Sectio Juridica et Politica, Miskolc, Tomus XXVII/1. (2009), pp A TOTALITÁRIUS RENDSZEREK HANNAH ARENDT MUNKÁSSÁGÁBAN LEHOTAY VERONIKA*

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Sectio Juridica et Politica, Miskolc, Tomus XXVII/1. (2009), pp. 41-40 A TOTALITÁRIUS RENDSZEREK HANNAH ARENDT MUNKÁSSÁGÁBAN LEHOTAY VERONIKA*"

Átírás

1 Sectio Juridica et Politica, Miskolc, Tomus XXVII/1. (2009), pp A TOTALITÁRIUS RENDSZEREK HANNAH ARENDT MUNKÁSSÁGÁBAN LEHOTAY VERONIKA*,yA totalitarizmus eredetisége szörnyű, nem azért, mert valamilyen új eszme jelent meg a világban, hanem mert igazi tettei minden hagyományunkkal szakítanak." (Hannah Arendt) 1 I. Alapvetés Hannah Arendt 2 német zsidó származású filozófus, 3 a XX. század egyik legnagyobb hatású gondolkodója, politikai filozófiája szinte egymagában váltotta ki a republikánus hagyomány újjáéledését a második világháború után. 4 Arendt személyesen tapasztalta meg a XX. századi totalitárius rendszereket, mert a hitleri Németországból menekült el, és figyelemmel kísérte Sztálin Oroszországát is, és ez alapvetően meghatározta gondolkodását a demokráciáról, diktatúráról és a politikáról. 5 Arendt munkásságának így meghatározó részét ' DR. LEHOTAY VERONIKA egyetemi tanársegéd Miskolci Egyetem AJK, Jogtörténeti Tanszék 3515 Miskolc-Egyetemváros 1 Fogódzó nélkül. Hannah Arendt olvasókönyv. Kalligram Kiadó, Pozsony, p. (A továbbiakban: Fogódzó nélkül, 2008.) 2 Hannah Arendt Königsbergben született 1906-ban, Németországban, Franciaországban, majd az Amerikai Egyesült Államokban élt és New Yorkban halt meg 1957-ben. 3 Bár ő magát nem tartotta filozófusnak: Az én foglalkozásom - ha szabad egyáltalán ilyet mondanom - a politika elmélete. Semmiképpen sem érzem magam filozófusnak. Söt azt sem hiszem, hogy valaha is felvettek volna a filozófusok körébe..." Fogódzó nélkül, p. 4 Államelmélet. A mérsékelt állam eszméje és elemei: Elmélettörténet. Szerkesztette: Bódig Mátyás és Győrfi Tamás. Bíbor Kiadó, Miskolc, p. (A továbbiakban: Államelmélet, 2002.) 5 Most sokkal inkább, mint eddig bármikor az a véleményem, hogy emberhez méltó életet csakis a társadalom peremén lehet élni, miközben az ember több-kevesebb humorral azt kockáztatja, hogy vagy megkövezi a társadalom, vagy éhhalálra ítéli" - írja Arendt 1946-ban Kari Jaspershez írott levelében január 29. Magyarul megjelent: Nagyvilág 2000/9. számában, 773. p. Politikatudományi Szemle szám 73. p.

2 42 Lehotay Veronika képezi a totalitárius rendszerek fogalmának, gyökereinek és sajátosságaink a feltárása A totalitarizmus gyökerei" című 1951-ben megjelent müvében, amelyet 1958-ban kibővített a magyar forradalomról szóló résszel. Az Eichmann Jeruzsálemben Tudósítás a gonosz banalitásáról" című írásában egy másfajta nézőpontból foglalkozott Arendt a totalitárius rendszer elemzésével. Ebben a müvében a hitleri Németország egyik vezéralakjának, Eichmannak a Jeruzsálemben zajló pere kapcsán tárta fel a totalitárius rendszer jellegzetességeit. 6 Feltette a kérdést, hogyan válhat valaki a totalitárius rendszer kiszolgálójává, milliók gyilkosává. Arendt totalitarizmusról szóló műveinek számos adata vita tárgyát képezte és képezi ma is, de következtetéseinek, fogalmainak nagy része beépült a szakirodalomba. 7 A totalitarizmus és főleg a holokauszt tapasztalata tették Arendt számára nyilvánvalóvá, hogy ha az ember számára nincs megalapozható külső norma, elv, akkor saját maga kényszerül rá arra, hogy fogódzókat, kapaszkodókat" teremtsen önmaga számára. 8 A totalitarizmus és annak keretén belül a holokauszt okainak, feltételeinek és következményeinek a feltárásán túl megoldást, kiutat is próbált keresni a totalitárius rendszerekkel szemben. Ragaszkodott egyfajta hagyományhoz, amelyben a totalitárius rendszerek kialakulásának ellenszerét látta: a gyöngyhalász" metaforájával fejezte ki a gondolkodó ember viszonyát a hagyományhoz. E metafora szerint ki kell emelni a hagyományból azokat az elemeket, ami számunkra a követelmények teljesítéséhez fogódzóul szolgálhat. 9 A modern diktatúrák és minden egyéb történelmi egyeduralom között az alapvető különbséget Arendt abban látta, hogy az előbbiek esetén az erőszak nem az ellenfelek kiirtására és megfélemlítésére irányult, hanem a tökéletesen engedelmes tömegek feletti uralom eszközeként szolgált. A fasizmus és a totalitarizmus pedig abban különbözik egymástól Arendt felfogásában, hogy a fasizmus egyedüli céljának azt tekintette, hogy megszerezze a hatalmat, és ezt 6 A két alapmű"(a totalitarizmus gyökerei és az Eichmann Jeruzsálemben) mellett Arendt egyéb munkáiban is előkerül a totalitarizmus vagy annak valamely eleme. Itt említendő meg a Múlt és jövő között" című müve, vagy A személyes felelősség szerepe a diktatúrában", a Kollektív felelősség", Az Eichmann per és a németek című tanulmányai. 7 Az a nézet, amit Arendt az Eichmann Jeruzsálemben" című müvében kifejtett, hatalmas vitát eredményezett a zsidó kötődésű értelmiség köreiben. Arendt a nácikkal való együttműködésért nemcsak a tömeggyilkosokat ítélte el, hanem felelősnek tartott egyes zsidó szervezeteket (pl. a magyarországi Zsidó Tanácsot), és sokakat az áldozatok közül is. 8 Fogódzó nélkül, p. 9 Fogódzó nélkül, p.

3 A totalitárius rendszerek Hannah Arendt munkásságában 43 követően megszervezze a fasiszta elitet mint uralkodó réteget. A totalitarizmus azonban ennél sokkal tovább ment, céljai sokkal radikálisabbak voltak, hiszen nem elégedett meg a külső eszközökkel (mint amilyen a titkosrendőrség). Azt próbálta megtalálni, hogyan lehet az embereket belülről megfélemlíteni. A totalitárius uralom két formáját határozta meg Arendt: a nemzetiszocialista diktatúra 1938 utáni és a bolsevik rendszer 1930 utáni állapotát. Elemzésében a két rendszert szinte azonosnak tekintette, mindkettőre jellemző elveket és megállapításokat fogalmazott meg. Mégis nagyobb hangsúlyt kapott a náci Németország jellemzőinek feltárása, éppen ezért jelen tanulmány is ezt a diktatúrát veszi alapul a totalitárius rendszer Arendt-féle felfogásának ismertetése során. Arendt különválasztotta a totalitarizmus és a totális rendszerek kialakulásának a menetét. A totalitarizmus gyökerei" című müve három nagy gondolati egységből áll: az antiszemitizmus, imperializmus és a totalitarizmus elemzéséből. A három nagy téma időrendben követi egymást, mert az antiszemitizmus a felvilágosodás korában jelent meg, az imperializmus a XIX. század közepén kezdett teret hódítani, míg a totalitárius rendszerek kizárólag a XX. századhoz kötődnek, mégis nem mindenhol egyszerű megtalálni Arendt írásában az egyes fejezetek közötti kapcsolódási pontokat. Az első két fejezetben kerül sor a totalitarizmus gyökereinek, eredetének, előzményeinek a feltárására. Arendt kifejtette a gyökerek fogalmát, amikor elhatárolta egymástól a totalitarizmus gyökereit annak okaitól. Úgy látta, hogy az egyes elemek csak akkor válhatnak egy esemény gyökerévé, hogyha egy meghatározott formát öltenek. 10 Itt jelenik meg az a gondolat, amely szerint a modem antiszemitizmus kialakulása és megerősödése akkorra tehető, amikor a hagyományos értelemben vett nacionalizmus hanyatlani kezdett. Ebből következik Arendt szerint az, hogy a nacionalizmus és az antiszemitizmus közé nem lehet egyenlőségjelet tenni, hiszen már az első antiszemita pártok a nemzetközi szerveződés igényével léptek a politika színterére, ellentétben a nacionalista pártokkal. Az antiszemitizmus igazi fénykorát akkor élte, amikor a zsidóság elvesztette társadalmi funkcióját, és már csak a vagyona volt meg. Az antiszemita pártok minden párt fölöttinek tartották magukat, és így nem egyes csoportokat kívántak képviselni, hanem az 10 Magának az eseménynek a fénye tesz bennünket képessé arra, hogy megkülönböztessük a saját konkrét elemeit a végtelen számú lehetőségtől, s ugyanennek a fénynek kell visszavezetni bennünket ezeknek az elemeknek a mindig sötét és többértelmű múltjába. Ebben az értelemben jogosan beszélhetünk a totalitarizmus vagy bármilyen más történelmi esemény gyökereiről." (Hannah Arendt) Olay Csaba: Hannah Arendt politikai egzisztencializmusa. L'Hartmann Kiadó - Magyar Filozófiai Társaság, p. (A továbbiakban: Olay, 2008.)

4 44 Lehotay Veronika egész nemzetet, minden egyes embert." A folyamat következő lépése, hogy mindenki felett megszerzi a párt a kizárólagos hatalmat, majd hatalmába keríti az egész államgépezetet, és végső mozzanatként a párt lép az állam helyébe. Az antiszemitizmus-elemzés láthatóvá teszi a nemzetállam hanyatlásának a folyamatát. Arendt elképzelése szerint egyedül a nemzetállam lett volna képes olyan intézményes kereteket létrehozni, amelyek megakadályozhatnák az imperializmus teijeszkedését. Az imperializmus Arendt szerint a XIX. században az egyre jobban uralkodóvá váló gazdasági tevékenység kibontakozását jelentette, amelynek fő törekvése az öncélú terjeszkedés és a korlátozás nélküli tőkefelhalmozás volt. Az imperializmus terjeszkedésének egyik legfontosabb hatásának az tekinthető, hogy az európaiak szembekerültek más kontinensek esetenként jóval fejletlenebb népeivel, és ebből a saját faji felsőbbrendűségük megerősödése bontakozott ki. A modern antiszemitizmus vezetői eltérően a hagyományos antiszemitizmustól már nem vallási vezetők vagy miniszterelnökök, hanem egy olyan mozgalom, amely propagandájában azonosította az államot a zsidókkal, és ezért meg akarják azt semmisíteni. Kifejtette továbbá Arendt, hogy a zsidókat bűnbaknak tekintő elmélet tulajdonképpen azt is magába foglalja, hogy más is lehetne a bűnbak, tehát az áldozat teljesen ártatlan. Arendt szerint azonban a rasszizmus és az imperializmus szükséges, de nem elégséges feltétele a totális uralom kialakulásának. A totalitarizmus kialakulásához az első lépcsőfokot a modem tömegtársadalom jelentette, amely jellemzőinél fogva megfelelő volt arra, hogy keretei között a totalitárius mozgalom létrejöjjön. Ezt követi Arendt szerint az a szint, amikor a totalitarizmus, vagyis a már kiépített totalitárius rendszer hatalomra jut, hiszen innentől kezdve alapvetően megváltoznak a rendszer céljai. Ebben a periódusban kap meghatározó szerepet az ideológia és a terror mint a kormányzat egy teljesen új, eddig ismeretlen, minden előzmény nélküli formája. Ezek a fogalmak alkotják Arendt totalitarizmus-elméletének alappilléreit. II. A totalitárius rendszer fogalmának elhelyezése Arendt politikai filozófiájában Arendt elmélete nem tekinthető a legjellegzetesebb republikánus felfogásnak, mert több helyen is a hagyományos republikánus nézetektől teljes mértékben eltérő véleményt képviselt. Politikai filozófiájának alapgondolata a cselekvésfogalom, mert a cselekvést tartotta Arendt az egyetlen valóban szabad tevékenységi formának, amelyet elhatárolt a munkától és az előállítás fogalmától 11 A totalitárius mozgalmak majd ezt a gondolatmenetet viszik tovább.

5 A totalitárius rendszerek Hannah Arendt munkásságában 45 Míg a munka és az előállítás nagymértékben független individuális vonásoktól, addig a cselekvés lényege éppen ebben ragadható meg. A cselekvés azt jelenti, hogy az ember elkezd, kezdeményez, mozgásba hoz valamit, és ez mindig más emberekhez kapcsolódik, és egyetlen feltétele a beszéd. Úgy gondolta, hogy minden emberi cselekvés rejt magában egy előre nem látható" mozzanatot, ugyanakkor az élet értelmére is válasz ad. Rámutat arra, hogy az ember élete nem céltalan, hanem a célja éppen a cselekvésben rejlik. 13 Az emberi élet lényegi vonásaként határozta meg Arendt a maradandóságra való törekvést. A politika Arendt szerint az egyik olyan tér, amelyben az emberek cselekvésüket kibontakoztathatják, és hogyha ezt a teret összeszűkítik, vagy egyszerűen megsemmisítik, akkor ez tragikus következményeket von maga után. Munkásságában másik visszatérő fogalom a szabadság mint politikai és emberi realitás, amellyel az ember mint képességgel rendelkezik. Az ember ugyanis ennek segítségével képes megváltoztatni azt, ami van. Képes folyamatokat megszakítani, és újakat indítani. Ebben az értelemben a cselekvés tulajdonképpen maga a szabadság. A szabadság ellentéteként a zsarnokságot határozta meg. A hagyományos értelemben vett demokratikus köztársaság ellentéte azonban nem a hagyományos értelemben vett zsarnokság, hanem a modern zsarnokság, vagyis a totalitárius rendszer, amelyet Arendt a saját kora alapvető és radikális újdonságának tartott. Újszerűségét leginkább abban látta, hogy a totalitarizmus eddig ismeretlen módon volt képes a szabadságot teljes mértékben, radikálisan felszámolni. Ennek a rendszernek az alapja pedig már nem alapvetően a félelem, hanem az ideológia és a terror. Másik fontos különbség a hagyományos és a modern zsarnokság között, hogy az utóbbi esetében a totalitárius hatalmat birtoklók minden esetben egy mozgalom segítségével kerülnek hatalomra, és így tulajdonképpen nagyon sérülékenyek. Ennek következtében nem szilárdulhatnak meg, nem alakulhatnak párttá ezek a mozgalmak. 14 Önmagában azonban az, hogy a rendszer képviselői a is A születés és a halál között minden egyes embernek megadatott élet nem biológiai értelemben a cselekvésben és a beszédben nyilvánul meg." (Hannah Arendt) Fogódzó nélkül, p. 13 Ám a cselekvés, legyen bármilyen bizonytalan is, örök figyelmeztetés az emberek számára, hogy a halált ugyan nem kerülhetik el, mégsem pusztán meghalni jöttek a világra, hanem azért, hogy elkezdjenek valami újat." Fogódzó nélkül, p. 14 A totalitárius uralom formája teljes mértékben abból a jelenségből fakad, hogy a hatalmat egy mozgalom, nem pedig egy párt ragadja meg, így a vezetők legfőbb gondja a mozgalom mozgásban tartása, s annak megakadályozása, hogy párttá degenerálódjék, ennélfogva a totalitárius vezetők figyelmét - szemben a zsarnok brutális döntéseivel

6 46 Lehotay Veronika pártprogramot figyelmen kívül hagyják, vagy nem is készítenek pártprogramot, még nem jelent totalitarizmust. Ezek a rendszerek csak negatív értelemben számítanak totálisnak", ugyanis a hatalmon lévő párt nem teszi lehetővé más párt, így akár az ellenzék számára sem, hogy részt vegyen a politikában, a politikai véleményszabadság tulajdonképpen tiltott. Nem egypárti diktatúrát alakítottak ki, hanem a tömegmozgalmat váltotta fel a pártrendszer. A totalitárius mozgalmak próbáltak minél hamarabb megszabadulni a párt programjától, ennek jegyében például Hitler nem volt hajlandó beszélni a párt programjáról, egyszerűen nem tette azt vita tárgyává. Ennek oka az, hogy a programok meghatározott, konkrét, időben és térben is behatárolt politikai célokat tartalmaztak. Ez pedig egy totalitárius mozgalom számára nem jelenthet mást, mint akadályt a nagy horderejű célok megvalósításában. Másrészt a náci hatóságok ragaszkodtak ahhoz, hogy ők a mozgalomhoz tartoznak, és nem egy párthoz, a mozgalomnak pedig nincs előre meghatározott programja. A totalitárius rendszerek legfontosabb és talán egyetlen célja az, hogy a föld egész lakossága feletti totalitárius és korlátlan uralmat megszerezzék, vagyis minden egyes egyén felett az élet minden területén állandóan uralkodjanak. Ehhez alapvetően két feltétel beteljesülésére volt szükség Arendt szerint: totalitárius uralmat hatékonyan csak egy totalitárius világban lehet gyakorolni, tehát először meg kell szüntetni, fel kell számolni a nem totalitárius valóságot. Másrészt szükség van olyan emberekre, embercsoportokra, akik fölött a totalitárius hatalmat gyakorolni lehet. Arendt szerint akkor alakult ki a modern tömegtársadalom, amikor a nyilvános emberi együttélés formájának alapvető jellemzője a létfenntartás lett a közös ügyek intézése helyett. így e rendszerek kialakulásának első mozzanata a tömegek (a modern tömegtársadalom) megjelenése. Ehhez a folyamathoz járult hozzá az is, hogy nagyon sok ember vesztette el az állampolgárságát már a XIX. végén, és létrejött a hontalanok csoportja. Az osztályok által tagolt társadalom helyébe a tömegek lépnek, akiknek a tagjait az jellemzi, hogy el vannak szigetelve a többi embertől, nincsenek normális társadalmi kapcsolataik, nincsenek érdekeik. A totalitárius mozgalmak éppen az ilyen atomizált", elszigetelt embereknek a tömegszervezetei, akik képesek alávetni magukat bármilyen mozgalomnak, hatalomnak. 15 A végső - és tulajdonképpen az egyetlen - célja a totalitárius rendszereknek az, hogy az egész emberiséget homogén tömeggé alakítsák át, vagy a diktátor demagóg ügyeskedésével - teljes mértékben a mozgalom felgyorsításának szándéka köti le." Hannah Arendt: A totalitarizmus gyökerei. Európa Kiadó, Budapest, (A továbbiakban: Arendt: A totalitarizmus, 1992.) Németországban ezt az atomizáltságot a történelmi körülmények alapozták meg, Sztálinnak létre kellett ezt hoznia.

7 A totalitárius rendszerek Hannah Arendt munkásságában 47 ahol minden ember minden értelemben egyenlő. Ez az egyenlőség azonban nem az egyes emberekre jellemző, hiszen az egyes emberek jogait nem tisztázták, hanem a tömegre. Vagyis az embereket úgy próbálja megszervezni, mintha egyetlen egy ember lenne az egész emberiség. A totalitárius rendszerek másik fontos eleme a propaganda, hiszen alapvetően az, hogy létrejött a modern tömegtársadalom, és így az emberek elszigetelődtek egymástól, társadalmi kapcsolataikat a minimálisra szűkítették, ez még önmagában nem jelent totalitarizmust. A tömegeket meg kell győzni valamilyen módon arról, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz, hiszen a tömegek 16 jelentik mind a totalitárius mozgalom, mind a totalitárius rendszer alapját is. A totalitárius mozgalmak egyetlen törekvése, hogy minél több embert megnyeijenek" a maguk számára, és ezeket az embereket mozgásban tartsák, mert ezeknek a mozgalmaknak Arendt szerint politikai céljaik nincsenek. Kérdés, hogy akkor hol alakulhat ki totalitárius mozgalom, mi az a tényező, ami hozzájárul a létrejöttéhez. Arendt szerint totalitárius mozgalom elméletileg bárhol létrejöhet, bármelyik országban ahol megjelenik valamiféle (politikai) szervezettség iránti igény az emberekben. Ezzel szemben totalitárius rendszert csak olyan országokban lehet létrehozni, ahol viszonylag magas a lélekszám. Ennek magyarázata pedig az, hogy ezek a rendszerek nagymértékben függnek a követőik számától, tehát attól, hogy a tömegeket mennyire tudják megnyerni saját maguk számára. Csak ott van lehetőség arra, hogy totalitárius uralom létrejöjjön, ahol nagy embertömegek vannak, vagy ahol az emberveszteséget az elnéptelenedés veszélye nélkül lehet pótolni. 17 Önmagában azonban az, hogy az emberek közömbösek a politikai kérdések, problémák iránt, még nem feltétlenül vezet totalitárius mozgalmak kialakulásához. A totalitárius mozgalmak 18 mindig megelőzik a totalitárius rendszereket, de meg is alapozzák azokat. Ezeknek a mozgalmaknak kell az általuk teremtett fiktív világot valósággá változtatni, hogy a majdani totalitárius rendszer!6 A tömegek fogalmánál Arendt több megkülönböztetést is tesz. A tömeg fogalma nem azonos szerinte sem az osztályok, sem az állampolgárok, sem a csőcselék fogalmával. A tömegeket politikai közömbösségük folytán nem lehet önkormányzatba, politikai pártokba integrálni. Ok semmilyen módon nem vesznek részt a politikai életben. Arendt mégis úgy gondolta, hogy fennáll annak a lehetősége, hogy ezek a politikailag közömbös tömegek többséggé váljanak egy demokratikusan kormányzott országban. 17 Ezzel magyarázza Arendt, hogy nem totalitárius diktatúrák jöttek létre a háború előtti Romániában, Magyarországon vagy Lengyelországban. 18 A totalitárius mozgalmakat a következő jelzőkkel illette Arendt: olyan mozgalom, amely nemzetközi szervezettel rendelkezik, ezzel összefüggésben céljai globálisak, és így ideológiáját mindenre ki kívánja terjeszteni. Arendt: A totalitarizmus, p.

8 48 Lehotay Veronika megfelelően tudjon működni. Ezeket a mozgalmakat Arendt fényes nappal alapított titkos társaságoknak 19 " nevezte, és sok hasonlóságot tárt fel ezen mozgalmak és a titkos társaságok 20 között. Egyik ilyen jellemző, hogy a titkos társaság (is) egyfajta hierarchiát hoz létre, aszerint, ahogy a társaságba történő beavatások megtörténtek. Tagjainak az életét maga a társaság szabályozza és irányítja. így a totalitárius mozgalmak - ugyanúgy, mint a titkos társaságok - felosztották a világot két csoportra: a felesküdött barátokra és az esküdt ellenségek tömegére. Ennek megfelelően érvényesült a mozgalom alapelve: aki nincs kifejezetten benne, az ki van zárva belőle." Másik jellegzetessége, hogy a totális hatalom létrejöttéhez és fenntartásához a már korábban említett tömegekre van szükség. A mozgalom tagjaitól korlátlan, teljes és feltétel nélküli hűséget követel, amelynek semmilyen konkrét tartalmat nem tulajdonítottak. Felvetődik a kérdés, hogy minden embertől lehetséges-e ilyenfajta tökéletes" hűséget kívánni. Arendt válasza nemleges. Ugyanis csak olyan emberektől várható el ez a hűség, csak az tud teljes mértékben kötődni a mozgalomhoz, akinek nincsenek társadalmi, rokoni kapcsolatai, tehát teljesen elszigetelt a többi embertől. A tömegember másik jellemzője a totalitárius viszonyok között az állandóság hiánya. Az ilyen emberekből alakult ki a már korábban említett atomizált és individualizált tömeg, amely megfelelt a mozgalom elvárásainak. A totalitárius mozgalomhoz állandóan lehet csatlakozni, újabb és újabb emberek lehetnek a tagjai, így tulajdonképpen maga a mozgalom is folyamatosan változik. Arendt szerint éppen ezért próbálja meg minden diktatúra a társas együttélési formákat, a kapcsolatokat szétszakítani. Oroszországban ehhez egy egyszerű elvet használtak segítségül, amely szerint a bűnössel lenni maga is bűn. Az ilyen elveket, mint a rendszer alapjait valamilyen módon meg kellett ismertetni a tömegekkel, ennek pedig leghatásosabb eszköze a totalitárius mozgalmak esetében a propaganda, míg a totalitárius rendszereknél a modern terror. 19 A fényes napvilággal alapított társaságok" kifejezés arra utal, hogy a titkos társaságok elveit mindenfajta titokzatosság nélkül alkalmazzák. Ez jellemző a totalitárius mozgalmakra is, amelyek működése alatt tulajdonképpen nem titkoltak semmit a mozgalomról és annak tevékenységéről. 20 Hitler 1939-ben a következő három alapelvet fogalmazta meg a végső megoldás" végrehajtásával kapcsolatban, amelyek egy titkos társaság alapelvei is lehetnének: 1. Senkit nem szabad olyasmiről felvilágosítani, amiről nem feltétlenül kell tudnia. 2. Senkinek nem szabad többet tudnia, mint amennyi szükséges. 3. Senki sem tudhat többet a kelleténél korábban." Arendt: A totalitarizmus, p.

9 A totalitárius rendszerek Hannah Arendt munkásságában 49 III. Út a propagandától a terrorig A totalitárius mozgalmak propagandája a totalitárius rendszerek előzményének tekinthető, hiszen a tömegeket valamilyen módon meg kellett nyerni a mozgalom számára. A totalitárius propaganda célja mégsem elsősorban a valamiről való meggyőzés, hanem maga a szervezés. Mivel a totalitárius mozgalmak olyan világban bukkannak fel, ami nem totalitárius, ezért ennek megfelelően kénytelenek voltak (legalábbis kezdetben) a nem totalitárius világ eszközeit felhasználni céljaik megvalósításához. Arendt tehát a propagandát a lélektani hadviselés" részeként, a totalitarizmus egyik eszközeként definiálta. Érdekes tény, hogy a nácik nacionalista propagandájukkal elsősorban nem is saját híveiket, hanem a szövetségeseiket célozták meg. A propagandára addig volt szükség, amíg a pszichológiai céljaikat elérték ezek a mozgalmak, tehát a tömegeket sikerült behálózni" a rendszer számára, másként fogalmazva sikerült őket térdre kényszeríteni, megvalósítani számukra" a totalitárius világot. A propaganda folyamatosan meghamisította a tényeket, amelynek következtében az ember végül már semminek az igazságában nem tudott hinni. Mindent elhitt, és semmit sem volt képes elhinni. Innentől kezdve a nem totalitárius eszközök, tehát a propaganda is fölöslegessé válik, már bevethetőek" a totalitárius eszközök, amelyek közül a legjellemzőbb a terror mint egyfajta erőpropaganda" Míg a propaganda a totalitarizmus egyik eszközének tekinthető ahhoz, hogy a nem totalitárius világgal kapcsolatot" teremtsen és tartson fenn, addig a terror már magának a totalitárius rendszer kormányzási módjának a lényege Arendt totalitarizmus-értelmezésében. Arendt a terrorban látta ugyanis a totalitárius uralom lényegét. A terror azonban nem feltétlenül csak totális lehet, hanem akkor válik azzá, ha már mindentől függetlenedik, tehát a pusztítását már senki és semmi nem akadályozza. Amikor már senki és semmi nem áll az útjában. A terror tombolására tehát akkor kerül sor, amikor már a teljes népességet sikerült leigázni. A terror uralma alatt nincs szükség tovább a propagandára, az eltűnik. Sőt a náci Németországban meg is tiltották a propagandát. Ahhoz, hogy a terror kerülhessen előtérbe, a politikai ellenfelek erejét kell letörni, mert a politikai ellenzék jelenti tulajdonképpen a terror tombolásának utolsó akadályát. Ha a politikai ellenzéket sikerül eltávolítani, akkor innentől válik az erőszak a kormányzás egyetlen használható" eszközévé. A náci Németországban szó szerint ez a folyamat játszódott le. Amikor sikerült" a politikai ellenfeleket megsemmisíteni, akkor került előtérbe a terror igazán. Innentől kezdve Hitler elképzelése szerint nemcsak a szláv népekre, hanem az árja" homoszexuálisokra, elmebetegekre, szív- és tüdőbetegekre, vagyis a németek

10 50 Lehotay Veronika százezreire is a megsemmisítés várt ebben a rendszerben. A terror valósítja meg tulajdonképpen a mozgás törvényét, amelynek segítségével a természet vagy a történelem ereje érvényesülni tud. A történelemnek vagy a természetnek tehát objektív ellenségei vannak, akik akadályozzák a természeti és a történelmi történéseket, folyamatokat. Az alacsonyabb rendű fajok, az életképtelen emberek akadályozzák tulajdonképpen ezeket a folyamatokat. Az objektív ellenséget a náci Németország számára elsősorban a zsidók jelentették. Akik pedig a rendszer objektív ellenségei, vagyis a folyamatok útjában állnak, azokat ki kell iktatni" a rendszerből. Arendt szerint a terrornak sokkal nagyobb szerep jutott a nácizmusban, mint a kommunizmusban. Mindkét rendszerben jellemző az, hogy a modern terror áldozata teljes mértékben ártatlan. Míg a diktatórikus terror a tényleges bűnösöket, politikai ellenfeleket üldözi, addig a totalitárius terror elvben mindenki ellen fordulhat, tehát a politikailag semleges, ártatlan polgárok ellen (is). Az, hogy életében mit tett vagy mit mulasztott el, egyáltalán nem befolyásolja azt, hogyan alakul az élete. A modern erőszaknak semmiféle előzménye nincs, és névtelen áldozatait még maga az ítéletvégrehajtó is ártatlannak tekinti. A koncentrációs táborokban a zsidóknak két csoportja volt, az ún. transzport zsidók, akik semmilyen bűncselekményt nem követtek el, a másik az előzetes letartóztatásban lévő zsidók csoportja, akik tehát valamilyen bűncselekmény miatt kerültek táborba. A terror a totalitárius elv alapján az ártatlanok ellen irányult, amelynek következtében az előzetes letartóztatásban lévők helyzete sokkal jobb volt, és közülük többen élték túl a borzalmakat, mint ártatlan társaik. Az erőszak egy meghatározott ideológia megvalósulásaként jelenik meg a totalitárius rendszerben. E rendszer lényegét Arendt a terrorban látta, amelynek célja nem egyszerűen" az, hogy megfélemlítse az embereket, hanem, hogy a spontaneitás minden formáját megsemmisítse. Míg a véres" terrornak a célja, hogy legyőzze az ellenfeleket, lehetetlenné tegye, megtöije az ellenállást, addig a totális terrornak tulajdonképpen egyáltalán nincsen célja. Ebben a kontextusban Arendt megkülönböztette a magányt a magányosságtól. Akkor beszélhetünk elszigeteltségről, amikor összeomlik a politikai szféra, ahol az emberek közösen tudtak tenni, cselekedni" a közjó elérése érdekében. A magányosság a mindenkitől való elhagyatottságot", míg a magány az önmagamnak lenni" képességét jelenti. A totalitárius rendszer a magányosság rendszerét próbálta meg kiépíteni. A terror ugyanis nem szereti egyedül hagyni az embereket, hanem inkább olyan közösségeket hoz létre számára, ahol mindenki magányos, vagyis egyedül van mások társaságában. A terrort csak olyan emberek fölött lehet gyakorolni, akiknek nincsenek kapcsolataik, nincs egymáshoz semmi közük, vagyis el vannak szigetelve

11 A totalitárius rendszerek Hannah Arendt munkásságában 51 egymástól. 21 Ennek pedig azért van jelentősége Arendt szerint, mert ezek az emberek egyáltalán nem rendelkeznek hatalommal, és így bármilyen hatalmat lehet felettük gyakorolni, bármilyen törvényt" képesek elfogadni anélkül, hogy megkérdőjeleznék annak értelmét. IV. A totalitárius rendszerek és az alkotmányosság A jogforrási hierarchia új formát öltött", tulajdonképpen teljesen felbomlott ezekben a rendszerekben. Ennek első jele, hogy a totalitárius berendezkedés hatalomra jutásával az alkotmányosság, az alkotmány szerepe is jelentősen megváltozott", háttérbe szorult. Ugyan sohasem helyezték hatályon kívül a weimari alkotmányt és az 1936-os szovjet alkotmányt sem, 22 de helyettük mind Németországban, mind Oroszországban állandó alkotmány nélküli állapotot hoztak létre, vagyis az alkotmányokat teljesen figyelmen kívül hagyták. Ezek a rendszerek visszautasítottak minden pozitív törvényt, még azokat is, amelyeket ők maguk alkottak meg. Erre egyik példa lehet a fentebb említett 1936-os szovjet alkotmány. A náci Németországban egyszerűen nem foglalkoztak a törvényhozással, az alkotmány, illetve törvény nélküli állapot úgy valósult meg, hogy több érvényes és hatályos jogszabályt nem hoztak nyilvánosságra. Nem helyettesítették a meglévő törvényeket újabb törvényekkel, tehát nem alkották meg a törvényesség új formáját sem. Ahogy Hitler megfogalmazta: a totális állam nem ismerhet különbséget törvény és etika között." 23 A náci Németországban a Jogforrási hierarchia" csúcsát ennek megfelelően nem a weimari alkotmány jelentette, sem a saját rendeleteik, hanem a Führer akarata, amely általában szóbeli utasítás formájában jelent meg. A szóbeli utasításoknak nagyobb szerepet tulajdonítottak, mint az írásbeli rendeleteknek. 24 Ezt próbálta bizonyítani Eichmann a pere során, hogy a Harmadik Birodalomban a Führer szava törvényerővel rendelkezett, vagyis hogyha a parancsot maga Hitler adta ki, akkor azt nem kellett írásba foglalni, nem volt szükséges a papírforma", mert a Führer szavai, kijelentései jelentették az ország alaptörvényét, érvényességének nem voltak sem időbeli, sem térbeli Az elszigeteltség az a zsákutca, amelybe az emberek akkor szorulnak, amikor megsemmisül életüknek a politikai szférája, ahol közös ügyeik vitele érdekében együtt cselekszenek." Arendt: A totalitarizmus, p. 22 Fontos megjegyezni, hogy az 1936-os szovjet alkotmányt maga a totalitárius uralom alkotta meg. 23 Arendt: A totalitarizmus, p. Ez az állítás nemcsak Hitler parancsaira igaz. Himmler, akit megbíztak a végső megoldás végrehajtásának megszervezésével, sohasem volt hajlandó írásban rendeletet kibocsátani arról, hogy kit kell zsidónak tekinteni.

12 52 Lehotay Veronika korlátai. Ebből következik, hogy törvénytelen volt minden olyan parancs, rendelkezés, amely ellentétes volt a Hitler által kimondott szavakkal. 25 A náci Németországban a kategorikus imperatívusz a következőképpen hangzott: Cselekedj úgy, hogy a Führer jóváhagyja cselekedetedet, amennyiben tudomást szerez róla." 26 A kanti fogalomból egyedül az a követelmény maradt, hogy a saját akaratot kell azzal az elvvel azonosítani, amely forrásból maga a törvény származik. Eichmann értelmezésében ezt a forrást a Führer akarata jelentette. Az az elv, hogy a legfőbb törvény a Führer akarata", rögzítésre került a párt és minden SS-alakulat szervezeti és működési szabályzatában is. Míg normális körülmények között a törvények az állandóságot képviselik, addig a totalitárius rendszerekben érvényesülő törvények Arendt szerint puszta mozgástörvényekként működtek. 27 A törvény tehát már nem az a fogalom, amely az ember cselekedeteinek határt szab, életét szabályozza, és ezáltal biztonságot nyújt számára, hanem a történelem és a természet mozgása során kialakuló erők megjelenése. Ezek a rendszerek tehát nem törvények alapján működtek, hanem a törvények hiánya jellemezte a totalitárius társadalmakat. 28 A törvénynélküliség pedig azt jelenti, hogy megszűnik a biztonság, az a keret, amely alapján az ember az életét éli. Arendt szerint az emberek még a rossz törvényeket is képesek elviselni, de a törvények hiányát már nem. Ugyanakkor ezt maguk a rendszerek elutasítottak, vagyis nem állították, hogy törvény nélküliek" lennének, hanem azt állították, hogy azt a forrást vették alapul, amelyből minden egyes törvény származik. A másik jellemzője ennek a törvényességnek", hogy nem foglalkozik külön-külön az emberekkel, hanem az egész emberiségre közvetlenül vonatkoznak az általa megalkotott szabályok. Ezt azzal magyarázták, hogy csak az számít jogosnak, ami mindenki, tehát az egész" javát szolgálja, és nem az egyes részekét. Ez fejeződik ki abban is, hogy a náci Németország törvényei" nemcsak az országra vonatkoztak, hanem a nácik az egész világra úgy tekintettek, mint ami számára nekik kell a törvényeket megalkotniuk. így tehát 25 Hannah Arendt: Eichmann Jeruzsálemben. Tudósítás a gonosz banalitásáról. Osiris Kiadó, Budapest, p. (A továbbiakban: Arendt: Eichmann, 2000.) 26 Arendt: Eichmann, p. 27 Amikor a nácik a Természet vagy a bolsevikok a Történelem törvényeiről beszéltek, sem a Természetet, sem a Történelmet nem tartották már a tekintély stabil forrásának a halandó emberek cselekedetei számára: a Történelem és a Természet náluk egyszerűen csak mozgás."arendt: A totalitarizmus, p. 28 Egyetlen törvény jelenthetett volna Arendt szerint egyfajta állandóságot a totalitárius rendszerben, ez pedig az utódlásra vonatkozó törvény lett volna, és ez jelentett volna kiindulópontot a törvényesség felé. Azonban ilyen törvény egyik totalitárius rendszerben nem létezett.

13 A totalitárius rendszerek Hannah Arendt munkásságában 53 abban az országban, amelyet sikerült megszállniuk, a hadsereg végrehajtó hatalomként lépett fel, amely a már meglévő, mindenkire hatályos törvénynek szerez érvényt. Ezek a rendszerek nem kevesebbet, mint a földi igazságosságot ígérték az emberiségnek. Itt látható az összefüggés a modern tömegtársadalom és a totalitárius rendszerek között, mert ezek a rendszerek nem foglalkoztak az egyes emberekkel, egy elszigetelt tömegre volt szükségük, amelyre a maguk által alkotott új törvényességi" formát minden ellenvetés nélkül alkalmazni tudták. A történelem vagy a természet mozgástörvényét pedig a totális terror változtatta valósággá. A totalitárius rendszerekben a törvényeknél sokkal nagyobb szerep jutott azonban az ideológiának. V. A totalitárius rendszerek ideológiája Totalitárius viszonyok között az ideológia egy olyan világmagyarázat Arendt elképzelése szerint, amely a tudományosság igényével lép fel, és tévedhetetlen akar lenni. Hitler cselekvését a,jéghideg okoskodás" irányítja. Az ideológia tárgyát a Történelem és a Természet alkotja. A történelem motorjaként értett osztályharc és a természet parancsolta fajok gondolata vált az ideológia tárgyává. A totalitárius gondolkodás meghatározó elme, hogy a végső történelmi harcban bízik és abban hisz. Ez azért veszélyes és elfogadhatatlan, mert a történelem Arendt szerint nem ismeri a véglegességet. Az ideológiát egy totalitárius rendszerben egyaránt jellemzi az őszinteség és a hazudozás. A hazugság lényege abban áll Arendt szerint, hogy ezzel próbálják meg a még létező és a totalitárius rendszer számára veszélyeket hordozó - valóságot megszüntetni. A hazugság egy folyamatnak a forrása, amely mindig újabb hazugságokat termel. A háború alatt a nácik legmüködőképesebb hazugsága a német nép sorsáért vívott háború" volt. Eszerint a háború nem egy hagyományos háború, amelyet a sors kezdeményezett, hanem ami a németek számára nem kevesebb, mint élet és halál kérdése, és ezért meg kell ölniük ellenségeiket, ha ők nem akarnak meghalni. Közönséges hazugság volt továbbá a nyelvi szabályozás" is. így a gyilkosság, kiirtás, likvidálás szavak helyett a kegyes halál biztosítása, majd a végső megoldás, a kitelepítés és a különleges kezelés szavakat használták a hivatalos iratokban, utasításokban. A totalitárius rendszerekben a hazugnak mindig megvan a lehetősége, hogy hazugságait vagy a tényeket korrigálja. Az a világ tehát, ahol a totalitárius rendszer működik, állandóan változik, és ez elvezet odáig, hogy az emberek bármit képesek elhinni, bármit lehetségesnek tartanak. A totalitárius magyarázat tévedhetetlen akar lenni, és ennek érdekében minden spontaneitást megdermeszt, amely hajlamos volna letérni az útról, s könyörtelenül megsemmisíti azokat,

14 54 Lehotay Veronika akik ellenszegülnek. Egy totalitárius rendszerben nem azt magyarázzák, hogy mi van, hanem azt, ami volt, és azt, ami lesz. Egyetlen dolog fontos itt is, mint ahogy a közigazgatásban és a mozgalomban: a mozgás. A cél sohasem az, hogy bizonyos meggyőződéseket bevessen, hanem az, hogy lerombolja a képességet bármilyen meggyőződés kialakítására" 29 Mindez azonban hatástalan maradna a terror nélkül, amelynek feladata, hogy az ideológia fikcióit megvalósítsa. A terror szüntet meg minden akadályt a Természet és a Történelem mozgástörvényeinek megvalósulása elől. A totalitárius ideológia célja végső soron az, hogy az emberi természetet alakítsa át a totalitárius világ elvárásainak megfelelően. Ez tekinthető a legnagyobb kihívásnak. A totalitárius rendszer az emberi természet és a történelem mozgásaként fogható fel tehát, a természet és a történelem törvénye pedig az, hogy minden ártalmast és életképtelent el kell törölni. Mindig új embercsoportokat választanak, akikre a megsemmisítés vár. A csoportok megjelölése mindenekelőtt a totalitárius vezető feladata, akire minden totalitárius rendszemek szüksége van. VI. A totalitárius rendszer vezetője A többségi uralom elve alapján mind Hitler, 30 mind Sztálin jogszerűen került hatalomra. A totalitárius mozgalmak meghatározó, sőt elengedhetetlen tényezője a totalitárius vezető, aki kölcsönös függésben van a tömegekkel, mert a vezető nélkül a tömegeket nem képviselné senki, ugyanakkor a vezető sem létezne, ha nem lennének tömegek. 3 ' A vezér a mozgalom vezetője és az állam legelső embere egy személyben. Ha a náci Németországban a fentebb kifejtettek alapján a legfőbb törvény azonos a Führer akaratával, akkor ez azt vonja maga után, hogy a vezér (a Führer) akarata nélkül a rendszer egyszerűen összeomlana, így tehát a totalitárius rendszer nem létezhet vezér nélkül. 32 A vezér feladata egyrészt, hogy a külvilággal szemben megvédje a mozgalmat, majd később 29 Arendt: A totalitarizmus, p. 30 Hitlernek lehet, hogy száz százalékig nem volt igaza, de egyvalami vitán felül áll: ez az ember képes volt arra, hogy magát a német hadsereg őrvezetőjéből egy majdnem 80 milliós nép vezérévé küzdje fel...sikere önmagában bizonyította számomra, hogy alá kellett neki rendelnem magam" - mondta Eichmann a per során a Vezérről." Arendt: Eichmann, p. 31 Minden, ami ti vagytok, tőlem van, minden, ami én vagyok, csakis tőletek van" fogalmazta meg Hitler. Arendt: A totalitarizmus, p. 32 Mint végső tényezőt igen szerényen a saját személyemet kell megneveznem, mely pótolhatatlan...a birodalom sorsa egyedül rajtam múlik." (Hitler) Arendt: A totalitarizmus, p.

15 A totalitárius rendszerek Hannah Arendt munkásságában 55 magát a rendszert is, másrészt pedig legyen híd", amely kapcsolatot tud teremteni a mozgalom és a külvilág között. Arendt itt is tesz egy fogalmi elhatárolást, amikor különválasztja a zsarnok fogalmát a vezértől. Míg a zsarnok sohasem azonosul az alárendeltjeivel, főleg nem azok cselekedeteivel, és fenntartja a lehető legnagyobb távolságot az alattvalók és önmaga között, addig a vezér alárendeltjei az ő nevében cselekszenek. Ez azt jelenti, hogyha saját hibáit akarja kijavítani, akkor azokat kell megsemmisíteni, akik a téves döntéseit végrehajtották. Egyedül a vezér rendelkezik azzal a joggal, hogy cselekedeteit megmagyarázza, csak ő van tisztában azzal, hogy mit csinál. 33 A vezér személyes felelősséget vállal a párt tagja vagy valamely tisztségviselője által hivatalos minőségben elkövetett cselekedetért. Ez a felelősség úgynevezett totális felelősség, mert az alkalmazott tulajdonképpen a vezér két lábon járó egy éni megszemélyesülése. Tulajdonképpen a vezér az egyetlen olyan ember a totalitárius rendszerben, akivel még lehetséges nem totalitárius nyelven is beszélni. A vezér egyetlen valódi célja, hogy jóslatai, amelyek később törvényi formát öltenek, megvalósuljanak. 34 Ehhez pedig megfelelően kiépített, precíz közigazgatási rendszere van szükség. VI. A totalitárius rendszerek közigazgatása A totalitárius mozgalmak - majd a rendszerek is - a valóság megszüntetéséért küzdenek, és ebben a küzdelemben nem szentelnek túl nagy jelentőséget az államnak. 35 A valóság része az állam is, tehát végső soron annak az átalakítására, megsemmisítésére is törekszenek. Ahogy Hitler fogalmazta meg: Az állam csak eszköz egy cél elérésére. A cél a faj megvalósulása." 36 Az állam szerepének 33 Érdemes kitérni a felelősség kérdésére, amellyel Arendt több tanulmányában is foglalkozott. Ugyanis abban az esetben, ha a vezér az egyetlen ember, akié a teljes felelősség, és rajta kívül mindenki más, aki a közügyekkel foglalkozik csak fogaskerék, akkor kit terhel a felelősség? Ez azt jelentené, hogy senki mást nem lehet személyesen felelősségre vonni a vezéren kívül? 34 Ma ismét szeretnék megjövendölni valamit. Ha a zsidó bankároknak...még egyszer sikerül Európa népeit belerángatni egy világháborúba, akkor...az eredmény a zsidó faj pusztulása lesz Európában" - Hitler bejelentése a német Reichstagban 1939 januárjában. Arendt: A totalitarizmus, p. 35 Sztálin államelmélete a következő: Mi az állam elhalásának hívei vagyunk, ugyanakkor megerősíteni kívánjuk a proletariátus diktatúráját, amelynek tekintélye minden mostanáig létezett államnál nagyobb és hatalmasabb. Az államhatalom lehető legnagyobb mértékű fejlesztése azzal a céllal, hogy megteremtsük az állam elhalásának feltételeit: ez a marxizmus tanítása." Arendt: A totalitarizmus, p. 36 Arendt: A totalitarizmus, p.

16 56 Lehotay Veronika csökkentésére az első lépés, hogy a hatalmat kettéosztják" a párt és az állam között. Ez úgy látszik, mintha a pártnak és az államnak azonos szelet" jutna a hatalomból. Ez azonban nem így van a totalitárius államban. A valódi hatalom a párt kezében van, míg az állam hatalma csak látszólagos, amelynek tulajdonképpen csak kifelé, a külvilág felé van szerepe. Az állami szerveket nem lehet egyik napról a másikra teljesen szétzúzni, ezért a Harmadik Birodalom közigazgatásának minden szintjén megkettőződtek a hivatalok. A nácik nem szüntették meg a meglévő közigazgatási rendszert, hanem a hatalmat vették el tőle. Az államigazgatás minden funkcióját valamilyen pártszerv is mutatta. A totális uralmon belül állandóan változott a hatalom tényleges központja, gyakran más szervekre is átruházták, de sohasem oszlatták fel. A folyamatos változtatásra azért volt szükség, mert az állandó hierarchia egyfajta stabilitást jelentett volna, ami teljesen távol áll a totalitárius uralomtól. így azonban a totalitárius rendszerben az ember nem tudhatta, hogy melyik szerv fennhatósága alá tartozik. Ez a bonyolult közigazgatási rendszer talán éppen ennek a folyamatos változásnak köszönhetően - rendkívüli precizitással működött. Az egyes hivatalok feladatai állandóan változtak, hatáskörük bővült, a hivatalnokok cserélődtek, mégis a rendszerben mindenki pontosan tudta, hogy mi a teendője. Egy feladata volt tulajdonképpen mindenkinek, ez pedig a Führer akaratának minél gyorsabb és pontosabb továbbítása az egyes közigazgatási szintekre. A háború kezdetén jelentős lépés történt a totalitárius rendszer kiteljesedése felé, amikor Himmler egy rendeletében az SS Biztonsági Szolgálatát a Biztonsági Rendőrséggel összevonta, ennek eredményeként létrejött a Birodalmi Biztonsági Főhivatal. Tehát egy pártszervet egy állami szervvel forrasztott egybe. Ahhoz, hogy az Endlösung megvalósulhasson, a minisztériumok és a hivatali apparátus aktív és összehangolt közreműködésére volt szükség. Ehhez hozzájárult az az elv is, miszerint mindenkinek úgy kell cselekednie, mintha ő maga alkotta volna a törvényt, amelynek engedelmeskedik. így tehát a kötelezettség teljesítése a legkevesebb, amit az ember megtehet. 37 Ebből a nézőpontból azt lehet mondani, hogy a Harmadik Birodalom közigazgatása kellőképpen hatékony és jól szervezett volt. Azt hihetné az ember, hogy a Führer-elv valamiféle hierarchiát hozott létre a mozgalomban. Ez azonban nem igaz. Magyarázatként Arendt megkülönbözteti a totalitárius uralom elvét a tekintély elvétől. A tekintélynek sohasem volt célja a szabadság megszüntetése, a totalitárius uralomnak éppen ez - a szabadság megszüntetése - a célja. A nácik meghagyták a régi közigazgatási egységeket, a tartományokat, emellett az ún. Gaukat is kijelölték, és mindezeken túl egyéb földrajzi felosztást is bevezettek az egyes pártszervezetekhez igazodva. 37 Arendt: Eichmann, p.

17 A totalitárius rendszerek Hannah Arendt munkásságában 57 A totalitárius rendszer egyik legszembetűnőbb jellegzetessége a titokzatosság, 38 amely a közigazgatási szervek hatalmát is meghatározza. Minél kevesebbet lehet tudni egy közigazgatási szervről, annál több hatalommal rendelkezik a totalitárius rendszerben. Ebből következik Arendt szerint az is, hogy a tényleges hatalom kezdete a titokzatosság. 39 Megmutatkozik ez abban is, hogy azok, akik a Führer parancsát megismerték parancshordozókból" titkok hordozóivá" lettek. Ezt azzal erősítették meg, hogy esküt kellett tenniük. 40 A totalitárius rendszerben a rendőrségnek nagyobb hatalom jut, mint a hadseregnek. Amikor már hatalomra kerül a totalitárius uralom, akkor válik a titkosrendőrség a közigazgatás csúcsszervévé", tehát nélkülözhetetlen részét képezi az államigazgatásnak. 41 Feladata azonban nem az, mint egy nem totalitárius világban működő rendőrségé, tehát, hogy bűncselekményeket tárjon fel, és vizsgáljon ki. A totalitárius rendszer titkosrendőrségének a feladata az, hogy kéznél legyen, amikor szükség van rá, leginkább akkor, amikor a kormány döntött bizonyos emberek, csoportok letartóztatásáról. Mi alapján dönti el a kormány, hogy kiket tartóztat le? Kik a gyanúsítottak a totalitárius rendszerben? A fentebb már említett objektív ellenség fogalma nem meríti ki a gyanúsítottak kategóriáját. Hiszen az is bűnös" lehet, aki valamilyen kapcsolatban áll az objektív ellenséggel. Vagy csak egyszerűen gondolkodik. Alapvetően tehát egy totalitárius rendszerben a gyanúsított fogalmába az egész lakosság, tehát minden egyes ember beletartozik. A titkosrendőrségnek azonban nemcsak az országban van feladata, hanem a meghódított területeken is, mert itt a totalitárius vezető a lakosságot lázadónak vagy hazaárulónak tartja, és így elsősorban nem katonai, hanem rendőri eszközökkel küzd ellene. Látható, hogy a titkosrendőrség veszít eredeti pozíciójából a totalitárius rendszerben, hiszen egyszerű" ítéletvégrehajtóvá válik, mert teljesen alá van vetve a vezér akaratának. O határozza meg feladatait, tevékenységéről neki köteles számot adni. Végső soron 38 A titokzatosságnak meghatározó szerep csak a háború alatt jutott a náci Németországban. Erre a legjobb példák a végső megoldással" kapcsolatban hozhatók föl, ugyanis az az utasítás született, hogy minden tény vagy adat, ami a végső megoldással kapcsolatos, teljesen titkos. 15 így például a titkosrendőrség sokkal nagyobb hatalommal rendelkezett, mint a bolsevik párt, amely a tagjait nyíltan toborozta. Arendt: A totalitarizmus, p. 40 A Biztonsági Szolgálat tagjai külön hallgatási fogadalmat is tettek. Arendt: Eichmann, p. 41 Az állam fölött és a látszólagos hatalom homlokzata mögött, a megsokszorozódott hivatalok labirintusában, a hatalom minden mozgását támogatva és a hatékonyság hiányának zűrzavarában húzódik meg az ország hatalmi magva: a mindennél hatékonyabb és mindenben illetékes titkosrendőrség." Arendt: A totalitarizmus, p.

18 58 Lehotay Veronika a náci Németországban minden hivatalos szervezet és intézmény a bűnös akciók" résztvevőjévé vált, ennek segítségével" teljesedhetett ki a totalitárius rendszer azzal, hogy létrehozta a koncentrációs táborokat. VII. A totalitárius rendszer kiteljesedése: a koncentrációs táborok A totalitarizmus lényege legjobban a koncentrációs táborok rendszeréből érthető meg Arendt szerint, mert ebben csúcsosodott ki tulajdonképpen a totalitárius rendszer, itt sikerült a legtökéletesebben megvalósítani a kitűzött célokat. A koncentrációs tábor a megvalósult legtotalitáriusabb társadalom és baljós kísérletek" terepe Arendt szerint. A koncentrációs táboroknak semmilyen céljuk nem volt, egyedüli gazdasági funkciójuk az volt, hogy saját adminisztrációjukat finanszírozzák. A koncentrációs táborokba az embereket ésszerű ok nélkül küldték. Arendt hosszasan taglalja könyvében azt a folyamatot, hogyan vált egy ember a koncentrációs tábor lakójává. Ennek első lépése, hogy a jogi személyt" semmisítették meg az emberben, tehát megfosztották alapvető jogaitól, így az állampolgársághoz, 42 a szabadsághoz, a tulajdonhoz, a magánélethez, a munkához való jogától. Ez nem egyesével történt, hanem tömegesen. Egyszerre egy bizonyos embercsoportot fosztottak meg jogaitól. Ehhez pedig megfelelő közigazgatási gépezetet hoztak létre, hogy a megfosztás minél gyorsabban és hatékonyabban működhessen. 43 Az emberek tehát egyszerűen kikerültek a törvény védelme alól. Az, hogy az embereknek elvették az alapvető jogaikat, csak előszobája volt a koncentrációs táborba kerülésnek. Teljes mértékben uralkodni csak a minden jogától megfosztott, és teljesen elszigetelt ember felett lehet. Ezt az elszigeteltséget a koncentrációs táborok szó szerint valósították meg, amikor kiszakították az embert saját lakókörnyezetéből, tulajdonképpen elszakították az embereket az élők világától. Az emberek nem akkor vesztik el jogaikat, amikor egy-egy meghatározott jogot vesznek el tőlük, hanem amikor munkahelyüktől, vagyonuktól, cselekvési szabadságuktól, a családjuktól fosztják meg őket. Amikor tehát elvesztik helyüket a világban. A törvényen kívül helyezett embert bárki megfoszthatta akár az életétől is, anélkül, hogy ezért bármilyen büntetést kapott volna. A koncentrációs táborok lakóit megfosztották 42 Arendt több helyen hangsúlyozta az állampolgárság fontosságát. 43 Olyan ez, mint egy automatikus üzem, mint egy malommal összekötött pékség. Az egyik végén beteszel egy zsidót, akinek még némi vagyona, egy gyára vagy egy boltja, esetleg bankszámlája van, és aki végigmegy az épületen pulttól pultig, hivatalról hivatalig, és kijön a másik végén pénztől megfosztva, jogoktól megfosztva, mindössze egy útlevéllel a kezében, amiben ez áll: Két héten belül el kell hagynia az országot. Ha nem, koncentrációs táborba kerül."- így vélekedtek a zsidó funkcionáriusok, amikor Eichmann bemutatta nekik az új gépezetet". Arendt: Eichmann, p.

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Örültem, hogy a baloldal megemlékezik a magyar baloldal legnagyobb alakjáról. Nemcsak a magyar baloldal, de a magyar

Részletesebben

ADOLF HITLER ÉS A NEMZETISZOCIALIZMUS (NÁCIZMUS)

ADOLF HITLER ÉS A NEMZETISZOCIALIZMUS (NÁCIZMUS) ADOLF HITLER ÉS A NEMZETISZOCIALIZMUS (NÁCIZMUS) 1. Miért lehetett népszerű a nemzetiszocializmus? A jóvátétel összege és a gazdasági válság Németországot nagy nyomorba taszította: Hitler programjában

Részletesebben

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és 1. tétel: A források és mutassa be az indiai vallások hatását a társadalom szerkezetére, működésére! 2. tétel: A források és mutassa be a hódító háborúkat követő gazdasági változásokat és azok társadalmi

Részletesebben

Osztályozó vizsga témái. Történelem

Osztályozó vizsga témái. Történelem 9.ÉVFOLYAM Egyiptom, a Nílus ajándéka Athén, a demokrácia kialakulása és fénykora A görög perzsa háborúk (Kr. e. 492 448) A poliszok hanyatlása és Nagy Sándor birodalma A város alapításától a köztársaság

Részletesebben

8. Az első világháborútól a kétpólusú világ felbomlásáig

8. Az első világháborútól a kétpólusú világ felbomlásáig 8. Az első világháborútól a kétpólusú világ felbomlásáig 8.1 Az első világháború jellege, jellemzői; a Párizs környéki békék TK 9 18, 33-38 A világháború jellemzőinek (gépi háború, hadigazdaság, állóháború

Részletesebben

Választójogosultság. Kötelező irodalom: Előadásvázlat ( Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén)

Választójogosultság. Kötelező irodalom: Előadásvázlat (  Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) Választójogosultság Kötelező irodalom: Előadásvázlat (http://alkjog.elte.hu/?page_id=3491) Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) 2017. november 20. ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék Lukonits Ádám,

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák TÖRTÉNELEM Tanulmányok alatti vizsgák A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010

ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010 ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010 I. Témakör: Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra 1. Gazdasági változások az Anjouk idején. Mutassa be Károly Róbert gazdaságpolitikájának főbb tényezőit! Tárja fel

Részletesebben

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések 1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések Alkotmány: constitutio közös állapot, közös megegyezés, hogy milyen szabályok

Részletesebben

AB közlöny: VII. évf. 2. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

AB közlöny: VII. évf. 2. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! 386/B/1997 AB közlöny: VII. évf. 2. szám --------------------------------------------------------------- A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Az Alkotmánybíróság jogszabályi rendelkezések alkotmányellenességének

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Politológia 1. 2013. Követelmények. - írásbeli kollokvium, tesztjellegű - Politológia. Elmélet - gyakorlat Szerző: Hazayné dr. Ladányi Éva VAGY - Politológia

Részletesebben

A weimari köztársaság

A weimari köztársaság dezs.extra.hu tételek gyûjteménye A weimari Szerzõ dezs Történelem tétel 1. A weimari 1918. nov.: forradalom / kieli matrózlázadás > Németország > Az új alkotmányt Weimarban dolgozták ki, ezért nevezik

Részletesebben

A rendszer ilyenfajta működése azzal a következménnyel járt, hogy a budapesti lakosok mind az egyazon lakásra pályázók egymással szemben, mind az

A rendszer ilyenfajta működése azzal a következménnyel járt, hogy a budapesti lakosok mind az egyazon lakásra pályázók egymással szemben, mind az Nagy Ágnes: Állampolgár a lakáshivatalban: politikai berendezkedés és hétköznapi érdekérvényesítés, 1945 1953 (Budapesti lakáskiutalási ügyek és társbérleti viszályok) Kérdésfeltevés Az 1945-től Budapesten

Részletesebben

ÉVFOLYAMDOLGOZAT. A h o n v é d e l mi k ö t e l e z e t t s é g a l k o t má n yjogi p r o b l é má i

ÉVFOLYAMDOLGOZAT. A h o n v é d e l mi k ö t e l e z e t t s é g a l k o t má n yjogi p r o b l é má i SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Állam- és Jogtudományi Kar Szeged ÉVFOLYAMDOLGOZAT A h o n v é d e l mi k ö t e l e z e t t s é g a l k o t má n yjogi p r o b l é má i Konzulens: Dr. Tóth Károly Egyetemi Docens

Részletesebben

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában!

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában! Történelem 13/I 1. A középkori gazdaság Ismertesse a korai középkori gazdaság működését, a termelés színtereit és szereplőit, az eszközök és módszerek fejlődését a XI-XIII. századi, Európában! Mutassa

Részletesebben

VÍZBEFÚLT FÉRFI CONEY ISLAND-EN, New York, »A Z emberi együttérzés alapja az, hogy a földi élethez kötôdik

VÍZBEFÚLT FÉRFI CONEY ISLAND-EN, New York, »A Z emberi együttérzés alapja az, hogy a földi élethez kötôdik 96 W E E G E E VÍZBEFÚLT FÉRFI CONEY ISLAND-EN, New York, 1940»A Z emberi együttérzés alapja az, hogy a földi élethez kötôdik « EGYÜTT ÉREZNI VALAKIVEL PETER KEMP AZ emberi együttérzés alapja az, hogy

Részletesebben

Állampolgári ismeretek. JOGI alapismeretek ALAPTÖRVÉNY

Állampolgári ismeretek. JOGI alapismeretek ALAPTÖRVÉNY Állampolgári ismeretek JOGI alapismeretek ALAPTÖRVÉNY ELŐZMÉNYEK Magyar Népköztársaság (1949-1989) 1949 1989 2012-1936. évi szovjet alkotmány mintájára készült - államforma: népköztársaság - elnevezés:

Részletesebben

Szlovákia Magyarország két hangra

Szlovákia Magyarország két hangra dunatáj Szlovákia Magyarország két hangra anuár elsején ünnepelhette önálló államiságának huszadik évfordulóját északi szomszédunk. A Týždeň című pozsonyi hetilap tavalyi évet záró számában olvashattuk:

Részletesebben

A HAZAI ORVOSI KÖZIGAZGATÁS TÖRTÉNETE

A HAZAI ORVOSI KÖZIGAZGATÁS TÖRTÉNETE A HAZAI ORVOSI KÖZIGAZGATÁS TÖRTÉNETE Kapronczay Károly Az újkori európai államok közigazgatása a 18. században formálódott ki. Mintául az erõsen központosított porosz hivatali rendszer szolgált, amely

Részletesebben

Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között

Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között Előadásom elsősorban román szemszögből, továbbá a politika- és az eszmetörténet oldaláról közelíti meg az 1940 1944 közötti észak-erdélyi

Részletesebben

Főhajtás, mérce és feladat

Főhajtás, mérce és feladat Főhajtás, mérce és feladat Kedves Bori és Pista! Kedves Barátaim! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Hallgatóim! Nem könnyen szántam el magam arra, hogy Bibó István sírja előtt beszédet mondjak. Mindenekelőtt

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az

Részletesebben

Európa szocialistái, egyesüljetek!

Európa szocialistái, egyesüljetek! LAURENT FABIUS PIERRE MAUROY MICHEL ROCARD Európa szocialistái, egyesüljetek! Kinyílik a világ, hatalmas gazdasági, kulturális és technológiai robbanásnak vagyunk tanúi, a globalizáció idejét éljük, és

Részletesebben

HÁTTÉRANYAG AZ ALAPTÖRVÉNY NEGYEDIK MÓDOSÍTÁSÁHOZ

HÁTTÉRANYAG AZ ALAPTÖRVÉNY NEGYEDIK MÓDOSÍTÁSÁHOZ HÁTTÉRANYAG AZ ALAPTÖRVÉNY NEGYEDIK MÓDOSÍTÁSÁHOZ I. ELŐZMÉNYEK 1. A módosítás indoka Az Országgyűlés 2013. március 11-én elfogadta az Alaptörvény negyedik módosítását (a továbbiakban: Módosítás). A Módosítást

Részletesebben

Szakács Tamás. 1.A gazdasági rendszer és a politikai rendszer kapcsolatának történeti típusai

Szakács Tamás. 1.A gazdasági rendszer és a politikai rendszer kapcsolatának történeti típusai 1.A gazdasági rendszer és a politikai rendszer kapcsolatának történeti típusai A gazdasági rendszer és a politikai rendszer funkcionális kapcsolata a társadalmak történeti fejlődése során sokszínű és egymástól

Részletesebben

Enyedi György közpolitikai öröksége Pálné Kovács Ilona MTÜ, november 22. Enyedi György Emlékülés

Enyedi György közpolitikai öröksége Pálné Kovács Ilona MTÜ, november 22. Enyedi György Emlékülés Enyedi György közpolitikai öröksége Pálné Kovács Ilona MTÜ, 2017. november 22. Enyedi György Emlékülés A bizarr cím indokolása Enyedi Györgyöt személyisége és kutatói habitusa távol tartotta a politikától

Részletesebben

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5.

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5. Etika Bevezető Oktatási cél: A kurzus célja az etika körébe tartozó fogalmak tisztázása. A félév során olyan lényeges témaköröket járunk körbe, mint erény erkölcsi tudat, szabadság, lelkiismeret, moralitás,

Részletesebben

A neoliberalizmus mítosza

A neoliberalizmus mítosza Paár Ádám A neoliberalizmus mítosza Akad-e ellenzéki párt, amelyről kormányon levő ellenfelei nem híresztelték, hogy neoliberális, akad-e ellenzéki párt, amelyik nem vágta vissza a neoliberalizmus megbélyegző

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Politológia 2. I. Politikai rendszer funkciói II. A politikai rendszer elemei 2013. I. Politikai rendszer funkciói 1) A társadalom felé 2) A politikai rendszeren

Részletesebben

Nyomtatható változat. Megjelent: Szent Korona 1992. jan. 15., 3. és 12. old.

Nyomtatható változat. Megjelent: Szent Korona 1992. jan. 15., 3. és 12. old. A hazánkat több mint 40 éven át elnyomó bolsevista rendszer egyik legfontosabb célja a vallásos világnézet, a vallásos lelkület és a valláserkölcs kiirtása volt. A bolsevik ideológusok ugyanis kezdettől

Részletesebben

A TÖMEG LÉLEKTANA, AVAGY HOGYAN TUDUNK HATNI A TÖMEGRE

A TÖMEG LÉLEKTANA, AVAGY HOGYAN TUDUNK HATNI A TÖMEGRE A TÖMEG LÉLEKTANA, AVAGY HOGYAN TUDUNK HATNI A TÖMEGRE Budapest, 2016. április 15. Készítette: Magyary Jenő Témaválasztásom fő oka, hogy egyfelől a munkám miatt fontosnak tartom azt, hogy hogyan lehet

Részletesebben

V. A POLGÁROSODÁS KIBONTAKOZÁSA MAGYARORSZÁGON. A DUALIZMUS KORA ( )

V. A POLGÁROSODÁS KIBONTAKOZÁSA MAGYARORSZÁGON. A DUALIZMUS KORA ( ) Óra sorszám V. A POLGÁROSODÁS KIBONTAKOZÁSA MAGYARORSZÁGON. A DUALIZMUS KORA (1849 1914) Az önkényuralom A kiegyezés Gazdasági felzárkózás A polgárosodó társadalom Városiasodás. A főváros fejlődése Népesedés.

Részletesebben

8.2 A gazdaság és a társadalom új jelenségei a fejlett világban

8.2 A gazdaság és a társadalom új jelenségei a fejlett világban 8.1 Az els világháború jellege, jellemz i; a Párizs környéki békék Szövetségi rendszerek, frontok, az új típusú hadviselés jellemz i. A Párizs környéki békék területi, etnikai és gazdasági vonatkozásainak

Részletesebben

A gyarmati hadseregtől a békefenntartó műveletek modern, professzionális haderejéig

A gyarmati hadseregtől a békefenntartó műveletek modern, professzionális haderejéig 1 ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Hadtudományi Doktori Iskola A gyarmati hadseregtől a békefenntartó műveletek modern, professzionális haderejéig A fegyveres erők szerepe, helyzete Spanyolország XX.

Részletesebben

A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll.

A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll. Tantárgy: Történelem Osztály: Szakközépiskola 9-12 A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll. 1.) Írásbeli vizsga Időtartama: 45 perc Elérhető pontszám: 60 pont Az írásbeli feladatok

Részletesebben

Révkomárom után. Európai utas OTTHON LENNI

Révkomárom után. Európai utas OTTHON LENNI OTTHON LENNI Révkomárom után Pomogáts Bélával, az Anyanyelvi Konferencia elnökével, Sárközy Péter római, Péntek János kolozsvári és Bányai János újvidéki egyetemi tanárral, valamint Göncz Lászlóval, a

Részletesebben

K i gondolta volna a kommunizmus bukásakor, hogy 2006 végén azt találgatjuk,

K i gondolta volna a kommunizmus bukásakor, hogy 2006 végén azt találgatjuk, Alex Standish AZ OROSZ TITKOSSZOLGÁLATOK ÚJJÁSZÜLETÉSE K i gondolta volna a kommunizmus bukásakor, hogy 2006 végén azt találgatjuk, hogy ki gyilkolta meg Londonban radioaktív anyaggal az orosz titkosszolgálat

Részletesebben

Aszervezett bűnözés a kriminológiában társulásos,

Aszervezett bűnözés a kriminológiában társulásos, Nánási László * A SZERVEZETT BÛNÖZÉS KÉRDÉSEI A MAGYAR ANYAGI ÉS ELJÁRÁSI BÜNTETÕJOGBAN ** (Egy precedensügy tapasztalai) Aszervezett bűnözés a kriminológiában társulásos, foglalkozásként űzött, hivatásos,

Részletesebben

A modern menedzsment problémáiról

A modern menedzsment problémáiról Takáts Péter A modern menedzsment problémáiról Ma a vezetők jelentős része két nagy problémával küzd, és ezekre még a modern a természettudományos gondolkodáson alapuló - menedzsment és HR elméletek sem

Részletesebben

ETE_Történelem_2015_urbán

ETE_Történelem_2015_urbán T Ö R T É N E L E M ETE_Történelem_2015_urbán Szóbeli középszintű érettségi tételek / 2015-2016. év tavaszára / Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra 1, T é t e l A korai feudalizmus / középkor gazdálkodása

Részletesebben

A világháború után kiadott uj angol katonai szolgálati szabályzatban egy helyen a következők olvashatók: A brit világbirodalom messze szétszórt

A világháború után kiadott uj angol katonai szolgálati szabályzatban egy helyen a következők olvashatók: A brit világbirodalom messze szétszórt AZ ANGOL H A D I F L O T T A Irta: SZALAY ISTVÁN A világháború után kiadott uj angol katonai szolgálati szabályzatban egy helyen a következők olvashatók: A brit világbirodalom messze szétszórt részei között

Részletesebben

SZKA_209_22. Maszkok tánca

SZKA_209_22. Maszkok tánca SZKA_209_22 Maszkok tánca diákmelléklet maszkok tánca 9. évfolyam 207 Diákmelléklet 22/1 AUSZTRÁLIA TOTÓ Jelöld X-szel azokat a válaszokat, amiket helyesnek tartasz! Hány millió négyzetkilométer Ausztrália

Részletesebben

A KERESKEDŐ, AKI GAZDAG LETT

A KERESKEDŐ, AKI GAZDAG LETT Pasarét, 2013. február 17. (vasárnap este) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Szepesy László A KERESKEDŐ, AKI GAZDAG LETT Alapige: Máté 13,45-46 Hasonlatos a mennyeknek országa a kereskedőhöz, aki igaz

Részletesebben

Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem

Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem 9. évfolyam Ókor A zsidó vallás fő jellemzői. Az athéni demokrácia működése a Kr.e. 5. században. A görög hitvilág. A római hitvilág. Julius Caesar egyeduralmi

Részletesebben

II. TÉMA. A közigazgatás működésének követelményrendszere (TK 69 76)

II. TÉMA. A közigazgatás működésének követelményrendszere (TK 69 76) 1 II. TÉMA A közigazgatás működésének követelményrendszere (TK 69 76) A közigazgatás közérdekű tevékenységét különböző alapelvek jellemzik. Ezek nem jogági alapelvek vagy csak bizonyos fokig azok. Így

Részletesebben

Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája

Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája Élet és Irodalom, LI. évf., 7. sz., 2007. február 16., 15-16. o. A válság anatómiája Hazánkban a politikai élet súlyos erkölcsi és identitási válsága alakult ki. E sorok írója abban látja a válság alapvető

Részletesebben

Riedel René: A magyar állampolgárok és más emberi csoportok alkotmányos jogai az Alaptörvényben

Riedel René: A magyar állampolgárok és más emberi csoportok alkotmányos jogai az Alaptörvényben Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kar Alkotmányjogi Tanszék A magyar állampolgárság Riedel René: A magyar állampolgárok és más emberi csoportok alkotmányos jogai az Alaptörvényben Témavezető:

Részletesebben

Alkotmány 54. (1) bekezdés az emberi méltósághoz való jog Alkotmány 70/A. (1) bekezdés a jogegyenlőség elve

Alkotmány 54. (1) bekezdés az emberi méltósághoz való jog Alkotmány 70/A. (1) bekezdés a jogegyenlőség elve Az Alkotmánybíróság legutóbbi döntéseibôl 68/E/2004. AB határozat Alkotmány 54. (1) bekezdés az emberi méltósághoz való jog Alkotmány 70/A. (1) bekezdés a jogegyenlőség elve Egy indítványozó mulasztásban

Részletesebben

A célom az volt, hogy megszólítsam az egész politikai elitet

A célom az volt, hogy megszólítsam az egész politikai elitet A célom az volt, hogy megszólítsam az egész politikai elitet (Népszava 2009. február 27.) Dobjuk félre a meglévő fogalmakat és határokat, mert nem működnek - mondja Kállai Ernő. A nemzeti és etnikai kisebbségi

Részletesebben

Jegyzőkönyv. 2. Járási hivatal kialakításával kapcsolatosan Dömösről és Pilismarótról átadandó státuszok tekintetében kötött megállapodás jóváhagyása

Jegyzőkönyv. 2. Járási hivatal kialakításával kapcsolatosan Dömösről és Pilismarótról átadandó státuszok tekintetében kötött megállapodás jóváhagyása Jegyzőkönyv Készült: 2012. október 25-én megtartott rendes üléséről Jelen vannak:pálmai József korelnök Csonka József Dr. Pálinkási Csaba Bartók László képviselők Dr. Szabó Attila jegyző Jegyzőkönyvvezető:

Részletesebben

MIT KELL KUTATNUNK 1944-45 KAPCSÁN?

MIT KELL KUTATNUNK 1944-45 KAPCSÁN? Matuska Márton, újvidéki újságíró a Délvidéki Mártírium 1944-45. Alapítvány kuratóriumi tagja MIT KELL KUTATNUNK 1944-45 KAPCSÁN? (A Délvidéki Mártírium 1944-45 Alapítvány megalakításának közvetlen előzménye)

Részletesebben

Civil szektor fejlesztők politikán innen, politikán túl

Civil szektor fejlesztők politikán innen, politikán túl Zsolt Péter Civil szektor fejlesztők politikán innen, politikán túl Láthattunk az elmúlt 20 évben olyan Soros pénzből fizetett választási részvételre felszólító plakátot, ahol csak magyar liberális megmondóemberek

Részletesebben

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM!

ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Dr. Egresits Ferenc ISTEN NEM HALOTT! JÉZUS NEM HAL MEG SOHASEM! Kérdések és megfontolások Jézus passiója kapcsán az irgalmasság évében. - Az esetleges párhuzamok és áthallások nem a véletlen művei! -

Részletesebben

BIRODALOM. Michael Hardt / Antonio Negri ELŐSZÓ. "Minden szerszám fegyver, ha helyesen tartod" Ani DiFranco

BIRODALOM. Michael Hardt / Antonio Negri ELŐSZÓ. Minden szerszám fegyver, ha helyesen tartod Ani DiFranco Michael Hardt / Antonio Negri BIRODALOM "Minden szerszám fegyver, ha helyesen tartod" Ani DiFranco "Férfiak harcolnak, és csatát vesztenek, és a dolog, amiért harcoltak, a vereségük ellenére létrejön;

Részletesebben

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója.

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója. Takáts Péter: A TEREMTŐ EMBER Amikor kinézünk az ablakon egy természetes világot látunk, egy olyan világot, amit Isten teremtett. Ez a világ az ásványok, a növények és az állatok világa, ahol a természet

Részletesebben

BEVEZETÉS MIÉRT ÉS HOGYAN BESZÉL(HET)ÜNK FEMINIZMUS ÉS ANTROPOLÓGIA VISZONYÁRÓL

BEVEZETÉS MIÉRT ÉS HOGYAN BESZÉL(HET)ÜNK FEMINIZMUS ÉS ANTROPOLÓGIA VISZONYÁRÓL BEVEZETÉS MIÉRT ÉS HOGYAN BESZÉL(HET)ÜNK FEMINIZMUS ÉS ANTROPOLÓGIA VISZONYÁRÓL Sokak számára furcsán hangozhat a feminizmusnak valamilyen tudományággal való összekapcsolása. Feminizmus és antropológia

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG HATÁROZATAI

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG HATÁROZATAI 2016. április 18. 2016. 8. szám AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG HATÁROZATAI AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG HIVATALOS LAPJA TARTALOM 3073/2016. (IV. 18.) AB határozat bírói kezdeményezés elutasításáról... 442 3074/2016. (IV.

Részletesebben

Bajza József (Nemzetiség és nyelv.). Felelős kiadó: Szabó Dezső. 5138 Bethánia-nyomda, Budapest, VIII., Gyulai Pál u. 9. Felelős: Horváíh János.

Bajza József (Nemzetiség és nyelv.). Felelős kiadó: Szabó Dezső. 5138 Bethánia-nyomda, Budapest, VIII., Gyulai Pál u. 9. Felelős: Horváíh János. Sokan nem fognak engem megérteni, feleslegesnek tartandják szavaimat. Ez engem nem fog meglepni, mert fájdalom, nem kevesen vannak köztünk, kik érzelme és gondolkodása nemzetiség tekintetében gyökerestől

Részletesebben

Az erkölcsi nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2016

Az erkölcsi nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2016 Az erkölcsi nevelés Dr. Nyéki Lajos 2016 Bevezetés Az erkölcsi nevelés lényegében magatartásformálás, amelynek során a társadalom igényeinek megfelelő tartós magatartásformák kialakítására törekszünk.

Részletesebben

Szabó Máté Dániel: TANULMÁNYKÖTET AZ INFORMÁCIÓS SZABADSÁGJOGOKRÓL AZ ODAÁTRA NYÍLÓ AJTÓ THE DOOR ONTO THE OTHER SIDE * ismertetése

Szabó Máté Dániel: TANULMÁNYKÖTET AZ INFORMÁCIÓS SZABADSÁGJOGOKRÓL AZ ODAÁTRA NYÍLÓ AJTÓ THE DOOR ONTO THE OTHER SIDE * ismertetése Szabó Máté Dániel: TANULMÁNYKÖTET AZ INFORMÁCIÓS SZABADSÁGJOGOKRÓL AZ ODAÁTRA NYÍLÓ AJTÓ THE DOOR ONTO THE OTHER SIDE * ismertetése A jogállami átmenet idején az információs szabadságjogok különleges szerepet

Részletesebben

TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI 2006 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 27. szám 3. Az R. 2. számú melléklet MÁSODIK RÉSZ AZ ÉRETTSÉGI VIZSGATÁRGYAK ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI cím TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI alcíme

Részletesebben

Monetáris politika Magyarországon

Monetáris politika Magyarországon Monetáris politika Magyarországon Monetáris politika Magyarországon 2006. augusztus Monetáris politika Magyarországon Harmadik kiadás Szerkesztette: Horváth Ágnes Készítették: Balogh Csaba (4. fejezet),

Részletesebben

AZ EURÓPAI RASSZIZMUS- ÉS INTOLERANCIA-ELLENES BIZOTTSÁG MÁSODIK JELENTÉSE MAGYARORSZÁGRÓL

AZ EURÓPAI RASSZIZMUS- ÉS INTOLERANCIA-ELLENES BIZOTTSÁG MÁSODIK JELENTÉSE MAGYARORSZÁGRÓL AZ EURÓPAI RASSZIZMUS- ÉS INTOLERANCIA-ELLENES BIZOTTSÁG MÁSODIK JELENTÉSE MAGYARORSZÁGRÓL - ELFOGADTÁK 1999. JÚNIUS 18-ÁN - ELÔSZÓ Az Európai Rasszizmus- és Intolerancia-ellenes Bizottság (ECRI) az Európa

Részletesebben

9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei

9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei 9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása. Trianon gazdasági, társadalmi és etnikai hatásai. A Károlyi-kormány bel- és külpolitikai mozgástere

Részletesebben

dr.kökényesi József AZ ÖNKORMÁNYZATI RENDÉSZET NÉHÁNY KÉRDÉSE Budapest, 2008.

dr.kökényesi József AZ ÖNKORMÁNYZATI RENDÉSZET NÉHÁNY KÉRDÉSE Budapest, 2008. dr.kökényesi József AZ ÖNKORMÁNYZATI RENDÉSZET NÉHÁNY KÉRDÉSE Budapest, 2008. dr.kökényesi József AZ ÖNKORMÁNYZATI RENDÉSZET NÉHÁNY KÉRDÉSE A Kormány a közrendet és közbiztonságot, összességében a jogrendet

Részletesebben

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban.

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban. 10.1 A szovjet felszabadítás és megszállás A szovjet felszabadítás és megszállás. Az ország háborús emberáldozata és anyagi vesztesége. A nemzetközi helyzet hatása a magyar belpolitika alakulására 1945

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2011. JÚLIUS 19-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2011. JÚLIUS 19-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2011. JÚLIUS 19-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE Jó reggelt kívánok! Tisztelettel köszöntöm az Országos Választási Bizottság ülésén megjelenteket, beadványozókat,

Részletesebben

MAGYARORSZÁG ALKOTMÁNYA / ALAPTÖRVÉNYE. (2011. április 25.) ISTEN, ÁLDD MEG A MAGYART. Nemzeti Hitvallás / Nemzeti Nyilatkozat

MAGYARORSZÁG ALKOTMÁNYA / ALAPTÖRVÉNYE. (2011. április 25.) ISTEN, ÁLDD MEG A MAGYART. Nemzeti Hitvallás / Nemzeti Nyilatkozat MAGYARORSZÁG ALKOTMÁNYA / ALAPTÖRVÉNYE (2011. április 25.) ISTEN, ÁLDD MEG A MAGYART Nemzeti Hitvallás / Nemzeti Nyilatkozat Mi, a magyar nemzet tagjai, az új évezred kezdetén, felelőséggel minden magyarért,

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Bauer Henrik építész: Szociáltechnika.

Bauer Henrik építész: Szociáltechnika. Bauer Henrik építész: Szociáltechnika. (Családi otthon. 1.) Nem tudom sikerült-e ily című első közleményemben*) ennek az eszmének elég világos képét vázolnom. Mindenesetre célszerű lesz tehát a szónak

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2019 tavasz

ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2019 tavasz ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2019 tavasz KÖTELEZŐ TANANYAG: Kocsis Miklós Petrétei József Tilk Péter: Alkotmánytani alapok. Kodifikátor Alapítvány, Pécs, 2015 Petrétei József: Magyarország

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A NEMZETI ÉS ETNIKAI KISEBBSÉGI JOGOK ORSZÁGGYÛLÉSI BIZTOSÁNAK TEVÉKENYSÉGÉRÕL 2005. január 1. december 31.

BESZÁMOLÓ A NEMZETI ÉS ETNIKAI KISEBBSÉGI JOGOK ORSZÁGGYÛLÉSI BIZTOSÁNAK TEVÉKENYSÉGÉRÕL 2005. január 1. december 31. 2005 tord 1-9 fej.qxd 3/12/2006 3:56 PM Page 1 BESZÁMOLÓ A NEMZETI ÉS ETNIKAI KISEBBSÉGI JOGOK ORSZÁGGYÛLÉSI BIZTOSÁNAK TEVÉKENYSÉGÉRÕL 2005. január 1. december 31. 2005 tord 1-9 fej.qxd 3/12/2006 3:56

Részletesebben

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista

a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista '56-os terem a) Sztálin halála. Az osztrák államszerződés aláírása. b) Tüntetések Budapesten és Hruscsov beszédében leleplezi a kommunista vidéki nagyvárosokban. rendszer bűneit. c) Magyarország felmondta

Részletesebben

Az euthanázia mint a filozófia, a politika és a törvényhozás tárgya

Az euthanázia mint a filozófia, a politika és a törvényhozás tárgya EURÓPAI SZEMMEL LAKOS NÓRA Az euthanázia mint a filozófia, a politika és a törvényhozás tárgya A hazai sajtó több héten keresztül foglalkozott az általa Fekete angyal -nak elkeresztelt ápolónõ állítólagos

Részletesebben

A magyar közvélemény és az Európai Unió

A magyar közvélemény és az Európai Unió A magyar közvélemény és az Európai Unió A magyar közvélemény és az Európai Unió 2016. június Szerzők: Bíró-Nagy András Kadlót Tibor Köves Ádám Tartalom Vezetői összefoglaló 4 Bevezetés 8 1. Az európai

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Büntetőjog. általános rész

Büntetőjog. általános rész Büntetőjog általános rész Szerkesztette: Domokos Andrea Büntetőjog I. Általános rész Patrocinium Budapest, 2015 Tartalomjegyzék oldalszám ELŐSZÓ...7 RÖVIDÍTÉSEK JEGYZÉKE...9 1. A törvényesség elve, az

Részletesebben

Történelem. Gimnázium (esti tagozat) 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Száray Miklós: Történelem IV. Fejlesztési cél, kompetenciák

Történelem. Gimnázium (esti tagozat) 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Száray Miklós: Történelem IV. Fejlesztési cél, kompetenciák Történelem Gimnázium (esti tagozat) 12. évfolyam Évi óraszám: 32 Száray Miklós: Történelem IV. Óraszám A tanítás anyaga Fejlesztési cél, kompetenciák Tanulói tevékenységek /Munkaformák Felhasznált eszközök

Részletesebben

László Garaczi Fülcimpa (az ideológia malomkövei)

László Garaczi Fülcimpa (az ideológia malomkövei) László Garaczi Fülcimpa (az ideológia malomkövei) Nemrég Magyarországon járt a Dalai Láma. Valaki a közönségből megkérdezte tőle, hogy tényleg Magyarországon van e a Föld gyógyító szívcsakrája, konkrétan

Részletesebben

Társas lény - Zh kérdések (első negyedév) Milyen hatással van ránk mások jelenléte? Mutass példákat!

Társas lény - Zh kérdések (első negyedév) Milyen hatással van ránk mások jelenléte? Mutass példákat! Társas lény - Zh kérdések (első negyedév) 2011/2012-2. félév Kiskérdések: Milyen hatással van ránk mások jelenléte? Mutass példákat! Mások jelenléte javítja az egyén teljesítményét az egyszerű vagy jól

Részletesebben

Isten nem személyválogató

Isten nem személyválogató más. Ezért gondolhatja őszintén azt, hogy ő, aki az összes többi apostolnál többet tett, még arról is lemond, ami a többi apostolnak jár. Mert mid van, amit nem Istentől kaptál volna? És amit tőle kaptál,

Részletesebben

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának MAGYARORSZÁG 1900 1918. október 30. Kitör az őszirózsás forradalom 1914. július 28. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának 1919. március 21. Kikiáltják a Tanácsköztársaságot 1910 1920. június

Részletesebben

HELYZETKÉP A SZLOVÁKIAI MAGYAR KÖZOKTATÁSRÓL. A Szlovákiai Magyar Oktatási Fórum konferenciájának anyaga

HELYZETKÉP A SZLOVÁKIAI MAGYAR KÖZOKTATÁSRÓL. A Szlovákiai Magyar Oktatási Fórum konferenciájának anyaga HELYZETKÉP A SZLOVÁKIAI MAGYAR KÖZOKTATÁSRÓL A Szlovákiai Magyar Oktatási Fórum konferenciájának anyaga ÖSSZEÁLLÍTOTTA HODOSSY GYULA Lilium Aurum, 2002 ISBN 80-8062-146-2 HELYZETKÉP A SZLOVÁKIAI MAGYAR

Részletesebben

Egyezmény a Gyermekek Jogairól. Előszó

Egyezmény a Gyermekek Jogairól. Előszó Egyezmény a Gyermekek Jogairól Előszó A gyermek jogairól szóló egyezményt az ENSZ Közgyûlése 1989. november 20.-án fogadta el : a Magyar Köztársaság képviselõje pedig 1990. március 14.- én írta alá. Az

Részletesebben

A HATALOM ÉS AZ URALOM FOGALMA

A HATALOM ÉS AZ URALOM FOGALMA Farkas Zoltán (egyetemi docens, Miskolci Egyetem, Szociológiai Intézet) ÖSSZEFOGLALÓ A tanulmány első részében a szerző először röviden utal a hatalom fogalmának jellemző felfogásaira, majd a hatalmat

Részletesebben

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Pedagógiai Programja 2015. 1. Nevelési program 1.1 Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai A Nyíregyházi Szakképző

Részletesebben

5 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGGAL MEGKÖTÖTT BÉKESZERZÕDÉS

5 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGGAL MEGKÖTÖTT BÉKESZERZÕDÉS 5. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGGAL MEGKÖTÖTT BÉKESZERZÕDÉS (Részletek) Párizs, 1947. február 10. * I.RÉSZ MAGYARORSZÁG HATÁRAI 1.Cikk 1. Magyarország határai Ausztriával és Jugoszláviával ugyanazok maradnak, mint

Részletesebben

Kelemen Attila Ármin. Így működik MARKÓ BÉLA. Groos Zselyke illusztrációival

Kelemen Attila Ármin. Így működik MARKÓ BÉLA. Groos Zselyke illusztrációival Kelemen Attila Ármin Így működik MARKÓ BÉLA Groos Zselyke illusztrációival 3 Milyennek értékeli a romániai magyar értelmiségiek 89 utáni teljesítményét? - - - az értelmiségi, aki a saját közösségével valamiféle

Részletesebben

A paramilitáris szélsőjobboldali szervezetek szerepe ma

A paramilitáris szélsőjobboldali szervezetek szerepe ma A paramilitáris szélsőjobboldali szervezetek szerepe ma Krekó Péter, igazgató, Political Capital Institute 2012. március 28. 1 Szélsőjobb: régi vagy új? Populizmus népszerű témák, stílus és kommunikáció

Részletesebben

Modern nevelés, modern iskola

Modern nevelés, modern iskola Drozdy Gyula Modern nevelés Modern iskola Modern pedagógia Ezeket ma már úton-útfélen emlegetik. Sokszor olyanok is, akik jelentésén nem gondolkoztak. A fogalom teljes tartalmát nem ismerik, csak egyes

Részletesebben

Zavodszky Geza. Törtenelem 111. a közepiskolak szamara. Nemzeti Tankönyvkiad6,

Zavodszky Geza. Törtenelem 111. a közepiskolak szamara. Nemzeti Tankönyvkiad6, Zavodszky Geza Törtenelem 111. a közepiskolak szamara ATDOLGOZOn KIADAs Nemzeti Tankönyvkiad6, Budapest Bevezetes.. 5 I. Az "ismeretlen" XVIII. szazad 7 Regi vihig - modem vihig. Az "ismeretlen" XVIII.

Részletesebben

JELENKOR. Propaganda Hitler után

JELENKOR. Propaganda Hitler után JELENKOR Propaganda Hitler után Thomas Mergel 1 Propaganda Hitler után című könyvében elsősorban azt vizsgálja, milyen politikai elvárások születnek a szavazók és a politikai aktivisták választások alatt

Részletesebben

A tudatosság és a fal

A tudatosság és a fal A tudatosság és a fal Valami nem stimmel a világgal: háborúk, szenvedések, önzés vesz körül bennünket, mikor Jézus azt mondja, hogy az Isten országa közöttetek van. (Lk 17,21) Hol van ez az ország Uram?

Részletesebben

Az új fizetési meghagyásos eljárás néhány alkotmányos és uniós jogi vonatkozása

Az új fizetési meghagyásos eljárás néhány alkotmányos és uniós jogi vonatkozása Pákozdi Zita egyetemi tanársegéd, Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszék Az új fizetési meghagyásos eljárás néhány alkotmányos és uniós jogi vonatkozása

Részletesebben

ALAPTANÍTÁSOK. A Szent Szellem ajándékai Ihletettségi ajándékok 2. Nyelvek magyarázata

ALAPTANÍTÁSOK. A Szent Szellem ajándékai Ihletettségi ajándékok 2. Nyelvek magyarázata ALAPTANÍTÁSOK A Szent Szellem ajándékai Ihletettségi ajándékok 2. Nyelvek magyarázata 1Korinthus 14:27-29 Ha valaki nyelveken szól, kettı vagy legfeljebb három legyen, mégpedig egymás után; és egy magyarázza

Részletesebben

Az európai időszemlélet változása és értelmezése

Az európai időszemlélet változása és értelmezése MACZÁK NÓRA Az európai időszemlélet változása és értelmezése Toronyórák, karórák, templomharangok szabdalják az éveket hónapokra, a hónapokat napokra, a napokat órákra, az órákat másodpercekre. Az idő

Részletesebben

Témakörök, amelyekbe a történelem kiegészítő tankönyv katolikus tartalmai beilleszthetőek (dőlt betűvel):

Témakörök, amelyekbe a történelem kiegészítő tankönyv katolikus tartalmai beilleszthetőek (dőlt betűvel): Iránytanmenet A táblázat bemutatja a katolikus tartalmak (dőlt betűvel) tananyagba építésének helyét és módját. Szemlélteti, hogy mikor, melyik anyagrész kapcsán érdemes a tartalmakat külön órán tanítani

Részletesebben

Jogi alapismeretek szept. 21.

Jogi alapismeretek szept. 21. Jogi alapismeretek 2017. szept. 21. II. Állam- és kormányformák az állam fogalmának a meghatározása két fő szempontból fontos legitimációs és normatív szerep elhatárolás, megértés definíció! A definíciónak

Részletesebben

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL Írásbeli vizsga: teszt + esszé (60 perc) 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen I. Az ókori kelet 9. évfolyam Mezopotámia

Részletesebben