségügyi ellátó rendszer megelőzés központú áthangolását. <

37 Kidolgozott program, mely a problémát kezeli Kérelem, mely az Adatlap-ban leírt program + mellékletek az egyes embereknek és/vagy közösségeknek az egészség társadalmi, gazdasági, környezeti és életmódbeli meghatározóit az egészségüket, számára kedvező irányában alakítják, és ezen keresztül megelőzik a lehetséges megbetegedéseket és javítják egészségi állapotukat 3.

38 kedvező irányában alakítják A közösségre gyakorolt hatás mértéke A részvétel formája A részvétel célja A közösségnek tett ígéret Közlés Tanácskozás Bevonás Együttműködés Felhatalmazás Kiegyensúlyozott és objektív információt nyújtunk a problémáról és a lehetséges megoldásokról Tájékoztatni fogjuk a Önöket a további fejleményekről. A közösség visszajelez az alternatív lehetőségekről és/vagy a döntésről Tájékoztatni fogjuk a további fejleményekről, tudomásul vesszük a visszajelzéseket, és elmondjuk, azok hogyan befolyásolták a döntést. Közvetlenül együttdolgozunk a közösséggel annak érdekében, hogy a közösség véleményét és akaratát megértsük és figyelembe vegyük. Együttműködünk Önökkel annak érdekében, hogy a kidolgozott megoldási lehetőségekben az Önök elképzelései tükröződjenek, és elmondjuk, hogy véleményük hogyan befolyásolta a döntést. Partneri kapcsolatot alakítunk ki a megoldási alternatívák kidolgozására és a közösség által preferált megoldás azonosítására. Tanácsot és kreatív javaslatokat kérünk a megoldási lehetőségek kidolgozására; ajánlásaikat a lehető legteljesebb mértékben figyelembe vesszük. Önöknek adjuk a döntés jogát. Végrehajtjuk azt a döntést, amit Önök hoznak. Technikák Nyomtatott információ Közösségi vélemények Honlap Fókuszcsoportok Fogadóóra Felmérések Fórumok Műhelyek Tanácskozó közvélemény-kutatás Állampolgári tanácsadó bizottságok Állampolgári bíróságok Konszenzus-építés Népszavazás Résztvevő döntéshozás Képviselők által hozott döntés International Association for Public Participation.

39 A szakmai vélemény kialakításához szükséges információk Pozicionálás Kérelem, mely az Adatlap-ban leírt program + mellékletek Ki? Hogyan készíti elő? Hogyan valósítja meg? Hogyan biztosítja, hogy azt valósítja meg? Milyen dokumentumokkal támasztja mindezt alá?

40 A szakmai vélemény kialakításához szükséges információ Pozicionálás 1. A PROGRAM ÖSSZEGZŐ ADATAI Kérelem, mely az Adatlap-ban leírt program + mellékletek Ki? Hogyan készíti elő? Hogyan valósítja meg? Hogyan biztosítja, hogy azt valósítja meg? Milyen dokumentumokkal támasztja mindezt alá? 2. A KÉRELMEZŐ 3. A PROGRAM ELŐKÉSZÍTÉSE, HELYZETELEMZÉSE 4. A PROGRAM RÉSZLETES BEMUTATÁSA 5. MONITOROZÁS, ÉRTÉKELÉS, VISSZACSATOLÁS 6. BEKÜLDÖTT DOKUMENTUMOK LISTÁJA

41 A honlapra kikerül nyilvános, hogy a programot (fel)használók (laikusok) el tudják dönteni, hogy tényleg azt valósítják meg, amire az ajánlás vonatkozik Tanúsítvány száma, érvényessége Kérelmező neve (2.1.1.) Rövid leírás (1.2.5) Indikátorok (4.4) Humán háttér (4.9.) Mellékletek (6.) Program adatlap 1. A PROGRAM ÖSSZEGZŐ ADATAI 2. A KÉRELMEZŐ (6 fejezete) 3. A PROGRAM ELŐKÉSZÍTÉSE, HELYZETELEMZÉSE 4. A PROGRAM RÉSZLETES BEMUTATÁSA 5. MONITOROZÁS, ÉRTÉKELÉS, VISSZACSATOLÁS 6. BEKÜLDÖTT DOKUMENTUMOK LISTÁJA

42 A szakmai vélemény kialakításához szükséges ismeretek A PROGRAM ÖSSZEGZŐ ADATAI Pozicionálás Program adatlap (6 fejezete) 1. A PROGRAM ÖSSZEGZŐ ADATAI Ebben a fejezetben olyan orientáló és adminisztratív hátteret erősítő információk megadására van szükség, melyek hiánytalan kitöltése formai elvárás, de a konkrét szakmai értékelésben nem kerülnek pontozásra Ki? Hogyan készíti elő? Hogyan valósítja meg? Hogyan biztosítja, hogy azt valósítja meg? 1-5 alátámasztása 2. A KÉRELMEZŐ 3. A PROGRAM ELŐKÉSZÍTÉSE, HELYZETELEMZÉSE 4. A PROGRAM RÉSZLETES BEMUTATÁSA 5. MONITOROZÁS, ÉRTÉKELÉS, VISSZACSATOLÁS 6. BEKÜLDÖTT DOKUMENTUMOK LISTÁJA

43 A szakmai vélemény kialakításához szükséges ismeretek Ebben a fejezetben az adminisztratív hátteret erősítő információk megadására van szükség, melyek megalapozzák a Tanúsítvány kiállítását, segítik az esetleges formai hiánypótlás zökkenőmentes kommunikációját, illetve a korábbi egészségfejlesztési tevékenység bemutatásával a kérelmező jelzi, hogy az egészségfejlesztési program szakmai kategóriájával tisztában van, ezen a területen van-e tapasztalata. Pozicionálás Ki? Hogyan készíti elő? Hogyan valósítja meg? Hogyan biztosítja, hogy azt valósítja meg? 1-5 alátámasztása Program adatlap (6 fejezete) 1. A PROGRAM ÖSSZEGZŐ ADATAI 2. A KÉRELMEZŐ 3. A PROGRAM ELŐKÉSZÍTÉSE, HELYZETELEMZÉSE 4. A PROGRAM RÉSZLETES BEMUTATÁSA 5. MONITOROZÁS, ÉRTÉKELÉS, VISSZACSATOLÁS 6. BEKÜLDÖTT DOKUMENTUMOK LISTÁJA

44 A szakmai vélemény kialakításához szükséges ismeretek Kérjük, törekedjen arra, hogy az értékelők számára kiderüljön: A program tervezése megfelelően igényes, tényeken alapuló egészségfejlesztési szempontból lényeges célokat tűz ki, melyek eléréséhez bizonyítékokon (tapasztalatokon) alapuló módszertant mutat be. Az előkészítés/helyzetelemzés tartalmazza az adott színteret jellemző egészségi állapot és befolyásoló tényezőinek leírását, a célcsoport és problémáinak bemutatását, amelyek indokolják az adott projekt/program szakmai megvalósítását. A program céljaiból kiderül, hogy a célcsoportnál egészségfejlesztési szempontból lényeges tényezőket kíván befolyásolni, melyek összhangban vannak a problémák és az azt befolyásoló tényezők elemzésével. Pozicionálás Ki? Hogyan készíti elő? Hogyan valósítja meg? Hogyan biztosítja, hogy azt valósítja meg? 1-5 alátámasztása Program adatlap (6 fejezete) 1. A PROGRAM ÖSSZEGZŐ ADATAI 2. A KÉRELMEZŐ 3. A PROGRAM ELŐKÉSZÍTÉSE, HELYZETELEMZÉSE 4. A PROGRAM RÉSZLETES BEMUTATÁSA 5. MONITOROZÁS, ÉRTÉKELÉS, VISSZACSATOLÁS 6. BEKÜLDÖTT DOKUMENTUMOK LISTÁJA

45 A szakmai vélemény kialakításához szükséges ismeretek Kérjük, ügyeljen arra, hogy kiderüljön az értékelők számára, hogy a MEGVALÓSÍTÁS (megvalósítási terv) átfogó, kiterjed a lényegi elemekre, megfelel a program menedzsment elveinek. A módszertan szakmailag megalapozott, átfogó bemutatásra került. A megvalósítás lényeges és reális elemekre tagolt. A mellékelt program dokumentáció világos, áttekinthető. A tervezett megvalósítás és a vezetők illetve a megvalósítók emberi erőforrásai arányosak és reálisak. A kommunikáció módszertana kellően igazodik a célcsoporthoz. Pozicionálás Ki? Hogyan készíti elő? Hogyan valósítja meg? Hogyan biztosítja, hogy azt valósítja meg? 1-5 alátámasztása Program adatlap (6 fejezet) 1. A PROGRAM ÖSSZEGZŐ ADATAI 2. A KÉRELMEZŐ 3. A PROGRAM ELŐKÉSZÍTÉSE, HELYZETELEMZÉSE 4. A PROGRAM RÉSZLETES BEMUTATÁSA 5. MONITOROZÁS, ÉRTÉKELÉS, VISSZACSATOLÁS 6. BEKÜLDÖTT DOKUMENTUMOK LISTÁJA

46 A szakmai vélemény kialakításához szükséges A projekt/program bemutatás MONITOROZÁS, ÉRTÉKELÉS, VISSZACSATOLÁS részéből derüljön ki az értékelők számára az, hogy a program monitorozási és értékelési rendszere szakszerű módszertanon alapul és biztosítja a folyamat korrekcióját, valamint a visszacsatolás lehetőségét. A monitorozásnál bemutatja az eredmények mérésének szakszerű módszerét, a szükséges indikátorokkal. Az értékelés bemutatásából az derüljön ki, hogy van, a módszerek és eszközök hatékonyságát, az egészséghatásokat és a rövid -, közép -, és hosszú távú eredmények fenntarthatóságát magába foglaló értékelési terv. A visszacsatolás, korrekció bemutatásából egyértelműen lehessen következtetni arra, hogy a program korrekció lehetőségét biztosító elemeket is tartalmaz. Reálisak legyenek a fenntarthatósági érvek és kiterjesztési lehetőségek bemutatása. Derüljön ki, hogy modell értékű-e az elképzelés, reprodukálható-e azonos színtéren, más helyszínen. ismeretek Pozicionálás Ki? Hogyan készíti elő? Hogyan valósítja meg? Hogyan biztosítja, hogy azt valósítja meg? 1-5 alátámasztása Program adatlap (6 fejezet) 1. A PROGRAM ÖSSZEGZŐ ADATAI 2. A KÉRELMEZŐ 3. A PROGRAM ELŐKÉSZÍTÉSE, HELYZETELEMZÉSE 4. A PROGRAM RÉSZLETES BEMUTATÁSA 5. MONITOROZÁS, ÉRTÉKELÉS, VISSZACSATOLÁS 6. BEKÜLDÖTT DOKUMENTUMOK LISTÁJA

47 Kritikus pont: az adatlapból nem jön ki a szükséges információ A szakmai vélemény kialakításához szükséges információ Miért? Kérelem, mely az Adatlap-ban leírt program + mellékletek Bele van írva a munkakörömbe, hogy egészségfejlesztő vagyok???esetleg nem került bele az információ?????

48 1. Kivel tud egyeztetni a formai problémákról az Iroda? 2. A KÉRELMEZŐ Kapcsolattartó személy (programfelelős) adatai Befogadás, formai ellenőrzés A szakmai ajánlás menete Postai és e-alapon benyújtva Befogadás, formai ellenőrzés Szakértői véleményezések 45 munkanap Bíráló bizottsági döntés Visszajelzés

49 2. 2. A KÉRELMEZŐ Következetes fogalom értelmezés? 2.2. A kérelmező bemutatása Kérjük, ismertesse az egészségfejlesztés területén végzett eddigi tevékenységeit! (Milyen célcsoportnál, hány résztvevővel, milyen módszerrel, kiknek a bevonásával, mit ért el korábbi tevékenysége során az egészségfejlesztés területén?) (maximum 3000 karakter) Tevékenységi területek Egészségfejlesztés: szemléletmód, képesség, folyamat Egészséget támogató politikai gyakorlat kialakítása Egészséget támogató környezet biztosítása Egészségbarát közösségi akciók előmozdítása Személyes (egyéni) képességek fejlesztése Az egészségügyi ellátórendszer új hangsúlyai Propagálás: az egészség pártolása - egyéni és társadalmi akciók kombinációja politikai elkötelezettség, politikai támogatottság, társadalmi elfogadottság, konkrét egészség cél vagy program érdekében olyan folyamat, mely módot ad az embereknek egészségük fokozott felügyeletére és tökéletesítésére* Stratégiák Felkészítés - az egyént az egészség feletti kontrollra képessé tevés, feljogosítás Közvetítés (közbenjárás) - szektorok közötti, állami és civil szervezeteken, csoportokon belüli és közötti - különböző érdekek és szektorok egyeztetik álláspontjaikat az egészség érdekében *Ádány R., Papp M.: Prevenciós szolgáltatások az alapellátásban Medicina ISBN

50 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről Egészségfejlesztés 37. (1) 111 Az egészségfejlesztés az a folyamat, amely során az egyén növeli jártasságát saját egészségének javítása érdekében, képességet szerez az egészséges életvitel fenntartására és a változó környezethez való alkalmazkodásra. Az egészségfejlesztés a lakosság egészséggel kapcsolatos ismereteinek bővítésére, az egészséges magatartásra, az egészséget veszélyeztető ártalmak és megbetegedések megelőzésére irányuló tevékenység. (2) 112 Az egészségfejlesztés tevékenységi területei lefedik az egyéni képességek fejlesztését, a közösségi cselekvések erősítését, az egészséget támogató környezet kialakítását és fenntartását, az egészséget támogató szakmapolitikai irányelvek megfogalmazását és az egészségügyi ellátó rendszer megelőzés központú áthangolását. <

51 Egészségnevelés Ismeretátadás Információnyújtás Egészségfejlesztés évi CLIV. törvény az egészségügyről 38. (4) Az egészségnevelés kiterjed a betegségek és kórmegelőző állapotok megelőzésével, korai felismerésével és az egészséges életmóddal kapcsolatos tudnivalók, módszerek ismertetésére is. Ennek során hangsúlyozandó az egyén és a közösség lehetősége és felelőssége egészségével kapcsolatban. (5) Minden egészségügyi dolgozó feladata az egészségnevelésben való aktív részvétel, ezért az egészségügyi dolgozók képzése során kiemelt figyelmet kell fordítani az életmódtanácsadásra történő felkészítésre. Az egészségneveléssel nem lehet hatni az egészséget befolyásoló tényezőkre. (French, 1990)

52

53 Az Adatlap 3., 4., 5. fejezeteinek válaszait pontozzák az értékelők

54 A szakmai vélemény - PONTOZÁS Max 4p 13p/min8p max 100p/min 58p Formai befogadás feltétele Program adatlap (6 fejezet) 1. A PROGRAM ÖSSZEGZŐ ADATAI 2. A KÉRELMEZŐ 3. A PROGRAM ELŐKÉSZÍTÉSE, HELYZETELEMZÉSE 65p/min39p Indikátorok 10p/min6p Módszertan 12p/min7p Célok 10p/min6p 4. A PROGRAM RÉSZLETES BEMUTATÁSA 18p/min11p Értékelés 8p/min5p Monitorozás 10p/min6p 5. MONITOROZÁS, ÉRTÉKELÉS, VISSZACSATOLÁS Formai befogadás feltétele 6. BEKÜLDÖTT DOKUMENTUMOK LISTÁJA

55 3. Színtér jellegzetességei? Kérjük, válassza ki, hogy a programot milyen köznevelési intézmény típusban kívánja megvalósítani! (Többet is megjelölhet!) óvoda általános iskola szakiskola gimnázium szakközépiskola alapfokú művészeti iskola speciális szakiskola készségfejlesztő speciális szakiskola előkészítő szakiskola nyelvoktató nemzetiségi iskola kollégium pedagógiai szakszolgálat fejlesztő nevelés-oktatást végző iskola pedagógiai intézet egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény egységes konduktív pedagógiai módszertani intézmény 3. A PROGRAM ELŐKÉSZÍTÉSE, HELYZETELEMZÉSE 3.1. Kérjük, írja le, milyen módon vonta/vonja be a célcsoportot szükségleteik, igényeik azonosításával, továbbá az érdekelt intézményi feleket (iskola, pedagógusok, iskola egészségügyi szolgálat) a program megtervezésébe, az erre szolgáló módszerek, eszközök (pl. fórum, stb.) bemutatásával! Kérjük továbbá, térjen ki a célcsoport pontos azonosítására (kor, nem, évfolyam, egészséggel kapcsolatos feltételezett ismertek és tudások, lokális tudások és ismeretek, egyéb)! (maximum 2000 karakter).

56 4. Értékelő neve: Értékelés dátuma Kérelmező neve: Mit is érthet ez alatt? 3. A A PROGRAM program címe és iktatószáma ELŐKÉSZÍTÉSE, HELYZETELEMZÉSE 3.5. Kérjük, fejtse ki, hogyan vette/veszi figyelembe az esélyegyenlőségi maximális Adott pontszám szempontokat, pontszám milyen célzott módszerrel segíti a hátrányos helyzetűek bevonását! (maximum KÉRELMEZŐ 4 0 karakter) 2.2 Ismertesse az egészségfejlesztés területén végzett eddigi tevékenységeit! Esélyegyenlőség: helyzet 4 specifikus támogatás NINCS ADAT A PROGRAM ELŐKÉSZÍTÉSE, HELYZETELEMZÉSE Értékelése esetében minimum 8 pont elérése szükséges, különben a pályázat elutasításra kerül Kérjük, írja le, milyen módon vonta/vonja be a célcsoportot szükségleteik, igényeik azonosításával, továbbá az érdekelt intézményi feleket (iskola, pedagógusok, iskola egészségügyi szolgálat) a program megtervezésébe, az erre szolgáló módszerek, eszközök (pl. fórum, stb) bemutatásával! Kérjük továbbá, hogy térjen ki a célcsoport pontos azonosítására (kor, nem, évfolyam, egészséggel kapcsolatos feltételezett ismertek és tudások, lokális tudások és ismeretek, egyéb)! Adható 4 A kérelmet el kell utasíta Kérjük, mutassa be, milyen módon tartalmazza (veszi figyelembe) a helyzetelemzés az adott színtér adottságait! Kérjük, mutassa be, hogyan hivatkozik vagy kapcsolódik a helyzetelemzés más, hasonló programokhoz, azok tapasztalataira mennyire épít! Kérjük, sorolja fel azokat az adatforrásokat, valamint mutassa be azon eszközöket, amelyeket az előkészítés és helyzetelemzés során használ(t) az igényfelméréshez,! NINCS ADAT NINCS ADAT NINCS ADAT NINCS ADAT 3.5. Kérjük, fejtse ki, hogyan vette/veszi figyelembe az esélyegyenlőségi szempontokat, milyen célzott módszerrel segíti a hátrányos helyzetűek bevonását! 2 NINCS ADAT

57 Adatlap fejezetek Értékelő neve: Értékelés dátuma Kérelmező neve: A program címe és iktatószáma Adható maximális pontszám Adott pontszám 2. KÉRELMEZŐ Ismertesse az egészségfejlesztés területén végzett eddigi tevékenységeit! 4 NINCS ADAT A PROGRAM ELŐKÉSZÍTÉSE, HELYZETELEMZÉSE Értékelése esetében minimum 8 pont elérése szükséges, különben a pályázat elutasításra kerül A kérelmet el kell utasítan Kérjük, írja le, milyen módon vonta/vonja be a célcsoportot szükségleteik, igényeik azonosításával, továbbá az érdekelt intézményi feleket (iskola, pedagógusok, iskola egészségügyi szolgálat) a program megtervezésébe, az erre szolgáló módszerek, eszközök (pl. fórum, stb) bemutatásával! Kérjük továbbá, hogy térjen ki a célcsoport pontos azonosítására (kor, nem, évfolyam, 4 egészséggel kapcsolatos feltételezett ismertek és tudások, lokális tudások és ismeretek, egyéb)! Kérjük, mutassa be, milyen módon tartalmazza (veszi figyelembe) a helyzetelemzés az adott színtér adottságait! Kérjük, mutassa be, hogyan hivatkozik vagy kapcsolódik a helyzetelemzés más, hasonló programokhoz, azok tapasztalataira mennyire épít! Kérjük, sorolja fel azokat az adatforrásokat, valamint mutassa be azon eszközöket, amelyeket az előkészítés és helyzetelemzés során használ(t) az igényfelméréshez,! NINCS ADAT NINCS ADAT NINCS ADAT NINCS ADAT 3.5. Kérjük, fejtse ki, hogyan vette/veszi figyelembe az esélyegyenlőségi szempontokat, milyen célzott módszerrel segíti a hátrányos helyzetűek bevonását! 2 NINCS ADAT

58 4.2. Kérjük, mutassa be a program rövid-, közép- és hosszú távú célját és azt, hogy a célok hogyan épülnek egymásra! Amennyiben van a célrendszernek személyiség-, vagy közösségfejlesztő eleme arra külön térjen ki! (maximum 2000 karakter) 4.4. Kérjük, mutassa be a célokhoz rendelt indikátorokat, mérőeszközeiket, módszereiket, forrásaikat, a hitelességükért felelős személyt és egyértelműsítse azt, hogy megfelelnek a "SMART" követelményeknek! (maximum 3000 karakter) indikátor mérő eszköz cél A programba bevont 5. osztályosok (1.1.) ismeretbővülése az egészséges táplálkozás ismeretkörében és (1.2.) a reggelizési szokásaiknak pozitív elmozdulása (a nem reggelizők 74%-os kezdeti arányának csökkenése legalább 40%-ra). módszer forrás rövid távon (1.) hitelességért felelős személy (1.1.) egy tanévben, a pedagógusi segédanyagban rögzített módszer szerint legfeljebb 10%-os hiánnyal/hibával feldolgozott tanulói munkafüzetek száma az összes 34-ből legalább 28 lesz. tanulói munkafüzet kiadott/kitöltött munkafüzetek tartalmának elemzése, a legfeljebb 10%-os hiba/hiány munkafüzetek számának összegzése Dokumen táció: munkafüz etek elemzése osztályfőnök (1.2.) a nem reggelizők arányának 34%-os csökkenése kérdőív irányított egyéni kitöltés, csoportos százalékos válaszösszegzés program induláskor és fél év múlva program záráskor Dokumen táció: kérdőívek összegzé se osztályfőnök/progra m koordinátor

59 A PROGRAM RÉSZLETES BEMUTATÁSA Értékelése esetében minimum 39 pont elérése szükséges, különben a pályázat elutasításra kerül Kérjük, fejtse ki a problémát, melyre a program reagál, alátámasztva ezzel a program indokoltságát! Kérjük, mutassa be a program rövid-, közép- és hosszú távú célját és azt, hogy a célok hogyan épülnek egymásra! Amennyiben van a célrendszernek személyiség-, vagy közösségfejlesztő eleme arra is külön térjen ki! (min. 6 pont) Kérjük, mutassa be azt az időtávot, amelyen belül a 4.2-ben megfogalmazott célokat el lehet és el kívánja érni! Kérjük, mutassa be a célokhoz rendelt indikátorokat, mérőeszközeit, módszereit, forrásait, a hitelességükért felelős személyt és egyértelműsítse azt, hogy megfelelnek a "SMART" követelményeknek! (min. 6 pont) Kérjük, mutassa be a program szakmailag megalapozott, átfogó módszertanát. Milyen módszert/módszereket használtak, és azok milyen módon vették tekintetbe a célcsoport sajátosságait, beleértve a program kommunikációjára használt eszközöket is! Sorolja fel azokat a kérdőíveket, szakmai anyagokat, demonstrációs eszközöket, stb. melyek a megvalósításhoz szükségesek! (min 7. pont) Kérjük, mutassa be, hogy a program hogyan áll összhangban a hazai és/vagy nemzetközi, az adott területet érintő releváns stratégiákban és/vagy törvényi szabályozásban megfogalmazott célkitűzésekkel! Kérjük, mutassa be a kockázatelemzést (kockázatok felsorolása, mellette a mértéke és a kezelése)! Kérjük, mutassa be a program megvalósítási tervét (ciklusok bemutatása, ahol értelmezhető; sorszámozott ütemezés, ahol értelmezhető; óraszám, alkalom)! Kérjük, ismertesse, hogy a különböző megvalósítási elemekhez milyen humán erőforrás szükséges! Kérjük, sorolja fel, hogy a program megvalósításához milyen infrastrukturális szükségleteket azonosított! Amennyiben a program megvalósításában közreműködő partnerei vannak, kérjük, mutassa be őket! Rendelkezik-e partnerségi együttműködési nyilatkozattal, vagy együttműködési szándéknyilatkozattal? 65 0 Történik-e a program során bármilyen írásos adatfelvétel a diákokkal? x x x x x x A kérelmet el kell utasítan NINCS ADAT NINCS ADAT NINCS ADAT NINCS ADAT NINCS ADAT NINCS ADAT NINCS ADAT NINCS ADAT NINCS ADAT NINCS ADAT Amennyiben igen, kérjük, mutassa be, milyen módon járul hozzá a program sikeréhez vagy értékeléséhez! x x Rendelkezik-e a program, a megvalósítók szakmai és mentálhigiénés támogatásával kapcsolatos - arányos és szakszerű -, tervezett tevékenységgel (pl. szupervízió, esetmegbeszélés, tréning)? 2 NINCS ADAT Amennyiben igen, kérjük, mutassa be azokat! 2 NINCS ADAT

60 Elérte a célját? Az valósult meg, amit célul tűzött ki? Azt és úgy valósítja meg, ahogyan tervezte? Korrekciós lehetőségek (folyamat, vég). Az eredmények ismeretében program módosítási lehetőségek, kiterjesztés, fenntartás

61 Adatlap fejezetek MONITOROZÁS, ÉRTÉKELÉS, VISSZACSATOLÁS Értékelése esetében minimum 11 pont elérése szükséges, különben a pályázat elutasításra kerül! Mutassa be a program monitorozási rendszerét oly módon, hogy az helyszíni monitorozáshoz közvetlenül felhasználható legyen! (min. 6 pont) Mutassa be a projekt értékelési tervét! Külön térjen ki a rövid- és hosszú távú egészséghatásokra, mutassa be a módszerek és eszközök hatékonyságát vizsgáló értékelési módszert, valamint azt, hogy az érdekelt felek visszajelzését milyen módon veszik figyelembe! Amennyiben a program hosszú távú eszközeinek mérésére nem rendelkezik maga a program mérőeszközzel, kérjük, jelezze! (min. 5 pont) A kérelmet el kell utasítan NINCS ADAT NINCS ADAT 100 0

62 PROGRAM BEMUTATÁS 1. előkészítés mit hogyan/mivel melléklet monitoring tárgya értékelés tárgya 1.1. programot lebonyolító szakember érzékenyítés, szemléletformálás 1.2. iskola igazgató, tantestület, szülők megkeresése, tájékoztatása 1.3. diák toborzás, vélemény, problémák 3 alkalommal, alkalmanként 2x1,5 órás interaktív csoportmunka (vezeti az Egyesület szakmai vezetője és egy fő tapasztalati szakértő) írásban, majd személyes találkozó keretében (Egyesület szakmai vezetője, program vezető és egy fő tapasztalati szakértő); találkozókról (egységes formátumú) emlékeztetők készülnek látogatás osztályfőnöki órákra, személyes beszélgetések, kérdőív kitöltés (két fő program megvalósító szakember és két fő tapasztalati szakértő) szakemberek attitűd mérési lapja (felkészítő előtt és után) elégedettségi kérdőív Programbemutató_Igazgató Programbemutató_szülő Program bemutató_pedagógus szülői beleegyező nyilatkozat formanyomtatványa indító kérdőív_diák 5.1. A tervezettnek megfelelő: időütemezés, résztvevők száma, tervezett alkalmak megvalósulása (jelenléti ívek) A tervezettnek megfelelő időütemezésben a tervezettnek megfelelő számú intézményi kapcsolatfelvétel; Találkozók és résztvevők száma, tervezett alkalmak megvalósulása A tervezettnek megfelelő időütemezés; A tervezettnek megfelelő számú osztályfőnöki óra meglátogatása; kérdőívhez szülői engedélyek és válaszadók száma; Az adatgyűjtés tervezett időbeni megvalósulása 5.2. a záró attitűd mérés alapján a szakemberek megfelelősége (motiváció, attitűd, kommunikáció); elégedettségi kérdőívek eredményei Az írásos tájékoztatóhoz képest értelmezési észrevételek/hiánypótló kérdések számának aránya; A tervezettnek megfelelő induló csoportok száma adatgyűjtés megfelel a jogi/etikai normáknak; adatrögzítés megfelel a későbbi minőségi méréseknek 1.4. pedagógus vélemény A program szakmai megvalósítói írásban rögzítik a pedagógusok véleményét a diákok problémáiról, helyzetéről egy kérdőív segítségével indító kérdőív_pedagógus időütemezés, válaszadók száma, tervezett időbeni megvalósulása adatrögzítés megfelel a későbbi minőségi méréseknek Példa a fogalmi kapcsolatok bemutatására, jelentős adaptáció nélkül NEM átvehető!

63 PROGRAM BEMUTATÁS 2. megvalósítás mit hogyan/mivel melléklet monitoring tárgya értékelés tárgya 2.1. tréning csoport megalakulása 2.2. tréning 2.3. tréning csoport zárása, kortárs segítők kiválasztása 2.4. kortárs segítő munka megvalósítása, koordináció, esetmegbeszélések 2.5. monitorozás irányított, célzott beszélgetés: önkéntességen alapuló csoport alakítás, elvárások, szabályok, "ice breaking", keretek (kettő szakember és egy tapasztalati szakértő moderál, facilitál, vezet) lásd: DiákTréningTermatika - indítás, csoport alakítás 60 órás interaktív csoportmunka (heti egy alkalommal 3 óra, 20 héten át, 5-6 hónap alatt), melyben a téma irányok rögzítettek, a feldolgozás a helyi problémák és korcsoportnak diák_tréning_ismeret változás megfelelően differenciált. (A mérés tréning szintjei: ismeretátadás, diák_tréning_attitűd változás készségfejlesztés, attitűdváltás. mérés Témairányok: dohányzás, DiákTréningTermatika (témák, alkohol és drog, sexuális tréning eszközök, stb.) kultúra, kommunikáció, társas támogatás, csoport minta nyújtás/követés, agressziómentes kommunikáció) kezdeti elvárások áttekintése, értékelése; kortárs segítők publikus, közös jelölése, kiválasztása; tréning-oklevelek kiosztása Kortárs segítők terepmunkája, esetmegbeszélések, esetleírások (külön diákoknak és külön szakembereknek) A monitorozás tárgyát képező elemek vizsgálata (az Egyesület szakmai vezetője koordinálásával, a programban nem közvetlenül résztvevő pedagógus, tapasztalati szakértő, szülő, külső szakember bevonásával), megerősítő, támogató, pontosító, korrigáló visszajelzések Tréning_oklevél_minta kortárs segítők kiválasztási kritériumai esetmegbeszélési vázlat (esetleg pl.:) korábbi program összegző monitoring jegyzőkönyve 5.1. Esetnapló, mellékletei: jelenléti ív és csoport elvárásokat rögzítő dokumentáció Esetnapló, jelenléti ívek, fényképek Esetnapló, jelenléti ívek, kortárs segítő sztándéknyilatkozatok kortárs segítő esetnaplók A program a tervezettnek megfelelő módon valósult meg? 5.2. Szakemberek esetmegbeszélésein a csoportindító élmények Témairányokban ismereti szint; attitűd változás; elégedettségi mutatók, csoportvezetők esetnapló zárása, összegzett véleményeik Témairányokban ismereti szint; terepmunka keretrendszerének ismerete; segítő attitűd; kortárs segítők esetmegbeszéléseinek szakmai dokumentációjának elemzése A program szakmai megvalósulásának és a monitoring visszajelzéseknek kapcsolata

64 Példa a fogalmi kapcsolatok bemutatására, jelentős adaptáció nélkül NEM átvehető! PROGRAM BEMUTATÁS 3. értékelés mit hogyan/mivel melléklet monitoring tárgya értékelés tárgya 3.1. nyitó és záró kérdőívek eredményei 3.2. célzott kommunikáció (diák, szülő, pedagógus, igazgató) 3.3. program, tematika finomhangolása a tapasztalatok függvényében a programba bevont és nem bevont ("kontroll") csoport válaszainak összehasonlítása visszajelzés az indításkor elért iskolaigazgató, tantestület, szülők, diákok csoportjainak Szakmai záróstáb a program megvalósító szakembereknek (vezeti az Egyesület szakmai vezetője) záró kérdőív_pedagógus záró kérdőív_diák (esetleg pl.:) korábbi program szakmai összefoglalója (esetleg pl.:) korábbi program szakmai stábjának dokumentációja A tervezettnek megfelelő időütemezés; A tervezettnek megfelelő időütemezés; A tervezettnek megfelelő számú stakeholde tájékoztatása program szakmai összefoglalója, jelenléti ív A program a céloknak megfelelő hatással valósult meg? A visszajelzések vizsgálat, a célcsoport specifikus kommunikáció tartalmi és formai összehangltsága annak vizsgálata, hogy a finomhangolás jár-e lényegi tartalmi változtatással, ami a Szakmai Ajánlás érvényességét felfüggeszti

65 A szakmai vélemény - PONTOZÁS Max 4p 13p/min8p max 100p/min 58p Formai befogadás feltétele Program adatlap (6 fejezet) 1. A PROGRAM ÖSSZEGZŐ ADATAI 2. A KÉRELMEZŐ 3. A PROGRAM ELŐKÉSZÍTÉSE, HELYZETELEMZÉSE 65p/min39p Indikátorok 10p/min6p Módszertan 12p/min7p Célok 10p/min6p 4. A PROGRAM RÉSZLETES BEMUTATÁSA 18p/min11p Értékelés 8p/min5p Monitorozás 10p/min6p 5. MONITOROZÁS, ÉRTÉKELÉS, VISSZACSATOLÁS Formai befogadás feltétele 6. BEKÜLDÖTT DOKUMENTUMOK LISTÁJA

66 4.4. Kérjük, mutassa be a célokhoz rendelt indikátorokat, mérőeszközeiket, módszereiket, forrásaikat, a hitelességükért felelős személyt és egyértelműsítse azt, hogy megfelelnek a "SMART" követelményeknek! (maximum 3000 karakter) Specific Measurable Achievable Relevant/Reasonable Time-based specifikusak mennyiség, minőség tekintetében mérhetőek objektív módon teljesíthetőek relevánsak, szelektívek, függetlenek időhöz kötöttek Indikátor: mutató (mérőeszköz, jelző) igazolja, hogy a problémára reagálva, a célok teljesültek a megvalósítás során program kezdet program zárás Tervezéskor mérjük becsüljük Értékeléskor hivatkozunk mérünk (a kezdeti mérésre)

67 cél fogyókúra program kezdet (célcsoport megfogalmazásában) Nem tudok három emeletet gyalog felmenni Kifulladok pár tíz méter gyaloglástól Rossz a közérzetem Magas a vérnyomásom Nem férek bele a ruháimba Problémák (szakember/segítő megfogalmazásában) Túlsúlyos az osztály (16 leány és 14 fiú BMI átlaga alapján) 14 éves lányok átlag BMI-je 24,1 (23,7 26,9 Túlsúlyos) (normál érték: 17,7 23,6) 14 éves fiúk átlag BMI-je 24,6 (24,1 26,9 Túlsúlyos) (normál érték: 17,8 24)* *

68 Célcsoport célok pl.: fogyókúra Szakember Legyen egészségesebb az osztály Az osztály átlagos BMI-je a normál értékhatáron belül legyen Életmód Klub (Tudatos energia egyensúly befolyásolás)

69 Fogyókúra célok

70 Átfogó (távlati) (hosszú távú) Legyen egészségesebb az osztály Köztes (közép távú) Az osztály átlagos BMI-je a normál értékhatáron belül legyen Működési (rövid távú) Életmód Klub ( Tudatos energia egyensúly befolyásolás)

71 Átfogó (távlati) Célok Köztes (közép távú) Problémák (célcsoport problémái) Nem tudok három emeletet gyalog felmenni Kifulladok pár tíz méter gyaloglástól Rossz a közérzetem Magas a vérnyomásom Nem férek bele a ruháimba Működési (rövid távú)

72 Fogyókúra Célok indikátorok realitás - idő Előfeltétel: Akarok-e fogyókúrázni????? program kezdet program zárás Tervezéskor mérjük becsüljük Legyek egészségesebb Jó közérzet Szubjektív egészségállapot besorolás 1-5-ig. csoport átlag: 3,4 4,2 3 emeletet tudjak szaladni Csökkenjen a ruhaméretem Átlagosan ½ emelet lépcsőn fel Átlagos ruhaméret Több zöldség/gyümölcs fogyasztás Napi 5 km gyaloglás Átlagosan heti 1,4 alkalommal nyers zöldség/gyümölcs Átlagosan napi 0,7 km gyaloglás 6 5

73 Fogyókúra Célok indikátorok realitás - idő Előfeltétel: Akarok-e fogyókúrázni????? Beavatkozás előtti csoportos átlag értékek (pl.: ) Tervezéskor mérjük becsüljük Legyek egészségesebb Jó közérzet Szubjektív egészségállapot besorolás 1-5-ig. csoport átlag: 3,4 4,2 3 emeletet tudjak szaladni Csökkenjen a ruhaméretem Átlagosan ½ emelet lépcsőn fel Átlagos ruhaméret Több zöldség/gyümölcs fogyasztás Napi 5 km gyaloglás Átlagosan heti 1,4 alkalommal nyers zöldség/gyümölcs Átlagosan napi 0,7 km gyaloglás 6 5

74 Ha nincs koherencia, nem lehet jó a program

75 Egy hatékony iskolai egészségfejlesztési program az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan fejlessze az oktatást és az egészséget WHO

76 Csoportos konzultáció Január 25. Formanyomtatványok, kitöltésük, fogalomegyeztetés, típushibák, példák, indikátorok Programtervezési sablon, önellenőrzési lehetőségek

77 Az élet rövid, a művészet hosszú, az idő egzakt, a tapasztalás csalóka, az ítélet nehéz (Hippocrates Kósz, i. e. 460 Larissza, i. e. 375) KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! nefi.hu egeszseg.hu folyoirat.nefi.hu

Iskolai egészségfejlesztési programok szakmai ajánlása. Értelmezési keretek 2013. Szeptember 18. Solymosy József Bonifácz

Iskolai egészségfejlesztési programok szakmai ajánlása. Értelmezési keretek 2013. Szeptember 18. Solymosy József Bonifácz Iskolai egészségfejlesztési programok szakmai ajánlása Értelmezési keretek 2013. Szeptember 18. Solymosy József Bonifácz Iskolai egészségfejlesztési programok szakmai ajánlása Értelmezési keretek Egészségfejlesztés

Részletesebben

Program címe: TEGYÜNK EGYÜTT A GYERMEKEKÉRT EDUKÁCIÓS PROGRAM

Program címe: TEGYÜNK EGYÜTT A GYERMEKEKÉRT EDUKÁCIÓS PROGRAM Program címe: TEGYÜNK EGYÜTT A GYERMEKEKÉRT EDUKÁCIÓS PROGRAM Tanúsítvány száma: 1/2014 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2016. január 30. Kérelmező neve: Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Korlátolt

Részletesebben

Köznevelési intézményekben folyó egészségfejlesztési programok szakmai ajánlása. Értelmezési keretek 2014. Március 05. Solymosy József Bonifácz

Köznevelési intézményekben folyó egészségfejlesztési programok szakmai ajánlása. Értelmezési keretek 2014. Március 05. Solymosy József Bonifácz Köznevelési intézményekben folyó egészségfejlesztési programok szakmai ajánlása Értelmezési keretek 2014. Március 05. Solymosy József Bonifácz Köznevelési intézményekben folyó egészségfejlesztési programok

Részletesebben

Hit és prevenció harc a drogok ellen

Hit és prevenció harc a drogok ellen Program címe: Hit és prevenció harc a drogok ellen Tanúsítvány száma: 5/2015 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2017. május 7. Kérelmező neve: Alfamedicus Egészségügyi és Humán Szolgáltató Bt. Program rövid

Részletesebben

Beszéljünk róla! Program címe: Tanúsítvány száma: 4/2015 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2017. május 7.

Beszéljünk róla! Program címe: Tanúsítvány száma: 4/2015 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2017. május 7. Program címe: Beszéljünk róla! Tanúsítvány száma: 4/2015 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2017. május 7. Kérelmező neve: Forrás Lelki Segítők Egyesülete Program rövid leírása Célcsoport: 12-14 illetve,

Részletesebben

Egészségfejlesztés a színtereken CSELEKVÉSI TERV

Egészségfejlesztés a színtereken CSELEKVÉSI TERV Egészségfejlesztés a színtereken CSELEKVÉSI TERV Az egészségterv (irányított célzott változás) Egy dokumentum (öt fejezet) Egy ciklikus működési mód adott színtérben élők egészségét hivatott támogatni,

Részletesebben

Függetlenül szabadon Dohányzás prevenció

Függetlenül szabadon Dohányzás prevenció Program címe: Függetlenül szabadon Dohányzás prevenció Tanúsítvány száma: 6/2015. Tanúsítvány érvényességi ideje: 2017. július 23. Kérelmező neve: Független Egyesület (Nonprofit civil Szervezet) Program

Részletesebben

CSAT projekt az egészségesebb párkapcsolatokért

CSAT projekt az egészségesebb párkapcsolatokért Program címe: CSAT projekt az egészségesebb párkapcsolatokért Tanúsítvány száma: 2/2015 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2017. február 4. Kérelmező neve: Drogprevenciós Munkacsoport Program rövid leírása

Részletesebben

.comtárs. Program címe: Tanúsítvány száma: 10/2014 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2016. november 18.

.comtárs. Program címe: Tanúsítvány száma: 10/2014 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2016. november 18. Program címe:.comtárs Tanúsítvány száma: 10/2014 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2016. november 18. Kérelmező neve: Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány Program rövid leírása Célunk a segítésre motivált

Részletesebben

Az egészség (R)éve prevenciós program

Az egészség (R)éve prevenciós program Program címe: Az egészség (R)éve prevenciós program Tanúsítvány száma: 1/2015 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2017. február 4. Kérelmező neve: Katolikus Karitász Caritas Hungarica Program rövid leírása

Részletesebben

Team vezető Intézményvezető. Intézményvezető Mentoráltak

Team vezető Intézményvezető. Intézményvezető Mentoráltak ADAPTÁCIÓS TERV: "Mesés hármas" Gyerek-szülő-pedagógus együttműködés gyakorlata a Kék Madár Programban 1. ELŐKÉSZÍTÉS, FELKÉSZÜLÉS Átadó Átvevő Indikátor Sikerkritérium dokumentumai 1.1. Kapcsolatfelvételkapcsolati

Részletesebben

PROGRAM ADATLAP. öngyilkosság megelőzéséről szóló közösségi és alapellátási programokhoz

PROGRAM ADATLAP. öngyilkosság megelőzéséről szóló közösségi és alapellátási programokhoz PROGRAM ADATLAP öngyilkosság megelőzéséről szóló közösségi és alapellátási programokhoz 1. A PROGRAM ÖSSZEGZŐ ADATAI A program címe: Alcíme: (A főcím pontosítására, értelmezésére szolgáló tömör összetett

Részletesebben

Cselekvési ütemterv a projekt intézményi megvalósításához

Cselekvési ütemterv a projekt intézményi megvalósításához A projekt megvalósításának időtartama 8 hónap. A projekt időszak: 2012.04.01 2012.11.30. Cselekvési ütemterv a projekt intézményi megvalósításához m á j u s A projekt végrehajtásának előkészítése. Támogató

Részletesebben

IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA

IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA IPR gyakorlatunk: A 2003/2004-es tanévtől foglalkozunk tudatosan a HH és a HHH gyerekek fejlesztésével. Az intézményi dokumentumaink tartalmazzák az IPR elemeit. A napi

Részletesebben

A B KOMPONENS INDIKÁTORAI második kiírás - 2013

A B KOMPONENS INDIKÁTORAI második kiírás - 2013 A B KOMPONENS INDIKÁTORAI második kiírás - 2013 Kérjük, hogy a pályázati adatlap 6.1 (Kötelező indikátorok) pontjában a választott tevékenységhez tartozó táblázatokat töltse ki. A táblázatban megadott

Részletesebben

Gábor Edina. lehetıségei. Budapest, 2009. szeptember 22.

Gábor Edina. lehetıségei. Budapest, 2009. szeptember 22. Gábor Edina Az egészségfejlesztés és a TÁMOP 6.1.2. lehetıségei Budapest, 2009. szeptember 22. Feladataink: Intézetünkrıl Korszerő tudásbázis kialakítása a szakterület számára Szakmai és módszertani fejlesztı

Részletesebben

OEFI. Eljárásrend az iskolai egészségfejlesztési, prevenciós programok ajánlásához

OEFI. Eljárásrend az iskolai egészségfejlesztési, prevenciós programok ajánlásához OEFI Eljárásrend az iskolai egészségfejlesztési, prevenciós programok ajánlásához 2013 Tartalomjegyzék 1. ELŐZMÉNYEK...2 2. AZ ELJÁRÁSBAN RÉSZTVEVŐ SZERVEZETI EGYSÉGEK, SZEMÉLYEK FELADATAI ÉS JOGKÖREI...2

Részletesebben

A Nemzeti Pedagógus Kar szerepe az iskolai közösségi szolgálat programjában

A Nemzeti Pedagógus Kar szerepe az iskolai közösségi szolgálat programjában Dr. ZALAY SZABOLCS PhD A Nemzeti Pedagógus Kar szerepe az iskolai közösségi szolgálat programjában A Nemzeti Pedagógus Kar szerepe az iskolai közösségi szolgálat programjában Dr. Zalay Szabolcs PhD elnökségi

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely:...ir.sz...(település)...(utca, Telefon: Apja neve: E-mail:

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM. ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely:...ir.sz...(település)...(utca, Telefon: Apja neve: E-mail: Ha igen SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely: Születési dátum (év, hó, nap): Anyja neve:

Részletesebben

A projekt részcéljai:

A projekt részcéljai: ÓVODAI ÉS ISKOLAI SZOCIÁLIS SEGÍTŐ TEVÉKENYSÉG FEJLESZTÉSE A FELHÍVÁS KÓDSZÁMA: EFOP-3.2.9-16 Magyarország Kormányának felhívása a család-és gyermekjóléti központok vagy az általuk kiszerződött feladatellátó

Részletesebben

Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai

Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai Iskolapszichológusi feladatkörök és alkalmazási feltételek - a változó törvényi szabályozás tanulságai Előadók: N. Kollár Katalin, Tamás Márta 2012. április 24. Milyen törvények és rendeletek vonatkoznak

Részletesebben

Az iskolapszichológiai,

Az iskolapszichológiai, Az iskolapszichológiai, óvodapszichológiai ellátás Készítette: Czirjákné Vértesi Marianna klinikai gyermek szakpszichológus B.-A.-Z. Megyei Ped.Szakszolg. Miskolci Tagintézményének igazgatója Pszichológiai

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. Lakcíme/tartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési dátum (év, hó, nap): Születési hely:

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. Lakcíme/tartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési dátum (év, hó, nap): Születési hely: SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1 1. A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési dátum (év, hó, nap): Születési hely: Anyja neve: Lakcímetartózkodási

Részletesebben

Országos Egészségfejlesztési Intézet

Országos Egészségfejlesztési Intézet Országos Egészségfejlesztési Intézet (Budapest, Nagyvárad tér 2.) pályázatot hirdet egészségfejlesztő konzulens munkakör betöltésére Munkakör pontos megnevezése: egészségfejlesztő konzulens Főbb feladatai:

Részletesebben

Mosolyt az arcokra! Tanoda

Mosolyt az arcokra! Tanoda Mosolyt az arcokra! Tanoda NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAM Készült: 2013. augusztus 08. Készítette: Nagy Anikó szakmai vezető I. Alapelvek 1 I.1. Tanodai célok megfogalmazása A Tanoda biztosítja minden gyermek

Részletesebben

BÁN ZSIGMOND RFEORMÁTUS ÁLTALÁMOS ISKOLA,

BÁN ZSIGMOND RFEORMÁTUS ÁLTALÁMOS ISKOLA, BÁN ZSIGMOND RFEORMÁTUS ÁLTALÁMOS ISKOLA, ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS ÓVODA BESZÁMOLÓ TISZAFÜRED 2016-2017. 1., Pedagógiai folyamatok Tervezés A tervek elkészítése a nevelőtestület bevonásával történt,

Részletesebben

A Sátoraljaújhelyi Tehetségpont hatókörében működő műhelyek működési rendje

A Sátoraljaújhelyi Tehetségpont hatókörében működő műhelyek működési rendje A Sátoraljaújhelyi Tehetségpont hatókörében működő műhelyek működési rendje I. Alapfogalmak A Működési rend fogalomhasználata azonos az Országos Tehetségpont által kiadott Fogalomtár a Tehetségpontok számára

Részletesebben

1. SZÁMÚ PROJEKT ELŐREHALADÁSI JELENTÉS

1. SZÁMÚ PROJEKT ELŐREHALADÁSI JELENTÉS 1. SZÁMÚ PROJEKT ELŐREHALADÁSI JELENTÉS 1. A JELENTÉS AZONOSÍTÓ ADATAI: Tárgyidőszak Kezdő dátuma: 2009.07.28 Záró dátum: 2010.01.28 A projekt megvalósításának tényleges kezdete és várható befejezése:

Részletesebben

Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért

Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért Végső változat, 2010 Szeptember Integrált Irányítási Rendszer (IIR) a helyi és regionális szintű fenntartható fejlődésért Hatókör Folyamatos kiterjesztés földrajzi és tartalmi értelemben: Adott helyszíntől

Részletesebben

SZAKMAI SZEMPONTOK GINOP A PÁLYÁZAT ELKÉSZÍTÉSÉNEK TÁMOGATÁSA

SZAKMAI SZEMPONTOK GINOP A PÁLYÁZAT ELKÉSZÍTÉSÉNEK TÁMOGATÁSA GINOP-6.2.2-VEKOP-15-2016-00001 A szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése GINOP-6.2.3-17 - A PÁLYÁZAT ELKÉSZÍTÉSÉNEK TÁMOGATÁSA SZAKMAI SZEMPONTOK Előadó: Ütőné dr. Visi Judit Szakmai

Részletesebben

Indikátorok projekt modellhelyszínein. Domokos Tamás szeptember 13.

Indikátorok projekt modellhelyszínein. Domokos Tamás szeptember 13. Indikátorok és értékelés a TÁMOP T 5.4.1. projekt modellhelyszínein Domokos Tamás 2011. szeptember 13. Az értékelés különböző típusait és főbb kérdései Az értékelés típusa A fejlesztési folyamat értékelése

Részletesebben

EFOP ISKOLAKÖZPONTÚ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK TÁMOGATÁSA

EFOP ISKOLAKÖZPONTÚ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK TÁMOGATÁSA EFOP-1.3.9-17 ISKOLAKÖZPONTÚ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK TÁMOGATÁSA PÁLYÁZAT CÉLJA: A felhívás célja, hogy összhangban az Európai Unió és Magyarország között létrejött Partnerségi Megállapodás irányelveivel

Részletesebben

A nyomonkövetési rendszer alapelvei

A nyomonkövetési rendszer alapelvei A NYOMONKÖVETÉSI RENDSZER ALAPELVEI Nagykálló Város Önkormányzata Készült a,,teljesítmény, minőség, hatékonyság 2.0. ÁROP-1.A.5-2013-2013-0114 projekt keretében 1 KÉSZÍTETTE: MEGAKOM STRATÉGIAI TANÁCSADÓ

Részletesebben

1 óra Team vezető Intézményvezető. Intézményvezető Mentoráltak

1 óra Team vezető Intézményvezető. Intézményvezető Mentoráltak ADAPTÁCIÓS TERV: "Öröm a tanulás" Projektmunka a Kék Madár Programban 1. ELŐKÉSZÍTÉS, FELKÉSZÜLÉS Átadó Átvevő Dokumentumai 1.1. Kapcsolatfelvételkapcsolati adatok rögzítése 1.2.Igényfelmérés, bemutatás,

Részletesebben

SZENTANNAI KÖZÉPISKOLA ÁLTAL VEZETETT KONZORCIUM SZAKKÉPZÉSI INTÉZMÉNYRENDSZERÉNEK ÁTFOGÓ FEJLESZTÉSE

SZENTANNAI KÖZÉPISKOLA ÁLTAL VEZETETT KONZORCIUM SZAKKÉPZÉSI INTÉZMÉNYRENDSZERÉNEK ÁTFOGÓ FEJLESZTÉSE KÖSZÖNJÜK A MAGYAR ÁLLAM ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁT SZENTANNAI SÁMUEL KÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZENTANNAI KÖZÉPISKOLA ÁLTAL VEZETETT KONZORCIUM SZAKKÉPZÉSI INTÉZMÉNYRENDSZERÉNEK ÁTFOGÓ FEJLESZTÉSE

Részletesebben

Önértékelési szabályzat

Önértékelési szabályzat Önértékelési szabályzat Levéli Német Nemzetiségi Általános Iskola 2016 1. Az önértékelés alapja Jogszabályok: 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről (64-65. és a 86-7. ) 20/2012 (VIII. 31.) EMMI

Részletesebben

Szakmai ö sszeföglalö a pröjektteve kenyse gekrö l

Szakmai ö sszeföglalö a pröjektteve kenyse gekrö l Szakmai ö sszeföglalö a pröjektteve kenyse gekrö l Készítette: Kiss Albert szakmai vezető 2015. február 28. A című pályázat megvalósításában a Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és

Részletesebben

Szolnoki Szolgáltatási Szakközép-és Szakiskola Feldatterv 2012/13. tanév

Szolnoki Szolgáltatási Szakközép-és Szakiskola Feldatterv 2012/13. tanév Szolnoki Szolgáltatási Szakközép-és Szakiskola Feldatterv 2012/13. tanév 2012. 2013. TEVÉKENYSÉG I I II I II III IV V VI VII VIII EREDMÉNYESSÉGI KRITÉRIUM ÉRINTETT ÉVFOLYAM(OK) Kapcsolatfelvétel a programban

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS REFORMÁTUS PEDAGÓGIAI INTÉZET BÁZISINTÉZMÉNYE REFORMÁTUS PEDAGÓGIAI INTÉZET KIEMELT BÁZISINTÉZMÉNYE.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS REFORMÁTUS PEDAGÓGIAI INTÉZET BÁZISINTÉZMÉNYE REFORMÁTUS PEDAGÓGIAI INTÉZET KIEMELT BÁZISINTÉZMÉNYE. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Református Pedagógiai Intézet pályázatot hirdet a REFORMÁTUS PEDAGÓGIAI INTÉZET BÁZISINTÉZMÉNYE és a REFORMÁTUS PEDAGÓGIAI INTÉZET KIEMELT BÁZISINTÉZMÉNYE címek elnyerésére A Református

Részletesebben

TERVEZÉSI FELHÍVÁS II. a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban. című kiemelt projekt Tervezési felhívásához

TERVEZÉSI FELHÍVÁS II. a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban. című kiemelt projekt Tervezési felhívásához TERVEZÉSI FELHÍVÁS II. a Társadalmi Megújulás Operatív Program Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban című kiemelt projekt Tervezési felhívásához Kódszám: TÁM-OP-2008-3.1.8/08 A kiemelt projekt az Európai

Részletesebben

Társadalmi Megújulás Operatív Program

Társadalmi Megújulás Operatív Program Kiemelt projekt tervezési felhívás a Társadalmi Megújulás Operatív Program A hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának szakmai és módszertani megalapozása című tervezési felhíváshoz

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

TERVEZÉSI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Regionális felsőoktatási együttműködés támogatása c. kiemelt projekt támogatására

TERVEZÉSI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Regionális felsőoktatási együttműködés támogatása c. kiemelt projekt támogatására TERVEZÉSI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program Regionális felsőoktatási együttműködés támogatása c. kiemelt projekt támogatására Kódszám: TÁMOP-4.1.1.C-10/1 A projektek az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

KÉPZŐI FELHÍVÁS. I. A felhívás célja:

KÉPZŐI FELHÍVÁS. I. A felhívás célja: KÉPZŐI FELHÍVÁS Tárgy: EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) önkéntesek nem-formális tanulási folyamatát támogató képzések, találkozók: - Megérkezés utáni képzés (2 alkalom) - Félidős értékelő találkozó (2

Részletesebben

Önértékelési szabályzat

Önértékelési szabályzat Önértékelési szabályzat 2017 1. Az önértékelés alapja Jogszabályok: 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről (64-65. és a 86-87. ) 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények

Részletesebben

Eljárásrend a TÁMOP / számú pályázathoz

Eljárásrend a TÁMOP / számú pályázathoz Eljárásrend a TÁMOP-3.3.8-2/12-2012-0092 számú pályázathoz Tartalom: I. Az eljárásrend hatálya II. A projekt általános jellemzői III. A projektmenedzsment tagjai, feladatai, felelősségek, IV. A projektben

Részletesebben

1. Felhívás. 2. Általános tudnivalók

1. Felhívás. 2. Általános tudnivalók Pályázati felhívás Az intézményi tanácsadás folyamatára történı felkészítés- hátrányos helyzető gyermekek integrált oktatása, együttnevelése szakterület, illetve Integrációs tanácsadók felkészítése az

Részletesebben

A Nemzeti Pedagógus Kar szabályzata az iskolai közösségi szolgálattal kapcsolatos feladatairól

A Nemzeti Pedagógus Kar szabályzata az iskolai közösségi szolgálattal kapcsolatos feladatairól A Nemzeti Pedagógus Kar szabályzata az iskolai közösségi szolgálattal kapcsolatos feladatairól A Nemzeti Pedagógus Kar (továbbiakban NPK) a 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről (továbbiakban

Részletesebben

Probléma A probléma nem befolyásol, hanem kifejez

Probléma A probléma nem befolyásol, hanem kifejez Probléma A probléma nem befolyásol, hanem kifejez Nem jeleníthető meg a csatolt kép. Lehet, hogy a fájlt áthelyezték, átnevezték vagy törölték. Győződjön meg arról, hogy a csatolás a megfelelő fájlra és

Részletesebben

VAS MEGYEI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM évi munkaterve

VAS MEGYEI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM évi munkaterve VAS MEGYEI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM 2017. évi munkaterve A munkaterv azokat a legfontosabb feladatokat tartalmazza, mely a Vas megyei Foglalkoztatási Paktum részeként megvalósul 2017-ben. A paktum menedzsment

Részletesebben

A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1.

A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1. A PEDAGÓGUSOK MINŐSÍTÉSI RENDSZERE S Z O M B A T H E L Y, 2 0 1 3. D E C E M B E R 1 1. SZABÁLYOZÁS a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) 64. a nevelési-oktatási intézmények működéséről

Részletesebben

Fejér megye területfejlesztési program környezeti értékelés tematika

Fejér megye területfejlesztési program környezeti értékelés tematika Fejér megye területfejlesztési program környezeti értékelés tematika Készült: A Fejér Megyei Önkormányzat megbízásából a Lechner Lajos Tudásközpont Nonprofit Kft. Területi és építésügyi szakértői osztályán

Részletesebben

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiaiszakmai ellenőrzés rendszere A tanfelügyeleti fejlesztések helye a TÁMOP-3.1.8

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ DIÁKOKNAK

TÁJÉKOZTATÓ DIÁKOKNAK TÁJÉKOZTATÓ DIÁKOKNAK Miről lesz szó? 2016. január 1-je után az érettségi vizsgára bocsátás feltétele 50 óra közösségi szolgálat teljesítése. A 2012/2013. tanévben középfokú tanulmányaikat megkezdőket

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. melléklet a 152013. (II. 26.) EMMI rendelethez SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye: ir.sz. (település) (utca, hsz.) Születési hely:

Részletesebben

GINOP VEKOP A szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése. Helyzetfelmérési gyakorlat Pécsett

GINOP VEKOP A szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése. Helyzetfelmérési gyakorlat Pécsett GINOP-6.2.2-VEKOP-15-2016-00001 A szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése Helyzetfelmérési gyakorlat Pécsett Előadó: Bujtor István projektmenedzser Pécsi Szakképzési Centrum E-mail

Részletesebben

Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő

Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő Szakterületi ismeretek Az egészségfejlesztés célja, fogalma,

Részletesebben

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS ÖTÉVES MUNKATERV EGRI DOBÓ ISTVÁN GIMNÁZIUM Eger, Széchenyi u. 19.

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS ÖTÉVES MUNKATERV EGRI DOBÓ ISTVÁN GIMNÁZIUM Eger, Széchenyi u. 19. INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS ÖTÉVES MUNKATERV 2015-2020 EGRI DOBÓ ISTVÁN GIMNÁZIUM 3300 Eger, Széchenyi u. 19. 1. Jogszabályi háttér Sorsz. Azonosító Név Rövidítés 1. 2011.CXC:törvény a nemzeti köznevelésről

Részletesebben

A képzett szakemberekért. SZFP II. Hazai Peer Review 2009

A képzett szakemberekért. SZFP II. Hazai Peer Review 2009 A képzett szakemberekért SZFP II. Hazai Peer Review 2009 A külsk lső értékelés s módszertana m III.1.. előad adás Szakképz pzési Önértékelési Modell ADOTTSÁGOK EREDMÉNYEK Emberi erőforrások Munkatársi

Részletesebben

KEHOP HELYI KLÍMASTRATÉGIÁK KIDOLGOZÁSA, VALAMINT A KLÍMATUDATOSSÁGOT ERŐSÍTŐ SZEMLÉLETFORMÁLÁS

KEHOP HELYI KLÍMASTRATÉGIÁK KIDOLGOZÁSA, VALAMINT A KLÍMATUDATOSSÁGOT ERŐSÍTŐ SZEMLÉLETFORMÁLÁS KEHOP-1.2.1. HELYI KLÍMASTRATÉGIÁK KIDOLGOZÁSA, VALAMINT A KLÍMATUDATOSSÁGOT ERŐSÍTŐ SZEMLÉLETFORMÁLÁS KEHOP 1. prioritás Klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás A társadalom klímaváltozással kapcsolatos

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI PROGRAM ÁTDOLGOZÁSA. Törvényi háttér:

A PEDAGÓGIAI PROGRAM ÁTDOLGOZÁSA. Törvényi háttér: A PEDAGÓGIAI PROGRAM Törvényi háttér: ÁTDOLGOZÁSA 2011. évi CXC törvény a köznevelésről 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI- SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK 2014. ÉVI HELYZETKÉPE

A PEDAGÓGIAI- SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK 2014. ÉVI HELYZETKÉPE XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A PEDAGÓGIAI- SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK 2014. ÉVI HELYZETKÉPE EMPIRIKUS KUTATÁSOK EREDMÉNYEINEK ÖSSZEGZÉSE GASKÓ KRISZTINA

Részletesebben

Készítette: Leiter Xavéria pályázati szakreferens

Készítette: Leiter Xavéria pályázati szakreferens Készítette: Leiter Xavéria pályázati szakreferens 1. Projektötlet, előkészítés 2. Megvalósítás Támogatás 3. Fenntartás Helyzetelemzés: igények, szükségletek, megoldandó probléma feltárása Célstruktúra:

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI OKTATÁSI KÖZPONTOK SZEREPE A TANULÓI LEMORZSOLÓDÁS MEGELŐZÉSÉBEN

A PEDAGÓGIAI OKTATÁSI KÖZPONTOK SZEREPE A TANULÓI LEMORZSOLÓDÁS MEGELŐZÉSÉBEN A PEDAGÓGIAI OKTATÁSI KÖZPONTOK SZEREPE A TANULÓI LEMORZSOLÓDÁS MEGELŐZÉSÉBEN Merklné Kálvin Mária főosztályvezető Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztálya A tanulói lemorzsolódással

Részletesebben

Összeállította: Kiss Zoltánné koordinátor az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közös kiadványa alapján.

Összeállította: Kiss Zoltánné koordinátor az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közös kiadványa alapján. Összeállította: Kiss Zoltánné koordinátor az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közös kiadványa alapján. (www.kozossegi.ofi.hu) Jogszabályi háttér: A nemzeti köznevelésről

Részletesebben

TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉST SEGÍTŐ PROGRAMOK KIALAKÍTÁSA AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL A KONVERGENCIA RÉGIÓBAN ÁROP - 1.A.3. - 2014 MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉST SEGÍTŐ PROGRAMOK KIALAKÍTÁSA AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL A KONVERGENCIA RÉGIÓBAN ÁROP - 1.A.3. - 2014 MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉST SEGÍTŐ PROGRAMOK KIALAKÍTÁSA AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL A KONVERGENCIA RÉGIÓBAN ÁROP - 1.A.3. - 2014 MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ESÉLYT MINDENKINEK SZAKMAI PROGRAM MARCALI, 2015.05.08.

Részletesebben

TÁMOP Program Munka közben is egészségesen. Vállalati hatékonyság növelés Munkahelyi egészségfejlesztéssel. Kolarovszki Tünde.

TÁMOP Program Munka közben is egészségesen. Vállalati hatékonyság növelés Munkahelyi egészségfejlesztéssel. Kolarovszki Tünde. TÁMOP 6.1.2 Program Munka közben is egészségesen Vállalati hatékonyság növelés Munkahelyi egészségfejlesztéssel Kolarovszki Tünde Szakmai vezető Personal Best Kft. 16 éve a sikeres, eredményes vállalatokért,

Részletesebben

EFOP A FELNŐTT LAKOSSÁG PREVENCIÓS CÉLÚ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSE A SZABADIDŐSPORT RÉVÉN

EFOP A FELNŐTT LAKOSSÁG PREVENCIÓS CÉLÚ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSE A SZABADIDŐSPORT RÉVÉN EFOP-1.8.6-17 A FELNŐTT LAKOSSÁG PREVENCIÓS CÉLÚ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSE A SZABADIDŐSPORT RÉVÉN PÁLYÁZAT CÉLJA: A felhívás átfogó célja, hogy egységes szakmai elvek mentén olyan egészségfejlesztő testmozgás

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program keretében

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program keretében PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program keretében A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok (szemléletformálás, informálás, képzés) c. pályázati

Részletesebben

PROJEKT ADATLAP A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM

PROJEKT ADATLAP A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM PROJEKT ADATLAP A KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM ÉLŐHELYVÉDELEM, -HELYREÁLLÍTÁS, VONALAS LÉTESÍTMÉNYEK TERMÉSZETKÁROSÍTÓ HATÁSÁNAK MÉRSÉKLÉSE C. ELŐKÉSZÍTÉSI PÁLYÁZATI FELHÍVÁSHOZ KÓDSZÁM: KEOP

Részletesebben

A PROJEKTTERVEZÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI: SZAKÉRTŐ SZEMÉVEL. Pályázatíró szeminárium, Stratégiai partnerségek Január 16.

A PROJEKTTERVEZÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI: SZAKÉRTŐ SZEMÉVEL. Pályázatíró szeminárium, Stratégiai partnerségek Január 16. A PROJEKTTERVEZÉS GYAKORLATI KÉRDÉSEI: Pályázatíró szeminárium, Stratégiai partnerségek 2018. Január 16. PROJEKT ÉRTÉKELÉS GYAKORLATA Transzparens, szabályozott folyamat 2 független, de a szakterületen

Részletesebben

Bükerné Huszár Erzsébet junius.04.

Bükerné Huszár Erzsébet junius.04. ÖNFEJLESZTÉSI TERV PEDAGÓGUS NEVE:BÜKERNÉ HUSZÁR ERZSÉBET Pedagógus/Intézményvezető neve: Pedagógus/Intézményvezető oktatási azonosítója: Bükerné Huszár Erzsébet 78420259939 Önfejlesztési terv neve/azonosítója:

Részletesebben

A TANULÓI LEMORZSOLÓDÁS SZEREPE A KÖZNEVELÉSBEN

A TANULÓI LEMORZSOLÓDÁS SZEREPE A KÖZNEVELÉSBEN A TANULÓI LEMORZSOLÓDÁS SZEREPE A KÖZNEVELÉSBEN BRASSÓI SÁNDOR KÖZNEVELÉSI ELNÖKHELYETTES OKTATÁSI HIVATAL FOGALMAK ÉS AZ ÉRTELMEZÉSI KERETEK VÁLTOZÁSA Lemorzsolódás Korai vagy végzettség nélküli iskolaelhagyás

Részletesebben

AZ INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS ÉS A PEDAGÓGIAI-SZAKMAI ELLENŐRZÉS FEJLESZTÉSI FELADATAI

AZ INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS ÉS A PEDAGÓGIAI-SZAKMAI ELLENŐRZÉS FEJLESZTÉSI FELADATAI AZ INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS ÉS A PEDAGÓGIAI-SZAKMAI ELLENŐRZÉS FEJLESZTÉSI FELADATAI AZ INTÉZMÉNYI KÜLSŐ ÉS BELSŐ ÉRTÉKELÉSI RENDSZEREK FEJLESZTÉSE A TÁMOP-3.1.8 kiemelt uniós projekt feladatai: A tanfelügyeleti

Részletesebben

ADATLAP. A program címe (max. 200 karakter) A program helyszíne

ADATLAP. A program címe (max. 200 karakter) A program helyszíne ADATLAP Kérjük, hogy az adatlapot hiánytalanul töltse ki! A kitöltött pályázati űrlapot nyomtatott formában (1 példányban) és elektronikusan (2 példány CD-n / DVD-n, mindkét adathordozón az űrlapot word

Részletesebben

pályázati űrlap 1. pályázó adatai 2. pályázó intézmény bemutatása intézmény neve címe kapcsolattartó neve telefonszáma e-mail címe igazgató neve

pályázati űrlap 1. pályázó adatai 2. pályázó intézmény bemutatása intézmény neve címe kapcsolattartó neve telefonszáma e-mail címe igazgató neve 1. pályázó adatai pályázati űrlap intézmény neve címe kapcsolattartó neve telefonszáma e-mail címe igazgató neve 2. pályázó intézmény bemutatása település bemutatása (hány lakossal rendelkezik az adott

Részletesebben

ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS

ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS ZÖLD ÓVODA KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRA NEVELÉS Neumayer Éva http://www.ofi.hu/sh45 A Zöld Óvoda céljai Fenntarthatóságra nevelés Környezettudatos szemlélet kialakítása Egészséges életmód Természettel való kapcsolat

Részletesebben

Iktatási szám:.. Polgármesteri Ösztöndíj Pályázati Űrlap szakiskolai és szakközépiskolai tanulók részére. Név: Születési hely, idő: Anyja neve:

Iktatási szám:.. Polgármesteri Ösztöndíj Pályázati Űrlap szakiskolai és szakközépiskolai tanulók részére. Név: Születési hely, idő: Anyja neve: Iktatási szám:.. Polgármesteri Ösztöndíj Pályázati Űrlap szakiskolai és szakközépiskolai tanulók részére Személyes leadási határidő: Postára adási határidő: Postázási cím: Hallgatói adatok Minden sor kitöltése

Részletesebben

Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai. MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS

Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai. MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS Az utazó és a befogadó pedagógus feladatai MEIXNER ILDIKÓ EGYMI, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium MOHÁCS SNI tanuló ellátása Osztályfőnök Osztályban tanító pedagógusok Gyógypedagógus

Részletesebben

Köszöntjük Vendégeinket!

Köszöntjük Vendégeinket! Köszöntjük Vendégeinket!. MEIXNER EGYMI Gyógypedagógiai óvoda Általános Iskola Speciális Szakiskola Kollégium Kórház-pedagógiai ellátás Oldi tagintézmény Általános iskola Készségfejlesztő spec. szakisk

Részletesebben

Módszertani segédlet az intézmények országos pedagógiai-szakmai ellenőrzése során az elvárások értékeléséhez

Módszertani segédlet az intézmények országos pedagógiai-szakmai ellenőrzése során az elvárások értékeléséhez Módszertani segédlet az intézmények országos pedagógiai-szakmai ellenőrzése során az elvárások értékeléséhez Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés keretében az intézmények ellenőrzését végző szakértők

Részletesebben

Az Esztergár Lajos Család-és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ ezúton megküldi tájékoztatóját az EFOP pályázat kiírásának tartalmáról.

Az Esztergár Lajos Család-és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ ezúton megküldi tájékoztatóját az EFOP pályázat kiírásának tartalmáról. 1. s z. m e l l E s z t e r g á r L a j o s C s a l á d - é s G y e r m e k j ó l é t i S z o l g á l a t é s K ö z p o n t 7 6 3 2 P é c s, An i k ó u. 5. L e v e l e z é s i c í m : 7 6 1 6 P é c s,

Részletesebben

PREAMBULUM. 2. A Fórum feladatai. 3. A Fórum kapcsolatai

PREAMBULUM. 2. A Fórum feladatai. 3. A Fórum kapcsolatai Kisújszállás Város Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának Szervezeti és Működési Szabályzata Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadta a 113/2016. (IV. 28.) számú önkormányzati határozatával

Részletesebben

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TÁMOP 3.1.8.

INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TÁMOP 3.1.8. INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TÁMOP 3.1.8. ISO 9000 FÓRUM XXII. NEMZETI KONFERENCIA Balatonalmádi, 2015. szeptember 17. ISOFÓRUM XXII. NK A MEGÚJULÓ KÖZNEVELÉS ÉRTÉKELÉSI KERETRENDSZERE Minősítés Tanfelügyelet

Részletesebben

Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai

Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai A tanfelügyeleti standardok fajtái 1. Az ellenőrzés területeinek megfelelő A vezető ellenőrzése - értékelése A pedagógusok ellenőrzése

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0001

TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0001 TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0001 EFI kialakítása a Rétsági Kistérségben a Előzmények A magyar lakosság egészségi állapota nem tükrözi az egészségügy fejlettségét A magyar gazdaság fejlettsége nem indokolja a

Részletesebben

Társadalmi Megújulás Operatív Program. Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása

Társadalmi Megújulás Operatív Program. Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása PÁLYÁZAT Program neve Támogatás szakmai iránya Program kódja Megvalósítandó cél: Kedvezményezettek Társadalmi Megújulás Operatív Program Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása TÁMOP-3.3.14.A-12/1

Részletesebben

Cselekvési ütemterv a projekt intézményi megvalósításához. Projektmenedzser, szakmai megvalósítók

Cselekvési ütemterv a projekt intézményi megvalósításához. Projektmenedzser, szakmai megvalósítók 1 A projekt megvalósításának időtartama 8 hónap. A projekt időszak: 2012.03.01 2012.10.31. Cselekvési ütemterv a projekt intézményi megvalósításához. A projekt végrehajtásának előkészítése, szakmai megvalósítók

Részletesebben

INTÉZMÉNYI TANFELÜGYELET ÉRTÉKELÉSE ALAPJÁN INTÉZMÉNYI ÖNFEJLESZTÉSI TERV NAGYMÁNYOK

INTÉZMÉNYI TANFELÜGYELET ÉRTÉKELÉSE ALAPJÁN INTÉZMÉNYI ÖNFEJLESZTÉSI TERV NAGYMÁNYOK Intézmény neve: Nagymányoki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola OM azonosító: 036307 Intézmény vezető: Wusching Mária Rita Öni terv kezdő dátuma: 2018.09.01 Öni terv befejező

Részletesebben

Melléklet A 2013. július 3-án közzétett TÁMOP-2.2.7.A-13/1 Út a szakmaválasztáshoz c. kiemelt projekt tervezési útmutató változásai

Melléklet A 2013. július 3-án közzétett TÁMOP-2.2.7.A-13/1 Út a szakmaválasztáshoz c. kiemelt projekt tervezési útmutató változásai Módosítás történt az Út a szakmaválasztáshoz című kiemelt felhívásban Módosítás történt a TÁMOP-2.2.7.A-13/1 jelű, Út a szakmaválasztáshoz című kiemelt felhívásban. Melléklet A 2013. július 3-án közzétett

Részletesebben

MEIXNER EGYMI MOHÁCS Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól!

MEIXNER EGYMI MOHÁCS Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól! MEIXNER EGYMI MOHÁCS Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól! A sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének támogatása és az egységes gyógypedagógiai módszertani intézmény komplex szolgáltatásainak

Részletesebben

Kérelmező neve: Magyarországi Református Egyház Válaszút Misszió

Kérelmező neve: Magyarországi Református Egyház Válaszút Misszió Program címe: Ki vagyok én? Tanúsítvány száma: 2/2014 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2016. szeptember 3. Kérelmező neve: Magyarországi Református Egyház Válaszút Misszió Program rövid leírása Az MRE Válaszút

Részletesebben

A PÁPAI POLGÁRMESTERI HIVATAL SZERVEZETFEJLESZTÉSE (ÁROP-1.A.2/A-2008-0050)

A PÁPAI POLGÁRMESTERI HIVATAL SZERVEZETFEJLESZTÉSE (ÁROP-1.A.2/A-2008-0050) A PÁPAI POLGÁRMESTERI HIVATAL SZERVEZETFEJLESZTÉSE (ÁROP-1.A.2/A-2008-0050) I. A pályázat keretében megvalósuló képzések Döntéshozatal Célja: a résztvevők megismerik és gyakorolják a hatékony, önérvényesítő

Részletesebben

Az iskolapszichológusok és az egészségügyi személyzet együttműködési lehetőségei a hátrányos helyzetű gyermekek gondozásában

Az iskolapszichológusok és az egészségügyi személyzet együttműködési lehetőségei a hátrányos helyzetű gyermekek gondozásában Az iskolapszichológusok és az egészségügyi személyzet együttműködési lehetőségei a hátrányos helyzetű gyermekek gondozásában Dr. N. Kollár Katalin tanszékvezető, PhD, habil. egyetemi docens ELTE Pedagógiai

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. melléklet a 152013. (II.26.) EMMI rendelethez SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1. A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye:... ir.sz.... (település)... (utca, hsz.) Születési

Részletesebben

A Debreceni Bolyai János Általános Iskola és Alapfokú

A Debreceni Bolyai János Általános Iskola és Alapfokú Debreceni Bolyai János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 4032 Debrecen, Bolyai u. 29. sz. Tel.: (52) 420-377 Tel./fax: (52) 429-773 E-mail: bolyai@iskola.debrecen.hu A Debreceni Bolyai János

Részletesebben

Köszöntjük vendégeinket!

Köszöntjük vendégeinket! Köszöntjük vendégeinket! Tájékoztató az Óvoda-iskola átmenetet segítő program indításáról Mohács, 2013. október 16 TÁMOP 3.1.6-11/2 2011-003 Tanuljunk együtt! - Tanuljunk egymástól! A sajátos nevelési

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGEK HÁLÓZATOS MŰKÖDTETÉSE DR. SZŰCS ERZSÉBET NEFI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI IGAZGATÓSÁG

AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGEK HÁLÓZATOS MŰKÖDTETÉSE DR. SZŰCS ERZSÉBET NEFI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI IGAZGATÓSÁG AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGEK HÁLÓZATOS MŰKÖDTETÉSE DR. SZŰCS ERZSÉBET NEFI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI IGAZGATÓSÁG Hálózatok Hálózatok mindenhol vannak. Az agy axonok által összekötött idegsejtek hálózata,

Részletesebben

Az ÁNTSZ intézményrendszere, országos intézetek Egészségügyi alap- és szakellátás Szakterület oktató és tudományos kutató intézményei (pl.

Az ÁNTSZ intézményrendszere, országos intézetek Egészségügyi alap- és szakellátás Szakterület oktató és tudományos kutató intézményei (pl. Solymosy József Bonifácz Az egészségfejlesztés és a TÁMOP 6.1.2. lehetőségei Székesfehérvár, 2009. november 4. ladataink: Intézetünkről Korszerű tudásbázis kialakítása a szakterület számára Szakmai és

Részletesebben

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM

SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 7 melléklet a 532016 (XII 29) EMMI rendelethez 1 melléklet a 152013 (II 26) EMMI rendelethez SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY IRÁNTI KÉRELEM 1 A GYERMEK, A TANULÓ SZEMÉLYI ADATAI: Név: Lakcímetartózkodási helye: irsz

Részletesebben