Grundfos Beszállítói Kiválóság program. Felelősségvállalás partnerségben a hazai beszállítókért

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Grundfos Beszállítói Kiválóság program. Felelősségvállalás partnerségben a hazai beszállítókért"

Átírás

1 Grundfos Beszállítói Kiválóság program Felelősségvállalás partnerségben a hazai beszállítókért Grundfos Magyarország Gyártó Kft. Pályázati anyag az MPRSZ CSR Best Practice pályázatán Kategória: Mintaértékű CSR projekt nemzetközi vállalat magyarországi leányvállalata Név/cégforma: Grundfos Magyarország Gyártó Kft. Székhely: 2800, Tatabánya, Búzavirág utca 14. Fő tevékenység: Gépgyártás / Elektromos motor-, szivattyú- és alkatrészgyártás Levelezési cím: 2800, Tatabánya, Búzavirág utca 14. Adószám: Bankszámlaszám: (Unicredit Bank) Kapcsolattartó: Guzmics Eszter eguzmics@grundfos.hu Telefon:

2 A Grundfos a világ egyik vezető szivattyúgyártója. A dániai anyavállalat 1945-ös alapítása óta a Cégcsoport a világ 57 országában folytat üzleti tevékenységet forgalmazó és gyártó cégein keresztül azzal a céllal, hogy olyan kiváló minőségű szivattyúkat és szivattyú rendszereket fejlesszen és gyártson, amelyekkel hozzájárulhat a magasabb életszínvonal és az egészségesebb környezet kialakításához. A Grundfos magyarországi gyártótevékenysége 2000-ben kezdődött meg Tatabányán, majd 2007-ben Székesfehérváron. Telephelyeinken villamos motor és komponens gyártás, valamint szivattyú összeszerelés zajlik. Az immár 12 éves fennállás alatt a Cégcsoport második legnagyobb gyártóbázisává nőttük ki magunkat. Stratégia Eredményes működésünk elengedhetetlen feltétele, hogy jó kapcsolatot tartsunk fenn környezetünkkel, szakmai szervezetekkel, a helyi hatóságokkal, a helyi közösséggel, valamint a világszínvonalú és versenyképes termékek előállításához meg kell találnunk azokat a gyártói és szolgáltatói partnereket, akik saját területükön kiemelkedően eredményesek, és így jól kiegészítik a GMH adottságait. A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. négy stratégiai fókuszterülete a vevőközpontúság, a globalizáció, a gyártási kiválóság és a fenntarthatóság. Összefoglalva, a stratégia kialakításakor megfogalmazott jövőkép a piaci igényekre gyorsabban reagálni tudó vállalat folyamatainak és az ezt támogató szervezet kialakítása volt, amely biztosítja a GMH versenyképességét, és az érintteti kör elégedettségét. E célokat nem lehet a GMH dolgozói és partnerei széleskörű bevonása nélkül elérni. Ezért tudatosan erősíteni szeretnénk a kommunikációt közöttünk és az érintetti kör azon tagjai között, ahol eddig nem volt szoros kapcsolat. Beszállítói kör helyi beszállítóink A beszállítóink közvetve segítik stratégiai céljaink és üzleti fenntarthatóságunk megvalósulását azzal, hogy a megfelelő időben, a megfelelő minőségű termékeket biztosítják részünkre. Beszállítói kapcsolatainkat meghatározza, hogy együttműködésünk mennyire járul hozzá vállalatunk stratégiájához. Alapvető elvárás, hogy minőségi, környezetvédelmi, etikai vonatkozásban, rugalmasságban és szállítási biztonságban a legmagasabbat nyújtsák. A mögöttünk lévő 12 évben sikeresen létrehoztuk a hazai és környező országokban működő beszállítók hálózatát, és minden évben kiválasztunk újabb termékkategóriákat, amelyek beszállítói hátterének fejlesztése az utóbbi évek célkitűzése. Tapasztalatunk, hogy a közeli beszállítók nagyban hozzájárulnak eredményességünkhöz. A helyi szállítókkal stabil együttműködés alakítható ki, a kommunikáció folyamatos, ennek eredményeként nagyobb rugalmasság biztosítható.

3 A program előzményei A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. elkötelezett a folyamatos fejlesztés iránt, melynek egyik módszere az Integrált Irányítási Rendszer mellett az EFQM modellre épülő Üzleti Kiválóság (Business Excellence), amit 2008 óta alkalmazunk. Ez a módszer a Grundfos talán legfontosabb átfogó szervezeti fejlesztési módszere, aminek segítségével a dániai anyavállalat 2008-ban, a német leányvállalat 2012-ben elnyerte az Európai Kiválóság Díjat. Az Üzleti Kiválóság modell (2010) A 2009-ben esedékes Üzleti Kiválóság felmérés kapcsán azt a visszajelzést kaptuk, hogy erősítenünk kell a beszállítóinkkal való tudásmegosztást és a támogató partnerségben gondolkodást az aktuális teljesítmény javítása érdekében. Szembesültünk azzal, hogy működésünk nem lehet önmagában sikeres, csak a minket körülvevő világgal együtt. A mai világban ahol a flexibilitás igényét felváltotta az agilitásé már nem elég önmagában csak a vevőkkel foglalkozni. A fenntartható sikerhez az értékteremtő lánc kezdeti elemei is ugyanolyan fontossággal bírnak, mint az azt követő- és támogató elemek. Ez egy felelősen gondolkodó vállalat értékrendje. A Grundfos-nál az elmúlt tíz évben folyamatosan lokalizáltuk beszerzéseinket és támaszkodtunk a magyarországi beszállítóinkra, míg növekedtünk. Ez idő alatt gyakran szembesültünk azzal, hogy a hazai beszállítók küszködnek a nagyvállalati elvárások ismeretének a hiányával, illetve azzal a törekvéssel, hogy meg akarják mutatni mire képesek valójában. Beszállítói Kiválóság program Részünkről elvárásként fogalmazódott meg egy olyan program, amely képes megszólítani a beszállítói kört, képes motiválni a minél magasabb szintű vevői elvárásoknak való megfelelést, és egyben képes olyan menedzsment eszközt adni a beszállítóinknak, melyet hatékonyan alkalmazhatnak versenyképességük jövőbeni fejlesztésére is. Ugyanakkor vállaltuk, hogy aktív szerepet vállalunk a program során vállalt fejlesztések tervezésében (célok és eszközök tekintetében), illetve azok megvalósításában, azaz tudást és erőforrást ajánlottunk fel számukra. Számos megoldás átgondolása után, mint benchmark tapasztalatok vagy saját fejlesztés alapján önálló programot létrehozni, találtunk egymásra a Szövetség a Kiválóságért

4 Közhasznú Egyesülettel (SZKKE), akik a C2E (Elkötelezettség a Kiválóságért, Committed To Excellence) keretrendszerre épülve már előkészítettek egy magyar beszállítókat fejlesztő programot. A Grundfos és az SZKKE által, a fenti elvárások mentén, közösen testreszabott Grundfos Beszállítói Kiválóság Program (Supplier Excellence Program, SEP) három fontos pillérre épül. Módszertani támogatással megvalósított szervezeti helyzetfelmérés (önértékelés), a működési bizonytalanságok, hiányosságok megszüntetését megcélzó fejlesztések (legalább három projekt, amely közül egy fejlesztésnek a Grundfos-szal meglévő partnerkapcsolattal kell összefüggésben lennie), valamint a teljes programon átívelő tudás és jó gyakorlat megosztásának lehetősége. A program európai szinten egyedülálló, úttörő jellegű kezdeményezés. Az első, egy évre tervezett programot (SEP1) a Grundfos éves Beszállítói Konferenciáján hirdettük meg 2011-ben és annak ellenére, hogy kísérleti fázisról volt szó, három beszállítónk jelezte részvételét: Fiers Mechanika Kft., GIGA 2003 Gyártó és Kereskedelmi Kft., Hajdu Autotechnika Ipari Zrt. A program időtartama során a Grundfos és az SZKKE folyamatosan támogatta konzultációkkal a résztvevő cégeket, és az alábbi eseményeket tartalmazta: Az elkötelezettség első napja bevezető az EFQM és a Kiválóság modell alapjaiba, képzés Szakmai látogatások Dunapack Zrt., Macher Kft., Borsodi Műhely Kft. Önértékelés erősségek, fejlesztendő területek felmérése Fejlesztési projektek kiválasztása Projektek ellenőrzése Helyszíni szemle Eredmények egymás közötti megosztása Díjátadás ünnepélyes keretek között a Kiválóság Tavasz konferencián Beszámoló a tapasztalatokról a évi Beszállítói Konferencián. Eredmények, elismerések A program sikeres megvalósításának eredményeként a résztvevő beszállító cégek európai szintű elismerést is átvehettek. A programban résztvevő partnereink eredményeit, sikeres részvételét értékeltük. A vállalatok számára: a részvételi díjból az EFQM licence díjat utólag finanszíroztuk; az Elismerés a kiválóságért európai szintű díjat és EFQM oklevelet adtunk át.

5 A GIGA 2003 Kft. ügyvezetője átveszi a díjat és oklevelet Sugár Karolinától, az SZKKE elnökétől és Cséfalvay Zoltán államtitkártól A SEP1 programban résztvevő vállalatok képviselői a díjátadókkal A sikeresen teljesítők bekerültek az EFQM Recognition Book éves kiadványába, és jogosulttá váltak az 'Elkötelezettség a Kiválóságért' logó használatára. Valamint a résztvevők beszámolóinak hatására öt újabb vállalat jelentkezett a SEP1 programra, sőt, az első év résztvevői kérésére a programot egy újabb fejlesztési évvel meghosszabbították (SEP2) ben így már nyolc, a Grundfos hazai beszerzésének közel 50%-át adó beszállítói bázist segítünk fejlődni a fenntartható közös siker reményében. A 2012-es SEP1 programban a Grundfos stratégiai beszerzői már eszközként használhatják céljaik megvalósítására a programot, pl. a szállítási határidő csökkentése vagy az újrahasznosított anyagok növelése terén. A jövőben az éves stratégia eszközeként tudjuk figyelembe venni a programot. További elismerés, hogy ezt a programot az EFQM jó gyakorlatként ismerte el, más vállalat is átvette már partnerkapcsolatainak fejlesztésére (pl. Jabil Hungary). A Grundfos és az SzKKE elkötelezett abban, hogy más hazai vállalkozásoknak is bemutassa a program tapasztalatait, eredményeit ezzel is hozzájárulva a hazai beszállítói kör versenyképességének fejlesztéséhez. Terveink között szerepel, hogy elkészítjük és elindítjuk 2012-ben a program európai adaptációját, ezzel kiterjesztve a fejlesztésbe bevont stratégiai beszállítók körét. Gazdasági és társadalmi hasznok A résztvevő vállalatok több szempontból is profitáltak a program által nyújtott lehetőségek révén: megismerkedtek a Kiválóság modell elveinek és az önértékelés módszerével, melyet a Grundfos-on kívül számos más multinacionális vállalat, aktuális és potenciális vevő alkalmaz, építő jellegű, külső szakértői visszajelzést kaptak a bevezetett fejlesztési projektekről és az elért eredményekről, amely alapján folytatható a folyamatos fejlesztési munka, és amely alapja lehet az üzleti tervezésnek, mérhető fejlődést értek el a program végére, benchmarking lehetőségre volt mód más szervezettekkel, amelyek az EFQM modellt használják sőt, szakmai kapcsolatok alakultak ki a vállalatok között,

6 a munkatársak elkötelezettségét fokozhatták a fejlesztési projektekbe való bevonáson keresztül, stratégiai szemléletet alakítottak ki a szervezeten belül, megalapozták és fejlesztették házon belül a projekt-menedzsment munkastílust, a kapott európai elismeréssel a vállalat és szolgáltatás marketing értéke megnőtt a meglévő és a leendő vevők felé, megerősödött beszállítókká váltak, akik már kevésbé sérülékenyek, de megfelelően rugalmasak, közös nyelvet beszélnek a vevőkkel, minél erősebb a helyi beszállítói bázis, annál stabilabb munkahelyeket tud teremteni, pl. a FIERS Mechanika Kft. telephelyén, Szabadbattyánban, a falu lakossága jelentős részének biztosít helyben munkát, ezáltal több család megélhetéséről gondoskodik. Jelenléte ma már markánsan érzékelhető a faluban, a környezet is jól jár: a helyi beszállítók számának növekedésével csökken a szállítási távolság, a program kapcsán indított fejlesztésekkel csökken a selejt, a képzett munkaerő aránya nő, a helyi vállalkozások a növekvő bevétellel többet tudnak visszaadni az őket körülvevő társadalomnak, pl. sport, képzőművészet, oktatás, a program sikere más nagyvállalatok számára is motiváló erejű beszállítóinak fejlesztésére pl. Jabil Hungary. A beszállítók részéről Simon György, a Hajdu Autotechnika Ipari Zrt. Minőség- és környezetirányítás vezetője mondja el tapasztalatait a programról: Külön ki kell emelnem a programnak azt a személyes (de főleg a napi munkában kamatoztatható) hozadékát, hogy igen jó szakmai és szinte barátinak mondható kapcsolatrendszer alakult ki a résztvevő cégek képviselői között. A projektek lezárásához közeledve, bevont munkatársainkkal egyetemben egyértelműen kijelenthetjük, hogy az elvégzett projektek eredményei, de főleg az azokhoz vezető út, annak tapasztalatai által látjuk saját fejlődésünket, és biztosak vagyunk abban, hogy a fenntartható jövőért felelősséget tanúsító, úttörő beszállítói kiválóság program folytatása elő fogja segíteni a Grundfos hosszú távú sikereit beszállítóinak sikeressége által is. Horváth Szabolcs a Borsodi Műhely Kft. műszaki igazgatója a C2E keretrendszerről és a Beszállítói Kiválóság programról: Meggyőződésünk, hogy csak a szervezeti kiválósággal érhetjük el, hogy megrendelőink minél jobban meg legyenek elégedve velünk. Ezt a pályázatot elsősorban a kkv-knak javaslom. Ez egy első lépés lehet a számukra, azért, hogy mind jobban, mind magasabb minőségű, magasabb hozzáadott értékű termékkel vagy szolgáltatással tudjanak a piacon jelen lenni. Kommunikáció A program eredményeiről a évi Grundfos Beszállítói Konferencián számoltunk be. Ezen kívül a Magyar Minőség Társaság novemberi Minőség Hét rendezvényén tartott a Grundfos részéről Nyeste Zsolt, Ipari támogató folyamatokért felelős vezető egy előadást, valamint az SZKKE márciusi Kiválóság Tavasz konferenciáján egy külön blokkot szentelt a programnak. Ezen kívül a Magyar Minőség című

7 minőségügyi folyóiratban írtunk a programban résztvevő cégekkel és az SZKKE-val egy közös cikket decemberben. A Grundfos Cégcsoport magazinjában (Gmagazine) a napokban jelenik meg egy újabb cikk a programról.

A Kiválóság kultúra lehetséges szerepe a beszállítói szervezetek fejlődésében

A Kiválóság kultúra lehetséges szerepe a beszállítói szervezetek fejlődésében A Kiválóság kultúra lehetséges szerepe a beszállítói szervezetek fejlődésében Kiválóság Tavasz 2012 EFQM Kiválóság Nap Budapest, 2012. március 8. Szabó Kálmán, ügyvezető igazgató, az EFQM Nemzeti Partnerszervezete

Részletesebben

XXI. Magyar Minőség Hét 2012. Beszállítói Kiválóság Program Nyeste Zsolt Grundfos Magyarország gyártó kft.

XXI. Magyar Minőség Hét 2012. Beszállítói Kiválóság Program Nyeste Zsolt Grundfos Magyarország gyártó kft. XXI. Magyar Minőség Hét 2012 Beszállítói Kiválóság Program Nyeste Zsolt Grundfos Magyarország gyártó kft. Pár Gondolat magamról Nyeste Zsolt Gépészmérnök 4235 Napja dolgozom a Grundfosnál Közel 10 évet

Részletesebben

Közoktatási Kiválóság Partnerprogram

Közoktatási Kiválóság Partnerprogram Közoktatási Kiválóság Partnerprogram Programindító tájékoztató 2009. november 17. Sugár Karolina, elnök, az EFQM Nemzeti Partnerszervezete 1/15 SZÖVETSÉG A KIVÁLÓSÁGÉRT KÖZHASZNÚ EGYESÜLET TAGI SZERVEZŐDÉSŰ,

Részletesebben

SAJTÓANYAG Kiválóság Tavasz 2012 - EFQM Kiválóság Nap

SAJTÓANYAG Kiválóság Tavasz 2012 - EFQM Kiválóság Nap SAJTÓANYAG Kiválóság Tavasz 2012 - EFQM Kiválóság Nap 2012. március 8-án több mint 130 Kiválóság iránt elkötelezett szakember részvételével rendezte meg tavaszköszöntő konferenciáját idén első alkalommal

Részletesebben

ISO Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez

ISO Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez Minőségirányítási rendszerek. Útmutató a működés fejlesztéséhez 2 a folyamatszemléletű megközelítés alkalmazását segíti elő az érdekelt felek megelégedettségének növelése céljából kiemeli a következő szempontok

Részletesebben

Átadták a évi Nemzeti Minőségi Díjakat és európai elismeréseket

Átadták a évi Nemzeti Minőségi Díjakat és európai elismeréseket Átadták a 2009. évi Nemzeti Minőségi Díjakat és európai elismeréseket A 2009. évi Nemzeti Minőségi Díjakat, az oklevelet és a kisplasztikát, Dr. Molnár Csaba Minisztere Az NFGM megbízásából 16 a Szövetség

Részletesebben

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében

CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében CSR IRÁNYELV Tettek a fenntartható fejlõdés érdekében A Toyota alapítása óta folyamatosan arra törekszünk, hogy kiváló minõségû és úttörõ jelentõségû termékek elõállításával, valamint magas szintû szolgáltatásainkkal

Részletesebben

SI FELADATAINAK SZERVEZÉSE

SI FELADATAINAK SZERVEZÉSE KISVÁLLALKOZ LLALKOZÁSOK FEJLESZTÉSI SI FELADATAINAK SZERVEZÉSE SE INNONET Innovációs és Technológiai Központ, Győr 2007. május 08. Előadó: Hajdu Elemér cégvezető tanácsadó Hajdu & Társai Tanácsadó és

Részletesebben

Tudásmenedzsment szerepe a minőségkultúra fejlesztésében

Tudásmenedzsment szerepe a minőségkultúra fejlesztésében Tudásmenedzsment szerepe a minőségkultúra fejlesztésében Prof. dr. habil Bencsik Andrea egyetemi tanár Széchenyi István Egyetem Győr; Selye János Egyetem Komarno Szlovákia ISOFÓRUM XXIV. NMK Amiről szó

Részletesebben

Kiválósági és Minőségi díjak - az EFQM elismerések és a benchmarking alkalmazásának lehetőségei

Kiválósági és Minőségi díjak - az EFQM elismerések és a benchmarking alkalmazásának lehetőségei Kiválósági és Minőségi díjak - az EFQM elismerések és a benchmarking alkalmazásának lehetőségei MANO Klaszter évzáró Good Practice Fórum 2009. december 14. Sugár Karolina, elnök, az EFQM Magyar Nemzeti

Részletesebben

Szabó Kálmán, ügyvezető igazgató Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület Mátics Katalin - intézményvezető helyettes Újbudai Szociális Szolgálat

Szabó Kálmán, ügyvezető igazgató Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület Mátics Katalin - intézményvezető helyettes Újbudai Szociális Szolgálat EEFQM Modell+Módszer (Új generáció, új vezetői szemlélet, elkötelezett munkatársak) Szabó Kálmán, ügyvezető igazgató Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület Mátics Katalin - intézményvezető helyettes

Részletesebben

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek

ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek BUSINESS ASSURANCE ISO 9001 kockázat értékelés és integrált irányítási rendszerek XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferencia jzr SAFER, SMARTER, GREENER DNV GL A jövőre összpontosít A holnap sikeres vállalkozásai

Részletesebben

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja?

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja? ÉLETMŰHELY Mi a program célja? A kreatív gondolkodás és a kreatív cselekvés fejlesztése, a személyes hatékonyság növelése a fiatalok és fiatal felnőttek körében, hogy megtalálják helyüket a világban, életük

Részletesebben

Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről

Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről Bevezető gondolatok az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok jelentőségéről Sződi Sándor minőség szakértő IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Kérdések várakozások Mit várhatunk az új

Részletesebben

CSRH Díj pályázati útmutató

CSRH Díj pályázati útmutató CSRH Díj 2016 - pályázati útmutató w ww. cs rhun gary. e u TARTALOM 1. A mérhető felelősség útján... 3 2. Információk, adatok a CSR Hungary Díj 2016-hoz... 4 2.1 Infografika az eddigi pályázók adatai

Részletesebben

A minőségfejlesztés és a kiválóság új útjai az egészségügyi és szociális szféra területén

A minőségfejlesztés és a kiválóság új útjai az egészségügyi és szociális szféra területén A minőségfejlesztés és a kiválóság új útjai az egészségügyi és szociális szféra területén DEMIN XII. konferencia, Debrecen 2012. május 31. Sugár Karolina, elnök, az EFQM Nemzeti Partnerszervezete 1/33

Részletesebben

2012. március 8. Dankó Viktória

2012. március 8. Dankó Viktória "Kiválóság Tavasz 2012 - EFQM Kiválóság Nap" 2012. március 8. Dankó Viktória Szervezeti kiválóság a társadalmi felelősségvállalásban Jabil világszerte 1966-ban alapították Detroitban Két alapító: James

Részletesebben

M OL-csoport Beszállítói Fórum

M OL-csoport Beszállítói Fórum M OL-csoport Beszállítói Fórum 2003. március 27. BESZÁLLÍTÓI FÓRUM 2003. március 27. MOL-csoport Beszállítói Politikája Beszállítók értékelése 1. SZAKMAI SZEKCIÓ Beruházás, karbantartás, indirekt és Jónásné

Részletesebben

"Jól megvagyunk minőségdíjak nélkül" Sződi Sándor minőségügyi és oktatási vezető IFKA - Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.

Jól megvagyunk minőségdíjak nélkül Sződi Sándor minőségügyi és oktatási vezető IFKA - Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. "Jól megvagyunk minőségdíjak nélkül" Sződi Sándor minőségügyi és oktatási vezető IFKA - Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. Archív fólia Minőségügyi díjak, pályázatok, felhívások, eredmények Szomorú

Részletesebben

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG

PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG PROFESSZIONÁLIS OKTATÓI TEVÉKENYSÉG KIVÁLÓSÁG PROFIL 2011. június A kiváló szervezetek elérik és fenntartják azt a teljesítményt, mely megfelel a partnereik elvárásainak. Ennek a célnak sikeres elérése

Részletesebben

Az innovációs képesség fejlesztése az EFQM modellel. XXI. Magyar Minőség Hét 2012. november 6.

Az innovációs képesség fejlesztése az EFQM modellel. XXI. Magyar Minőség Hét 2012. november 6. Az innovációs képesség fejlesztése az EFQM modellel XXI. Magyar Minőség Hét 2012. november 6. Kik vagyunk? Az INNOREG Közép-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Khe., illetve az ezen belül működő

Részletesebben

Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./

Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./ Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./ Kivonat a Corporate Values Szervezetfejlesztési és Vezetési Tanácsadó Kft. Stratégiai műhelymunkáról szóló visszajelző

Részletesebben

Társadalmi felelősségvállalás. Miért támogatja a MOL az iskolai közösségi szolgálatot?

Társadalmi felelősségvállalás. Miért támogatja a MOL az iskolai közösségi szolgálatot? Társadalmi felelősségvállalás Miért támogatja a MOL az iskolai közösségi szolgálatot? Mi a társadalmi szerepvállalás? ALAPGONDOLAT Nem elég kiemelkedő gazdasági teljesítményt nyújtani, meg kell találnunk

Részletesebben

A Kiválósági Kultúra terjesztésének lehetőségei

A Kiválósági Kultúra terjesztésének lehetőségei Győr Moson - Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara A Kiválósági Kultúra terjesztésének lehetőségei 2012.03.08. Pongrácz Balázs www.gymskik.hu Oldal: 1 I. Bemutatkozás Önkéntes tagok száma: 1,200 vállalkozás

Részletesebben

A CERTOP társadalmi felelősségvállalása az energia témában és üzenete a vezetők részére.

A CERTOP társadalmi felelősségvállalása az energia témában és üzenete a vezetők részére. A CERTOP társadalmi felelősségvállalása az energia témában és üzenete a vezetők részére BEMUTATKOZÁS Hálózatunk első szervezetét 1998-ban a tanúsítási tevékenység iránt fokozódó igények hívták életre,

Részletesebben

és s a fenntarthatóság

és s a fenntarthatóság Vállalatok társadalmi t felel ss sségvállalása és s a fenntarthatóság EOQ 55. Kongresszusa 15. szekció 1 Nyikos Györgyi: Fenntartható fejl dés A fejl dést hagyományosan a GDP-vel szokták mérni: gazdasági

Részletesebben

Az ötszintű Elismerési Rendszer a Kiválóságért Levels of Excellence

Az ötszintű Elismerési Rendszer a Kiválóságért Levels of Excellence Az ötszintű Elismerési Rendszer a Kiválóságért Levels of Excellence 2001 óta az EFQM a háromszintű elismerésen kívül további két alsóbb szintű elismerést vezetett be annak érdekében, hogy ösztönözze a

Részletesebben

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013 Mintaprojekt az elérhető Európai Uniós források felhasználásának elősegítéséért a hátrányos helyzetű lakosság fenntartható lakhatási körülményeinek és szociális helyzetének javítása érdekében Pécsett 2013.

Részletesebben

Tartalom és mutatók 1/1

Tartalom és mutatók 1/1 Tartalom és mutatók 1/1 1/1 Tartalom 1 Tartalom és mutatók 1/1 Tartalom 1/2 Szerzôk 1/3 Ellenôrzô lap 2013. február 2 A vállalati stratégia, rendszer és folyamat minôségtudatos fejlesztése 2/1 Tartalom

Részletesebben

Ügyfelünk a Grundfos. Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások

Ügyfelünk a Grundfos. Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások Ügyfelünk a Grundfos Központi raktár, egy helyre összpontosított erőforrások Összefoglalás A Grundfos globális viszonylatban vezető szerepet tölt be a szivattyúágazatban. A dán vállalat jelenléte Magyarországon

Részletesebben

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés 2012.04.26. ÉMI-TÜV SÜD Kft. 1 7 May 2012 Az RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft. és az ISO 26000

Részletesebben

MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009

MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009 MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009 A szervezet fenntartható (tartós) sikerének irányítása (menedzselése) Minőségirányítási megközelítés Managing the sustained success of an organization 1 1. Ez a nemzetközi

Részletesebben

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János

Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés. Vezető János Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérés április 18, 2011 Végezte Innermetrix Hungary Copyright Innermetrix, Inc. 2008 1 IMX Szervezeti Egészség Felmérés Üdvözöljük az Innermetrix Szervezeti Egészség Felmérésén!

Részletesebben

Mi a CAF: Közös Értékelési Keretrendszer

Mi a CAF: Közös Értékelési Keretrendszer CAF 2013 Fekete Leticia szakmai tanácsadó Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2013 november 5 1 Mi a CAF: Közös Értékelési Keretrendszer Szervezeti önértékelési eszköz: Az önértékelés az intézmény

Részletesebben

Aktualitások a minőségirányításban

Aktualitások a minőségirányításban BUSINESS ASSURANCE Aktualitások a minőségirányításban Auditok változásai ZRUPKÓ János 1 SAFER, SMARTER, GREENER Új távlatok Biztosítani, hogy a minőségirányítás többet jelentsen egy tanúsításnál és amely

Részletesebben

AZ ELMÚLT HÁROM ÉV TAPASZTALATAI A DUÁLIS KÉPZÉS KIALAKÍTÁSA SORÁN

AZ ELMÚLT HÁROM ÉV TAPASZTALATAI A DUÁLIS KÉPZÉS KIALAKÍTÁSA SORÁN AZ ELMÚLT HÁROM ÉV TAPASZTALATAI A DUÁLIS KÉPZÉS KIALAKÍTÁSA SORÁN II. DUÁLIS FELSŐOKTATÁSI KONFERENCIA A KECSKEMÉTI DUÁLIS MODELL 3 ÉVE 2015. OKTÓBER 15. A program a TÁMOP-4.1.1.F-13/1-2013-0019. azonosítószámú,

Részletesebben

A i intézményi tanfelügyeleti ellenőrzés a következő átfogó értékelést adta az intézményünkről: Kiemelkedő területek. Értékelési terület

A i intézményi tanfelügyeleti ellenőrzés a következő átfogó értékelést adta az intézményünkről: Kiemelkedő területek. Értékelési terület A 2018.03.09-i intézményi tanfelügyeleti ellenőrzés a következő átfogó értékelést adta az intézményünkről: Értékelési terület Kiemelkedő területek 1. Pedagógiai folyamatok Az éves munkaterv összhangban

Részletesebben

AZ ÖN ELEKTRONIKAI BÉRGYÁRTÓJA

AZ ÖN ELEKTRONIKAI BÉRGYÁRTÓJA Z Elektronika Kft. AZ ÖN ELEKTRONIKAI BÉRGYÁRTÓJA www.zelektronika.eu TISZTELT LEENDŐ PARTNERÜNK! FEJLŐDÉSÜNK ZÁLOGA AZ ÖN SIKERE Z ELEKTRONIKA KFT. SZÉLES KÖRŰ SZOLGÁLTATÁST NYÚJT AZ ELEKTRONIKAI BÉRGYÁRTÁS

Részletesebben

PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI

PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI Dr. Prónay Gábor 2. Távközlési és Informatikai PM Fórum PM DEFINÍCIÓ Költség - minőség - idő - méret C = f (P,T,S ) Rendszer - szervezet - emberek rendszertechnikai

Részletesebben

Több milliárdos fejlesztés a 65 éves HAJDU cégcsoportnál. Szerkesztő: Sőbér Livia -

Több milliárdos fejlesztés a 65 éves HAJDU cégcsoportnál. Szerkesztő: Sőbér Livia - A HAJDU cégcsoport október 13-án ünnepélyes üzemátadó rendezvényén számolt be arról a több milliárdos komplex fejlesztési csomagról, melyet 2015 és 2017 között valósított meg. A vállalatcsoport vezetői

Részletesebben

AZ ÖN ELEKTRONIKAI FEJLESZTŐ ÉS GYÁRTÓ VÁLLALATA

AZ ÖN ELEKTRONIKAI FEJLESZTŐ ÉS GYÁRTÓ VÁLLALATA Z Elektronika Kft. AZ ÖN ELEKTRONIKAI FEJLESZTŐ ÉS GYÁRTÓ VÁLLALATA www.zelektronika.eu TISZTELT LEENDŐ PARTNERÜNK! FEJLŐDÉSÜNK ZÁLOGA AZ ÖN SIKERE ELEKTRONIKAI TERMÉKFEJLESZTÉS ÉS GYÁRTÁS Z Elektronika

Részletesebben

Elsőa piacon, elsőa Legjobb Munkahelyek között 2004.

Elsőa piacon, elsőa Legjobb Munkahelyek között 2004. Elsőa piacon, elsőa Legjobb Munkahelyek között 2004. T-Mobile Magyarország - a piacvezető mobil szolgáltató 19.38% 47.19% TMM Pannon Vodafone 33.43% 2004.október 2 Életutunk a technológiai kiválóságtól

Részletesebben

MINŐSÉGMENEDZSMENT ALAPJAI. 10. előadás Önértékelés. Bedzsula Bálint

MINŐSÉGMENEDZSMENT ALAPJAI. 10. előadás Önértékelés. Bedzsula Bálint MINŐSÉGMENEDZSMENT ALAPJAI 10. előadás Önértékelés bedzsula@mvt.bme.hu Amiről szó lesz ma Választ adok a következőkre: Mi a szervezeti önértékelés? Mi jellemzi az EFQM modellt? Mi a RADAR logika? Ellenőrzési

Részletesebben

Önértékelési rendszer

Önértékelési rendszer Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24. Felnőttképzési engedély szám: E-000116/2014. Önértékelési rendszer Hatályba lép:

Részletesebben

Lean menedzsment és alkalmazása

Lean menedzsment és alkalmazása Lean menedzsment és alkalmazása Izgalmas és fárasztó időket élünk most. Az elmúlt néhány év változásai (mind technológiai, mind szabályozási téren) olyan mértékben érintették a hazai vállalatokat, hogy

Részletesebben

Pályázati felhívások. A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázati felhívása a 2012. évi Magyar Agrárgazdasági Minõség Díj elnyerésére.

Pályázati felhívások. A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázati felhívása a 2012. évi Magyar Agrárgazdasági Minõség Díj elnyerésére. H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ 2011. évi 25. szám 4895 IV. Pályázati felhívások A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázati felhívása a 2012. évi Magyar Agrárgazdasági Minõség Díj elnyerésére A pályázat

Részletesebben

Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ. Szombathely szerepe és lehetőségei A NYPJMK-ban Szijártó Zsolt ügyvezető igazgató

Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ. Szombathely szerepe és lehetőségei A NYPJMK-ban Szijártó Zsolt ügyvezető igazgató Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ Szombathely szerepe és lehetőségei A NYPJMK-ban 2014-2020 Szijártó Zsolt ügyvezető igazgató Budapest, 2014. március 26. Tartalom 1. Jövőkép 2. Gazdaságfejlesztési

Részletesebben

Energia menedzsment tanúsítói szemmel

Energia menedzsment tanúsítói szemmel Energia menedzsment tanúsítói szemmel Bárczi István Környezetvédelmi divízióvezető 2012. november 7. XXI. Magyar Minőség Hét Cégünkről Vizsgálat, ellenőrzés és tanúsítás 140 országban, kb. 60.000 munkatárssal,

Részletesebben

VÁLLALKOZÓI EBK PROGRAM

VÁLLALKOZÓI EBK PROGRAM VÁLLALKOZÓI EBK PROGRAM 2017-2018 OVERVIEW FOCUS AREAS AND MAIN ACTIONS Beszállítók Kiválasztása 1. SCC TANÚSÍTÁSOK 2. E-BESZERZÉS (SQS) 3. ÚJ TANÚSÍTÁSI LEHETŐSÉGEK ELEMZÉSE (SQAS, RIGPASS) Beszállítók

Részletesebben

Versenyelőny vagy nyűg a minőségirányítás?

Versenyelőny vagy nyűg a minőségirányítás? Versenyelőny vagy nyűg a minőségirányítás? Dr. Kardos Lilla Vezető orvos igazgató 2 Vezető európai egészségügyi szolgáltató Fejlett képalkotó diagnosztika Sugárterápia Diagnosztikai és sugárterápiás szolgáltatások

Részletesebben

CSR Hungary Díj 2015. - pályázati útmutató. w ww. cs rhun gary. e u

CSR Hungary Díj 2015. - pályázati útmutató. w ww. cs rhun gary. e u CSR Hungary Díj 2015 - pályázati útmutató w ww. cs rhun gary. e u TARTALOM 1. A mérhető felelősség útján... 3 2. Információk, adatok a CSR Hungary Díj 2015-höz... 2.1 Infografika az eddigi pályázók adatai

Részletesebben

Az új szabványok támogató szerepe a működési kiválóság gyakorlatára

Az új szabványok támogató szerepe a működési kiválóság gyakorlatára Az új szabványok támogató szerepe a működési kiválóság gyakorlatára Az út amin jár(hat)unk. Nagy István gyártási osztályvezető, MIR megbízott Vasúti Berendezések Kft. A hazai kötöttpályás közlekedés első

Részletesebben

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei

A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei A Magyar Telekom fenntarthatósági stratégiájának (2011-2015) első évi eredményei XIII. Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetés Szomolányi Katalin Vállalati Fenntarthatósági Központ 2012.06.01. 1 Arthur

Részletesebben

Minőség szervezeti keretekben Az ELTE EKSZ Minőségirányítási

Minőség szervezeti keretekben Az ELTE EKSZ Minőségirányítási Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtári Szolgálat Minőség szervezeti keretekben Az ELTE EKSZ Minőségirányítási Kézikönyve Kálóczi Katalin a Könyvtári Tanács Minőségfejlesztési munkacsoportjának

Részletesebben

SZERETETTEL ÜDVÖZÖLJÜK AZ ISOFÓRUM TAVASZ KONFERENCIA RÉSZTVEVŐIT!

SZERETETTEL ÜDVÖZÖLJÜK AZ ISOFÓRUM TAVASZ KONFERENCIA RÉSZTVEVŐIT! ISO EGYESÜLET SZERETETTEL ÜDVÖZÖLJÜK AZ ISO TAVASZ KONFERENCIA RÉSZTVEVŐIT! ISO Elnökség ISO Tavasz * 2018. ápr. 20. 1 ÉRTÉKRENDÜNK Közhasznú tevékenységet végző civil egyesület Jogszerűen és a tagság

Részletesebben

Tájékoztató az MSZ EN ISO 9004:2010 szabvány szerinti Szervezeti Önértékelésről

Tájékoztató az MSZ EN ISO 9004:2010 szabvány szerinti Szervezeti Önértékelésről Tájékoztató az MSZ EN ISO 9004:2010 szabvány szerinti Szervezeti Önértékelésről 2012. május 31. Katonai Zsolt ügyvezető igazgató 1 A tartós siker Egy szervezet tartós sikerességét a megrendelők és más

Részletesebben

IPC Validation Services

IPC Validation Services IPC Validation Services Út a győzelemhez a piaci versenyben Microsolder Kft. NYERTESEK: ELEKTRONIKAI GYÁRTÁSSZOLGÁLTATÓK (EMS) ÉS BESZÁLLÍTÓK Mit nyújt az IPC Validation Services az EMS vállalatoknak és

Részletesebben

Szakértelem Elkötelezettek

Szakértelem Elkötelezettek MINŐSÉGPOLITIKA ALAPVETŐ ÉRTÉKEINK Értékeink alapját az oktatás, a kutatás és a gyógyítás terén egyaránt az egyetem 650 éves hagyománya képezi, amely képes a folyamatos megújulásra. Szakértelem abban,

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 ÉLELMISZER-FELDOLGOZÁS NÉLKÜL NINCS ÉLETKÉPES MEZŐGAZDASÁG; MEZŐGAZDASÁG NÉLKÜL NINCS ÉLHETŐ VIDÉK Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 Dr. Bognár Lajos helyettes

Részletesebben

SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA

SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA Rendszerszintű megközelítés (Keretrendszer) Tradíciók Értékek Normák Jó gyakorlatok Közös célok Következetesség Döntések tények és érvek alapján!!idő!! MIR Eszköz

Részletesebben

ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence

ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence ISO 9001:2015 ÉS ISO 14001:2015 FELKÉSZÜLT A VÁLTOZÁSOKRA? Move Forward with Confidence MI AZ, AMI ÚJ AZ ISO 9001:2015-BEN ÉS AZ ISO 14001:2015-BEN? ÜZLETORIENTÁLTABB KULCSSZAVAK VEZETŐI KÉPESSÉG ÉS ELKÖTELEZETTSÉG

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

Intézkedési terv javaslat

Intézkedési terv javaslat Intézkedési terv javaslat Az intézkedési terv javasolt sablonja: Intézmény neve: Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve: Intézményvezető oktatási azonosítója: Intézkedési terv neve/azonosítója:

Részletesebben

Konferencia tájékoztató

Konferencia tájékoztató Európa 2020 Intelligens, fenntartható, inkluzív növekedés Konferencia tájékoztató 2012. november 6. 7. helyszín: Magyar Szabványügyi Testület 1082 Budapest, Horváth Mihály tér 1. 2012_MMHet_program5 Rendezők

Részletesebben

High Quality. Results Driven.

High Quality. Results Driven. Környezetvédelem és Nyomtatás Szimpózium 2011. november 24-25. Paks Tengelic, Tánczos Lajos Üzletfejlesztési Igazgató Környezetvédelem és Nyomtatás Szimpózium Cégünkről A vállalat Az International Cert

Részletesebben

Vezetők katalizátor szerepben

Vezetők katalizátor szerepben Vezetők katalizátor szerepben XIII. DEMIN - Debrecen 2013. május 29-31. Sződi Sándor minőségügyi és oktatási vezető Fejétől bűzlik legfőbb buktató, a vezetői elkötelezettség hiánya. Az a felsővezető, aki

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

MAGYAR IPARI KARBANTARTÓK SZERVEZETE 2824 Várgesztes, Vadászdomb u évi Közhasznúsági jelentése

MAGYAR IPARI KARBANTARTÓK SZERVEZETE 2824 Várgesztes, Vadászdomb u évi Közhasznúsági jelentése MAGYAR IPARI KARBANTARTÓK SZERVEZETE 2824 Várgesztes, Vadászdomb u. 26. 2016. évi Közhasznúsági jelentése Várgesztes, 2017. MÁRCIUS 01. elnök 1 Magyar Ipari Karbantartók Szervezete Közhasznúsági jelentése

Részletesebben

BROADINVEST ÉPÍTŐIPARI SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT. Gépbeszerzés a Broadinvest Kft-nél

BROADINVEST ÉPÍTŐIPARI SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT. Gépbeszerzés a Broadinvest Kft-nél BROADINVEST ÉPÍTŐIPARI SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT. Gépbeszerzés a Broadinvest Kft-nél Szakmai anyag a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájából a Térségi és helyi

Részletesebben

Vállalkozásfejlesztési eszközök: esélyek és lehetőségek

Vállalkozásfejlesztési eszközök: esélyek és lehetőségek Dr. Nagy Miklós ügyvezető igazgató MÁV Beszállítói Roadshow Eger, 2012. május 8. Vállalkozásfejlesztési eszközök: esélyek és lehetőségek Tartalom 1. MÁV piactér fejlesztésének céljai és vállalkozásfejlesztési

Részletesebben

Szakmai tanácskozás. Szakmai továbbképzési rendszer fejlesztése. Salgótarján, 2008 december 16.

Szakmai tanácskozás. Szakmai továbbképzési rendszer fejlesztése. Salgótarján, 2008 december 16. Szakmai tanácskozás Szakmai továbbképzési rendszer fejlesztése Salgótarján, 2008 december 16. Szakmai továbbképzési rendszer fejlesztése Minőségbiztosítás jelentősége a Készítette: Dr. Mikli Éva PTE Szociális

Részletesebben

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez.

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. 2 l Schindler Útmutató Kötelezettségvállalásunk Kedves Kollégák,

Részletesebben

VETUSFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építés a Vetusforg Kft-nél

VETUSFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építés a Vetusforg Kft-nél VETUSFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építés a Vetusforg Kft-nél Szakmai anyag a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájából a Térségi és helyi vállalkozások fejlesztése,

Részletesebben

2010. április 9. Szakmai fórum a HR és a LEAN menedzsment kapcsolatáról HR- és ügyvezetők bevonásával

2010. április 9. Szakmai fórum a HR és a LEAN menedzsment kapcsolatáról HR- és ügyvezetők bevonásával Lean HR Est 2010. április 9. Szakmai fórum a HR és a LEAN menedzsment kapcsolatáról HR- és ügyvezetők bevonásával Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem 1093 Budapest, Fővám tér 8., III. előadó Időpont:

Részletesebben

Vezetői összefoglaló ÁROP /A A pályázati dokumentáció felépítése

Vezetői összefoglaló ÁROP /A A pályázati dokumentáció felépítése Vezetői összefoglaló ÁROP-11.2. 18/A-2013 A pályázati dokumentáció felépítése Tartalomjegyzék Tartalom Oldal Vezetői összefoglaló 1 Beszámoló a Szegedi Ítélőtábla Minőségirányítási területen végzett fejlesztő

Részletesebben

Professzionális üzleti kapcsolatépítés

Professzionális üzleti kapcsolatépítés Professzionális üzleti kapcsolatépítés Üzleti kapcsolatépítés, mint ÉLETFORMA Mi Szomszéd Sógor Nagy cég Az üzleti kapcsolatépítés felértékelődésének okai Az üzleti kapcsolatépítés fogalma Üzleti kapcsolatépítés

Részletesebben

www.pwc.com Panorama project

www.pwc.com Panorama project www.pwc.com Panorama Magyarország hosszú távú versenyképességének kulcsa az üzleti igények és szakemberi kínálat folyamatos, dinamikus összehangolása. A PwC kidolgozott egy nemzetközi módszertant a cégek

Részletesebben

BÁRDOS LÁSZLÓ GIMNÁZIUM

BÁRDOS LÁSZLÓ GIMNÁZIUM Tárgy: Intézkedési terv Ikt. sz.: 97/2018. Intézkedési terv Intézmény neve: Bárdos László Gimnázium Intézmény OM azonosítója: 038115 neve: Pleier Tamás oktatási azonosítója: 76196440222 Intézkedési terv

Részletesebben

A STRATOSZ közhasznú társadalmi szervezet évi közhasznúsági jelentése

A STRATOSZ közhasznú társadalmi szervezet évi közhasznúsági jelentése A STRATOSZ közhasznú társadalmi szervezet 2008. évi közhasznúsági jelentése 1) Számviteli beszámoló A jelentés részét képező, ahhoz mellékelt számviteli beszámolót, amely a hatályos számviteli,- és adójogszabályoknak

Részletesebben

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Minőségfejlesztés a felsőoktatásban A fenntartható fejlődés szempontjai a felsőoktatási minőségirányítás intézményi gyakorlatában Vizsgálati szempontsor a 2012. január 5-ei műhelymunka

Részletesebben

Minőségi Egyesület létrehozása a régióban

Minőségi Egyesület létrehozása a régióban Minőségi Egyesület létrehozása a régióban Pongrácz Balázs GYMSKIK Minőségirányítási vezető Cél Régiónk vállalkozásainál, szervezeteinél minőség- és kiválósági fejlesztési kérdések sora vár megoldásra.

Részletesebben

Projektmenedzsment Kiválóság Tábla

Projektmenedzsment Kiválóság Tábla Az ÉV Projektmenedzsere Díj kiírási rendszere A Projektmenedzsment Kiválóság Tábla, a magyar projektmenedzsment szervezetek által létrehozott közösség, amely évente a Projektmenedzsment világnapján Év

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS. Amely létrejött egyrészről az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit. másrészről a(z)..

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS. Amely létrejött egyrészről az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit. másrészről a(z).. EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS Amely létrejött egyrészről az Képviseli: dr. Karakó László ügyvezető igazgató Székhely: 1036 Budapest, Lajos utca 80. Levelezési cím: 1301 Budapest, Pf. 84. Adószám: 23811038-2-41

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ LIFE PROGRAMJA

AZ EURÓPAI UNIÓ LIFE PROGRAMJA AZ EURÓPAI UNIÓ LIFE PROGRAMJA Szijártó Ágnes Agrárminisztérium Környezetfejlesztési és stratégiai Főosztály Vállalkozz környezetbarát módon c. konferencia 2019. május 30. EU pénzügyi eszköze LIFE PROGRAM

Részletesebben

Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai

Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai Vezetői teljesítményértékelés értékelő és önértékelő kérdőív Készítették: a KISOSZ munkatársai Veszprém, 6. szeptember Vezetői értékelő lap Kérjük, a megfelelő oszlopban lévő szám aláhúzásával vagy bekarikázásával

Részletesebben

Török László Human and Organizational Capital Readiness

Török László Human and Organizational Capital Readiness GMH Grundfos 2010 Magyarország 2012 STRATEGYGyártó Kft. Török László Human and Organizational Capital Readiness Be responsible Think ahead Innovate Sokan nem is tudják, hogy szivattyúk és motorok tartják

Részletesebben

Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj

Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Az FVM pályázatot hirdet a 2007. évi Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj elnyerésére A pályázat célja A 103/2005. (XI. 4.) FVM rendelet alapján meghirdetésre kerülő pályázat célja azon

Részletesebben

JÓ GYAKORLATOK A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGÉBEN

JÓ GYAKORLATOK A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGÉBEN JÓ GYAKORLATOK A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGÉBEN Sándorné dr. Kriszt Éva rektor 2009. november 27. 1 Intézményünk története A BGF három nagy múltú főiskola egyesítésével

Részletesebben

MERRE TOVÁBB NATÚRPARKOK?

MERRE TOVÁBB NATÚRPARKOK? Összhang a tájban MERRE TOVÁBB NATÚRPARKOK? A MAGYARORSZÁGI NATÚRPARKOK FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2015-2030 Kiss Gábor Tervszerű fejlesztés széleskörű együttműködéssel 2013. október Négyoldalú együttműködési

Részletesebben

MARTIN JÁNOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA MISKOLC

MARTIN JÁNOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA MISKOLC MARTIN JÁNOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA MISKOLC Martin János Szakképző Iskola A Martin János Szakképző Iskola felvállalta a sajátos nevelési igényű fiatalok speciális képzését és számtalan új ötlettel, differenciált

Részletesebben

A Szövetség folytatva a hagyományt idén, 2016-ban is kiírja a pályázatot!

A Szövetség folytatva a hagyományt idén, 2016-ban is kiírja a pályázatot! CSR Best Practice 2016. pályázati kiírás A Magyar PR Szövetség 2007-ben hirdette meg első alkalommal a vállalati felelősségvállalás hazai példaértékű gyakorlatait bemutató CSR Best Practice pályázatot.

Részletesebben

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS ÉS KOCKÁZATKEZELÉS A MINŐSÉGSZEMLÉLET TÜKRÉBEN

KOCKÁZATÉRTÉKELÉS ÉS KOCKÁZATKEZELÉS A MINŐSÉGSZEMLÉLET TÜKRÉBEN KOCKÁZATÉRTÉKELÉS ÉS KOCKÁZATKEZELÉS A MINŐSÉGSZEMLÉLET TÜKRÉBEN Balatonalmádi, 2016. április 21. Rózsa András ISO, elnök 1 MEGALAKULÁS ÉS TAGSÁG Az Egyesület olyan szervezetek egyesülése, amelyek rendelkeznek

Részletesebben

2. SZEMÉLYISÉG- ÉS KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS

2. SZEMÉLYISÉG- ÉS KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS Bp. Főv. XIII. kerületi Önkormányzat Egyesített Óvoda OM azonosító: 200911 Csicsergő Tagóvodája Tagóvoda vezető neve: Oktatási azonosítója: Koltainé Balogh Katalin 73984747401 A fejlesztési terv kezdő

Részletesebben

LEAN BESZÁLLÍTÓ FEJLESZTÉSI PROGRAM

LEAN BESZÁLLÍTÓ FEJLESZTÉSI PROGRAM LEAN BESZÁLLÍTÓ FEJLESZTÉSI PROGRAM Beszállítókkal kapcsolatos kompetenciafejlesztési igények azonosítása és értékelése (vezetés, technológia, minőség, kommunikáció, logisztika) Dr. Németh Balázs 2013.

Részletesebben

Költség-haszon elemzési ajánlások a közigazgatásnak. dr. Antal Tímea - Sántha Zsófia március 05.

Költség-haszon elemzési ajánlások a közigazgatásnak. dr. Antal Tímea - Sántha Zsófia március 05. Költség-haszon elemzési ajánlások a közigazgatásnak dr. Antal Tímea - Sántha Zsófia 2019. március 05. Tartalom Versenyképességi tényezők - közigazgatás Globális versenyképességi index 10+1 speciális közigazgatási

Részletesebben

OM azonosító: INTÉZKEDÉSI TERV. (Az intézményi tanfelügyelet eredményeire épülő terv) 1. PEDAGÓGIAI FOLYAMATOK

OM azonosító: INTÉZKEDÉSI TERV. (Az intézményi tanfelügyelet eredményeire épülő terv) 1. PEDAGÓGIAI FOLYAMATOK Bp. Főv. XIII. kerületi Önkormányzat Egyesített Óvoda Hétszín Tagóvodája OM azonosító: 200911 Tagóvoda vezető neve: Szászhalmi Edit Oktatási azonosítója: 71428489821 A fejlesztési terv kezdő dátuma: 2018.05.05.

Részletesebben

KÁRPÁTOK BESZÁLLÍTÓI KLASZTER ALAPÍTÓ DOKUMENTUM

KÁRPÁTOK BESZÁLLÍTÓI KLASZTER ALAPÍTÓ DOKUMENTUM KÁRPÁTOK BESZÁLLÍTÓI KLASZTER ALAPÍTÓ DOKUMENTUM Mi, alapítók a mai napon létrehozzuk a KÁRPÁTOK BESZÁLLÍTÓI KLASZTERT. A Hármashatármenti térség ukrán, szlovák és magyar vállalkozásfejlesztéssel, ipartelepítéssel

Részletesebben

A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája

A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája Magyar Műszaki Értelmiség Napja 2009. Dr. Szépvölgyi Ákos KDRIÜ Nonprofit Kft. 2009.05.14. A Közép-Dunántúl hosszú távú területfejlesztési koncepciója (1999)

Részletesebben

TÁMOP Program Munka közben is egészségesen. Vállalati hatékonyság növelés Munkahelyi egészségfejlesztéssel. Kolarovszki Tünde.

TÁMOP Program Munka közben is egészségesen. Vállalati hatékonyság növelés Munkahelyi egészségfejlesztéssel. Kolarovszki Tünde. TÁMOP 6.1.2 Program Munka közben is egészségesen Vállalati hatékonyság növelés Munkahelyi egészségfejlesztéssel Kolarovszki Tünde Szakmai vezető Personal Best Kft. 16 éve a sikeres, eredményes vállalatokért,

Részletesebben

OUTSOURCING-INSOURCING. Hogyan veled pályafenntartás?

OUTSOURCING-INSOURCING. Hogyan veled pályafenntartás? OUTSOURCING-INSOURCING Hogyan veled pályafenntartás? AZ OUTSOURCING SZÜKSÉGESSÉGE Törvényi környezet Anyavállalat nyomása Költségcsökkentés Hatékonyságnövelés Létszámleépítés igénye Szakmai kompetencia

Részletesebben