Vízuális optika. Szemüveg optika I.-II. Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vízuális optika. Szemüveg optika I.-II. Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem."

Átírás

1 Vízuális optika Szemüveg optika I.-II. Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018

2 Tartalom 1. A szemüveg története 2. Hagyományos szemüvegek 3. A szemüveg és a szem, mint összetett törőrendszer 4. Progresszív (multifokális) szemüvegek 5. Kontaktlencsék 6. Beültethető szemlencsék 7. A lupe 8. Védő szemüvegek 9. A csökkentlátók optikai segédeszközei 10. Újdonságok

3 A szemüveg története Nero császár már az első évszázadban a gladiátorok küzdelmét egy smaragdban szokta szemlélni.. A smaragd köveket akkoriban homorúra csiszolták, és mivel a császár rövidlátó volt, a homorú lencsén át távolra is éles képet látott. Roger Bacon ( ) az angol származású ferencrendi szerzetes szövegre helyezhető olvasó lencséket tervezett. A legnagyobb gond a lencse rögzítése volt (törékeny, drága). Fél szemre való lencse a monokli volt, zsinóron gomblyukba erősítve. Két lencsét két szemre a lornyonban alkalmaztak először, ami az egyik kézben tartva, lefoglalta azt. Kétkezes munkához a csíptetős cvikkert használták. A mai keret használata a 19. században vált általánossá.

4 Fél szemre való lencse a monokli volt, zsinóron gomblyukba erősítve. Kétkezes munkához a csíptetős cvikkert használták.

5 Két lencsét két szemre a lornyonban alkalmaztak először, ami az egyik kézben tartva, lefoglalta azt.

6 A hagyományos szemüvegek

7 A hagyományos szemüvegek típusai A látásjavító lencsék fajtái alakjuk szerint Szférikus lencsék Cylindrikus lencsék Szférikus-cylindrikus lencsék A látásjavító lencsék fajtái optikai rendszerük szerint Egyfókuszú (monofokális) Bifokális Trifokális Multifokális (progresszív)

8 A hagyományos szemüvegek A látásjavító lencsék törésmutatója 1.5 CR39 (PMMA) 1.60 ( vékonyított ) 1.67 ( vékonyított ) 1.74 ( vékonyított ) A látásjavító lencsék bevonatai vékonyréteg gőzöléssel készülnek. Antireflexiós (csillogásmentesítő) rétegek Karcmentesítő rétegek Vízlepergető rétegek UV védőrétegek

9 Szférikus optikai lencsék alakja A felület alakja: Convex domború Concáv - homorú A lencse alakja: 1,4 biconvex, biconcav (kétszer domború, kétszer homorú) 2, 5 planconvex, planconcav (síkdomború, síkhomorú) 3, 6 concav-convex (homorú-domború vagy meniszkusz) A lencse hatása: 1, 2, 3 gyűjtőlencsék középen vastag (előjele + ) 4, 5, 6 szórólencsék - középen vékony (előjele - )

10 A cylindrikus lencse a) Konvex cylinder b) Konkáv cylinder

11 Cylindrikus optikai lencsék alakja 1 Convex cylinder 2 Concav cylinder 3 Concav sphero-cylinder 4 Convex sphero-cylinder 5 Kettős cylinder Variációs lehetőség: + 2 D Sph + 1 D Cyl Ξ + 3 D Sph 1 D Cyl

12 A csúcstörőerő A szemüveglencsék felszínének görbülete, alakja, vastagsága és törésmutatója is rendkívül változó. A hátsó fősík helyének meghatározása bonyolult. Ezért vezették be a csúcstörőerő fogalmát. S = 1/s a hátsó felszínre vonatkoztatott csúcstörőerő 1/f 2 a hátsó fősíkra vonatkoztatott törőerő 1/s > 1/f 2

13 A túl nagy diptriájú lencsék Vastagok, súlyosak Vékonyítás a látótér rovására lentikulár lencse

14 A szemüveg és a szem, mint összetett törőrendszer

15 Két lencse eredője: A szemüveglencse és a szem együttes törőereje: D = D1 + D2 - δ D1 D2 és δ = d / n; levegőnél n = 1 így δ = d Ahol D az együttes törőerő D1 a szemüveg lencse törőereje D2 a szem törőereje δ a szemüveg lencse és a szem redukált távolsága d a szaruhártya csúcsától a szemüveglencse hátulsó felszínéig mért távolság n a levegő törésmutatója

16 A szem szférikus törőerő eltéréseinek teljes korrekciója a) Ha túl nagy a szem D törőereje, (közellátás), akkor -D törőerejű szórólencsét helyezünk elé: D2 D = 0 b) Ha túl kicsi a szem D törőereje, (távol látás), akkor +D törőerejű gyüjtő lencsét helyezünk elé: D2 + D = 0

17 Az addíció A szemet mindig végtelenre korrigáljuk, és ehhez adjuk hozzá a szükséges addiciót hogy olvasási távolságra is jól lásson.. A tisztánlátás távolsága (a közel-pont ) 250 mm = 4 D. Tehát egy olyan személynek, aki egyíáltalán nem tud akkomodálni, és végtelenre jól lát, 4 D addicióra lenne szüksége ahhoz, hogy 250 mm távolra jól lásson Azonban 3D addiciónál nagyobbat nem szoktak alkalmazni, ez 30 cm távolra ad éles látást az ilyen személynek..

18 Alul korrigálás. A szem akkomodációs mélységét figyelembe lehet venni, és a hiányzó akkomodációs képességet csak részben korrigáljuk szemüveggel.

19 Az alkalmazkodóképesség teljes hiányának pótlása Az eredendően emmetropiás de presbyopiás szem az öregedés utolsó fázisában már csak végtelen távolra lát élesen. Az olvasó távolságból érkező sugarakat úgy kell módosítani, mintha azok a végtelenből jönnének. Pl 33 cm távoli olvasáshoz 3 dioptriás szemüveg lencse kell. A tárgy és a szem elé helyezett lencse gyújtópontja egybe kell essen. (l. lupe) A szemüveg lencsére érvényes: D = A + B azaz D = 1/f = 1/ t + 1/ t azaz t=f. Azaz 3 D lencsével 30 cm távolról olvashatunk.

20 Az alkalmazkodóképesség részbeni hiányának pótlása A presbiopiások a még meglevő alkalmazkodóképességük nek csak 2/3-át tudják kifáradás nélkül igénybe venni. Ezt viszont ki kell használni. T tárgypont, amelyet látni szeretnénk P=T a presbyopiás szem közelpontja A szemüveglencse D dioptriája: D = 1/f = 1/(- t ) 1/(- t) = 1/t 1/t

21 Az asztigmatizmus

22 Az asztigmatizmus irányának jelölése Jobb Bal N nazális (orr felőli) oldal T temporális (halánték felőli) oldal

23 A lencsén ferdén áthaladó fénysugarak asztigmiát okoznak

24 A szem és a szemüveg helyes távolsága A szemüveg és a szem távolságának meghatározása: D = D1 + D2 - d D1 D2 A rendszer közös gyújtótávolságának meg kell egyezni az ametrópiás szem gyújtótávolságával, azaz D = D2 tehát 0 = D1 dd1d2 vagyis D1 = dd1d2 Tehát d = D1 / D1 D2, azaz d = 1 / D2 = f D a rendszer együttes törőereje D1 a szemüveg lencse törőereje D2 a szem korrekció nélküli törőereje d a lencse csúcstörő felületének a cornea csúcsától mért távolsága Tehát a szem elé helyezett lencse hátsó fősíkjának a szem elülső gyújtópontjába kell kerülni. Ennek alapján Gullstrand szerint a korrigáló lencse ideális távolsága a szemtől mm ~12 17 mm.

25 A szemüveg és a szem közötti távolság változtatásának optikai hatása d a lencse csúcstörő felületének a cornea csúcsától mért távolsága D = D1 + D2 - d D1 D2, ezért ha d csökken, akkor D növekszik. Mivel D1 nem tud növekedni, D2-nek kellene növekedni, azaz a szemüveg hatása csökken: Ahhoz, hogy a távolpont ugyanoda kerüljön, f-nek meg kell változni: f = f x azaz 1/f = 1 / (f x) és innen D = 1 / (1/D x) Tehát D > D kell legyen A a lencse kezdeti helyzete B a lencse megváltozott helyzete H a szem fősíkja Ta a szem távolpontja a kezdeti helyzetben Tb a szem távolpontja a megváltozott helyzetben D a rendszer együttes törőereje D1 a szemüveg lencse törőereje D2 a szem korrekció nélküli törőereje A gyűjtő (konvex) lencse hatása tehát a szemhez közelítve csökken. Hasonló godolatmenettel a szóró (konkáv) lencse hatása a szemhez közelítve erősödik. Ennek akkor van jelentősége, ha a próbakeret távolsága a szemtől nem azonos a szemüveg keret által biztosított távolsággal. Különösen nagy dioptriájú szemüveg lencséknél lehet nagy az így okozott eltérő hatás. (8 dioptriás lencsénél kb 0.5 dioptria az eltérés!).

26 A szemüveglencse hatása a ferdén beeső sugárnyalábokra Z a szem forgáspontja Z szemüveglencse nélkül itt találkoznának a ferdén beeső sugarak T f az elméletileg ideális törőfelület i a szem elfordulásának szöge H ü a reális lencse A lencsére ferdén eső sugárnyalábok leképezése asztigmiás. Kompenzálás: pontszerűen leképező ( punktal ) lencse. A meniszkusz alakú lencsének közelítően a szem forgáspontja köré írt gömb alakú törő felületének kell lenni. Ezt csak közelítőleg lehet elérni a lencse vastagsága és törőereje miatt. A különböző törőerejű lencsék más és más hajlású kagylóformát kapnak.

27 A punktál lencse A punktál lencse asztigmatizmustól mentes, pontszerű leképezést ad. A pontszerű leképezés feltétele: A Tschering görbén legyen a lencse D és D1 jellemzője. A Tschering görbe felső szakasza a Wollaston formára (erősen áthajlított), míg az alsó szakasz az Ostwald formára (enyhén áthajlított) vonatkozik. Alkalmazhatjuk a lencsére vonatkozó formulát: D = D1 + D2 ahol D a szemüveg lencse törőereje D1 a tárgyoldali felület törőereje D2 a képoldali (szem felőli) felület törőereje (csúcs törőerő)

28 A Franklin Benjámin-féle bifokális szemüveg A távoli és a közeli rész optikai tengelyei egybe esnek. A szemüveg lencse optikai tengelyének a szem forgási középpontján (vagy ehelyett a pupilla középpontján) kell átmenni. Nem okoz kép-ugrást, mint a decentrált osztású bifokális lencsék. (Decentrálásból eredő ék-hatás!)

29 Bifokális és trifokális szemüveglencsék I/a, b, c, d: egy lencséből készült becsiszolt közeli résszel II/a, b, c: két különböző törésmutatójú lencséből összetett, beillesztett közeli résszel A prizma hatás a közeli és távoli rész között: ΔD = d * D Ahol ΔD a prizmadioptria D a lencse távoli részének törőereje d a lencse kérdéses helyének az optikai középponttól mért távolsága (decentráltsága)

30 A multifokális (progresszív) lencsék

31 Alapgondolat Követelmények: Az egyes tisztánlátást biztosító zónák (távoli, köztes, közeli) lehető legszélesebbre történő készítése A foveális látás tökéletes biztosítása Az extrafoveális látás tökéletes biztosítása A binokuláris látás tökéletes biztosítása A viselés során a fej- és a testtartás a lehető legjobban közelítse meg a természetes állapotot A két szemüveg lencse egymásnak horizontálisan megfelelő pontjai azonos leképezési tulajdonságokkal rendelkezzenek

32 A binokuláris látás irányvonalai A konvergencia szöge a különböző magasságokban más és más

33 A multifokális lencsék kialakítása Az O optikai tengely a konvergencia módosulása közben halad a vízszintes irányú távolponttól (OL) a lefelé irányuló közelpont (OP) felé, miközben a törőerő fokozatosan növekszik.

34 A progresszív lencsékkel szembeni páciens-követelmények. Figyelembe kell venni A páciens presbyopiájának fokát A páciens szokásait, munkakörülményeit A páciens látás-komfort igényét A páciens együttműködési készségét

35 A progresszív lencsék felületének kialakítása A multifokális szemüveglencsék eleinte úgy készültek, hogy a konvex (progresszív) felületük metszete felülről lefelé haladva csökkenő sugarú szférikus kör-metszetek egymásba építésével készült.

36 A progresszív lencsék felületének kialakítása Ma már inkább aszférikus kialakítást alkalmaznak: a lencse konvex (progresszív) felületének metszete felülről lefelé haladva először ellipszisként, körként, majd parabolaként, végül hyperbolaként jellemezhető görbék egymásba építéseként fogható fel.

37 A progresszív lencsék felületének kialakítása Ma az addició mértékétől függően kétféle felületkialakítást alkalmaznak. A hard design a nagyobb, míg a soft design a kisebb addicióknál alkalmazható előnyösen. A hard design esetén a széli torzítási zóna csak a távoli korrekciós zóna legalját éri el, míg a soft design esetén a széli torzítás zónái nagyobb mértékben benyúlnak a távoli korrekciós zónába

38 Szemüveglencsék hatása

39 A progresszív lencsék keretezése; a lencse illesztése A kiválasztott keretet be kell állítani az arc és a fül méreteinek megfelelően. Majd biztosítani kell az alábbi paramétereket: A megfelelő paraméterek: Keret sík-szaruhártya távolság: mm (Gullstrand szerint) Imre-döntés 8 12 fok Keret kaliberszöge: 0 15 fok

40 A progresszív lencsék keretezése; a lencse illesztése Meg kell határozni a monokuláris pupilla távolságot És a pupilla magasságát a kerethez képest

41 A progresszív lencsék keretezése; a monokuláris pupilla távolság meghatározása Monokuláris PD mérő műszer (pupillométer) A monokuláis PD-t a Victorin-módszerrel ellenőrizzük

42 A progresszív lencsék keretezése; a lencse illesztése A kerettel szállított demo-lencsére feljelölő filctollal berajzoljuk a pupillák középpontját az előzőek szerint meghatározott magasságban és a monokuláris PD-nek megfelelően.

43 A progresszív lencsék keretezése; a lencse illesztése A lencse középpontja nem térhet el 1.5 mm-nél jobban a pupilla középpontjától

44 Tükörpróba az olvasórész magasságának ellenőrzésére A vizsgált személy a tükrön bejelölt jelzőkört figyelje. Helyes szemüveg illesztés esetén a jelző kört az optikus száján, szimmetrikus helyzetben találja.

45 A kontaktlencsék

46 A kontaktlencsék elterjedtsége A becslések szerint világszerte 125 millió ember használ kontaktlencsét, ebből millió az Egyesült Államokban és 13 millió Japánban. A kontaktlencse előnyei: Sokan gondolják úgy, hogy kontaktlencsével vonzóbbak, mint szemüvegben. Csapadékos időjárás esetén is jobban látunk, nem párásodik be. Nagyobb látószöget biztosít. Sok sporttevékenység közben kényelmesebb a kontaktlencse, mint a szemüveg. Keratoconus (a szaruhártya elvékonyodása és kidomborodása, előredomborodása, felületi hibák) esetén kontaktlencsével kompenzálható az alakhiba. Aiseikonia (a két szem ideghártyáján különböző méretű kép megjelenése) szemüveggel nem javítható tökéletesen, kontaktlencsével jobban.

47 Afokális kontaktlencse sematikus rajza Afokális kontaktlencse: A korneális részt koncentrikus gömbfelületek határoltják Legyen r 2 > r c (viselhetőség!)

48 Afokális kontaktlencse sematikus rajza (ma már nem alkalmazzák) n d a kontaktlencse törésmutatója (Ha üveg:1.496) n fe a folyadéklencse törésmutatója (1.337) a szem és akontaktlencse között n c a cornea törésmutatója (1.376) n cs a csarnokvíz törésmutatója (1.336) D cü = D 1 + D 2 (d/n d ) D 1 D 2 mivel d nagyon kicsi, (d/n d ) D 1 D 2 elhanyagolható. Ahol D cü a contaktlencse törőereje D1 az elülső felület törőereje mivel levegő határolja, ez dominál D2 a hátsó felület törőereje

49 A fokális kontaktlencse elve Fokális kontaktlencse: a belső rádiusz a korneához igazodik, míg a külső felületre rácsiszolják a törőerőhöz szükséges rádiuszt. A szokásos méretek: a) Konvex b) Konkáv

50 A kontaktlencse általános jellemző adatai A méretezés bonyolult, próba lencsékkel hidalják át Alapanyag: PMMA, pl. Co-polymer VP & MMA Filcon II 2 Víztartalom: % Nem toxikus Biocompatibilis Méret: 14 mm átmérő Belső rádiusz ( bázis görbület ): 8.2 mm, 8.4 mm, 8.6 mm, 8.8 mm

51 A kontaktlencse és a szemüveglencse hatása a retina képnagyságára különböző ametrópiák esetén

52 A kontaktlencse és a szemüveglencse hatása a retina képnagyságára aphakia esetén

53 Kontaktlencse rendeléshez szükséges adatok Egy kontaktlencséről szóló recept a következő adatokat tartalmazhatja: Anyag (pl. oxigénáteresztés/áteresztés (Dk/l, Dk/t), víztartalom, arányszám) Bázisgörbület (BC) (8.4, 8.6, 8.8) Átmérő (D, OAD) Dioptria erőssége (Szferikus, Cilinderes, és/vagy olvasószemüveg) Cilinder tengelye Középponti vastagság (CT) Márka

54 A kontaktlencse története Gyakorta Leonardo da Vincit nevezik meg a kontaktlencse alapvető működéséi elvének feltárójaként. A szem kódexe című, 1508-ban készült művében René Descartes 1636-ban új ötlettel állt elő, eszerint egy folyadékkal töltött üvegtubust helyeztek volna egyenesen a szaruhártyára ben egy Thomas Young nevű kutató a szemműködést vizsgáló kutatása során kifejlesztett egy folyadékkal töltött kelyhet, amit a kontaktlencsék előfutárának tekinthetünk. Sir John Herschel az Encyclopedia Metropolitana 1845-ös kiadásának egyik lábjegyzetében két megoldást kínál a látáskorrekcióra: az első egy gömbölyű, állati kocsonyával töltött üvegkapszula a másik a szaruhártya lenyomata amit valamiféle átlátszó kötőanyag -ra kellene rányomni ben a német fiziológus, Adolf Eugen Fick megalkotta és fel is helyezte az első pár valódi kontaktlencsét. Fick lencséje nagy volt, ormótlan és csak néhány óráig lehetett egyfolytában hordani. A németországi Kielből származó August Müller saját erős rövidlátását egy fújtüveg lencsével korrigálta amit saját gyárában készített 1888-ban.

55 A kontaktlencse története Az 1930-as évekbenkifejlesztették a polimetil metakrilátot (PMMA vagy Perspex/Plexiglas) ami által először vált lehetővé a műanyag kontaktlencsék gyártása. Az első, sokkal kényelmesebb és könnyebb műanyag lencséket egy optometrista, William Feinbloom gyártotta 1936-ban. Azonban ezek a lencsék tulajdonképpen még üveg és műanyag ötvözésével készültek. Az 1950-es években kifejlesztették az első szaruhártya lencséket - ezek kisebbek voltak, mint az eddigi lencsék és inkább csak a szaruhártyát fedték le. A PMMA szaruhártya lencsék a 60-as években széles körben elterjedtek. Ezeket kemény kontaktlencsének nevezték.csak egy súlyos hibája volt a PMMA lencséknek: nem eresztették át az oxigént. A merev légáteresztő vagy RGP polimer anyagok vagy lencséket merev lencsének nevezték. Otto Wichterle 1959-ben publikálta a Hidrofil gélek biológiai használata c. munkáját a Nature című újságban. Ennek hatására dobták piacra az első lágy (hidrogél) lencséket egyes országokban a 60-as években, és fejlesztette ki a Soflens nevű anyagot az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerintézete (FDA) 1971-ben. Az 1999-es év fontos fejlesztése volt a szilikonhidrogélek megjelenése a piacon. Ezek az anyagok ötvözték a szilikonok előnyeit, vagyis a hihetetlenül magas oxigénáteresztőképességet, azoknak a hagyományos hidrogéleknek a kényelmével és eredményességével, amit az elmúlt 30 évben használtak. Ezeket a lencséket eredetileg elsősorban egész napi viselésre szánták, ám végül mégis főleg nappali hordásra vezették be őket.

56 Kontaktlencse típusok Funkciójuk szerint Korrekciós kontaktlencse A korrekciós kontaktlencse a látásélesség javítására szolgál. Kozmetikai kontaktlencse A kozmetikai lencse a szem kinézetét változtatja meg. Gyógyászati kontaktlencse A lágy lencséket sokszor használják a szem nem fénytöréssel kapcsolatos betegségeinek gyógyítására is. A védőlencse megvédi a szemet a szemhéj pislogás közbeni folyamatos dörzsölésétől, és ezzel elősegíti a szaruhártya esetleges hámsérüléseinek gyógyulását. Az olyan problémák kezelésére is használják, mint a dudoros szaruhártyafelszín (bullous keropathy), a szárazszeműség, a szaruhártya kopása, gyulladása, vizenyőssége, a szaruhártyafekély, a descemetocele (a szaruhártya belső felszínének kidomborodása), a szaruhártya kitágulása (corneal ectasia), a Mooren-féle fekély, a szaruhártya elülső sejtjeinek működési zavara (anterior corneal dystrophy) és az idegsejteket is érintő kötő- és szaruhártyagyulladás (neurotrophic keratoconjunctivis). Olyan kontaktlencséket is kifejlesztettek, amik képesek bizonyos gyógyszereket megkötni majd lassan a szembe szivárogtatni.

57 Kontaktlencse típusok Alkotóelemek szerint Az első kontaktlencsék üvegből készültek, ezért irritálták a szemet, és lehetetlen volt hosszabb időn keresztül hordani őket. A PMMA lencséket hívjuk ma kemény lencséknek. Az RGP anyagú lencséket nevezzük merev légáteresztő lencséknek. A merev lencséknek vannak bizonyos egyedi előnyei. Ugyanis ez a lencse tulajdonképpen a természetes formájú szaruhártyát helyettesíti egy új fénytörő felülettel. Ez azt jelenti, hogy az általános merev lencsék (ezeket szférikusnak hívjuk, a szférikus kontaktlencsék a szem minden síkjában egyforma görbületet és törőerőt mutatnak) képesek az asztigmiában vagy keratokónuszban szenvedő, vagy nem megfelelő görbületű szaruhártyával rendelkező betegeknek is viszonylagos éleslátást biztosítani a szaruhártya felszín kisimításával. Létezik néhány merev/lágy kontaktlencse hibrid. Egyik lehetséges technika, hogy a két lencsét egymásra tesszük, mégpedig a kisebb merev lencsét egy nagyobb lágyra. Ezt az eljárást olyan klinikai esetekben használják, ahol egy lencse nem képes biztosítani a megfelelő látásélességet vagy kényelmet, esetleg nem helyezhető fel a szaruhártya felszínére kielégítően. A szilikon hidrogélek rendelkeznek mind a szilikon rendkívül magas oxigénáteresztőképességével, mind a hidrogélek jobb klinikai eredményeivel és kényelmével.

58 Kontaktlencse típusok A használat időtartama szerint Az egynapos lencsét alvás előtt kell eltávolítani. A meghosszabbított viselésre (EW) alkalmas lencséket több, általában 6, egymást követő éjszakán át is folyamatosan fönn lehet hagyni. Az EW lencséket a kiszabott idő után általában el kell dobni. A modernebb anyagokból, mint például a szilikon hidrogélekből készült lencséket akár 30 egymást követő napon lehet éjjel-nappal hordani; ezeket a hosszabb távú használatra kifejlesztett lencséket gyakran hívjuk folyamatosan viselhetőnek (CW). A hosszabban viselhető lencséket használók nagyobb valószínűséggel kapnak szaruhártya fertőzést vagy fekélyt, elsősorban a lencsék nem megfelelő kezelése és tisztítása, a könnyfilm változásai és a megtelepedett baktériumok miatt. A szaruhártyai érképződés (neovascularizatio) is gyakori probléma ezeknél a betegeknél, de a legelterjedtebb szövődmény mégis a kötőhártya-gyulladás, azon belül is a mikroszkopikus bolyhok képződésével járó kötőhártya-gyulladás (GPC), amit a rosszul illeszkedő lencse válthat ki.

59 Kontaktlencse típusok Forma szerint A szférikus lencsének mind a belső, mind a külső optikai felszíne is egy gömb szeletét formázza. A tórikus lencsének egyik optikai felszíne cilinderes, és általában szférikus is. Azok a rövid- vagy távollátók, akiknek asztigmiájuk is van, és emiatt nem javasolt számukra a hagyományos lencse viselése, esetenként hordhatnak tórikus lencsét. Ha az asztigmia csak az egyik szemen jelentkezik, akkor lehetséges, hogy a páciens egyik szemére tórikus, a másikra szférikus lencsét írnak fel. A tórikus lencséknek van felső és alsó részük, vagyis nem központosan szimmetrikusak, ezért nem szabad elforgatni őket. Ezeket a lencséket úgy kell elkészíteni, hogy a szemmozgástól függetlenül mindig helyesen álljanak. Ezért a lencséket sokszor az alsó részükön súlyozzák, hogy akkor is helyesen álljon, ha a páciens pislog, vagy vékony csíkocskákkal megjelölik, hogy használója tudja, hogy hogyan kell megfelelően felhelyezni őket.

60 Kontaktlencse típusok A fókuszpontok száma szerint A szemüveghez hasonlóan a kontaktlencsék közt is van olyan, amelyik egy fókuszponttal rendelkezik, és van, amelyik többel. Az öregszeműség korrigálására majdnem mindig több fókuszpontú lencséket használnak. Egyfókuszú lencsével is megoldható a probléma abban az esetben, ha az egyik szemet a közellátásra, a másikat a távoli éleslátásra korrigáljuk. Ez az eljárás az ún. monovision, azaz egyszemes éleslátási eljárás. Az egyik szemen az egyfókuszú lencse a távolra való éleslátást, a másikon egy másik fénytörésű lencse a közelre látást biztosítja. Emellett persze viselhetünk a távolra való éleslátáshoz mindkét szemen távoli korrekciót biztosító kontaktlencsét, a közelre való éleslátáshoz pedig olvasószemüveget. A többfókuszú lencséket nehezebb előállítani, és felhelyezésük is több rutint kíván. Az összes bifokális kontaktlencse egyidejű látás -t biztosít, mivel a távolra és közelre látás hibáit egyidejűleg küszöböli ki, a szem állásától függetlenül. Általában olyan lencséket gyártanak, amelyik középen korrigálja a távolra és a széleken a közelre láttást, de van olyan is, ami pont fordítva működik. A merev légáteresztő lencsékbe általában alulra illesztenek be egy kis lencsét, hogy közelre is lássunk vele: mikor ugyanis lefelé tekintünk hogy olvassunk, ez a kis lencse kerül a fénysugár útjába.

61 Kontaktlencse típusok Beültetett kontaktlencse A szem belsejébe helyezett, vagyis beültethető kontaktlencsék olyan speciális, kicsi lencsék, amiket műtét útján ültetnek be a szem hátsó csarnokába, a szivárványhártya mögé, de a szemlencse elé, hogy az erősebb fénytörési hibákat kijavítsák.

62 A lágy kontaktlencsék gyártási technológiái Minden lágy kontaktlencse valamilyen polimerből és vízből áll. A Q víztartalmat %-ban szokták megadni: Q = (nedves súly száraz súly) / nedves súly A Dk/t - vel jellemezhető oxigén áteresztő képesség

63 A lágy kontaktlencsék gyártási technológiái A centrifugális öntés (Spincast) Előnyei: Hátrányai: A legrégebbi gyártási technológia - Tömeggyártás lehetősége - Olcsó - Finomabb külső és belső felület, mint esztergálásnál - Gyengébb az optikai minőség, mint a többi technológiánál (szabálytalan belső felület). - Szűkebb paraméter választék - Vizben rosszabb centrálódás a szemen - Csak alacsony víztartalmú lágy lencsékhez alkalmas

64 A lágy kontaktlencsék gyártási technológiái Esztergályozási technológia Előnyei: CNC automatával és automata polirozó gépekkel készülnek. Ez a legdrágább technológia. A receptura gyártásban alkalmazzák. Gyakorlatilag bármilyen paraméter megrendelhető recepturaként. Optikailag kiváló Jól centrálódik a szemen Nagy víztartalmú és nagy Dk/t oxigén áteresztésű lencse is előállítható Tórikus alakkal is készülhet. Bifokális és multifokális is lehet. Változatlan minőségben reprodukálható. Hátrányai: - Magas ár - Időigényes előállítás - Hosszú szállítási idő - A hátsó felszín minősége a polirozástól függ.

65 A lágy kontaktlencsék gyártási technológiái Formába öntés vagy préselés óta terjed - az eldobható lencsék gyártástechnológiája Előnyök: Hátrányok: - Tömeggyártás lehetősége - Kiváló minőség - A legfinomabb felületek - Változatlan minőségben reprodukálható - Tömeggyártásban csak a leggyakoribb formákat érdemes gyártani. - Eldobható, és interneten beszerezhető elmarad a rendszeres kontrol Nől a komplikációk veszélye.

66 A beültethető (intraocularis) szemlencsék

67 Alapfogalmak Az intraokuláris lencse (intraocular lens, IOL) tulajdonképpen egy szembe ültethető lencse, melyet többnyire az eredeti szemlencse (crystalline lens) helyett ültetnek be. Maga a lencse egy kis műanyag lencséből áll és egy oldalsó kampóból, melynek neve haptic és melynek szerepe, hogy a szembe ültetve a lencsét a helyén tartsa (ha nem a lencsetokba ültetik, akkor az ínhártyához vagy az íriszhez kapcsozzák). A beültetés oka általában: a szürkehályog miatti látásromlás orvosi beavatkozásként javítani akarják a szem optikai tujdonságát nagyfokú rövidlátás esetén óta használnak intraokuláris lencséket rövidlátás (myopia), távollátás (hyperopia) és szemtengelyferdülés (astigmatia) korrigálására. Ezeket az IOLeket PIOL-nek (phakic intraocular lens) hívják. Ennél az eljárásnál az eredeti szemlencsét nem távolítják el.

68 Anyaga Anyaga: Régebb az IOL egy rugalmatlan anyagból (PMMA) készült. Ma: szilikonok Ma: akrilátok Alakja: - A legtöbb IOL napjainkban fix fókuszú monofokális lencse. - A technika fejlődésével lehetővé vált multifokális lencse beültetése is, mely képes több fókusztávot is megvalósítani. - Az adaptíve IOL már képes korlátozottan akkomodálódni.

69 Az IOL története november 29-én, Sir Harold Ridley volt az első, aki sikeresen ültetett be szemlencsét a Szent Tamás Kórházban, Londonban. Ezt az első intraokuláris lencsét a Rayner vállalat gyártotta Brightonban. Az első lencsék üvegből készültek, nehezek voltak és hajlamosak a besötétülésre az Nd:YAG lézerrel végzett kapszulotómia alatt. A polimetil-metakrilát (PMMA) volt az első anyag, melyet sikerrel alkalmaztak intraokuláris lencse anyagának. Műanyag alapú lencséket később kezdtek el használni, miután megfigyelték, hogy a második világháborúban résztvevő pilótáknak, akiknek a szélvédő darabjai a szemükbe ment, ez a darab nyugodtan marad a szemben, nem volt kilökődés. Az intraokuláris lencse alkalmazása nem talált széles körű alkalmazásra egészen az 1970-es évekig, amikor további fejlesztéseket alkalmaztak a lencséken és a műtéti eljáráson is. Napjainkban, az Egyesült Államokban több mint 1 millió IOL beültetést hajtanak végre évente.

70 Az IOL története A technológia fejlődésével lehetővé vált a szilikonok és az akrilátfélék alkalmazása. Mind két anyag puha és hajlékony szervetlen anyag. Ez lehetővé teszi a lencse behelyezés előtti összehajtást, így kisebb bemetszés is elégséges a beültetéskor. A PMMA és akrilát lencséket ugyancsak használhatják kis bemetszéssel, valamint azoknál a betegeknél, akik uveitise van, cukorbetegség okozta retinopátiaja van, vagy érzékenyek a szilikonolajra és a kilökődés veszélye nagyobb.. Az akrilát lencsék magas előállítási áruk miatt nem mindig jelentenek ideális választást. A legújabb intraokluláris lencsék már négyzetes tartóban vannak, nem világít az anyaghatáron, és sárga festéket adtak az IOL-hez.

71 Az IOL története 2003-ban, az USA-ban az Élelmiszer és Gyógyszer Ellenőrzési Hatóság (FDA) új kategóriájú intraokuláris lencsét engedélyezett, a Crystalens lencsét. A lencse képes változtatni a pozícióját a sugárizmok segítségével, így lehetővé teszi a természetes fókuszkövetést. A Crystalens lencse egy 360 fokban négyzetes szélű lencse, olyan beépítő pántokkal, melyek engedik a lencse helyváltoztatását, közeli, közepes, és távoli fókuszpozícióra, hasonlóan, mint az igazi szemlencse ban, a Five-O nevű lencsét újratervezték, hogy megőrizze a fókuszálási képességét, de ugyanakkor jobb optikai ereje és nagyobb stabilitása legyen. A Crystalens lencse használata továbbra is megtartotta azt az előnyt, hogy az általános hályog eltávolítási és beültetési műtét alatt, elég volt kis bemetszést ejteni a szemen. Továbbá kisebb az esélye a fényesedésnek, homályosságnak, és éjszakai látási problémáknak, mivel a multifokális lencsékkel ellentétben a Crystalens lencsének egy fókuszpontja van, ezért csakis egy, azaz 1 darab képet projekttál a retinára, és nem szórja szét az oldalsó sugarakat, mint a multifokális lencsék.

72 Egyéb IOL-ek Blue Light Filtering IOL-ek a plusz bevonatuknak köszönhetően szűrik az UV és nagy energiatartalmú fényeket, melyek az esetek nagy többségében látáskárosodást okozhatnak. Toric IOL-ek (1998), melyek korrigálják a szemtengelyferdülést. A PMMA lencséket mai napig széles körben használják Ázsia és Afrika nagy részén, mert ára és sebészeti paraméterei még mindig közkedvelté teszik. További fejlesztések lehetővé tették a szilikon-akrilát használatát, mely meglehetősen puha anyag, és ez még kisebb metszést igényel, mivel a lencse jobban összehajtható. Az akrilát lencse is összehajtható és abban az esetben indokolt a használata, ha a páciensnek volt uveitise vagy nagy a valószínűsége a retina leválásának. Amennyiben az előbb felsorolt veszélyek nincsenek, nem érdemes akrilát lencsét választani igen magas ára miatt. Napjainkban az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Ellenőrzési Hivatal jóváhagyta a multifokális lencsék beültetését, habár az amerikai biztosítók többsége nem fedezi a multifokális lencséket, melynek költsége minimálisan 1500 dollár / szem.

73 Az aphakiás szembe ültetett műanyag lencse

74 Szembe beültethető műanyag lencse (optic és haptic)

75 A beültetés Az eljárás végrehajtható helyi érzéstelenítéssel, miközben a páciens ébren van a műtét alatt. A rugalmas IOL alkalmazásával lehetővé vált, hogy kis bemetszéssel is el tudják helyezni a lencsét a szemben. A megkeményedett lencse eltávolításában is történtek változások. Manapság az eredeti lencsét ultrahanggal szétzúzzák, és így könnyen ki tudják szedni. Ezen eljárás a phacoemulsificatio. Ezáltal elkerülhetőek a nagyobb hegek, öltések. Az eljárás egy gyakorlott szemésznek nem tart tovább 30 percnél. A felépülési idő 2-3 hét. A műtét után az alanynak óvakodnia kell a megterhelő gyakorlatoktól vagy bármin mástól, ami jelentősen megnöveli a vérnyomást. Valamint hónapokig rendszeresen látogatnia kell a szemészorvosát, hogy az nyomon tudja követni az implantátum esetleges változásait.

76 Kockázati tényezők Az IOL implantátum kockázatai A műtéttel járó kockázatok, mint a fertőzés veszélye A lencse meglazulása, elfordulása A lencse környezetének begyulladása Éjszakai homályosság stb. Hiába csökkenti az IOL a páciensek szemüvegtől való függőségét, mégis használniuk kell olvasáshoz vagy vezetéshez, mivel az IOL nem képes akkomodálni, így 2-3 dioptriát vagy közelre vagy távolra korrigálni kell így is. Hátránya, hogy a szem fókuszváltoztatási (akkomodációs) képessége lecsökken, vagy megszűnik. Ez attól függ, hogy milyen típusú IOL került beültetésre. Az IOL előnyei Lehetővé teszi, egy esetleges LASIK műtét elvégzését, ami csakis olyan pácienseknél hajtható végre, akik nem rendelkeznek igen nagy mértékű látáshibával. Egy megfelelőképpen beültetett IOL garantálja, hogy a páciensnek nem lesz szüksége szemüvegre, vagy kontaktlencsére. Mivel az eredeti szemlencsét eltávolították, ezért nem lép fel a hályogosodás (néha előfordul a beültetett IOL és a tok között utóhályogosodás, de ezt lézeres kezeléssel könnyedén tudják gyógyítani).

77 Az intraocularis lencsék gyártástechnológiája A magyar MEDICONTUR gyárban 1993-ban alkalamazott eljárás ismertetése. Az eljárást a 80-as években az Egyesült Államokban szabadalmaztatták, majd a szabadalmat megvette egy német cég, amely 4 évvel később eladta a MEDICONTUR-nak. Csak a technológiai adatokat adták át, a műszaki hátteret, az elméleti tudást nem. A gyár kapacitása db/év. A magyarországi felhasználás db/év. A Szemészeti Klinikán a lencsék ára Ft/db (1993-ban).

78 Az intraocularis lencsék gyártástechnológiája Kiinduló anyag: 14 mm átmérőjű PMMA rúd Darabolás Felragasztás esztergáláshoz olvadt méhviasszal Esztergálás (6 durva + 1 simító fokozat) Ultrahangos tisztítás miranollal Kézi törlés fültisztító pálcikával Desztvizes mosás Szárítás Vizuális ellenőrzés (mindendarabos) Előpolírozás. Polírfolyadék: desztvíz+csapvíz (kell egy kis vízkeménység!) Polírpaszta: aluminium oxid, 0.1 μm szemcsenagysággal Polír gyöngy (PMMA gyögy, kb 0.6 mm átmérő, tojás alakú, csapvíz és glicerin keverékével való bedolgozás után polír por felvitelével) 42 ford/perc 8 óra Turbulában

79 Az intraocularis lencsék gyártástechnológiája A turbula 1 literes edény, amelybe 1 kg bedolgozott gyöngy kerül, gr polírfolyadék db nyers lencse db selejt lencse Polírozás 62 ford/perc 12 óra Turbulában Utó polírozás 20 ford/perc min 12 óra (ha 72 óra alatt nem lesz jó a minőség, akkor már selejt!) Turbulában Utópolír gyönggyel (frissen elkészítve) Ellenőrzés Mindendarabos Vizuális ellenőrzés + mikroszkópos mérés Nincs automatizálva

80 A lupe (okulár, képnagyító)

81 A lupe (okulár, képnagyító) A lupe a legegyszerűbb optikai rendszer; egyik eleme maga az emberi szem. A lupe minden vizuális alkalmazású optikai műszerben megtalálható. A lupe látószög nagyító eszköz.

82 Az azonos látószögben látott tárgyakat azonos nagyságúnak látjuk,mivel a retinán azonos nagyságú kép jelenik meg róluk. A közeli tárgyakat viszonylag nagynak, a távoliakat viszont kicsinek látjuk.

83 Ha egy kicsi tárgyat nagyobbnak akarunk látni, közelebb visszük a szemünkhöz, és így nagyobb látószögben látjuk A k közelpont távolsága a szemtől 6 éves korban 10 cm 10 éves korban 12 cm 20 éves korban 16 cm 40 éves korban 25 ~ 50 cm 50 éves korban 100 cm 70 éves korban 150 cm Nem elég hosszú a kezünk...

84 A lupe optikai működési elve A lupe a közeli (fókusztávolságán belüli) tárgyról egyenes állású, virtuális, nagyított képet alkot. Ez a kép távolabb keletkezik a szemtől, mint ahol a tárgy van.

85 A lupe-nagyítás közelítő meghatározása N ~ 250 / f Az N nagyítás definiciója: N = K / T = k / t Mivel t ~ f És k ~ 250mm Ezért N~ 250/f Ahol k ~ 250 mm a tisztalátás távolsága Tehát közelítőleg N = 250 / f

86 Az emmetróp (hibátlan törőerejű) szem a végtelen távoli tárgy szemlélésekor ellazul (pihen). A lupe segít elérni ezt az állapotot közeli tárgy esetén is. A tárgyat végtelen távolinak látjuk, ha t = f

87 A távollátó szem A távollátó szem törőereje nem elég nagy ahoz, hogy a síkhullám frontokat a retinán egyesítse. Összetartó nyalábokat kell számára biztosítani, hogy erőlködés (akkomodáció) nékül is élesen lásson.

88 A rövidlátó (közellátó) szem A közellátó szem törőereje túlságosan nagy ahhoz, hogy a síkhullám frontokat a retinán egyesítse. Szét tartó nyalábokat kell számára biztosítani, hogy erőlködés nélkül is élesen lásson.

89 A lupe segítségével mindkét probléma szemüveg alkalmazása nélkül is megoldható. A lupe távolságát a szemhez képest úgy kell megválasztani, hogy +/- 6 dioptrián belül kompenzálni tudja a szem törőerejének hibáit. A lupe helyét egyszerű esetben dioptriában határozhatjuk meg. (szemüveg-optika) A dioptria (törőerő) definiciója: D = 1/f, ahol f az okulár fókusztávolsága m-ben A vergencia definiciója: D T = 1/s, a tárgy vergencia, ahol s a tárgy távolság m-ben D K = 1/s, a kép vergencia, ahol s a kép távolság m-ben A lencse-törvény a vergenciákkal kifejezve: D = D T + D K

90 A lupe + 6 dioptriás szemüveg lencsét helyettesíthet távollátó szem esetén Határozzuk meg az s tárgy távolságot! Mivel D = D T + D K És azt akarjuk, hogy D K = + 6 dioptria legyen, Ezért D = D T + 6 Innen D T = D 6 És s = 1 / D T azaz s= 1 / (D 6)

91 A lupe - 6 dioptriás szemüveg lencsét helyettesíthet közellátó szem esetén Határozzuk meg az s tárgy távolságot! Mivel D = D T + D K És azt akarjuk, hogy D K = - 6 dioptria legyen, Ezért D = D T - 6 Innen D T = D + 6 És s = 1/D T azaz s = 1 /( D + 6)

92 Példa Milyen beállítási tartományt kell biztosítani egy 5 x nagyítású okulár részére, ha +/- 6 dioptria beállítást akarunk megvalósítani? Az okulár fókusza: f = 250 / N = 50 mm = 0.05 m Távollátó szemnél D T = D 6 ahol D = 1 / 0.05 m = 20 dioptria Ezért D T = 20 6 = 14 És innen s = 1/D T = 1/14 = m = 71 mm Közellátó szemnél D T = D + 6 ahol D = 1 / 0.05 m = 20 dioptria Ezért D T = = 26 És innen s = 1/D T = 1/26 = m = 39 mm Tehát az okulár helyzetét mm tartományban kell tudni állítani.

93 A védő szemüvegek

94 Hegesztő védőszemüveg

95 A hegesztő védőszemüvegek transzmissziós görbéi

96 Kőtörő szemüveg

97 Napszemüvegek Napszemüveg - dioptria nélkül - dioptriás Napszemüveg - színezett - színtelen, csak UV védelemmel - (UV) + fényre sötétedő Polarizációs szemüvegek - Horgászoknak - Gépkocsi vezetőknek esős időben

98 A csökkentlátók optikai segédeszközei

99 A Kepler-távcső rendszerű összetett lupe Ékszerészek, szemész orvosok és kozmetikusok használják.

100 A távcsőszerűen felépített optikai segédeszközök kilépő pupillájának helye a) Kepler-féle távcső b) Gallilei-féle távcső

101 Egyetlen lencséből álló afokális rendszerű távcsövek Az elülső és a hátulsó törőfelület egy-egy gyűjtőhatású lencsét helyettesít. Így Newtontávcsőként működik a lencse. Az elülső törőfelület gyüjtő-, a hátulsó törőfelület szórólencseként működik. Igy színházi távcsőként működik a lencse.

102 Zeiss-féle távcső-szemüveg Egy nagylátószögű gyűjtőlencserendszer a távcső objektívje, és egy szórólencse rendszer az okulárja. Színházi távcső elv alapján műlödik.

103 Visolett vagy bélyeg-lupe

104 A szemvizsgálat eszközei

105 A próba-keret

106 A szemtávolság mérő léc

107 UJDONSÁGOK

108 Dioptria váltó szemüveg Amerikai optikusok a lapos képernyő és a hagyományos szemüveg technológiáját kombinálva folyadékkristályos bifokális szemüveget készítettek. A folyadékkristály-réteg Fresnel rendszerű síklencseként működik, amelynek fókusztávolsága a körkörös elektródákra adott feszültséggel pillanat alatt átkapcsolható. A Fresnel rendszerű, szokásos síklencséknél koncentrikus kör alakban barázdákat csiszolnak az üvegbe, amely ettől a konvencionális lencsékhez hasonlóan fókuszálja a fényt. A most bemutatott, "dinamikus" lencsében két üvegréteg között 5 mikronnyi folyadékkristály található, míg az üveg felületére átlátszó, körkörös elektródákat gőzölnek. Ezek aktiválásával a folyadékkristály Fresnel-lencse alakú gyűrűkbe rendezhető és fókuszálja a lencsén áthaladó fényt.

109 Források: 1. Dr. Vörösmarthy Dániel: A szem optikája, Medicina, Patócs, Vajay, Hargitai: Szemüvegek,Műszaki Könyvkiadó, Budapest, Szilas László: A látszerész, Szemüvegek,Műszaki Könyvkiadó, Budapest, Szebeni Géza: Kontaktológia, Intercont Optika Kft., Sigmond István: Gyakorlati tapasztalatok a különböző multifokális szemüveglencsék viselhetőségéről, Diploma munka, Dr. Wenzel Klára: Színtan, Egyetemi előadások, MOGI Tanszék Honlapja, 2010

110 VÉGE

Vízuális optika. Szemüveg optika I.-II. Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Vízuális optika. Szemüveg optika I.-II. Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízuális optika Szemüveg optika I.-II. Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013 Tartalom 1. Hagyományos szemüvegek 2. A szemüveg és a szem, mint

Részletesebben

Lencse típusok Sík domború 2x Homorúan domború Síkhomorú 2x homorú domb. Homorú

Lencse típusok Sík domború 2x Homorúan domború Síkhomorú 2x homorú domb. Homorú Jegyzeteim 1. lap Fotó elmélet 2015. október 9. 14:42 Lencse típusok Sík domború 2x Homorúan domború Síkhomorú 2x homorú domb. Homorú Kardinális elemek A lencse képalkotását meghatározó geometriai elemek,

Részletesebben

Digitális tananyag a fizika tanításához

Digitális tananyag a fizika tanításához Digitális tananyag a fizika tanításához A lencsék fogalma, fajtái Az optikai lencsék a legegyszerűbb fénytörésen alapuló leképezési eszközök. Fajtái: a domború és a homorú lencse. optikai középpont optikai

Részletesebben

A presbyopia korrekciós lehetőségei

A presbyopia korrekciós lehetőségei A presbyopia korrekciós lehetőségei Optometrista főiskola 2009. Dr Bujdosó Anna Presbyopia korrekciós lehetőségei Távoli korrekció + olvasó / munka szemüveg Monovision - Domináns szem távoli korrekció

Részletesebben

OPTIKA. Gömbtükrök képalkotása, leképezési hibák. Dr. Seres István

OPTIKA. Gömbtükrök képalkotása, leképezési hibák. Dr. Seres István OPTIKA Gömbtükrök képalkotása, Dr. Seres István Tükrök http://www.mozaik.info.hu/mozaweb/feny/fy_ft11.htm Seres István 2 http://fft.szie.hu Gömbtükrök Domború tükör képalkotása Jellegzetes sugármenetek

Részletesebben

A szem optikája. I. Célkitűzés: II. Elméleti összefoglalás: A. Optikai lencsék

A szem optikája. I. Célkitűzés: II. Elméleti összefoglalás: A. Optikai lencsék A szem optikája I. Célkitűzés: Ismertetjük a geometriai optika alapjait, a lencsék képalkotási tulajdonságait. Meghatározzuk szemüveglencsék törőerősségét. Az orvosi gyakorlatban optikai lencsékkel a mikroszkópos

Részletesebben

Lágy tórikus lencsék illesztése

Lágy tórikus lencsék illesztése Lágy tórikus lencsék illesztése Optometrista Főiskola 2009. Dr Bujdosó Anna 1 Mi az asztigmia? Az adott tárgyról érkező vízszintes és függőleges sugarak nem egy pontban metszik egymást Nem gyújtópont hanem

Részletesebben

Szemészeti optika, fénytörési hibák. Németh János

Szemészeti optika, fénytörési hibák. Németh János Szemészeti optika, fénytörési hibák Németh János Témavázlat A szem, mint optikai rendszer A szem fénytörése és meghatározása Alkalmazkodóképesség Presbyopia Látóélesség Fénytörési hibák és korrigálásuk

Részletesebben

Foglalkozási napló. Látszerész és optikai árucikk-kereskedő

Foglalkozási napló. Látszerész és optikai árucikk-kereskedő Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Látszerész és optikai árucikk-kereskedő (OKJ száma: 54 725 0) szakma gyakorlati oktatásához 14. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának

Részletesebben

5.1. ábra. Ábra a 36A-2 feladathoz

5.1. ábra. Ábra a 36A-2 feladathoz 5. Gyakorlat 36A-2 Ahogyan a 5. ábrán látható, egy fénysugár 5 o beesési szöggel esik síktükörre és a 3 m távolságban levő skálára verődik vissza. Milyen messzire mozdul el a fényfolt, ha a tükröt 2 o

Részletesebben

Optikai mérések. T: tárgy K: ernyőre vetült kép LP1, LP2: lencse a P1 é P2 pozícióban

Optikai mérések. T: tárgy K: ernyőre vetült kép LP1, LP2: lencse a P1 é P2 pozícióban Optikai mérések. Bessel-módszerrel mérje meg az adott gyűjtőlencse fókusztávolságát! Minden hallgató saját mérést végez, eltérő o-i távolságokkal lásd lentebb! A szükséges pozíciók helyét az optikai pad

Részletesebben

Optika gyakorlat 5. Gyakorló feladatok

Optika gyakorlat 5. Gyakorló feladatok Optika gyakorlat 5. Gyakorló feladatok. példa: Leképezés - Fruzsika játszik Fruzsika több nagy darab ívelt üveget tart maga elé. Határozd meg, hogy milyen típusú objektívek (gyűjtő/szóró) ezek, és milyen

Részletesebben

Vízuális optika. Szemészeti optika I.-II. Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Vízuális optika. Szemészeti optika I.-II. Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízuális optika Szemészeti optika I.-II. Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013 Optikai alapok Optikai alapok Az optikai lencsék fősíkjai A fősíkok

Részletesebben

M E G J E L E N T A Z Ú J

M E G J E L E N T A Z Ú J M E G J E L E N T A Z Ú J KONTAKTLENCSE Rendelésre készült szilikon-hidrogél kontaktlencse a szilikon-hidrogél technológia világelsô gyártójától. Mostantól magas fénytörési hibával rendelkezô pácienseit

Részletesebben

Történeti áttekintés

Történeti áttekintés A fény Történeti áttekintés Arkhimédész tükrök segítségével gyújtotta fel a római hajókat. A fény hullámtermészetét Cristian Huygens holland fizikus alapozta meg a 17. században. A fénysebességet először

Részletesebben

Geometriai Optika (sugároptika)

Geometriai Optika (sugároptika) Geometriai Optika (sugároptika) - Egyszerû optikai eszközök, ahogy már ismerjük õket - Mi van ha egymás után tesszük: leképezések egymásutánja (bonyolult) - Gyakorlatilag fontos eset: paraxiális közelítés

Részletesebben

A pillanat, amikor készen áll arra, hogy megbirkózzon mai világunk kihívásaival A teljesen megújult 2015-ös ZEISS progresszív lencsekínálat

A pillanat, amikor készen áll arra, hogy megbirkózzon mai világunk kihívásaival A teljesen megújult 2015-ös ZEISS progresszív lencsekínálat // PROGRESSZÍV LENCSÉK A ZEISSTÔL Mostantól a világ elsô Digital Inside Technológiájával A pillanat, amikor készen áll arra, hogy megbirkózzon mai világunk kihívásaival A teljesen megújult 2015-ös ZEISS

Részletesebben

OPTIKA. Vékony lencsék képalkotása. Dr. Seres István

OPTIKA. Vékony lencsék képalkotása. Dr. Seres István OPTIKA Vékony lencsék képalkotása Dr. Seres István Vékonylencse fókusztávolsága D 1 f (n 1) 1 R 1 1 R 2 Ha f > 0, gyűjtőlencse R > 0, ha domború felület R < 0, ha homorú felület n a relatív törésmutató

Részletesebben

Betegtájékoztató. Mit kell tudnom a szürkehályog műtétről és az intraokuláris lencsékről?

Betegtájékoztató. Mit kell tudnom a szürkehályog műtétről és az intraokuláris lencsékről? Betegtájékoztató Mit kell tudnom a szürkehályog műtétről és az intraokuláris lencsékről? A szürkehályogról Szeretne minél többet megtudni a szürkehályog műtétről? A Medicontur segít Önnek tisztán látni

Részletesebben

A látás és látásjavítás fizikai alapjai. Optikai eszközök az orvoslásban.

A látás és látásjavítás fizikai alapjai. Optikai eszközök az orvoslásban. A látás és látásjavítás fizikai alapjai. Optikai eszközök az orvoslásban. Orvosi fizika és statisztika Varjú Katalin 202. október 5. Vizsgára készüléshez ajánlott: Damjanovich Fidy Szöllősi: Orvosi biofizika

Részletesebben

Csillagászati észlelés gyakorlat I. 3. óra: Távcsövek és távcsőhibák

Csillagászati észlelés gyakorlat I. 3. óra: Távcsövek és távcsőhibák Csillagászati észlelés gyakorlat I. 3. óra: Távcsövek és távcsőhibák Hajdu Tamás & Sztakovics János & Perger Krisztina Bőgner Rebeka & Császár Anna 2018. március 8. 1. Távcsőtípusok 3 fő típust különböztetünk

Részletesebben

FÉNYTAN A FÉNY TULAJDONSÁGAI 1. Sorold fel milyen hatásait ismered a napfénynek! 2. Hogyan tisztelték és minek nevezték az ókori egyiptomiak a Napot?

FÉNYTAN A FÉNY TULAJDONSÁGAI 1. Sorold fel milyen hatásait ismered a napfénynek! 2. Hogyan tisztelték és minek nevezték az ókori egyiptomiak a Napot? FÉNYTAN A FÉNY TULAJDONSÁGAI 1. Sorold fel milyen hatásait ismered a napfénynek! 2. Hogyan tisztelték és minek nevezték az ókori egyiptomiak a Napot? 3. Mit nevezünk fényforrásnak? 4. Mi a legjelentősebb

Részletesebben

A fény visszaverődése

A fény visszaverődése I. Bevezető - A fény tulajdonságai kölcsönhatásokra képes egyenes vonalban terjed terjedési sebessége függ a közeg anyagától (vákuumban 300.000 km/s; gyémántban 150.000 km/s) hullám tulajdonságai vannak

Részletesebben

I BL SMART KONTAKTLENCSÉK

I BL SMART KONTAKTLENCSÉK I BL SMART KONTAKTLENCSÉK KONTAK TL ENCSE K ATALÓGUS Napi lencsék IBL SMART 1 Napi kihordású, aszférikus kialakítású hidrogél kontaktlencse UV szűrővel Stabilizálja a könnyfilmet és a lencse nedvesedését

Részletesebben

Vízuális optika. Szemészeti optika I.-II. Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

Vízuális optika. Szemészeti optika I.-II. Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Vízuális optika Szemészeti optika I.-II. Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2018 I. RÉSZ Optikai alapok Fényhullámok és fénysugarak A hullámfrontok

Részletesebben

Optikai eszközök modellezése. 1. feladat Egyszerű nagyító (lupe)

Optikai eszközök modellezése. 1. feladat Egyszerű nagyító (lupe) A kísérlet célkitűzései: Az optikai tanulói készlet segítségével tanulmányozható az egyszerű optikai eszközök felépítése, képalkotása. Eszközszükséglet: Optika I. tanulói készlet Balesetvédelmi figyelmeztetés

Részletesebben

Fény, mint elektromágneses hullám, geometriai optika

Fény, mint elektromágneses hullám, geometriai optika Fény, mint elektromágneses hullám, geometriai optika Az elektromágneses hullámok egyik fajtája a szemünk által látható fény. Látható fény (400 nm 800 nm) (vörös ibolyakék) A látható fehér fény a különböző

Részletesebben

OPTIKA. Ma sok mindenre fény derül! /Geometriai optika alapjai/ Dr. Seres István

OPTIKA. Ma sok mindenre fény derül! /Geometriai optika alapjai/ Dr. Seres István Ma sok mindenre fény derül! / alapjai/ Dr. Seres István Legkisebb idő Fermat elve A fény a legrövidebb idejű pályán mozog. I. következmény: A fény a homogén közegben egyenes vonalban terjed t s c minimális,

Részletesebben

A pillanat, amikor a személyre szabott megoldásnak köszönhetô a legjobb természetes látásélmény ZEISS Progressive Individual 2

A pillanat, amikor a személyre szabott megoldásnak köszönhetô a legjobb természetes látásélmény ZEISS Progressive Individual 2 // PROGRESSIVE INDIVIDUAL 2 a zeisstôl A pillanat, amikor a személyre szabott megoldásnak köszönhetô a legjobb természetes látásélmény ZEISS Progressive Individual 2 Az egyedi tevékenységekhez személyre

Részletesebben

25. Képalkotás. f = 20 cm. 30 cm x =? Képalkotás

25. Képalkotás. f = 20 cm. 30 cm x =? Képalkotás 25. Képalkotás 1. Ha egy gyujtolencse fókusztávolsága f és a tárgy távolsága a lencsétol t, akkor t és f viszonyától függ, hogy milyen kép keletkezik. Jellemezd a keletkezo képet a) t > 2 f, b) f < t

Részletesebben

Heksch Katalin. Szembeötlő változások - A műlencsék fejlődése. Forrás: http://egeszseg.origo.hu/cikk/0631/888984/szembe_otlo_1.htm.

Heksch Katalin. Szembeötlő változások - A műlencsék fejlődése. Forrás: http://egeszseg.origo.hu/cikk/0631/888984/szembe_otlo_1.htm. Forrás: http://egeszseg.origo.hu/cikk/0631/888984/szembe_otlo_1.htm Heksch Katalin Szembeötlő változások - A műlencsék fejlődése A szürkehályogról A szürkehályog a szemlencse elhomályosodásával járó betegség.

Részletesebben

A még jobb. teljesítményért. Hoya sportlencsék A teljesítmény következő szintje. Szemüveglencsék japán technológiával

A még jobb. teljesítményért. Hoya sportlencsék A teljesítmény következő szintje. Szemüveglencsék japán technológiával A még jobb teljesítményért Hoya sportlencsék A teljesítmény következő szintje Szemüveglencsék japán technológiával Magas vizuális teljesítmény Amennyiben Ön aktív életmódot él vagy rendszeresen sportol,

Részletesebben

OPTIKA. Vékony lencsék, gömbtükrök. Dr. Seres István

OPTIKA. Vékony lencsék, gömbtükrök. Dr. Seres István OPTIKA Vékony lencsék, gömbtükrök Dr. Seres István Geometriai optika 3. Vékony lencsék Kettős gömbelület (vékonylencse) énytörése R 1 és R 2 sugarú gömbelületek között n relatív törésmutatójú közeg o 2

Részletesebben

Optika gyakorlat 1. Fermat-elv, fénytörés, reflexió sík és görbült határfelületen

Optika gyakorlat 1. Fermat-elv, fénytörés, reflexió sík és görbült határfelületen Optika gyakorlat 1. Fermat-elv, fénytörés, reflexió sík és görbült határfelületen Kivonat Geometriai optika: közelítés, amely a fényterjedést, közeghatáron való áthaladást geometriai alakzatok görbék segítségével

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelmény alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelmény alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelmény alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 725 01 Látszerész és fotócikk-kereskedő

Részletesebben

Összeállította: Juhász Tibor 1

Összeállította: Juhász Tibor 1 A távcsövek típusai Refraktorok és reflektorok Lencsés távcső (refraktor) Galilei, 1609 A TÁVCSŐ objektív Kepler, 1611 Tükrös távcső (reflektor) objektív Newton, 1668 refraktor reflektor (i) Legnagyobb

Részletesebben

100%-ban. személyre szabott progresszív szemüveglencse. Mindig fókuszban

100%-ban. személyre szabott progresszív szemüveglencse. Mindig fókuszban 100%-ban személyre szabott progresszív szemüveglencse Mindig fókuszban Mindig fókuszban A Hoya büszkén mutatja be forradalmi progresszív szemüveglencséjét, a Hoyalux id MyStyle V+ lencsét, amely a személyre

Részletesebben

Az autoimmun betegség kezelése során fellépő szemészeti betegségek. Dr. Őri Zsolt Esztergom

Az autoimmun betegség kezelése során fellépő szemészeti betegségek. Dr. Őri Zsolt Esztergom Az autoimmun betegség kezelése során fellépő szemészeti betegségek Dr. Őri Zsolt Esztergom 2014.11.08. Autoimmunbetegségekkezelésére alkalmazottgyógyszerek Szteroidok Nonszteroidok Immunszupresszív gyógyszerek

Részletesebben

100 kérdés Optikából (a vizsgára való felkészülés segítésére)

100 kérdés Optikából (a vizsgára való felkészülés segítésére) 1 100 kérdés Optikából (a vizsgára való felkészülés segítésére) _ 1. Ismertesse a Rayleigh kritériumot? 2. Ismertesse egy objektív felbontóképességének definícióját? 3. Hogyan kell egy CCD detektort és

Részletesebben

f r homorú tükör gyűjtőlencse O F C F f

f r homorú tükör gyűjtőlencse O F C F f 0. A fény visszaveődése és töése göbült hatáfelületeken, gömbtükö és optikai lencse. ptikai leképezés kis nyílásszögű gömbtükökkel, és vékony lencsékkel. A fő sugámenetek ismetetése. A nagyító, a mikoszkóp

Részletesebben

OPTIKA. Vékony lencsék. Dr. Seres István

OPTIKA. Vékony lencsék. Dr. Seres István OPTIKA Vékon lencsék Dr. Seres István Gömbfelület féntörése R sugarú gömbfelület mögött n relatív törésmutatójú közeg x d x

Részletesebben

Carl Zeiss Vision Hungary Kft. Kereskedelmi Iroda www.vision.zeiss.hu info-hu@vision.zeiss.com EN_20_010_3200I

Carl Zeiss Vision Hungary Kft. Kereskedelmi Iroda www.vision.zeiss.hu info-hu@vision.zeiss.com EN_20_010_3200I EN_20_010_3200I Carl Zeiss Vision Hungary Kft. Kereskedelmi Iroda www.vision.zeiss.hu info-hu@vision.zeiss.com Közel. Közelebb. Legközelebb. Lásson jobban a munkahelyén is. Új irodai lencsekínálat MID

Részletesebben

Mikroszkóp vizsgálata Folyadék törésmutatójának mérése

Mikroszkóp vizsgálata Folyadék törésmutatójának mérése KLASSZIKUS FIZIKA LABORATÓRIUM 8. MÉRÉS Mikroszkóp vizsgálata Folyadék törésmutatójának mérése Mérést végezte: Enyingi Vera Atala ENVSAAT.ELTE Mérés időpontja: 2011. október 12. Szerda délelőtti csoport

Részletesebben

KOMPAKT TÁVCSŐ. Használati utasítás...6

KOMPAKT TÁVCSŐ. Használati utasítás...6 KOMPAKT TÁVCSŐ Használati utasítás...6 9 2a 7 7 2a 1 3 O6 Modell A 4 4 5 5 8 8 9 2b 7 7 2b 1 3 D OG 6 Modell B 4 4 5 5 8 8 9 2b H 7 2b 3 O6 1 Modell C 4 4 O5 5 8 8 Kezelési utasítás...10 Garancia & szerviz...58

Részletesebben

Megoldás: feladat adataival végeredménynek 0,46 cm-t kapunk.

Megoldás: feladat adataival végeredménynek 0,46 cm-t kapunk. 37 B-5 Fénynyaláb sík üveglapra 40 -os szöget bezáró irányból érkezik. Az üveg 1,5 cm vastag és törésmutatója. Az üveglap másik oldalán megjelenő fénynyaláb párhuzamos a beeső fénynyalábbal, de oldalirányban

Részletesebben

d) A gömbtükör csak domború tükröző felület lehet.

d) A gömbtükör csak domború tükröző felület lehet. Optika tesztek 1. Melyik állítás nem helyes? a) A Hold másodlagos fényforrás. b) A foszforeszkáló jel másodlagos fényforrás. c) A gyertya lángja elsődleges fényforrás. d) A szentjánosbogár megfelelő potrohszelvénye

Részletesebben

KONTAK TL ENCSE ÁPOLÓ FOLYADÉKOK K ATALÓGUS

KONTAK TL ENCSE ÁPOLÓ FOLYADÉKOK K ATALÓGUS I CE B LUE L ENS KONTAKTLENCSÉK I CE B LUE L ENS KONTAK TL ENCSE ÁPOLÓ FOLYADÉKOK K ATALÓGUS Napi lencsék I CE B LUE L ENS 1 Napi kihordású hidrogél kontaktlencse PC Technology a mindennapos kényelemért,

Részletesebben

10/8/ dpr. n 21 = n n' r D = Néhány szó a fényről nm. Az elektromágneses spektrum. BÓDIS Emőke Október 2.

10/8/ dpr. n 21 = n n' r D = Néhány szó a fényről nm. Az elektromágneses spektrum. BÓDIS Emőke Október 2. 10/8/12 Néhány szó a fényről 400-800 nm 300-850nm BÓDIS Emőke 2012. Október 2. Az elektromágneses spektrum A teljes spektrum pusztán 1/70-ed részét látjuk! A szem vázlatos szerkezete Optikai leképezés

Részletesebben

LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ

LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2011 Az 1.rész tartalma: A fény; a fény hatása az élő szervezetre 2. A szem 1. Különböző

Részletesebben

OPTIKA. Optikai rendszerek. Dr. Seres István

OPTIKA. Optikai rendszerek. Dr. Seres István OPTIKA Dr. Seres István Nagyító képalkotása Látszólagos, egyenes állású nagyított kép Nagyítás: k = - 25 cm (tisztánlátás) 1 f N 1 t k t 1 0,25 0,25 1 t 1 t 0,25 f 0,25 Seres István 2 http://fft.szie.hu

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az emberi szem optikai leképezési hibái és korrigálásuk

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az emberi szem optikai leképezési hibái és korrigálásuk TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az emberi szem optikai leképezési hibái és korrigálásuk Az ember egyik legfontosabb érzékszerve a szem, amely feladata a tökéletes

Részletesebben

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelmény alapján.

A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelmény alapján. A 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelmény alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 725 01 Látszerész és fotócikk-kereskedő

Részletesebben

Technológiai áttekintés. Mit jelent ez az Ön számára? Mitől válik egyedivé az együttműködés?

Technológiai áttekintés. Mit jelent ez az Ön számára? Mitől válik egyedivé az együttműködés? Technológiai áttekintés A rillis szemüveglencsék Free Form technológiával készülnek, amely jelen pillanatban az egyik legmodernebb 3D-s gyártási technológiának számít világviszonylatban. A laboratórium

Részletesebben

52 725 01 0000 00 00 Látszerész és fotócikk-kereskedő Látszerész és fotócikk-kereskedő

52 725 01 0000 00 00 Látszerész és fotócikk-kereskedő Látszerész és fotócikk-kereskedő Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Használható segédeszköz: számológép, vonalzó, képletgyűjtemény

Használható segédeszköz: számológép, vonalzó, képletgyűjtemény 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított szakmai és vizsgakövetelmény alapján. Szakképesítés azonosító száma és megnevezése 54 725 01 Látszerész és fotócikk-kereskedő

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY

EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA TANÍTÁST SEGÍTŐ OKTATÁSI ANYAGOK MÉRÉS TANTÁRGY SÍKIDOMOK Síkidom 1 síkidom az a térelem, amelynek valamennyi pontja ugyan abban a síkban helyezkedik el. A síkidomokat

Részletesebben

Az elektromágneses sugárzás kölcsönhatása az anyaggal

Az elektromágneses sugárzás kölcsönhatása az anyaggal Az elektromágneses sugárzás kölcsönhatása az anyaggal Radiometriai alapfogalmak Kisugárzott felületi teljesítmény Besugárzott felületi teljesítmény A fény kölcsönhatása az anyaggal 1. M ΔP W ΔA m 2 E be

Részletesebben

a domború tükörrıl az optikai tengellyel párhuzamosan úgy verıdnek vissza, meghosszabbítása

a domború tükörrıl az optikai tengellyel párhuzamosan úgy verıdnek vissza, meghosszabbítása α. ömbtükök E gy gömböt síkkal elmetszve egy gömbsüveget kapunk (a sík a gömböt egy köben metsz). A gömbtükök gömbsüveg alakúak, lehetnek homoúak (konkávok) vagy domboúak (konvexek) annak megfelelıen,

Részletesebben

A szükséges mellékleteket a vizsgaszervezőnek kell biztosítania.

A szükséges mellékleteket a vizsgaszervezőnek kell biztosítania. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A LÁTÁS BIOFIZIKÁJA AZ EMBERI SZEM GEOMETRIAI OPTIKÁJA. A szem törőközegei. D szem = 63 dioptria, D kornea = 40, D lencse = 15+

A LÁTÁS BIOFIZIKÁJA AZ EMBERI SZEM GEOMETRIAI OPTIKÁJA. A szem törőközegei. D szem = 63 dioptria, D kornea = 40, D lencse = 15+ A LÁTÁS BIOFIZIKÁJA A SZÍNLÁTÁS ELMÉLETE ELEKTRORETINOGRAM Két kérdés: Sötétben minden tehén fekete Lehet-e teniszt játszani sötétben kivilágított hálóval, vonalakkal, ütőkkel és labdával? A szem törőközegei

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 005 453 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA. (51) Int. Cl.: A61F 2/16 (2006.01)

(11) Lajstromszám: E 005 453 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA. (51) Int. Cl.: A61F 2/16 (2006.01) !HU0000043T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 00 43 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 07 106969 (22) A bejelentés napja: 2007.

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000003126T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 003 126 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 04 7301 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

A geometriai optika. Fizika május 25. Rezgések és hullámok. Fizika 11. (Rezgések és hullámok) A geometriai optika május 25.

A geometriai optika. Fizika május 25. Rezgések és hullámok. Fizika 11. (Rezgések és hullámok) A geometriai optika május 25. A geometriai optika Fizika 11. Rezgések és hullámok 2019. május 25. Fizika 11. (Rezgések és hullámok) A geometriai optika 2019. május 25. 1 / 22 Tartalomjegyzék 1 A fénysebesség meghatározása Olaf Römer

Részletesebben

Az Ön életstílusára szabva

Az Ön életstílusára szabva Az Ön életstílusára szabva Prémium multifokális lencsék Prémium multifokális szemüveglencsék a Hoya-tól Ebből a füzetből minden lényeges információt megtudhat a Hoya forradalmi fejlesztésű progresszív

Részletesebben

Optikai alapmérések. Mivel több mérésről van szó, egyesével írom le és értékelem ki őket. 1. Törésmutató meghatározása a törési törvény alapján

Optikai alapmérések. Mivel több mérésről van szó, egyesével írom le és értékelem ki őket. 1. Törésmutató meghatározása a törési törvény alapján Optikai alapmérések Mérést végezte: Enyingi Vera Atala Mérőtárs neve: Fábián Gábor (7. mérőpár) Mérés időpontja: 2010. október 15. (12:00-14:00) Jegyzőkönyv leadásának időpontja: 2010. október 22. A mérés

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET Alcon AcrySof ReSTOR apodizált diffraktív optikájú beültethet hátsó csarnok mlencse

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET Alcon AcrySof ReSTOR apodizált diffraktív optikájú beültethet hátsó csarnok mlencse BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET Alcon AcrySof ReSTOR apodizált diffraktív optikájú beültethet hátsó csarnok mlencse BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET Alcon AcrySof ReSTOR apodizált diffraktív optikájú beültethet hátsó csarnok

Részletesebben

Mikroszkóp vizsgálata Lencse görbületi sugarának mérése Folyadék törésmutatójának mérése

Mikroszkóp vizsgálata Lencse görbületi sugarának mérése Folyadék törésmutatójának mérése Mikroszkóp vizsgálata Lencse görbületi sugarának mérése Folyadék törésmutatójának mérése (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. március 19. (hétfő délelőtti csoport) 1. Mikroszkóp vizsgálata 1.1. A mérés

Részletesebben

Biofizika és orvostechnika alapjai

Biofizika és orvostechnika alapjai Áttekintés Biofizika és orvostechnika alapjai Orvosi műszerek a szemészetben Háttér A szem Vizsgálati módszerek Látásélesség Szemtükrözés A törőerő vizsgálata: keratometria Réslámpa Szemnyomásmérés Pachimetria

Részletesebben

Geometriai optika. Alapfogalmak. Alaptörvények

Geometriai optika. Alapfogalmak. Alaptörvények Alapfogalmak A geometriai optika a fénysugár fogalmára épül, mely homogén közegben egyenes vonalban terjed, két közeg határán visszaverődik és/vagy megtörik. Alapfogalmak: 1. Fényforrás: az a test, amely

Részletesebben

B5. OPTIKAI ESZKÖZÖK, TÜKRÖK, LENCSÉK KÉPALKOTÁSA, OBJEKTÍVEK TÜKRÖK JELLEMZŐI, LENCSEHIBÁK. Optikai eszközök tükrök: sík gömb

B5. OPTIKAI ESZKÖZÖK, TÜKRÖK, LENCSÉK KÉPALKOTÁSA, OBJEKTÍVEK TÜKRÖK JELLEMZŐI, LENCSEHIBÁK. Optikai eszközök tükrök: sík gömb B5. OPTIKAI ESZKÖZÖK, TÜKRÖK, LENCSÉK KÉPALKOTÁSA, OBJEKTÍVEK JELLEMZŐI, LENCSEHIBÁK Optikai eszközök tükrök: sík gömb lencsék: gyűjtő szóró plánparalell (síkpárhuzamos) üveglemez prizma diszperziós (felbontja

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KONTAKTLENCSÉK VISELÉSÉHEZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KONTAKTLENCSÉK VISELÉSÉHEZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KONTAKTLENCSÉK VISELÉSÉHEZ A szem egészségének megóvása A rendszeres szemvizsgálat nélkülözhetetlen a szem egészségének megóvásához és A BIZTONSÁGOS kontaktlencse viseléshez! Alaposan

Részletesebben

72-74. Képernyő. monitor

72-74. Képernyő. monitor 72-74 Képernyő monitor Monitorok. A monitorok szöveg és grafika megjelenítésére alkalmas kimeneti (output) eszközök. A képet képpontok (pixel) alkotják. Általános jellemzők (LCD) Képátló Képarány Felbontás

Részletesebben

GEOMETRIAI OPTIKA I.

GEOMETRIAI OPTIKA I. Elméleti háttér GEOMETRIAI OPTIKA I. Törésmutató meghatározása a törési törvény alapján Snellius-Descartes törvény Az új közeg határához érkező fény egy része behatol az új közegbe, és eközben általában

Részletesebben

OPTIKA-FÉNYTAN. A fény elektromágneses hullám, amely homogén közegben egyenes vonalban terjed, terjedési sebessége a közeg anyagi minőségére jellemző.

OPTIKA-FÉNYTAN. A fény elektromágneses hullám, amely homogén közegben egyenes vonalban terjed, terjedési sebessége a közeg anyagi minőségére jellemző. OPTIKA-FÉNYTAN A fény elektromágneses hullám, amely homogén közegben egyenes vonalban terjed, terjedési sebessége a közeg anyagi minőségére jellemző. A fény sebessége: vákuumban közelítőleg: c km 300000

Részletesebben

SZEMÉSZETI EGYNAPOS SEBÉSZETI EGYSÉGEINKEN SZERZETT TAPASZTALATAINK. Élő Gábor

SZEMÉSZETI EGYNAPOS SEBÉSZETI EGYSÉGEINKEN SZERZETT TAPASZTALATAINK. Élő Gábor SZEMÉSZETI EGYNAPOS SEBÉSZETI EGYSÉGEINKEN SZERZETT TAPASZTALATAINK Élő Gábor SZÜRKEHÁLYOG A BETEGSÉG UGYANAZ de VÁLTOZOTT a sebészi eljárás, a technika és a technológia csökkentek a kockázatok SEBMÉRET

Részletesebben

OPTIKA-FÉNYTAN. A fény elektromágneses hullám, amely homogén közegben egyenes vonalban terjed, terjedési sebessége a közeg anyagi minőségére jellemző.

OPTIKA-FÉNYTAN. A fény elektromágneses hullám, amely homogén közegben egyenes vonalban terjed, terjedési sebessége a közeg anyagi minőségére jellemző. OPTIKA-FÉNYTAN A fény elektromágneses hullám, amely homogén közegben egyenes vonalban terjed, terjedési sebessége a közeg anyagi minőségére jellemző. A fény sebessége: vákuumban közelítőleg: c km 300000

Részletesebben

11/23/11. n 21 = n n r D = Néhány szó a fényről nm. Az elektromágneses spektrum. BÓDIS Emőke november 22.

11/23/11. n 21 = n n r D = Néhány szó a fényről nm. Az elektromágneses spektrum. BÓDIS Emőke november 22. 11/23/11 Néhány szó a fényről 400-800 nm 300-850nm BÓDIS Emőke 2011. november 22. A szem vázlatos szerkezete Az elektromágneses spektrum A teljes spektrum pusztán 1/70-ed részét látjuk! Távolsági alkalmazkodás:

Részletesebben

Optika gyakorlat 1. Fermat-elv, fénytörés, reexió sík és görbült határfelületen. Fermat-elv

Optika gyakorlat 1. Fermat-elv, fénytörés, reexió sík és görbült határfelületen. Fermat-elv Optika gyakorlat 1. Fermat-elv, fénytörés, reexió sík és görbült határfelületen Kivonat Geometriai optika: közelítés, amely a fényterjedést, közeghatáron való áthaladást geometriai alakzatok görbék segítségével

Részletesebben

Csillagászati észlelés gyakorlat I. 3. óra: Távcsövek és távcs hibák

Csillagászati észlelés gyakorlat I. 3. óra: Távcsövek és távcs hibák Csillagászati észlelés gyakorlat I. 3. óra: Távcsövek és távcs hibák Hajdu Tamás & Sztakovics János & Perger Krisztina B gner Rebeka & Császár Anna Távcs típusok 3 f típust különböztetünk meg: Lencsés

Részletesebben

Gyakorlati tanácsok számítógépet használóknak, irodai munkát végzőknek.

Gyakorlati tanácsok számítógépet használóknak, irodai munkát végzőknek. Gyakorlati tanácsok számítógépet használóknak, irodai munkát végzőknek. Azonnal hasznosítható ötletek OPTICUM Látásjavító Szemvizsgáló Szalon Copyright 2010. Bizonyára Ön is észrevette, hogy látása, testtartása

Részletesebben

Erős hagyományokra építünk. CooperVision Üdítő perspektíva. Piacközpontú kutatás-fejlesztése. Az Ön üzletének támogatása

Erős hagyományokra építünk. CooperVision Üdítő perspektíva. Piacközpontú kutatás-fejlesztése. Az Ön üzletének támogatása CooperVision Üdítő perspektíva A CooperVision olyan üdítően új perspektívát biztosít, amely megkülönböztet minket. Tisztában vagyunk azzal, hogy nincs két azonos szem, nincs két egyforma viselő, és nincs

Részletesebben

MIKRO-TÜKÖR BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY

MIKRO-TÜKÖR BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY MIKRO-TÜKÖR BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS DEPARTMENT OF ELECTRONICS TECHNOLOGY TV Kiforrott technológia Kiváló képminőség Környezeti fény nem befolyásolja 4:3, 16:9 Max méret 100 cm Mélységi

Részletesebben

LÁTÁS FIZIOLÓGIA A szem és a látás

LÁTÁS FIZIOLÓGIA A szem és a látás LÁTÁS FIZIOLÓGIA A szem és a látás Dr Wenzel Klára egyetemi magántanár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budapest, 2013 Az emberi szem felépítése Az emberi szem legfontosabb részei Az emberi

Részletesebben

A szem anatómiája 1. rész. Fordította: Dr. Szabó Áron, SZTE

A szem anatómiája 1. rész. Fordította: Dr. Szabó Áron, SZTE A szem anatómiája 1. rész Fordította: Dr. Szabó Áron, SZTE 2. ábra: A szem anatómiája A szem anatómiáját, a gyakori szemészeti kórképeket, és a látás folyamatát öleli fel ez a 3 részből álló sorozat. Az

Részletesebben

A fény útjába kerülő akadályok és rések mérete. Sokkal nagyobb. összemérhető. A fény hullámhoszánál. A fény hullámhoszával

A fény útjába kerülő akadályok és rések mérete. Sokkal nagyobb. összemérhető. A fény hullámhoszánál. A fény hullámhoszával Optika Fénytan A fény útjába kerülő akadályok és rések mérete Sokkal nagyobb összemérhető A fény hullámhoszánál. A fény hullámhoszával Elektromágneses spektrum Az elektromágneses hullámokat a keltés módja,

Részletesebben

www.varilux-university.org

www.varilux-university.org Az optika fejlődik. Mi Önnek segítünk a fejlődésben. Copyright Essilor International All rights reserved Varilux is a trademark of Essilor International Produced by Varilux University Hungarian 07/05 A

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember egyik legfontosabb érzékszerve a szem, amely feladata a tökéletes látás biztosítása.

TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) Az ember egyik legfontosabb érzékszerve a szem, amely feladata a tökéletes látás biztosítása. TANULÓI KÍSÉRLET (45 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: Az emberi szem optikai leképezése Az ember egyik legfontosabb érzékszerve a szem, amely feladata a tökéletes látás biztosítása. AZ

Részletesebben

Leképezési hibák Leképezési hibák típusai

Leképezési hibák Leképezési hibák típusai Leképezési hibák A képalkotás leírásánál eddig paraxiális közelítést alkalmaztunk, azaz az optikai tengelyhez közeli, azzal kis szöget bezáró sugarakra korlátoztuk a vizsgálatot A gyakorlatban szükség

Részletesebben

A kísérlet célkitűzései: A fénytani lencsék megismerése, tulajdonságainak kísérleti vizsgálata és felhasználási lehetőségeinek áttekintése.

A kísérlet célkitűzései: A fénytani lencsék megismerése, tulajdonságainak kísérleti vizsgálata és felhasználási lehetőségeinek áttekintése. A kísérlet célkitűzései: A fénytani lencsék megismerése, tulajdonságainak kísérleti vizsgálata és felhasználási lehetőségeinek áttekintése. Eszközszükséglet: Optika I. tanulói készlet főzőpohár, üvegkád,

Részletesebben

2. OPTIKA. A tér egy pontján akárhány fénysugár áthaladhat egymás zavarása nélkül.

2. OPTIKA. A tér egy pontján akárhány fénysugár áthaladhat egymás zavarása nélkül. 2. OPTIKA Az optika tudománya a látás élményéből fejlődött ki. A tárgyakat azért látjuk, mert vagy ők maguk fénysugarakat bocsátanak ki (fényforrások), vagy a fényforrások megvilágítják őket. A tárgyakat

Részletesebben

Optika az orvoslásban

Optika az orvoslásban Optika az orvoslásban Makra Péter Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet 2018. november 19. Makra Péter (SZTE DMI) Optika az orvoslásban 2018. november 19. 1 99 Tartalom 1 Bevezetés 2 Visszaverődés

Részletesebben

Bevezető fizika (VBK) zh2 tesztkérdések

Bevezető fizika (VBK) zh2 tesztkérdések Mi a nyomás mértékegysége? NY) kg m 2 /s 2 TY) kg m 2 /s GY) kg/(m s 2 ) LY) kg/(m 2 s 2 ) Mi a fajhő mértékegysége? NY) kg m 2 /(K s 2 ) GY) J/K TY) kg m/(k s 2 ) LY) m 2 /(K s 2 ) Mi a lineáris hőtágulási

Részletesebben

FIZIKA ZÁRÓVIZSGA 2015

FIZIKA ZÁRÓVIZSGA 2015 FIZIKA ZÁRÓVIZSGA 2015 TESZT A következő feladatokban a három vagy négy megadott válasz közül pontosan egy helyes. Írd be az általad helyesnek vélt válasz betűjelét a táblázat megfelelő cellájába! Indokolni

Részletesebben

A 141. sorszámú Látszerész és optikai árucikk-kereskedő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 141. sorszámú Látszerész és optikai árucikk-kereskedő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye A 141. sorszámú Látszerész és optikai árucikk-kereskedő megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54

Részletesebben

Helybe visszük a látást!

Helybe visszük a látást! Helybe visszük a látást! Rólunk Sok éves optikai tapasztalat alapján ismertük fel azt, hogy a nagyobb cégek dolgozóinak és a vidéki embereknek nehézségekbe ütközik a belvárosi optikai szalonokba történő

Részletesebben

VI. MŰSZAKI ADATLAP. tárgyú közbeszerzési eljárás. III. része tekintetében

VI. MŰSZAKI ADATLAP. tárgyú közbeszerzési eljárás. III. része tekintetében VI. MŰSZAKI ADATLAP a Szemészeti eszközök és azok beültetéséhez szükséges készülékek beszerzése az esztergomi Vaszary Kolos Kórház részére. tárgyú közbeszerzési eljárás III. része tekintetében 1 1.) Kitöltési

Részletesebben

Élettani ismeretek A fény érzékelése és a látás

Élettani ismeretek A fény érzékelése és a látás Élettani ismeretek A fény érzékelése és a látás Az emberi szemfelépítése a látóideg b vakfolt c ínhártya d érhártya e ideghártya, retina f hátulsó csarnok g szivárványhártya h csarnokvíz i első csarnok

Részletesebben

A mikroszkóp vizsgálata Lencse görbületi sugarának mérése Newton-gyűrűkkel Folyadék törésmutatójának mérése Abbe-féle refraktométerrel

A mikroszkóp vizsgálata Lencse görbületi sugarának mérése Newton-gyűrűkkel Folyadék törésmutatójának mérése Abbe-féle refraktométerrel A mikroszkóp vizsgálata Lencse görbületi sugarának mérése Newton-gyűrűkkel Folyadék törésmutatójának mérése Abbe-féle refraktométerrel Mérő neve: Márkus Bence Gábor Mérőpár neve: Székely Anna Krisztina

Részletesebben

A KONTAKTLENCSE MEGFELELŐ VÁLASZTÁS A GYERMEKEM SZÁMÁRA?

A KONTAKTLENCSE MEGFELELŐ VÁLASZTÁS A GYERMEKEM SZÁMÁRA? A KONTAKTLENCSE MEGFELELŐ VÁLASZTÁS A GYERMEKEM SZÁMÁRA? A KONTAKTLENCSE MEGFELELŐ A gyerekek, a tizenévesek és a kontaktlencsék A látáskorrekció igénye a Föld népességének több, mint a felét érinti, és

Részletesebben

Milyen eredményre számíthat, hogyan fog látni a beavatkozást követően?

Milyen eredményre számíthat, hogyan fog látni a beavatkozást követően? Köszönjük, hogy bizalmával megtisztelte klinikánkat! Tisztelt Páciensünk! Jelenlegi, első találkozásunknak kettős célja van. Egyrészt meg kell állapítanunk, hogy Ön alkalmas-e a beavatkozásra. Nagyon fontos,

Részletesebben